Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-19

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κλίμα αισιοδοξίας
  • [02] Βουλή: αυλαία με υψηλούς τόνους
  • [03] Διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας στην Κίνα
  • [04] Αιμαστηρά επεισόδια στη Γάζα
  • [05] Αύξηση της τιμής του πετρελαίου

    [01] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Κλίμα αισιοδοξίας

    19/4/2008 10:14:00 πμ

    Πηγή: NET 105,8

    Tην αισιοδοξία του για την εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις συναντήσεις που είχε χθες Παρασκευή στην Αθήνα με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Παπανδρέου. Καθυστερήσεις στη διαδικασία αυτή δημιουργεί το γεγονός της προεκλογικής περιόδου στην ΠΓΔΜ, αλλά σύμφωνα με τον κ. Νίμιτς, η ηγεσία της γειτονικής χώρας: "συνυπολογίζει όλα τα δεδομένα". Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Νίμιτς εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και άφησε να εννοηθεί ότι τα Σκόπια συνυπολογίζουν πλέον τα νέα δεδομένα μετά το Βουκουρέστι. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε ότι: "Πρόκειται για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης που ήταν και το ζητούμενο από ελληνικής πλευράς". O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, έκανε λόγο για "κόκκινη γραμμή", δηλαδή ένα όνομα για την ΠΓΔΜ για όλες τις χρήσεις. Σήμερα Σάββατο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας και στις 11πμ με την Υπουργό Εξωτερικών.

    [02] Πολιτική

    Πριν τις διακοπές του Πάσχα

    Βουλή: αυλαία με υψηλούς τόνους

    19/4/2008 11:08:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Υψηλοί ήταν οι τόνοι χθες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση ερωτήσεων στην ώρα του πρωθυπουργού, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις διακοπές του Πάσχα. Η αγροτική πολιτική, η αντιπυρική προστασία, η υπόθεση του ντόπινγκ και οι σχέσεις της πολιτικής με Μέσα Ενημέρωσης ήταν τα θέματα των τεσσάρων ερωτήσεων των πολιτικών αρχηγών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολυμέτωπης αντιπαράθεσης και της συζήτησης στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι έχει αφήσει στο περιθώριο τους αγρότες και ότι οι δεσμεύσεις του για τον αγώνα που θα έδινε στις Βρυξέλλες έμειναν στα χαρτιά. Για συγκροτημένο σχέδιο αγροτικής ανάπτυξης και για πρωτοφανή απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων, μίλησε ο πρωθυπουργός. Για τα φαινόμενα του ντόπινγκ, ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επικριτικός προαναγγέλλοντας αυστηρότερο θεσμικό πλαίσιο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επεσήμανε ότι: Πρέπει να απορρίψουμε την ιδέα του πρωταθλητισμού χωρίς όρια. Για ελεγχόμενη ενημέρωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης. Απαντώντας ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι τέτοια πράγματα δεν γίνονται και αν γίνονταν στο παρελθόν, τα καταδικάζει.

    [03] Κόσμος

    Για το θέμα του Θιβέτ

    Διαδηλώσεις κατά της Γαλλίας στην Κίνα

    19/4/2008 10:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 19/4/2008 11:00:45 πμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, Γαλλικό, Ρόιτερς

    Αντιδράσεις πυροδότησε η στάση της Γαλλίας, προς την Κίνα για το θέμα του Θιβέτ και των Ολυμπιακών Αγώνων, με αποτέλεσμα να σημειωθούν διαδηλώσεις στο Πεκίνο και την πόλη Ουχάν. Υπενθυμίζουμε ότι η Γαλλία δήλωσε ότι δεν θα παραστεί στην τελετή έναρξης, λόγω της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Θιβέτ, στο οποίο εξελίσσεται κίνημα για την ανεξαρτητοποίησή του από την Κίνα. Στόχοι των διαδηλωτών που κρατούσαν πανώ σε διάφορες γλώσσες, με το σύνθημα "Το Θιβέτ ανήκει στην Κίνα", ήταν η πρεσβεία της Γαλλίας και το γαλλικό λύκειο στο Πεκίνο, καθώς και καταστήματα της αλυσίδας Carrefour, στην Ουχάν, όπου ακούστηκαν εκκλήσεις για μποϊκοτάζ των προϊόντων γαλλικής προέλευσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν και δεν επιτρέπονται οι πολιτικές διαδηλώσεις στην Κίνα, όταν το περιεχόμενό τους είναι υποστηρικτικό των θέσεων της κυβέρνησης, τότε οι αρχές δείχνουν ανοχή. Εμφανής είναι όμως και η προσπάθεια της Κίνας να αντιστρέψει το κλίμα σε βάρος της, με διορθωτικές κινήσεις. Ταυτόχρονα η εφημερίδα China Daily, αναφερόμενη σε κυβερνητικές πηγές κάνει λόγο για άνοιγμα της τουριστικής περιοχής του Θιβέτ στους τουρίστες, από την 1η Μαΐου, μετά τον αποκλεισμό των τελευταίων ημερών, λόγω των αιματηρών επεισοδίων και των διαδηλώσεων, υπέρ της ανεξαρτητοποίησης του Θιβέτ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι η οικονομική συμβολή του τουρισμού, αφού παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον, λόγω των Ιμαλαΐων και της ύπαρξης ιστορικών ναών.

    [04] Μ. Ανατολή

    Νεκροί τέσσερις Παλαιστίνιοι

    Αιμαστηρά επεισόδια στη Γάζα

    19/4/2008 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό, Γερμανικό, Ρόιτερ

    Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται ο κύκλος της βίας στη Λωρίδα της Γάζας, με τρεις Παλαιστίνιους ενόπλους να πέφτουν νεκροί, μετά από ανταλλαγή πυρών με ισραηλινές δυνάμεις, που σημειώθηκε σήμερα το πρωί. Προηγήθηκε επίθεση αυτοκτονίας με έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου, στο πέρασμα μεταξύ του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας, με την επωνυμία "Κερέμ Σαλόμ", στο οποίο υπάρχει φυλάκιο του ισραηλινού στρατού. Πρόκειται για την πέμπτη φορά την τελευταία εβδομάδα, που επιχειρείται επίθεση Παλαιστινίων σε περάσματα προς το Ισραήλ. Σε άλλο περιστατικό, που συνέβη σήμερα Σάββατο, σκοτώθηκε ο 21χρονος Άμπο Άμρο, στέλεχος της Χαμάς και τραυματίστηκαν άλλοι δύο Παλαιστίνιοι, μετά από επίθεση αεροσκάφους της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας. Την είδηση αυτή επιβεβαίωσαν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

    [05] Οικονομία

    Θέλει το Ιράν

    Αύξηση της τιμής του πετρελαίου

    19/4/2008 11:26:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Δηλώσεις του προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, με τις οποίες τάσσεται υπέρ της αύξησης της τιμής του πετρελαίου, φιλοξενεί η επίσημη ιστοσελίδα του Ιράν. Η ακριβής δήλωση του Ιρανού προέδρου ήταν ότι: "Το πετρέλαιο στα 115 δολάρια το βαρέλι είναι ένας αριθμός απογοητευτικός στην σημερινή αγορά, το πετρέλαιο είναι ένα στρατηγικό προϊόν και πρέπει να βρει την πραγματική του αξία". Μόλις πριν λίγες μέρες, την Τετάρτη, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, Γκολάμ Χουσέιν Νοζαρί απέρριψε τις εκκλήσεις χωρών που εισάγουν πετρέλαιο για αύξηση της ποσότητας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Χθες Παρασκευή στις 20:50 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι του "ελαφρού αργού" έφθασε στα 117 δολάρια το βαρέλι στην Νέα Υόρκη για να κλείσει στην συνέχεια στα 116,69 δολάρια μία αύξηση 1,83 δολάρια το βαρέλι σε σχέση με την Πέμπτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 19 April 2008 - 8:49:59 UTC