Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρίσιμη καμπή στο Σκοπιανό
  • [02] Έκθεση Γκαργκάνα για την Οικονομία
  • [03] Κόσοβο: προβληματισμός και αντιδράσεις
  • [04] Νύχτα μαγική
  • [05] Πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής
  • [06] Στην τελική ευθεία το ν/σ για το ασφαλιστικό
  • [07] Γκαζάκια στο γραφείο του Αν. Παπαληγούρα
  • [08] Ανεξέλεγκτη είσοδος στη γη αμερικανικού δορυφόρου
  • [09] Τα ανθρώπινα "τέρατα" δεν αγαπούν τα ζώα
  • [10] Εξομάλυνση των προβλημάτων με το πετρέλαιο
  • [11] Στον εισαγγελέα οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγαθών
  • [12] Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα
  • [13] Επίσκεψη Α. Κοντού σε Σπάρτη και Αργολίδα
  • [14] Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων
  • [15] Ανοιξιάτικος καιρός
  • [16] Φονικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες
  • [17] Βρέθηκε η χρυσή τομή ΑΕΚ-Φερέρ
  • [18] Ο Λεβαδειακός "σάρωσε" τον Ηρακλή
  • [19] Η UEFA στο πλευρό των πυρoπλήκτων
  • [20] Ισχυρός σεισμός στη Σουμάτρα

    [01] Πολιτική

    Με τη νέα πρόταση Νίμιτς

    Κρίσιμη καμπή στο Σκοπιανό

    20/2/2008 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2008 7:36:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στην πλέον κρίσιμη και καθοριστική φάση του έχει μπει πλέον το Σκοπιανό, μετά τη νέα συμβιβαστική πρόταση για την ονομασία της ΠΓΔΜ που παρουσίασε χθες σε Αθήνα και Σκόπια ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς. Οι δύο πλευρές έχουν περιθώριο 15 ημερών για να απαντήσουν στην πρόταση. Το πρωί ο κ. Νίμιτς, συνοδευόμενος από την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, συναντήθηκε για μισή ώρα με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, χωρίς να υπάρξουν κατόπιν δηλώσεις. Στη διάρκεια της ημέρας η κα Μπακογιάννη θα ενημερώσει διαδοχικά τους αρχηγούς των κομμάτων. Ήδη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου, τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και τον πρόεδρο του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα. Νωρίτερα η Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τα μέλη της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό, για το σύνολο και το περιεχόμενο της δέσμης ιδεών που κατέθεσε ο κ. Νίμιτς ώστε όπως είπε να γνωρίζουν όλοι τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Η κ. Μπακογιάννη χαρακτήρισε την πρόταση Νίμιτς αφετηρία για μία δύσκολη, αλλά ουσιαστική διαπραγμάτευση. Σε ερώτηση αν ο κ. Νίμιτς μπορεί να επιβάλει λύση, απάντησε ότι κανείς δεν μπορεί να επιβάλει τίποτα σε μια χώρα και πρόσθεσε ότι ο κ. Νίμιτς έχει έλθει με εντολή του ΟΗΕ ως διαμεσολαβητής με στόχο την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Ο ειδικός διαμεσολαβητής έκανε λόγο για δίκαιη και αξιοπρεπή πρόταση, που περιέχει μεν στοιχεία -δύσκολα αποδεκτά κι από τις δυο πλευρές- μπορεί όμως να αποτελέσει βάση για λύση του ζητήματος. "Όχι" είπε το ΠΑΣΟΚ σε διπλή ονομασία, ενώ αντιδράσεις υπήρξαν κι από ΚΚΕ, ΣΥΝ και ΛΑΟΣ. Στα Σκόπια, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κάλεσε την Πέμπτη σε συνάντηση τους αρχηγούς των τριών μεγαλύτερων κομμάτων και το πολύ μεθαύριο θα παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας του. Δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να θέσει το ζήτημα σε δημοψήφισμα. Ο Γκρούεφσκι το απόγευμα της Τετάρτης, καταδίκασε τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια.

    Ενημέρωση από την κ. Μπακογιάννη

    Με την ενημέρωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου ξεκίνησε η Υπουργός Εξωτερικών τον κύκλο συναντήσεων με τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Σε δήλωσή του αμέσως μετά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος μετείχε στη συνάντηση, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως η πρόταση Νίμιτς δεν είναι η τελική καθώς θα υπάρξει μια διαπραγμάτευση και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα θα κάνει κάποιες παρατηρήσεις και αντιπροτάσεις. Επανέλαβε δε τη θέση του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη άσκησης βέτο στο ενδεχόμενο διπλής ονομασίας. "Το ΠΑΣΟΚ έχει τις θέσεις του που προήλθαν από το Πολιτικό Συμβούλιο και παραμένει σε αυτές", τόνισε ο κ. Πάγκαλος."Θεωρώ ότι η κυβέρνηση οφείλει σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που μόλις τώρα άρχισε να διατηρήσει όλα τα διαπραγματευτικά της πλεονεκτήματα. Αυτό είναι συμφέρον για τη χώρα", σημείωσε.

    Ο κ. Πάγκαλος αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσσόβου, στο οποίο διαπίστωσε δυσμενέστατη εξέλιξη. Όπως είπε, "στην περιοχή, όπου έχουν μεταφερθεί Σέρβοι - μετά από πράξεις εθνικής εκκαθάρισης στις οποίες έχει προβεί η αλβανική πλειοψηφία, όπως είπε- στο σημείο όπου υπάρχει ένα κοινό σύνορο με τη Σερβία, γίνεται προσπάθεια να προωθηθεί η δύναμη του ΝΑΤΟ και να ελέγξει το σύνορο. "Θεωρούμε ότι η Ελλάδα, η οποία μετέχει στο ΝΑΤΟ και κατά σύμπτωση επειδή τμήμα των δυνάμεών μας που βρίσκεται στο Κόσοβο είναι σε αυτή την περιοχή, ακριβώς, πρέπει να αναλάβει μία έντονη και αποτελεσματική πρωτοβουλία ώστε τα σύνορα μεταξύ του τμήματος του Κοσόβου που κατοικείται από Σέρβους, δηλαδή η περιοχή Μιτροβίτσα και της υπόλοιπης Σερβίας, να παραμείνουν ανοιχτά" είπε.

    Κατόπιν η κ. Μπακογιάννη συναντήθηκε με τη γενική γραμματέα του ΚΚΕ. Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την άποψη ότι η διπλή ονομασία δεν είναι λειτουργική και τόνισε ότι αν χρησιμοποιηθεί ο όρος Μακεδονία θα πρέπει να είναι σαφές ότι είναι καθαρά γεωγραφικός, διότι διαφορετικά, τόνισε, μπορεί να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και να εγερθεί ζήτημα αλλαγής συνόρων, μακεδονικής εθνότητας ή μειονότητας στην Ελλάδα.

    Η κ. Παπαρήγα η οποία την ερχόμενη εβδομάδα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνέδεσε τις εξελίξεις σε Κόσοβο και Σκόπια, λέγοντας ότι οι λαοί των Βαλκανίων έχουν γίνει, σήμερα, "κλωτσοσκούφι" στη διαπάλη μεταξύ ΗΠΑ, ΕΕ και Ρωσίας, η οποία έχει μπει πρόσφατα στο ενεργειακό παιχνίδι. "Σε αυτό το κλωτσοσκούφι, πρόσθεσε, είναι μπλεγμένη και η Ελλάδα" είπε και συμπλήρωσε ότι στο όνομα της ΠΓΔΜ μπορεί να δοθεί μια λύση, αλλά τα άλλα προβλήματα χρειάζονται διαφορετική πολιτική αντιμετώπιση.

    Στη συνέχεια η κ. Μπακογιάννη ενημέρωσε τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αμέσως μετά ανέφερε ότι διαπίστωσε πως η ελληνική εξωτερική πολιτική έχασε πολύτιμο χρόνο εδώ και 15 χρόνια αρνούμενη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. "Εμείς έχουμε τοποθετηθεί εδώ και χρόνια" - είπε ο κ. Τσίπρας -"για την ανάγκη να υπάρξει μια τέτοια ονομασία", ενώ, απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει ανάγκη σύγκλησης του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών είπε ότι αυτό είναι στο χέρι της κυβέρνησης.

    Η υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να ενημερώσει και τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη .

    "Το κείμενο Νίμιτς μελετάται από την κυβέρνηση ενόψει του επόμενου σταδίου διαπραγμάτευσης, η οποία είναι εξαιρετικά σύνθετη και δύσκολη", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος και τόνισε ότι η κυβέρνηση, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, θα σεβαστεί την εμπιστευτικότητα της διαδικασίας με την πεποίθηση ότι αυτό συμβάλει στην προσπάθεια για επίλυση του ζητήματος. "Οι πολιτικοί αρχηγοί γνωρίζουν ότι τέτοια θέματα οφείλει κανείς να τα χειριστεί με εμπιστευτικότητα προκειμένου να βοηθηθεί η ίδια η χώρα. Το εθνικό συμφέρον το επιβάλει. Δεν είναι κάποιου είδους άλλη λογική που διέπει αυτή την εμπιστευτικότητα", τόνισε.

    Παράλληλα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση καταδικάζει την πολιορκία της ελληνικής πρεσβείας στα Σκόπια και τα επεισόδια εις βάρος δημοσιογράφων, τα οποία, είπε, δεν βοηθούν στην προσπάθεια που γίνεται για να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση.

    Νωρίτερα η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή η οποία συνεδρίασε, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Σε συζήτηση που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με τους δημοσιογράφους αμέσως μετά το πέρας της Κυβερνητικής Επιτροπής είπε ότι δεν υπήρξαν διαφωνίες και όλοι συμφώνησαν με την υπουργό Εξωτερικών πως η πρόταση Νίμιτς αποτελεί μια βάση διαπραγμάτευσης.

    Άλλες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των πολιτικών υπήρξε μέσω της ΝΕΤ 105,8.

    Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στο Σκοπιανό χωρίς συμβιβασμό είπε ο υφυπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου και εκτίμησε πως όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα υποστηρίξουν την πρόταση της κυβέρνησης.

    Στην περίπτωση διπλής ονομασίας η κυβέρνηση θα πρέπει να θέσει βέτο σημείωσε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου .

    Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης τόνισε ότι διάθεση της κυβέρνησης είναι να συνεννοηθεί με όλους, ενώ ο Σίμος Κεδίκογλου χαρακτήρισε χρήσιμο το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, αρκεί να υπάρχει ένα πλαίσιο για τη σύγκλησή του.

    Ο Γιάννης Μαγκριώτης ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση γι αυτό και ζητά το πρωτότυπο κείμενο των προτάσεων Νίμιτς.

    Το κυριότερο είναι η διασφάλιση της καλής γειτονίας γι αυτό και το ΚΚΕ θα επιμείνει σε κοινά αποδεκτή λύση είπε στη ΝΕΤ 105,8 ο Δημήτρης Κουτσούμπας, του ΠΓ της ΚΕ του κόμματος, ενώ ο Φώτης Κουβέλης χαρακτήρισε το βέτο ακραίο μέσο και ανέφερε πως ο ΣΥΝ τάσσεται υπέρ της σύνθετης ονομασίας με γεωγραφικό ή άλλο επιθετικό προσδιορισμό.

    Από το ΛΑΟΣ ο Κυριάκος Βελόπουλος είπε "όχι" στο όνομα Μακεδονία και πρότεινε δημοψήφισμα.

    Εν αναμονή της τοποθέτησης της FYROM

    "Σήμερα ολοκληρώνουμε τη διαμόρφωση της θέσης μας, ακούμε και την άποψη των πολιτικών κομμάτων, ενώ αύριο, το αργότερο μεθαύριο, θα παρουσιάσουμε όλα τα αποτελέσματα", δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ τόνισε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί και θα απορρίψει ό,τι δεν είναι σύμφωνο με τα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας. "Ό,τι είναι αρνητικό σε αυτή την πρόταση δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε και θα το απορρίψουμε κατηγορηματικά, ενώ ό,τι είναι θετικό θα το αποδεχθούμε. Θα εξηγήσουμε τι είναι θετικό και τι αρνητικό για μας. Εγώ εμμένω στη θέση ότι για την ονομασία της Μακεδονίας δεν έχουν δικαίωμα να αποφασίζουν οι πολιτικοί, αλλά άποψη πρέπει να εκφράσουν όλοι οι πολίτες της Μακεδονίας", υπογράμμισε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα αυτό, δηλαδή τη διενέργεια δημοψηφίσματος θα συνεχίσει να εργάζεται και να επικοινωνεί με όλους τους πολιτικούς παράγοντες στη χώρα.

    Εν τω μεταξύ, ο σκοπιανός πρωθυπουργός σε σχετική ερώτηση καταδίκασε τα τα χθεσινοβραδυνά επεισόδια που προκάλεσαν διαδηλωτές μπροστά από το Γραφείο Συνδέσμου της Ελλάδας στα Σκόπια, επισημαίνοντας ότι κατανοεί τα συναισθήματα των διαδηλωτών, αλλά δεν δικαιολογεί το λιθοβολισμό και τη βία. "Δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα με τη βία", τόνισε ο κ. Γκρούεφσκι, προσθέτοντας ότι η έκφραση της δυσαρέσκειας αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.

    Ακόμη το συγκυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE, αρχηγός του οποίου είναι ο κ. Γκρούεφσκι, καταδίκασε τα επεισόδια και απηύθυνε έκκληση προς τους πολίτες να παραμείνουν ψύχραιμοι και να μην ενδίδουν σε καμία πρόκληση.

    [02] Οικονομία

    Συστάσεις από την ΕΕ για το Ασφαλιστικό

    Έκθεση Γκαργκάνα για την Οικονομία

    20/2/2008 11:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2008 6:25:11 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιβράδυνση της ανάπτυξης και αύξηση του πληθωρισμού προέβλεψε για φέτος ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδoς Νίκος Γκαργκάνας κατά την παρουσίαση της ετήσιας έκθεσής του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και για τη νομισματική πολιτική. Σύμφωνα με τον κ. Γκαργκάνα ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης στους προσεχείς μήνες θα μείνει πλησίον του 4% που βρίσκεται τώρα, αντανακλώντας και τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου αλλά και των αγροτικών προϊόντων διεθνώς, όμως στη συνέχεια θα υποχωρήσει. Για το Ασφαλιστικό ο κ. Γκαργκάνας επανέλαβε ότι εάν δεν ληφθεί καμία μέριμνα τα μεγάλα προβλήματα θα ξεκινήσουν το 2020 και θα κορυφωθούν το 2050. Σημείωσε επίσης, ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος θα πρέπει να περιλαμβάνει την ενοποίηση αρκετών Ταμείων και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων. Εξάλλου συστάσεις απηύθυνε και η Κομισιόν για το πρόγραμμα σταθερότητας. Η Ε.Ε. θεωρεί τη δημοσιονομική εξυγίανση στην Ελλάδα προϋπόθεση για την αντιμετώπιση των ανισορροπιών της οικονομίας, ιδίως του επίμονου πληθωρισμού, της απώλειας ανταγωνιστικότητας και του υψηλού εμπορικού ελλείμματος. Επίσης επισήμανε προς την Ελλάδα, να προχωρήσει σε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού, και του συστήματος υγείας. Σε απόλυτη συνάφεια με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης βρίσκεται η Κομισιόν, δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Άνοδος του πληθωρισμού και συγκράτηση των μισθών

    Για "πληθωριστικό σοκ" στην ελληνική οικονομία από τον καλπασμό του πετρελαίου και το κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί στην παγκόσμια οικονομία ανησυχεί ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας. Για μια ακόμη φορά, ενόψει των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ζητά να δοθούν "αυξήσεις με το σταγονόμετρο στους εργαζόμενους" καθώς θεωρεί πως δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές.

    Εκτιμώντας ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί το 2008 στο 3,4%, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να υποχωρήσει κάτω και από το 3,7%.Ετσι ζητά:

    μεγαλύτερη δημοσιονομική εξυγίανση επί σειρά ετών ένταση των προσπαθειών να αυξηθούν τα φορολογικά έσοδα άμεση προώθηση των μεταρρυθμίσεων: στο ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας, στο άνοιγμα της αγοράς εργασίας και δραστική μείωση της γραφειοκρατίας.

    Ο κ. Γκαργκάνας θεωρεί ότι η ανάπτυξη θα πρέπει να προέρχεται από εξαγωγές και επενδύσεις και όχι από την ιδιωτική κατανάλωση μέσω των δανείων.

    Στην ετήσια έκθεση του που παρέδωσε το πρωί στον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα συστήνει στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια με αυστηρότερα κριτήρια και στους δανειολήπτες να δανείζονται στα όρια αντοχής τους. Ο πρόεδρος της Βουλής επαναφέρει και το θέμα της εισαγωγής του 1 και 2 ευρώ σε μορφή χαρτονομίσματος.

    Συνέχιση των μεταρρυθμίσεων ζητά και η Ε.Ε που αξιολόγησε θετικά το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της χώρας μας. Ταυτόχρονα τονίζει ότι απαιτείται: πιστή εφαρμογή του κρατικού προϋπολογισμού για το 2008 συνέχιση μείωσης του χρέους.

    Επίσης η Κομισιόν επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης της φορολογικής μεταρρύθμισης. Στο μεταξύ, η Κομισιόν ανασκεύασε σήμερα από τις Βρυξέλλες το χθεσινό ανακοινωθέν της για την ελληνική οικονομία λέγοντας ότι υπήρξε εκ παραδρομής αναφορά στο ενδεχόμενο να απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων το 2008 προκειμένου να επιτευχθεί ο λεγόμενος Μεσοπρόθεσμος Στόχος, δηλαδή η εξάλειψη των ελλειμμάτων μέχρι το 2010. Η ανακοίνωση εκδόθηκε εκ νέου περιλαμβάνοντας τις απαραίτητες διορθώσεις.

    Σε απόλυτη συνάφεια με τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης βρίσκεται η αξιολόγηση του ελληνικού Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά την ενημέρωση της Κυβερνητικής Επιτροπής.

    Ο Υπουργός Οικονομίας είπε ότι αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει γίνει στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στην ανάπτυξη και στην αντιμετώπιση της ανεργίας. Πρόσθεσε δε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συστήνει στην Ελλάδα να εφαρμοστεί με απόλυτη συνέπεια ο προϋπολογισμός, να συνεχιστεί η φορολογική μεταρρύθμιση και να αντιμετωπιστεί το ασφαλιστικό. Στοιχεία που αποτελούν προτεραιότητες της Κυβέρνησης, όπως τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Αντιδράσεις

    "Η οικονομία έχει εξαντλήσει, κατά την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, όλο τον δυναμισμό και τ αναπτυξιακά αποθέματα των προηγουμένων χρόνων και, συνεπώς, υποχωρεί. Ήδη, ο κ. Μπαρόζο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο προϋπολογισμός, από τις πρώτες ημέρες του 2008, είναι σε τροχιά εκτροχιασμού. () Τα επόμενα χρόνια, η Ελλάδα θα είναι στον κυκεώνα της ύφεσης, της οικονομικής ύφεσης, που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ανεργία και ακόμη μεγαλύτερη μείωση των εισοδημάτων. Χρειάζεται τώρα η αλλαγή πολιτικής" σημείωσε ο αρμόδιος εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Μαγκριώτης.

    Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ως γνήσιος εκφραστής του κεφαλαίου και του "ευρωμονόδρομου", για μια ακόμα φορά διατύπωσε με ωμότητα αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ λένε με μισόλογα αλλά υλοποιούν και υλοποίησαν στην πράξη: Ότι οι σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, για να διατηρήσει την υψηλή κερδοφορία του, απαιτούν τη διαρκή λήψη αντιλαϊκών μέτρων, την ακόμα μεγαλύτερη μείωση του εισοδήματος της λαϊκής οικογένειας, το ξεθεμέλιωμα στοιχειωδών ασφαλιστικών εργασιακών δικαιωμάτων, την εμπορευματοποίηση όλων των κοινωνικών αγαθών, σχολίασε σε γραπτή ανακοίνωση του το ΚΚΕ.

    [03] Κόσμος

    Αύριο Πέμπτη διαδηλώσεις στη Σερβία

    Κόσοβο: προβληματισμός και αντιδράσεις

    20/2/2008 6:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2008 7:28:38 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: NET, NET 105,8

    Έντονη κινητικότητα από όλες τις πλευρές σημειώνεται στο Κόσοβο, μετά τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του. Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ εποπτεύουν τα βόρεια σύνορα της χώρας με τη Σερβία (τα οποία είναι ανοιχτά, μετά τις εντάσεις που σημειώθηκαν χτες), με σκοπό να εμποδίσουν πιθανή είσοδο Σέρβων εθνικιστών. Αύριο Πέμπτη έχει προγραμματιστεί στο Βελιγράδι μεγάλη διαδήλωση διαμαρτυρίας, ενάντια στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Πολλαπλές είναι οι αντιδράσεις που δημιούργησε η εξέλιξη αυτή, με ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα την παλαιστινιακή αντιμετώπιση στο θέμα, που βλέπει στη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, έναν πιθανό "πιλότο" για ενδεχόμενη αντίστοιχη κίνηση και στην Παλαιστίνη, στην περίπτωση που αποτύχουν οι συνομιλίες με τους ισραηλινούς. Στο διπλωματικό πεδίο η Σερβία ανακάλεσε τους πρέσβεις της σε Γερμανία και Αυστρία, μετά την επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τις δύο χώρες, ενώ η Μόσχα στο ίδιο μήκος κύματος με τη σερβική πλευρά, θεωρεί παράνομη την ανάπτυξη πολιτικής αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, χαρακτηρίζοντάς την σαν "ωμή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Δεν λείπουν όμως και οι χώρες που δεν έχουν πάρει ακόμα θέση για το Κόσοβο, όπως η Πορτογαλία, η οποία πρώτα θα ολοκληρώσει κύκλο επαφών μεταξύ του προέδρου της χώρας και των πολιτικών κομμάτων, αλλά και το Μαυροβούνιο, που δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μίλαν Ρότσεν, τόνισε πως "είναι πολύ ενθαρρυντικό για όλους μας είναι ότι μια απόφαση τόσο ευαίσθητη ελήφθη και υλοποιήθηκε με τρόπο ειρηνικό και πολιτισμένο. Εκείνο που είναι επίσης ενθαρρυντικό είναι η αντίδραση της άλλης πλευράς, της Σερβίας, η οποία επίσης αντέδρασε με τρόπο ειρηνικό και πολιτισμένο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα της επί χρόνια παρουσίας στα Βαλκάνια της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    [04] Τεχνολογία

    Ορατή και απ την Ελλάδα

    Νύχτα μαγική

    20/2/2008 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η τελευταία ολική έκλειψη Σελήνης θα είναι ορατή και από την Ελλάδα τα ξημερώματα της Πέμπτης και θα ολοκληρωθεί λίγη ώρα πριν ξημερώσει. Δίπλα στη σελήνη θα εμφανιστούν ο Κρόνος και ένα άστρο από τον αστερισμό του Λέοντα.

    Η σκιά της Γης θα αρχίσει να καλύπτει το φεγγάρι στις 03.43 ώρα Ελλάδας, ενώ η φάση της ολικής έκλειψης θα διαρκέσει 50 λεπτά, από τις 05.01 έως τις 05.51. Το φαινόμενο λήγει στις 07.09, λίγη ώρα πριν ανατείλει ο Ήλιος στην Ελλάδα στις 07.20. Η ολική έκλειψη σελήνης δίνει στους επιστήμονες τη δυνατότητα να αξιολογήσουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας της γης. Όταν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα το φεγγάρι θα είναι κόκκινο ίσως και πορτοκαλί αν όμως υπάρχουν μεγάλες ποσότητες σκόνης εξαιτίας κάποιας πρόσφατης ηφαιστειακής έκρηξης τότε αφήνει να περάσει λιγότερο ηλιακό φως και η σελήνη φαίνεται πιο σκοτεινή και καφέ. Η επόμενη ορατή ολική έκλειψη σελήνης θα γίνει στις15 Ιουνίου 2011και σύμφωνα με τους επιστήμονες το φαινόμενο θα είναι άκρως εντυπωσιακό και θα διαρκέσει η κορύφωση τους τρεις ολόκληρες ώρες.

    [05] Κοινωνία

    Ανησυχία για την αυξητική τάση του προβλήματος

    Πρόσφυγες λόγω κλιματικής αλλαγής

    20/2/2008 6:56:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Οι νέες παράμετροι της δημιουργίας μεταναστευτικών ρευμάτων ήταν στο κέντρο του συνεδρίου με θέμα "Κλιματική Αλλαγή, Υποβάθμιση του Περιβάλλοντος και Μετανάστευση", που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη στη Γενεύη στο πλαίσιο εκδηλώσεων της ελληνικής Προεδρίας του Δικτύου Ανθρώπινης Ασφάλειας, σε συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Ομιλητές ήταν ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Brunson Mc Kinley, ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού Michel Jarraud, η Αναπληρώτρια Ύπατη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Kyung-wha Kang, και ο Γενικός Γραμματέας ΔΟΣ & ΑΣ και Ειδικός Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών για την κλιματική αλλαγή, Θόδωρος Σκυλακάκης.

    Όπως τόνισε ο κ. Σκυλακάκης υπάρχει αδυναμία ασφαλούς πρόβλεψης της έκτασης των μεταναστευτικών ροών λόγω της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που δημιουργεί αποκλίσεις στις εκτιμήσεις για των αριθμό των ατόμων που θα μετακινηθούν τα επόμενα 40 χρόνια, από 25 εκατομμύρια, έως ένα δισεκατομμύριο. Σαν περιοχή που αναμένεται να αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, ο κ. Συλακάκης, ανέφερε την Αφρική.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Brunson Mc Kinley , αναφέρθηκε στον ορισμό που προτείνει ο ΔΟΜ για τους περιβαλλοντικούς μετανάστες: "πρόσωπα ή ομάδες προσώπων που αναγκάζονται ή επιλέγουν να εγκαταλείψουν τον τόπο διαμονής τους, είτε προσωρινά, είτε μόνιμα, κινούμενοι εντός ή εκτός της επικράτειας μίας χώρας, λόγω επιτακτικής ανάγκης προερχόμενης από ξαφνικές ή σταδιακές αλλαγές στο περιβάλλον, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη ζωή τους ή τις συνθήκες διαβίωσής τους".

    Η Αναπληρωτής Υπάτη Αρμοστής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Kyung-wha Kang , σημείωσε την ανάγκη προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που η μαζική μετακίνηση ευαίσθητων ομάδων, δημιουργεί εμπόδια στην απόλαυσή τους, από τους πληθυσμούς αυτούς.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Μετεωρολογικού Οργανισμού, Michel Jarraud, τόνισε ότι την τελευταία δεκαετία παρατηρήθηκε δραματική αύξηση των καταστροφών που οφείλονται σε υδρομετεωρολογικά γεγονότα Αντίθετα, λόγω της σημειωθείσας προόδου όσον αφορά στην ανάπτυξη και τη βελτίωση των συστημάτων εγκαίρου προειδοποιήσεως, έχουν μειωθεί οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

    Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Αναπληρωτής Εκτελεστικός Γραμματέας της Γραμματείας της Σύμβασης για την Αντιμετώπισης της Απερήμωσης (UNCCD), Gr&#233;goire G. de Kalbermatten, αναφερόμενος στις αναγκαστικές μετακινήσεις φτωχών πληθυσμών εξαιτίας της απερήμωσης και της μείωσης της παγκόσμιας αγροτικής παραγωγής και των αποθεμάτων τροφίμων. Ήδη τα αποθέματα σιταριού είναι στα χαμηλότερα επίπεδα τους εδώ και 150 χρόνια ενώ έχει υπάρξει μείωση κατά 20% και των αποθεμάτων καλαμποκιού. Ενώ έως το έτος 2020 υπολογίζεται ότι 60 εκατομμύρια άτομα θα μετακινηθούν από τις ερημοποιημένες περιοχές της υποσαχάριας Αφρικής προς τη Βόρειο Αφρική και την Ευρώπη, βάζοντας σε σοβαρή δοκιμασία τις υποδομές των χωρών υποδοχής.

    [06] Οικονομία

    Αντιδράσεις από ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

    Στην τελική ευθεία το ν/σ για το ασφαλιστικό

    20/2/2008 6:54:00 μμ

    Δεν αλλάζει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την Υπουργό Απασχόλησης η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου υπέρ της εξίσωσης των ορίων ηλικίας για την συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών, που εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά. Η κ. Πετραλιά διευκρίνισε ότι οι ρυθμίσεις που προωθούνται έχουν κοινωνικό χαρακτήρα και δεν αφορούν την επαγγελματική ασφάλιση. Την ερχόμενη εβδομάδα το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό αναμένεται να συζητηθεί στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Την ίδια ώρα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους ΟΤΑ, με επιστολή προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομίας ζητά να μην λάβει η Κυβέρνηση υπόψη της τη γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να προχωρήσει στην άμεση προώθηση προς ψήφιση του σχεδίου διάταξης για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Διαφορετικά όπως επισημαίνει η ΠΟΕ ΟΤΑ θα προχωρήσει σε κινητοποιήσεις διαρκείας.

    Ταυτόχρονα ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν την κυβέρνηση να μην υποχωρήσει στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

    Συνάντηση Πετραλιά με πρόεδρο του ΕΒΕΑ

    Τη δημοσιοποίηση των συγκεκριμένων και ολοκληρωμένων ρυθμίσεων που προτείνει η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό αναμένει ο επιχειρηματικός κόσμος, ο οποίος επιζητά την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων για το θέμα αυτό, όπως τόνισε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος στην υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πάλλη - Πετραλιά με την οποία συναντήθηκε σήμερα. Ο κ. Μίχαλος σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, υπογράμμισε ότι η προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων, με κορυφαία αυτή της εξυγίανσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος της χώρας, αποτελεί πάγια θέση του ΕΒΕΑ. Επίσης, τόνισε ότι είναι πρέπει να επιλυθεί άμεσα το ασφαλιστικό καθώς αποτελεί -κατά κοινή ομολογία- βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας. "Η τακτική της στρουθοκαμήλου δεν λύνει προβλήματα", επεσήμανε ο κ. Μίχαλος.

    [07] Κοινωνία

    Γκαζάκια στο γραφείο του Αν. Παπαληγούρα

    20/2/2008 6:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2008 7:15:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός με γκαζάκια εξερράγη λίγο μετά τις 5 το απόγευμα στον τρίτο όροφο της οδού Σόλωνος 12 όπου βρίσκεται το δικηγορικό γραφείο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα.

    Τον μηχανισμό είχαν τοποθετήσει άγνωστοι στην είσοδο του γραφείου χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. Από τα θραύσματα τζαμιών που προκλήθηκαν από την έκρηξη τραυματίστηκε ελαφρά μία γυναίκα στο 2ο όροφο, η οποία μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Η κατάσταση της υγείας της δεν εμπνέει ανησυχία. Η φωτιά που προκλήθηκε σβήστηκε αμέσως από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Σημειώθηκαν μόνο ζημιές στην πόρτα καθώς και σε μία ακόμα πόρτα απέναντι γραφείου ενώ έσπασαν και τζάμια.

    Την ώρα του συμβάντος ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν βρισκόταν στο γραφείο του.

    Μέχρι στιγμής, δεν έχει γίνει ανάληψη ευθύνης, ενώ δεν προηγήθηκε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Έρευνες για την υπόθεση γίνονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία.

    [08] Τεχνολογία

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    Ανεξέλεγκτη είσοδος στη γη αμερικανικού δορυφόρου

    20/2/2008 6:42:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με έκτακτο σήμα του το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης και Πληροφόρησης Πολιτικής Προστασίας (MIC) ενημέρωσε αργά το μεσημέρι τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πιθανή ανεξέλεγκτη είσοδο στην ατμόσφαιρα της γης αμερικανικού δορυφόρου μετά από κατεπείγουσα ειδοποίηση της EADRCC. Σύμφωνα με το σήμα αυτό, αμερικανικός δορυφόρος επιστρέφει στη γη και μπορεί να έχει πιθανή πρόσκρουση οπουδήποτε στον πλανήτη, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και προσθέτει: "Ο δορυφόρος μεταφέρει επικίνδυνα υλικά τα οποία δύναται να έχουν επιπτώσεις σε οποιοδήποτε άνθρωπο έρθει σε επαφή με αυτά. Ειδικότερα, ο δορυφόρος περιέχει δεξαμενές καυσίμου και μεταλλικές δεξαμενές οι οποίες αποτελούνται από επικίνδυνα υλικά και μπορεί να διασωθούν ακόμη και μετά την είσοδο στην ατμόσφαιρα. Κάθε τμήμα από τα συντρίμμια του μπορεί να είναι επικίνδυνο και δεν πρέπει να έρθει σε επαφή κανείς με αυτό ούτε να το μετακινήσει ή να το αγγίξει. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε την καταστροφή του δορυφόρου ο οποίος έχει υποστεί βλάβη και είναι ανεξέλεγκτος πριν την είσοδό του στην ατμόσφαιρα της γης, όπως ανακοινώθηκε στην Ουάσιγκτον κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις 14/2/2008. Σύμφωνα με τα ΜΜΕ οι ΗΠΑ προγραμματίζουν να χτυπήσουν το δορυφόρο στις 21/2/2008 όταν θα περάσει τον Ειρηνικό Ωκεανό".

    Ο δορυφόρος έχει βάρος περίπου 2300 kg (5000 lbs) και περίπου το 50% του είναι πιθανό να διασωθεί κατά την επάνοδό του, ενώ μπορεί να έχει επιπτώσεις στο έδαφος. Από αυτό το ποσοστό, αυτό που είναι το πλέον σημαντικό είναι οι δεξαμενές καυσίμου, οι οποίες περιέχουν περίπου 450 kg (1000 lbs) HYDRAZINE. Επίσης διαθέτει μια ακόμη δεξαμενή καυσίμου η οποία περιέχει BERYLLIUM, επίσης επικίνδυνο. Ο δορυφόρος δεν μεταφέρει ή εκπέμπει ακτινοβολία.

    "Η Ομοσπονδιακή Αρχή Εκτάκτων Αναγκών των ΗΠΑ (FEMA) εξέδωσε ειδικές οδηγίες για το κοινό και τους πρώτους ανταποκριτές των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας σε όλους τους δήμους της χώρας. Ειδικότερα οι οδηγίες για τους πρώτους ανταποκριτές που θα επέμβουν σε πιθανή είσοδο και πτώση τμημάτων του δορυφόρου στο έδαφος εστιάζουν στα μέτρα πρόληψης, περισυλλογής και διαχείρισης των επικίνδυνων ουσιών HYDRAZINE και BEYLLIUM", προστίθεται στην ανακοίνωση. Από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστάται προς τους πολίτες πως, στην ακόμη και εξαιρετικά μικρή πιθανότητα η πρόσκρουση υπολειμμάτων του δορυφόρου να συμβεί επί ελληνικού εδάφους, να αποφευχθεί οποιαδήποτε επαφή με αυτά και να ειδοποιήσουν άμεσα τις αρχές για απομόνωση του χώρου και περαιτέρω αντιμετώπιση του θέματος.

    [09] Κοινωνία

    Πάτρα

    Τα ανθρώπινα "τέρατα" δεν αγαπούν τα ζώα

    20/2/2008 6:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγραφεί η κτηνωδία με την οποία φέρθηκαν κάποιοι σε ένα σκύλο στην Πάτρα. Αφού φίμωσαν το στόμα του με πλαστικό τύπου φάιμπερ ταπ και έσφιξαν το λαιμό του με καλώδια, το εγκατέλειψαν στο δρόμο για να πεθάνει από αφυδάτωση και ασιτία.

    Επί δέκα ημέρες ο σκύλος περιπλανιόταν αβοήθητος στους δρόμους της Κάτω Αχαγιάς, ώσπου κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν τον καθηγητή Πολυτεχνείου και πρόεδρο του Αχαϊκού Συλλόγου για τα αδέσποτα, κύριο Δ. Καράμπαλη. Εκείνος, περιμάζεψε το άτυχο ζώο και με τη συνδρομή κτηνιάτρων του έδωσε τις πρώτες βοήθειες. Πλέον, αναζητείται ένας φιλόζωος για υιοθετήσει το άτυχο ζώο, το όνομα του οποίου είναι "Φοίνικας".

    [10] Οικονομία

    Εξομάλυνση των προβλημάτων με το πετρέλαιο

    20/2/2008 5:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω και θα εφαρμόσει κανονικά το νέο σύστημα στην πώληση του πετρελαίου θέρμανσης ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας σχολιάζοντας την άρνηση ορισμένων βενζινοπωλών να προχωρήσουν σε πωλήσεις.

    Ορισμένοι λιανοπωλητές νομίζουν ότι θίγονται ή θίγονται είπε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κοιτάζει από την πλευρά της να είναι εντάξει. Όπως είπε το νέο σύστημα λειτουργεί και σε τρεις ημέρες οι βενζινοπώλες παίρνουν πίσω τα χρήματά τους. Όταν καταλάβουν ότι πρέπει να βοηθήσουν, θα βοηθήσουν, είπε και πρόσθεσε ότι η βούληση είναι να καταπολεμηθεί το λαθρεμπόριο. Τέλος, σημείωσε ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών εξετάζει τη δυνατότητα αλλαγών και για το πετρέλαιο που αφορά τη Ναυτιλία.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου, στους λογαριασμούς των βενζινοπωλών και διακινητών πετρελαίου θέρμανσης μπήκαν σήμερα άλλα πέντε εκατομμύρια ευρώ για πωλήσεις της περασμένης Δευτέρας, ενώ παρατηρείται σταδιακά αύξηση των πωλήσεων με το νέο φορολογικό καθεστώς.

    [11] Κοινωνία

    Σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος

    Στον εισαγγελέα οι παράνομες ελληνοποιήσεις αγαθών

    20/2/2008 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, επισκέφθηκε σήμερα ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, και του παρέδωσε φάκελο με επιβαρυντικά τεκμηριωμένα στοιχεία για παράνομες ελληνοποιήσεις προϊόντων με μεγάλο αριθμό εμπλεκόμενων προσώπων.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Βλάχος σε δηλώσεις του, τα επιβαρυντικά στοιχεία συγκεντρώθηκαν ύστερα από μακροχρόνιο έλεγχο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης και με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων και των άλλων υπηρεσιών τροφίμων όπως και διάφορων Νομαρχιών. Σύμφωνα με πληροφορίες η υπόθεση αφορά σε διακινητές πατάτας από την Αχαΐα, την Τρίπολη και το Νευροκόπι, οι οποίοι σε συνεργασία με τουλάχιστον δύο χονδρέμπορους από την αγορά του Ρέντη διέθεταν στην αγορά εισαγόμενες πατάτες με ελληνικές τιμές. Έτσι το προϊόν αντί των 45 λεπτών το κιλό που θα έπρεπε να πωλείται έφθανε στους καταναλωτές στην τιμή των 80 έως και 90 λεπτών.

    Οι παράνομες ελληνοποιήσεις, όπως ανέφερε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, έχουν ξεκινήσει από το έτος 2000 και έχουν επιφέρει κέρδη εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Το ακριβές ποσό θα προσδιοριστεί από τον περαιτέρω έλεγχο που θα γίνει. Ο κ. Βλάχος δήλωσε πως "στέλνουμε μήνυμα ότι τίποτα δεν θα μείνει χωρίς έλεγχο". Και προσέθεσε: "Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν προς κάθε κατεύθυνση". Σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το αν υπάρχουν ανατιμήσεις σε προϊόντα μετά την πρόσφατη κακοκαιρία απάντησε: "Από χθες οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης κάνουν ελέγχους αλλά και θα συνεχίσουν στην κεντρική αγορά και τις λαϊκές αγορές. Ζητάμε όμως και οι πολίτες να βοηθήσουν με την αγοραστική τους συμπεριφορά για να ισορροπήσει η αγορά αφού αυτή τη στιγμή δεν είναι πραγματική. Ας μην αναζητήσουν οι πολίτες προϊόντα που είναι σκεπασμένα με το χιόνι. Γιατί αν υπάρχει έλλειψη, δίνεται η δυνατότητα σε ορισμένους να αλλάξουν τις τιμές".

    [12] Πολιτική

    Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα Γιάννενα

    20/2/2008 4:45:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Συνεχίστηκαν σήμερα στα Γιάννενα οι τριήμερες εορταστικές εκδηλώσεις για την 95η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό, αποκορύφωμα των οποίων θα είναι αύριο η μεγάλη παρέλαση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια.

    Σήμερα το πρωί, εψάλη τρισάγιο και έγινε κατάθεση στεφάνων στο Στρατηγείο του Πολέμου 1912-13 στο Χάνι Εμίν Αγά και στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

    Στο μεταξύ, στα Γιάννινα βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις της πόλης.

    Ο κ. Παπούλιας στις 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών, θα παραστεί στην πανηγυρική εκδήλωση της επετείου και στις 21.30 θα παρακαθίσει σε επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας σε κεντρικό ξενοδοχείο.

    Εξάλλου, σε γραπτό μήνυμα του για την 35η επέτειο της εξέγερσης στη Νομική Σχολή Αθηνών στις 21 Φεβρουαρίου 1973, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για μια "γενναία συλλογική πράξη ευθείας αντίστασης" και επισημαίνει πως η εξέγερση "έδειξε την απόφαση των φοιτητών να φωνάξουν σ όλον τον ελληνικό λαό ότι η καταπίεση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πολιτική υπανάπτυξη και οι εθνικοί κίνδυνοι στους οποίους είχε οδηγηθεί η χώρα έπρεπε να τελειώσουν".

    Καταλήγοντας ο Κάρολος Παπούλιας τονίζει: "Η εξέγερση της Νομικής προετοίμασε πολιτικά και οργανωτικά τις συνθήκες που οδήγησαν στο Πολυτεχνείο και ο πολιτικός τους απόηχος γέμισε εμπιστοσύνη τους φοιτητές και τους νεολαίους. Σήμερα, 35 χρόνια μετά, έχουμε κατακτήσει πολλούς στόχους, οι αγώνες όμως όλων μας πρέπει να συνεχισθούν για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη, για να δώσουμε στη σημερινή γενιά των 700 ευρώ προοπτική και ελπίδα. Αυτό είναι το ουσιαστικό μήνυμα της φοιτητικής εξέγερσης κατά της δικτατορίας και είναι ένα μήνυμα πάντα επίκαιρο"

    Το πρόγραμμα

    -Αύριο το πρωί, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το στρατηγείο της 8ης Μεραρχίας. Αμέσως μετά θα καταθέσει στεφάνι στο Ηρώο Μπιζανομάχων.

    -Στις 11.05 ο κ. Παπούλιας στη Νομαρχία θα γίνει δεκτός από το νομάρχη Αλέκο Καχριμάνη και το Νομαρχιακό Συμβούλιο και στις 11.30, θα παρακολουθήσει την μεγάλη παρέλαση μαθητών, σπουδαστών, προσκόπων κ.λ.π., καθώς και τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    - Στις 13.30 στη Λέσχη Αξιωματικών της 8ης Μεραρχίας, θα παρατεθεί προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας επίσημο γεύμα.

    -Στην Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία (αίθουσα Αρχιεπισκόπου Σπυρίδωνος), στις 18.30 ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει την αναδρομική έκθεση του χαράκτη και ζωγράφου Βασίλη Καζάκου και στις 19.15 στην Πινακοθήκη της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών θα εγκαινιάσει έκθεση με τίτλο: "Ηπειρωτική Ευποιϊα και Ολυμπιακοί Αγώνες. Τεκμήρια εκ της Βιβλιοθήκης Γεωργίου Δολιανίτη".

    Το αυριανό πρόγραμμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ολοκληρώνεται στις 20.15 σε ξενοδοχείο της πόλης, όπου σε ειδική εκδήλωση θα του επιδοθεί τιμητική πλακέτα από τον πρόεδρο της ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα Χαράλαμπο Χριστόγλου.

    [13] Οικονομία

    Λακωνία

    Επίσκεψη Α. Κοντού σε Σπάρτη και Αργολίδα

    20/2/2008 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη Λακωνία επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός, συνοδευόμενος από τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου του κ.κ. Σκιαδά, Αυγουλά και Παπαγιαννίδη, με αφορμή τον παγετό που έπληξε καλλιέργειες στην περιοχή, αλλά και για την παρουσίαση του προγράμματος Ανασυγκρότησης της Υπαίθρου "Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013", που αγγίζει τα 6 δισ. ευρώ. Ο υπουργός προήδρευσε σύσκεψης στο δημαρχιακό Μέγαρο Σπάρτης, παρουσία των τοπικών αρχών, φορέων της Αυτοδιοίκησης και συνδικαλιστικών οργανώσεων των αγροτών, και συζήτησε μαζί τους τόσο για το θέμα των ζημιών από τον παγετό, όσο και το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" αλλά και για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών. Όσον αφορά το πρόγραμμα δράσης "Αλέξανδρος Μπαλτατζής 2007-2013", ο κ. Κοντός ζήτησε σε ένα μήνα να υποβληθούν οι προτάσεις για ένταξη έργων στο πρόγραμμα, ύστερα από συνεργασία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των δήμων του νομού. Σχετικά με τη στήριξη των μικρών δήμων που δεν έχουν τεχνικές υπηρεσίες για τη σύνταξη των μελετών που απαιτούνται, ο υπουργός σημείωσε ότι θα βοηθηθούν από τις πολυτεχνικές σχολές των Πανεπιστημίων και το υπουργείο.

    Σχετικά με τον παγετό που έπληξε καλλιέργειες, πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση για τις ζημιές που προκλήθηκαν και ο κ. Κοντός τόνισε ότι θα υπάρξει αποτελεσματική στήριξη. Πρόσθεσε ότι έχουν δοθεί οδηγίες στον ΕΛΓΑ προκειμένου να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και αμέσως μετά, είπε, θα ακολουθήσουν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες.

    Ο κ. Κοντός ερωτηθείς για τις ανατιμήσεις προϊόντων που παρατηρούνται στην αγορά λόγω του παγετού, είπε ότι "δεν μπορούμε να μιλάμε για αυξήσεις μία μέρα μετά τον παγετό". Σημείωσε δε ότι το υπουργείο Ανάπτυξης παίρνει μέτρα για να μην υπάρξουν φαινόμενα κερδοσκοπίας. Ανέφερε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκο για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό. Βρισκόμαστε, είπε, δίπλα στους αγρότες και προχωρά η καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. Σχετικά με τις πυρόπληκτες περιοχές της Λακωνίας ο γενικός γραμματέας κ. Χρ. Αυγουλάς ανακοίνωσε ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα ΠΣΕΑ που αφορά τις απώλειες στην παραγωγή από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού και σημείωσε ότι για πρώτη φορά εγκρίνεται τόσο γρήγορα από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα ΠΣΕΑ.

    Επισήμανε ότι εγκρίθηκε επιπλέον πίστωση στη Νομαρχία Λακωνίας προκειμένου να αγοράσει ζωοτροφές, τις οποίες θα διαθέσει στους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και πρόσθεσε ότι εγκρίθηκε το πρόγραμμα δασικών έργων και η χρηματοδότηση των μελετών για τη δημιουργία πιλοτικά σε όλη τη χώρα κτηνοτροφικών πάρκων στη Λακωνία. Μετά τη σύσκεψη, το κλιμάκιο του υπουργείου, υπό τον κ. Κοντό, επισκέφθηκε πληγείσες από τον παγετό περιοχές στον Αγ. Ιωάννη Σπάρτης και στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Αργολίδα, όπου θα επισκεφθεί και εκεί αγροτικές καλλιέργειες που υπέστησαν ζημιές απο τον παγετό. Αργότερα, στο Ναύπλιο, θα προεδρεύσει σύσκεψης που αφορά το πρόγραμμα "Αλέξανδρος Μπαλτατζής".

    "Δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις στους αγρότες που επλήγησαν από την κακοκαιρία" υποσχέθηκε ο υπουργός και στην Αργολίδα που νωρίτερα επισκέφθηκε.

    [14] Κοινωνία

    Λάρισα

    Διαμαρτυρία κτηνοτρόφων

    20/2/2008 4:06:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Στην εθνική οδό βγήκαν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές τιμές στο γάλα και το κρέας. Συνδικαλιστές, εκπρόσωποι κτηνοτροφικών συλλόγων, από την Κεντρική Ελλάδα, την Ήπειρο και τη Μακεδονία, συγκεντρώθηκαν στις 12 το μεσημέρι έξω από τα γραφεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος στη Λάρισα, απέκλεισαν για μια περίπου ώρα το δρόμο Λάρισας- Αθηνών, έριξαν ποσότητες γάλακτος στο οδόστρωμα και επέδωσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας στον Γ. Γ της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Οι ομιλητές, (πρόεδροι συλλόγων από τα Ιωάννινα, τη Δράμα και τις Σέρρες), ζήτησαν από το υπουργείο Ανάπτυξης πιο εντατικούς ελέγχους στην αγορά. Τη Δευτέρα έχει οριστεί συνάντηση στην Αθήνα, με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ώστε να συζητηθεί το θέμα των ελέγχων στην αγορά γάλακτος. Αποφασίστηκε ακόμη την ερχόμενη Τετάρτη, αντιπροσωπεία των κτηνοτρόφων να μεταβεί στη Βουλή, προκειμένου να συναντηθεί με τους πολιτικούς αρχηγούς, ενώ θα επιδιωχθεί συνάντηση και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Τα βασικά αιτήματα των κτηνοτρόφων είναι τα εξής:

    Αύξηση των τιμών του γάλακτος στο 1,25 ευρώ /κιλό για το πρόβειο και στα 0,80 ευρώ/κιλό για το γίδινο. Αύξηση στις τιμές των κρεάτων που είναι καθηλωμένες εδώ και 20 χρόνια.

    Επιδότηση όλων των ζωοτροφών και οικονομική ενίσχυση λόγω απώλειας του εισοδήματος, στα 50 ευρώ για τα αιγοπρόβατα. Να ενταθούν οι έλεγχοι στα ισοζύγια παραγωγής και κατανάλωσης γάλακτος και να επεκταθεί το μέτρο αυτό και στο κρέας. Να προχωρήσει άμεσα η εφαρμογή του μέτρου των ταμειακών μηχανών στα κρεοπωλεία με αναγραφή των ντόπιων ή εισαγόμενων κρεάτων. Στήριξη και απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για ίδρυση και εκσυγχρονισμό των κτηνοτροφικών μονάδων. Για το έργο μέχρι 60.000 ευρώ να μη χρειάζονται σχέδια βελτίωσης. Να προχωρήσει άμεσα η νομιμοποίηση όλων των σταυλικών εγκαταστάσεων που υπάρχουν χωρίς ιδιαίτερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Να καταργηθεί εδώ και τώρα η επιβολή φόρων τέλους ακίνητης περιουσίας και στις σταυλικές εγκαταστάσεις. Η επιστροφή φόρου κατανάλωσης καυσίμων να επεκταθεί και στη ζωική παραγωγή όπως και στη φυτική.

    [15] Κοινωνία

    Ανεβαίνει η θερμοκρασία - Λιώνουν τα χιόνια

    Ανοιξιάτικος καιρός

    20/2/2008 12:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2008 7:29:57 μμ)

    Η υποχώρηση του χιονιά και η έντονη ηλιοφάνεια με την ταυτόχρονη άνοδο της θερμοκρασίας, έχουν περιορίσει πλέον τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία του Σαββατοκύριακου σ όλη την χώρα. Σε πολλούς συνοικιακούς δρόμους της πρωτεύουσας εξακολουθεί να υπάρχει πάγος, κυρίως στα πεζοδρόμια, και οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, όπως επίσης και οι οδηγοί που κινούνται σε στενά που δεν τα βλέπει ο ήλιος. Ωστόσο στους κεντρικούς οδικούς άξονες της πόλης η κατάσταση έχει αποκατασταθεί. Οι επιστήμονες προβλέπουν πως θα έχουμε τόσο έντονα καιρικά φαινόμενα πιο συχνά πλέον στη χώρα μας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων τις επόμενες ημέρες το θερμόμετρο από το -11 που είχε πέσει σε κάποιες περιοχές θα ανέβει κι ίσως ξεπεράσει τους 16 βαθμούς Κελσίου. Οι αστικές συγκοινωνίες λειτουργούν πλέον κανονικά εκτός από εννέα δρομολόγια της ΕΘΕΛ τα οποία μέχρι να λιώσει ο πάγος από το οδόστρωμα θα διεξάγονται μερικώς και αφορούν στις περιοχές: Θρακομακεδόνων, Βαρυμπόμπης, Παλαιάς Πεντέλης, Διονύσου και Σταμάτας. Ο χρόνος αναμονής των επιβατών στις στάσεις των λεωφορείων έχει επανέλθει σε φυσιολογικούς ρυθμούς. Τα συνεργεία καθαρισμού των δήμων εξακολουθούν να ρίχνουν αλά0τι στα πεζοδρόμια και σε άλλα επικίνδυνα σημεία ώστε να διαλυθεί ο πάγος που έχει σχηματιστεί. Πολλά σχολεία στο Λεκανοπέδιο παρέμειναν για τρίτη μέρα κλειστά καθώς ήταν πολύ επικίνδυνη η μετάβαση των παιδιών λόγω του πάγου που υπήρχε στους στενούς δρόμους αλλά και στους υπαίθριους χώρους των σχολείων.

    Καταστροφές στις καλλιέργειες

    Υπαίθριες καλλιέργειες άλλα και είδη θερμοκηπίου στην Αττική, την Πελοπόννησο και την Κρήτη καταστράφηκαν από το χιόνι και τον εκτεταμένο παγετό. Οι παραγωγοί, ζητούν αποζημιώσεις, ενώ η αγορά και οι καταναλωτές βλέπουν τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας στις τιμές των προϊόντων που πήραν φωτιά. Τα οπωροκηπευτικά, ακρίβυναν μέσα σε ένα 24ωρο λόγω και των επί πλέον καυσίμων που χρειάζονται οι καλλιεργητές για να τα προστατεύσουν από την παγωνιά.

    Οι καταστροφές στην παραγωγή του Μαραθώνα έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται αυξήσεις μέχρι και 100% σε προϊόντα, όπως το κουνουπίδι ή και 88% στο λάχανο και 12% στα κολοκυθάκια. Σύμφωνα με στοιχεία για τον τρόπο διαμόρφωσης των τιμών στις λαϊκές αγορές οι αυξήσεις έχουν πλήξει και τα εσπεριδοειδή, καθώς τα μανταρίνια πωλούνται μέχρι και 30% ακριβότερα, ενώ τα πορτοκάλια πωλούνται ως και 40% ακριβότερα.

    Εξάλλου απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχθηκε το ΥΠΕΧΩΔΕ για τον καθαρισμό των δρόμων τις ημέρες της κακοκαιρίας έδωσε ο υπουργός Γιώργος Σουφλιάς λέγοντας πως οι Νομαρχίες και οι Δήμοι γνώριζαν μετά το νόμο που ψηφίστηκε το 2006 για ποιους δρόμους είναι υπεύθυνοι και έπρεπε να μεριμνήσουν για τη χρηματοδότηση για το αλάτι. "Το ΥΠΕΧΩΔΕ έδωσε τη μάχη και πέτυχε να μείνει ανοιχτή η εθνική οδός και οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης", τόνισε ο κ. Σουφλιάς. Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν παραπόνα του ΥΠΕΧΩΔΕ για τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, όσον αφορά στη χρηματοδότηση, απάντησε "από το ΥΠΕΧΩΔΕ όχι" και πρόσθεσε ότι αν έχουν οι Δήμοι αυτό είναι δικό τους θέμα.

    [16] Κόσμος

    Φονικές πλημμύρες στις Φιλιππίνες

    20/2/2008 12:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2008 5:16:15 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και έξι αγνοούνται μετά τις πλημμύρες και τις καταρρακτώδεις βροχές που έπληξαν τις ανατολικές Φιλιππίνες, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι. Το Εθνικό Συντονιστικό Συμβούλιο Καταστροφών ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 86.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους σε έξι επαρχίες και κυρίως στην Ανατολική Σαμάρ, που έχει πληγεί περισσότερο. Ο κυβερνήτης της Ανατολικής Σαμάρ Μπεν Ιβαρντον, δήλωσε ότι πολλοί κεντρικοί δρόμοι που οδηγούν στην επαρχία έχουν καταστραφεί και είναι πλέον αδιάβατοι με αποτέλεσμα να καθυστερεί η μετάβαση των σωστικών συνεργείων στις πληγείσες περιοχές.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βρέθηκε η χρυσή τομή ΑΕΚ-Φερέρ

    20/2/2008 5:47:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η "χρυσή τομή" ανάμεσα στην ΑΕΚ και στον Λορένσο Σέρα Φερέρ, όσον αφορά το ύψος της αποζημίωσης του Ισπανού προπονητή, βρέθηκε και η "κιτρινόμαυρη" ΠΑΕ ανακοίνωσε επίσημα τη λύση της συνεργασίας τους. Η ανακοίνωση που εξέδωσε η διοίκηση αναφέρει: "Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοινώνει την κοινή συναινέσει λύση του συμβολαίου συνεργασίας με τον κ. Λορένθο Σέρα Φερέρ. Η διοίκηση του συλλόγου τον ευχαριστεί για την παρουσία του στην ομάδα και του εύχεται καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του". Σύμφωνα με πληροφορίες το ύψος της αποζημίωσης, που ήταν και το μεγάλο «αγκάθι» στις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις, αγγίζει περίπου τα 1,6 εκατ. ευρώ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Λεβαδειακός - Ηρακλής 3-0

    Ο Λεβαδειακός "σάρωσε" τον Ηρακλή

    20/2/2008 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ μεγάλο βήμα για την παραμονή του στα σαλόνια της Σούπερ Λίγκας έκανε ο Λεβαδειακός, ο οποίος στο εξ αναβολής παιχνίδι της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ, νίκησε τον Ηρακλή. Το σκορ άνοιξε στο 28΄ ο Λεονάρντο με πέναλτι και στο 34΄ ο Μοντόγια με πλασέ πέτυχε το 2-0. Ο Αργεντινός στο 76΄ πέτυχε το δεύτερο προσωπικό του γκολ και τρίτο της ομάδας του (3-0). Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για τη βοιωτική ομάδα μετά από τρεις συνεχόμενες ήττες. Η νίκη για τους Βοιωτούς ήταν πέρα για πέρα δίκαιη, καθώς ήταν ανώτεροι σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού από τον Ηρακλή, ο οποίος δέχτηκε δύο γρήγορα γκολ και ουσιαστικά από κει και ύστερα παραδόθηκε. Προβάδισμα στο σκορ πήρε ο Λεβαδειακός στο 28΄ με εύστοχο κτύπημα πέναλτι του Λεονάρντο. Την "εσχάτη των ποινών" υπέδειξε ο βοηθός, Νικολακόπουλος σε χέρι του Γιαννούλη μετά από σουτ του Ρέγες. Ο διαιτητής Γερμανάκος έδειξε να συνεχιστεί το παιχνίδι, αλλά δευτερόλεπτα μετά έκανε δεκτή την εισήγηση του βοηθού του και καταλόγισε το πέναλτι με το οποίο προηγήθηκαν οι Βοιωτοί 1-0.

    Η πλάστιγγα του αγώνα έγειρε υπέρ του Λεβαδειακού, έξι λεπτά αργότερα. Στο 34΄, σε μία ανύποπτη φάση μέσα στην περιοχή του "Γηραιού" κι ενώ φάνηκε ότι οι Μαλαγκουένο, Πάρντο είχαν τον έλεγχο της μπάλας, ο Μοντόγια την κέρδισε έξυπνα και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του γκολκίπερ του Ηρακλή (2-0).

    Στο δεύτερο ημίχρονο δεν άλλαξε τίποτα. Ο Λεβαδειακός δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, καθώς λειτούργησε πολύ καλά αμυντικά και στο 76΄ , μάλιστα, πάλι με τον Μοντόγια, πέτυχε και το 3-0, σκορ που δεν άλλαξε μέχρι το σφύριγμα της λήξης.

    Διαιτητής: Μ. Γερμανάκος

    Κίτρινες: Ανδράλας, Λουμπούτης, Κρουπί - Γιαννούλης, Πουρσανίδης, Μπρούνο Λέιτε, Τσάβι, Μάρκες

    Οι συνθέσεις:

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ (Γκ. Βασίλιεφ): Μπλάζιτς, Εμεράν, Λουμπούτης, Αντερσον, Παρασκευαϊδης, Ανδράλας, Σίντζιλορτζ, Ρέγες Βερντέχο (74΄ Ζησόπουλος), Λεονάρντο (68΄ Διαμάντης), Μοντόγια, Κρουπί (72΄ Ντιμπαλά)

    ΗΡΑΚΛΗΣ (Α. Πεντράθα): Πάρντο, Μπρούνο Λέιτε, Γιαννούλης, Παπαζαχαρίας, Μαλαγκουένο, Πουρσανίδης (56΄ Ααρόν), Τσάβι, Γιάντσης (75΄ Γκαρσία), Φονσέκα, Μάρκες, Ριμπέιρο (87΄ Παπαστεργιανός)

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η UEFA στο πλευρό των πυρoπλήκτων

    20/2/2008 2:49:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι έμπρακτα στο πλευρό των πυροπλήκτων. Πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι σε κεντρικό ξενοδοχείο, η τελετή παράδοσης της επιταγής από την UEFA στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, και ο ομόλογός του στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, Βασίλης Γκαγκάτσης. Αναλυτικά:

    Πλατινί: «Είναι χαρά μου που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα μαζί με τον κ. Λευκαρίτη και συναντώ του παράγοντες της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Εκτίμησα πολύ το λόγο του κ. Γκαγκάτση και θέλω να υπογραμμίσω ότι ήταν λογικό να ασχοληθούμε με το συγκεκριμένο πρόβλημα και να στηρίξουμε όσους επλήγησαν.

    Η ιδέα αυτή εγκρίθηκε από την Επιτροπή FAIR-PLAY της UEFA, πρόεδρος της οποίας είναι ο κ. Ερζίκ. Επίσης, εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή και την Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA. Το ποσό προορίζεται για να αναζωογονηθεί η περιοχή της Ηλείας.

    Υποχρέωση της UEFA είναι να βοηθά τις Ομοσπονδίες-μέλη της, ενώ πρέπει να θυμόμαστε ότι ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο οι μεγάλοι σύλλογοι, αλλά και οι ερασιτεχνικοί».

    Γκαγκάτσης: «Θέλω να ευχαριστήσω την UEFA που έδειξε ευαισθησία γι΄ αυτή τη μεγάλη καταστροφή του καλοκαιριού. Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία παρουσιάζει για άλλη μια φορά το κοινωνικό της πρόσωπο και προσφέρει, ως μια συμβολική κίνηση, ένα εκατομμύριο ελβετικά φράγκα στην ΕΠΟ. Το ποσό θα διατεθεί για την ανέγερση ενός αθλητικού κέντρου, σε μέρος που θα υποδειχθεί από τις τοπικές αρχές στο νομό Ηλείας. Η ΕΠΟ θα προσθέσει κι αυτή με τη σειρά της χρήματα στο ποσό του ενός εκατομμυρίου ως ελάχιστη προσφορά στους πληγέντες. Το έργο θα κοστίσει συνολικά 1.200.000 ελβετικά φράγκα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι πήραμε πολλές πρωτοβουλίες ύστερα από τα τραγικά γεγονότα του καλοκαιριού, αναβάλαμε αγώνες και στείλαμε αντιπροσωπία στην περιοχή με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της ΕΠΟ για να καταγράψουμε τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αθλητικές εγκαταστάσεις. Η κίνηση αυτή της UEFA είναι γενναιόδωρη και χαιρόμαστε που ο κ. Πλατινί και ο αντιπρόεδρος κ. Λευκαρίτης στέκονται πάντα κοντά μας και μας επισκέπτονται συχνά. Ο κ. Πλατινί θα μας βρει άξιους συμπαραστάτες στις σκέψεις και τα οράματά του για την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου».

    [20] Κόσμος

    Δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι

    Ισχυρός σεισμός στη Σουμάτρα

    20/2/2008 10:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 20/2/2008 11:56:11 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6.6 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Σουμάτρα. Σύμφωνα με τους Ινδονήσιους αξιωματούχους δεν υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι γιατί ο σεισμός δεν ήταν υποθαλάσσιος. Όπως δήλωσαν αξιωματούχοι της χώρας ο σεισμός έπληξε την επαρχία Ατσεχ της Ινδονησίας ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή υλικές ζημιές. Η Εθνική Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής ανακοίνωσε ότι το επίκεντρο του σεισμού ήταν 42 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Σιναμπάνγκ, πρωτεύουσας της νήσου Σιμελούε, κοντά στις δυτικές ακτές της Ατσεχ και το εστιακό του βάθος ήταν 30 χιλιόμετρα. Νωρίτερα, το Αμερικανικό Γεοδυναμικό Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο σεισμός ήταν μεγέθους 7.6 Ρίχτερ. Η Ατσεχ, που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της νήσου Σουμάτρα, 1.800 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τζακάρτα, είχε πληγεί από το σεισμό και το τσουνάμι που ακολούθησε, στις 26 Δεκεμβρίου του 2004. Υπολογίζεται ότι μόνο στην Ατσεχ είχαν σκοτωθεί από το τσουνάμι 177.000 άνθρωποι και είχαν ισοπεδωθεί ολόκληρες πόλεις.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 20 February 2008 - 17:50:55 UTC