Browse through our Interesting Nodes on the Environment Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-04-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αδιαπραγμάτευτη η διαφάνεια
  • [02] Κάλεσμα στον Συνασπισμό
  • [03] Ναυάγιο στα 130 μέτρα
  • [04] Καταγραφή ζημιών
  • [05] Βραβεία ευαισθησίας
  • [06] Ντοκουμέντο Έλληνα μετανάστη
  • [07] Καταθέτουν ύποπτοι
  • [08] Στον Πειραιά ο προαστιακός
  • [09] Θύμα διάρρηξης ο Γ. Κουμουτσάκος
  • [10] Ουρές στο ΤΕΒΕ για ρύθμιση χρεών
  • [11] Συνεχίζονται οι έρευνες
  • [12] Πολύνεκρες επιθέσεις στην Αλγερία
  • [13] Κατηγορίες ΗΠΑ σε Ιράν
  • [14] Συγκινητική χειρονομία Έλληνα προξένου
  • [15] Συγκεκαλυμμένη αμνηστία για τον Σιράκ (;)
  • [16] Εξερράγη η Αίτνα
  • [17] "Λουκέτο" σε πυρηνικό αντιδραστήρα
  • [18] Kινητοποιήσεις άκληρων αγροτών
  • [19] Σρι Λάνκα: Αιματηρές συγκρούσεις
  • [20] "Υπερβάλλον ζήλος" στο Ιράκ
  • [21] Δύσκολη ενεργειακή χρονιά
  • [22] Παράταση για το αέριο
  • [23] Πτώση του "μαύρου χρυσού"
  • [24] Εσκουντέ: "Δύσκολη η ρεβάνς"
  • [25] Θέλει να παίξει ο Μπορόβσκι
  • [26] Oχι στο σύνδρομο του "γιο-γιο"
  • [27] Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με καθετήρα
  • [28] Ελπιδοφόρα θεραπεία με βλαστοκύτταρα
  • [29] Νερό στον πλανήτη "HD209458b"
  • [30] Το τρεις…εξαμαρτείν πληρώνεται
  • [31] Συναυλίες για την προστασία του κλίματος
  • [32] Τέλος στη δικαστική διαμάχη
  • [33] Εταιρεία παραγωγής για την Χάγιεκ

    [01] Πολιτική

    Ενημέρωση της Βουλής

    Αδιαπραγμάτευτη η διαφάνεια

    11/4/2007 2:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 10:47:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πρωτοβουλία ενημέρωσης της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής για την υπόθεση των ομολόγων, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά από τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη με τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή. "Η διαφάνεια είναι αδιαπραγμάτευτη για την Κυβέρνηση", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος το απόγευμα συναντήθηκε με τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, με θέμα τις αλλαγές, που προωθεί η Κυβέρνηση στη λειτουργία των ασφαλιστικών οργανισμών. Μετά την συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις, αλλά σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση, θα υπάρξει πρωτοβουλία για θεσμική θωράκιση και διαφάνεια στα ασφαλιστικά ταμεία. Την ερχόμενη βδομάδα θα είναι έτοιμο το πόρισμα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σχετικά με το θέμα των ομολόγων και οι όποιες αλλαγές στις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων, θα γίνουν μετά απο την δημοσιοποίησή του. Ο κ. Αλογοσκούφης με επιστολή του στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα, ζήτησε τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, προκειμένου να ενημερώσει τα μέλη της σχετικά με την υπόθεση των επενδύσεων των Ταμείων σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου.

    Απόδοση ευθυνών όπου χρειάζεται

    "Η διαφάνεια και η προστασία του δημόσιου συμφέροντος είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να φοβηθεί από την υπόθεση των ομολόγων", τόνισε ο κ. Αλογοσκούφης, κάνοντας λόγο για "μυθεύματα και ανακρίβειες" σχετικά με αυτή την υπόθεση.

    Όπως είπε ο υπουργός Οικονομίας, τα όποια προβλήματα ανέδειξε η Κυβέρνηση θα αντιμετωπιστούν και σε θεσμικό επίπεδο, αλλά και για να αποδοθούν ευθύνες όπου χρειάζεται.

    "Φουρτούνα" χαρακτήρισε ο υπουργός Μεταφορών, Μιχάλης Λιάπης, το θόρυβο που έχει δημιουργηθεί γύρω απο τα ομόλογα, σημειώνοντας ότι δεν συμφωνεί με τα στελέχη εκείνα που μιλούν πιεστικά και γενικά για πρωτοβουλίες από τον Κώστα Καραμανλή.

    Από πλευράς του ΠΑΣΟΚ, η βουλευτής Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, τόνισε ότι 24 ταμεία επένδυσαν σε ομόλογα υψηλού ρίσκου έχοντας κεντρική κατεύθυνση και υποστήριξε ότι οι πολιτικές ευθύνες βαρύνουν τους υπουργούς Αλογοσκούφη και Τσιτουριδη, αλλά και τον Πρωθυπουργό, στο βαθμό που δεν παίρνει κανένα μέτρο.

    Σχετικά με το θέμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε ότι "στην Ελλάδα βιώνουμε τον πιο άγριο καπιταλισμό και την κερδοσκοπία σε βάρος του Δημοσίου", και πρότεινε άμεση αποκατάσταση των ζημιών, νέο θεσμικό σύστημα που θα εποπτεύει τα ταμεία, και δημιουργία Εξεταστικής Επιτροπής που θα ελέγξει την όλη υπόθεση.

    Πολιτική ένταση

    Με αλλεπάλληλες δηλώσεις, που έκανε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου και την απάντηση του κυβερνητικού εκπρόσωπου Θόδωρου Ρουσόπουλου, συνεχίστηκε η κόντρα κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα των ταμείων. Αρχικά ο κ. Ευθυμίου δήλωσε ότι: "Ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος μόλις επέστρεψε από την Αυστραλία, προφανώς υποκρίνεται ότι είναι ακόμα στην Αυστραλία. Μόνο έτσι μπορούν να εξηγηθούν όσα σήμερα είπε, μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, όπου περίπου εμφάνισε ότι δεν συμβαίνει τίποτα στην υπόθεση λεηλασίας των Ταμείων" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου. Ο κ. Ευθυμίου έκανε λόγο για "οργανωμένη λεηλασία των Ταμείων, με δυο πυλώνες συνέργιας και συνευθύνης, που είναι το Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και το Υπουργείο Απασχόλησης", προσθέτοντας, ότι απαιτείται η εις βάθος διερεύνηση της υπόθεσης και η απόδοση των ευθυνών, η ανάληψη της "δεδομένης βαριάς πολιτικής ευθύνης της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή", και η "ανταπόκριση στο αίτημα των εκατομμυρίων ασφαλισμένων, που είναι να γυρίσουν πίσω τα λεφτά στα ταμεία".

    Aπάντηση Ρουσόπουλου Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ, Π. Ευθυμίου δήλωσε ότι «η αλήθεια είναι πράγματι αμείλικτη, γιατί σε αντίθεση με το ΠΑΣΟΚ που έχει ταυτιστεί με την συγκάλυψη και την ατιμωρησία, η Κυβέρνηση Καραμανλή φέρνει τα πάντα στο φως και οδηγεί τους πάντες στη Δικαιοσύνη".

    Αργά το βράδυ ο κ.Ευθυμίου επανήλθε με νέα δήλωση απάντηση στον κ. Ρουσόπουλο τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι: "η κυβέρνηση Καραμανλή που ομιλεί περί φωτός, έχει αριστεύσει στη συσκότιση. Η ΝΔ δήθεν αποκαλύπτει ό, τι αποκαλύπτεται με πρωτοβουλία άλλων".

    [02] Πολιτική

    Από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

    Κάλεσμα στον Συνασπισμό

    11/4/2007 12:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 3:08:35 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Άνοιγμα στο Συνασπισμό κάνει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Στο δεύτερο μέρος της συνέντευξής του στην εφημερίδα "Τα Νέα", δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει ισχυρή ομάδα που θα διαδεχθεί τη ΝΔ στην εξουσία και σημειώνει ότι θα αξιοποιήσει όλα τα στελέχη που δεσμεύονται σε στόχους, προτεραιότητες, αλλά και πρακτικές διαφάνειας και ήθους. "Η δίκαιη κοινωνία και η αναδιανομή του πλούτου θα είναι οι προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ εφ όσον κερδίσει τις εκλογές", τονίζει ο κ. Παπανδρέου, ενώ επιτίθεται στο ΚΚΕ, το οποίο κατηγορεί ότι στο όνομα του δικομματισμού συγκαλύπτει και επιμερίζει τις ευθύνες της ΝΔ.

    [03] Κοινωνία

    Στόχος ο περιορισμός της ρύπανσης

    Ναυάγιο στα 130 μέτρα

    11/4/2007 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 11:40:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα και η δεύτερη κατάδυση του βαθυσκάφους «Θέτις», το οποίο καταγράφει εικόνες από το ναυάγιο του Sea Diamond στο λιμάνι της Σαντορίνης. Το ναυάγιο έχει σταθεροποιηθεί στα 130 μέτρα - μέσο βύθισμα - με την πρύμνη πλαγιαστά. Είναι δυνατή η απάντληση του πετρελαίου, αλλά είναι αδύνατο να μπουν δύτες μέσα, λόγω μεγάλου βάθους. Όπως προκύπτει από τις πρώτες εικόνες, έχει καταστραφεί η γέφυρα του πλοίου, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο να βρεθεί το "μαύρο κουτί", στο οποίο περιέχονται σημαντικά στοιχεία για τους διαλόγους του πλοιάρχου κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα και τις επιλογές στις οποίες επέλεξε να κάνει. Οι εικόνες από τις κάμερες του υποβρύχιου, αναμένεται να δώσουν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τη βύθιση του κρουαζιερόπλου. Η διαδικασία εποπτεύεται από Εισαγγελέα, καθώς το οπτικό υλικό θα συμπεριληφθεί στο προανακριτικό υλικό. Σε ευρεία σύσκεψη στο Επαρχείο της Σαντορίνης συμμετείχε την Τετάρτη ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Η προστασία του περιβάλλοντος και η ανεύρεση των δύο αγνοουμένων, είναι δύο θέματα σε εκκρεμότητα τόνισε ο κ. Κεφαλογιάννης. Την ίδια ώρα μαίνεται η αντιπαράθεση της εταιρείας και των λιμενικών αρχών για το ποιός έδωσε την εντολή να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πορεία το πλοίο μετά την πρόσκρουση. Συνεδριάζει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο στη Σαντορίνη, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις, ενώ νέες καταθέσεις δίνουν οι λεμβούχοι σε αξιωματικό - εκπρόσωπο του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Γραπτή δήλωση της 43χρονης Γαλλίδας

    Τις δραματικές στιγμές που έζησε αμέσως μετά την πρόσκρουση του "Σι Ντάιαμοντ" στα βράχια περιγράφει σε επιστολή της προς το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, η 43χρονη Αν Αλέν, της οποίας ο 46χρονος σύζυγος και η 16χρονη κόρη αγνοούνται. "Σε καμία στιγμή δεν ένοιωσε κάποιος από εμάς τρόμο. Ακόμη και όταν το νερό ξεκίνησε να περνάει κάτω από την πόρτα της καμπίνας πιστέψαμε ότι είχε ξεχειλίσει η πισίνα, επειδή είχε πολύ κόσμο και δεν ανησυχήσαμε έτσι ώστε να λάβουμε περισσότερα μέτρα και κλείσαμε την πόρτα". Στη συνέχεια, όπως γράφει στην επιστολή της η κ. Αλέν, το επίπεδο του νερού ανέβαινε με μεγάλη ταχύτητα και ήταν αδύνατο να ανοίξουν την πόρτα. Τηλεφώνησε στη ρεσεψιόν και της απάντησαν να μην μετακινηθούν και ότι θα στείλουν αμέσως κάποιον από το πλήρωμα. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο η τρομερή πίεση του νερού άνοιξε την πόρτα και ένα τεράστιο κύμα πλημμύρισε την καμπίνα. Η ίδια έκανε βουτιά μέσα στο νερό, έβγαλε στη συνέχεια το κεφάλι για να πάρει λίγο αέρα και ξαναβούτηξε προς τις σκάλες. "Δεν ένοιωσα ικανή να επιστρέψω πίσω και γνωρίζοντας ότι η κόρη μου και ο σύζυγός μου, είναι καλοί κολυμβητές αποφάσισα να κατευθυνθώ προς τα πάνω , να ψάξω για τον γιό μου, που βρισκόταν στο κατάστρωμα και να καλέσω σε βοήθεια". Η κ Αλέν στην επιστολή της αναφέρει ότι περίπου στις τέσσερις και μισή ενημέρωσε τον υπεύθυνο της κρουαζιέρας αλλά και μέλη του πληρώματος για το τί συνέβη.

    Συνεχίζονται οι διαδικασίες απορρύπανσης

    Συνεχίζονται οι διαδικασίες απορρύπανσης της περιοχής από τα πετρελαιοειδή του πλοίου.

    Στην σύσκεψη που έγινε στο Επαρχείο της Σαντορίνης υπό τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, οι τοπικοί φορείς έθεσαν εξαρχής το πρόβλημα της ενδεχόμενης ρύπανσης και άλλων ακτών της Σαντορίνης εκτός από αυτήν όπου βυθίστηκε το κρουαζιερόπλοιο. Κοινή εκτίμηση όλων των επιστημόνων, είναι ότι η απάντληση πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σύντομα...ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος οικολογικής καταστροφής. Η κατάσταση προς το παρόν είναι υπό έλεγχο καθώς οι περίπου 450 τόνοι πετρελαίου παραμένουν εγκλωβισμένοι στο βυθισμένο πλοίο, ενώ ο καιρός είναι σύμμαχος. Το σημείο όμως όπου έχει βυθιστεί το πλοίο, όπως λένε αρμόδιοι, είναι ευάλωτο σε μικρά ρεύματα. Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η εταιρεία, έχει ήδη γίνει συλλογή 430 τόνων πετρελαίου, μαζί με νερό, από αυτό που έχει βγει στην επιφάνεια, ενώ αν χαλάσει ο καιρός, δεν θα πρέπει με τίποτα να χρησιμοποιηθούν χημικά απορρυπαντικά, διότι θα δημιουργηθεί σοβαρό πρόβλημα στο περιβάλλον και το βυθό. Οι έρευνες για την εκτίμηση της κατάστασης θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης, υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθεια του Υπουργείου στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί το θέμα της ρύπανσης, ενώ μετέβη στον τόπο του ναυαγίου και επέβλεψε τις έρευνες του βαθυσκάφους, αλλά και την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης.

    Ο Υπουργός τόνισε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για την απορρύπανση της περιοχής εκτιμώντας ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

    Στις εργασίες απορρύπανσης της περιοχής του ναυαγίου παίρνουν μέρος πέντε ειδικά σκάφη ενώ έχουν τοποθετηθεί και υδατοφράγματα για να αντιμετωπιστεί η κηλίδα πετρελαίου που έχει προκληθεί από το ναυάγιο.

    Ο κ . Κεφαλογιάννης ανακοίνωσε ότι από το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών θα διενεργούνται καθημερινά μετρήσεις για τον έλεγχο και την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος της περιοχής.

    Την ερχόμενη Τρίτη, ο κ Κεφαλογιάννης θα ενημερώσει την αρμόδια επιτροπή της Βουλής για το συμβάν, ενώ θα γίνει και σύσκεψη στο ΥΕΝ για τις περαιτέρω ενέργειες.

    Τι υποστηρίζει η πλοιοκτήτρια εταιρεία

    Την ίδια ώρα μαίνεται η αντιπαράθεση της εταιρείας και των λιμενικών αρχών για το ποιός έδωσε την εντολή να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη πορεία το πλοίο μετά την πρόσκρουση.

    Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αρχιπλοίαρχος της "Lois Hellenic Cruises" κ. Γιώργος Κουτένας τόνισε ότι δεν γνωρίζει ποιος έδωσε εντολή να ρυμουλκηθεί το πλοίο στο συγκεκριμένο σημείο, επισημαίνοντας ότι διαταγή της εταιρείας ήταν να μην απομακρυνθεί πλέον των 150 μέτρων από τη στεριά.

    Επίσης τόνισε με έμφαση ότι προτεραιότητα του πλοιάρχου αλλά και εντολή της εταιρείας προς αυτόν ήταν να δοθεί προτεραιότητα στις ανθρώπινες ζωές.

    Ο εκπρόσωπος της πλοιοκτήτριας εταιρείας, τόνισε επίσης πως το πλοίο ήταν αξιόπλοο και εφοδιασμένο με τα απαραίτητα σωστικά μέσα για 2.111 επιβαίνοντες. "Τις τελευταίες εβδομάδες το πλήρωμα πραγματοποίησε ασκήσεις εγκατάλειψης ενώ το πλοίο εποπτευόταν από έναν από τους πιο αυστηρούς παγκοσμίως νηογνώμονες" πρόσθεσε.

    Όπως υποστήριξε η τελευταία άσκηση εγκατάλειψης του πλοίου είχε γίνει μια ημέρα πριν το ατύχημα, πριν αυτό αποπλεύσει από την Ρόδο.

    Όσον αφορά την βύθιση του πλοίου, ο κ. Κουτενάς δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο του ανθρώπινου λάθους αφού όπως τόνισε το 75% των ναυτικών ατυχημάτων γίνονται από ανθρώπινα λάθη.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση

    Ευθύνες στην κυβέρνηση για τον χειρισμό της επιχείρησης επέρριψαν ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμός.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ ζητά να λάμψει όλη η αλήθεια για την ακριβή φύση του ναυαγίου, τονίζοντας ότι υπάρχει ιδιαίτερη πολιτική ευθύνη του υπουργού Ναυτιλίας.

    "Η λέξη παραίτηση είναι πλέον πολύ λίγη. Το νομικό πλαίσιο, με προεδρικό διάταγμα του 2002 αλλά και με νόμο του 2006 αναθέτει την ευθύνη για τη ρυμούλκηση και την επιθαλάσσια αρωγή στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ο κ. Κεφαλογιάννης είτε έχει άγνοια των νόμων είτε παρέδωσε ενσυνειδήτως τους χειρισμούς στην εταιρία, είτα είναι δικοί του οι χειρισμοί για το ναυάγιο" επισήμανε ο κ. Ευθυμίου.

    "Να αναληφθούν ευθύνες σχετικά με την έκβαση της όλης επιχείρησης η οποία παρότι έγινε σε ιδανικές συνθήκες από άποψη καιρού κατέληξε όμως να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα και να βρεθεί στο βυθό το πλοίο", τόνισε από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος.

    Αναφερόμενη στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει το συμβάν στον τουρισμό, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πετραλιά τόνισε ότι ο ελληνικός τουρισμός είναι ισχυρός και δεν πρέπει να πλήττεται από τέτοιου είδους γεγονότα.

    Τα ΜΜΕ των ΗΠΑ για το ναυάγιο

    Με ανταποκρίσεις ειδησεογραφικών πρακτορείων, τα ΜΜΕ των ΗΠΑ, συνεχίζουν να αναφέρονται στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου στη Σαντορίνη. Μεταξύ άλλων, φιλοξενούνται δηλώσεις του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος επεσήμανε ότι "η πετρελαιοκηλίδα βρίσκεται υπό έλεγχο. Ο μηχανισμός διάσωσης λειτούργησε άψογα και για τα αίτια του συμβάντος, πιο πιθανό είναι το ανθρώπινο λάθος", όπως τόνισε, προσθέτοντας ότι "οι προσπάθειές μας τώρα εντείνονται στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανακάλυψη των δυο αγνοουμένων". Επίσης, φιλοξενούνται δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Ανδρέα Θεοφίλου, ο οποίος ανέφερε ότι "υπάρχουν τρία κυκλικά πλωτά φράγματα συνολικού μήκους ενός μιλίου περίπου και τα σκάφη καθαρισμού εργάζονται νυχθημερόν. Χθες το βράδυ, περίπου 50 τόνοι πετρελαίου διέρρευσαν από το πλοίο". Ο συντονιστής της προσπάθειας καθαρισμού της πετρελαιοκηλίδας, περιβαλλοντολόγος Βασίλης Μαμαλούκας, δήλωσε ότι "πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεχτικοί. Εάν αλλάξουν οι καιρικές συνθήκες θα πρέπει να αναθεωρήσουμε όλη την επιχείρηση. Δεν περιμένουμε μεγάλη διαρροή από το σκάφος, οπότε από αυτή την πλευρά μπορούμε να πούμε ότι είμαστε αισιόδοξοι". Ο επικεφαλής του ΙΘΑΒΙΚ Γεώργιος Χρόνης τόνισε: "Η διαρροή καυσίμων δεν είναι σημαντική, είναι ακόμη επικίνδυνο για τους δύτες να εισέλθουν στο πλοίο".

    [04] Κοινωνία

    Στην Αιτωλοκαρνανία

    Καταγραφή ζημιών

    11/4/2007 8:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 3:16:17 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ήρεμη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι της Αιτωλοκαρνανίας μετά τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις, έως και 5,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, με επίκεντρο τη λίμνη Τριχωνίδα. Σε παλαιές κατοικίες, στο Γυμνάσιο Θέρμου και το δημαρχείο Κάτω Μακρυνούς περιορίζονται οι μεγάλες ζημιές. Τα δύο κτίρια κρίθηκαν επικίνδυνα και στο Θέρμο θα μεταφερθούν, το συντομότερο δυνατόν, 12 λυόμενες αίθουσες διδασκαλίας, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε ότι, αν χρειαστεί, θα γίνει και μεταστέγαση μαθητών. Οι σεισμολόγοι εμφανίζονται επιφυλακτικοί και παρακολουθούν με προσοχή το φαινόμενο. Από την Τρίτη, κλιμάκια της Υπηρεσίας Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του ΟΣΚ , πραγματοποιούν ελέγχους στα οικήματα και στα σχολεία. Σημαντικές ζημιές υπέστη και το υδραγωγείο Μακρυνείας, ωστόσο από το μεσημέρι αναμένεται να αρχίσει η υδροδότηση στα χωριά της περιοχής, καθώς άρχισαν οι εργασίες για την αποκατάσταση της βλάβης στον κεντρικό αγωγό που έσπασε από το σεισμό. "Όλες οι δονήσεις σημειώνονται σε μία περιορισμένη ζώνη, στην περιοχή της Τριχωνίδας", επεσήμανε στη ΝΕΤ ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Γιώργος Σταυρακάκης, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων σεισμών, μικρότερου μεγέθους.

    [05] Κοινωνία

    Διεθνές συνέδριο στη Θεσσαλονίκη

    Βραβεία ευαισθησίας

    11/4/2007 10:20:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με δύο βραβεύσεις στην πρώτη γυναίκα διευθύντρια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, στη Γενεύη, Χάρης Μπρισίμη, και στην 11χρονη μαθήτρια του Πειραματικού Σχολείου του ΑΠΘ, Φωτεινή Δερβίση, για έκθεση που έγραψε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ξεκίνησε σήμερα στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης, το έκτο διεθνές συνέδριο προσομοίωσης των Οργάνων των Ηνωμένων Εθνών, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (ThessISMUN). Το φετινό συνέδριο προσομοίωσης είναι αφιερωμένο στην Χάρη Μπρισίμη, που υπήρξε και η πρώτη πρόεδρος του Ελληνικού Συμβουλίου για τους πρόσφυγες στην Αθήνα, για την πολύχρονη κοινωνική της προσφορά στην προστασία των προσφύγων. Η ανθρωπιστική αποστολή της ξεκίνησε στη γερμανική κατοχή, προσφέροντας τρόφιμα στις φτωχές οικογένειες κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Γεννήθηκε στο Βόλο και έως το 1950 ολοκλήρωσε ανώτατες σπουδές στην κοινωνιολογία στο εξωτερικό. Διετέλεσε σύμβουλος προγραμμάτων κοινωνικής πρόνοιας στο Υπουργείο Συντονισμού της Ελλάδας και το 1955 υπεύθυνη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα, από όπου προωθήθηκε (1978) στη θέση της πρώτη διευθύντριας του οργανισμού, στη Γενεύη. Το 1981, έχοντας συνταξιοδοτηθεί, έλαβε διεθνές βραβείο για τη συμβολή της στην αποφυγή ανθρωπιστικής καταστροφής από τους πρόσφυγες του Βιετνάμ. Το 1989 ίδρυσε και υπηρέτησε ως πρώτη πρόεδρος, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, την μοναδική MKO στην Ελλάδα που ασχολείται με ζητήματα προσφύγων.

    Συνέδριο ειρήνης

    Η 11χρονη μαθήτρια διακρίθηκε για την γραπτή της έκθεση στην αγγλική γλώσσα, ανάμεσα σε περίπου 1.000 υποψήφιους από όλο τον κόσμο. Ο διαγωνισμός ήταν πρωτοβουλία του γραφείου της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Στο επίκεντρο της έκθεσης της Φωτεινής βρέθηκε ένας άστεγος που η μαθήτρια συναντούσε καθημερινά έξω από το σπίτι της. Η μαθήτρια αναφέρθηκε στην στέρηση του δικαιώματός του στην εργασία, την στέγη και την τροφή και επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα προστασίας για τα δικαιώματα των ανθρώπων. Στο συνέδριο συμμετέχουν 300 φοιτητές από 22 τμήματα πανεπιστημίων της Ελλάδας και του εξωτερικού, που εκπροσωπούν περίπου 75 κράτη - μέλη των Ηνωμένων Εθνών. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία που διοργανώνεται στην Ελλάδα από το πανεπιστήμιο Μακεδονίας, ενώ παρόμοια συνέδρια έχουν γίνει θεσμός σε περίπου 170 πόλεις σε όλο τον κόσμο. Στόχος είναι ο διάλογος και η συναίνεση μέσω ειρηνικών διαδικασιών, η εξοικείωση με διεθνή θέματα και διαφορετικές απόψεις άλλων χωρών.

    [06] Κοινωνία

    Ντοκουμέντο Έλληνα μετανάστη

    11/4/2007 6:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 6:49:59 μμ)

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: AΠΕ

    Φιλοξένησε χιλιάδες Ελλήνων μεταναστών, πριν αυτοί ενταχθούν στην αγορά εργασίας και εγκατασταθούν στις πόλεις. Εκεί τους έγιναν μαθήματα γλώσσας, επαγγελματικής κατάρτισης και ιατρικές εξετάσεις. Εκεί διάβασαν τα πρώτα γράμματα που τους έστειλαν από την πατρίδα, έκλαψαν από νοσταλγία, αναρωτήθηκαν αν έκαναν την καλύτερη επιλογή, με το να μεταναστεύσουν. Ο λόγος για την "Μπονεγκίλα", το στρατόπεδο φιλοξενίας μεταναστών στην Αυστραλία, που εδώ και χρόνια δεν λειτουργεί πιά, παρά μόνο σαν μουσείο μεταναστευτικής πολιτικής. Οι αναμνήσεις αυτές, με εξαίρεση σποραδικά δημοσιεύματα σε ομογενειακές εφημερίδες της Αυστραλίας, δεν είχαν καταγραφεί με συστηματικό τρόπο, κάτι που δεν ισχύει πια, μετά την κυκλοφορία ενός ενδιαφέροντος βιβλίου, με τις αναμνήσεις ενός παλιού φιλοξενούμενου της "Μπονεγκίλα".

    Στην Μελβούρνη πραγματοποιήθηκε η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Ζαχαρία Βογιατζόπουλου, «Η Ζωή στη Μπονεγκίλα - Ένας Μετανάστης θυμάται», από τον υπουργό Τουρισμού και βοηθού του πολιτειακού πρωθυπουργού της Βικτόριας σε θέματα πολυπολιτισμού, Ντάνιελ Άντριους. Το βιβλίο του κ. Βογιατζόπουλου είναι μία καταγραφή των προσωπικών εμπειριών του στο κέντρο υποδοχής μεταναστών της Μπονεγκίλα, στο οποίο φιλοξενήθηκαν πάνω από 40.000 χιλιάδες Έλληνες την περίοδο 1947-1972. Ο συγγραφέας υπήρξε διοικητικό στέλεχος του κέντρου και από τη θέση αυτή βοήθησε χιλιάδες Ελλήνων να εγκατασταθούν στο κέντρο και να αντιμετωπίσουν τις πρώτες δυσκολίες του ξενιτεμού. Επιλεκτικά ο κ. Βογιατζόπουλος έχει συμπεριλάβει στο βιβλίο του και τις εμπειρίες πολλών Ελλήνων μεταναστών, που πέρασαν από το κέντρο κατά τα πρώτα χρόνια της μαζικής μετανάστευσης από την Ελλάδα, ιστορίες-ντοκουμέντα για την αντιμετώπιση των νεοφερμένων από το αυστραλιανό κράτος, την αγωνία των ομογενών για αποκατάσταση και την πορεία τους μετά την απομάκρυνσή τους από το κέντρο. Το βιβλίο περιλαμβάνει, επίσης, πολυάριθμες φωτογραφίες, πολλές από τις οποίες δημοσιεύονται πρώτη φορά.

    [07] Κοινωνία

    Για τη δολοφονία του νεαρού οπαδού

    Καταθέτουν ύποπτοι

    11/4/2007 3:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 11:03:33 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Τρία στελέχη του συνδέσμου οπαδών του Ολυμπιακού "Θύρα 7", εκ των οποίων ο ένας είναι και μέλος του ΔΣ της ΠΑΕ, θα κληθούν να καταθέσουν στην Ασφάλεια Αττικής για τη συμπλήρωση της δικογραφίας που σχηματίζεται για το φόνο του 25χρονου οπαδού του Παναθηναϊκού στα επεισόδια της Παιανίας. Ήδη στην Ασφάλεια οδηγήθηκαν και έδωσαν κατάθεση δυο στελέχη των συνδέσμων από το Κερατσίνι και τα Μανιάτικα, οι οποίοι κατονομάζονται ως οι βασικοί πρωταγωνιστές των επεισοδίων που κατέληξαν στο φόνο. Επίσης καταρρίφθηκε το άλλοθι που προέβαλε ο ταξιτζής τον οποίο υποδεικνύουν μάρτυρες, ως έναν από αυτούς που κτύπησαν με μαχαίρι τον 25χρονο. Γι αυτό και θα κληθεί να δώσει συμπληρωματική κατάθεση. Η δικογραφία αναμένεται ότι θα σταλεί στον εισαγγελέα το Σάββατο ή το αργότερο τη Δευτέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα εκδοθούν εντάλματα σύλληψης.

    Διυπουργική επιτροπή για τη βία

    Συνεδριάζει αύριο στις 11 το πρωί η διυπουργική επιτροπή υπό τον Κώστα Καραμανλή για τη βία στα γήπεδα. Επίσης αύριο το πρωί, σε χώρο του Ολυμπιακού Σταδίου παρουσία του Υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού Γιώργου Ορφανού, θα συναντηθούν εκπρόσωποι και μηχανικοί των εμπλεκομένων φορέων, για την τοποθέτηση των συστημάτων ηλεκτρονικής εποπτείας αγωνιστικών χώρων (κάμερες). Παράλληλα θα ξεκινήσουν οι εργασίες, στο χώρο που θα εγκατασταθεί το ένα, εκ των δύο Εθνικών Κέντρων Εποπτείας. Στόχος είναι το Ο.Α.Κ.Α. να είναι πλήρως θωρακισμένο, για τον τελικό του Champions League, που θα γίνει στις 23 Μαΐου.

    Αντίθετοι οι φίλαθλοι

    Την αντίθεσή τους στα μέτρα που πήρε η πολιτεία για την καταπολέμηση της βίας, εξέφρασαν τα μέλη της ομοσπονδίας συνδέσμων φιλάθλων Ελλάδας. Σε σχετική συνέντευξη τύπου, επεσήμαναν τη βεβαιότητά τους πως οι σύνδεσμοι δε θα κλείσουν και ζήτησαν από την πολιτεία να τους δώσει την ευκαιρία να συμβάλλουν στην καταπολέμηση του φαινομένου της βίας.

    [08] Κοινωνία

    Θα ολοκληρωθεί τον Μάιο

    Στον Πειραιά ο προαστιακός

    11/4/2007 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 1:30:07 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο του Προαστιακού από το Σιδηροδρομικό Σταθμό Αθηνών-στον Σταθμό Λαρίσης έως τον Πειραιά, πραγματοποίησε την Τετάρτη, ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, με επιβάτες τον και δημοσιογράφους. Στη διαδρομή ο Προαστιακός έκανε στάσεις για επιθεώρηση από τον κ. Λιάπη των εν εξελίξει έργων στους ενδιάμεσους σταθμούς. Το έργο θα ολοκληρωθεί στα τέλη Μαΐου, οπότε το πρώτο λιμάνι της χώρας θα συνδέεται απευθείας με το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και η διαδρομή θα διαρκεί μόλις 50 λεπτά. Αντίστοιχα θα γίνει πιο σύντομη και η διαδρομή από τον Πειραιά προς την Κόρινθο και θα διαρκεί μιάμιση ώρα.

    Σημαντικό και πολυδιάστατο έργο

    Ο υπουργός Μεταφορών επιθεώρησε τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στους ενδιάμεσους σταθμούς Λεύκα, Ρέντη και Ρουφ και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους ρυθμούς προόδου των έργων.

    Το δρομολόγιο Πειραιάς - Αεροδρόμιο θα έχει διάρκεια περίπου 50 λεπτά και σε πρώτη φάση θα εκτελούνται δυο δρομολόγια ανά ώρα, με κατεύθυνση, εναλλακτικά προς το αεροδρόμιο και την Κόρινθο.

    Η ταχύτητα που θα αναπτύσσουν τα τρένα στο τμήμα Πειραιάς - Σταθμός Λαρίσης θα είναι περίπου 80 χιλιόμετρα την ώρα. Οταν ολοκληρωθεί το έργο της υπογειοποίησης της γραμμής, οι ταχύτητες θα είναι πολύ μεγαλύτερες.

    Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Προαστιακός ΑΕ, η λειτουργία του συγκεκριμένου τμήματος θα αυξήσει κατά 100% την επιβατική κίνηση του προαστιακού και από 15.000 επιβάτες που διακινούνται ημερησίως θα αυξηθούν στους 30.000. Το εισιτήριο για το τμήμα Πειραιάς - Σταθμός Λαρίσης θα είναι το ισχύον αστικό εισιτήριο των 0,70 ευρώ.

    Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μεταφορών τόνισε πως "η επέκταση του προαστιακού στον Πειραιά είναι ένα σημαντικό και πολυδιάστατο έργο, καθώς συνδέει το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, παρέχοντας ταχύτατη πρόσβαση από και προς τη νησιωτική Ελλάδα τόσο για τους Έλληνες πολίτες, όσο και για τους επισκέπτες από το εξωτερικό. Κάποιοι αμφισβητούσαν ότι το έργο αυτό θα μπορέσει ποτέ να τελειώσει, αλλά σε ενάμιση μήνα ξεκινάει η λειτουργία του, ενώ στο τέλος Ιουνίου θα λειτουργήσει και η επέκταση του προαστιακού προς το Κιάτο".

    "Στόχος της κυβέρνησης είναι η ασφαλής και φθηνή μετακίνηση του πολίτη, για το λόγο αυτό η τιμή των εισιτηρίων δεν θα αυξηθεί φέτος", τόνισε ο υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε πως τα εισιτήρια στην Ελλάδα είναι τα πιο φθηνά στην Ευρώπη.

    [09] Κοινωνία

    Θύμα διάρρηξης ο Γ. Κουμουτσάκος

    11/4/2007 11:28:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Θύμα διάρρηξης έπεσε, τα ξημερώματα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος. Άγνωστοι μπήκαν στο σπίτι του, στη Νέα Ερυθραία από ανασφάλιστο παράθυρο και αφαίρεσαν από την τσάντα της γυναίκας του, δύο χιλιάδες ευρώ και χίλια από τον ίδιο, ενώ πήραν και άλλα αντικείμενα. Διάρρηξη σημειώθηκε και στην Πεντέλη, σε πολυτελή κατοικία, στην οποία οι δράστες μπήκαν, αφού παραβίασαν την εξώπορτα. Αφαίρεσαν χρήματα και το αυτοκίνητο της οικογένειας.

    [10] Κοινωνία

    Ουρές στο ΤΕΒΕ για ρύθμιση χρεών

    11/4/2007 11:20:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πολύωρη αναμονή και την Τετάρτη, σε υποκαταστήματα του ΤΕΒΕ, για τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να ρυθμίσουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, καθώς η προθεσμία λήγει την Παρασκευή 13 Απριλίου. Η καθυστέρηση επιβαρύνεται και από το φόρτο στη μηχανοργάνωση, που προέκυψε μετά την ενοποίηση των ταμείων ΤΕΒΕ, ΤΣΑ και ΤΑΕ.

    [11] Κοινωνία

    Στη Σαντορίνη

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    11/4/2007 9:56:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 5:00:39 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα κατάδυση θα επιχειρήσει σήμερα το ρομποτικό σκάφος του Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Sea Diamond, για να συλλέξει νέα στοιχεία, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα να κατέβουν δύτες και να μπουν στο κουφάρι του για να αναζητήσουν τους δύο αγνοούμενους ανθρώπους. Κατά τη χθεσινή, πρώτη αυτοψία, οι κάμερες κατέγραψαν όλο το πλοίο, που έχει σταθεροποιηθεί στο βυθό, σε βάθος περίπου 130 μέτρων. Επιπλέον διαπιστώθηκε, ότι η διαρροή πετρελαίου είναι περιορισμένη και- το κυριότερο- ότι είναι εφικτή η απάντληση των καυσίμων. Όλο το υλικό που φέρνουν στην επιφάνεια οι ρομποτικές κάμερες θα συμπεριληφθεί στο προανακριτικό υλικό.

    Για την πορεία των ερευνών και τα μέχρι τώρα ευρήματα από το ναυάγιο του Sea Diamond, ενημερώνεται αυτή την ώρα ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας που συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη στο επαρχείο Σαντορίνης.

    [12] Κόσμος

    Πολύνεκρες επιθέσεις στην Αλγερία

    11/4/2007 2:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 11:00:17 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: Reuters-Associated-BBC

    Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 162 τραυματίστηκαν σε δυο βομβιστικές επιθέσεις, στην πρωτεύουσα του Αλγερίου. Η μία σημειώθηκε έξω από το κυβερνητικό μέγαρο, που στεγάζει το γραφείο του πρωθυπουργού Αμπντελαζίζ Μπελχάντεμ, ενώ η δεύτερη επίθεση εκδηλώθηκε έξω από αστυνομικό τμήμα. Ο Αλγερινός πρωθυπουργός, χαρακτήρισε τις επιθέσεις πράξεις εγκληματικές και δειλίας. Tην ευθύνη ανέλαβε οργάνωση παρακλάδι της Αλ Κάιντα.

    Υπεύθυνη η τοπική Αλ Κάιντα

    Ο Αμπντελαζίζ Μπελχάντεμ, που δεν τραυματίστηκε από την επίθεση, είπε επίσης ότι η έκρηξη έξω από το γραφείο του, ήταν η αιτία για να πεθάνουν και να τραυματιστούν άνθρωποι εντός του κτιρίου. Στο κτίριο στεγάζεται και το υπουργείο Εσωτερικών. Από τη δύναμη της έκρηξης, που σύμφωνα με την αστυνομία έγινε από καμικάζι βομβιστή, έξι όροφοι του κτιρίου υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Η δεύτερη βομβιστική επίθεση είχε στόχο το αστυνομικό τμήμα του Μπαμπ Εζουάρ, σε ανατολικό προάστιο της πρωτεύουσας, στο οποίο βρίσκονται κυρίως κατοικίες και το Πανεπιστήμιο Επιστημών και Τεχνολογιών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, κοντά στο αστυνομικό τμήμα εξερράγησαν τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα. Η σημερινή επίθεση αποτελεί το πρώτο ισχυρό χτύπημα τρομοκρατών στο κέντρο της πρωτεύουσας μετά από πολλά χρόνια. Τα φαινόμενα βίας στην Αλγερία παρουσιάζουν έξαρση τον τελευταίο καιρό και ειδικά από τον Ιανουάριο, καθώς τότε ανέλαβε δράση η οργάνωση Αλ Κάιντα της Ισλαμικής Βόρειας Αφρικής. Πρόκειται για μια οργάνωση που προϋπήρχε με την ονομασία GSPC, και ευθύνεται για πολλές αιματηρές επιθέσεις που σημειώθηκαν τον τελευταίο καιρό με κύριους στόχους στελέχη ξένων εταιριών, αλλά και μέλη του στρατού και των δυνάμεων ασφαλείας της Αλγερίας.

    Καταδίκη της επίθεσης

    Mε σημερινή ανακοίνωσή της η Γερμανική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) καταδίκασε τις επιθέσεις στο πρωθυπουργικό Γραφείο και σε αστυνομικό τμήμα στο Αλγέρι, εκφράζοντας ταυτοχρόνως την "έντονη έκπληξή της" για τα συμβάντα αυτά. "Με πολύ σθεναρό τρόπο, η προεδρία καταδικάζει τις επιθέσεις αυτές, που κόστιζαν πολλές ζωές και τραυμάτισαν σαφώς περισσότερους από 100 ανθρώπους" τονίζεται στην ανακοίνωση. Παράλληλα, εκφράζονται η εγκάρδια συμπάθεια προς τους συγγενείς των νεκρών και οι ευχές για την ταχύτερη δυνατή ανάρρωση των τραυματιών των επιθέσεων στην Αλγερία. Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν καταδίκασε σήμερα τις δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στην Αλγερία , εκτιμώντας ότι είναι αναγκαίο να αναληφθεί "συγκεκριμένη διεθνής δράση" κατά της τρομοκρατίας. Ο κ. Μπαν "καταδίκασε με έντονο τρόπο τις τρομοκρατικές επιθέσεις που διαπράχθηκαν στο Αλγέρι και στοίχισαν τη ζωή σε πολλούς αθώους πολίτες" αναφέρεται σε ανακοίνωση του γενικού γραμματέα. Από τη Μόσχα, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν καταδίκασε την διπλή τρομοκρατική επίθεση στην Αλγερία, τονίζοντας ότι "η τρομοκρατία δεν έχει ούτε εθνικότητα ούτε θρησκεία", όπως μετέδωσαν οι υπηρεσίες Τύπου του Κρεμλίνου . Ο Λευκός Οίκος καταδίκασε σήμερα τις πολύνεκρες επιθέσεις στη Βόρεια Αφρική δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι συνεργάζεται με τις αρχές του Μαρόκου και της Αλγερίας για να εντοπιστούν οι δράστες τους προσθέτοντας, ότι δεν μπορεί να αποτελεί έκπληξη ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται, ότι εμπλέκεται σε αυτές η Αλ Κάιντα. Τις επιθέσεις καταδίκασαν επίσης, η Γαλλία και η Ισπανία.

    [13] Κόσμος

    Για εκπαίδευση παραστρατιωτικών στο Ιράκ

    Κατηγορίες ΗΠΑ σε Ιράν

    11/4/2007 7:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 9:19:53 μμ)

    Πηγή: AΠΕ, Γαλλικό

    Με κατηγορίες των στρατιωτικών αρχών των ΗΠΑ, προς το Ιράν, ότι υποστηρίζει και τις σουνιτικές εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Ιράκ κι όχι μόνον τους σιίτες παραστρατιωτικούς, συνεχίστηκε η αντιπαράθεση ανάμεσα στις δύο χώρες, που ξεκίνησε από το θέμα των πυρηνικών, συνεχίστηκε με την αιχμαλωσία των 15 Βρετανών ναυτών και συνεχίζεται με το θέμα της υποστήριξης παραστρατιωτικών ομάδων στο Ιράκ. Ο στρατηγός Ουΐλιαμ Κάλντγουελ, εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού.κατηγόρησε τις ιρανικές υπηρεσίες ότι εκπαιδεύουν ένοπλες ιρακινές ομάδες, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιες. «Οι ομάδες συγκροτούνται στο Ιράν και διοχετεύονται λάθρα στο Ιράκ μοντέρνα όπλα για να χρησιμοποιηθούν κατά των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και των στρατευμάτων της Συμμαχίας», πρόσθεσε. «Γνωρίζουμε καλώς πως η εκπαίδευση γίνεται εκεί στο Ιράν», κατέληξε ο ίδιος.

    Έτοιμοι για διάλογο οι Δημοκρατικοί Το επιτελείο της δημοκρατικής πλειοψηφίας στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, προετοιμάζεται για να μεταβεί στο Ιράν στο όνομα της ανάγκης για «διάλογο», ανακοίνωσε χθες βράδυ ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Τομ Λάντος. «Όσο αμφισβητήσιμες, όσο άδικες κι ανακριβείς να είναι οι δηλώσεις του ιρανού προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έχει μεγάλη σημασία να ανοίξουμε διάλογο μαζύ του», πρόσθεσε ο κ. Λάντος, ο οποίος συνηθίζει να επισκέπτεται χώρες, με τις οποίες οι ΗΠΑ διατηρούν τεταμένες σχέσεις, όπως η Βόρειος Κορέα και παλαιότερα η Λιβύη.

    Απάντηση του Λευκού Οίκου

    «Ενοχλητικό» χαρακτήρισε σήμερα το γεγονός ο Λευκός Οίκος, ότι οι αντίπαλοι Δημοκρατικοί σκοπεύουν να μεταβούν στο Ιράν γι απευθείας διάλογο με τον πρόεδρό του Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, έπειτα μάλιστα κι από το καρποφόρο πρόσφατο ταξίδι της δημοκρατικής προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων στον έτερο αποδιοπομπαίο τράγο της περιοχής, τη Συρία. «Είναι ενοχλητικό να βλέπουμε ορισμένους Δημοκρατικούς να ετοιμάζονται για να ταξιδεύσουν στην Τεχεράνη, την ίδια ημέρα που ο αμερικανικός στρατός παρουσίασε νέα τεκμήρια ως προς την ανάμιξη του Ιράν στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ, προσφέροντας όπλα κι εκπαίδευση που συμβάλλουν στο να σκοτώνονται οι στρατιώτες μας», τόνισε η εκπρόσωπος της προεδρίας Ντέινα Περίνο.

    Στο διπλωματικό επίπεδο Ο Λευκός Οίκος απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να αφήσουν ελεύθερους τους πέντε Ιρανούς που συνελήφθησαν τον Ιανουάριο, ώστε το Ιράν να συμμετάσχει σε μία προσεχή διεθνή διάσκεψη για το Ιράκ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Γκόρντον Τζούντροε, διέψευσε με τρόπο κατηγορηματικό ότι οι Αμερικανοί βασάνισαν έναν άλλον Ιρανό, έναν διπλωμάτη που κρατείται για δύο μήνες στο Ιράκ, όπως αναφέρει η Τεχεράνη. Υπενθυμίζουμε ότι η διάσκεψη για το Ιράκ πρόκειται να γίνει στην Αίγυπτο στη διάρκεια του επόμενου μήνα. Ο ιρανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αμπάς Αραγκίσι, διέψευσε και αυτός σήμερα ότι η χώρα του πρόκειται να λάβει μέρος στην ανωτέρω διάσκεψη στην περίπτωση που οι πέντε Ιρανοί κρατούμενοι ανακτήσουν την ελευθερία τους. Το Ιράν βεβαιώνει ότι οι συλληφθέντες είναι διπλωμάτες, κάτι όμως που η Ουάσινγκτον δεν αποδέχεται.

    [14] Κόσμος

    Σαγκάη

    Συγκινητική χειρονομία Έλληνα προξένου

    11/4/2007 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ο κινέζικος Τύπος δημοσιεύει τη συγκινητική χειρονομία του Έλληνα γενικού προξένου στη Σαγκάη, Δημήτρη Άννινου, να σώσει την ζωή ενός Κινέζου αγρότη. Ο κ. Άννινος (πρώην γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη) διάβασε στον κινέζικο τύπο την ιστορία του Λούο Σιαοπίνγκ που έπρεπε να κάνει μια χειρουργική επέμβαση για να ζήσει. Μάλιστα η 15χρονη κόρη του ασθενούς προθυμοποιήθηκε να πουλήσει ένα όργανό της προκειμένου να βρει τα χρήματα για να σώσει τον πατέρα της. Αυτό ευαισθητοποίησε τον Έλληνα διπλωμάτη που έσπευσε μάθει περισσότερες πληροφορίες και ακολούθως πρόσφερε ο ίδιος περίπου πέντε χιλιάδες δολάρια στον 43χρονο κινέζο ασθενή. Η χειρονομία του κ. Άννινου δεν πέρασε απαρατήρητη από τον κινέζικο τύπο που έγραψε την σχετική είδηση μαζί με θετικά σχόλια και φωτογραφία του κ. Άννινου με τον κ. Σιαοπίνγκ στο νοσοκομείο East Hospital της Σαγκάης, όπου νοσηλεύεται ο τελευταίος.

    [15] Κόσμος

    "Λε Κανάρ Ανσενέ"

    Συγκεκαλυμμένη αμνηστία για τον Σιράκ (;)

    11/4/2007 3:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ο υποψήφιος της δεξιάς στις γαλλικές προεδρικές εκλογές Νικολά Σαρκοζί διέψευσε κατηγορηματικά σημερινό δημοσίευμα της εβδομαδιαίας σατιρικής εφημερίδας "Λε Κανάρ Ανσενέ", σύμφωνα με το οποίο έχει δεσμευθεί να φέρει προς ψήφιση ένα νόμο που θα περιέχει μια "συγκεκαλυμμένη αμνηστία" για τον πρόεδρο Ζακ Σιράκ, ως αντάλλαγμα για την υποστήριξη που ο τελευταίος του προσφέρει. "Αυτό είναι γελοίο, αυτό είναι προσβλητικό, αυτό είναι ψευδές", δήλωσε ο Σαρκοζί για το δημοσίευμα της "Λε Κανάρ Ανσενέ". "Το άρθρο δεν βασίζεται σε τίποτε πραγματικό",παρατήρησε.

    Η γαλλική προεδρία χαρακτήρισε επίσης το δημοσίευμα "εντελώς αβάσιμο." Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία έχει αποκαλύψει στο παρελθόν πολυάριθμα σκάνδαλα, "σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη του Σιράκ στην υποψηφιότητά του, ο Σαρκοζί δεσμεύτηκε, σε περίπτωση νίκης του, να ενεργήσει έτσι ώστε ο απερχόμενος πρόεδρος να αποφύγει" οποιαδήποτε δικαστική περιπέτεια. Η "Λε Κανάρ Ανσενέ" γράφει πως "απορρίφθηκε το ενδεχόμενο να ψηφιστεί μια ειδική αμνηστία για τα οικονομικά σκάνδαλα επειδή θα ήταν υπερβολικά επικίνδυνη πολιτικά" και προτιμήθηκε να περιληφθεί, "μέσα σ ένα νομοσχέδιο περί ενίσχυσης του αγώνα κατά της εγκληματικότητας", ένα άρθρο που θα επιβάλλει προθεσμία στους δικαστές για να κλείνουν τις υποθέσεις. Η προθεσμία αυτή δεν θα μπορεί να ξεπερνά "τη δεκαετία μετά τις κολάσιμες πράξεις, για τα απλά αδικήματα", σύμφωνα με την "Λε Κανάρ Ανσενέ", η οποία επικαλείται για τις πληροφορίες αυτές "έναν ακραιφνή σιρακικό".

    "Με τον τρόπο αυτό, τρεις υποθέσεις που χρονολογούνται εδώ και περισσότερο από δέκα χρόνια και εμπλέκουν τον πρόεδρο, μπορεί έτσι να τεθούν στο αρχείο και να ξεχαστούν", συνεχίζει η εφημερίδα, η οποία αναφέρει τις υποθέσεις της εικονικής απασχόλησης μιας γραμματέως του τότε κόμματος RPR, του οποίου ηγούνταν ο Σιράκ, των "υπαλλήλων-φαντασμάτων" στο δημαρχείο του Παρισιού και των "πλαστών λογαριασμών του δημοτικού τυπογραφείου Sempap" την εποχή που ο Σιράκ ήταν δήμαρχος της πρωτεύουσας (1977-1995). "Πρώην συνεργάτες του Σιράκ" και ο πρώην δήμαρχος του Παρισιού Ζακ Τιμπερί "θα μπορούσαν επίσης να επωφεληθούν απ αυτό το μεγάλο συγύρισμα", διαβεβαιώνει η "Λε Κανάρ Ανσενέ".

    "Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι απολύτως αβάσιμοι και δεν χρειάζονται κανένα σχολιασμό εκ μέρους μας", αντέδρασε πηγή στο προεδρικό περιβάλλον. Ο Ζακ Σιράκ προσέφερε στις 21 Μαρτίου την υποστήριξή του στην προεδρική υποψηφιότητα του Νικολά Σαρκοζί.

    [16] Κόσμος

    Στη Σικελία

    Εξερράγη η Αίτνα

    11/4/2007 12:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 2:51:27 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ANSA, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ποτάμια λάβας κυλούσαν επί πέντε ώρες στις παρυφές του ηφαιστείου Αίτνα που εξερράγη στη διάρκεια της νύχτας, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Οι πίδακες της λάβας έφταναν σε ύψος και 200 μέτρων από τον κρατήρα της Αίτνα, ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες, προσθέτοντας ότι τουλάχιστον δύο ποτάμια λάβας κατευθύνθηκαν προς τους πρόποδες του ηφαιστείου, αλλά σε ακατοίκητες περιοχές. Η Αίτνα είχε εκραγεί και πάλι στις 29 Μαρτίου, ενώ τον περασμένο Δεκέμβριο το αεροδρόμιο της Κατάνιας, στη Σικελία, έκλεινε τις νύχτες επί 15 ημέρες λόγω της πτώσης ηφαιστειακής τέφρας από την Αίτνα, που έχει υψόμετρο 3.295 μέτρων. Η τελευταία μεγάλη και θεαματική έκρηξη του ηφαστείου ήταν το καλοκαίρι του 2001.

    [17] Κόσμος

    Από την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας

    "Λουκέτο" σε πυρηνικό αντιδραστήρα

    11/4/2007 9:37:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Παρά τις διαβεβαιώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στη Βόρεια Κορέα για σταδιακή αποδέσμευση των κεφαλαίων της σε τράπεζα του Μακάου, η κυβέρνηση της χώρας γνωστοποίησε σε αμερικανούς πολιτικούς την πρόθεσή της να αρχίσει την διαδικασία διακοπής της λειτουργίας του βασικού της πυρηνικού αντιδραστήρα εντός 30 ημερών. Είναι πιθανό όμως ότι θα παραβεί την προθεσμία που έχει ορισθεί γι αυτό και λήγει το προσεχές Σάββατο. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC σήμερα Τετάρτη, επικαλούμενο μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας υπό τον Γερουσιαστή Μπιλ Ρίτσαρντσον του Νέου Μεξικού που επισκέπτεται την Πιονγκγιάνγκ, ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Βόρειας Κορέας για το πυρηνικό της πρόγραμμα, Γκιμ Γκάι-γκουάν, έκανε την υπόσχεση αυτή στην διάρκεια δείπνου που παρέθεσε στην αντιπροσωπεία. Ο Γκιμ είπε επίσης ότι η Πιονγκγιάνγκ προτίθεται να επιτρέψει στους επιθεωρητές του ΟΗΕ να επιστρέψουν στη χώρα μέσα σε ένα μήνα, σύμφωνα με μέλη της αμερικανικής αντιπροσωπείας. Μόλις αποδεσμευθούν τα κεφάλαια της Πιονγκγιάνγκ που παραμένουν "παγωμένα" στην Banco Delta Asia του Μακάου, η Βόρεια Κορέα υποσχέθηκε πρόσφατα να κλείσει τον αντιδραστήρα, που αποτελεί την πηγή του πλουτωνίου που χρησιμοποιεί για να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τρίτη ότι το Μακάου αποδέσμευσε περίπου 25 εκατ. δολάρια που ανήκουν στη Βόρεια Κορέα και κάλεσε την Πιονγκγιάνγκ να τηρήσει την προθεσμία του Σαββάτου και να κλείσει το πυρηνικό εργοστάσιο στην Γιονγκμπγιόν.

    [18] Κόσμος

    Στη Βραζιλία

    Kινητοποιήσεις άκληρων αγροτών

    11/4/2007 9:13:00 πμ

    Χιλιάδες άκληροι αγρότες κατέλαβαν τέσσερα αγροκτήματα και διαδήλωσαν σε έξι πολιτείες στο πλαίσιο ενός νέου κύματος διαδηλώσεων υπέρ της αγροτικής μεταρρύθμισης στην μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής. Τις διαδηλώσεις οργάνωσε το Κίνημα των Άκληρων Αγροτών (MST) της Βραζιλίας, μια οργάνωση που συνηθίζει να προχωρά σε καταλήψεις μεγάλων ιδιοκτησιών γης για να πιέσει την κυβέρνηση να παραχωρήσει εκτάσεις και οικονομική βοήθεια σε φτωχούς άκληρους αγρότες και τις οικογένειές τους. Η νέα εκστρατεία του κινήματος, που άρχισε την περασμένη εβδομάδα και είναι γνωστή ως "Κόκκινος Απρίλιος", μέχρι στιγμής περιλαμβάνει κατά κύριο λόγο ειρηνικές διαδηλώσεις φτωχών άκληρων εργατών της γης.

    Καταλήψεις σε αγροκτήματα

    Οι αγρότες έκαναν κατάληψη την Κυριακή στην Ιταπετινίνγκα, στην καρδιά της πολιτείας του Σάου Πάουλου, όπου έστησαν σκηνές σε έκταση που ανήκει στην εταιρία Suzano Bahia Sul Papel e Celulose, μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς χάρτου στην αμερικανική ήπειρο. Το MST ανέφερε ότι επέλεξε τη συγκεκριμένη έκταση για να διαμαρτυρηθεί για την επέκταση των φυτειών ευκαλύπτου εις βάρος των καλλιεργειών τροφίμων και για να πιέσει για την προώθηση της αγροτικής μεταρρύθμισης στο Σάου Πάουλου, την πολιτεία της Βραζιλίας με τις περισσότερες και παραγωγικότερες αγροτικές εκτάσεις, που όμως κυριαρχείται από τις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις. "Είναι καιρός η κυβέρνηση να επιταχύνει την αγροτική μεταρρύθμιση", είπε ο Χοακίμ ντα Σίλβα, εκπρόσωπος του κινήματος. "Θα συνεχίσουμε να καταλαμβάνουμε ιδιοκτησίες ώσπου να το κάνει". Η εταιρεία Σουσάνου, η οποία έχει γίνει και στο παρελθόν στόχος καταλήψεων του MST, ανακοίνωσε ότι λαμβάνει νομικά μέτρα για να απομακρυνθούν οι καταληψίες.

    Περίπου 300 οικογένειες κατέλαβαν επίσης μια έκταση 45.000 εκταρίων, ένα αγρόκτημα στη βόρεια πολιτεία Μαρανιάο χθες Τρίτη, ανακοίνωσε το MST. Τους ακολούθησαν άλλες 450 οικογένειες που ευελπιστούν ότι η κυβέρνηση θα κρατικοποιήσει και εν συνεχεία θα αναδιανείμει τη γη.

    Στην πολιτεία Περναμπούκο στη βορειοανατολική Βραζιλία, περίπου 400 οικογένειες κατέλαβαν δύο ανενεργά αγροκτήματα και αξίωσαν να δοθεί γη στις 12.000 οικογένειες άκληρων εργατών γης της πολιτείας.

    Στην πολιτεία Ρίου Γκράντε ντο Σουλ, 300 μέλη του MST κατέλαβαν το γραφείο δημοσίων έργων στην πρωτεύουσα Πόρτου Αλέγκρε απαιτώντας βελτίωση του οδικού δικτύου, αποκομιδή των σκουπιδιών και μεταφορά των παιδιών με σχολικά οχήματα για τέσσερις καταλήψεις, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινήματος Έμερσον Τζιακομέλι.

    Περίπου 5.000 μέλη του MST άρχισαν μια πορεία 110 χιλιομέτρων στην Μπαΐα, από την Φέιρα ντε Σαντάνα προς την πολιτειακή πρωτεύουσα Σαλβαντόρ, ζητώντας την επιτάχυνση της αγροτικής μεταρρύθμισης.

    Στη βόρεια πολιτεία Πιάουι, διαδηλωτές κατέλαβαν το κυβερνείο στην Τερεσίνα απαιτώντας την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών και σεβασμό των δικαιωμάτων των εργατών. Οι διαδηλωτές του MST συνήθως λαμβάνουν εντολή να εγκαταλείψουν τις εκτάσεις που καταλαμβάνουν μέσα σε μερικές εβδομάδες, πράγμα που κάνουν μόλις επιλέξουν άλλο στόχο. Σε μερικές περιπτώσεις, παραμένουν ως καταληψίες σε εγκαταλειμμένα αγροκτήματα που οι ιδιοκτήτες τους δεν αξιοποιούν πια.

    Οι κινητοποιήσεις για την αγροτική μεταρρύθμιση είναι συχνές στη Βραζιλία. Εκατομμύρια Βραζιλιάνοι ζουν στη φτώχεια, ενώ το 1% του πληθυσμού κατέχει τους ιδιοκτησιακούς τίτλους σχεδόν της μισής καλλιεργήσιμης γης της χώρας, σύμφωνα με επίσημα στατιστικά στοιχεία.

    Οι κινητοποιήσεις αυτές αμαυρώνονται από βίαια επεισόδια, ειδικά σε απομακρυσμένες περιοχές στο τροπικό δάσος του Αμαζονίου. Σύμφωνα με έκθεση που συνυπογράφουν 30 οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στη χώρα σημειώθηκαν το 2006 τουλάχιστον 1.690 βίαιες συγκρούσεις για τη γη.

    Το MST συνήθιζε να καταλαμβάνει ανεκμετάλλευτες εκτάσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια στράφηκε σε καταλήψεις ιδιοκτησιών μεγάλων αγροτικών επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, γεγονός που προκάλεσε εντάσεις με την κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα.

    [19] Κόσμος

    Σρι Λάνκα: Αιματηρές συγκρούσεις

    11/4/2007 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΑ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 20 αντάρτες της οργάνωσης Τίγρεις του Ταμίλ σκοτώθηκαν από δυνάμεις της Σρι Λάνκα, σε αντίποινα για τις επιθέσεις με όλμους. Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ανακοίνωσαν πως σκότωσαν δέκα στρατιώτες, στη διάρκεια των ολονύκτιων συγκρούσεων. "Δεχτήκαμε επίθεση με όλμους στις προωθημένες αμυντικές μας γραμμές στο Βορρά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας στρατιώτης και να τραυματιστούν τέσσερις. Απαντήσαμε στα πυρά και τουλάχιστον 20 αντάρτες σκοτώθηκαν", δήλωσε ο αντισυνταγματάρχης Ουπάλι Παζαπάκσε. Εκπρόσωπος των Ταμίλ διέψευσε πως σκοτώθηκαν αντάρτες στην συγκεκριμένη επίθεση και πρόσθεσε πως σε διαφορετικές συγκρούσεις οι Τίγρεις σκότωσαν περίπου δέκα κυβερνητικούς στρατιώτες.

    [20] Ιράκ

    Απο ιδιωτικούς φρουρούς εταιρειών

    "Υπερβάλλον ζήλος" στο Ιράκ

    11/4/2007 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Νάσος Μπράτσος

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό

    Για υπερβάλλοντα ζήλο, που συχνά οδηγεί και σε παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κατηγορεί τους ιδιωτικούς φρουρούς εταιρειών στο Ιράκ, ο Ερυθρός Σταυρός. Τα διάφορα κράτη θα πρέπει ν αναλαμβάνουν ακέραια την ευθύνη για τα όσα διαπράττουν οι φρουροί, που προσλαμβάνονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις ασφαλείας, ιδιαίτερα για τις πράξεις τους στο Ιράκ, υποστήριξε σήμερα ο Πιερ Κρεενμπύλ, ανώτατο στέλεχος του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, υπογράμμισε, πως το δίκαιο που θα εφαρμόζεται είναι αυτό των χωρών στις οποίες έχουν την έδρα τους αυτές οι εταιρείες. Οι περίπου 35-40.000 ιδωτικοί φρουροί, που απασχολούνται στις 160 επιχειρήσεις ασφάλειας -στην πλειονότητά τους αμερικανικές και βρετανικές-που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, αποτελούν τη δεύτερη σε μέγεθος δύναμη στη χώρα, μετά τ αμερικανικά στρατεύματα και αριθμητικά πολύ μπροστά από τη βρετανική στρατιά. Κατά το πλείστον, οι φρουροί αυτοί είναι λατινοαμερικανικής καταγωγής, ή Φιλιππινέζοι, ανακοίνωσε τον περασμένο Φεβρουάριο ειδικός του ΟΗΕ. Περίπου 400 εξ αυτών έχουν χάσει τη ζωή τους από την εποχή της εισβολής στο Ιράκ. Επιφορτισμένοι για τη φύλαξη των πετρελαιοπηγών, την προστασία των διπλωματών και των ανθρωπιστικών οχηματοπομπών, οι φρουροί αυτοί συχνά έχουν κατηγορηθεί για "πλεονάζοντα ζήλο", συμμετέχοντας σ ένοπλες επιχειρήσεις στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων. Μάλιστα είχαν εμπλακεί και στην υπόθεση της κακομεταχείρισης κρατουμένων στις φυλακές Αμπού Γράιμπ.

    Το Ιράκ και οι εκλογές στις ΗΠΑ Την στήριξή του στις επιλογές της κυβέρνησης των ΗΠΑ στο Ιράκ, εξέφρασε ο Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέην, υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2008.Όπως τόνισε σε σημερινή ομιλία του, είναι "αναγκαίο και δίκαιο" να στηριχθεί η νέα αμερικανική στρατηγική για το Ιράκ, σημειώνοντας ότι "δεν έχει την παραμικρή αυταπάτη για την εξασφάλιση της τελικής επιτυχίας της". "Οσοι από εμάς υποστηρίζουμε τη νέα στρατηγική", η οποία διατυπώθηκε φέτος τον Ιανουάριο, "στηρίζεται δε στην αποστολή στρατιωτικών ενισχύσεων στο Ιράκ", "επέλεξαν έναν δύσκολο δρόμο, αλλά τον καλό δρόμο, αναγκαίο και δίκαιο" τόνισε ο γερουσιαστής Μακέιν. "Όμως, πάρα πολύς χρόνος κύλησε με πόλεμο, χωρίς πάντως να έχουμε την παραμικρή αυταπάτη για την βεβαιότητα της τελικής επιτυχίας μας" στο Ιράκ. "Θα χρειαστούν πολλοί μήνες, ίσως και περισσότερο, πριν να γνωρίσουμε εάν μπορούμε να ξαναβάλουμε τις πολεμικές επιχειρήσεις στον σωστό δρόμο", δήλωσε χαρακτηριστικά. Οι αναλυτές κρίνουν ότι το περιεχόμενο της ομιλίας του γερουσιαστή είναι πολιτικώς παρακινδυνευμένο, ενώ συγκεντρώνονται καθημερινώς στοιχεία ότι ο πόλεμος στο Ιράκ δεν είναι καθόλου δημοφιλής για τους Αμερικανούς πολίτες. "Προτιμώ όμως να χάσω μία προεκλογική εκστρατεία, από να χάσουμε έναν πόλεμο", σημείωσε ο γερουσιαστής με πνεύμα κριτικό.

    Αύξηση χρόνου παραμονής στρατευμάτων

    Οι Αμερικανοί στρατιώτες που στέλνονται στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν θα μένουν εκεί 15 μηνες και όχι ένα χρόνο, όπως γινόταν έως τώρα, όπως δήλωσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς. "Οι μονάδες που είναι ενεργές τώρα στην περιοχή ευθύνης της Κεντρικής Διοίκησης, και αυτές που κατευθύνονται εκεί θα παραμείνουν για διάστημα όχι πάνω από 15 μήνες και θα επιστρέψουν στην πατρίδα όχι νωρίτερα από τους 12 μήνες", ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρόμπερτ Γκέιτς, προσθέτοντας ότι η απόφαση "έχει άμεση ισχύ". Πρόκειται για μία από τις τελευταίες αποφάσεις που λαμβάνει το Πεντάγωνο προκειμένου να ενισχύσει την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στο Ιράκ, στο πλαίσιο των προσπαθειών σταθεροποίησης της χώρας, τις οποίες ανακοίνωσε ο πρόεδρος Μπους τον Ιανουάριο.

    Ο σιίτης κληρικός Μοκτάντα αλ Σαντρ επέκρινε τον Ιρακινό πρωθυπουργό, Νούρι αλ Μαλίκι, επειδή είπε πως δεν υπάρχει ανάγκη να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από τη χώρα. Ο Σαντρ κατηγόρησε τον Μαλίκι ότι αδιαφορεί για τα αιτήματα του Ιρακινού λαού. Oι υποστηρικτές του Σαντρ, ελέγχουν αρκετά υπουργεία και το ένα τέταρτο των εδρών που έχει στη Βουλή η σιιτική συμμαχία του Μαλίκι και είναι ορατό το ενδεχόμενο να υπάρξει αποχώρησή τους από την κυβέρνηση. Αυτό προκύπτε,ι απο σχετική ανακοίνωση που κυκλοφόρησεαν στη Νάτζαφ και στην οποία καταγγέλλεται η κυβέρνηση, διότι "αδιαφορεί για τη θέληση του λαού".

    [21] Οικονομία

    Εκστρατεία ενημέρωσης

    Δύσκολη ενεργειακή χρονιά

    11/4/2007 4:30:00 μμ

    Πηγή: NET, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύσκολη χαρακτήρισε την ενεργειακή χρονιά που διανύουμε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, λόγω των μειωμένων βροχοπτώσεων ενώ έχουν κλείσει και τα εργοστάσια της Βουλγαρίας από τα οποία η χώρα μας θα μπορούσε να προμηθευτεί ηλεκτρική ενέργεια. Σε δηλώσεις του μετά την συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Σιούφας κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί το φετινό καλοκαίρι στην κατανάλωση ενέργειας. Στη σημερινή συνάντηση συμμετείχε και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Παναγιώτης Αθανασόπουλος.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός, η Κυβέρνηση παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και έχει ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση κατά τους θερινούς μήνες.

    Ο κ. Σιούφας σημείωσε ότι στα κρατικά κτίρια έχουν ληφθεί μέτρα για τη μείωση της κατανάλωσης της ενέργειας και ζήτησε και από τους πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

    Ενδεικτικά ανέφερε ότι μπορούν οι πολίτες να συντηρούν καλύτερα τις συσκευές κλιματισμού και να εξοικονομούν κατά 40% ηλεκτρική ενέργεια.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης μαζί με τον πρόεδρο της ΔΕΗ ενημέρωσαν επίσης τον Πρωθυπουργό για την πορεία και για τις προοπτικές της επιχείρησης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε ότι η διοίκηση της ΔΕΗ κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μην δημιουργηθεί πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση και ανέφερε ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια είναι μειωμένη κατά 50%.

    [22] Οικονομία

    Στην Αθήνα ο πρόεδρος της Gazprom

    Παράταση για το αέριο

    11/4/2007 10:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 3:22:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε καταρχήν συμφωνία για την χρονική επέκταση έως το 2040 της διακρατικής συμφωνίας προμήθειας φυσικού αερίου από την ρωσική εταιρεία Gazprom κατέληξαν οι συνομιλίες που είχαν το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, και ο πρόεδρος της εταιρείας, Αλεξέι Μίλερ. Ο κ. Σιούφας, υποδεχόμενος τη ρωσική αντιπροσωπεία, τόνισε "την αξιόπιστη συνεργασία που έχουν οι δύο χώρες και ειδικότερα την αξιοπιστία της Gazprom στην προμήθεια φυσικού αερίου τα τελευταία δέκα χρόνια που προμηθεύει σχεδόν το 80% της ελληνικής αγοράς". Όλη η πολιτική ηγεσία, τόνισε ο υπουργός, πιστεύουμε ότι αυτή η συνεργασία θα συνεχιστεί δημιουργικά τα επόμενα χρόνια. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα ξεκινήσουν άμεσα, με στόχο στο τέλος του χρόνου να υπάρξει η τελική συμφωνία. Το μεσημέρι, ο πρόεδρος της ρωσικής εταιρείας έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Αύξηση της κατανάλωσης φυσικού αερίου

    Σύμφωνα με τον κ. Σιούφα, οι σχέσεις των δυο πλευρών θα επεκταθούν και στον τομέα του πετρελαίου, καθώς η Gazprom συμμετέχει στην υλοποίηση του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης.

    Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης τόνισε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου παρουσιάζει εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης, στην τριετία 2003 - 2006 αυξήθηκε κατά 35% και έφθασε στα 3,1 δις. κυβικά μέτρα, ενώ το 2010 προβλέπεται να υπερβεί τα 6,5 δισ. κυβικά μέτρα. Παράλληλα, παρουσίασε στον πρόεδρο της Gazprom στις επιχειρηματικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στη χώρα μας, μετά την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

    Η Ελλάδα είναι παραδοσιακός αγοραστής ρωσικού φυσικού αερίου και η αύξηση της κατανάλωσης δείχνει την οικονομική αναβάθμιση της χώρας, δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Μίλερ.

    [23] Οικονομία

    Στις αγορές της Ασίας

    Πτώση του "μαύρου χρυσού"

    11/4/2007 9:54:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υποχωρούν ελαφρά οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την Τετάρτη τη δημοσίευση των εβδομαδιαίων στοιχείων για τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα, ανέφεραν αναλυτές. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαίου υποχωρούσε το πρωί κατά τρία σεντς στα 61,86 δολάρια το βαρέλι από τα 61,89 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας υποχωρούσε επίσης κατά ένα σεντ στα 67,41 δολάρια το βαρέλι. "Το επίπεδο των τιμών ανταποκρίνεται σε εκείνο που υπήρχε πριν την κρίση με τους 15 βρετανούς ναύτες που είχαν συλληφθεί αιχμάλωτοι στο Ιράν" τόνισε ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της εταιρίας "Purvin and Gertz", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι τιμές θα κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα.

    [24] Εσκουντέ: "Δύσκολη η ρεβάνς"

    11/4/2007 2:56:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Σεβίλη αναμετράται την Πέμπτη στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» απέναντι στην Τότεναμ με στόχο να «προστατεύσει» το υπέρ της πλεονέκτημα από τη νίκη 2-1 στην Ισπανία, ωστόσο ο Ζουλιάν Εσκουντέ περιμένει ένα δύσκολο βράδυ για τους κυπελλούχους UEFA. «Είναι πάντα σπουδαίο να νικάς, αλλά θα είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα εκεί» τόνισε χαρακτηριστικά ο αμυντικός της ισπανικής ομάδας και συνέχισε: «Μας περιμένουν 90 δύσκολα λεπτά. Ξέρουμε πόσο καλή είναι η Τότεναμ, ειδικά στην έδρα της με τους φιλάθλους της στο πλευρό της.» Αναφορικά με την επιθετική γραμμή των «πετεινών» ο 27χρονος Γάλλος επεσήμανε: «Κρύβει δυσκολίες η άμυνα απέναντι σε παίκτες του δικού τους διαμετρήματος. Ηδη ξέραμε για την Τότεναμ, ωστόσο μάθαμε πολλά στον πρώτο αγώνα. Πραγματικά δεν καταφέραμε να περιορίσουμε στο ξεκίνημα και, με παίκτες σαν τους Κιν και Μπερμπάτοβ, η Τότεναμ μπορεί να είναι... θανατηφόρα.» Στη συνέχεια ο πρώην παίκτης του Αγιαξ έπλεξε το εγκώμιο των Λονδρέζων, τονίζοντας: «Είναι πολύ εντυπωσιακοί στη μεσαία γραμμή, με μεγάλη δύναμη και ρυθμό. Προωθούν γρήγορα την μπάλα μπροστά και δημιουργούν συνεχώς ευκαιρίες για τους δύο επιθετικούς, οι οποίοι είναι πολύ καλοί τεχνικά και πάντα φαίνεται να κάνουν τη σωστή κούρσα.» Καταλήγοντας, ο άσος των κυπελλούχων UEFA, ο οποίος φόρεσε για τρίτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο στο φιλικό του Μαρτίου με την Αυστρία, δεν έκρυψε τη φιλοδοξία του να συνεχίσει να αγωνίζεται στους «τρικολόρ»: «Δεν είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους της Ευρώπης, αλλά παίρνουμε αποτελέσματα και αυτό είναι πάντα ζωτικής σημασίας. Αντιμετωπίζοντας καλές ομάδες σε σημαντικούς αγώνες για το Κύπελλο UEFA είναι αυτό ακριβώς που στρέφει επάνω σου την προσοχή. Ο προπονητής (σ.σ. Ρεϊμόν Ντομενέκ) παρακολουθεί όλους τους Γάλλους παίκτες που αγωνίζονται στο εξωτερικό, επομένως τώρα είναι απλά θέμα του να κάνουμε καλές εμφανίσεις και να συνεχίσουμε το σερί μας.»

    Χωρίς Πάλοπ, Σεβαντόν η Σεβίλη με Τότεναμ Χωρίς δύο από τα βασικά στελέχη της καλείται η Σεβίλη να υπερασπιστεί το 2-1 του πρώτου αγώνα στη ρεβάνς με την Τότεναμ στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν». Απόντες από την αναμέτρηση στο Λονδίνο θα είναι ο τερματοφύλακας Αντρές Πάλοπ και ο επιθετικός Ερνέστο Χαβιέρ Σεβαντόν. Οπως ανακοίνωσε η διοίκηση των κυπελλούχων UEFA, ο Πάλοπ ταλαιπωρείται από μυϊκά προβλήματα στο αριστερό γαστροκνήμιο και τη θέση του στην αποστολή θα πάρει ο νεαρός Νταβίντ Κομπένιο, ενώ ο Σεβαντόν τραυματίστηκε στον κυριακάτικο εντός έδρας αγώνα με τη Σανταντέρ (0-0), όταν δέχθηκε δυνατό μαρκάρισμα από αντίπαλο. Στον αντίποδα, ο τεχνικός της Σεβίλης, Χουάντε Ράμος, θα μπορέσει, όπως όλα δείχνουν, να υπολογίζει στους Αντριάνο και Φρεντερίκ Κανουτέ, οι οποίοι φαίνεται ότι ξεπερνούν τα προβλήματα τραυματισμών τους.

    [25] Θέλει να παίξει ο Μπορόβσκι

    11/4/2007 2:40:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την επιθυμία να επιστρέψει στη δράση στον αυριανό αγώνα ρεβάνς με την Αλκμάαρ στο «Βεζερστάντιον» για την προημιτελική φάση του Κυπέλλου UEFA εξέφρασε ο Τιμ Μπορόβσκι. Ο Γερμανός διεθνής απουσίασε από την πρώτη αναμέτρηση, καθώς ταλαιπωρείτο από τραυματισμούς στη βουβωνική χώρα και το γόνατο. Ομως, τα προβλήματα ξεπεράστηκαν και αναμένεται να δώσει το «παρών» στην αυριανή συνάντηση, όπου η Βέρντερ έχει -θεωρητικά- το πλεονέκτημα, αφού απέσπασε «λευκή» ισοπαλία στην Ολλανδία. «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα επιστρέψω την Πέμπτη» τόνισε χαρακτηριστικά ο έμπειρος μέσος, την ώρα που ο τεχνικός της Βέρντερ, Τόμας Σάαφ, δεν μπορεί να υπολογίζει στους τραυματίες Περ Μερτεζάκερ, Ντάνιελ Γιάνσεν και Πιέρ Ουόμε.

    [26] Υγεία

    Αμερικανική επιστημονική έρευνα

    Oχι στο σύνδρομο του "γιο-γιο"

    11/4/2007 5:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Οι αυστηρές και μακροχρόνιες δίαιτες όχι μόνο δεν φέρνουν το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά βλάπτουν σοβαρά την υγεία, προειδοποιούν αμερικανοί επιστήμονες.

    Όπως προκύπτει από την ερευνά τους οι συχνές αυξομειώσεις βάρους, το επονομαζόμενο σύνδρομο "γιο-γιο" εξασθενούν το ανοσοποιητικό και ενοχοποιούνται ακόμα και για πρόωρους θανάτους.

    [27] Υγεία

    Νέα μέθοδος στο ΑΧΕΠΑ

    Αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με καθετήρα

    11/4/2007 3:51:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Μία νέα μέθοδος αντικατάστασης της αορτικής βαλβίδας με καθετήρα, χωρίς εγχείρηση αναμένεται να εφαρμοσθεί σε ένα εξάμηνο για πρώτη φορά στην Ελλάδα στην Α΄ Καρδιολογική Κλινική του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης σε ασθενείς που πάσχουν από στένωση της αορτικής βαλβίδας. Μέχρι σήμερα έχουν τοποθετηθεί 450 τεχνητές βαλβίδες με καθετήρα σε όλο σχεδόν τον κόσμο, οι περισσότερες από τις οποίες στην Ολλανδία, ενώ για πρώτη φορά που θα γίνει στη χώρα μας θα την εφαρμόσει ο Έλληνας γιατρός Γεώργιος Σιάνος ο οποίος θα έρθει στη Θεσσαλονίκη από το Ρότερνταμ, προκειμένου να εργαστεί στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Μάλιστα ενδέχεται να δημιουργηθεί στο ΑΧΕΠΑ το μοναδικό στην Ελλάδα κέντρο εξειδίκευσης στη μέθοδο αυτή.

    Η τοποθέτηση του καθετήρα γίνεται με τοπική αναισθησία, αναίμακτα με μια επέμβαση που μοιάζει με αυτή της στεφανιογραφίας ή της αγγειοπλαστικής και διαρκεί μόνο μισή ώρα επισήμανε ο καθηγητής καρδιολογίας στο ΑΠΘ Γεώργιος Παρχαρίδης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή το 7ο Διεθνές Συνέδριο Καρδιολογίας "New Trends in Cardiology" το οποίο θα πραγματοποιηθεί από 12-14 Απριλίου στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα η μέθοδος αυτή ,που σήμερα εφαρμόζεται μόνο σε ασθενείς υψηλού κινδύνου, αναμένεται να γίνει μελλοντικά επέμβαση ρουτίνας και να αντικαταστήσει τις πολύωρες χειρουργικές επεμβάσεις. Ο κίνδυνος θανάτου του ασθενούς με τη μέθοδο αυτή μειώνεται στο 7%, ενώ στις χειρουργικές επεμβάσεις το ενδεχόμενο θανάτου φτάνει το 30%.

    Ο κ. Παρχαρίδης εξήγησε ότι το 1/3 των ασθενών που πάσχουν από στένωση της αορτικής βαλβίδας δεν μπορούν να υποβληθούν σε καρδιοχειρουργική επέμβαση. Οι παράγοντες που κάνουν σχεδόν αδύνατη τη χειρουργική επέμβαση για την αντικατάσταση της στενωμένης βαλβίδας είναι η μεγάλη ηλικία (άνω των 75 ετών), η συνύπαρξη χρόνιας νεφρικής ανεπάρκειας, το βαρύ βρογχικό άσθμα και ο καρκίνος.

    Σήμερα, σε ασθενείς που ανήκουν στις κατηγορίες αυτές, μπορεί να αντικατασταθεί η βαλβίδα με προώθηση της τεχνητής βαλβίδας με καθετήρα από τη μηριαία αρτηρία. "Η βελτίωση της ποιότητας των υλικών που χρησιμοποιούνται αλλά και η εμπειρία της παρεμβατικής καρδιολογίας θα εδραιώσουν τη μέθοδο και ενδεχόμενα στο μέλλον η αντικατάσταση της αορτικής βαλβίδας με καθετήρα να αποτελέσει μέθοδο ρουτίνας και η εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς να είναι απαραίτητη σε περιορισμένο αριθμό ασθενών" πρόσθεσε ο κ. Παρχαρίδης.

    Επίσης καλά νέα υπάρχουν και στον τομέα της αθηρωμάτωσης.

    Φαρμακευτική στο μέλλον η θεραπεία στεφανιαίας νόσου

    Φαρμακευτική αναμένεται να είναι μελλοντικά η θεραπεία της στεφανιαίας νόσου, καθώς πρόσφατα αποδείχθηκε ότι με μεγάλες δόσεις στατινών ( διπλάσιες σχεδόν από τις συνήθεις χορηγούμενες) επιτεύχθηκε ελάττωση της αθηρωματικής πλάκας με τη μείωση της LDL χοληστερίνης σε επίπεδα κάτω των 70mg/dl. Οι στατίνες που αποτελούν τα πλέον ευρέως χρησιμοποιούμενα φάρμακα, την τελευταία δεκαετία αποτέλεσαν πραγματική επανάσταση στη θεραπεία της αθηρωσκλήρωσης είπε ο κ. Παρχαρίδης και πρόσθεσε ότι η υποστροφή της πλάκας μετά από χρήση μεγάλων δόσεων στατικών εκτιμήθηκε με ενδοστεφανιαίο ηχοκαρδιογράφο, που αποτελεί αξιόπιστη μέθοδο για τη μέτρηση του αθηρωματικού φορτίου του αγγείου.

    Παράλληλα επισήμανε ότι η χορήγηση μεγάλων δόσεων στατινών είναι απολύτως ασφαλής και το αποτέλεσμα της υποστροφής της αθηρωματικής πλάκας ήταν η ελάττωση σε μεγαλύτερο βαθμό των καρδιαγγειακών συμβάντων σε ασθενείς πάσχοντες από στεφανιαία νόσο. Σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη μελέτες, μία εκ των οποίων στην Α΄Καρδιολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ, που σχεδιάστηκαν σε θεραπεία για ελάττωση της LDL και αύξηση της HDL χοληστερίνης. Τα αποτελέσματα των μελετών αναμένονται μέσα στον επόμενο χρόνο. Με βάση αυτά τα δεδομένα υπάρχουν βάσιμες ελπίδες ότι η στεφανιαία νόσος στο μέλλον θα θεραπεύεται με φάρμακα και όχι με την αγγειοπλαστική ή την αορτοστεφανιαία παράκαμψη οι οποίες αποτελούν μεθόδους θεραπείας των επιπλοκών της αθηροσκλήρωσης και όχι καθ αυτής της αθηρωσκλήρωσης.

    [28] Υγεία

    Από Βραζιλιάνους επιστήμονες

    Ελπιδοφόρα θεραπεία με βλαστοκύτταρα

    11/4/2007 11:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 4:49:44 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ελπίδα σε εκατομμύρια πάσχοντες από διαβήτη τύπου "Ένα", να απαλλαγούν μία μέρα από τις ενέσεις ινσουλίνης δίνει μια νέα μέθοδο θεραπείας με βλαστοκύτταρα. Η θεραπεία που παρουσίασαν Βραζιλιάνοι επιστήμονες βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο και αφορά μόνο στους ινσουλινοεξαρτώμενους ασθενείς. Βασίζεται στην αφαίρεση των βλαστοκυττάρων των ίδιων των ασθενών και στην μεταμόσχευσή τους, έπειτα από καιρό, στον ασθενή με την ελπίδα να δημιουργηθεί νέο και βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η νέα θεραπεία δοκιμάστηκε σε 15 μόνο διαβητικούς. Το ανοσοποιητικό σύστημα των διαβητικών τύπου "Ένα" αναγνωρίζει ως εχθρικά τα κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη στο πάγκρεας και τα καταστρέφει, με αποτέλεσμα να ανεβαίνουν τα επίπεδα του σακχάρου. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν βλαστοκύτταρα από το αίμα τους και τα αποθήκευσαν, ενώ στη συνέχεια υπέβαλλαν τους ασθενείς σε μια ήπιας μορφής χημειοθεραπεία για να καταστραφεί το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Στο τελικό στάδιο, τα βλαστοκύτταρα μεταμοσχεύθηκαν πίσω στους ασθενείς με την ελπίδα να δημιουργηθεί ένα νέο, βελτιωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που δεν θα επιτίθεται στο πάγκρεας. Με την ολοκλήρωση της θεραπείας, 13 από τους 15 ασθενείς σταμάτησαν να κάνουν ενέσεις ινσουλίνης. Ωστόσο, οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Σάο Πάολο είναι επιφυλακτικοί και θεωρούν ότι χρειάζεται περαιτέρω έρευνα σε μεγαλύτερο δείγμα ασθενών προκειμένου να διεξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.

    Στις ΗΠΑ πάνω από ένα εκατομμύριο πάσχουν από διαβήτη τύπου "Ένα", ενώ σε 20 εκατομμύρια περίπου ανέρχονται οι διαβητικοί τύπου "Δύο". Στη Βρετανία, από τα 2,2 εκατομμύρια διαβητικούς, τριακόσιες χιλιάδες είναι ινσουλινοεξαρτώμενοι.

    [29] Τεχνολογία

    Ανακάλυψαν Αμερικανοί αστρονόμοι

    Νερό στον πλανήτη "HD209458b"

    11/4/2007 9:05:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Για πρώτη φορά ανακαλύφθηκε νερό στην ατμόσφαιρα ενός πλανήτη που βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη γη, όπως ανακοίνωσε το αστεροσκοπείο Λόουελ, στην Αριζόνα. Η ανακάλυψη αυτή των Αμερικανών αστρονόμων πραγματοποιήθηκε με τη βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου Χάμπλ σε συνδυασμό με νέα θεωρητικά μοντέλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, υπάρχει νερό στην ατμόσφαιρα του πλανήτη "HD209458b" που βρίσκεται σε απόσταση 150 ετών φωτός από τη γη. "Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχουν υδρατμοί στην ατμόσφαιρα του πλανήτη αυτού και συνεπώς έχουμε πολλούς λόγους να πιστεύουμε ότι κι άλλοι πλανήτες εκτός του ηλιακού μας συστήματος περιέχουν επίσης υδρατμούς στην ατμόσφαιρά τους", υπογράμμισε ο Αμερικανός αστρονόμος. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής αναμένεται να δημοσιευτούν στην αμερικανική Αστροφυσική Επιθεώρηση.

    [30] Παράξενα

    Το τρειςεξαμαρτείν πληρώνεται

    11/4/2007 10:37:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ένας Σαουδάραβας έχασε μέρος της μύτης του μετά από κοινή επίθεση εναντίον του των δύο συζύγων του όταν τις "απείλησε" μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι θα παντρευτεί και Τρίτη, σύμφωνα με την εφημερίδα Σαμς. Οι σύζυγοι του Τζουμπάι Ιμπν Σάλεμ τσακώνονταν για το πώς θα μοιράζονταν τους χώρους του σπιτιού κι έτσι ο άτυχος άνδρας πίστεψε ότι η απειλή του θα βοηθούσε στην επίλυση του προβλήματος. "Ποτέ δεν είχα συνειδητοποιήσει ότι θα εκνευρίζονταν τόσο πολύ. Αλλά νομίζω ότι ο μόνος τρόπος για να ανακτήσω την αξιοπρέπεια μου είναι να παντρευτώ μια τρίτη γυναίκα" τόνισε στην εφημερίδα ο Σαουδάραβας μετά τη συρραφή της μύτης του με επτά ράμματα ίδιος. "Δεν ξέρω τι άλλο θα μπορούσα να χάσω εάν έκανα κάτι τέτοιο" σχολιάζει ο Ιμπν Σάλεμ. Η ισλαμική νομοθεσία επιτρέπει στους άνδρες να αποκτήσουν μέχρι τέσσερις συζύγους και η πολυγαμία δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο στο συντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

    [31] Ζωής ...σΤάσεις

    Από την Μαντόνα

    Συναυλίες για την προστασία του κλίματος

    11/4/2007 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η ντίβα της ποπ Μαντόνα θα ηγηθεί της βρετανικής προσπάθειας για μια διεθνή σειρά μουσικών εκδηλώσεων για την προστασία του κλίματος με τον τίτλο Live Earth που θα μεταδοθούν σε όλο τον Κόσμο στις 7 Ιουλίου. Η διάσημη αμερικανίδα τραγουδίστρια μαζί με το συγκρότημα των Genesis, τον Τζέημς Μπλαντ και τους Red Hot Chili Peppers, θα ανοίξουν τη συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στο στάδιο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου. Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν και τα συγκροτήματα Foo Fighters, Duran Duran, Snow Patrol και οι Razorlight. Επίσης ενδέχεται να εμφανιστούν το ραπ συγκρότημα των Beastie Boys , οι τραγουδιστές και συνθέτες Ντέιβιντ Γκέι και Ντάμιεν Ράις καθώς και ο γνωστός πιανίστας του R&B Τζον Λέτζεντ. Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές, για τα εισιτήρια, που θα διατεθούν μετά από κλήρωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή μέσω του διαδικτύου για 72 ώρες με έναρξη από την Παρασκευή στις 11.00 ώρα Γκρήνουιτς. Η τιμή τους θα ανέρχεται σε 55 λίρες ( περίπου 80 ευρώ) και κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για δύο μόνο, ενώ η διάθεση τους θα ξεκινήσει την Τετάρτη 18 Απριλίου. Επίσης έχει προγραμματισθεί η διεξαγωγή συναυλιών στο Γιοχάνεσμπουργκ, στο Ρίο ντε Τζανέιρο, στη Σαγκάη, το Σίδνεϊ και το Τόκιο.

    [32] Ζωής ...σΤάσεις

    Μετά από εξετάσεις DNA

    Τέλος στη δικαστική διαμάχη

    11/4/2007 9:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/4/2007 9:52:45 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αναγνωρίστικε ως ο βιολογικός πατέρας της κόρης της Ανν Νικόλ Σμιθ, ο φωτογράφος Λάρι Μπέρκχεντ, θέτοντας τέλος στη δικαστική διαμάχη για την υπόθεση της πατρότητας της μικρής Ντανιελίν. Η απόφαση ανακοινώθηκε από το Ανώτατο Δικαστήριο στις Μπαχάμες, το οποίο εξέτασε τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA, τα οποία αποκαλύπτουν ποιος είναι ο βιολογικός πατέρας της Ντανιελίν Σμιθ που γεννήθηκε το Σεπτέμβριο. Η Ανν Νικόλ Σμιθ πέθανε το Φεβρουάριο από ένα θανάσιμο μίγμα συνταγογραφημένων ηρεμιστικών και παυσίπονων. Ο τελευταίος σύντροφος της Σμιθ, δικηγόρος Χάουαρντ Στερν αναφέρεται ως πατέρας της μικρούλας στο πιστοποιητικό γέννησης της, αλλά ο Μπέρκχεντ κατέθεσε αγωγή για την αποκατάσταση της πατρότητας. Το δικαστήριο θα συνεδριάσει εκ νέου την Παρασκευή για να καθορίσει ποιος θα αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού. Ο Μπέρκχεντ εμφανώς χαρούμενος από το αποτέλεσμα της διαδικασίας προέβη στη σχετική ανακοίνωση στην κατάμεστη με κόσμο αίθουσα τύπου του δικαστηρίου.

    "Ο Λάρι είναι ο βιολογικός πατέρας "

    "Δεν ήθελα να σας πως κάτι τέτοιο. Αλλά τελικά θα σας το πω. Είμαι ο πατέρας. Το μωρό μου θα έλθει σύντομα στο σπίτι μου", είπε πανηγυρίζοντας ο φωτογράφος Λάρι Μπέρκχεντ.

    Τα αποτελέσματα των εξετάσεων DNA επιβεβαιώθηκαν από τον δόκτορα Μάικλ Μπερντ, Αμερικανό ιατρό ειδικευμένο σ αυτού του είδους τις εξετάσεις.

    "Σύφωνα με τα στοιχεία που βασίζονται στην εξέταση του DNA ο Λάρι είναι ο βιολογικός πατέρας με βεβαιότητα 99,9999%", ανακοίνωσε ο δόκτωρ Μπερν.

    Η μικρούλα Ντανιελίν είναι η μοναδική κληρονόμος της περιουσίας της Σμιθ, καθώς όταν ολοκληρωθεί η δικαστική διαμάχη με τους κληρονόμους του πρώην συζύγου της μητέρας της του μεγιστάνα Τζ. Χάουαρντ Μάρσαλ, θα κληρονομήσει την αμύθητη περιουσία του.

    Η ιστοσελίδα των διασημοτήτων ΤΜΖ.com δημοσίευσε ότι ο τελευταίος σύντροφος της Σμιθ, δικηγόρος Χάουαρντ Στερν αποφάσισε να μην προσβάλει την απόφαση εάν ο Μπερκχεντ ανακηρυχθεί πατέρας της μικρής και να συνεργασθεί μαζί του για να αποτρέψει την πιθανότητα να αναλάβει την κηδεμονία του παιδιού η μητέρα της Σμιθ Βίρτζι Αρθρουρ.

    [33] Ζωής ...σΤάσεις

    Συμφωνία με την Μέτρο Γκόλντουιν

    Εταιρεία παραγωγής για την Χάγιεκ

    11/4/2007 10:08:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την υπογραφή συμφωνίας με την κινηματογραφική εταιρία Μέτρο-Γκόλντουιν Μάγιερ (MGM), ανακοίνωσε η διάσημη μεξικάνα ηθοποιός και παραγωγός Σάλμα Χάγιεκ, με σκοπό την ίδρυση εταιρίας που θα ειδικεύεται στην παραγωγή "Λατίνο" ταινιών που θα προορίζονται για ευρύτερο κοινό. Η διάσημη ηθοποιός θα είναι η πρόεδρος και η γενική διευθύντρια της εταιρίας υπό την επωνυμία "Ventanazul", που στοχεύει να επαναλάβει την επιτυχία που σημειώθηκε με κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές όπως η ταινία "Φρίντα" βιογραφία της μεξικάνας ζωγράφου Φρίντα Κάλο και η τηλεοπτική σειρά "Ugly Betty" ( Η Άσχημη Μπέτι) που έχει γίνει διεθνής επιτυχία με την άσχημη υπάλληλο που αναδεικνύεται σε κορυφαίο στέλεχος ενός οίκου μόδας. Όπως ανακοίνωσε η Χάγιετ, επεξεργάζονται μήνες ένα σχέδιο για να δημιουργήσουν τη ταυτότητα της εταιρίας που θα ειδικεύεται στη λατινική αγορά χωρίς όμως να την απομονώνει από το ευρύ κοινό. "Είμαι σίγουρη ότι με τη βοήθεια και την υποστήριξη της MGM, η "Ventanaluz" έχει μια συγκεκριμένη άποψη η οποία την διαχωρίζει από τις στερεότυπες προσπάθειες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 11 April 2007 - 20:52:11 UTC