Read the Weekly Financial Report on Greek Markets (by SAE Americas) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιδράσεις εναντίον Α. Βγενόπουλου
  • [02] Στο Αφγανιστάν το Σάββατο ο Κουσνέρ
  • [03] Ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Τσεχίας
  • [04] Θεσσαλονίκη - Λάρισα σε μία ώρα και οκτώ λεπτά
  • [05] Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών
  • [06] Νέα θύματα σε Βαγδάτη και Βασόρα
  • [07] Έλεγχοι στην αγορά
  • [08] "Χαλαρώνει" η νομοθεσία για τα βλαστοκύτταρα στη Γερμανία
  • [09] Στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ
  • [10] Σεισμικές δονήσεις σε Σάμο και Κρήτη

    [01] Οικονομία

    Συνεχίζονται και σήμερα

    Αντιδράσεις εναντίον Α. Βγενόπουλου

    11/4/2008 4:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2008 6:33:37 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε η ενέργεια του αντιπροέδρου της Μαρφίν Ανδρέα Βγενόπουλου να καταθέσει μηνύσεις κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Σταρ Τσάνελ ζητώντας αποζημιώσεις πολλών εκατομμυρίων. Όπως υποστηρίζει ο κ. Βγενόπουλος, οι εγκαλούμενοι έθιξαν την τιμή και την αξιοπρέπεια των 52.000 εργαζομένων στην εταιρεία του. Κατά των δικαστικών προσφυγών τάχθηκε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Eυάγγελος Αντώναρος, τονίζοντας ότι: "H δημοσιογραφία έχει την ελευθερία της κριτικής κάθε γεγονότος, όπως επίσης της κριτικής κινήσεων τόσο πολιτικών όσο και άλλων προσώπων, που απασχολούν το δημόσιο βίο. Το δικαίωμα διατύπωσης, ελεύθερα, της άποψης δεν μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση. Η ελεύθερη έκφραση όλων, είτε δημοσιογράφων, είτε πολιτικών, είτε άλλων πολιτών, είναι στοιχείο της Δημοκρατίας. Τα ζητήματα που μου αναφέρατε και όλοι είδαμε να εκτυλίσσονται από χθες, δεν αντιμετωπίζονται με τέτοιες πρακτικές. Εμείς, πάντως, δεν συμμεριζόμαστε να καταθέτει κανείς αγωγή σε έναν πολιτικό αρχηγό, επειδή ασκεί πολιτική κριτική".

    Με επιστολή τους στον Πρόεδρο της Βουλής, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, μέλη των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων ζητούν κοινή συνεδρίαση προκειμένου να κληθούν οι υπουργοί Οικονομίας και Μεταφορών Γιώργος Αλογοσκούφης και Κωστής Χατζηδάκης, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΤΕ Παναγιώτης Βουρλούμης και ο Αντιπρόεδρος της MIG Ανδρέας Βγενόπουλος. Στην επιστολή αναφέρεται ότι θεωρούν "επιβεβλημένη την άμεση σύγκλιση σε κοινή συνεδρίαση των δύο Επιτροπών λόγω των τελευταίων εξελίξεων στον ΟΤΕ που οδηγούν έναν στρατηγικό για την Ελλάδα Οργανισμό στην παράδοση σε ιδιωτικά συμφέροντα και ξένους ανταγωνιστές με αδιαφανείς διαδικασίες". "Το θέμα της μεταβίβασης του ελέγχου του ΟΤΕ αποτελεί για εμάς κορυφαίο ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ θα εντείνει την δράση του για να αποτρέψει την πώληση αυτή που σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω μεσαζόντων. Είμαστε κατηγορηματικοί: Η πώληση αυτή δεν συμφέρει ούτε τον Έλληνα καταναλωτή, ούτε την ελληνική οικονομία" δήλωσε την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ανακοινώσεις ΓΣΕΕ και Οικολόγων - Πράσινων

    Με ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ αναφέρει πως: "Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής από τον κ. Βγενόπουλο, Πρόεδρο της ΜΙG με μηνύσεις και απειλές κατά του πολιτικού κόσμου και των συνδικαλιστικών στελεχών που διαφωνούν και αντιδρούν στην λεηλασία του ΟΤΕ αποτελεί πρωτοφανή και απαράδεκτη εξέλιξη. Οι καινοφανείς αιτιάσεις του εν λόγω κυρίου ότι δεν μπορεί να υφίσταται πολιτικός έλεγχος στην ιδιωτική κερδοσκοπική δραστηριότητα, αποτελούν πλήγμα στον αναγκαίο δημοκρατικό, πολιτικό και κοινωνικό έλεγχο γι αυτό είναι ανεπίτρεπτες. Ας μην εμπλέκει και ας μην επικαλείται ως άλλοθι ο κ. Βγενόπουλος τους 52000 εργαζόμενους στα δικά του σχέδια. Αυτοί όχι μόνο δεν συναποφασίζουν τις δικές του επιχειρηματικές δραστηριότητες, αλλά αντιθέτως υφίστανται την εκμετάλλευση της εργατικής τους δύναμης. Δε μπαίνουν οι θύτες και τα θύματα στην ίδια θέση".

    Ανακοίνωση εξέδωσαν και οι "Οικολόγοι Πράσινοι ", οι οποίοι θεωρούν "ως επικίνδυνη για την πολιτική ζωή της χώρας καθώς και για την ελευθερία του λόγου και τη δυνατότητα άσκησης πολιτικής κριτικής την αγωγή για συκοφαντική δυσφήμιση που κατέθεσε η MARFIN INVESTMENT GROUP και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, με την οποία μάλιστα αξιώνεται αποζημίωση ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα για δηλώσεις του, καθώς και την απειλή για παρόμοια αγωγή και εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπανδρέου, αν δεν καλύπτονταν από την βουλευτική ασυλία".

    [02] Κόσμος

    Παρίσι, Γαλλία

    Στο Αφγανιστάν το Σάββατο ο Κουσνέρ

    11/4/2008 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν, θα πραγματοποιήσει αύριο Σάββατο ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, όπως έγινε γνωστό από διπλωματική πηγή στο Παρίσι. Ο Κουσνέρ ο οποίος σήμερα Παρασκευή βρίσκεται στο Τατζικιστάν, στη συνέχεια θα πάει στην Καμπούλ και αναμένεται να μεταβεί και στην πόλη Κανταχάρ, στο νότιο Αφγανιστάν, μαζί με τον Καναδό ομόλογό του, Μαξίμ Μπερνίε. Η Οτάβα, που έχει περίπου 2500 στρατιώτες στο νότιο Αφγανιστάν βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου με τους Ταλιμπάν. Από το 2002 έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν 82 Καναδοί στρατιώτες. Η Γαλλία έχει αποστείλει στην Κανταχάρ έξι καταδιωκτικά αεροσκάφη που παρέχουν υποστήριξη στη Διεθνή Δύναμη Βοήθειας για την Ασφάλεια (Isaf) του ΝΑΤΟ και στις συμμαχικές δυνάμεις. Στην αεροπορική βάση της Κανταχάρ έχουν αναπτυχθεί περίπου 160 Γάλλοι στρατιώτες ενώ άλλοι 1.600 βρίσκονται στην περιοχή της Καμπούλ.

    Όπως ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, άλλοι 700 στρατιώτες πρόκειται να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο ανατολικό Αφγανιστάν.

    Στην Καμπούλ ο Κουσνέρ θα έχει συνομιλίες με τον πρόεδρο Χαμίντ Καρζάι και τα μέλη της κυβέρνησής του, με στόχο την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για το Αφγανιστάν που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 12 Ιουνίου στο Παρίσι. Να σημειωθεί ότι ο Κουσνέρ είχε επισκεφθεί το Αφγανιστάν και τον περασμένο Δεκέμβριο, συνοδεύοντας τον πρόεδρο Σαρκοζί.

    [03] Πολιτική

    Ανάπτυξη των σχέσεων Ελλάδας-Τσεχίας

    11/4/2008 5:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Τις διμερείς σχέσεις Ελλάδος - Τσεχίας καθώς και έναν αριθμό θεμάτων που ενδιαφέρουν τις δύο χώρες, ως εταίρους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και συμμάχους στο ΝΑΤΟ, συζήτησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μίρεκ Τοπολάνεκ στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε από τον Τσέχο ομόλογό για τις προτεραιότητες που θα θέσει η Τσεχία, ως προεδρεύουσα χώρα της ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2009. Εν συνεχεία ο κ. Τοπολάνεκ έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    Η ατζέντα

    Οι κ.κ. Καραμανλής και Τοπολάνεκ στάθηκαν ιδιαίτερα στις ευρωατλαντικές σχέσεις, τα Βαλκάνια και τις σχέσεις με τους ανατολικούς γείτονες στην Ευρώπη. "Θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική τη συνεννόηση και την αμοιβαία κατανόηση των θέσεων των εταίρων στο πλαίσιο της ΕΕ κι είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε την τσεχική προεδρία στο έργο της", είπε ο κ. Καραμανλής.

    Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι με τον Τσέχο ομόλογό του αντάλλαξαν απόψεις για τη διεύρυνση της ΕΕ και για την κατάσταση στα Βαλκάνια, με έμφαση στη Σερβία και στις εξελίξεις στο Κόσοβο.Οπως τόνισε, επιβεβαιώθηκε ότι προτεραιότητα παραμένει η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή.

    Εξάλλου, ο Τσέχος πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Αθήνα είναι ο πρώτος σταθμός των επισκέψεων του στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες πριν την ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ και επεσήμανε τον συμβολισμό αυτής της επίσκεψης.

    Ανέφερε ότι ενημέρωσε τον κ. Κ. Καραμανλή για τις προτεραιότητες της Τσεχικής Προεδρίας στην ΕΕ, ενώ αναφέρθηκε στην ενεργειακή πολιτική λέγοντας ότι τάσσεται υπέρ της ασφαλούς και ενιαίας ενέργειας.

    Είπε ότι κατά τη διάρκεια της Τσεχικής Προεδρίας στην ΕΕ θα εφαρμοστεί η Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση της εξωτερικής πολιτικής στην ΕΕ προς τα δυτικά Βαλκάνια, λέγοντας ότι θέλει μια Ευρώπη χωρίς εμπόδια και φραγμούς για τις ευρωπαϊκές χώρες.

    Συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας συναντήθηκε με τον κ. Τοπολάνεκ και τόνισε πως οι σχέσεις των δύο χωρών είναι πολύ καλές.

    Ο Κ. Παπούλιας συμφώνησε με τον Τσέχο πρωθυπουργό ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης των σχέσεων μας.

    Οι οικονομίες μας, δεν είναι ανταγωνιστικές, είναι συμπληρωματικές, είπε ο Πρόεδρος και πρόσθεσε ότι οι συνθήκες ευνοούνται μέσα στο κλίμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    "Αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα που αντιμετωπίζει και η Δημοκρατία της Τσεχίας. Θέλω να υπογραμμίσω αυτό που έχετε πει, σε μια διαφορά την οποία έχουμε με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, ότι εσείς (η Δημοκρατία της Τσεχίας) αλλάξατε τέσσερις φορές το όνομα σας", πρόσθεσε με νόημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    [04] Κοινωνία

    Με τον προαστιακό

    Θεσσαλονίκη - Λάρισα σε μία ώρα και οκτώ λεπτά

    11/4/2008 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2008 5:38:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε μια ώρα και οκτώ λεπτά θα πραγματοποιείται με τον προαστιακό από τον Ιούλιο του 2008 η διαδρομή Θεσσαλονίκη-Λάρισα, καθώς θα επεκταθεί η ηλεκτροκίνηση ως τη Θεσσαλία. Τις ανακοινώσεις έκανε στη συμπρωτεύουσα ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος απαντώντας στο νομάρχη δήλωσε ότι δεν υπάρχει απόφαση για επιβολή διοδίων τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στην Αθήνα.

    Εκσυγχρονισμός των συγκοινωνιών

    Καλύτερες συγκοινωνίες σε όλο το Νομό Θεσσαλονίκης, πιο σύγχρονους σιδηροδρόμους στη Βόρεια Ελλάδα και τη δημιουργία δικτύου προαστιακού, εξήγγειλε με δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Μεταφορών.

    Για τις συγκοινωνίες στο Νομό Θεσσαλονίκης, ανέφερε ότι η συνολική λύση αναμένεται να δοθεί στις αρχές του 2009. Προς την κατεύθυνση αυτή, προανήγγειλε τη συγκρότηση επιτροπής υπό τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Σίμο Σιμόπουλο και συμμετοχή εκπροσώπων από Νομαρχία, Δήμο και αρμόδιους φορείς. Η επιτροπή θα καταθέσει μέχρι τέλος 2008 πόρισμα για τα προβλήματα που καταγράφονται και σε ό,τι αφορά το συγκοινωνιακό πρόβλημα των δήμων της επαρχίας Λαγκαδά.

    Ο κ. Χατζηδάκης αναγνωρίζοντας το έργο της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι θα δοθούν επιπλέον πόροι για στήριξη της προσπάθειας που καταβάλλεται, -μεταξύ άλλων- για τον εκσυγχρονισμό των δύο Διευθύνσεων Μεταφορών και Επικοινωνιών και των ΚΤΕΟ.

    Ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, έθεσε στον κ. Χατζηδάκη το θέμα του συγκοινωνιακού αποκλεισμού της πόλης από αέρος, λέγοντας ότι για να ταξιδέψει κανείς σε Βρυξέλλες, Σόφια, Μόσχα και Λονδίνο, πρέπει να κινηθεί μέσω Αθηνών.

    Ξεκαθάρισε δε, ότι η διοίκηση της Νομαρχίας δεν πρόκειται να δεχθεί διόδια στο κέντρο της πόλης. Απαντώντας ο υπουργός Μεταφορών ανέφερε ότι δεν υπάρχει σχετική απόφαση ούτε για την Αθήνα, ούτε για τη Θεσσαλονίκη.

    Ηλεκτροκινούμενη η νέα γραμμή

    Διπλής κατεύθυνσης, ηλεκτροκινούμενη και με τηλεδιοίκηση θα είναι μέχρι το 2013 η γραμμή Θεσσαλονίκης-Αθήνας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης. Τον Ιούλιο ολοκληρώνεται η ηλεκτροκίνηση μέχρι Λάρισα. Αυτό σημαίνει ότι ο προαστιακός θα συνδέει Θεσσαλονίκη-Λάρισα σε 1 ώρα και 25 λεπτά, με ενδιάμεσους σταθμούς: Λεπτοκαρυά, Νέους Πόρους, Ραψάνη και Ευαγγελισμό. Επίσης, προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ δρομολόγια Express (με δύο ενδιάμεσες στάσεις), οπότε ο χρόνος θα μειωθεί σε 1 ώρα και 08 λεπτά. Το κόστος του έργου επέκτασης ηλεκτροκίνησης στο τμήμα Λιτόχωρο-Λάρισα ανέρχεται σε 51 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, σε εξέλιξη βρίσκονται μελέτες σκοπιμότητας για τη διαδρομή του προαστιακού έως Αμφίπολη και Καβάλα, Χαλκιδική μέχρι Μουδανιά και προς Πέλλα, μέχρι την Αριδαία, ενώ με γοργούς ρυθμούς προχωρούν και τα έργα σε Σέρρες και Κιλκίς και εντός της επόμενης 4ετίας θα έχουν εκσυγχρονιστεί πλήρως οι γραμμές.

    Μιλώντας για το οικόπεδο έκτασης 675 στρεμμάτων του ΟΣΕ στη Σίνδο, όπου πρόκειται να αναγερθεί εμπορευματικό κέντρο, ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι στο επόμενο διάστημα θα είναι έτοιμα τα τεύχη προκήρυξης, προκειμένου να υλοποιηθεί το έργο παραχώρησης που θα κατασκευαστεί από ιδιώτες, μετά από διαγωνισμό.

    Για τα υβριδικά ταξί (στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν δύο), ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι η πολιτεία παρέχει κίνητρα στους αυτοκινητιστές (είναι αδασμολόγητα, απαλλάσσονται από τέλη κυκλοφορίας για μια πενταετία). Επίσης, οι αυτοκινητιστές εξοικονομούν ως και 6.000 ευρώ ετησίως από τα καύσιμα, ενώ μηδενική καταγράφεται η εκπομπή μικροσωματιδίων και και αισθητά περιορισμένη η εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα.

    [05] Μ. Ανατολή

    Έξι νεκροί Παλαιστίνοι

    Αιματηρή επίθεση Ισραηλινών

    11/4/2008 3:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2008 4:30:28 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Άλλο ένα αιματηρό επεισόδιο ήρθε να προστεθεί στον κύκλο της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Θύματα αυτή τη φορά δύο άμαχοι, ο ένας 10χρονος, που έχασαν τη ζωή του σε επιδρομή του ισραηλινού στρατού στη λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες συνοδευόμενοι από 15 ισραηλινά άρματα μάχης και δύο μπουλντόζες του στρατού, εισέβαλαν κοντά στην κοινότητα Μπουρέιτζ, όπου και δέχτηκαν πυρά από την παλαιστινιακή πλευρά, στα οποία ανταπέδωσαν. Ο 10χρονος Ριγιάντ Οουάισι, έχασε τη ζωή του από οβίδα, ενώ επτά άτομα, μεταξύ των οποίων δύο έφηβοι, τραυματίσθηκαν. Άλλοι τέσσερις ένοπλοι Παλαιστίνοι, σκοτώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό. Η επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων, που χαρακτηρίστηκε από τους ισραηλινούς σαν "επιχείρηση ρουτίνας", έγινε στα πλαίσια αντιποίνων σε βάρος της Χαμάς για τη φονική επίθεση, της Τετάρτης, εναντίον του μεθοριακού σταθμού Νάχαλ Οζ, στα σύνορα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

    [06] Ιράκ

    Τουλάχιστον 15 νεκροί

    Νέα θύματα σε Βαγδάτη και Βασόρα

    11/4/2008 2:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2008 5:22:22 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, AFP, Reuters

    Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις στη σιιτική συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, όπου μάχες μαίνονται μεταξύ του αμερικανικού στρατού και ενόπλων σιιτών.

    Αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πραγματοποίησε επιχείρηση χθες το βράδυ εναντίον ομάδας ενόπλων που μετέφερε έναν εκτοξευτήρα πυραύλων και έναν όλμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Το αεροσκάφος εκτόξευσε 15 λεπτά αργότερα έναν πύραυλο Hellfire εναντίον της ομάδας αυτής σκοτώνοντας "έξι βαριά οπλισμένους εγκληματίες", αναφέρεται στην ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού.

    Ηρεμία επικρατεί από νωρίς το πρωί της Παρασκευής στη γραμμή του μετώπου που χωρίζει τις εμπόλεμες πλευρές στη νοτιοδυτική πλευρά της σιιτικής συνοικίας, έρημης πλέον καθώς Αμερικανοί και Ιρακινοί ελεύθεροι σκοπευτές ελέγχουν την περιοχή, έτοιμοι ν ανοίξουν πυρ εναντίον οποιασδήποτε απειλής.

    Εν τω μεταξύ, τρεις πολίτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από πύραυλο που έπεσε το απόγευμα της Παρασκευής στο δεύτερο όροφο ξενοδοχείου στη Βαγδάτη, όπου στεγάζονται και ορισμένα διεθνή μέσα ενημέρωσης, ανακοίνωσε η ιρακινή αστυνομία και αυτόπτες μάρτυρες.

    Στη Βασόρα, δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, οι βρετανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν αεροπορική επιδρομή εναντίον ενόπλων που έβαλαν εναντίον ιρακινών χερσαίων δυνάμεων, σκοτώνοντας έξι ενόπλους και τραυματίζοντας έναν, ανακοίνωσε ο Βρετανός διοικητής Τομ Χόλογουεϊ.

    Συνολικά 80 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις 6 Απριλίου στις μάχες μεταξύ των Αμερικανών στρατιωτών, συμμάχων των ιρακινών δυνάμεων και ενόπλων σιιτών του Στρατού του Μάχντι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας

    Απαγόρευση κυκλοφορίας επιβλήθηκε στην ιερή πόλη των σιιτών Νατζάφ, νότια της Βαγδάτης, όπου νωρίτερα δολοφονήθηκε ένας από τους στενούς συνεργάτες του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ.

    Η αστυνομία έστησε οδοφράγματα, διέταξε να κλείσουν τα καταστήματα και απομάκρυνε τον κόσμο από τους δρόμους μετά τη δολοφονία του 37χρονου Ριάντ αλ Νούρι από ενόπλους, ενώ επέστρεφε στο σπίτι του μετά την προσευχή της Παρασκευής.

    Εκπρόσωπος του κινήματος του Μοκτάντα Σαντρ δήλωσε ότι ένοπλοι είχαν στήσει ενέδρα στον αλ Νούρι κοντά στο σπίτι του και τον πυροβόλησαν, με αποτέλεσμα αυτός να βρει ακαριαίο θάνατο. Οι δράστες διέφυγαν.

    [07] Οικονομία

    Ενόψει του Πάσχα

    Έλεγχοι στην αγορά

    11/4/2008 2:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Εγκύκλιο για εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ενόψει του Πάσχα έστειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός. Όπως δήλωσε στη ΝΕΤ 105,8, έχει συναποφασιστεί με την ομοσπονδία των κρεοπωλών να αναγράφεται η χώρα προέλευσης του κρέατος στη ζυγιστική απόδειξη, καθώς -όπως τόνισε- εννέα στους δέκα Έλληνες, προτιμούν το ντόπιο κρέας. Οι κυρώσεις στους παραβάτες θα είναι αυστηρές και θα δημοσιοποιείται το όνομα της επιχείρησης, κατέληξε ο κ. Κοντός.

    [08] Υγεία

    Με απόφαση της Βουλής

    "Χαλαρώνει" η νομοθεσία για τα βλαστοκύτταρα στη Γερμανία

    11/4/2008 2:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι Γερμανοί βουλευτές χαλάρωσαν τελικά την αυστηρή νομοθεσία που διέπει από το 2002 την έρευνα στα εμβρυακά βλαστοκύτταρα, ένα θέμα που διχάζει τους πολιτικούς.

    Έπειτα από πολλούς μήνες έντονης συζήτησης, οι βουλευτές αποφάσισαν να διευρύνουν το προκαθορισμένο χρονικό πλαίσιο για την εισαγωγή βλαστοκυττάρων που προέρχονται από έμβρυα. Είναι τα μόνα που οι ερευνητές στη Γερμανία μπορούν να χρησιμοποιούν, δεδομένου ότι ένας νόμος περί βιοηθικής που χρονολογείται από το 1991 απαγορεύει την παραγωγή βλαστοκυττάρων στο γερμανικό έδαφος.

    Μέχρι σήμερα, για να μπορούν να εισαχθούν στη Γερμανία, τα κύτταρα έπρεπε να έχουν καλλιεργηθεί πριν από την 1η Ιανουαρίου 2002 - ο μήνας κατά τον οποίο ψηφίστηκε ο σχετικός νόμος. Στο εξής, οι ερευνητές θα μπορούν να εισάγουν κύτταρα καλλιεργημένα πριν από την 1η Μαΐου 2007.

    Ο νόμος υιοθετήθηκε με 346 ψήφους υπέρ, 228 κατά και 6 αποχές.

    Οι ερευνητές, με την υποστήριξη της υπουργού Έρευνας Ανέτε Σαβάν (του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος), ζητούσαν μια χαλάρωση του νόμου υποστηρίζοντας πως μετά το 2002 κατασκευάστηκαν στο εξωτερικό καλύτερες "αποικίες" κυττάρων, που υπόσχονται περισσότερα στην έρευνα.

    [09] Κοινωνία

    Για υπογραφή συλλογικής σύμβασης

    Στάση εργασίας της ΕΙΝΑΠ

    11/4/2008 2:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2008 2:42:28 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στάση εργασίας πραγματοποίησαν την Παρασκευή οι γιατροί της Αθήνας και του Πειραιά, από τις 11 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι. Τα αιτήματα της κινητοποίησης ήταν η υπογραφή συλλογικής σύμβασης και η καταβολή δεδουλευμένων εφημεριών. Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Υγείας του ΣΥΝ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι: "Ο μεγάλος ασθενής της κοινωνίας παραμένει το ίδιο το σύστημα παροχής υγείας. Η κυβέρνηση, με την πολιτική της, δεν αντιμετωπίζει τα ουσιαστικά προβλήματα και δείχνει να ενδιαφέρεται για το πώς θα προχωρήσει περισσότερο η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών υγείας παρά για μια συνολική αλλαγή στον χώρο της υγείας. Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, συνεχίζει να παραμένει το μεγάλο ζητούμενο, ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των προβλημάτων της υλικοτεχνικής υποδομής και της στελέχωσης των νοσοκομείων".

    24ωρη στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη, οι νοσοκομειακοί γιατροί στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου πραγματοποιούν σήμερα προειδοποιητική 24ωρη απεργία, ζητώντας τη διευθέτηση των προβλημάτων στο νοσοκομείο. Σε αντίθετη περίπτωση, θα καταφύγουν σε επ αόριστον απεργία στα τακτικά ιατρεία από τις 12 Μαϊου. Συγκεκριμένα, οι απεργοί ζήτησαν να εγκριθεί ο κανονισμός λειτουργίας, ώστε να οριστικοποιηθούν οι απαιτούμενες θέσεις εργασίας και να διευθετηθεί το ζήτημα των προσλήψεων. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΝΙΘ, Χρήστος Παπαστεργίου, "απαιτούνται τουλάχιστον 800 νέες θέσεις εργασίας, ενώ οι ελλείψεις σε γιατρούς φτάνουν τις 140. Σήμερα , είπε, φαίνεται ότι μισθοδοτούνται 1.440 άτομα, ενώ κατά καιρούς έχουν μισθοδοτηθεί έως 2.500 άτομα. Εντός του 2007 αποχώρησαν 147 εργαζόμενοι, αλλά έγιναν μόνο 70 προσλήψεις, τη στιγμή που υπερδιπλασιάστηκαν οι κλίνες, ενώ κλειστά μένουν 4-6 κρεβάτια στις ΜΕΘ. Ενώ για κάθε χειρουργικό κρεβάτι απαιτούνται τρεις νοσηλευτές, στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου ο συγκεκριμένος αριθμός σε προσωπικό εξυπηρετεί τις ανάγκες σε τρία χειρουργικά κρεβάτια".

    [10] Κοινωνία

    Σεισμικές δονήσεις σε Σάμο και Κρήτη

    11/4/2008 12:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ασθενής σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώηθηκε στις 11:01 το πρωί της Παρασκευής, 285 χλμ ανατολικά της Αθήνας, με επίκεντρο το Βαθύ της Σάμου.

    Σεισμός σημειώθηκε στις 2:15 τα ξημερώματα μεγέθους 4,4 Ρίχτερ και στην Κρήτη, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του Ηρακλείου.

    Μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 11 April 2008 - 16:50:10 UTC