Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό
  • [02] Μαζική κινητοποίηση
  • [03] Σκοπιανό: Νέος κύκλος προσπαθειών
  • [04] Μήνυμα Λάντεν προς Ευρώπη
  • [05] Συνάντηση Χριστόφια -Ταλάτ
  • [06] Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες και αυτοκίνητα
  • [07] Πακιστάν: Αύριο το όνομα του υποψηφίου
  • [08] 'Εψαχναν για τον Ομπάμα
  • [09] ΔΕΗ: Παράταση για την εξόφληση λογαριασμών
  • [10] Συνάντηση Δαλάι Λάμα - Νάνσι Πελόζι
  • [11] ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση Εθνικού συμβουλίου
  • [12] Ισχυρός σεισμός χωρίς θύματα

    [01] Πολιτική

    Ψηφίστηκε το Ασφαλιστικό

    21/3/2008 8:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 9:00:40 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων, το βράδυ της Πέμπτης στην ολομέλεια της Βουλής, η τετραήμερη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για τη μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Κατόπιν αιτήματος της αντιπολίτευσης, διεξήχθησαν ονομαστικές ψηφοφορίες, μία επί της αρχής και τρεις για κάθε μία από τις ενότητες των άρθρων του νομοσχεδίου, οι οποίες υπερψηφίστηκαν από 152 βουλευτές. Κατά ψήφισαν 13 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς, μετά το ΚΚΕ και το ΛΑΟΣ, αποχώρησαν από τη συζήτηση και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι δεν άφησε να ολοκληρωθεί ο κατάλογος των εγγεγραμμένων ομιλητών.

    Ένταση, που εξελίχθηκε σε έντονη αντιπαράθεση στην Βουλή, σημειώθηκε λίγο πριν αρχίσει η τρίτη και τελευταία ονομαστική ψηφοφορία που είχε ζητήσει το ΠΑΣΟΚ επί των άρθρων 146 και 148 του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από τη συνεδρίαση καταγγέλλοντας τόσο δια του αρχηγού του Γιώργου Παπανδρέου, όσο και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Χρήστου Παπουτσή: "βάναυση φίμωση του κοινοβουλίου", ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης έκανε λόγο για "ολίσθημα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ελλείψει θέσεων". Παρέμβαση έκανε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, που τόνισε ότι η πρόταση του κόμματός του είναι η πραγματική ριζοσπαστική πρόταση έξω από το δικομματισμό.

    Κατά τη χθεσινή τελευταία μέρα συζήτησης, η Φάνη Πάλλη Πετραλιά, με τροποποίηση στο νομοσχέδιο, απέσυρε τη διάταξη που προέβλεπε συνταξιοδότηση με 37 χρόνια εργασίας και 58ο έτος της ηλικίας και άφησε την προηγούμενη διάταξη που προβλέπει ότι με 37 χρόνια εργασίας, ο εργαζόμενος συνταξιοδοτείται ανεξαρτήτου ορίου ηλικίας. "Ευθύνη όλων μας είναι να συμπράξουμε και να συναποφασίσουμε αυτές τις απαραίτητες αλλαγές, που θα εξασφαλίσουν, σε βάθος χρόνου, για όλες τις γενιές, το δικαίωμα να έχουν μια αξιοπρεπή σύνταξη, που θα επιτρέψει σ αυτούς και τις οικογένειές τους να ζουν με τον τρόπο που πρέπει να ζει κάθε ελληνική οικογένεια", σχολίασε νωρίτερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σε υψηλούς τόνους

    Μεγάλη ασφαλιστική μεταρρύθμιση χαρακτήρισε το σχετικό νομοσχέδιο η υπουργός Απασχόλησης, δηλώνοντας υπερήφανη που ήταν η αρμόδια υπουργός για αυτή τη μεγάλη τομή που γίνεται, όπως τόνισε, στο ασφαλιστικό.

    "Στόχος του νομοσχεδίου είναι να διορθώσει τις στρεβλώσεις και τις παθογένειες που υπάρχουν και να φέρει την ισονομία", επισήμανε η Φάνη Πάλλη Πετραλιά κατά την συζήτηση επί της πρότασης για ονομαστική ψηφοφορία επί ενότητας. Παράλληλα, έδωσε έμφαση "στις ευνοϊκές", όπως είπε, "ρυθμίσεις που αφορούν την ενίσχυση της μητρότητας, για τις οποίες οι γυναίκες αγωνίστηκαν χρόνια και έδωσαν μάχες για αλλαγές" και πρόσθεσε ότι όλα όσα είχε γράψει στο βιβλίο της, τα πρεσβεύει και σήμερα.

    Ακόμα, η υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι θεώρησε λογικό, μετά τη σχετική πρόταση που έκαναν τόσο τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όσο και βουλευτές της συμπολίτευσης, να προχωρήσει στην κατάργηση του ορίου ηλικίας για τα 37 χρόνια εργασίας.

    Τέλος, η κα Πετραλιά προχώρησε σε μια ακόμα αλλαγή κάνοντας, εν μέρει δεκτή, πρόταση 13 βουλευτών της ΝΔ να ισχύσουν ευεργετικές διατάξεις για τη συνταξιοδότηση 1500 εργαζομένων σε αγροτικούς συνεταιρισμούς που οδηγούνται σε κλείσιμο. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση προβλέπεται ότι το καθεστώς λειτουργίας των συνεταιρισμών μπορεί να παραταθεί μέχρι το 2010, αντί του 2013 που πρότειναν οι βουλευτές, ώστε να μπορέσουν να εξασφαλίσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης όσοι έχουν 25 χρόνια εργασίας και έχουν συμπληρώσει το 45ο έτος της ηλικίας τους.

    Επίθεση κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε για "αυταρχικές λογικές" και "διολίσθησή της σε αντιδημοκρατικά μέσα απέναντι στους εργαζομένους", εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου .

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "κυβέρνηση μειοψηφίας", υποστήριξε ότι "ο πρωθυπουργός δεν ήταν παρών στη Βουλή για να μην απαντήσει γιατί αθέτησε τα τρία δεν", επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να αποσυρθεί το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που είναι νάρκη - όπως είπε - στα θεμέλια της κοινωνικής συνοχής και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει το νόμο όταν θα γίνει κυβέρνηση.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι με τη πολιτική της η κυβέρνηση, δίνει την εικόνα αυταρχισμού και διολίσθησης της εκτελεστικής εξουσίας με αντιδημοκρατικά μέσα, απέναντι σε ένα λαό που διεκδικεί τα αυτονόητα, τη σιγουριά για το αύριο και παλεύει για τα κεκτημένα του.

    Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προέβλεψε ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, ενώ μίλησε και για το "προοδευτικό πατριωτικό μέτωπο της αντιπολίτευσης που μπορεί να εμπνεύσει τον ελληνικό λαό".

    Τέλος, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης χαρακτήρισε ιδιαίτερα θετική την πρόταση του κ. Αλαβάνου για δημοψήφισμα και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι απέναντι στη κυβέρνηση, η οποία έχει μείνει μόνη της.

    Την έντονη αντίδραση του Υπουργού Εσωτερικών προκάλεσαν τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην παρέμβασή του, κάνοντας λόγο "για ανεύθυνη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης" και "για προσπάθεια διαστρέβλωσης της αλήθειας".

    "Είμαστε παράταξη των αποφάσεων, είστε παράταξη της φυγής και της άρνησης. Μέσα από τη διαστρέβλωση το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να αποπροσανατολίσει. Τα ίδια λέγατε και το 1992 με το νόμο Σιούφα ότι θα τον καταργήσετε. Όχι μόνο δεν το έκανε το ΠΑΣΟΚ αλλά παράτεινε και το ΛΑΦΚΑ που εμείς καταργήσαμε. Εσείς υποθηκεύσατε τις επόμενες γενιές εμείς ερχόμαστε να σώσουμε τις νέες γενιές", τόνισε χαρακτηριστικά ο Προκόπης Παυλόπουλος.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος σχολιάζοντας τα "περί απουσίας του πρωθυπουργού από τη συζήτηση του ασφαλιστικού" τόνισε χαρακτηριστικά: "Ο Πρωθυπουργός είναι εδώ. Και είναι εδώ και ψηφίζει κάθε φορά που ζητά ονομαστική ψηφοφορία η Αξιωματική Αντιπολίτευση υποστηρίζοντας την μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση. Αυτά τα τρία 'δεν' του πρωθυπουργού ισχύουν και το 'Δ' είναι με κεφαλαίο".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε παρέμβασή του από το βήμα της Βουλής, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε δημοψήφισμα για το ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι "δεν πρέπει να ρίξει το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας" ο οποίος έχει τη δυνατότητα να το αναπέμψει.

    "Πρέπει να κάνετε δημοψήφισμα, αν έχετε στοιχειώδη γενναιότητα. Γιατί δεν πρέπει να ρίξετε το μπαλάκι στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας με βάσει το Σύνταγμα, αν πιστεύει ότι είναι σε βάρος της χώρας και της κοινωνίας μπορεί να προχωρήσει σε αναπομπή του νομοσχεδίου", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

    Η ρύθμιση για το Ταμείο των Υπαλλήλων Τράπεζας Ελλάδος

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο θέμα της ενσωμάτωσης του Ταμείου Ασφάλισης των Υπαλλήλων της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤΣΠ-ΤΕ) στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ, για το οποίο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) με σχετική γνωμοδότηση εξέφρασε τις επιφυλάξεις της, λέγοντας ότι καταρχήν θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει το καθεστώς της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ως ανεξάρτητης Αρχής. Επιπροσθέτως. Στη γνωμοδότηση υπογραμμίζεται ότι η κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων της ΤτΕ απέναντι στο ΤΣΠ-ΤΕ μετά την ένταξή του στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ συνιστά νομισματική χρηματοδότηση προς το Δημόσιο, η οποία απαγορεύεται από το Άρθρο 101 της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

    Η Υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά απαντώντας σε αναφορά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφάνθηκε ότι η εν λόγω ρύθμιση "είναι ασύμβατη με το κοινωνικό δίκαιο", τόνισε πως οι υπάλληλοι της Τράπεζας της Ελλάδος εντάσσονται στο εθνικό δίκαιο.

    Η κα Πετραλιά αναρωτήθηκε αν με την αναφορά τους αυτή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θέλουν να βάλουν τον κ. Ζαν Κλόντ Τρισέ να νομοθετήσει για τους υπαλλήλους της ΤτΕ: "Εάν υπηρετείτε τους ξένους τραπεζίτες, να το πείτε εδώ. Εμείς δεν θα το κάνουμε", είπε η κα Πετραλιά, υπό τις διαμαρτυρίες των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Σημείωσε, επίσης, ότι με την υποχρέωση της ΤτΕ να δίνει τα 23 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ το χρόνο, επί 15 χρόνια, δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης που επιβάλλεται από τη συνθήκη της ΕΕ αλλά και από το νόμο 2076 του 1992: Αυτό το ποσό θα το καταβάλλει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως υπόχρεος εργοδότης, όπως και κάθε άλλη επιχείρηση, για την κάλυψη του κόστους που της αναλογεί, μετά την είσοδο του ταμείου αυτού στο ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Αυτό δεν συνιστά νομισματική χρηματοδότηση, είπε η κ. Πετραλιά.

    Για το ίδιο θέμα, ο Υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα απευθυνθεί στην ΕΚΤ, αλλά η γνώμη που επικρατεί είναι ότι δεν παραβιάζεται η απαγόρευση της νομισματικής χρηματοδότησης. Πρόσθεσε επίσης ότι η ΤτΕ ήδη καλύπτει το αναλογιστικό έλλειμμα του Ταμείου του προσωπικού της και ότι το ίδιο ισχύει και για τις δαπάνες μισθοδοσίας για πέντε χρόνια του προσωπικού της Τράπεζας που θα διατεθεί στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Όσο για τα υπηρεσιακά θέματα του προσωπικού "ουδόλως επηρεάζονται από τις διατάξεις του σχεδίου νόμου, επειδή διέπονται αποκλειστικά από τον κανονισμό λειτουργίας της Τράπεζας". Επίσης, με τις διατάξεις του νόμου οι εργαζόμενοι στην ΤτΕ "διατηρούν το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό καθεστώς".

    Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής εκτίμησε ότι έτσι εκτίθεται η χώρα, που "ετοιμάζεται να σκύψει το κεφάλι και να εισπράξει καρπαζιά". Η επιλογής σας, πρόσθεσε, είναι να βυθίσετε το ΙΚΑ και να στρέψετε τον κόσμο στην ιδιωτική ασφάλιση.

    Παράλληλα, ο κ.Παπουτσής άσκησε κριτική στο δημοσιογραφικό κλάδο ότι η απεργία του αυτές τις ημέρες στέρησε από το λαό την ενημέρωση για τα τεκταινομένα στη Βουλή. "Σήμερα, χθες και προχθές, άθελά τους ελπίζω, πρόσφεραν μια πολύ μεγάλη υπηρεσία στην κυβέρνηση. Στέρησαν από το λαό τη δυνατότητα να γνωρίζουν ποιοι δίνουν τη μάχη και πως, αλλά και να ενημερωθεί για τις κρυφές πλευρές του νομοσχεδίου που θα τις βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια. Δυστυχώς δεν προέβλεψαν απεργιακά δελτία και έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές, παρά τις παρεμβάσεις της ΓΣΕΕ", πρόσθεσε ο κ. Παπουτσής.

    Κόντρα Πετραλιά - Αλαβάνου

    Την αντίδραση της Υπουργού Απασχόλησης κ. Πετραλιά προκάλεσε η παρατήρηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου ότι το νομοσχέδιο, που "πλασαρίστηκε ως το επίκεντρο των μεταρρυθμίσεων της ΝΔ, δεν συζητείται με την παρουσία του Πρωθυπουργού".

    "Είναι φάντασμα; Είναι μαριονέτα επικοινωνιακών συμβούλων", ρώτησε ο κ. Αλαβάνος.

    Σχολιάζοντας τα λεχθέντα από τον κ. Αλαβάνο, η κα Πετραλιά απάντησε ότι απαιτείται σεβασμός στον πρωθυπουργικό θεσμό και στον πρωθυπουργό της Ελλάδας και εξέφρασε τη λύπη της που μια προσωπικότητα όπως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ "κατρακύλησε".

    Ο λαός μας έστειλε στη Βουλή για να δώσουμε λύσεις και όχι για να μιλάμε για νόμους - σκουπίδια και μαριονέτες, τόνισε η κ. Πετραλιά.

    Η Υπουργός Απασχόλησης έκανε λόγο για επικοινωνιακά τρυκ του Αλέκου Αλαβάνου και απευθυνόμενη προς το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως "μέχρι να αποφασίσουν σε ποια όχθη θα συναντηθούν, εμείς, η ΝΔ, δυναμικό ποτάμι, πάμε μπρος τη χώρα. Εσείς καθίστε στης όχθες, εμείς φεύγουμε, γιατί το θέλει ο ελληνικός λαός".

    Πρόταση για δημοψήφισμα

    Δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό ζήτησε από το βήμα της Βουλής ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Τοποθετούμενος επί της πρώτης ενότητας των άρθρων του νομοσχεδίου, ο κ. Αλαβάνος πρότεινε στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ενεργοποιήσουν από κοινού την πρόβλεψη του άρθρου 44 του Συντάγματος για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος επί νομοσχεδίων που ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.

    "Εξαιρετικής σημασίας" χαρακτήρισε την πρόταση Αλαβάνου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χρ. Παπουτσής. "Αποδεχόμαστε τη συλλογιστική της πρότασης Αλαβάνου", είπε και πρόσθεσε ότι καλούμε τον Συνασπισμό να αποδεχθεί κι εκείνος την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου για άμεση συνεύρεση των εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή προκειμένου να συζητήσουμε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε τις συγκεκριμένες προτάσεις.

    Δήλωση με την οποία συμφωνεί με την πρόταση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος έκανε ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ βιάστηκε, δήλωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σχολιάζοντας την πρόταση του Αλέκου Αλαβάνου να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το Ασφαλιστικό.

    Έπρεπε να είχαν προηγηθεί διαβουλεύσεις των κομμάτων και με το ΚΚΕ, "ώστε να μην εμφανιστεί υπαναχωρών και προσχωρών ο ΛΑΟΣ να δίνει λύση στη μεγάλης σημασίας πρωτοβουλία", δήλωσε ο κ. Ευ. Βενιζέλος. Και συνέχισε λέγοντας ότι "πρέπει με σοβαρότητα να αξιοποιούμε το μομέντουμ και όχι να ψαρεύουμε σε θολά νερά της συγκυρίας".

    Εξ άλλου, σε γραπτή δήλωσή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής τόνισε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ "θα υποβάλλει πρόταση για διενέργεια δημοψηφίσματος, συμβάλλοντας στην επίτευξη του αναγκαίου, κατά το Σύνταγμα, αριθμού βουλευτών". Βεβαίως, πρόσθεσε ο κ. Κανταρτζής, "είναι γνωστό ότι η διενέργεια δημοψηφίσματος εξαρτάται από την κυβερνητική πλειοψηφία και το αποτέλεσμα του δεν έχει δεσμευτικό, για την κυβέρνηση, χαρακτήρα".

    [02] Οικονομία

    Για την απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου

    Μαζική κινητοποίηση

    21/3/2008 8:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 11:25:33 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εν μέσω μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων ολοκληρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης η έγκριση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ να πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψήφισης του. Στις κινητοποιήσεις της Πέμπτης έλαβαν μέρος οι δικηγόροι, οι δάσκαλοι και οι δημοσιογράφοι που εργάζονται στα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Οι εργαζόμενοι στον Προαστιακό πραγματοποίησαν επαναλαμβανόμενες δίωρες στάσεις εργασίας, εκτελώντας μόνο ένα δρομολόγιο στις 11.38 Πειραιάς - Κιάτο και στις 19.14 Κιάτο - Πειραιάς, ενώ τα τρένα του ΟΣΕ παρέμειναν ακινητοποιημένα, εκτός από τις "Αμαξοστοιχίες Κοινωνικών Αναγκών". Από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης ξεκίνησε και η αποκομιδή των απορριμμάτων μετά την απόφαση των εργαζομένων της ΠΟΕ-ΟΤΑ να τερματίσουν την πολυήμερη απεργία τους, ενώ, ανεστάλη και η απεργία των εργαζομένων στη ΔΕΗ, με ομόφωνη απόφαση του ΔΣ της ΓΕΝΟΠ, την Πέμπτη. Στο μεταξύ ως υπόπτους καλεί το πενταμελές προεδρείο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο Εισαγγελέας, ο οποίος ολοκλήρωσε την έρευνα που παρήγγειλε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς για τις διακοπές ρεύματος των προηγούμενων ημερών. Κανονικά λειτουργούν εξάλλου σήμερα Παρασκευή όλες οι τράπεζες, εκτός της Τράπεζας της Ελλάδος, της οποίας οι εργαζόμενοι απεργούν για 18η ημέρα. Με μεγάλη συμμετοχή εργατοϋπαλλήλων, αλλά και όλων των επαγγελματικών ομάδων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη η 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό. Τα συλλαλητήρια που ακολούθησαν ήταν επίσης εντυπωσιακά σε όγκο και παλμό.

    "Τα συνδικάτα δεν πρόκειται να λυγίσουν"

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας από το βήμα του απεργιακού συλλαλητηρίου στην Αθήνα, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εξαπάτησε τον ελληνικό λαό, αφού δεν τηρεί τις τρεις βασικές δεσμεύσεις που ο Πρωθυπουργός ανέλαβε προεκλογικά, κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση για απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων προειδοποιώντας ότι τα συνδικάτα δεν πρόκειται να λυγίσουν.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ντροπή για την κοινωνική ασφάλιση υπογραμμίζοντας ότι θίγει τους πάντες και τα πάντα. Ειδικότερα για τις ενοποιήσεις ταμείων έκανε λόγο για κατασκεύασμα στη φαντασία των συντακτών του κειμένου, το οποίο είναι χωρίς προοπτική και θα καταρρεύσει σύντομα.

    Νωρίτερα, μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ είπε χαρακτηριστικά ότι το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό "πάτησε τον κάλο" της κοινωνίας και σε αυτές τις περιπτώσεις οι κοινωνικές αντιδράσεις μπορεί να είναι ανεξέλεγκτες.

    Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, κ. Σπύρος Παπασπύρος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδομεί το δημόσιο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων για να ανοίξει το δρόμο στο σύστημα των τριών πυλώνων δηλαδή στη μαζική είσοδο του ιδιωτικού τομέα στην ασφάλιση. Δεν θα το καταφέρει, εκτίμησε, καλώντας τους εργαζόμενους να παλέψουν ενωμένοι πέρα από ανακλαστικά κοινωνικού αυτοματισμού.

    Ο Γενικός Γραμματέας της ΓΣΕΕ, κ. Κ. Πουπάκης, (ΔΑΚΕ) δήλωσε ότι η παράταξή του συμμετέχει στις κινητοποιήσεις, αντιστέκεται στις λαθεμένες πολιτικές ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην κυβέρνηση και προσπαθεί να απομονώσει τις πολιτικές σκοπιμότητες. Αλλαγές, είπε, χρειάζονται στο Ασφαλιστικό αλλά με συναίνεση και κοινωνικό διάλογο, ενώ κάλεσε το ΣΕΒ να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις για τις συμβάσεις αποδεχόμενος το αίτημα των συνδικάτων για ουσιαστικές αυξήσεις.

    Στην απεργιακή συγκέντρωση παραβρέθηκαν πολλά πολιτικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ενώ την ίδια στιγμή οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ πραγματοποιούσαν το δικό τους συλλαλητήριο ξεκινώντας από την Ομόνοια.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Παλεύουμε για μια Ελλάδα που δίνει αξία στον άνθρωπο και για να αποσυρθεί ένα νομοσχέδιο που αδικεί, που κλέβει, που κοροϊδεύει, και που ουσιαστικά, βοηθά τους ισχυρούς, τους πλούσιους, και τα συμφέροντα.Είναι κοινωνικά άδικο και αδιέξοδο", δήλωσε ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος δεσμεύτηκε για ένα δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα .

    Ο ΣΥΝ με ανακοίνωση του σημείωσε ότι κινητοποίηση της Τετάρτης, ξεπέρασε κάθε προσδοκία "Η κυβέρνηση οφείλει να πάρει το βροντερό μήνυμα ότι τα δικαιώματα μας είναι αδιαπραγμάτευτα" αναφέρεται στην ανακοίνωση. Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, κ. Αλέξης Τσίπρας, που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση του Πεδίου του Άρεως χαρακτήρισε τη μεγάλη απεργία και τα συλλαλητήρια ως μάχη για την αξιοπρέπεια, μάχη για τη ζωή, ενώ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πλέον δύο μόνο λύσεις: ή να υποχωρήσει με αξιοπρέπεια ή να ετοιμάσει τις βαλίτσες της.

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

    Το βράδυ της Πέμπτης, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργάνωσαν μουσική διαμαρτυρία έξω από την Βουλή, ζητώντας να μην ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Οι συγκεντρωμένοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι ο νόμος να καταργηθεί στην πράξη.

    Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής την βουλευτή Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας Αλέκο Αλαβάνο.

    Την εκδήλωση διαμαρτυρίας αμαύρωσαν ωστόσο, λίγο πριν τελειώσει, μικρής έκτασης επεισόδια, που σημειώθηκαν όταν ομάδα λίγων ατόμων από τον αντιεξουσιαστικό χώρο επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με πέτρες και μπουκάλια. Από την πλευρά τους οι αστυνομικοί απάντησαν με περιορισμένη χρήση δακρυγόνων, τρέποντας σε φυγή τους αντεξουσιαστές.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Μπακογιάννη-Μιλόσοσκι στις Βρυξέλλες

    Σκοπιανό: Νέος κύκλος προσπαθειών

    21/3/2008 8:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 9:34:36 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, η υπουργός των Εξωτερικών, κ. Ντόρα Μπακογιάννη, θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, με τον Σκοπιανό ομόλογό της κ. Α. Μιλόσοσκι παρουσία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Ντάνιελ Φριντ. "Η Ελλάδα όπως έπραξε ως τώρα, θα συνεχίσει να συμμετέχει στην υπό τον ΟΗΕ διαπραγματευτική διαδικασία με καθαρές θέσεις και εποικοδομητικό πνεύμα και καλή πίστη" δήλωσε η Υπουργός Εξωτερικών και εξέφρασε την ελπίδα ότι "έστω και τώρα η άλλη πλευρά θα μπορέσει να ξεφύγει από τις αγκυλώσεις αδιαλλαξίας, που δυστυχώς χαρακτηρίζουν τη στάση της". Από την πλευρά του, ο κ. Μιλόσοσκι δήλωσε την πεποίθηση του ότι "ο κ. Νίμιτς μπορεί ακόμη να εισηγηθεί πιο κατάλληλες ιδέες, οι οποίες θα διαμορφώσουν περιθώριο για πρόοδο στις συνομιλίες γύρω από τη διένεξη". Εν τω μεταξύ, όπως δήλωσε χθες η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Ντάνα Περίνο, ο Πρόεδρος Μπους ανησυχεί για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ αλλά πιστεύει ότι μπορεί και πρέπει να λυθεί. Χθες επίσης ο πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε συναντήσεις με τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων των Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας.

    Παρακολουθούν οι ΗΠΑ

    "Ο πρόεδρος ελπίζει ότι θα καταλήξουν σε συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, διότι θεωρεί πως είναι θέμα επιλύσιμο, το οποίο θα πρέπει να φέρουν εις πέρας πριν αναχωρήσουμε [για το Βουκουρέστι] στο τέλος του μηνός", είπε η κ. Περίνο.

    Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου πρόσθεσε ότι η κ. Κοντολίζα Ράις συνομιλεί με τις δυο πλευρές και κατά την ενημέρωση που θα κάνει στον πρόεδρο Μπους για το πρόσφατο ταξίδι της στη Ρωσία θα αναφερθεί και στην επικείμενη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, στη Ρουμανία.

    Στο μεταξύ, αυξάνεται ο αριθμός των Αμερικανών βουλευτών που έχουν συνυπογράψει το ψήφισμα 356, το οποίο καλεί τα Σκόπια να βρουν αμοιβαία αποδεκτή λύση με την Αθήνα στο θέμα του ονόματος. Ο αριθμός των βουλευτών ανέρχεται σήμερα σε 115 και υπερβαίνει το ένα τέταρτο των μελών της Βουλής, που είναι συνολικά 435.

    Η νέα αύξηση του αριθμού σημειώθηκε πρόσφατα μετά την ολοκλήρωση των ακροάσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στην Γερουσία σχετικά με την κατάσταση στα Βαλκάνια και τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Το ψήφισμα καταδικάζει την αλυτρωτική προπαγάνδα κατά της Ελλάδας και ζητά από την ΠΓΔΜ να αναζητήσει αμοιβαία αποδεκτή λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις 817 και 845 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Δηλώσεις Μιλόσοσκι

    Η ΠΓΔΜ θα συνεχίσει ενεργά να συμμετέχει στις συνομιλίες με την Ελλάδα υπό τη διαμεσολάβηση του κ. Μάθιου Νίμιτς, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κ. Αντόνιο Μιλόσοσκι.

    "Πιστεύουμε ότι ο κ. Νίμιτς μπορεί ακόμη να εισηγηθεί πιο κατάλληλες ιδέες, οι οποίες θα διαμορφώσουν περιθώριο στις δύο πλευρές για πρόοδο στις συνομιλίες γύρω από τη διένεξη που έχει η Ελλάδα με τη συνταγματική ονομασία της Μακεδονίας", ανέφερε ακόμη ο κ. Μιλόσοσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, είχε την Τετάρτη στα Σκόπια, ξεχωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο, κ. Μπράνκο Τσερβένκοφσκι.

    Στις συναντήσεις αυτές εξετάσθηκαν οι εξελίξεις σχετικά με την εκκρεμότητα της ονομασίας

    ΠΓΔΜ: Αναφορές του Τύπου των Σκοπίων

    Στο επίκεντρο των αναφορών του σημερινού Τύπου των Σκοπίων, βρίσκεται η συνάντηση στις Βρυξέλλες σήμερα, των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας -ΠΓΔΜ, Ντόρας Μπακογιάννη και Αντόνιο Μιλόσοσκι αντίστοιχα, παρουσία του βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Ντάνιελ Φριντ.

    Η εφημερίδα "Ντνέβνικ" γράφει ότι πρόκειται για "κρίσιμη συνάντηση, στην οποία υπάρχει πιθανότητα να σημειωθεί σύγκλιση των θέσεων και απόψεων που χωρίζουν τις δύο πλευρές". Η ίδια εφημερίδα, επικαλούμενη δυτικές διπλωματικές πηγές, αναφέρει ακόμη ότι στη συνάντηση, δεν αποκλείεται οι ΗΠΑ να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας, τις οποίες οι δύο πλευρές θα εξετάσουν τις προσεχείς ημέρες και κατόπιν θα δώσουν οδηγίες στους εκπροσώπους τους στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία, πρέσβεις κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νίκολα Ντιμιτρόφ, σχετικά με τη θέση που θα τηρήσουν στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεων, την άλλη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη, υπό τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, κ. Μάθιου Νίμιτς.

    Η εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ" επικαλούμενη διπλωματικές πηγές, γράφει ότι η αμερικανική πλευρά, στη σημερινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, "θα επιδώσει προς υπογραφή από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών, ένα μνημόνιο (memorandum), στο οποίο η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ θα επιβεβαιώνουν την αφοσίωσή τους στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας και στο πλαίσιο αυτό, στην επίτευξη συμφωνίας για αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα της ονομασίας". Η ίδια εφημερίδα σημειώνει, ότι σε διπλωματικούς κύκλους στα Σκόπια, επικρατεί προβληματισμός για την "σκληρή στάση" του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ, κ. Νίκολα Γκρούεφσκι, να μην προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση από το συνταγματικό όνομα και όποια αλλαγή προταθεί να τη θέσει σε δημοψήφισμα.

    [04] Κόσμος

    Μήνυμα Λάντεν προς Ευρώπη

    21/3/2008 8:02:00 πμ

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την ώρα που ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαιρέτιζε σε ομιλία του την Τετάρτη τη "στρατηγική νίκη" στο Ιράκ και δήλωνεί ότι η εισβολή ήταν η σωστή απόφαση, καθώς κατέστησε τον κόσμο ασφαλέστερο, ο ηγέτης της Αλ Κάιντα Οσάμα μπιν Λάντεν προειδοποιούσε με ηχητικό του μήνυμα την Ευρώπη να "λογαριάσει" την αναδημοσίευση των διαφιλονικούμενων σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ, τα οποία χαρακτηρίζονται ως προσβλητικά από τους πιστούς του Ισλάμ. Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, η φωνή στο μύνημα είναι αυθεντική. Από την πλευρά του, σε ομιλία του την Πέμπτη, ο πρόεδρος του Ιράκ Τζαλάλ Ταλαμπανί δήλωσε ότι τα κύρια προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα του κατά την πέμπτη επέτειο από την εισβολή στη χώρα του είναι η βία και η διαφθορά. Ο Ταλαμπανί καλωσόρισε το τέλος της περιόδου Χουσεΐν, ενός καθεστώτος βασανιστηρίων και τυραννίας" αλλά προειδοποίησε δεν είναι δυνατή καμία επιπλέον πρόοδος χωρίς συμφιλίωση. Τραγωδία χαρακτήρισε σε άρθρο του τον πόλεμο στο Ιράκ ο πρώην επικεφαλής της IAEA Χανς Μπλιξ ενώ σημαντική νίκη χαρακτήρισε τον πόλεμο στο Ιράκ ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ, προσθέτοντας ότι η ειρήνευση στη χώρα αποδείχθηκε "πολύ πιο δύσκολη" από ό,τι αναμενόταν.

    "Μεγαλύτερο έγκλημα τα προσβλητικά σκίτσα"

    Σε μήνυμα που απευθύνεται στους "πιο έξυπνους" στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο μπιν Λάντεν ανέφερε ότι η δημοσίευση των "προσβλητικών σκίτσων" είναι μεγαλύτερο έγκλημα ακόμη κι από τις επιδρομές σε χωριά μουσουλμάνων και τις σφαγές γυναικών. Και "ο λογαριασμός για αυτό θα είναι ακόμη πιο βαρύς", φέρεται να είπε ο μπιν Λάντεν, σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση του μηνύματός του από την εταιρία IntelCenter, η οποία εδρεύει στη Βιρτζίνια.

    Αναφερόμενος στη σειρά σκίτσων που δημοσιεύθηκαν σε εφημερίδες της Δανίας, προειδοποίησε ότι "αν δεν υπάρξει έλεγχος της δικής σας ελευθερίας της έκφρασης, τότε οι καρδιές σας πρέπει να είναι ανοικτές για την ελευθερία των πράξεών μας", ενώ πρόσθεσε σιβυλλικά πως η απάντηση των μουσουλμάνων στην προσβολή θα είναι "αυτό που θα δείτε, όχι αυτό που θα ακούσετε".

    Το πεντάλεπτο μήνυμα του μπιν Λάντεν με τίτλο "Είθε οι μητέρες μας να μας αποστερηθούν αν αποτύχουμε να βοηθήσουμε τον προφήτη μας" δημοσιοποιήθηκε από την As-Sahab, που θεωρείται ως η "ομάδα" της αλ Κάιντα η οποία είναι αρμόδια για τα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές.

    Ο Μπεν Βένζκε, στέλεχος της εταιρίας IntelCenter, χαρακτήρισε το μήνυμα μια "σαφή απειλή εναντίον των χωρών-μελών της ΕΕ και ένδειξη μιας ενδεχόμενης επερχόμενης σημαντικής επίθεσης". Ωστόσο, πρόσθεσε, "είναι ασαφές σε ποιο ακριβώς χρονικό πλαίσιο μπορεί να σημειωθεί".

    Ο μπιν Λάντεν υποστήριξε πως οι "βάρβαρες πράξεις" της στρατιωτικής συμμαχίας υπό τις ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν "δεν τερμάτισαν τον πόλεμο, αλλά αντίθετα ενέτειναν την αποφασιστικότητά μας να συνεχίσουμε να μαχόμαστε για τα δικαιώματά μας, για να εκδικηθούμε τους ανθρώπους μας και να εκδιώξουμε τους εισβολείς από τη χώρα μας".

    Το προηγούμενο μήνυμα του μπιν Λάντεν είχε δημοσιοποιηθεί στις 29 Δεκεμβρίου.

    Μπλιξ: Τραγωδία ο πόλεμος στο Ιράκ

    Σε άρθρο του το οποίο δημοσιεύεται στην εφημερίδα The Guardian, ο πρώην γενικός διευθυντής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ χαρακτηρίζει τον πόλεμο του Ιράκ "τραγωδία", κατηγορώντας παράλληλα το Λονδίνο και την Ουάσινγκτον ότι υπερέβαλαν όσον αφορά την απειλή που αποτελούσε ο Σαντάμ Χουσεΐν για την διεθνή κοινότητα.

    Στο άρθρο, που δημοσιεύεται την πέμπτη επέτειο της έναρξης του πολέμου στο Ιράκ, ο Μπλιξ κάνει λόγο περί "τραγωδίας για το Ιράκ, για τις Ηνωμένες Πολιτείες, για την αλήθεια και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

    Κατά τον κ. Μπλιξ, η ευθύνη για τον πόλεμο "ανήκει σε αυτούς οι οποίοι αγνόησαν τα γεγονότα πριν πέντε χρόνια".

    Έως σήμερα, τα όπλα μαζικής καταστροφής που η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο κατηγορούσαν τη Βαγδάτη ότι ανέπτυσσε και συγκέντρωνε δεν έχουν βρεθεί πουθενά στη χώρα. "Δεν υπήρχαν", σημειώνει ο Μπλιξ.

    Ο πόλεμος "αποτέλεσε τροχοπέδη στις παγκόσμιες προσπάθειες να δημιουργηθούν νόμιμες μέθοδοι για να αποτρέπεται η χρήση βίας μεταξύ κρατών", τονίζει ο Σουηδός πρώην διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι το 2003 το Ιράκ "δεν αποτελούσε απειλή για κανέναν", έστω κι αν ο Σαντάμ Χουσεΐν ήταν ένας "αιμοσταγής δικτάτορας", που θα μπορούσε να εξελιχθεί, όπως εκτιμά, σε έναν "Καντάφι ή Κάστρο".

    Πάντως, ο Μπλιξ συμπληρώνει πως "η θεαματική αποτυχία του βίαιου αφοπλισμού και της επιβολής δημοκρατίας δια της στρατιωτικής κατοχής ίσως συμβάλλουν προς γενικότερο όφελος της διπλωματίας".

    [05] Κόσμος

    Συνάντηση Χριστόφια -Ταλάτ

    21/3/2008 10:44:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕΤ

    Σε εξέλιξη αυτήν την ώρα η πρώτη συνάντηση του Κύπριου Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του ΟΗΕ. Στη συνάντηση αυτή που αποτελεί τεστ για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, αναμένεται να ανακοινωθεί συμφωνία για το άνοιγμα της διόδου από και προς τα κατεχόμενα στην οδό Λήδρας στη Λευκωσία. Από τη συνάντηση θα διαφανεί αν οι δύο πλευρές συμφωνήσουν στην εφαρμογή της συμφωνίας της 8ης Ιουλίου 2006, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Εν τω μεταξύ, ο ΓΓ του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα στείλει στην Κύπρο τον βοηθό του για διαβουλεύσεις με τις δύο πλευρές.

    [06] Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες και αυτοκίνητα

    21/3/2008 11:33:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέο μπαράζ εμπρησμών σε τράπεζες και άλλους στόχους εκδηλώθηκε τη νύχτα σε διάστημα 25 λεπτών από τη 1 μέχρι τη 1.25 σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Άγνωστοι τοποθέτησαν εμπρηστικούς μηχανισμούς με γκαζάκια, οι οποίοι προκάλεσαν ζημιές σε κτίρια και αυτοκίνητα. Το μπαράζ των εμπρησμών άρχισε από το υποκατάστημα της τράπεζας Millenium Bank στην οδό Φιλολάου 151 στο Παγκράτι. Ακολούθησαν εκρήξεις σε Ι.Χ. αυτοκίνητο εταιρίας σεκιούριτι στη διασταύρωση Συγγρού και Δοντά στο Κουκάκι, στην είσοδο κατασκευαστικής εταιρίας στην οδό Τατοΐου 161 στην Κηφισιά, στην Εμπορική Τράπεζα στην οδό Τόμπρα 4 στην Αγία Παρασκευή, σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στη διασταύρωση Αιόλου και Πλαστήρα στους Αγίους Αναργύρους, σε ΙΧ αυτοκίνητο εταιρίας σεκιούριτι στην οδό Πειραιώς 163 στα Πετράλωνα και έξω από ιδιωτική εταιρία παροχής ασφάλειας στην οδό Πρωτοπαπαδάκη 83, στο Γαλάτσι. Μέχρι στιγμής καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις παραπάνω ενέργειες.

    [07] Κόσμος

    Του κόμματος ης Μπούτο για την πρωθυπουργία

    Πακιστάν: Αύριο το όνομα του υποψηφίου

    21/3/2008 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το Σαββατοκύριακο θα ανακοινώσει το όνομα του μελλοντικού πρωθυπουργού της χώρας ο Λαϊκό Κόμμα του Πακιστάν της Μπεναζίρ Μπούτο, το οποίο κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της 18ης Φεβρουαρίου, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του κόμματος. Ο Πρόεδρος Μουσάραφ έχει ορίσει ως ημέρα εκλογής του πρωθυπουργού από την Εθνοσυνέλευση την 24η Μαρτίου. "Θα αποκαλύψουμε το όνομα του υποψηφίου μας για την πρωθυπουργία το βράδυ του Σαββάτου ή την Κυριακή το πρωί", διευκρίνισε ο Φαρχατουλάχ Μπαμπάρ. "Οι υποψηφιότητες πρέπει να ανακοινωθούν μέχρι την Κυριακή ώστε να εξεταστούν την Δευτέρα", πρόσθεσε ο ίδιος. Ο Μπιλαουάλ Μπούτο Ζαρντάρι γιος της Μπούτο και διάδοχός της στην ηγεσία του κόμματος έφτασε στην αρχή της εβδομάδας στο Πακιστάν από το Λονδίνο όπου σπουδάζει για να ανακοινώσει ο ίδιος το όνομα του υποψηφίου.

    [08] Κόσμος

    'Εψαχναν για τον Ομπάμα

    21/3/2008 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αίσθηση και σοβαρά ερωτηματικά προκάλεσε στις ΗΠΑ η αποκάλυψη ότι διερευνήθηκε παράνομα ο φάκελος του Μπαράκ Ομπάμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως μεταδίδει από τη Νέα Υόρκη ο ανταποκριτής της ΝΕΤ 105,8 Δημήτρης Φίλιος, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Σων Μακκόρμακ επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι, σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις, από τις αρχές Ιανουαρίου μέχρι την περασμένη εβδομάδα, σημειώθηκε "μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση" στα στοιχεία που περιέχει ο φάκελος του διαβατηρίου του γερουσιαστή και υποψήφιου για το χρίσμα των Δημοκρατικών για την προεδρία. Η υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις έδωσε εντολή να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση, ενώ δύο από τους τρεις υπευθύνους συμβασιούχους υπαλλήλους απολύθηκαν και ο τρίτος ελέγχεται πειθαρχικά. Εκπρόσωπος του Μπάρακ Ομπάμα άφησε αιχμές για προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης, επισημαίνοντας τις πολιτικές ευθύνες της Κυβέρνησης Μπους. Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί και με τον Μπιλ Κλίντον, όταν ήταν υποψήφιος για την προεδρία, την άνοιξη του 1992

    [09] Κοινωνία

    ΔΕΗ: Παράταση για την εξόφληση λογαριασμών

    21/3/2008 9:44:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Από σήμερα και για μία εβδομάδα, έχουν το χρονικό περιθώριο οι καταναλωτές να εξοφλούν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, που δεν κατέστη δυνατόν να εξοφληθούν κατά τις ημέρες της απεργίας των εργαζομένων της Επιχείρησης. Κατά το χρονικό αυτό διάστημα της μίας εβδομάδας, η ΔΕΗ έχει αποφασίσει να μην διακόπτεται η ηλεκτροδότηση λόγω μη εξόφλησης των λογαριασμών.

    [10] Κόσμος

    Νταραμσάλα, Ινδία

    Συνάντηση Δαλάι Λάμα - Νάνσι Πελόζι

    21/3/2008 9:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/3/2008 11:08:26 πμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ

    Στην Νταραμσάλα μεταβαίνει σήμερα η πρόεδρος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νανσι Πελόζι για να συναντηθεί με τον Δαλάι Λάμα, ανακοινώθηκε από την αμερικανική πρεσβεία στο Νέο Δελχί. Πρόκειται για τη δεύτερη συνάντηση της κ. Πελόζι με τον Δαλάι Λάμα. Την κ. Πελόζι συνοδεύουν και άλλα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Έκκληση προς όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση στο Θιβέτ, απηύθυνε χθες Πέμπτη η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, μετά τα βίαια επεισόδια ανάμεσα σε Θιβετιανούς και κινεζικές στρατιωτικές δυνάμεις. Η κ Ράις εξέφρασε την ανησυχία της για την κατάσταση στην περιοχή και επανέλαβε την έκκληση για διάλογο με τον Δαλάι Λάμα. Σήμερα περίπου 2.000 νεαροί Θιβετιανοί έχουν συγκεντρωθεί έξω από την κατοικία του πνευματικού τους ηγέτη στην Νταραμσάλα κρατώντας ινδικές, θιβετιανές και αμερικανικές σημαίες. Σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό οι νεκροί από τις συγκρούσεις στη Λάσα είναι 13. Οι Θιβετιανοί στην ορεινή επαρχία Σιτσουάν της νοτιοδυτικής Κίνας αμφισβητούν τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς ότι δεν υπάρχει κανένας νεκρός στη διάρκεια των αντικινεζικών διαδηλώσεων που έγιναν τις τελευταίες μέρες στην περιοχή. Σύμφωνα με το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων, η αστυνομία άνοιξε πυρ και τραυμάτισε τέσσερις διαδηλωτές στις ταραχές που έγιναν στην περιοχή Άμπα, που κατοικείται κυρίως από Θιβετιανούς και συνορεύει με το Θιβέτ. Οι δυναμικές διαδηλώσεις έχουν προκαλέσει αναταραχή στο Πεκίνο, που προσπαθεί να παρουσιάσει το καλύτερο δυνατό πρόσωπο της χώρας ενόψει της Ολυμπιάδας, τον Αύγουστο. Αρχικά το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων είχε αναφέρει ότι τέσσερις διαδηλωτές είχαν σκοτωθεί από πυρά στην επαρχία Σιτσουάν, αλλά στη συνέχεια έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχουν νεκροί- παρά μόνο τέσσερις τραυματίες από πυρά αστυνομικών, που για λόγους αυτοάμυνας έκαναν χρήση των όπλων τους. Ωστόσο δύο κάτοικοι της περιοχής Άμπα, όπου άρχισαν οι ταραχές την Κυριακή, δήλωσαν σε απεσταλμένο του Ρόιτερ ότι υπάρχουν αρκετοί νεκροί από πυρά αστυνομικών στη διάρκεια επίθεσης που έγινε σε αστυνομικό τμήμα και κυβερνητικά κτήρια. Οι κινεζικές αρχές έχουν αναπτύξει άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στο Θιβέτ και τις γειτονικές περιοχές για να επιβάλουν την τάξη. Οι αστυνομικοί έχουν στήσει οδοφράγματα και ελέγχουν τις μετακινήσεις με αυτοκίνητα, με στόχο να κρατήσουν τους ξένους δημοσιογράφους όσο γίνεται πιο μακριά από τις περιοχές όπου έχουν γίνει ταραχές.

    Στο Διαδίκτυο οι φωτογραφίες των διαδηλωτών

    Δημοσιεύθηκαν σήμερα σε βασικές ιστοσελίδες του Διαδικτύου στην Κίνα φωτογραφίες των 19 πλέον καταζητούμενων από την αστυνομία διαδηλωτών, μετά τις συγκρούσεις στη Λάσα την περασμένη εβδομάδα. Οι ιστοσελίδες, όπως το sina.com ή το yahoo.com δημοσιεύουν τις φωτογραφίες των 19 ανδρών που ελήφθησαν στη διάρκεια διαδηλώσεων στην πρωτεύουσα του Θιβέτ, με τη σημείωση όποιος έχει στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν στον εντοπισμό τους να επικοινωνήσει με την αστυνομία. Το τελεσίγραφο που είχε δοθεί στους διαδηλωτές αυτούς να παραδοθούν ώστε να αντιμετωπιστούν με επιείκεια έληξε τα ξημερώματα της Τρίτης και η αστυνομία εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον 21 διαδηλωτών που θεωρεί ως τους σημαντικότερους, γράφει εφημερίδα του Θιβέτ. Από αυτούς τέσσερις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, βρίσκονται ήδη στα χέρια της αστυνομίας.

    Έκλυση στις κινεζικές αρχές για διαπραγμάτευση με το Δαλάι Λάμα

    Είκοσι έξι νομπελίστες, με επικεφαλής τον βραβευμένο με Νόμπελ Ειρήνης Έλι Βάιζελ, κάλεσαν τις κινεζικές αρχές να θέσουν τέλος στην καταστολή των διαδηλώσεων στο Θιβέτ και να διαπραγματευτούν με το Δαλάι Λάιμα. Σε ανακοίνωσή τους οι νομπελίστες αναφέρουν: "Λυπούμαστε και καταδικάζουμε την πρόσφατη καταστολή των θιβετιανών διαδηλώσεων από την κινεζική κυβέρνηση" και "καλούμε τις κινεζικές αρχές να δείξουν αυτοσυγκράτηση απέναντι στους ειρηνικούς, άοπλους διαδηλωτές" . Ανάμεσά τους υπάρχουν συγγραφείς, φυσικοί, χημικοί, οικονομολόγοι και γιατροί. "Διαμαρτυρόμαστε για την αβάσιμη εκστρατεία της κινεζικής κυβέρνησης εναντίον της αγιότητάς του, του Δαλάι Λάμα, που έχει τιμηθεί όπως και εμείς με Νόμπελ", σημειώνουν, τονίζοντας ότι ο Δαλάι Λάμα "παρά τις κατηγορίες των κινεζικών αρχών, δεν επιδιώκει την απόσχιση του Θιβέτ από την Κϊνα αλλά την πολιτιστική και θρησκευτική αυτονομία του", προσθέτουν. Οι κινεζικές αρχές κατηγορούν το Δαλάι Λάμα ότι υποκίνησε τις ταραχές που ξεκίνησαν μετά τις διαδηλώσεις της 1οης Μαρτίου στη Λάσα με το αιτιολογικό ότι θέλει να σαμποτάρει τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου.

    [11] Πολιτική

    Εκλογή γραμματέα -πολιτικού συμβουλίου

    ΠΑΣΟΚ: Συνεδρίαση Εθνικού συμβουλίου

    21/3/2008 9:07:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το απόγευμα συνεδριάζει για την εκλογή γραμματέα και νέου Πολιτικού Συμβουλίου, το Εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Οι κύριοι Πέτρος Ευθυμίου και Δημήτρης Ρέππας προβάλλονται ως οι επικρατέστεροι για τη θέση του γραμματέα του κινήματος μολονότι ο Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του για τα πρόσωπα που θα προτείνει.

    [12] Κόσμος

    Πεκίνο, Κίνα

    Ισχυρός σεισμός χωρίς θύματα

    21/3/2008 8:27:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-REUTERS

    Ένας ισχυρότατος σεισμός μέγεθος 7,3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και δύο μετασεισμοί μεγέθους 5,1 και 5,2 Ρίχτερ, έπληξαν την επαρχία Σινζιάνγκ, στη βορειοδυτική Κίνα, όπως ανακοίνωσε η Σεισμολογική Υπηρεσία στο Πεκίνο. Όπως διευκρινίζεται όμως δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο κύριος σεισμός έγινε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα -ώρα Ελλάδας- ή στις 06:33- τοπική ώρα. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται στην περιοχή Γιουτιάν, 230 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της πόλης Χοτάν. Όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, ο σεισμός είχε μέγεθος 7,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ και έγινε σε βάθος περίπου 23 χιλιομέτρων. Η επαρχία που επλήγη από τον εγκέλαδο είναι αραιοκατοικημένη. Η περιοχή Γιουτιάν έχει πληθυσμό 2,3 εκατομμυρίων ατόμων, που είναι κυρίως Ουιγούροι αγρότες, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 21 March 2008 - 9:50:46 UTC