Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα
  • [02] Είναι ήδη εδώ...
  • [03] Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ...
  • [04] Θρίλερ στον αέρα
  • [05] Μια 67χρονη Ισπανίδα γεννά δίδυμα
  • [06] Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι
  • [07] Επέστρεψαν οι Έλληνες από τη Μαδρίτη
  • [08] Φονικό το 2006 για τους δημοσιογράφους
  • [09] Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην Μπανγκόκ
  • [10] Ο Σαρκοζί υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς
  • [11] Ελπίδες για συμφωνία
  • [12] Ετάφη ο Σαντάμ

    [01] Πολιτική

    Από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία

    Πρωτοχρονιάτικα μηνύματα

    31/12/2006 4:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2006 5:01:27 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλια απευθύνει μήνυμά ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ενώ ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι πολιτικό του χρέος είναι να συνεχίσει τις αλλαγές. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι τα βήματα προόδου δεν συνεχίστηκαν, η Αλέκα Παπαρήγα ζητά να υπάρξει κινητοποίηση στο μεγάλο και κρίσιμο θέμα της παιδείας και ο Συνασπισμός εκφράζει την ανάγκη οι αγώνες να είναι καθημερινοί.

    "Καλωσορίζουμε τη νέα χρονιά με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, που στηρίζονται σε όσα όλοι μαζί πετύχαμε", αναφέρει στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, τονίζοντας ότι "το 2007 εντείνουμε τις προσπάθειές μας καθώς βλέπουμε τον κοινό στόχο να έρχεται ολοένα και πιο κοντά. Εστιάζουμε στα μεγάλα και σπουδαία που μας ενώνουν: Το όραμά μας για την Ελλάδα που δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όλους". Ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην ενεργή παρουσία της Ελλάδας στις διεθνείς εξελίξεις, για μια Ευρώπη πιο δυνατή, για ασφάλεια και συνεργασία στην περιοχή μας, για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, για την επίτευξη ειρήνης και ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Αναφερόμενος στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ότι "αισθάνομαι πολιτικό μου χρέος να συνεχίσουμε την κοινή προσπάθεια να αλλάξουμε τα πράγματα, να χτίσουμε την Ελλάδα που αξίζουμε. Να κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου, ώστε οι θυσίες των πολιτών να μην πάνε χαμένες. Να βάζω πάντα πάνω απ όλα το συλλογικό συμφέρον". "Τούτες οι μέρες, είναι μέρες χαράς και γιορτής. Είναι και μέρες περισυλλογής".

    "Κάνουμε τον απολογισμό για τη χρονιά που φεύγει. Έχουμε προσδοκίες για τη χρονιά που έρχεται. Βάζουμε νέους στόχους για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο προσωπικό και συλλογικό μέλλον", αναφέρει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμα του. "Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες, με σκληρή δουλειά, με θυσίες, είδαν τα προηγούμενα χρόνια την ζωή τους να βελτιώνεται σημαντικά", τονίζει ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει: "Δυστυχώς, τα σταθερά και γεμάτα υψηλές προσδοκίες βήματα προς τα εμπρός, δεν συνεχίστηκαν. Σήμερα, ο πολίτης δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία της χώρας. Ο πολίτης νιώθει αβεβαιότητα για το μέλλον. Η ανασφάλεια, είναι η αίσθηση που κυριαρχεί [] Αλλά, υπάρχει άλλος δρόμος. Είμαι αισιόδοξος γιατί πιστεύω στις δυνατότητες της χώρας μας και του λαού μας. Θέλω να ευχηθώ, από τα βάθη της καρδιάς μου, σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες, στην Ελλάδα και στην διασπορά, αλλά και σε όλους όσοι ζουν στην Ελλάδα, κάθε προσωπική, οικογενειακή και επαγγελματική επιτυχία. Χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά, με υγεία, ευτυχία και δύναμη. Καλή χρονιά".

    [02] Κοινωνία

    Γιόρτασαν την έλευση του 2007 στην Ανατολή

    Είναι ήδη εδώ...

    31/12/2006 6:53:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Φαντασμαγορικές είναι οι εκδηλώσεις σ όλο τον κόσμο για την υποδοχή του νέου χρόνου. Το 2007 είναι ήδη εδώ. Στην Ανατολή υποδέχτηκαν το νέο έτος με κέφι και αισιοδοξία για τους μήνες που έπονται. Το ρολόι δείχνει 12 τα μεσάνυχτα και στο νυχτερινό ουρανό του Σίδνεϊ ξεχύνονται χιλιάδες πυροτεχνήματα, ενώ το πλήθος ζητωκραυγάζει. Οι Αυστραλοί γιορτάζουν το 2007 τα 75 χρόνια από την κατασκευή της γέφυρας του Σίδνεϊ. Σ αυτή την επέτειο οφείλεται και το όνομα της φετινής πρωτοχρονιάτικης διοργάνωσης: "Νυχτερινό διαμάντι στην σμαραγδένια πόλη". Η Αυστραλία φημίζεται για τις καλύτερες πρωτοχρονιάτικες διοργανώσεις που κάθε χρόνο προσελκύουν πλήθος τουριστών. Η παραδοσιακή καμπάνα της Σεούλ χτύπησε 33 φορές και ο χρόνος άρχισε να κυλά αντίστροφα. Εκατοντάδες Κορεάτες υποδέχτηκαν τη νέα χρονιά με χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς. Στο μεταξύ γιορτή με εντυπωσιακά πυροτεχνήματα και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα έχει οργανώσει απόψε ο Δήμος Αθηναίων στην πλατεία Κοτζιά, το Σύνταγμα και την πλατεία Κλαυθμώνος. Η ΕΡΤonline και όλοι οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ σας εύχονται Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά και μια αξέχαστη βραδυά Πρωτοχρονιάς.

    [03] Κοινωνία

    Έψαλαν ...τα κάλαντα στους πολιτικούς αρχηγούς

    Αρχιμηνιά κι αρχιχρονιά ...

    31/12/2006 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Παραμονή Πρωτοχρονιάς σήμερα και οι χαρούμενες φωνές των παιδιών που ψάλλουν τα κάλαντα ηχούν σ ολόκληρη τη χώρα. Γιορτινή είναι η ατμόσφαιρα το πρωί και στο Μέγαρο Μαξίμου καθώς στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στη σύζυγό του Νατάσα έψαλαν τα κάλαντα παιδάκια από το Παιδικό Χωριό SOS, τα Ποντιακά Σωματεία Νοτίου Ελλάδας και Νήσων και το Λύκειο Ελληνίδων Σερρών. Στη Χαριλαου Τρικούπη έψαλαν τα κάλαντα στον Γιώργο Παπανδρέου μέλη του Βορειοηπειρωτικού Φόρουμ, της Ένωσης Κρητών Ιλίου και παιδιά από την Οργάνωση Γυναικών Αφρικής. Στη γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε τα κάλαντα η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας ενώ τα παιδιά του Κέντρου Αποκατάστασης και Αποθεραπείας στη Βούλα έψαλαν τα κάλαντα στον Αλέκο Αλαβάνο. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μοίρασε δώρα στα παιδάκια και ευχήθηκε το 2007 να είναι έτος ειρήνης. Στο μεταξύ το 2006 μετράει τις τελευταίες ώρες του πριν παραδώσει τη σκυτάλη στο 2007 και οι καταναλωτές σπεύδουν στην αγορά για τις τελευταίες προμήθειες αγαθών που θα τους χρειαστούν για το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι. Τα εμπορικά καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 5 το απόγευμα ενώ στις 8 μ.μ. θα κλείσουν τα κρεοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ. Τροποποιήσεις θα γίνουν και στα μέσα μαζικής μεταφοράς της πρωτεύουσας από απόψε το βράδυ Παραμονή Πρωτοχρονιάς μέχρι και την Τρίτη 2 Ιανουαρίου. Έως τις 10 μ.μ. λεωφορεία και τρόλεϊ έως 22.45 τα τελευταία δρομολόγια του μετρό ενώ στις 23.30 θα σταματήσουν τα δρομολόγια του ηλεκτρικού. Κανονικά θα κινούνται προαστειακός, τραμ και οι 24ωρες λεωφορειακές γραμμές

    [04] Κοινωνία

    Για τους 184 επιβάτες της Ο.Α. από Ν.Υόρκη

    Θρίλερ στον αέρα

    31/12/2006 2:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2006 5:27:20 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περιπέτεια στον αέρα έζησαν οι 183 επιβάτες της πτήσης 412 των Ολυμπιακών Αερογραμμών από τη Νέα Υόρκη μεταξύ των οποίων βρισκόταν και ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης. Το αεροπλάνο τους υποχρεώθηκε να προσγειωθεί σε αεροδρόμιο της Ιρλανδίας για έλεγχο ύστερα από τηλεφώνημα που έγινε στις 03:05, ξημερώματα Κυριακής στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος από δύο αγνώστους, οι οποίοι με σπαστά αγγλικά με αραβική προφορά δήλωσαν ότι στο εν λόγω αεροσκάφος έχει τοποθετηθεί βόμβα "για το Σαντάμ", όπως είπαν χαρακτηριστικά. Τελικώς αποδείχθηκε ότι επρόκειτο περί φάρσας καθώς το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Ιρλανδία όπου βρίσκεται έως αυτή την ώρα και ελέγχθηκε εξονυχιστικά. Όλοι οι επιβάτες είναι καλά στην υγεία τους.

    [05] Κόσμος

    Γίνεται η πιο ηλικιωμένη γυναίκα που αποκτά παιδί

    Μια 67χρονη Ισπανίδα γεννά δίδυμα

    31/12/2006 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μια 67χρονη Ισπανίδα, της οποίας το όνομα παραμένει μυστικό, που γέννησε το Σάββατο δίδυμα με καισαρική στο νοσοκομείο Sant Pau της Βαρκελώνης είναι πλέον η πιο ηλικιωμένη γυναίκα στον κόσμο που αποκτά παιδί. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου, η μητέρα και τα παιδιά είναι καλά και θα πάρουν σε λίγες ημέρες εξιτήριο. Τα δίδυμα έχουν τοποθετηθεί σε θερμοκοιτίδα. Η γυναίκα, που γεννά για πρώτη φορά, είχε υποβληθεί σε ορμονική θεραπεία και τεχνητή γονιμοποίηση στο εξωτερικό. Το προηγούμενο ρεκόρ ανήκε σε μια Ρουμάνα, την Αντριάνα Ιλέσκου, 66 ετών το 2005, που είχε γεννήσει ένα κοριτσάκι. Και η Ρουμάνα είχε υποστεί τεχνητή γονιμοποίηση και κυοφορούσε δίδυμα αλλά το ένα από τα δύο μωράκια είχε πεθάνει λίγες ώρες μετά τη γέννα.

    [06] Κόσμος

    Μάχη με το χρόνο στην Ινδονησία

    Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

    31/12/2006 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μάχη με το χρόνο δίνουν τα σωστικά συνεργεία στην Ινδονησία για να εντοπίσουν επιζώντες από το φέρι που βυθίστηκε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής στη διάρκεια καταιγίδας σε μια από τις χειρότερες ναυτικές τραγωδίες που έχουν καταγραφεί στη χώρα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 177 άνθρωποι, ενώ 460 παραμένουν αγνοούμενοι. Οι ειδικοί εκτιμούν πως όσοι δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί θα μπορέσουν να επιζήσουν, καθώς η θερμοκρασία της θάλασσας αυτή την εποχή κυμαίνεται από 20 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Το πλοίο βυθίστηκε λίγο πριν φθάσει στον προορισμό του. Στις έρευνες μετέχουν, εκτός της ομάδας διάσωσης, 12 ταχύπλοα, δύο αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα του στρατού και του ναυτικού. Το πλοίο, ιαπωνικής κατασκευής, είχε τη δυνατότητα να μεταφέρει περισσότερους από 850 επιβάτες. Είχε αναχωρήσει για ένα 48ωρο ταξίδι από το Κουμάι του Βόρνεο προς το Σεμαράνγκ της κεντρικής Ιάβα. Τα φέρι αποτελούν βασικό μέσο μεταφοράς ανάμεσα στα 17.000 νησιά που συγκροτούν το αρχιπέλαγος της Ινδονησίας.

    [07] Κόσμος

    Ασφαλείς αλλά ταλαιπωρημένοι

    Επέστρεψαν οι Έλληνες από τη Μαδρίτη

    31/12/2006 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ασφαλείς, αλλά ταλαιπωρημένοι από τη καθυστέρηση της πτήσης τους, λόγω της αναστάτωσης από την έκρηξη στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης, επέστρεψαν χθες βράδυ οι Έλληνες που βρίσκονταν στην ισπανική πρωτεύουσα και είχαν προγραμματίσει να επιστρέψουν, την ώρα που έγινε η επίθεση της οργάνωσης ΕΤΑ. Στο μεταξύ δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά την έκρηξη του παγιδευμένου με εκρηκτικά αυτοκινήτου που σημειώθηκε χθες στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου της Μαδρίτης, Μπαράχας και έπειτα από προειδοποιητικό τηλεφώνημα που φέρεται να έκανε η αυτονομιστική οργάνωση των Βάσκων ETA στις αρχές της Χώρας των Βάσκων. Τουλάχιστον 19 άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά από την έκρηξη, από την οποία κατέρρευσαν αρκετοί όροφοι στο χώρο στάθμευσης του αεροδρομίου. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ισπανίας, Αλφρέδο Πέρες Ρουμπαλκάμπα, ανακοίνωσε πως οι Αρχές αναζητούν στα ερείπια ένα άτομο που φέρεται ως αγνοούμενο καθώς κοιμόταν στο αυτοκίνητό του κοντά στο σημείο της έκρηξης. "Θέλω να καταδικάσω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο αυτή την επίθεση που τερματίζει μια περίοδο εννέα μηνών χωρίς βία και παραβιάζει τη μόνιμη εκεχειρία από την πλευρά της ΕΤΑ", δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Ρουμπαλκάμπα.

    Στον "αέρα" η εκεχειρία

    Η έκρηξη σημειώθηκε στις 9 π.μ. τοπική ώρα στο χώρο στάθμευσης του καινούργιου Τέρμιναλ 4 στο αεροδρόμιο Μπαράχας. Περίπου 45 λεπτά νωρίτερα είχε προηγηθεί ανώνυμο προειδοποιητικό τηλεφώνημα στη βασκική υπηρεσία οδικής βοήθειας. Οι αστυνομικές δυνάμεις έφθασαν αμέσως στο αεροδρόμιο της Μαδρίτης και εκκένωσαν τη ζώνη γύρω από το ημιφορτηγό που επρόκειτο να εκραγεί. Δύο αστυνομικοί τραυματίσθηκαν ελαφρά κατά την έκρηξη.

    Όλες οι πτήσεις του τέρμιναλ αναβλήθηκαν μετά την επίθεση. Το κρατικό ραδιόφωνο, επικαλούμενο πηγές στην Αστυνομία, μετέδωσε περίπου δύο ώρες μετά το γεγονός ότι την ευθύνη ανέλαβε με δεύτερο τηλεφώνημα η βασική αυτονομιστική οργάνωση ETA.

    Λίγες ώρες μετά την επίθεση, ο Ισπανός πρωθυπουργός Θαπατέρο δήλωσε πως αναστέλλει το διάλογο με τους Βάσκους αυτονομιστές.

    Η οργάνωση ETA κήρυξε εκεχειρία τον περασμένο Μάρτιο έπειτα από βίαιη αυτονομιστική δράση τεσσάρων δεκαετιών που προκάλεσε τον θάνατο 800 ανθρώπων. Ο τερματισμός της εκεχειρίας, σχολιάζουν τα διεθνή πρακτορεία, αποτελεί σημαντικό πλήγμα για την Κυβέρνηση του Θαπατέρο, ο οποίος είχε ανακοινώσει τον Ιούνιο την αρχή μιας ειρηνευτικής διαδικασίας για τον τερματισμό των συγκρούσεων. Η οργάνωση δήλωσε το Νοέμβριο ότι θα διέκοπτε τις επαφές με τις ισπανικές αρχές αν δεν προχωρούσε ταχύτερα ο ξεχωριστός διάλογος με τα πολιτικά κόμματα της Χώρας των Βάσκων για το μέλλον της περιοχής.

    Πάντως, ο ηγέτης της πολιτικής πτέρυγας του Μπατασούνα, Αρνάλντο Ορτέγκι, που κρίθηκε παράνομο λόγω των δεσμών του με την ΕΤΑ, δήλωσε ότι η εκεχειρία παραμένει σε ισχύ και πως "η ειρηνευτική διαδικασία όχι μόνο δεν τερματίστηκε, αλλά πλέον είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ".

    Ο ηγέτης του αυτονομιστικού κόμματος Μπατασούνα εξέφρασε στο όνομα της "αυτονομιστικής αριστεράς" την "αλληλεγγύη του με όλους τους ανθρώπους που επλήγησαν από την επίθεση" της Μαδρίτης, αλλά δεν την καταδίκασε ρητά, περιοριζόμενος να εκφράσει μόνο την "ανησυχία" του.

    Αντιδράσεις όμως υπάρχουν και σε επίπεδο πολιτών. Η Ισπανική Ομοσπονδία Δήμων και Επαρχιών οργανώνει αυτή την ώρα σιωπηρές συγκεντρώσεις μπροστά σε όλα τα δημοτικά μέγαρα της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ, συγκέντρωση στο κέντρο της Μαδρίτης πραγματοποιεί και η ισπανική Ένωση Θυμάτων της Τρομοκρατίας.

    [08] Κόσμος

    81 δολοφονήθηκαν, 56 απήχθησαν, 871 συνελήφθησαν

    Φονικό το 2006 για τους δημοσιογράφους

    31/12/2006 5:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τους 81 έφθασε ο αριθμός των δημοσιογράφων που σκοτώθηκαν σ όλο τον κόσμο το 2006, την πιο φονική χρονιά από το 1994 (σ.σ. 101 νεκροί), σύμφωνα με ανακοίνωση της οργάνωσης Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα, στην οποία διευκρινίζεται ότι 56 δημοσιογράφοι έπεσαν θύματα απαγωγής τη χρονιά που φεύγει, οι περισσότεροι στο Ιράκ και τη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα με την Οργάνωση, οι 81 δημοσιογράφοι έχασαν τη ζωή τους κατά την άσκηση του επαγγέλματός τους ή διότι εξέφρασαν τις απόψεις τους σε 21 χώρες. Μαζί τους σκοτώθηκαν 32 συνεργάτες ΜΜΕ (τεχνικοί, οδηγοί, διερμηνείς, προσωπικό ασφαλείας κλπ). Το Ιράκ παραμένει για τέταρτη συνεχή χρονιά η πιο επικίνδυνη χώρα στον κόσμο για τους επαγγελματίες της ενημέρωσης, με 64 δημοσιογράφους και συνεργάτες νεκρούς, ακολουθεί το Μεξικό με 9, οι Φιλιππίνες με 6, η Ρωσία και ο Λίβανος. Το 2006 τουλάχιστον 871 δημοσιογράφοι συνελήφθησαν, 1472 δέχθηκαν επίθεση ή απειλήθηκαν και τουλάχιστον 912 ΜΜΕ λογοκρίθηκαν.

    [09] Κόσμος

    Εξερράγησαν έξι βόμβες μέσα σε μια ώρα

    Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων στην Μπανγκόκ

    31/12/2006 4:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον έξι βόμβες εξερράγησαν σε διάστημα μιας ώρας σήμερα στην Μπανγκόκ σκοτώνοντας δύο και τραυματίζοντας περισσότερους από 20 ανθρώπους, προκαλώντας τη ματαίωση των εορτασμών για τον ερχομό του νέου έτους. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις βομβιστικές επιθέσεις. Ένας από τους εκρηκτικούς μηχανισμούς είχε τοποθετηθεί κάτω από θέση στάσης λεωφορείου έξω από εμπορικό κέντρο. Η έκρηξη τραυμάτισε 17 ανθρώπους, δύο από τους οποίους σοβαρά.

    [10] Κόσμος

    Έληξε η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων

    Ο Σαρκοζί υποψήφιος της γαλλικής Δεξιάς

    31/12/2006 4:25:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    O Νικολά Σαρκοζί θα είναι ο μοναδικός υποψήφιος του UMP, του κυριότερου κόμματος της γαλλικής Δεξιάς, στις προεδρικές εκλογές του 2007. Αυτό δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του κόμματος, καθώς έληξε το μεσημέρι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων. Η υποψηφιότητα του Σαρκοζί θα επικυρωθεί στο συνέδριο του κόμματος, στις 14 Ιανουαρίου. Δεν αποκλείεται πάντως να υπάρξουν κι άλλοι υποψήφιοι μεταξύ των μελών του κόμματος, όπως για παράδειγμα ο Πρόεδρος Σιράκ, οι οποίοι όμως θα πρέπει να θέσουν υποψηφιότητα ως "ανεξάρτητοι". Το Σοσιαλιστικό Κόμμα εξέλεξε τον περασμένο Νοέμβριο ως υποψήφιά του για τις προεδρικές εκλογές τη Σεγκολέν Ρουαγιάλ.

    [11] Κόσμος

    Μεταβαίνει στη Μόσχα ο Λευκορώσος αντιπρόεδρος

    Ελπίδες για συμφωνία

    31/12/2006 4:17:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στη Μόσχα μεταβαίνει ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Λευκορωσίας και αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Βλαντίμιρ Σεμάσκο, γεγονός που δημιουργεί ελπίδες για υπογραφή συμφωνίας των δύο χωρών για το φυσικό αέριο. Νωρίτερα, ο υπουργός Ενέργειας της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Οζερετς είχε δηλώσει ότι η χώρα του θα σταματήσει τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσα από το έδαφός της αν δεν υπάρξει συμφωνία με τη Ρωσία. Χθες, ο πρώτος αντιπρόεδρος της λευκορωσικής Κυβέρνησης Βλαντίμιρ Σεμάσκο δήλωσε ότι η χώρα του συμφώνησε να πληρώνει από το νέο έτος το ρωσικό φυσικό αέριο προς 100 δολάρια τα 1000 κυβικά μέτρα, τιμή που είναι η διπλάσια της σημερινής, αλλά παραμένει κάτω από την τιμή της αγοράς. Όπως είπε όμως ο Σεμάσκο, η Ρωσία απαιτεί η συμφωνία αυτή να ισχύσει μέχρι το 2011, κάτι με το οποίο η Λευκορωσία διαφωνεί. Η διαμάχη αυτή μπορεί να οδηγήσει σε διατάραξη της ροής του φυσικού αερίου προς τη δυτική Ευρώπη.

    [12] Ιράκ

    Δίπλα στους γιους του στην ’ουτζα του Τικρίτ

    Ετάφη ο Σαντάμ

    31/12/2006 1:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/12/2006 7:22:26 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρώτο θέμα και σήμερα -τελευταία ημέρα του 2006- σε όλα τα διεθνή ΜΜΕ παραμένει η εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν. Νέες ανατριχιαστικές εικόνες από τις τελευταίες του στιγμές κάνουν το γύρο του κόσμου από τις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής ώρα Ελλάδας. Οι σκηνές καταγράφηκαν από ερασιτεχνική κάμερα ή από το κινητό τηλέφωνο ενός από τους παρευρισκόμενους και δείχνει καρέ- καρέ όλη τη διαδικασία της εκτέλεσης δι απαγχονισμού του Ιρακινού πρώην Προέδρου. Στο βίντεο αυτό, που ήδη διοχετεύτηκε σε πολλούς διαδικτυακούς τόπους, ακούγονται τα όσα υβριστικά λένε στον πρώην Πρόεδρο του Ιράκ οι δήμιοί του και τα όσα εκείνος απαντά. Σύμφωνα με το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, το πλήθος υβρίζει τον Σαντάμ Χουσεΐν, εκείνος χαμογελά ειρωνικά και τους απαντά ότι δεν επιδεικνύουν ανδρισμό. Στο μεταξύ πριν περάσουν καλά καλά 24 ώρες από τον απαγχονισμό του, ο πρώην Πρόεδρος του Ιράκ ετάφη τα ξημερώματα της Κυριακής στο χωριό απ όπου καταγόταν, στην Αούτζα, κοντά στην πόλη Τικρίτ, στο βόρειο Ιράκ. Εκεί έχουν ταφεί και οι δύο γιοί του, Ουντάι και Κουσάι, οι οποίοι είχαν σκοτωθεί από Αμερικανούς στρατιώτες το 2003. Και ενώ συνεχίζονται οι εσωτερικές και διεθνείς αντιδράσεις, σε νέο ηχητικό μήνυμά του, που κυκλοφορεί σήμερα στο Ίντερνετ, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα, Αιμάν Αλ Ζαουαχίρι, καλεί την ιρακινή αντίσταση να ενωθεί. Η εκτέλεση του Σαντάμ έχει προκαλέσει την οργή των υποστηρικτών του κόμματός του, Μπάαθ. Στο Αμάν, οπαδοί του Μπάαθ από το Ιράκ και την Ιορδανία, άνοιξαν βιβλίο συλλυπητηρίων στη μνήμη του. Στην πατρίδα του πάντως τα συναισθήματα παραμένουν ανάμεικτα.

    Ανάμεικτες αντιδράσεις

    Το Μπάαθ, κάλεσε τους Ιρακινούς να επιτεθούν χωρίς οίκτο εναντίον των Αμερικανών κατακτητών και του Σιιτικού Ιράν, όπως το αποκάλεσαν, για να εκδικηθούν για την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν.

    Οι κάτοικοι του σιιτικού Σαντρ Σιτι στη Βαγδάτη ξεσπασαν σε χειροκροτήματα βλέποντας την εκτέλεσή του να μεταδίδεται από την τηλεόραση. ’λλοι βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν ενώ θλίψη και οργή ήταν τα συναισθήματα για τους κατοίκους του ’ουτζα, του χωριού όπου ετάφη η σορός του Σαντάμ Χουσεΐν. Η ανακούφιση κυριάρχησε στους κατοίκους του Ντουτζάιλ, καθώς η εκτέλεση του αποτελεί δικαίωση γι αυτούς, καθώς ο πρώην ηγέτης του Ιράκ καταδικάστηκε σε θάνατο καθώς κρίθηκε ένοχος για την δολοφονία 148 Κούρδων κατοίκων της πόλης το 1982.

    Το βίντεο που σοκάρει

    Το πλήρες βίντεο από την εκτέλεση του Σαντάμ Χουσεΐν κυκλοφορεί ήδη στο Internet, αποκαλύπτοντας ότι μάρτυρες της εκτέλεσης φώναζαν λίγα δευτερόλεπτα πριν από τον θάνατό του το όνομα του χειρότερου εχθρού του: του σιίτη Μοκτάντα Σαντρ, ο πατέρας του οποίου είχε εκτελεστεί το 1999 από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεΐν. Το βίντεο διαρκεί 2 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα, είναι κακής ποιότητας και κατά πάσα πιθανότητα γυρίστηκε με κινητό τηλέφωνο από κάποιον που παρέστη στην εκτέλεση. Οι εικόνες δείχνουν πρώτα τη σκάλα που οδηγεί στην αγχόνη, μια μεταλλική κατασκευή αρκετά μέτρα πάνω από το έδαφος. Η αίθουσα είναι εμφανώς πολύ μικρή για τον αριθμό των παρισταμένων. Ο Σαντάμ βαδίζει προς την καταπακτή, με μια θηλιά περασμένη στο λαιμό. Ανάβουν κάποια φλας φωτογραφικών μηχανών, ενώ ένας δήμιος σφίγγει τη θηλιά. Ο Σαντάμ φαίνεται απίστευτα ήρεμος. Κάποιοι φωνάζουν "Μοκτάντα, Μοκτάντα, Μοκτάντα!", ενώ ένας άνδρας φωνάζει "Ζήτω ο Μοχάμεντ Μπακέρ!", το όνομα του πατέρα του Μοκτάντα Σαντρ.

    Ο Σαντάμ κοιτάζει αιφνιδιασμένος, σχεδόν ενοχλημένος, προς τη μεριά αυτών που φωνάζουν. Ύστερα απαγγέλλει την τελευταία προσευχή, ενώ τα φλας αρχίζουν και πάλι να ανάβουν. Η καταπακτή θα ανοίξει πριν ολοκληρώσει την προσευχή του, ο Σαντάμ πέφτει στο κενό, ακολουθούν μερικά δευτερόλεπτα σύγχυσης, η εικόνα επικεντρώνεται στο κεφάλι του απαγχονισμένου. Ο Σαντάμ είναι νεκρός, αλλά τα μάτια του είναι ακόμη ανοιχτά. Κάποιος από το πλήθος φωνάζει: "Ο τύραννος έπεσε, να είναι καταραμένος". ’λλοι προσεύχονται. "Να μείνει κρεμασμένος για οκτώ λεπτά, να μην τον κατεβάσει κανείς", λέει κάποιος άλλος.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 31 December 2006 - 17:51:01 UTC