Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικό παρασκήνιο
  • [02] Απόψε η ψηφοφορία
  • [03] Κοινός αγώνας κατά της φτώχειας
  • [04] Έλεγχοι στην αγορά κρέατος
  • [05] Καταδίκη της κυβέρνησης της Μιανμάρ
  • [06] Κινητοποιήσεις από τη ΓΣΕΕ
  • [07] Αποφασίζουν για νέα απεργία στον ΟΤΕ
  • [08] Συνάντηση Σιούφα –Καρογιάν
  • [09] "Σταυροδρόμι λαών-πολιτισμών η Μεσόγειος"
  • [10] Μέτρα στήριξης των φτωχών οικογενειών
  • [11] "Η Ελλάδα επιθυμεί λύση"

    [01] Πολιτική

    Για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    Διπλωματικό παρασκήνιο

    28/3/2008 3:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2008 5:08:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Έντονο είναι το διπλωματικό παρασκήνιο για την ονομασία των Σκοπίων ενόψει της συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι την ερχόμενη εβδομάδα. Αίσθηση προκαλεί η παρέμβαση-αναφορά του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους στο θέμα, ο οποίος δήλωσε αναφορικά με τη διεύρυνση της Ατλαντικής Συμμαχίας ότι είναι "ισχυρός υποστηρικτής τού να ενθαρρύνει να παρθεί η σωστή απόφαση στο Βουκουρέστι σχετικά με την Κροατία, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ". Σήμερα στη γείτονα χώρα οι αρχηγοί των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, συναντώνται στα Σκόπια για να συζητήσουν την τελευταία πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς. Τελική χαρακτήρισε την πρόταση, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Αντόνιο Μιλόσοσκι, τονίζοντας ότι οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της θέσης της πολιτικής ηγεσίας των Σκοπίων κατά πάσα πιθανότητα θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στη Βουλή τη Δευτέρα.

    Την ίδια ώρα, το ενδιαφέρον της γερμανικής κυβέρνησης για μία συναινετική λύση του προβλήματος που δημιουργεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ εξέφρασε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Τόμας Στεγκ σήμερα στο Βερολίνο, αρνούμενος να κάνει οιαδήποτε "πρόβλεψη" αν θα μπορούσε να λειτουργήσει υποβοηθητικά μία παρέμβαση της γερμανικής πλευράς.

    Την εκτίμηση ότι το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ μπορεί να αποτελέσει σημείο εμπλοκής στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, έκανε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος της Συμμαχίας, Τζέιμς Απατουράι, κατά την ενημέρωση προς τον Τύπο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που θα γίνει στο Βουκουρέστι, 2 έως 4 Απριλίου.

    Ο κ. Απατουράι ανέφερε επίσης ότι η επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ, δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ, και σημείωσε ότι "όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ επιθυμούν να δουν όλες τις υποψήφιες χώρες να λαμβάνουν πρόσκληση για ένταξη".

    [02] Πολιτική

    Επί της πρότασης δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ

    Απόψε η ψηφοφορία

    28/3/2008 11:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2008 3:40:48 μμ)

    Με την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί τα μεσάνυχτα ολοκληρώνεται απόψε στη Βουλή η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό. Η αντιπαράθεση συνεχίζεται σε υψηλούς τόνους ενώ το ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 7 το απόγευμα έξω από τη Βουλή, δίνοντας τη μάχη, όπως τονίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, για μια δίκαιη κοινωνία και μια δυνατή Ελλάδα. Στη συγκέντρωση καλούνται να συμμετάσχουν μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ αλλά και απλοί πολίτες που εναντιώνονται στα σχέδια της Κυβέρνησης με αφορμή το ασφαλιστικό

    Τη βεβαιότητα ότι στο τέλος της διαδικασίας οι πολίτες θα είναι πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών της κυβέρνησης και ταυτόχρονα θα αποδειχθεί η συμπαγής κοινοβουλευτική πλειοψηφία και συνοχή της ΝΔ, εξέφρασε στην ομιλία του στη Βουλή την Παρασκευή ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    "Οι πολίτες θέλουν να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις, να κοιτάζουμε στο αύριο και όχι στο χθες, θέλουν μια Ελλάδα της ανάπτυξης και όχι της υστέρησης, θέλουν η κυβέρνηση της ΝΔ να συνεχίσει το έργο της και αυτό το απέδειξαν στις εκλογές και θα το αποδείξουν ξανά όποτε και όταν χρειαστεί, τόνισε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

    Επίσης, ο κ. Μεϊμαράκης έδωσε σκληρή απάντηση στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ που επέκρινε τον υπουργό Άμυνας γιατί τιμώρησε στρατιώτες που παρήλασαν τραγουδώντας εμβατήριο για τη Μακεδονία.

    Ο υπουργός Άμυνας εξήγησε ότι από συστάσεως ελληνικού κράτους απαγορεύεται στους στρατιώτες που παρελαύνουν να τραγουδούν ο,τιδήποτε και απευθυνόμενος στον κ. Καρατζαφέρη του είπε ότι λαϊκίζει επικίνδυνα και γιαυτό η ΝΔ επιδιώκει αυτοδυναμία και δεν μπορεί να συνεργαστεί με τον ίδιο και το κόμμα του ούτε σε σημαντικά θέματα.

    "Εκφράζουμε, ως αξιωματική αντιπολίτευση, με την πρόταση δυσπιστίας που καταθέτουμε, τη δυσφορία του ελληνικού λαού για την κυβερνητική πολιτική", ανέφερε από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος .

    Όπως είπε ο κ. Λοβέρδος, οι προτάσεις δυσπιστίας δεν επιδιώκουν να αλλάξουν τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς αλλά οι βουλευτές που τις υποστηρίζουν, επιχειρούν την ευθυγράμμιση της πρότασης δυσπιστίας με την κοινωνική και πολιτική πλειοψηφία στον ελληνικό λαό.

    "Κι εδώ, τώρα, στην Εθνική Αντιπροσωπεία, ο κάθε ένας αντιπρόσωπος του λαού να πάρει τις ευθύνες του, σε λίγες ημέρες στην ψήφιση του σχεδίου-νόμου για το ασφαλιστικό, και αμέσως μετά, στην ψήφιση της πρότασής μας ν απευθυνθούμε στον ελληνικό λαό για την προκήρυξη δημοψηφίσματος. Εδώ που εκδηλώνεται, νομιμοποιείται και ελέγχεται η κυβερνητική πολιτική, εδώ εξατομικεύεται και η πολιτική ευθύνη στον καθένα μας και την καθεμιά μας", πρόσθεσε ο ίδιος.

    "Εδώ κυρίες - κύριοι της Ν.Δ., εδώ κυρίες - κύριοι του ΣΥΝ, και όχι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Έγινε αγώνας για την καθιέρωση του αμιγούς κοινοβουλευτικού πολιτεύματος το 1986 - όταν μεταξύ άλλων απαλείφθηκε και η αρμοδιότητα του Προέδρου να κυρώνει τους νόμους - με την αναθεώρηση, αλλά και με τη συνεχή πολυετή πρακτική", τόνισε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ

    Για "φραστικές διενέξεις" επέκρινε την ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην ομιλία του στην Βουλή ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ, Νίκος Μωραΐτης, υπογραμμίζοντας πως "η αντιπαράθεση γίνεται για λόγους εντυπωσιασμού", καθώς, όπως ανέφερε "δεν υπάρχουν διαφορές επί της ουσίας".

    Ο κ. Μωραΐτης αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική των δύο κομμάτων έκανε λόγο για πολιτική που ξεπουλά την δημόσια περιουσία, έχει οδηγήσει στην απερήμωση της υπαίθρου, στην πλήρη υποβάθμιση του δημοσίου συστήματος υγείας, ειδικά στην περιφέρεια, και υψώνει ταξικούς φραγμούς στην Παιδεία.

    "Δώρο" του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση, χαρακτήρισε την πρόταση δυσπιστίας ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, επισημαίνοντας ότι η ΝΔ "δεν συνθλίβεται αλλά αντίθετα συσπειρώνεται" και πως με την πρόταση κι ενώ συζητάμε το "Σκοπιανό" η κυβέρνηση θα "μείνει για τους επόμενους έξι μήνες στο απυρόβλητο".

    Αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική, απευθύνθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι "το βέτο το βάλατε στο πρόθεμα και όχι στο "Μακεδονία", ενώ έθεσε και το ερώτημα "αν έχετε μυστικές υπηρεσίες" καθώς, όπως είπε, "ουδείς ασχολήθηκε με το ποιος είναι ο κ. Νίμιτς, ο οποίος έχει θέση στο ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Τζορτζ Σόρος, του άτυπου ιδιοκτήτη των "Σκοπίων", στην Βουδαπέστη".

    Ο κ. Καρατζαφέρης χρέωσε στην κυβέρνηση "δόλο και εξαπάτηση", καθώς "δεν είπε τίποτα για σύνθεση ονομασία πριν τις εκλογές" και την χαρακτήρισε "επικίνδυνη για τον χειρισμό των εθνικών θεμάτων".

    Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι η κυβέρνηση "συναγωνίζεται το ΠΑΣΟΚ στα σκάνδαλα και με την πολιτική της του επιτρέπει να γίνεται τιμητής".

    Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε πολιτική αδιέξοδο, δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Γιάννης Τραγάκης. Αναφερόμενος στη συγκέντρωση που προγραμματίζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το βράδυ έξω από τη Βουλή, ο κ. Τραγάκης είπε ότι δεν βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο για να προσκαλεί το ΠΑΣΟΚ τον κόσμο να πάει στη συγκέντρωση της πλατείας Συντάγματος με τη χρήση διαφημιστικών σποτ σε ραδιόφωνο και τηλεόραση.

    [03] Πολιτική

    Κοινός αγώνας κατά της φτώχειας

    28/3/2008 2:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2008 7:04:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, που χαρακτήρισε τη φτώχεια ως τη μεγαλύτερη μάστιγα του 21ου αιώνα, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή οι εργασίες του 6ου Παγκόσμιου Φόρουμ Κατά της Φτώχειας. Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι ο πόλεμος ενάντια στη φτώχεια συνιστά υπέρτατη και επείγουσα υποχρέωση όλων, ότι επιτεύγματα μόνο για τους λίγους δεν πάνε την κοινωνία μπροστά και πρόσθεσε ότι η διόγκωση της φτώχειας ακυρώνει τα θετικά αποτελέσματα της προόδου. Το Φόρουμ αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο σε μία αλυσίδα προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, τόνισε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, ενώ, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, εξήγησε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι πιο κοντά στον πολίτη και κατά συνέπεια μέσω αυτής μπορούν να περάσουν αποτελεσματικότερα τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας. Το Φόρουμ διοργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων στο Μέγαρο Μουσικής, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών. Στόχος του προγράμματος είναι η εμπλοκή των τοπικών κοινωνιών στην καταπολέμηση της φτώχειας.

    Κ. Καραμανλής: "Για μια πιο δίκαιη οικονομική ανάπτυξη"

    Παρά τη ραγδαία αύξηση του πλούτου σε όλο τον κόσμο, η φτώχεια γίνεται ολοένα και πιο μαζική. Αυτό τόνισε ο Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του, επισημαίνοντας πως όταν η φτώχεια σκοτώνει πολύ περισσότερους ανθρώπους απ ότι όλοι οι πόλεμοι συνολικά στον πλανήτη, τότε εκτίθεται όλος ο ανεπτυγμένος κόσμος. Χαρακτήρισε υπέρτατη και επείγουσα υποχρέωση όλων τον πόλεμο κατά της φτώχειας και τόνισε ότι πρέπει να συμβάλλουμε όλοι στον αγώνα για τον περιορισμό του χάσματος μεταξύ πλουσίων και φτωχών.

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ο πόλεμος εναντίον της φτώχειας είναι ο βασικός άξονας της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συμπεριλαμβάνεται στη στρατηγική της Λισαβόνας.

    Επίσης, σημείωσε πως παγκόσμιοι οργανισμοί και εθνικές κυβερνήσεις έχουν θεσμικό ρόλο στην αντιμετώπιση του προβλήματος και υπογράμμισε ότι ανάλογο ρόλο έχει και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Σε παγκόσμιο επίπεδο, καλούμαστε να πετύχουμε μια πιο δίκαιη οικονομική ανάπτυξη, ώστε όλοι οι λαοί του κόσμου να μπορούν, όχι μόνο να συμβάλλουν στην ανάπτυξη, αλλά και να επωφελούνται, ισότιμα και δίκαια, από τις παγκοσμιοποιημένες αγορές, δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

    Η Αθήνα στέλνει έκκληση ενεργότερης συμμετοχής στον κοινό αγώνα για την εξάλειψη της φτώχειας, τόνισε ο Πρωθυπουργός.

    Πρωτοβουλίες για τη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής

    Το Φόρουμ αποτελεί ένα σημαντικό κρίκο σε μία αλυσίδα προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φτώχειας, πρόβλημα έντονο που πλήττει φτωχές και πλούσιες χώρες και οξύνεται από την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και την ένταση του ανταγωνισμού, όπως τόνισε στην παρέμβασή του ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης .

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει ολοκληρωμένα προγράμματα με στοχευμένες δράσεις που συγκλίνουν στη μείωση από 20% σε 15%, κατά την επόμενη πενταετία, των Ελλήνων που ζουν κάτω από το όριο της σχετικής φτώχειας.

    Μια σειρά από πρωτοβουλίες, όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, θα συμβάλουν καθοριστικά στη θωράκιση της κοινωνικής συνοχής και στη μείωση της ανεργίας. Το Ταμείο για τη στήριξη των ανέργων σε περιοχές με αποβιομηχάνιση, αλλά και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο σταδιακά θα φτάσει στα 2 δισ. ευρώ ετησίως, με χρηματοδότηση για το 2008 της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και στόχευση αυτούς που έχουν ανάγκη, δίνει τη δυνατότητα σε διαφόρους φορείς, αλλά και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, να υποβάλουν προγράμματα για την ενίσχυση των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων.

    Στην προσπάθεια συμπαράστασης στον συνάνθρωπο αρμόδια είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τόνισε στην ομιλία του ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος , εξηγώντας ότι η ΤΑ είναι πιο κοντά στον πολίτη και κατά συνέπεια μέσω αυτής μπορούν να περάσουν αποτελεσματικότερα τα προγράμματα κοινωνικής μέριμνας. Δυστυχώς, πρόσθεσε ο ίδιος, τέτοια προγράμματα στο παρελθόν ήταν ημιτελή, γι αυτό και πρέπει να ενισχυθούν.

    Ο αγώνας κατά της φτώχειας και των διακρίσεων είναι ένα μεγάλο θέμα ανθρώπων και όχι μόνο κυβερνήσεων, γιατί είναι χρέος όλων μας, κατέληξε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι, από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών θα συνδράμει στην ΤΑ, ώστε η Ελλάδα να ανταποκριθεί στο παγκόσμιο κάλεσμα και να αποδώσει μέχρι το 2015.

    Επίθεση από το ΚΚΕ

    Ιδιαίτερα επικριτική ήταν η ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, στην οποία τονίζεται ότι: "Η υποκρισία και η πρόκληση περίσσεψαν σήμερα στο Μέγαρο Μουσικής. Πρωτεργάτες της αντιλαϊκής πολιτικής που αυξάνει τη φτώχεια, όπως ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση της ΝΔ, ήταν παρόντες για να διαπιστώσουν την ύπαρξη της φτώχειας! Και αυτά, δύο μέρες μετά την υπογραφή της κατάπτυστης σύμβασης ΓΣΕΕ-ΣΕΒ, που προβλέπει αύξηση του βασικού μισθού κατά ένα ευρώ την ημέρα. Η καταπολέμηση της φτώχειας δεν είναι θέμα συναισθημάτων αλληλεγγύης, όπως είπε ο υπουργός εσωτερικών. Είναι θέμα κυβερνητικής πολιτικής. Τα ιδεολογήματα και οι κουμπαράδες "καταπολέμησης" της φτώχειας πρέπει να παραμεριστούν από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Την απάντηση στη φτώχεια μπορεί να δώσει η ριζική αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος του κεφαλαίου και η πάλη για ριζικά αντίθετες πολιτικές εξελίξεις".

    [04] Οικονομία

    Εν όψει της πασχαλινής περιόδου

    Έλεγχοι στην αγορά κρέατος

    28/3/2008 7:15:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Εντείνουν τους ελέγχους στην αγορά οι νομαρχίες εν όψει της πασχαλινής περιόδου. Ο πρόεδρος της Ενωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδας, νομάρχης Μεσσηνίας Δημήτρης Δράκος μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα Παρασκευή, με το ΔΣ της ΠΑΣΕΓΕΣ διαβεβαίωσε ότι όλοι οι νομάρχες της χώρας είναι έτοιμοι να παλέψουν για να προστατεύσουν την υγεία των καταναλωτών αλλά και τη βιωσιμότητα του κλάδου των κτηνοτρόφων που πλήττεται. Από την πλευρά της ΠΑΣΕΓΕΣ τέθηκε ιδιαίτερα το πρόβλημα των παράνομων διαδικασιών που ακολουθούνται στην αγορά αμνοεριφίων ,το οποία οδηγεί στη συμπίεση των τιμών για τους παραγωγούς αλλά και στην εκτόξευσή τους για τους καταναλωτές με μείωση ταυτόχρονα της ποιότητας των διακινούμενων κρεάτων. Με "διαβατήριο", θα πωλούν το κρέας από τις 10 Απριλίου όλοι οι κρεοπώλες στις συνοικίες, τις κεντρικές αγορές, και τα σούπερ μάρκετ. Στο εξής, η χώρα προέλευσης του ζώου, θα αναγράφεται και στην απόδειξη που βγάζουν οι ζυγαριές. Έτσι εκτός από την ποσότητα και την τιμή, από τις 10 Απριλίου στο αυτοκόλλητο θα αναγράφεται:

    η ένδειξη ελληνικό για τα ζώα που γεννήθηκαν και εκτράφηκαν στην Ελλάδα αν το κρέας είναι εισαγωγής από Ε.Ε, θα αναγράφεται η χώρα, πχ Ολλανδία ή Βουλγαρία τα εκτός Ευρώπης θα φέρουν την ένδειξη Τρίτη χώρα

    Επιπλέον, θα αναφέρεται το είδος: χοιρινό, βόειο, αρνίσιο, κατσικίσιο ή πουλερικό. Οι κρεοπώλες θα κρατούν υποχρεωτικά τα αντίγραφα από τις ετικέτες για ένα χρόνο και θα ελέγχονται τακτικά. Το μέτρο ικανοποιεί τους κτηνοτρόφους που το ζητούν εδώ και χρόνια. Είναι αδύνατο, λένε, όλοι να πωλούν ελληνικό κρέας, τη στιγμή που η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί. Οι κρεοπώλες έχουν περιθώριο δύο εβδομάδες για να προσαρμόσουν τις ζυγιστικές μηχανές ή να προμηθευτούν νέες.

    [05] Κόσμος

    Από το Συμβούλιο του ΟΗΕ .

    Καταδίκη της κυβέρνησης της Μιανμάρ

    28/3/2008 6:48:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Μιανμάρ για μη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εξέδωσε το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Παράλληλα καλείται το καθεστώς της Μιανμάρ, να απελευθερώσει τους πολιτικούς κρατούμενους "αλλά χωρίς κανέναν απολύτως προκαταρκτικό όρο". Στην απόφαση που συμφώνησαν και τα 47 κράτη που απαρτίζουν το Συμβούλιο, γίνεται λόγος για "συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως εξίσου και των θεμελιωδών ελευθεριών του λαού, εκ μέρους της κυβέρνησης της Μιανμάρ". Ανάμεσα στα αιτήματα της ανακοίνωσης συμπεριλαμβάνεται το σταμάτημα της καταστρατήγησης θεμελιωδών ελευθεριών του λαού της Μιανμάρ, καθώς και η παραπομπή στη δικαιοσύνη της χώρας, όσων συνέβαλλαν στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των πολιτών της ασιατικής χώρας.

    [06] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό

    Κινητοποιήσεις από τη ΓΣΕΕ

    28/3/2008 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με προσφυγές στη δικαιοσύνη και νέες απεργιακές κινητοποιήσεις η ΓΣΕΕ θα επιδιώξει να ακυρωθούν διατάξεις του ασφαλιστικού. Βέλη εναντίον της ΠΑΣΚΕ εξαπέλυσε ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ, Κώστας Πουπάκης για τη μεθοδολογία της έρευνας της ALKO που έγινε για λογαριασμό της Συνομοσπονδίας, ,ενώ κατηγόρησε τις συνδικαλιστικές παρατάξεις για τη συλλογή υπογραφών. Να μην ορίσουν εκπροσώπους στα νέα διοικητικά συμβούλια των ταμείων που ενοποιούνται κάλεσε τις οργανώσεις η Αυτόνομη Παρέμβαση. Απεργιακές κινητοποιήσεις προανήγγειλε σε σωματεία και εργατικά κέντρα το ΠΑΜΕ ζητώντας την ακύρωση της νέας εθνικής σύμβασης εργασίας. Τη Δευτέρα προγραμματίζεται παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή ενώ τη Πέμπτη οι συνδικαλιστικοί φορείς πρόκειται να επιδώσουν στο Προεδρείο της Βουλής τις υπογραφές που συλλέγουν για το ασφαλιστικό. Δριμεία επίθεση κατά της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό εξαπέλυσε από τη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, και κάλεσε τους νέους να αγωνιστούν για να υπερασπιστούν την κοινωνία από το κυνήγι του κέρδους. Με αφορμή τις κατηγορίες που δέχεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ για έλλειψη πολιτικών επιχειρημάτων, ο Πρόεδρος του Συνασπισμού τόνισε ότι η δυναμική που παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ απηχεί μια ευρύτερη κοινωνική αντίδραση για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.

    [07] Οικονομία

    Αποφασίζουν για νέα απεργία στον ΟΤΕ

    28/3/2008 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2008 6:32:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Παράνομη αλλά όχι καταχρηστική, έκρινε την απεργία της ΟΜΕ-ΟΤΕ,το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι συνέχισαν πάντως και σήμερα την απεργία τους ενώ αυτή την ώρα αποφασίζουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Η διοίκηση του ΟΤΕ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για ωμό εκβιασμό των συνδικαλιστών προς όσους εργαζόμενους επιθυμούν να εργαστούν, ενώ κατέθεσε και νέα προσφυγή, κατά της σημερινής απεργίας της ΟΜΕ/ΟΤΕ. Το θέμα προκαλεί και έντονη πολιτική αντιπαράθεση.

    Ανακοίνωση του ΟΤΕ

    Με μαύρα πανό και τη γερμανική σημαία οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ εκδήλωσαν και σήμερα την αντίθεση τους στην πώληση του μετοχικού πακέτου 20% από τη ΜΑΡFΙΝ στην DEUTSCHE TELECOM.

    Οι συνδικαλιστές της ΟΜΕ-ΟΤΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους και να μην επιτρέχουν στην γερμανική εταιρία να πάρει ή να μπει στο μάνατζμεντ του Οργανισμού.

    Ο ΟΤΕ από την πλευρά του, σε ανακοίνωση του καταγγέλλει την ΟΜΕ-ΟΤΕ για τρομοκρατικές μεθόδους και κατάφωρη παραβίαση του δικαιώματος της εργασίας και επισημάνει:

    "Η "απεργία" διεξάγεται με τη μέθοδο της βίαιης παρεμπόδισης του προσωπικού να εισέρθει σε κτίρια του ΟΤΕ. Η ΟΜΕ-ΟΤΕ έχει φράξει την είσοδο με αλυσίδες στο μέγαρο του ΟΤΕ και στα κτίρια της 3ης Σεπτεμβρίου, της Αθηνάς και αλλού και ασκεί ωμό εκφοβισμό σε όσους προσέρχονται να εργαστούν. Εκτός από τους εργαζόμενους ταλαιπωρούνται και οι πελάτες του ΟΤΕ, ενώ ο μόνος που ευνοείται είναι ο ανταγωνισμός"

    Η ανακοίνωση του ΟΤΕ καταλήγει ως εξής:"Κατά σύμπτωση τη νύχτα της Πέμπτης 27/3 έγινε εμπρησμός τεσσάρων αυτοκίνητων του ΟΤΕ"

    Τα ξημερώματα, εκτός από εμπρησμούς αυτοκίνητων σε διαφορές περιοχές της Αθήνας, άγνωστοι πυρπόλησαν και τέσσερα οχήματα του ΟΤΕ που ήταν σταθμευμένα στην οδό Σχολείου στην Άγια Παρασκευή.

    Η διοίκηση του ΟΤΕ κατέθεσε σήμερα νέα προσφυγή στο Μονομελές Πρωτοδικείο, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η σημερινή απεργία των σωματείων εργαζομένων στον Οργανοσμό.

    Η αγωγή της διοίκησης του ΟΤΕ συζητήθηκε χωρίς να εξεταστούν μάρτυρες των δύο πλευρών και με την απουσία των πληρεξουσίων συνηγόρων των εργαζομένων.

    Η απόφαση του δικαστηρίου πιθανότατα θα έχει εκδοθεί μέχρι το βράδυ.

    Το θέμα του ΟΤΕ προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση την Πέμπτη στη Βουλή.

    Αναφερόμενος στην είσοδο DEUTSCHE TELECOM στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου έκανε λόγο για ξεπούλημα με κυβερνητική εγγύηση, αιφνιδιαστικό αφελληνισμό της επιχείρησης έγκλημα σε βάρος της εθνικής οικονομίας, με βαριά την οσμή του σκανδάλου.

    Οι κανόνες που διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον και την εθνική ασφάλεια θα εφαρμοσθούν και στην περίπτωση του ΟΤΕ, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης από το βήμα της Βουλής, νωρίτερα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μίλησε επίσης και για σενάρια "συνωμοσίας" που είδαν αυτές τις μέρες το φως της δημοσιότητας και "υιοθετήθηκαν άκριτα" από την αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι δεν έχουν καμία βάση και δεν τιμούν αυτούς που τα υιοθετούν, διότι πολλά από αυτά τα σενάρια συνωμοσίας διακινούνται από τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ που δεν θέλουν έναν ΟΤΕ σύγχρονο και δυναμικό.

    Αιχμές για τη δικαστική απόφαση που έκρινε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον ΟΤΕ παράνομες αφήνει με ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    "Είναι μια απόφαση τρομοκρατική που υπαγορεύεται από τα συμφέροντα των μετόχων του ΟΤΕ και την πολιτική της κυβέρνησης ".

    Εθνικό έγκλημα χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης η ΓΣΣΕ σε ανακοίνωση της ,στην οποία επισημάνει: " Ο αγώνας των εργαζομένων του ΟΤΕ και των άλλων επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα είναι Πανεργατικό αίτημα και απαίτηση ολόκληρης της κοινωνίας."

    Αντίδραση από το ΠΑΣΟΚ

    Με κοινή τους δήλωση τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Ντίνος Ρόβλιας και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, τονίζουν ότι: "Οι δικαστικές διώξεις των τελευταίων ημερών κατά των εργαζομένων - απεργών αναδεικνύουν μια κυβέρνηση κοινωνικά απομονωμένη και αναιμική, που προσπαθεί να επιβάλει τις πολιτικές της και τις πρακτικές της μέσω των δικαστηρίων. Ταυτόχρονα, προσβάλλεται βάναυσα, με εντολή της κυβέρνησης, ο νομικός μας πολιτισμός. Σήμερα η κυβέρνηση, μέσω του κομματικού διοικητή του ΟΤΕ, εστράφη ξανά κατά των εργαζομένων στο Όμιλο ΟΤΕ, με στημένες διαδικασίες "εξπρές", που δεν τηρούν στοιχειωδώς τα προσχήματα. Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα πιέζουν την κυβέρνηση και η κυβέρνηση την δικαιοσύνη, με σκοπό να τρομοκρατηθούν οι εργαζόμενοι και να καμφθεί ο αγώνας τους για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Η κυβέρνηση Καραμανλή μετέφερε το κέντρο βάρους της πολιτικής ζωής του τόπου στα δικαστήρια. Αρχειοθετεί έτσι τις δικές της ευθύνες και ποινικοποιεί την οποιαδήποτε αντίθεση στις μεθοδεύσεις της".

    [08] Πολιτική

    Ανακοίνωση Τύπου -Βουλή

    Συνάντηση Σιούφα Καρογιάν

    28/3/2008 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με το νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Μάριο Καρογιάν συναντήθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, πριν από την έναρξη των εργασιών της Συνόδου της 4ης Ολομέλειας της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης. Ο κ. Σιούφας συνεχάρη τον Κύπριο ομόλογό του για την ανάληψη των καθηκόντων του και του ευχήθηκε δημιουργική θητεία και επιτυχίες στον υψηλό θεσμικό ρόλο του. Ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε την άριστη και αδιάλειπτη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων και αναφέρθηκε στις πρόσφατες κοινές συνεργασίες που είχαν συμφωνηθεί με το σημερινό Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Σιούφας επισήμανε τον ισχυρό συμβολισμό που σηματοδοτεί η διάνοιξη της οδού Λήδρας και τόνισε ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο στηρίζει τις προσπάθειες της Κυπριακής Κυβέρνησης για τη βιώσιμη λύση του Κυπριακού ζητήματος.

    Ο κ. Καρογιάν εξέφρασε τη βαθιά ικανοποίησή του για τις άριστες σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Ελλήνων και της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και την πεποίθησή του ότι μπορούν να γίνουν και νέα βήματα στο άμεσο μέλλον. Ανέφερε ότι η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποτελεί ουσιαστικό όργανο για την ανάπτυξη και εμβάθυνση της συνεργασίας των κοινοβουλίων των ευρωμεσογειακών χωρών, συνεργασία που έντονα επιθυμεί και προωθεί το Κυπριακό Κοινοβούλιο. Τέλος, ενημέρωσε τον Έλληνα ομόλογό του για τη δραστηριότητα που αναπτύσσει η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου στην κατεύθυνση αναβάθμισης των διακοινοβουλευτικών σχέσεων.

    [09] Πολιτική

    4ης Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση

    "Σταυροδρόμι λαών-πολιτισμών η Μεσόγειος"

    28/3/2008 10:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2008 2:57:30 μμ)

    Την 4η Ολομέλεια της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιείται στο Κβούρι, εγκαινίασε σήμερα Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στην ομιλία του υπογράμμισε ότι η Μεσόγειος, ως σταυροδρόμι των λαών και των πολιτισμών, αποτελεί και πρέπει να αποτελεί πηγή πλούτου, ανάπτυξης και προόδου. Ως εκ τούτου, είπε ο Πρωθυπουργός, απαιτείται η συνεργασία για την καλύτερη αξιοποίηση των "κοινών ευκαιριών", η εμπέδωση του οράματος της περιοχής όπου "το ιστορικό χτες συναντά το ελπιδοφόρο αύριο". Αναφερόμενος στην ατζέντα της Συνόδου -που στην αιχμή της έχει θέματα ενέργειας και προστασίας περιβάλλοντος- ο κ. Καραμανλής σημείωσε πως πρόκειται για την "διπλή σύγχρονη πρόκληση, που βρίσκεται στην αιχμή του ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος" και κάλεσε τα 37 μέλη της Συνέλευσης να αναδείξουν τις "κοινές καταβολές, να αντιμετωπίσουν από κοινού τις προκλήσεις και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ως προεδρεύων της Συνέλευσης σημείωσε εξάλλου στην εναρκτήρια ομιλία του ότι η ευρωμεσογειακή συνεργασία διανύει ήδη την 14η χρονιά από τη θεσμοθέτηση της διαδικασίας της Βαρκελώνης και την 4η χρονιά από την ίδρυση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, ενώ πρόσφατα δέχθηκε την ενθάρρυνση των ηγετών της Γαλλίας και της Γερμανίας για την ανανέωση και την ενίσχυσή της. Αναφερόμενος στην ατζέντα της συνόδου, τόνισε πως η ανάπτυξη, η ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος είναι "στόχοι αλληλένδετοι" και παρέπεμψε στη συνθήκη της Αθήνας (το 2005) που θεσμοθέτησε την ενεργειακή κοινότητα της ΝΑ Ευρώπης.

    Ο πρόεδρος του ελληνικού Κοινοβουλίου αναφέρθηκε ακόμη στην ελληνική πρόταση για τη δημιουργία μιας Ευρω-Μεσογειακής Ενεργειακής Συνεργασίας, ενώ απέδωσε έμφαση στη συζήτηση για μια νέα ενεργειακή πολιτική, που θα προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη και θα καθιερώνει τις ήπιες μορφές ενέργειας. "Η Ευρώπη, η Μεσόγειος, οι λαοί και οι χώρες μας, μπορούν σήμερα να στείλουν, από την Αθήνα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί την καλύτερη πολιτική, τη μεγαλύτερη κληρονομιά για τις επόμενες γενιές", τόνισε σχετικά.

    Ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Γιάννης Βαληνάκης υπογράμμισε το παλαιό και έντονο ενδιαφέρον της χώρας μας για την περιοχή της Μεσογείου, ενώ αναφερόμενος στη διαδρομή που διήνυσε η Εταιρική Σχέση της ΕΕ με τις χώρες της Μεσογείου (το 1995), ο κ. Βαληνάκης σημείωσε την ανάπτυξη του πολιτικού διαλόγου, της ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων, τον διαπολιτισμικό διάλογο, τη συνεργασία στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης. "Τώρα, συζητούμε την ουσιαστική ανάπτυξη της περιφερειακής διάστασης μιας ολοκληρωμένης συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ και τις χώρες της Νοτίου Μεσογείου", τόνισε ο Έλληνας αξιωματούχος αναδεικνύοντας τον ρόλο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης στο νέο σχήμα που δημιουργείται.

    Με την επισήμανση πως η Συνέλευση έχει αποκτήσει πολιτική διάσταση και αντιλαμβάνεται τη σπουδαιότητα των θεμάτων της περιοχής, ο κ. Βαληνάκης παρέπεμψε στη Διακήρυξη που υιοθέτησε πρόσφατα η 5η Ευρω-Μεσογειακή διάσκεψη υπουργών Ενέργειας με στόχο τη σταδιακή δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς ενέργειας στην περιοχή, με την παράλληλη προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης και της αξιοποίησης των εναλλακτικών πηγών ενέργειας. Αναφερόμενος επίσης στην εξέλιξη της Διαδικασίας της Βαρκελώνης σε μιά Ένωση για τη Μεσόγειο υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της αρχής της Συνιδιοκτησίας, ενώ σημείωσε ότι στην Ελλάδα θα συνέλθει τον Μάιο η 3η σύνοδος υπουργών Πολιτισμού με θέμα τον Διαπολιτισμικό διάλογο.

    Ο κ. Βαληνάκης εισηγήθηκε ακόμη τη δημιουργία ενός Μεσογειακού Προγράμματος Erasmus για την διαπανεπιστημιακή συνεργασία και τόνισε πως "κλειδί για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την πρόοδο, είναι η συνεργασία".

    Μιλώντας νωρίτερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σημείωσε πως οι αποφάσεις της Ε.Ε. έχουν επιπτώσεις στη Μεσόγειο, αλλά και αντίστροφα - η διαδραστική λειτουργία συνεπώς επιβάλλει τη συνεργασία για την αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων της εποχής. Ο κ. Μπαρόζο τόνισε επ αυτού ότι "η Μεσόγειος είναι άμεση προτεραιότητα για την ΕΕ" και σημείωσε πως στην πρόσφατη σύνοδο Κορυφής το μήνυμα αυτό ελήφθη και εξεπέμφθη. Οι 27 ηγέτες ζήτησαν την αναβάθμιση της Διαδικασίας της Βαρκελώνης, είπε ο κ. Μπαρόζο, ενώ αναφερόμενος στα απτά αποτελέσματα σημείωσε την επικείμενη ίδρυση του Ευρω-Μεσογειακού Πανεπιστημίου στη Σλοβενία, αλλά και τη συνεργασία που υπάρχει και πρέπει να ενισχυθεί σε θέματα μετανάστευσης.

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέφερε ακόμη ότι από τα κοινοτικά κονδύλια 10 δισ. ευρώ αφορούν τη Μεσόγειο και προσέθεσε ότι οι εισαγωγές από τις χώρες της Μεσογείου αυξάνονται κατά 4 ετησίως. Ωστόσο, παρατήρησε, η προοπτική της συγκρότησης μιας Μεσογειακής Ζώνης Ελεύθερων συναλλαγών βρίσκεται ακόμη μακριά, ενώ επίσης στον τριτογενή τομέα (στην παροχή υπηρεσιών) η Ευρωμεσογειακή συνεργασία έχει αποδώσει περιορισμένα αποτελέσματα, όπως λιγοστά είναι τα αποτελέσματα στην προστασία του περιβάλλοντος ή στην καθιέρωση της ισότητας των φύλων. Ο κ.Μπαρόζο παρατήρησε σχετικά, ότι τροχοπέδη στην περαιτέρω ανάπτυξη της Ευρωμεσογειακής Συνεργασία υπήρξαν οι κλυδωνισμοί στη Μέση Ανατολή, τόνισε όμως ότι μόνον μέσω της συνεργασία και του διαλόγου μπορεί να εμπεδωθεί η ειρήνη και η ασφάλεια σε μια περιοχή.

    "Σήμερα διακυβεύεται το μέλλον μας και η προστασία του περιβάλλοντος είναι η άμεση και ύψιστη προτεραιότητά μας", τόνισε εξάλλου στην παρέμβασή του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χ.Γκ.Πέτερινγκ. Υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος (αν και Γερμανός) διαπνέεται από την ακράδαντη πεποίθηση ότι "η Μεσόγειος είναι κοιτίδα της Ευρώπης και της δημοκρατίας, στο λίκνο της οποίας σήμερα βρισκόμαστε", όπως είπε χαρακτηριστικά, ο κ. Πέτερινγκ τόνισε πως η Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Συνέλευση πρέπει να ακολουθήσει την διεκδικητική διαδρομή που διέτρεξε η Ευρωβουλή "παλαιότερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε περιορισμένες αρμοδιότητες, σήμερα έχουμε ενισχυμένες εξουσίες", είπε και συνέστησε στη συνέλευση να αποκτήσει "διευρυμένες αρμοδιότητες, ώστε οι αποφάσεις της να είναι δεσμευτικές".

    [10] Πολιτική

    Μέτρα στήριξης των φτωχών οικογενειών

    28/3/2008 10:18:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μέτρα για τη βοήθεια φτωχών οικογενειών, που ξεπερνούν τις 152.000 στη χώρα μας, επεξεργάζεται το υπουργείο Υγείας. Την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος παρουσίασαν το "Εθνικό Πρόγραμμα Κοινωνικής Συνοχής και Αλληλεγγύης", το οποίο θα εφαρμοστεί στην Δ΄ προγραμματική περίοδο 2007-2013, και θα ανακοινωθεί σε ένα μήνα. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται εύρεση εργασίας για εκείνους που είναι για χρόνια άνεργοι ή λαμβάνουν προνοιακό επίδομα, και σε όσους είναι υπερχρεωμένοι με τραπεζικά δάνεια. Επίσης, θα υπάρξουν μέτρα στήριξης μονογονεϊκών οικογενειών. Το πρόγραμμα είναι επταετές, θα ξεκινήσει από τα μεγάλα αστικά κέντρα και θα χρηματοδοτηθεί από εθνικούς, διεθνείς και κοινοτικούς πόρους.

    Στόχος η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού

    Από τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κωνσταντόπουλος προκύπτει ότι 152.000 οικογένειες ζουν στην Ελλάδα στα όρια της φτώχειας, ενώ ο αριθμός των φτωχών παιδιών υπολογίζεται στις 410.000.

    Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από τις τράπεζες, το 7-8% των οικογενειών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον υπερδανεισμό.

    Το ζητούμενο για το υπουργείο Υγείας είναι να διερευνήσει ποιοί είναι πραγματικά στο όριο της φτώχειας και ποιοί όχι, κάνοντας ένα πλήρη κοινωνικό έλεγχο με δύο σημαντικά κριτήρια: το ένα θα αφορά τον έλεγχο εισοδήματος και το άλλο πώς η οικογένεια που δηλώνει ότι βρίσκεται στα όρια της φτώχειας προστατεύει τα ανήλικα παιδιά της.

    Οι πρωτοβουλίες του προγράμματος θα ανακοινωθούν σε ένα μήνα, ωστόσο έγιναν αναφορές σε παραδείγματα. Στόχος της πολιτείας θα είναι να προσεγγίζει έναν χρόνια άνεργο και να του προτείνει εναλλακτικές λύσεις για δουλειά, έναν ανάπηρο που αντί για το προνοιακό επίδομα των 300 ευρώ θα μπορεί να εργαστεί για παράδειγμα ως τηλεφωνητής για ένα 8ωρο και θα λαμβάνει 700 ευρώ.

    Ο κ. Αβραμόπουλος στην ομιλία του εξήγησε ότι οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος είναι η αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού σε όλες του τις διαστάσεις και η καταπολέμηση των διακρίσεων σε βάρος των λιγότερο ευνοημένων ομάδων του πληθυσμού. Το πρόγραμμα αυτό σχεδιάστηκε με βάση άλλα που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Γαλλία, όπως το "Help Mothers" (δηλαδή η δυνατότητα που δίνεται σε φτωχά κορίτσια να φιλοξενούνται και να μεγαλώνουν τα παιδιά εύπορων οικογενειών).

    Ο προϋπολογισμός για το Εθνικό Πρόγραμμα "Κοινωνική Συνοχή και Αλληλεγγύη" θα καλύπτεται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους και, όπως εξήγησε ο υφυπουργός, το πρόγραμμα θα αποτελέσει τον κύριο μηχανισμό που θα εκσυγχρονίσει το σύστημα κοινωνικής πρόνοιας, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης διαδικασίας μεταρρύθμισης του ελληνικού μοντέλου κοινωνικής προστασίας.

    [11] Πολιτική

    Για την ονομασία των Σκοπίων

    "Η Ελλάδα επιθυμεί λύση"

    28/3/2008 11:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/3/2008 4:03:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Ελάχιστα 24ωρα πριν από την κρίσιμη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Πρωθυπουργός διεμήνυσε χθες προς κάθε κατεύθυνση ότι το ελληνικό βέτο πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση για την ονομασία των Σκοπίων. Ο κ. Καραμανλής από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, καυτηρίασε την νέα πρόταση Νίμιτς, ως ψευδεπίγραφη λύση, που δεν μπορεί να γίνει δεκτή. Το Σκοπιανό ανέβασε κατακόρυφα την αντιπαράθεση και μέσα στη Βουλή ανάμεσα στην Υπουργό Εξωτερικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία ζήτησαν από την κυβέρνηση να μην κάνει πίσω από τη θέση "μη λύση σημαίνει και μη προσκληση". Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται μέσα στο Σαββατοκυριακο νεα προταση του ειδικου μεσολαβητη του ΟΗΕ. Εν τω μεταξύ, ιστορική χαρακτηρίζει τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζώρτζ Μπούς παραπέμποντας στις εργασίες της για τη λήψη της απόφασης σχετικά με τη διεύρυνση της Συμμαχίας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 28 March 2008 - 17:50:00 UTC