Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-03-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιστροφή στα αμφιθέατρα
  • [02] Κριτική στην ΕΕ
  • [03] Λαμπρός εορτασμός
  • [04] 5.9 Ρίχτερ στο Ιόνιο
  • [05] Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρίνα Μπενέκη
  • [06] Την Interpol ζητά η Νατέλα
  • [07] Ελεύθερη η Μόνχαουπτ
  • [08] Νέες κυρώσεις στο Ιράν
  • [09] Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία
  • [10] Μοιραία πυρκαγιά στη Μόσχα
  • [11] "Ομολόγησαν" οι Βρετανοί
  • [12] Δυστύχημα σε κινέζικο ανθρακωρυχείο
  • [13] Ψηλά οι τόνοι μεταξύ Λονδίνου-Τεχεράνης
  • [14] Λαίλαπα βίας
  • [15] Νέα περιοδεία της Ράις στη Μ. Ανατολή
  • [16] Κατήφεια στην εθνική για την συντριβή
  • [17] "Τραγωδία" στο "Καραϊσκάκη"
  • [18] Βαριά ήττα της εθνικής
  • [19] "Πάγωσε" το "Καραϊσκάκη"
  • [20] Ισοπαλία στο "Καραϊσκάκη"
  • [21] Ιδανικό ξεκίνημα για την εθνική
  • [22] Με Χαριστέα η Εθνική
  • [23] Το «δώρο» της Βοσνίας
  • [24] Κουταλο-μαντεία...
  • [25] Όλο το Βερολίνο μία γιορτή
  • [26] "Χρυσά" γενέθλια για την Ε.Ε.

    [01] Πολιτική

    Ξανά στα καθήκοντα τους οι πανεπιστημιακοί

    Επιστροφή στα αμφιθέατρα

    25/3/2007 8:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στα μαθήματά τους επιστρέφουν από τη Δευτέρα οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές, μετά την απόφασή τους να αναστείλουν την απεργία τους. Ωστόσο, οι καθηγητές τόνισαν ότι θα συνεχίζουν τον αγώνα για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την Παιδεία με άλλες μορφές δράσης, ενώ θα απεργήσουν την προσεχή Τετάρτη, ημέρα κατά την οποία οι φοιτητές προγραμματίζουν συλλαλητήρια.

    Από αύριο επίσης, συνεδριάζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι για τη συνέχιση ή όχι των καταλήψεων. Οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει αποκλεισμούς δρόμων και νομαρχιών.

    Αύριο αναμένεται να συνεχιστεί ενώπιον του Τριμελούς Αυτόφωρου Πλημμελειοδικείου Αθηνών η δίκη των 49 φοιτητών, που κατηγορούνται για επεισόδια στο κέντρο της Αθήνας κατά το Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο της 8ης Μαρτίου.

    [02] Πολιτική

    Με αφορμή την επέτειο των 50 χρόνων της

    Κριτική στην ΕΕ

    25/3/2007 4:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2007 7:23:08 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Η ΕΕ γιόρτασε σήμερα τα πενήντα της χρόνια με ποικίλες εκδηλώσεις σε κάθε γωνιά της και με κορυφαία την υπογραφή της Διακήρυξης του Βερολίνου. Η υιοθέτηση της πανηγυρικής δήλωσης, όμως, δεν μπορεί να κρύψει σοβαρά προβλήματα θεσμικού και στρατηγικού προσανατολισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολίασε σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την ημέρα.

    Στην ιστορική διαδρομή της ανάπτυξης του κοινού ευρωπαϊκού οράματος, έχουν καταγραφεί σημαντικές κατακτήσεις για την Ευρώπη και τους λαούς της, τονίζει ο Γιώργος Παπανδρέου, προσθέτοντας πως αυτή τη στιγμή η ΕΕ βιώνει μια περίοδο κρίσης και αναζήτησης του νέου θεσμικού και πολιτικού μοντέλου της, που θα επιτρέψει την αντιμετώπιση των σύγχρονων προβλημάτων και προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης, που θα εμπνέει και θα κινητοποιεί του πολίτες. Σε αυτήν την περίοδο "η Ελλάδα πρέπει να είναι δυναμικά παρούσα με τις προτάσεις και τις πρωτοβουλίες της" δηλώνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και καταλήγει: "Μπροστά σε αυτή τη στρατηγική πρόκληση, η Ελλάδα χρειάζεται το δικό της νέο πολιτικό όραμα και σχέδιο. Το ΠΑΣΟΚ, ως ένα Ευρωπαϊκό σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα, με βαθειά ευρωπαϊκή εμπειρία διακυβέρνησης, μπορεί να εγγυηθεί και να υπερασπισθεί το Πρόγραμμά του, την Ελλάδα της ανάπτυξης, της προόδου, της κοινωνικής συνοχής και της αυτοπεποίθησης στην ΕΕ.

    Για πενηντάχρονη πορεία επιδείνωσης και υποβάθμισης της θέσης των ευρωπαϊκών λαών, έκανε λόγο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Οι κοινωνικές ανισότητες αυξάνονται, η μικρομεσαία και φτωχή αγροτιά ξεκληρίζεται και τα εργατικά, μισθολογικά και κοινωνικά, δικαιώματα βρίσκονται κάτω από τη συνεχή επίθεση του κεφαλαίου και περιορίζονται συνεχώς. Η συμμετοχή, μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους διευρύνεται. Η στρατιωτικοποίηση, αλλά και ο αυταρχισμός, με πρόσχημα την τρομοκρατία, εντείνονται. Η ΕΕ και η όλη πορεία της αποδεικνύει την ταξική φύση της" αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΚΚΕ, που καταλήγει καλώντας τους λαούς να οξύνουν τη στάση ανυπακοής και απειθαρχίας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Με αφορμή την ημέρα το ΚΚΕ απηύθυνε έκκληση από κοινού με άλλα 28 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, για "κοινές δράσεις και αγώνες που μπορούν να ανοίξουν το δρόμο για μιαν Ευρώπη της ειρήνης, της συνεργασίας μεταξύ κυρίαρχων και ισότιμων κρατών, μια Ευρώπη της απασχόλησης και της αληθινής οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης".

    Ο Συνασπισμός σε δική του ανακοίνωση επισημαίνει, ότι πενήντα χρόνια μετά την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, η ευρωπαϊκή ενοποίηση βρίσκεται σε κρίση. "Οι δυνάμεις που διαχειρίστηκαν την πορεία ενοποίησης της Ευρώπης απέτυχαν να δώσουν την αναγκαία ώθηση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα. Ιδιαίτερα, νεοφιλελεύθερες και ευρωατλαντικές επιλογές, όπως αυτές αποτυπώθηκαν και στο λεγόμενο Ευρωσύνταγμα, ενίσχυσαν τον ευρωσκεπτικισμό και τις τάσεις εθνικής αναδίπλωσης" ανέφερε ο Πάνος Τριγάζης μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, τονίζοντας πως η Ευρώπη χρειάζεται ριζική αλλαγή και αναζωογόνηση του ευρωπαϊκού οράματος μέσα από "μια πορεία αντίθεσης και αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και τον ευρωατλαντισμό" και ειδικότερα μέσα από την κατάρτιση μιας νέας Συνταγματικής Συνθήκης.

    Αποτιμήσεις, προοπτικές και ελπίδες

    Ο πρώην πρωθυπουργός Κώστα Σημίτης, από τις Βρυξέλλες όπου πήρε μέρος σε Συμπόσιο που πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 50χρονα της ΕΕ, δήλωσε ότι υπάρχει σαφής κίνδυνος διολίσθησης προς μια Ευρώπη με βασικό συνδετικό κρίκο τις ρυθμίσεις της αγοράς, με χαλαρές σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών και με υποβαθμισμένη την αίσθηση της κοινοτικής αλληλεγγύης.

    Στις εργασίες συμμετείχε και η αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρόδη Κράτσα, που τόνισε την ανάγκη καλύτερου συντονισμού των εθνικών κοινοβουλίων με το Ευρωπαϊκό.

    Εν τω μεταξύ, μιλώντας στο ραδιοφωνικό αφιέρωμα της ΝΕΤ 105,8 για τα πενηντάχρονα της ΕΕ,ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Χάνς-Γκερτ Πέτερινγκ, εξέφρασε την ελπίδα το κείμενο της διακήρυξης να ωθήσει την Ευρώπη μπροστά. Η Ελλάδα μπήκε σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια και αυτό ήταν το μεγάλο επίτευγμα του Καραμανλή, δήλωσε ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης.

    Η Ευρώπη τα τελευταία χρόνια δίνει μία νεοφιλελεύθερη απάντηση στα προβλήματα, επισήμανε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δημήτρης Παπαδημούλης.

    [03] Κοινωνία

    Μηνύματα για την Εθνική Επέτειο

    Λαμπρός εορτασμός

    25/3/2007 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2007 4:27:31 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με τη μεγαλειώδη παρέλαση των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας μπροστά από το μνημείο του ’γνωστου Στρατιώτη και ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, κορυφώθηκαν σήμερα οι εορταστικές εκδηλώσεις για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη στην επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και στη συνέχεια κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του ’γνωστου Στρατιώτη. Όποιος ξεχνάει, ξεχνιέται, και αυτή είναι μία αλήθεια που καλό είναι να επαναλαμβάνεται, επισημαίνει σε μήνυμά του ο κ. Παπούλιας. Από το Βερολίνο, όπου συμμετέχει στην άτυπη Σύνοδο των "27" για τα πεντηκοστά γενέθλια της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως σήμερα "μαζί με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, έχουμε και την επέτειο του 21, τον μεγάλο αγώνα των Ελλήνων για ελευθερία και εθνική αξιοπρέπεια. Είναι, όμως, και πολύ ξεχωριστή μέρα και για την Ευρώπη. Για όλους εμάς που πιστεύουμε στην ευρωπαϊκή ιδέα και στο όραμα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, η επέτειος αυτή έχει ξεχωριστή συμβολική σημασία". Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου που παρακολούθησε τις εκδηλώσεις για την επέτειο στον ’η Στράτη, έστειλε μήνυμα στην ’γκυρα λέγοντας ότι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

    Παρακαταθήκη για τον ελληνισμό

    Τα υψηλά νοήματα της Επετείου της 25ης Μαρτίου του 1821 που αποτελούν παρακαταθήκη για τον ελληνισμό επισημαίνει σε μηνύματά της η πολιτειακή και πολιτική ηγεσίας της χώρας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, τονίζει ότι: "Oι αγωνιστές του 1821, αλλά και εκείνοι που με αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία, λειτουργούν σήμερα ως διαφωτιστική δύναμη. Η 25η Μαρτίου 1821 είναι μία επέτειος βαθιά χαραγμένη στο συλλογικό υποσυνείδητο ως μία μεγαλειώδης στιγμή του Γένους μας. Ένα φωτεινό σημάδι στους διαρκείς αγώνες για Ανεξαρτησία, Ελευθερία και Δικαιοσύνη", προσθέτοντας πως "κλίνουμε όλοι μας ευλαβικά το κεφάλι μπροστά σε αυτόν τον ηρωισμό, το μοναδικό ανθρώπινο ηρωισμό, που επέδειξαν εκείνοι οι αγωνιστές".

    Την ανάγκη να ανταποκριθούν οι πολίτες στο λαμπρό παράδειγμα εκείνων που θυσιάστηκαν στο όνομα της ελευθερίας επισημαίνει σε μήνυμά του ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής: "Eργαζόμαστε για υγιή και εύρωστη οικονομία. Για σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Για κοινωνία ευκαιριών και αλληλεγγύης. Για μεταρρυθμίσεις που αναβαθμίζουν θεσμικά τη Δημοκρατία και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο αύριο στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εργαζόμαστε ώστε οι Ελληνίδες και οι Έλληνες, οι νέοι και οι νέες μας να μπορούν να αντικρίζουν το μέλλον με αισιοδοξία".

    Η πρόεδρος της Βουλής, ’ννα Μπενάκη Ψαρούδα, τονίζει: "Όποιος Έλληνας αναλογίζεται σήμερα την πορεία και την ιστορία της Ελλάδας, το πώς φτάσαμε εδώ που είμαστε, συναισθάνεται και το τεράστιο βάρος της κληρονομιάς που μας άφησε η Επανάσταση του 1821, την ευθύνη να είμαστε ενωμένοι και με όπλο αυτή την ενότητα να αντιμετωπίζουμε τους κινδύνους και τις προκλήσεις".

    Τον αγώνα για δημοκρατία, ισονομία και ισοπολιτεία επισημαίνει στο μήνυμά του ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου: " Το μήνυμα του απελευθερωτικού αγώνα μας καλεί να δίνουμε τον διαρκή αγώνα για τη διασφάλιση της εθνικής ανεξαρτησίας που σήμερα προσλαμβάνει μια νέα διάσταση, για την εμβάθυνση της δημοκρατίας. Αυτόν τον αγώνα, θα τον δώσω με όλες μου τις δυνάμεις. Σε αυτόν τον αγώνα θα δώσει όλες του τις δυνάμεις κάθε στέλεχος του ΠΑΣΟΚ". Εξάλλου, από τον ’η Στράτη, όπου παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι οι κάτοικοι των ακριτικών περιοχών μας κάνουν υπερήφανους και μας εμπνέουν για μια δικαιη και ισχυρή Ελλάδα. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην ’γκυρα, λέγοντας οτι κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

    Την απόσυρση του βιβλίου της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού ζητά με την ανακοίνωσή του το ΚΚΕ: "Το βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ Δημοτικού για το 1821, αναζωπύρωσε τη σύγκρουση παραγόντων με εθνικιστικές απόψεις και εκπροσώπων του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου. Καθόλου δεν φτάνει το βιβλίο να διορθωθεί. Οι εργαζόμενοι να απαιτήσουν την απόσυρση του εν λόγω βιβλίου, το οποίο τα άλλα κόμματα χαιρέτισαν".

    Σημείο αναφοράς και παράδειγμα διαχρονικής σημασίας χαρακτηρίζει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ: "Ο Συνασπισμός καλεί τη νεολαία να συνεχίσει τους αγώνες της για την ενίσχυση του φιλειρηνικού κινήματος στη χώρα μας και την υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης και τη βελτίωση των παρεχόμενων γνώσεων".

    "Πιστεύω ότι η σημερινή μέρα είναι μέρα μνήμης και περισυλλογής", τόνισε ο υπουργός Εθνικής ’μυνας, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, και πρόσθεσε ότι "προσφέρεται ταυτόχρονα και για εξαγωγή πολλών συμπερασμάτων για το πώς μπορούμε να πορευτούμε σήμερα".

    [04] Κοινωνία

    Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαρές ζημιές

    5.9 Ρίχτερ στο Ιόνιο

    25/3/2007 6:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2007 7:20:30 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μια ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5.9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αναστάτωσε τους κατοίκους του Ιονίου. Ο σεισμός που σημειώθηκε λίγα λεπτά πριν τις πέντε το απόγευμα είχε το επίκεντρο του στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Κεφαλονιάς και εστιακό βάθος 8-10 χιλιομέτρων, ενώ έγινε αισθητός σε όλο το Ιόνιο καθώς και στις δυτικές περιοχές της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

    Από τη δόνηση δεν αναφέρθηκαν θύματα, παρά μικροζημιές από πτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του επαρχιακού δικτύου της Κεφαλονιάς -και ειδικότερα στο Χαρακα, τη Θηναία και τον Πουνταβο γι αυτό συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή στους οδηγούς που κινούνται εκεί- και καταρρεύσεις τμημάτων τοίχων σε παλαιά κτίσματα. Η ηλεκτροδότηση των νησιών δεν επηρεάστηκε. Σύσσωμες οι δυνάμεις της πυροσβεστικής σε Κεφαλονιά, Ιθάκη και Λευκάδα περιπολούν τους δρόμους και τα χωριά των νησιών για τον εντοπισμό τυχόν προβλημάτων.

    Οι σεισμολόγοι που παρακολουθούν το φαινόμενο κάνουν λόγο για σεισμό επιφανειακής φύσης και προειδοποιούν για μετασεισμούς μέσα στις επόμενες ώρες και ημέρες, δεδομένης και της υψηλής σεισμικότητας της ζώνης του Ιονίου. Μέχρι στιγμής έχεις καταγραφεί ένας αριθμός ασθενών δονήσεων. Μολονότι τονίζουν πως είναι πολύ νωρίς για την εξαγωγή συμπερασμάτων, ωστόσο εμφανίζονται καθησυχαστικοί θεωρώντας αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο ότι ο σεισμός των 5.9 Ρίχτερ ήταν η κύρια δόνηση, και συνιστούν ψυχραιμία προς όλες τις πλευρές.

    [05] Κοινωνία

    Πέθανε η δημοσιογράφος Μαρίνα Μπενέκη

    25/3/2007 4:08:00 μμ

    Πέθανε το Σάββατο μετά από ολιγόμηνη μάχη με τον καρκίνο και κηδεύεται τη Δευτέρα στην ιδιαίτερη πατρίδα της,το Μάρκο Καρδίτσας, η δημοσιογράφος Μαρίνα Μπενέκη. Η Μαρίνα Μπενέκη γεννήθηκε το 1960 και σπούδασε νομικά στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

    Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική της καριέρα το 1984 στην εφημερίδα "Μεσημβρινή" και στη συνέχεια εργάστηκε στην "Επικαιρότητα", την "Απογευματινή" και την "Απογευματινή της Κυριακής", καλύπτοντας το πολιτικό ρεπορτάζ. Εργάστηκε, επίσης στην ΕΡΤ και τα τελευταία χρόνια στο Γραφείο Τύπου της ΝΔ.

    Η εκλιπούσα υπήρξε από τα πρώτα στελέχη του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού "ΑΘΗΝΑ 9,84", όπου εργαζόταν από το 1987 μέχρι σήμερα ως πολιτική συντάκτρια, αρχισυντάκτρια ειδήσεων και παραγωγός πολιτικών εκπομπών ενώ τα τελευταία χρόνια κάλυπτε το ρεπορτάζ των κομμάτων της Αριστεράς.

    Η Μαρίνα Μπενέκη ήταν ιδιαίτερα γλυκύς και αγαπητός άνθρωπος και αφήνει τις πιο ζεστές αναμνήσεις σε όσους την γνώρισαν.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή του συλλυπείται τους οικείους της και αποχαιρετά την άξια συνάδελφο που με εντιμότητα, επάρκεια και συνέπεια υπηρέτησε τη δημοσιογραφία. Τα συλλυπητήρια τους εξέφρασαν η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα.

    [06] Κοινωνία

    Κάνει λόγο για κύκλωμα παιδεραστίας

    Την Interpol ζητά η Νατέλα

    24/3/2007 9:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2007 9:31:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένα χρόνο μετά την εξαφάνιση του μικρού Αλεξ η μητέρα του ζητά τη συνδρομή της Interpol και συγκεκριμένα του Βέλγου ειδικού σε παρόμοιες υποθέσεις Αλεν Ρεμί, με την ελπίδα να μάθει όλη την αλήθεια για την τύχη του παιδιού της. Η Νατέλα Σιαϊνη καταθέτοντας στον ανακριτή δεν αποδέχτηκε τους ισχυρισμούς του μικρού Βορειοηπειρώτη για το τραγικό συμβάν, καθώς πιστεύει ότι πίσω από την υπόθεση κρύβεται κύκλωμα παιδεραστίας.

    Στην κατάθεσή της στον ανακριτή, η Νατέλα ανέφερε: "...θεωρώ ότι έγινε ένα επεισόδιο μεταξύ των παιδιών, αλλά όχι ακριβώς όπως το περιγράφουν. Πιστεύω ότι χτύπησαν τον Αλέξανδρο, στη συνέχεια τον οδήγησαν κυνηγώντας τον σε κάποιο απόμερο μέρος. Εκεί παρενέβησαν τρίτοι ενήλικες, που στη συνέχεια τον απήγαγαν. Πιστεύω ότι τα παραπάνω έγιναν από παιδεραστές".

    Υπέδειξε μάλιστα κάτοικο της Βέροιας, που είχε κατηγορηθεί για παιδεραστία, αλλά ανακλήθηκε η μήνυση εις βάρος του. "...’ρχισε να γίνεται πελάτης του άντρα μου (σ.σ. ο Δημήτρης Σιαΐνης διαθέτει πρακτορείο ΠΡΟ-ΠΟ) το Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι το χρόνο εξαφάνισης του γιου μου και από κει και πέρα σταμάτησε να έρχεται στο πρακτορείο. Επανεμφανίστηκε μετά 4-5 μήνες και είπε στον άντρα μου να μη βγαίνουμε συχνά στην τηλεόραση..." είπε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η τραγική μάνα.

    Δεκατέσσερις μήνες μετά την εξαφάνιση του ’λεξ, δεν εγκαταλείπει τις προσπάθειες της. Σε συνάντηση που είχε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Βύρωνα Πολύδωρα, ζήτησε την παρέμβασή του ώστε να κληθεί στην Ελλάδα και να αναλάβει την υπόθεση ο Βέλγος αστυνομικός Αλέν Ρεμί, ειδικός σε υποθέσεις εξαφάνισης ανηλίκων και επικεφαλής της ειδικής ομάδας της Interpol που ασχολείται με εγκλήματα κατά παιδιών.

    Σύμφωνα με τον δικηγόρο της οικογένειας, Πυθαγόρα Ιερόπουλο, το Υπουργείο έκανε δεκτό το αίτημα και πλέον επίκειται η άφιξη του στη χώρα μας.

    Στο μεταξύ σε πλήρη αντίθεση έρχονται οι απολογίες των ανηλίκων που εμπλέκονται στην υπόθεση. Ο 13χρονος Βορειοηπειρώτης περιέγραψε εκ νέου τα όσα έγιναν, υποστηρίζοντας ότι η σορός του Αλεξ μεταφέρθηκε στην περιοχή της Μπαρμπούτας. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η απολογία του 13χρονου από την Αλβανία. Αντίθετα, αρνούνται κάθε ανάμειξή τους οι άλλοι τρεις ανήλικοι.

    [07] Κόσμος

    Ελεύθερη η Μόνχαουπτ

    25/3/2007 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποφυλακίστηκε σήμερα η Μπριγκίτε Μόνχαουπτ, ιστορική μορφή της οργάνωσης της άκρας αριστεράς Φράξια Κόκκινος Στρατός (RAF), η οποία είχε καταδικαστεί σε ισόβια για εννέα δολοφονίες, ύστερα από παραμονή στις φυλακές για 24 χρόνια, καθώς τον περασμένο μήνα δικαστήριο έκρινε ότι "δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο" και πρέπει να αποφυλακιστεί.

    "Η κυρία Μόνχαουπτ αποφυλακίστηκε στις 04:00(ώρα Ελλάδας) και οι συγγενείς της ήλθαν να την αναζητήσουν", δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Ντόιτσλ, διευθυντής της φυλακής της νότιας Βαυαρίας όπου κρατείτο η 57χρονη Μονχάουπτ, την οποία ο γερμανικός Τύπος είχε χαρακτηρίσει ως "την πιο επικίνδυνη γυναίκα στη Γερμανία".

    Κατά την δεκαετία του 1970 είχε ηγηθεί της "δεύτερης γενιάς" της RAF, που δεν υφίσταται πλέον, μετά την αυτοκτονία στην φυλακή του ιδρυτή της οργάνωσης Αντρέας Μπάαντερ, τον Οκτώβριο του 1977.

    Η Μονχάουπτ άρχισε την παράνομη δράση της σε ηλικία 22 ετών το 1971 και συνελήφθη το 1982. Σημειώνεται ότι δεν έχει εκφράσει δημόσια μεταμέλεια για τις πράξεις της.

    [08] Κόσμος

    Διορία 60 ημερών στην Τεχεράνη

    Νέες κυρώσεις στο Ιράν

    25/3/2007 11:53:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισε ομόφωνα το Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, μετά από την επιμονή του Ιράν για μη αναστολή του πυρηνικού του προγράμματος. Οι νέες κυρώσεις αφορούν στις εξαγωγές όπλων της χώρας, στην κρατική τράπεζα Σεπάχ και στην επίλεκτη δύναμη των Φρουρών της Επανάστασης. Με την απόφαση, που φέρει τον αριθμό 1747 και την οποία υπερψήφισαν και τα 15 κράτη-μέλη του Σ.Α., παρέχεται στην Τεχεράνη διορία 60 ημερών για να συμμορφωθεί. Η πίεση και ο εκφοβισμός δεν θα αλλάξει την πολιτική του Ιράν, δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ενώ, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δηλώνει ότι παραμένει ανοικτή η πόρτα για συνομιλίες με την Τεχεράνη. Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Λευκός Οίκος. Σημειώνεται ότι είχε προηγηθεί απόφαση που ελήφθη στις 23 Δεκεμβρίου, με την οποία απαγορευόταν το εμπόριο ευαίσθητων πυρηνικών υλών και βαλλιστικών πυραύλων καθώς και το πάγωμα περιουσιακών στοιχείων ατόμων και θεσμών που είχαν σχέση με πυρηνικά προγράμματα.

    "Ειρηνικό το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης"

    "Το Ιράν δεν επιδιώκει τη σύγκρουση , ούτε επιθυμεί κάτι άλλο πέραν των κυριάρχων δικαιωμάτων του", δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτάκι, τονίζοντας ότι είναι "η τέταρτη φορά που μια άδικη απόφαση ενορχηστρώθηκε από εκείνα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έφεραν και προώθησαν μια παράνομη απόφαση, αδικαιολόγητη σε βάρος του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος της Ισλαμική Δημοκρατίας του Ιράν υποστηρίζοντας ότι αποτελεί απειλή για τη διεθνή ασφάλεια".

    Πάντως, ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα, δήλωσε απόψε ότι η Ένωση θα συνεχίσει να επιμένει για μια διαπραγματεύσιμη λύση για να τερματισθεί η πυρηνική διένεξη με το Ιράν και πως έχει διεθνή υποστήριξη για να επαναλάβει τις επαφές με την Τεχεράνη.

    Με ικανοποίηση δέχθηκε ο Λευκός Οίκος δέχθηκε την απόφαση του Σ.Α. και ανακοίνωσε ότι υπήρξε ομοφωνία μεταξύ πολλών χωρών για να σταματήσει το Ιράν το πρόγραμμα εμπλουτισμού του ουρανίου.

    [09] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στην Ιαπωνία

    25/3/2007 10:26:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μία γυναίκα σκοτώθηκε και 150 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την ισχυρή σεισμική δόνηση των 6,9 Ρίχτερ που συγκλόνισε το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) τη δυτική ακτή της χώρας, με επίκεντρό 11 χλμ. κάτω από το βυθό της θάλασσας και 40 χλμ. από την χερσόνησο Νότο, η οποία βρίσκεται 300 χλμ. ΒΔ του Τόκιο. Νωρίτερα, είχε ανακοινωθεί ότι ο κύριος σεισμός ήταν μεγέθους 7,1 Ρίχτερ. Αμέσως μετά τον σεισμό, και για λίγη ώρα, οι αρχές της χώρας εξέδωσαν προειδοποίηση για εκδήλωση τσουνάμι. Παράλληλα, δύο ακόμα ισχυρές σεισμικές δονήσεις, μεγέθους 7,2 και 6,0, σημειώθηκαν στα ανοιχτά του Βανουάτου, στο νότιο Ειρηνικό Ωκεανό, δίχως να αναφερθούν τραυματίες ή ζημιές.

    Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Kyodo, τουλάχιστον 25 σπίτια κατέρρευσαν, ενώ σοβαρές ζημιές υπέστησαν περίπου 200.

    Η κίνηση των σιδηροδρόμων διεκόπη, όπως και ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση σε μερικές περιοχές. Στην πόλη Ουατζίμα, περισσότεροι από 1.000 κάτοικοι, τα σπίτια των οποίων υπέστησαν ζημιές, μεταφέρθηκαν σε σχολεία που μετετράπησαν σε καταφύγια.

    Από τους σεισμούς που σημειώνονται κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, το 20% καταγράφονται στην περιοχή της Ιαπωνίας.

    [10] Κόσμος

    Δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους

    Μοιραία πυρκαγιά στη Μόσχα

    25/3/2007 7:29:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Δέκα άνθρωποι βρήκαν το θάνατο εξαιτίας πυρκαγιάς που ξέσπασε σε ντισκοτέκ λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου στην Μόσχα. Τα έξι από τα θύματα, μεταξύ των οποίων και ένας πολίτης Βουλγαρικής υπηκοότητας, πέθαναν από ασφυξία και εισπνοή μονοξειδίου του άνθρακα λόγω των καπνών της πυρκαγιάς που κατέστρεψε ολοσχερώς το νυκτερινό κέντρο, που βρισκόταν στο ισόγειο του κτηρίου του θεάτρου Λενκό, που έχει μετατραπεί σε ερωτικό κέντρο διασκέδασης.

    Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά ξεκίνησε από τη μία πλευρά του μπαρ όταν σερβιτόρος επιδόθηκε σε επίδειξη ανάφλεξης οινοπνευματωδών ποτών. Τα ρούχα του άρπαξαν φωτιά, ύστερα λαμπάδιασε ένα δοχείο με πέντε λίτρα αλκοόλ και στα επόμενα λεπτά φλεγόταν και η σκηνή.

    Οι αρχές άρχισαν έρευνα για να διακριβωθεί εάν το νυκτερινό κέντρο σεβόταν τους κανονισμούς ασφαλείας.

    [11] Κόσμος

    "Ομολόγησαν" οι Βρετανοί

    25/3/2007 1:01:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Οι 15 Βρετανοί πεζοναύτες και ναύτες που συνελήφθησαν στον Κόλπο ομολόγησαν ότι εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν παράνομα, σύμφωνα με ανακοίνωση του στρατού του Ιράν, την ώρα που το Λονδίνο επιμένει ότι συνελήφθησαν στα ιρακινά χωρικά ύδατα και απαιτεί την άμεση απελευθέρωσή τους. Ιρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι Βρετανοί "είναι υγιείς και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα" και πρόσθεσε πως "η έρευνα συνεχίζεται". Η σύλληψη των Βρετανών την Παρασκευή αύξησε την ένταση της διπλωματικής κρίσης, η οποία κλιμακώθηκε με την υπερψήφιση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, απόφασης που επιβάλλει νέες, σκληρότερες κυρώσεις στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

    Πληροφορίες για μεταφορά τους στην Τεχεράνη

    Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Fars ανέφερε ότι τα μέλη των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων μεταφέρθηκαν στην Τεχεράνη για να δώσουν λόγο για την "επιθετική ενέργειά" τους, κάτι που δεν επιβεβαιώθηκε επίσημα, προσθέτοντας ότι στην ομάδα περιλαμβάνονται και γυναίκες.

    Ο ιρανικός αραβόφωνος τηλεοπτικός σταθμός al-Alam μετέδωσε, επικαλούμενο αξιωματούχο, ότι οι "ομολογίες" των Βρετανών θα δοθούν σύντομα στην δημοσιότητα, ωστόσο δεν διευκρίνισε με ποιον τρόπο.

    Τον Ιούνιο του 2004, έξι Βρετανοί πεζοναύτες και δύο ναύτες είχαν συλληφθεί με παρόμοιο τρόπο από τις ένοπλες δυνάμεις του Ιράν. Στη συνέχεια, είχαν παρουσιασθεί με δεμένα τα μάτια στην τηλεόραση του Ιράν, όπου ομολογούσαν πως εισήλθαν στα χωρικά ύδατα του Ιράν παράνομα. Αφέθηκαν ελεύθεροι τρεις ημέρες μετά.

    Σημειώνεται ότι το Ιράν και το Ιράκ διεκδικούν την θαλάσσια δίοδο του Σατ αλ-Αράμπ από το 1975, όταν ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε ακυρώσει μια διμερή συμφωνία με τον Σάχη.

    [12] Κόσμος

    Δυστύχημα σε κινέζικο ανθρακωρυχείο

    25/3/2007 7:48:00 μμ

    Τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε ανθρακωρυχείο στην κεντρική Κίνα, μέσα σε διάστημα μικρότερο από μία εβδομάδα από ένα άλλο παρόμοιο πολύνεκρο δυστύχημα. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Νέα Κινα", πλημμύρα εκδηλώθηκε στο ανθρακωρυχείο Σανγκιούου, στην επαρχία Χενάν, αργά την Πέμπτη ενόσω στις υπόγειες στοές του εργάζονταν 52 άνθρωποι. Η διεύθυνση του αντί να αναφέρει το περιστατικό στην υπηρεσία που έχει την ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας, οργάνωσε από μόνη της την επιχείρηση διάσωσης, όμως οι κάτοικοι στην γειτονική πόλη Ρουζχού ενημέρωσαν την αστυνομία για το συμβάν την Παρασκευή.

    Το μικρό, ιδιωτικό ανθρακωρυχείο, είχε άδεια λειτουργίας, αλλά όταν σημειώθηκε το δυστύχημα είχε παραβιάσει το επιτρεπόμενο ωράριο.

    Πέρυσι έχασαν την ζωή τους σε εκρήξεις, πλημμύρες και καταρρεύσεις στοών σε ορυχεία της Κίνας 4.746 εργάτες.

    [13] Κόσμος

    Για τους 15 ναύτες που κρατά το Ιράν

    Ψηλά οι τόνοι μεταξύ Λονδίνου-Τεχεράνης

    24/3/2007 9:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC

    Οι βρετανικές αρχές σήμερα τις προσπάθειές τους για να ανακτήσουν την ελευθερία τους 15 ναύτες του Βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού που κρατούνται αιχμάλωτοι του Ιράν στην περιοχή του Κόλπου. Η κρίση δεν μοιάζει εύκολο να ξεπεραστεί κι οι τόνοι συνεχώς ανεβαίνουν μεταξύ Λονδίνου και Τεχεράνης.

    Το Λονδίνο ζήτησε αρχικά από την Τεχεράνη "πλήρεις εξηγήσεις". Εκλήθη και ο Ιρανός πρεσβευτής στο Λονδίνο, στο Φόρεϊν Οφις, όπου του ετέθη υπόψη η απαίτηση της κυβέρνησης της Βρετανίας "να ελευθερωθούν σώοι κι ασφαλείς" οι συλληφθέντες και "να αποδεσμευθεί ο εξοπλισμός τους". Ο αξιωματούχος είπε πως και οι 15 (14 άνδρες και μια γυναίκα) είναι καλά στην υγεία τους και πως ανακρίνονται.

    Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε πως μεταφέρθηκαν πλέον στην Τεχεράνη, σε μία κίνηση που ερμηνεύθηκε ως κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης στις σχέσεις Λονδίνου-Τεχεράνης, όμως το τηλεγράφημα λίγες ώρες αργότερα αποσύρθηκε.

    Το περιστατικό που έχει πάρει διαστάσεις διπλωματικής διελκυστίνδας σημειώθηκε χθες στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Σατ αλ Αραμπ κοντά σχετικά στη χερσόνησο του Φάου. Ο εν λόγω θαλάσσιος δίαυλος αποτελεί ένα φυσικό όριο ανάμεσα στο Ιράν και στο Ιράκ.

    Το Λονδίνο υποστηρίζει ότι οι ναύτες, προσωπικό βρετανικής φρεγάτας που περιπολεί τη βόρεια θαλάσσια περιοχή του Περσικού για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, σε εφαρμογή απόφασης του ΟΗΕ, θα πραγματοποιούσαν νηοψία σε ύποπτο εμπορικό πλοίο, εντός των χωρικών υδάτων του Ιράκ.

    Η Τεχεράνη υποστηρίζει ότι παραβίασαν τα θαλάσσια σύνορα του. Χαρακτήρισε "ύποπτη", αλλά και "αντιβαίνουσα στο διεθνές δίκαιο" την είσοδό στα χωρικά ύδατά του των σκαφών με τους Βρετανούς ναύτες, καταδικάζοντας με τρόπο σθεναρό την ενέργειά τους και κάνοντας λόγο για "βρετανική επιθετικότητα".

    Όμηροι σε διπλωματικό "μπρα ντε φερ"

    Στο σημερινό βρετανικό τύπο διατυπώνονται ισχυρισμοί ότι η ενέργεια των Ιρανών να αιχμαλωτίσουν τους Βρετανούς ναύτες "είναι προμελετημένη" επειδή επίκειται η ψήφιση στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ βαρύτερων διεθνών κυρώσεων κατά του Ιράν, σε σύγκριση με τις πρώτες που ίσχυσαν πέρυσι.

    Κατά τους "Times" οι "ναύτες μας είναι οι όμηροι στο "μπρα ντε φερ" της Δύσης με το Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα".

    Κατά την "Daily Telegraph" οι "15 ναυτικοί θα μπορούσαν να ανταλλαγούν με πέντε Ιρανούς που συνελήφθησαν προσφάτως στο Αρμπίλ του Ιράκ."

    Η Τεχεράνη λέει για τους συλληφθέντες ότι "είναι διπλωματικό προσωπικό", ενώ η Ουάσινγκτον αντιτείνει ότι καθοδηγούνται από τους "Φρουρούς της (ιρανικής) Επανάστασης".

    Η αιχμαλωσία των 15 ναυτών που ανήκαν στο πλήρωμα της φρεγάτας Cornwall αποτελεί την πηγή ζωηρών ανησυχιών-άγχους συγγενών αλλά και συναδέλφων τους, που μίλησαν σήμερα το πρωΐ στο "BBC".

    "Γνωρίζουν οι συγγενείς κι οι συνάδελφοι των αιχμαλώτων ότι το Ιράν έχει έναν νέο πρόεδρο και όταν ενημερώνονται για τις ιρανικές επίσημες ανακοινώσεις έχουν την αίσθηση ότι τώρα το πράγμα διαφοροποιείται" σχολίασε ο απεσταλμένος του BBC στην ανωτέρω βρετανική φρεγάτα.

    [14] Ιράκ

    Δεκάδες νεκροί και τραυματίες

    Λαίλαπα βίας

    24/3/2007 7:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, REUTERS, ASSOCIATED PRESS, BBC

    Εμφύλιος αλληλοσπαραγμός συνταράσσει τα ιρακινά εδάφη την ώρα που οι ιρακινές και αμερικανικές δυνάμεις εντείνουν τις επιχειρήσεις τους εναντίον ανταρτών και αντιμαχόμενων θρησκευτικών οργανώσεων. Έξι επιθέσεις καμικάζι έσπειραν σήμερα το θάνατο σε Βαγδάτη, Ταλαφαρ, Ισκανταρίγια, αλλά και στην κεντρική αρτηρία που διασχίζει τα σύνορα με τη Συρία. Τα θύματα ανέρχονται στους 50, ενώ δεκάδες είναι οι τραυματίες. Επίσης τουλάχιστον πέντε αντάρτες και τρεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε βομβαρδισμούς και σε συγκρούσεις. Εν τω μεταξύ, σοβαρή παραμένει η κατάσταση του αντιπρόεδρου της ιρακινής κυβέρνησης Σαλάμ αλ-Ζομπάγιε, ο οποίος νοσηλεύεται από χθες σε αμερικανικό στρατιωτικό νοσοκομείο έπειτα από τον τραυματισμό του σε διπλή βομβιστική επίθεση στη Βαγδάτη, όπου εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκαπέντε τραυματίσθηκαν.

    Μπαράζ επιθέσεων αυτοκτονίας

    Τουλάχιστον 20 Ιρακινοί στην πλειοψηφία τους αστυνομικοί σκοτώθηκαν και άλλοι περίπου 25 τραυματίσθηκαν όταν καμικάζι οδήγησε το παγιδευμένο φορτηγό του στο αστυνομικό τμήμα της σουνιτικής συνοικίας Ντούρα της Βαγδάτης. Από την ισχυρότατη έκρηξη κατέρρευσε το μισό κτήριο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους και τρείς κρατούμενοι. Σύμφωνα με αστυνομικό αυτόπτη μάρτυρα, τις τελευταίες ημέρες στο κτήριο γίνονταν εργασίες ανοικοδόμησης τις οποίες εκμεταλλεύτηκε ο καμικάζι προκειμένου να περάσει τους ελέγχους ασφαλείας, κρύβοντας τα εκρηκτικά κάτω από τούβλα.

    Στην πόλη Ισκανταρίγια, 40 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, ο καμικάζι έβαλε στόχο σιιτικό τέμενος. Η αστυνομία ανέφερε πως οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν, ενώ το τέμενος κατέρρευσε προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε κτίριο που στεγάζονταν η υπηρεσία πολιτικής άμυνας.

    ’λλος καμικάζι έπεσε με το παγιδευμένο αυτοκίνητο του σε ζαχαροπλαστείο σε κεντρική αγορά της πόλη Ταλαφάρ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Συρία, παρασύροντας στον θάνατο 10 ανθρώπους, μεταξύ αυτών δύο αστυνομικοί, ενώ τραυμάτισε άλλους τρείς.

    ’λλες τρεις επιθέσεις αυτοκτονίας σημειώθηκαν σε διάφορα σημεία της κεντρικής οδικής αρτηρίας που διέρχεται από τα σύνορα της Συρίας και οδηγεί στο εσωτερικό του Ιράκ. Τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 25 τραυματίστηκαν.

    Επιχειρήσεις "σκούπα"

    Στην πόλη Σαουαϊράχ, 50 χιλιόμετρα ΝΑ της Βαγδάτης, ο αμερικανικός στρατός άνοιξε πυρ εναντίον ενός αυτοκινήτου και σκότωσε ένα πρώην ανώτερο αξιωματικό του ιρακινού στρατού και τον οδηγό του, ενώ τραυμάτισε ένα τρίτο άτομο.

    Τουλάχιστον τρεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από πυρά ανταρτών στο Κιρκούκ. ’λλοι τρεις συνάδελφοι τους τραυματίστηκαν.

    Στη διάρκεια βομβαρδισμού νοτιοανατολικώς της Ρούτμπα (μέσα στην έρημο, περίπου 350 χλμ. δυτικά της πρωτεύουσας) σκοτώθηκαν τρείς ύποπτοι για τρομοκρατία, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. Στη διάρκεια των επιχειρήσεων που είχαν στόχο το δίκτυο της Αλ Κάϊντα στην πόλη, ένας άνδρας αυτό-ανατινάχθηκε ενώ συνελήφθησαν 12 άτομα.

    Στη Μουσούλη συνελήφθησαν άλλοι 9 ύποπτοι για τρομοκρατία.

    Η ιρακινή αστυνομία ανακάλυψε τα 12 πτώματα στη Φαλούτζα. Στην ίδια πόλη τέσσερεις Ιρακινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε έκρηξη βόμβας που είχε τοποθετηθεί στην άκρη του δρόμου.

    [15] Μ. Ανατολή

    Κάλεσμα για πιο "ενεργή διπλωματία"

    Νέα περιοδεία της Ράις στη Μ. Ανατολή

    24/3/2007 8:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς λίγες ημέρες πριν από την αραβική σύνοδο κορυφής στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε ότι θέλει οι κυβερνήσεις των αραβικών χωρών να συμβάλλουν περισσότερο με "ενεργή διπλωματία" στο αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο του 2002.

    Η Ράις συναντάται σήμερα στο Ασουάν της Αιγύπτου με τους ομολόγους της από την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Θα συναντηθεί επίσης με τους επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών τα τεσσάρων αυτών χωρών.

    Η σύνοδος κορυφής θα επαναβεβαιώσει για πέμπτη συνεχή χρονιά την αραβική πρωτοβουλία, που αρχικά απορρίφθηκε από το Ισραήλ επειδή ζητούσε την αποχώρησή του εβραϊκού κράτους από τα αραβικά εδάφη που κατέλαβε το 1967.

    Αλλά το Ισραήλ και οι ΗΠΑ έδειξαν πρόσφατα κάποιο ενδιαφέρον για το αραβικό ειρηνευτικό σχέδιο και η Ράις τόνισε προς τους δημοσιογράφους, χθες, ότι οι αραβικές κυβερνήσεις μπορούν να βοηθήσουν με ενεργή διπλωματία, αλλά δεν έκανε συγκεκριμένες προτάσεις.

    Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα δήλωσε σήμερα ότι οι αραβικές χώρες δεν προτίθενται να τροποποιήσουν το αρχικό τους ειρηνευτικό σχέδιο για να γίνει πιο αρεστό στο Ισραήλ.

    Την Κυριακή η Ράις θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Μουμπάρακ, ενώ θα επισκεφθεί το Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κατήφεια στην εθνική για την συντριβή

    25/3/2007 12:29:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πικραμένοι για την συντριβή που γνώρισε η εθνική ομάδα είναι οι Έλληνες διεθνείς. Αναφερόμενος στο παιχνίδι και στην επόμενη ημέρα του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος είπε: "Δεν υπάρχει εξήγηση, όταν υπάρχει ένα τόσο βαρύ σκορ. Έχουμε στενοχωρηθεί όλοι, ο κόσμος πικράθηκε, τώρα όμως πρέπει να φανούμε δυνατοί, να δείξουμε χαρακτήρα και τώρα θα φανούν τα άντερα που έχουμε σαν παίκτες και προσωπικότητες. Έχουμε την καλύτερη δυνατή ευκαιρία να βάλουμε αυτό το παιχνίδι στο παρελθόν, αν και είναι δύσκολο. Δεν ήμασταν σε καλή μέρα και αυτό φάνηκε και από την κλασική ευκαιρία που έχασα εγώ. Δεν επιτρέπω στον εαυτό μου να χάσω αυτή την ευκαιρία. Αυτή είναι η εικόνα του ματς. Δεν πίστεψα ότι μπορούσα να βάλω γκολ. Κατηγορώ τον εαυτό μου. Δεν είχα καθαρό μυαλό". Από την πλευρά του ο Γιώργος Σαμαράς δήλωσε: "Όταν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τις ευκαιρίες που σου παρουσιάζονται, τότε δεν μπορείς να κερδίσεις. Εμείς το παλέψαμε όσο μπορούσαμε, αλλά δυστυχώς ήταν σε καλύτερη μέρα η Τουρκία. Στο πρώτο τέταρτο ήμασταν καλύτεροι, βάλαμε το γκολ, αλλά μετά πήρε τον έλεγχο η Τουρκία. Ήταν καλύτερη και κέρδισε".

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Τραγωδία" στο "Καραϊσκάκη"

    24/3/2007 11:52:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αν και χαμογέλασε πρώτη η εθνική ομάδα, οι Τούρκοι ήταν αυτοί που γέλασαν τελευταίοι. Η πρώτη ήττα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στη προκριματική φάση του Euro 2008, εξελίχθηκε σε εφιάλτη καθώς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα ηττήθηκε με το βαρύ 1-4 από την Τουρκία η οποία απολαμβάνει τη μοναξιά στη κορυφή του Γ΄ ομίλου, ενώ η εθνική κινδυνεύει με τιμωρία από την UEFA για τα βεγγαλικά και τα αντικείμενα που πέταξαν οι οπαδοί στο γήπεδο. Οι πρωταθλητές Ευρώπης προηγήθηκαν στο 5 με τον Κυργιάκο, αλλά οι φιλοξενούμενοι πήραν τη νίκη με τα τέρματα των Τουντσάι Σανλί (27), Γκιοκχάν Ουνάλ (55), Τουμέρ Μετίν (70) και Γκιοκντενίζ Καραντενίζ (81). Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η ομάδα του Οτο Ρεχάγκελ παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 9 βαθμούς, ενώ η Τουρκία είναι μόνη στην κορυφή του γκρουπ με 12. Η αναμέτρηση άρχισε με τον ιδανικότερο τρόπο για τα ελληνικά "χρώματα", καθώς οι παίκτες του Γερμανού ομοσπονδιακού "άνοιξαν" το σκορ με τη συμπλήρωση του πενταλέπτου. Ο Καραγκούνης εκτέλεσε συρτά φάουλ από αριστερά, η μπάλα "βρήκε" τον Τουντσάι Σανλί, που δεν την απομάκρυνε, και κατευθύνθηκε στον Κυργιάκο, ο οποίος με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Βολκάν Ντεμιρέλ (1-0), παραβιάζοντας για πρώτη φορά την εστία των φιλοξενούμενων στα προκριματικά του EURO 2008. Οι Τούρκοι προσπαθούσαν να απειλήσουν την ελληνική εστία, ωστόσο οι διεθνείς κατάφερναν να απομακρύνουν τους κινδύνους. Όμως, αυτό δεν συνέβη και στο 27, όταν οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν. Ο Τουμέρ Μετίν εκτέλεσε φάουλ από δεξιά, ο Νικοπολίδης έδιωξε μακριά με γροθιές, όμως η μπάλα έφτασε στον Σαμπρί Σαρίογλου. Αυτός "βρήκε" στην "καρδιά" της ελληνικής άμυνας τον αμαρκάριστο Τουντσάι Σανλί, ο οποίος έστειλε την μπάλα στο βάθος της εστίας του διεθνούς γκολκίπερ (1-1), που παραβιάστηκε για πρώτη φορά στα προκριματικά του EURO 2008. Η πίεση των Τούρκων στο δεύτερο ημίχρονο, καρποφόρησε στο 55. Ο Γκιοκχάν Ουνάλ συνδυάστηκε με τον Χακάν Σουκούρ και έκανε ένα σουτ, το οποίο βρήκε εκτός θέσης τον Νικοπολίδη, με αποτέλεσμα οι Τούρκοι να προηγηθούν στο σκορ (1-2). Η εθνική προσπάθησε να αντιδράσει και είχε δύο πολύ καλές στιγμές στο δίλεπτο 68-69. Αρχικά ο Γιαννακόπουλος έκανε σέντρα από αριστερά, ο Κυργιάκος έπιασε την κεφαλιά και έστειλε την μπάλα στο δεξί δοκάρι του Βολκάν Ντεμιρέλ, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Γιαννακόπουλος βρέθηκε μόνος απέναντι στον Τούρκο τερματοφύλακα, αλλά έστειλε την μπάλα ψηλά άουτ. Και ενώ οι διεθνείς πίεζαν για την ισοφάριση, η Τουρκία πέτυχε και τρίτο τέρμα στο 70. Ο Τουμέρ Μετίν βρέθηκε έξω από την περιοχή του Νικοπολίδη κλεισμένος από τρεις παίκτες, όμως επιχείρησε φαλτσαριστό σουτ, το οποίο υποχρέωσε τον αρχηγό της εθνικής να μαζέψει για τρίτη φορά την μπάλα από το βάθος της εστίας του (1-3). Στο 74 ο Σαμαράς σούταρε από κοντά, αλλά ο Βολκάν Ντεμιρέλ απέκρουσε. Οι διεθνείς είχαν μια σημαντική ευκαιρία στο 80, όταν το σουτ του Αμανατίδη βρήκε το δοκάρι, ενώ στη συνέχεια της φάσης ο Κυργιάκος σούταρε από κοντά ψηλά άουτ. Και σαν να μην έφτανε αυτό, στο 81΄ ο Γκιοκντενίζ Καραντενίζ επέλασε από την αριστερή πλευρά, περνώντας όποιον βρήκε μπροστά του, μπήκε στην περιοχή και πλάσαρε αποτελεσματικά τον Νικοπολίδη "γράφοντας" το τελικό 1-4. Κίτρινες: Σεϊταρίδης - Γκιοκχάν Ζαν, Βολκάν Ντεμιρέλ Διαιτητής: Βόλφγκανγκ Σταρκ (Γερμανία) ΕΛΛΑΔΑ (Οτο Ρεχάγκελ): Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Δέλλας, Φύσσας (56΄ Τοροσίδης), Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος (72΄ Αμανατίδης), Χαριστέας (63΄ Γκέκας), Σαμαράς. Τουρκία (Φατίχ Τερίμ): Βολκάν Ντεμιρέλ, Σερβέτ Τσετίν, Ιμπραϊμ Ουζουλμέζ (19΄ λ. τρ. Βολκάν Γιαμάν), Γκιοκχάν Ζαν, Σαμπρί Σαρίογλου, Μεχμέτ Αουρέλιο, Τουμέρ Μετίν (80΄ Γκιοκντενίζ Καραντενίζ), Τουντσάι Σανλί, Γκιοκχάν Ουνάλ (57΄ Χουσεϊν Τσιμσίρ), Χακάν Σουκούρ, Χαμίτ Αλτιντόπ. * Μερίδα Ελλήνων φιλάθλων πέταξε βεγγαλικά και άλλα αντικείμενα στον αγωνιστικό χώρο, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος τιμωρίας της εθνικής. Επίσης, στις αρχές του β΄ ημιχρόνου σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ φιλάθλων στην εξέδρα πίσω από την εστία του Νικοπολίδη.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Βαριά ήττα της εθνικής

    24/3/2007 11:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Σε μαρτύριο για την εθνική ομάδα εξελίσσεται ο αγώνας με την Τουρκία στο Γ. Καραϊσκάκη καθώς οι φιλοξενούμενοι προηγούνται με 4-1 λίγα λεπτά πριν το φινάλε της αναμέτρησης. Οι Τούρκοι ανέβασαν το δείκτη του σκορ στο 70 σε 1-3 με τέρμα του Μεντίν και στο 82 ο Γκοκντενίζ διαμόρφωσε το 1-4.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Πάγωσε" το "Καραϊσκάκη"

    24/3/2007 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Ανατροπή στο σκορ πέτυχε η Τουρκία που προηγείται πλέον 2-1 της εθνικής για τα προκριματικά του Euro 2008. Οι Ουνάλ, Σουκούρ συνδυάστηκαν και ο πρώτος με φαλτσαριστό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Νικοπολίδη βάζοντας μπροστά στο σκορ την Τουρκία με 2-1 στο 56ο λεπτό. Λίγα λεπτά νωρίτερα απειλήθηκε σύρραξη στην κερκίδα πίσω από την εστία του Νικοπολίδη και πλέον δύσκολα η εθνική θα γλιτώσει την τιμωρία από την UEFA.

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ισοπαλία στο "Καραϊσκάκη"

    24/3/2007 10:09:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Στον "ύπνο" πιάστηκε η εθνική στο 25ο λεπτό όπου η ελληνική άμυνα αδράνησε και οι Τούρκοι δεν άφησαν την ευκαιρία να πάει χαμένη. Μετά από λάθος διώξιμο του Νικοπολίδη, ο Σαμπρί έφερε τη μπάλα μέσα στην περιοχή και ο Τουνσάι χωρίς προσωπικό αντίπαλο πλάσαρε ισοφαρίζοντας σε 1-1 το παιχνίδι της Εθνικής με την Τουρκία για τα προκριματικά του Euro 2008. Εκκλήσεις από τα μεγάφωνα στους φιλάθλους να μην πετούν στο γήπεδο βεγγαλικά και διάφορα αντικείμενα καθώς απειλείται με τιμωρία η εθνική.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ιδανικό ξεκίνημα για την εθνική

    24/3/2007 9:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Ονειρεμένο ξεκίνημα έκανε η εθνική ομάδα απέναντι στην Τουρκία στο "Γ. Καραϊσκάκη" για τα προκριματικά του Euro 2008. Ο Σωτήρης Κυργιάκος άνοιξε το σκορ μόλις στο 5ο λεπτό, εκμεταλλευόμενος λάθος της τουρκικής άμυνας και με συρτό σουτ μέσα από την περιοχή έβαλε την εθνική μπροστά στο σκορ 1-0.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με Χαριστέα η Εθνική

    24/3/2007 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Ο ’γγελος Χαριστέας θα είναι στη κορυφή της επίθεσης της εθνικής στο παιχνίδι κόντρα στην Τουρκία που θα ξεκινήσει σε λίγη ώρα (21:30) στο "Γ. Καραϊσκάκη" απέναντι στην Τουρκία για τα προκριματικά του Euro 2008. Ο επιθετικός της Φέγενορντ προτιμήθηκε από τον Ότο Ρεχάγκελ από τον Φάνη Γκέκα αν και αντιμετώπισε πρόσφατα πρόβλημα τραυματισμού. Στις άλλες θέσεις δεν υπήρχε κάποια έκπληξη και έτσι οι 11 που θα κατεβάσει ο Ρεχάγκελ είναι οι εξής: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Κυργιάκος, Δέλλας, Φύσσας, Κατσουράνης, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γιαννακόπουλος, Χαριστέας και Σαμαράς. Στην άλλη πλευρά, η Τουρκία θα παραταχθεί με τους: Ντεμιρέλ, Γέτιν, Ουζουλμέζ, Γκοκχάν, Αουρέλιο, Μεντίν, Τουνσάι, Ουνάλ, Σουκούρ, ’λτιντοπ, Σαρίογλου. Το κλίμα στις κερκίδες του γηπέδου είναι αρκετά καλό και μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί κάποια προβλήματα που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την διεξαγωγή του αγώνα ή να επισύρουν πιθανή τιμωρία της εθνικής.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Το «δώρο» της Βοσνίας

    25/3/2007 8:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Βοσνία/Ερζεγοβίνη νίκησε 2-1 τη Νορβηγία στο Οσλο, σε αναμέτρηση για τον 3ο όμιλο των προκριματικών του EURO 2008, στον οποίο μετέχει και η εθνική Ελλάδας. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν 2-0 με τα τέρματα των Μισίμοβιτς (18) και Μουσλίμοβιτς (33), ενώ το μόνο που κατάφεραν οι Σκανδιναβοί ήταν να μειώσουν με το πέναλτι του Κάριου στο 50. Ο αγώνας διακόπηκε για περίπου μισή ώρα και στιγματίστηκε από τα επεισόδια που προκάλεσαν οι οπαδοί της Βοσνίας οι οποίοι πέταξαν βεγγαλικά χτυπώντας παίχτες. Νορβηγία: Μίρε, Χάγκεν, Χάνγκελαντ, Ρίισε, Στρόμσταντ (62΄ Γκριντχάιμ), Αντρεσεν, Κάριου, Πέντερσεν, Χέσταντ, Φρόντε Γιόνσεν (46΄ Ιβερσεν), Στόρμπεκ (79΄ Μπρένε). Βοσνία: Γκούσο, Μπερμπέροβιτς (58΄ Μούσιτς), Ναντάρεβιτς (47΄ Ράντελιτς), Μπάγιτς, Κρούνιτς, Νταμιάνοβιτς, Μουσλίμοβιτς, Μισίμοβιτς, Ιμπίσεβιτς, Τσούστοβιτς (82΄ Μάλετιτς), Χργκόβιτς. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η βαθμολογία στον 3ο όμιλο διαμορφώθηκε ως εξής:

    Αγ. Β. 1. Τουρκία 4 12 2. Ελλάδα 4 9 3. Βοσνία 5 7 4. Νορβηγία 4 6 5. Μάλτα 4 4 6. Ουγγαρία 4 3 7. Μολδαβία 5 2

    Νίκησαν τα φαβορί

    Μόνο η Αγγλία δεν μπόρεσε να πάρει το βαθμολογικό τρίποντο μένοντας στο 0-0 με το Ισραήλ. Η Γαλλία απέδρασε από την Λιθουανία κερδίζοντας με 1-0, όπως και η Γερμανία που νίκησε στη Τσεχία με 2-1. Με το ίδιο σκορ νίκησε η Ισπανία την Δανία στη Μαδρίτη, ενώ η Πορτογαλία έριξε τεσσάρα στο Βέλγιο (4-0). Συνοπτικά τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες στους ομίλους: 1ος όμιλος: Στη Βαρσοβία: Πολωνία-Αζερμπαϊτζάν 5-0 (1 Μπακ, 5 Ντούντκα, 33 Λομποντζίνσκι, 58 Κρζινόβεκ, 83 Καζμιέρτσακ) Στο Αλμάτι: Καζακστάν-Σερβία 2-1 (47΄ Ασιρμπέκοφ, 61΄ Ζουμασκαλίγιεφ - 68΄ Ζίγκιτς) Στη Λισαβώνα: Πορτογαλία-Βέλγιο 4-0 (53΄ Νούνο Γκόμες, 55΄, 75΄ Κριστιάνο Ρονάλντο, 69΄ Κουαρέσμα) * Την αναμέτρηση διαιτήτευσε ο Κύρος Βασσάρας.

    Αγ. Β. 1. Πολωνία 6 13 2. Φινλανδία 5 11 3. Πορτογαλία 5 10 4. Σερβία 5 10 5. Βέλγιο 6 7 6. Καζακστάν 6 5 7. Αρμενία 4 1 8. Αζερμπαϊτζάν 5 1

    2ος όμιλος Στη Γλασκώβη: Σκωτία-Γεωργία 2-1 (1΄ Μπόιντ, 89΄ Μπίτι - 40΄ Αρβελάτζε) Στο Τόφτιρ: Νησιά Φερόε-Ουκρανία 0-2 (21΄ Γεζέρσκι, 58΄ Γκούσεβ) Στο Κάουνας: Λιθουανία-Γαλλία 0-1 (74 Ανελκά) Αγ. Β 1. Σκοτία 5 12 2. Γαλλία 5 12 3. Ουκρανία 4 9 4. Ιταλία 4 7 5. Λιθουανία 4 4 6. Γεωργία 5 3 7. Νησιά Φαρόε 5 0

    4ος όμιλος Στο Δουβλίνο: Ιρλανδία-Ουαλία 1-0 (40΄ ’ϊρλαντ) Στη Λευκωσία: Κύπρος-Σλοβακία 1-3 (45 Αλωνεύτης - 54 Βίτεκ, 67 Σκρτελ, 77 Γιακούμπκο) Κόκκινη: Μορφής (Κύπρος) Στην Πράγα: Τσεχία-Γερμανία 1-2 (77΄ Μπάρος - 42΄, 62΄ Κουράνι)

    Αγ. Β 1. Γερμανία 5 13 2. Τσεχία 5 10 3. Ιρλανδία 6 10 4. Σλοβακία 5 9 5. Κύπρος 5 4 6. Ουαλία 4 3 7. Σαν Μαρίνο 4 0

    5ος όμιλος Στο Ζάγκρεμπ: Κροατία-ΠΓΔΜ 2-1 (58 Σρνα, 88 Εντουάρντο - 36 Σεντλόσκι) Κόκκινη: Σεντλόσκι Στο Τελ Αβίβ: Ισραήλ-Αγγλία 0-0 Στο Ταλίν: Εσθονία-Ρωσία 0-2 (66, 78 Κερζάκοφ)

    ΑΓ. Β. 1. Κροατία 5 13 2. Ρωσία 5 11 3. Αγγλία 5 8 4. Ισραήλ 5 8 5. ΠΓΔΜ 6 7 6. Εσθονία 4 0 7. Ανδόρα 4 0

    6ος όμιλος: Στο Βαντούζ: Λιχτενστάιν-Βόρεια Ιρλανδία 1-4 (+90 Μπουργκμέιερ - 52, 75, 83 Χίλι, +90 ΜακΚαν) Στη Μαδρίτη: Ισπανία-Δανία 2-1 (34΄ Μοριέντες, +45΄ Βίγια - 49΄ Γκράβγκααρντ) Κόκκινη: Νίκλας Γένσεν

    Αγ. Β 1. Σουηδία 4 12 2. Β. Ιρλανδία 5 10 3. Δανία 4 7 4. Ισπανία 4 6 5. Λετονία 3 3 6. Ισλανδία 4 3 7. Λιχτενστάιν 4 0

    7ος όμιλος Στο Λουξεμβούργο: Λουξεμβούργο-Λευκορωσία 1-2 (68 Σαγκραμόλα - 25 Καλάτζε, 54 Κουτουζάου) Στη Σκόδρα: Αλβανία-Σλοβενία 0-0 Στο Ρότερνταμ: Ολλανδία-Ρουμανία 0-0 Αγ. Β 1. Ολλανδία 5 11 2. Βουλγαρία 4 8 3. Ρουμανία 4 8 4. Λευκορωσία 5 7 5. Σλοβενία 4 4 6. Αλβανία 4 2 7. Λουξεμβούργο 4 0

    [24] Παράξενα

    Μade in Βοσνία-Ερζεγοβίνη

    Κουταλο-μαντεία...

    25/3/2007 7:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μια γυναίκα από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Αζίρα, ισχυρίζεται ότι μπορεί να προβλέπει το μέλλον μέσα από τα κουτάλια, και διαθέτει, μάλιστα, από σήμερα και ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

    Η Αζίρα έγινε γνωστή δίνοντας τις συμβουλές της σε αναγνώστες περιοδικού στο Σεράγεβο, χρησιμοποιώντας πάντα απλά κουτάλια, όπως αυτά του φαγητού.

    Δηλώνει ότι έμαθε την τεχνική από τη γιαγιά της και εξηγεί ότι έχει επτά κουτάλια που τα σκεπάζει, προσεύχεται για δεκαπέντε λεπτά, και αφού τα ξεσκεπάσει, βρίσκει λύση στο πρόβλημα ανάλογα με τη θέση τους.

    Κάθε κουτάλι, όπως λέει, έχει τη δική του σημασία. Hδη επισκέφθηκαν την ιστοσελίδα της Αζίρα περίπου 450 άτομα.

    [25] Όλο το Βερολίνο μία γιορτή

    24/3/2007 8:25:00 μμ

    Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ κήρυξε απόψε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων με την ευκαιρία της 50ης επετείου από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, παρουσία των ηγετών κρατών και κυβερνήσεων, υπό τους ήχους της Φιλαρμονικής του Βερολίνου η οποία υπό την διεύθυνση του σερ Σάϊμον Ρατλ και ερμήνευσε την 5η συμφωνία του Μπετόβεν. Η τελετή για την υπογραφή της "Διακήρυξης του Βερολίνου", θα πραγματοποιηθεί αύριο το πρωί. Μέχρι τότε - αυτό σημαίνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της νύχτας- οι πανηγυρικοί εορτασμοί θα έχουν το λόγο με επιλογές από μουσεία, μέχρι πάρτι με γνωστούς Dj και μεταμεσονύχτιες αγορές.

    Ολονύχτιοι εορτασμοί

    Τα μουσεία και τα κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά για το μεγαλύτερο μέρος της νύκτας στο πλαίσιο του μεγάλου φεστιβάλ που διοργανώνει η γερμανική κυβέρνηση για τα πεντηκοστά γενέθλια της ΕΕ.

    Περίπου εκατό DJ απ όλη την ήπειρο έχουν επιστρατευθεί για την διασκέδαση των καλεσμένων στην European Club Night που θα αρχίσει στις 11 το βράδυ και θα διαρκέσει μέχρι τις 5 το πρωί της Κυριακής.

    Πολλά εμπορικά κέντρα θα παραμείνουν ανοικτά όλη την νύκτα μετά από πρόσφατη τροποποίηση του νόμου για το ωράριο των καταστημάτων.

    Η αστυνομία απέκλεισε ορισμένους δρόμους για την διευκόλυνση της μετακίνησης των επισήμων, αλλά κάτοικοι έκαναν λόγο για κυκλοφοριακό χάος. Περίπου 5.000 αστυνομικοί έχουν αναλάβει την τήρηση της τάξης στο διήμερο.

    Την Κυριακή οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν με ένα υπαίθριο κοντσέρτο στην Πύλη του Βραδεμβούργου και μεταξύ των καλλιτεχνών θα είναι ο βετεράνος Βρετανός τραγουδιστής Τζο Κόκερ και το συγκρότημα ποπ από την Δανία Outlandish.

    Παράλληλα, στη διάθεση του κοινού θα υπάρχουν δεκάδες πάγκοι που θα πωλούν οτιδήποτε από μπύρες και λουκάνικα μέχρι γλυκά κατασκευασμένα από παραδοσιακές συνταγές από τις 27 χώρες-μέλη.

    Χρόνια Πολλά ΕΕ!

    [26] Εορταστική ατμόσφαιρα

    "Χρυσά" γενέθλια για την Ε.Ε.

    24/3/2007 11:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/3/2007 11:05:54 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στο Βερολίνο χτυπά η καρδιά της Ευρώπης αυτό το Σαββατοκύριακο, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πανηγυρική Σύνοδο με την οποία θα γιορτάσουν το χρυσό Ιωβηλαίο της, 50 χρόνια μετά ιδρυτική πράξη της ενωμένης Ευρώπης, την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στις 25 Μαρτίου του 1957. Την Κυριακή, θα υπογραφεί η Διακήρυξη του Βερολίνου, που θέτει ως στόχο την αναδιάρθρωση των οργάνων της Ένωσης μέχρι το 2009, χωρίς όμως να γίνεται ρητή αναφορά στη Συνταγματική Συνθήκη. Ο εορτασμός θα έχει πλήθος εκδηλώσεων και πολλή μουσική. Ωστόσο, η εορταστική ατμόσφαιρα δεν μπορεί να κρύψει τους προβληματισμούς για το μέλλον της Ένωσης, που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

    Νέο κεφάλαιο

    Στη γερμανική πρωτεύουσα βρίσκονται από σήμερα οι "27" ηγέτες, όπου την Κυριακή, θα υπογραφεί η διακήρυξη των αξιών της Ένωσης, η οποία και θα συνοδεύεται από πολιτιστικές εκδηλώσεις , όπως συναυλίες κλασικής μουσικής, εκθέσεις σε μουσεία αλλά και ποπ συναυλία. Το βράδυ του Σαββάτου, οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των χωρών μελών παρακολούθησαν την 5η Συμφωνία του Μπετόβεν από τη Φιλαρμονική του Βερολίνου και στη συνέχεια παρακάθισαν σε δείπνο που παρέθεσε ο πρόεδρος της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, στην επίσημη κατοικία του.

    Η Διακήρυξη του Βερολίνου θα υπογραφεί σε ένα πρώην οπλοστάσιο του στρατού, γνωστό ως Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Γερμανίας, και θα σηματοδοτεί τα 50 χρόνια από τότε που η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία και το Λουξεμβούργο υπέγραψαν τη Συνθήκη της Ρώμης, με την οποία ιδρύθηκε η ΕΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της Διακήρυξης είναι μικρό σε έκταση και φιλοδοξεί να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο για τις προοπτικές του εγχειρήματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κυρίως, να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της αποξένωσης μεταξύ του υφιστάμενου εποικοδομήματος και των πολιτών των χωρών-μελών που την συναποτελούν.

    Το μείζον θέμα του ευρωπαϊκού συντάγματος παρακάμπτεται συνειδητά λόγω των γαλλικών εκλογών, και αντί τις λέξεις "Σύνταγμα" ή "συνταγματική Συνθήκη" ή "Συνθήκη για το Σύνταγμα", χρησιμοποιείται περιγραφικά ως στόχος "το να διασφαλιστεί μέχρι το 2009 μία ανανεωμένη βάση λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Επίσης, γίνεται αναφορά στις αξίες της Ευρώπης, όπως την ανεκτικότητα, την αλληλεγγύη και τη δικαιοσύνη, στην ανάδειξη των ιστορικών κατακτήσεων στα 50 χρόνια από την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, με αποκορύφωμα την υπέρβαση της διαίρεσής της Ευρώπης σε δυτική και ανατολική, και τέλος, στην παραπομπή στα στρατηγικά στοιχήματα του μέλλοντος, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και των αιτίων της, η αντιμετώπιση της φτώχειας, η ασφάλεια στην ενέργεια, τα μέτρα για το κλίμα και το περιβάλλον.

    Το μεγάλο "ατού" της Δήλωσης του Βερολίνου, όπως επιμένουν οι συνεργάτες της Μέρκελ, είναι το ότι έχει ως υποκείμενο τους ίδιους τους Ευρωπαίους πολίτες.

    Τη Διακήρυξη θα υπογράψουν η καγκελάριος της Γερμανίας, ’γκελα Μέρκελ, ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ.

    Τα σύμβολα της Ε.Ε.

    Το Πρελούδιο στην Ωδή στη Χαρά από την 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, έγινε ο ύμνος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 1985. Ήταν το πρώτο δάνειο από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον οργανισμό που προηγήθηκε της ΕΟΚ για να θεσπίσει κοινούς κανόνες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη μεταπολεμική Ευρώπη.

    Το δεύτερο σύμβολο ήταν η σημαία . Από το 1950, το Συμβούλιο της Ευρώπης είχε προκηρύξει διαγωνισμό για τη σημαία που θα συμβόλιζε την Ευρωπαϊκή ενότητα.

    Σύμφωνα με τον Τιμ Λίνσεϊ (Ιστορικό Αρχείο Συμβουλίου της Ευρώπης) "υιοθετήθηκε τελικά το σχέδιο ενός εργαζόμενου στο ταχυδρομείο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Ενός απλού ερασιτέχνη. Είχε προτείνει 30 από τα σχέδια που έχουμε στο αρχείο μας".

    Έκτοτε η σημαία της Ευρώπης είναι χρώματος κυανού, με κύκλο 12 χρυσών αστεριών στο κέντρο. Όπως σημειώνει ο Πολ Λεβί, πρώην Εκπρόσωπος Τύπου Συμβουλίου της Ευρώπης, "δώδεκα είναι τα ζώδια, οι άθλοι του Ηρακλή, οι Απόστολοι, οι γιοι του Ιακώβ, οι ώρες της ημέρας, οι μήνες του χρόνου, είναι η τελειότητα".

    Τα αστέρια προτιμήθηκαν από άλλα σύμβολα, όπως ο σταυρός, μετά από παρέμβαση της Τουρκίας, μοναδικού μη χριστιανικού μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Αυτό που αγνοούσε η Τουρκία είναι ότι ο συμβολισμός των 12 αστεριών περιγράφεται σ ένα χριστιανικό κείμενο, την Αποκάλυψη του Ιωάννη, που ενέπνευσε ευρωπαίους ζωγράφους όπως τον Ντύρερ και τον Βαν Έϊκ.

    Από τον Ιανουάριο του 2002, το ενιαίο νόμισμα είναι γεγονός. Το σύμβολό του περιέχει το ελληνικό γράμμα "Έψιλον", έκφραση πληρότητας, που τέμνεται από δύο παράλληλες γραμμές που συμβολίζουν τη σταθερότητα του νέου νομίσματος.

    "Στην εθνική όψη του νομίσματος των 2 ευρώ, η Ελλάδα επέλεξε την σκηνή της αρπαγής της Ευρώπης από τον ταύρο, έναν μύθο ελληνικό. Είχα προτείνει ο μύθος να υιοθετηθεί από όλες τις χώρες αλλά μόνο η Ελλάδα το έκανε", αναφέρει ο Ζαν Ζακ Ραμπιέ, Εκπρόσωπος Τύπου Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1957 έως το 1973.

    Επίσης, κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου τιμούμε την ημέρα του 1950 που ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρ Σουμάν, ανακοίνωσε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη θα εξασφαλίσουν την ειρήνη μέσα από την οικονομική τους συνεργασία.

    "Η Ευρώπη δεν θα χτιστεί μονομιάς, ούτε με τη μορφή ενός συνολικού οικοδομήματος. Θα γίνει μέσα από χειροπιαστά έργα που θα δημιουργούν μία αντικειμενική αλληλεγγύη", δήλωνε ο Ρομπέρ Σουμάν, πρώην υπουργός Εξωτερικών Γαλλίας.

    Για να αποτυπωθεί σε ταινία η ιστορική αυτή στιγμή, οι πρωταγωνιστές της υποχρεώθηκαν να επαναλάβουν τη σκηνή μερικές μέρες αργότερα παρουσία, αυτή τη φορά, και της κινηματογραφικής κάμερας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 25 March 2007 - 17:51:38 UTC