Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Έκθεση Γκαργκάνα για την ελληνική οικονομία
  • [02] Σε δίνη η παγκόσμια οικονομία
  • [03] Εξετάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια
  • [04] "Επίτιμος πολίτης" του Παρισιού ο Λάμα
  • [05] Υπέρ της ποινής θανάτου ο Καρζάι
  • [06] Σύγκρουση πλοίων χωρίς τραυματίες
  • [07] Εκσυγχρονίζεται η Hello Kitty
  • [08] 54η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς
  • [09] Θεσσαλονίκη: "Γιορτή των λουλουδιών"

    [01] Οικονομία

    Στη δημοσιότητα την Τρίτη

    Έκθεση Γκαργκάνα για την ελληνική οικονομία

    21/4/2008 10:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 11:21:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί την Τρίτη, η ετήσια έκθεση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Νίκου Γκαργκάνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην έκθεση ο κ. Γκαργκάνας διατυπώνει τις ανησυχίες του για την παρατεινόμενη οικονομική κρίση. Επίσης προειδοποιεί ότι παρ΄ όλο που ο ρυθμός ανάπτυξης θα παραμείνει και το 2008 σε υψηλά επίπεδα, για την χαμηλή ανταγωνιστικότητα της οικονομίας, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και τον πληθωρισμό που εκτιμά ότι θα κινηθεί πάνω από το 3,5%. Στις προτάσεις που περιλαμβάνει η έκθεση, αναμένεται να γίνει λόγος για επίσπευση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα των εργασιακών σχέσεων, για διατήρηση "συγκρατημένης δημοσιονομικής πολιτικής" ώστε να μην υπάρχουν αποκλίσεις στη μείωση του ελλείμματος, καθώς επίσης να υπάρξουν και "συγκρατημένες αυξήσεις" στους μισθούς τα επόμενα χρόνια, χωρίς αποκλίσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Γκαργκάνας αναμένεται να ζητήσει την προσοχή σε τράπεζες και δανειολήπτες στο θέμα των όρων χορήγησης νέων δανείων προτείνοντας λεπτομερή έλεγχο και προσοχή στη χορήγησης νέων καταναλωτικών δανείων και πιστωτικών καρτών.

    [02] Οικονομία

    Στρασβούργο, Γαλλία

    Σε δίνη η παγκόσμια οικονομία

    21/4/2008 11:28:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Η Ευρώπη - και βέβαια η Ελλάδα - νοιώθει πλέον τις παρενέργειες της τραπεζικής, αλλά και γενικότερα οικονομικής κρίσης. Σε ιστορικά υψηλά επίπεδα παραμένουν οι τιμές του πετρελαίου διεθνώς. Το αμερικανικό αργό έφτασε πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι σήμερα, ενώ το Μπρεντ ξεπέρασε τα 114, μετά τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του ΟΠΕΚ ότι δεν χρειάζεται αύξηση της ημερήσιας παραγωγής μαύρου χρυσού αλλά και ότι η βασική αιτία ανόδου της τιμής είναι η πτώση του δολαρίου. Εν τω μεταξύ σημαντική διεύρυνση κατά 25% σημείωσε το Φεβρουάριο το εμπορικό έλλειμμα, εξαιτίας των ανατιμήσεων στο πετρέλαιο και τα εισαγόμενα τρόφιμα. Πάντως, οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες με πρώτη την Σαουδική Αραβία απορρίπτουν τις αμερικανικές αιτιάσεις περί έλλειψης πετρελαίου στην παγκόσμια αγορά.

    Εντωμεταξύ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (BCE), όπως κι η συνδιάσκεψη της Ομάδος των Επτά (G7), είναι "ανήσυχη" για τις επιπτώσεις της παρούσης μεταβλητότητας των συναλλαγματικών ισοτιμιών στην οικονομία, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας Λουκάς Παπαδήμος, αναφερόμενος στο ισχυρό ευρώ. "Με την Ομάδα των Επτά (προηγμένων βιομηχανικά κρατών) είμαστε ανήσυχοι για τις επιπλοκές στην οικονομία και στην οικονομική σταθερότητα των σημαντικών μεταβολών στις συναλλαγματικές ισοτιμίες" του ευρώ έναντι του δολαρίου, τόνισε ο Παπαδήμος ενώπιον της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Το ευρώ βρίσκεται μία ανάσα από το κατώφλι των 1,60 δολαρίων. Την περασμένη Πέμπτη έφθασε στην ιστορική τιμή του 1,59884 δολαρίων, και σήμερα η ισοτιμία του κυμαίνεται στα 1,59 δολάρια.

    [03] Κοινωνία

    Ανακοινώθηκε το πρόγραμμα

    Εξετάσεις στα γυμνάσια και τα λύκεια

    21/4/2008 11:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στις 16 Μαΐου θα λήξουν τα μαθήματα στα γυμνάσια, τα λύκεια και τις τεχνικές και επαγγελματικές σχολές. Από τις 20 Μαΐου έως και τις 3 Ιουνίου θα διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ ενώ οι ενδοσχολικές για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου θα διεξαχθούν από τις 5 έως τις 17 Ιουνίου.

    [04] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    "Επίτιμος πολίτης" του Παρισιού ο Λάμα

    21/4/2008 10:29:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Ενώ οι σχέσεις Γαλλίας και Κίνας είναι τεταμένες μετά το φιάσκο της διέλευσης της Ολυμπιακής φλόγας από το Παρίσι, μετά από αίτημα του σοσιαλιστή Δημάρχου του Παρισιού Μπερτράν Ντελανοέ, ο εξόριστος πνευματικός ηγέτης των Θιβετιανών Δαλάι Λάμα έγινε σήμερα "επίτιμος πολίτης" της πόλης. Αντίθετοι έως και εχθρικοί απέναντι στην απόφαση αυτή, πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι του Παρισιού οι οποίοι δεν συμμετείχαν στην ψηφοφορία, ανάμεσά τους και τα μέλη της UMP (κυβερνώσα Δεξιά). Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μην συμμετάσχει στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου το καλοκαίρι μετά τις φονικές εξεγέρσεις στο Θιβέτ, απευθύνοντας έκκληση για την επανάληψη του διαλόγου με τον Δαλάι Λάμα, που έχει τιμηθεί με το Νόμπελ της ειρήνης. Σε μία προσπάθεια να ηρεμήσει τα πνεύματα ο Σαρκοζί, έστειλε τρεις προσωπικότητες στην ψηφοφορία, ανάμεσά τους και τον διπλωματικό του σύμβουλο Ζαν Νταβίντ Λεβίτ.

    Εντωμεταξύ, η πόλη του Παρισιού έκανε σήμερα "επίτιμο δημότη" της και τον Κινέζο αντιφρονούντα Χού Τζία, που πρόσφατα έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τρεισήμισι ετών στην Κίνα, λίγο μετά την απονομή της ίδιας διάκρισης στον Λάμα. Ο 34χρονος Χού Τζία, μαχητικός αγωνιστής για την υπεράσπιση των ανθρώπων που πάσχουν από Aids, για το περιβάλλον και την ελευθερία της έκφρασης, καταδικάστηκε στις αρχές Απριλίου σε φυλάκιση τρεισήμισι χρόνων για απόπειρα ανατροπής του καθεστώτος μετά τη δημοσίευση επικριτικών άρθρων του για την κυβέρνηση στο διαδίκτυο και τις συνεντεύξεις που έδωσε στον ξένο τύπο. Στερήθηκε επίσης για ένα χρόνο των πολιτικών του δικαιωμάτων.

    [05] Κόσμος

    Καμπούλ, Αφγανιστάν

    Υπέρ της ποινής θανάτου ο Καρζάι

    21/4/2008 10:10:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Το Αφγανιστάν "είναι προσηλωμένο" στην ποινή του θανάτου, συνάδοντας με τον ισλαμικό νόμο αλλά και για λόγους εθνικής ασφαλείας, ανέφερε σήμερα ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ευρωπαίο επικεφαλή της διπλωματίας της ΕΕ, Χαβιέ Σολάνα που επισκέπτεται την Καμπούλ. Πρόσφατα ζητήθηκε από τον Αφγανό Πρόεδρο να μετατρέψει καμιά εκατοστή καταδίκες ατόμων που τους έχει επιβληθεί η εσχάτη των ποινών. Περίπου 15 καταδικασμένοι στην ποινή του θανάτου, εκτελέστηκαν δια πυροβολισμού τον Οκτώβριο, στο δεύτερο κύμα εκτελέσεων αφότου οι Ταλιμπάν εξεδιώχθησαν από την εξουσία το 2001 από τη διεθνή συμμαχία με επικεφαλής τους Αμερικανούς οι οποίοι και υποστήριξαν την άνοδο του κ. Καρζάι.

    Όπως δήλωσε ο Καρζάι, "η Σαρία (ισλαμικός νόμος) είναι πολύ σαφής στο ζήτημα αυτό, η κυβέρνηση και ο λαός του Αφγανιστάν είναι προσηλωμένοι στην ποινή του θανάτου". Και πρόσθεσε: "Για να μπορέσει η δικαιοσύνη να εκπληρώσει σωστά το ρόλο της εναντίον αυτών που κάνουν τα παιδιά μας μάρτυρες, που κόβουν χέρια , αυτιά, δάχτυλα απαγάγουν ανθρώπους και στη συνέχεια τους εκτελούν, για όλες αυτές τις περιπτώσεις η Σαρία είναι ξεκάθαρη".

    [06] Κοινωνία

    Στον Πειραιά

    Σύγκρουση πλοίων χωρίς τραυματίες

    21/4/2008 9:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με ασφάλεια αποβιβάστηκαν στο λιμάνι του Πειραιά οι επιβάτες (χωρίς να έχει τραυματιστεί κανείς) του επιβατηγού-οχηματαγωγού "Ροδάνθη" το οποίο συγκρούστηκε αργά το απόγευμα με το επιβατηγό-οχηματαγωγό "Αίολος Κεντέρης 2", το οποίο εκτελούσε δοκιμαστικό πλου στο λιμάνι του Πειραιά. Στην περιοχή έχουν σπεύσει για προληπτικούς λόγους ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα, ρυμουλκά και δυνάμεις της ΕΚΑΜ. Το πλοίο "Ροδάνθη" ήταν αγκυροβολημένο στην ακτή του Αγίου Σπυρίδωνα και επρόκειτο να αναχωρήσει για Κυκλάδες, ενώ είχαν επιβιβαστεί σε αυτό 112 άτομα.

    [07] Ζωής ...σΤάσεις

    Τόκιο

    Εκσυγχρονίζεται η Hello Kitty

    21/4/2008 8:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/4/2008 8:46:50 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Το τελευταίο τοπ μόντελ της ιαπωνικής έκδοσης του περίφημου περιοδικού μόδας Vogue είναι τριχωτό, έχει κοντά πόδια και μουστάκια, είναι χαριτωμένη, ναζιάρα και χαδιάρα, αλλά είναι τριχωτό. Πρόκειται για την περίφημη Hello Kitty, την πιο διάσημη γατούλα διεθνώς, ιαπωνικής προέλευσης, που στις 26 Απριλίου θα κυκλοφορήσει πλήρως ανακαινισμένη μετά από έναν πλήρη εκσυγχρονισμό "υψηλής ραπτικής" για τις ανάγκες του ιαπωνικού Vogue. Στην επίδειξη η Κίτι θα εμφανισθεί με τις δημιουργίες του Τζον Γκαλιάνο, του σχεδιαστή του οίκου Ντιόρ, για το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2008 -2009 "μετά από ένα όργιο αγορών στο κοσμοπολίτικο Παρίσι". Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του εκδοτικού οίκου Vogue στην Ιαπωνία, "είναι η πρώτη φορά στην ιστορία, που ο οίκος Ντιόρ αναλαμβάνει να ντύσει ένα μοντέλο που προέρχεται από τον κόσμο των κινουμένων σχεδίων".

    [08] Κοινωνία

    Από τις 29 Απριλίου έως 18 Μαΐου

    54η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς

    21/4/2008 8:02:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίζοντας τη μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια, ο Δήμαρχος Κηφισιάς κ. Νικόλαος Χιωτάκης, η πρόεδρος κ. Ελευθερία Λιαπάκη και το Δ.Σ της Ανθοκομικής Έκθεσης Κηφισιάς θα παρουσιάσουν και φέτος, στην 54η Ανθοκομική, μια σειρά ενδιαφερόντων δραστηριοτήτων. Η 54η Ανθοκομική Έκθεση του Δήμου Κηφισιάς θα γίνει στο Άλσος "Δημήτρης Ζωμόπουλος" (τέρμα ηλεκτρικού σιδηροδρόμου- παλιός "τροχονόμος") από 29 Απριλίου.

    Στο επίκεντρο των εξελίξεων φέρνουν την 54η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς, οιι θεσμοί των γεωπόνων της Έκθεσης, των θεματικών εκθεσιακών περιπτέρων, της συμμετοχής των Βοτανικών Κήπων Ελλάδος και εξωτερικού, τα περίπτερα με ευρύτερο περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, η γνώση για σωστή φύτευση των καμένων περιοχών με απεικόνιση σε περίπτερα βραδύκαυστων φυτών, η οικολογική προσέγγιση της κηπουρικής αλλά και το πλούσιο πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων, τόσο όσον αφορά το Πράσινο στο Λεκανοπέδιο μετά τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές, όσο και τις παρεχόμενες προς το κοινό υπηρεσίες. Ειδικά για θέματα περιβάλλοντος, θα υπάρξει κατά τη διάρκεια της Ανθοκομικής σε συνεργασία με πλήθος Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων από το Έργο Πολιτών, οι οποίες θα ενημερώνουν το κοινό. Οι Έλληνες παραγωγοί, που επί σειρά ετών έχουν αναδείξει την Ανθοκομική Κηφισιάς ως κορυφαίο γεγονός της Ελληνικής Ανθοκομίας, φέτος ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, φέρνοντας στις καλύτερες τιμές περί τα 2100 διαφορετικά είδη φυτών! Επίσης, για 3η χρονιά, θα υπάρξει τμήμα του Αγροτουριστικού Πανηγυριού της Επιδαύρου, με παραδοσιακά κι αγνά προϊόντα διατροφής.

    Οι πύλες της Ανθοκομικής Έκθεσης θα ανοίξουν από τις 29 Απριλίου στις 6:30μ.μ έως 18 Μαΐου 2008, καθημερινά από 10π.μ έως 10μ.μ.

    Για περισσότερες πληροφορίες: www.kifissia.gr

    [09] Κοινωνία

    Στην καρδιά της πόλης

    Θεσσαλονίκη: "Γιορτή των λουλουδιών"

    21/4/2008 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ξεκινά και φέτος στην καρδιά της Θεσσαλονίκης, η Ανθοέκθεση, η κορυφαία περιβαλλοντική εκδήλωση του Δήμου της πόλης, στην οποία θα πάρουν μέρος πάνω από 60 ανθοπαραγωγοί. Τα εγκαίνια της Ανθοέκθεσης, θα πραγματοποιηθούν από τον Δήμαρχο Β. Παπαγεωργόπουλο την Τετάρτη 30 Απριλίου, στις 20:00, στο πάρκο του "Πεδίου του Άρεως" (απέναντι από το Γ΄ Σ.Σ.). Η Ανθοέκθεση θα λειτουργήσει ως τις 18 Μαΐου και θα είναι ανοιχτή στο κοινό τις καθημερινές 09.00 -14.00 και 17.00- 22.00, ενώ τα Σαββατοκύριακα συνεχόμενα από τις 09.00 έως τις 22.00. Την Κυριακή 11 Μαΐου, ημέρα της "Γιορτής της Μητέρας" η έκθεση θα παραμείνει κλειστή.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 21 April 2008 - 20:49:53 UTC