Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα σελίδα για την Εκκλησία
  • [02] Η "Ώρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή
  • [03] Μακελειό με έξι νεκρούς στο Μισούρι
  • [04] Κόσσοβο: Ένα βήμα πριν την ανεξαρτησία
  • [05] Το ωστικό κύμα σκότωσε τη Μπούτο;
  • [06] Δύο ακόμη ντιμπέιτ για Μπαράκ-Κλίντον
  • [07] Επέζησαν 12 μέρες στα χιόνια τρώγοντας σκυλοτροφή!
  • [08] Γκουαντάναμο: Έχασε αρχεία κρατουμένου ο στρατός
  • [09] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [10] Σύλληψη ενός από τους αρχηγούς της Καμόρα

    [01] Κοινωνία

    Στις 17 η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου

    Νέα σελίδα για την Εκκλησία

    8/2/2008 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/2/2008 11:35:02 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αλλαγή σελίδας στην κορυφή της Ιεραρχίας φέρνει η εκλογή στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αθήνας του Ιερώνυμου, μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, ο οποίος συγκέντρωσε την προτίμηση 45 Μητροπολιτών επί συνόλου 74, στη χθεσινή εκλογική διαδικασία. Η νόμιμη διαβεβαίωση του νέου Αρχιεπισκόπου ενώπιων του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια θα δοθεί την ερχόμενη Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ενώ το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου θα γίνει η ενθρόνιση του. Σήμερα το πρωί στις 11.30 ο κ. Ιερώνυμος θα μεταβεί στα γραφεία της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου στο κτίριο της Μονής Πετράκη για πρώτη φορά ως Αρχιεπίσκοπος. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται να έχει συνεργασία με τον τοποτηρητή Μητροπολίτη Καρυστίας κ. Σεραφείμ. Νωρίτερα μετέβη στην αρχιεπισκοπική κατοικία στο Παλαιό Ψυχικό. Στο μεταξύ ο μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, επέδειξε στο νέο αρχιεπίσκοπο την κλειστή διαθήκη του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, και ο κ. Ιερώνυμος είπε να παραδοθεί στο Πρωτοδικείο προκειμένου να ανοιχθεί. Ο νέος προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας διαβεβαίωσε ότι θα τηρήσει το συνοδικό σύστημα διοίκησης της Εκκλησίας και ότι θα συνεχίσει το έργο του μακαριστού αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

    [02] Πολιτική

    Ερωτήσεις του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ

    Η "Ώρα του Πρωθυπουργού" στη Βουλή

    8/2/2008 9:53:00 πμ

    Στην Βουλή επικεντρώνεται σήμερα το πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς σήμερα ο Κώστας Καραμανλής θα απαντήσει σε ερωτήσεις των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥN, στην "Ώρα του Πρωθυπουργού". Η ερώτηση του Γιώργου Παπανδρέου αφορά στη ΔΕΗ και στην ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης και του Αλέκου Αλαβάνου στις ιδιωτικοποιήσεις ΟΣΕ, λιμανιών, Ολυμπιακής και ΔΕΗ.

    [03] Κόσμος

    Μακελειό με έξι νεκρούς στο Μισούρι

    8/2/2008 9:10:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-CNN

    Μακελειό με έξι νεκρούς τα ξημερώματα στο δημαρχείο της πόλης Κίρκγουντ του Μισούρι. Ένοπλος εισέβαλε στο δημαρχείο του Κίρκγουντ στο Σεντ Λούις σκότωσε πέντε ανθρώπους και τραυμάτισε δύο, πριν πέσει νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών. Πρόκειται, σύμφωνα με μάρτυρες, για τον 52χρονο Τσαρλς Λι Θόρντον, εργολάβο που είχε έρθει πολλές φορές σε ρήξη με τις αρχές. Η αστυνομία πάντως δεν έχει επιβεβαιώσει μέχρι τώρα την ταυτότητα του δράστη. Ο άντρας αυτός σκότωσε έναν αστυνομικό στο χώρο στάθμευσης του δημαρχείου του Κίρκγουντ, ενός προαστίου 24 χιλιόμετρα από το Σεντ Λούις, πριν εισβάλει στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου πυροβολώντας αδιακρίτως.

    "Φώναζε 'Σκοτώστε το δήμαρχο' και περπατούσε πάνω κάτω πυροβολώντας όποιον μπορούσε", δήλωσε η δημοσιογράφος Τζάνερ ΜακΝίκολς που καλύπτει τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου για την εφημερίδα St. Louis Post-Dispatch.

    Σύμφωνα με την αστυνομία τα άλλα θύματα είναι ένας αστυνομικός, δύο δημοτικοί σύμβουλοι και ένας μηχανικός που συνεργαζόταν με το Δήμο.

    Ο δράστης παγιδεύτηκε όταν ένας δικηγόρος από τους 30 ανθρώπους που παρευρίσκονταν στο δημοτικό συμβούλιο άρχισε να του πετάει καρέκλες.

    Ο δήμαρχος Μάικ Σβόμποντα δέχτηκε μια σφαίρα στο κεφάλι και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ ένας δημοσιογράφος χτυπήθηκε στο χέρι.

    Ο Θόρντον ήταν γνωστός για την εριστική του συμπεριφορά στο προάστιο αυτό των 25.000 κατοίκων. Το 2006 καταδικάστηκε για βίαιη συμπεριφορά αφού είχε διακόψει δύο φορές με άσχημο τρόπο τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Κατηγορούσε τους αξιωματούχους της Δημοτικής Αρχής ότι εμπόδιζαν τις δραστηριότητες της επιχείρησής του.

    Μετά την επίθεση το τοπικό τηλεοπτικό δίκτυο KMOV-TV μίλησε με τον αδελφό του Τζέραλντ Θόρντον, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά: "Ο αδελφός μου πήγε στον πόλεμο εναντίον των ανθρώπων και της κυβέρνησης που προκάλεσαν βάσανα και αγωνία στη ζωή του και τελείωσε αυτόν τον πόλεμο. Δεν έχω πρόβλημα με αυτό".

    [04] Κόσμος

    Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι

    Κόσσοβο: Ένα βήμα πριν την ανεξαρτησία

    8/2/2008 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η διευθέτηση των τελευταίων λεπτομερειών απομένει προτού ανακηρυχθεί η ανεξαρτησία του Κοσσόβου, σύμφωνα με δηλώσεις του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι. "Η Πρίστινα, η Ουάσιγκτον και οι Βρυξέλλες βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διευθέτησης των λεπτομερειών για το καθεστώς", τόνισε ο Θάτσι, ύστερα από τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του Κοσσόβου. Δήλωσε δε ότι το Βελιγράδι θα μπορούσε μεν να αντιταχθεί στην ανεξαρτησία του Κοσσόβου, αλλά για την Ουάσιγκτον, τις Βρυξέλλες και την Πρίστινα όλα έχουν τελειώσει σε ό,τι αφορά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας. Η κυβέρνηση του Κοσσόβου έχει ήδη αποφασίσει να δοθεί το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ από τον προϋπολογισμό για την κάλυψη των εξόδων των εορταστικών εκδηλώσεων.

    [05] Κόσμος

    Το ωστικό κύμα σκότωσε τη Μπούτο;

    8/2/2008 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η Μπεναζίρ Μπούτο σκοτώθηκε από την ισχύ της έκρηξης που προκάλεσε ο καμικάζι και όχι από σφαίρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας New York Times, που επικαλείται πηγές της Σκότλαντ Γιαρντ που συνεργάστηκε με Πακιστανούς αξιωματούχους στις έρευνες για τη δολοφονία της Μπούτο. Η Μπούτο δολοφονήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου κατά τη διάρκεια προεκλογικής εκστρατείας στο Ραουαλπίντι. Από την πρώτη στιγμή υπήρξαν αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν η δημοφιλής πολιτικός έπεσε νεκρή από σφαίρα, ή από τα τραύματα που της προκάλεσε η έκρηξη της βόμβας που είχε πάνω του ο καμικάζι που άνοιξε πυρ εναντίον της. Ο Πακιστανός Πρόεδρος, Περβέζ Μουσάραφ ζήτησε από τη βρετανική Σκότλαντ Γιαρντ να στείλει στελέχη της για να πάρουν μέρος στις έρευνες. Οι πηγές της Σκότλαντ Γιαρντ, τις οποίες επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα, ανέφεραν ότι η Μπούτο υπέκυψε από τα τραύματα που υπέστη χτυπώντας στο κεφάλι, μετά την έκρηξη της βόμβας.

    Η σχετική έκθεση αναμένεται να παρουσιαστεί σήμερα στην πακιστανική Κυβέρνηση και στα μέλη της οικογένειας της Μπεναζίρ Μπούτο. Επίσης σύμφωνα με το ρεπορτάζ των New York Times, διαπιστώθηκε ότι η επίθεση εναντίον της Μπεναζίρ Μπούτο έγινε από ένα άτομο και όχι από δύο, όπως έλεγαν αρχικώς κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Πακιστάν.

    Επισημαίνουν ακόμα ότι είναι αδιευκρίνιστο πως η Σκότλαντ Γιαρντ κατέληξε σε αυτά τα συμπεράσματα, δεδομένου ότι η Μπούτο ετάφη χωρίς να γίνει νεκροψία και η περιοχή όπου έγινε η δολοφονική επίθεση καθαρίστηκε αμέσως μετά την έκρηξη, με συνέπεια να χαθούν στοιχεία που θα μπορούσαν να θεωρηθούν σημαντικά για την έρευνα

    [06] Κόσμος

    Δύο ακόμη ντιμπέιτ για Μπαράκ-Κλίντον

    8/2/2008 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συμφώνησε τελικά να γίνουν άλλες δύο τηλεοπτικές αναμετρήσεις με την Χίλαρι Κλίντον πριν από τις προκριματικές εκλογές της 4ης Μαρτίου ο γερουσιαστής Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με πηγές από το επιτελείο του. Η πρώτη αναμέτρηση θα γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, στο Κλίβελαντ του Οχάιο και η δεύτερη στο Τέξας, σε ημερομηνία που δεν έχει καθοριστεί. Στις 4 Μαρτίου θα διεξαχθούν προκριματικές εκλογές για το Δημοκρατικό Κόμμα στο Οχάιο, το Ροντ Άιλαντ, το Τέξας και το Βέρμοντ. Η Κλίντον ζήτησε να γίνουν πέντε τηλεοπτικές αναμετρήσεις με τον αντίπαλό της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος μέχρι τις 4 Μαρτίου, αλλά ο Ομπάμα δεν το είχε δεχτεί, λέγοντας ότι χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βρεθεί κοντά στους ψηφοφόρους του. Στο μεταξύ την υποστήριξη της συντηρητικής πτέρυγας του κόμματός του ζήτησε ο ρεπουμπλικανός Τζον ΜακΚέιν στην προσπάθειά του να εξασφαλίσει το χρίσμα του υποψηφίου για τη διεκδίκηση της προεδρίας, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Μιτ Ρόμνι ότι αποσύρεται από την κούρσα των προκριματικών εκλογών. Ο ΜακΚέιν έδωσε διαβεβαιώσεις σε συγκέντρωση στελεχών της συντηρητικής παράταξης ότι είναι ένας από αυτούς, υπενθυμίζοντας τη θέση του ότι οι ΗΠΑ πρέπει να κερδίσουν τον πόλεμο στο Ιράκ, να σταματήσουν τις πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν και τονίζοντας τις μεγάλες διαφορές που έχει με τους δύο επικρατέστερους διεκδικητές του χρίσματος του Δημοκρατικού Κόμματος, Χίλαρι Κλίντον και Μπάρακ Ομπάμα.

    Η ομιλία του ΜακΚέιν, στην οποία αναφέρθηκε εκτενώς και στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, έγινε λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική ανακοίνωση από τον Μιτ Ρόμνι ότι τερματίζει την προσπάθειά του να εξασφαλίσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

    "Αισθάνομαι ότι πρέπει να παραμερίσω για χάρη του κόμματός μας και της χώρας μας", δήλωσε ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης. Το ακροατήριο έδειξε να αιφνιδιάζεται και κάποιοι άρχισαν να φωνάζουν "όχι, όχι".

    Ακολούθησε η εμφάνιση του ΜακΚέιν, που έχει σαφές προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του στις προκριματικές εκλογές στις τάξεις του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο 71 ετών πρώην αιχμάλωτος πολέμου του Βιετνάμ, έχει δεχθεί επικρίσεις για μετριοπαθείς θέσεις στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης, για τις ψήφους του κατά της πολιτικής Μπους αναφορικά με τη μείωση της φορολογίας το 2001 και το 2003 και γιατί το 2000 είχε επικρίνει για έλλειψη ανεκτικότητας ορισμένους συντηρητικούς θρησκευτικούς ηγέτες.

    "Γνωρίζω ότι έχω την ευθύνη, εάν θα είμαι -όπως ελπίζω- ο υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία, να ενώσω το κόμμα και να προετοιμαστώ για μία μεγάλη μάχη το Νοέμβριο. Και γνωρίζω καλά ότι δεν θα μπορέσω να πετύχω σ αυτό το δρόμο, ούτε το κόμμα μας θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την πρόκληση απέναντι στη γερουσιαστή Κλίντον ή στο γερουσιαστή Ομπάμπα, χωρίς την υποστήριξη των προσηλωμένων συντηρητικών", ανέφερε στην ομιλία του ο Τζον ΜακΚέιν, ζητώντας την υποστήριξη της συντηρητικής πτέρυγας του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

    Ο πρώην κυβερνήτης του Άρκανσο, Μάικ Χάκαμπι, που κέρδισε πέντε Πολιτείες στις προκριματικές εκλογές της "σούπερ- Τρίτης", παραμένει στην κούρσα, αλλά έχει δύσκολο στόχο, αφού ο ΜακΚέιν έχει ήδη εξασφαλίσει 700 από τους 1081 εκλέκτορες που χρειάζεται για να χριστεί υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για την προεδρία.

    [07] Κόσμος

    Επέζησαν 12 μέρες στα χιόνια τρώγοντας σκυλοτροφή!

    8/2/2008 9:29:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα ζευγάρι από τη Γιούτα των ΗΠΑ και ο σκύλος τους επέζησαν επί 12 ημέρες σε ένα χιονισμένο βουνό τρώγοντας γκοφρέτες δημητριακών και σκυλοτροφή και σώθηκαν αφού αναγκάστηκαν να περπατήσουν για τρεις ημέρες. Ο Τόμας και η Ταμίθα Γκάρνερ και η σκυλίτσα τους, η Μεντούζα, βρέθηκαν από έναν οδηγό εκχιονιστήρα εξαντλημένοι, αφυδατωμένοι και με κρυοπαγήματα, αλλά ζωντανοί. Ο Τόμας είχε χρησιμοποιήσει τα μαξιλαράκια από τα καθίσματα του φορτηγού του για να φτιάξει χιονοπάπουτσα ώστε να καταφέρουν να περπατήσουν τα 15 χιλιόμετρα που τους χώριζαν από τον πολιτισμό. Τις δύο τελευταίες νύχτες τους στο ύπαιθρο χρησιμοποιούσαν ένα αποσμητικό για να ανάψουν φωτιά και να ζεσταθούν ενώ, όταν αντίκρυσαν τελικά το εκχιονιστικό μηχάνημα πίστεψαν ότι είχαν παραισθήσεις.

    Το ζευγάρι είχε πάει στο βουνό για να φωτογραφίσει άγρια άλογα, όμως το φορτηγάκι τους κόλλησε στα χιόνια σε ένα απόμερο σημείο. Έμειναν μέσα στο όχημα για εννιά ημέρες, ανάβοντας περιστασιακά τη μηχανή για να μην παγώσουν και, όταν τους τελείωσε το φαγητό, αποφάσισαν να περπατήσουν. Παρ ότι είχε στηθεί μια τεράστια επιχείρηση για τον εντοπισμό τους, τα σωστικά συνεργεία δεν κατάφεραν να τους εντοπίσουν λόγω των σφοδρών χιονοπτώσεων.

    [08] Κόσμος

    Γκουαντάναμο: Έχασε αρχεία κρατουμένου ο στρατός

    8/2/2008 9:20:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα αρχεία που περιέγραφαν την κράτηση και την ανάκριση του οδηγού του Οσάμα μπιν Λάντεν στη βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, έχασαν οι αμερικανικές στρατιωτικές Αρχές, όπως ανέφερε σήμερα ένας από τους εισαγγελείς στη δίκη του Σαλίμ Άχμεντ Χαμντάν. Οι δικηγόροι του Χαμντάν, ο οποίος κατάγεται από την Υεμένη, είχαν ζητήσει τα αρχεία για να στηρίξουν τον ισχυρισμό τους ότι η παρατεταμένη απομόνωση και η παρενόχληση που είχε υποστεί ο πελάτης τους στη φυλακή του Γκουντάναμο έχουν αδυνατίσει την κρίση του και την ικανότητά του να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου. "Όλα τα γνωστά αρχεία έχουν δοθεί, εκτός από τα αρχεία του 2002. Δεν μπορούν να τα βρουν", είπε ένας από τους εισαγγελείς της υπόθεσης, ο αντιπλοίαρχος Τίμοθι Στόουν. Πρόσθεσε ότι ο στρατός αναζητά ακόμη τα αρχεία που φυλάσσονταν στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα.

    Ο Χαμντάν συνελήφθη στο Αφγανιστάν τον Νοέμβριο του 2001 και κινδυνεύει να του επιβληθεί ισόβια κάθειρξη εάν καταδικαστεί για τις κατηγορίες της συνωμοσίας και της υλικής υποστήριξης στην τρομοκρατία. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν υπήρξε ποτέ μέλος της Αλ Κάιντα αλλά εργαζόταν ως οδηγός του Μπιν Λάντεν στο Αφγανιστάν επειδή χρειαζόταν τα περίπου 200 δολάρια που λάβαινε μηνιαίως ως μισθό.

    Ωστόσο, οι αμερικανικές Αρχές υποστηρίζουν ότι ήταν έμπιστο μέλος της Αλ Κάιντα, ότι βοήθησε τον Μπιν Λάντεν να ξεγλιστρήσει από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Αφγανιστάν και ότι όταν συνελήφθη, κοντά στην Κανταχάρ, στο αυτοκίνητό του βρέθηκαν δύο αντιαεροπορικοί πύραυλοι.

    [09] Κόσμος

    Δεν αναφέρθηκαν οι ζημιές ή θύματα

    Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    8/2/2008 9:01:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στο νησί Σουμπάβα της βορειοδυτικής Ινδονησίας, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή θύματα. Το επίκεντρο του υποθαλάσσιου σεισμού εντοπίστηκε σε απόσταση 90 χλμ βορειοδυτικά της Σουμπάβα, σε βάθος 300 χλμ, όπως ανέφερε η Υπηρεσία Μετεωρολογίας και Γεωφυσικής της χώρας. Αξιωματούχος της υπηρεσίας αυτής είπε ότι πρόκειται για "συνηθισμένο τεκτονικό σεισμό" και ότι δεν υπάρχει πιθανότητα για τη δημιουργία παλιρροϊκού κύματος.

    [10] Κόσμος

    Ιταλία

    Σύλληψη ενός από τους αρχηγούς της Καμόρα

    7/2/2008 11:40:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας από τους αρχηγούς της ναπολιτάνικης μαφίας, ο 42χρονος Βιντσέντζο Λιτσιάρντι, από τους τριάντα περισσότερο καταζητούμενους ανθρώπους στην Ιταλία, συνελήφθη σήμερα από τις ιταλικές δυνάμεις ασφαλείας, ανακοίνωσε η αστυνομική διεύθυνση της Νάπολης. Ο Λιτσιάρντι ο οποίος διέφευγε τη σύλληψη από το 2004 και εναντίον του είχε εκδοθεί διεθνές ένταλμα σύλληψης, μετά τον θάνατο του αδελφού του Τζενάρο το 1994, είχε αναλάβει την αρχηγία της οικογένειας. Ο Βιντσέντζο είχε απλώσει την κυριαρχία του σε πολλές συνοικίες της Νάπολης, ασχολούμενος κυρίως με το λαθρεμπόριο ναρκωτικών. Ο αδελφός του Πιέτρο και η αδελφή του Μαρία, επίσης στελέχη της Καμόρα, συνελήφθησαν το 2001. Η σύλληψη αυτή αποτελεί νέο πλήγμα στις φατρίες της Μαφίας που επιδίδονται στη φάιντα ( κύκλο πράξεων εκδίκησης) στο Σεκοντιλιάνο", βόρεια συνοικία της Νάπολης, δήλωσε ο γενικός εισαγγελέας κατά της Μαφίας Πιέρο Γκράσο και πρόσθεσε: "Πλησιάζουμε στην πλήρη καταστροφή των φατριών που έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους της Νάπολης. Αυτή η σύλληψη αποτελεί ένα ακόμη βήμα στον αγώνα κατά της Καμόρα". Ο Τομάσο Πελιγκρίνο, γραμματέας της κοινοβουλευτικής επιτροπής κατά της μαφίας, αναφερόμενος στον πόλεμο των φατριών που έχει αιματοκυλίσει τη Νάπολη τα τελευταία χρόνια, τόνισε ότι "η Καμόρα χάνει έναν από τους πιο χαρακτηριστικούς και επικίνδυνους αρχηγούς της". Σύμφωνα με απολογισμό του Ρομπέρτο Σαβιάνο, του συγγραφέα του μπεστ-σέλερ "Gomorra", που έχει μεταφρασθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, ο πόλεμος των φατριών στους κόλπους της Καμόρα έχει αφήσει πίσω του 3.600 νεκρούς τα τελευταία τριάντα χρόνια. Ανάμεσα στο 2004 και το 2005,130 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις των φατριών της Καμόρα για τον έλεγχο των φτωχοσυνοικιών της Σκάμπια και του Σεκοντιλιάνο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 8 February 2008 - 9:50:41 UTC