Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η ψήφιση του ασφαλιστικού
  • [02] Στη Μ. Ανατολή η Κοντολίζα Ράις
  • [03] Συντριβή μικρού αεροσκάφους στη Βρετανία
  • [04] Αλ. Παπαρήγα: "Ανέφικτη η συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ"
  • [05] Αλ. Τσίπρας: "Κοντά στους πολίτες και τους αγώνες"
  • [06] Τεταμένη η κατάσταση στο Θιβέτ
  • [07] Ανήλικοι άρπαζαν τα κινητά συνομηλίκων τους
  • [08] Διαδηλώσεις στην Πολωνία
  • [09] Νίκες για τους πρωτοπόρους

    [01] Οικονομία

    Δημοψήφισμα προτείνει η αντιπολίτευση

    Αύριο η ψήφιση του ασφαλιστικού

    30/3/2008 12:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αύριο το απόγευμα αναμένεται να ψηφιστεί στο σύνολό του το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, ενώ η αντιπολίτευση προτίθεται να καταθέσει την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Την ίδια ώρα, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή, ενώ συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών για το δημοψήφισμα. "Ακολουθούμε μία πολιτική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, η αλλαγή των πραγμάτων δεν είναι σύνθημα αλλά έργο", τονίζει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στην "Απογευματινή της Κυριακής" και ασκεί κριτική στην αντιπολίτευση, λέγοντας ότι οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας απαιτούν από όλους υπευθυνότητα. Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης, από τα Γιάννεα τονίζει ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει τις ευθύνες της απέναντι στα προβλήματα του τόπου. Ο κ. Ζαγορίτης επισήμανε επίσης ότι, είναι απαράδεκτο να εμπλέκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε πολιτικούς ανταγωνισμούς, χαρακτηρίζοντας σαν κίνηση απλής επιπολαιότητας την κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εκφράζοντας και την ευχή να μη επαναληφθεί.

    Εν τω μεταξύ, 48ωρη απεργία από αύριο έχουν εξαγγείλει οι δικηγόροι Αθηνών, ενώ συνεχίζεται και αύριο η απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    [02] Μ. Ανατολή

    "Υπεύθυνες και οι δύο πλευρές"

    Στη Μ. Ανατολή η Κοντολίζα Ράις

    30/3/2008 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισραήλ και Παλαιστίνη "μοιράζονται την ευθύνη" για τη δημιουργία μίας καλύτερης πραγματικότητας στην περιοχή, δήλωσε την Κυριακή από την Ιερουσαλήμ η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, η οποία πραγματοποιεί νέο γύρο συνομιλιών για την προώθηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας. Η Ράις τόνισε ότι αναμένει από τις δύο πλευρές να λάβουν σημαντικά μέτρα για τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών στην περιοχή. Μετά από συνομιλίες που είχε με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Εχούντ Μπαρακ και τον εκτελούντα χρέη πρωθυπουργού των Παλαιστινίων Σαλάμ Φαγιάντ, οι δύο πλευρές υποσχέθηκαν να κάνουν συγκεκριμένα βήματα για την εφαρμογή του "οδικού χάρτη". Το Ισραήλ υποσχέθηκε να απομακρύνει περίπου 50 στρατιωτικά οδοφράγματα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ, οι Παλαιστίνιοι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις προσπάθειές για την "πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών". Αργότερα σήμερα, η Αμερικανίδα υπουργός θα μεταβεί στην Ιορδανία όπου θα έχει συνομιλίες με τον Παλαιστίνο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Στο μεταξύ, το Ισραήλ συνεχίζει να απαντάει με "σφυροκόπημα" στη Λωρίδα της Γάζας, κάθε φορά που Παλαιστίνιοι εξαπολύουν πυραύλους. Το Σάββατο, τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους.

    Μέτρα και από τις δύο πλευρές

    Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, μετά από τη συνάντηση που είχε με την Ισραηλινή ομόλογό της Τζίπι Λίβνι, η Ράις ανέφερε ότι αναμένει το Ισραήλ και οι Παλαιστίνιοι να λάβουν σημαντικά μέτρα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της ποιότητας ζωής και των οικονομικών προοπτικών των Παλαιστινίων και να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια του Ισραήλ.

    Η Ράις έφθασε το βράδυ του Σαββάτου στο Ισραήλ για τον τελευταίο γύρο των συνομιλιών της που αποσκοπούν στην προώθηση μίας ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, την οποία ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Ολμέρτ και ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Αμπάς υποσχέθηκαν ότι θα προσπαθήσουν να επιτύχουν μέχρι το τέλος του έτους.

    Από την πλευρά της, η Λίβνι δήλωσε ότι η χώρα της θέλει να βοηθήσει τους Παλαιστίνιους αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες με ποιο τρόπο θα γίνει αυτό, ενώ τόνισε πως κάθε μέτρο δεν μπορεί να περιέχει συμβιβασμούς για την ασφάλεια του Ισραήλ.

    Τρεις νεκροί Παλαιστίνιοι

    Σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές πηγές, το Σάββατο, ισραηλινές δυνάμεις σκότωσαν έναν νέο Παλαιστίνιο στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Το πλήρωμα ασθενοφόρου ανακάλυψε τη σορό του 18χρονου Ταμέρ Νταουάς, η οποία ήταν ιδιαίτερα δύσκολο να αναγνωρισθεί εξ αιτίας των πυροβολισμών που είχαν παραμορφώσει τα χαρακτηριστικά του, κοντά σε έναν πρώην εβραϊκό εποικισμό κοντά στην μεθόριο, στην Μπέιτ Λαχίγια.

    Νωρίτερα, ισραηλινές δυνάμεις είχαν σκοτώσει δύο Παλαιστίνιους που ανήκαν στην οργάνωση Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του αλ Άκσα -ένοπλη παράταξη η οποία πρόσκειται στη Φάταχ- στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

    Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η πολεμική αεροπορία επιχείρησε εναντίον ενόπλων κοντά στον φράχτη που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε ύστερα από τρεις εβδομάδες σχετικής ηρεμίας.

    Σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου, οι νεκροί έφθασαν τους 363 από τον Νοέμβριο που Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι επανέλαβαν τις συνομιλίες, μετά από διακοπή επτά ετών, ενώ από την έναρξη της Ιντιφάντα, τον Σεπτέμβριο του 2000, οι νεκροί είναι τουλάχιστον 6.326, κυρίως Παλαιστίνιοι.

    [03] Κόσμος

    Συντριβή μικρού αεροσκάφους στη Βρετανία

    30/3/2008 7:19:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ, BBC

    Μικρό δικινητήριο αεροσκάφος τύπου Cessna κατέπεσε το απόγευμα της Κυριακής πάνω σε δύο σπίτια στο Κεντ της Βρετανίας, προκαλώντας πυρκαγιά. Το ιδιωτικό αεροσκάφος, στο οποίο εικάζεται ότι επέβαιναν πέντε άτομα, συνετρίβη δίπλα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει γνωστή η τύχη των επιβαινόντων ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες και για τυχόν θύματα στο έδαφος.

    Στον τόπο της συντριβής βρίσκονται σωστικά συνεργεία και δυνάμεις της πυροσβεστικής.

    [04] Πολιτική

    Αλ. Παπαρήγα: "Ανέφικτη η συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ"

    30/3/2008 6:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Πολιτικά και όχι ηλικιακά είναι τα κριτήρια της ψήφου, τόνισε η Αλέκα Παπαρήγα στην εφ όλης της ύλης συνέντευξη της την Κυριακή στη ΝΕΤ και στην εκπομπή "ΖΟΟΜ στα Πρόσωπα και τα Γεγονότα".

    ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι δυο κόμματα σε μονό κρεβάτι, είπε η ΓΓ του ΚΚΕ ενώ για τον ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι προσπαθεί να αντιγράψει την πορεία του ΠΑΣΟΚ της 10ετίας του 70.

    Για το Σκοπιανό, υπογράμμισε ότι μείζον θέμα είναι οι αλυτρωτικές διαθέσεις του γειτονικού κράτους αλλά και η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου.

    Εν τω μεταξύ, σε συστράτευση εναντίον του δικομματισμού καλεί τους εργαζόμενους το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, τονίζοντας ότι στο σχέδιο της πλουτοκρατίας για αναδιάταξη του πολιτικού συστήματος διακυβέρνησης, μετέχει ενεργητικά ο ΣΥΡΙΖΑ ως αριστερό άλλοθι.

    [05] Πολιτική

    Αλ. Τσίπρας: "Κοντά στους πολίτες και τους αγώνες"

    30/3/2008 6:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Για κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα έκανε λόγο την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας, κλείνοντας τις διήμερες εργασίες της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ απάντησε στις κατηγορίες περί αλαζονικής συμπεριφοράς, καλώντας τα στελέχη του κόμματος να μην ακούνε, όπως είπε, τις διάφορες σειρήνες.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, μιλώντας για νεοφιλελεύθερη επίθεση κατά των κοινωνικών δικαιωμάτων και της δημόσιας περιουσίας.

    Προανήγγειλε κλιμάκωση της προσπάθειας για διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με συλλογή υπογραφών και άλλους τρόπους κατά τους επομένους μήνες.

    Αναφέρθηκε ακόμη σε ενορχηστρωμένη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ από τα μεγάλα ιδίως κόμματα και μεγάλα ΜΜΕ, λόγω της ανησυχίας τους από τη δυναμική που αναπτύσσει ο χώρος, δηλώνοντας ότι ο ΣΥΝ θα συνεχίσει την πορεία του και την επαφή του με τους κοινωνικούς αγώνες.

    [06] Κόσμος

    Τεταμένη η κατάσταση στο Θιβέτ

    30/3/2008 2:13:00 μμ

    Τεταμένη παραμένει η κατάσταση στο Θιβέτ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της εξόριστης κυβέρνησης, "οι διαδηλώσεις συνεχίζονται μπροστά από το μοναστήρι Ραμός". Όμως, καμία αναφορά δεν γίνεται για το πώς αντιμετωπίζονται οι διαδηλωτές από τις Αρχές στην πρωτεύουσα Λάσα. Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις γίνονται καθημερινά και στο Νεπάλ. Σήμερα η αστυνομία της χώρας συνέλαβε 113 θιβετιανούς. Περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων μοναχοί και μοναχές σχημάτισαν μια γραμμή έξω από το προξενείο της Κίνας στο Κατμαντού και φώναζαν " Θέλουμε ένα ελεύθερο Θιβέτ". Η αστυνομία τους κυνήγησε, τους έπιασε από τις ρόμπες και τους οδήγησε στις κλούβες που ήταν σταθμευμένες σε μικρή απόσταση. "Σταματήστε, σας παρακαλούμε σταματήστε" ικέτευαν ορισμένοι από τους μοναχούς στην προσπάθεια τους να μην συλληφθούν. Τουλάχιστον δύο μοναχοί μετέφεραν στις πλάτες τους άλλους μοναχούς μετά τη συμπλοκή με τους αστυνομικούς. Πολλοί από τους μοναχούς έκλαιγαν.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας, ζήτησε από την Κίνα να δείξει αυτοσυγκράτηση και να ξεκινήσει διάλογο με εκπροσώπους του εξόριστου πνευματικού ηγέτη, Δαλάι Λάμα.

    [07] Κοινωνία

    Στη Θεσσαλονίκη

    Ανήλικοι άρπαζαν τα κινητά συνομηλίκων τους

    30/3/2008 12:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/3/2008 2:05:42 μμ)

    Πέντε ανήλικους, δύο ημεδαπούς και τρεις αλλοδαπούς, ηλικίας από 14 έως 17 χρόνων, συνέλαβαν οι άνδρες της Δίωξης Θεσσαλονίκης, με την κατηγορία ότι επιτίθεντο κατά συνομήλικών τους και με την απειλή άσκησης σωματικής βίας τους αφαιρούσαν τα κινητά τους τηλέφωνα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας, οι πέντε ανήλικοι πραγματοποίησαν μέσα στο Μάρτιο, σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης, έξι επιθέσεις σε βάρος συνομήλικών τους και τους αφαίρεσαν ισάριθμα κινητά. Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα.

    [08] Κόσμος

    Για την εγκατάσταση αντιπυραυλικής ασπίδας

    Διαδηλώσεις στην Πολωνία

    30/3/2008 12:45:00 μμ

    Περίπου 500 άνθρωποι διαδήλωσαν χθες Σάββατο στην πόλη Στολπ της βόρειας Πολωνίας εναντίον της -υπό συζήτηση- εγκατάστασης της αντιπυραυλικής ασπίδας των ΗΠΑ στο έδαφος της χώρας, μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο PAP.Οι διαδηλωτές, κατά κύριο λόγο μέλη της οργάνωσης "Δράση Ενάντια στον Μιλιταρισμό", κάλεσαν να γίνει δημοψήφισμα με το ερώτημα εάν οι πολίτες συμφωνούν στην εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία και την Τσεχία, σύμφωνα με το πρακτορείο.

    Ο Μίλοσλαβ Ράνσντορφ, Τσέχος Ευρωβουλευτής, κάλεσε να υπάρξει κοινή δράση εναντίον των σχεδίων της Ουάσινγκτον. Η αλληλεγγύη μεταξύ Πολωνών και Τσέχων, υποστήριξε, είναι "το κλειδί της επιτυχίας", όπως μετέδωσε το PAP.

    Το Πεντάγωνο σχεδιάζει να εγκαταστήσει 10 αντιπυραυλικές συστοιχίες στην Πολωνία για την αποτροπή ενδεχόμενης επίθεσης από χώρες "όπως το Ιράν", ωστόσο οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ότι η σημαντικότερη διάσταση του συστήματος αφορά την αποτροπή των Ρωσικών πυραύλων. Κατά δημοσιογραφικές πληροφορίες το σύστημα σχεδιάζεται να ανεγερθεί κοντά στην πόλη Σλουπσκ, πιο συγκεκριμένα στο Ραντζίκοβο, μια πρώην στρατιωτική βάση. Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στη Βαρσοβία και την Ουάσινγκτον συνεχίζονται.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκες για τους πρωτοπόρους

    30/3/2008 8:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στη κορυφή της Β Εθνικής μετά τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής. Ο πρωτοπόρος Πανσερραϊκός κέρδισε στη Καστοριά την τοπική ομάδα με 1-0, ενώ ο Θρασύβουλος που ακολουθεί με ένα βαθμό λιγότερο, νίκησε στην έδρα του με 3-0 τον Αγροτικό Αστέρα. Αντίθετα, ο ΠΑΣ Γιάννινα "άφησε" βαθμούς στο Μπραχάμι, παραχωρώντας ισοπαλία 1-1 στον ουραγό Άγιο Δημήτριο.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 22ης αγωνιστικής: Ιωνικός-Εθνικός 2-1 Άγιος Δημήτριος-ΠΑΣ Γιάννινα 1-1 Θρασύβουλος-Αγροτικός Αστέρας 3-0 Πιερικός-Καλλιθέα 1-0 Αιγάλεω-Κέρκυρα 0-0 ΑΣΚ Ολυμπιακός-Ηλυσιακός 2-1 Καλαμάτα-Χαϊδάρι 0-0 Καστοριά-Πανσερραϊκός 0-1 Εθνικός Αστέρας-Πανθρακικός 31/3

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 22 αγώνες) 1. Πανσερραϊκός 43 2. Θρασύβουλος 42 3. ΠΑΣ Γιάννινα 39 4. Καλλιθέα 38 5. Ιωνικός 38 6. Πανθρακικός 32-21αγ. 7. Εθνικός 32 8. ΑΣΚ Ολυμπιακός 29 9. Αγροτικός Αστέρας 28 10. Ηλυσιακός 27 11. Κέρκυρα 27 12. Αιγάλεω 25 13. Εθνικός Αστέρας 24-21αγ. 14. Καστοριά 23 15. Καλαμάτα 22 16. Χαϊδάρι 21 17. Πιερικός 20 18. Άγιος Δημήτριος 11 * Ο Πανθρακικός έχει έναν μηδενισμό και του έχει αφαιρεθεί 1 βαθμός. * Ο Πιερικός έχει έναν μηδενισμό και του έχουν αφαιρεθεί 3 βαθμοί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 March 2008 - 17:50:12 UTC