Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "'Εφυγε" ο Ζιλ Ντασέν
  • [02] Υπερψήφιση του Ασφαλιστικού
  • [03] Συστάσεις Φώλια προς τις τράπεζες
  • [04] Όλα έτοιμα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ
  • [05] Νέες τιμές διοδίων
  • [06] Ασημένια και πάλι η Θάνου

    [01] Πολιτισμός

    Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη

    "'Εφυγε" ο Ζιλ Ντασέν

    31/3/2008 10:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 10:57:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Ο άνθρωπος που αγάπησε τη Μελίνα Μερκούρη και την Ελλάδα όσο τίποτε άλλο δεν είναι πια κοντά μας. Έφυγε από τη ζωή, σε ηλικία 97 ετών, στο νοσοκομείο, όπου νοσηλευόταν.

    Γεννημένος το 1911 στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, το 8ο παιδί ενός κουρέα και απόγονος Ρωσο-εβραίων εμιγκρέδων πέρασε από το Χάρλεμ, τη Νέα Υόρκη, το Χόλιγουντ, απ όπου εκδιώχθηκε στη σκοτεινή εποχή του μακαρθισμού, για να καταλήξει το Παρίσι, το Λονδίνο, αφήνοντας στο διάβα του δείγματα της τέχνης του στη σκηνοθεσία, τόσο μέσω του θεάτρου όσο και του κινηματογράφου.

    Παντρεύτηκε το 1966 τη Μελίνα Μερκούρη, και υιοθέτησε τόσο την υπηκοότητα του Έλληνα όσο και το όραμα της συντρόφου του για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. Μαζί με την Μελίνα γύρισε τις ταινίες "Ποτέ την Κυριακή" -την πρώτη ταινία που έκανε στην Ελλάδα το 1960-, "Τοπκαπί" και "Φαίδρα". Βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία "Ριφιφί", ένα από τα σημαντικότερα κινηματογραφικά φιλμ νουάρ της παγκόσμιας κινηματογραφίας.

    Αφότου ο θάνατος τον χώρισε από τη σύντροφο της ζωής του, δημιούργησε στη μνήμη της το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη με στόχο την προώθηση της δημιουργίας του νέου Μουσείου της Ακρόπολης και την προβολή του ελληνικού πολιτισμού.

    Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη από την ιερά συναγωγή Ισραηλίτικος τομέας Γ Νεκροταφείο, ενώ ο ενταφιασμός, όπως ήταν και η επιθυμία του, θα γίνει αμέσως μετά στο Α Νεκροταφείο δίπλα από τον τάφο της Μελίνας Μερκούρη.

    Tη θλίψη του για το θάνατο του Ζιλ Ντασέν εξέφρασε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. "Η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια ενός σπάνιου ανθρώπου, ενός σημαντικού δημιουργού και πραγματικού φίλου. Θρηνούμε την απώλεια ενός Έλληνα πρώτης γενιάς που μαζί με τη σύντροφό του, την αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη, δεν σταμάτησε ποτέ να δείχνει έμπρακτα την αγάπη του για καθετί σπουδαίο και πραγματικό που γεννήθηκε σ αυτό τον Τόπο. Για όσους είχαμε την τιμή να τον γνωρίσουμε προσωπικά, το πάθος, η ακατάβλητη δημιουργική του ενέργεια, η αγωνιστικότητα και η ευγένεια του θα μείνουν αξέχαστα. Για τις γενιές των συμπατριωτών του Ελλήνων του αύριο, το πολυδιάστατο έργο του θα μείνει ζωντανή παρακαταθήκη", αναφέρει στη δήλωσή του.

    Όλη η Ελλάδα θρηνεί την απώλεια του Ζιλ Ντασέν, τονίζει σε γραπτή του δήλωση ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος και επισημαίνει ότι ο εκλιπών "υπήρξε ο καλός αμερικάνος, ο παγκόσμιας αναγνώρισης σκηνοθέτης, ο διανοούμενος που δεν υπέκυψε στις πιέσεις του Μακαρθισμού, ο φιλέλληνας που έγινε έλληνας και μαζί με την Μελίνα Μερκούρη αυτοί που εκφράσανε τον μεγάλο αγώνα για την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα στην Ελλάδα. Όλη η Ελλάδα τον αγαπούσε και πενθεί για την απώλειά του".

    [02] Πολιτική

    Από τη Βουλή

    Υπερψήφιση του Ασφαλιστικού

    31/3/2008 8:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2008 10:40:54 μμ)

    Πηγή: NET, NET 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπερψηφίστηκε και στο σύνολο το νομοσχέδιο του υπουργείου Απασχόλησης. Μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ, και επί 297 ψηφισάντων, υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν 151 βουλευτές της συμπολίτευσης και κατά 146 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Απουσίαζαν οι βουλευτές της ΝΔ Μ. Έβερτ, του ΠΑΣΟΚ Αχμέτ Χατζηοσμάν και του ΛΑΟΣ Β. Αποστολάτος. Με επιστολή του, ο κ. Έβερτ ενημέρωσε τη Βουλή ότι εάν δεν απουσίαζε λόγω σοβαρού κωλύματος, θα υπερψήφιζε το νομοσχέδιο. Αμέσως μετά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ξεχωριστά αιτήματα για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44, παράγραφος 2 του Συντάγματος. Η σχετική συζήτηση, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, θα αρχίσει στις 6.30 το απόγευμα της Τρίτης. Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής η σχετική συζήτηση ολοκληρώνεται μέσα σε τρεις συνεδριάσεις και η ψηφοφορία για την αποδοχή ή μη της πρότασης είναι ονομαστική. Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, παραμένουν σε θέση μάχης και προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση την Τέταρτη έξω από τη Βουλή, ενώ συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών υπέρ του δημοψηφίσματος.

    Τέσσερις προτάσεις για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος

    Η ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου διεξήχθη με καθυστέρηση μισής ώρας, λόγω σοβαρού τροχαίου στην εθνική οδό, που δεν επέτρεψε σε ορισμένους βουλευτές να προσέλθουν εγκαίρως στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής.

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας τα τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν τις προτάσεις τους για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Οι σχετικές επιστολές προς τον πρόεδρο της Βουλής Δ. Σιούφα υπογράφονται από το σύνολο των βουλευτών της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας (ΠΑΣΟΚ 102, ΚΚΕ 24, ΣΥΡΙΖΑ 14, ΛΑΟΣ 10) και ξεπερνούν τα απαιτούμενα δύο πέμπτα (120) του όλου αριθμού των βουλευτών (300). Ωστόσο, η έγκριση των προτάσεων απαιτεί πλειοψηφία των τριών πέμπτων (180) του όλου αριθμού των βουλευτών.

    "Πολιτικό σόου" χαρακτήρισε, νωρίτερα, από το βήμα εκδήλωσης φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, το περιεχόμενο του δημοψηφίσματος για το ασφαλιστικό, όπως προβάλλεται από το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο Πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέξης Τσίπρας, από την Κομοτηνή όπου απηύθυνε ομιλία ενώπιον φοιτητών στη Νομική Σχολή, ενόψει των φοιτητικών εκλογών της 9ης Απριλίου, καταλόγισε στην κυβέρνηση συνειδητή απόπειρα απεμπόλησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ την παρομοίασε με πλοίο που βουλιάζει.

    Κινητοποιήσεις

    Τα συνδικάτα, από την πλευρά τους, παραμένουν σε θέση μάχης και προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας και συγκέντρωση την Τετάρτη έξω από τη Βουλή, στις 7 το απόγευμα, ενώ συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών υπέρ του δημοψηφίσματος.

    Σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη απέχουν από τα καθήκοντά τους οι δικηγόροι Αθήνας και Πειραιά. Ειδικότερα, οι δικηγόροι του Πειραιά αποφάσισαν δύο νέες 24ωρες απεργίες στις 8 και στις 16 Απριλίου. Πρόκειται για απόφαση που πάρθηκε κατά τις εργασίες της σημερινής Γενικής Συνέλευσης που είχε συγκαλέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά.

    Σε νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν εξάλλου την Τρίτη και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [03] Οικονομία

    Για συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις

    Συστάσεις Φώλια προς τις τράπεζες

    31/3/2008 11:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συστάσεις προς τις τράπεζες να προσαρμόσουν τους όρους των συναλλαγών τους με τους καταναλωτές, σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί σχετικά μετά από καταγγελίες, απηύθυνε ο υπουργός ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, μιλώντας σε ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή για τις σχέσεις των καταναλωτών με τις τράπεζες.

    Όπως τόνισε ο κ. Φώλιας υπάρχουν επιβαρύνσεις των καταναλωτών οι οποίες δεν δικαιολογούνται και συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην αναδρομική επιβάρυνση τόκων σε χρήση πιστωτικής κάρτας με χρέωση από την ημέρα διεξαγωγής της συναλλαγής, στη χρέωση προμήθειας για κατάθεση στο λογαριασμό τρίτου, στα έξοδα αδράνειας για λογαριασμούς που μένουν ακίνητοι περισσότερο από 18 μήνες, στη χρέωση για ανάληψη μετρητών από πιστωτικές κάρτες.

    Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, παρουσιάστηκε έρευνα κοινής γνώμης σύμφωνα με την οποία το 75% του δείγματος που ήταν 2.000 άτομα, θεωρεί ότι οι όροι του τραπεζικού δανεισμού δεν είναι δίκαιοι ενώ το 69% των ερωτηθέντων απάντησε ότι οι τράπεζες λειτουργούν ασύδοτα. Πάντως από την έρευνα προκύπτει ότι οι καταναλωτές είναι επιπόλαιοι στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, καθώς το 78% των ερωτηθέντων απάντησε ότι έλαβε δάνειο χωρίς να το έχει ανάγκη.

    [04] Κόσμος

    "Απρόβλεπτη" η έκβαση της, λέει ο Σέφερ

    Όλα έτοιμα για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

    31/3/2008 11:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε χοπ Σέφερ με δηλώσεις του χαρακτήρισε "απρόβλεπτη" την έκβαση της επικείμενης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι μεταξύ 2 με 4 Απριλίου, δεδομένου ότι στην ημερησία διάταξή της έχουν περιληφθεί "ακανθώδη" θέματα, όπως τί καθεστώς σχέσης θα παραχωρηθεί στην Ουκρανία και στη Γεωργία, ή η ενδεχόμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

    "Θα είναι μία σύνοδος με όλη την έννοια του όρου, κατά την οποία οι ηγέτες της Συμμαχίας θα πρέπει να συζητήσουν αριθμό πολιτικών θεμάτων. Αυτό αναμένω προσωπικώς. Δεν μπορώ να προβλέψω την έκβαση" αυτών των διαβουλεύσεων, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο γγ του ΝΑΤΟ.

    Στο Βουκουρέστι, όλα είναι έτοιμα για τη σύνοδο κορυφής, που θα φέρει στη ρουμανική πρωτεύουσα επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από 26 κράτη- μέλη του οργανισμού και εταίρους του, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών. Στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου θα βρεθεί το ζήτημα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, καθώς και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο.

    Η σύνοδος του Βουκουρεστίου είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν, καθώς και την εκπροσώπηση των διεθνών οργανισμών.

    Ακανθώδη θέματα

    Το Κίεβο και η Τιφλίδα έχουν διεξάγει "εντατικό διάλογο" με το ΝΑΤΟ ζητώντας να συμπεριληφθούν στην επόμενη προβλεπόμενη φάση, αυτήν του "σχεδίου δράσης ενόψει ένταξης" -θεωρείται ο προθάλαμος εισόδου στο ΝΑΤΟ από τους αναλυτές- μία προοπτική όμως στην οποία εναντιώνεται με δύναμη η Μόσχα.

    Οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, οι Δημοκρατίες της Βαλτικής και οι περισσότερες από τις πρώην Δημοκρατίες της Ένωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ) υποστηρίζουν τις προθέσεις της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

    Στο "απέναντι" στρατόπεδο βρίσκονται η Γερμανία, η Γαλλία, το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Νορβηγία κι η Ελλάδα. Επιφυλακτική στάση τηρούν η Τουρκία και η Βρετανία.

    Αν και ως γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δεν είναι δυνατόν να εμπλακεί σε αυτήν τη διαφωνία, ο κ. Γιάπ ντε χοφ Σέφερ έκρινε με τις ίδιες δηλώσεις ότι η "έκβαση" των διαβουλεύσεων "σε κάθε περίσταση θα πρέπει να είναι ότι οι θύρες του ΝΑΤΟ είναι ανοικτές" στα ευρωπαϊκά κράτη με δημοκρατική διακυβέρνηση που εκπληρώνουν τα κριτήρια ένταξης.

    Όσον αφορά την ενδεχόμενη είσοδο στο ΝΑΤΟ της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο γγ του ΝΑΤΟ επισήμανε ότι είναι "δύσκολη να προβλεφθεί" η έκβαση και σε αυτό το θέμα.

    Η ΠΓΔΜ όπως και Αλβανία και Κροατία ζητούν "να ξεκινήσει", σε ό,τι τις αφορά, η ενταξιακή διαδικασία. Στην Κροατία, μάλιστα, περίπου 15.000 Κροάτες υπέγραψαν το αίτημα για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, μόνο κατά την πρώτη ημέρα της σχετική εκστρατείας.

    Η ατζέντα

    Στο πλαίσιο της συνόδου θα διεξαχθούν μια σειρά από συνεδριάσεις διαφόρων σωμάτων και οργανισμών, όπως του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (NAC), του Συμβουλίου Ευρω-ατλαντικής Συνεργασίας (EAPC), του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας (NRC) και της Επιτροπής ΝΑΤΟ- Ουκρανίας (NUC).

    Οι εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν το βράδυ της 2ας Απριλίου, με δείπνο εργασίας που θα παραθέσουν οι Ρουμάνοι "οικοδεσπότες" στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων. Στο δείπνο αυτό θα συζητηθούν ζητήματα, όπως οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, η διεύρυνση της Συμμαχίας και η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες.

    Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν νωρίς την επομένη στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, η "ατζέντα" του οποίου περιλαμβάνει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την αναμόρφωση του αμυντικού συστήματος της Συμμαχίας.

    Έπειτα από τη συνεδρίαση του NAC θα συνεδριάσει το EAPC, όπου θα συμμετάσχουν και οι 23 χώρες- εταίροι της Συμμαχίας και ο διάλογος θα εστιαστεί σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας. Το EAPC παρέχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του και για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Συμμαχίας με τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη".

    Στη συνάντηση για το Αφγανιστάν, εκτός από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και των χωρών που μετέχουν στη διεθνή αποστολή της ISAF θα παραστούν ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, κ. Χαμίντ Καρζάι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι- Μουν καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών που έχουν παρουσία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Η "αυλαία" της συνόδου θα πέσει με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα προηγηθεί η συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

    [05] Κοινωνία

    Νέες τιμές διοδίων

    31/3/2008 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατά 50% ακριβότερα θα πληρώνουν τα διόδια από την Τετάρτη όσοι οδηγοί κάνουν τη διαδρομή Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Με τη νέα χρέωση ανα χιλιόμετρο, το κόστος των διοδίων, γι' αυτόν που θα διασχίσει ολόκληρο τον αυτοκινητόδρομο, φτάνει τα 15,4 ευρώ από τα 10, που είναι σήμερα. Η αντίθετη διαδρομή θα κοστίζει περίπου 3 ευρώ φθηνότερα. Οι νέες τιμές θα εισπράττονται στα διόδια Πελασγίας, Μοσχοχωρίου, Τεμπών και Λεπτοκαρυάς από την εταιρεία "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ΑΕ" που έχει αναλάβει την κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του αυτοκινητόδρομου Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας με τη μέθοδο της παραχώρησης. Και οι τέσσερις αυτοί σταθμοί διοδίων θα λειτουργούν εφεξής και προς τις δύο κατευθύνσεις. Αυξήσεις και στους βασικούς σταθμούς Αφίδνες, Σχηματάρι, Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα. "Νέο χαράτσι σε βάρος των εργαζομένων αποτελούν οι αποφάσεις αύξησης των διοδίων περίπου κατά 30%. Το ύψος της αύξησης ήδη εξανεμίζει την κατάπτυστη αύξηση που υπέγραψαν η ΓΣΕΕ και ο ΣΕΒ. Επιβεβαιώνεται σε όφελος ποιων λειτουργούν και οι συγκεκριμένες ιδιωτικοποιήσεις. Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν πρέπει να αποδεχτούν την νέα αύξηση, αλλά και πρέπει να αντιδράσουν μαζικά με αίτημα να καταργηθούν όλα τα διόδια", αναφέρεται σε σχόλιο του ΚΚΕ για τα διόδια.

    Αυξήσεις

    Τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα προς Αθήνα, αλλά και προς Θεσσαλονίκη θα καταβάλουν στην Πελασγία 1,30 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 1,80, στα Τέμπη 0,90 και στη Λεπτοκαρυά 1,60 ευρώ. Τα ελαφρά οχήματα με ύψος έως 2,20 μ. θα καταβάλουν στην Πελασγία 1,90 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 2,50, στα Τέμπη 1,30 και στη Λεπτοκαρυά 2,20 ευρώ. Τα φορτηγά με 2 ή 3 άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μ. θα καταβάλουν στην Πελασγία 4,60 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 6,30, στα Τέμπη 3,30 και στη Λεπτοκαρυά 5,60 ευρώ. Τα φορτηγά με τέσσερις και πάνω άξονες και ύψος μεγαλύτερο από 2,20 μέτρα, θα καταβάλουν στην Πελασγία 6,50 ευρώ, στο Μοσχοχώρι 8,80, στα Τέμπη 4,60 και στη Λεπτοκαρυά 7,80 ευρώ.

    Επισης, τα διόδια στους βασικούς σταθμούς όπως οι Αφίδνες και το Σχηματάρι αυξάνονται για τα ΙΧ από 2 ευρώ σε 2,75 ευρώ και στο δρόμο Κορίνθου-Τριπόλεως από 2 ευρώ για τα ΙΧ στα 2,90 ευρώ.

    Ειδικότερα, η κοινοπραξία "Νέα Οδός ΑΕ" που κατασκευάζει την Ιονία Οδό από το Αντίρριο μέχρι τα Γιάννενα και θα εκμεταλλεύεται λειτουργώντας παράλληλα και συντηρώντας το τμήμα του ΠΑΘΕ από τη Μεταμόρφωση Αττικής μέχρι τη Σκάρφεια Λοκρίδος, ανακοίνωσε τις εξής τιμές:

    Στις Αφίδνες (Κιούρκα), το Σχηματάρι και την Τραγάνα τα δίκυκλα και τα τρίκυκλα θα πληρώνουν 1,90 ευρώ, τα ελαφρά οχήματα με ύψος μέχρι 2,20 μέτρα θα πληρώνουν 2,75 ευρώ, τα φορτηγά, λεωφορεία κλπ μέχρι τέσσερις άξονες 6,90 ευρώ και τα φορτηγά με περισσότερους από τέσσερις άξονες 9,60 ευρώ.

    Οι τρεις συγκεκριμένοι σταθμοί θα λειτουργούν όπως είναι σήμερα, δηλαδή θα καταβάλλουν διόδια μόνο όσοι κατευθύνονται στο ρεύμα από Αθήνα προς Λαμία-Λάρισα-Θεσσαλονίκη.

    Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα

    Αυξήσεις από τις 2 Απριλίου ανακοίνωσε και η κοινοπραξία "Μορέας ΑΕ" που κατασκευάζει τον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος-Τρίπολη-Καλαμάτα.

    Τα δίκυκλα και τρίκυκλα θα πληρώνουν στους σταθμούς διοδίων που λειτουργούν σήμερα στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη 2 ευρώ, ενώ τα ΙΧ και τα οχήματα μέχρι 2,20 μ. ύψος θα πληρώνουν 2,90 ευρώ.

    Τα οχήματα με δύο ή τρεις άξονες και ύψος πάνω από 2,20 μέτρα θα πληρώνουν 7,20 ευρώ και τα οχήματα με τέσσερις ή περισσότερους άξονες θα πληρώνουν 10,10 ευρώ. Τα διόδια θα λειτουργούν όπως είναι σήμερα, θα καταβάλλεται δηλαδή αντίτιμο μόνο προς μια κατεύθυνση.

    Η εταιρεία Μορέας ανακοίνωσε ότι θα λειτουργεί στους δύο αυτούς σταθμούς διοδίων και ο πομπoδέκτης ή e-pass της Αττικής Οδού.

    [06] Αθλητισμός

    Ασημένια και πάλι η Θάνου

    31/3/2008 9:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Κατερίνα Θάνου αποδίδει η IAAF το ασημένιο μετάλλιο της Μάριον Τζόουνς από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2001 στο Εντμοντον, μετά την ακύρωση όλων των αποτελεσμάτων της Αμερικανίδας σπρίντερ από τον Σεπτέμβριο του 2000 και μετά, διάστημα για το οποίο παραδέχθηκε ότι έκανε χρήση της ουσίας THG (τετραϋδρογεστρινόνη). "Νομικά, δεν είχαμε άλλη δυνατότητα. Δεν υπήρξε καμία απόδειξη ότι η Θάνου υπέπεσε σε κάποια παράβαση ντόπινγκ εκείνο το διάστημα, κάτι που δεν μας δίνει άλλη επιλογή από το να αποδώσουμε το μετάλλιο σε αυτή", δήλωσε στο BBC ο εκπρόσωπος Τύπου της IAAF, Νικ Ντέιβις. Η ΔΟΕ από την πλευρά της θα πρέπει να αποφασίσει και αυτή για την αναδιανομή των 5 μεταλλίων που είχε κερδίσει η Τζόουνς στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ, αλλά πλέον θεωρείται σίγουρο ότι θα λάβει υπόψιν της τις αποφάσεις της IAAF. Αυτό σημαίνει ότι η Θάνου θα πρέπει να πάρει το χρυσό μετάλλιο, αφού στα 100μ είχε τερματίσει 2η πίσω από την Τζόουνς. "Αυτό είναι πραγματικά ένα καλό νέο. Είναι μια σωστή και δίκαιη απόφαση, η οποία σέβεται τόσο τα δικαιώματα του αθλητή όσο και το άθλημα", δήλωσε στο BBC ο νομικός σύμβουλος της Κατερίνας Θάνου, Γρηγόρης Ιωανίδης, ο οποίος τον Δεκέμβριο είχε δηλώσει ότι η Ελληνίδα αθλήτρια θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της ΔΟΕ αν δεν πάρει το χρυσό μετάλλιο της Τζόουνς από το Σίδνεϊ. Το 2001, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Εντμοντον, νικήτρια είχε αναδειχθεί η Ουκρανή Ζάνα Μπλοκ, με δεύτερη την Τζόουνς και τρίτη την Θάνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 31 March 2008 - 21:49:44 UTC