Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικές διεργασίες
  • [02] Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό
  • [03] Προβλήματα από διακοπές ρεύματος
  • [04] Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα
  • [05] Σημαντική νίκη της Χίλαρι Κλίντον
  • [06] Τροχαίο δυστύχημα στο Περού

    [01] Πολιτική

    Για το Σκοπιανό

    Διπλωματικές διεργασίες

    5/3/2008 9:23:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Διπλωματικός πυρετός σε εξέλιξη σε Αθήνα και Σκόπια. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Μάθιου Νίμιτς με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ σήμερα, μία ημέρα πριν τη σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Ο κ. Νίμιτς σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών αναμένεται να συναντηθεί απόψε ή το αργότερο αύριο στη Θεσσαλονίκη και με τον Έλληνα διαπραγματευτή Αδαμάντιο Βασιλάκη. Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κάλεσε την ΠΓΔΜ να αφήσει την αδιαλλαξία και να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων προς όφελος ολόκληρης της περιοχής και επανέλαβε ότι χωρίς αμοιβαία αποδεκτή λύση, δεν μπορεί να υπάρξει πρόσκληση στα Σκόπια για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η υπουργός Εξωτερικών θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις στην αυριανή άτυπη σύνοδο των ομολόγων της, του ΝΑΤΟ. Εν τω μεταξύ, δυο συλλαλητήρια διοργανώνονται το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη για το Σκοπιανό. Στις 6.30 το απόγευμα, στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο από την Επιτροπή Μακεδονικού Αγώνα και ομιλητή τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο. Μισή ώρα αργότερα στο άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο του ΛΑ.Ο.Σ.

    [02] Οικονομία

    Απεργιακές κινητοποιήσεις

    Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό

    5/3/2008 10:22:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στη δημοσιότητα αναμένεται να δοθεί το απόγευμα το νομοσχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, αφού προηγηθεί, συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, για να εγκρίνει τις προτεινόμενες ρυθμίσεις. Ακολούθως η υπουργός Απασχόλησης θα παρουσιάσει τις κυβερνητικές προτάσεις στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Την ώρα που θα συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή, τα συνδικάτα θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Ηρώδου Αττικού. Οι αλλαγές, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, αφορούν την ενοποίηση των ταμείων, την αύξηση των ορίων ηλικίας για τις εργαζόμενες μητέρες και το δραστικό περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Στις 10.30 το πρωί ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει στη Βουλή μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας. Η ΓΣΕΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία την ημέρα της κατάθεσης του νομοσχεδίου στη Βουλή, και το ένα μετά το άλλο τα συνδικάτα ξεκινούν κινητοποιήσεις.

    Κινητοποιήσεις συνταξιούχων και εργαζομένων

    Σε συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας κατεβαίνουν το πρωί οι συνταξιούχοι, ενώ αύριο απεργούν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Απασχόλησης και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

    Στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τις 4 το απόγευμα πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό, ως συμμετοχή στη σημερινή 24ωρη πανπειραϊκή απεργία του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

    Επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες, από την Παρασκευή έως και τις 12 Μαρτίου, αποφάσισαν και οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δήμων.

    Δίωρη στάση εργασίας από τη 12.45 μέχρι τις 14.45 αποφάσισε η ΟΤΟΕ. Απεργούν, όμως, και οι εργαζόμενοι στην Τράπεζα της Ελλάδος, ενώ η διοίκηση της Τράπεζας κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα, προκειμένου να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία.

    Κλειστό αναμένεται να μείνει και σήμερα το Χρηματιστήριο. Στη 1.00 θα συναντηθούν ο υπουργός Οικονομίας με το διοικητή της Τράπεζας Νίκο Γκαργκάνα.

    Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών της προανήγγειλε και η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, μετά την χθεσινή άκαρπη συνάντησή της με τον υπουργό Ανάπτυξης. Παράλληλα οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται και στην κατάθεση ατομικών αγωγών σε βάρος του Δημοσίου, διεκδικώντας την περιουσία του ταμείου τους, που είναι ενσωματωμένη στην περιουσία της ΔΕΗ.

    [03] Οικονομία

    Για το ασφαλιστικό

    Προβλήματα από διακοπές ρεύματος

    5/3/2008 10:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 11:09:43 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σε οριακό σημείο το σύστημα ηλεκτροδότησης της χώρας, καθώς απεργοί της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ έχουν καταλάβει 19 μονάδες και η παραγόμενη ενέργεια έχει μειωθεί στο μισό. Η ΔΕΗ εισάγει ενέργεια από τις γειτονικές χώρες. Η απεργία των εργαζομένων στην Επιχειρηση γίνεται για το ασφαλιστικό και η ΓΕΝΟΠ εξήγγειλε νέες κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Δευτέρα. Την ίδια ώρα, η διοίκηση της επιχείρησης επαναλαμβάνει την έκκληση για περιορισμό της κατανάλωσης, ενώ οι συνδικαλιστές προβλέπουν ότι οι πολύωρες διακοπές ρεύματος θα είναι αναποφευκτές σήμερα και ο κίνδυνος μπλακ ουτ είναι ιδιαίτερα έντονος.

    [04] Πολιτική

    Επαφές Χριστόφια στην Αθήνα

    5/3/2008 10:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 11:16:29 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Υπέρ μιας διζωνικής-δικοινωτικής ομοσπονδίας στην Κύπρο τάχθηκε ο Δημήτρης Χριστόφιας, σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα. Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου τόνισε ότι τιμά τη συμφωνία που είχε πετύχει ο προκάτοχός του και τείνει χείρα φιλίας προς τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά "το θέμα δεν είναι η υπογραφή, αλλά η θέληση που υπάρχει -και στην καρδιά και στο μυαλό- να γίνονται πράξη όλα όσα έχουν συναποφασιστεί". Ο κ. Σιούφας ευχήθηκε στον κ. Χριστόφια επιτυχία στα νέα του καθήκοντα και σύντομα να γιορταστεί η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας με μια λύση δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη. Ο κ. Χριστόφιας στις 11.30 το πρωί θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.

    [05] Κόσμος

    Για το χρίσμα των Δημοκρατικών

    Σημαντική νίκη της Χίλαρι Κλίντον

    5/3/2008 10:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2008 11:07:36 πμ)

    Iδιαίτερα κρίσιμες νίκες πέτυχε η γερουσιαστής Χίλαρι Κλίντον στις χθεσινές προκριματικές εκλογές στο Οχάιο, το Τέξας και το Ρόντ Αιλαντ, διατηρώντας ζωντανή την ελπίδα να γίνει η πρώτη γυναίκα πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών το Νοέμβριο έχοντας ως αντίπαλο τον Τζον Μακέιν, ο οποίος κέρδισε το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων. Ο συνυποψήφιός της για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις προεδρικές εκλογές, ο Μπαράκ Ομπάμα, παρά τις καλές επιδόσεις του στις δημοσκοπήσεις - τελικά επικράτησε μόνο στις προκριματικές του Βερμόντ.

    "Απόψε νικήσαμε στις τρεις από τις τέσσερις πολιτείες και ξεκινάμε μια νέα σελίδα στην ιστορική αυτή εκστρατεία" τόνισε η 60χρονη Χίλαρι Κλίντον μετά τη νίκη της στο Τέξας. "Ο λαός του Οχάιο μίλησε καθαρά και δυνατά ότι συνεχίζουμε ως το τέλος" τόνισε η Χίλαρι μιλώντας στους οπαδούς της στο Κολόμπους. Υπενθύμισε μάλιστα με έμφαση ότι "ουδείς υποψήφιος ,δημοκρατικός ή ρεπουμπλικάνος δεν μπήκε στο Λευκό Οίκο χωρίς να έχει κερδίσει το Οχάιο".

    Με καταμετρημένο το 88% των ψήφων στο Οχάιο,η Κλίντον προηγείται με 55% έναντι 43% του Μπάρακ Ομπάμα. Στο Τέξας, με καταμετρημένο το 82% των ψήφων, Χίλαρι προηγείται με 51% έναντι 47% του Ομπάμα. Στο Ρόουντ Αϊλαντ νίκησε επίσης η Χίλαρι Κλίντον με 58% έναντι 40% του Ομπάμα και στο Βερμόντ ο Ομπάμα με 60% έναντι 38% της Κλίντον.

    Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται με 1.482 εκλέκτορες έναντι 1.390 της Χίλαρι Κλίντον. Οι δύο υποψήφιοι των Δημοκρατικών θα αναμετρηθούν τώρα στο Ουαϊόμινγκ και το Μισισίπι στις 8 και 11 Μαρτίου και στη συνέχεια στην Πενσυλβάνια στις 22 Απριλίου.

    [06] Κόσμος

    Τροχαίο δυστύχημα στο Περού

    5/3/2008 8:59:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 30 τραυματίστηκαν στο νότιο τμήμα του Περού όταν το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε γκρεμό χθες το πρωί, δήλωσε εκπρόσωπος τοπικού νοσοκομείου. "Ο απολογισμός του αριθμού των νεκρών έφθασε από τους 12 τους 19 τις τελευταίες ώρες, μετά την ανακάλυψη από την αστυνομία άλλων επτά σορών κοντά στο σημείο του δυστυχήματος", δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό RPP ο Λουίς Ουαμάνι, διευθυντής του νοσοκομείου του Πούκιο, σε μια περιοχή των Άνδεων που διοικητικά υπάγεται στην επαρχία Αγιακούτσο. Πέντε από τους τριάντα τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση και διακομίστηκαν στο νοσοκομείο του Αγιακούτσο, πρόσθεσε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 5 March 2008 - 9:49:57 UTC