Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 08-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλέγουν νέο Αρχιεπίσκοπο
  • [02] Στους διαδίκους η δικογραφία
  • [03] Στο Βουκουρέστι ο Πρωθυπουργός
  • [04] Αιματηρές επιδρομές στη Γάζα
  • [05] 5ο Τακτικό Συνέδριο ΣΥΝ
  • [06] Δύσκολες ώρες για την κ. Γιαννάκου
  • [07] ΗΠΑ: Σκληρό χτύπημα της θεομηνίας
  • [08] Τουρκία: "Ναι" στην μαντίλα στα Πανεπιστήμια

    [01] Κοινωνία

    Στη Μητρόπολη τα βλέμματα

    Εκλέγουν νέο Αρχιεπίσκοπο

    7/2/2008 9:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κεκλεισμένων των θυρών ξεκίνησε στη Μητρόπολη στις 9 το πρωί η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, παρουσία του υπουργού Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη. Οι εκλέκτορες μητροπολίτες είναι τελικά 74, καθώς δεν προσήλθε ο μητροπολίτης Κιλκισίου, που κατέχοντας τα πρεσβεία θα έπρεπε σύμφωνα με το νόμο να προεδρεύει της διαδικασίας. Χρέη προεδρεύοντος εκτελεί λοιπόν ο τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου, μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου Σεραφείμ. Απόντες είναι επίσης οι μητροπολίτες Μαρωνείας, Λαγκαδά και Γυθείου ενώ χηρεύουν οι μητροπόλεις Λευκάδας και Αττικής. Κατά την πρώτη ψηφοφορία, χρειάζεται απόλυτη πλειοψηφία για να επικρατήσει κάποιος. Το ίδιο απαιτείται και στη δεύτερη. Στην τρίτη ψηφοφορία απαιτείται σχετική πλειοψηφία. Μπορεί, δηλαδή, κάποιος να εκλεγεί αρχιεπίσκοπος ακόμη και με μία ψήφο διαφορά από το δεύτερο. Στην περίπτωση ισοψηφίας ο Αρχιεπίσκοπος θα προκριθεί ύστερα από κλήρωση. Οι άτυποι υποψήφιοι, καθώς δεν υπάρχουν επίσημες υποψηφιότητες και ψηφοδέλτια, είναι τέσσερεις: οι Μητροπολίτες Σπάρτης Ευστάθος, Θηβών Ιερόνωμος, Θεσσαλονίκης Άνθιμος και Δημητριάδος Ιγνάτιος. Η ψηφοφορία αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τις 5 το απόγευμα, εάν δεν υπάρξουν ενστάσεις. Πριν την έναρξη της εκλογικής διαδικασίας γίνεται έλεγχος απαρτίας, η οποία θεωρείται ότι υπάρχει, αν βρίσκονται στο μητροπολιτικό ναό τα 2/3 των ενεργεία Μητροπολιτών και ακολουθεί θεία λειτουργία, πριν πάρουν τις θέσεις τους οι μητροπολίτες πίσω από τα παραβάν.

    [02] Πολιτική

    Ογκοδέστατοι οι φάκελοι

    Στους διαδίκους η δικογραφία

    7/2/2008 9:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Παραδίδεται σήμερα στους διαδίκους, από τον ανακριτή, η δικογραφία της υπόθεσης Ζαχόπουλου, ενώ πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα θα προσωποποιηθούν οι ποινικές διώξεις για εκβίαση. Ήδη βρίσκονται στα γραφεία του ανακριτή ο δικηγόρος της κας Εύης Τσέκου, που είναι προφυλακισμένη στον Κορυδαλλό για την υπόθεση, κ. Χρυσικόπουλος και ο κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος, που εκπροσωπεί την οικογένεια Ζαχόπουλου, προκειμένου να παραλάβουν τους ογκοδέστατους φακέλους. Στο μεταξύ ο επιχειρηματίας Θανάσης Λασκαρίδης δήλωσε στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων ότι δεν έχει καμία σχέση με τα 5,5 εκατομμύρια ευρώ στον λογαριασμό του Θέμου Αναστασιάδη και κατέθεσε αγωγή σε βάρος του, ζητώντας αποζημίωση 2.000.000 ευρώ. "Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ζητά την παρουσία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής του Πρωθυπουργού, την ώρα που το ίδιο αποχωρεί από την Επιτροπή, προκειμένου να μην καταθέσουν οι πρώην Υπουργοί Πολιτισμού, επί Κυβερνήσεων του", υποστηρίζει η Κυβέρνηση, καταλογίζοντας κινήσεις εντυπωσιασμού στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το ΠΑΣΟΚ, από τη μεριά του αντέτεινε πως αν ο κ. Καραμανλής δεν φοβάται και δεν έχει να κρύψει τίποτα, τότε πρέπει να προσέλθει στην Επιτροπή. Την ίδια ώρα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής ζητούν να κληθούν να δώσουν εξηγήσεις οι κ. Ανδριανός, Αγγέλου και Κλαδάς.

    [03] Πολιτική

    Ελληνο-ρουμανική συμφωνία για την Ενέργεια

    Στο Βουκουρέστι ο Πρωθυπουργός

    7/2/2008 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/2/2008 11:22:52 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ελληνο-ρουμανική συμφωνία συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπογράφει σήμερα στο Βουκουρέστι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για τη συνεργασία των δύο χωρών στους τομείς του πετρελαίου, του φυσικού αερίου και του ηλεκτρισμού. Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη ρουμανική πρωτεύουσα, ο Πρωθυπουργός συναντάται στις 12 το μεσημέρι με το Ρουμάνο ομόλογό του Καλίν Ταρισεάνου, με τον οποίο θα υπογράψει τη συμφωνία. Νωρίτερα θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Δανιήλ, ενώ στις 15μ.μ. θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Τράιαν Μπασέσκου. Το απόγευμα θα παραστεί σε δεξίωση προς τιμήν των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στη Ρουμανία.

    [04] Μ. Ανατολή

    Παλαιστινιακά Εδάφη

    Αιματηρές επιδρομές στη Γάζα

    7/2/2008 10:54:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ -ΜΠΕ

    Τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων έξι μαχητές της Χαμάς και ένας δάσκαλος έχασαν τη ζωή τους σε δύο επιδρομές που εξαπέλυσε η ισραηλινή αεροπορία τη νύχτα, σε συνδυασμό με χερσαία επιχείρηση του στρατού. Η πρώτη επιδρομή ισραηλινού αεροσκάφους εκδηλώθηκε κοντά στην Τζαμπάλιγια, στο βόρειο τμήμα της λωρίδας της Γαζας και προκάλεσε τον θάνατο τεσσάρων μαχητών της Χαμάς. Η δεύτερη επιδρομή είχε στόχο τη συνοικία Τούφα, στον βόρειο τομέα της πόλης της Γάζας και προκάλεσε τον θάνατο άλλων δύο μελών της Χαμάς και τον τραυματισμό τεσσάρων, τρεις εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Εκπρόσωπος της Χαμάς δήλωσε ότι τα θύματα ανήκαν στις Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ που αποτελούν την ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς.

    Ταυτόχρονα με τις αεροπορικές επιδρομές, χερσαίες ισραηλινές δυνάμεις με την κάλυψη πυροβόλων εισέβαλαν στον βόρειο τομέα της Γάζας.

    Από τα ισραηλινά πυρά επλήγη ένα σχολείο στο Μπέιτ Χανούν με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας δάσκαλος και να τραυματιστούν τρεις μαθητές.

    Η ισραηλινή επιχείρηση έγινε σε αντίποινα για τις χθεσινές επιθέσεις με ρουκέτες από τη λωρίδα της Γάζας στο νότιο Ισραήλ, αλλά και την επίθεση αυτοκτονίας μέλους της Χαμάς την περασμένη Δευτέρα σε εμπορικό κέντρο στη Ντιμόνα, όπου έχασε τη ζωή της μία Ισραηλινή.

    [05] Πολιτική

    5ο Τακτικό Συνέδριο ΣΥΝ

    7/2/2008 10:24:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Με τη συμμετοχή 1200 συνέδρων αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του 5ου Τακτικού Συνεδρίου του Συνασπισμού με κορυφαίο θέμα την εκλογή νέου Προέδρου του κόμματος. Υποψήφιοι για την ηγεσία είναι ο Φώτης Κουβέλης και ο Αλέξης Τσίπρας. Τις εργασίες του Συνεδρίου θα ανοίξει ο Γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής και θα ακολουθήσει η ομιλία του απερχόμενου Προέδρου Αλεκου Αλαβάνου.

    [06] Πολιτική

    Δύσκολες ώρες για την κ. Γιαννάκου

    7/2/2008 9:59:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύσκολες ώρες περνάει η πρώην υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου, καθώς υποβλήθηκε σε ακρωτηριασμό του κάτω τμήματος του δεξιού ποδιού της, λόγω λοίμωξης. που υπέστη από παλιότερο κάταγμα. Νοσηλεύεται στην εντατική του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" και οι γιατροί τη νύχτα προσπαθούσαν να αποτρέψουν το ενδεχόμενο γενικευμένης λοίμωξης. Το μεσημέρι αναμένεται ιατρικό ανακοινωθέν.

    [07] Κόσμος

    ΗΠΑ: Σκληρό χτύπημα της θεομηνίας

    7/2/2008 8:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/2/2008 9:24:47 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πάνω από 150 τραυματίστηκαν, από τους ανεμοστρόβιλους και τις καταιγίδες που έπληξαν τον αμερικανικό νότο τα δύο τελευταία 24ωρα. Στην κομητεία Σάμνερ του Τενεσί, ένας ανεμοστρόβιλος παρέσυρε ένα αγοράκι ηλικίας 11 μηνών και τη μητέρα του από το σπίτι όπου διέμεναν. Το παιδί βρέθηκε αργότερα ζωντανό σε ένα χωράφι, αλλά η μητέρα έχασε τη ζωή της. Ο κυβερνήτης του Τενεσί, Φιλ Μπρέντεσεν δήλωσε ότι είναι συγκλονισμένος από τη σφοδρότητα της κακοκαιρίας, που "καταπλάκωσε τη γη σε μία μεγάλη έκταση", ακολουθώντας πορεία που είχε μήκος πάνω από 600 χιλιόμετρα.

    Στο Άρκανσο περισσότερα από 500 σπίτια και καταστήματα καταστράφηκαν σε τέσσερις κομητείες. Ο Τζόνι Μάτριν που έζησε τη θεομηνία θυμάται ότι "όλοι στο σπίτι κρύφτηκαν στο μπάνιο. Ήμουν στην εξώπορτα όταν το άκουσα... Ο Θεός ήταν μαζί μας".

    Το σπίτι του 69χρονου Τζόνι Μάρτιν, μετατράπηκε σε ένα σωρό ερειπίων από το πέρασμα του ανεμοστρόβιλου.

    Το πιο σκληρό χτύπημα της θεομηνίας το δέχτηκαν το Τενεσί, που θρηνεί 28 νεκρούς, το Άρκανσο, το Κεντάκι, το Μισισίπι και η Αλαμπάμα. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι 69 ανεμοστρόβιλοι έπληξαν αυτές τις πολιτείες και κινήθηκαν προς τα βόρεια, με κατεύθυνση την Ιντιάνα.

    Οι ανεμοστρόβιλοι δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά αυτή τη φορά στο πέρασμά τους οι πολιτείες που επλήγησαν μετρούν πολλούς νεκρούς.

    Κατά μέσον όρο κάθε χρόνο 70 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από ανεμοστρόβιλους στις ΗΠΑ, ενώ τον Μάιο του 1999 στην Οκλαχόμα, το Τέξας και τις άλλες γειτονικές πολιτείες είχαν σκοτωθεί από ανεμοστρόβιλους 50 άνθρωποι.

    [08] Κόσμος

    Υιοθέτησε τη συνταγματική μεταρρύθμιση η Βουλή

    Τουρκία: "Ναι" στην μαντίλα στα Πανεπιστήμια

    7/2/2008 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το τουρκικό Κοινοβούλιο υιοθέτησε αργά τη νύχτα τη συνταγματική μεταρρύθμιση που επιτρέπει τη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στα Πανεπιστήμια, αλλαγή που θα πρέπει να επικυρωθεί και από την Επιτροπή για την Αναθεώρηση, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, Νεβζάτ Πακντίλ. Πρόκειται για το πρώτο βήμα για την αλλαγή της συνταγματικής απαγόρευσης στη χρήση της ισλαμικής μαντίλας στα Πανεπιστήμια, που έγινε ύστερα από μία συνεδρίαση που διήρκεσε περισσότερες από δέκα ώρες. Υπέρ της συνταγματικής μεταρρύθμισης ψήφισαν 397 βουλευτές ενώ 112 την καταψήφισαν. Η τελική ψηφοφορία για τις αλλαγές θα διεξαχθεί στην τουρκική Εθνοσυνέλευση το Σάββατο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 7 February 2008 - 9:50:41 UTC