Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μετ' εμποδίων η διάθεση πετρελαίου
  • [02] Το Κόσοβο γιορτάζει για την ανεξαρτησία του
  • [03] Αιματηρή επίθεση στην Κανταχάρ
  • [04] Λονδίνο: Oμιλία Γ. Αλογοσκούφη
  • [05] Υπέρ στρατιωτικής βίας η σερβική Εκκλησία
  • [06] Κακοκαιρία στην Τουρκία
  • [07] Αναβολή συναυλίας
  • [08] Αισιοδοξία Αλογοσκούφη για το Ασφαλιστικό
  • [09] Υποχώρηση ποσοστών για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • [10] Πρώτη λειτουργία για τον Ιερώνυμο
  • [11] Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ
  • [12] Φιορεντίνα για… Τσάμπιονς Λιγκ
  • [13] Άσπρη μέρα είδε ο ΠΑΟΚ
  • [14] Αναβολές αγώνων
  • [15] Βαθμολογική ανάσα για τον ΟΦΗ

    [01] Οικονομία

    Συνεδριάζουν οι Βενζινοπώλες

    Μετ' εμποδίων η διάθεση πετρελαίου

    17/2/2008 2:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2008 3:38:47 μμ)

    Υπέρ της εφαρμογής του ενιαίου φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης τάχθηκε σήμερα η Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας βενζινοπωλών σε μία θυελλώδη συνεδρίαση, όπου διατυπώθηκαν αντιρρήσεις αλλά στην τελευταία ψηφοφορία υπερίσχυσε η άποψη του προεδρείου της Ομοσπονδίας για εφαρμογή του μέτρου χωρίς αντιδράσεις, με 39 υπέρ και 19 κατά. Σε πολλές περιοχές της χώρας που βρίσκονται υπό το μηδέν οι στρόφιγγες των πρατηρίων καυσίμων έκλεισαν, καθώς βενζινοπώλες και μεταπωλητές δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στο νέο σύστημα φορολόγησης των καυσίμων. Δυσεύρετο είναι το πετρέλαιο στην Θεσσαλονίκη και την Κρήτη, ενώ σημαντικό πρόβλημα στην τροφοδότηση παρουσιάζεται σε 14 νομούς της χώρας.

    Η βαρυχειμωνιά μάλιστα δημιούργησε και προϋποθέσεις κερδοσκοπίας αφού η τιμή στον τόνο αυξήθηκε μέχρι και 40 ευρώ. Με άλλοθι την ακριβή προμήθεια, οι επιτήδειοι της αγοράς πετρελαιοειδών ανέβασαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έως και 5λεπτα το λίτρο μέσα σε μία εβδομάδα.

    Το Υπουργείο Οικονομικών ωστόσο προειδοποιεί για αυστηρές ποινές. Με συνέντευξή του στην "Καθημερινή της Κυριακής", ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει την απώλεια δημόσιων πόρων εξαιτίας ελάχιστων βολεμένων.

    [02] Κόσμος

    Μονομερής ανακήρυξη

    Το Κόσοβο γιορτάζει για την ανεξαρτησία του

    17/2/2008 11:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2008 5:01:38 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, BBC

    Δεκάδες χιλιάδες Κοσοβάροι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους της Πρίστινα με αλβανικές σημαίες στα χέρια πανηγυρίζοντας με χορούς και πυροτεχνήματα τη μονομερή κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. "Το Σύνταγμα είναι έτοιμο και τα σύμβολα είναι έτοιμα", η Κυριακή είναι "μια ιστορική ημέρα (...) για ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κόσοβο", δήλωσε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι. "Το Κόσοβο έχει ολοκληρώσει όλες τις προετοιμασίες της διαδικασίας. Κάθε βήμα των θεσμών του Κοσόβου θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους μας", συμπλήρωσε. Το Κοινοβούλιο θα πραγματοποίησε στις 16.00 ώρα Ελλάδας έκτακτη σύνοδο για να ψηφίσει για την ανεξαρτησία, το απόγευμα θα δοθεί η σχετική συνέντευξη Τύπου και το βράδυ ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός θα απευθυνθούν στο λαό. ΗΠΑ και ΕΕ στηρίζουν την κίνηση της Πρίστινα η οποία βρίσκει πλήρως αντίθετη τη Σερβία και τη Ρωσία. Η ΕΕ έδωσε το πράσινο φως για την εγκατάσταση αστυνομικών και δικαστικών στο Κόσοβο, μια αποστολή γνωστή ως Eulex με επικεφαλής το Γάλλο στρατηγό εν αποστρατεία Ιβ ντε Κερμαμπόν, πρώην διοικητή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο και με αντικείμενο την προστασία των θεσμών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η αποστολή δύναμης 2000 ατόμων θα αρχίσει να αναπτύσσεται από την ερχόμενη εβδομάδα με απώτερο σκοπό να αναλάβει τις αρμοδιότητες και να αντικαταστήσει τον ΟΗΕ στην περιοχή μέχρι τον Ιούνιο.

    Πανηγυρισμοί και επιφυλάξεις

    Στο ρυθμό της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ζει η πρωτεύουσα Πρίστινα των περίπου 500.000 κατοίκων. Τα πάρκα στην πόλη έχουν καλλωπιστεί, οι δρόμοι έχουν φωταγωγηθεί, τεράστια πανό έχουν αναρτηθεί στα οποία αναγράφεται η λήξη "Independence" (Ανεξαρτησία), ενώ πολυάριθμες είναι οι σημαίες των ΗΠΑ και της Μ. Βρετανίας που κυματίζουν στις κεντρικές λεωφόρους της πόλης, με τη συνοδευτική επιγραφή "Thank You", μαζί με αλβανικές σημαίες.

    "Ζούμε ιστορικές στιγμές. Ένα νέο κράτος, αυτό του Κοσόβου, γεννιέται στα Βαλκάνια. Είναι το δικό μας κράτος", δήλωσε η Μάρτα Μπετσίρι, φοιτήτρια του πανεπιστημίου της Πρίστινας.

    Εντελώς διαφορετική είναι η εικόνα στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου, όπου ζει σερβικός πληθυσμός και στους σερβικούς θύλακες του Κοσόβου .

    Η απογοήτευση για την επικείμενη εξέλιξη της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου από την αλβανική πλειοψηφία, εναλλάσσεται με διαθέσεις ανησυχίας και θυμού.

    "Δεν πρόκειται ποτέ να αναγνωρίσουμε ανεξάρτητο Κόσοβο. Πρόκειται για βίαιη αρπαγή σερβικού εδάφους, αντίθετη στους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Πρέπει να ντρέπονται Αμερικανοί και Ευρωπαίοι που όχι μόνο επιτρέπουν αλλά και ενθαρρύνουν τους Αλβανούς να προχωρήσουν σε μία τέτοια ενέργεια ", ανέφερε οργισμένος ένας ηλικιωμένος Σέρβος στο βόρειο τμήμα της πόλης Κόσοφσκα Μιτροβίτσα.

    Η απόφαση της Βουλή του Κοσόβου που αριθμεί 120 μέλη για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής αναμένεται να τεθεί σε ισχύ τον Μάρτιο.Το Κόσοβο θα ανακηρυχθεί "ανεξάρτητο κράτος υπό διεθνή επιτήρηση", στη βάση του σχεδίου του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισάρι. Ωστόσο όλο το επόμενο διάστημα δεν θα μπορέσει να γίνει μέλος στα Ηνωμένα Έθνη , λόγω των αντιρρήσεων της Σερβίας και της Ρωσίας οι οποίες αντιτίθενται σφόδρα.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου υπό διεθνή επιτήρηση. "Η θέση μας είναι ότι το καθεστώς του θα πρέπει να ρυθμιστεί προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα στα Βαλκάνια", δήλωσε ο Μπους σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Νταρ ες Σαλάμ, όπου έφτασε σήμερα στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αφρική. "Εμείς υποστηρίξαμε σθεναρά το σχέδιο Αχτισάαρι", υπενθύμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η Ουάσινγκτον, πρόσθεσε ο πρόεδρος Μπους, θα συνεργαστεί με τους συμμάχους της για να εξασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει βία στο Κόσοβο.

    Η Σερβία χαρακτήρισε "επονείδιστη" την απόφαση της ΕΕ για την αποστολή της Εulex που θα εγκατασταθεί στο Κόσοβο. Με την απόφαση αυτή η ΕΕ "αποδέχεται την πολιτική της απόσχισης ως τρόπο για την επίλυση ζητημάτων μειονοτήτων", εκθέτοντας τον εαυτό της ως έναν "αδύναμο διεθνή οργανισμό που είναι επιρρεπής στο να παραβιάζει τους δικούς του και τους διεθνείς νόμους στην υπηρεσία των αμερικανικών ξένων-πολιτικών συμφερόντων", δήλωσε ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς. Η Σερβία θα πρέπει να "επανεκτιμήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες τις χώρες μέλη της που θα αναγνωρίσουν τελικά την ανεξαρτησία του Κοσόβου", κατέληξε.

    Το Κόσοβο έχει περίπου 2 εκ. κατοίκους, εκ των οποίων 90% είναι Αλβανοί. Στην περιοχή ζουν περίπου 100.000 Σέρβοι. Πριν τους νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999, ο αριθμός των Σέρβων του Κοσόβου έφθανε τις 250.000. Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο ως το "λίκνο του σερβικού πολιτισμού" .

    Περίπου 50.000 είναι οι Σέρβοι που ζουν στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου το οποίο συνορεύει με την Σερβία. Στο τμήμα αυτό ο σερβικός πληθυσμός είναι συμπαγής, δεν υπάρχουν Αλβανοί. Οι Σέρβοι κάτοικοι του Βορείου Κοσόβου δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν την κυριαρχία ενός κοσοβάρικου ανεξάρτητου κράτους. Θα κηρύξουν ανυπακοή και θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό δική τους, σερβική διοίκηση, σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα του σερβικού κράτους.

    Για τον Μάιο, σε συνεργασία με το Βελιγράδι, έχουν αναγγείλει διεξαγωγή τοπικών εκλογών και σχηματισμό δικού τους κοινοβουλίου. Σύμφωνα με αρκετούς αναλυτές, η προοπτική αυτή, μπορεί να οδηγήσει σε μία de facto διαίρεση του Κοσόβου.

    Η καθημερινή ζωή των Σέρβων του Βορείου Κοσόβου, τουλάχιστον το προσεχές διάστημα, δεν αναμένεται να επηρεαστεί ιδιαίτερα από την επικείμενη ανεξαρτησία του Κοσόβου, καθώς θα συνεχίσουν να λειτουργούν υπό την αγαστή συνεργασία και υποστήριξη από το Βελιγράδι.

    Σε δυσχερή θέση αναμένεται να βρεθούν άλλοι περίπου 50.000 Σέρβοι οι οποίοι ζουν σε σερβικούς θύλακες, διάσπαρτους στο Κόσοβο (Γκρατσάνιτσα, Στρίπτσε, Στίμλιε, Λίπλιαν, Οράχοβατς), γύρω από τους οποίους κατοικούν Αλβανοί. Από το 1999 και μετά, οι περισσότεροι Σέρβοι στους θύλακες αυτούς, ζουν απομονωμένοι, αποφεύγοντας την επικοινωνία και τις σχέσεις με τον αλβανικό πληθυσμό.

    Ο νεοεκλεγείς πρωθυπουργός του Κοσόβου, Χάσιμ Θάτσι, πρώην πολιτικός διοικητής των Αλβανών ανταρτών του UCK, τις τελευταίες ημέρες επισκεπτόταν συνεχώς σερβικά χωριά και προσπαθούσε να πείσει τον πληθυσμό τους να παραμείνει στις εστίες του, εγγυώμενος την ασφάλεια και την προστασία ελευθεριών και δικαιωμάτων.

    Όμως αρκετοί από τους Σέρβους που ζουν στους θύλακες αυτούς, ακούνε τις υποσχέσεις του Κοσοβάρου πρωθυπουργού με σχετική επιφύλαξη. Ορισμένοι από αυτούς, κυρίως οι νέοι σε ηλικία, ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να μετακομίσουν είτε στο Βόρειο Κόσοβο είτε στη Σερβία. Αρκετοί άλλοι όμως δηλώνουν ότι θα παραμείνουν στις εστίες τους, είτε γιατί δεν έχουν που να πάνε, είτε γιατί θεωρούν ότι εκεί που θα μπορούσαν να πάνε, δεν πρόκειται να βρουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

    Στον αλβανικό πληθυσμό που αποτελεί συντριπτική πλειοψηφία στην περιοχή, ο ενθουσιασμός για την ανεξαρτησία είναι έκδηλος, όμως σχεδόν όλοι θεωρούν ότι η ανεξαρτησία από μόνη της, δεν αρκεί για να επιλύσει τα μεγάλα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

    Το ποσοστό ανεργίας στο Κόσοβο ξεπερνά το 50%, ενώ η οικονομία της περιοχής είναι κατεστραμμένη. Η διαφθορά έχει απλώσει βαθιά τα πλοκάμια της και κυρίως μεταξύ της πολιτικής ελίτ της περιοχής. Οι διακοπές ρεύματος (με εξαίρεση το βόρειο Κόσοβο το οποίο τροφοδοτείται με ενέργεια από τη Σερβία), είναι τακτικό φαινόμενο. Η διαβίωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη και μέρα με την μέρα τα προβλήματα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο.

    "Από εδώ και πέρα θα αρχίσουν τα δύσκολα για τους Αλβανούς πολιτικούς της περιοχής. Ο κόσμος δεν θα ασχολείται πλέον με το πότε θα γίνει ανεξάρτητο το Κόσοβο, αλλά θα ζητάει δουλειές, προοπτική και αντιμετώπιση της διαφθοράς ", λέει ο Χάρουν Ιμπραχίμι, δημοσιογράφος της αλβανικής υπηρεσίας του BBC. "Είναι αμφίβολο αν ο Χάσιμ Θάτσι και η αλβανική ηγεσία έχουν εναλλακτικό σχέδιο, αν η Σερβία επιβάλλει ένα οικονομικό εμπάργκο στο Κόσοβο και προχωρήσει στην διακοπή της παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προς το Κόσοβο", σημειώνει ο κ. Ιμπραχίμι.

    Για να σταθεί στα πόδια του ένα ανεξάρτητο Κόσοβο, χρειάζεται να δρομολογηθεί μία γενικότερη ανασυγκρότηση. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Διεθνής Κοινότητα θα πρέπει να πρωτοστατήσει, διότι το Κόσοβο από μόνο του δεν διαθέτει τις απαραίτητες δυνάμεις.

    Μία πρώτη κίνηση, θα είναι η σύγκλιση διεθνούς διάσκεψης δωρητών από την ΕΕ σε συνεργασία με την Παγκόσμια Τράπεζα πιθανώς μέσα στον Ιούνιο, προκειμένου να εξασφαλισθούν τα πρώτα κονδύλια για τη στήριξη του νεοσύστατου κράτους. Ήδη, πάντως, οι Βρυξέλλες έχει προβλέψει ένα "κονδύλι" 395,1 εκατομμυρίων ευρώ, για τη χρονική περίοδο 2007-2011, αλλά και επιπλέον 200 εκατομμύρια ευρώ, για τις "εξειδικευμένες κοινωνικο-οικονομικές ανάγκες" της περιοχής αυτής "κατά τη χρονική περίοδο εφαρμογής ενός νέου καθεστώτος".

    Ανακοίνωση 15 κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων

    Με κοινή τους ανακοίνωση 15 κομμουνιστικά και εργατικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το ΚΚΕ, αναφέρουν για το Κοσσυφοπέδιο: "Η ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου, θα παρασύρει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις τα Βαλκάνια, θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο αντιπαραθέσεων, πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Η μονομερής ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου, που προωθείται από τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ είναι σε πλήρη αντίθεση με όλες τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Καλούμε τις κυβερνήσεις να μην προχωρήσουν στην αναγνώριση της ανεξαρτητοποίησης του Κοσσόβου και να μην αποστείλουν στρατεύματα".

    [03] Κόσμος

    Αιματηρή επίθεση στην Κανταχάρ

    17/2/2008 1:27:00 μμ

    Η πλέον αιματηρή επίθεση αυτοκτονίας από το 2001 στο Αφγανιστάν, σημειώθηκε το πρωί στην Κανταχάρ. Τουλάχιστον ογδόντα άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ο καμικάζι πυροδότησε τα εκρηκτικά εν μέσω πλήθους που παρακολουθούσε κυνομαχίες. "Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν. Όμως, καθώς διακομίσθηκαν σε διάφορα νοσοκομεία, δεν έχουμε ακριβή απολογισμό προς το παρόν", ανακοίνωσε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ασαντουλάχ Χάλιντ, ο οποίος υπήρξε και ο ίδιος στόχος μόλις την περασμένη εβδομάδα. Ο Χάλιντ απέδωσε την επίθεση στους Ταλιμπάν. Από πλευράς των Ταλιμπάν δεν έχει αναληφθεί η ευθύνη, σύμφωνα όμως με τους διεθνείς ανταποκριτές όλες οι ενδείξεις οδηγούν σε εκείνους. Οι κυνομαχίες ήταν από παλιά δημοφιλής στο Αφγανιστάν, αλλά επί καθεστώτος των Ταλιμπάν είχαν απαγορευθεί. "Πρόκειται για την πιο μεγάλη επίθεση που έχω δει ποτέ στην Κανταχάρ", δήλωσε ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου Ουάλι Καρζάι, αδελφός του προέδρου Χαμίντ Καρζάι. Εκτιμάται ότι περί τα 300 άτομα παρακολουθούσαν τις κυνομαχίες την ώρα της έκρηξης.

    [04] Οικονομία

    Στην Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών Βρετανίας

    Λονδίνο: Oμιλία Γ. Αλογοσκούφη

    17/2/2008 4:51:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Oμιλία στο δείπνο που παρέθεσε η Ένωση Ελλήνων Τραπεζιτών της Βρετανίας, στη Λέσχη Ναυτικού και Στρατού στο Λονδίνο, πραγματοποίησε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Στην ομιλία του ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε μεταξύ άλλων πως: "Η μεταρρύθμιση στο τραπεζικό σύστημα ήταν η προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Αυτός ήταν ο στόχος μας όταν ιδιωτικοποιήσαμε την Εθνική Τράπεζα το 2004, αυτός ήταν ο στόχος μας όταν ιδιωτικοποιήσαμε την Εμπορική Τράπεζα το 2006, αυτή ήταν η επιδίωξη μας όταν αναδιαρθρώσαμε την Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο πριν να εισαχθεί στο χρηματιστήριο". Μιλώντας για το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι: "Εισερχόμαστε τώρα στη δεύτερη φάση του προγράμματός μας των ιδιωτικοποιήσεων. Ήδη, δεχόμαστε διεθνείς προσφορές για τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Οι προσφορές αυτές θα αποβλέπουν στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της υπάρχουσας υποδομής των λιμανιών. Υπάρχει ανάλογο πρόγραμμα και για την ιδιωτικοποίηση αεροδρομίων. Έχουν αρχίσει διαπραγματεύσεις για το αεροδρόμιο της Αθήνας". Τη Δευτέρα ο κ. Αλογοσκούφης θα είναι ο ομιλητής σε εκδήλωση στο κολέγιο του Αγίου Αντωνίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

    [05] Κόσμος

    Για το Κόσοβο

    Υπέρ στρατιωτικής βίας η σερβική Εκκλησία

    17/2/2008 4:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2008 4:46:17 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Ρόιτερ

    Σε ένοπλη διεκδίκηση του Κοσόβου, κάλεσε σήμερα μέσα από τις σελίδες της εφημερίδας "Γκλας Γιαβνόστι" ο 73χρονος επίσκοπος της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Αρτέμιος, τονίζοντας σε δηλώσεις του ότι: "Η δήλωση του αρχηγού του γενικού επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγού Ζντράβκο Πονός ότι το Κόσοβο δεν θα το υπερασπιστεί ο στρατός, είναι ντροπιαστική. Η Σερβία πρέπει να αγοράσει πολύ σύγχρονα όπλα από τη Ρωσία και άλλες χώρες και να ζητήσει από τη Ρωσία να στείλει εθελοντές και να εγκαθιδρύσει μια στρατιωτική παρουσία στη Σερβία. Το Κόσοβο ήταν και θα είναι πάντα σερβικό. Όλα θα περάσουν, έτσι και η κατοχή του Κοσόβου". Το σύνολο των εφημερίδων στη Σερβία φιλοξενούν αναλύσεις, που δε συμμερίζονται τις προτροπές για στρατιωτική βία, τις οποίες τις θεωρούν αναμενόμενες εκρήξεις σε οργισμένα δημοσιεύματα, αλλά αντίθετα εκτιμούν, ότι ανοίγει μια νέα φάση σκληρού διπλωματικού αγώνα.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι η σερβική αστυνομία εμπόδισε το πρωί της Κυριακής, εκατοντάδες πρώην μάχιμους του σερβικού στρατού με τις στρατιωτικές τους στολές να μπουν στο Κόσοβο, στο σημείο ελέγχου του Μερντάρε. Πρόκειται για βετεράνους της περιόδου 1998-1999 στον πόλεμο κατά των κοσοβάρων αλβανών αυτονομιστών, που ήθελαν να διαδηλώσουν κατά της κήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

    "Το σερβικό κράτος θα είναι παρόν στο Κόσοβο προκειμένου να επιτρέπει στους πολίτες, Σέρβους και όλους αυτούς που είναι πιστοί στη Σερβία, μια φυσιολογική ζωή. Η παρουσία σερβικών θεσμών θα υπάρχει εκεί όπου είναι δυνατόν", δήλωσε ο ο Σέρβος υπουργός αρμόδιος για το Κόσοβο Σλόμπονταν Σαμάρτζιτς, ο οποίος επανέλαβε την άρνηση του Βελιγραδίου να συνεργαστεί με την αποστολή της ΕΕ και τους αλβανούς Κοσοβάρους. Οι δηλώσεις του κ. Σαμάρτζις έγιναν στο βόρειο τμήμα της Κοσόβσκα Μιτροβίτσα, στο οποίο πλειοψηφούν οι Σέρβοι και η παρουσία του εκεί στοχεύει στην υποστήριξη του τοπικού πληθυσμού.

    [06] Κόσμος

    Σοβαρά προβλήματα

    Κακοκαιρία στην Τουρκία

    17/2/2008 3:52:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η κακοκαιρία στην Τουρκία, με συνέπεια δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους από υποθερμία στην πόλη Γκιρεσούν και να υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες στις οδικές, εναέριες και θαλάσσιες μετακινήσεις στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Ακόμα και σε μεγάλες πόλεις, όπως η Κωνσταντινούπολη και η Άγκυρα, έχουν σημειωθεί αρκετά τροχαία ατυχήματα και οι αρχές έχουν συστήσει στους κατοίκους των δύο πόλεων, που αριθμούν περίπου 15 εκατομμύρια, να μειώσουν τις μετακινήσεις τους. Αρκετές πτήσεις έχουν ακυρωθεί, ενώ σοβαρά προβλήματα υπάρχουν και στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Σε αρκετές περιοχές αποφασίστηκε να μην ανοίξουν αύριο τα σχολεία, ενώ έχουν σημειωθεί θερμοκρασίες -20 βαθμών Κελσίου.

    [07] Πολιτισμός

    Αναβολή συναυλίας

    17/2/2008 2:27:00 μμ

    Αναβλήθηκε για το Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, η συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας και της Χορωδίας της ΕΡΤ, που επρόκειτο να γίνει την τρίτη 19 Φεβρουαρίου.

    Η συναυλία με έργα Τσαϊκόφσκι, Μποροντίν και Μουσόρσγκι θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής, όπως ήταν προγραμματισμένο.

    [08] Πολιτική

    Συνέντευξη στο "Βήμα της Κυριακής"

    Αισιοδοξία Αλογοσκούφη για το Ασφαλιστικό

    17/2/2008 1:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΒΗΜΑ

    Αισιόδοξος για το Ασφαλιστικό, το οποίο θεωρεί ότι θα περάσει από τη Βουλή χωρίς προβλήματα, δηλώνει ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής".

    Ο κ. Αλογοσκούφης θεωρεί ότι η οριακή πλειοψηφία των 151 εδρών και τους ενός ανεξάρτητου βουλευτή που στηρίζει την κυβέρνηση δεν αποτελεί πρόβλημα, ούτε για το Ασφαλιστικό, ούτε για τη γενικότερη πορεία της κυβέρνησης, εκτιμώντας ότι "μπορούμε να πάμε έτσι ως το τέλος της τετραετίας".

    Ο υπουργός Οικονομίας δεν ανησυχεί ούτε για τις "αντιδράσεις κυβερνητικών βουλευτών", διότι, όπως εξηγεί, πρόκειται για αμφισβήτηση συγκεκριμένων κυβερνητικών χειρισμών και όχι συνολικότερη αμφισβήτηση της κυβερνητικής πορείας. Και προσθέτει ότι "δεν υπάρχουν εσωκομματικές εστίες αμφισβήτησης και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο πλεονέκτημα του Κώστα Καραμανλή".

    Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τα προβλήματα της κυβέρνησης της ΝΔ την περίοδο 1990-93, την οριακή και τότε, πλειοψηφία και την πτώση της, ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι μεταξύ των δύο περιόδων υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές. "Τότε", επισημαίνει, "υπήρχαν οργανωμένες εστίες αμφισβήτησης του Πρωθυπουργού μέσα στη ΝΔ, οι οποίες εκδηλώθηκαν και οδήγησαν στην πτώση. Σήμερα δεν υπάρχει αυτό".

    Ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι στο οικονομικό επιτελείο δεν χρειάζονται αλλαγές σε πρόσωπα, καθώς η συνεργασία είναι πάρα πολύ καλή και το ίδιο είναι και με τον κ. Κλαδά, όπως απαντά σε συγκεκριμένη ερώτηση.

    Σχετικά με το πολιτικό κλίμα των ημερών ο υπουργός Οικονομίας αναφέρει ότι αυτό έχει σχέση με τη διαφορά της πολιτικής ατζέντας με την ατζέντα των ΜΜΕ, με αποτέλεσμα "τα θέματα πολιτικής δεν παίρνουν πια τη θέση που τους αναλογεί στο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης".

    [09] Πολιτική

    Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός ο Αλ. Τσίπρας

    Υποχώρηση ποσοστών για ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    17/2/2008 1:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Τους νέους συσχετισμούς που προκύπτουν στο πολιτικό σκηνικό μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του ΣΥΝ, δείχνει δημοσκόπηση της MRB για λογαριασμό του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής.

    Στην ερώτηση για πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει 29,1%, το ΠΑΣΟΚ 25,8%, ο ΣΥΝ 10,6%, το ΚΚΕ 7,4% και το κόμμα του ΛΑΟΣ 4,8%.

    Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει 52,8% θετικές γνώμες, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής 44,9%, ο Γιώργος Παπανδρέου 33,7%, η Αλέκα Παπαρήγα 23,5%, ο Γιώργος Καρατζαφέρης 25,5% και ο αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος 40,8%.

    Ακόμα, το 46,1% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι επιθυμεί κυβέρνηση συνεργασίας και το 42,4% τάσσεται υπέρ μιας κυβέρνησης με ισχυρή αυτοδυναμία.

    [10] Κοινωνία

    Πρώτη λειτουργία για τον Ιερώνυμο

    17/2/2008 12:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2008 2:29:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνοδική θεία λειτουργία έγινε το πρωί στη Μητρόπολη Αθηνών, όπου ιερούργησε για πρώτη φορά ως αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος ο νέος προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος κύριος Ιερώνυμος. Κατά τη λήξη της θείας λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος ευχαρίστησε τους συνοδικούς ιεράρχες με τους οποίους συλειτούργησαν αλλά και το εκκλησίασμα. Ζήτησε από όσους προέρχονται από την προηγούμενη επαρχία του να τον θυμούνται και να προσεύχονται να φανεί αντάξιος των καθηκόντων που του έθεσε η εκκλησία. Παρακάλεσε επίσης τους Αθηναίους και κυρίως τα νέα παιδιά, όπως είπε, να συστρατευτούν μαζί του και να τον βοηθήσουν στο έργο του.

    Μηνύματα Οικουμενικού Πατριάρχη και Πατριάρχη Ρωσίας

    Εν τω μεταξύ από τη Γενεύη όπου βρίσκεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αναφέρθηκε στην ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου λέγοντας :

    "Σήμερα παρακολουθήσαμε όλην την ενθρόνισιν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου με πολλήν χαράν και συγκίνησιν. Με ιδιαίτερην συγκίνησιν ακούσαμε αυτά τα οποία είπε για το Οικουμενικόν Πατριαρχείο το οποίον, αντιθέτως προς όσα λέγονται μερικές φορές, εκ παρερμηνείας του ρόλου του και των ενεργειών του ποτέ δεν θέλει να γίνει ένα κέντρον εξουσίας μέσα στην Ορθόδοξον Ανατολήν, αλλά είναι και θα παραμείνει πάντοτε ένα κέντρον διακονίας και προσφοράς, μακριά από παπικές επιδιώξεις οι οποίες μας αποδίδονται ενίοτε, δεν έχουμε καμίαν τέτοιαν φιλοδοξίαν ή πρόθεσιν, θέλουμε μόνον να διακονούμε τη Πατριαρχείο μας, τις επαρχίες του και την πανορθόδοξον ενότητα και συνεργασία την χρειάζεται ο σημερινός κόσμος ιδιαιτέρως ο χριστιανικός".

    Μήνυμα προς τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο επ ευκαιρία της ενθρόνισής του απέστειλε ο πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος Β΄, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι η ρωσική ορθόδοξη Εκκλησία προσεύχεται για το καλό της Εκκλησίας της Ελλάδος και προσωπικά του ιδίου.

    "Αυτή τη μεγάλη και αναμνηστική ημέρα είμαστε διανοητικώς μαζί σας και υψώνουμε τις προσευχές μας προς τον Δημιουργό των πάντων Θεό για την ευημερία της Αγίας Ελλαδικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την αποστολή στη Μακαριότητά σας των ευλογημένων δώρων του Αγίου Πνεύματος, απαιτούμενων στην παραγωγική εκπλήρωση της υψηλής και υπεύθυνης Πρωθιεραρχικής διακονίας σας", αναφέρει ο πατριάρχης Αλέξιος στο μήνυμά του, που έδωσε στη δημοσιότητα η υπηρεσία Τύπου του Πατριαρχείου Μόσχας.

    Στο εθιμοτυπικό, αλλά και μακροσκελές μήνυμα γίνεται αναφορά στην "ευλογημένη γη της Ελλάδος" και την ιστορία της Εκκλησίας της, και τονίζεται:"Η ιστορία των σχέσεών μας χάνεται στο βάθος των αιώνων. Οι σχέσεις αυτές της αδελφικής φιλίας και αγάπης κατά τη διάρκεια αιώνων δυνάμωναν αδιακόπως και έλαβαν ιδιαίτερα ευνοϊκή επιβεβαίωση κατά τα έτη της Πρωθιεραρχικής διακονίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, ο οποίος επισκέφθηκε δις ενορίες της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προσελκύοντας την αγάπη του ποιμνίου μας".

    [11] Πολιτική

    Νέος γύρος συνομιλιών για την ονομασία της ΠΓΔΜ

    17/2/2008 12:21:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στην Αθήνα αναμένεται τις αμέσως προσεχείς ημέρες ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ για το Σκοπιανό Μαθιου Νιμιτς, προκειμένου να συναντηθεί εκ νέου με τους διαπραγματευτές της Αθήνας και των Σκοπίων.

    "Παντελώς αβάσιμες" χαρακτήρισε χθες από την Ουάσιγκτον ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, τις αναφορές που είδαν το φως της δημοσιότητας στην ΠΓΔΜ σχετικά με τις ονομασίες που φέρεται να προτείνει ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς. Σύμφωνα με την εφημερίδα της ΠΓΔΜ "Βέτσερ", η πρόταση Νίμιτς, θα είναι "Λαϊκή Δημοκρατία ή Δημοκρατική Πολιτεία της Μακεδονίας" (Demokratska Republika Makedonija - Ντεμοκράτσκα Ρεπούμπλικα Μακεντόνια). Κατά την εφημερίδα πάντα, η πρόταση διαμορφώθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ την προηγούμενη εβδομάδα.

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φιορεντίνα για Τσάμπιονς Λιγκ

    17/2/2008 7:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι «βιόλα» συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία. Με τα γκολ των Κουζμάνοβιτς και Μούτου η Φιορεντίνα λύγισε την αντίσταση της Κατάνια, νίκησε με 2-1 και ανέβηκε στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, στο πλαίσιο της 23ης ημέρας του ιταλικού πρωταθλήματος. Μεγάλη νίκη πέτυχε στη Νάπολι η Εμπολι με 3-1, ενώ με το ίδιο σκορ νίκησε και η Ουντινέζε στην έδρα της Ρετζίνα. Συνοπτικά σε αναμετρήσεις της 23ης αγωνιστικής του καμπιονάτο, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Ίντερ-Λιβόρνο 2-0 (14, 18 Σουάζο) Πάρμα-Μίλαν 0-0 Γιουβέντους-Ρόμα 1-0 (45 Ντελ Πιέρο) Φιορεντίνα-Κατάνια 2-1 (41 Κουζμάνοβιτς, 71 Μούτου-60 Βάργκας) Τζένοα-Σαμπντόρια 0-1 (87 Μάτζιο) Λάτσιο-Αταλάντα 3-0 (26 πεν., 88 πεν. Ρόκι, 56 Πάντεφ) Νάπολι-Έμπολι 1-3 (37 Μανίνι-22, 65 Πότζι, 81 Μπουντέλ) Παλέρμο-Κάλιαρι 2-1 (23 Καβάνι, 45 Γιάνκοβιτς-52 αυτ. Καβάνι) Ρετζίνα-Ουντινέζε 1-3 (76 Μοντέστο-8 Πέπε, 64, 90+ Ντι Νατάλε) Σιένα-Τορίνο 0-0

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 23 αγώνες) 1. Ίντερ 59 2. Ρόμα 48 3. Γιουβέντους 47 4. Φιορεντίνα 41 5. Μίλαν 38 6. Ουντινέζε 36 7. Σαμπντόρια 34 8. Παλέρμο 31 9. Αταλάντα 30 10. Τζένοα 29 11. Νάπολι 27 12. Λάτσιο 26 13. Τορίνο 25 14. Κατάνια 23 15. Λιβόρνο 23 16. Εμπολι 22 17. Σιένα 21 18. Πάρμα 21 19. Ρετζίνα 18 20. Κάλιαρι 15

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άσπρη μέρα είδε ο ΠΑΟΚ

    17/2/2008 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιτέλους εκτός έδρας νίκη είπε ο ΠΑΟΚ που έφυγε με τους τρεις βαθμούς από το «Καυτατζόγλειο» κερδίζοντας με 2-0 την Καλαμαριά. Με γκολ του Βασίλη Λάκη στο 29 και του Ιλιεφ στο 85 ο "δικέφαλος" του Βορρά επικράτησε του Απόλλωνα Καλαμαριάς με 2-0, σε αγώνα που έγινε στο Καυτανζόγλειο στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο ΠΑΟΚ άνοιξε το σκορ στο 29, με καταπληκτικό σουτ του Λάκη έξω από την περιοχή 0-1, αφού προηγουμένως ο ακραίος μέσος του ΠΑΟΚ έσπρωξε στον αέρα τον Κόλτση, χωρίς να υποδειχθεί παράβαση. Οι γηπεδούχοι, πάντως, είχαν τη μεγάλη ευκαιρία να φέρουν το παιχνίδι στα ίσια στο 34, αλλά ο Φερνάντεζ απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Μπάρκογλου (ο άσος της Καλαμαριάς δεν κατάφερε να νικήσει από τα 11 βήματα ούτε τον Νικοπολίδη στον αγώνα της 14ης αγωνιστικής στο Καραϊσκάκη, ως παίκτης της Ξάνθης). Ο διαιτητής Καλόπουλος υπέδειξε κάπως καθυστερημένα την παράβαση σε χέρι του Κνολ κι όπως φάνηκε από την τηλεόραση η φάση τον δικαίωσε, καθώς ο αμυντικός του ΠΑΟΚ χρησιμοποίησε το χέρι του στη σέντρα του Χετεμάι. Ο Καραλιόπουλος έστησε τη μπάλα στην ασβεστένια βούλα, αλλά με υπόδειξη του Κατσαβάκη ο Μπάρκογλου εκτέλεσε και ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ απέκρουσε με το πόδι. Στο δεύτερο ημίχρονο οι Πόντιοι προσπάθησαν να πιέσουν, έχοντας με το μέρος τους και τον αέρα, αλλά ήταν εμφανέστατη η έλλειψη καλής ψυχολογίας μετά την απώλεια του πέναλτι. Στο 68, ο Μπάρκογλου προσπάθησε έξω από την περιοχή να αιφνιδιάσει τον Φερναντέζ, αλλά ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ. Ένα τραγικό λάθος του Κοντοδήμου στο 85, (στην προσπάθειά του να γυρίσει με το στήθος τη μπάλα στον Κόβατς έδωσε έτοιμο γκολ στον επιθετικό του ΠΑΟΚ) έδωσε τη δυνατότητα στον Ιλιεφ με πλασέ να "σφραγίσει" τη νίκη του ΠΑΟΚ 0-2. Κίτρινες: Ζαπρόπουλος, Χετεμάι - Βερόν, Μπαλάφας, Κονσεϊσάο, Ιλιεφ Διαιτητής: Δ. Καλόπουλος (Θεσσαλονίκης) Απόλλων Καλαμαριάς (Μ. Κατσαβάκης): Κόβατς, Κόλτσης, Παπαδόπουλος, Ουέλινγκτον (75΄ Γιάννου), Ζαπρόπουλος, Χετεμάι (82΄ Βέλα Τζούνιορ), Μπάρκογλου, Κοντοδήμος, Φαβάλι, Καραλιόπουλος, Μουράφσκι ΠΑΟΚ (Φ. Σάντος): Φερνάντεζ, Μελίσσης, Μαλεζάς, Κνολ, Σνάουτσνερ, Βερόν, Μπαλάφας, Γκονζάλες (84΄ Κωνσταντινίδης), Λάκης (75΄ Κονσεϊσάο), Σάλμον (65΄ Ιλιεφ), Χριστοδουλόπουλος

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναβολές αγώνων

    17/2/2008 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/2/2008 7:08:22 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο καιρός δεν το επέτρεψε καθώς η σφοδρή χιονόπτωση κάλυψε τα πάντα και από τον κανόνα δεν ξέφυγαν ούτε τα γήπεδα της Σούπερ Λίγκα αλλά και της Β Εθνικής. Οι κακές καιρικές και γηπεδικές συνθήκες που επικρατούν στην Βοιωτία οδήγησαν στη ματαίωση του αγώνα Λεβαδειακού - Ηρακλή, για την 21η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η επί τόπου έρευνα που διεξήγαγε το μεσημέρι, λίγο πριν την προκαθορισμένη έναρξη του αγώνα (15:00), ο διαιτητής Γερμανάκος και λίγο πριν ο τέταρτος ρέφερι (Παππάς) ήταν αρκετή για να τους πείσει ότι δεν ήταν δυνατόν να παιχτεί ποδόσφαιρο, καθώς ο αγωνιστικός χώρος ήταν καλυμμένος με περίπου 20 εκ. χιόνι. Καιρού επιτρέποντος (κάτι που φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο) το ματς θα διεξαχθεί αύριο το μεσημέρι την ίδια ώρα (15:00), σε διαφορετική περίπτωση η Σούπερ Λίγκα θ αποφασίσει για την τύχη του αγώνα εντός των προσεχών 15 ημερών. Μετά τον αγώνα Λεβαδειακού - Ηρακλή, μία ακόμη αναμέτρηση της Σούπερ Λίγκα αναβλήθηκε λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων που επικρατούν κυρίως στη Νοτιοανατολική Ελλάδα. Ο λόγος για τον αγώνα ΑΕΚ-Ξάνθη, ο οποίος αναβλήθηκε και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν πρόκειται να γίνει ούτε αύριο. Πριν από τον αγώνα και μέχρι να εγκαταλειφθεί η προσπάθεια για να καθαριστεί ο αγωνιστικός χώρος του ΟΑΚΑ, η ΠΑΕ ΑΕΚ είχε εκδώσει ανακοίνωση, με την οποία καλούσε τον κόσμο να μην πάει στο γήπεδο. "Ανεξαρτήτως της τέλεσης του αγώνα με την ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, η κατάσταση των κερκίδων, των διαδρόμων και του περιβάλλοντος χώρου του Ολυμπιακού Σταδίου, λόγω των καιρικών συνθηκών είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνη για τη σωματική ακεραιότητα όσων αποφασίσουν να προσέλθουν. Η ΠΑΕ ΑΕΚ εκφράζοντας και την επιθυμία της διοργανώτριας αρχής Super League για ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων συμβουλεύει τους φιλάθλους της να αποφύγουν την μετακίνησή τους προς το ΟΑΚΑ. Όσοι φίλαθλοι επιλέξουν να προσέλθουν στο ΟΑΚΑ θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το στάδιο θα λειτουργήσει ως εξής: Ανεξαρτήτως της θύρας που αντιστοιχεί η κάρτα διαρκείας ή το εισιτήριό τους οι φίλαθλοι μπορούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι μόνο από τις θύρες 7, 9, 11, 13. Η θύρα 15 θα εξυπηρετήσει τους φιλάθλους που έχουν εισιτήριο για τη θύρα αυτή και όσους το εισιτήριο τους αντιστοιχεί στη θύρα 1-35. Οι κάτοχοι εισιτηρίων, καρτών διαρκείας ή προσκλήσεων στις θύρες 29 και 23 μπορούν να παρακολουθήσουν το παιχνίδι από τις συγκεκριμένες θύρες. Οι προέλεγχοι 8 και 12 θα λειτουργήσουν κανονικά. H ΠΑΕ ΑΕΚ ζητά την κατανόηση των φιλάθλων και των κατόχων εισιτηρίων διαρκείας για την όποια ταλαιπωρία μπορεί να υποστούν λόγων των δυσμενών καιρικών συνθηκών". Το πυκνό χιόνι που είχε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος του γηπέδου Περιστερίου δεν ήταν δυνατό να επιτρέψει τη διεξαγωγή του αγώνα ανάμεσα στον Ατρόμητο και στον Παναθηναϊκό. Παρά τις προσπάθειες που έκανε ένα εκχιονιστικό μηχάνημα για να καθαρίσει τον αγωνιστικό χώρο, ήταν τόσο πολύ το χιόνι που αυτό στάθηκε αδύνατο να επιτευχθεί. Ως εκ τούτου ο διαιτητής της συνάντησης, Κουκουλάκης, αποφάσισε την οριστική αναβολή της συνάντησης. Σε περίπτωση που το επιτρέψει ο καιρός ο αγώνας θα γίνει αύριο το βράδυ (19:00), διαφορετικά σε ημερομηνία μέσα στο επόμενο 15νθήμερο που θ αποφασίσει η Σούπερ Λίγκα.

    Αναβολές και στη Β Εθνική

    Λόγω των κακών καιρικών και γηπεδικών συνθηκών αναβλήθηκαν οι συναντήσεις της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, Εθνικός-ΑΣΚ Ολυμπιακός και Ηλυσιακός-Καστοριά. Εφόσον το επιτρέψει ο καιρός και έχει καθαριστεί ο αγωνιστικός χώρος οι δύο αγώνες θα διεξαχθούν αύριο το μεσημέρι την ίδια ώρα (15:00) Το πυκνό χιόνι που είχε καλύψει τον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου στο Μπραχάμι οδήγησε το διαιτητικό τρίο στην απόφαση της αναβολής του αγώνα της 14ης ημέρας του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, Άγιος Δημήτριος-Πανθρακικός. Καιρού επιτρέποντος η συνάντηση θα διεξαχθεί αύριο (15:00), διαφορετικά για την ημερομηνίας τέλεσής της θ αποφανθεί η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου. Διεκόπη στο 26ο λεπτό η συνάντηση της 14ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής, ανάμεσα στο Χαϊδάρι και τον Ιωνικό. Ο διαιτητής του αγώνα έκρινε ότι η σφοδρή χιονόπτωση που έπεφτε δεν ήταν δυνατόν να επιτρέψει την ομαλή διεξαγωγή του, ενώ σε σύντομο χρονικό διάστημα ο αγωνιστικός χώρος είχε καλυφθεί με χιόνι.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαθμολογική ανάσα για τον ΟΦΗ

    17/2/2008 6:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανεβαίνει ο ΟΦΗ στον βαθμολογικό πίνακα της σούπερ Λίγκα μετά την σπουδαία νίκη του με 3-0 επί της Βέροιας. Οι Κρητικοί είχαν ένα καταπληκτικό δεύτερο ημίχρονο, στο οποίο σκόραραν με τον Σφακιανάκη (46, 78) και με τον Πετρόπουλο στο 58. Στο 80 ο Τζόρβας απέκρουσε το πέναλτι που εκτέλεσε ο Τσιμπλίδης, ενώ στο 82 ο Ισά αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του Κασναφέρη για κτύπημα στον Καμάλ. Μετά από ένα πρώτο ημίχρονο, στο οποίο η Βέροια με σωστή αμυντική τακτική κατάφερε να κρατήσει μακριά από την εστία του Τέρολ τους επιθετικούς του ΟΦΗ, οι γηπεδούχοι μπήκαν αποφασισμένοι στο δεύτερο μέρος να "καθαρίσουν" το παιχνίδι. Δεν είχε συμπληρωθεί καλά - καλά το 45ο δευτερόλεπτο και ο Στέλιος Σφακιανάκης με κεφαλιά έβαλε μπροστά την ομάδα του Ηρακλείου 1-0. Στην αμέσως επόμενη φάση, ο Τζόρβας εξουδετέρωσε το σουτ του Ντε Λάνγκε. Το 1-0 έδωσε "φτερά" στους παίκτες του Γιώργου Παράσχου, που στο 53 έφτασαν κοντά στη δεύτερη επιτυχία, αλλά ο Νουαφόρ απέτυχε να νικήσει τον Τέρολ. Το 2-0, πάντως, δεν άργησε να έρθει. Στο 58 μετά από καταπληκτική ατομική προσπάθεια του Σίμιτς που πέρασε από δεξιά όποιον βρήκε μπροστά του και την κατάλληλη στιγμή έδωσε στον Πετρόπουλο, που με προβολή έδωσε...αέρα δύο τερμάτων στην κρητική ομάδα 2-0. Ο σέντερ φορ του ΟΦΗ έχασε μεγάλη ευκαιρία λίγο αργότερα να πετύχει και τρίτο γκολ, όταν ουσιαστικά σε κενή εστία με εξουδετερωμένο τον Τέρολ δεν κατάφερε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα. Το παιχνίδι τελείωσε στο 78. Ο Στέλιος Σφακιανάκης με ψηλοκρεμαστό σουτ νίκησε για δεύτερη φορά τον γκολκίπερ της Βέροιας και πέτυχε το 3-0 για τον ΟΦΗ. Δύο λεπτά αργότερα οι Ημαθιώτες κέρδισαν πέναλτι σε ανατροπή του Μπικόφσκι. Ο Τσιμπλίδης ανέλαβε την εκτέλεσή του, αλλά ο Τζόρβας έπεσε σωστά στη γωνία του και απέκρουσε. Στο 82 ο Ισά αντίκρισε την κόκκινη κάρτα του διαιτητή Κασναφέρη για κτύπημα εκτός φάσης στον Καμάλ. Κίτρινες: Γκέρμπερ, Πετρόπουλος, Ρουμπάκης - Ζέεντορφ, Μελαμπιανάκης, Καμάλ, Κόκκινη: Ισά Διαιτητής: Γ. Κασναφέρης (Αθήνας) ΟΦΗ (Γ. Παράσχος): Τζόρβας, Μπαρκαουάν, Ταραλίδης, Σίμιτς, Πίτσος (84΄ Μονιάκης), Νουαφόρ (76΄ Αρβανίτης), Ισά, Ρουμπάκης, Σφακιανάκης, Πετρόπουλος (81΄ Ντρούλιτς), Γκέρμπερ Βέροια (Γ. Ματζουράκης): Τερολ, Αλεξίου, Ντε Λάνγκε (78΄ Ρικάρντο Κόστα), Ζέεντορφ, Τσιμπλίδης, Κριβοκάπιτς, Καμάλ, Κλίνε, Μελαμπανιάκης (68΄ Φριτεα), Μετόμο, Τζιοβανίνι (68΄ Μπικόφσκι)


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 17 February 2008 - 17:50:21 UTC