Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα Αναβολή
  • [02] Αντιδράσεις για το ασφαλιστικό
  • [03] Προφυλακιστέος ο εργατολόγος
  • [04] Στη Ρωσία ο Μπους τον Απρίλιο
  • [05] Αύξηση γαλλικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν
  • [06] Το "όχι" του Κλάους στη Συνθήκη της Λισαβόνας
  • [07] "Πράσινη" δυναστεία

    [01] Πολιτική

    Την Τρίτη η ψηφοφορία για το ασφαλιστικό

    Νέα Αναβολή

    26/3/2008 9:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 9:26:54 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Για την επόμενη εβδομάδα μετατίθεται η ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται στη Βουλή η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, με αιχμή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, η ψήφιση του οποίου μετατίθεται για την προσεχή Τρίτη. Την Πέμπτη συνεδριάζει η κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας, οπότε η συνεδρίαση της Βουλής αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 2μμ. Τα μεσάνυχτα της Παρασκευής αναμένεται η ονομαστική ψηφοφορία για την πρόταση μομφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, μοιραία πλέον θα συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Παράλληλα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ συνεχίζουν τη συλλογή υπογραφών από εργαζόμενους και πολίτες, υπέρ του δημοψηφίσματος. Σε σπασμωδική αντίδραση, δημιουργία εντυπώσεων και τακτικισμούς, απέδωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά την πρόταση δυσπιστίας, η οποία όπως είπε, απαντά ουσιαστικά στην πρόταση του ΣΥΝ για διενέργεια δημοψηφίσματος, καθώς τα δύο κόμματα αγωνίζονται για το ποιό θα καταλάβει το ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης. Επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν μπορεί να αρθρώσει μια σοβαρή πρόταση για το ασφαλιστικό, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης είπε η κυβέρνηση κατά την τριήμερη διαδικασία θα έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει το τεράστιο έργο και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν. Για προσχηματική πρόταση έκανε λόγο και ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος.

    Πολιτική αντιπαράθεση

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ ο Ευάγγελος Βενιζέλος τόνισε ότι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης αποτελεί η ταξική δεξιά στροφή με αντίπαλο την κοινωνική πλειοψηφία, ενώ επιτέθηκε κατά του Αλέκου Αλαβάνου που σχολίασε την πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ με τη φράση καλώς τα παιδιά, λέγοντας ότι η πολιτική δεν είναι παιδική χαρά. Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι στο Ασφαλιστικό η κυβέρνηση κάνει μια τρύπα στο νερό και άσκησε έντονη κριτική εφ όλης της ύλης. Η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε για ψευδεπίγραφη αντιπαράθεση των δύο μεγάλων κομμάτων, ασκώντας ταυτόχρονα κριτική στην πρωτοβουλία του ΣΥΝ σχετικά με το δημοψήφισμα. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης είπε ότι σοβαρό είναι το ασφαλιστικό αλλά σοβαρότερη η υπόθεση της με την πρόταση αυτή το ΠΑΣΟΚ προσφέρει υπηρεσία στην κυβέρνηση αφού για έξι μήνες μπαίνει στο απυρόβλητο εάν κάτι δεν πάει καλά στο σκοπιανό.

    [02] Οικονομία

    Νέος κύκλος κινητοποιήσεων

    Αντιδράσεις για το ασφαλιστικό

    26/3/2008 7:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/3/2008 10:46:31 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Σε νέα απεργιακή κινητοποίηση προχωράνε οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος την Πέμπτη 27 Μαρτίου, με την κάλυψη της ΟΤΟΕ. Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΟΤΟΕ η απεργία γίνεται "στο πλαίσιο των αντιδράσεων των τραπεζοϋπαλλήλων ενάντια στην αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης". Μέχρι την Παρασκευή απεργούν οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, αντιδρώντας στη μεταβίβαση του 20% των μετοχών του Οργανισμού στην Ντόιτσε Τέλεκομ, ενώ με ανακοίνωσή του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας, τάσσεται στο πλευρό τους, τονίζοντας ότι: "ο ΟΤΕ είναι Ελλάδα και η Ελλάδα δεν πωλείται". Το μεσημέρι της Πέμπτης αναμένεται να συζητηθεί η αγωγή της διοίκησης του ΟΤΕ με την οποία ζητά να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργιακή κινητοποίηση της ΟΜΕ ΟΤΕ. Σε απεργιακή κατεύθυνση κινούνται και οι δικηγόροι, καθώς με απόφασή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, καλεί τους δικηγόρους σε αποχή από τα καθήκοντά τους την Δευτέρα 31 Μαρτίου 2008 και την Τρίτη 1 Απριλίου 2008, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Σε αναβολή για τις 2 Απριλίου 2008, οδηγήθηκε η προγραμματισμένη για την Τετάρτη 27 Μαρτίου, συνάντηση της διεπιστημονικής επιτροπής για το ασφαλιστικό με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Θέμα της συνάντησης είναι η έκθεση των απόψεων της επιτροπής για το ασφαλιστικό, στον κ. Παπούλια. Στη διεπιστημονική επιτροπή συμμετέχουν: η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, η Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αθηνών.

    [03] Κοινωνία

    Προφυλακιστέος ο εργατολόγος

    26/3/2008 10:35:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά από την 12ωρη απολογία του ενώπιον του δεύτερου ειδικού ανακριτή, ο εργατολόγος που κατηγορείται στην υπόθεση Ζαχόπουλου, κρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης προφυλακιστέος. Ο εργατολόγος κλήθηκε να απολογηθεί για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης από κοινού, παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων από κοινού και συμμετοχή σε απόπειρα αυτοκτονίας από κοινού. Μετά την ολοκλήρωση της απολογίας και την ομόφωνη κρίση ανακριτή και εισαγγελέα, οι συνήγοροί του κ.κ. Νίκος Μαυρομάτης και Γιάννης Κότσιος προέβησαν στην ακόλουθη δήλωση: "Ο βαρέως ασθενών εντολέας μας κρίθηκε αδίκως προσωρινά κρατούμενος. Θυσιάστηκε ως Ιφιγένεια προκειμένου να άρει τις αμαρτίες τρίτων για τις οποίες δεν έχει ευθύνη. Επειδή, όμως, συνεχίζει να έχει εμπιστοσύνη στην δικαιοσύνη θα συνεχίσει την προσπάθειά του γιατί είναι αθώος. Κατέθεσε την αλήθεια διότι αυτή είναι ο μόνος σύμμαχός του, καθώς δεν μετείχε, ούτε μετέχει σε θολές συμφωνίες, ούτε προσπάθησε να διαστρεβλώσει την αλήθεια και την κοινή λογική όπως ήδη έχει γίνει σε αυτή την υπόθεση". Σε ερώτηση τι ισχυρίζεται ο κατηγορούμενος για την κατηγορία της απόπειρας εκβίασης, οι συνήγοροί του επανέλαβαν ότι είναι αθώος, τονίζοντας ότι "η εκβίαση είχε συντελεστεί πολύ πριν την 20η Νοεμβρίου, οπότε συνάντησε την 35χρονη". Σύμφωνα με τους συνηγόρους του, ο εργατολόγος έλαβε γνώση για πρώτη φορά σχετικά με την ύπαρξη κασέτας κατά την επίσκεψή τους (με την 35χρονη) στην εφημερίδα "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ". Προηγουμένως, γνώριζε αόριστα την ύπαρξη ενός υλικού, χωρίς να ξέρει τι ήταν αυτό το υλικό. Ο κατηγορούμενος θα οδηγηθεί απόψε στην Ασφάλεια και το πρωί της Πέμπτης θα μεταχθεί στις φυλακές Κορυδαλλού, όπου σύμφωνα με τους συνηγόρους του θα ζητήσει να κρατηθεί στο νοσοκομείο των φυλακών.

    [04] Κόσμος

    ΗΠΑ/Ρωσία

    Στη Ρωσία ο Μπους τον Απρίλιο

    26/3/2008 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στην αρχή Απριλίου θα επισκεφθεί τη Ρωσία ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους όπως κοινοποίησε σήμερα, "προσκεκλημένος" του Ρώσου ομολόγου του Βλαντιμίρ Πούτιν. "Πρόκειται να μεταβώ στη Ρωσία, προσκλήθηκα προς τούτο, ο πρόεδρος Πούτιν με προσκάλεσε", δήλωσε πριν στους διπλωματικούς συντάκτες στον Λευκό Οίκο. "Ελαβα πρόσκληση να μεταβώ στο Σότσι -θέρετρο, όπου βρίσκεται η εξοχική κατοικία του ρώσου προέδρου -για να συζητήσουμε τη στρατηγική συμφωνία, ουσιώδες στοιχείο της οποίας είναι η αντιπυραυλική άμυνα". Δόθηκε εξάλλου η διευκρίνιση, ότι στη Ρωσία ο πρόεδρος Μπους θα φθάσει μετά την επίσημη επίσκεψή του στην Κροατία (4 και 5 Απριλίου), μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι (2-4 Απριλίου).

    [05] Κόσμος

    Γαλλία -Αφγανιστάν

    Αύξηση γαλλικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν

    26/3/2008 9:24:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Την ενίσχυση των γαλλικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν θα προτείνει την ερχόμενη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα από το Λονδίνο. "Η Γαλλία έχει προτείνει στους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ μία στρατηγική που θα επιτρέψει στον αφγανικό λαό και στη νόμιμη κυβέρνησή του να οικοδομήσουν ένα ειρηνικό μέλλον", τόνισε ο Σαρκοζί, χωρίς ν ανακοινώνει το μέγεθος των ενισχύσεων, στην ομιλία του ενώπιον των δύο σωμάτων του βρετανικού Κοινοβουλίου, στο Μέγαρο Ουέστμινστερ. "Εάν οι προτάσεις μας γίνουν αποδεκτές, η Γαλλία θα προτείνει κατά τη σύνοδο του Βουκουρεστίου να ενισχύσει τη στρατιωτική της παρουσία", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε επίσης: "Δεν μπορούμε να δεχθούμε μία επιστροφή των Ταλιμπάν και της Αλ Κάιντα στην Καμπούλ. Απαγορεύεται να ηττηθούμε, ακόμη κι εάν η νίκη είναι δύσκολη". Η βρετανική εφημερίδα Τάιμς αποκάλυψε το Σάββατο πως ο Σαρκοζί πληροφόρησε τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν για τη βούλησή του ν αποστείλει άλλους 1.000 γάλλους οπλίτες στο Αφγανιστάν, αυξάνοντας τη δύναμη της χώρας στους 2.500 στρατιώτες. Γαλλικές πηγές επιβεβαίωσαν την προοπτική αυτή.

    [06] Κόσμος

    Τσεχία -ΕΕ

    Το "όχι" του Κλάους στη Συνθήκη της Λισαβόνας

    26/3/2008 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, τάχθηκε, ο πρόσφατα επανεκλεγείς πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους, κατά την τωρινή του επίσκεψη εργασίας στη Βιέννη. Ο κ. Κλάους τόνισε πως ως πολίτης θα την καταψήφιζε σε περίπτωση που διενεργείτο σχετικό δημοψήφισμα, όμως ως πρόεδρος της χώρας του θα τη σεβαστεί και δεν θα εμποδίσει ούτε θα περιπλέξει τη διαδικασία επικύρωσής της από την τσεχική Βουλή. Ο κ. Κλάους ως γνωστόν δεν εκτιμά ιδιαίτερα την υπόθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν αφήνει ευκαιρία να μην επιτεθεί ενάντια σε αποφάσεις της, θεσμούς της και πολιτικούς της. Ο κ. Κλάους, ο οποίος είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις και κατά της ένταξης της Τσεχίας στην ΕΕ - παραλληλίζοντας μεταξύ άλλων το "σύστημα των Βρυξελλών" με το "σύστημα του σοβιετικού μπλοκ" - "βλέπει" στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, της οποίας η επικύρωση από την τσεχική Βουλή θα γίνει πιθανότατα το ερχόμενο φθινόπωρο, πολλές ομοιότητες με το απορριφθέν Ευρωπαϊκό Σύνταγμα. Ενδεικτική των επιφυλάξεων του Τσέχου προέδρου κατά της συμμετοχής στην ΕΕ είναι και η προειδοποίηση που του αποδίδεται, πως η χώρα του "θα διαλυθεί μέσα στην ΕΕ και θα εξαφανιστεί όπως ένα κομμάτι ζάχαρης μέσα στον καφέ".

    Ο Πρόεδρος της Τσεχίας στις συνομιλίες του στη Βιέννη με τον Αυστριακό ομόλογό του Χάιντς Φίσερ, συζήτησε σχετικά με την προεδρία που θα ασκήσει στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2009 η χώρα του, όπως και το ζήτημα του Κοσόβου, στο οποίο ο ίδιος τηρεί αντίθετη στάση με εκείνη της κυβέρνησης στην Πράγα.

    Όσον αφορά στο θέμα του Κοσόβου, ο κ. Κλάους συμμερίζεται την αρνητική θέση των Σοσιαλδημοκρατών και των Κομμουνιστών στην Τσεχία και δεν αφήνει ευκαιρία για να προειδοποιήσει πως η ανεξαρτησία του Κοσόβου και η αναγνώρισή της αποτελούν ένα "επικίνδυνο προηγούμενο".

    Οι πρόεδροι της Αυστρίας και της Τσεχίας συμφώνησαν στη Βιέννη να συναντηθούν στις 20 Αυγούστου στα αυστρο-τσεχικά σύνορα για να τιμήσουν την 40ή επέτειο της "Ανοιξης της Πράγας", κατά την οποία, όπως τόνισε στις συνομιλίες ο κ. Κλάους, η Αυστρία είχε δεχτεί και είχε παράσχει άσυλο σε χιλιάδες πολιτικούς πρόσφυγες από την τότε Τσεχοσλοβακία, ανάμεσά τους και στη δική του αδελφή. Σημαδιακή της επίσκεψης εργασίας τού κ. Κλάους στην Αυστρία υπήρξε και η χθεσινοβραδινή παρουσίαση από τον ίδιο στην ξακουστή πινακοθήκη "Αλμπερτίνα" της Βιέννης - με τη μεγαλύτερη συλλογή παπύρων στον κόσμο - του βιβλίου του με τίτλο "Γαλάζιος πλανήτης σε πράσινα δεσμά-Τι απειλείται, το κλίμα ή η ελευθερία", στο οποίο ο Τσέχος πρόεδρος εκτιμά, μεταξύ άλλων, πως η "γενική υστερία για κλιματική καταστροφή συνιστά κίνδυνο για την ελευθερία".

    [07] Μπάσκετ

    "Πράσινη" δυναστεία

    26/3/2008 9:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διατήρησε τα κεκτημένα του ο Παναθηναϊκός καθώς για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά κατέκτησε το κύπελλο Ελλάδας στο μπάσκετ. Με καταιγισμό τριπόντων στη δεύτερη και στην τρίτη περίοδο και ύστερα από ένα "χιτσκοκικό" φινάλε στην τέταρτη, οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς επιβλήθηκαν με 81-79 του Ολυμπιακού στο κλειστό του Ελληνικού και έκαναν το 4/4 στις μεταξύ τους αναμετρήσεις σε τελικό στον συγκεκριμένο θεσμό. Οι "ερυθρόλευκοι" ήθελαν πολύ τον πρώτο τίτλο τους από το 2002, ισοφάρισαν, 78-78, 12΄΄ πριν τη λήξη με τον Γκριρ όταν ο ίδιος αστόχησε εσκεμμένα σε δεύτερη βολή κι εν συνεχεία πέτυχε το δίποντο μετά από ριμπάουντ του Μπουρούση, αλλά τελικά δεν κατάφεραν να πανηγυρίσουν το 8ο Κύπελλο Ελλάδας στην ιστορία τους. Πρώτος σκόρερ των "πρασίνων" αναδείχτηκε ο Βασίλης Σπανούλης (20π.) που παρ ολίγον να γίνει μοιραίος όταν αστόχησε σε δύο βολές στα 22΄΄ κι ενώ ο Παναθηναϊκός είχε προβάδισμα τριών πόντων (75-78). Παίκτης "κλειδί" για τους "πράσινους" υπήρξε ο Κώστας Τσαρτσαρής, ενώ άσοι στο μανίκι του Ομπράντοβιτς, οι Περπέρογλου και Ουίνστον. Ο Γκριρ ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού (28π.), αλλά ο τίτλος χάθηκε όταν ο βραχύσωμος Αμερικανός αστόχησε στη δεύτερη βολή, 5΄΄ πριν τη λήξη, ενώ αν ευστοχούσε η ομάδα του Πειραιά θα ισοφάριζε σε 80-80. Κακές επιλογές εκατέρωθεν, αρκετά λάθη και χαμηλό σκορ ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά του πρώτου δεκαλέπτου η λήξη του οποίου βρήκε τους δύο "αιωνίους" ισόπαλους, 12-12. Ο Γιαννάκης ξεκίνησε με τον Γιώργο Πρίντεζη στην πεντάδα και τον Γιάννη Μπουρούση στη φροντ λάιν του Ολυμπιακού πλαισίωσε ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος. Στον αντίποδα, ο Ομπράντοβιτς ξεκίνησε βασικούς τους Περπέρογλου και Ουίνστον για να βοηθούν τον Μάικ Μπατίστ, ενώ Σπανούλης και Διαμαντίδης επιλέχτηκαν στην περιφέρεια. Οι "πράσινοι" που έκαναν πολλά φάουλ για να σταματήσουν τον αντίπαλο ξεκίνησαν προηγούμενοι 0-4 με καλάθια των Σπανούλη, Περπέρογλου για να ισοφαρίσει σε 4-4 ο Ολυμπιακός με ενέργειες των Βασιλόπουλου και Μπουρούση. Αυτοί οι δύο ήταν και οι μοναδικοί σκόρερ των "ερυθρόλευκων" στην πρώτη περίοδο με τον Βασιλόπουλο να σημειώνει τους 7 και τον Καρδιτσιώτη σέντερ τους υπόλοιπους 5. Ο κάτοχος του τίτλου Παναθηναϊκός προηγήθηκε δύο φορές με +3, 4-7 και 7-10 με τρίποντα από Σπανούλη και Ουίνστον, ενώ η τιμή της διαφοράς έφτασε και στο +5 για τους "πράσινους" με καλάθι του Γιασικεβίτσιους μετά από πετυχημένο σκριν του Μπατίστ και χάρη στην καλή άμυνα (3 κλεψίματα). Όμως το πρώτο τρίποντο του Ολυμπιακού στον αγώνα δια χειρός Βασιλόπουλου και το δίποντο του Μπουρούση επέτρεψαν ένα σερί 5-0 στον Ολυμπιακό που είχε σ αυτό το διάστημ 8 ριμπάουντ έναντι 4 των "πρασίνων" (και τα τέσσερα αμυντικά). Με δύο εύστοχα τρίποντα (Γιασικεβίτσιους, Τσαρτσαρής) ξεκίνησε ο Παναθηναϊκός και έξι συνολικά... μόνο στη δεύτερη περίοδο. Όμως αν και ο Ολυμπιακός υπήρξε μόλις δύο φορές τυχερός έξω από τα 6.25 (Τεόντοσιτς και Ματσιγιάουσκας) κατάφερε χάρη στην άμυνά του να "ψαλιδίσει" τη διαφορά των 8 πόντων (19-27, 22-30 και 28-34) που οικοδόμησε ο πολυνίκης του θεσμού... τρεις φορές μέχρι το ημίχρονο. Γιαννάκης και Ομπράντοβιτς έκαναν διαγωνισμό.... αλλαγών μέχρι το τέλος του 20αλέπτου με τον Παναθηναϊκό να έχει ένα διάστημα εκπληκτικής κυκλοφορίας της μπάλας, ομαδικότητα (7 ασίστ έναντι 3 του Ολυμπιακού στο 20΄) και ηγέτες τους Σπανούλη (13π.), Τσαρτσαρή (8π.). Στον Ολυμπιακό ήταν κυρίως η άμυνα, ο Μαρκ Τζάκσον (8 πόντους στη δεύτερη περίοδο) και οι βολές (9/10 έναντι 2/3 για τον Παναθηναϊκό) που τον διατήρησαν στο -4, 30-34 στο ημίχρονο (άποντοι οι Μπατίστ και Διαμαντίδης σε ολόκληρο το πρώτο μέρος). Ο καταιγισμός τριπόντων και στην 3η περίοδο (άλλα 5 σ΄ αυτό το διάστημα και 13/23 στο 30΄) για τον Παναθηναϊκό (Ουίνστον, Διαμαντίδης και δύο ο Περπέρογλου) είχε ως αποτέλεσμα να εκτοξευθεί για πρώτη φορά στο +9, 39-48, η τιμή της διαφοράς. Ο Λιν Γκριρ που σημείωσε 13 πόντους στο 3ο δεκέλεπτο μείωσε από τα 6.25 σε 42-48, αλλά λίγο αργότερα ένα νέο τρίποντο από τον Νίκο Χατζηβρέττα διαμόρφωσε το 47-53 υπέρ του Παναθηναϊκού. Όπως είχε μπει... έτσι βγήκε ο Ιάκωβος Τσακαλίδης για τον Ολυμπιακό αφού το γρήγορο παιχνίδι των "πρασίνων" δεν ευνόησε την παραμονή του, ενώ ο Βασιλειάδης έκανε την πρώτη εμφάνισή του δίπλα στους Βασιλόπουλο, Μπουρούση. Χάρη σε βολές του Γκριρ, ο Ολυμπιακός μείωσε στους 3 πόντους την τιμή της διαφοράς, 50-53, Ο Τζάκσον αντικατέστησε τον Μπουρούση και ο Ντικούδης τον Μπατίστ, για να διαμορφώσουν το 50-57 Ουίνστον και Σπανούλης πριν λήξει στο +10, 50-60 το τρίτο δεκάλεπτο. Το τρίποντο του Τσαρτσαρή με την έναρξη της τέταρτης περιόδου, είχε ως αποτέλεσμα να ανέβει ακόμη περισσότερο η διαφορά (+13 για πρώτη φορά), 50-63 για τον Παναθηναϊκό που είχε κορυφαίους τους Περπέρογλου, Ουίνστον και Διαμαντίδη. Τζάκσον και Μπλάκνεϊ μείωσαν σε 57-65 για τον Ολυμπιακό μετά από επιθετικό φάουλ του Μπατίστ, αλλά ο Αμερικανός πάουερ φόργουορντ των "πρασίνων" διαμόρφωσε το 57-67. Ο Τεόντοσιτς με 5 προσωπικούς πόντους μείωσε σε 62-67 και ο Διαμαντίδης ευστόχησε ακολούθως σε 2 βολές. Τρεις βολές του Γκριρ και η ομάδα του Πειραιά μείωνε στους 4, 65-69, ενώ ο Μπουρούσης μείωσε και στο καλάθι, 67-69, 2.23΄΄ πριν τη λήξη. Ο Κώστας Τσαρτσαρής, όμως με ένα ακόμη τρίποντο έβαζε φωτιά στις κερκίδες των φιλάθλων του Παναθηναϊκού, 67-72. Με τον ίδιο τρόπο απάντησε ο πρώτος σκόρερ του τελικού, Λιν Γκριρ, 70-72, αλλά ο Σπανούλης είχε επίσης την απάντηση, 70-75 έξω από τα 6.25 για τον Παναθηναϊκό που στη συνέχεια με τρίποντο και μία βολή του Σπανούλη ξέφυγε με 72-76 και 73-78. Όμως, ο Γκριρ με δύο εύστοχες βολές μείωσε ξανάβαλε τον Ολυμπιακό στο παιχνίδι, 75-78 και όταν ο Σπανούλης αστόχησε δύο φορές από τη γραμμή του φάουλ, 22.9΄΄ πριν το τέλος, ο Ολυμπιακός είχε την τύχη στα χέρια του. Ο Γκριρ στα 16.9΄΄ κέρδισε το φάουλ, ευστόχησε στην πρώτη βολή, εσκεμένα αστόχησε στη δεύτερη, ο Μπουρούσης έδιωξε την μπάλα που κατέληξε στα χέρια του Αμερικανού γκαρντ των "ερυθρόλευκων" κι εκείνος ισοφάρισε σε 78-78 μ ένα παληκαρίσιο καλάθι. Το φάουλ, όμως του Ματσιγιάουσκας στον Γιασικεβίτσιους επέτρεψε στον Λιθουανό να "γράψει" το 78-80 κι όταν ο Γκριρ... πήγε να κάνει το ίδιο κόλπο, όπως νωρίτερα αστοχώντας στη δεύτερη βολή, ο Τσαρτσαρής ήταν εκεί και πήρε το ριμπάουντ. Ο Ουίνστον κέρδισε φάουλ αμέσως μετά και με μία εύστοχη βολή "επισφράγισε" την μεγάλη νίκη του Κυπελλούχου Ελλάδας 2008, Παναθηναϊκού. Τα δεκάλεπτα: 12-12, 34-30, 60-50, 81-79 Διαιτητές: Βορεάδης, Ζαβλανός, Κουκουλεκίδης Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 2, Πρίντεζης, Ματσιγιάουσκας 5 (1), Τεόντοσιτς 8 (2), Μπουρούσης 11, Τσακαλίδης, Γκριρ 28 (4), Βασιλόπουλος 15 (2), Βασιλειάδης, Τζάκσον 10 Παναθηναϊκός (Ζέλικο Ομπράντοβιτς): Περπέρογλου 8 (2), Σπανούλης 20 (4), Πρκάτσιν, Μπατίστ 5, Χατζηβρέττας 6 (2), Ντικούδης, Τσαρτσαρής 14 (4), Διαμαντίδης 9 (1), Ουίνστον 11 (2), Γιασικεβίτσιους 8 (1)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 26 March 2008 - 21:49:47 UTC