Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-18

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Ζωντανές οι διαπραγματεύσεις"
  • [02] Η Ώρα του Πρωθυπουργού
  • [03] Προθεσμία να καταθέσουν για τη Siemens
  • [04] Μέτρα Τροχαίας για τις εορτές του Πάσχα
  • [05] Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κατάθλιψη
  • [06] Θετική εικόνα των πολιτών για τα ΚΕΠ
  • [07] Υπολογίζει στην υποστήριξη της Ιταλίας ο Πούτιν
  • [08] Συμπαράσταση στους νέους αγρότες
  • [09] Επίσκεψη Παπαρήγα στα Ιωάννινα
  • [10] Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Ιλινόι
  • [11] Παραιτήθηκε ο Σπύρος Κλαδάς
  • [12] Κατατέθηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας
  • [13] Επαφές της Μ. Μπόελ στην Αθήνα
  • [14] Aποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ
  • [15] Ο καλύτερος φίλος των Βρετανών ο σκαντζόχοιρος
  • [16] Σκόρδας: "Υπάρχει αναξιοπρέπεια"
  • [17] Καλόν: "Θέλω να μείνω"
  • [18] "Η Λάρισα δεν είναι υποκατάστημα κανενός"
  • [19] Από Δευτέρα η απόφαση του CAS
  • [20] Σχορτσιανίτης: "Ευχαριστώ... "

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Μ. Νίμιτς - Ντ. Μπακογιάννη

    "Ζωντανές οι διαπραγματεύσεις"

    18/4/2008 6:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 6:56:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην Αθήνα βρίσκεται ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στο πλαίσιο του νέου γύρου διαπραγμάτευσης για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Ο κ. Νίμιτς συναντήθηκε το απόγευμα με την Ντόρα Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών και ακολουθεί συνάντηση και με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών, ο Μ. Νίμιτς τόνισε ότι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων είναι ζωντανή και ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ξεκαθάρισε τις προθέσεις της να επιλυθεί το ζήτημα με αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για μελλοντική συνεργασία των δύο χωρών. Την Πέμπτη στα Σκόπια, ο Μάθιου Νίμιτς συναντήθηκε χωριστά με τον πρωθυπουργό Νίκολα Γκρουέφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, που διαφωνούν ως προς τη στάση που πρέπει να τηρηθεί στις διαπραγματεύσεις, με τον δεύτερο να επαναλαμβάνει ότι πρέπει να υπάρξει συμβιβασμός με την Ελλάδα. Εν τω μεταξύ, στο έντονο προεκλογικό κλίμα που υπάρχει στα Σκοπιά αποδίδει η Αθήνα το διάβημα διαμαρτυρίας της ΠΓΔΜ για το ελληνικό βέτο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, γεγονός που όπως υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του υπ. Εξωτερικών, Γ. Κουμουτσάκος, προκαλεί προβληματισμό.

    "Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται" δήλωσε μετά τη συνάντησή του με την Ντ. Μπακογιάννη ο Μ. Νίμιτς.

    Επανέλαβε ότι δεν κόμισε νέα πρόταση, ούτε επανήλθε σε παλαιότερες, ενώ σε ερώτηση για το αν είναι εφικτή η επίλυση του ζητήματος έως τον Ιούνιο απάντησε ότι δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες και απόλυτα χρονοδιαγράμματα.

    Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, σχετικά με την πολιτική κρίση στα Σκόπια ανέφερε ότι ανέκαθεν οι προεκλογικές περίοδοι αποτελούσαν τροχοπέδη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, ωστόσο έχει και από τις δύο πλευρές τη διαβεβαίωση ότι επιθυμούν να συνεχίσουν τις συνομιλίες για την επίτευξη συμφωνίας.

    Σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του ο κ. Νίμιτς δήλωσε ότι μπορεί να επισκεφθεί εκ νέου Αθήνα και Σκόπια, ή να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Ν. Υόρκη.

    Από την πλευρά της η Ντ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ο Μ. Νίμιτς μετέφερε τις εντυπώσεις του από τις επαφές που είχε την Πέμπτη στην ΠΓΔΜ, συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα, μεταξύ των οποίων και την προεκλογική περίοδο στη γειτονική χώρα.

    Η υπ. Εξωτερικών επανέλαβε την πάγια θέση της Ελλάδας να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις υπό τον Μ. Νίμιτς με στόχο την επίτευξη συμφωνίας και ανέφερε ότι δεν έχει τεθεί χρονικός ορίζοντας για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων, ωστόσο η βούληση είναι υπαρκτή και αυτό που έχει σημασία είναι η επανεκκίνηση του διαλόγου.

    [02] Πολιτική

    Σημαντικά θέματα πολιτικής και επικαιρότητας

    Η Ώρα του Πρωθυπουργού

    18/4/2008 12:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 3:04:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σημαντικά θέματα της πολιτικής και της επικαιρότητας συζητιούνται στη Βουλή στη διάρκεια της Ώρας του Πρωθυπουργού, ο οποίος απαντά σε ερωτήσεις των πολιτικών αρχηγών, στην τελευταία συνεδρίαση πριν τις διακοπές του Πάσχα. Η αγροτική πολιτική, η αντιπυρική προστασία, η υπόθεση του ντόπινγκ και οι σχέσεις της πολιτικής με τα Μέσα Ενημέρωσης είναι τα θέματα των τεσσάρων ερωτήσεων των πολιτικών αρχηγών, που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πολυμέτωπης αντιπαράθεσης και της συζήτησης που συνεχίζεται στη Βουλή.

    "Η Κυβέρνηση σχεδιάζει συγκροτημένα με προοπτική την αγροτική πολιτική της χώρας. Οι κοντόφθαλμες πολιτικές του παρελθόντος απέτυχαν", δήλωσε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου . Ο κ,. Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι δεν έχει κανένα σχέδιο, ότι επικρατεί αναξιοκρατία και διεφθαρμένη αντίληψη στον χώρο και μετέφερε την ανασφάλεια, τον φόβο και την απελπισία των αγροτών που όπως είπε διαπίστωσε ο ίδιος στις επισκέψεις του στην περιφέρεια.

    Ο κ. Καραμανλης απέρριψε τις αιτιάσεις για κομματισμό και τόνισε ότι στο μέλλον θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα οι υποδομές για το νερό, εξαγγέλλοντας την κατασκευή λιμνοδεξαμενών, φραγμάτων και εγγυοβελτιωτικών έργων.

    Η προστασία του Περιβάλλοντος και του εθνικού δασικού πλούτου αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση, τόνισε ο Πρωθυπουργός απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση της γ.γ. ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα για τη δασοπυρόσβεση .

    Αναφέρθηκε στα αυξημένα κονδύλια και τις χρηματοδοτήσεις για τον σκοπό αυτό, στις περίπου 2.000 προσλήψεις πυροσβεστικών υπαλλήλων και δόκιμων πυροσβεστών και στις διαδικασίες για επαναπρόσληψη των 5.000 εποχικών δασοπυροσβεστών.

    Η κ Παπαρήγα ζήτησε να προσληφθούν οι εποχικοί δασοπυροσβέστες ως μόνιμοι, υποστήριξε ότι παρά τις εγκυκλίους τα δάση δεν έχουν καθαριστεί και ζήτησε πλήρη ενημέρωση των αρμοδίων Αρχών για την εκκένωση χωριών σε περίπτωση πυρκαγιάς.

    Η αθλητική πολιτική της Κυβέρνησης δεν πορεύεται στο δρόμο του εμπορικού αθλητισμού, ανέφερε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Πρεδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου για το ντόπινγκ

    Ο κ. Καραμανλής δήλωσε αντίθετος στον μεταλλαγμένο αθλητισμό, ζήτησε να μην συγχέεται ο πρωταθλητισμός και η διοργάνωση αθλητικών αγώνων με το ντόπινγκ, ενώ τόνισε ότι όλες οι υποθέσεις χρήσης απαγορευμένων ουσιών ερευνώνται από τη δικαιοσύνη και οι υπαίτιοι θα λογοδοτήσουν.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για τεράστιο οικονομικό παιχνίδι και οικονομικές δυνάμεις που μέσω ομάδων επιχειρούν να ασκήσουν πίεση στις πολιτικές δυνάμεις.

    Ζήτησε αυστηρότερη νομοθεσία στη διακίνηση των περίφημων συμπληρωμάτων, απόδοση ποινικών ευθυνών σε όλους και δημιουργία ανεξάρτητης Αρχής Αντιντόπινγκ, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργου Σανιδά ο οποίος δεν έχει παρέμβει.

    Ο Πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι η Δικαιοσύνη κάνει ανεπηρέαστη τη δουλειά της και οι προσωπικές επιθέσεις σε δικαστικούς λειτουργούς δεν είναι το καλύτερο που μπορούν να προσφέρουν οι πολιτικοί.

    Στον τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό χάρτη αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη για τη σχέση της πολιτικής με τα ΜΜΕ .

    Τόνισε ότι η λογική της Κυβέρνησης είναι έξω από οποιαδήποτε παρέμβαση στην ενημέρωση και υπογράμμισε ότι βαδίζοντας προς την ψηφιακή εποχή οριοθετείται το άναρχο μέχρι τώρα τοπίο.

    Για γυμνό ηλεκτροφόρο καλώδιο και για νιτρογλυκερίνη έκανε λόγο ο Γιώργος Καρατζαφέρης αναφερόμενος στο παιχνίδι με τους δημοσιογράφους, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    Υποστήριξε ότι υπάρχει μια ομάδα "μισθοφόρων δημοσιογράφων", ζήτησε τα ονόματα όσων εργάζονται στα Γραφεία Τύπου του ευρύτερου δημόσιου τομέα και έλεγχο στα "μυστικά κονδύλια" του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε αυστηρό τόνο ο Πρωθυπουργός ανταπάντησε ότι δεν γνωρίζει τίποτα για όλα αυτά και εάν συνέβαιναν στο παρελθόν τα καταδικάζει.

    [03] Οικονομία

    Στον εισαγγελέα πρωτοδικών

    Προθεσμία να καταθέσουν για τη Siemens

    18/4/2008 2:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 5:51:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Προθεσμία προκειμένου να καταθέσουν ως μάρτυρες με την ιδιότητα του υπόπτου τέλεσης αξιόποινων αδικημάτων για τις 30 Απριλίου ζήτησαν και πήραν από τον εισαγγελέα πρωτοδικών Παναγιώτη Αθανασίου ένα πρώην κι ένα νυν στέλεχος της Siemens στην Ελλάδα και ένα πρώην στέλεχος του ΟΤΕ, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη, που εμπλέκονται στην υπόθεση οικονομικού σκανδάλου της γερμανικής εταιρείας.

    Και οι τρεις καλούνται να καταθέσουν ως ύποπτοι για τέλεση αξιόποινων αδικημάτων. Ο εισαγγελέας διερευνά αν έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα της δωροδοκίας της συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της απάτης σε βάρος του δημοσίου.

    Η υπόθεση αφορά την σύμβαση 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ που υπεγράφη το Δεκέμβριο του 1997 και η οποία απέφερε στη Siemens 800 εκατ. ευρώ από το ελληνικό δημόσιο.

    Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο εισαγγελέας αναμένει από τη Γερμανία στοιχεία για τις κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση, ωστόσο, οι ανωτέρω μάρτυρες καθώς και 4 ακόμη καλούνται για κατάθεση με αφορμή σχετικά εμβάσματα, των όποιων η νομιμότητα διερευνάται.

    [04] Κοινωνία

    Μέτρα Τροχαίας για τις εορτές του Πάσχα

    18/4/2008 7:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν από την Τροχαία κατά τις ημέρες των εορτών του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, προκειμένου να γίνει με ασφάλεια η κίνηση στους δρόμους. Έτσι, αποφασίστηκε: Αστυνόμευση του οδικού δικτύου, κατά τομείς, με περιπολικά και μοτοσικλέτες. Αυξημένη αστυνομική παρουσία και ενισχυμένη αστυνόμευση των σημείων του οδικού δικτύου, όπου παρατηρείται συχνότητα πρόκλησης τροχαίων ατυχημάτων. Αυξημένα μέτρα τροχαίας στις εισόδους - εξόδους μεγάλων αστικών κέντρων, όπου παρατηρείται μεγάλη κίνηση οχημάτων. Ρύθμιση της κυκλοφορίας με πεζούς τροχονόμους, σε βασικές διασταυρώσεις για την αποφυγή κυκλοφοριακής συμφόρησης. Συγκρότηση συνεργείων γενικών και ειδικών τροχονομικών ελέγχων (ιδιαίτερα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων, όπως υπερβολική ταχύτητα, οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, αντικανονικό προσπέρασμα κ.λπ.). Αυξημένα μέτρα τροχαίας σε χώρους όπου παρατηρείται μαζική διακίνηση επιβατών (αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμοί κ.λπ.). Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε τόπους όπου θα πραγματοποιηθούν θρησκευτικές εκδηλώσεις. Παρουσία τροχονόμων στους σταθμούς διοδίων της χώρας για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και την παροχή συμβουλών στους οδηγούς. Επίσης, θα διανεμηθεί στους οδηγούς ενημερωτικό φυλλάδιο με χρήσιμες συμβουλές και οδικούς χάρτες.

    Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας θα είναι έντονα και συνεχή καθ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

    Απαγορεύσεις της Τροχαίας

    Απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου ως κατωτέρω: Τη Μ. Πέμπτη 24 Απριλίου 2008, για το ρεύμα εξόδου από τα αστικά κέντρα και από 15.00 έως 22.00, τη Μ. Παρασκευή 25 Απριλίου 2008 για το ρεύμα εξόδου από 06.00 έως 14.00, το Μ. Σάββατο 26 Απριλίου 2008 για το ρεύμα εξόδου και από 08.00 έως 15.00 και την Τετάρτη 30 Απριλίου 2008 παραμονή Πρωτομαγιάς για το ρεύμα εξόδου και από 15.00 έως 22.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις: α) Στη Νέα Εθνική Οδό (ΝΕΟ) και στην Παλιά Εθνική Οδό (ΠΕΟ) Αθηνών - Κορίνθου - Πατρών, από τα διόδια της Ελευσίνας μέχρι τα Διόδια του Ρίου. β) Στη ΝΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης, από τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι) μέχρι τη διασταύρωση του Μπράλου, από τον κόμβο Λαμίας μέχρι τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας και από τη Λάρισα (χ.θ. 365+400) μέχρι την κάτω διάβαση περιοχής Σκοτίνας (χ.θ. 410). γ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, από τη διασταύρωση Μοδίου μέχρι τη γέφυρα Στρυμόνα. δ) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Ν. Μουδανιών από την αερογέφυρα Μοδίου μέχρι το 34ο χιλιομ. ε) Στην Εθνική Οδό Σχηματαρίου - Χαλκίδας, από τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης μέχρι την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300).

    Τη Δευτέρα 28 Απριλίου 2008 στο ρεύμα εισόδου στα αστικά κέντρα και από 15.00 έως 23.00, την Τρίτη 29 Απριλίου 2008 για το ρεύμα εισόδου και από 08.00 έως 15.00. Την Πέμπτη (1/5 Πρωτομαγιά) για το ρεύμα εισόδου και από 15.00 έως 23.00 θα ισχύουν οι απαγορεύσεις: α) Στη ΝΕΟ και στην ΠΕΟ Πατρών - Κορίνθου - Αθηνών, από τα Διόδια του Ρίου μέχρι τα Διόδια της Ελευσίνας. β) Στη ΝΕΟ Θεσσαλονίκης - Αθηνών, στο ρεύμα προς Αθήνα, από την κάτω διάβαση περιοχής, Σκοτίνας (χ.θ. 410) μέχρι τη Λάρισα (χ.θ. 365+400), από τον κόμβο Ραχών Φθιώτιδας μέχρι τον κόμβο Λαμίας και από τη διασταύρωση του Μπράλου μέχρι τον κόμβο Αγίου Στεφάνου (Κρυονέρι). γ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Θεσσαλονίκης από τη γέφυρα Στρυμόνα μέχρι τη διασταύρωση Ρεντίνας. δ) Στην Εθνική Οδό Ν. Μουδανιών - Θεσσαλονίκης από το 34ο χιλ. μέχρι την αερογέφυρα Θέρμης. ε) Στην Εθνική Οδό Χαλκίδας - Σχηματαρίου, από την υψηλή γέφυρα Χαλκίδας (χ.θ. 12+300) μέχρι τη διασταύρωσή της με τη ΝΕΟ Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

    Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας

    Την Κυριακή του Πάσχα 27 Απριλίου 2008 δεν θα ισχύουν απαγορεύσεις. Εξαιρούνται της απαγόρευσης κυκλοφορίας:

    α) Τα οχήματα Οδικής Βοήθειας, τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ., τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια και κρέας. β) Τα φορτηγά αυτοκίνητα μεταφοράς νερού (υδροφόρα) όταν αυτά κινούνται για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών. γ) Τα φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως(ΦΔΧ) που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα. δ) Τα φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της οικείας Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και συνοδεύονται από το προβλεπόμενο εμπορικό έγγραφο. ε) Τα φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (ΦΔΧ) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδερμα, στο τμήμα της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αθηνών -Πατρών από τα Διόδια του Ρίο έως το Δρέπανο, στο ρεύμα προς Αθήνα. στ) Τα βυτιοφόρα υγρών καυσίμων και όσον αφορά στο ρεύμα εξόδου, μόνο για το τμήμα από διασταύρωση Μοδίου μέχρι την γέφυρα Στρυμώνα, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας.

    Τα αυξημένα μέτρα της Τροχαίας θα είναι έντονα και συνεχή καθ όλη τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου σε όλο το οδικό δίκτυο της χώρας.

    [05] Υγεία

    Παρουσίασε ο υπ. Υγείας

    Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την κατάθλιψη

    18/4/2008 5:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με κεντρικό σύνθημα, "Ανοίγουμε το διάλογο για την κατάθλιψη. Βγάλτο από μέσα σου", ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα τους κύριους άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Κατάθλιψη. Στόχος του σχεδίου, το οποίο τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, είναι η αντιμετώπιση της κατάθλιψης, η ενημέρωση των ιατρών για την έγκαιρη αναγνώριση της νόσου, αλλά και η καταπολέμηση των προκαταλήψεων και του στιγματισμού των ατόμων που πάσχουν από την ψυχική νόσο.

    "Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη φιλοδοξεί να καθιερώσει πανεθνικής εμβέλειας δράσεις για την καταπολέμηση του στίγματος, προληπτική παρέμβαση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση, διότι η προαγωγή της ψυχικής υγείας δεν μπορεί να επιτευχθεί μόνο με τη θεραπεία", δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, "η κατάθλιψη παγκοσμίως κατέχει σήμερα την 4η θέση, από πλευράς απώλειας ετών ζωής, απαλλαγμένων από αναπηρία και κοινωνική δυσλειτουργία, ενώ το 2020, θα καταλάβει τη 2η θέση στις δυτικές κοινωνίες και την 1η ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας". Επίσης, μία στις πέντε γυναίκες και ένας στους οκτώ άνδρες αναπτύσσουν κατάθλιψη κάποια στιγμή της ζωής τους σύμφωνα με τα υπάρχοντα διεθνή στοιχεία.

    Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Κατάθλιψη αποτελείται από 5 άξονες και 24 επιμέρους δράσεις που στοχεύουν στην πρόληψη και την ευαισθητοποίηση του κοινού μέσω εκστρατείας ενημέρωσης, την έγκαιρη διάγνωση, τη θεραπεία, την διατομεακή συνεργασία κατά της κατάθλιψης και την ενίσχυση της επιστημονικής έρευνας και της εκπαίδευσης του προσωπικού Υγείας.

    [06] Κοινωνία

    Σε έρευνα της εταιρίας VPRC

    Θετική εικόνα των πολιτών για τα ΚΕΠ

    18/4/2008 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι πολίτες από τη λειτουργία των ΚΕΠ, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα της εταιρίας VPRC. Το ποσοστό των θετικών απαντήσεων ανέρχεται στο 88% των ερωτηθέντων. Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν σε ημερίδα του υπουργείου Εσωτερικών με θέμα "Απολογισμός Επικοινωνιακής Εκστρατείας των ΚΕΠ". Στην ομιλία του ο υφυπουργός Εσωτερικών Χρήστος Ζώης, τόνισε μεταξύ άλλων ότι: "Τα ΚΕΠ με την καινοτόμο δράση τους, είναι το όχημα της Δημόσιας Διοίκησης προς το μέλλον. Η σημερινή ημερίδα έρχεται να ανταποκριθεί στους στόχους και τον προγραμματισμό που έχουμε θέσει, στο πλαίσιο της προώθησης του κυβερνητικού έργου και της Διοικητικής μεταρρύθμισης. Έργο που αποσκοπεί στη μείωση της γραφειοκρατίας και στην παροχή βέλτιστων υπηρεσιών, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εξυπηρέτησης των πολιτών". Στα επιμέρους ερωτήματα που συνθέτουν την έρευνα, το 81% των πολιτών εκφράζει θετική γνώμη για το ωράριο λειτουργίας τους, το 93% για την ταχύτητά τους και το 92%, για τις πληροφορίες που τους παρέχονται από τα ΚΕΠ.

    [07] Κόσμος

    Συνάντηση με Μπερλουσκόνι

    Υπολογίζει στην υποστήριξη της Ιταλίας ο Πούτιν

    18/4/2008 4:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 5:09:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Από τη Σαρδηνία, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι υπολογίζει στην υποστήριξη της Ιταλίας, της οποίας εξελέγη και πάλι πρωθυπουργός ο "φίλος" του, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, για να βελτιώσει τις σχέσεις της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Η φωνή της Ιταλίας βαρύνει σημαντικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπολογίζουμε στην υποστήριξή της απέναντι στην Ευρώπη", είπε ο Ρώσος Πρόεδρος στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, μετά από τη συνάντησή τους, όπου συζητήθηκαν θέματα ενεργειακού ενδιαφέροντος.

    "Συζητούμε τώρα με όλα τα μέλη της ΕΕ, ακόμα και με αυτά με τα οποία οι σχέσεις μπορεί να είναι δύσκολες", πρόσθεσε ο Β. Πούτιν. "Ο Σίλβιο είναι παλιός φίλος, μου είχε λείψει", δήλωσε πριν αναχωρήσει από τη Σαρδηνία.

    Ο Ρώσος Πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά, διέψευσε πάντως τις πληροφορίες που οργιάζουν στα διεθνή μέσα ενημέρωσης περί επικείμενου γάμου του με την ολυμπιονίκη γυμνάστρια Αλίνα Καμπάγιεβα.

    Ο κ. Πούτιν, που έφτασε χθες στο νησί της νότιας Ιταλίας προερχόμενος από τη Λιβύη, είναι ο πρώτος ξένος πολιτικός ηγέτης που συναντήθηκε με τον "Καβαλιέρε" μετά την εκλογική νίκη του τελευταίου πριν από λίγες ημέρες.

    Ξανά στο παιχνίδι η Aeroflot

    Η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot είναι έτοιμη να επαναλάβει τις επαφές της με την Alitalia σχετικά με την τύχη της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας, δήλωσε ο κ. Πούτιν αναφορικά με την επικείμενη πώληση του εθνικού αερομεταφορέα της Ιταλίας.

    "Μίλησα με τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου της Aeroflot και είναι έτοιμος να επαναλάβει τις επαφές του με την Alitalia", δήλωσε ο Πούτιν στη συνέντευξη Τύπου.

    "Ποιό θα είναι το αποτέλεσμα δεν το γνωρίζουμε βεβαίως. Πρόκειται για εμπορικές διαπραγματεύσεις", συνέχισε ο Ρώσος πρόεδρος, σημειώνοντας: "Μιλήσαμε για το πρόβλημα αυτό, είναι σαφές ότι ο κ. Μπερλουσκόνι ανησυχεί για την κατάσταση και σκέφτεται το εθνικό συμφέρον".

    Ο Ιταλός Πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε σε συνομιλίες με την Aeroflot, οι οποίες θα γίνουν σύμφωνα με τον ίδιο μόνον όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι επαφές με την Air France-KLM.

    "Η κατάσταση είναι ανοιχτή. Δεν έχουμε τίποτε εναντίον της Air France, αλλά θα επιθυμούσα αυτό να έδινε ζωή σε έναν μεγάλο διεθνή όμιλο στους κόλπους του οποίου η Alitalia θα είχε τα ίδια δικαιώματα με την Air France και την KLM", σημείωσε, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ανοιχτός απέναντι στη γαλλο-ολλανδική πρόταση για την Alitalia.

    "Όταν θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με την Air France, θα είμαστε έτοιμοι να διευρύνουμε μια ενδεχόμενη συμφωνία προς άλλες εταιρείες. Θα μπορούσε να υπάρξει μια συζήτηση ανάμεσα στην Aeroflot και την Alitalia για να μελετηθεί μια ενδεχόμενη ενίσχυση των δύο ομίλων μέσω της γέννησης ενός μεγάλου διεθνούς ομίλου", πρόσθεσε ο Σ. Μπερλουσκόνι.

    Η ρωσική αεροπορική εταιρεία είχε αποσύρει το Νοέμβριο το ενδιαφέρον της για την Alitalia, επικαλούμενη έλλειψη πληροφοριών και κρίνοντας ότι δεν είναι ικανοποιητικές οι συνθήκες πώλησής της.

    [08] Πολιτική

    Συνάντηση Κ. Παπούλια - Α. Κοντού

    Συμπαράσταση στους νέους αγρότες

    18/4/2008 4:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Για την πορεία των αγροτικών και κτηνοτροφικών θεμάτων ενημέρωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Όπως ανέφερε ο υπουργός μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική ύπαιθρο, την ελληνική περιφέρεια, το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών και ιδιαίτερα τα προβλήματα των νέων αγροτών.

    Ο κ. Κοντός είπε ότι ο κ. Παπούλιας προτίθεται στη Γιορτή της Δημοκρατίας να καλέσει νέους αγρότες απ όλη την ελληνική περιφέρεια, γεωργούς και κτηνοτρόφους, όπως επίσης και να βραβεύσει τις πλέον χαρακτηριστικές περιπτώσεις της "άλλης" γεωργίας, δηλαδή αγρότες οι οποίοι δεν καλλιεργούν είδη που ανήκουν στην κατηγορία των βασικών αγροτικών προϊόντων, αλλά καλλιεργούν παραδοσιακά αγροτικά προϊόντα και που έχουν κάνει σημαντικές προσπάθειες όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους, την προώθηση και την προβολή των προϊόντων τους.

    Επίσης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει καλύτερα κάποιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις προϊόντων της "άλλης" γεωργίας, επισκεπτόμενος περιοχές παραμεθόριες, ορεινές και νησιωτικές, "δίνοντας στους ανθρώπους αυτούς μια ψυχολογική ανάσα και αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον της ελληνικής πολιτείας, όπως αυτό θα εκφραστεί δια του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, είναι αμέριστο", όπως είπε ο κ. Κοντός.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης είπε ακόμα ότι ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την αγάπη του για τους έλληνες αγρότες, καθώς ο ίδιος προέρχεται από μια αγροτική περιοχή και επεσήμανε "ότι θα πρέπει να προσέξουμε τον κόσμο αυτό, τους έλληνες αγρότες, τους έλληνες γεωργούς, τους κτηνοτρόφους μας, πρέπει να τους κρατήσουμε στην ελληνική περιφέρεια και να τους στηρίξουμε, έτσι ώστε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται στην ελληνική ύπαιθρο".

    [09] Πολιτική

    Ομιλία σε συγκέντρωση στις 8μμ

    Επίσκεψη Παπαρήγα στα Ιωάννινα

    18/4/2008 3:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τα Ιωάννινα επισκέπτεται σήμερα Παρασκευή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία δήλωσε ότι: "το ΚΚΕ θα φτάσει μέχρι και το τελευταίο χωριό της Ελλάδος προκειμένου να ενημερώσει και να καταγγείλει την εξαιρετικά επικίνδυνη πολιτική της ΕΕ η οποία το τελευταίο διάστημα εντατικά προσπαθεί να αξιοποιήσει είτε υπαρκτά είτε τεχνητά μειονοτικά ζητήματα στα Βαλκάνια προκειμένου να ικανοποιήσει μονοπωλιακά οικονομικά συμφέροντα". H κ. Παπαρήγα θα μιλήσει στις 8μμ σε ανοιχτή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

    [10] Κόσμος

    Σεισμός 5,4 Ρίχτερ στο Ιλινόι

    18/4/2008 3:04:00 μμ

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σεισμική δόνηση 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο Ιλινόι, ανακοίνωσε το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής, καθώς τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι από το σεισμό προκλήθηκαν ζημιές. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για την πρόκληση τραυματισμών από τη σεισμική δόνηση, η οποία έγινε αισθητή σύμφωνα με αμερικανικά μμε σε διάφορες πολιτείες. Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 8 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Μπέλμοντ, στο Ιλινόι σε βάθος 11,5 χιλιομέτρων.

    [11] Πολιτική

    Για προσωπικούς λόγους

    Παραιτήθηκε ο Σπύρος Κλαδάς

    18/4/2008 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 5:51:56 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παραιτήθηκε ο ειδικός γραμματέας της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρος Κλαδάς, για προσωπικούς λόγους. Αποδεκτή έκανε την παραίτηση ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, ο κ. Αλογοσκούφης δέχθηκε στο γραφείο του τον κ. Κλαδά, ο οποίος του υπέβαλε την παραίτησή του από την Ειδική Γραμματεία της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων για προσωπικούς λόγους. Ο κ. Αλογοσκούφης ευχαρίστησε τον κ. Κλαδά για την έως τώρα συνεργασία σε μια πολύ κρίσιμη κυβερνητική υπηρεσία και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στα μελλοντικά του σχέδια. Από την πλευρά του, ο κ. Κλαδάς ευχαρίστησε τον Υπουργό Οικονομίας για τη στήριξη που παρείχε στο έργο του.

    [12] Οικονομία

    Ισχύει από 1/1/2008

    Κατατέθηκε η νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

    18/4/2008 2:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο υπουργείο Απασχόλησης κατατέθηκε σήμερα η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) έτους 2008-2009 και τίθεται άμεσα σε εφαρμογή από 1/1/2008, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΓΣΕΕ. Η ΕΓΣΣΕ στο οικονομικό σκέλος προβλέπει τις εξής αυξήσεις: από 1/1/2008 αύξηση: 3,45%, 1/9/2008 αύξηση: 3% και 1/5/2009 αύξηση: 5,5%. Η συσωρευτική αύξηση μισθών-ημερομισθίων είναι 12,41%. Αυτό σημαίνει ότι το κατώτατο ημερομίσθιο από 29,39 γίνεται 33,4. Παράλληλα ο κατώτατος μισθός από 657,89 γίνεται 739,57 (οι ρυθμίσεις αφορούν νεοπροσληφθέντες χωρίς προϋπηρεσία και ανύπαντρους). Για τους εργαζόμενους που έχουν προϋπηρεσία (τριετίες και επίδομα γάμου) τα αντίστοιχα ποσά διαμορφώνονται στο ημερομίσθιο από 39,22 γίνεται 45,74 (αύξηση 16,6%). Αντίστοιχα ο μισθός από 908,07 γίνεται 1020,80 (αύξηση 12,41%).

    [13] Οικονομία

    Με Α.Κόντο, Γ.Παπανδρέου και ΠΑΣΕΓΕΣ

    Επαφές της Μ. Μπόελ στην Αθήνα

    18/4/2008 2:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 2:42:56 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με το καθεστώς της πρόωρης συνταξιοδότησης στην απασχόληση στον αγροτουρισμό καθώς και με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών πρέπει να ασχοληθούν οι καπνοπαραγωγοί των οποίων οι άμεσες επιδοτήσεις μειώνονται κατά 50% από το 2010 δήλωσε η κοινοτική επίτροπος για θέματα γεωργίας Μάριελ Φίσερ Μπόελ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός δήλωσε ότι ήδη εννέα υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ, έχουν αποστείλει επιστολή στην ΕΕ για την μη περικοπή του 50% των επιδοτήσεων για τα καπνά. Ωστόσο, θεωρεί ότι πρόκειται για ένα δύσκολο αγώνα. Επίσης η κ. Μπόελ συναντήθηκε το πρωί με τον Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε από την αρμόδια Επίτροπο να την ενημερώσει για την πορεία των θεμάτων αγροτικής πολιτικής και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες γεωργοί, καθώς και να της καταθέσει την πρόταση του κόμματος του για την αγροτική ανάπτυξη της χώρας. Συνάντηση με την Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Μάριαν Φίσερ-Μπόελ είχε σήμερα αντιπροσωπεία της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    [14] Κοινωνία

    Για το συνέδριο της ΠΟΕΣΥ

    Aποτελέσματα των εκλογών στην ΕΣΗΕΑ

    18/4/2008 1:41:00 μμ

    Η Εφορευτική Επιτροπή της ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε τα αποτελέσματα των εκλογών της 16ης και 17ης Απριλίου 2008 για την ανάδειξη των αντιπροσώπων των δημοσιογράφωνγια το 5ο Πανελλαδικό Συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ). Ψήφισαν: 2.506 Έγκυρα: 2.424 Άκυρα Λευκά: 82 Έδρες: 100 Η κατανομή ψήφων και εδρών είναι η ακόλουθη:

    Α. Συνδυασμός "ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΤΥΠΟΣ" Ψήφοι: 764 Ποσοστό: 31,51% Έδρες: 32 Β. Συνδυασμός "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ" Ψήφοι: 553 Ποσοστό: 22,81% Έδρες: 23 Γ. Συνδυασμός "ΚΙΝΗΣΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ" Ψήφοι: 374 Ποσοστό: 15,43% Έδρες: 15 Δ. Συνδυασμός "ΜΑΧΟΜΕΝΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΑ (ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΟΧΘΗ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ)" Ψήφοι: 358 Ποσοστό: 14,77% Έδρες: 15 Ε. Συνδυασμός "ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ" Ψήφοι: 213 Ποσοστό: 8,79% Εδρες: 9 ΣΤ. Συνδυασμός "ΕΝΩΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΥΑΣΜOΣ FINANCIAL CRIMES" Ψήφοι: 89 Ποσοστό: 3,67% Έδρες: 3 Ζ. Συνδυασμός "ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΟ ΜΜΕτωπο" Ψήφοι: 73 Ποσοστό:3,01% Έδρες: 3

    [15] Παράξενα

    Ο καλύτερος φίλος των Βρετανών ο σκαντζόχοιρος

    18/4/2008 1:04:00 μμ

    Μέχρι χθες ήταν ο σκύλος και η γάτα, τώρα ήρθε η σειρά του σκαντζόχοιρου να αντικαταστήσει τα δύο τετράποδα στην καρδιά των Βρετανών και να γίνει το αγαπημένο οικόσιτο ζωάκι. Όλο και περισσότεροι φιλόζωοι σπεύδουν να αποκτήσουν ένα μικρό σκαντζόχοιρο, ειδικά αυτοί που εργάζονται μέχρι αργά, γιατί όπως λένε οι νυκτερινές συνήθειες του ζώου αυτού ταιριάζουν με τη δική τους ζωή. Οι σκαντζόχοιροι κοιμούνται όλη την ημέρα και ξυπνούν όταν τα αφεντικά τους επιστρέφουν στα σπίτια τους, έτοιμοι για παιχνίδι. Βέβαια οι σκαντζόχοιροι που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση δεν είναι οι ντόπιοι, αλλά οι αφρικανοί πυγμαίοι που χωρούν στην παλάμη του χεριού. "Είναι απίστευτα γλυκά ζωάκια. Είναι αστείος ο τρόπος που τρέχουν δεξιά και αριστερά ή που χώνουν τη μύτη τους παντού", δηλώνει η Μπόνι Μάρτιν, η οποία εκτρέφει σκαντζόχοιρους και ήδη έχει μια μεγάλη λίστα αναμονής πελατών.

    Η τιμή για έναν τέτοιο σκαντζόχοιρο συνήθως φτάνει τις 300 στερλίνες. Τρέφονται με τροφές για γάτες, αλλά θέλουν το ένα τρίτο της ποσότητας που χρειάζεται μια γάτα, διευκρινίζει η Μάρτιν η οποία όμως προειδοποιεί ότι αυτό το είδος σκαντζόχοιρου δεν μπορεί να επιβιώσει στη φύση γι' αυτό κάποιος πρέπει να σκεφτεί καλά πριν τον αγοράσει.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σκόρδας: "Υπάρχει αναξιοπρέπεια"

    18/4/2008 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με οξείς χαρακτηρισμούς για τον τρόπο που πολλά πράγματα συμβαίνουν και εξελίσσονται στο ελληνικό ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα και με απαντήσεις για όλα τα θέματα της ομάδας του, εν όψει της συμμετοχής της στον τελικό του Κυπέλλου, ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της ΠΑΕ Αρης, κ. Λάμπρου Σκόρδα, που περιλάμβανε και αναφορές στο "θέμα Μπάγεβιτς" όπως αυτό δημιουργήθηκε από τον αθλητικό Τύπο και ενόχλησε σαφέστατα την διοίκηση και τον κόσμο της ομάδας.

    Ο κ. Σκόρδας έκανε αναφορά στον τελικό της 17ης Μαϊου όπου ο Αρης θα τεθεί αντιμέτωπος του Ολυμπιακού στο Καυτανζόγλειο στάδιο:

    «Η συμμετοχή μας τα τελευταία χρόνια σε έναν ακόμα τελικό είναι ένα σημάδι ανάκαμψης σ αυτήν την πορεία αυτός ο ιστορικός και μεγάλος σύλλογος Αρης, που δείχνει πως σιγά- σιγά επιστρέφει εκεί που πρέπει να βρίσκεται, ώστε να διεκδικεί τίτλους. Η χρονιά που τελειώνει είναι μια σημαντική χρονιά για μας, όχι γιατί είμαστε στον τελικό απλώς, αλλά γιατί νομίζω πως έχουμε τα φόντα να πάρουμε το Κύπελλο αυτό. Σεβόμαστε τον αντίπαλο, να μην ξεχνάμε πως είναι ο Ολυμπιακός που τα τελευταία δέκα χρόνια παίρνει το πρωτάθλημα σχεδόν ανελλιπώς. Θα ήθελα να παρακαλέσω τους πάντες να είναι πραγματικά ρεαλιστές σ αυτήν την αντιμετώπιση. Θα αγωνιστούμε με πάρα πολύ μεγάλη δίψα γι αυτό το Κύπελλο. Είναι από την αρχή της χρονιάς ένας στόχος που είναι μέσα στην καρδιά μας χωρίς να το λέμε από την αρχή. Εδώ και ένα μήνα αποτελεί έναν διακαή πόθο της ομάδας και είναι μεγάλη επιτυχία που βρισκόμαστε εδώ, αλλά η επιτυχία για την ομάδα θα είναι να πάρει το Κύπελλο. Για τον Αρη του σήμερα το να παίζει σε τελικό μόνο δεν αποτελεί επιτυχία, ο στόχος είναι ο τίτλος και δεν θα είμαστε ικανοποιημένοι αν δεν τον κερδίσουμε. Μπορεί όπως είπα από την αρχή της χρονιάς οι στόχοι μας να πραγματοποιήθηκαν αλλά τώρα οι στόχοι αυτοί επαναπροσδιορίζονται. Στόχος μεγάλος είναι το Κύπελλο γιατί 38 χρόνια χωρίς τίτλο είναι πολλά για τον Αρη. Ο Αρης είναι μια ομάδα που γεννήθηκε πριν από 90 χρόνια με σκοπό να κερδίζει τίτλους και τα τελευταία χρόνια κάναμε μια πορεία που δείχνει ότι πρέπει να μπούμε πλέον σε έναν άλλο δρόμο, αλλάζοντας αυτή την σχέση που έχει μετέχοντας των τελικών και επιτυχημένων κατακτήσεων.

    Φυσικά είναι η καλύτερη στιγμή τώρα να πω, αν και η ομάδα έχει ένα ακόμα παιχνίδι με τον ΟΦΗ την Κυριακή, πως στόχος μας είναι και τα πλέϊ-οφς. Και στόχος μας είναι η νίκη σε κάθε παιχνίδι. Και είναι η ώρα να δείξουμε όλοι μαζί, διοίκηση, προπονητής και παίκτες, τι μπορούμε να κάνουμε. Και είναι η ώρα να δείξει η ομάδα τι μπορεί να πετύχει και η ώρα όλων όσων είναι στην ομάδα να αποδείξουν ότι είναι άξιοι να βρίσκονται εδώ και ικανοί για να κάνουν πράξη τα όνειρα και τις προσδοκίες μας. Το ίδιο αφορά και τον κόσμο του Αρη που στα τελευταία χρόνια είναι αυτός που κράτησε την ομάδα και την έφερε μέχρι εδώ. Τώρα πρέπει να δείξει πως είναι ικανός για να είναι ο κόσμος μιας ομάδας πρωταθλήτριας. Ετσι θα μπορέσουμε να βάλουμε τον στόχο της επόμενης χρονιάς. Είμαι ευγνώμων προς όλους αυτούς που έχουν πιστέψει στην ομάδα σ αυτά τα τελευταία χρόνια και γι αυτό θα είναι αυτοί που θα έχουν προτεραιότητα που θα βρεθούν στον μεγάλο τελικό και θα είναι πρώτοι αυτοί που θα έχουν την χαρά να δουν την ομάδα να σηκώνει το Κύπελλο στον μεγάλο τελικό. Και το λέω αυτό γιατί δυστυχώς τα εισιτήρια του τελικού θα είναι πάρα πολύ λίγα. Αν είχαμε στα χέρια μιας και 60 ή και 70 χιλιάδες είμαι σίγουρος από την διάθεση που παρατηρώ, πως θα τα είχαμε διαθέσει στις πρώτες ώρες που θα τα είχαμε στην διάθεσή μας. Τα εισιτήρια του τελικού θα είναι λίγα και για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις προτεραιότητα θα έχουν αυτοί που είναι μέλη της λέσχης, οι κάτοχοι των διαρκείας και οι οργανωμένοι οπαδοί της ομάδας. Τα εισιτήρια θα διατεθούν σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία σ αυτούς που έχουν εισιτήρια διαρκείας και σ αυτούς που είναι μέλη της λέσχης και έχουμε υποχρέωση απέναντι σ αυτούς τους ανθρώπους που στήριξαν την ομάδα όλα αυτά τα χρόνια, αλλά και στους οργανωμένους οπαδούς της ομάδας που έχουν συμπαρασταθεί την ομάδα σε όλα τα γήπεδα της Ευρώπης και της χώρας αλλά ακόμα και στα φιλικά της προετοιμασίας για να δείξουν πως ο Αρης δεν είναι απλώς μια ομάδα αλλά ένας τρόπος ζωής. Θα υπάρχει ακόμα μια μέριμνα για τους ανθρώπους που θα έρθουν από το εξωτερικό τους οποίους παρακαλώ να μας στείλουν ειδοποίηση με κάποιο τρόπο, τηλέφωνο, επιστολή, φαξ, e-mail για να μπορέσουμε να πάρουμε τα μέτρα μας ώστε κι αυτοί που θα έρθουν από όλο τον κόσμο να δουν την ομάδα μας να σηκώνει το τρόπαιο στον τελικό της 17ης Μαϊου. Δεν θέλω να εκφράσω σιγουριά για την κατάκτηση του Κυπέλλου, αλλά νιώθω πως η ομάδα μας είναι στην καλύτερη κατάσταση για να πετύχει αυτό τον στόχο. Ομως θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως σ αυτό τον τελικό δεν θα χωρέσουμε να πάμε όλοι, και από την Τετάρτη το βράδυ υπάρχει τέτοια δίψα για τον τελικό, που νομίζω πως οι κανόνες που βάζουμε θα ικανοποιήσουν και το περί δικαίου αίσθημα και θα διασφαλίζουν ότι η ομάδα θα είναι στο γήπεδο με την καλύτερη δυνατή υποστήριξη.

    Θα ήθελα ακόμα να πω κάποια πράγματα για την διαδικασία των πλέϊ-οφς γιατί πολλά ακούγονται σε ότι έχει σχέση με αυτά που γίνονται στην διαδικασία με το CAS. Εχω πει ότι οι αγώνες κερδίζονται μέσα στο γήπεδο, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες. Δεν είναι λογικό να συμμετέχει ένας ποδοσφαιριστής ο οποίος είναι τιμωρημένος και είναι άξιο απορίας γιατί όλοι αυτοί που σήμερα κόπτονται για την υπόθεση, όπως είναι ο ΠΑΟ και η ΑΕΚ και οι οποίες ομάδες έχουν κάνει παρεμβάσεις στο CAS, δεν έκαναν παρέμβαση όσο η υπόθεση ήταν στην Ελλάδα. Εχουμε βρει κι εμείς στην ίδια θέση όταν αγωνιζόμασταν πριν χρόνια με τον Πανιώνιο και δεν είχε δικαίωμα να χρησιμοποιεί παράνομα ποδοσφαιριστές, κι εμείς βρεθήκαμε στην ανάποδη θέση. Πιστεύουμε πως πρέπει να τηρηθεί η νομιμότητα, όπως πρέπει να γίνει κανονικά η διαδικασία των πλέϊ-οφς και αυτό θα το θέσουμε την προσεχή εβδομάδα στην λίγκα γιατί όλη αυτή η παραφιλολογία που έχει να κάνει με τον πόλεμο των τριών ομάδων δεν μας αγγίζει. Η προκήρυξη περιλαμβάνει τα πλέϊ-οφς με τον 2ο τον 3ο τον 4ο και τον 5ο της βαθμολογίας που μετέχουν σ αυτά και τον πρωταθλητή που πρέπει να ανακηρυχθεί. Εμείς μετέχουμε σ αυτά και μετέχουμε με την ποιότητα, την διάθεση και την ετοιμότητα μας με έναν στόχο να τους κερδίσουμε όλους. Νομίζω ότι θα πρέπει να σταματήσει αυτή η ιστορία όσο πιο ομαλά γίνεται, για να ετοιμαστεί και η εθνική ομάδα για τους αγώνες του Euro που μετέχει.

    Να αναφέρω ακόμα και σε όσα γράφονται τελευταία και είναι οδηγίες, μεθοδεύσεις, διαπιστώσεις, γνώμες βετεράνων ποδοσφαιριστών που φιλοξενούνται στον Τύπο και βρίσκουν ακόμα έδαφος και στα Δημόσια μέσα ενημέρωσης όπως η κρατική τηλεόραση, η οποία δεν έχει την ευθιξία να υπερασπιστεί την αξιοπρέπεια. Εχουμε φθάσει στο σημείο πως ότι θεωρούμε και είναι αναξιοπρεπές, να πρέπει και να γίνεται. Οι τρεις ομάδες των Αθηνών και όλοι οι υπόλοιποι κολίγοι από την άλλη. Το πιο σημαντικό από όλα είναι πως αυτό το θεωρούμε φυσιολογικό. Θεωρούμε φυσιολογικό να μην σεβόμαστε κανέναν. Ούτε ανθρώπους, ούτε συμβόλαια, ούτε ομάδες. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς είναι μέλος της ομάδας μας και δεν θα ήθελα να μιλήσω για τον ίδιο, άλλωστε ο ίδιος έδωσε την απάντησή του. Στην Αθήνα τον έχουν προσδιορίσει πως είναι η πιο αξιόπιστη λύση για κάποιες ομάδες, θαρρείς πως δεν υπάρχουν υποχρεώσεις και το λένε με μια αλαζονεία, την αλαζονεία του χρήματος, της δύναμης και της μεγάλης επιρροής στα ΜΜΕ που μας προκαλεί τρόμο. Αν θεωρούν πως ο καθένας μπορεί να είναι αναξιόπιστος. Εμείς εδώ είμαστε άνδρες και σεβόμαστε τις υπογραφές και τον λόγο μας, τις συμφωνίες μας. Πρέπει όμως να κάτσουμε και να αποφασίσουμε τι ποδόσφαιρο θέλουμε και τι φιλάθλους φτιάχνουμε. Γι αυτό φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε υποχρεωτικό ότι ΠΑΟ, Ολυμπιακός και ΑΕΚ θέλουν νίκες στα παιχνίδια τους και θα κάνουν μόνο νίκες. Κι όταν δεν συμβεί αυτό το θεωρούμε πως έγινε κάτι αφύσικο. Φτάσαμε στο σημείο να θεωρούμε πως ο ΠΑΟ θα κάνει 12 συνεχόμενες νίκες για να πάρει το πρωτάθλημα, κι όταν απέτυχε να το κάνει, θεωρήθηκε πως ήρθε η συντέλεια του κόσμου. Αγαπητοί κύριοι θα ήθελα να ρωτήσω αν αυτά είναι τα πρότυπα που προσφέρουμε στον φίλαθλο κόσμο. Είναι πολύ λίγες οι φωνές αυτών των ανθρώπων που έχουν εκφράσει τον προβληματισμό τους για τον τρόπο που επιβάλουν σε όλο τον κόσμο να σκέφτεται. Είναι πάρα πολύ επικίνδυνο να θεωρούμε ότι το πλιάτσικο είναι νόμιμο. Αλλά όταν τα "παπαγαλάκια" κατέστρεψαν ανθρώπους πριν χρόνια στο χρηματιστήριο και δεν την πλήρωσε κανένας, είναι φυσικό τα "παπαγαλάκια" των ΜΜΕ στο ελληνικό ποδόσφαιρο να θίγουν καταστάσεις, ομάδες όπως είναι ο Αρης και συμφέροντα. Δεν πιστεύω ότι σαυτή την χώρα όλοι είναι διαβρωμένοι. Δεν πιστεύω ότι όλοι μπορούμε να επιβάλουμε απόψεις προβάλλοντας το χρήμα και την δύναμη χωρίς να σεβόμαστε απόψεις, ανθρώπους και υπογραφές. Μου φαίνεται αδύνατο να το πιστέψω ότι ο τάδε πρόεδρος αν σηκώσει το τηλέφωνο θα καλέσει τον προπονητή μιας άλλης ομάδας και θα συμφωνήσει μαζί του, θαρρείς και δεν υπάρχει άλλη ομάδα άλλο συμβόλαιο που να τον δεσμεύει. Και δεν αφορά μόνο τον Αρη αυτό το πράγμα. Αύριο μπορεί να είναι ο ΠΑΟΚ ή κάποια άλλη ομάδα. Και μετά αναρωτιόμαστε γιατί υπάρχει αντιπαλότητα μεταξύ των ομάδων και δεν υπάρχει σεβασμός. Αυτό για μένα είναι το πιο σημαντικό πράγμα στο ποδόσφαιρο και κάνει τα γήπεδα να αδειάζουν. Σεβόμαστε όλους τους αθλητές, τους συλλόγους τους προπονητές. Ομάδες όπως είναι ο Αρης δεν επιλέγει τα παιχνίδια. Παίζει πάντα για τη νίκη και αυτό γίνεται σε όλα του τα τμήματα. Οπως στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο βόλεϊ και παντού. Θιγόμαστε σαν άνθρωποι, σαν πολίτες της χώρας σαν σύλλογος και σαν προσωπικότητες. Νομίζω πως είναι ώρα για όλους να πάρουμε θέση και πρέπει να πάρετε θέση γι αυτό το φαινόμενο της σήψης και να πάρετε θέση γιατί αφορά κι εσάς.

    Εδώ εμείς στην Ελλάδα εκδίδουμε "σαλόνια" στις εφημερίδες και πρωτοσέλιδα που δεν σέβονται κανέναν και ύστερα θέλουμε τον οπαδό να σεβαστεί τους πάντες. Υστερα λέμε γιατί η αστυνομία κόβει 7 χιλιάδες θέσεις για "νεκρές" στο γήπεδο για τον τελικό. Αντιστεκόμαστε αλλά βλέπω πως είμαστε μόνοι μας».

    Ο κ. Σκόρδας αναφέρθηκε και στο θέμα του Μάρτσιο Αμορόζο:

    «Θα ήθελα να σας πως μερικά πράγματα για τον Μάρτσιο Αμορόζο που είναι ένας μεγάλος ποδοσφαιριστής αλλά τελευταία προέκυψαν διάφορα προβλήματα. Ο άνθρωπος που φέρεται ως μάνατζερ του Αμορόζο, ο Ριβάλντο Μπάλντο, έχει εξαπατήσει τον ποδοσφαιριστή με συνέπεια να χαλάσει την διάθεσή του όσον αφορά τον σύλλογο. Κάποια πράγματα δεν τα γνωρίζαμε μέχρι και χθες. Στην προσπάθειά του να καλύψει και τις δικές του συμπεριφορές, με συνέπεια να στέλνει μεϊλ σε μέσα ενημέρωσης και σε μπλογκ, εκθέτοντας τον σύλλογο και χαρακτηρίζοντας τον αναξιόπιστο. Αυτά δεν αποτελούν δική του δήλωση, απλά χρησιμοποιεί το δικό του όνομα γιατί είχε καλή σχέση ως τώρα και είναι σίγουρο πως πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα η σχέση του με τον ποδοσφαιριστή. Ο Μάρτσιο δεν έχει καμιά σχέση με όσα γράφονται και διαδίδονται και έχει έναν μικρό τραυματισμό και αν καταφέρει να αποκατασταθεί θα παίξει και θα βοηθήσει τον Αρη και στον τελικό και στα πλέϊ-οφ. Κάναμε μια συζήτηση χθες και αποδέχεται πλήρως την κατάσταση, θεωρεί πως δεν είναι δική του η ευθύνη και θέλει να ενταχθεί στην ομάδα και αυτό θα κάνει.

    Οι μεταγραφές δεν είναι κάτι που εξ αρχής και σίγουρα θα αποδώσουν και αν ο Αμορόζο είναι αυτός που ήταν τα τελευταία πέντε χρόνια θα προσφέρει πολλά στην ομάδα. Αυτή η συζήτηση έληξε και όλα θα πάνε καλά. Γράφονται και ακούγονται πολλά αλλά δεν ξέρω πως είμαστε υποχρεωμένοι να απαντάμε στον καθένα που λέει όποια βλακεία θέλει. Δεν λέω άλλα για το θέμα και πιστεύω πως από δω και μπρος ότι θα είναι ένα σημαντικό αλλά ομότιμο μέλος της οικογένειας του Αρη.

    Υπάρχουν και άλλα θλιβερά που συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Πουθενά δεν λέει ότι μπορείς να παίρνεις τον μάνατζερ ενός παίκτη και να του προτείνεις εν αγνοία του συλλόγου του ότι μπορείς να εξαγοράσεις το συμβόλαιο ενός ποδοσφαιριστή. Δεν μπορεί η εφημερίδα να λέει ότι ο "Σκόρδας" έκλεισε στον ΠΑΟ ή τον Ολυμπιακό για να ..πουλήσεις μερικά φύλλα παραπάνω. Ο Αρης δεν είναι "σούπερ μάρκετ" για να βάλει τιμές στους ποδοσφαιριστές του. Οι παίκτες που θέλουμε θα μείνουν στην ομάδα θα μείνουν. Οι παίκτες που θα φύγουν για να φέρουν μεγαλύτερο οικονομικό αντάλλαγμα και θα πουληθούν, για να αποκτήσει άλλη δυναμική και διαπραγματευτική δυνατότητα ο σύλλογος θα γίνει γιατί το θέλει ο Αρης. Σε όλο τον κόσμο έτσι γίνονται οι μεταγραφές εκτός από την Ελλάδα. Αν ο Αρης θέλει ας πούμε τον Νίνη θα πάει στην ομάδα του να τον ζητήσει. Αποδεχόμαστε ότι δεν υπάρχουν κανόνες και δεν υπάρχει μεγαλύτερη έλλειψη αξιοπρέπειας από αυτόν που λέει σε έναν ποδοσφαιριστή ότι "έλα σε μας γιατί θα βρεις θέση στην εθνική ομάδα".

    Εχουμε κάνει συζητήσεις και προτάσεις με όλους τους παίκτες μας που μας ενδιαφέρουν και θα ολοκληρωθούν όταν τελειώσουν οι υποχρεώσεις μας στα πλέι-οφ και το Κύπελλο. Μπορεί ο Αρης να πάρει το πρωτάθλημα στη νέα περίοδο; Θα το δούμε και θα το βάλουμε στο τέλος σαν στόχο. Εκεί που θέλαμε έχουμε φτάσει και θέλουμε να κατακτήσουμε το Κύπελλο. Δεν έχω ένδειξη για τον κόσμο που θα πάει στο Καυτανζόγλειο και τα εισιτήρια που θα πάρουμε για τον τελικό. Γιατί στο "Κλ. Βικελίδης" για 40 οπαδούς φιλοξενούμενης ομάδας, μας κόβουν 1500 θέσεις. Φταίνε και οι οπαδοί που διαλέγουν παιχνίδια. Από τα εισιτήρια του τελικού η αστυνομία μπορεί να κόψει 7-8 ή και 18 χιλιάδες. Ελπίζω να υπάρχει σύνεση και να υπάρξει σεβασμός και από τους δικούς μας οπαδούς όπως και των αντιπάλων προς εμάς. Υπολογίζουμε πως θα πάρουμε 8-9 χιλιάδες εισιτήρια. Δεν ξέρω τι άλλο θα γίνει. Μπορεί η αστυνομία να θέλει να φύγουμε όλοι από την πόλη και να μείνουν ελάχιστοι μόνο στο γήπεδο» κατέληξε ο πρόεδρος της ΠΑΕ Αρης».

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καλόν: "Θέλω να μείνω"

    18/4/2008 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην αποκάλυψη ότι έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις με τη διοίκηση για την ανανέωση του συμβολαίου του, προχώρησε σήμερα ο Μοχάμεντ Καλόν. Ο στράικερ της ΑΕΚ, στο περιθώριο της βράβευσής του για το καλύτερο γκολ της 29ης αγωνιστικής, εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς την επιθυμία να παραμείνει στο δυναμικό της Ένωσης. Για το περιστατικό που είχε με το Νίκο Κωστένογλου παραμονή του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, τόνισε πως "... ήταν μία άσχημη στιγμή", ενώ εξέφρασε την επιθυμία να πάρει η ομάδα του πρωτάθλημα.

    «Δουλειά μου είναι να βάζω γκολ. Έχω ξεκινήσει συζητήσεις με τη διοίκηση και όλα πάνε καλά. Είμαι ευχαριστημένος από όλα εδώ, από τη διοίκηση, τον προπονητή τους συμπαίκτες μου, από όλους και όλα», τόνισε ο επιθετικός από τη Σιέρα Λεόνε, ενώ σε ερώτηση που του έγινε για το επεισόδιο με τον Κωστένογλου, είπε: «Αυτά συμβαίνουν και έχει ήδη ξεχαστεί από όλους. Ήταν απλώς μια κακιά στιγμή».

    Ο Καλόν μίλησε και για την υπόθεση στο CAS: «Μακάρι να δικαιωθούμε γιατί το αξίζουμε το πρωτάθλημα. Ελπίζω να πάνε όλα καλά και στο τέλος να πανηγυρίσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

    Στο μεταξύ, ο Εντίνιο μίλησε μετά τη σημερινή προπόνηση και ευχήθηκε να "στραβοπατήσει" ο Ολυμπιακός με τον Ηρακλή: «Ελπίδα πάντα πρέπει να υπάρχει, εμείς όμως θα μπούμε στο γήπεδο χωρίς να σκεφτόμαστε τον Ολυμπιακό. Αυτό που προέχει είναι να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και να ελπίζουμε ότι στο τέλος θα ακούσουμε ότι αντίπαλός μας θα έχει "γκελάρει"». Αναφερόμενος στην εκδίκαση της Λοζάνης, απάντησε: «Σίγουρα το συζητάμε μεταξύ μας, όμως δεν πρέπει να περιμένουμε ένα θετικό αποτέλεσμα από εκεί. Εμείς πρέπει να ασχολούμαστε μόνο με το πώς θα νικήσουμε την Κυριακή και να χάσει βαθμούς ο Ολυμπιακός, για να μην έχουμε ανάγκη καμία απόφαση».

    Ο Πορτογάλος επιθετικός αναφέρθηκε και στην αναμέτρηση της Κυριακής με τον Αστέρα Τρίπολης: «Με όλο τον σεβασμό που τρέφουμε στον Αστέρα, πιστεύω ότι και πάλι θα κάνουμε ένα καλό ματς, θα πετύχουμε ξανά πολλά γκολ και θα κάνουμε σωστά τη δουλειά μας. Και στο τέλος του παιχνιδιού όλα θα είναι καλά», ενώ για το μέλλον του στην Ένωση, είπε: «Συζητήσεις δεν έχουν αρχίσει ακόμα, αυτό όμως δεν με ανησυχεί. Εγώ προσπαθώ πάντα να κάνω καλά τη δουλειά μου, να βελτιώνομαι και όταν είναι να έρθει η στιγμή να συζητήσουμε θα δούμε».

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Η Λάρισα δεν είναι υποκατάστημα κανενός"

    18/4/2008 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Λάρισας, Κώστας Πηλαδάκης, μίλησε στον «Super Σπορ FM» για τα δημοσιεύματα αναφορικά με το μέλλον του Γιώργου Δώνη, αλλά και για τις προτάσεις για τον Κλέιτον. Καταρχήν για το θέμα του προπονητή, ο Πηλαδάκης δεν έκρυψε την ενόχληση του για το «φλερτ» της ΑΕΚ:

    «Με ενοχλεί αφάνταστα ότι η ομάδα μας έχει ένα πολύ δύσκολο ματς με μία πολύ μεγάλη ομάδα, τον ΠΑΟΚ, διεκδικεί με τις όποιες πιθανότητες την πρόκρισή της στα πλέι οφ και λέγονται και γράφονται τέτοια πράγματα. Ο Γιώργος Δώνης είναι και θα παραμείνει φίλος μου. Έχω συμπάθεια στην ΑΕΚ και τον Ντέμη Νικολαΐδη. Όμως η ΑΕΛ, όπως τουλάχιστον πιστεύω εγώ, δεν υπολείπεται καμίας ΑΕΚ στον ωραίο χώρο που λέγεται ποδόσφαιρο. Αν τη Δευτέρα είναι στα πλέι οφ η Λάρισα και αντιμετωπίζει την ΑΕΚ, με ποιο δικαίωμα γίνεται όλος αυτός ο ντόρος; Είναι ντροπή κατά την άποψή μου.

    Η ΑΕΛ δεν είναι υποκατάστημα κανενός για να λένε ότι σήμερα έχουμε τον Δώνη. Εγώ δεν θα πλησίαζα προπονητή άλλης ομάδας μεσούσης της σεζόν. Με πικραίνει που γράφουν τα ρεπορτάζ της ΑΕΚ τέτοια πράγματα. Εμείς ως ΑΕΛ, θα συνεχίζουμε να παίζουμε μπάλα στα γήπεδα σε αντίθεση με τους μεγάλους που τώρα τελευταία παίζουν στις αίθουσες των δικαστηρίων. Εγώ θα παραμείνω στη δήλωση του Γιώργου Δώνη. Μεταξύ φίλων συζητάς μία φορά για ορισμένα πράγματα. Ο κάθε άνθρωπος έχει τη ζωή του, τις φιλοδοξίες του και παίρνει τις αποφάσεις του. Εγώ είμαι και θα παραμείνω ΑΕΛ.

    Θέλω να προοδεύει και ό,τι άλλο έχει να κάνει με την προσωπική μου θέση και πικρία, το κρατώ στην καρδιά μου. Πληροφορήθηκα για το ενδιαφέρον της ΑΕΚ, αλλά ουδέποτε συναίνεσα να πάει στην ΑΕΚ, γιατί μαζί χτίσαμε μία ομάδα. Δεν υπήρχε περίπτωση να συναινέσω κάτι τέτοιο. Ως φίλος του όμως θέλω να προοδεύει. Κάνει κακό σε όλους τους εμπλεκόμενους αυτή η δημοσιοποίηση μεσούσης της περιόδου. Με έχει πικράνει πάρα πολύ αυτή η στάση».

    -Το αν υπάρχουν σκέψεις για τον αντικαταστάτη του:

    «Βεβαίως και υπάρχει επόμενη μέρα και έχουν γίνει σκέψεις. Εγώ από πλευράς ηθικής όμως δεν θα πλησιάσω κάποιον προπονητή, αν δεν ξέρω πως θα φύγει σίγουρα ο Γιώργος Δώνης ή όχι».

    -Την υπόθεση της μεταγραφής του Σίλβα Κλέιτον:

    «Επίσημες προτάσεις και ενδιαφέρον υπάρχει. Δεν μου αρέσει να δημιουργώ θέμα, ώστε να υπάρχει νικητής ή χαμένος σε μία μεταγραφή. Το ίδιο έκανα και στην υπόθεση Γκαλίτσιου. Υπάρχουν προτάσεις από ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Δεν υπάρχει καμία ομάδα πιο κοντά και πιο μακριά. Αφού ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις και καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις-αφού δεν είναι μόνο τα χρήματα-θα δούμε. Εφόσον καταλήξει η συζήτηση, θα αξιολογήσουμε τις προτάσεις, θα συζητήσουμε με τον παίκτη και τον εκπρόσωπό του και θα απαντήσουμε. Αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να δώσουμε οριστική απάντηση. Το θέμα αυτό δεν θα σύρεται πάντως για πολλές μέρες ακόμη. Μέχρι την Τρίτη θα έχει κλείσει η υπόθεση».

    - Το φημολογούμενο ενδιαφέρον του Ανδρέα Βγενόπουλου για τον Κλέιτον:

    «Ο κύριος Βγενόπουλος είναι συνεργάτης και φίλος. Μου τηλεφώνησε ως φίλαθλος του Παναθηναϊκού και εκδήλωσε ενδιαφέρον βολιδοσκοπώντας την περίπτωση. Του εξήγησα πως στην Ελλάδα δεν είναι δυνατό να αγοράσει κάποιος ατομικά παίκτες. Δεν έχω συζητήσει περαιτέρω μαζί του, η συζήτησή μας περιορίστηκε σε αυτό το επίπεδο».

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Από Δευτέρα η απόφαση του CAS

    18/4/2008 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 18/4/2008 5:16:07 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: AΠΕ

    Ολοκληρώθηκε στο Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο της Λοζάνης η εκδίκαση της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε ο Απόλλων Καλαμαριάς, ζητώντας να μην επικυρωθεί η τελική βαθμολογία της Σούπερ Λίγκας, μέχρι την τελεσίδικη απόφαση του CAS για την υπόθεση Βάλνερ. Το τριμελές δικαστήριο δεν εξέδωσε απόφαση, κάτι που αναμένεται να γίνει, είτε σήμερα, είτε το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα. Σε περίπτωση που η αίτηση του Απόλλωνα γίνει δεκτή, η Σούπερ Λίγκα είναι υποχρεωμένη να περιμένει την κατ΄ουσίαν εκδίκαση της υπόθεσης (τον Μάιο) για να επικυρώσει τη βαθμολογία, κάτι που λογικά θα οδηγήσει στη ματαίωση των πλέι-οφ. Το ενδεχόμενο αυτό, πάντως, βρίσκει αντίθετη τη συντριπτική πλειοψηφία των ΠΑΕ της κατηγορίας, και όχι μόνο αυτών που διεκδικούν ή έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στα πλέι-οφ (άλλωστε, τα έσοδα από τους αγώνες αυτούς θα μοιραστούν αναλογικά σε όλες τις ομάδες, εκτός αυτών που θα υποβιβαστούν στη Β΄ εθνική).

    Να σημειωθεί ότι το CAS απέρριψε τις δύο ενστάσεις που κατέθεσε στην αρχή της διαδικασίας ο Ολυμπιακός. Η μία αφορούσε αναρμοδιότητα του δικαστηρίου και η άλλη την απαγόρευση συμμετοχής στη διαδικασία της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού, που τελικά κρίθηκε ότι έχουν έννομο συμφέρον κι έτσι τους επιτράπηκε να παραστούν και να εκθέσουν τα επιχειρήματά τους, όπως έκαναν οι δύο εμπλεκόμενες ΠΑΕ και η ΕΠΟ.

    «Δεν υπάρχουν προγνωστικά» εκτιμά ο νομικός εκπρόσωπος της ΑΕΚ στο CAS

    «Είναι μια δύσκολη μάχη, αλλά επειδή έχουμε την αίσθηση ότι έχουμε το ουσιαστικό δίκιο με το μέρος μας έχουμε και μια αισιοδοξία, έτσι ως αίσθηση. Είναι όμως παρακινδυνευμένο οποιαδήποτε πλευρά να προβεί σε προγνωστικά. Δεν είναι ποδοσφαιρικός αγώνας, αλλά μια πολύ δύσκολη ιστορία ώστε να μπορέσει κάποιος να βγάλει ασφαλή συμπεράσματα» ήταν η εκτίμηση του νομικού εκπρόσωπου της ΑΕΚ στο CAS, Χάρη Γρηγορίου, σε δηλώσεις του στην ΕΡΑ ΣΠΟΡ.

    Ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι «... ως ΑΕΚ έχουμε μια πλήρη αίσθηση του δικαίου των θέσεων που αναπτύξαμε, ότι δηλαδή αυτές είναι απόλυτα ορθές. Αυτό είναι το ουσιαστικό δίκαιο και η αλήθεια. Ελπίζω τα πράγματα να είναι ευοίωνα για την ΑΕΚ».

    Ως προς τη λειτουργία του Ανώτατου Αθλητικού Διαιτητικού Δικαστηρίου επισήμανε πως «η διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αποδεικνύει ότι υπάρχει επίπεδο αξιοπρεπές, ευπρόσωπο στο δικαίωμα της ακροάσεως και στη διαδικασία της ακροάσεως... Ο κάθε ενδιαφερόμενος που κάνει προσφυγή ή παρέμβαση νομίζω ότι έχει την αίσθηση το ότι αν μη τι άλλο θα αναπτυχθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης».

    Το CAS δεν θα εκδώσει απόφαση μέχρι τη Δευτέρα στην υπόθεση Βάλνερ

    Το Διαιτητικό αθλητικό δικαστήριο της Λοζάνης θα ανακοινώσει από τη Δευτέρα και μετά την απόφασή του στην υπόθεση του Απόλλωνα Καλαμαριάς κατά Ολυμπιακού και Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. «Στις 17 Απριλίου κατά την διάρκεια της διαδικασίας ενώπιον του πάνελ του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Λοζάνης, κατατέθηκαν τα στοιχεία που αφορούν στην εκδίκαση των προσωρινών μέτρων που έχει καταθέσει η ΠΑΕ Καλαμαριά κατά της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και της ΠΑΕ Ολυμπιακός. Το πάνελ του δικαστηρίου συνεδριάζει για την υπόθεση, αλλά δεν αναμένεται να εκδώσει απόφαση πριν τη Δευτέρα 21 Απριλίου 2008», αναφέρει η ανακοίνωση του CAS.

    [20] Μπάσκετ

    Σχορτσιανίτης: "Ευχαριστώ... "

    18/4/2008 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τους ανθρώπους που τον στήριξαν όλο αυτό το διάστημα και ειδικά τον κόσμο του Ολυμπιακού για την χθεσινή υποδοχή που του επεφύλαξε ευχαρίστησε, με δήλωση που «ανέβασε» στην προσωπική ιστοσελίδα του ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης. Ο θηριώδης «ερυθρόλευκος» σέντερ πάτησε εχθές και πάλι παρκέ, μετά από μεγάλο διάστημα απουσίας, στην αναμέτρηση με την ΑΕΛ και σήμερα δήλωσε: «Περίμενα πραγματικά με ανυπομονησία τη μέρα που θα ξαναπατήσω στο παρκέ και θα επιστρέψω ενεργά σ΄ αυτό που μ΄ αρέσει να κάνω περισσότερο απ΄ο,τιδήποτε άλλο. Να παίζω μπάσκετ. Και πρέπει να ομολογήσω ότι με χαροποίησε ιδιαίτερα η υποδοχή που μου επιφύλαξε ο κόσμος. Θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω τον κόσμο αυτό για την συμπαράσταση που μου έδειξε σε όλο το διάστημα της απουσίας μου, την εμπιστοσύνη και την υπομονή. Θέλω ακόμη να ευχαριστήσω την οικογένεια Αγγελόπουλου για την στήριξη που μου παρείχε απλόχερα. Πιστεύω πια ότι με τη βοήθεια που καθημερινά μου παρέχει ο κόουτς Γιαννάκης και το τεχνικό του επιτελείο, θα μπορέσω κι εγώ να προσφέρω με όλες μου τις δυνάμεις το καλύτερο που μπορώ, προκειμένου να πετύχουμε μαζί τους στόχους που έχει θέσει η ομάδα μου, ο Ολυμπιακός. Και πάλι ευχαριστώ».


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 18 April 2008 - 16:50:28 UTC