Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Βουλή το Σκοπιανό
  • [02] Παρέδωσε το πόρισμα η ομοσπονδία
  • [03] Αναμένεται νέα πρόσκληση
  • [04] Δικαστική διαμάχη για τον ΟΤΕ
  • [05] Ο Βουγιάνοβιτς επίσημα πρόεδρος με 51,9%
  • [06] "Στόχος η ανταγωνιστική οικονομία"
  • [07] Παράταση για την έκθεση του Toulouse-Lautrec
  • [08] Ρωσικό δίκτυο μαστροπείας δολοφόνησε 14 γυναίκες
  • [09] Έληξε η στάση στην Κέρκυρα
  • [10] Απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο Google (!!)
  • [11] Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ
  • [12] O.κ. Κ. Παπούλιας στη 35η επέτειο της Ε. Π. Σπαστικών
  • [13] Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα
  • [14] "Φρένο" στις ελληνοποιήσεις
  • [15] Εκλογές στο Νεπάλ
  • [16] ΙΝΚΑ: 2.404 παράπονα το 2007 για τηλεφωνία και ίντερνετ
  • [17] Δεν παραιτείται ο Πεσέϊρο
  • [18] "Η συνεργάζεστε, ή φεύγετε!"
  • [19] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [20] Κάρπαθος: Προσωρινά κρατούμενος ο 36χρονος

    [01] Πολιτική

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση

    Στη Βουλή το Σκοπιανό

    10/4/2008 11:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 6:16:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, διεξήχθη, στη Βουλή, για τις εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας της ΦΥΡΟΜ, μετά από αίτημα του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού, Γιώργου Καρατζαφέρη. "Δεν υπάρχει κρυφή ατζέντα για το Σκοπιανό. Χρησιμοποιήσαμε την ίδια γλώσσα, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεν θριαμβολογούμε έχουμε σημαντικό δρόμο μπροστά μας μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ", δήλωσε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το βέτο αναγκαίο εξαιτίας της αρνητικής στάσης που κράτησε η γειτονική χώρα. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ομοψυχία που επικράτησε στο εσωτερικό της χώρας πριν από τη Νατοϊκή σύνοδο στο Βουκουρέστι, τονίζοντας ότι αυτό το κλίμα πρέπει να επικρατεί σε όλα τα μεγάλα θέματα. Επανέλαβε την πρόσκληση του στα Σκόπια για νέο κύκλο συνομιλιών και τόνισε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης που θα περιλαμβάνει μια σύνθετη ονομασία.

    Κριτική σε ήπιους τόνους

    Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε ότι "έχουμε διολισθήσει σε αναγνώριση του ονόματος Μακεδονία και μας λείπει το πρώτο συνθετικό". Το θέμα είναι τρία γράμματα, τόσα έχει και το "ΟΧΙ" για τη Μακεδονία", είπε χαρακτηριστικά και υποστήριξε ότι η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από μηδενική βάση.

    Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τους κατηγόρησε για αδυναμία να ακολουθούσουν τις παρακαταθήκες του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Ανδρέα Παπανδρέου. Από την μεριά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεισέφερε στη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και έδωσε στη κυβέρνηση το στέρεο έδαφος για να μην υποκύψει στις πιέσεις.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου από την πλευρά του μίλησε για ιστορικές ευθύνες της παράταξης της ΝΔ και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ συνεισέφερε στη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας και έδωσε στη Κυβέρνηση το στέρεο έδαφος για να μην υποκύψει στις πιέσεις.

    Το πρόβλημα, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν έχει λυθεί, το βέτο δεν είναι αυτοσκοπός, ενώ ταυτόχρονα καταλόγισε λάθη στο ΥΠΕΞ που δέχεται διαμεσολάβηση του αμερικανικού παράγοντα, ενώ κατηγόρησε την Κυβέρνηση Καραμανλή πως δεν αντιστάθηκε στην μονομερή αναγνώριση του Κοσόβου.

    Κριτική στο κλίμα ικανοποίησης που παρατηρείται στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς στο Βουκουρέστι άσκησε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "εμείς δεν πανηγυρίζουμε, δεν συμμετέχουμε στη σχολική παρέλαση, θα πανηγυρίσουμε όταν βρεθεί λύση".

    Την ανάγκη να δρομολογηθεί λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη βάση του Βουκουρεστίου, σαν "ένα αγκάθι που πρέπει να φύγει", εξέφρασε από την Βουλή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, εκφράζοντας παράλληλα την διαφωνία της για την εμφάνιση του θέματος σαν να ήταν το μοναδικό της Συνόδου και για την απόκρυψη, όπως είπε, των πραγματικών προβλημάτων των Βαλκανίων.

    "Το ΚΚΕ δεν στέκεται εθνικά ομόψυχο με την πολιτική της Κυβέρνησης γιατί αυτό θα προϋπέθετε ταξική και αντι-ιμπεριαλιστική αντιμετώπιση του ζητήματος" δήλωσε η κ. Παπαρήγα, τονίζοντας ότι "στο Βουκουρέστι η Ευρώπη θέλησε να μετατραπεί σε ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ".

    "Σαφής πολιτική θέση"

    Απαντώντας η υπουργός Εξωτερικών, Ντ. Μπακογιάννη, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική συναίνεση που υπήρξε. "Στο Βουκουρέστι αποδείχτηκε ότι όλοι μαζί μπορούμε πολλά.Το εθνικό μέτωπο εμφανίστηκε αρραγές. Η Κυβέρνηση είχε την υποστήριξη σχεδόν όλων των πολιτικών δυνάμεων. Είναι προς τιμήν της χώρας ότι όλοι συμφώνησαν να αφήσουν πίσω τους τις όποιες μικροκομματικές διαφορές", δήλωσε κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση.

    Η κ. Μπακογιάννη απέρριψε τις επικρίσεις περί διγλωσσίας και αδράνειας της Κυβέρνησης, τονίζοντας ότι αν ίσχυαν δεν θα είχαμε αυτά τα θετικά για την Ελλάδα αποτελέσματα.

    "Η Κυβέρνηση από την αρχή δήλωσε καθαρά ότι πάμε για σύνθετη ονομασία. Η στήριξη των πολιτικών κομμάτων έδωσε απελευθέρωση της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας. Το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βγήκε από τη διεθνή λήθη", τόνισε η κ. Μπακογιάννη απορρίπτοντας ταυτόχρονα και τις αιτιάσεις για ανταλλάγματα.

    Δευτερολογώντας ο Πρωθυπουργός επανέλαβε ότι δεν υπήρξε καμία διγλωσσία αλλά σαφής, ξεκάθαρη πολιτική θέση, αποφασιστικότητα και ομοψυχία. "Παρακολουθούμε τις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια πρόσθεσε, αλλά δεν μπορούν να αποτελέσουν ούτε πρόσχημα ούτε άλλοθι για ψευδεπίγραφες λύσεις. Όσο παραμένει η εκκρεμότητα, ισχύει στο ακέραιο η θέση μας", είπε, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.

    "Οι γείτονες έχουν την ευκαιρία να εγκαταλείψουν το παρελθόν για να κερδίσουν το μέλλον. Δώσαμε μια σκληρή μάχη, είπε, αλλά έχουμε δρόμο μπροστά μας μέχρι να φθάσουμε στο τελικό στόχο" είπε ο κ. Καραμανλής, απευθύνοντας νέο μήνυμα στην ΠΓΔΜ.

    Εν τω μεταξύ, κινητικότητα αναμένεται τις επόμενες μέρες στο Σκοπιανό, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς φέρεται να προχωρά σε νέα πρόσκληση στις δύο πλευρές.

    [02] Αλλα σπορ

    Παρέδωσε το πόρισμα η ομοσπονδία

    10/4/2008 4:14:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: NET - NET 105.8

    Στον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτισμού Γ. Ιωαννίδη, επιδόθηκε το πόρισμα της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών για την υπόθεση ντόπινγκ και σύμφωνα με πληροφορίες αναφέρει ότι ο Χρήστος Ιακώβου ενεργούσε αυτοβούλως. Από στιγμή σε στιγμή αναμένονται απαντήσεις από την πλευρά Ιακώβου, καθώς χθες μέσω υπομνήματος υποστήριξε - μεταξύ άλλων - ότι όλες οι ενέργειες ήταν σε γνώση της ομοσπονδίας. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι έρευνες των αρχών, προκειμένου να βρουν την άκρη στο λαβύρινθο της διαδρομής των απαγορευμένων ουσιών μέχρι να φθάσουν στους 11 αρσιβαρίστες.

    Η εφημερίδα "τα νέα του Πεκίνου" επιβεβαιώνει σε σημερινό δημοσίευμά της, την ύπαρξη απαντητικού e-mail προς τον έλληνα προμηθευτή των σκευασμάτων. Άλλος υπάλληλος, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Ρόιτερ, τόνισε πως ήδη διεξάγονται έρευνες στην εταιρία. Τη γνησιότητα των e-mail φαίνεται πως επιβεβαιώνει από τις έρευνές της και η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

    Χρήσιμα στοιχεία που αφορούν στη συναλλαγή του Λαρισαίου επιχειρηματία Παναγιώτη Κατσέλου με την Κινεζική εταιρεία ανακάλυψε κλιμάκιο του ΕΟΦ και της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής που εξέτασε τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο γυμναστήριο του κ. Κατσέλου καθώς και στο κατάστημα με γυψοσανίδες που διατηρεί ο πατέρας του στην περιφερειακή οδό Λάρισας - Τρικάλων.

    Εν τω μεταξύ, στην ασφάλεια της Λάρισας θα καταθέσει πιθανότατα αύριο ο Παναγιώτης Κατσέλος, μετά τη διενέργεια δύο προκαταρκτικών εξετάσεων που διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Λάρισας.

    Tις απόψεις τους για το θέμα κατέθεσαν στη ΝΕΤ 105.8 εκπρόσωποι του πολιτικού κι αθλητικού χώρου. Υπέρ της κατάργηση των πρωταθλητικών οργανώσεων σε επίπεδο μαθητών και της μοριοδότησης για την εισαγωγή στα ΑΕΙ τάχθηκε η Φωτεινή Πιπιλή. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Βασίλης Σεβαστής, υποστήριξε πως στο θεμα του ντόπινγκ έχουν όλοι ευθύνες,που πρέπει να αποδωθούν.

    Δεν μπορούμε να μιλάμε με εικασίες και να μπαίνουν όλοι στο ίδιο σακί δήλωσε στο σταθμό μας και στο συνάδελφο της ΕΡΑ ΣΠΟΡ Δημήτρη Κωνσταντινίδη ο Πύρρος Δήμας. Υπάρχει πρωταθλητισμός χωρίς φάρμακα. Πρέπει να ληφθούν μέτρα, υποστήριξε ο πρώην ολυμπιονίκης Πέτρος Γαλακτόπουλος.

    Εντεκα θετικά δείγματα από 1/1/08 με 7 παραβάσεις να αφορούν το ποδόσφαιρο

    Εντεκα παραβάσεις ντόπινγκ έχει διαπιστώσει το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), σε 780 ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει, εντός και εκτός αγώνων, από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι σήμερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    Οπως αναφέρει το ΕΣΚΑΝ όλες οι υποθέσεις παραβάσεων για ντόπινγκ έχουν διαβιβαστεί στους αρμόδιους φορείς και τις Ομοσπονδίες.

    Οι επτά παραβάσεις αφορούν το ποδόσφαιρο, με τις ουσίες που έχουν ανιχνευθεί να είναι οι εξής: κάνναβις, κοκαϊνη, ενδογενής τεστοστερόνη και φιναστερίδη, ενώ σε μια περίπτωση υπήρξε άρνηση ελέγχου.

    Μια παράβαση αφορά το χάντμπολ (κάνναβις), την ποδηλασία (οξανδρολόνη), το στίβο (ενδογενής τεστοστερόνη) και το σχολικό πρωτάθλημα (κάνναβις).

    Σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ αναφέρει τα εξής:

    "Ο ΕΟΦ συνεχίζοντας την έρευνα του για τη διακίνηση και χρήση απαγορευμένων ουσιών από αθλητές της άρσης βαρών μετά τον εντοπισμό και την κατάσχεση σε φαρμακείο 870 καψουλών, ενημερώνει ότι: Αρχισε από χθες, Τετάρτη 9 Απριλίου 2008, και συνεχίζεται ο εργαστηριακός έλεγχος των κατασχεμένων προϊόντων αλλά δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί λόγω της μακροσκοπικά επισημανθείσας διαφορετικότητας του περιεχομένου.

    Οι έλεγχοι διακίνησης συνεχίζονται σε συνεργασία με τις λοιπές συναρμόδιες αρχές".

    [03] Πολιτική

    Από τον Μάθιου Νίμιτς

    Αναμένεται νέα πρόσκληση

    10/4/2008 12:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 6:00:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Κινητικότητα αναμένεται τις επόμενες μέρες στο Σκοπιανό, καθώς ο ειδικός διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς φέρεται να προχωρά σε νέα πρόσκληση στις δύο πλευρές. Σε τροχιά πρόωρων εκλογών βρίσκεται η ΠΓΔΜ, ενώ σήμερα συνεδριάζει η Σκοπιανή Βουλή και οι κάλπες θα στηθούν σε δυο μήνες. Να παραμείνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ώστε να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας, ζήτησε από την ΠΓΔΜ η μόνιμη αντιπρόσωπος των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία επισκέφθηκε τη γειτονική χώρα.

    Επαφές Μπακογιάννη

    Οι εξελίξεις για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων απασχόλησαν και τη συνάντηση που είχε η υπουργός εξωτερικών Ντόρα Μπακογιαννη με τον Ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Βλαντιμίρ Τίτοφ. "Η Ρωσία είναι έτοιμη να αποδεχθεί μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που θα συμφωνήσουν Ελλάδα και Πρώην Γιουγκοσλαβική Μακεδονία της Δημοκρατίας", τόνισε ο Ρώσος αξιωματούχος.

    Στην ατζέντα των συνομιλών Μπακογιάννη - Τιτόφ, ήταν, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, το Κόσοβο, οι διμερείς σχέσεις με έμφαση στην ενεργειακή πολιτική και βεβαίως η προετοιμασία της επικείμενης επίσκεψης του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Μόσχα, ίσως περί τα τέλη Απριλίου.

    Αργότερα το μεσημέρι, η Ντόρα Μπακογιάννη είχε συνάντηση με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για ευρωπαϊκά θέματα, Μάτ Μπράιζα.

    Ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών μετέφερε σε δηλώσεις του την εκτίμηση της κ. Βικτόρια Νούλαντ ότι υπάρχει πιθανότητα για την εξεύρεση λύσης, με την προϋπόθεση ότι και οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου εξωτερικών. Γ. Κουμουτσάκος χαρακτήρισε πολύ καλή τη συνάντηση Μπακογιάννη - Μπράιζα και είπε ότι συζητήθηκαν το Σκοπιανό, καθώς και τα αποτελέσματα της συνόδου του ΝΑΤΟ, ενώ απαντώντας αν υπάρχει πιθανή συνάντηση των διαπραγματευτών με το Μάθιου Νιμιτς στο άμεσο μέλλον, απέφυγε να επιβεβαιώσει κάποια τέτοια πληροφορία.

    Τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή επισήμανε νωρίτερα το μεσημέρι ο κ. Μπράιζα στο συνέδριο του Economist, ενώ αναφερόμενος στην ενταξιακή προοπτική των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ είπε ότι η Ουάσινγκτον κατανοεί τις ελληνικές ευαισθησίες και πως καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες ώστε να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ όταν λυθεί η εκκρεμότητα με το θέμα της ονομασίας, καθώς η Ουάσιγκτον υποστηρίζει τις διαπραγματευτικές προσπάθειες υπό τον Μάθιου Νίμιτς.

    [04] Οικονομία

    Αντρέας Βγενόπουλος εναντίον Αλέξη Τσίπρα

    Δικαστική διαμάχη για τον ΟΤΕ

    10/4/2008 7:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 7:35:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με απεργιακές κινητοποιήσεις απειλούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, σε περίπτωση που η κυβέρνηση προχωρήσει σε υπογραφή συμφωνίας με την γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ. Σήμερα Πέμπτη, ο επιχειρηματίας Αντρέας Βγενόπουλος ανακοίνωσε ότι καταθέτει αγωγή κατά του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα και κατά του τηλεοπτικού σταθμού ΣΤΑΡ για συκοφαντική δυσφήμιση στο θέμα του ΟΤΕ. Τα ποσά που διεκδικεί ο κ. Βγενόπουλος από την αγωγή αποζημίωσης για ηθική βλάβη, είναι ένα εκατομμύριο ευρώ από τον κ. Τσίπρα, το οποίο ο κ. Βγενόπουλος δεσμεύτηκε ότι θα επιστρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ σαν χορηγία και 150 εκατομμύρια ευρώ κατά του Star Channel. Άμεση ήταν η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, που σε σχετική ανακοίνωση, κάνει λόγο για "πρωτοφανή πρόκληση". Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι: "είναι προφανές ότι η κυβερνητική πολιτική έχει αποθρασύνει μεγάλους επιχειρηματικούς κύκλους, οι οποίοι ενοχλούνται από το συνεπές και αταλάντευτο μέτωπο του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στο ξεπούλημα των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και απέναντι στα άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται εις βάρος της δημόσιας περιουσίας. Αν ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν με τέτοιες μεθόδους να κάμψουν την θέληση και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να υπερασπιστεί τον δημόσιο πλούτο, είναι γελασμένοι. Περιμένουμε πάντως με ενδιαφέρον την αντίδραση της κυβέρνησης απέναντι στην κίνηση του κ. Βγενόπουλου".

    Αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

    Ο Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, για τις Μεταφορές και τις Επικοινωνίες, Νίκος Σηφουνάκης, μιλώντας στις εργασίες τις Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Συλλόγου Συνταξιούχων ΟΤΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η πρακτική των διώξεων, την οποία εξήγγειλε μεγαλοπρεπώς ο κύριος Βγενόπουλος, είναι πρωτοφανής. Το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του δεν τρομοκρατούνται, όπως πιστεύουμε και ο πολιτικός κόσμος της χώρας μας. Απαγόρευση κριτικής δεν νομιμοποιείται να κάνει ο κύριος της Marfin. Ο συνεπής πολιτικός, μέσα στα πλαίσια του κοινοβουλευτισμού, επιβάλλεται να κάνει κριτική, σε όποιον επιβουλεύεται την δημόσια περιουσία. Ο κ. Βγενόπουλος, με όσα ανακοίνωσε στην συνέντευξή του, ταύτισε τον εαυτό του με την κυβέρνηση και, αυτό, λέει πολλά για τον ίδιο, αλλά και τους συνομιλητές του στην κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ θα αγωνισθεί για την προστασία της δημόσιας περιουσίας. Οι αποκρατικοποιήσεις αποτελούν δημόσιο πλούτο, τον οποίο η κάθε κυβέρνηση και ο κάθε υπουργός επιβάλλεται να διασφαλίζουν".

    Ο Παναγιώτης Μεντρέκας μέλος του Γραφείου Τύπου, του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση για την αγωγή Βγενόπουλου: "Η αγωγή Βγενόπουλου κατά του προέδρου του ΣΥΝ είναι μια απαράδεκτη ενέργεια που αγγίζει τα όρια της φαιδρότητας. Πρόκειται για μια επικοινωνιακή κίνηση που εντάσσεται στον ανταγωνισμό των επιχειρηματιών για το ποιος θα λεηλατήσει περισσότερο τον ιδιωτικοποιημένο ΟΤΕ και ποιος θα αρπάξει μεγαλύτερο μερίδιο από την απελευθέρωση των τηλεπικοινωνιών που προωθεί η ΕΕ".

    [05] Κόσμος

    Μαυροβούνιο

    Ο Βουγιάνοβιτς επίσημα πρόεδρος με 51,9%

    10/4/2008 5:55:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Φίλιπ Βουγιάνοβιτς ανακηρύχθηκε επίσημα νικητής των προεδρικών εκλογών που διενεργήθηκαν την Κυριακή στο Μαυροβούνιο, ανακοινώθηκε σήμερα από την εκλογική επιτροπή στην Ποντόγκοριτσα.

    Ο Βουγιάνοβιτς του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος των Σοσιαλιστών, συγκέντρωσε ποσοστό 51,9%,αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Η προσέλευση στις κάλπες έφθασε στο 68% στις πρώτες προεδρικές εκλογές αφότου το Μαυροβούνιο αποχώρησε απο την χαλαρή ένωση με την Σερβία πριν από δύο χρόνια.

    Ο πληθυσμός του Μαυροβουνίου ανέρχεται σε περίπου 490.000.

    [06] Οικονομία

    Ομιλία Γ. Αλογοσκούφη στο συνέδριο του Economist

    "Στόχος η ανταγωνιστική οικονομία"

    10/4/2008 5:37:00 μμ

    Πηγή: NET 105.8, ΑΠΕ

    Με το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της Κυβέρνησης, η Ελλάδα εξελίσσεται σήμερα στο οικονομικό κέντρο της ΝΑ Ευρώπης, στην πύλη της περιοχής μας προς τον υπόλοιπο κόσμο, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη 12η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης του "Economist".

    Η μείωση του ποσοστού της φτώχειας στο 15% την επόμενη πενταετία από 21% που είναι σήμερα, αποτελεί βασική επιδίωξη της κυβέρνησης τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, προσθέτοντας ότι για το σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το Ταμείο για τη Φτώχεια με προβλεπόμενο ετήσιο προϋπολογισμό 2 δις ευρώ.

    Ο υπουργός Οικονομίας δήλωσε ότι επιδίωξη της Κυβέρνησης είναι μέχρι το 2020 να έχουμε συγκλίνει με τον μέσο όρο των 15 παλαιών κρατών-μελών της ΕΕ, που σημαίνει ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη χώρα μας θα πρέπει να πλησιάσει τα 32.300 ευρώ από 20.900 που είναι.

    Παράλληλα, επισήμανε την ανάγκη να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική εξυγίανση, με στόχο μια ανταγωνιστική οικονομία και μια δίκαιη κοινωνία.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο στόχο για μηδενισμό του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια, επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2020 η ελληνική οικονομία θα πρέπει να έχει σημαντικά πλεονάσματα και χρέος κάτω από το 60% του ΑΕΠ ώστε να αντιμετωπιστούν οι πιέσεις που θα δημιουργηθούν από τη γήρανση του πληθυσμού.

    Για τις αποκρατικοποιήσεις ανέφερε ότι η Κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία με τη Deutsche Telekom για ένα ισορροπημένο διοικητικό σχήμα στον ΟΤΕ και επανέλαβε ότι είναι στον άμεσο σχεδιασμό του οικονομικού επιτελείου η συνεργασία με ιδιώτες για την καλύτερη αξιοποίηση των λιμανιών και των αεροδρομίων.

    [07] Πολιτισμός

    Παράταση για την έκθεση του Toulouse-Lautrec

    10/4/2008 5:24:00 μμ

    Η θερμή ανταπόκριση του κοινού στην έκθεση "Ο Toulouse-Lautrec και η Belle Epoque στο Παρίσι και την Αθήνα" που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες έκανε το Μουσείο Ηρακλειδών να μεριμνήσει για την παράταση της από 6 Μαΐου έως 5 Οκτωβρίου, αλλά και τον εμπλουτισμό της με νέα έργα.

    Με επίκεντρο μια σπάνια ενότητα περίπου 100 πρωτότυπων έργων του Henri de Toulouse-Lautrec επί χάρτου, οι διοργανωτές της έκθεσης αποπειρώνται την τοποθέτηση των έργων αυτών στο ιστορικό, το κοινωνικό-καλλιτεχνικό αλλά και το αισθητικό πλαίσιο της εποχής τους (περ. 1880-αρχές 20ου αιώνα). Ταυτόχρονα, επιχειρείται μια συνοπτική προσέγγιση στις κρατούσες ιστορικές και καλλιτεχνικές συνθήκες της αστικής Αθήνας της ίδιας εποχής, με στόχο να καταδειχτούν οι επιδράσεις της Γαλλικής Belle Epoque στον αθηναϊκό κοινωνικό και καλλιτεχνικό βίο και να εντοπιστούν κάποιες εμφανείς αντιστοιχίες.

    Στα νέα εκθέματα του Μουσείου, μεταξύ άλλων, συμπεριλαμβάνονται οι αφίσες "Babylone dAllemagne" (1894), "May Belfort" (1895) και "Divan Japonais" (1893) που χαρακτηρίζονται όχι μόνο για την σπανιότητά τους, αλλά και για τη ζωντάνια και τη φωτεινότητα των χρωμάτων τους.

    Τα πρωτότυπα έργα του Lautrec που παρουσιάζονται στην έκθεση (διαφημιστικές αφίσες, χαρακτικά και σχέδια) αντλούν τη θεματολογία τους από την Παρισινή καθημερινότητα και ψυχαγωγία. Διαφημίσεις νυχτερινών κέντρων ή εντύπων, που αποτελούν ορισμένες από τις γνωστότερες συνθέσεις του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη, συνυπάρχουν με πορτρέτα γνωστών ηθοποιών και τραγουδιστών της εποχής του, καθώς και σκίτσα και καρικατούρες. Τα έργα του Lautrec πλαισιώνονται από επιλεγμένα γαλλικά λογοτεχνικά χωρία, φωτογραφίες και άλλα πραγματολογικά στοιχεία που επιχειρούν να βοηθήσουν το θεατή να κατανοήσει με καλύτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της εποχής.

    Ο Toulouse-Lautrec ήταν ένας πολύ παραγωγικός καλλιτέχνης. Η κληρονομιά του απαριθμεί 537 ζωγραφικά έργα, 334 λιθογραφίες και χαρακτικά, 4 μονοτυπίες και 30 αφίσες. Επιπλέον, χάρις στον φίλο του Maurice Joyant, διασώθηκαν τα περισσότερα σκίτσα του. Αν και ένας μεγάλος αριθμός έργων βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και σημαντικά μουσεία παγκοσμίως, η μεγαλύτερη συλλογή έργων του βρίσκεται στο Μουσείο Toulouse-Lautrec στο Albi, γενέτειρα του Lautrec, κοντά στην Toulouse.

    Ο Lautrec είναι περισσότερο διάσημος για τις αφίσες του που απεικονίζουν τη νυχτερινή ζωή στο Παρίσι, αν και δημιούργησε μόνο 30, από τις οποίες οι 13 προορίζονταν για διαφημίσεις των καμπαρέ και των θεάτρων. Οι υπόλοιπες χρησιμοποιήθηκαν στη διαφήμιση βιβλίων, προϊόντων όπως ποδήλατα και ενός επαγγελματία φωτογράφου. Οι εικόνες του συνέλαβαν τη φαντασία των συγχρόνων του και των επερχόμενων γενεών, καθώς επίσης βοήθησαν στον καθορισμό του τέλους της περιόδου του 19ου αι. και αυτού που είναι γνωστό ως "La Belle Epoque".

    Η Belle Epoque στην Αθήνα

    Η συνοπτική απόπειρα αντιστοίχισης της Παρισινής με την Αθηναϊκή Belle Epoque, προκύπτει από την ανάγκη να παρουσιαστούν κάποιες εμφανείς επιρροές της πρώτης στη δεύτερη: με τη βοήθεια σπάνιου αρχειακού υλικού που προέρχεται κυρίως από τις Συλλογές του Ελληνικού Λογοτεχνικού και Ιστορικού Αρχείου (Ε.Λ.Ι.Α.), του Φωτογραφικού Αρχείου του Μουσείου Μπενάκη, της Συλλογής Έργων Τέχνης της Alpha Bank, από την ιδιωτική συλλογή του κ. Π. Βέργου με επιπλέον έργα και νέα έργα από το ιδιωτικό αρχείο του κ.Ι.Σπανδωνή, ανασυντίθενται αστικές συνήθειες και τρόποι ψυχαγωγίας κατά την τελευταία εικοσαετία του 19ου αιώνα στην Ελλάδα.

    Διαφημίσεις προϊόντων, φιλοτεχνημένες συχνά από σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς, όπως ο Ν. Γύζης και ο Δ. Γαλάνης, εξώφυλλα ημερολογίων, φωτογραφίες και καρτ-ποστάλ, θεατρικά προγράμματα με έμφαση στο γαλλικό ρεπερτόριο και λογοτεχνικά χωρία, καλούν τον επισκέπτη να εισχωρήσει σε ένα γοητευτικό άρωμα Εποχής.

    Στα πλαίσια της έκθεσης κυκλοφορεί συλλεκτικός τόμος με λυτές ανατυπώσεις έργων του Toulouse- Lautrec και συνοδευτικά κείμενα. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στη Μπελίντα Φυρού και την Ίρις Κρητικού.

    Μετά την ολοκλήρωση της το Φθινόπωρο τη σκυτάλη θα πάρει μια πρωτότυπη έκθεση του Maurits Cornelis Escher με τίτλο: "Από το Προσχέδιο στο Αριστούργημα" η οποία θα παρουσιαστεί σε ενότητες και θα περιλαμβάνει πρωτοεμφανιζόμενα στο ευρύ κοινό προσχέδια, σχέδια και χαρακτικά του καλλιτέχνη.

    Herakleidon, Experience in Visual Arts Ηρακλειδών 16, 118 51 Θησείο / 210 34 61 981 Στάση Μετρό: Θησείο Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα: κλειστά, Τρίτη-Σάββατο: 13:0021:00, Κυριακή: 11:00-19:00

    [08] Κόσμος

    Ουράλια

    Ρωσικό δίκτυο μαστροπείας δολοφόνησε 14 γυναίκες

    10/4/2008 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο αρχηγός ενός ρωσικού δικτύου μαστροπείας καταδικάστηκε σήμερα σε ισόβια κάθειρξη ως υπεύθυνος για τη δολοφονία 14 νεαρών γυναικών, οι οποίες βρέθηκαν θαμμένες σε ομαδικό τάφο, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων "Ιντερφάξ". Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στο διάστημα 2002-2005 η συμμορία του Εντουάρντ Τσουντίνοφ παρέσυρε τις άτυχες γυναίκες σε ένα διαμέρισμα στα Ουράλια και εκεί αφού τις βίαζε, τις εξανάγκαζε να εκδίδονται. Όποιες αρνήθηκαν να το πράξουν, βρήκαν το θάνατο, αναφέρουν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης συνελήφθησαν όταν τα πτώματα των θυμάτων, ηλικίας 13 - 25 ετών, ανακαλύφθηκαν θαμμένα σε ένα δάσος έξω από την πόλη Λεβίκα το Φεβρουάριο 2007, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

    Άλλα επτά μέλη της συμμορίας, τέσσερα από τα οποία ανήκουν στην ίδια οικογένεια, καταδικάστηκαν σε ποινές κάθειρξης 10-22 χρόνων, μεταδίδει το Ιντερφάξ.

    [09] Κοινωνία

    Έληξε η στάση στην Κέρκυρα

    10/4/2008 5:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Έληξε ειρηνικά αργά το μεσημέρι της Πέμπτης η στάση 80 κρατούμενων στις φυλακές της Κέρκυρας, οι οποίοι από το βράδυ της Τετάρτης παρέμεναν στη στέγη των φυλακών διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες κράτησής τους.

    Έπειτα από επιτυχείς διαπραγματεύσεις, και χωρίς να υπάρξει αστυνομική παρέμβαση, οι Αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα των κρατούμενων για αποσυμφόρηση των φυλακών και μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται η προώθηση 50 κρατουμένων από τις φυλακές Κέρκυρας σε άλλα σωφρονιστικά καταστήματα.

    [10] Τεχνολογία

    Toυρκία

    Απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο Google (!!)

    10/4/2008 4:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στους τούρκους χρήστες της υπηρεσίας Google Groups, στο διαδίκτυο, απαγορεύθηκε με δικαστική απόφαση η πρόσβαση, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο Ανατολή.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, η πρόσβαση στην ιστοσελίδα, που ανήκει στο εργαλείο αναζήτησης στο διαδίκτυο Google και φιλοξενεί χιλιάδες βήματα διακίνησης ιδεών, απαγορεύθηκε με απόφαση δικαστηρίου της δυτικής Τουρκίας. Οι τούρκοι χρήστες στο διαδίκτυο καθοδηγούνται σε μία σελίδα στην οποία γράφεται στα τουρκικά και αγγλικά:"Η πρόσβαση στην ιστοσελίδα αυτή αναστέλλεται σύμφωνα με την απόφαση 2008/15 του Πρωτοδικείου". Στην σελίδα αναγράφεται ότι η απόφαση εκδόθηκε στις 14 Μαρτίου, αλλά καμία εξήγηση δεν παρέχεται. Τα τουρκικά δικαστήρια χρησιμοποίησαν πρόσφατα το πρόσχημα υλικού που θεωρούν ότι προσβάλει τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της τουρκικής δημοκρατίας, ως λόγο για να μπλοκάρουν ιστοσελίδες όπως αυτή της ανταλλαγής βίντεο ΥouTube.

    [11] Οικονομία

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στον ΟΤΕ

    10/4/2008 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 4:56:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Εικοσιτετράωρες επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις θα ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ όταν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση η είσοδος της Deutsche Telekom στον Οργανισμό. Εν τω μεταξύ, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας εργαζομένων συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα την κατάληψη στο Μέγαρο του ΟΤΕ στο Μαρούσι.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποίησαν αργά το μεσημέρι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, εκφράζοντας με τον τρόπο αυτό την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού, γεγονός που, όπως υποστηρίζουν, θα έχει συνέπειες στην εθνική άμυνα και την ασφάλεια της χώρας. Γι' αυτό ζητούν την παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, ώστε να σταματήσει κάθε διαπραγμάτευση με την Deutsche Telekom.

    Οι συνδικαλιστές δήλωσαν ότι ο ΟΤΕ παίζει σημαντικότατο ρόλο στην εθνική οικονομία, την ανάπτυξη της χώρας, στη διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών και στη διαμόρφωση των τιμολογίων και τον ανταγωνισμό και για το λόγο αυτό ο ρόλος του Δημοσίου πρέπει να παραμείνει αποφασιστικός.

    [12] Κοινωνία

    Αργυρούπολη - Aθήνα

    O.κ. Κ. Παπούλιας στη 35η επέτειο της Ε. Π. Σπαστικών

    10/4/2008 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια εορτάστηκε 35η επέτειος από τη λειτουργία της Εταιρίας Προστασίας Σπαστικών (στην Αργυρούπολη) η οποία αγκαλιάζει και στηρίζει τους ανθρώπους με εγκεφαλική παράλυση. Στην προσφορά της εταιρίας αναφέρθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι αναπληρώνει ένα μεγάλο κενό που έπρεπε να έχει καλύψει η πολιτεία.

    Η επέτειος, συμπλήρωσε, αποτελεί ορόσημο αφενός να τιμήσουμε τους ανθρώπους που πήραν την πρωτοβουλία της ίδρυσής της, αφετέρου να αφυπνιστούμε και να συνειδητοποιήσουμε το χρέος που οφείλουμε στους συνανθρώπους μας.

    Το ίδιο το Σύνταγμα και περισσότερο το αναθεωρημένο, προβλέπει την υποχρέωση του κράτους ως προς την εξασφάλιση ισονομίας και αυτονομίας όλων και η πολιτεία έχει ήδη ξεκινήσει μια σημαντική προσπάθεια η οποία έγκειται στην προσβασιμότητα, την εκπαίδευση και την ενημέρωση, τόνισε.

    Τώρα, είπε, καταβάλλεται προσπάθεια για την περαιτέρω διευκόλυνση και ένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

    Στόχος της πολιτείας, κατέληξε ο Υπουργός, δεν είναι η εξασφάλιση μέσων επιβίωσης, αλλά η παροχή κάθε δυνατότητας ώστε να συμμετάσχουν ισόνομα στην κοινωνία, προσφέροντας το μεγάλο απόθεμα των δυνατοτήτων τους. Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε ο Υπουργός Παιδείας Ευριπίδης Στυλιανίδης, με το οποίο εκτός της αμέριστης υποστήριξής του στην εταιρία που εξέφρασε, ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα ολοκληρωθούν οι προωθούμενες πολιτικές για την κατάρτιση του πλαισίου Ειδικής Αγωγής ώστε η χώρα να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή κοινοτική πολιτική στο ζήτημα της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού.

    Για το έργο και τους στόχους της εταιρίας, μίλησε η πρόεδρός της κα Βίκυ Αντωνοπούλου, σημειώνοντας ότι η Εταιρία έχει σημαντική και αναγνωρισμένη πορεία στην εξυπηρέτηση των ανθρώπων που πάσχουν από εγκεφαλική παράλυση. Με την απόκτηση της ιδιόκτητης στέγης Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης "Πόρτα Ανοιχτή" στην Αργυρούπολη αναπτύχθηκε μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών και προγραμμάτων (μεταξύ των οποίων ξενώνας προσωρινής διαμονής, εξαθέσιο ειδικό δημοτικό σχολείο) για 250 παιδιά και ενήλικες, ενώ μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί οι ανάγκες 3.000 οικογενειών, τόνισε.

    Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η οποία περιελάμβανε μουσικά και θεατρικά δρώμενα των παιδιών,ο υπουργός Εσωτερικών απένειμε τιμητικές διακρίσεις σε δωρητές και συνεργάτες της εταιρίας μεταξύ των οποίων ο πανεπιστημιακός Ν. Αλιβιζάτος,η δημοσιογράφος Ελένη Μπίστικα, η Λ. Μουσούρου, ο Τζ. Ρόμπερς, κ.α. Μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, ο γ γ του υπουργείου Πολιτισμού Θ. Δραβύλας, ο πρώην υπουργός Ι. Παλαιοκρασσάς, η πρέσβειρα καλής θέλησης Μ. Βαρδινογιάννη, ο δήμαρχος Αργυρούπολης Δ. Ευσταθιάδης κ.α.

    [13] Κοινωνία

    Ένοπλη ληστεία σε τράπεζα

    10/4/2008 4:19:00 μμ

    Ένοπλη ληστεία στο υποκατάστημα Χανίων της Τράπεζας Πειραιώς σημειώθηκε λίγο πριν τις 2 το μεσημέρι της Πέμπτης. Άγνωστος που φορούσε κράνος εισέβαλε στο υποκατάστημα και με την απειλή όπλου απέσπασε χρηματικό ποσό, το ύψους του οποίου δεν έχει ακόμα προσδιορισθεί. Συνεργός του, που επίσης φορούσε κράνος και κρατούσε όπλο, τον περίμενε έξω την τράπεζα, σε ένα μηχανάκι.

    Έξω από την τράπεζα, οι δύο δράστες χτύπησαν με το κοντάκι των καλάσκινοφ που κρατούσαν μια γυναίκα και έναν άνδρα που βρέθηκαν μπροστά τους. Στη συνέχεια, επιβιβάστηκαν στο μηχανάκι και προσπάθησαν να διαφύγουν προς την οδό Περίδου, όπου είχαν αφήσει μια μηχανή μεγαλύτερου κυβισμού.

    Υπάλληλος της τράπεζας ακολούθησε τους δράστες, οι οποίοι δεν δίστασαν να τον πυροβολήσουν, τραυματίζοντάς τον στο πόδι, ενώ έριξαν 12 πυροβολισμούς κατά περιπολικού της Αστυνομίας που τους καταδίωξε.

    Στην περιοχή δημιουργήθηκε αναστάτωση, καθώς το περιστατικό συνέβη στο κέντρο των Χανίων.

    Ο υπάλληλος της τράπεζας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων, ενώ η Αστυνομία έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [14] Κοινωνία

    "Φρένο" στις ελληνοποιήσεις

    10/4/2008 3:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/4/2008 5:15:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Από σήμερα Πέμπτη τίθεται σε ισχύ η νέα διάταξη που υποχρεώνει όλους τους κρεοπώλες να εκδίδουν ετικέτες με τη χώρα προέλευσης για κάθε κομμάτι κρέατος που πωλούν. Οι ελεγκτές πήγαν το πρωί της Πέμπτης σε συνοικιακά κρεοπωλεία και στη Βαρβάκειο και διαπίστωσαν ότι ακόμη δεν έχουν συμμορφωθεί όλοι. Προς το παρόν γίνονται μόνον συστάσεις, αλλά σύντομα θα αρχίσει η επιβολή κυρώσεων. Στο μεταξύ, στην κατάσχεση και στην απαγόρευση εισόδου στην χώρα 49 συνολικά τόνοι προϊόντων ζωικής και φυτικής προέλευσης ακατάλληλων για κατανάλωση τροφίμων προχώρησαν τα αρμόδια κλιμάκια ελέγχου της Νομαρχίας Πειραιά, που ενόψει της γιορτής του Πάσχα εντείνουν τους ελέγχους σε όλα τα σημεία διακίνησης και εμπορίας προϊόντων. Παράλληλα, όπως δήλωσαν δια των εκπροσώπων τους οι κτηνοτρόφοι της χώρας στη διαρκεια συνέντευξης Τύπου, είναι αποφασισμένοι να μην διαθέσουν τα αμνοερίφιά τους σε τιμές χαμηλότερες των περσινών (5,5-6 ευρώ/κιλό), ενόψει των εορτών του Πάσχα και επισήμαναν πως "εάν δεν εξασφαλίσουμε αύξηση, τότε θα προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις διαρκείας και θα υπάρξει πρόβλημα επάρκειας στην αγορά".

    Υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης

    Οι ελεγκτές άρχισαν να σαρώνουν την αγορά, κάνοντας προς το παρόν συστάσεις ενώ θα ακολουθήσουν αυστηρές κυρώσεις.

    Αρκετοί κρεοπώλες δεν είναι έτοιμοι ακόμη, αλλά λένε ότι είναι θέμα ημερών. Όπως διαπίστωσαν οι ελεγκτές, κάποιοι πρέπει να κάνουν και νέες προσαρμογές, όπως η ένδειξη "ντόπιο" να αντικατασταθεί με τη λέξη "ελληνικό".

    Η αυτοκόλλητη ετικέτα με τη χώρα προέλευσης και το είδος του κρέατος αναμένεται να βάλει "φρένο" στις ελληνοποιήσεις που γίνονται στα σημεία λιανικής πώλησης.

    Οι κρεοπώλες θα τηρούν αντίγραφα τα οποία στη συνέχεια θα διασταυρώνονται.

    Αυστηρά μέτρα λαμβάνονται και στα σφαγεία, που αποτελούν τα έτερα επίφοβα σημεία ελληνοποιήσεων.

    [15] Κόσμος

    Ένας νεκρός σε μεμονωμένο επεισόδιο

    Εκλογές στο Νεπάλ

    10/4/2008 3:08:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας άνθρωπος σκοτώθηκε σήμερα στο νότιο Νεπάλ, σε συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ οπαδών αντίπαλων πολιτικών κομμάτων τα οποία διεκδικούν την ψήφο 17,6 εκατομμυρίων πολιτών στις σημερινές εκλογές για την ανάδειξη της συντακτικής συνέλευσης που θα κληθεί να καταργήσει τη μοναρχία στο μικρό αυτό κράτος των Ιμαλαΐων.

    Πρόκειται για το μοναδικό αιματηρό επεισόδιο που σημειώθηκε μέχρι στιγμής στη διάρκεια της σημερινής ψηφοφορίας η οποία διεξάγεται σχετικά ήρεμα. Οι συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ οπαδών του Κόμματος του Κογκρέσου, του μεγαλύτερου κόμματος του Νεπάλ, και ενός εθνοτικού πολιτικού σχηματισμού στην κοιλάδα Τεράι, στα σύνορα με την Ινδία, μία περιοχή που από το 2006 αποτελεί θέατρο σποραδικών συγκρούσεων και επιθέσεων. Στην περιοχή αυτή περίπου δέκα εθνοτικές ομάδες διεκδικούν από την κεντρική εξουσία του Κατμαντού την πολιτική τους αυτονομία.

    Κατά τα άλλα οι Νεπαλέζοι συμμετέχουν μαζικά στην ψηφοφορία, σε πολλές περιπτώσεις καλύπτοντας πεζή πολλά χιλιόμετρα μέχρι το πλησιέστερο εκλογικό τμήμα, και προσευχόμενοι για την ειρήνευση της χώρας τους που δοκιμάστηκε επί μία περίπου δεκαετία από πολύνεκρες εμφύλιες συγκρούσεις.

    Από τις εκλογές αυτές θα αναδειχθεί μία συντακτική συνέλευση με 601 μέλη η οποία θα κληθεί να καταρτίσει ένα νέο σύνταγμα, να καταργήσει την ηλικίας 240 ετών ινδουιστική μοναρχία και να λειτουργήσει ως προσωρινή βουλή για δύο χρόνια.

    [16] Κοινωνία

    ΙΝΚΑ: 2.404 παράπονα το 2007 για τηλεφωνία και ίντερνετ

    10/4/2008 12:44:00 μμ

    Σε 2.404 ανέρχεται ο αριθμός των παραπόνων για την τηλεφωνία και το ίντερνετ που έγιναν το 2007 στη Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος (ΙΝΚΑ). Το ΙΝΚΑ ζητά από τη ρυθμιστική αρχή των παρόχων της ΕΕΤΤ και το Συνήγορο του Καταναλωτή οι προθεσμίες για τη μεταφορά να οριστούν αντί δύο μηνών σε τρεις ημέρες για όλες τις υπηρεσίες των παρόχων και του ΟΤΕ και να τοποθετηθούν σε όλους τους παρόχους μετρητές αναμονής εισερχόμενων κλήσεων του καταναλωτή που θα καταχωρούν μετά από 4 λεπτά αναμονής, ρήτρα - ποινή, το ποσό των 2 ευρώ υπέρ του καλούντος, διότι συνήθως ο καταναλωτής περιμένει 45 λεπτά ή πραγματοποιεί επαναλαμβανόμενες κλήσεις επί σειρά ημερών για να ενημερωθεί για την πορεία της σύνδεσης. Το ποσό - ποινή θα χρεώνεται στον πάροχο και θα αποδίδεται ως πίστωση - μείωση στο λογαριασμό του καταναλωτή ή με ένταλμα που θα του αποστέλλει η ΕΕΤΤ στο σπίτι του.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν παραιτείται ο Πεσέϊρο

    10/4/2008 6:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον Παναθηναϊκό θέλει να συνεχίσει την προπονητική του καριέρα ο Ζοσέ Πεσέϊρο που απέκλεισε το ενδεχόμενο παραίτησης του από τον πάγκο του "τριφυλλιού". Ο Πορτογάλος τεχνικός έδωσε ελάχιστες πιθανότητες στην ομάδα του να πάρει τον τίτλο, παραδέχθηκε τα λάθη του λέγοντας "...για την εικόνα της ομάδας ευθύνομαι, γιατί έκανα πολλά λάθη", ενώ για τον Σωτήρη Νίνη το... έριξε στις συνθήκες των αγώνων που "...δεν μας επέτρεψαν να τον χρησιμοποιήσουμε περισσότερο". Για την αγωνιστική εικόνα του Παναθηναϊκού τον τελευταίο καιρό είπε ότι "...οφείλεται σε θέματα τακτικής, ενώ δεν έχουμε τη σταθερότητα που θέλουμε" και θυμήθηκε αυτά που είπε στην πρώτη του συνέντευξη επί ελληνικού εδάφους για μία άκρως επιθετική ομάδα: "Επιμένω ότι προτιμώ η ομάδα μου να κερδίζει 4-3 αντί για 1-0" και κάπου εκεί αναφέρθηκε στους παίκτες: "Οι δυνατότητες των παικτών ταιριάζουν με αυτό (1-0) και δεν μας επέτρεπαν να ρισκάρουμε περισσότερο στα παιχνίδια που νικήσαμε. Τα μεγάλα σκορ έγιναν σε ματς που χάσαμε, όπως στην Ξάνθη, στο Ηράκλειο με ΟΦΗ". Μετά από ερώτηση που του έγινε σχετικά με το μέλλον του στην ομάδα, ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να μείνει κι ότι ακόμη αισθάνεται ασφαλής: "Δεν περνάει από το μυαλό μου να παραιτηθώ. Αισθάνομαι την ίδια ασφάλεια που αισθανόμουν και όταν είχα πρωτοέρθει στην ομάδα. Θέλουμε να δείξουμε μια ομάδα με φιλοσοφία και βλέπω θετικά σημάδια". Ο 47χρονος προπονητής συνέχισε κάνοντας την αυτοκριτική του: "Ευθύνομαι για την εικόνα της ομάδας και κάποια λάθη που έκανα. Θεωρώ ότι έκανα πολλά λάθη". Για το επεισόδιο με τον Γκονζάλες και την κριτική που έκανε ο Αργεντινός για την τακτική στο ματς με τον Πανιώνιο προτίμησε να μη ρίξει "λάδι στην φωτιά": "Είναι δικαίωμα του κάθε παίκτη να εκφράζει την άποψή του, αλλά δεν θα πρέπει να την εκφράζει δημοσίως". Η τοποθέτησή του για το Σωτήρη Νίνη, μετά από σχετικό ερώτημα ήταν η ακόλουθη: "Συμφωνώ ότι έχει παίξει λιγότερο απ ό,τι περιμέναμε. Οι συνθήκες των αγώνων δεν μας επέτρεψαν να τον χρησιμοποιήσουμε. Ωστόσο είναι ένας παίκτης με μέλλον". Οι τοποθετήσεις που σχολιάστηκαν περισσότερο ήταν "...δεν υπάρχει απειθαρχία στην ομάδα" και "...έχω τους καλύτερους παίκτες στην Ελλάδα", ενώ για τον Μανούτσο και με αφορμή τη συμμετοχή του σε φιλικό της εθνικής ομάδας είπε πως "...προφανώς είναι περισσότερο επαγγελματίας με την εθνική, παρά στον Παναθηναϊκό. Είναι λίγο καιρό στην Ελλάδα και ήταν δύσκολο να εγκλιματιστεί πλήρως". Αναφερόμενος τέλος, στη μάχη του τίτλου, επεσήμανε: "Έχουμε 5-10% πιθανότητες να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά είμαστε υποχρεωμένοι να τις εξαντλήσουμε. Είμαστε υποχρεωμένοι να νικάμε ακόμα και με 0% πιθανότητες για τίτλο".

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ηγετική εμφάνιση Βγενόπουλου

    "Η συνεργάζεστε, ή φεύγετε!"

    10/4/2008 2:21:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνάντηση με παλαιμάχους του Παναθηναϊκού είχε σήμερα ο συντονιστής της ΠΕΚ, Ανδρέας Βγενόπουλος. Οπως διέρρευσε, ο γνωστός επιχειρηματίας ήταν για ακόμα μία φορά επιθετικός όσον αφορά τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννη Βαρδινογιάννη, καθώς είπε: «Στόχος μας είναι να συνεργαστούμε με την ΠΑΕ ώστε να έρθουν καλύτερες μέρες για το σύλλογο. Εμείς είμαστε εδώ. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Ή συνεργαστείτε μαζί μας ή φύγετε για να ησυχάσουμε. Σε έξι μήνες, ή σε έναν χρόνο δεν θα είστε στην ομάδα αν δεν καθίσετε να συζητήσετε μαζί μας».

    Απευθυνόμενος στους παλαιμάχους, τόνισε: ««Αυτή είναι η βάση που έχει χτιστεί ο Παναθηναϊκός. Κανένα οικοδόμημα δεν μπορεί να μεγαλώσει αν δεν στηρίζει τη βάση του. Είχαμε προγραμματίσει εδώ και πολύ καιρό αυτή τη συνάντηση υπό διαφορετικές συνθήκες. Δυστυχώς η ταπεινωτική ήττα από τον ΟΦΗ έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες. Προφανώς το ποδόσφαιρο θα έχει τη μερίδα του λέοντος, λόγω της προβληματικής κατάστασης. Δεσμεύομαι ότι αυτή η συνάντηση θα ξαναγίνει σύντομα υπό άλλες συνθήκες για να είναι πιο εποικοδομητική η συζήτηση.

    Η ΠΕΚ ξεκίνησε την προσπάθειά της σε μια περίοδο όπου ο Παναθηναϊκός ήταν άκρως διχασμένος. Εμείς θέλουμε έναν ενιαίο αδιαίρετο Παναθηναϊκό με συνεργασία όπου όλοι θα προσφέρουν. Δεν θέλουμε να φύγει κανείς από τον ΠΑΟ, όποιος θέλει να προσφέρει να μην αποχωρήσει. Θέλουμε ενότητα, ομόνοια συνεργασία, να ακουστούν απόψεις και να ανοίξουν οι ώστε να υπάρξει η δυνατότητα προσφοράς. Όλοι μαζί με ομόνοια και συνεργασία μπορούν να πάνε τον ΠΑΟ μπροστά».

    [19] Αλλα σπορ

    Για το θέμα του ντόπινγκ

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    10/4/2008 12:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ -ΝΕΤ 105,8

    Το κουβάρι της διαδρομής των απαγορευμένων ουσιών που ενοχοποιούν τους 11 αρσιβαρίστες προσπαθούν να ξεμπερδέψουν οι αθλητικές και δικαστικές αρχές. Η εφημερίδα "Τα Νέα του Πεκίνου" επιβεβαιώνει σε σημερινό δημοσίευμα της, την ύπαρξη απαντητικού e -mail προς τον Έλληνα προμηθευτή των σκευασμάτων. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, εργαζόμενος, της Κινεζικής εταιρείας που κατηγορείται ότι προμήθευσε τους αθλητές με τα απαγορευμένα σκευάσματα, επιβεβαίωσε την ύπαρξη απολογητικής επιστολής προς της Ελληνική Ομοσπονδία Άρσης Βαρών. Επίσης, ένας άλλος υπάλληλος, επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Ρόιτερς και δήλωσε ότι ήδη διεξάγονται έρευνες στην εταιρεία. Χθες, πάντως το Κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αμφισβήτησε τους ελληνικούς ισχυρισμούς, ενώ η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων της Κίνας ανακοίνωσε πως ερευνά το θέμα, αλλά μέχρι να εξαχθούν τα τελικά συμπεράσματα θα είναι επιφυλακτική. Εν τω μεταξύ, ο εισαγγελέας Παναγιώτης Πούλιος ζήτησε από τη Διεύθυνση Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να ερευνήσει τη γνησιότητα του e-mail που εστάλη από την κινεζική εταιρεία και κάνει λόγο για αποστολή άλλων ουσιών από αυτές που είχαν παραγγελθεί. Χτες ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης προανήγγειλε νομοθετική ρύθμιση που θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή για την θωράκιση του αθλητισμού στο φαινόμενο της χρήση αναβολικών ουσιών. Θα προβλέπει επανεξέταση των κινήτρων στους αθλητές με επιδόσεις και ενίσχυση του Εθνικού Συμβουλίου Καταπολέμησης του Ντόπινγκ.

    Χτες εξάλλου, ο Χρήστος Ιακώβου κατέθεσε υπόμνημα στην αρμόδια επιτροπή της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, όπου αρνείται κατηγορηματικά ότι χορήγησε παράνομες ουσίες στους αθλητές, υποστηρίζει ότι όλες οι ενέργειες ήταν εν γνώσει της Ομοσπονδίας, ενώ δηλώνει πρόθυμος να καταθέσει και στη Δικαιοσύνη.

    Εν τω μεταξύ, την παραίτησή του, υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του ΕΣΚΑΝ, καθηγητής Αστέριος Δεληγιάννης, υποστηρίζοντας ότι δεν αποδόθηκαν ορθά από τα μέσα ενημέρωσης οι δηλώσεις του για την ύπαρξη και άλλων κρουσμάτων ντόπινγκ.

    Ενδεκα θετικά δείγματα από 1/1/08 με 7 παραβάσεις να αφορούν το ποδόσφαιρο

    Έντεκα παραβάσεις ντόπινγκ έχει διαπιστώσει το Εθνικό Συμβούλιο Καταπολέμησης του Ντόπινγκ (ΕΣΚΑΝ), σε 780 ελέγχους που έχει πραγματοποιήσει, εντός και εκτός αγώνων, από την 1η Ιανουαρίου 2008 μέχρι σήμερα, όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του.

    Οπως αναφέρει το ΕΣΚΑΝ όλες οι υποθέσεις παραβάσεων για ντόπινγκ έχουν διαβιβαστεί στους αρμόδιους φορείς και τις Ομοσπονδίες.

    Οι επτά παραβάσεις αφορούν το ποδόσφαιρο, με τις ουσίες που έχουν ανιχνευθεί να είναι οι εξής: κάνναβις, κοκαϊνη, ενδογενής τεστοστερόνη και φιναστερίδη, ενώ σε μια περίπτωση υπήρξε άρνηση ελέγχου.

    Μια παράβαση αφορά το χάντμπολ (κάνναβις), την ποδηλασία (οξανδρολόνη), το στίβο (ενδογενής τεστοστερόνη) και το σχολικό πρωτάθλημα (κάνναβις).

    [20] Κοινωνία

    Κάρπαθος: Προσωρινά κρατούμενος ο 36χρονος

    10/4/2008 11:13:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε μετά την απολογία του, ο 36χρονος που συνελήφθη την περασμένη Παρασκευή, από Αστυνομικούς της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στην Κάρπαθο, με την κατηγορία της διοργάνωσης ταξιδιών για σεξουαλικά όργια παιδόφιλων με ανηλίκους. Ο 36άχρονος απολογούμενος αρνήθηκε τις κατηγορίες της αποπλάνησης ανηλίκων και διακίνησης πορνογραφικού υλικού. Την εκτίμησή του, πως "το κατηγορητήριο δεν θα σταθεί", εξέφρασε μιλώντας στην ΕΡΑ, ο ένας εκ των δικηγόρων του Γιάννης Χαρίτος, υπογραμμίζοντας πως ενέχει στοιχεία υποκριτικότητας και πανικού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 10 April 2008 - 16:50:23 UTC