Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-02-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση επί της προτάσεως
  • [02] Κρίσιμη Σύνοδος
  • [03] Ένταση στη Βουλή
  • [04] Προτάσεις μομφής από τη Μεταπολίτευση
  • [05] "θα αποδείξουμε το έργο μας"
  • [06] Πρόταση μομφής
  • [07] Αγνοούνται δέκα έξη λαθρομετανάστες
  • [08] Σύλληψη για διακίνηση πορνογραφίας μέσω Ίντερνετ
  • [09] Σε μια ώρα στο Κιάτο
  • [10] "Όχι" από την Αρχή Προστασίας
  • [11] Ευθύνες σε 9 για τον Κύπριο φοιτητή
  • [12] "Πάρτυ" με μολότοφ
  • [13] Ηταν φάρσα
  • [14] Παραπομπή αστυνομικών σε δίκη
  • [15] Παραδίδει το σχέδιο για το Κόσσοβο ο Αχτισαάρι
  • [16] Σκάνδαλο αλλά δεν παραιτείται
  • [17] Συναγερμός στον Λευκό Οίκο
  • [18] Σάλος στην Τουρκία
  • [19] Απτόητος ο Μπλερ
  • [20] Εντονες αντιδράσεις από την Κύπρο
  • [21] Tραγωδία στις Φιλιππίνες
  • [22] Κάμερες στα πυρηνικά του Ιράν(;)
  • [23] Σε τεντωμένο σχοινί
  • [24] "Ενεργές" δηλώσεις από Μόσχα
  • [25] Τομή στη λιανική τραπεζική
  • [26] Ανηφορίζει το πετρέλαιο
  • [27] "Ο Αρης είναι ευνοούμενη ομάδα"
  • [28] Νέο αίμα ο Τοροσίδης στην Εθνική
  • [29] Ντέρμπι κορυφής
  • [30] Οι Έλληνες έχουν την τιμητική τους
  • [31] Φινάλε με ήττα για τον Παναθηναϊκό
  • [32] Νίκησε αλλά έμεινε τρίτος ο Ολυμπιακός
  • [33] Ασταμάτητοι οι "Σανς"
  • [34] "Αθηναϊκή Αποκριά"
  • [35] Τα pc των 100 δολ. στους Έλληνες μαθητές
  • [36] "Δωδεκάχρονος" ετών... 29!

    [01] Πολιτική

    Μομφή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

    Συζήτηση επί της προτάσεως

    2/2/2007 7:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 9:31:41 μμ)

    Πηγή: NET-NET 105,8-AΠΕ

    Στα ύψη εκτοξεύτηκε το πολιτικό θερμόμετρο μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών. Η κυβέρνηση δια του Ευάγγελου Αντώναρου και του υπουργού Οικονομικών δήλωσε ότι είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή και να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας. Σχολιάζοντας την πρόταση μομφής επισημάνθηκε ότι αποτελεί αντανάκλαση των προσωπικών και πολιτικών αδιεξόδων που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η συζήτηση η οποία θα διαρκέσει τρεις ημέρες και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή τα μεσάνυχτα με ονομαστική ψηφοφορία.

    Πρωινός αιφνιδιασμός

    Την απόφαση για να καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας την έλαβε ο Γιώργος Παπανδρέου, αργά το βράδυ της Πέμπτης. Αφορμή ήταν τα όσα συνέβησαν στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος.

    Από την πρώτη στιγμή, σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξέταζε δύο σενάρια με στενούς του συνεργάτες -πρώτον την κατάθεση πρόταση δυσπιστίας -και δεύτερον την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την ολομέλεια της Βουλής στην συζήτηση για την Συνταγματική Αναθεώρηση

    Νωρίς το πρωί, έχοντας πάρει τις αποφάσεις του ο κ. Παπανδρέου, συγκάλεσε το Κοινοβουλευτικό και Πολιτικό Συμβούλιο και τους ενημέρωσε.

    Λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, καταθέτοντας την πρόταση δυσπιστίας Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση "για ανικανότητα, αναξιοπιστία και υποβάθμιση των κοινοβουλευτικών και δημοκρατικών θεσμών."

    Παράλληλα, ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος, ενώ ζήτησε εκλογές τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Είναι ώρα να μιλήσει ο ελληνικός λαός αν θέλει μια κυβέρνηση που αντιμάχεται τους θεσμούς , μια κυβέρνηση που έκλεισε το κύκλο της".

    Στο κυβερνητικό στρατόπεδο γνώριζαν από νωρίς το πρωί τις πληροφορίες για τις προθέσεις του Γιώργου Παπανδρέου. Την ώρα που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθετε την πρόταση, ο Πρωθυπουργός είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Αλογοσκούφη.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της συνάντησης πληροφορήθηκαν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και σχολίασε:

    "Νομίζω ότι είναι μία αντανάκλαση των προσωπικών και πολιτικών αδιεξόδων, που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή και να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της τετραετίας".

    Λίγα λεπτά αργότερα η κυβέρνηση απαντούσε για πρώτη φορά επισήμως δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, έχοντας προηγηθεί σύσκεψη τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου όσο για την Γενική Γραμματεία Τύπου

    "Ο κ. Γ. Παπανδρέου σε μία προσπάθεια να ξεφύγει από τα μεγάλα εσωκομματικά προβλήματα και εμφανώς ευρισκόμενος σε θέση αδυναμίας, αρνείται την Αναθεώρηση του Συντάγματος, την οποία θυσιάζει σε κομματικές και προσωπικές σκοπιμότητες", δήλωσε οκ. Αντώναρος, αποκλείοντας παράλληλα κάθε ενδεχόμενο για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες,

    "Η κυβέρνηση έχει έργο να ολοκληρώσει" τόνισε και πρόσθεσε ότι ισχύουν οι προηγούμενες δηλώσεις του Πρωθυπουργού για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

    Με ένταση η συζήτηση

    Σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα ξεκίνησε η συζήτηση για την πρόταση μομφής, στη Βουλή.

    Με αιχμές περί τραυματισμού της συνταγματικής νομιμότητας εκ μέρους της κυβέρνησης, εμφανίστηκαν οι εισηγητές του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος και Θεόδωρος Πάγκαλος.

    Πρώτος μίλησε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος διαπίστωσε πως "ο πολιτικός κύκλος της κυβέρνησης της ΝΔ έκλεισε, καταγραφόμενος στη συνείδηση της ελληνικής κοινωνίας, ως κοινωνικά άδικος και ταξικός".

    Ο κ. Βενιζέλος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, τον κάλεσε να πάμε τώρα σε εκλογές. "Ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα", είπε χαρακτηριστικά.

    Σε αντίστοιχους τόνους κινήθηκε κατά την εισήγησή του και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, βασικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ για την Αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Ο κ. Πάγκαλος υποστήριξε ότι υπάρχει μεγάλη κρίση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και κάλεσε τον Κώστα Καραμανλή να σηκώσει το γάντι των εκλογών που του πέταξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Πυρά εναντίον του ΠΑΣΟΚ και της σκοπιμότητας της πρότασης δυσπιστίας εξαπέλυσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, κατά την εισήγησή του.

    "Πιστεύει κανείς σοβαρά ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ και με την αιτιολογία που υπεβλήθη, πείθει κανέναν ότι είχε λόγο να την υποβάλει, εκτός από να λύσει εσωτερικά προβλήματά του;", αναρωτήθηκε ο κ. Παυλόπουλος.

    "Το ΠΑΣΟΚ φεύγει διότι η συζήτηση και η ψηφοφορία στην Ολομέλεια θα ήταν επώδυνη ", συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, εκτιμώντας ότι με τον τρόπο αυτό, ο κ. Παπανδρέου ήρθε στη γραμμή Βενιζέλου για μη ψήφιση του 16.

    Εξ άλλου, επέκρινε το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα του αναχωρητισμού και του "στρίβειν διά του αρραβώνος", καθώς -όπως είπε- αποχώρησε από την ψήφιση του συντάγματος του 1975, από τη διαδικασία ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ, ενώ προτίμησε τις πρόωρες εκλογές το 1996, τινάζοντας στον αέρα την τότε συνταγματική αναθεώρηση.

    Κίνηση αντιπερισπασμού χαρακτήρισε την πρόταση μομφής ο υπουργός Οικονομίας, προσθέτοντας ότι "μέσω αυτής ο κ.. Παπανδρέου επιχειρεί να μετατρέψει τα προβλήματα του κόμματός του σε προβλήματα της χώρας".

    "Με την κίνησή του", πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης, "αποδεικνύεται ότι όλα όσα έλεγε για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, για το άρθρο 16 και την ανάγκη μεταρρυθμίσεων ήταν υποκρισίες".

    Διπλή επίθεση κατά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    "Βλέπουν και οι δύο, είπε, τον λαό ως πίτα που θέλουν να μοιράσουν" τόνισε και προέβλεψε ότι η 3ήμερη διαδικασία θα εξελιχθεί σε μεγάλο φιάσκο.

    Νωρίτερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος εκτίμησε ότι η πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση αποδεικνύει ότι το εκπαιδευτικό κίνημα καθορίζει τις πολιτικές εξελίξεις και έσπασε τη δικομματική σύγκλιση για Αναθεώρηση του άρθρου 16 .

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος από τη πλευρά του υποστήριξε ότι με τη πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, η ΝΔ ηττήθηκε σε επίπεδο χειρισμών και έχασε το πλεονέκτημα για ότι σχεδίαζε να κάνει με αφορμή τη μεταρρύθμιση στην παιδεία.

    Σχολιάζοντας ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τα περί αιφνιδιασμού σημείωσε χαρακτηριστικά:

    "Αιφνιδιασμός είναι αδυναμία για κάτι που δεν ξέρεις. Εμείς πάντως δεν αιφνιδιαστήκαμε. Ένα είναι το συμπέρασμα από τη σημερινή συζήτηση. Πράγματι ο αιφνιδιασμός αφορά το ΠΑΣΟΚ, το οποίο βλέπω αιφνιδιασμένο από το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών που ακόμα δεν έχει συνέλθει».

    Η τελευταία πρόταση μομφής είχε κατατεθεί και πάλι από το ΠΑΣΟΚ το 2005 στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη και ο πρωθυπουργός την είχε μετατρέψει σε ψήφο εμπιστοσύνης.

    [02] Πολιτική

    Των Πρυτάνεων για άρση του αδιεξόδου

    Κρίσιμη Σύνοδος

    2/2/2007 9:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται η αναταραχή που επικρατεί στο χώρο, της Παιδείας με τους πανεπιστημιακούς καθηγητές να προχωρούν σε απεργία διαρκείας από την ερχόμενη Δευτέρα. Κρίσιμη θεωρείται η Σύνοδος των Πρυτάνεων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το Σάββατο, κατά την οποία θα αναζητηθούν λύσεις για να αρθεί το αδιέξοδο. Στη σύνοδο θα είναι παρούσα και η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, ενώ την ίδια ώρα, έξω από το χώρο της συνεδρίασης, φοιτητές θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

    Απεργία διαρκείας

    Αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα δηλώνουν οι εκπρόσωποι της ομοσπονδίας των πανεπιστημιακών καθηγητών που προχωρούν σε πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα.

    Την ίδια ώρα οι φοιτητές συνεχίζουν τις καταλήψεις των σχολών τους και προετοιμάζονται για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας ενόψει της Συνόδου των Πρυτάνεων που συνέρχεται το Σάββατο στην Αθήνα.

    Στη Σύνοδο παρουσία και της Υπουργού Παιδείας, αναμένεται να κατατεθούν διαφορετικές απόψεις για έξοδο από την κρίση στην Ανώτατη εκπαίδευση αν και θα επιδιωχθεί συναίνεση.

    Το μεσημέρι, φοιτητές από το Αριστοτέλειο απέκλεισαν για περίπου 20 λεπτά την σιδηροδρομική γραμμή στο νέο επιβατικό σταθμό της Θεσσαλονίκης.

    Δύο δρομολόγια, η αμαξοστοιχία με προορισμό τα Δίκαια και η γραμμή Intercity Θεσσαλονίκη-Λάρισα-Αθήνα αναχώρησαν με καθυστέρηση με αποτέλεσμα να προκληθεί ένταση μεταξύ διαδηλωτών και επιβατών.

    [03] Πολιτική

    Απέσυρε την ερώτηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ

    Ένταση στη Βουλή

    2/2/2007 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 6:39:42 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την έντονη αντίδραση του προέδρου του Συνασπισμού Αλέκου Αλαβάνου προκάλεσε στη Βουλή η απουσία του Πρωθυπουργού, σε επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει, σχετικά με το άρθρο 16, το νόμο πλαίσιο για την Παιδεία και το άσυλο. Ο κ. Αλαβάνος κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή ότι δεν απαντά σε ένα μείζονος πολιτικής σημασίας θέμα και ζήτησε απόσυρση της ερώτησης του. Η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου απάντησε ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος δεν είναι αρμοδιότητα του Πρωθυπουργού, αλλά Κοινοβουλευτική διαδικασία και κατηγόρησε τον Συνασπισμό ότι επέλεξε την αποχή από το διάλογο που διεξάγεται εδώ και δύο χρόνια χωρίς να έχει προσφέρει καμία εναλλακτική. Στο μεταξύ, το Σάββατο πραγματοποιείται η κρίσιμη Σύνοδος των Πρυτάνεων με στόχο την άρση του αδιεξόδου στο χώρο της εκπαίδευσης.

    Θέμα μείζονος πολιτικής σημασίας

    Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε ότι το αίτημα του Συνασπισμού, να αποσυρθεί η πρόταση της κυβέρνησης για αναθεώρηση του άρθρου 16, είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του πρωθυπουργού, και ότι έπρεπε να παραστεί για "να του πούμε, Καραμανλή, άνοιξε τα πανεπιστήμια" και άφησε τους φοιτητές και τους καθηγητές να γυρίσουν στις σχολές αντί να βγαίνουν στους δρόμους για την υπεράσπιση του δημοσίου πανεπιστημίου". Σύμφωνα με τον κ. Αλαβάνο, δεν γίνεται συζήτηση με "δολώματα ιχ-πανεπιστήμια", με σιδερογροθιές, με κουκουλοφόρους και αγανακτισμένους φοιτητές και καθηγητές.

    Ο α αντιπρόεδρος της Βουλής Σωτήρης Χατζηγάκης σημείωσε ότι η κοινοβουλευτική διαδικασία επιτρέπει στον Πρωθυπουργό να επιλέγει τις ερωτήσεις στις οποίες θα απαντά καθώς και ότι η υπουργός Εθνικής Παιδείας, που προσήλθε, δεσμεύει την κυβέρνηση.

    Η κ. Γιαννάκου είπε ότι αποτελεί δικαίωμα του κ. Αλαβάνου να αποσύρει την ερώτησή του. Ο κ. Αλαβάνος δήλωσε την πρόθεση του να επαναφέρει την ερώτηση, προκειμένου να απαντηθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

    Ανοιχτό σε διάλογο δηλώνει το Υπουργείο

    Εν τω μεταξύ, ανοιχτό σε διάλογο δηλώνει το υπουργείο Παιδείας, μετά και τη χθεσινή συνάντηση της κ. Γιαννάκου με τους εκπροσώπους των 1000 πανεπιστημιακών, που πρότειναν ένα σύνολο ενεργειών για την αποσαφήνιση του πολιτικού πλαισίου και του περιεχομένου της μεταρρύθμισης. Οι πανεπιστημιακοί -που διαφοροποιούνται από τις θέσεις της Ομοσπονδίας των Διδασκόντων στα Πανεπιστήμια (ΠΟΣΔΕΠ) - πρότειναν να ανακοινωθεί αμέσως ο χρόνος υποβολής του νομοσχεδίου και να ληφθούν ως βάση του νέου νόμου, τα σημεία κοινής συμφωνίας πρωτοβουλιών των πανεπιστημιακών. Ζήτησαν επίσης γενναία αύξηση της δημόσιας χρηματοδότησης, στο 5% του ΑΕΠ.

    Αύριο συνεδριάζει η Σύνοδος των Πρυτάνεων, ενώ την ίδια ημέρα οι φοιτητές έχουν προγραμματίσει νέο συλλαλητήριο. Σήμερα λήγει η τριήμερη απεργία της ΠΟΣΔΕΠ, η οποία συνεδριάζει προκειμένου να καθορίσει τις μελλοντικές της κινητοποιήσεις.

    [04] Πολιτική

    Προτάσεις μομφής από τη Μεταπολίτευση

    2/2/2007 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επτά φορές, μετά τη Μεταπολίτευση, η Βουλή έχει κληθεί να συζητήσει προτάσεις δυσπιστίας κατά Κυβερνήσεων ή Υπουργών, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες. Τέσσερις προτάσεις δυσπιστίας έχουν κατατεθεί κατά Κυβερνήσεων, οι τρεις κατά Κυβερνήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου -Ιούνιος 1988, Μάρτιος 1989 και Ιανουάριος 1996- και η μία κατά Κυβέρνησης του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη - Μάρτιος 1993. Προτάσεις δυσπιστίας κατά Υπουργών έχουν κατατεθεί τρεις φορές. Η πρώτη, τον Ιανουάριο του 1999, κατά του Υπουργού Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμου Αρσένη, η δεύτερη, τον Ιανουάριο του 2001, κατά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ Γιάννου Παπαντωνίου και η τρίτη, τον Ιούνιο του 2005 κατά του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της ΝΔ Γιώργου Αλογοσκούφη, την οποία η κυβέρνηση μετέτρεψε σε συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης. Επίσης, τρεις φορές η Βουλή κλήθηκε να ανανεώσει την ψήφο εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση:του Α. Παπανδρέου (Μάιος 1987), β) του Κ. Μητσοτάκη (Απρίλιος 1992) και γ) του Κ. Σημίτη (Νοέμβριος 1997).

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση του Γ. Αλογοσκούφη με τον Πρωθυπουργό

    "θα αποδείξουμε το έργο μας"

    2/2/2007 1:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 8:17:53 μμ)

    Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να αναδείξει το έργο της που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας, είπε ο Γιώργος Αλογοσκούφης μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά την συνάντηση συζητήθηκαν θέματα οικονομίας -που όπως σημείωσε ο Υπ. Οικονομίας- εξελίσσονται ικανοποιητικά όπως και ολόκληρη η κυβερνητική πολιτική. Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρωθυπουργό πληροφορήθηκαν την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ και σχολίασε λέγοντας: "Νομίζω ότι είναι μία αντανάκλαση των προσωπικών και πολιτικών αδιεξόδων, που αντιμετωπίζει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσέλθει στη Βουλή και να αναδείξει το έργο της, το οποίο θα ολοκληρωθεί έως το τέλος της τετραετίας".

    [06] Πολιτική

    Από το ΠΑΣΟΚ κατά της Κυβέρνησης

    Πρόταση μομφής

    2/2/2007 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 8:15:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Άρχισε η τριήμερη συζήτηση στη Βουλή επί της προτάσεως δυσπιστίας εις βάρος της κυβέρνησης που κατέθεσε το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Η κυβέρνηση τόσο δια του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου Ευάγγελου Αντώναρου, όσο και δια του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη τόνισε ότι είναι έτοιμη να αναδείξει το έργο της που θα ολοκληρωθεί στο τέλος της τετραετίας χαρακτηρίζοντας την πρόταση του κ. Παπανδρέου ως κίνηση για να ξεπεράσει τα εσωκομματικά του προβλήματα. Στην ομιλία του ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση, την οποία κατηγόρησε για αφελληνισμό της οικονομίας, αυταρχισμό, σκάνδαλα και κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα στη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος. Η συζήτηση άρχισε το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυκτα της Κυριακής με την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνησητη μέσω της διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Σφοδρή επίθεση

    Η απόφαση για την πρόταση μομφής ελήφθη σύμφωνα με τις πληροφορίες μετά από εισήγηση του Γ. Παπανδρέου, κατά την έκτακτη κοινή συνεδρίαση του κοινοβουλευτικού και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    Στην ομιλία του στη Βουλή ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο λαός δεν έδωσε εντολή για την καταπάτηση κάθε έννοιας αξιοκρατίας και αξιών παντού, κυρίως στη δημόσια διοίκηση. "Περίμενε να ενισχύσει την αξιοκρατία και διαφάνεια. Υπάρχει κατάφωρη επιδρομή εγκαθέτων στη δημόσια διοίκηση. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έδειξε ηθικό ενδοιασμό, διαψεύδοντας τους πολίτες και τη νεολαία. Είπαν ψέματα προεκλογικά και σήμερα. Σε 3 χρόνια ο μανδύας της ταπεινότητας κατέπεσε, και στη δημόσια διοίκηση δημιουργείται θερμοκοιτίδα διαφθοράς, απαξιώνοντας τον Έλληνα πολίτη. Στην κορυφή είναι η απαξίωση της δημόσιας περιουσίας", συνέχισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ανέφερε ότι Finansbank, Αγροτική, Γερμανός, Π&Κ Χρηματιστηριακή, είναι ανοικτές υποθέσεις και συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση στερείται στοιχειωδών ηθικών ανακλαστικών. "Ουδείς αναλαμβάνει ευθύνες και ουδείς παραιτείται. Συκοφαντείται το ΑΣΕΠ για να καλυφθεί η έλλειψη χρημάτων. Αποκαλύψεις σκανδάλων, συνεχώς. Θέλετε να συγκαλύπτεται τις αλήθειες, αλλά εμείς τις αποκαλύπτουμε. Διέλυσαν την αστυνομία και την αντιτρομοκρατική υπηρεσία, για κομματικούς λόγους και επιτίθεται στα ατομικά δικαιώματα και ελευθερίες, σε πολιτικά κόμματα και ανεξάρτητες αρχές. Η ευθύνη, όμως, ανήκει στην κυβέρνηση της ΝΔ." είπε μεταξύ άλλων ο κ. Παπανδρέου και κατέληξε ζητώντας εκλογές, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στις Δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα.

    Αλαβάνος - Μεϊμαράκης για πρόταση μομφής

    "Μία μόνο πρόταση μομφής υπάρχει, έχει υπερψηφιστεί και φέρνει αποτελέσματα: του εκπαιδευτικού κινήματος για το Δημόσιο Πανεπιστήμιο", ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου στην πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ κατά της κυβέρνησης. Σημειώνεται ότι λόγω των σημερινών εξελίξεων αναβλήθηκε η προγραμματισμένη για το Σαββατοκύριακο συνεδρίαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος στη δήλωσή του τόνισε ότι «η πρόταση δυσπιστίας της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και η αποχώρηση από την αναθεωρητική διαδικασία του Συντάγματος σημαίνει ότι το Εκπαιδευτικό Κίνημα έσπασε τη δικομματική συναίνεση να περάσει με 180 ψήφους η αναθεώρηση του άρθρου 16, από την πρώτη ψηφοφορία. Το είχαμε πει: Το κίνημα του άρθρου 16, το κίνημα της γενιάς του άρθρου 16 θα γίνει ποταμός. Και έγινε. Θα καθορίσει τις πολιτικές εξελίξεις. Και τις καθορίζει».

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ πρόσθεσε ότι το κόμμα "αναδεικνύεται η δύναμη της σταθερής, μαχητικής, προγραμματικής αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας ότι η δικομματική συναίνεση για μια μετεκλογική ρύθμιση για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια παραμένει. Αυτό φάνηκε και από τη σημερινή ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ"

    Ως ευκαιρία, χαρακτήρισε την πρόταση μομφής που κατατέθηκε, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης από τη Λάρισα που βρέθηκε σήμερα προκειμένου να παραστεί στην τελετή παράδοσης- παραλαβής της διοίκησης του ΑΤΑ .

    Ο κ. Μεϊμαράκης ο οποίος ρωτήθηκε σχετικά τόνισε ότι με τη συζήτηση στη Βουλή θα δοθεί ευκαιρία στην κυβέρνηση να συζητήσει για το έργο που έχει κάνει μέχρι σήμερα. Και πιστεύω, δήλωσε, ότι θα αποδειχθεί και το πόσο συμπαγής είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Άλλωστε, συμπλήρωσε, έχουμε ωφέλιμο χρόνο μέχρι τις εκλογές του 2008 για να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε το έργο μας. Ερωτηθείς σχετικά με τον υφυπουργό Αμύνης κ. Β. Μιχαλολιάκο, ο Υπουργός απάντησε ότι "νομίζω ότι το θέμα αυτό έχει κλείσει". Τον κ. Μεϊμαράκη στην επίσκεψή του στη Λάρισα συνόδευαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Παναγιώτης Χηνοφώτης και ο αντιπτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε αρχηγός ΓΕΑ και ο οποίος παρέδωσε στο νέο αρχηγό ΑΤΑ αντιπτέραρχο Θεολόγο Συμεωνίδη.

    [07] Κοινωνία

    Στη Σάμο

    Αγνοούνται δέκα έξη λαθρομετανάστες

    2/2/2007 11:06:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό 16 λαθρομεταναστών, που σύμφωνα με μαρτυρία τριών επίσης λαθρομεταναστών -οι οποίοι εντοπίστηκαν από τους λιμενικούς στις Β-Β.Α ακτές της Σάμου, βρέθηκαν στη θάλασσα, διεξάγει από αέρος ένα Super Puma.Στη περιοχή λόγω ισχυρών ανέμων η πλεύση σκαφών είναι αδύνατη. Σύμφωνα με τους τρεις διασωθέντες, οι ίδιοι και οι αγνοούμενοι είχαν αποπλεύσει από τα γειτονικά παράλια με ξύλινη βάρκα στην οποία επέβαινε και ο διακινητής.

    [08] Κοινωνία

    Συνελήφθη 39χρονοςεπιχειρηματίας στη Λαμία

    Σύλληψη για διακίνηση πορνογραφίας μέσω Ίντερνετ

    2/2/2007 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπόθεση διακίνησης πορνογραφικού υλικού μέσω Ίντερνετ με πρωταγωνιστές ανήλικους μαθητές από διάφορα σχολεία της Ελλάδας, καθώς και με ερωτικές στιγμές ανυποψίαστων πολιτών, εξιχνιάστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Κλιμάκιο της Υπηρεσίας συνέλαβε χθες στη Λαμία έναν 39χρονο επιχειρηματία και σχημάτισε δικογραφία γι άλλα έξι άτομα που φέρονται αναμεμειγμένα στην υπόθεση. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 39χρονος διατηρούσε ιστοσελίδα, η οποία λειτουργούσε ως "κάδος", όπου καθένας μπορούσε να στείλει ερασιτεχνικά βίντεο που τραβούσε κυρίως με κινητό τηλέφωνο. Με τον τρόπο αυτό είχαν σταλεί στην ιστοσελίδα βίντεο με ερωτικές στιγμές παιδιών από γυμνάσια και λύκεια, καθώς και ανυποψίαστων πολιτών που δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για το τι συνέβαινε. Ένας από αυτούς που είδε τυχαία στο Ίντερνετ να κυκλοφορούν ιδιαίτερες στιγμές του, υπέβαλε μήνυση κατ αγνώστων στην Αστυνομία, με βάση την οποία ξεκίνησε η έρευνα.

    Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο 39χρονος δραστηριοποιείτο με σκοπό την κερδοσκοπία, γιατί στην ιστοσελίδα υπήρχαν αρκετά διαφημιστικά πλαίσια διαφόρων εταιριών που προέτρεπαν τους χρήστες του Διαδικτύου να επισκέπτονται άλλες ιστοσελίδες ερωτικού περιεχομένου και τυχερών παιχνιδιών, αλλά και να επικοινωνούν με "ροζ" τηλεφωνικές γραμμές.

    Όπως προέκυψε, ο 39χρονος, για τους τηλεφωνικούς αριθμούς υψηλής χρέωσης είχε συνάψει σύμβαση με τηλεπικοινωνιακή εταιρία, απο την οποία εισέπραττε το 1/4 των κερδών.

    Στο σπίτι και στο κατάστημά του στη Λαμία βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 5 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, ένα CD ROM που περιείχε αρχεία με ερασιτεχνικά βίντεο τραβηγμένα με βιντεοκάμερα ή κινητό τηλέφωνο, που απεικόνιζαν άτομα σε μεταξύ τους ερωτικές συνευρέσεις, καθώς και έξι τραπεζικά βιβλιάρια.

    Συνολικά, στα πειστήρια που κατατέθηκαν περιέχονταν περίπου 2 χιλιάδες αρχεία βίντεο που τραβήχτηκαν ερασιτεχνικά, πολλά απο τα οποία προέρχονται από σχολεία όλης της χώρας και παρουσιάζουν ερωτικές σκηνές με ανήλικους μαθητές και μαθήτριες.

    Ο συλληφθείς οδηγήθηκε σήμερα στον εισαγγελέα Λαμίας.

    [09] Κοινωνία

    Σε μια ώρα στο Κιάτο

    2/2/2007 4:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 5:37:55 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Σε μία ώρα θα φτάνει ο προαστιακός στο Κιάτο το 2007, οπότε και θα λειτουργήσει ο νέος σταθμός. Ο προαστιακός θα επεκταθεί μέχρι το Ξυλόκαστρο εντός του 2009. Διαχρονικό και διακομματικό έργο χαρακτήρισε την ανακαίνιση και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, από το Κιάτο σε ειδική εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη, στο πλαίσιο της επίσκεψής του και της επιθεώρησης των έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης οι κάτοικοι του Ξυλοκάστρου θα υποδεχτούν στην πόλη τους τον Προαστιακό, περί τα τέλη του 2009, οπότε θα έχουν ολοκληρωθεί τα έργα για την κατασκευή τόσο της επέκτασης των γραμμών από το Κιάτο μέχρι το Ξυλόκαστρο, όσο και της κατασκευής του νέου σταθμού. Σύμφωνα με τον υπουργό, ο χρόνος του ταξιδιού μέχρι την Αθήνα θα είναι περίπου μία ώρα και 30 λεπτά, ενώ η συχνότητα των δρομολογίων θα είναι κάθε μισή ώρα. Η λειτουργία του Προαστιακού μέχρι το Ξυλόκαστρο θα συμβάλει αποφασιστικά στη γενικότερη αναπτυξιακή πορεία της περιοχής και θα προσφέρει στους κατοίκους της δυτικής Κορίνθου, ένα μέσο μεταφοράς ασφαλές, φθηνό, γρήγορο και σύγχρονο, όπως ανέφερε ο κ. Λιάπης, ο οποίος ανακοίνωσε επίσης ότι μέχρι τον Ιούνιο ο Προαστιακός θα πηγαίνει στο Κιάτο, ενώ μέσα στο 2008 θα παραδοθεί το έργο ηλεκτροκίνησης του Προαστιακού, που θα συντομεύσει ακόμη περισσότερο το χρόνο της διαδρομής. Από την πλευρά του ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Αναστάσιος Παπαληγούρας, που παρέστη στην εκδήλωση, αφού αναφέρθηκε στις θετικές επιπτώσεις, στην κοινωνική, οικονομική, οικιστική και τουριστική ανάπτυξη, που θα έχει για το Ξυλόκαστρο η έναρξη δρομολογίων του Προαστιακού, ευχαρίστησε τον υπουργό Μεταφορών για τις προσπάθειες που κατέβαλε ώστε να επιλυθούν άμεσα διάφορα προβλήματα και να μπει στη φάση της υλοποίησης το έργο επέκτασης του Προαστιακού, μέχρι το Ξυλόκαστρο.

    Σε επίσκεψή του στο εργοτάξιο της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία έχει αναλάβει το έργο ανακαίνισης της σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ και της χάραξης νέων τμημάτων όπου απαιτείται, αλλά και της κατασκευής των γραμμών του Προαστιακού, ο κ. Λιάπης ζήτησε να επιταχυνθούν οι εργασίες ώστε να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή απορροφητικότητα των κοινοτικών κονδυλίων και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα αποτελεί πλέον ένα μεγάλο εργοτάξιο και ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο μετά τον Χαρίλαο Τρικούπη, που έχει γίνει στον τομέα των σιδηροδρόμων. Τόνισε δε ότι τα μεγάλα έργα είναι διαχρονικά και δεν ανήκουν στα κόμματα, αλλά στον ελληνικό λαό.

    [10] Κοινωνία

    Στη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων δεν υπηρέτησαν

    "Όχι" από την Αρχή Προστασίας

    2/2/2007 3:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεν επιτρέπει τελικά η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τη δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων απηλλάγησαν παρανόμως της στράτευση. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την υπ αριθμ. 6/2007 απόφασή της, που δημοσιεύτηκε σήμερα η Ανεξάρτητη Αρχή αποφαίνεται κατά πλειοψηφία ότι η δημοσιοποίηση από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ονομάτων των προσώπων τα οποία παράνομα απηλλάγησαν από την υποχρέωση στράτευσης για λόγους υγείας, "δεν συνάδει με τις διατάξεις του Ν. 2472/1997, εφόσον τα δεδομένα δεν εμπίπτουν σε οποιαδήποτε από τις προβλεπόμενες εξαιρέσεις του νόμου, η τυχόν συνδρομή των οποίων θα επέτρεπε την επιδιωκόμενη επεξεργασίας τους". Σχετικό έγγραφο είχε στείλει στην Αρχή στις 17 Ιανουαρίου 2007 το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ζητούσε να επανεξετάσει το θέμα της δημοσιοποίησης των ονομάτων όσων απηλλάγησαν των στρατιωτικών τους υποχρεώσεων με πλαστές ιατρικές βεβαιώσεις. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας στο έγγραφό του ανέφερε ότι σκοπός της δημοσιοποίησης των ονομάτων είναι να "ενδυναμώσει μεταξύ των Ελλήνων, που είναι υπόχρεοι προς στράτευση, η πεποίθηση ότι η επιταγή του άρθρου 4 του Συντάγματος συνιστά εκδήλωση χρέους εθνικής αλληλεγγύης και να τονιστεί δημόσια ότι κάθε προσπάθεια αποφυγής της στράτευσης θα ελεγχθεί". Στην απόφασή της η Αρχή αναφέρει ότι η δημοσιοποίηση των ονομάτων όσων παράνομα απηλλάγησαν από τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις δεν προβλέπεται ούτε από την περί στρατολογίας νομοθεσία, ούτε από άλλη διάταξη του εθνικού Δικαίου.

    Έτσι, υπό την έννοια αυτή, δεν μπορεί να γίνει η δημοσιοποίηση των ονομάτων, προσθέτει η Αρχή.

    Ο νόμος προβλέπει ορισμένες εξαιρέσεις για την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων, αναφέρει η Αρχή, όπως είναι για λόγους εθνικής ασφάλειας και εξυπηρέτησης των αναγκών εγκληματικής ή σωφρονιστικής πολιτικής.

    Στις εξαιρέσεις αυτές υπάγεται και η άσκηση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, εφόσον πρόκειται τα προσωπικά δεδομένα να χρησιμοποιηθούν για συγκεκριμένο και μόνο σκοπό.

    Ακόμα, η Αρχή αναφέρει ότι είναι δυνατή η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των δημοσίων προσώπων. Ως δημόσια πρόσωπα νοούνται τα πρόσωπα που "κατέχουν δημόσια θέση ή/και χρησιμοποιούν δημόσιο χρήμα ή ακόμα και όλοι όσοι διαδραματίζουν ρόλο στη δημόσια ζωή είτε την πολιτική, οικονομική, καλλιτεχνική, κοινωνική, αθλητική ή οποιουδήποτε άλλου τομέα της δημόσιας ζωής".

    [11] Κοινωνία

    Σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ

    Ευθύνες σε 9 για τον Κύπριο φοιτητή

    2/2/2007 1:01:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εντός των ημερών θα διαβιβαστεί από τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης στο αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. η Ένορκη Διοικητική Εξέταση για την υπόθεση του ξυλοδαρμού του Κύπριου φοιτητή από ομάδα αστυνομικών, που σημειώθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, στη διάρκεια των εκδηλώσεων για την επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Όπως δήλωσε σήμερα, στο περιθώριο εκδήλωσης, ο γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης, υποστράτηγος Αντώνιος Μπάμιατζης, σύμφωνα με το πόρισμα της ΕΔΕ, που διενήργησε ο ταξίαρχος Χρήστος Νικολόπουλος, στον ξυλοδαρμό φέρονται να συμμετέχουν συνολικά εννέα αξιωματικοί. Κάποιοι από τους κατηγορούμενους παραπέμπονται με το ερώτημα της απόταξης, άλλοι με το ερώτημα της αργίας - απόταξης, ενώ σε ορισμένους προτείνεται να επιβληθούν χρηματικά πρόστιμα. Το αρχηγείο θα εξετάσει το πόρισμα και αναμένεται να επικυρώσει, να μετατρέψει ή να απορρίψει τις προτεινόμενες πειθαρχικές ποινές.

    Σ ό,τι αφορά το ποινικό μέρος της υπόθεσης εξάλλου, από την εισαγγελία Θεσσαλονίκης έχουν ασκηθεί ήδη ποινικές διώξεις σε βάρος 7 αστυνομικών, οι οποίοι κατηγορούνται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό.

    [12] Κοινωνία

    "Πάρτυ" με μολότοφ

    2/2/2007 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 1:41:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στόχοι εμπρηστών με βόμβες μολότοφ, έγιναν τα ξημερώματα της Παρασκευής ένα σταθμαρχείο του ΟΑΣΑ και δύο παρκαρισμένα αυτοκίνητα, έξω από την Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου. Οι κουκουλοφόροι βγήκαν από το χώρο της Πανεπιστημιούπολης, όπου γινόταν πάρτυ στη Φιλοσοφική Σχολή. Η αστυνομία προχώρησε σε τρεις προσαγωγές υπόπτων, προκαλώντας την αντίδραση των φοιτητών.

    [13] Κοινωνία

    Τηλεφώνημα για βόμβα στο Mega

    Ηταν φάρσα

    2/2/2007 10:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 3:42:56 μμ)

    Τηλεφώνημα για βόμβα στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA στις 05.15 τα ξημερώματα προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση. Άγνωστος τηλεφώνησε στο τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού και είπε ότι είχε τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός που επρόκειτο να εκραγεί σε μισή ώρα. Ο άγνωστος ανέλαβε την ευθύνη για λογαριασμό του "Επαναστατικού Αγώνα". Η περιοχή αποκλείστηκε από την αστυνομία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία και στη λεωφόρο Μεσογείων μέχρι τις 6 το πρωί. Όπως αποδείχτηκε όμως το τηλεφώνημα ήταν φάρσα, αφού ο χώρος ερευνήθηκε και δεν βρέθηκε τίποτα.

    [14] Κοινωνία

    Για τον ξυλοδαρμό ενός πολίτη, στη Θεσσαλονίκη

    Παραπομπή αστυνομικών σε δίκη

    2/2/2007 8:59:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε δίκη στο Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης παραπέμπονται με βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, δυο αξιωματικοί και τέσσερις αστυφύλακες του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Θεσσαλονίκης. Κατηγορούνται για απλή σωματική βλάβη από κοινού για τον ξυλοδαρμό ενός πολίτη, έπειτα από μήνυση που κατέθεσε ο τελευταίος σε βάρος των αστυνομικών.

    Όπως κατέθεσε στη μήνυση, το βράδυ της 1η Απριλίου του 2005, ο μηνυτής κατέβηκε από το σπίτι του στο πάρκο της Νέας Παραλίας, όπου είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του, όταν τον πλησίασαν τρία άτομα και τον έσπρωξαν πάνω στο αυτοκίνητο. Ο ίδιος θεώρησε ότι επρόκειτο για ληστές και προσπάθησε να αμυνθεί. Επενέβησαν άλλα δυο άτομα που τον ακινητοποίησαν και τον γρονθοκόπησαν στην κοιλιά. Αμέσως μετά τον πλησίασαν άλλα πέντε άτομα και όλοι μαζί τον έριξαν στο έδαφος και άρχισαν να τον κλοτσούν. Ζήτησε βοήθεια και όταν πληροφορήθηκε ότι επρόκειτο για αστυνομικούς, του είχαν περάσει ήδη χειροπέδες. Ακολούθως, πάντα σύμφωνα με την μήνυση, οι αστυνομικοί έψαξαν στο αυτοκίνητο για ναρκωτικά, χωρίς όμως να βρουν κάτι.

    Από ιατρική εξέταση στο νοσοκομείο προέκυψε ότι ο πολίτης είχε υποστεί σωματικές κακώσεις σε διάφορα σημεία του σώματός του και αποφάσισε να υποβάλει μήνυση.

    Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, οι αστυνομικοί υποστηρίζουν ότι δήλωσαν την ιδιότητά τους και ότι προέβησαν στην άσκηση βίας με μοναδικό σκοπό να τον ακινητοποιήσουν, προκειμένου να ελέγξουν το αυτοκίνητό του.

    [15] Κόσμος

    Σε Βελιγράδι και Πρίστινα

    Παραδίδει το σχέδιο για το Κόσσοβο ο Αχτισαάρι

    2/2/2007 4:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 6:49:15 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απέφυγε να προσδιορίσει το οριστικό καθεστώς του Κοσσόβου ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για το Κόσσοβο Μάρτι Αχτισαάρι, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε στο Βελιγράδι με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς. Ο Αχτισαάρι αρκέστηκε να πει ότι η πρότασή του είναι μόνο ένα σχέδιο και ότι την τελική απόφαση θα τη λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά πάσα πιθανότητα την άνοιξη. Ο ειδικός απεσταλμένος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων, εάν, όπως είπε, οι δυο πλευρές επιδείξουν ενδιαφέρον για κάτι τέτοιο. Ταυτόχρονα δήλωσε ότι Σέρβοι και Αλβανοί έχουν μια ακόμα ευκαιρία για μια συμβιβαστική λύση στις συνομιλίες αυτόν τον μήνα για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου. "Οι θέσεις των πλευρών είναι απολύτως καθορισμένες... Τους δίνουμε μια ακόμα ευκαιρία τον Φεβρουάριο", τόνισε ο Αχτισαάρι. Αναφερόμενος στις μη αλβανικές κοινότητες, ο Αχτισαάρι είπε ότι το σχέδιό του εξασφαλίζει την εκπροσώπησή του στην Κυβέρνηση, τη Βουλή και τη δικαστική εξουσία. Όσον αφορά την πολιτιστική κληρονομιά των Σέρβων στο Κόσοβο, είπε ότι τα σερβικά μνημεία και εκκλησίες θα αποτελούν προστατευόμενες ζώνες για να παραμείνει ζωντανή η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία. Σημείωσε δε πως προτείνει επίσης τη συνέχιση της ξένης πολιτικής και στρατιωτικής παρουσίας στο Κόσσοβο για να διασφαλιστεί η εφαρμογή του σχεδίου. Ωστόσο στο κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας σήμερα στην ιστοσελίδα του ΟΗΕ δεν αναφέρεται η λέξη ανεξαρτησία ενώ προτείνεται ένα "πολυεθνικό Κόσοβο που θα κυβερνάται το ίδιο με δημοκρατικό τρόπο", με εγγυήσεις για την σερβική μειονότητα.

    Από τη μεριά του ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, μετά τη συνάντηση, δήλωσε ότι το σχέδιο που παρουσίασε ο Αχτισαάρι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου ανοίγει τον δρόμο στην ανεξαρτησία της επαρχίας κάτι που η Σερβία δεν πρόκειται ποτέ να δεχθεί, ανακοίνωσε σήμερα ο σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς. "Τόνισα στον κ. Αχτισαάρι ότι η Σερβία... δεν θα αποδεχθεί ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσόβου", ανέφερε ο Τάντιτς. "Μία ανεξαρτησία που θα επιβληθεί θα αποτελέσει ένα επικίνδυνο νομικό και πολιτικό προηγούμενο", υπογράμμισε αλλά διευκρίνισε ότι η Σερβία είναι έτοιμη να εξετάσει μία σειρά από άλλα συγκεκριμένα θέματα σχετιζόμενα με την θέση της σερβικής μειονότητας, την Ορθόδοξη Εκκλησία και την διεθνή παρουσία.

    Στη συνέχεια ο Αχτισαάρι συναντήθηκε στην Πρίστινα με τους Κοσσοβάρους ηγέτες. Το σχέδιο του απεσταλμένου των Ηνωμένων Εθνών Μάρτι Αχτισάαρι για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσόβου "θα τελειώσει με την ανεξαρτησία" για την αποσχισθείσα σερβική δημοκρατία, ανακοίνωσαν σήμερα Κοσσοβάροι ηγέτες. "Το Κόσοβο θα γίνει ανεξάρτητο όπως όλες οι άλλες χώρες", δήλωσε ο Πρόεδρος του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου ύστερα από την συνάντηση που είχε με τον Αχτισάαρι. Ο πρωθυπουργός Αγκίμ Τσέκου, πρώην αντάρτης στον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσόβου (UCK), δήλωσε ότι το σχέδιο "είναι πολύ ξεκάθαρο για το μέλλον του Κοσσόβου".

    Προτροπή για ρεαλιστικό συμβιβασμό από τη Γερμανική Προεδρία

    Από την πλευρά της η Γερμανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσε σήμερα τους Σέρβους και τους Αλβανούς "να εργασθούν για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό" στο θέμα του νέου καθεστώτος του Κοσσόβου. "Έγκειται στις δύο πλευρές (σ.σ. τη σερβική και την αλβανική) να επιδείξουν υπευθυνότητα και ευελιξία καθώς και να εργασθούν για ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό", υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της η Γερμανική Προεδρία. Η Ε.Ε. "υποστηρίζει ρητά" το σχέδιο του Αχτισαάρι να διεξαχθούν σε βάθος συνομιλίες με τους Σέρβους και τους Αλβανούς πριν υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το τελικό σχέδιό του για ένα νέο καθεστώς του Κοσσόβου, υπενθυμίζει η Γερμανική Προεδρία.

    Από τη Βιέννη, ο Λέοπολντ Μάουερ, εκπρόσωπος της Ε.Ε. για το Κόσσοβο, δήλωσε ότι οι νέες συνομιλίες που πρότεινε ο Μάρτι Αχτισάρι στους Σέρβους και τους Κοσσοβάρους θα διεξαχθούν από τις 12 μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου στην αυστριακή πρωτεύουσα. Ο Μάουερ εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην "Ομάδα Επαφής" για το Κόσοβο - Γερμανία, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία και Ρωσία. Ο επικεφαλής της Ε.Ε. σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα και ο Επίτροπος της Ε.Ε. για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ,έκαναν σήμερα έκκληση από τις Βρυξέλλες προς τους Σέρβους και Αλβανούς να "δεσμευθούν" ενεργά για να υπάρξει ένας "ρεαλιστικός συμβιβασμός" στο νέο καθεστώς του Κοσσόβου.

    Αρχή του τέλους της διαμεσολαβητικής προσπάθειας

    Αρχή του τέλους της διαμεσολαβητικής προσπάθειάς του χαρακτηρίζεται από διπλωμάτες η σημερινή επίσκεψή του στο Βελιγράδι και την Πρίστινα. Από το Νοέμβριο του 2005, όταν ορίστηκε ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ για τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσόβου, ο κ. Αχτισάαρι επισκέφθηκε τρεις φορές το Βελιγράδι, τελευταία φορά πριν από οκτώ μήνες.

    Την πρώτη φορά που μετέβη στο Βελιγράδι, στις 24 Νοεμβρίου του 2005 έγινε δεκτός από τον πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, τον πρωθυπουργό, Βόισλαβ Κοστούνιτσα, τον τότε υπουργό Εξωτερικών Σερβίας - Μαυροβουνίου Βουκ Ντράσκοβιτς και τον Πατριάρχη Σερβίας Παύλο. Ο Πρωθυπουργός της Σερβίας στη διάρκεια της συνάντησης παρέδωσε στον κ. Αχτισαάρι το ψήφισμα της Βουλής της Σερβίας και για τις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου. Ο κ. Αχτισαάρι έλαβε επίσης από τον Πατριάρχη Σερβίας μήνυμα και υπόμνημα της Αρχιερατικής Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή τις διαπραγματεύσεις για το καθεστώς του Κοσσόβου, στα οποία το Κόσσοβο χαρακτηριζόταν αναπόσπαστο τμήμα της Σερβίας.

    Μετά από τρεις μήνες, στο τέλος Φεβρουαρίου του 2006 ο κ. Αχτισάαρι πραγματοποίησε τη δεύτερη επίσκεψη στο Βελιγράδι μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στη Σερβία οι δηλώσεις του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel ότι "αφού η Ομάδα Επαφής αποφάσισε τον τελευταίο λόγο για το οριστικό καθεστώς να τον έχει ο λαός και με δεδομένη την αριθμητική υπεροχή των Αλβανών, τότε η ανεξαρτητοποίηση θα πρέπει να θεωρείται βέβαιη".

    Η συνάντηση ακολούθησε την έναρξη των διαπραγματεύσεων των αντιπροσωπειών της Πρίστινας και του Βελιγραδίου για τα τεχνικής φύσης ζητήματα, την αποκέντρωση, τη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, την οικονομία και τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

    Ο Αχτισαάρι επισκέφθηκε τελευταία φορά το Βελιγράδι πριν από οκτώ μήνες, όταν ο πρωθυπουργός της Σερβίας Βόισλαβ Κοστούνιτσα, του εξέφρασε δυσαρέσκεια για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για τον τρόπο με τον οποίο διεξάγονταν.

    Ο ειδικός απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ δεν μετέβη ξανά στο Βελιγράδι, αλλά επισκέφθηκε το επόμενο διάστημα την Πρίστινα και ζήτησε από τη διαπραγματευτική ομάδα των Αλβανών του Κοσσόβου να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους για την αποκέντρωση και τον αριθμό των νέων δήμων με σερβική πλειοψηφία που θα συγκροτηθούν.

    Αρνητικός ο επίσκοπος Κοσσόβου

    Ωστόσο με δηλώσεις του ο επικεφαλής της σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Κοσσόβου εμφανίζεται αρνητικός στο σχέδιο του ΟΗΕ και δήλωσε ότι το προτεινόμενο μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτό από τη σερβική μειονότητα ούτε από τη Σερβία. Ο επίσκοπος Αρτέμιος τόνισε προς τους δημοσιογράφους πως μία λύση για την επαρχία που θα επιβληθεί, θα αποσταθεροποιήσει την περιοχή των Βαλκανίων και θα προκαλέσει κινητοποιήσεις για ανεξαρτησία σε άλλες περιοχές της Ευρώπης.

    "Η πρόταση είναι απαράδεκτη για μας επειδή προϋποθέτει τον διαχωρισμό του Κοσσόβου από την Σερβία και ως τέτοια δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή ούτε από τους Σέρβους του Κοσσόβου ούτε από το σερβικό κράτος", τόνισε ο Αρτέμιος μέσω διερμηνέα κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ύστερα από την συνάντηση που είχε στις Βρυξέλλες με τον ειδικό απεσταλμένο της Ε.Ε. στο Κόσσοβο Στέφαν Λένε. Ο επίσκοπος έκανε τις δηλώσεις αυτές την ίδια ώρα που ο Μάρτι Αχτισαάρι επέδιδε το σχέδιό του στις σερβικές αρχές.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να αντιτίθεται σε κάθε προσπάθεια να επιβληθεί μία λύση για το Κόσσοβο μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο επίσκοπος Αρτέμιος απάντησε: "Εάν η Σερβία επιμείνει σθεναρά στην θέση της, είμαστε απόλυτα βέβαιοι ότι το ίδιο θα κάνει και η Ρωσία". "Εάν η διεθνής κοινότητα επιβάλει μία λύση, δεν θα υπάρξει ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, αλλά μάλλον αποσταθεροποίηση", είπε. Ο επίσκοπος προειδοποίησε ότι ο διαχωρισμός του Κοσσόβου από την Σερβία θα προκαλέσει ένα "ντόμινο εξελίξεων" πείθοντας τους υπέρμαχους της ανεξαρτησίας σε άλλες περιοχές της Ευρώπης ότι η τρομοκρατία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επίτευξη πολιτικών σκοπών.

    Το σχέδιο Αχτισαάρι στο site του ΟΗΕ

    Το σχέδιο του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι Αχτισαάρι προτείνει ένα Κόσσοβο "πολυεθνικό που θα κυβερνάται από δική του κυβέρνηση με δημοκρατικό τρόπο", με εγγυήσεις για τη σερβική μειονότητα, χωρίς όμως η λέξη ανεξαρτησία να αναφέρεται στο κείμενο που δημοσιοποιήθηκε σε ιστοσελίδα του ΟΗΕ σήμερα. "Το Κόσσοβο θα είναι μια πολυεθνική εταιρεία, που θα κυβερνάται με δημοκρατικό τρόπο και θα σέβεται, στο ανώτατο τους επίπεδο, το Κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες...προωθώντας την ειρηνική ύπαρξη και την ευημερία όλων των κατοίκων του", σύμφωνα με μια σύνοψη του σχεδίου αυτού. Διευκρινίζεται επίσης ότι η περιοχή αυτή, που σήμερα είναι επαρχία της Σερβίας και της οποίας η αλβανική πλειοψηφία ζητεί ανεξαρτησία, θα πρέπει να αποκτήσει Σύνταγμα. "Το Κόσσοβο θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να υπογράφει διεθνείς συμφωνίες, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος ένταξης σε διεθνείς Οργανισμούς", σύμφωνα με το κείμενο αυτό που υποβλήθηκε σήμερα στις αρχές του Βελιγραδίου και της Πρίστινα και δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της αποστολής του ΟΗΕ. "Το να προστατεύσουμε και να προωθήσουμε τα δικαιώματα των μελών των κοινοτήτων είναι ένα κεντρικό στοιχείο", σύμφωνα με την πρόταση συμφωνίας για την κατάσταση στο Κόσσοβο που θέλει να αναγνωριστεί μια ευρεία τοπική αυτονομία στη σερβική μειονότητα της επαρχίας της οποίας ο πληθυσμός κατά 90% είναι αλβανικός.

    [16] Κόσμος

    Υπόθεση Μπλέρ

    Σκάνδαλο αλλά δεν παραιτείται

    2/2/2007 9:19:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Δεν σκοπεύει να παραιτηθεί ο Τόνι Μπλέρ εξαιτίας του σκανδάλου για την παράνομη χρηματοδότηση του Εργατικού κόμματος, όπως δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, και κάλεσε τους πολίτες να είναι επιφυλακτικοί με όσα ακούν από τα Μέσα Ενημέρωσης. Ο βρετανός πρωθυπουργός, που εξετάσθηκε για δεύτερη φορά από την αστυνομία, γεγονός που οδήγησε αρκετούς να πουν ότι θα έπρεπε να παραιτηθεί, δεσμεύτηκε να μιλήσει δημοσίως για την υπόθεση, μόλις τελειώσει η έρευνα των αρχών.

    [17] Κόσμος

    Συναγερμός στον Λευκό Οίκο

    2/2/2007 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: CNN, Reuters

    Το Κέντρο Συνεντεύξεων του Λευκού Οίκου, τα προσωρινά κεντρικά γραφεία Τύπου κοντά στην προεδρική κατοικία των ΗΠΑ, εκκενώθηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες. Το CNN μετέδωσε ότι η εκκένωση οφείλεται σε ύποπτο πακέτο.

    [18] Κόσμος

    Από τις "αναμνηστικές" φωτογραφίες του Σαμάστ

    Σάλος στην Τουρκία

    2/2/2007 5:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι τουρκικές αρχές βρέθηκαν και πάλι σήμερα σε δύσκολη θέση μετά τη δημοσίευση από τα μέσα ενημέρωσης "αναμνηστικών" φωτογραφιών και βιντεοταινίας που δείχνουν τον φερόμενο ως δράστη της δολοφονίας του Τούρκου δημοσιογράφου αρμενικής καταγωγής Χραντ Ντινκ να ποζάρει κρατώντας την τουρκική σημαία μαζί με πράκτορες της Ασφάλειας, λίγο μετά τη σύλληψή του. Ο εισαγγελέας της Σαμψούντας Αχμέτ Γκιοκτσινάρ δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή ότι άρχισε έρευνα στους κόλπους της Αστυνομίας και της Χωροφυλακής, σχετικά με τις επίμαχες φωτογραφίες και τη βιντεοταινία. Οι φωτογραφίες παρουσιάζουν τον νεαρό ύποπτο να ποζάρει με την τουρκική σημαία και δίπλα του δύο πράκτορες της Ασφάλειας, μπροστά από ημερολόγιο στο οποίο αναγράφεται η ακόλουθη ρήση του ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ: "Η γη της μητέρας πατρίδας είναι ιερή. Δεν μπορεί να εγκαταλειφθεί στην τύχη της". Η βιντεοταινία, η οποία προβλήθηκε από τα κυριότερα τηλεοπτικά δίκτυα της Τουρκίας, παρουσιάζει επίσης τον ύποπτο για τη δολοφονία να ποζάρει με αξιωματικούς της Ασφάλειας μπροστά από τουρκική σημαία, την ώρα που κρατάει μια άλλη. Οι φωτογραφίες, όπως και η βιντεοταινία, ελήφθησαν στη Σαμψούντα, στη βόρεια Τουρκία, λίγο μετά τη σύλληψη, στις 21 Ιανουαρίου, του 17χρονου Ογκούν Σαμάστ, ο οποίος ομολόγησε ότι σκότωσε το δημοσιογράφο.

    Η τουρκική Αστυνομία είχε βρεθεί ήδη σε δύσκολη θέση μετά την κατηγορία που διατυπώθηκε εναντίον της ότι είχε ενημερωθεί πριν από έναν χρόνο για ένα σχέδιο δολοφονίας του Ντινκ, αλλά δεν είχε δώσει συνέχεια.

    Ο Ντινκ, ο οποίος είχε προκαλέσει την αγανάκτηση των εθνικιστικών κύκλων στην Τουρκία με σχόλιά του για τη γενοκτονία των Αρμενίων, την οποία η Άγκυρα αρνείται, δολοφονήθηκε έξω από τα γραφεία της εφημερίδας Agos, της οποίας ήταν διευθυντής, στην Κωνσταντινούπολη στις 19 Ιανουαρίου.

    Ο φιλελεύθερος Τύπος και το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης στο Κοινοβούλιο ζήτησαν την απομάκρυνση του υπουργού Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Ακσού και του αρχηγού της Αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Τζελαλετίν Τσεράχ, κατηγορώντας τους ότι δεν προστάτευσαν τον Ντινκ, ο οποίος είχε γράψει στην εφημερίδα του ότι είχε δεχθεί απειλές για τη ζωή του.

    Μετά το νέο σκάνδαλο, οι εφημερίδες επέκριναν τις δυνάμεις Ασφαλείας της Σαμψούντας ότι, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες, επεφύλαξαν αντιμετώπιση ήρωα στον νεαρό που κατηγορείται ότι σκότωσε τον δημοσιογράφο.

    Οι αρχές έχουν απαγγείλει κατηγορίες σε οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων ο Σαμάστ, που ανήκαν στην ίδια μικρή υπερεθνικιστική οργάνωση της Τραπεζούντας, στη βορειοανατολική Τουρκία, σχετικά με το φόνο του δημοσιογράφου. Έχουν προφυλακιστεί και κρατούνται στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο της έρευνας.

    Ο Κυβερνήτης και ο Αρχηγός της Αστυνομίας της Τραπεζούντας παύθηκαν των καθηκόντων τους την περασμένη εβδομάδα.

    [19] Κόσμος

    Προειδοποιεί ότι θα συνεχίσει το έργο του

    Απτόητος ο Μπλερ

    2/2/2007 11:34:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βλάπτει την κυβέρνηση των Εργατικών η έρευνα για τα οικονομικά, αλλά ο Βρετανός Πρωθυπουργός είναι απτόητος, παρά το θόρυβο που δημιουργείται. Ο Τόνι Μπλερ προειδοποίησε ότι "θα συνεχίσει το έργο του" ως πρωθυπουργός και δεν πρόκειται να "ενοχληθεί" από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τα οικονομικά του Εργατικού Κόμματος. Απαντώντας έμμεσα στον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντέιβιντ Κάμερον που ζήτησε χθες την αποχώρηση του πρωθυπουργού "προς όφελος του εθνικού συμφέροντος", ο Τόνι Μπλερ δήλωσε σήμερα στο BBC: "Θα πρέπει να με ανεχτείτε για λίγο ακόμη". Η Ντάουνιγκ Στρητ ανακοίνωσε χθες ότι ο Τόνι Μπλερ εξετάσθηκε για δεύτερη φορά την περασμένη Παρασκευή στην πρωθυπουργική κατοικία ως μάρτυρας στο πλαίσιο των ανακρίσεων για πιθανή παράνομη χρηματοδότηση του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος. Ο Μπλερ εξετάσθηκε και στις 14 Δεκεμβρίου, επίσης ως μάρτυρας. Ηταν η πρώτη φορά που εν ενεργεία πρωθυπουργός εξετάζεται στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας. Η έρευνα αφορά τη χορήγηση "δανείων" για τη χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος το 2005 από πλούσιους δωρητές, ορισμένοι από τους οποίους προτάθηκαν στη συνέχεια για μία έδρα στη Βουλή των Λόρδων. Ο Μπλερ υποτίθεται ότι θα έχει παραιτηθεί από την πρωθυπουργία πριν τον Σεπτέμβριο, αλλά δέχεται πιέσεις να επισπεύσει την αποχώρησή του μετά και την δεύτερη εξέτασή του από την αστυνομία. Στελέχη του Εργατικού κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος Χέιζελ Μπλίαρς, έχουν προειδοποιήσει ότι η υπόθεση αυτή βλάπτει την κυβέρνηση.

    [20] Κόσμος

    Για τις απειλές της Τουρκίας

    Εντονες αντιδράσεις από την Κύπρο

    2/2/2007 10:49:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου πυροδοτούν με νέα ένταση τη σχέση των δύο χωρών, με τους κυβερνητικούς και πολιτικούς παράγοντες της Μεγαλονήσου να κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους απέναντι στην απαράδεκτη τακτική της Τουρκίας. Η Κύπρος κατάγγειλε στον ΟΗΕ τις τουρκικές απειλές όσον αφορά τις έρευνες που προγραμματίζει να πραγματοποιήσει για την ανεύρεση κοιτασμάτων πετρελαίου. Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Λιλλήκας, με επιστολή του προς το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, υπογραμμίζει το "κυρίαρχο δικαίωμα" των κρατών μελών του διεθνούς Οργανισμού για να αξιοποιούν και να εκμεταλλεύονται αποθέματα πλούτου που ανήκουν εντός της θάλασσας και του εδάφους τους. Στην επιστολή καταγγέλλεται η "τουρκική προκλητικότητα" και υπογραμμίζεται ότι "τέτοιου είδους συμπεριφορές αποδεικνύουν έλλειψη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου". Οι ΗΠΑ ζήτησαν από τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφεύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν αντιδράσεις της άλλης πλευράς . Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πραγματοποίηση τέτοιων περιπολιών του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.

    Σήμερα ο πρόεδρος της Βουλής και γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε ότι " η απαράδεκτη στάση της Τουρκίας με τις απειλές κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και γειτονικών κρατών πρέπει να καταδικαστεί ανεπιφύλακτα από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη- μέλη της" .Ο κύριος Χριστόφιας επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι, ενώ αρχικά υποχρεώθηκαν να δηλώσουν ότι δεν τίθενται υπό αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ακολούθως "τα μάσησαν", κατά την έκφρασή του, σε μια προσπάθεια να καλύψουν την Τουρκία. "Ο παγκόσμιος χωροφύλακας προσπαθεί να καλύψει τον περιφερειακό χωροφύλακα", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστόφιας. Επίσης, έκανε λόγο για "πάρε δώσε μεταξύ της Τουρκίας και των Ηνωμένων Πολιτειών" και πρόσθεσε ότι "οι Αμερικανοί δεν διστάζουν να δώσουν στην Κύπρο προκειμένου να κερδίσουν στο Ιράκ, παραβιάζοντας και αυτοί το διεθνές δίκαιο". Ο κ. Χριστόφιας υποστήριξε ότι το θέμα της υφαλοκρηπίδας ηγέρθη καθαρά τεχνητά σε συνεργασία των Αμερικανών με την Άγκυρα.

    Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ζήτησε από την Κυπριακή κυβέρνηση να προσφύγει αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για να καταγγείλει τις απειλές της Τουρκίας. Σε δηλώσεις στο ΡΙΚ ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι "αυτή την ώρα, που απειλείται η κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να αρκούμαστε σε ανακοινώσεις εσωτερικής κατανάλωσης". Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέκρινε την Κυπριακή κυβέρνηση για κακούς χειρισμούς στο θέμα των κοιτασμάτων πετρελαίου, γιατί όπως είπε, "το γεγονός πολυδιαφημίστηκε και υπήρξαν ανακοινώσεις και πομπώδεις αναχωρήσεις και αφίξεις υπουργών για την υπογραφή συμφωνιών με την Αίγυπτο και τον Λίβανο".

    [21] Κόσμος

    Δεκάδες νεκροί από έκρηξη φιαλών αερίου

    Tραγωδία στις Φιλιππίνες

    2/2/2007 8:45:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τραγωδία στις Φιλιππίνες, από ένα ασυνήθιστο ατύχημα που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες ανθρώπους. Ξεπερνούν τους πενήντα οι νεκροί από την έκρηξη φιαλών υγραερίου σε αυτοκινητόδρομο στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες από τις τοπικές αρχές. Τα θύματα επέβαιναν σε λεωφορείο που προσπάθησε να προσπεράσει το σημείο όπου είχε ανατραπεί το φορτηγό που μετέφερε το υγραέριο, σε αυτοκινητόδρομο της πόλης Τιγκμπάο, στην επαρχία Ζαμποάνγκα ντελ Σουρ, 810 χιλιόμετρα νοτίως της Μανίλα. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι μία από τις φιάλες που είχαν πέσει στο δρόμο, μετά την ανατροπή του φορτηγού, εξερράγη ξαφνικά, την ώρα που περνούσε το λεωφορείο. Ακολούθησαν αλυσιδωτές εκρήξεις των φιαλών υγραερίου που είχαν σκορπίσει στον αυτοκινητόδρομο. Οι τραυματίες από την έκρηξη είναι δεκάδες και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί.

    [22] Μ. Ανατολή

    Το Ιράν επέτρεψε τελικά;

    Κάμερες στα πυρηνικά του Ιράν(;)

    2/2/2007 9:43:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Το Ιράν επέτρεψε τελικά σήμερα στους επιθεωρητές της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να εγκαταστήσουν κάμερες παρακολούθησης στην πυρηνική μονάδα της Νατάνζ στο κεντρικό Ιράν, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο IRNA.Το πρακτορείο επικαλείται πληροφορημένη πηγή που δήλωσε ότι η εγκατάσταση έχει ήδη αρχίσει στην μονάδα, όπου γίνεται κυρίως ο εμπλουτισμός ουρανίου. Παρ όλα αυτά όμως που μεταδίδονται, έχουν κυκλοφορήσει πληροφορίες ότι την Πεμπτη 1/2/2007 το Ιράν δεν είχε επιτρέψει ακόμα στους επιθεωρητές της ΙΑΕΑ να εγκαταστήσουν κάμερες στη μονάδα της Νατάνζ αψηφώντας τα αιτήματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [23] Μ. Ανατολή

    Σε τεντωμένο σχοινί

    2/2/2007 8:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 5:16:27 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Λίγα μόλις 24ωρα μετά τη συμφωνία Φατάχ Χαμάς για κατάπαυση του πυρός, συνεχίζονται οι συγκρούσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων. Αργά το βράδυ της Πέμπτης, άνδρες της προεδρικής φρουράς του Μαχμούντ Αμπάς κατέλαβαν το Ισλαμικό Πανεπιστήμιο της Γάζας, που θεωρείται προπύργιο της Χαμάς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί ένοπλοι συνελήφθησαν, ενώ στην έρευνα που έγινε στο κτήριο βρέθηκαν όπλα και εκρηκτικά, καθώς, νωρίτερα, μέλη της Χαμάς είχαν εκτοξεύσει από εκεί όλμους και ρουκέτες κατά του συγκροτήματος όπου στεγάζονται τα γραφεία του Παλαιστίνιου προέδρου. Αυτή την ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στους χώρους του Πανεπιστημίου. Παράλληλα, δεκάδες μέλη της παλαιστινιακής προεδρικής φρουράς τραυματίστηκαν από την έκρηξη όλμου που εκτόξευσαν μαχητές της Χαμάς εναντίον του στρατοπέδου τους στη Γάζα, ενώ εκφράζονται φόβοι ακόμη και για νεκρούς. Σε ανταλλαγή πυρών στον καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, δύο μαχητές της Φατάχ έχασαν τη ζωή τους, ενώ, την Πέμπτη, έξι ακόμα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και άλλοι 70 τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ μελών των δύο παρατάξεων. Συνολικά, 17 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και 180 έχουν τραυματιστεί μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες σε σφοδρές μάχες ανάμεσα στη Χαμάς και τη Φάταχ. Ο παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς της Φάταχ και ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ σχεδιάζουν να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην ιερή μουσουλμανική πόλη της Μέκκας κατόπιν προσκλήσεως του βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας, δήλωσε ανώτερος παλαιστίνιος αξιωματούχος.

    [24] Οικονομία

    Ρωσικός μοχλός πίεσης προς Σόφια

    "Ενεργές" δηλώσεις από Μόσχα

    2/2/2007 10:21:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Την επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης ζήτησε από τα εμπλεκόμενα μέρη ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν. "Η πραγματοποίηση αυτού του σχεδίου θα ήταν ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά, αντί για αυτό, βλέπουμε μια διαρκή σύγχυση, αντιφατική με το εθνικό συμφέρον τόσο της Βουλγαρίας όσο και της Ελλάδας () Στην περίπτωση που οι Βούλγαροι και οι Έλληνες εταίροι μας αποτύχουν να επιλύσουν τα πολύπλοκα προβλήματα, θα πρέπει να αυξήσουμε την ικανότητα μεταφοράς μέσω άλλων οδών", προειδοποίησε ο κ. Πούτιν, δήλωση, η οποία ερμηνεύτηκε ως πίεση προς τη Σόφια, που αντιμετωπίζει τεχνικές και νομικές δυσκολίες σε κάποια ζητήματα της συμφωνίας.

    "Οι αναφορές Πούτιν στον πετρελαιαγωγό επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον της Μόσχας για την προώθηση της κατασκευής και λειτουργίας του έργου" σχολίασε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, εκφράζοντας την αισιοδοξία ότι στη συνάντηση της 7ης Φεβρουαρίου, στο Μπουργκάς, οι εκπροσώπων των τριών Κυβερνήσεων θα καταλήξουν αισίως στο περιεχόμενο της Διακρατικής Συμφωνίας.

    Η ελληνική αντιπολίτευση εμφανίστηκε επικριτική. "Η κυβέρνηση αντί για την υλοποίηση των έργων ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνιακή τους αξιοποίηση", τόνισε ο υπεύθυνος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κάνοντας λόγο για "παρασκήνιο, αδιαφάνεια και σκοπιμότητες συμφερόντων".

    Η Επιτροπή Ενέργειας του ΣΥΝ, για το ίδιο θέμα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι "η καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων για τον αγωγό, που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2006, εγείρει μεγάλα ερωτηματικά και υποθέσεις για αδιαφανή παιγνίδια που παίζονται γύρω από αυτό το σημαντικό για την Ελλάδα και ευρύτερα έργο".

    Ο αγωγός αναμένεται να τροφοδοτεί τη Μεσόγειο ημερησίως με 200.000 βαρέλια φθηνού ρωσικού αργού πετρελαίου, συνδέοντας τη Μαύρη Θάλασσα με το Αιγαίο και παρακάμπτοντας τα στενά του Βοσπόρου.

    [25] Οικονομία

    Eurobank: Δωρεάν συναλλαγές στους πελάτες

    Τομή στη λιανική τραπεζική

    2/2/2007 9:34:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Σημαντική εξέλιξη στον τραπεζικό ανταγωνισμό, αλλά και αλλαγή στο τοπίο της λιανικής τραπεζικής, σηματοδοτεί η απόφαση της Eurobank για καθιέρωση δωρεάν συναλλαγών για τους πελάτες της από σήμερα 2 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τη διοίκηση της Τράπεζας το εν λόγω μέτρο θα ισχύει για πελάτες που διατηρούν στην Eurobank καταθέσεις άνω των 5.000 ευρώ, ή έχουν καταθέσεις, δάνεια ή άλλα επενδυτικά προϊόντα, αξίας άνω των 10.000 ευρώ. Η ηγεσία της τράπεζας εκτιμά ότι οι απώλειες εσόδων της από το συγκεκριμένο μέτρο, θα αντισταθμιστούν από τη διεύρυνση του πελατολογίου της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Eurobank, το πρόγραμμα, που ονομάζεται "Δωρεάν Συναλλαγές", απευθύνεται δυνητικά σε μια συνολική αγορά 3.200.000 νοικοκυριών και 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών που συναλλάσσονται καθημερινά με τις Τράπεζες.

    Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Eurobank, με την κατάργηση των χρεώσεων σε πολλές από τις συνήθεις καθημερινές συναλλαγές, το όφελος για έναν ελεύθερο επαγγελματία υπολογίζεται ότι μπορεί να φθάνει και τα 100 το μήνα. Αντίστοιχα για κάθε ελληνικό νοικοκυριό το όφελος που υπολογίζεται ότι θα προκύψει μπορεί να φθάνει περίπου τα 1530 μηνιαίως. Μέσω του προγράμματος όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ιδιώτες που διατηρούν σχέση συνεργασίας με την Eurobank μπορούν να απολαμβάνουν χωρίς χρέωση:

    - Έκδοση Μπλοκ επιταγών (απεριόριστος αριθμός) - Πληρωμές /Μεταφορές χρημάτων σε Ευρώ εντός Ελλάδος (π.χ. πληρωμές προμηθευτών) - Έως και 10 Δωρεάν Εξερχόμενα εμβάσματα* το μήνα - Απεριόριστο αριθμό Εισερχόμενων εμβασμάτων - Έκδοση Τραπεζικών Επιταγών - Απεριόριστο αριθμό καταθέσεων & αναλήψεων στο ταμείο - Καταθέσεις μετρητών Υπέρ Τρίτων (π.χ. κατάθεση ενοικίου) - Όλες τις Πάγιες εντολές πληρωμής λογαριασμών (π.χ. ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Κινητής Τηλεφωνίας) - Όλες τις πληρωμές λογαριασμών από όλα τα εναλλακτικά δίκτυα της Τράπεζας (Phone Banking, e-Banking, ΑΤΜ) καθώς και το Δίκτυο Καταστημάτων Open24 - Πληρωμές ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΦΠΑ από τα εναλλακτικά δύκτυα της Τράπεζας και το Δίκτυο Καταστημάτων Open24 όλες τις ημέρες του μήνα - Ταυτόχρονα, για τους ίδιους πελάτες καταργούνται όλα τα έξοδα Χαμηλού Υπολοίπου & Αδράνειας στον λογαριασμό τους.

    Η απόφαση ανακοινώθηκε μία μέρα μετά την δημοσίευση έρευνας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία διαπιστώνει δυσανάλογη αύξηση του κόστος των τραπεζικών υπηρεσιών προς τους πελάτες τους.

    [26] Οικονομία

    Στις αγορές της Ασίας

    Ανηφορίζει το πετρέλαιο

    2/2/2007 9:04:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η εφαρμογή από χθες της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου από τις χώρες μέλη του, ωθεί ανοδικά σήμερα τις τιμές στις αγορές της Ασίας. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου παρουσίαζε το πρωί αύξηση κατά έξι σεντς στα 57,36 δολάρια το βαρέλι από τα 57,30 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας θάλασσας είχε επίσης ενισχυθεί το πρωί κατά 10 σεντς στα 56,82 δολάρια. "Η άνοδος των τιμών οφείλεται τόσο στις χαμηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται στις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην μείωση της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ από την 1η Φεβρουαρίου" εξηγεί ο αναλυτής Βίκτορ Σουμ της εταιρίας Purvin και Gertz στη Σιγκαπούρη. Ο ΟΠΕΚ είχε αποφασίσει στα μέσα Δεκεμβρίου να μειώσει απ[ό 1ης Φεβρουαρίου την ημερήσια παραγωγή του κατά 500.000 βαρέλια.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Απάντηση του Υφυπουργείου Αθλητισμού

    "Ο Αρης είναι ευνοούμενη ομάδα"

    2/2/2007 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Αρης όχι μόνο δεν έχει αδικηθεί, αλλά είναι και από τις πλέον ευνοούμενες ομάδες. Αυτά τονίζει το Υφυπουργείο Αθλητισμού σε σημερινή ανακοίνωσή του με αφορμή, όπως αναφέρεται, ορισμένα σχόλια που δημοσιεύτηκαν σε μερίδα του Τύπου και καταχωρήθηκαν στο site οπαδών του Αρη. με τα οποία απαξιώνεται κάθε θετική συμβολή του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού, στην κατεύθυνση ενίσχυσης της θέσης του ιστορικού σωματείου σε όλους τους τομείς. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι το υφυπουργείο Αθλητισμού έχει επενδύσει στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και σε έργα που έγιναν για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και αργότερα. «Η δαπάνη για τις πρόσθετες παρεμβάσεις ανήλθε σε 2.700.000 ευρώ, και το συνολικό κόστος των έργων, που έγιναν στο "Κλεάνθης Βικελίδης", ανήλθε σε 6.810.000 ευρώ. Τα έργα ολοκληρώθηκαν και παραδόθηκαν στον Αρη στις 30 Σεπτεμβρίου 2006, με προσωπικές ενέργειες του κ.Γ. Ορφανού, προκειμένου να παρακαμφθούν τα τυπικά εμπόδια, που είχαν προκύψει από τη γνωστή αδυναμία της κοινοπραξίας να ανταποκριθεί και να ολοκληρώσει το αρχικό αντικείμενο της σύμβασης και το πρόσθετο, που αναφέρεται παραπάνω. Μία ακόμη επίπτωση αυτής της αδυναμίας ήταν ότι, ενώ τα έργα στο "Κλεάνθης Βικελίδης" χρηματοδοτούνταν από το ειδικό Πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων, μέρος των πρόσθετων επεμβάσεων αξίας 980.000 ευρώ, καλύφθηκε από πόρους της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, που στερήθηκαν άλλα αθλητικά έργα της Περιφέρειας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση που επίσης αναλύει τα έργα που έχουν γίνει στο Αλεξάνδρειο Μέλαθρο: «Ολες οι δαπάνες που καταβάλλονται από τη διοίκηση του Αλεξανδρείου, καλύπτονται με αντίστοιχη επιχορήγηση του Υφυπουργείου Αθλητισμού, αφού το Αλεξάνδρειο δεν έχει πλέον αντίστοιχα έσοδα. Οι φίλαθλοι λοιπόν του ιστορικού σωματείου πρέπει να γνωρίζουν ότι στον Αρη έχει παραδοθεί η δωρεάν χρήση ενός πλήρως ανακαινισμένου και μοντέρνου Αλεξανδρείου, που στοίχισε στον Έλληνα φορολογούμενο 16.100.000 ευρώ. Αυτά τα προνόμια της Πολιτείας προς τη συγκεκριμένη ομάδα αποσιωπώνται για ευνόητους λόγους». Τέλος, για τη χορηγία του ΟΠΑΠ και τα λοιπά οικονομικά του Σωματείου, η ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει ότι: «Έχει και άλλη φορά ανακοινωθεί από το Γραφείο Τύπου του Υφυπουργείου, ότι ο Αρης δεν πήρε τη χορηγία από τον ΟΠΑΠ, επειδή δεν αποδέχθηκε τους όρους που έθεσε η ΟΠΑΠ Α.Ε. (διαφήμιση στη φανέλα μπρος και πίσω), όπως ισχύει για όλες τις ομάδες. Ας σημειωθεί ότι η ΚΑΕ Αρης έχει ήδη υπογράψει συμφωνία με τον ΟΠΑΠ και λαμβάνει ποσό 140.000 ευρώ το χρόνο. Για τα οικονομικά του Αρη σημαντικό είναι να γνωρίζουν οι αγνοί φίλαθλοί του ότι, φέτος εισπράττει από την κρατική ΕΡΤ ποσό 1.800.000 ευρώ. Με το τριετές συμβόλαιο που υπέγραψε και με τις προβλεπόμενες αυξήσεις για κάθε έτος, συνολικά μέσα στην τριετία, θα εισπράξει ποσό 5.700.000 ευρώ. Επίσης, όταν ήταν στη Β΄ Εθνική, ο Αρης έλαβε έκτακτη χορηγία από τον ΟΠΑΠ ποσού 250.000 ευρώ, όταν οι άλλες ομάδες, της ίδιας κατηγορίας, δεν πήραν περισσότερα από 150.000 έως 200.000 ευρώ. Τέλος από την ΕΤ3 έλαβε ένα πρόσθετο ποσό 150.000 ευρώ».

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέο αίμα ο Τοροσίδης στην Εθνική

    2/2/2007 2:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Βασίλης Τοροσίδης είναι το νέο πρόσωπο στην Εθνική ομάδα. Ο νεαρός άσος του Ολυμπιακού κλήθηκε από τον Οτο Ρεχάγκελ για το φιλικό με την Κορέα στις 6 Φεβρουαρίου. Στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα επιστρέφει ο Βαγγέλης Μάντζιος, ενώ έκπληξη αποτελεί η μη κλήση των Σαλπιγγίδη και Παπαδόπουλου. Εκτός Εθνικής έμειναν οι τραυματίες Δέλλας, Λαγός, αλλά και ο Καψής. Οι υπόλοιποι παίχτες που κάλεσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός είναι οι: Γιάννης Γκούμας, Κώστας Χαλκιάς, Αντώνης Νικοπολίδης, Λουκάς Βύντρα, Γιώργος Ανατολάκης, Αλέξανδρος Τζιόλης, Παντελής Καφές, Βαγγέλης Μάντζιος, Νίκος Λυμπερόπουλος, Γιώργος Σαμαράς, Στέλιος Γιαννακόπουλος, Γιούρκας Σεϊταρίδης, Αγγελος Μπασινάς, Τάκης Φύσσας, Αγγελος Χαριστέας, Σωτήρης Κυργιάκος, Γιάννης Αμανατίδης, Φάνης Γκέκας, Γιώργος Καραγκούνης, Κώστας Κατσουράνης. Οι ποδοσφαιριστές θα συγκεντρωθούν στο αεροδρόμιο την Δευτέρα και η πτήση τσάρτερ με προορισμό την αγγλική πρωτεύουσα είναι προγραμματισμένη για τις 10:30. Την ίδια ημέρα, η Εθνική θα προπονηθεί στις 18:30 (τοπική) στο "Craven Cottage", όπου μισή ώρα νωρίτερα ο ομοσπονδιακός τεχνικός θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντέρμπι κορυφής

    2/2/2007 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντικά παιχνίδια περιλαμβάνει η 20η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Ματς από των οποίων τα αποτελέσματα αναμένεται να διαμορφωθούν νέα δεδομένα, κυρίως στις κορυφαίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα. Το παιχνίδι που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον διεξάγεται στο ΟΑΚΑ εκεί όπου η ΑΕΚ υποδέχεται τον Ολυμπιακό. Οκτώ πόντοι διαφοράς χωρίζουν τους πρωτοπόρους "ερυθρόλευκους" από την ομάδα του Λορένσο Σερά Φερέρ, που θα παίξει μόνο για τη νίκη εφόσον θέλει να παραμείνει σε τροχιά τίτλου αλλά και Τσάμπιονς Λιγκ. Στο άλλο μεγάλο ματς της αγωνιστικής, ο ΠΑΟΚ φιλοξενεί στην Τούμπα τον Παναθηναϊκό, τρεις μετά από τον επαναληπτικό του Κυπέλλου στην Αθήνα. Θα είναι το τρίτο ματς μέσα σε 20 μέρες μεταξύ των δύο ομάδων. Η αυλαία ανοίγει νωρίτερα στο "Καυταντζόγλειο" εκεί όπου ο Ηρακλής υποδέχεται τον Ατρόμητο. Ντέρμπι και στην Κρήτη με τον τυπικά γηπεδούχο ΟΦΗ να υποδέχεται τον συμπολίτη Εργοτέλη στο Παγκρήτιο. Συνοπτικά το πρόγραμμα της αγωνιστικής:

    ΣΑΒΒΑΤΟ 16:45 (Καυτανζόγλειο) Ηρακλής-Ατρόμητος 19:00 (Τούμπας) ΠΑΟΚ-Παναθηναϊκός

    ΚΥΡΙΑΚΗ 15:00 (Νέα Σμύρνη) Πανιώνιος-Απόλλων Καλαμαριάς 15:00 (Κέρκυρας) Κέρκυρα-Αιγάλεω 15:00 (Αλκαζάρ) Λάρισα-Ιωνικός 16:45 (Παγκρήτιο) ΟΦΗ-Εργοτέλης 19:00 (Χαριλάου) Άρης-Ξάνθη ΝΕΤ 19:00 (ΟΑΚΑ) ΑΕΚ-Ολυμπιακός

    [30] Μπάσκετ

    Οι Έλληνες έχουν την τιμητική τους

    2/2/2007 1:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Παναθηναϊκός τοποθετήθηκε στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας, ενώ Ολυμπιακός και Άρης τοποθετήθηκαν στο δεύτερο και τέταρτο αντίστοιχα. Παράλληλα, όσοι Έλληνες αγωνίζονται σε ευρωπαϊκές ομάδες θα συνεχίσουν να δίνουν το παρών στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η Ρόμα με τους Λουκά Μαυροκεφαλίδη και Δημήτρη Μαρμαρινό νίκησε την Τσιμπόνα και προκρίθηκε. Στην επόμενη φάση θα είναι και η Μάλαγα του Κώστα Βασιλειάδη που επικράτησε της Παρτιζάν στη παράταση. Η κλήρωση του Top 16 θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα (05/02, 14.00) στην Βαρκελώνη. Στην δεύτερη φάση θα σχηματιστούν τέσσερις όμιλοι των τεσσάρων ομάδων, η επιλογή των οποίων θα γίνει βάσει των γκρουπ δυναμικότητας. Όπως ξεκαθάρισε η Ευρωλίγκα στον ίδιο γκρουπ δεν θα βρεθούν ομάδες που είτε είναι από την ίδια χώρα, είτε ήταν στον ίδιο όμιλο στην πρώτη φάση. Από κει και πέρα, το εισιτήριο για τους "8" θα πάρουν οι ομάδες που θα καταλάβουν τις δύο πρώτες θέσεις των ομίλων. Οι ημερομηνίες που θα διεξαχθούν οι αγώνες του Top 16 είναι: 1η αγωνιστική 14-15/02 2η αγωνιστική 21-22/02 3η αγωνιστική 28/02, 01/03 4η αγωνιστική 7-8/03 5η αγωνιστική 14-15/03 6η αγωνιστική 21-22/03

    Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας: 1ο Γκρουπ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΤΣΣΚΑ ΤΑΟΥ ΝΤΙΝΑΜΟ ΜΟΣΧΑΣ

    2ο Γκρουπ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ ΜΠΕΝΕΤΟΝ ΤΡΕΒΙΖΟ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ

    3ο Γκρουπ ΜΑΛΑΓΑ ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ ΟΡΤΕΖ ΜΠΑΝΤΑΛΟΝΑ

    4ο Γκρουπ ΠΑΡΤΙΖΑΝ ΡΟΜΑ ΑΡΗΣ ΠΡΟΚΟΜ ΤΡΕΦΛ

    [31] Μπάσκετ

    Φινάλε με ήττα για τον Παναθηναϊκό

    2/2/2007 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ήττα χωρίς κανένα αντίκτυπο γνώρισε ο Παναθηναϊκός στο Τελ Αβίβ από την Μακάμπι με 76-73, καθώς οι "πράσινοι" τερμάτισαν στην πρώτη θέση του ομίλου τους με απολογισμό 11 νίκες - 3 ήττες, ενώ η Μακάμπι κατέλαβε τη δεύτερη θέση με απολογισμό 8 νίκες - 6 ήττες. Η εκτελεστική δεινότητα του Ραμούνας Σισκάουσκας στην πρώτη περίοδο, διάστημα στο οποίο ο Παναθηναϊκός "έπνιξε" τη Μακάμπι, έθεσε τις βάσεις για μία άνετη νίκη των "πρασίνων". Ωστόσο, η συνέχεια διέψευσε όλους εκείνους που θεώρησαν την Μακάμπι εύκολη "λεία" για τον πρωταθλητή Ελλάδας. Ο Λιθουανός φόργουορντ με 10 πόντους και 2 εκτελέσεις από τα 6.25 συνέβαλε τα μέγιστα ώστε οι "πράσινοι" να ξεφύγουν με δέκα (17-7) στο 5΄, απέναντι σε μία αποδιοργανωμένη Μακάμπι. Στο δεύτερο δεκάλεπτο, πάντως, η εικόνα άλλαξε άρδην... Βασιζόμενοι στον επιθετικό πλουραλισμό τους οι Ισραηλινοί μείωσαν στο 15΄ σε 24-26, ενώ πήραν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο -4 (33-37). Στον.... επίλογο του αγώνα, η Μακάμπι σημείωσε σερί 12-0 και στο 35΄ ο φωτεινός πίνακας έγραψε το 64-59 υπέρ της Μακάμπι, με τον Παναθηναϊκό να μην μπορεί να βρει λύσεις από τα 6.25 (0/7 τρίποντα). Οι Ισραηλινοί διατηρήθηκαν σε τροχιά νίκης, ενώ 25΄΄ πριν τη λήξη και ενώ το σκορ ήταν 74-70 υπέρ των γηπεδούχων, η Μακάμπι "καθάρισε" το παιχνίδι. Μετά από έντονες διαμαρτυρίες του Ομπράντοβιτς ο Παναθηναϊκός χρεώθηκε με τεχνική ποινή και το τελικό 76-73 χάρισε στη Μακάμπι τη δεύτερη θέση του ομίλου. Τα δεκάλεπτα: 12-24, 33-37, 52-59, 76-73 Μακάμπι Τελ Αβίβ (Νέβεν Σπάχια): Σαρπ 18 (2), Βούιτσιτς 9, Ελιγιάχου 7, Χαλπερίν 10 (2), Μπούρστεϊν 9 (1), Σασόν, Αρνολντ 6, Μπάινουμ 7 (1), Γκριν 8, Γιασαϊτις, Γερέτιν 2. Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Σισκάουσκας 12 (2), Τσαρτσαρής 9 (1), Διαμαντίδης 17 (3), Βούγιανιτς 7 (1), Τομάσεβιτς 8, Αλβέρτης 3 (1), Ντελκ 3, Σάκοτα, Παπανικολάου, Μπετσίροβιτς 12, Ντικούδης 2, Γιαβτόκας.

    [32] Μπάσκετ

    Νίκησε αλλά έμεινε τρίτος ο Ολυμπιακός

    2/2/2007 12:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νίκη χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα πέτυχε ο Ολυμπιακός στο ΣΕΦ καθώς κέρδισε την Κολωνία με 77-73, αλλά η δεύτερη θέση και το πλεονέκτημα στη κλήρωση της επόμενης φάσης που θα γίνει την Δευτέρα, πήγε στη Ντιναμό Μόσχας. Οι Ρώσοι πέρασαν νικηφόρα από την Τουρκία κερδίζοντας την Εφές Πίλσεν με 76-72 και τερμάτισαν δεύτεροι πίσω από την Ταού, αφήνοντας στη τρίτη θέση τον Ολυμπιακό με απολογισμό 10 νίκες - 4 ήττες. Η κυριαρχία του Αντρια Ζίζιτς κάτω από τα καλάθια στο πρώτο δεκάλεπτο αποτέλεσε καταλυτικό ρόλο στην «οικοδόμηση» μίας διαφοράς ασφαλείας από τον Ολυμπιακό. Ο Κροάτης αποτελούσε το πρώτο βιολί των «ερυθρολεύκων» στην επίθεση και με 10 πόντους στην πρώτη περίοδο έθεσε τους γηπεδούχους σε ρόλο πρωταγωνιστή. Οι "ερυθρόλευκοι" με αιχμή του δόρατος στην επίθεση τον Ζίζιτς ξέφυγαν στο 17΄ με +11 (38-27), για να πάρουν το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +10 (47-37). Στον επίλογο του αγώνα ήρθε η κατάρρευση και παραλίγο η ήττα. Ο Ολυμπιακός «πνίγηκε» στην αντίπαλη άμυνα ζώνης και στα τρίποντα των Γκριν, Ταλτς, Μάλετ που «ροκάνισαν» τη διαφορά. Ο Μάκελροϊ ισοφάρισε σε 71-71, ενώ στο 38΄ ο Γκριν έδωσε στην ομάδα του το προβάδισμα (73-71). Οι Γερμανοί έφτασαν μία ανάσα από τη νίκη, αλλά μία εντυπωσιακή ασίστ του Παπαμακάριου στον Μπουρούση που κάρφωσε στα 42΄΄ και διαμόρφωσε το 75-73 «καθάρισε» τη νίκη για τον Ολυμπιακό. Ο Μάλετ έκανε λάθος στην επόμενη επίθεση και ο Πεν από τη γραμμή των ελευθέρων βολών διαμόρφωσε το τελικό 77-73. Τα δεκάλεπτα: 20-17, 47-37, 59-53, 77-73 Ολυμπιακός (Πίνι Γκέρσον): Πεν 11 (1), Μπουρούσης 12, Βασιλόπουλος 4, Ντόμερκαντ 5 (1), Ζίζιτς 25, Παπαμακάριος 11 (2), Ακερ 8, Μπάρλος, Στακ 1, Χαρίσης. Κολωνία (Σάσα Ομπράντοβις): Μάκελροϊ 15, Νάτζφεϊ 4, Μάλετ 23 (6), Γκορτατ 2, Γκριν 18 (2), Ταλτς 5 (1), Γκρούνχαϊντ 4, Στράσερ 2.

    [33] Μπάσκετ

    Ασταμάτητοι οι "Σανς"

    2/2/2007 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Αμάρε Στούνταμαϊρ, οι Σανς επικράτησαν με 103-87 των Σπερς, στο Φοίνιξ, και κατέγραψαν ακόμα μία σημαντική νίκη στο ενεργητικό τους. Ο Στούνταμαϊρ πέτυχε 24 πόντους και μάζεψε 23 ριμπάουντ που αποτελούν ρεκόρ καριέρας, ενώ ο Λεάντρο Μπαρμπόσα τελείωσε το ματς με 25 πόντους, ο Μπόρις Ντιαό με 16 και ο Νας με 13 και 11 ασίστ. Από τους ηττημένους μεγαλύτερη προσπάθεια έκανε ο Μανού Τζινόμπιλι με 32 πόντους, ακολούθησαν Ντάνκαν και Πάρκερ με 20, ενώ Ντάνκαν είχε επίσης και 18 ριμπάουντ. Στο Μαϊάμι, φόρτωσε στο φινάλε ο Ντουέιν Γουέιντ και οδήγησε τους Χιτ στη νίκη με 92-89 κόντρα στους Κλίβελαντ Καβαλίερς. Ο Γουέιντ πέτυχε 24 από τους συνολικά 41 πόντους του στην 4η περίοδο, ενώ Τζέισον Καπόνο είχε 13. Ο Λεμπρόν Τζέιμς έμεινε στους 17 πόντους, αλλά μοίρασε εννέα ασίστ και έξι ριμπάουντ.

    Συνοπτικά σε αγώνες για το ΝΒΑ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Μαϊάμι-Κλίβελαντ 92-89 Φοίνιξ-Σαν Αντόνιο 103-87

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Τορόντο 23-23 Νιού Τζέρσεϊ 22-24 Νέα Υόρκη 20-28 Φιλαδέλφεια 15-32 Βοστώνη 12-33

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντιτρόιτ 26-18 Σικάγο 26-19 Κλίβελαντ 26-21 Ιντιάνα 24-21 Μιλγουόκι 18-28

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ουάσινγκτον 27-18 Ορλάντο 24-22 Μαϊάμι 21-25 Ατλάντα 17-27 Σάρλοτ 17-28

    ΔΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Γιούτα 30-17 Ντένβερ 22-21 Μινεσότα 22-23 Πόρτλαντ 20-27 Σιάτλ 17-29

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 37-9 Λ.Α. Λέικερς 28-18 Λ.Α. Κλίπερς 23-22 Γκόλντεν Στέιτ 21-25 Σακραμέντο 18-26

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντάλας 38-9 Σαν Αντόνιο 32-16 Χιούστον 29-16 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 19-26 Μέμφις 12-35

    [34] Πολιτισμός

    "Αθηναϊκή Αποκριά"

    2/2/2007 2:08:00 μμ

    Την Τσικνοπέμπτη 8 Φεβρουαρίου ξεκινούν οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τη φετινή Αποκριά, τις οποίες οργανώνει ο Πολιτισμικός Οργανισμός. Στην "Αθηναϊκή Αποκριά" συμμετέχουν 25 καλλιτέχνες και τα συγκροτήματά τους, που θα δώσουν μουσικές, χορευτικές και ακροβατικές παραστάσεις. Σε 11 πλατείες, στο κέντρο και στις γειτονιές της Αθήνας, στο Ζάππειο και στη Βαρβάκειο Αγορά, η πόλη θα γιορτάζει με θεάματα και σχήματα για μικρούς και μεγάλους, δίνοντας άλλο χρώμα στην καθημερινότητά τους. Πρόκειται γιε "ένα δεκαήμερο πολιτισμικό πανηγύρι, αντίδοτο στη δύσκολη καθημερινότητά μας, είπε ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του Δήμου.

    Την αυλαία του κεφιού, θα ανοίξει ομάδα καρναβαλιστών με τα Αποκριάτικα Ντελαλήματα. Γνωστοί και καταξιωμένοι ερμηνευτές ανάμεσά τους η Δόμνα Σαμίου, ο Μπάμπης Τσέρτος, η Νάντια Καραγιάννη, η Στέλλα Κονιτοπούλου, ο Γιάννης Λογοθέτης, ο Γιάννης Ζουγανέλης, ο Γιάννης Γιοκαρίνης κα, συγκροτήματα, χορωδίες και η Φιλαρμονική του Δήμου Αθηναίων θα σκορπίσουν τις νότες τους στον αττικό ουρανό και θα μαγέψουν με τις μελωδικές φωνές τους Αθηναίους. Στην Πλάκα, στην Πλατεία της Φιλομούσου Εταιρείας, θα ξαναζωντανέψουν μνήμες με αποκριάτικα δρώμενα από τους Μωμόγερους, 25 άνδρες με εντυπωσιακές στολές θα παρουσιάσουν παραστάσεις με τραγούδι και χορό, ενώ στην Πλατεία Συντάγματος από τις 8 έως τις 18 Φεβρουαρίου, θα στηθεί μία παραμυθένια χώρα, η Καρναβαλοχώρα, ανάσα χαράς, παιχνιδιού, δημιουργίας, ψυχαγωγίας, για μικρά και μεγάλα παιδιά.

    Επίσης, για δύο Κυριακές (11 και 18/2) τα παιδιά θα διασκεδάσουν στο Ζάππειο σ ένα μεγάλο παιδικό πάρτι με τις Μαγικές Σβούρες. Ζογκλέρ, ξυλοπόδαροι και καρναβαλιστές ψυχαγωγούν τα παιδιά, με πολλή μουσική και χορό, αλλά και με το κυνήγι του θησαυρού, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν εργαστήρια μάσκας και αυτοσχέδιων μουσικών οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά.

    Η φετινή Αποκριά, η οποία θα ολοκληρωθεί την Καθαρά Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου σε τρεις λόφους της Αθήνας, Φιλοπάππου, Στρέφη και Σκουζέ, θα είναι μια μεγάλη γιορτή για τους δημότες αυτής της πόλης, αλλά και τους επισκέπτες της.

    [35] Τεχνολογία

    Από το καλοκαίρι

    Τα pc των 100 δολ. στους Έλληνες μαθητές

    2/2/2007 6:54:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μέσα στο καλοκαίρι θα είναι έτοιμοι προς διάθεση οι καινοτόμοι φορητοί υπολογιστές των 100 δολαρίων για παιδιά, οι οποίοι θα διανεμηθούν δοκιμαστικά από τη νέα σχολική χρονιά σε ορισμένους μαθητές της χώρας. Εντός του 2007 θα ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από μαθητές και σχολεία για τη διάθεση περίπου 20.000 τέτοιων υπολογιστών, ώστε να χρησιμοποιηθούν σε πρώτη φάση στην ΣΤ τάξη του Δημοτικού και στη Β τάξη του Γυμνασίου, με λογισμικό για τα μαθηματικά και τη φυσική. Σε δεύτερο επίπεδο, μέσα στο 2009, η διανομή των μαθητικών φορητών υπολογιστών θα επεκταθεί και στις υπόλοιπες τάξεις, είτε από την Α Δημοτικού έως την Γ Λυκείου, είτε από τη Δ Δημοτικού έως τη Γ Γυμνασίου, για όλα τα μαθήματα. Βασικά χαρακτηριστικά του είναι το μικρό του μέγεθος -στις διαστάσεις ενός βιβλίου- και το ενός κιλού βάρος του, αλλά και οι καινοτομίες που προσφέρει, όπως η υψηλή ποιοτική ανάλυση της οθόνης του, η δυνατότητα αυτοδικτύωσης σε απόσταση 1.300 μέτρων, ώστε να επικοινωνεί με άλλους όμοιους υπολογιστές, η κατανάλωση χαμηλής ενέργειας -μόλις το 1/10 της ενέργειας ενός μέσου υπολογιστή-, τα οικολογικά υλικά του - φιλικά προς το περιβάλλον- αλλά και το εύχρηστο λογισμικό του με εφαρμογές που διεγείρουν τη μάθηση και την εξοικείωση με την ψηφιακή τεχνολογία. Τον υπολογιστή των 100 δολαρίων, το πρόγραμμα προσαρμογής του στην ελληνική εκπαιδευτική πραγματικότητα και το λογισμικό του θα παρουσιάσουν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας οι συντονιστές της πρωτοβουλίας για την ελληνοποίησή του, Θεόδωρος Καρούνος και Αλέξιος Ζάβρας.

    "Βασικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι ο εφοδιασμός όλων των παιδιών του κόσμου με τον δικό τους εύχρηστο και φθηνό υπολογιστή, τον οποίο θα μπορούν να χρησιμοποιούν στη σχολική αίθουσα, ως ενισχυτικό της εκπαιδευτικής διαδικασίας", είπε ο κ. Ζάβρας και εξήγησε ότι η χαμηλή τιμή του οφείλεται τόσο στα υλικά που χρησιμοποιούνται, στην απουσία της διαφήμισης και στη μαζική παραγωγή του.

    Ήδη η πρώτη παραγγελία τέτοιων υπολογιστών φτάνει τα πέντε εκατομμύρια, τα οποία θα παραδοθούν μέσα στο καλοκαίρι σε όλους τους μαθητές της Βραζιλίας, της Λιβύης, της Νιγηρίας, της Ρουάντας και της Ουρουγουάης, ενώ σε δοκιμαστικό επίπεδο θα τον προμηθευτούν μερικές χιλιάδες μαθητές, στην Ελλάδα, την Κύπρο και σε άλλες χώρες.

    Σύμφωνα με τον κ. Καρούνο, ο υπολογιστής έχει αυτονομία τουλάχιστον 10 ωρών και διαθέτει ενσωματωμένη κάμερα, μικρόφωνα και ηχεία, ενώ προσφέρει πρόσβαση στο ίντερνετ, μέσω όμως του σχολικού δικτύου, που καθιστά τη χρήση του απολύτως ασφαλή για τους μαθητές. "Δεν τίθεται θέμα ασφάλειας, καθώς υπάρχει φραγή στην είσοδο ακατάλληλων ιστοσελίδων. Η πρόσβαση στο ίντερνετ είναι πιστοποιημένη", είπε.

    Οι συντονιστές της πρωτοβουλίας ελληνοποίησης του υπολογιστή 100 δολαρίων απηύθυναν έκκληση σε εθελοντές δασκάλους με γνώση σε υπολογιστές να συμμετάσχουν στην ομάδα της επιτροπής που θα βοηθήσει στην καλύτερη δυνατή προσαρμογή και χρήση των υπολογιστών στα σχολεία.

    Μέχρι σήμερα στην ομάδα αυτή των εθελοντών συμμετέχουν 475 άτομα, που ασχολούνται κυρίως με την μετατροπή του λογισμικού στα ελληνικά δεδομένα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την επιτροπή μέσω της ιστοσελίδας olpc.ellak.gr.

    Ο συντονιστής της ομάδας για τις εκπαιδευτικές εφαρμογές του υπολογιστή, Αλέξης Τσινάκος, αναφέρθηκε στην εκπαιδευτική χρησιμότητα του μαθητικού υπολογιστή και πρόσθεσε ότι στους στόχους της πολιτείας είναι να μεταφερθούν όλες οι εκδόσεις του ΟΕΔΒ ηλεκτρονικά στον υπολογιστή.

    Στο μεταξύ, οι μαθητές θα μπορούν να τον χρησιμοποιούν ως βοηθητικό και εποπτικό μέσο ενισχυτικής διδασκαλίας, να μοιράζονται λογισμικά με τους συμμαθητές και τους καθηγητές τους, ενώ παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής του εκπαιδευτικού υλικού ανάλογα με τις ανάγκες κάθε τάξης.

    Ο προσαρμοσμένος στις μαθητικές ανάγκες υπολογιστής, ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 2005 από τον Νικόλα Νεγκροπόντε, ιδρυτή του Media Lab του ΜΙΤ, ενώ για την υλοποίησή του συστάθηκε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός OLPC (One Laptop per Child - Ενας Φορητός Υπολογιστής για κάθε παιδί).

    [36] Παράξενα

    "Δωδεκάχρονος" ετών... 29!

    2/2/2007 10:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/2/2007 11:26:35 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Ούτε επί μία ούτε επί δύο, αλλά επί 120 ημέρες, ένας 29χρονος Αμερικανός παρίστανε τον 12χρονο μαθητή, σε σχολείο της Αριζόνα! Όπως έγινε γνωστό από τις αρχές, ο Νιλ Ρόντρεϊκ, ο οποίος στο παρελθόν εξέτισε ποινή φυλάκισης επτά ετών για σεξουαλική παρενόχληση 6χρονου, επί 4 μήνες το 2006 παρακολουθούσε ανενόχλητος μαθήματα στο σχολείο Ιμάτζιν Τσάρτερ, του Φίνιξ της Αριζόνα.

    Ο 29χρονος, ύψους 1,73 μ., αποτρίχωνε όλα τα ορατά μέρη του σώματός του και κάλυπτε με μέικ απ το φρεσκοξυρισμένο πρόσωπό του.

    Σύμφωνα με τις αρχές, είχε αλλάξει το όνομά του σε Κάσι Πράις, και κατάφερε να μην γίνει αντιληπτός από κανέναν, καθώς υπήρχαν μαθητές ακόμα πιο ψηλοί από αυτόν, ενώ, οι δάσκαλοι πίστευαν ότι απλά πρόκειται για έναν μοναχικό, ντροπαλό μαθητή. Μετά από 4 μήνες στο σχολείο, απεβλήθη λόγων απουσιών.

    Ο Ρόντνεϊκ κίνησε τις υποψίες δασκάλων άλλου σχολείου, όταν προσπάθησε να εγγραφεί σε αυτό, και συνελήφθη κατηγορούμενος για απάτη και πλαστογραφία.

    Επιπλέον, ο Ρόντρεϊκ κατάφερε να πείσει αρχικά δύο παιδεραστές, 43 και 61 ετών, που αναζητούσαν ανήλικους στο διαδίκτυο, ότι ήταν 12 ετών. Και οι δύο άντρες προσήχθησαν στη Δικαιοσύνη για απόπειρα σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκου.

    Συνολικά, υπολογίζεται ότι ο 29χρονος κατάφερε να παριστάνει τον 12χρονο για περίπου δύο χρόνια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 2 February 2007 - 21:51:26 UTC