Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεργιακός πυρετός
  • [02] Στα ύψη πετρέλαιο - ευρώ
  • [03] Ειρηνευτική συμφωνία Σουδάν-Τσαντ
  • [04] Καμία διασύνδεση Χουσεΐν-Αλ Κάιντα
  • [05] Σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ
  • [06] Αποζημίωση για τους "εκρηκτικούς"λουκουμάδες
  • [07] Σεισμός στη Μεθώνη
  • [08] Εγκαταλείπει και την Ε.Ε. ο Πρόντι
  • [09] Στις κάλπες οι Ιρανοί

    [01] Οικονομία

    Για το Ασφαλιστικό

    Απεργιακός πυρετός

    14/3/2008 10:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2008 11:28:14 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εν μέσω απεργιακών κινητοποιήσεων ξεκινά τη Δευτέρα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Παράλληλα συνεχίζονται και σήμερα Παρασκευή οι απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ και στους Δήμους, η απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων παρατάθηκε μέχρι την Τρίτη, ενώ οι δικηγόροι ξεκινούν 5ήμερη πανελλαδική απεργία τη Δευτέρα. Την Τετάρτη παραμονή της ψηφοφορίας επί του νομοσχεδίου, θα πραγματοποιηθεί η 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Αυτή την ώρα συνεδριάζετε Γενικό Συμβούλιο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για να αποφασίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Στο μεταξύ αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων για να κηρυχτεί η απεργία της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ παράνομη και καταχρηστική κατέθεσε η Διοίκηση της Επιχείρησης και αναμένεται να εκδικαστεί στις 12:30 το μεσημέρι. Εξάλλου αύξηση του προσωπικού ασφαλείας και την επαναλειτουργία λιγνιτικών σταθμών, ζητά από τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ ο πρόεδρος της Επιχείρησης Τάκης Αθανασόπουλος. Για το ημερήσιο πρόγραμμα διακοπών ρεύματος της ΔΕΗ, οι καταναλωτές ενημερώνονται από τα ΜΜΕ κι από το site της ΔΕΗ. Συγκέντρωση των εργαζομένων στους δήμους προγραμματίζει η ΠΟΕ-ΟΤΑ στις 11 το πρωί έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης. Σε νέα 48ωρη απεργία προχωρούν Δευτέρα και Τρίτη οι τραπεζοϋπάλληλοι ενώ η ΟΤΟΕ προγραμματίζει συγκέντρωση στις 11 έξω από την Τράπεζα της Ελλάδος και στη συνεχεία πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών. Την ανησυχία του για την κοινωνική ένταση εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, κατά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Να σαμποτάρουν το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, κάλεσε τους εργαζόμενους η Αλέκα Παπαρήγα, ενώ ο Αλέκος Αλαβάνος τόνισε ότι υπεύθυνη για τις απεργίες της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και της ΠΟΕ-ΟΤΑ είναι η Κυβέρνηση. Το μεσημέρι η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    [02] Οικονομία

    Στα ύψη πετρέλαιο - ευρώ

    14/3/2008 9:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2008 11:14:09 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποχωρούν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία αλλά εξακολουθούν να κινούνται κοντά στα 110 δολάρια το βαρέλι, μετά το νέο ρεκόρ των 111 δολαρίων που κατέγραψε χθες. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Απριλίου υποχωρούσε κατά 37 σεντς στα 109,96 δολάρια, από τα 110,33 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας είχε διαμορφωθεί το πρωί στο Λονδίνο στα 107,54 δολάρια μετά το ρεκόρ των 107,88 δολαρίων που κατέγραψε χθες. "Πρόκειται για μια οριακή διακύμανση", τόνισε ο Ντέιβιντ Μουρ, αναλυτής της Τράπεζας της Κοινοπολιτείας στην Αυστραλία. Η συνεχιζόμενη εξασθένηση του αμερικανικού δολαρίου έχει δώσει τη δυνατότητα στους επενδυτές που διαθέτουν άλλα νομίσματα να επενδύουν στον μαύρο χρυσό, λόγω και της αστάθειας στα διεθνή χρηματιστήρια, εκτιμούν οι αναλυτές. Το δολάριο υποχώρησε χθες κάτω από το φράγμα των 1,5650 έναντι του ευρώ και για πρώτη φορά τα τελευταία 12 χρόνια κάτω από τα 100 γιεν.

    [03] Κόσμος

    Ειρηνευτική συμφωνία Σουδάν-Τσαντ

    14/3/2008 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ειρηνευτική συμφωνία υπέγραψαν οι πρόεδροι του Τσαντ Ιντρίς Ντεμπί και του Σουδάν Ομάρ Αλ-Μπασίρ, την Πέμπτη στο Ντακάρ, μετά τις συνομιλίες που είχαν υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Γκι-μουν και του προέδρου της Σενεγάλης, Αμπντουλαγε Ουάντε. Στο κείμενο αναφέρεται: "Δεσμευόμαστε να απαγορεύσουμε κάθε δραστηριότητα ενόπλων ομάδων και να εμποδίσουμε τη χρήση των εδαφών μας για την αποσταθεροποίηση του ενός κράτους από το άλλο. Επαναλαμβάνουμε ότι σεβόμαστε τις προηγούμενες δεσμεύσεις μας". Στόχος της συμφωνίας αυτής είναι "να τεθεί οριστικά τέλος στις διαφορές των δύο χωρών, να αποκατασταθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή", προστίθεται στο κείμενο. Την ίδια ώρα, σε έκθεση της οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων "Human Rights First" σημειώνεται ότι οι πωλήσεις όπλων από την Κίνα στο Σουδάν έχουν αυξηθεί ραγδαία αφότου ξέσπασε η κρίση του Νταρφούρ, παρά το εμπάργκο πωλήσεων όπλων από τον ΟΗΕ. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η Κίνα είναι ουσιαστικά ο μοναδικός προμηθευτής μικρών όπλων του Σουδάν, το οποίο πληρώνει εκμεταλλευόμενο τα πετρελαϊκά του αποθέματα.

    Όπλα από την Κίνα παρά το εμπάργκο

    "Ο λαός της περιοχής Νταρφούρ στο Σουδάν θα υφίσταται περισσότερους θανάτους, ασθένειες και εκτοπισμούς, και αυτό θα γίνεται λόγω και της σκληρότητας της Κίνας", αναφέρουν οι συντάκτες της έκθεσης, που καλούν το Πεκίνο να σταματήσει τις πωλήσεις όπλων στο Σουδάν. Παράλληλα, καλούν τη διεθνή κοινότητα να συνδέσει την εκστρατεία αυτή με την Ολυμπιάδα του Πεκίνου.

    Στο διάστημα 2003-2006, η Κίνα πούλησε στο Σουδάν μικρά όπλα αξίας 55 εκατομμυρίων δολαρίων και, αφότου τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο του ΟΗΕ το 2004, προμήθευσε τις σουδανικές αρχές το 90% των όπλων που αγόρασαν.

    Σύμφωνα με την έκθεση της αμερικανικής οργάνωσης, τα κινεζικά τουφέκια ΑΚ-47, εκτοξευτές χειροβομβίδων, σφαίρες για τουφέκια και αυτόματα όπλα, έχουν στο σύνολό τους διοχετευτεί στην περιοχή του Νταρφούρ.

    Ο Ουάνγκ Μπαοντόνγκ, εκπρόσωπος της κινεζικής πρεσβείας στην Ουάσινγκτον, δήλωσε ότι "τα συμπεράσματα της έκθεσης είναι παραπλανητικά και οι κατηγορίες εναντίον της κινεζικής κυβέρνησης αβάσιμες".

    [04] Κόσμος

    Καμία διασύνδεση Χουσεΐν-Αλ Κάιντα

    14/3/2008 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκτενέστατη μελέτη του Πενταγώνου επιβεβαιώνει ότι δεν υπήρχε άμεση σχέση μεταξύ του Σαντάμ Χουσεΐν και της οργάνωσης Αλ Κάιντα, όπως είχε υποστηρίξει η κυβέρνηση του προέδρου των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, για να δικαιολογήσει την εισβολή. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου στο Ιράκ, η έκθεση αυτή -που βασίστηκε στην ανάλυση 600.000 επίσημων ιρακινών εγγράφων αλλά και στις χιλιάδες ώρες ανακρίσεων των πρώην συνεργατών του Σαντάμ Χουσεΐν- αναφέρει ότι "δεν βρέθηκε κανένας άμεσος δεσμός μεταξύ του Ιράκ του Σαντάμ και της Αλ Κάιντα". Ωστόσο, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, το καθεστώς του πρώην ηγέτη του Ιράκ διατηρούσε δεσμούς με άλλες "τρομοκρατικές οργανώσεις, κυρίως παλαιστινιακές".

    "Συνεργασία με παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις"

    Το καθεστώς "συνεργαζόταν άμεσα, αλλά με περίσκεψη, με τρομοκρατικές οργανώσεις όταν οι αξιωματούχοι του πίστευαν ότι οι οργανώσεις αυτές μπορούσαν να εξυπηρετήσουν μακροπρόθεσμα τα συμφέροντα του Ιράκ", αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης. "Το καθεστώς κατέγραφε επιμελώς τους δεσμούς με τις παλαιστινιακές τρομοκρατικές οργανώσεις σε διάφορα κυβερνητικά υπομνήματα", μεταξύ των οποίων και ένα που έφερε τον τίτλο "ιρακινή οικονομική βοήθεια στις οικογένειες των δραστών επιθέσεων αυτοκτονίας στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη", προσθέτουν.

    Να σημειωθεί ότι η έκθεση αυτή δεν δημοσιοποιήθηκε μέσω της ιστοσελίδας του Πενταγώνου, ούτε και δόθηκε στο σύνολο των δημοσιογράφων. Ήταν διαθέσιμη μόνο όμως σε όσους ζήτησαν να ενημερωθούν για το περιεχόμενό της.

    Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζεφ Μορέλ είπε ότι δεν γνωρίζει για ποιο λόγο το γενικό επιτελείο αποφάσισε να μη δημοσιεύσει την έκθεση στο διαδίκτυο, διέψευσε όμως πως επρόκειτο για μια προσπάθεια να περιοριστεί η μετάδοσή της.

    Άλλες εκθέσεις, όπως αυτή της Επιτροπής Ερευνών για την 11η Σεπτεμβρίου, είχαν καταλήξει στο ίδιο συμπέρασμα στο παρελθόν, όμως αυτή είναι η πρώτη που είχε πρόσβαση σε τέτοιο όγκο πληροφοριών.

    [05] Οικονομία

    Σε ύφεση η οικονομία των ΗΠΑ

    14/3/2008 10:13:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε περίοδο ύφεσης έχει εισέλθει η αμερικανική οικονομία, εκτιμά η πλειοψηφία των οικονομολόγων. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα της Wall Street Journal, από τους 51 οικονομολόγους που ρωτήθηκαν, το 71% πιστεύει ότι η πρώτη οικονομία του κόσμου βρίσκεται σε ύφεση.

    "Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Σκοτ Άντερσον της τράπεζας Wells Fargo. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 49% τον Φεβρουάριο και 40% τον Ιανουάριο.

    Σύμφωνα με αυτούς τους ειδικούς, η οικονομική ανάπτυξη θα φτάσει μόλις το 0,1% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους και το 0,4% το δεύτερο.

    Εξάλλου, η ανεργία υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φτάσει το 5,5% ενώ στην προηγούμενη έρευνα προβλεπόταν ότι θα περιοριζόταν στο 4,8%.

    Τέλος, σχεδόν οι μισοί οικονομολόγοι (48%) εκτιμούν πως η ύφεση του 2008 θα είναι πιο σοβαρή από αυτήν του 2001 και του 1990-91.

    [06] Ζωής ...σΤάσεις

    Αποζημίωση για τους "εκρηκτικούς"λουκουμάδες

    14/3/2008 9:59:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μία μεγάλη εφημερίδα της Χιλής, η Λα Τερσέρα (La Tercera), καταδικάστηκε την Πέμπτη να καταβάλει αποζημίωση ύψους 250.000 δολαρίων σε ορισμένους αναγνώστες της που υπέστησαν εγκαύματα όταν προσπάθησαν να φτιάξουν μια συνταγή που είχε δημοσιεύσει σε ένθετό της. Η υπόθεση των "εκρηκτικών λουκουμάδων" είχε κάνει αίσθηση στη Χιλή πριν από τέσσερα χρόνια, όταν 14 άνθρωποι έπαθαν εγκαύματα στο πρόσωπο, στα χέρια και στο θώρακα καθώς το καυτό λάδι τινάχτηκε επάνω τους μόλις βύθισαν σε αυτό το ζυμάρι. Δικαστήριο του Σαντιάγκο καταδίκασε την εκδοτική εταιρεία Copesa που βγάζει την εφημερίδα, με το αιτιολογικό ότι όταν δημοσιεύτηκε η συνταγή στο ένθετο της Λα Τερσέρα για τις γυναίκες δεν δόθηκαν οι απαραίτητες διευκρινίσεις ώστε να αποφευχθούν τα ατυχήματα. Η αιτία της έκρηξης των λουκουμάδων, σύμφωνα με το δικαστήριο, οφείλεται στη δυσαναλογία των συστατικών τους (αλεύρι, μαγιά, βούτυρο, ζάχαρη και γάλα ή νερό). Η εφημερίδα είχε ζητήσει συγγνώμη από τους αναγνώστες της ενώ ένα τηλεοπτικό κανάλι έδειξε απευθείας τα αποτελέσματα της συνταγής, δηλαδή το πώς οι λουκουμάδες εκτόξευαν καυτό λάδι προς όλες τις κατευθύνσεις μόλις έμπαιναν στο τηγάνι.

    [07] Κοινωνία

    Σεισμός στη Μεθώνη

    14/3/2008 9:57:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 9.10 το πρωί στη Μεθώνη. Το επίκεντρο εντοπίζεται 275 χλμ. νοτιοδυτικά της Αθήνας, στη θαλάσσια περιοχή της Μεθώνης.

    Η νέα δόνηση εντάσσεται στη μετασεισμική ακολουθία και οι σεισμολόγοι δεν ανησυχούν, κάνοντας λόγο για φυσιολογική εξέλιξη.

    [08] Κόσμος

    Εγκαταλείπει και την Ε.Ε. ο Πρόντι

    14/3/2008 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την απόφαση του να αποχωρήσει από την ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή μετά την "τελευταία Σύνοδο Κορυφής" στην οποία συμμετέχει, ανακοίνωσε χθες Πέμπτη από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ρομάνο Πρόντι, καθώς είναι πεπεισμένος, όπως υποστήριξε, ότι δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ευρωπαϊκών θεσμών. "Αυτή είναι η τελευταία μου Σύνοδος", είπε ο 68χρονος Πρόντι σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε και πρόσθεσε ότι δεν θα είναι υποψήφιος στις ευρωεκλογές του 2009. Ο Πρόντι είχε ήδη ανακοινώσει, στις 10 Μαρτίου, ότι αποχωρεί και από την πολιτική ζωή της Ιταλίας. "Εγκαταλείπω την πολιτική. Το μέλλον μου είναι αίθριο. Ο κόσμος είναι γεμάτος με ευκαιρίες", εξήγησε, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να ακολουθήσει διεθνή καριέρα.

    [09] Κόσμος

    Στις κάλπες οι Ιρανοί

    14/3/2008 8:33:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2008 9:52:46 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί 44 εκατ. Ιρανοί, προκειμένου να αναδείξουν τους 290 βουλευτές του κοινοβουλίου της χώρας. Σύμφωνα με αναλυτές, νικητές θα αναδειχτούν οι συντηρητικοί, καθώς δεν επετράπη να θέσουν υποψηφιότητα αρκετοί αντίπαλοι του σκληροπυρηνικού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

    Στις εκλογές συμμετέχουν τρεις σχηματισμοί οι δύο εκ των οποίων συντηρητικοί- και οι αρχές, με ειδικά τηλεοπτικά μηνύματα, έχουν καλέσει τους ψηφοφόρους να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες ,προκειμένου να φανεί "η ενότητα του λαού έναντι του δυτικού εχθρού".

    Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν στις 18:00 (16.30 ώρα Ελλάδας) αλλά σε ορισμένες εκλογικές αναμετρήσεις στο παρελθόν είχε παραταθεί η ψηφοφορία. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν νωρίς το Σάββατο.

    Έκκληση για μαζική συμμετοχή

    Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, το κοινοβούλιο θα παραμείνει υπό τον έλεγχο των συντηρητικών, καθώς δεν επετράπη να θέσουν υποψηφιότητα αρκετοί αντίπαλοι του προέδρου.

    Το απερχόμενο κοινοβούλιο ήταν υπό τον έλεγχο των συντηρητικών, καθώς και στις εκλογές του 2004 δεν είχε επιτραπεί σε πολλούς μεταρρυθμιστές υποψηφίους να θέσουν υποψηφιότητα. Οι μεταρρυθμιστές θα πρέπει να αγωνιστούν σκληρά για να διατηρήσουν τις περίπου 40 έδρες που είχαν στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

    Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι το σύνολο των αποτελεσμάτων θα έχουν γίνει γνωστά πριν το ιρανικό νέο έτος, στις 20 Μαρτίου.

    Η προεκλογική εκστρατεία, που ολοκληρώθηκε χθες το πρωί, κράτησε ακριβώς μία εβδομάδα.

    Όπως διεφάνη πάντως από τα προγράμματα και των δύο στρατοπέδων -συντηρητικών και μεταρρυθμιστών- η μεγάλη ανησυχία των Ιρανών είναι η αύξηση του πληθωρισμού που εξανεμίζει τα εισοδήματά τους, καθώς έχει φτάσει στο 19%.

    Τα υπόλοιπα μεγάλα θέματα, όπως η κρίση με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, δεν αναφέρθηκαν στην προεκλογική εκστρατεία.

    "Οι Ιρανοί θα μετάσχουν στις εκλογές με πιο ένδοξο τρόπο από ότι στο παρελθόν και θα εξουδετερώσουν τα συνωμοτικά σχέδια των τυραννικών δυνάμεων που θέλουν να υπονομεύσουν το ισλαμικό σύστημα" τόνισε ο πνευματικός ηγέτης της χώρας, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, που άσκησε από τους πρώτους το εκλογικό του δικαίωμα, καλώντας τους ψηφοφόρους να ενισχύσουν τις υποψηφίους που πρόσκεινται στην εξουσία.

    "Για τη χώρα και το έθνος μας η σημερινή αναμέτρηση είναι καθοριστική και θα καθορίσει το μέλλον μας " τόνισε ο Χαμενεΐ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 March 2008 - 9:50:18 UTC