Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-04-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους δρόμους οι ποδηλάτες!
  • [02] Στόχος η συγκράτηση του πληθωρισμού
  • [03] Τρεις νεκροί από έκρηξη σε κτίριο της Μόσχας
  • [04] Μήνυση κατά Βουρλούμη από την ΟΜΕ-ΟΤΕ

    [01] Κοινωνία

    Στους δρόμους οι ποδηλάτες!

    4/4/2008 10:10:00 μμ

    Πανελλαδική Ποδηλατοπορεία διαμαρτυρίας διοργανώνουν την ερχόμενη Κυριακή 6 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι, τοπικές ομάδες και κινήματα ποδηλατών από όλη τη χώρα με αίτημα τη ένταξη του ποδηλάτου στις ελληνικές πόλεις. Οι ποδηλάτες ζητούν, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία ποδηλατόδρομων, την αναθεώρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας και ευχέρεια να μεταφέρουν τα ποδήλατά τους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Τα ποδήλατα θα κατέβουν ταυτόχρονα στους δρόμους σε Δράμα, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Ιωάννινα, Λάρισα, Καρδίτσα, Βόλο, Καμένα Βούρλα, Μυτιλήνη, Καρπενήσι, Χίο, Πάτρα, Κόρινθο, Αθήνα, Πόρτο Ράφτη, Καλαμάτα, Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο... αλλά και σε κάθε πόλη και χωριό της Ελλάδας που αγαπάει το ποδήλατο.

    Τι ζητούν οι ποδηλάτες;

    Όσον αφορά την Αθήνα, οι ποδηλάτες ζητούν να υλοποιηθεί η μελέτη του αναπληρωτή καθηγητή του Πολυτεχνείου Θ. Βλαστού για ποδηλατόδρομο που συνδέει το κέντρο της Αθήνας (οδός Γ Σεπτεμβρίου) με το παραλιακό μέτωπο, να γίνει πράξη η περσινή εξαγγελία του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης για την δημιουργία ποδηλατοδρόμου από τον Πειραιά ως τη Βάρκιζα και να μελετηθεί η πρόταση της Ομάδας Εργασίας των ΠΟΔΗΛΑΤ-ισσ-ΩΝ για τη δημιουργία ποδηλατικών αξόνων στο Λεκανοπέδιο.

    Τα μέλη της ομάδας, ειδικοί επιστήμονες και ποδηλάτες, χάραξαν επτά ποδηλατικές αρτηρίες που, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, θα λειτουργήσουν ως κορμός ενός ευρύτερου δικτύου και θα βοηθήσουν το ποδήλατο να διασχίσει με ασφάλεια την πόλη.

    Επίσης, οι ποδηλάτες ζητούν να επιτραπεί η μεταφορά ποδηλάτων στους συρμούς του ΜΕΤΡΟ, να βελτιωθεί η υποδομή για το ποδήλατο στους σταθμούς του ΗΣΑΠ και να επιτραπεί η είσοδος των ποδηλατών στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ όταν ο οδηγός κρίνει ότι υπάρχει αρκετός χώρος.

    Σύμφωνα με τους ποδηλάτες, το ιδανικό μέτρο είναι αυτό που έχει υιοθετηθεί σε κάποιες πόλεις του εξωτερικού, όπου στα λεωφορεία, ιδίως σε αυτά που διανύουν μεγάλες αποστάσεις έχουν τοποθετεί σχάρες για τη μεταφορά ποδηλάτων.

    Επίσης ζητούν να επιτραπεί η είσοδος ποδηλάτων στους συρμούς του ΟΣΕ.

    Όσον αφορά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας οι ποδηλάτες τονίζουν ότι πρέπει να αναθεωρηθεί καθώς δεν λαμβάνει υπόψη το ποδήλατο και δεν περιέχει ειδικά σήματα κυκλοφορίας που να ρυθμίζουν την κυκλοφορία ποδηλάτων.

    Τέλος, ζητούν την κατάργηση του ΦΠΑ για την αγορά ποδηλάτου (19% σήμερα).

    Προς την ανακοίνωση μέτρων

    Με αφορμή την ποδηλατοδρομία, ο υπουργός Μεταφορών, Κωστής Χατζηδάκης, επισημαίνει ότι το Υπουργείο είναι σε επαφή με συναρμόδια Υπουργεία, με το Δήμο Αθηναίων και με άλλους Δήμους και σε σύντομο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση των σχετικών μελετών, θα είναι σε θέση να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα που θα δίνουν περισσότερο "χώρο" στα ποδήλατα και στους ποδηλάτες".

    "Πρέπει και στο θέμα των ποδηλατοδρόμων να γίνουμε Ευρώπη", τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών.

    Για το ίδιο θέμα ο Δήμαρχος Αθηναίων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, δήλωσε: "Συμμερίζομαι και συμμετέχω στο αίτημα για περισσότερο ποδήλατο στην πόλη της Αθήνας. Θα καταβάλλω κάθε δυνατή προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, γιατί οι αρμοδιότητες μου δυστυχώς είναι περιορισμένες. Αντιλαμβάνομαι ασφαλώς τις πρακτικές δυσκολίες, αλλά οφείλουμε σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς, να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερο και όσο το δυνατόν συντομότερα τον παράγοντα ποδήλατο στους μελλοντικούς σχεδιασμούς μας, σύμφωνα και με τα πρότυπα που ακολουθούν οι περισσότερες πλέον από τις μεγάλες πόλεις της Ευρώπης"

    [02] Οικονομία

    Στόχος η συγκράτηση του πληθωρισμού

    4/4/2008 9:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, η πιστωτική κρίση και κυρίως ο πληθωρισμός είναι οι τρεις παράγοντες που προκαλούν την έντονη ανησυχία των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνεδρίασαν στη Σλοβενία. Ο επίτροπος Χοακίμ Αλμούνια επισήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα στις χώρες της Ευρωζώνης, προκειμένου να μειωθεί ο πληθωρισμός. Στη Σύνοδο του EcoFin παρουσιάστηκαν οι αναθεωρήσεις των στόχων για την Ανάπτυξη. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης διαβεβαίωσε ότι δε θα επηρεαστούν οι υπόλοιποι δείκτες του προϋπολογισμού και δεν πρόκειται να επιβληθούν έκτακτα μέτρα.

    Γ. Αλογοσκούφης; "Δεν χρειάζονται έκτακτα μέτρα"

    Κατά τη διάρκεια του Άτυπου Συμβουλίου Υπουργών του Eurogroup, που πραγματοποιήθηκε έξω από τη Λιουμπλιάνα, οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμαναν μεν ότι η οικονομία της Ευρωζώνης βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από την οικονομία των ΗΠΑ, αφετέρου δε ότι δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός.

    Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, το Eurogroup συμφωνεί ότι πρέπει να περιοριστεί ο πληθωρισμός. Συμπλήρωσε ότι οι διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και ο εισαγόμενος πληθωρισμός οδήγησαν όλες τις χώρες σε αναθεώρηση των προβλέψεών τους, όπως έγινε και στην Ελλάδα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τους ομολόγους του για την εισοδηματική πολιτική που ανακοινώθηκε την Πέμπτη, για τη εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας που υπογράφηκε και για την ψήφιση του ασφαλιστικού στη Βουλή.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι αναθεωρήθηκαν και στην Ελλάδα οι προβλέψεις για την οικονομία, όπως και σε όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και της ΕΕ, αλλά ότι δεν χρειάζεται να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για τον κρατικό προϋπολογισμό και ούτε χρειάζονται έκτακτα μέτρα.

    Το Eurogroup, τον περασμένο μήνα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δέκα ετών από την απόφαση για μετάβαση στο τρίτο στάδιο της ΟΝΕ, είχε καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αποτελεί σημαντική ευκαιρία για αξιολόγηση των επιτευγμάτων της και για στοχασμό σχετικά με τη μελλοντική λειτουργία της Ένωσης.

    Η ΟΝΕ έχει συμβάλει καίρια, σύμφωνα με το Eurogroup, στην επιτάχυνση της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη και στη βελτίωση της αντοχής των χωρών της Ευρωζώνης στους διεθνείς κραδασμούς. Υπενθύμιζε δε ότι η μακροοικονομική σταθερότητα έχει σημειώσει αξιόλογη βελτίωση και το ευρώ έχει αναδειχθεί σε ένα από τα ισχυρότερα νομίσματα σε παγκόσμια κλίμακα.

    Οι τοποθετήσεις αυτές βρίσκονται στο προσκήνιο δεδομένου ότι όλοι συμφωνούν πως οι επιπτώσεις της διεθνούς οικονομικής κατάστασης στην οικονομία των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα ήταν περισσότερες και εκτενέστερες, εάν δεν υπήρχε η ΟΝΕ.

    [03] Κόσμος

    Αποκλείστηκε η πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας

    Τρεις νεκροί από έκρηξη σε κτίριο της Μόσχας

    4/4/2008 8:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-AFP

    Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα από την έκρηξη και στη συνέχεια την πυρκαγιά που σημειώθηκαν σε κτίριο της Μόσχας, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά ΜΜΕ.

    Ήδη τα σωστικά συνεργεία έχουν ανασύρει τα πτώματα τριών ενοίκων του κτιρίου, που μέχρι στιγμής δεν ανακοινώθηκαν οι ταυτότητές τους, ενώ ειδικές αστυνομικές δυνάμεις που ερευνούν τα αίτια της έκρηξης και της πυρκαγιάς εικάζουν ότι προκλήθηκαν από διαρροή φιάλης γκαζιού. Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο δήμαρχος της Μόσχας που έσπευσε να αποκλείσει την πιθανότητα τρομοκρατικής ενέργειας.

    Οι κάτοικοι του κτιρίου, που βρίσκεται στην οδό Κορόλεφ κοντά στον πύργο της τηλεόρασης Οστάνκινο στο βόρειο τμήμα της ρωσικής πρωτεύουσας, μεταφέρθηκαν σε ασφαλή περιοχή.

    Έγινε τέλος γνωστό ότι στο κτίριο γίνονταν κάποιες επισκευαστικές εργασίες και ότι η πρώτη έκρηξη σημειώθηκε στις τουαλέτες ενός από τα διαμερίσματα.

    [04] Οικονομία

    Σκληραίνει η κόντρα διοίκησης και εργαζομένων

    Μήνυση κατά Βουρλούμη από την ΟΜΕ-ΟΤΕ

    4/4/2008 8:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Μήνυση κατέθεσαν το απόγευμα της Παρασκευής οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του ΟΤΕ κατά του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του Οργανισμού Παναγή Βουρλούμη και του γενικού διευθυντή Ανθρώπινου Δυναμικού Νικόλαου Τσατσάνη για συκοφαντική δυσφήμιση κατά των μελών της διοίκησης της ΟΜΕ-ΟΤΕ στην πρόσφατη απεργία.

    Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στη μήνυση, η διοίκηση του ΟΤΕ κατηγόρησε τους συνδικαλιστές για τρομοκρατικές μεθόδους και κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος εργασίας κατά του προσωπικού που ήθελε να εργαστεί στη διάρκεια της πρόσφατης απεργίας στις 26 και 27 Μαρτίου.

    Εν όψει της εξαγγελθείσης για τη Δευτέρα νέας 24ωρης απεργίας, όπως αναφέρεται στη μήνυση, ο μεν κ. Βουρλούμης διέκοψε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για την κατάρτιση συλλογικής σύμβασης εργασίας του 2008, ο δε κ. Τσατσάνης με έγγραφό του προς το προσωπικό αναφέρει ότι, όποιος εργαζόμενος επιθυμεί να εργαστεί τη Δευτέρα 7 Απριλίου, μπορεί, αν παρεμποδιστεί με οποιονδήποτε τρόπο, να στείλει μέχρι τις 10.30 το πρωί της Δευτέρας sms σε τετραψήφιο αριθμό της Cosmote ή σε δεκαψήφιο αριθμό, αν δεν είναι συνδρομητής της Cosmote, αναγράφοντας το ονοματεπώνυμό του και τον αριθμό μητρώου του, οπότε, ασχέτως προσέλευσης, θα θεωρηθεί ότι εργάστηκε και θα λάβει τις νόμιμες αποδοχές.

    Η ΟΜΕ-ΟΤΕ θεωρεί ότι το κείμενο αυτό επιδιώκει τη συκοφάντηση της Ομοσπονδίας, παραβιάζει τη συνδικαλιστική ελευθερία και το δικαίωμα στην απεργία και θεωρεί ότι τελείται από την ΟΤΕ Α.Ε. η παράνομη πράξη της ανταπεργίας. Για τους λόγους αυτούς ζητούν την άσκηση ποινικής δίωξης στους προαναφερθέντες και μάλιστα με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

    Όπως δήλωσε ο δικηγόρος των εργαζομένων Γιάννης Καρούζος, θα προσφύγουν στην Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων τα Υπουργεία Δικαιοσύνης και Απασχόλησης και το Διεθνές Γραφείο Εργασίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 4 April 2008 - 21:49:44 UTC