Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στους δρόμους κατά της ανεξαρτησίας
  • [02] Δολοφονία στα Πετράλωνα
  • [03] Μπαράζ εμπρησμών
  • [04] Πλήγμα σε αμερικανικό δορυφόρο
  • [05] "Καθαρός" ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος

    [01] Κόσμος

    Στους δρόμους κατά της ανεξαρτησίας

    21/2/2008 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εκατοντάδες χιλιάδες Σέρβοι αναμένεται να συγκεντρωθούν το μεσημέρι στο κέντρο του Βελιγραδίου για το μεγάλο συλλαλητήριο που οργάνωσε η κυβέρνηση εναντίον της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Η διαδήλωση -το κεντρικό σύνθημα της οποίας θα είναι "το Κόσοβο είναι η Σερβία"- θα αρχίσει το απόγευμα στις 17.00 (τοπική ώρα, 18.00 ώρα Ελλάδας), μπροστά στο κοινοβούλιο. Στόχος των οργανωτών της είναι να επιδειχθεί με ειρηνικό τρόπο "η ενότητα ενός ολόκληρου λαού έναντι μιας 'αδικίας' που ενορχηστρώθηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση". Κύριος ομιλητής θα είναι ο εθνικιστής πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα, ο οποίος έχει κάνει τον αγώνα κατά της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής του. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, ο οποίος αντιτάσσεται επίσης στην ανεξαρτησία ενώ υποστηρίζει την ένταξη της χώρας του στην ΕΕ, θα είναι πιθανόν απών καθώς επισκέπτεται τη Ρουμανία, μία από τις χώρες της ΕΕ που αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ο αρχηγός του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος (SRS) Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος ηττήθηκε από τον Τάντιτς στις προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου, πρόκειται να μιλήσει επίσης στη συγκέντρωση, όπως και ο διάσημος και βραβευμένος σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα. Επίσης, έχουν προσκληθεί και ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας και του Μαυροβουνίου.

    Ημέρα αργίας

    Με επικεφαλής τους Κοστούνιτσα και Νίκολιτς, το πλήθος πρόκειται στη συνέχεια να μεταβεί ως τον επιβλητικό λευκό καθεδρικό ναό του Αγίου Σάβα του Βελιγραδίου για μια "προσευχή για το Κόσοβο" μαζί με αξιωματούχους της σερβικής ορθόδοξης εκκλησίας.

    Οι εθνικές εταιρείες σιδηροδρόμων και λεωφορείων θα μεταφέρουν δωρεάν από διάφορες επαρχιακές πόλεις αυτούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση, οι οργανωτές της οποίας ελπίζουν ότι θα έχει ιστορικές διαστάσεις.

    Τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά και ορισμένες δημόσιες επιχειρήσεις κήρυξαν τη σημερινή ημέρα αργίας για τους εργαζομένους τους.

    Οι Σέρβοι ηγέτες έχουν προειδοποιήσει να μην σημειωθούν έκτροπα κατά τη σημερινή συγκέντρωση. "Τα μόνα επιχειρήματα που μας δίνουν το δικαίωμα να υπερασπιστούμε το Κόσοβό μας είναι η ειρήνη και οι λογικές ενέργειες", δήλωσε ο Τάντιτς.

    [02] Κοινωνία

    Δολοφονία στα Πετράλωνα

    21/2/2008 10:55:00 πμ

    Σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών αποδίδει η Ασφάλεια τη δολοφονία 25χρονου Αλβανού χθες το βράδυ στα Πετράλωνα. Άγνωστος μπήκε γύρω στις 11.30 σε Ιντερνετ Καφέ στην οδό Τριών Ιεραρχών 56-58, όπου καθόταν ο 25χρονος και τον πυροβόλησε επτά φορές με πιστόλι. Ο τραυματίας διακομίστηκε στο Τζάννειο Νοσοκομείο, όπου πέθανε στις 2.30 τα ξημερώματα. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Ασφάλεια Αττικής.

    [03] Κοινωνία

    Μπαράζ εμπρησμών

    21/2/2008 10:20:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οκτώ τράπεζες, τέσσερα ΙΧ και μία ασφαλιστική εταιρία πυρπόλησαν άγνωστοι μέσα σε περίπου 10 λεπτά, από τις 02.00 μέχρι τις 02.10 τα ξημερώματα της Πέμπτης, σε διάφορα σημεία της Αττικής. Οι δράστες των εμπρησμών ενήργησαν συντονισμένα τοποθετώντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς με γκαζάκια.

    Ειδικότερα, πυρπόλησαν τα υποκαταστήματα των τραπεζών: Proton Bank (Σταδίου και Σανταρόζα στην Αθήνα), City Bank, (25ης Μαρτίου και Αγίας Λαύρας στην Πετρούπολη), Millennium Bank (Κλεισθένους 170 στο Γέρακα), City Bank (πλατεία Κοραή και Καραϊσκάκη στον Πειραιά), Open 24 της Eurobank (Καραϊσκάκη 123 στον Πειραιά), Eurobank (Συγγρού 194 στην Καλλιθέα), Τράπεζα Κύπρου (Χαλκίδος 31 στα Πατήσια) και Εθνική Τράπεζα (Πλατεία Υμηττού στο Βύρωνα).

    Ταυτόχρονα, πυρπόλησαν ΙΧ αυτοκίνητο που ανήκει στην Τράπεζα Κύπρου στη διασταύρωση Κύπρου και Αργυρουπόλεως στην Αργυρούπολη, όχημα Β΄Υγειονομικής Υπηρεσίας Πειραιά και Αιγαίου στην οδό Κ. Παλαιολόγου 99 στη Γλυφάδα, ένα ακόμα ΙΧ στην οδό Κύπρου 11 στην Γλυφάδα, μία Μερσεντές εταιρείας σεκιούριτι στην οδό Τιμαίου 6 και Ακαδημίας Πλάτωνος στον Κολωνό, και τα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής στην οδό Βοιωτίας 6, στο Κάτω Χαλάνδρι.

    Μέχρι στιγμής, καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

    [04] Τεχνολογία

    Πλήγμα σε αμερικανικό δορυφόρο

    21/2/2008 9:05:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πύραυλος που εκτοξεύθηκε από αμερικανικό πολεμικό πλοίο έπληξε έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο που είχε πάψει να λειτουργεί, σε μια προσπάθεια να μη συντριβεί στη Γη η δεξαμενή των τοξικών καυσίμων του, ανακοίνωσε τη νύχτα το Πεντάγωνο. Ο πύραυλος SM-3 εκτοξεύθηκε από το αμερικανικό πολεμικό πλοίο Lake Erie στον Ειρηνικό στις 22.26 (τοπική ώρα, 05.26 ώρα Ελλάδας) και έπληξε το δορυφόρο, ο οποίος είχε μέγεθος λεωφορείου, σε ύψος 247 χλμ. πάνω από τον ωκεανό. Νωρίτερα, χθες, με έκτακτο σήμα του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης Πολιτικής Προστασίας (MIC) ενημέρωσε τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πιθανή ανεξέλεγκτη είσοδο στην ατμόσφαιρα της γης αμερικανικού δορυφόρου. Η πιθανότητα πτώσης σε ελληνικό έδαφος υπολειμμάτων του είναι εξαιρετικά μικρή, στην περίπτωση αυτή ωστόσο οι πολίτες καλούνται να αποφύγουν οποιαδήποτε επαφή με τα υλικά του και να ειδοποιήσουν τις αρχές.

    "Ένα δίκτυο αισθητήρων στο έδαφος, τον αέρα, τη θάλασσα και το διάστημα επιβεβαιώνει ότι ο αμερικανικός στρατός αναχαίτισε δορυφόρο του Εθνικού Γραφείου Αναγνώρισης, ο οποίος είχε πάψει να λειτουργεί και υπήρχε πιθανότητα να εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    "Η επιβεβαίωση ότι η δεξαμενή καυσίμου διαλύθηκε αναμένεται να είναι διαθέσιμη μέσα σε 24 ώρες. Λόγω το σχετικά χαμηλού ύψους στο οποίο βρισκόταν ο δορυφόρος όταν επλήγη, θραύσματα θα αρχίσουν να εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα αμέσως", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, "σχεδόν όλα τα θραύσματα θα καούν μόλις εισέλθουν στην ατμόσφαιρα μέσα σε 24 ως 48 ώρες και τα υπόλοιπα θραύσματα αναμένεται να εισέλθουν μέσα σε 40 ημέρες".

    [05] Κόσμος

    "Καθαρός" ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος

    21/2/2008 8:29:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μετά από έρευνα, ειδική επιτροπή που εξέτασε τις κατηγορίες που ήθελαν τον εκλεγμένο πρόεδρο της Νότιας Κορέας αναμεμειγμένο σε απάτη με μετοχές, ανακοίνωσαν ότι δεν διαπίστωσαν κάποιο αδίκημα, εκτονώνοντας έτσι ένα σκάνδαλο που αναλυτές έλεγαν ότι θα μπορούσε να υπονομεύσει το κύρος του νέου προέδρου. Ο διευθυντής επιχειρήσεων που έγινε πολιτικός Λι Μιούνγκ-μπακ αναλαμβάνει καθήκοντα στις 25 Φεβρουαρίου και ήταν ο πρώτος εκλεγμένος πρόεδρος της χώρας που αντιμετώπιζε ποινική έρευνα σε βάρος του. Βάσει της νοτιοκορεατικής νομοθεσίας, ένας πρόεδρος εν ενεργεία δεν μπορεί να διωχθεί για τέτοιες κατηγορίες, αλλά αν κατηγορηθεί, η υποψία παραμένει στη διάρκεια της προεδρίας του και μπορεί να ασκηθεί σε βάρος του δίωξη μετά το πέρας της θητείας του.

    "Ο Λι Μιούνγκ-μπακ δεν είναι αναμεμειγμένος σε χειραγώγηση τιμών μετοχών", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο Τσουνγκ Χο-γιουνγκ, εκπρόσωπος της νομικής αρχής που διεξήγαγε την έρευνα.

    Οι αντίπαλοι του Λι είχαν δηλώσει πως συμμετείχε στη διαχείριση μιας εταιρείας μετοχών με έδρα τις ΗΠΑ και την ονομασία BBK, η οποία ερευνάται στη Νότια Κορέα επειδή οι διευθυντές της είναι ύποπτοι για καταχρήσεις και για υπεξαίρεση εκατομμυρίων δολαρίων από τους επενδυτές.

    "Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος δεν έχει ανάμιξη στην BBK", δήλωσε ο Τσουνγκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 21 February 2008 - 9:50:31 UTC