Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό
  • [02] Αντιδράσεις στις εξαγγελίες
  • [03] Πρώτα το όνομα, μετά η πρόσκληση
  • [04] Νέα ιστορικά ρεκόρ πετρελαίου και χρυσού
  • [05] Εφ ' όλης της ύλης ο Γ. Παπανδρέου
  • [06] Λειτούργησε σήμερα το ΧΑΑ
  • [07] Βραβεία με άρωμα Γυναίκας
  • [08] Νέες ελπίδες στην Κλίντον για την προεδρία
  • [09] Απορρίφθηκε πρόταση Κοστούνιτσα για την ΕΕ
  • [10] Σύγκρουση τραμ στο Παλαιό Φάληρο
  • [11] Στον ανακριτή ο εργατολόγος
  • [12] Έκρηξη στη Νέα Υόρκη
  • [13] Αποσωληνώθηκε η Μ. Γιαννάκου
  • [14] Συνάντηση Ντέμη - Αλογοσκούφη
  • [15] Γερά στο κόλπο της πρόκρισης ο Άρης
  • [16] Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

    [01] Οικονομία

    Διευκρινίσεις από την Υπουργό Απασχόλησης

    Τι αλλάζει στο ασφαλιστικό

    6/3/2008 2:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 6:04:21 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, παρουσίασε το μεσημέρι σε συνέντευξη Τύπου, η υπουργός Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Στο επίμαχο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπεται η μείωση των ταμείων σε 13, η δημιουργία κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών, η αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας για συνταξιοδότηση στα 60 έτη με 35ετία, η περικοπή των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης των εργαζομένων μητέρων με ανήλικο παιδί στα 55 έτη.

    Οι βασικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου

    Βασικές αλλαγές:

    Οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και ηλικία 58 χρονών, αυξάνεται το όριο ηλικίας στο 60ό έτος με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013. Οι ασφαλισμένοι των ειδικών ταμείων από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία και όριο ηλικίας το 58ό, αυτό αυξάνεται στο 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013. Οι ασφαλισμένοι στα Ταμεία Τύπου από την 1/1/1983, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία, θεσμοθετείται ως όριο ηλικίας το 60ό με προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013. Οι γυναίκες ασφαλισμένες στα Ταμεία Αυταπασχολουμένων, που συνταξιοδοτούνται με 35ετία στα 58ό έτος, αυτό αυξάνεται στα 60 έτη με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013. Οι ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92, που συνταξιοδοτούνται με 10.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 7.500 στα ΒΑΕ, με όριο ηλικίας τα 55 έτη για πλήρη και τα 53 έτη για μειωμένη σύνταξη, αυτά αυξάνονται στα 57 έτη για πλήρη και στα 55 έτη για μειωμένη, με την προσθήκη ενός εξαμήνου ανά χρόνο από το 2013. Οι ασφαλισμένοι σε όλους τους φορείς, πλην του ΟΓΑ που συνταξιοδοτούνται με 37ετία ή 11.100 ένσημα ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας, τίθεται ως όριο το 58ό έτος από το 2013.

    Κίνητρα - Αντικίνητρα

    Θεσμοθετείται ως κίνητρο η προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ μέχρι την 31/12/92 για παραμονή στην εργασία επί τρία έτη μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 60 χρόνων. Για τους ασφαλισμένους σε όλα τα ταμεία μετά την 1/1/93 θεσμοθείται προσαύξηση 3,3% (για κάθε χρόνο) στη σύνταξη για παραμονή στην εργασία για τρία χρόνια μετά τη συμπλήρωση της 35ετίας και την ηλικία των 65 χρόνων. Από 1/1/2009 θεσμοθετείται ως αντικίνητρο μείωση της σύνταξης κατά 6,5% ετησίως για κάθε χρόνο πρόωρης συνταξιοδότησης.

    Μητέρες ανηλίκων

    Για τις από την 1/1/83 ασφαλισμένες σε ταμεία αυταπασχολουμένων, σε ειδικά ταμεία και σε ταμεία Τύπου αυξάνεται το όριο ηλικίας από το 50ό στο 55ό έτος με την προσθήκη ενός χρόνου ανά έτος, με αρχή το 2013. Για τις μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ, η αύξηση του ορίου ηλικίας στο 55ό έτος αρχίζει από το 2010. Για τις από 1/1/93 ασφαλισμένες μητέρες ανηλίκων καταργείται το μειωμένο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, με αρχή το 2009. Για μητέρες με τρία έως πέντε παιδιά ασφαλισμένες μετά την 1/1/93, το κατώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης καθορίζεται στο 55ό έτος.

    Σε αντιστάθμισμα θεσμοθετείται για τις μητέρες αυξημένη άδεια μητρότητας και λοχείας και πλασματικός χρόνος ασφάλισης πέντε ετών.

    Επικουρικές συντάξεις

    Το ποσοστό της πλήρους μηνιαίας σύνταξης που θα χορηγείται από τους φορείς Επικουρικής Ασφάλισης στους μέχρι 31/12/92 ασφαλισμένους για χρόνο ασφάλισης 35 ετών, δεν θα μπορεί πλέον να υπερβαίνει το 20% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών. Μεγαλύτερη επικουρική σύνταξη θα μπορεί να παρέχεται μόνο εάν το επιτρέπει σχετική αναλογιστική μελέτη του συγκεκριμένου επικουρικού ταμείου. Μεγαλύτερα ποσά τα οποία δίνονται, θα αναπροσαρμοστούν εντός μιας οκταετίας, με αρχή την 1/1/2013, με ισόποση ετήσια μείωση.

    Ημερομίσθια για παροχές υγείας

    Σταδιακά αυξάνουν ανά δέκα ημερομίσθια κατά έτος, τα ημερομίσθια που απαιτούνται για τη λήψη παροχών υγείας στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Για τις παροχές σε είδος αυξάνουν από 50 σε 100, ενώ για τους οικοδόμους από 40 σε 80. Για τις παροχές σε χρήμα αυξάνουν από 100 σε 120, ενώ για τους οικοδόμους από 80 σε 100. Το μέτρο θα αρχίζει να εφαρμόζεται από την 1/1/2009.

    Θεσμικά μέτρα

    Από την 1/6/2009 θεσμοθετείται ο Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής ασφάλισης (ΑΜΚΑ), που θα είναι υποχρεωτικός για κάθε εργαζόμενο σε όλες τις δοσοληψίες που θα έχουν να κάνουν με απασχόληση και ασφάλιση. Ακόμη, θεσμοθετούνται μεικτά κλιμάκια ελέγχου προκειμένου να ελεγχθεί η εισφοροδιαφυγή.

    Σημαντικότερο μέτρο είναι η θεσμοθέτηση του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ.) Το ΑΚΑΓΕ θα χρηματοδοτηθεί με πόρους που προκύπτουν από την κατακράτηση του 10% όλων των κοινωνικών πόρων, του 4% των ετησίων εσόδων από το ΦΠΑ και του 10% από τις αποκρατικοποιήσεις, οι οποίοι θα παραμείνουν "κλειδωμένοι" μέχρι το 2019 με στόχο τη δημιουργία αποθεματικών για τη χρηματοδότηση των κλάδων σύνταξης των ταμείων που εποπτεύει το υπουργείο Απασχόλησης. Το νομοσχέδιο κατατέθηκε στη Βουλή και αναμένεται την προσεχή εβδομάδα να τεθεί προς συζήτηση στην αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή.

    Τα νέα ταμεία

    ΙΚΑ ΕΤΑΜ ΟΑΕΕ ΟΓΑ ΕΤΑΑ (Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων) ΕΤΑΜ ΜΜΕ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) ΕΤΕΑΜ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Μισθωτών) ΤΕΑΙΤ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Ιδιωτικού Τομέα) ΤΑΥΤΕΚΩ (Ταμείο Ασφάλισης Υπαλλήλων Τραπεζών και Επιχειρήσεων Κοινής Ωφελείας) ΤΕΑΔΥ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων) ΤΕΑΠΑΣΑ (Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολουμένων στα Σώματα Ασφαλείας) ΤΑΠΙΤ (Ταμείο Πρόνοιας Ιδιωτικού Τομέα - ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων) ΕΤΑΤ (Ενιαίο Ταμείο Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων).

    [02] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό

    Αντιδράσεις στις εξαγγελίες

    6/3/2008 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 6:30:16 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις αντιπολίτευσης και συνδικάτων, για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που παρουσίασε το μεσημέρι η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά. Σημαντικό βήμα για ν απαλλαγούμε από τις στρεβλώσεις και τις σπατάλες, χαρακτηρίζει την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος. Για αμφισβήτηση του δημοσίου και κοινωνικού χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και πλήγμα κατά κυρίως των γυναικών, κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ. "Στόχος οι νέοι άνθρωποι", δήλωσε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και σε ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ. Συγκρότηση ενιαίου μετώπου κατά της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος είπε στη ΝΕΤ 105,8 ότι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν το κόστος της κρίσης στο ασφαλιστικό και χαρακτήρισε τις ενοποιήσεις πρόχειρες και επίπλαστες. Τρίωρη στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι την Τετάρτη 12 Μαρτίου και 24ωρη στις 19 από τη ΓΣΕΕ. "Δεν έχουμε το νομοσχέδιο, έχουμε τις πληροφορίες και προβλέπεται μείωση στο σύνολο των συντάξιμων αποδοχών", είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος και προανήγγειλε συλλαλητήριο την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ρουσόπουλος: "το έργο αυτό ήταν τιτάνιο"

    "Το ασφαλιστικό παραμένει αναδιανεμητικό κι η ασφάλιση παραμένει ευθύνη του κράτους. Δεν εξαιρείται κανένα ταμείο, καμία ομάδα εργαζομένων. Βασικό κριτήριο στις ενοποιήσεις το ομοειδές των εργαζομένων. Η κινητή και ακίνητη περιουσία εντάσσεται ως αυτοτελής ειδικός λογαριασμός. Δεν μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας,δεν μειώνονται οι συντάξεις, δεν αυξάνονται οι εισφορές", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Ακόμη, ανέφερε ότι το ασφαλιστικό σύστημα στη χώρα μας αναπτύχθηκε απρογραμμάτιστα και ευκαιριακά, με γραφειοκρατικά προβλήματα, εξαιτίας πολυδιάσπασης υπηρεσιών, δαιδαλώδη και αντιφατική νομοθεσία, ενώ χαρακτήρισε σημαντική προσπάθεια την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 1992.

    "Αυτή η ασφαλιστική μεταρρύθμιση έχει μία σειρά από μέτρα προκειμένου να απαλειφθούν στρεβλώσεις, να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή, να σταματήσουν οι ανισότητες και να σταματήσουν οι σπατάλες στις δαπάνες περίθαλψης", είπε χαρακτηριστικά οκ. Ρουσόπουλος.

    "Με αυτούς τους στόχους πιστεύουμε ότι θα αποδώσει το έργο αυτό, το οποίο ήταν τιτάνιο", επεσήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι στη χώρα μας λειτουργούν 155 φορείς και κλάδοι κύριας και επικουρικής ασφάλισης, εκ των οποίων οι 133 είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Απασχόλησης.

    Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι το ν/σ έχει 353 σελίδες και η κα Πετραλιά έδωσε ένα πρώτο κείμενο 122 σελίδων όπου η ασφαλιστική μεταρρύθμιση περιγράφεται με απλό και κατανοητό τρόπο, επίσης δόθηκε cd που περιείχε όλο το ν/σ και στη συνέχεια βγήκαν φωτοτυπίες 150 αντιγράφων των 353 σελίδων.

    Σε ό,τι αφορά η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από το κράτος, ο Θόδωρος Ρουσόπουλος απάντησε πως το κράτος είναι εγγυητής ενώ κληθείς να σχολιάσει τη θετική αντίδραση του ΣΕΒ, είπε ότι δεν θα κάνει κανένα σχόλιο όπως δεν είχε κάνει και όταν ο ΣΕΒ είχε στραφεί απέναντι και τόνισε ότι η κυβέρνηση σέβεται όλους τους φορείς.

    Ερωτηθείς για ό,τι αφορά τους δημοσιογράφους και συγκεκριμένα τον ΕΔΟΕΑΠ είπε ότι δεν αλλάζει τίποτα, ενώ για το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών έκανε λόγο για ριζοσπαστική ιδέα που θα αποδώσει σε βάθος χρόνου.

    Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Θ. Πάγκαλου με την οποία ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό "Λαζόπουλο της πολιτικής", απάντησε λέγοντας "καλό μεσημέρι".

    Για ολική επαναφορά της πολιτικής Μητσοτάκη και Σιούφα του '90-'93 κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ.

    Όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι για το θέμα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Εύη Χριστοφιλοπούλου η κυβέρνηση είναι φανερό ότι αμφισβητεί το δημόσιο και τον κοινωνικό χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος και με τις ρυθμίσεις που καταθέτει πλήττει τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και κατά κύριο λόγο τις γυναίκες.

    Στο ΠΑΣΟΚ αν και αναμένεται να επανέλθουν στο θέμα μετά την δημοσιοποίηση του νομοσχεδίου προαναγγέλλουν την καταψήφιση του ακόμα και στην περίπτωση της πρότασης του ΠΑΣΟΚ που υιοθέτησε η κυβέρνηση για το ταμείο αλληλεγγύης των γενεών καθώς όπως λένε ακόμη και αυτή η πρόταση έχει διαστρεβλωθεί.

    Τέλος, τονίζουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα αντιδράσει μαζί με τους εργαζομένους για να μην περάσουν οι ασφαλιστικές ρυθμίσεις ενώ δεσμεύεται ότι θα τις καταργήσει μετά τις επόμενες εκλογές.

    Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Μανώλης δήλωσε ικανοποιημένος γιατί πολλά από τα θέματα που είχε θίξει για το ασφαλιστικό ελήφθησαν υπόψη από την κυβέρνηση.

    Η Μιλένα Αποστολάκη ανέφερε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ ότι με τη χθεσινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού επισημοποιήθηκε η ανατροπή των τριών "ΔΕΝ" και έκανε λόγο για άλλη μια ασυνέπεια της κυβέρνησης.

    Εν τω μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Απασχόλησης πραγματοποίησαν νωρίτερα γυναίκες εργαζόμενες της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Τραπέζης της Ελλάδος , αντιδρώντας στις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου.

    Όπως τονίζουν, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των γυναικών περιορίζονται, τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται από 5 έως 10 χρόνια, οι συντάξεις περιορίζονται, ενώ καταργούνται οι όποιες θετικές διατάξεις ευνοούσαν έως σήμερα τις εργαζόμενες μητέρες. Οι γυναίκες εργαζόμενες δηλώνουν αποφασισμένες να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, προειδοποιώντας με νέα 48ωρη απεργία.

    Σε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ αποφάσισε το παρακάτω πλαίσιο απεργιακών κινητοποιήσεων για την απόσυρση του Νομοσχεδίου των Ασφαλιστικών ανατροπών και την προώθηση και ικανοποίηση των πάγιων αιτημάτων της ΓΣΕΕ για την ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης και παράλληλα την διεκδίκηση ικανοποιητικών ΣΣΕ ως εξής:

    3ωρη Πανελλαδική στάση εργασίας 12:00 έως 15:00 την Τετάρτη 12/3/08 24ωρη Γενική Απεργία την Τετάρτη 19/03/08 Την πραγματοποίηση Απεργιακών συγκεντρώσεων και συλλαλητηρίων τις ημέρες αυτές στην Αθήνα (στις 12/03/08 το Συλλαλητήριο θα γίνει 13:00 στο Σύνταγμα ) και σ΄όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Έκτακτη συνεδρίαση της Διοίκησης της ΓΣΕΕ για την λήψη αποφάσεων. Να ζητηθεί συνάντηση με τους αρχηγούς των κομμάτων και τον Πρόεδρο Δημοκρατίας κύριο Κ. Παπούλια. Συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ 11/3/08 Τα μέτρα που προβλέπει το συγκεκριμένο Νομοσχέδιο πλήττουν ανεξαιρέτως όλους τους εργαζόμενους (Γυναίκες - ΒΑΕ- Γενικά όρια ηλικίας, ενοποιήσεις Ταμείων, Επικουρικά κλπ.) απορρίπτονται κατηγορηματικά ως απαράδεκτα και εξοντωτικά για την Κοινωνική Ασφάλιση. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την άμεση ΑΠΟΣΥΡΣΗ του Νομοσχεδίου

    [03] Πολιτική

    Παρέμβαση Μπακογιάννη στο ΝΑΤΟ

    Πρώτα το όνομα, μετά η πρόσκληση

    6/3/2008 4:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 7:38:26 μμ)

    Η Ελλάδα δεν μπορεί να υποστηρίξει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με την εκκρεμότητα της ονομασίας ήταν και πάλι το μήνυμα της Ντόρας Μπακογιάννη από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας για να εξετάσουν εάν οι τρεις υποψήφιες χώρες Αλβανία, Κροατία και πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πληρούν τους όρους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Στην παρέμβασή της η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών κατέστησε σαφές ότι όσο δεν υπάρχει λύση η χώρα μας δεν θα συναινέσει στην επίδοση πρόσκλησης για ένταξη των Σκοπίων, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι η Ελλάδα θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας. Η κ. Μπακογιάννη σε συνέντευξη Τύπου μετά την άτυπη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, τόνισε: "η πολιτική της ΠΓΔΜ, δε μας επιτρέπει να έχουμε την ίδια θετική ματιά στην προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ, όπως με την Αλβανία και την Κροατία", και υποστήριξε ότι η μονοπώληση του όρου Μακεδονία ως χαρακτηριστικό εθνικής ταυτότητας μιας και μόνο χώρας θα εχει αρνητικές συνέπειες στη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα στην περιοχή.

    Έκκληση στους γείτονες και τους συμμάχους να σεβαστούν την προσφορά της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή απηύθυνε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, κατά την ομιλία του σε τελετή ορκωμοσίας της Αεροπορίας στην Τρίπολη.

    Στα Σκόπια βρίσκεται σήμερα ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Δηλώσεις Γ. Γ. και ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ για το θέμα της ΠΓΔΜ

    Την ελπίδα να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Γιαπ Ντε Χουπ Σέφερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

    Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις και της Γαλλίας, Μπερνάρ Κουσνέρ, οι οποίοι τόνισαν την ανάγκη εξεύρεσης λύσης στο θέμα αυτό.

    Ο Γ.Γ του ΝΑΤΟ σχολιάζοντας τη "διμερή διαφορά" μεταξύ Αθήνας - Σκοπίων για το θέμα της ονομασίας, υπογράμμισε δύο σημαντικούς παράγοντες: πρώτον, ότι οι θέσεις μιας χώρας μέλους της Συμμαχίας (όπως η Ελλάδα) και οι θέσεις μιας χώρας (όπως η ΠΓΔΜ) που επιθυμεί να ενταχθεί στη Συμμαχία δεν έχουν την ίδια βαρύτητα για το ΝΑΤΟ και δεύτερον, ότι για να ενταχθεί μια χώρα στο ΝΑΤΟ χρειάζεται η συναίνεση όλων των χωρών μελών. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφερ: "Επιθυμία της Συμμαχίας, αλλά και δική μου προσωπική επιθυμία είναι να βρεθεί μια λύση από τώρα ως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι". Ο κ. Σέφερ εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα αποφευχθεί "η μη συναίνεση" στην πρόσκληση της ΠΓΔΜ από τη Συμμαχία.

    Η χώρα της υποστηρίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Συμμαχία, δήλωσε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Η κ. Ράις τόνισε ότι η ΠΓΔΜ πληροί όλα τα προαπαιτούμενα για να ενταχθεί σε αυτήν, ωστόσο σημείωσε ότι θα πρέπει να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο των συνομιλιών που γίνονται την περίοδο αυτή επί των προτάσεων του διαμεσολαβητή, Μάθιου Νίμιτς.

    "Η Γαλλία επιθυμεί την επίλυση του θέματος της ονομασίας και λύσεις υπάρχουν", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουσνέρ, τονίζοντας ότι η θέση της χώρας του ως προς το θέμα της ΠΓΔΜ είναι ξεκάθαρη. Ο κ. Κουσνέρ πρόσθεσε επίσης ότι οι ελληνικές θέσεις που παρουσίασε στη σημερινή Σύνοδο η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, αποδεικνύουν την εποικοδομητική στάση της Ελλάδας στο θέμα αυτό. Επιπλέον, ερωτηθείς για το αν (η ενδεχόμενη) μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ από το ΝΑΤΟ, συμπαρασύρει και την υποψηφιότητα της Αλβανίας, ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα και ότι η κάθε χώρα κρίνεται ξεχωριστά.

    Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, Γερμανοί διπλωμάτες, δήλωσαν σήμερα στην έδρα του ΝΑΤΟ ότι δύσκολα το ΝΑΤΟ θα απευθύνει πρόσκληση στην ΠΓΔΜ, όσο η Ελλάδα προβάλλει αντιρρήσεις.

    Η Τουρκία στηρίζει την υποψηφιότητα και των τριών χωρών, της Κροατίας της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ, δήλωσε προς τον Τύπο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αλί Μπαμπατζάν. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η Ολλανδία.

    [04] Οικονομία

    Νέα διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ

    Νέα ιστορικά ρεκόρ πετρελαίου και χρυσού

    6/3/2008 3:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 7:28:35 μμ)

    Νέο ρεκόρ εκτίναξης σημείωσε η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου, στη Νέα Υόρκη, καθώς ξεπέρασε τα 105 δολάρια το βαρέλι, ενώ νέο ιστορικό ρεκόρ σημείωσε η τιμή σποτ του χρυσού φτάνοντας τα 991,90 δολάρια η ουγκιά, γεγονός που οφείλεται στη διολίσθηση του δολαρίου έναντι του ευρώ, το οποίο αυτή την ώρα διαπραγματεύεται στα 1,5310 δολάρια. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κινούνται σε αρνητική τροχιά, λόγω ανησυχιών ότι θα διευρυνθούν οι ζημίες που σχετίζονται με την πιστωτική αγορά στις εταιρίες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και ότι η νέα εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου θα καταφέρει πλήγμα στην κερδοφορία των αερομεταφορέων. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε, το μεσημέρι, απώλειες 0,60%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε πτώση 0,77% και στην Φρανκφούρτη ο δείκτης Dax υποχωρούσε σε ποσοστό 0,40%.

    Αναμένοντας τη σημερινή απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια στην ευρωζώνη, οι επενδυτές ώθησαν τη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο σε νέα επίπεδα ρεκόρ. Η προσοχή τους εκτιμάται ότι θα στραφεί στα σχόλια του προέδρου της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μετά την απόφαση που ελήφθη για τη διατήρηση στο 4% του επιτοκίου για πράξεις οριακής χρηματοδότησης στην ευρωζώνη, με στόχο να ανιχνεύσουν κατά πόσον θα εκφραστούν και στα σχόλια αυτά οι πρόσφατες ανησυχίες Ευρωπαίων αξιωματούχων για την πρόσφατη ενίσχυση του ευρώ.

    Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,5314 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε ενισχυθεί έως και στα 1,5345 δολάρια, στα υψηλότερα επίπεδα από την εισαγωγή του κοινού νομίσματος στις αγορές συναλλάγματος το 1999. Η στερλίνα ενισχύθηκε, προσωρινά, στα υψηλότερα φετινά επίπεδα έναντι του δολαρίου, στα 1,9981 δολάρια ανά στερλίνα, αλλά εξασθένησε έναντι του ευρώ πριν από τη σημερινή απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας για τα βρετανικά επιτόκια (η κεντρική βρετανική τράπεζα διατήρησε, τελικά, αμετάβλητο το βασικό επιτόκιό της στο 4%.

    Στις αγορές της Ασίας η τιμή ανά βαρέλι εκτινάχθηκε στα 104, 39 δολάρια.

    Τα 106 δολάρια το βαρέλι πλησίασε η τιμή του ελαφρού αμερικανικού αργού, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς η εξασθένηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του δολαρίου συνετέλεσε στη διεύρυνση των κερδών που σημείωσε χθες, στον απόηχο της ανακοίνωσης ότι μειώθηκαν, απρόσμενα, τα εμπορικά διαθέσιμα αποθέματα του πετρελαίου στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και της απόφασης του ΟΠΕΚ να διατηρήσει αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής του.

    Οι εντάσεις στη Βενεζουέλα, χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ και τρίτη μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγό χώρα στις ΗΠΑ, συνετέλεσαν στη σημερινή νέα εκτίναξη των τιμών. Η Βενεζουέλα ανέπτυξε, χθες, στρατεύματα στα σύνορα με την Κολομβία, εν μέσω κρίσης που πολλοί φοβούνται ότι συνιστά απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή.

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Απριλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού ενισχύθηκε έως και στα 105,96 δολάρια, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 105,41 δολάρια, κερδίζοντας 89 σεντς στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ άγγιξε, προσωρινά, τα 102,95 δολάρια, σημειώνοντας νέο ιστορικό ρεκόρ, για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 101,81 δολάρια, κερδίζοντας 17 σεντς στο βαρέλι.

    [05] Πολιτική

    Συνέντευξη ενόψει Συνεδρίου

    Εφ ' όλης της ύλης ο Γ. Παπανδρέου

    6/3/2008 7:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Για λανθασμένους χειρισμούς στο ζήτημα των Σκοπίων κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξης που έδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, ενόψει του επικείμενου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Όσον αφορά τα εσωκομματικά έστειλε μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις ότι είναι ο εκλεγμένος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε ότι δεν λέει "όχι" στις συνεργασίες, αλλά στόχος του είναι να γίνει πρώτο το κόμμα και να επιστρέψει στην Κυβέρνηση.

    Κριτική στην Κυβέρνηση

    "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. γονάτισε τη χώρα", τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα στο Ζάππειο και σχολιάζοντας τις προτάσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό έκανε λόγο για "ντεμέκ μεταρρύθμιση" και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.

    Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, ο κ. Παπανδρέου χαιρέτισε τη στάση της Kυβέρνηση, σημείωσε ωστόσο ότι θα συνεχίσει να ασκεί κριτική για τους χειρισμούς της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα στο θέμα αυτό.

    Με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις στη ΔΕΗ, υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τους αγώνες του εργατικού κινήματος και κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι "είναι αυτή που κατεβάζει τον διακόπτη χαρίζοντας δισεκατομμύρια στους ιδιώτες και τα μεγάλα συμφέροντα".

    Ανοιχτός στις συνεργασίες

    Εν όψει της διεξαγωγής του 8ου Συνεδρίου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι εργασίες του καλούνται να επιβεβαιώσουν το "όλοι μαζί", αλλά και τη δημιουργία μιας νέας ενότητας, βασισμένης σε αξίες και προγράμματα και την προώθηση της ανανέωσης σε πρόσωπα και ιδέες. Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, πρέπει να υπάρξει πρώτο κόμμα εναλλακτικό και υποστήριξε ότι μπορεί να υπάρξει πολιτική ενότητα πέρα και έξω από τα στενά κομματικά τείχη. Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο κυβερνήσεων συνεργασίας, πρόσθεσε όμως ότι στόχος του ίδιου και του ΠΑΣΟΚ είναι να πάρει το κίνημα όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό.

    Επίσης, ανέφερε ότι στις 11 Νοεμβρίου δεν πήρε εντολή για 3 μήνες και ότι είναι αποφασισμένος να προωθήσει τις τομές και τις αλλαγές στο ΠΑΣΟΚ για όσο χρόνο χρειαστεί.

    Σχολιάζοντας, τέλος, τις σχέσεις του κόμματος με τα ΜΜΕ, τόνισε ότι δεν έχει καμιά εμπάθεια και επισήμανε ότι αυτό που χρειάζεται είναι μια νέα σχέση κανόνων και σεβασμού μεταξύ ΜΜΕ και κομμάτων. Για τις εξελίξεις στο ΣΥΡΙΖΑ και το αν αυτές επηρεάζουν το ΠΑΣΟΚ, δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ψάχνει "συνταγές Τσίπρα", αλλά πολιτικές. Ανέφερε, πάντως, ότι η κοινωνία θέλει ανανέωση και νέα πρόσωπα.

    Αντίδραση Ρουσόπουλου

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ανέφερε:

    "Απέναντι σε μια ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πολιτική της Κυβέρνησης για να αντιμετωπισθούν τα πραγματικά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών, ο κ. Παπανδρέου αντιπαρέθεσε και πάλι γενικόλογες εκθέσεις ιδεών".

    [06] Οικονομία

    Παράνομη και καταχρηστική η απεργία στην ΤτΕ

    Λειτούργησε σήμερα το ΧΑΑ

    6/3/2008 5:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ομαλοποιήθηκε η λειτουργία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την προσέλευση του προσωπικού ασφαλείας στην Τράπεζα της Ελλάδος για την εκκαθάριση των συναλλαγών. Νωρίτερα το δικαστήριο έκρινε παράνομη και καταχρηστική την απεργία των εργαζομένων στην Τράπεζα, οι οποίοι, ωστόσο, συνεχίζουν και σήμερα με 24ωρη απεργία. Ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Σπύρος Καπράλος, με δήλωσή του, ζητά συγγνώμη από τους επενδυτές στην Ελλάδα και το εξωτερικό για την ταλαιπωρία που υπέστησαν. 'Οσον αφορά στο μέγεθος της ζημιάς που υπέστη η χρηματιστηριακή αγορά, ο Πρόεδρος του ΧΑΑ είπε "ας αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν αυτοί που πρέπει, αφήνοντας αιχμές κατά της Τράπεζας της Ελλάδος". Εν τω μεταξύ, συνεδριάζει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, προκειμένου να αποφασίσει για το μέλλον των κινητοποιήσεων του κλάδου.

    [07] Πολιτισμός

    Βραβεία με άρωμα Γυναίκας

    6/3/2008 5:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 6:12:08 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έξι Ελληνίδες, που με το έργο τους κυριάρχησαν στην ελληνική τέχνη, βραβεύτηκαν από τον Εκπαιδευτικό Όμιλο Ακμή, με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 8 Μαρτίου. Πρόκειται για την Μαρία Χορς, την Αντιγόνη Βαλάκου, την Ντένη Βαχλιώτη, την Άννα Συνοδινού, την Δόμνα Σαμίου και την Δανάη Στρατηγοπούλου. Η βράβευσή τους έγινε στο βιβλιοπωλείο Ιανός, σε μια γιορτινή εκδήλωση, με τίτλο "Τέχνη γένους Θηλυκού" και τα βραβεία απένειμαν οι Κάκια Ιγερινού, Λούκα Κατσέλη, Πηνελόπη Γαβρά, Αλεξάνδρα Πετραλιά. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Ομίλου Ακμή, Κ. Ροδόπουλος.

    [08] Κόσμος

    Η νίκη σε Οχάιο και Τέξας Ουάσινγκτον

    Νέες ελπίδες στην Κλίντον για την προεδρία

    6/3/2008 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: NET-ΑΠΕ/Reuters-Associated Press

    Μετά την ήττα σε Οχάιο και Τέξας ο Μπαράκ Ομπάμα -που κέρδισε μόνο το Βερμόντ- σκληραίνει τη στάση του απέναντι στην αντίπαλο του Χίλαρυ Κλίντον δίνοντας το στίγμα για το τι αναμένεται να ακολουθήσει στην προεκλογική αναμέτρησή τους. Όλα δείχνουν ότι το χρίσμα των Δημοκρατικών δεν θα κριθεί στις προκριματικές εκλογές - αφού κανείς από τους δυο δεν αναμένεται να συγκεντρώσει τους 2025 εκλέκτορες - και όλοι στρέφουν την προσοχή τους στο συνέδριο του Αυγούστου. Αναφορικά με τους υπέρ - εκλέκτορες, είναι σημαντικό πως τις τελευταίες εβδομάδες έχουμε κερδίσει πολλούς ενώ η Χίλαρυ Κλίντον έχει χάσει. Ακόμη και αυτό της το πλεονέκτημα έχει μειωθεί δραματικά.

    Από την πλευρά της η γερουσιαστής της Νέας Υόρκης μετά τη θεαματική επάνοδό της στη προεδρική κούρσα άφησε για πρώτη φορά να εννοηθεί ότι εκείνη και ο Μπάρακ Ομπάμα θα μπορούσαν να μοιραστούν το διαβατήριο για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, με εκείνη ως υποψήφια πρόεδρο. Στους εκλέκτορες ο Ομπάμα προηγείται με 1.482 έναντι 1.390 της Χίλαρυ Κλίντον. Η πρώην πρώτη κυρία προηγείται στους υπερεκλέκτορες.

    Ερωτώμενη σε τηλεοπτική εκπομπή του CBS εάν εκείνη και ο Μπ. Ομπάμα θα πρέπει να βρίσκονται στο ίδιο "ψηφοδέλτιο" για την προεδρία, η Κλίντον δήλωσε: "Πιθανώς εκεί οδηγούμαστε, αλλά φυσικά πρέπει πρώτα να αποφασίσουμε ποιος θα καθοδηγεί το ψηφοδέλτιο. Νομίζω ότι ο λαός του Οχάιο έδειξε ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να είμαι εγώ".

    Ενώ λοιπόν ένα σενάριο με την Χίλαρι Κλίντον ως πρόεδρο και τον Μπάρακ Ομπάμα στη θέση του αντιπροέδρου δεν φαίνεται πλέον και τόσο μακρινό, αναλυτές εκτιμούν ότι η απόφαση του Τζον ΜακΚέιν για το ποιος θα είναι αντιπρόεδρος στη περίπτωση που θα εκλεγεί, θεωρείται πολύ σημαντική.

    Πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ίσως κληθεί να επιλέξει έναν νεότερο αντιπρόεδρο, ώστε να "ηρεμήσει" τους ψηφοφόρους που προβληματίζονται για την ηλικία του. Ο ΜακΚέιν είναι 71 ετών και, αν εκλεγεί, θα είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία πρόεδρος που εκλέγεται για πρώτη θητεία. Κάτι τέτοιο είχε πράξει και ο Ρόναλντ Ρήγκαν στις εκλογές του 1980 -όταν ήταν 69 ετών- επέλεξε τον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο ως αντιπρόεδρο, καθησυχάζοντας τους ψηφοφόρους του.

    Αν και κάποιοι κάνουν λόγο για τον 70χρονο Κόλιν Πάουελ στη θέση του αντιπροέδρου, κάποιοι άλλοι θεωρούν ότι ο ΜακΚέιν θα επιλέξει τελικά έναν νεότερο υποψήφιο, όπως τον κυβερνήτη της Φλόριντα Τσάρλι Κριστ -51 ετών- ή τον 47χρονο κυβερνήτη της Μινεσότα Τιμ Πολέντι. Έτσι ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων μάλλον θα περιμένει να δει ποιον υποψήφιο θα επιλέξουν οι Δημοκρατικοί για να λάβει την απόφασή του.

    [09] Κόσμος

    Απορρίφθηκε πρόταση Κοστούνιτσα για την ΕΕ

    6/3/2008 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 7:09:01 μμ)

    Η παραπαίουσα κυβέρνηση συνεργασίας της Σερβίας ακύρωσε την προσπάθεια του εθνικιστή πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα να αποκλειστεί οποιαδήποτε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εφόσον η τελευταία δεν ανακαλεί την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Όπως μετέδωσε ο ραδιοσταθμός B92, η σχετική πρόταση νόμου που υποβλήθηκε από τους Ριζοσπάστες της αντιπολίτευσης με την υποστήριξη του Κοστούνιτσα, απορρίφθηκε στο υπουργικό συμβούλιο με 15 ψήφους κατά και 7 υπέρ. Το Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας του φιλοδυτικού προέδρου Μπόρις Τάντιτς και οι φιλελεύθεροι κυβερνητικοί του εταίροι θεωρούν την πρόταση ως μία ακόμη προσπάθεια απομάκρυνσης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα του Κοσόβου. Όπως δήλωσε ο Κοστούνιτσα στην εφημερίδα Vecernje Novosti, όλα τα κόμματα της Σερβίας είναι υπέρ της ένταξης της χώρας τους στην ΕΕ. Όμως, πρόσθεσε, "η Σερβία πρέπει να γνωρίζει την απάντηση σε ένα καίριο ερώτημα: Μέσα σε ποιά σύνορα η ΕΕ αναγνωρίζει τη Σερβία". "Οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ της Σερβίας και της ΕΕ προϋποθέτει ότι και οι δύο πλευρές γνωρίζουν τα σύνορα της Σερβίας", είπε.

    Εν τω μεταξύ, δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι τουλάχιστον 70% των Σέρβων επιθυμούν την ένταξη της χώρας τους στην ΕΕ.

    [10] Κοινωνία

    Σύγκρουση τραμ στο Παλαιό Φάληρο

    6/3/2008 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύο οχήματα τραμ συγκρούστηκαν το πρωί της Πέμπτης στη συμβολή των λεωφόρων Ποσειδώνος και Αχιλλέως στο Παλαιό Φάληρο, χωρίς ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί. Την ώρα, εκείνη δεν λειτουργούσε το σύστημα των κλειδιών του τραμ, εξαιτίας διακοπής ρεύματος και ο οδηγός του ενός εκ των δύο τραμ δεν επέλεξε χειροκίνητα την αλλαγή πορείας του οχήματός του.

    [11] Κοινωνία

    Στον ανακριτή ο εργατολόγος

    6/3/2008 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 5:36:34 μμ)

    Προθεσμία για την Παρασκευή 14/3/2008 ζήτησε και πήρε από τον ανακριτή ο εργατολόγος Χρήστος Νικολουτσόπουλος, ο οποίος εμφανίστηκε νωρίς το μεσημέρι, συνοδευόμενος από το συνήγορό του στην Ευελπίδων, καθώς του έχει ασκηθεί δίωξη σε βαθμό κακουργήματος. Ο εργατολόγος πήρε εξιτήριο σήμερα από το Αιγινήτειο και όπως δήλωσε ο συνήγορός του Νίκος Μαυρομάτης βγήκε με δική του ευθύνη από το νοσοκομείο και εμφανίστηκε αυθόρμητα στον ανακριτή με σκοπό να βοηθήσει την έρευνα και να συνεργαστεί μαζί του στην αποκάλυψη όλων των πτυχών της αλήθειας που ο ίδιος γνωρίζει.

    Στο ιατρικό ανακοινωθέν το οποίο υπογράφει ο πρόεδρος του νοσοκομείου καθηγητής Αθανάσιος Δημόπουλος αναφέρεται ότι η διάγνωση και θεραπεία του κ. Νικολουτσόπουλου ακολούθησε όλους τους κανόνες της ορθής ιατρικής πρακτικής γεγονός, το οποίο ουδείς και ουδέποτε αμφισβήτησε έγκυρα. Οι γιατροί μέσα από το ανακοινωθέν περιορίζονται στο να αναφέρουν πως τήρησαν σχολαστικά την ιατρική δεοντολογία και σεβάστηκαν τα δικαιώματα του εργατολόγου ως αρρώστου όπως κάνουν και με όλους τους άλλους ασθενείς χωρίς να αναφέρονται ούτε στη διάγνωση ούτε στην περαιτέρω θεραπευτική αντιμετώπιση του προβλήματός του.

    [12] Κόσμος

    Έκρηξη στη Νέα Υόρκη

    6/3/2008 1:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 1:57:29 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έκρηξη μικρής ισχύος σημειώθηκε στην Times Square της Νέας Υόρκης, κοντά στο Κέντρο Στρατολόγησης των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων. Τοπικοί τηλεοπτικοί σταθμοί ανέφεραν ότι η έκρηξη προκλήθηκε από βόμβα ή από κάποιον άλλο εκρηκτικό μηχανισμό. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τραυματίες ή σοβαρές υλικές ζημιές. Η αστυνομία απέκλεισε την περιοχή και διεξάγει έρευνες, ενώ έκλεισε και ο σταθμός του υπόγειου σιδηροδρόμου της Times Square.

    [13] Κοινωνία

    Αποσωληνώθηκε η Μ. Γιαννάκου

    6/3/2008 1:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Με επιτυχία στέφθηκε το πρωί της Πέμπτης η προσπάθεια των γιατρών να αποσωληνώσουν την Μαριέττα Γιαννάκου, της οποίας η υγεία παρουσιάζει από χθες Τετάρτη σημάδια βελτίωσης. Η κα Γιαννάκου παραμένει στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ωστόσο είναι απύρετη και έχει ανοίξει και τα μάτια της. Αυτή την ώρα, κανένα ζωτικό της όργανο δεν υποστηρίζεται μηχανικά και της παρέχεται μικρή ποσότητα οξυγόνου.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνάντηση Ντέμη - Αλογοσκούφη

    6/3/2008 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την ικανοποίησή του από τη συνάντηση που είχε με τον Γιώργο Αλογοσκούφη, εξέφρασε ο Ντέμης Νικολαϊδης. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ συναντήθηκε σήμερα με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και βασικό θέμα συζήτησης ήταν το γήπεδο της Ενωσης στον ΟΔΔΥ. Οπως έγινε γνωστό, μέχρι το τέλος του μήνα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα κατασκευαστεί. Στη συνάντηση παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Νάσος Θανόπουλος.

    Εξερχόμενος ο Νικολαϊδης τόνισε ότι δεν περίμενε πως θα υπάρξουν τόσο σύντομα εξελίξεις, ενώ σχετικά με την εμπλοκή του δήμου της περιοχής είπε πως ωφελημένος από την ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ θα βγει και ο δήμος. Από εκεί και πέρα, αναφέρθηκε και στα άλλα θέματα της ομάδας του. Μάλιστα είπε πως η διοίκηση έχει εντοπίσει προπονητή, όμως υπάρχουν και εναλλακτικές λύσεις και στο τέλος της σεζόν θα ανακοινωθεί το όνομα του τεχνικού που θα αναλάβει την ομάδα, προανήγγειλε την παραμονή του Ισμαέλ Μπλάνκο, αφού είπε πως η ΑΕΚ προτίθεται να ενεργοποιήσει την οψιόν αγοράς για να αποκτήσει τα δικαιώματα του Αργεντινού ποδοσφαιριστή, τόνισε όμως με έμφαση πως αυτή τη στιγμή και μέχρι το τέλος της περιόδου, άπαντες είναι υπό κρίση, ακόμη και οι βασικοί παίκτες της ομάδας, αλλά και αυτοί που δεσμεύονται με συμβόλαια.

    [15] Μπάσκετ

    Φενερ/Ούλκερ - Αρης 59-60

    Γερά στο κόλπο της πρόκρισης ο Άρης

    6/3/2008 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νικηφόρα πέρασε από το «Αμπντί Ιπεκτσί» της Κωνσταντινούπολης ο Άρης, επικρατώντας 60-59 της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ, για την 4η αγωνιστική στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα (4ος Όμιλος). Αυτή ήταν η πρώτη νίκη στο "Top 16" για την ομάδα της Θεσσαλονίκης, αποτέλεσμα που αναπτερώνει τις ελπίδες της για πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης. Με τη δεύτερη ήττα της συμβιβάστηκε η τουρκική ομάδα, που είχε επικρατήσει στο Αλεξάνδρειο στον πρώτο αγώνα.

    Τα δεκάλεπτα: 15-22, 32-34, 45-50, 59-60

    Με ιδανικό τρόπο φρόντισαν εξ αρχής οι «κίτρινοι» να καταθέσουν το ισχυρό «θέλω» τους στο παιχνίδι. «Καθαρό» μυαλό επιθετικά, που εκφράστηκε κατά βάση από τους Τζερεμάια Μάσεϊ και Μπρέισι Ράιτ, και αποτελεσματικός περιορισμός του Ουίλι Σόλομον, από τους Γιώργο Καλαϊτζή και Ντάριους Ουάσιγκτον, συνέθεσαν την πρακτική τους. Στοιχεία που τους έδωσαν το προβάδισμα μέχρι και εννιά πόντους (9 13-22). Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου ο Γκόρντον Χέρμπερτ επέλεξε να διαφοροποιήσει το σχήμα του, ρίχνοντας στο παρκέ τους Τέρι, Μότολα, Ηλιάδη, Αγαδάκο. Επιλογή που δεν του... βγήκε. Το 16-25 (11) μετατράπηκε τάχιστα σε 23-25 (13), με τους Τούρκους να εκμεταλλεύονται με τον άρτια λάθη των παικτών του Άρη, αλλά και την αδυναμία τους στο ριμπάουντ. Στο 18 η διαφορά «έπεσε» στους δύο πόντους (28-30), για να προκύψει ελάχιστα αργότερα το ισόπαλο 30-30.

    Πετυχαίνοντας το πρώτο του καλάθι στο δίλεπτο του τρίτου δεκαλέπτου (είχε και δύο βολές από το πρώτο), ο Σόλομον προσπάθησε να δώσει ώθηση στη Φενέρ να επανακάμψει. Η προσπάθεια του δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς ούτε ο ίδιος ήταν αποτελεσματικός όσο θα ήθελε, αλλά και ούτε οι συμπαίκτες του. Οι Θεσσαλονικείς ξέφυγαν με έξι (34-40), με τους Μάσει, Ράιτ, να εξακολουθούν να έχουν... κέφια, διαφορά που μείωσαν οι Τούρκοι στους τρεις στο 29(43-46). Με τέσσερις συνεχείς πόντους του Ράιτ έγινε το 43-50, για να ολοκληρωθεί η περίοδος στο 45-50. Νευρικό και με έλλειψη συγκέντρωσης το τέταρτο δεκάλεπτο και για τις δύο ομάδες. Συνέπεια τούτου αποτέλεσε να βρίσκουν με δυσκολία αμφότερες δρόμο προς το καλάθι. Με τρίποντο στο 33 του Ομέρ Ονάν η Φενέρ απέκτησε το προβάδισμα (53-52), για να προκύψει ισορροπία δύο λεπτά αργότερα με μια εύστοχη βολή του ίδιου παίκτη (54-54). Ο Ρέισον Τέρι βρίσκοντας στόχο από τα 6.25 έφερε εκ νέου τον Άρη σε θέση ισχύος (54-57), η οποία θα ήταν ιδανικότερη αν στην πορεία οι «κίτρινοι» ήταν πιο εύστοχοι, ιδίως από τη γραμμή των βολών (με Καλαϊτζή, Μάσεϊ είχαν 0/4). Στα 33 με γκολ-φάουλ του Σόλομον οι δύο ομάδες βρέθηκαν ισόπαλες (59-59), για να ακολουθήσει άστοχο τρίποντο από τον Ουάσιγκτον. Ο Βλάντιμιρ Μπόισα, όμως, ήταν σε πλεονεκτικό σημείο για τον Άρη, «πέταξε» την μπάλα στον Μάσεϊ, ο οποίος κέρδισε φάουλ και με δύο βολές στα 9 διαμόρφωσε το τελικό 59-60. Στον υπολειπόμενο χρόνο ο Σόλομον ανέλαβε να δράσει για τη Φενέρ. Απέτυχε στο έργο του, δεχόμενος εντυπωσιακό κόψιμο από τον Μάσεϊ.

    Οι συνθέσεις:

    ΦΕΝΕΡ/ΟΥΛΚΕΡ: Γουάιτ 2, Σόλομον 13 (1), Ονάν 11 (2), Μπάσακ, Ερντέν 9, Κάαν 6 (2), Βίντμαρ 4, Σαβάς 1, Κίνσει, Ασικ 13, Πρέλντζιτς

    ΑΡΗΣ: Τέρι 8, Ράιτ 12, Καλαϊτζής, Ηλιάδης, Μπόισα 5 (1), Μότολα 9 (1), Μάσει 18, Αγαδάκος, Τσαλδάρης 5 (1), Ουάσιγκτον 3 (1)

    [16] Πολιτική

    Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ

    6/3/2008 11:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2008 4:50:36 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συνεδριάζουν σήμερα οι Υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας για να εξετάσουν το αν οι τρεις υποψήφιες χώρες Αλβανία, Κροατία και Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας πληρούν τους όρους για να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Το απόγευμα της Τετάρτης, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς είχε διαβουλεύσεις στα Σκόπια, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας συναντήθηκε στη Θεσσαλονίκη και με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη. Την ίδια ώρα, από την Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κάλεσε την ηγεσία της γειτονικής χώρας να συμβάλλει στην εξεύρεση λύσης και επανέλαβε ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ. Τη θέση αυτή υποστήριξε επισήμως και σήμερα κατά τη διάρκεια της Συνόδου η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Πυρετός διαβουλεύσεων

    Την έκθεση προόδου των τριών υποψήφιων χωρών για ένταξη στην Συμμαχία θα εξετάσει το απόγευμα στις Βρυξέλλες η Σύνοδος των Υουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη υποστήριξε και επισήμως την διακηρυγμένη από τον Κώστα Καραμανλή ελληνική θέση, ότι, χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

    Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του στη Θεσσαλονίκη το βράδυ της Τετάρτης με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη, δήλωσε πως θα επανέλθει στην περιοχή, αν αυτό κριθεί χρήσιμο.

    Νωρίτερα, μετά τις συνομιλίες του στα Σκόπια, ο κ. Νίμιτς είχε δηλώσει πως διαπίστωσε βούληση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι το χάσμα παραμένει.

    Οι αποφάσεις για τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λαμβάνονται με ομοφωνία και συναίνεση, διεμήνυσαν στη γειτονική χώρα η Κοντολίζα Ράις και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν.

    Δύο συλλαλητήρια για το σκοπιανό πραγματοποίησαν την Τετάρτη, στη συμπρωτεύουσα, η επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα και ο ΛΑ.Ο.Σ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 March 2008 - 17:50:18 UTC