Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισχυρός σεισμός στη Μεθώνη
  • [02] Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό
  • [03] Καταδίκη για την Ολυμπιακή
  • [04] Φόβοι για αντίποινα στο Ισραήλ
  • [05] Διεθνές δίκτυο νόθευσης πιστωτικών καρτών
  • [06] "Επέλαση" Ομπάμα
  • [07] Νέα βίαια επεισόδια με 22 νεκρούς
  • [08] Δεν προσήλθε για κατάθεση
  • [09] Λίβανος: Σκληρό πλήγμα στη Χεζμπολάχ
  • [10] Συνάντηση ΕΕ -Ρωσίας για το Κόσοβο
  • [11] Φερέρ: "Πολεμούσα με ποδήλατο"
  • [12] Στην Ελλάδα οι Special Olympics 2011
  • [13] Σοκ με τον τραυματισμό του Ρονάλντο
  • [14] Πανελλήνιο ρεκόρ η Δεβετζή στο τριπλούν
  • [15] Έχασε στην Πόλη ο Παναθηναϊκός

    [01] Κοινωνία

    Μετασεισμική δόνηση 6,4 Ρίχτερ

    Ισχυρός σεισμός στη Μεθώνη

    14/2/2008 12:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 6:02:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι 30 χιλιόμετρα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης, περίπου 225 χλμ από την Αθήνα. Λίγο αργότερα στις 2.10, σημειώθηκε ισχυρή μετασμεική δόνηση μεγέθους 6,4 Ρίχτερ. Στο χρονικό διάστημα μεταξύ των δυο ισχυρών σεισμών δεν υπήρξε ιδαίτερη μετασεισμική δραστηριότητα. Οι σεισμολόγοι θεωρούν ότι με τους δυο ισχυρούς σεισμούς η μετασεισμική ακολουθία ομαλοποιείται, επισημαίνοντας ότι τις επόμενες ώρες θα ακολουθήσουν και άλλοι μετασεισμοί μεγάλου ή μικρού μεγέθους. Οι δύο δονήσεις έγιναν αισθητές στις περισσότερες περιοχές της νότιας Ελλάδας αλλά και στην Αττική, και προκάλεσαν την έντονη ανησυχία των κατοίκων. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες δεν έχουν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές. Οι επιστήμονες παρακολουθούν με προσοχή τη μετασεισμική ακολουθία και οι αρμόδιοι συνιστούν ψυχραιμία.

    Ανησυχία στους κατοίκους

    Από τους δυο σεισμούς προκλήθηκε ανησυχία στους κατοίκους σε όλη τη νότια Πελοπόννησο οι οποίοι παραμένουν έξω από τα σπίτια τους για το ενδεχόμενο μετασεισμών.

    Τα σχολεία τόσο στη Μεσσηνία, όσο και στους υπόλοιπους νομούς της περιφέρειας έδιωξαν τους μαθητές τους.

    Κλιμάκιο είκοσι μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων μετέβη στην Μεσσηνία για να έλεγξει όλα τα σχολεία της περιοχής, τα οποία με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας θα παραμείνουν κλειστά και την Παρασκευή.

    Κατά την ώρα της εκδήλωσης του σεισμού παρουσιάστηκε βλάβη σε διακόπτη ζυγού 20.000 βολτ (διακόπτη διανομής) που τροφοδοτεί με ρεύμα τη Μεγαλόπολη και τη βοηθητική υπηρεσία του εργοστασίου της ΔΕΗ.

    Το μεγάλο εστιακό βάθος του σεισμού που υπολογίζεται στα 30 χιλιόμετρα απέτρεψε τις μεγάλες ζημιές στην επιφάνεια, καθώς η μεγαλύτερη ένταση ξέσπασε στη θάλασσα και δεν πήγε προς τη στεριά.

    Ήδη στην περιοχή έχει αποσταλεί κλιμάκιο μηχανικών του ΥΠΕΧΩΔΕ προκειμένου να ελεγχθούν τα κτίρια.

    Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Κρήτης όπως το Ηράκλειο και τα Χανιά.

    Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι

    Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι επιστήμονες ειδικά μετά και την δεύτερη ισχυρή δόνηση.

    Ο σεισμολόγος-ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αμέσως μετά την δεύτερη ισχυρή δόνηση τόνισε ότι ο μετασεισμός αυτός οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ο αρχικός σεισμός, που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 12 το μεσημέρι, ήταν ο κύριος.

    "Έχοντας αυτή την εικόνα και με δεδομένο ότι το επίκεντρο είναι στη θαλάσσια περιοχή, μπορούμε να κάνουμε καθαρότερες εκτιμήσεις για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας στη συγκεκριμένη περιοχή" πρόσθεσε.

    Νωρίτερα ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γιώργος Σταυρακάκης και λίγο μετά τον πρώτο σεισμό είχε δηλώσει ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό και επικαλέστηκε την προϊστορία της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο έντονων μετασεισμών.

    "Ήταν ένας σφοδρός σεισμός, αναμένεται ότι θα έχουμε έντονη σεισμική δραστηριότητα. Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί ισχυρός μετασεισμός. Το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη, τα δυο πρώτα 24ωρα είναι κρίσιμα".

    Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου ανέφερε επίσης ότι η αρμόδια υπηρεσία των Ηνωμένων Πολιτειών που μετράει αυτομάτως τους σεισμούς την ώρα που γίνονται παρουσίασε το μέγεθος του σεισμού στα 7,1 Ρίχτερ, αλλά αργότερα εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση μειώνοντας το μέγεθος αυτό. Παρακαλώ είπε, όσους επικαλούνται τέτοια στοιχεία, ραδιοσταθμούς, κλπ να είναι προσεκτικοί. Και συνιστώ στον κόσμο να ακούει τις επίσημες ανακοινώσεις των σεισμολογικών φορέων.

    Ο κ. Σταυρακάκης είπε ότι ο σεισμός προήλθε από το γνωστό ελληνικό τόξο, δυτικά της Πελοποννήσου, που εκτείνεται από τη δυτική Ελλάδα μέχρι τη Ρόδο και έχει δώσει ισχυρούς σεισμούς κατά καιρούς.

    Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), καθηγητής κ. Κώστας Μακρόπουλος, τόνισε ότι με βάση τη σεισμική προϊστορία της περιοχής και παρότι δεν έχει παρέλθει το κρίσιμο 48ωρο, οι δυο ισχυροί σεισμοί αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα την κύρια σεισμική δράση.

    "Με δεδομένο ότι μέχρι στιγμής, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή άλλα συνοδά φαινόμενα, θεωρούμε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας" τόνισε.

    [02] Οικονομία

    Στη Βουλή οι προτάσεις της κυβέρνησης

    Στην τελική ευθεία το ασφαλιστικό

    14/2/2008 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 7:00:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ/ΜΠΕ

    Τους βασικούς άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αναμένεται να παρουσιάσει την Παρασκευή στη Βουλή ο Πρωθυπουργός. Στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά του ως προς το εύρος των αλλαγών και το χρονοδιάγραμμα προώθησης του νομοσχεδίου. Το πρωί συναντήθηκε με την Υπουργό Απασχόλησης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με την οποία συζήτησε και τις τελευταίες λεπτομέρειες. Η κ. Πετραλιά αμέσως μετά δήλωσε ότι το ασφαλιστικό βρίσκεται στην τελική του ευθεία, ενώ μιλώντας στο συνέδριο του Economist, αναφέρθηκε στην απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά και άμεσα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση. Στην ανάγκη της μεταρρύθμισης που όπως είπε έχει αναγνωριστεί από τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος. Εν τω μεταξύ, καθολική ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις.

    "Όσα έχουμε πει, ισχύουν"

    Τις θέσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό θα παρουσιάσει την Παρασκευή στη Βουλή, στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Καραμανλής θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ενώ το πρωί στη συνάντηση που είχε με την κ. Πετραλιά συζήτησε τις τελευταίες αλλαγές και λεπτομέρειες του νομοσχεδίου.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε πως η κυβέρνηση έχει καταλήξει σε συγκεκριμένους άξονες ενώ ερωτηθείς αν ο κ. Καραμανλής θα επαναλάβει τα τρία "ΔΕΝ" (δεν αυξάνονται τα όρια ηλικίας, και οι εισφορές και δεν μειώνονται οι συντάξεις), που είχε πει προεκλογικά για το ασφαλιστικό, δήλωσε πως οι Έλληνες πολίτες, με δημοκρατική διαδικασία στα μέσα Σεπτεμβρίου, αποφάσισαν να ανανεώσουν την εντολή προς τον Κώστα Καραμανλή και το κόμμα της ΝΔ γιατί "ξέρουν να αξιολογούν την αξιοπιστία με την οποία πολιτεύονται ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση".

    "Όσα έχουμε πει, ισχύουν", συνέχισε, ενώ σε ερώτηση αν το "ΔΕΝ" θα ισχύει και για τις επικουρικές συντάξεις, απάντησε πως δεν θα μπει σε κανένα ειδικό θέμα για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

    Σε ερώτηση αν οι θέσεις που θα παρουσιάσει αύριο ο πρωθυπουργός θα είναι τελικές, ο κ. Αντωναρος αν και άφησε ανοικτό το παράθυρο του διάλογου, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση είχε καλέσει όλους τους φορείς και τα κόμματα σε διεξοδικό διάλογο και άρα όπως είπε χρόνος υπήρχε..

    "Ο χρόνος υπήρχε. Η τελική συζήτηση γίνεται στην αρμόδια επιτροπή και την ολομέλεια", υπογράμμισε.

    Αναγκαία η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

    Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει αποφασιστικά και άμεσα στην ασφαλιστική μεταρρύθμιση, διατύπωσε η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη Πετραλιά ανοίγοντας το πρωί τις εργασίες συνεδρίου του Economist για την κοινωνική ασφάλιση, που διεξάγεται σε ξενοδοχείο της Αθήνας.

    Η υπουργός απαρίθμησε ως βασικούς άξονες της κυβερνητικής πρότασης τη διοικητική και οργανωτική αναδιάρθρωση του συστήματος, τις νομοθετικές ρυθμίσεις και τις θεσμικές παρεμβάσεις, καθώς επίσης και τα θεσμικά μέτρα για τη βελτίωση της οικονομικής θέσης των ασφαλιστικών οργανισμών.

    Σε ό,τι αφορά τις νομοθετικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης, η κ. Πετραλιά τόνισε ότι "εξετάζονται τα ειδικά και όχι τα γενικά όρια συνταξιοδότησης, με έμφαση στον εξορθολογισμό της σχέσης εργασιακού και συνταξιοδοτικού χρόνου και στη συμφιλίωση του οικογενειακού και του εργασιακού βίου μέσα από μέτρα προστασίας της μητρότητας, την περίοδο κατά την οποία η εργαζόμενη γυναίκα χρειάζεται πραγματικά αυτή την υποστήριξη".

    Για "φως στην άκρη του τούνελ", με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει σύντομα μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, μίλησε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Νίκος Γκαργκάνας, εμφανίζοντας ζοφερό το μέλλον της χώρας σε αντίθετη περίπτωση.

    "Στις δαπάνες της υγείας, που αυξήθηκαν κατά 60% τα τελευταία τρία χρόνια", εντόπισε μέρος του προβλήματος η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη, ενώ ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης τόνισε την αναγκαιότητα "ριζικής μετατόπισης των πολιτικών θέσεων".

    Σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης, της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ εξαπέλυσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη τύπου, όπου εμφανίστηκε βέβαιη για την αύξηση των ορίων ηλικίας και τη μείωση των συντάξεων.

    Κάλεσε, παράλληλα τους εργαζόμενους, να αντισταθούν στην καταιγίδα, όπως είπε, των αντιλαϊκών μέτρων και τους προέτρεψε να υιοθετήσουν τα δικά τους "ΔΕΝ".

    Καθολική η συμμετοχή στην απεργία

    Εν τω μεταξύ, καθολική ήταν η συμμετοχή στη χθεσινή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ για προωθούμενες από την κυβέρνηση ρυθμίσεις.

    Στην Αθήνα έγιναν δύο απεργιακές συγκεντρώσεις στο Πεδίον του Άρεως από την εργατική συνομοσπονδία και στην Ομόνοια από το ΠΑΜΕ. Ιδιαίτερο τόνο έδωσαν στη συγκέντρωση των συνδικάτων οι απεργοί λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι της Ολυμπιακής, που διαμαρτύρονταν για την ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων.

    Aύριο Παρασκευή η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και οι επιστημονικοί συνδικαλιστικοί φορείς, καλούν τα συνδικαλιστικά στελέχη και τους εργαζομένους, να πάρουν μέρος σε μαζικό διάβημα διαμαρτυρίας στις 10πμ έξω από τη Βουλή. Όπως τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, ο αγώνας των συνδικάτων για ένα βιώσιμο, ισχυρό και κοινωνικά αποτελεσματικό ασφαλιστικό σύστημα, θα είναι διαρκής.

    [03] Οικονομία

    Από το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων

    Καταδίκη για την Ολυμπιακή

    14/2/2008 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 6:56:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο καταδίκασε την Πέμπτη τη χώρα μας, κρίνοντας ότι δεν ανέκτησε κρατικές ενισχύσεις ύψους 493, 5 εκατομμυρίων ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ολυμπιακή την περίοδο 2002-2004. Σύμφωνα με την απόφαση ο εθνικός μας αερομεταφορέας καλείται να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, τα οποία, κατά την άποψη του ΔΕΚ, είχε λάβει ως παράνομες επιδοτήσεις.

    Ο Επίτροπος Μεταφορών Ζακ Μπαρό σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: "Σημειώνω την απόφαση αυτή, η οποία αποτελεί συνέχεια αρκετών αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δικαστηρίων και αποφάσεων της Επιτροπής για το συγκεκριμένο θέμα. Επιβεβαιώνει την ανάγκη να υποβληθεί επειγόντως βιώσιμη και νομικά ισχυρή λύση. Αυτό θα είναι προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού τομέα αερομεταφορών, των Ελλήνων καταναλωτών και φορολογουμένων, αλλά επίσης και των εργαζομένων στην Ολυμπιακή Αεροπορία-Υπηρεσίες και στις Ολυμπιακές Αερογραμμές. Είναι επίσης απαραίτητο, προκειμένου να διατηρηθεί η συνέχεια στην αεροπορική σύνδεση των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας αυτής. Εφόσον δεν υπάρξει ταχεία συμμόρφωση, θα είμαι υποχρεωμένος να προτείνω στο συμβούλιο των επιτρόπων να προσφύγει εκ νέου στο Δικαστήριο ζητώντας την επιβολή προστίμων και περιοδικών χρηματικών ποινών".

    Χατζηδάκης: "Ανάγκη βιώσιμης λύσης"

    Δυσάρεστη εξέλιξη, που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις κινήσεις για το θέμα της Ολυμπιακής, χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης την απόφαση.

    Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Χατζηδάκης σημειώνει ότι η απόφαση αυτή αποτελεί έναν ακόμη κρίκο που έρχεται να προστεθεί σε μια αλυσίδα καταδικαστικών αποφάσεων των τελευταίων ετών και δίνει έμμεσα απάντηση σε όσους - είτε σκόπιμα είτε από άγνοια- εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι η Ολυμπιακή δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα.

    Στη δήλωσή του ο υπουργός Μεταφορών επαναλαμβάνει τη βούληση της Κυβέρνησης για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το μέλλον της Ολυμπιακής εντός του 2008 και αναλύει τις τρεις βασικές προτεραιότητες, προς την κατεύθυνση αυτή, που είναι:

    - Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

    -Η ανάπτυξη ειλικρινούς διαλόγου με τους εργαζομένους, με βάση τις ήδη διατυπωθείσες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για τους ίδιους.

    -Η αναζήτηση ενός νέου εταιρικού σχήματος, το οποίο θα είναι συμβατό με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και θα μπορεί να προσελκύσει αξιόπιστους επενδυτές.

    Καταλήγοντας ο κ. Χατζηδάκης επισημαίνει ότι "θέλουμε να κρατήσουμε το όνομα και το σήμα της Ολυμπιακής, όχι όμως τα προβλήματα και τα χρέη της".

    Δυσάρεστη για τις στις εξελίξεις στην ΟΑ, χαρακτήρισε την απόφαση και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος. Αντώναρος, παραπέμποντας στις δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών. Ο κ. Αντώναρος επανέλαβε ότι αυτό που έχει σημασία είναι να βρεθεί δίκαιη και βιώσιμη λύση, ενώ σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της Κομισιόν για την περίοδο 2004-2007 και το τι αναμένει η ελληνική Κυβέρνηση, απάντησε πως δεν πρόκειται να προδικάσει καμία απόφαση.

    "Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σοβαρές ευθύνες, διότι δεν διαπραγματεύθηκε αποτελεσματικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και απαξίωσε συνειδητά τα τελευταία χρόνια την Ο.Α. Ακόμα και μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, παραμένει πεδίο διεκδίκησης και διαπραγμάτευσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς εκκρεμεί η εκδίκαση και άλλων συναφών προσφυγών με ιδιαίτερη σημασία για την Ολυμπιακή. Η Κυβέρνηση οφείλει να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση στις Βρυξέλλες και να υποστηρίξει την απόφαση της διαιτησίας του Αρείου Πάγου, που δημιουργεί σημαντικά δεδομένα για την Ο.Α., σε σχέση με τις αιτιάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής" αναφέρει σε ανακοίνωσή της εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Η Αλέκα Παπαρρήγα δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν αναγνωρίζει κανένα δικαίωμα στην ΕΕ να υπαγορεύει σε κάθε Κυβέρνηση πώς θα κινηθεί.

    Για συνεργασία της Κυβέρνησης με τον Ευρωπαίο Επίτροπο με στόχο τη διάλυση της Ολυμπιακής έκανε λόγο ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας.

    [04] Μ. Ανατολή

    Από τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ

    Φόβοι για αντίποινα στο Ισραήλ

    14/2/2008 7:06:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Οδηγίες με σκοπό την προστασία των πολιτών του εξέδωσε το Ισραήλ, φοβούμενο πιθανά αντίποινα από τη λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στις κατηγορίες της Χεζμπολάχ, ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη δολοφονία του ηγετικού στελέχους της, Ιμάντ Μουγκνίεχ, στη Δαμασκό. Οι ίδιοι οι Ισραηλινοί είχαν χαρακτηρίσει τον Ιμάντ Μουγκνίεχ, σαν τη "μεγαλύτερη, σήμερα, τρομοκρατική απειλή για το εβραϊκό κράτος". Οι οδηγίες των Ισραηλινών, απευθύνονται κυρίως στους συμπατριώτες τους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, ώστε να μην γίνουν στόχοι αντιποίνων, ιδιαίτερα για την πρόληψη απαγωγών. Η έκφραση που χρησιμοποιεί το κρατικό Γραφείο αντιτρομοκρατικού αγώνα, που υπάγεται στο πρωθυπουργικό Γραφείο, είναι "οι πολίτες που ταξιδεύουν εκτός Ισραήλ, να δείχνουν σύνεση", καθώς και "να δείχνουν αμείωτη εγρήγορση για ό,τι τους φανεί ύποπτο".

    [05] Κόσμος

    Μαδρίτη

    Διεθνές δίκτυο νόθευσης πιστωτικών καρτών

    14/2/2008 5:48:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η ισπανική αστυνομία συνέλαβε 99 ύποπτα μέλη ενός διεθνούς δικτύου νόθευσης πιστωτικών καρτών που με απάτη είχαν πάρει από τα θύματά τους ποσό μεγαλύτερο των 6 εκατομμυρίων ευρώ, ανακοινώθηκε από την αστυνομία. Σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συνελήφθησαν 26 άτομα. Το δίκτυο, πολλά από τα μέλη του οποίου ήταν Ρουμάνοι, είχε εγκαταστήσει σε μηχανήματα τραπεζών και καταστήματα εξοπλισμό με τον οποίο αντέγραφε πληροφορίες από τις πιστωτικές κάρτες όταν τα ανυποψίαστα θύματα τις χρησιμοποιούσαν. Οι δράστες πλαστογραφούσαν στη συνέχεια τις πιστωτικές κάρτες και τα στοιχεία ταυτότητας των ιδιοκτητών τους. Το δίκτυο είχε δραστηριοποιηθεί σε όλη την Ισπανία, καθώς και σε επτά άλλες χώρες της ΕΕ και στην Τουρκία και τα μέλη του πιστεύεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις συνεργάζονταν με καταστηματάρχες. Η αστυνομία έκανε έρευνα σε 48 διευθύνσεις και κατάσχεσε περίπου 800 νοθευμένες πιστωτικές κάρτες.

    [06] Κόσμος

    Με συνεχόμενες νίκες, προηγείται στους εκλέκτορες

    "Επέλαση" Ομπάμα

    14/2/2008 4:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 5:02:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    "Σάρωσε" ο Μπαράκ Ομπάμα στις τρεις τελευταίες προκριματικές αναμετρήσεις για το χρίσμα του υποψηφίου του δημοκρατικού κόμματος, που έγιναν στη Βιρτζίνια, στην Ουάσιγκτον και στο Μέριλαντ. Για πρώτη φορά η Χίλαρι Κλίντον, μετά από αυτά τα αποτελέσματα υπολείπεται σε εκλέκτορες του αντιπάλου της (1211 έναντι 1253 του Ομπάμα). Στο ρεπουμπλικανικό στρατόπεδο ο γερουσιαστής Τζον Μακέιν επικράτησε και στις τρεις αναμετρήσεις του αντιπάλου του Μάϊκ Χάκαμπι, πλησιάζοντας την κατάκτηση του χρίσματος του κόμματός του.

    "Έχουμε πολλή δουλειά ακόμη για να πάρω την υποψηφιότητα και τότε θα ανυπομονώ για την τηλεμαχία με τον Μακέιν" δήλωσε ο γερουσιαστής του Ιλινόι, η νικηφόρα πορεία του οποίου συνεχίζεται. Ο Μπαράκ Ομπάμα, με την επικράτησή του στην Βιρτζίνια, στην Ουάσιγκτον και στο Μέριλαντ, όχι μόνο έχει νικήσει σε οκτώ κατά σειρά πολιτείες, αλλά έχει κατορθώσει να προηγείται και στους εκλέκτορες.

    "Κι ο σύζυγός μου είχε χάσει στο Μέριλαντ στην κούρσα των προκριματικών. Συνεχίζουμε και είμαστε έτοιμοι για τους αγώνες που ακολουθούν" δήλωσε από την πλευρά της η Χίλαρι Κλίντον που μετά και τα τελευταία αποτελέσματα βλέπει τον αντίπαλό της να διεισδύει στις ομάδες των παραδοσιακών ψηφοφόρων της. Στις γυναίκες, στους ισπανόφωνους, στους χαμηλόμισθους, ακόμη και στους λευκούς ψηφοφόρους, καθώς όλοι οι τομείς όπου η Κλίντον εμφανιζόταν ισχυρή και ο Ομπάμα πιο αδύναμος έχουν αντιστραφεί τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    "Δεν γνωρίζουμε ποιος θα έχει την τιμή να είναι ο υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία, αλλά γνωρίζουμε καλά που θέλει να οδηγήσει ο καθένας από τους υποψηφίους τους τη χώρα και δεν θα τους αφήσουμε", δήλωσε από το στρατόπεδο των Ρεπουμπλικάνων ο κατά πολύ προπορευόμενος στην κούρσα του χρίσματος, Τζον Μακέιν

    Οι υποψήφιοι και των δύο κομμάτων προετοιμάζονται πλέον για τις αναμετρήσεις στο Τέξας, στο Οχάιο, αλλά και στη Χαβάη, τη γενέτειρα του Μπαράκ Ομπάμα.

    [07] Ιράκ

    Πλησίον του Τικρίτ

    Νέα βίαια επεισόδια με 22 νεκρούς

    14/2/2008 4:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: AΠΕ

    Σε νέα βίαια επεισόδια που σημειώθηκαν σήμερα στο Ιράκ, μεταξύ των οποίων και η επίθεση εναντίον μίας οικογένειας κοντά στην γενέτειρα του πρώην προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν, σκοτώθηκαν 22 και τραυματίστηκαν 25 άνθρωποι, ενώ συνελήφθη και μία γυναίκα ως ύποπτο μέλος της Αλ Κάϊντα.

    Εννέα μέλη της ίδιας οικογένειας πυροβολήθηκαν και σκοτώθηκαν στο χωριό Ούτζα, βόρεια της Βαγδάτης, ανακοινώθηκε από την αστυνομία.

    Ένοπλοι εισέβαλαν νωρίς σήμερα στο σπίτι ενός εργολάβου και σκότωσαν τον ίδιο, την σύζυγό και τα παιδιά τους, ανέφεραν προς το Γερμανικό Πρακτορείο αστυνομικές πηγές. Το χωριό,180 χιλιόμετρα βόρεια της ιρακινής πρωτεύουσας, βρίσκεται κοντά στο Τικρίτ, γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν. Αμερικανοί στρατιώτες σκότωσαν δύο γυναίκες και έξι μέλη της τοπικής φυλετικής δύναμης γνωστής ως Συμβούλιο Αφύπνισης, στο χωριό Σείχ Αμπντάλα, επίσης κοντά στο Τικρίτ. Συνελήφθησαν 14 άτομα.

    Στην Βαγδάτη, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν σε έκρηξη βόμβας σε μινιμπάς κοντά σε μία αγορά στην συνοικία Σαντρ Σίτι. Το πρακτορείο ειδήσεων VOI μετέδωσε ότι μία γυναίκα συνελήφθη για την οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι μέλος της Αλ Κάϊντα.

    [08] Πολιτική

    Εξελίξεις στην υπόθεση Ζαχόπουλου

    Δεν προσήλθε για κατάθεση

    14/2/2008 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/2/2008 7:12:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την αδυναμία του κατηγορούμενου για την υπόθεση Ζαχόπουλου, δικηγόρου Χρήστου Νικολουτσόπουλου, να απολογηθεί το πρωί της Πέμπτης, λόγω της κατάστασης τής υγείας του, δήλωσε στον 2ο ειδικό ανακριτή Δημήτρη Οικονόμου, η σύζυγος του, Μαριάννα Νικολουτσοπούλου, προσκομίζοντας και σχετικό έγγραφο του νοσοκομείου. Από την πλευρά του ο ανακριτής, ζήτησε πραγματογνωμοσύνη που θα βεβαιώσει αν ο κ. Νικολουτσόπουλος είναι ή όχι σε θέση να εξεταστεί. Ο κ. Οικονόμου όρισε τους καθηγητές Ψυχιατρικής Ιωάννη Νέστορος και Γιάννη Παπαδάτο υπεύθυνους για τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, προκειμένου να εξακριβωθεί η κατάσταση του εργατολόγου, ο οποίος παραμένει νοσηλευόμενος στο Αιγινήτειο. Το αργότερο έως τη Δευτέρα οι δύο πραγματογνώμονες αναμένεται να τον εξετάσουν, παρουσία τεχνικού συμβούλου που ενδεχομένως ζητήσει ο ίδιος και θα μιλήσουν με τους θεράποντες ιατρούς του.

    Το έκτακτο ιατρικό συμβούλιο το οποίο συνεδρίασε προκειμένου να αποφανθεί για την πορεία της υγείας του εργατολόγου, αποφάσισε πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι ο κ. Νικολουτσόπουλος πρέπει να εξακολουθήσει να νοσηλεύεται.

    Την παραίτησή του υπέβαλε ο συνήγορος του Χρήστου Νικολουτσόπουλου, Μάκης Τζίφρας, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τον κατηγορούμενο "λόγω ασυνεννοησίας".

    Ο εργατολόγος φέρεται σύμφωνα με το κατηγορητήριο, να έχει τελέσει από κοινού με την 35χρονη και άλλους 2 δικηγόρους, τα αδικήματα της απόπειρας εκβίασης, παραβίασης προσωπικών δεδομένων και συμμετοχής σε απόπειρα αυτοκτονίας.

    Παράλληλα, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να εξακριβωθεί εάν αποτελεί προϊόν υποκλοπής η τηλεφωνική ηχογραφημένη συνομιλία του Κώστα Κουκουδήμου με το Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, η οποία και μεταδόθηκε σε εκπομπή του δημοσιογράφου. Την έρευνα θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Αντώνης Ελευθεριάνος.

    Τη Δευτέρα έχει κληθεί να απολογηθεί συμπληρωματικά και η 35χρονη προφυλακισμένη.

    Τατούλης - Βουλγαράκης στη Βουλή

    Διαφορετική εκτίμηση για το πρόσωπο και τις αρμοδιότητες του Χρήστου Ζαχόπουλου εξέφρασαν οι πρώην υπουργοί Πέτρος Τατούλης και Γιώργος Βουλγαράκης κατά την ακρόασή τους το βράδυ της Τετάρτης, στην επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Και οι δύο συμφώνησαν όμως ότι οι αρμοδιότητες στον κ. Ζαχόπουλο δε δόθηκαν από τον Κώστα Καραμανλή, ως υπουργό Πολιτισμού.

    Επιστολή προς την πρόεδρο της Επιτροπής, Μαρία Κόλλια - Τσαρουχά είχε αποστείλει νωρίτερα η Άννα Διαμαντοπούλου, με την οποία γνωστοποιεί ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα συμμετάσχει στην συνεδρίαση της Επιτροπής, λόγω της άρνησής της να κληθεί ο Πρωθυπουργός, ως πρώην υπουργός Πολιτισμού, σχετικά με τις εξελίξεις στο Υπουργείο Πολιτισμού και την υπόθεση Ζαχόπουλου.

    Στη διαδικασία που αποφασίστηκε για την κατάθεση όλων των υπουργών πολιτισμού επί ΝΔ στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής παρέπεμψε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς για την κατάθεση του πρώην υφυπουργού Πέτρου Τατούλη. Ο κ. Τατούλης κατέθεσε μεταξύ άλλων ότι ο Χρήστος Ζαχόπουλος αντιλαμβανόταν τις αρμοδιότητές του ως άσκηση εξουσίας.

    Για τη δικαστική έρευνα στο υπουργείο Πολιτισμού για την διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων ο Ευάγγελος Αντώναρος σημείωσε ότι πρόκειται για κάτι που αφορά στη λειτουργία της δικαιοσύνης, την οποία και ποτέ δεν σχολιάζει η Κυβέρνηση.

    [09] Μ. Ανατολή

    Η δολοφονία Μουγνίγια

    Λίβανος: Σκληρό πλήγμα στη Χεζμπολάχ

    14/2/2008 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ-REUTERS

    Η δολοφονία του Ιμάντ Μουγνίγια, προσώπου -κλειδί στις ένοπλες επιχειρήσεις της οργάνωσης Χεζμπολάχ, αποτελεί ένα "πολύ σκληρό πλήγμα" στη σιιτική οργάνωση, γράφει σήμερα ο λιβανικός τύπος. Σύμφωνα με την εφημερίδα Al-Akhbar, προσκείμενη στην οργάνωση, "η εξόντωσή του αποτελεί ένα οδυνηρό και σκληρό πλήγμα, πρόκειται για το σκληρότερο πλήγμα εναντίον της Χεζμπολάχ". Εν τω μεταξύ διαψεύστηκε χθες από το Ισραήλ οποιαδήποτε ανάμιξη στη δολοφονία με παγιδευμένο αυτοκίνητο στη Δαμασκό του Μουγνίγια, ο οποίος εθεωρείτο "ο υπ αριθμόν ένα τρομοκράτης" από το εβραϊκό κράτος. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ, επέρριψε αμέσως στο Ισραήλ την ευθύνη για τη δολοφονία του Μουγνίγια, ο οποίος υπήρξε κατά το παρελθόν, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, στόχος επιθέσεων της Μοσάντ. Η εφημερίδα As -Safir υπό τον τίτλο "Ιμάντ Μουγνίγια, πρωτεργάτης ηρωικών επιχειρήσεων, πέφτει ως μάρτυρας" γράφει ότι η Χεζμπολάχ "δέχθηκε ένα μεγάλο και πολύ σκληρό πλήγμα". Οι προσκείμενες στην αντισυριακή κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία εφημερίδες καλούν από την πλευρά τους για "σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των Λιβανέζων". "Ο Λίβανος ενώνεται απέναντι στην τρομοκρατία και τη δολοφονία από τη Βηρυτό μέχρι τις συνοικίες", γράφει η εφημερίδα al-Liwaa, η οποία αναφέρεται στην διαδήλωση στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας στην τρίτη επέτειο από τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι και στην κηδεία του Ιμάντ Μουγνίγια στη νότια Βηρυτό. Ο Ιμάντ Μουγνίγια εθεωρείτο ένας "από τους πιο επικίνδυνους τρομοκράτες" από τις ΗΠΑ και θεωρείται ότι διηύθυνε τις περισσότερες επιχειρήσεις σύλληψης δυτικών ομήρων στον Λίβανο κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ΄80.

    Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών στην κηδεία

    Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέχρ Μοτακί μετέβη στο Λίβανο για να παραστεί στην κηδεία του Ιμάντ Μουγνίγια, υψηλόβαθμου στελέχους της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου. Όπως διευκρίνισε η ιρανική τηλεόραση, ο Ιρανός υπουργός θα μεταβεί στη Συρία απόψε ή αύριο το πρωί. Η Τεχεράνη δηλώνει ότι στηρίζει μόνο ηθικά την σιιτική οργάνωση του Λιβάνου, ωστόσο είναι γνωστό ότι προστατεύει τη Χεζμπολάχ από την ίδρυσή της και τη στηρίζει οικονομικά και στρατιωτικά.

    Εν τω μεταξύ, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Σάγιεντ Χάσαν Νασράλα ανακοίνωσε σήμερα ότι κηρύσσει "ανοιχτό πόλεμο" κατά του Ισραήλ, καθιστώντας το εβραϊκό κράτος υπεύθυνο για τη δολοφονία του Ιμάντ Μουγνίγια, ηγετικού στελέχους της οργάνωσης, σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Δαμασκό.

    "Σιωνιστές, αν θέλετε αυτό το είδος ανοιχτού πολέμου, τότε το διαλαλούμε σε ολόκληρο τον κόσμο: θα τον έχετε", είπε ο Νασράλα απευθυνόμενος με τη βοήθεια μιας γιγαντοοθόνης στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί στην κηδεία του Μουγνίγια σε προάστιο της νότιας Βηρυτού.

    Το όνομα του Μουγνίγια είχε συνδεθεί με αεροπειρατείες, απαγωγές και μεγάλες βομβιστικές επιθέσεις τη δεκαετία του 1980. Χεζμπολάχ και παλαιστινιακές οργανώσεις κατηγορούν το Ισραήλ για τη δολοφονία του.

    Σε ανακοίνωσή της η σιιτική οργάνωση, μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας, αναφέρει ότι "Ο αδελφός διοικητής Χατζ Ιμάντ Μουγνίγια έγινε μάρτυρας στα χέρια των Σιωνιστών Ισραηλινών".

    Στη Λωρίδα της Γάζας η ριζοσπαστική οργάνωση Χαμάς και άλλες παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία του δεύτερου στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ.

    Ο Μουγνίγια, επικεφαλής της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων της Χεζμπολάχ στη διάρκεια του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006, καταζητείτο για τον ύποπτο ρόλο του σε επιθέσεις, μεταξύ τους η βομβιστική επίθεση το 1992 στην ισραηλινή πρεσβεία του Μπουένος Άιρες με 29 νεκρούς. Ήταν ο βασικός ύποπτος της απαγωγής δυτικών ομήρων στον Λίβανο στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου 1975-1990. Δυτικές υπηρεσίες πληροφοριών τον θεωρούσαν ως ύποπτο για άμεση συνεργασία με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν. Θεωρείτο επίσης ύποπτος για συμμετοχή στις βομβιστικές επιθέσεις το 1983 στη Βηρυτό στην πρεσβεία των ΗΠΑ και σε καταυλισμούς των αμερικανικών και γαλλικών ειρηνευτικών δυνάμεων με τουλάχιστον 350 νεκρούς.

    [10] Κόσμος

    Λιουμπλιάνα, Σλοβενία

    Συνάντηση ΕΕ -Ρωσίας για το Κόσοβο

    14/2/2008 12:07:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Ηina,Tanjug

    Παραμένουν οι διαφορές μεταξύ ΕΕ και Μόσχας σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αναγνώρισης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, κ. Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με την ευρωπαϊκή τρόικα, στο Μπρντο Πρι Κράνιου της Σλοβενίας. Ο κ. Λαβρόφ συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Σλοβενίας, κ. Ντιμίτρι Ρούπελ, την επίτροπο εξωτερικών σχέσεων της Ένωσης, κ. Μπενίτα Φερέρο- Βάλντνερ και τον επικεφαλής της Κοινής Εξωτερικής και Πολιτικής Ασφάλειας, κ. Χαβιέρ Σολάνα. Στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τους συνομιλητές του ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, δήλωσε ότι "είναι γνωστό ότι έχουμε διαφορετικές θέσεις για το Κόσσοβο και ότι δεν τις έχουμε αλλάξει", προσθέτοντας πως σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο, είναι αναγκαίος ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου.

    Ερωτηθείς για το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία εάν το Κόσσοβο ανακηρύξει την ανεξαρτησία του την προσεχή Κυριακή ή τις επόμενες ημέρες, ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πως δεν γνωρίζει τίποτα για το ζήτημα της ανεξαρτησίας, το οποίο, όπως είπε, είναι σοβαρό και θα πρέπει να το χειριστούν τα Ηνωμένα Έθνη.

    "Τώρα, είναι αναγκαίο να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποτρέψουμε τυχόν αρνητική τροπή των πραγμάτων", τόνισε ο κ. Λαβρόφ και πρόσθεσε πως η Ρωσία στηρίζει το σερβικό αίτημα για σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε ερώτηση για το πώς θα αντιδράσει η Ρωσία εάν το Κόσσοβο ανακηρύξει την ανεξαρτησία του και οι χώρες της Ε.Ε. την αναγνωρίσουν και εάν η Ρωσία εξετάζει "αντίποινα", μέσω της ενεργειακής της πολιτικής, ο κ. Λαβρόφ απάντησε: "Η εικασία ότι θα μπορούσε η Ρωσία να αντιδράσει κατά αυτόν τον τρόπο είναι ανόητη", τονίζοντας πως στις κινήσεις της εξωτερικής πολιτικής της Μόσχας δεν προβλέπονται "ποινές" ή "αντίποινα".

    Για το ενδεχόμενο μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου, είπε ότι θα ήταν λανθασμένη μια τέτοια κίνηση.

    Για τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ρωτήθηκε και ο κ. Ρούπελ, ο οποίος, αφού επισήμανε ότι η Ε.Ε. δεν μετέχει σε αυτό το όργανο, εκτίμησε πως θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσα και ενημερωτική. Ο κ. Ρούπελ επισήμανε πως την ευθύνη σε ό,τι αφορά το Κόσσοβο την έχει η διεθνής κοινότητα και η Ε.Ε. μελετά τη δική της παρουσία στην περιοχή.

    Όσον αφορά το ενδεχόμενο ανεξαρτησίας του Κοσσόβου και την αντίδραση των Βρυξελλών, ο Σλοβένος ΥΠΕΞ είπε ότι το ζήτημα της αναγνώρισης αφορά το κάθε κράτος- μέλος ξεχωριστά και πρόσθεσε πως δεν απαντά σε υποθετικές ερωτήσεις. "Όταν το Κόσσοβο κάνει κάτι, θα το συζητήσουμε και θα υιοθετήσουμε αποφάσεις", τόνισε.

    Από την πλευρά του, ο κ. Σολάνα χαρακτήρισε πολύ καλές και εποικοδομητικές τις συζητήσεις με τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ούτε τώρα παραδέχεται τα λάθη του

    Φερέρ: "Πολεμούσα με ποδήλατο"

    14/2/2008 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το "διαζύγιο" της ΑΕΚ με τον Λορένθο Σέρα Φερέρ φαίνεται ότι ενόχλησε πάρα πολύ τον Ισπανό τεχνικό. Ο 54χρονος προπονητής με δηλώσεις του στην εφημερίδα "Diario de Mallorca" εξαπέλυσε επίθεση κατά της διοίκησης του Ντέμη Νικολαΐδη, ενώ σε άλλη του αναφορά επισήμανε πως "θέλω να ξεχάσω γρήγορα ότι ήμουν σε μία ομάδα σαν κι αυτή". «Μου έδωσαν ποδήλατο για να πολεμήσω πολεμικές μηχανές. Η ΑΕΚ δεν διαθέτει την ποιότητα που έχουν Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός. Το περασμένο καλοκαίρι είχαμε μόλις ένα 1 εκ. ευρώ για μεταγραφές και είναι αδύνατο με αυτό το ποσό να χτυπήσεις τους δύο βασικούς αντιπάλους για τον τίτλο. Φέραμε το Ριβάλντο, ο οποίος είναι 36 ετών και ήρθε επειδή είναι φίλος μου», τόνισε μεταξύ άλλων ο Φερέρ στον Τύπο της Ισπανίας.

    Αναφέρθηκε επίσης στην έλλειψη υπομονής που υπάρχει στην Ελλάδα λέγοντας πως "αλλάζουν τους προπονητές από τον πρώτο βαθμό, από το πρώτο ματς. Πέρυσι άλλαξαν όλοι εκτός από μένα". Σε άλλο σημείο της συνέντευξης, ο Ισπανός τεχνικός αφήνει να εννοηθεί πως θα προσφύγει στην UEFA εφόσον δεν βρεθεί η λύση ως προς τον τρόπο και το ποσό της αποζημίωσής του από την Ένωση.

    Ο Φερέρ τόνισε πως στο διάστημα που ήταν στον πάγκο της ΑΕΚ είχε δεχτεί άλλες δύο προτάσεις: "Η μία ήταν από ισπανική ομάδα και η άλλη από τουρκική. Τους απάντησα πως έχω συμβόλαιο με την ΑΕΚ. Τώρα λοιπόν θα ξεκουραστώ για το υπόλοιπο της σεζόν και θα ξεχάσω ότι ήμουν σε μια ομάδα σαν κι αυτή. Όταν τελειώσει η χρονιά θα δούμε..."

    Επίσης ρωτήθηκε αν η πίεση που δημιουργείται στην Ελλάδα οφείλεται και στον Τύπο. «Υπάρχει ελάχιστη υπομονή. Δεν ξέρω αν είναι θέμα του Τύπου, αυτό που ξέρω είναι πως η δουλειά του προπονητή είναι πάρα πολύ δύσκολη στην Ελλάδα».

    [12] Αλλα σπορ

    Στην Ελλάδα οι Special Olympics 2011

    14/2/2008 4:22:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών η τελετή υπογραφής του μνημονίου ανάληψης των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics Αθήνα-2011. Οι Αγώνες των Special Olympics μας υπενθυμίζουν ότι ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει ως μέσο για το σεβασμό στη διαφορετικότητα και στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ως μοχλός για τη διασφάλιση της αλληλεγγύης και του ανθρωπισμού, σε μια κοινωνία ισότιμης συμμετοχής και δημιουργίας, όπου όλοι αναπτύσσονται με τις ίδιες ευκαιρίες και τα ίδια δικαιώματα", ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο χαιρετισμό του και πρόσθεσε:

    "Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για όλους τους Έλληνες, ότι το 2011 η πατρίδα μας θα φιλοξενήσει τους Special Olympics, καθώς είναι ένα γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη του αθλητισμού να ενώνει τους ανθρώπους, πέρα από σωματικές, διανοητικές και φυλετικές διακρίσεις".

    Οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics θα πραγματοποιηθούν το 2011 στην Αθήνα, την πόλη που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 2004. Το 2011 η Ελλάδα θα φιλοξενήσει 7.500 αθλητές, οι οποίοι θα μετάσχουν στη διοργάνωση.

    Στη σημερινή εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος των Special Olympics-Ελλάς και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκόσμιων Αγώνων Special Olympics - Αθήνα 2011, Γιάννα Δεσποτοπούλου, η οποία υπέγραψε από ελληνικής πλευράς τη συμφωνία μαζί με τον υπουργό Πολιτισμού, Μιχάλη Λιάπη, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Special Olympics, Τίμοθι Σράιβερ, η ιδρύτρια των Special Olympics International, Γιούνις Κένεντι-Σράιβερ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και πολλά παιδιά.

    Η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου μετέφερε χαιρετισμό του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Είμαι βέβαιος ότι οι Αγώνες του 2011 θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την ενίσχυση του αιτήματος για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ατόμων με διανοητική αναπηρία στην αξιοπρέπεια και την επιδίωξη της ευτυχίας, ανέφερε στο χαιρετισμό του ο κ. Καραμανλής.

    Η κ. Δεσποτοπούλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που παρευρέθηκε στην τελετή, καθώς και τον πρόεδρο των Special Olympics International Τίμοθι Σράιβερ που ανέθεσε τους Αγώνες στην Ελλάδα και πίστεψε πως η χώρα μας, μπορεί και πάλι να πρωτοστατήσει στη διάδοση πανανθρώπινων αξιών.

    Η κ. Δεσποτοπούλου ευχαρίστησε επίσης τους αθλητές για τη δύναμη της θέλησής τους.

    Επίσης, παρουσιάστηκαν οι Πρέσβεις Καλής Θέλησης, οι οποίοι ορίστηκαν με αποστολή τη διάδοση του μηνύματος των Αγώνων που θα διεξαχθούν το 2011 στην Αθήνα.

    Συγκινητική ήταν η ομιλία της αθλήτριας Νάντιας Λινού, η οποία υποσχέθηκε πως θα αγωνιστεί με όλες της τις δυνάμεις, ώστε οι αγώνες του 2011 να είναι μια αξέχαστη εμπειρία για όλους, αθλητές, εθελοντές, προπονητές και θεατές.

    Τι δήλωσε ο υφυπουργός Αθλητισμού Γ. Ιωαννίδης

    Μετά την υπογραφή, ο υφυπουργός Πολιτισμού αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Γιάννης Ιωαννίδης, δήλωσε: «Επτά χρόνια μετά την πετυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, η Ελλάδα θα έχει την τιμή να φιλοξενήσει τους Παγκόσμιους Αγώνες Special Olympics. Μια μεγάλη αθλητική διοργάνωση, στην οποία θα συμμετέχουν 7.500 αθλητές, 2.500 προπονητές, 3.000 κριτές και διαιτητές, 25.000 εθελοντές, 30.000 μέλη οικογενειών των αθλητών και χιλιάδες θεατές και δημοσιογράφοι από κάθε γωνιά της υφηλίου.

    Οι Αγώνες αυτοί, εδώ και 40 χρόνια, έχουν συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση μιας κοινωνικής πραγματικότητας, στην οποία η διαφορετικότητα όχι μόνο δεν αποκλείεται, αλλά ενσωματώνεται απροκατάληπτα και αρμονικά. Δίνουν ελπίδες και ευκαιρίες σε άτομα με διανοητική αναπηρία, διαδραματίζοντας έτσι ένα καίριο ρόλο για μια κοινωνία και έναν Πολιτισμό αντάξιο της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

    Από τη γενέτειρα του Ολυμπισμού, την Ελλάδα, το μήνυμα για τη φιλοσοφία των Special Olympics θα είναι ισχυρό. Στόχος δεν είναι τα ρεκόρ αλλά το θάρρος, το δικαίωμα όλων στη χαρά, η συμμετοχή, η αλληλεγγύη και η ανθρωπιά, πρωτογενείς αξίες του Ολυμπισμού. Είμαι βέβαιος ότι οι Παγκόσμιοι Αγώνες Special Olympics του 2011 θα στεφθούν με οργανωτική επιτυχία, επιφυλάσσοντας ένα άρτιο πλαίσιο για τους συμμετέχοντες και τους επισκέπτες, πετυχαίνοντας τον πολλαπλό κοινωνικό τους στόχο».

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σοκ με τον τραυματισμό του Ρονάλντο

    14/2/2008 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σοκ έχει προκαλέσει στην Ιταλία (και όχι μόνο...) ο σοβαρός τραυματισμός του Ρονάλντο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός μπήκε στον αγώνα της Μίλαν με τη Λιβόρνο στο 56ο λεπτό και τρία λεπτά αργότερα συγκρούσθηκε με τον Βιντιγκάλ, με αποτέλεσμα να υποστεί ρήξη τένοντα στην επιγονατίδα. Οι πρώτες εκτιμήσεις θεωρούν δεδομένη την απουσία του «φαινόμενου» από 9 μήνες μέχρι και ένα χρόνο! Ο 31χρονος σταρ, αντιλαμβανόμενος προφανώς τη ζημιά, ξέσπασε σε λυγμούς και μεταφέρθηκε κλαίγοντας εκτός αγωνιστικού χώρου με φορείο. Πρόκειται για τραυματισμό αντίστοιχο με εκείνον που είχε υποστεί στο δεξί γόνατο σε μία αναμέτρηση της Ίντερ με τη Λάτσιο το 2000 και μόλις μετά την επιστροφή του στη δράση. Ο Βραζιλιάνος άσος (το συμβόλαιο του οποίου λήγει το καλοκαίρι) θα υποβληθεί σήμερα σε χειρουργική επέμβαση στο Παρίσι, όπου του είχε γίνει επέμβαση και το 1999.

    Ο τραυματισμός αυτός προκάλεσε σοκ στη Μίλαν όπως σχετικά δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ιταλικού συλλόγου, Αντριάνο Γκαλιάνι: «Ο Ρονάλντο έχει σοβαρό πρόβλημα στον τένοντα του αριστερού του ποδιού. Στο γήπεδο και στα αποδυτήρια υπήρχε λύπη. Οι τραυματισμοί, ειδικά οι σοβαροί, ενός σπουδαίου ποδοσφαιριστή, όπως είναι ο Ρονάλντο, είναι σκληροί για κάθε ομάδα. Οι φωνές του από τον τραυματισμό επηρέασαν όλους όσοι ήταν στο γήπεδο, αλλά και τους παράγοντες. Ηταν φοβερό συναίσθημα.»

    [14] Αλλα σπορ

    Πανελλήνιο ρεκόρ η Δεβετζή στο τριπλούν

    14/2/2008 3:28:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ένα εντυπωσιακό άλμα στα 14 μέτρα και 89 εκατοστά, η Χρυσοπηγή Δεβετζή κατέριψε το Πανελλήνιο ρεκόρ στο τριπλούν, σημειώνοντας παράλληλα την δεύτερη καλύτερη εφετινή επίδοση στον κόσμο. Το ρεκόρ έγινε κατά την διάρκεια του διεθνούς τουρνουά «Αθήνα 2008» που διεξήχθη στο κλειστό στάδιο της Παιανίας, ενώ η προηγούμενη καλύτερη επίδοση, ήταν 14.84μ και την είχε σημειώσει η Δεβετζή στο ίδιο στάδιο, στο πλαίσιο του Βαλκανικού πρωταθλήματος του 2003. Αξίζει να σημειωθεί, ότι την πρώτη θέση στο αγώνισμα, πήρε η Μαρία Σέστακ με άλμα στα 15 μέτρα και οκτώ εκατοστά που είναι η κορυφαία επίδοση της χρονιάς στον κόσμο.

    [15] Μπάσκετ

    Έχασε στην Πόλη ο Παναθηναϊκός

    14/2/2008 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με το... αριστερό μπήκε ο Παναθηναϊκός στη φάση των «16» της Ευρωλίγκα. Οι «πράσινοι» ηττήθηκαν 74-64 από την Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη, σε αγώνα για την 1η ημέρα του 4ου ομίλου, με την ομάδα του πρωταθλητή Ευρώπης με την Εθνική Ρωσίας, Ντέιβιντ Μπλατ, να τους υποχρεώνει στην τρίτη συνολικά εφετινή ήττα τους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

    Τα δεκάλεπτα: 17-21, 46-35, 63-48, 74-64

    Ένα δεκάλεπτο, το πρώτο, διήρκησε η αντίσταση του Παναθηναϊκού στο «Αμπντί Ιπεκτσί». Οι πρωταθλητές Ευρώπης προβλημάτισαν απέναντι στην καλοστημένη άμυνα ζώνης της Εφές, ενώ «υποτάχθηκαν» στις επιθετικές... ορέξεις του Ντρού Νίκολας, ο οποίος σημείωσε τους 23 από τους 29 συνολικά πόντους του στο πρώτο ημίχρονο.

    Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς για τους «πράσινους». Με τη φροντ λάιν και την περιφέρεια να κάνει σωστά της δουλειά της ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε, μετά από δύο διαδοχικά τρίποντα του Χατζηβρέττα, με νταμπλ σκορ (16-8, στο 7). Ωστόσο, ο Νίκολας απάντησε και με τρεις διαδοχικές τρίποντες «βόμβες» η Εφές πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα με 17-16. Ζίζιτς και Ντικούδης πάντως έστειλαν την ομάδα τους στο δεύτερο δεκάλεπτο στο +4 (21-17).

    Στη δεύτερη περίοδο ο Παναθηναϊκός «κατέρρευσε»... Οι Τούρκοι με υποδειγματική άμυνα ζώνης, έλεγχο των ριμπάουντ και διαδοχικούς αιφνιδιασμούς σημείωσαν επιμέρους σκορ 19-6 και έγραψαν το υπέρ τους 36-27, τη στιγμή που η ελληνική ομάδα έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο Μπατίστ «πάλευε» μόνος του να «γυρίσει» το παιχνίδι, αλλά η Εφές διατηρήθηκε σε απόσταση ασφαλείας και πήρε το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +11 (46-35).

    Η άμυνα ζώνης της Εφές ήταν καταστροφική και στο τρίτο δεκάλεπτο για τον Παναθηναϊκό. Οι Τούρκοι διατήρησαν την υπέρ τους διψήφια διαφορά, που έφτασε ακόμη και στους +15 πόντους, τη στιγμή που Γιασικεβίσιους και Σπανούλης προσπαθούσαν μάταια να πετύχουν την υπέρβαση. Ένα ξέσπασμα του Έλληνα διεθνή γκαρντ έφερε τον Παναθηναϊκό στο -11 (59-48) λίγο πριν τη συμπλήρωση των 30 λεπτών, αλλά ο «γνώριμος» μας από τη «θητεία» του στο ελληνικό πρωτάθλημα, Αντρε Χάτσον, με εξαιρετική δουλειά κάτω από το αντίπαλο καλάθι έγραψε με τη λήξη της τρίτης περιόδου το 63-48 (+15π.).

    Με τη διαφορά να φτάνει ακόμη και στους 19 πόντους για την Εφές στις αρχές της τελευταίας περιόδου, ο Παναθηναϊκός βρέθηκε προ συντριβής... Ωστόσο, ο Διαμαντίδης βρήκε το... ζεστό χέρι του και με τον Σπανούλη άξιο συμπαραστάτη στην επίθεση οι «πράσινοι» μείωσαν δύο λεπτά πριν τη λήξη στους 10 πόντους (70-60). Ο Γιασικεβίτσιους προσπάθησε να ρίξει τη διαφορά σε μονοψήφιο αριθμό, αλλά η καταλυτική παρουσία του Χάτσον, που φιλοδώρησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο κόψιμο τον Λιθουανό, «σφράγισε» τη νίκη για την Εφές.

    Διαιτητές: Φακίνι, Μπελόσεβιτς, Ιερεζουέλο

    Οι συνθέσεις:

    ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (Ντέιβιντ Μπλατ): Νίκολας 29 (5), Πεν 3 (1), Γουντς 7, Γκρέγκορι 2, Γκονλουμ 9 (1), Ράιτ, Κουκο 8, Αρσλάν 6, Χάτσον 10.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 2, Σπανούλης 10 (1), Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Ζίζιτς 4, Χατζηβρέττας 6 (2), Ντικούδης 7 (1), Διαμαντίδης 5 (1), Ουίνστον, Γιασικεβίτσιους 12.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 14 February 2008 - 17:50:25 UTC