Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 07-01-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καμία αύξηση στη ΔΕΗ
  • [02] Άσυλο και επεισόδια στο επίκεντρο
  • [03] "Δύσκολος" πελάτης
  • [04] Διαμαρτυρίες αγροτών κατά ΔΕΗ
  • [05] Προειδοποίηση για τις χωματερές
  • [06] Ανήλικοι νεαροί σε στριπ-σόου στο Ηράκλειο
  • [07] Βυθίστηκε πλοίο ανοικτά της Κύπρου
  • [08] Κυνική ομολογία
  • [09] Τόνοι καυσίμων στη Μάγχη
  • [10] Ινδία: Βυθίστηκε πλοιάριο από μπαμπού
  • [11] Πολύνεκρη επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης
  • [12] Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα
  • [13] Αυξήσεις στα κόμιστρα
  • [14] Μείωση της αμόλυβδης
  • [15] Ο Πανιώνιος πήρε Κοντέ
  • [16] Ελεύθερος ο Καφές
  • [17] "Φουλάρει" για μεταγραφή η ΑΕΚ
  • [18] Στο "Χ" ο Λεβαδειακός
  • [19] Εφυγε από Λάρισα ο Κυπαρίσης
  • [20] Άλωσαν το Μαϊάμι οι Μάβερικς
  • [21] Λέει αντίο ο Νοβότνι
  • [22] Επιδότηση ζωής

    [01] Πολιτική

    Ξεκαθάρισε ο Υπουργός Οικονομίας

    Καμία αύξηση στη ΔΕΗ

    22/1/2007 11:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 5:55:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος δεν θα αυξηθεί, τουλάχιστον προς το παρόν, όπως διαβεβαίωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Φαίνεται όμως, ότι τα κυβερνητικά σχέδια προβλέπουν νέα τιμολογιακή πολιτική, τόσο για τη ΔΕΗ, όσο και για τις άλλες ΔΕΚΟ, στη λογική της αυτόματης αναπροσαρμογής, όπως συμβαίνει σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Από το Υπουργείο Οικονομίας διευκρινίζεται ότι οι οριστικές αποφάσεις για το θέμα θα ληφθούν την επόμενη τετραετία. Η σύσκεψη που έγινε το πρωί, υπό τον Πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου, αφορούσε και την αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, με ενδεχόμενη εφαρμογή της εθελούσιας εξόδου.

    Στο επίκεντρο η Οικονομία

    Καμία αύξηση δεν θα υπάρξει στα τιμολόγια της ΔΕΗ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομίας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

    "Καμία ανακοίνωση καινούργια δεν υπάρχει γι αυτό το ζήτημα, γνωρίζετε ότι σ όλα τα θέματα η Κυβέρνηση κάνει πλήρη και αναλυτικό διάλογο με τους ενδιαφερόμενους και δεν τίθεται κανένα θέμα τιμολογίων αυτή τη στιγμή", δήλωσε.

    Στη συνάντηση στο Μαξίμου πήρε μέρος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Νίκος Γκαργκάνας.

    Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην ευρωπαϊκή και την ελληνική οικονομία, καθώς επίσης και η αναδιοργάνωση της Τράπεζας της Ελλάδας.

    Ο κ. Γκαργκάνας σημείωσε ότι η ΤτΕ "βρίσκεται στην τελική φάση εκπόνησης της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική", την οποία θα υποβάλει σύντομα στη Βουλή και το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο Υπουργός Οικονομίας σημείωσε ότι ο κ. Γκαργκάνας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του, υπογραμμίζοντας ότι η Τράπεζα της Ελλάδας λειτουργεί ανεξάρτητα από την Κυβέρνηση και σημειώνοντας ότι ενόψει της γενικής συνέλευσης της Τράπεζας τον Απρίλιο, ο κ. Γκαργκάνας θα παρουσιάσει και την γενική του έκθεση για την πορεία της Οικονομίας.

    [02] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση

    Άσυλο και επεισόδια στο επίκεντρο

    22/1/2007 1:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 3:32:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Για το θέμα των κουκουλοφόρων που δρουν στο κέντρο της Αθήνας, συζήτησε με τον Πρόεδρο και τον Εισαγγελέα του Άρειου Πάγου, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης. Όπως έγινε γνωστό τις επόμενες ημέρες ο κ. Δημοσχάκης θα έχει επαφές με την Εισαγγελία και τις πρυτανικές αρχές, για να συζητήσουν το πρόβλημα εκμετάλλευσης του ασύλου από τα άτομα που δημιουργούν επεισόδια. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή τα επεισόδια αλλά και το ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου. Κινητοποιήσεις εξαγγέλλει η εκπαιδευτική κοινότητα για το θέμα και την Αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Ανησυχία για το φαινόμενο

    Tο ζήτημα των συχνών επεισοδίων αλλά και των νέων όπλων που χρησιμοποιούν οι ταραξίες συζήτησαν ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αναστάσιος Δημοσχάκης με τον πρόεδρο της Εισαγγελείας του Αρείου Πάγου Ρωμύλο Κεδίκογλου και τον Εισαγγελέα Γιώργο Σανιδά.

    Δεν έχω βεντέτα με κανέναν δεν κυνηγώ φρονήματα, αλλά μόνο αυτούς που προβαίνουν σε έκνομες πράξεις είτε κατά πρόσωπων, είτε κατά πραγμάτων, δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Δημοσχακης.

    Παράλληλα, ανακοινώσε πως το 2006 συνελήφθησαν και παραπεμφθήκαν σε δίκες 140 άτομα σε Αθηνά και Θεσσαλονίκη, ενώ 650 άτομα προσήχθησαν πριν, κατά την διάρκεια, η μετά από γεγονότα παράνομων ενεργειών.

    Ακόμη, ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε ότι μετά την απαγόρευση μεταφοράς φιλάθλων υπήρξε μείωση των φαινομένων βίας στα γήπεδα και αύξηση των εισιτηρίων κατά 12-15%, σύμφωνα με στοιχεία της Σούπερ Λίγκα.

    Κατά τη συνάντηση ο κ. Δημοσχάκης ζήτησε να εισάγονται στο αυτόφωρο οι συλληφθέντες επεισοδίων και όχι να παραπέμπονται σε ρητή δικάσιμο.

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου εξέφρασε την ανησυχία του για το φαινόμενο έξαρσης των επεισοδίων από αντιεξουσιαστές και ειδικά μετά τη νέα τεχνολογία που χρησιμοποιούν (φωτοβολίδες).

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σανιδάς, τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί εκ νέου με τον κ. Δημοσχάκη αλλά και τις πρυτανικές αρχές για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με την εκμετάλλευση του πανεπιστημιακού ασύλου από τους γνωστούς αγνώστους που προκαλούν τα επεισόδια.

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε οτι στη διάρκεια αυτής της κοινοβουλευτικής θητείας η κυβέρνηση θα καταθέσει το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

    "Αντιπαράθεση για τη Παιδεία"

    Εν τω μεταξύ, νέα αντιπαράθεση προκάλεσαν οι δηλώσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ, ότι ο Συνασπισμός δεν αποκηρύσσει τους κουκουλοφόρους.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος, δήλωσε σήμερα ότι η αντιπαράθεση του Συνασπισμού δεν είναι με τον κ. Καρατζαφέρη αλλά με την κυβέρνηση με αντικείμενο την Παιδεία.

    "Η αντιπαράθεση είναι ανάμεσα στον Συνασπισμό και στην κυβέρνηση. Το επίδικο θέμα είναι το αν θα έχουμε δημόσια Πανεπιστήμια ή ιδιωτικά κερδοσκοπικά Πανεπιστήμια. Το όπλο το δικό μας είναι οι ιδέες μας, οι αξίες μας και οι ειρηνικές κινητοποιήσεις. Το όπλο της κυβέρνησης είναι η προβοκάτσια. Πιστεύω ότι θα νικήσουμε.", δήλωσε.

    Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο Ευάγγελος Αντώναρος δήλωσε ότι τα κόμματα δεν ευνοούν συνθήκες επεισοδίων στο κέντρο της Αθήνας.

    "Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι όλα τα κόμματα της Βουλής καταδικάζουν, θα πρέπει να καταδικάζουν, τέτοιες πράξεις βίας και έκτροπα, που δεν συνάδουν με τη λειτουργία της δημοκρατίας μας", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος αρνήθηκε να σχολιάσει τις σχετικές με το Συνασπισμού δηλώσεις του Προέδρου του ΛΑΟΣ.

    Κινητοποιήσεις των πανεπιστημιακών

    Εν τω μεταξύ, οι πανεπιστημιακοί καθηγητές και οι φοιτητές απειλούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ακόμη και με απεργία διαρκείας από τις 5 Φεβρουαρίου, εάν γίνουν αλλαγές στο θέμα τού ασύλου και αν προχωρήσει η συζήτηση για την αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Η ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ), έχει κηρύξει 48ωρη αποχή για τις 24 και 25 Ιανουαρίου, ενώ στις 31 Ιανουαρίου, 1 και 2 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιήσει τριήμερη απεργία.

    Την Τετάρτη πραγματοποιείται νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητών αποφασίζουν αυτές τις ημέρες για τη συνέχιση των καταλήψεων.

    Οι υπό κατάληψη σχολές έφτασαν τις 283.

    Αβεβαιότητα υπάρχει για το μέλλον τής εξεταστικής περιόδου που αρχίζει αυτές τις ημέρες, για τις περισσότερες σχολές.

    Ο κ. Αντώναρος ερωτηθείς σχετικά κάλεσε όσους από την πανεπιστημιακή κοινότητα λαμβάνουν τις αποφάσεις "να προβληματιστούν", εφ όσον δημιουργούνται δυσάρεστες επιπτώσεις για όσους φοιτούν στα Πανεπιστήμια.

    [03] Κοινωνία

    Σύλληψη Αλβανού

    "Δύσκολος" πελάτης

    22/1/2007 4:08:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Ένας 38χρονος Αλβανός συνελήφθη για ληστείες σε βάρος οδηγών ΤΑΧΙ προχθές τα ξημερώματα στον Άγιο Παντελεήμονα, από αστυνομικούς της Άμεσης Δράσης. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία ο συλληφθείς μαζί με δύο ακόμα συνεργούς του, οι οποίοι αναζητούνται, με τη μέθοδο της "απασχόλησης" ή με την απειλή μαχαιριού άρπαξαν χρήματα και κινητά τηλέφωνα από πέντε οδηγούς ΤΑΧΙ στο διάστημα από την 28η Οκτωβρίου μέχρι προχθές. Ο δράστης οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

    [04] Κοινωνία

    Μπλόκα στην εθνική Θεσσαλονίκης-Μουδανιών

    Διαμαρτυρίες αγροτών κατά ΔΕΗ

    22/1/2007 4:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αποκλεισμένη παραμένει από το μεσημέρι η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Μουδανιών, στο ύψος του κόμβου της Nέας Τρίγλιας, από αγρότες της Χαλκιδικής έχουν στήσει μπλόκα με τα αγροτικά τους μηχανήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα πρόστιμα και τις ανατιμολογήσεις της ΔΕΗ. Η κυκλοφορία γίνεται από παρακαμπτήριους δρόμους.

    Οι παραγωγοί διαμαρτύρονται εναντίον της ΔΕΗ, που με το νέο έτος τους έκοψε την παροχή αγροτικού ρεύματος, αφού πρώτα επέβαλε σε περίπου 250 αγρότες υψηλά πρόστιμα (από 7.000 έως 47.000 ευρώ), για παραβάσεις που δεν έχουν κάνει. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ απαιτεί την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος με χρέωση οικιακού τιμολογίου για την περίοδο 1999-2003, τους οποίους οι αγρότες είχαν ήδη εξοφλήσει με μειωμένο επαγγελματικό τιμολόγιο.

    Οι αγρότες ζητούν πολιτική παρέμβαση για την επίλυση του προβλήματος και διαγραφή των προστίμων, καθώς όπως λένε, κανείς δεν τους είχε ενημερώσει ότι υπάρχει πλαφόν στην κατανάλωση ρεύματος.

    Από την πλευρά της η ΔΕΗ, μιλά για παράνομη χρήση των μειωμένων αγροτικών τιμολογίων, με τη Δικαιοσύνη να έχει αποφανθεί.

    [05] Κοινωνία

    Από τον Γιώργο Σουφλιά

    Προειδοποίηση για τις χωματερές

    22/1/2007 3:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 4:34:43 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αντιμέτωπη με την επιβολή μεγάλων προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται η χώρα μας, εάν μέχρι το 2008 δεν διευθετήσει το θέμα των παράνομων χωματερών. Αυτό υπενθύμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς σε συνέντευξη για την διαχείριση των απορριμμάτων, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα υποστηρίξει τις περιφέρειες και τους δήμους στο κλείσιμο των χωματερών, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Ο κ. Σουφλιάς δεν απέκλεισε τη λύση της καύσης, παρά το υψηλό κόστος, ενώ πρόσθεσε ότι έχουν ήδη χωροθετηθεί οι τρεις νέοι χώροι υγειονομικής ταφής απορριμμάτων στην Αττική και αναμένεται η απόφαση του ΣτΕ.

    Περιβαλλοντολογικό αλλά και εθνικό το πρόβλημα

    Συναγερμό" για το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων σήμανε σήμερα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, υπογραμμίζοντας ότι το Υπουργείο έχει ολοκληρώσει τον εθνικό σχεδιασμό με συγκεκριμένες κατευθύνσεις πολιτικής και από κει και πέρα οι περιφέρειες και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν την ευθύνη να τον υλοποιήσουν.

    Ο κ. Σουφλιάς, επισήμανε την αναγκαιότητα της υγειονομικής ταφής, ως απαραίτητη λύση διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, τόνισε /όμως ότι αυτή, δεν θα πρέπει να αποτελεί τη μοναδική.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό, πρέπει να εφαρμοστούν σύνθετες εφαρμογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος, προτείνοντας:

    -Ανακύκλωση και στη συνέχεια την επεξεργασία του βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς παραγωγή "κόμποστ", με τα υπολείμματα να καταλήγουν σε ΧΥΤΑ

    -Ανακύκλωση και στη συνέχεια θερμική επεξεργασία με τα υπολείμματα και πάλι καταλήγουν σε ΧΥΤΑ.

    "Είναι υποχρέωσή μας -τόνισε ο κ. Σουφλιάς- να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των σκουπιδιών. Υποχρέωσή μας απέναντι στον τόπο μας και στο περιβάλλον, αλλά υποχρέωσή μας και απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως ξέρετε δεν αστειεύεται στα θέματα αυτά και αν δεν τα αντιμετωπίσουμε θα μας ρίξει βαριές καμπάνες!"

    Το ποια άλλη λύση θα επιλεχθεί σε κάθε περίπτωση, πρέπει να είναι αντικείμενο σοβαρής μελέτης από τις Περιφέρειες και τους ΟΤΑ.

    Όπως ανέφερε ο Υπουργός, κάθε λύση έχει διαφορετικό κόστος. Η οικονομικότερη λύση, είναι η υγειονομική ταφή που εφαρμόζεται σήμερα. Έχει κόστος ύψους περίπου 50 ευρώ ανά τόνο. Οι άλλες λύσεις, από τις οποίες είναι ανάγκη να διαλέξουμε, είναι όλες ακριβότερες. Η επεξεργασία και παραγωγή "κόμποστ" είναι ύψους 80 ευρώ ανά τόνο, ενώ η θερμική επεξεργασία (καύση) είναι ύψους 150 ευρώ ανά τόνο.

    Πέρα από τον οικονομικό παράγοντα, ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπ όψιν, είναι η συμμετοχή των πολιτών. Χωρίς αυτή, καμία περιβαλλοντική πολιτική δεν μπορεί να έχει επιτυχία, τόνισε.

    Τα δύο τελευταία χρόνια, εκτιμάται ότι η ανακύκλωση στην Ελλάδα ανέρχεται σε ποσοστό 14%, ενώ σύμφωνα και με τους ρυθμούς υλοποίησης των έργων εναλλακτικής διαχείρισης εκτιμάται ότι το έτος 2007 θα ανέρθει σε 20%.

    Όπως επεσήμανε ο κ. Σουφλιάς η Ελλάδα έχει θέσει για τα επόμενα χρόνια δυο συγκεκριμένους μεγάλους εθνικούς στόχους.

    Ο πρώτος από αυτούς είναι η μείωση των βιοαποδομήσιμων αστικών αποβλήτων που οδηγούνται σε ταφή και ο δεύτερος η αποκατάσταση των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) ως το 2008, υπενθυμίζοντας ότι στο σύνολο της χώρας έχουν καταγραφεί 2.626 ΧΑΔΑ, ενώ 1.850 από αυτούς έχουν ήδη κλείσει.

    [06] Κοινωνία

    Εντόπιστηκαν από αστυνομικούς

    Ανήλικοι νεαροί σε στριπ-σόου στο Ηράκλειο

    22/1/2007 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση τεσσάρων ανήλικων νεαρών, ηλικίας από 14 έως 16 ετών, που βρέθηκαν σε κατάστημα στριπ-σόου του Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο τους είχε επιτραπεί η είσοδος. Οι ανήλικοι αφού παρακολούθησαν το πρόγραμμα εντοπίστηκαν, από αστυνομικούς, μαζί με τις αλλοδαπές που εργάζονταν στο κατάστημα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο, την ώρα που οι κοπέλες επιδίδονταν μπροστά στα μάτια τους σε αισθησιακό χορό, έναντι του ποσού των 5 ευρώ για κάθε ανήλικο. Την υπόθεση διερευνά το Τμήμα Αλλοδαπών Ηρακλείου που έχει ήδη σχηματίσει δικογραφία σε βάρος του ιδιοκτήτη του καταστήματος.

    [07] Κόσμος

    Διασώθηκαν οι έξι από το επταμελές πλήρωμά του

    Βυθίστηκε πλοίο ανοικτά της Κύπρου

    22/1/2007 5:40:00 μμ

    Εμπορικό πλοίο με επταμελές πλήρωμα βυθίστηκε 85 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κύπρου, λόγω θαλασσοταραχής. Το πλοίο, με την επωνυμία "Χαζ Τζαμάλ", υπό βορειοκορεατική σημαία μετέφερε ζάχαρη από την Αίγυπτο στη Συρία. Τα έξι από τα επτά μέλη του πληρώματος διασώθηκαν, ενώ συνεχίζεται η επιχείρηση για την ανεύρεση του έβδομου. Οι πέντε από τους ναυτικούς διασώθηκαν από την άκατο και το ελικόπτερο της Κυπριακής Λιμενικής Αστυνομίας, ενώ ο έκτος διασώθηκε από γερμανικό πλοίο. Οι πέντε ναυτικοί μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο της Λάρνακας, όπου διαπιστώθηκε ότι η κατάστασή τους είναι καλή και έφυγαν, ενώ ο έκτος εισήχθη στο Νοσοκομείο Λεμεσού με συμπτώματα υποθερμίας.

    [08] Κόσμος

    Αναπάντητα παραμένουν πολλά ερωτηματικά

    Κυνική ομολογία

    22/1/2007 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 4:23:39 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σοκ έχει προκαλέσει στην Τουρκία η κυνική ομολογία του 17χρονου Ογκούν Σαμάστ που δολοφόνησε την περασμένη Παρασκευή τον αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφο Χραντ Ντινκ στην Κωνσταντινούπολη. Τρεις μέρες μετά τη δολοφονία παραμένουν αναπάντητα πολλά ερωτήματα, ενώ κατάπληκτη εμφανίστηκε στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, η μητέρα του 17χρονου. "Τα γραπτά και οι ομιλίες του Χραντ Ντινκ στην τηλεόραση με ενοχλούσαν. Πήγα στην Κωνσταντινούπολη και τον πυροβόλησα. Δεν λυπάμαι για αυτό", φέρεται να δήλωσε στους Τούρκους αστυνομικούς ο 17χρονος, όπως γράφει σήμερα η εφημερίδα Χουριέτ. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, ο Σαμάστ που συνελήφθη το απόγευμα του Σαββάτου στη Σαμψούντα, στη βορειοανατολική Τουρκία, όπου είχε καταφύγει μετά το στυγερό έγκλημα, περιέγραψε λεπτομερώς στους ανακριτές τις κινήσεις του. "Η επιχείρηση κράτησε μόνο πέντε λεπτά", είπε. "Διάβασα στο Ίντερνετ ότι ο Ντινκ είχε πει: Είμαι από την Τουρκία, αλλά το τουρκικό αίμα είναι βρώμικο. Έτσι αποφάσισα να τον σκοτώσω... δεν μετανιώνω γι αυτό", δήλωσε ο Σαμάστ.

    Ανάμεσα στα πολλά ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα είναι και το ποιός κρύβεται πίσω από αυτήν την δολοφονία. Η τουρκική αστυνομία εμβαθύνει τις έρευνές της για τη δολοφονία του Ντινκ, αναζητώντας πιθανούς συνδέσμους του φερόμενου ως δράστη του εγκλήματος Ογκούν Σαμάστ με υπερεθνικιστικές οργανώσεις. Όπως δήλωσε ο αρχηγός της αστυνομίας της Κωνσταντινούπολης Τζελαλετίν Τσεράχ στο πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, οι διωκτικές αρχές ερευνούν τις πολιτικές πτυχές της δολοφονίας και συγκεκριμένα το ενδεχόμενο ο 17χρονος Σαμάστ να είχε σχέσεις με κάποια από τις οργανώσεις αυτές. Ο τουρκικός Τύπος πιστεύει ότι πίσω από τη δολοφονία του Ντινκ βρίσκεται μία τέτοια οργάνωση της Τραπεζούντας, η οποία θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών. "Ποιός τον καθοδηγούσε;", ρωτά σήμερα η Τζουμχουριέτ, αναφερόμενη στα πραγματικά κίνητρα του 17χρονου.

    Ο 17χρονος, μόλις δολοφόνησε τον Χραντ Ντινκ το απόγευμα της Παρασκευής έφυγε από την Κωνσταντινούπολη για την Τραπεζούντα. Συνελήφθη μόλις έφτασε στην Σαμψούντα από την αστυνομία που είχε ειδοποιηθεί από τον πατέρα του, ο οποίος τον αναγνώρισε από τις φωτογραφίες των υπόπτων. Ο νεαρός δολοφόνος υποστήριξε ότι ήταν μόνος τη στιγμή της δολοφονίας. Όπως είπε -το όπλο του το έδωσε ο Γιασίν Χαγιάλ, που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης 10 μηνών μετά από βομβιστική επίθεση σ ένα εστιατόριο της εταιρίας McDonald στην Τραπεζούντα το 2004,όπως γράφουν η Χουριέτ και η Μιλιέτ. "Με επέλεξαν γιατί ήμουν καλός στο τρέξιμο αλλά και στη σκοποβολή στη διάρκεια των ασκήσεων. Ο Γιασίν Χαγιάλ μου έδωσε το όπλο και μου ευχήθηκε καλή τύχη", δήλωσε στους ανακριτές ο Σαμάστ. Ο Γιασίν Χαγιάλ είναι μεταξύ των εννιά υπόπτων που έχουν συλληφθεί στο πλαίσιο της έρευνας για τη δολοφονία του Ντινκ και ανακρίνεται από την τουρκική Αστυνομία.

    Στο μεταξύ συνεχίζεται η κοσμοσυρροή στον τόπο της δολοφονίας, έξω από την εφημερίδα που εργαζόταν ο Ντινκ.

    "Όλοι είμαστε Αρμένιοι", φωνάζει το πλήθος, ενώ το κλίμα στην Κωνσταντινούπολη είναι βαρύ ενόψει της κηδείας του Ντινκ αύριο Τρίτη, στην αρμενική εκκλησία της Παναγίας. Στο βιβλίο των συλλυπητηρίων υπογράφουν και αρκετοί τουρκικής καταγωγής πολίτες, όχι μόνο Αρμένιοι.

    Όπως δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, η Άγκυρα κάλεσε στην κηδεία του άτυχου Χραντ Ντινκ, ξένους εκπροσώπους της Αρμενικής Εκκλησίας, μεταξύ των οποίων και τον Χατζάκ Μπαρσαμιάν, επίσκοπο των Ηνωμένων Πολιτειών. "Η κηδεία θα είναι ανοικτή για όλο τον κόσμο. Όποιος επιθυμεί μπορεί να παραστεί", δήλωσε ο διπλωμάτης που θέλησε να τηρήσει ανωνυμία.

    [09] Κόσμος

    "Δεν συνιστά μεγάλη οικολογική απειλή"

    Τόνοι καυσίμων στη Μάγχη

    22/1/2007 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 2:17:03 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σε μήκος 8 χιλιομέτρων εκτείνεται η πετρελαιοκηλίδα που έχει διαρρεύσει στη Μάγχη από το φορτηγό πλοίο "MSC Napoli", το οποίο έπεσε σε σφοδρή θαλασσοταραχή και προσάραξε στην περιοχή Ντέβον. Το "MSC Napoli" πήρε κλίση 18 έως 25 μοιρών με αποτέλεσμα να πέσουν στη θάλασσα 200 από τα 2.500 κοντέινερς και να διαρρεύσουν κάπου 200 τόνοι καυσίμων από το μηχανοστάσιο. "Η πετρελαιοκηλίδα που προέρχεται από το MSC Napoli φαίνεται να έχει διαρρεύσει από τα καύσιμα του μηχανοστασίου του, που έχει πλημμυρίσει. Η πετρελαιοκηλίδα εκτείνεται σε μια απόσταση 8 χιλιομέτρων αλλά φαίνεται ότι διαλύεται και συνεπώς δεν συνιστά μεγάλη οικολογική απειλή", δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής ακτοφυλακής. Ειδικά συνεργεία πρόκειται να ξεκινήσουν την άντληση των υπολοίπων 3.000 τόνων πετρελαίου που βρίσκεται στις δεξαμενές του πλοίου, αλλά η επιχείρηση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αρκετές ημέρες. Τα 26 μέλη του πληρώματος απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια ελικοπτέρου της ακτοφυλακής.

    Επικίνδυνα υλικά

    "Στην περιοχή βρίσκονται δύο σκάφη για την άντληση του πετρελαίου και η επιχείρηση θα αρχίσει τη Δευτέρα", τόνισε ο Ρόμπιν Μίντλετον, εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα Θαλάσσιας έρευνας και διάσωσης, μιλώντας στο BBC.

    Άνδρες της ακτοφυλακής προσπαθούν να σταθεροποιήσουν καλύτερα τα υπόλοιπα κοντέινερ στο σκάφος. Δύο από τα κοντέινερ που έπεσαν στη θάλασσα περιείχαν "επικίνδυνα υλικά": οξέα μπαταρίας στο ένα έως μικρά αποσπώμενα εξαρτήματα αυτοκινήτων, κυρίως αερόσακους, στο άλλο.

    Οι αρχές κάλεσαν τους κατοίκους της περιοχής να αποφύγουν να έλθουν σε επαφή με αντικείμενα που εκβράζονται στην ακτή.

    Το υπό βρετανική σημαία "Napoli" είχε ναυπηγηθεί το 1991. Είχε αποπλεύσει από το Βέλγιο με προορισμό την Πορτογαλία όταν έπεσε σε καταιγίδα και προσάραξε στις βορειοανατολικές ακτές της Βρετανίας.

    [10] Κόσμος

    Εντοπίστηκαν 58 πτώματα

    Ινδία: Βυθίστηκε πλοιάριο από μπαμπού

    22/1/2007 11:45:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 58 πτώματα εντοπίστηκαν από συνεργεία διάσωσης με αλιευτικά σκάφη και ελικόπτερα σε περιοχή της νότιας Ινδίας, όπου βυθίστηκε πλοίο το οποίο μετέφερε περισσότερους επιβάτες από όσους είχε τη δυνατότητα, ανακοινώθηκε από την τοπική Αστυνομία. Τα πτώματα ανασύρθηκαν το σαββατοκύριακο από τον ποταμό Κρίσνα στο κρατίδιο Άντρα Πραντές, όπου βυθίστηκε την Πέμπτη το μικρό σκάφος από μπαμπού. Τα σωστικά συνεργεία κατάφεραν να ανασύρουν ζωντανούς περισσότερους δέκα επιβάτες, κυρίως νέους, όμως πολλά παιδιά που επέβαιναν στο πλοίο βρήκαν τραγικό θάνατο. Με το μικρό αυτό πλοίο ταξίδευαν περισσότεροι από 78 ινδουιστές προσκυνητές που επέστρεφαν από θρησκευτική γιορτή. Πολλά από τα πτώματα παρασύρθηκαν από τα νερά του ποταμού και βρέθηκαν αρκετά χιλιόμετρα μακρύτερα από το σημείο που βυθίστηκε το σκάφος.

    [11] Ιράκ

    65 νεκροί και 110 τραυματίες

    Πολύνεκρη επίθεση σε αγορά της Βαγδάτης

    22/1/2007 1:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 6:43:42 μμ)

    Δυο παγιδευμένα με εκρηκτικά αυτοκίνητα εξερράγησαν σήμερα σε πολυσύχναστη αγορά στο κέντρο της Βαγδάτης, με συνέπεια να σκοτωθούν 88 άνθρωποι και να τραυματισθούν άλλοι 160, αλλά ο αριθμός αναμένεται να αυξηθεί καθώς η κατάσταση πολλών από τους τραυματίες είναι κρίσιμη. Οι πολύνεκρες εκρήξεις σημειώθηκαν στις 11 το πρωί στην κεντρική αγορά μεταχειρισμένων ειδών Μπαμπ αλ Σαρζί. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι οι βόμβες εξερράγησαν ταυτόχρονα. Όπως ανέφερε αξιωματικός της αστυνομίας σε κάθε αυτοκίνητο είχαν τοποθετηθεί 85 κιλά εκρηκτικής ύλης μαζί με νάρκες.

    Οι σημερινές εκρήξεις έρχονται να προστεθούν στο αιματηρό Σαββατοκύριακο, όπου συνολικά 24 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν κατά τη συντριβή ενός ελικοπτέρου, στη διάρκεια συγκρούσεων με ενόπλους και μετά από την έκρηξη τοποθετημένης στο οδόστρωμα βόμβας. Πρόκειται για το πιο αιματηρό διήμερο για τις αμερικανικές δυνάμεις από το Μάρτιο του 2003, που εισέβαλαν στο Ιράκ.

    Νωρίτερα σήμερα, αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις απέκλεισαν τη σουνιτική συνοικία της Βαγδάτης, αλλά όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Άμυνας η προσπάθεια αυτή δεν φάνηκε να απέτρεψε τη νέα επίθεση. Οι κάτοικοι της Αντχαμίγια, στη βόρεια πλευρά της Βαγδάτης δηλώνουν ότι οι Ιρακινοί στρατιώτες έχουν στήσει σημεία ελέγχου στους δρόμους που οδηγούν στην περιοχή και δεν επιτρέπουν τη διέλευση οχημάτων. Οι ίδιοι πρόσθεσαν ότι η επιχείρηση πραγματοποιείται μετά από πολλές νύχτες ανταλλαγής πυροβολισμών.

    [12] Ιράκ

    Τους 24 έφτασαν οι νεκροί Αμερικανοί σε δύο μέρες

    Μεγαλώνει η μακάβρια λίστα

    22/1/2007 12:35:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Άλλοι δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν στο Ιράκ, ανεβάζοντας τον αριθμό σε 24 μόνο μέσα στο Σαββατοκύριακο. Εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού διευκρίνισε σήμερα πως οι δυο πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση ανταρτών στην περιοχή της Φαλούτζα το Σάββατο. Δώδεκα Αμερικανοί στρατιώτες είχαν σκοτωθεί νωρίτερα όταν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν συνετρίβη βορειοανατολικά της Βαγδάτης, πέντε σκοτώθηκαν στην Κερμπάλα και άλλοι πέντε σε διάφορες περιοχές του Ιράκ, διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ στη χώρα.

    [13] Οικονομία

    Μέχρι πέντε τις εκατό

    Αυξήσεις στα κόμιστρα

    22/1/2007 1:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/1/2007 5:28:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Αυξήσεις 5% στα ΚΤΕΛ, τα φορτηγά και τα αστικά λεωφορεία της επαρχίας, θα ισχύσουν από την 1η Μαρτίου, σύμφωνα με απόφαση του υπουργού Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλη Λιάπη. Της απόφασης προηγήθηκε συνάντηση του Υπουργού με τους εκπροσώπους ιδιοκτήτων υπεραστικών λεωφορείων και φορτηγών, κατά τη διάρκεια της οποίας επετεύχθη η σχετική συμφωνία. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Κατά 5% όμως αυξάνονται τα εισιτήρια των αστικών λεωφορείων στην επαρχία. Στους νομούς όπου το εισιτήριο κοστίζει 0,75 αναπροσαρμόζεται στα 0,80 λεπτα, ενώ σε άλλες περιφέρειες της επαρχίας όπου το εισιτήριο κοστίζει ,70 αναπροσαρμόζεται στα 0,75. Επίσης από την 1 Μαρτίου αυξάνονται κατά 5% και το κόστος των εμπορευματικών μεταφορών του ΟΣΕ. Σε ότι αφόρα τα ταξί , έχουν ζητήσει αυξήσεις σε διψήφιο αριθμό, 16% κατά μέσο όρο, αλλά όπως ξεκαθάρισε ο κ. Λιάπης οι τελικές αυξήσεις θα είναι μονοψήφιες.

    Πολυνομοσχέδιο για τις μεταφορές

    Στο μεταξύ, συζητείται αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και την επόμενη εβδομάδα στην ολομέλεια της Βουλής, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα που αφορούν όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων και για τα οποία είναι υπεύθυνο ως εποπτεύουσα αρχή.

    Το πολυνομοσχέδιο, προβλέπει υψηλά πρόστιμα στις εταιρείες ραδιοταξί για τις οποίες διαπιστώνεται είσπραξη υπερβολικού κομίστρου, ενώ σε περίπτωση επαναλαμβανόμενων καταγγέλλων θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας τους, όπως που κατέθεσε το Υπουργείο Μεταφορών στη Βουλή.

    Επίσης προκειμένου να αποφευχθεί η εκμετάλλευση πολιτών και ιδιαίτερα αλλοδαπών σε όλα ταξί της επαρχίας θα μπουν ταξίμετρα.

    Επίσης:

    - Συστήνεται Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, η οποία θα είναι αρμόδια για την κατανομή του διαθέσιμου χρόνου χρήσης στα αεροδρόμια της χώρας και θα διασφαλίζει συνθήκες υγιούς ανταγωνισμού μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών.

    - Προβλέπεται η τοποθέτηση ψηφιακού ταχογράφου σε όλα τα καινούργια φορτηγά και λεωφορεία που κυκλοφορούν στην χώρα μας. Ο ταχογράφος θα καταγράφει ηλεκτρονικά, εκτός από την ταχύτητα, τις ώρες ανάπαυσης και οδήγησης του οδηγού, τις στάσεις του αυτοκινήτου κλπ.

    - Διασυνδέονται τα αρχεία των υπουργείων Μεταφορών και Δημόσιας Τάξης, ώστε να έχουν τη δυνατότητα τα αστυνομικά όργανα να ενημερώνονται άμεσα για τις άδειες οδήγησης που έχουν ανακληθεί ή αφαιρεθεί.

    - Επιτρέπεται η προσωρινή χρήση των λεωφορειολωρίδων για τα ταξί Θεσσαλονίκης μόνο για όσο διαρκέσουν τα έργα για την κατασκευή του Μετρό.

    - Εκσυγχρονίζονται οι άδειες οδήγησης, οι οποίες πλέον θα έχουν τη μορφή έξυπνης κάρτας και η εκτύπωση τους θα γίνεται από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

    - Θεσπίζονται μέτρα για την αδιάβλητη διεξαγωγή των εξετάσεων για την απόκτηση άδειας οδήγησης και ορίζεται ανώτατος χρόνος εργασίας των εκπαιδευτών των υποψηφίων οδηγών 14 διδακτικές ώρες ημερησίως.

    - Καθορίζονται οι όροι και οι διαδικασίες δημιουργίας ΚΤΕΟ για τον Τεχνικό έλεγχο Μοτοποδηλάτων και Μοτοσικλετών.

    - Καθιερώνεται για πρώτη φορά ελάχιστο όριο ηλικίας για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων. Όσοι θα ήθελαν να εργασθούν ως οδηγοί θα πρέπει να είναι 27 ετών.

    - Επιτρέπεται η πώληση φυσικού αερίου στα λειτουργούντα πρατήρια υγραερίου.

    [14] Οικονομία

    Πανελλαδικά

    Μείωση της αμόλυβδης

    22/1/2007 7:18:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στα 0,892 ευρώ ανά λίτρο, διαμορφώθηκε η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης, σύμφωνα με πανελλαδικές μετρήσεις τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης σε 2.300 περίπου πρατήρια, σημειώνοντας μείωση κατά 2,19% από τα 0,912 ευρώ ανά λίτρο στις 12 Ιανουαρίου. Όπως επισημαίνει το Υπουργείο από τις αρχές του 2004, έχει συνολικά αυξηθεί κατά 52,3%, κατά 22% η τιμή της αμόλυβδης, ενώ στο ίδιο διάστημα η τιμή του πετρελαίου μπρεντ αυξήθηκε κατά 69,1%. Στη χώρα μας η λιανική τιμή της αμόλυβδης βενζίνης είναι η χαμηλότερη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπολείπεται κατά 19,79% του σχετικού ευρωπαϊκού μέσου. Όσον αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, η μέση τιμή του πανελλαδικά διαμορφώθηκε στα 0,527 ευρώ ανά λίτρο, στις 19 Ιανουαρίου, ενώ στην περιοχή της Αττικής μετρήθηκε στα 0,524 ευρώ ανά λίτρο. Η τιμή αυτή αφορά την προμήθεια μικρών ποσοτήτων πετρελαίου θέρμανσης, ενώ για ποσότητες άνω των 1.000 λίτρων η τιμή είναι χαμηλότερη τουλάχιστον κατά 3 - 4 λεπτά.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Πανιώνιος πήρε Κοντέ

    22/1/2007 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κάτοικος Νέας Σμύρνης είναι από σήμερα ο Ουμάρ Κοντέ, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα 2,5 χρόνια με την ΠΑΕ Πανιώνιος. Ο 28χρονος Ελβετός αγωνίζεται στη μεσαία γραμμή, κυρίως ως ανασταλτικό χαφ, και έπεισε τον Εβαλντ Λίνεν για τις ικανότητες του, καθώς δοκιμάσθηκε στις προπονήσεις των «κυανέρυθρων» τις τελευταίες ημέρες. Ο Κοντέ διαθέτει πλούσιο βιογραφικό, καθώς έχει αγωνισθεί στην πατρίδα του με τα «χρώματα» της Βασιλείας, ενώ επόμενοι σταθμοί της καριέρας του ήταν η Μπλάκμπερν, η Φράιμπουργκ, η Χάνσα Ροστόκ και η Χιμπέρνιαν.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ελεύθερος ο Καφές

    22/1/2007 6:16:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οριστικοποιήθηκε σήμερα το... χρονικό ενός προαναγγελθέντος διαζυγίου. Ο Παντελής Καφές, ο οποίος είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, συναντήθηκε το μεσημέρι με τον αντιπρόεδρο της ΠΑΕ Γιώργο Λούβαρη και αφού συζήτησαν τους όρους της λύσης του συμβολαίου τους, διέκοψαν τη συνεργασία, που κανονικά θα έληγε σε 2,5 χρόνια. Λίγη ώρα αργότερα εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Μετά από συνάντηση που είχε σήμερα ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός Γιώργος Λούβαρης με τον Παντελή Καφέ, λύθηκε κοινή συναινέσει η συνεργασία του Ολυμπιακού με τον ποδοσφαιριστή. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ευχαριστεί τον Παντελή Καφέ για την προσφορά του στην ομάδα και του εύχεται καλή συνέχεια στην καριέρα του». Ο 29χρονος διεθνής μέσος αποκτήθηκε από την πειραϊκή ομάδα το καλοκαίρι του 2003 και πέρυσι είχε ανανεώσει το συμβόλαιό του μέχρι το 2009. Ο ίδιος όμως θέλησε να δώσει ένα τέλος, χωρίς να εγείρει οικονομικές απαιτήσεις, ενώ το ίδιο αναμένεται να συμβεί και με τον Μιχάλη Καψή, που επίσης θέλει να αποχωρήσει από τον Ολυμπιακό, αλλά και τον Ερβιν Λέμενς, που οδεύει προς την Βίλεμ.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Φουλάρει" για μεταγραφή η ΑΕΚ

    22/1/2007 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το ντέρμπι που θα κρίνει πολλά όσον αφορά τη μάχη του τίτλου (σ.σ. με Ολυμπιακό) πλησιάζει για την ΑΕΚ, ωστόσο, στη δεδομένη χρονική περίοδο αυτό που απασχολεί τη διοίκηση και το τεχνικό τιμ είναι η μεταγραφική ενίσχυση της ομάδας. Η νίκη επί του Ατρόμητου μπορεί να ήρθε σχετικά εύκολα και χωρίς μεγάλη εμφάνιση, αλλά η ανάγκη της απόκτησης ενός ποδοσφαιριστή που θα κάνει τη διαφορά στην επίθεση θεωρείται επιτακτική. Κι ενώ πριν από μερικές ημέρες φάνηκε πως η υπόθεση του Μεγιόνγκ Ζε έκλεισε αρνητικά για την Ένωση, οι Ισπανοί αναφέρουν πως η διοίκηση της Λεβάντε γνωστοποίησε στον Καμερουνέζο πως δεν βρίσκεται στα πλάνα του προπονητή, οπότε το ενδεχόμενο απόκτησής του από την ΑΕΚ παραμένει ανοικτό. Κάτι ανάλογο ισχύει και για το Μάρκος Μονταϊνι της Μπόκα Τζούνιορς. Δημοσίευμα της "Ole" αναφέρει πως η ΑΕΚ έχει καταθέσει επίσημη πρόταση για το νεαρό άσο, με τη μορφή δανεισμού μέχρι το καλοκαίρι. Στο παιχνίδι της απόκτησής του υπάρχουν αρκετές ομάδες τόσο από τη Λατινική Αμερική, όσο κι από την Ευρώπη, ωστόσο, η πρόταση του 1,5 εκ. ευρώ που φέρεται να έχει κάνει η ΑΕΚ είναι η καλύτερη. Εξελίξεις και στα δύο μέτωπα θα υπάρξουν μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς οι διοικούντες επιθυμούν να έχουν τελειώσει με τη μεταγραφή έως το τέλος της εβδομάδας. Στο τελικό στάδιο της αποθεραπείας του βρίσκεται ο Άκης Ζήκος, καθώς στη σημερινή προπόνηση έκανε τρέξιμο μετά από αρκετό καιρό κι έδειξε πως είναι θέμα χρόνου η επανένταξή του στις προπονήσεις της ομάδας του. Όσοι αγωνίστηκαν εναντίον του Ατρόμητου ακολούθησαν χαλαρό πρόγραμμα.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στο "Χ" ο Λεβαδειακός

    22/1/2007 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Διαφορά τριών βαθμών από τους «διώκτες» του απέκτησε ο πρωτοπόρος Λεβαδειακός (σ.σ. 30 έναντι 27 του Ηλυσιακού και της Καστοριάς), ο οποίος απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Θεσσαλονίκη από τον Αγροτικό Αστέρα, στο πλαίσιο της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι πήραν το προβάδισμα στο ξεκίνημα της επανάληψης με αυτογκόλ του Δημητρόπουλου (46΄), αλλά οι Βοιωτοί έφτασαν στην ισοφάριση στο 68΄ με κεφαλιά του Μαλαδένη.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εφυγε από Λάρισα ο Κυπαρίσης

    22/1/2007 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μέσα σε 3,5 χρόνια ο Θωμάς Κυπαρίσσης πρόλαβε να γράψει ιστορία με τη Λάρισα. Ομως έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τον 36χρονο επιθετικό και σήμερα οριστικοποιήθηκε το «διαζύγιό» του με την ΑΕΛ. Με ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα της η θεσσαλική ομάδα ενημερώνει για την κοινή συναινέσει λύση της συνεργασίας με τον βετεράνο επιθετικό και τον ευχαριστεί για όλα όσα προσέφερε από το καλοκαίρι του 2003, όταν φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της, στα δύσβατα μονοπάτια της Γ΄ εθνικής. Ο Κυπαρίσσης είχε καθοριστική συμβολή στις δύο διαδοχικές ανόδους της ΑΕΛ από την Γ΄ στην Β΄ και από την Β΄ στην Α΄ εθνική. Κλείνει την καριέρα του στους «βυσσινί» με 103 συμμετοχές και 36 γκολ. Η «ψυχάρα» όπως τον αποκαλούν στη Λάρισα, πιστεύει πως μπορεί να σταθεί σε ανταγωνιστικό επίπεδο για λίγο καιρό ακόμη. Μετά, όμως, η «πόρτα» του θεσσαλικού συλλόγου παραμένει ανοιχτή. «Η εργατικότητα, η μεθοδικότητα, η πείρα και η αφοσίωσή του στην ομάδα, μας κάνουν να πιστεύουμε ότι οι δρόμοι του Θωμά και της ΑΕΛ θα συναντηθούν ξανά, όταν ο ίδιος αποφασίσει να αποχωρήσει από την ενεργό δράση» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    [20] Μπάσκετ

    Άλωσαν το Μαϊάμι οι Μάβερικς

    22/1/2007 12:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Mε τον Τζέρι Στακχάουζ σε μεγάλα κέφια, να πετυχαίνει 16 από τους 23 συνολικά πόντους του στην 4η περίοδο, οι Μάβερικς, απέδρασαν με τη νίκη από το Μαϊάμι επικρατώντας με 99-93 των Χιτ. Ο Τζος Χάουαρντ πέτυχε 25 πόντους για τη νικήτρια ομάδα, ενώ ο Ντιρκ Νοβίτσκι ακολούθησε με 22 και 11 ριμπάουντ. Από την άλλη πλευρά ο Ντουέιν Γουέιντ πέτυχε 31 πόντους, μάζεψε έξι ριμπάουντ και μοίρασε άλλες τόσες ασίστ, αλλά αστόχησε σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Στο Φοίνιξ, χωρίς τον Κέβιν Γκαρνέτ, οι Τίμπεργουλβς δε είχαν καμία τύχη κόντρα στους Σανς και μοιραία ήρθε η ήττα με 131-102. Ο Σον Μάριον πέτυχε 17 πόντους και μάζεψε 20 ριμπάουντ οδηγώντας την ομάδα του στην 13η συνεχή επιτυχία. Οι Σανς έγιναν η μόλις 8η ομάδα στην ιστορία του ΝΒΑ που έχουν δύο σερί με περισσότερες από 13 νίκες σε μία σεζόν, καθώς προηγήθηκαν οι 15 στη σειρά από τις 20 Νοεμβρίου μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου.

    Συνοπτικά σε αγώνες για το ΝΒΑ, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα: Μαϊάμι-Ντάλας 93-99 Φιλαδέλφεια-Σαν Αντόνιο 85-99 Φοίνιξ-Μινεσότα 131-102 Πόρτλαντ-Μιλγουόκι 99-95

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ

    Νιού Τζέρσεϊ 20-20 Τορόντο 19-22 Νέα Υόρκη 18-24 Βοστώνη 12-27 Φιλαδέλφεια 11-30

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Κλίβελαντ 24-16 Ντιτρόιτ 23-16 Σικάγο 23-18 Ιντιάνα 20-20 Μιλγουόκι 17-23

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ουάσινγκτον 24-16 Ορλάντο 22-19 Μαϊάμι 18-22 Σάρλοτ 14-25 Ατλάντα 13-25

    ΔΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Γιούτα 27-14 Ντένβερ 20-17 Μινεσότα 20-19 Πόρτλαντ 17-25 Σιάτλ 16-25

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ

    Φοίνιξ 32-8 Λ.Α. Λέικερς 26-15 Λ.Α. Κλίπερς 19-21 Γκόλντεν Στέιτ 19-22 Σακραμέντο 15-23

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

    Ντάλας 34-8 Σαν Αντόνιο 29-13 Χιούστον 25-16 Νέα Ορλεάνη/Οκλαχόμα 16-23 Μέμφις 10-31

    [21] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Λέει αντίο ο Νοβότνι

    22/1/2007 4:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόφασή του να "κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια" του, εξαιτίας των συνεχών προβλημάτων τραυματισμού που τον έχουν ταλαιπωρήσει στη διάρκεια της καριέρας του ανακοίνωσε σήμερα ο Γενς Νοβότνι μέσω συνέντευξής του, η οποία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του "Kicker". Ο έμπειρος αμυντικός φόρεσε 48 φορές τη φανέλα της εθνικής Γερμανίας, τελευταία εκ των οποίων ήταν η νίκη 3-0 επί της Σουηδίας τον περασμένο Αύγουστο. Επίσης, αγωνίστηκε και στο «μικρό τελικό» του Παγκοσμίου Κυπέλλου, όπου τα "πάντσερ" νίκησαν 3-1 την Πορτογαλία. Πέρασε το μεγαλύτερο διάστημα της καριέρας του στη Λεβερκούζεν και αγωνίστηκε σε 334 αναμετρήσεις πρωταθλήματος. Πρόσφατα "μετακόμισε" στην Κροατία για λογαριασμό της Ντιναμό Ζάγκρεμπ, ωστόσο αποχώρησε πριν από μερικές εβδομάδες, καθώς ενημερώθηκε ότι θα χρειαστεί να υποβληθεί σε ακόμη μια επέμβαση στο αριστερό γόνατο. Ο Νοβότνι δήλωσε στη συνέντευξή του ότι σχεδιάζει να ασχοληθεί με πράγματα εκτός ποδοσφαίρου, ενώ τόνισε πως όνειρό του είναι να γράψει ένα βιβλίο για νέους ανθρώπους.

    [22] Υγεία

    Επιδότηση ζωής

    22/1/2007 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Απασχόλησης αυξάνονται κατά δέκα τοις εκατό τα ποσά που αποδίδει ο ΟΓΑ στους νεφροπαθείς και τους χρονίως πάσχοντες ως έξοδα μετακίνησης. Σε όσους μετακινούνται εντός νομού για αιμοκάθαρση τα ποσά αναπροσαρμόζονται από 410 ευρώ σε 450 ευρώ μηνιαίως και σε όσους μετακινούνται εκτός νομού από 587 ευρώ σε 650 ευρώ. Στους χρονίως πάσχοντες το ποσό μετακίνησης αναπροσαρμόζεται από 283 ευρώ σε 310 ευρώ κάθε μήνα κατ΄ ανώτατο όριο. Κατά 15 τοις εκατό αυξάνονται και ποσά που αποδίδονται για μετεγχειρητικά γυαλιά, ακουστικά βαρηκοΐας, μηχανήματα ομιλίας και τεχνητού οφθαλμού. Στους ασφαλισμένους έως 30 ετών, ο ΟΓΑ, θα αποδίδει 2.500 ευρώ για αγορά ειδικού τύπου πτυσσόμενου αναπηρικού αμαξιδίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 22 January 2007 - 17:52:49 UTC