Download Greek Fonts & Instructions for your computer Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ
  • [02] Απρόοπτα σε πτήση των ΟΑ
  • [03] "Δυσφορία και πικρία"
  • [04] Στο νοσοκομείο μαθητές του Αρσακείου
  • [05] Η ώρα της κάλπης
  • [06] Ισχυρός σεισμός στη Χιλή
  • [07] Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα
  • [08] Νέο όπλο κατά της σκλήρυνσης

    [01] Πολιτική

    Σύσκεψη για το ΕΣΠΑ

    22/4/2007 10:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2007 10:55:08 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Kώστα Καραμανλή, πραγματοποιείται σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, για το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ), που έχει ως αντικείμενο την κατανομή των πόρων του Δ΄ΚΠΣ. Στη σύσκεψη θα λάβουν μέρος οι υπουργοί Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, οι υφυπουργοί Χρήστος Φώλιας και Θανάσης Νάκος, καθώς και οι 13 περιφερειάρχες της χώρας.

    [02] Κοινωνία

    Απρόοπτα σε πτήση των ΟΑ

    22/4/2007 11:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρόβλημα παρουσιάστηκε το πρωί της Κυριακής με την πτήση των ΟΑ 571 Μυτιλήνη - Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της απογείωσης, στις 7.00, σμήνος πουλιών εισήλθε στον ένα κινητήρα με αποτέλεσμα αυτός να καταστραφεί. Ο πιλότος, με τον ένα πλέον κινητήρα, επέστρεψε στο αεροδρόμιο της Μυτιλήνης, όπου προσγειώθηκε με ασφάλεια.

    Με δεδομένο ότι όλες οι άλλες προγραμματισμένες πτήσεις είναι πλήρεις, οι επιβάτες θα πρέπει να αναμένουν την επισκευή του αεροσκάφους, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    [03] Κοινωνία

    "Δυσφορία και πικρία"

    21/4/2007 8:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Τη "δυσφορία και πικρία" της εξέφρασε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τη στάση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πετραλιά, στο θέμα της κρουαζιέρας του προσκυνηματικού διάπλου. Συγκεκριμένα, η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο "για την αποσιώπηση του βοηθητικού της ρόλου στις προσπάθειες της κυβέρνησης για την ανάπτυξη του τουρισμού, ως είχε λεχθεί από την ίδια την υπουργό Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, στον πρώτο προσκυνηματικό διάπλου". Επίσης, η Ιερά Σύνοδος κάνει λόγο για "συνεχιζόμενη παραπληροφόρηση του ελληνικού κοινοβουλίου και του λαού".

    Η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται λεπτομερώς στις εξελίξεις των τελευταίων ημερών για το θέμα αυτό και καταλήγει σημειώνοντας ότι ενώ η Ιερά Σύνοδος είχε ανακοινώσει από την Τετάρτη 18 Απριλίου την απόφασή της να ματαιώσει τη διεξαγωγή του δεύτερου διάπλου, «δύο ημέρες μετά η κυρία Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης εμφανίζεται όχι μόνον να το αγνοεί αλλά και να αποποιείται παντελώς του εγχειρήματος, που τελούσε υπό διερεύνηση ως την στιγμή της ματαίωσής του, μολονότι στις προηγηθείσες διαδικασίες της προπαρασκευαστικής Επιστημονικής Επιτροπής, για την διερεύνηση της δυνατότητας πραγματοποίησης δευτέρου Προσκυνηματικού Διάπλου, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εμπλεκομένων φορέων, καθώς και υπηρεσιών του ως άνω υπουργείου».

    Η κα Πετραλιά, την Παρασκευή στη Βουλή, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΝ, Γιάννη Δραγασάκη, διευκρίνισε ότι το πλοίο του ομίλου Louis επελέγη, σε συνεργασία με την Εκκλησία, ανάμεσα σε τρεις εταιρείες ύστερα από έρευνα αγοράς. Επίσης, έκανε γνωστό ότι φέτος έχει υποβληθεί από τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο πρόταση στο Υπουργείο για προσκυνηματικό τουρισμό, αλλά αυτή δεν έχει καν εξεταστεί.

    [04] Κοινωνία

    Στο νοσοκομείο μαθητές του Αρσακείου

    21/4/2007 10:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στο νοσοκομείο Καστοριάς νοσηλεύονται 20 μαθητές της Α Λυκείου του Β΄Αρσακείου Ψυχικού, με συμπτώματα δηλητηρίασης, και υποβάλλονται σε εξετάσεις. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για την κατάσταση της υγείας τους. Οι μαθητές πραγματοποιούσαν εκδρομή στη Φλώρινα, τις Πρέσπες και την Καστοριά.

    [05] Κόσμος

    Οι αναποφάσιστοι εκλέγουν πρόεδρο

    Η ώρα της κάλπης

    22/4/2007 9:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/4/2007 10:22:15 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC, Le Monde, Le Figaro, ΝΕΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Περίπου 43,5 εκατομμύρια Γάλλοι καλούνται σήμερα στις κάλπες για τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, που θεωρούνται οι πιο απρόβλεπτες των τελευταίων δεκαετιών, και με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ποιοι από τους 12 υποψήφιους θα κατακτήσουν τις δύο πρώτες θέσεις, που θα τους δώσουν το εισιτήριο για το β γύρο της 6ης Μαΐου. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδιναν μικρό προβάδισμα στον υποψήφιο της δεξιάς, Νικολά Σαρκοζί, έναντι της σοσιαλίστριας Σεγκολέν Ρουαγιάλ, ενώ με διαφορά 6 μονάδων ακολουθούν ο κεντρώος Φρανσουά Μπαϋρού και ο ακροδεξιός Ζαν - Μαρί Λεπέν. Πάντως, κοινή διαπίστωση είναι πως οι αναποφάσιστοι θα "εκλέξουν πρόεδρο", καθώς ανέρχονται περίπου στο 40% του εκλογικού σώματος. Σε συνεντεύξεις τους στην "Καθημερινή της Κυριακής, ο Νικολά Σαρκοζί τονίζει πως η Γαλλία πρέπει να κάνει τη μεγάλη ρήξη, ενώ ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο προτείνει η Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Οι κάλπες άνοιξαν στις 8.00 (τοπική ώρα) και θα κλείσουν 12 ώρες αργότερα, ενώ, οι Γάλλοι πολίτες που ζουν στα υπερπόντια διαμερίσματα και το εξωτερικό, ψήφισαν χθες Σάββατο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 1965 μέχρι σήμερα, κανένας υποψήφιος δεν έχει εκλεγεί από τον α' γύρο.

    Δύσκολες οι προβλέψεις

    Καθόλη την προεκλογική εκστρατεία, το σύνολο του Τύπου έκανε αναφορές στην πιθανότητα μιας νέας "έκπληξης" , όπως έγινε στις 21 Απριλίου του 2002, όταν η αριστερά αποκλείστηκε στον πρώτο γύρο από τον Ζαν - Μαρί Λε Πέν, κάτι το οποίο δεν είχε προβλέψει καμία σφυγμομέτρηση.

    Σύμφωνα με τις σφυγμομετρήσεις, η συμμετοχή στις εκλογές αναμένεται να είναι μεγάλη, κοντά στο 80% . Το ποσοστό αποχής αναμένεται είναι πολύ μικρό για τα γαλλικά δεδομένα, καθώς στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2002 ήταν 29%.

    Η μείωση της αποχής θα σημάνει μεγαλύτερη προσέλευση των ψηφοφόρων από τις λαϊκές κατηγορίες και αναμένεται να ευνοήσει τους υποψήφιους των μικρότερων κομμάτων.

    Πολιτικοί αναλυτές στο Παρίσι εκτιμούν ότι η προσέλευση στις κάλπες σήμερα θα είναι άνευ προηγουμένου, αντίστοιχη με αυτή του 1981, όπου το ποσοστό της αποχής ήταν μόλις 18,9%.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2002 έχει αυξηθεί κατά 4,3% ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων που είναι και το μεγαλύτερο ποσοστό από τις προεδρικές εκλογές του 1981.

    Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων θα έχουν στη διάθεσή τους γύρω στις 5.30 (ώρα Ελλάδος) τις πρώτες εκτιμήσεις από τα exit polls , αλλά απαγορεύεται να τα ανακοινώσουν πριν κλείσουν οι κάλπες.

    Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι bloggers, μεταξύ των οποίων ο Ζαν Μαρκ Μοραντινί, αλλά και κάποιες εταιρίες δημοσκοπήσεων στην Ελβετία και το Βέλγιο, που ήδη έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να γνωστοποιήσουν τα αποτελέσματα των exit polls πριν κλείσουν οι κάλπες.

    Δυναμικό παρόν από τις γυναίκες

    Οι υποψήφιοι που διεκδικούν την προεδρία της Γαλλίας καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα , από την άκρα Αριστερά, μέχρι την άκρα Δεξιά. Ανάμεσα στους 12 πολιτικούς που μάχονται για τον προεδρικό θώκο, υπάρχουν τέσσερις γυναίκες (αριθμός ρεκόρ), ένας οικοδόμος και ένας ταχυδρομικός υπάλληλος.

    O Νικολά Σαρκοζί και η Σεγκολέν Ρουαγιάλ , δικηγόροι και οι δύο, ασχολήθηκαν από νωρίς με την πολιτική.

    Νομικά σπούδασε και ο ακροδεξιός Ζαν - Μαρί Λεπέν , πολύ πριν γίνει επιχειρηματίας.

    Ο Φρανσουά Μπαϋρού , προέρχεται από αγροτική οικογένεια και το βιογραφικό του περιλαμβάνει κλασικές σπουδές.

    Ο οικοδόμος Ζεράρ Σεβαρντί , είναι η βασική φωνή του κόμματος των Εργατών.

    Ταχυδρομικός υπάλληλος είναι ο Ολιβιέ Μπεσανσενό , ο 32χρονος εκπρόσωπος της Κομμουνιστικής Λίγκας.

    Στις υποψηφιότητες και ο Ζοζε Μποβέ , σφοδρός πολέμιος της παγκοσμιοποίησης, γνωστός ως ο "αντικαπιταλιστής κτηνοτρόφος."

    Η αναισθησιολόγος Ντομινίκ Βουανέ εκπροσωπεί τους Πράσινους.

    Φωνές της αριστεράς, είναι η Μαρί Ζορζ Μπιφέ και η Αρλέτ Λαγκιγιέ , η οποία μπαίνει για έκτη και τελευταία φορά, στην προεκλογική κούρσα.

    Ο Φιλίπ ντε Βιλιέ ανήκει στο συντηρητικό χώρο ενώ το κόμμα των κυνηγών εκπροσωπεί ο Φρεντερίκ Νιού .

    [06] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στη Χιλή

    22/4/2007 11:47:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι αγνοούνται μετά τον σεισμό, μεγέθους 6,2 Ρίχτερ, που σημειώθηκε το Σάββατο στο νότιο τμήμα της Χιλής προκαλώντας διακοπές της ηλεκτροδότησης, κατολισθήσεις και μεγάλα κύματα στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Την ίδια ώρα, στα ανοιχτά των ακτών της χώρας, φωτιά ξέσπασε σε αλιευτικό σκάφος, με σημαία των Νήσων Φαρόων, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα μέλος του πληρώματος. Οκτώ από τους 100 ναύτες του σκάφους αγνοούνται.

    [07] Οικονομία

    Ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα

    21/4/2007 8:09:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Διακρατική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Τουρκίας και Ιταλίας αναμένεται να υπογράφει το προσεχές διάστημα για την επέκταση του φυσικού αερίου μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού προς την Ιταλία. Στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, με τον Τούρκο ομόλογό του στην Άγκυρα, τρίτο σταθμό της περιοδείας του, μετά τη Ρουμανία και την Βουλγαρία, αποφασίστηκε και η επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

    Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε το Σάββατο ο υπουργός Ανάπτυξης, το δεύτερο 15ημερο του Ιουλίου, οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας θα εγκαινιάσουν τον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου.

    Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζεται η σύνδεσή του με τον ελληνοιταλικό αγωγό μέσω τριμερούς συμφωνίας και πως, εντός του Ιουνίου, θα ξεκινήσει η δοκιμαστική διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων Ελλάδας και Τουρκίας.

    Τις επαφές του κ. Σιούφα σε Ρουμανία και Βουλγαρία απασχόλησε η περαιτέρω συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες της ανατολικής Βαλκανικής για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας. Ειδικότερα, συζητήθηκαν η πορεία της κατασκευής του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, αλλά και η ενίσχυση των ελληνικών επενδύσεων στις δύο αυτές χώρες.

    [08] Υγεία

    Νέο όπλο κατά της σκλήρυνσης

    22/4/2007 11:23:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα νέο πρωτοποριακό φάρμακο κυκλοφορεί από τις αρχές του μήνα και στη χώρα μας και δίνει ελπίδα σε ασθενείς που πάσχουν από πολλαπλή σκλήρυνση. Μειώνει την πιθανότητα επιδείνωσης της αναπηρίας κατά 54% και την ετήσια συχνότητα των υποτροπών κατά 68% σε δύο χρόνια. Είναι σε ενέσιμη μορφή, χορηγείται μία φορά το μήνα και η δαπάνη του καλύπτεται από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Συγκεκριμένα, περιέχει μία πολύ δραστική ουσία, ένα μονοκλωνικό αντίσωμα, που μπορεί να μην καταπολεμά τη νόσο, βελτιώνει όμως κατά πολύ την ποιότητα ζωής των ασθενών. Έχει διπλάσια δραστικότητα από τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα, για να μειώνει τις υποτροπές στη μορφή της νόσου που έχει υποτροπιάζουσα μορφή.

    Το φάρμακο αυτό μπλοκάρει ένα "κλειδί" που έχουν τα λεμφοκύτταρα για να μπαίνουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα και έτσι δεν δημιουργούν νέες εστίες της ασθένειας.

    Κατά τη διάρκεια των κλινικών μελετών, το φάρμακο δοκιμάστηκε και σε Έλληνες ασθενείς. Κανένας από τους ασθενείς δεν παρουσίασε ανεπιθύμητη ενεργεία, όλοι πήγαν καλά, χωρίς υποτροπές και εξέλιξη της αναπηρίας τους.

    Η αποτελεσματικότητα του ειδικά στις περιπτώσεις των πιο επιθετικών μορφών σκλήρυνσης δίνει σε γιατρούς και ασθενείς για πρώτη φορά μια ελπίδα ζωτικής σημασίας σε μια μάχη μέχρι πρότινος άνιση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 22 April 2007 - 8:52:24 UTC