Browse through our Interesting Nodes of Greek Radio & Television Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισαγγελική έρευνα
  • [02] Σε αποκριάτικο ρυθμό
  • [03] Νέα δημοσκόπηση
  • [04] Εκλογές στην Ισπανία
  • [05] Νίκη Ομπάμα στο Ουαϊόμινγκ

    [01] Οικονομία

    Για τις διακοπές ρεύματος λόγω της απεργίας

    Εισαγγελική έρευνα

    9/3/2008 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Στο σκοτάδι, εξακολουθούν να βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας, από τη συνεχιζόμενη απεργία, των εργαζομένων στη ΔΕΗ, γεγονός, που προκάλεσε την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ύστερα από αίτημα, της διοίκησης της επιχείρησης. Με την προκαταρκτική εξέταση, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, ζητά να διερευνηθεί εάν κατά τη διάρκεια της απεργίας γίνονται εσκεμμένες περικοπές φορτίων από τη διοίκηση της ΔΕΗ ή το ΔΕΣΜΗΕ, μολονότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος και εάν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας στην επιχείρηση. Σύμφωνα με πληροφορίες εντός της ημέρας οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ θα καταθέσουν μήνυση κατά παντος υπευθυνου για τις πολύωρες διακοπές ηλεκτρικής ενέργειας

    Κόντρα ΓΕΝΟΠ-Αθανασόπουλου

    Σε δικαστικό επίπεδο συνεχίζεται πλέον η κόντρα της ΓΕΝΟΠ με την διοίκηση της ΔΕΗ, με αφορμή τις εκτεταμένες και εκ περιτροπής διακοπές ρεύματος, λόγω της συνεχιζόμενης απεργίας των εργαζομένων στην επιχείρηση.

    Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς, μετά από αίτημα της διοίκησης της ΔΕΗ παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, προκειμένου να διερευνηθεί εάν κατά τη διάρκεια της απεργίας γίνονται εσκεμμένες περικοπές φορτίων από τη διοίκηση της εταιρείας ή το ΔΕΣΜΗΕ, μολονότι υπάρχει επάρκεια ρεύματος και αν διατίθεται το αναγκαίο προσωπικό ασφαλείας για την ακώλυτη λειτουργία των εργοστασίων και λοιπών εγκαταστάσεων της επιχείρησης.

    Ο κ. Σανιδάς στην παραγγελία του επισημαίνει ότι είναι αναφαίρετο το δικαίωμα της απεργίας των εργαζομένων το οποίο προστατεύεται από το Σύνταγμα, υπογραμμίζει όμως ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου η ακώλυτη απόλαυση του κοινωνικού αυτού αγαθού.

    Τέλος εφιστά την προσοχή, καθώς όπως αναφέρει στην περίπτωση που προκληθούν ζημιές στους πολίτες και ιδιαίτερα στους επαγγελματίες, ότι είναι αυτονόητο, πως δεν θα είναι πλέον ανεύθυνοι για την καταβολή αποζημιώσεων αυτοί που κήρυξαν την απεργία και οι απεργοί.

    Στους εισαγγελείς πρωτοδικών Αθηνών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλο και Νίκο Ορνεράκη ήδη έχουν καταθέσει ο Πρόεδρος του ΔΕΣΜΗΕ κ. Γιάννης Θεοδωρακόπουλος και ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

    Εισερχόμενος στο γραφείο των Εισαγγελέων ο κ. Αθανασόπουλος δήλωσε "ζητήσαμε την παρέμβαση του Εισαγγελέα ώστε να μελετήσει τις διατυπωθείσες αιτιάσεις για το θέμα των διακοπών του ρεύματος".

    Την ίδια ώρα, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας, όπως και εμπορικοί σύλλογοι από όλη τη χώρα, απειλούν με αγωγές κατά της ΓΕΝΟΠ γα τις ζημιές που έχουν υποστεί επιχειρήσεις, βιομηχανίες και εμπορικά καταστήματα.

    Σημειώνεται ότι οι διακοπές στην ηλεκτροδότηση συνεχίζονται και σήμερα εκ περιτροπής βάσει προγράμματος που εξήγγειλε η ΔΕΗ, ενώ η απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση θα συνεχιστεί έως την ερχόμενη Τετάρτη.

    Οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται για τις περιοχές που θα γίνουν διακοπές στην ιστοσελίδα της Επιχείρησης www.dei.gr.

    [02] Κοινωνία

    Σε αποκριάτικο ρυθμό

    9/3/2008 10:13:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/3/2008 10:54:01 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Κορυφώνονται σήμερα οι καρναβαλικές εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις της χώρας, με πρωταγωνίστρια την Πάτρα. Δεκαπέντε άρματα, 246 πληρώματα και 40.000 καρναβαλιστές θα παρελάσουν το μεσημέρι στην αχαϊκή πρωτεύουσα, ενώ η τελετή λήξης θα γίνει στις 9.00 το βράδυ με το καθιερωμένο κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου. Εορταστικές εκδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί σήμερα και από το δήμο Αθηναίων, στην Πλατεία Ψυρή, τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και το Ζάππειο, ενώ παρελάσεις αρμάτων και αναβίωση εθίμων θα έχουμε σε πολλές πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ξάνθη, η Νάουσα, η Καστοριά, οι Σέρρες, η Κοζάνη και τα Τρίκαλα, καθώς και στην Κρήτη. Ανοιχτή, εν τω μεταξύ, θα μείνει από απόψε τα μεσάνυχτα μέχρι αύριο το μεσημέρι η Βαρβάκειος Αγορά, ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες διεξάγουν εντατικούς ελέγχους.

    [03] Πολιτική

    Νέα δημοσκόπηση

    9/3/2008 10:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/3/2008 10:53:34 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Προβάδισμα 3,7 μονάδων της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, χαμηλά ποσοστά για το δικομματισμό και υψηλά για το ΣΥΝ, καταγράφει δημοσκόπηση της ΑΛΚΟ για το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ". Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου το κυβερνών κόμμα προηγείται με 26,9% έναντι 23,2% του ΠΑΣΟΚ και ακολούθουν ο ΣΥΡΙΖΑ με 17,3% , το ΚΚΕ με 7,3% και ο ΛΑΟΣ με 4,5 %. Το 59,8% θεωρεί ότι θα διατηρηθεί η αρνητική εικόνα για το δικομματισμό και το 30,1% θεώρει ότι αποτελεί πρόσκαιρο φαινόμενο, ενώ το 56,7% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας. Παράλληλα, το 76,4% θεώρει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανακάμψει με αρχηγό τον Γιώργο Παπανδρέου, ενώ στο ερώτημα αν ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει με την ίδια δυναμική, το 48,7% απαντά "ναι" και το 38,8% "όχι". Σε συνέντευξή του στον "Τύπο της Κυριακής" ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως είναι θετικό το ενδεχόμενο να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, επισημαίνοντας ότι αυτοδύναμες κυβερνήσεις έχουν καταστρέψει τον τόπο, όπως και ότι η ψήφος στην Αριστερά δεν σημαίνει ακυβερνησία.

    [04] Κόσμος

    Εκλογές στην Ισπανία

    9/3/2008 10:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/3/2008 10:54:55 πμ)

    Σε κλίμα πένθους λόγω της δολοφονία στελέχους του Σοσιαλιστικού Κόμματος, η ευθύνη της οποίας αποδόθηκε στην ΕΤΑ, προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών, οι πολίτες στην Ισπανία. Τα 35,1 εκατομμύρια των Ισπανών θα μπορούν να ψηφίζουν έως τις 20.00 τοπική ώρα (21.00 ώρα Ελλάδος), οπότε θα κλείσουν τα εκλογικά τμήματα. Τα αποτελέσματα αναμένεται ν΄ανακοινωθούν στη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με τις τελευταίες επίσημες δημοσκοπήσεις, που δημοσιοποιήθηκαν την περασμένη Δευτέρα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) του πρωθυπουργού Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, προηγείται με τέσσερις μονάδες του αντίπαλου Λαϊκού Κόμματος (PP) του Μαριάνο Ραχόι. Ωστόσο με το ποσοστό αυτό οι σοσιαλιστές δεν καταλαμβάνουν απόλυτη πλειοψηφία και θα χρειαστούν τη συνεργασία μικρότερων κομμάτων για να παραμείνουν στην εξουσία. Περιφερειακές εκλογές διεξάγονται επίσης στην Ανδαλουσία (νότια Ισπανία), προπύργιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και στην Καταλονία (βορειοανατολική Ισπανία).

    Υπό τη σκιά της δολοφονίας του Καράσκο

    Η ψυχρή εκτέλεση την Παρασκευή στη Χώρα των Βάσκων ενός πρώην δημοτικού συμβούλου, του σοσιαλιστή Ησαΐας Καράσκο, τερμάτισε βίαια την προεκλογική εκστρατεία. Η επίθεση αυτή, για την οποία δεν έγινε ανάληψη ευθύνης αλλά αποδόθηκε στην βασκική αυτονομιστική οργάνωση ΕΤΑ, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των κομμάτων που κάλεσαν τους ψηφοφόρους να απαντήσουν μετέχοντας μαζικά στην εκλογική διαδικασία.

    Ο 42χρονος Καράσκο πυροβολήθηκε πισώπλατα, στον αυχένα την ώρα που έβγαινε μαζί με τη σύζυγο και την κόρη του, από το σπίτι τους στη μικρή πόλη Μοντραγκόν. Απεβίωσε μετά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Οι παρατηρητές εκτιμούν ότι η δολοφονία αυτή δεν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά το αποτέλεσμα των εκλογών, αντίθετα με αυτό που συνέβη τον Μάρτιο του 2004, όταν οι επιθέσεις ισλαμιστών στη Μαδρίτη (με 191 νεκρούς) τρεις ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ώθησαν στην νίκη έκπληξη του τότε επικεφαλής της αντιπολίτευσης Θαπατέρο.

    Ο Θαπατέρο ζητώντας "ευρεία νίκη" αύξησε τις εκκλήσεις για κινητοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματός του, οι οποίοι κατά παράδοση ακολουθούν μια τάση αποχής από την ψηφοφορία σε σχέση με τους ψηφοφόρους του Λαϊκού Κόμματος.

    Ο Μαριάνο Ραχόι, από την πλευρά του, απευθύνθηκε σε όσους απογοητεύτηκαν από τη σοσιαλιστική διακυβέρνηση, επικαλούμενος την εντεινόμενη ανησυχία των Ισπανών απέναντι στους βραδείς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης και της "ανεξέλεγκτης", όπως τονίζει μετανάστευσης, ζητώντας να υπερψηφίσουν το Λαϊκό Κόμμα.

    [05] Κόσμος

    Νίκη Ομπάμα στο Ουαϊόμινγκ

    9/3/2008 11:01:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ο αφροαμερικανός γερουσιαστής του Ιλλινόι, Μπαράκ Ομπάμα , υποψήφιος για το χρίσμα των Δημοκρατικών, κέρδισε το βράδυ του Σαββάτου το Ουαϊόμινγκ. Με καταμετρημένο το 91% των ψήφων ο 46χρονος γερουσιαστής λαμβάνει το 58% και 7 εκλέκτορες έναντι της αντιπάλου πρώην πρώτης κυρίας, Χίλαρι Κλίντον, που συγκέντρωσε ποσοστό 41%, και 5 εκλέκτορες. Ωστόσο ο κ. Ομπάμα, παρά το γεγονός ότι προηγείται της κ. Κλίντον είναι ακόμα πολύ μακριά από το στόχο της συγκέντρωσης των 2,025 εκλεκτόρων που απαιτούνται για να πάρει το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου με αντίπαλο τον σίγουρο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, Τζον Μακέιν. Τόσο ο κ. Ομπάμα όσο και η κ. Κλίντον εστιάζουν τώρα όλες τις δυνάμεις τους στην αναμέτρηση στο Μισσισίππη που θα διεξαχθεί την Τρίτη και στην Πενσυλβάνια που θα γίνει στις 22 Απριλίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 9 March 2008 - 9:49:40 UTC