Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αρχίζει η έξοδος
  • [02] Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά
  • [03] Ομαλή μετασεισμική εξέλιξη
  • [04] Κατηγορίες για τους φόνους
  • [05] Τοπίο στην ομίχλη το Χήθροου
  • [06] Απειλείται η Σόνια Γκάντι
  • [07] Κόντρα για το ράντισμα της κόκας
  • [08] Πλημμύρες και νεκροί στη Μαλαισία
  • [09] Η μοίρα μαχόμενων και αμάχων
  • [10] "Εφιάλτης" μία νέα πανδημία γρίπης

    [01] Κοινωνία

    Αρχίζει η έξοδος

    22/12/2006 11:10:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με χειμωνιάτικο καιρό αρχίζει σήμερα η έξοδος απο τα αστικά κέντρα ενόψει των Χριστουγέννων, ενώ, η Τροχαία έχει ήδη λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ομαλή κίνηση των οχημάτων. Εξάλλου, χωρίς προβλήματα αναμένεται να πραγματοποιηθούν σήμερα τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ, παρά την 24ωρη απεργία των οδηγών, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία τους είναι και ιδιοκτήτες των λεωφορείων, οι οποίοι δεν απεργούν. Κύρια χαρακτηριστικά του σημερινού καιρού είναι οι νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά τοπικές χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στα οχήματα που κινούνται στον επαρχιακό δρόμο Φλώρινας-Καστοριάς, μέσω Βιτσίου, από το 20ο μέχρι το 30ο χιλιόμετρο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Αλλάζει" ο καιρός

    [02] Κοινωνία

    Αυξάνεται η προσέλευση των καταναλωτών

    Εντείνονται οι έλεγχοι στην αγορά

    22/12/2006 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεργεία του Υπ. Ανάπτυξης και του ΕΦΕΤ διενεργούν ελέγχους από νωρίς το πρωί στη Βαρβάκειο, όπου ήδη έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις που αφορούν κυρίως ελληνοποιήσεις κρεάτων εισαγωγής. Σταδιακά αυξάνεται η προσέλευση, αν και αρκετοί καταναλωτές περιμένουν να κατέβουν για ψώνια την τελευταία ημέρα, εκτιμώντας ότι οι κρεοπώλες θα ρίξουν τις τιμές για να διαθέσουν τις ποσότητες που βρίσκονται στα ψυγεία τους. Οι τιμές που διαμορφώνονται σήμερα είναι: Στις γαλοπούλες (ιταλικές η γαλλικές) 4,5 έως 6 ευρώ το κιλό, και 7,5 με 9,5 οι ελληνικές. Τα κοτόπουλα πωλούνται 2,2 έως 3 ευρώ το κιλό. Αρνάκι γάλακτος 7 με 9 ευρώ το κιλό, κατσικάκι 8 με 9,5 το κιλό, ενώ στα οπωροκηπευτικά οι τιμές είναι λίγο ανεβασμένες σε σχέση με χθες. Παράλληλα σοκάρουν τα αποτελέσματα των ελέγχων στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Στο μεταξύ, σωρεία παραβάσεων σε κρεοπωλεία της Βαρβακείου εντόπισαν οι ελεγκτές της Νομαρχίας Αθηνών. Χθες στη Δραπετσώνα σφραγίστηκε μια αποθήκη τροφίμων όπου εντοπίστηκαν ληγμένα και αλλοιωμένα προϊόντα, στοιβαγμένα σε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής.

    Νωρίς το πρωί ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου επισκέφθηκε την Αγορά του Ρέντη και συναντήθηκε με εμπόρους, ενημερώθηκε για την κατάσταση στην αγορά και διαπίστωσε πλήρη επάρκεια προϊόντων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποθήκη - "τρώγλη"

    [03] Κοινωνία

    Στην περιοχή των Βορείων Σποράδων

    Ομαλή μετασεισμική εξέλιξη

    22/12/2006 9:55:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Ομαλά εξελίσσεται η μετασεισμική ακολουθία στην περιοχή των Βορείων Σποράδων όπου μετά τον χθεσινοβραδυνό ισχυρό χθεσινό σεισμό, μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, στη διάρκεια της νύχτας ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί. Συγκεκριμένα, από το τηλεμετρικό σεισμολογικό δίκτυο του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του ΑΠΘ καταγράφηκαν μέχρι τις 9 σήμερα το πρωί εκατό περίπου ασθενείς μετασεισμικές δονήσεις, ενώ οι σεισμολόγοι διαβεβαιώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν παρατηρείται σεισμική δραστηριότητα σε γειτονικά ρήγματα. «Όλες οι ενδείξεις μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε μια τυπική μετασεισμική ακολουθία, ενώ η δραστηριότητα εντοπίζεται στον ίδιο χώρο. Όμως, αυτές είναι οι πρώτες ενδείξεις και θα πρέπει να περάσουν τα πρώτα 24ωρα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα», δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο σεισμολόγος στο ΑΠΘ Μανώλης Σκορδίλης. Όπως έγινε γνωστό από τους σεισμολόγους του ΑΠΘ αρκετές ώρες πριν από τον κύριο σεισμό των 5,4 Ρίχτερ (που σημειώθηκε στις 8.30΄χθες το βράδυ) είχαν προηγηθεί αρκετές ασθενείς προσεισμικές δονήσεις από το σεισμογόνο χώρο, σε απόσταση 20 χιλιομέτρων βόρεια της Σκοπέλου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ισχυρός σεισμός στις Β. Σποράδες

    [04] Κόσμος

    Ελεύθερος ο άλλος ύποπτος

    Κατηγορίες για τους φόνους

    22/12/2006 8:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 22/12/2006 8:32:16 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Ενώπιον της Δικαιοσύνης αναμένεται να οδηγηθεί σήμερα ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου η βρετανική αστυνομία απήγγειλε κατηγορίες για τις δολοφονίες των πέντε ιερόδουλων στην ανατολική Αγγλία, σε διάστημα δύο μηνών. Συγκεκριμένα, ο 48χρονος Στίβεν Ράιτ κατηγορείται για τις δολοφονίες της Τζέμα Άνταμς, της Τάνια Νίκολ, της Ανέλι Άλντερτον, της Πόλα Κλένελ και της Ανέτ Νίκολς, των οποίων τα πτώματα βρέθηκαν γυμνά σε διάφορα σημεία γύρω από την πόλη του Ίπσουιτς, στην κομητεία του Σάφολκ.

    "Επαρκή στοιχεία"

    Όπως δήλωσε την Πέμπτη ο εισαγγελέας Μάικλ Κριμπ, αποφασίστηκε πως υπάρχουν επαρκή στοιχεία σε βάρος του Ράιτ, ο οποίος συνελήφθη την περασμένη Τρίτη, και δόθηκε η εντολή για την απαγγελία κατηγοριών. Παράλληλα, κάλεσε τα μέσα ενημέρωσης να αντιμετωπίσουν με προσοχή την υπόθεση.

    Ο δεύτερος άνδρας που ανακρίθηκε από την αστυνομία αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Σύμφωνα με τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, πρόκειται για τον 37χρονο Τομ Στίβενς, αλλά η αστυνομία δεν έχει δημοσιοποιήσει τα στοιχεία του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Man in court over Suffolk murders

    The Guardian: 'Accused has a right to a fair trial before a jury'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρατάθηκε η κράτηση του Στίβενς

    [05] Κόσμος

    Συνεχίζονται τα προβλήματα στις πτήσεις

    Τοπίο στην ομίχλη το Χήθροου

    22/12/2006 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεχίζονται τα σοβαρά προβλήματα στις αεροπορικές συγκοινωνίες της Βρετανίας. Χιλιάδες άνθρωποι που ταξιδεύουν από τη Βρετανία για τα Χριστούγεννα ήρθαν για μια ακόμα φορά αντιμέτωποι με το χάος και τις καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο του Χήθροου στο Λονδίνο εξαιτίας της πυκνής ομίχλης. "Δυστυχώς οι μετεωρολογικές συνθήκες σε όλη τη Βρετανία δεν φαίνεται να βελτιώνονται σε μεγάλο βαθμό", δήλωσε ο Τζεφ Ουάντ επικεφαλής των επίγειων επιχειρήσεων της British Airways, η οποία ακύρωσε σήμερα όλες τις εσωτερικές της πτήσεις. Αεροσκάφη Τζάμπο 747 έχουν δρομολογηθεί σε πτήσεις στην Ευρώπη σε μια προσπάθεια να περιοριστούν οι καθυστερήσεις. Την Πέμπτη ακυρώθηκαν 350 πτήσεις και το ίδιο αναμένεται να συμβεί και σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της εταιρίας ΒΑΑ που διαχειρίζεται το Χίθροου και άλλα έξι βρετανικά αεροδρόμια. "Είναι το πλέον πολυσύχναστο αεροδρόμιο του κόσμου, όμως έχουμε μόνο δύο διαδρόμους. Αν το συγκρίνεις με τους ανταγωνιστές μας στην Ευρώπη, η Φρανκφούρτη έχει τρεις, το Παρίσι τέσσερις και το Άμστερνταμ πέντε. Υπάρχουν βασικοί περιορισμοί στις δυνατότητές μας", τόνισε ο Σάιμον Μπόου μιλώντας στο BBC. Η British Airways αναγκάστηκε να μεταφέρει με λεωφορεία περισσότερους από 3.000 επιβάτες της σε προορισμούς μέσα στη Βρετανία τις τρεις προηγούμενες ημέρες.

    [06] Κόσμος

    Από παρακλάδι της Αλ Κάιντα

    Απειλείται η Σόνια Γκάντι

    22/12/2006 10:14:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Η Σόνια Γκάντι, πρόεδρος του Κόμματος του Κονγκρέσου στην Ινδία απειλείται με επίθεση ισλαμιστικής οργάνωσης που συνδέεται με την αλ Κάιντα, αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα Τάιμς της Ινδίας, επικαλούμενη προειδοποίηση του υπουργείου Εσωτερικών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο προειδοποίησε γραπτώς όλες τις αστυνομικές υπηρεσίες για πιθανή επίθεση εναντίον της Γκάντι, χήρας του τέως πρωθυπουργού της χώρας Ρατζίβ Γκάντι, ο οποίος δολοφονήθηκε το 1991, και ζήτησε να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας για την προστασία της. Η κ. Γκάντι, ιταλικής καταγωγής, μπορεί να δεχθεί επίθεση κατά τη διάρκεια προεκλογικής της ομιλίας στο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές, αλλά και στο Νέο Δελχί, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγορεί την οργάνωση Ενωμένο Μέτωπο Τζιχάντ ότι οργανώνει την επίθεση και πιστεύει πως η οργάνωση αυτή δημιουργήθηκε από την αλ Κάιντα με την υποστήριξη των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν. Τους τελευταίους έξι μήνες έχουν σημειωθεί στην Ινδία δύο πολύνεκρες βομβιστικές επίθέσεις, η πρώτη τον Ιούλιο στη Βομβάη με 186 νεκρούς και η δεύτερη τον Οκτώβριο στο Νέο Δελχί με 66 νεκρούς.

    [07] Κόσμος

    Μεταξύ Ισημερινού και Κολομβίας

    Κόντρα για το ράντισμα της κόκας

    22/12/2006 9:36:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κρίση στις σχέσεις Ισημερινού Κολομβίας. Ο νεοεκλεγείς αριστερός πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα ματαίωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Μπογκοτά, διαμαρτυρόμενος για την απόφαση της κολομβιανής κυβέρνησης να ξαναρχίσει το ράντισμα των φυτειών κόκας στα σύνορα των δύο χωρών. Η απόφαση της Κολομβίας να ξαναρχίσουν οι από αέρος ψεκασμοί των φυτειών κόκας προκάλεσε ένταση στις σχέσεις με τον Ισημερινό, ο οποίος ανακάλεσε τον πρεσβευτή του στη Μπογκοτά, ζητώντας να σταματήσει η χρήση του ζιζανιοκτόνου "γλυφοσέιτ", το οποίο είναι βλαβερό και για τους κατοίκους των περιοχών στα σύνορα των δύο χωρών. Ο Κορέα ανακοίνωσε την ματαίωση της επίσκεψή του από το Καράκας, όπου βρίσκεται για επαφές με τον πρόεδρο Ούγο Τσάβες, ο οποίος επίσης εκφράζει την αντίθεσή του στην εκστρατεία που ξεκίνησε η Κολομβία, με την υποστήριξη των ΗΠΑ, για την καταστροφή των φυτειών της κόκας. "Το ράντισμα με γλυφοσέιτ στα σύνορα Ισημερινού-Κολομβίας, που καταστρέφει νόμιμες φυτείες και πλήττει την υγεία των κατοίκων είναι μία εχθρική προσέγγιση του Ισημερινού", ανέφερε ο Κορέα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Καράκας. Ο Κολομβιανός πρόεδρος, Αλβάρο Ουρίμπε, είναι στρατηγικός σύμμαχος του Λευκού Οίκου στη Λατινική Αμερική, όπου ο Ούγο Τσάβες προσπαθεί να συγκροτήσει αντιαμερικανικό μέτωπο. Ο Ουρίμπε έχει λάβει βοήθεια πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ για να χρηματοδοτήσει την εκστρατεία εναντίον των αριστερών ανταρτών. Η κολομβιανή κυβέρνηση εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του Κορέα και πρότεινε να προγραμματιστεί επίσκεψη του Ουρίμπε στο Κίτο για να συζητηθεί η διαμάχη.

    [08] Κόσμος

    Οι χειρότερες του αιώνα

    Πλημμύρες και νεκροί στη Μαλαισία

    22/12/2006 9:04:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα θεομηνία έπληξηε τη ΝΑ. Ασία. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 60 χιλιάδες υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας πλημμυρών στο νότιο τμήμα της Μαλαισίας, που θεωρούνται οι χειρότερες των τελευταίων 100 χρόνων. Τα θύματα, ηλικίας από 28 έως 70 χρόνων, ήταν από την πολιτεία Τζοχόρ, που επλήγη περισσότερο από τις άλλες στο νότιο τμήμα της χώρας, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Star. Η Μετεωρολογική Υπηρεσία της Μαλαισίας έχει προειδοποιήσει τους πολίτες να βρίσκονται σε εγρήγορση λόγω των ασυνήθιστα υψηλών τιμών των βροχοπτώσεων αυτή τη χρονιά, ενώ οι αρμόδιες αρχές έχουν τεθεί σε ύψιστη επιφυλακή. Σύμφωνα με την εφημερίδα Star, τα περισσότερα καταστήματα στην πολιτεία Τζοχόρ έχουν μείνει χωρίς απαραίτητα αγαθά, αφού είναι δύσκολος ο ανεφοδιασμός τους και οι πολίτες σπεύδουν να κάνουν μεγάλες προμήθειες από το φόβο επιδείνωσης της κατάστασης. Τα επίπεδα των νερών στις περισσότερες περιοχές της πολιτείας Τζοχόρ έχουν ήδη φτάσει τα δύο μέτρα πάνω από το φυσιολογικό, προκαλώντας ζημιές σε εγκαταστάσεις υποδομής και κατολισθήσεις. Λόγω των πλημμυρών έχουν διακοπεί τα δρομολόγια των σιδηροδρόμων στις περισσότερες περιοχές στο νότιο τμήμα της Μαλαισίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μαλαισία: Χιλιάδες άστεγοι λόγω των πλημμυρών

    [09] Ιράκ

    Θανάτων συνέχεια...

    Η μοίρα μαχόμενων και αμάχων

    22/12/2006 12:32:00 πμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη απήγγειλε κατηγορίες εναντίον συνολικά οκτώ πεζοναυτών για τη σφαγή 24 άμαχων, ανδρών γυναικών και παιδιών, στην πόλη Χαντίθα του δυτικού Ιράκ τον Νοέμβριο του 2005. Όπως ανακοινώθηκε από τον αμερικανικό στρατό, οι τέσσερις πεζοναύτες κατηγορούνται για φόνους ενώ οι υπόλοιποι βαρύνονται με άλλες κατηγορίες, όλες σχετιζόμενες με τα γεγονότα στη Χαντίθα, τα οποία ο πρωθυπουργός του Ιράκ, Νούρι αλ-Μάλικι, είχε χαρακτηρίσει "τρομερό έγκλημα".

    Οι συνήγοροι και οι οικογένειες των κατηγορουμένων είχαν επιβεβαιώσει νωρίτερα ότι οι δύο από αυτούς, ο λοχίας Φρανκ Βούτεριχ, 26 ετών, και ο δεκανέας Τζάστιν Σάρατ, 21 ετών, θα προσαχθούν σε στρατοδικείο του Καμπ Πέντλετον, στην Καλιφόρνια. Ο Βούτεριχ κατηγορείται ότι διέπραξε ο ίδιος 12 φόνους και διέταξε τους στρατιώτες του να σκοτώσουν άλλα έξι άτομα. Ο Σάρατ κατηγορείται για τρεις φόνους, όπως είπε ο πατέρας του που ήταν παρών στην ακρόαση.

    Πολλοί πεζοναύτες λέγεται ότι σκότωσαν εν ψυχρώ τουλάχιστον 24 άοπλους πολίτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, στις 19 Νοεμβρίου 2005, στην επιχείρηση που έγινε στη Χαντίθα, μια κοινότητα 260 χλμ. δυτικά της Βαγδάτης, σε αντίποινα για το θάνατο ενός συναδέλφου τους.

    [10] Υγεία

    "Εφιάλτης" μία νέα πανδημία γρίπης

    22/12/2006 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC

    Μία πανδημία γρίπης ίδιου εύρους με την ισπανική του 1918, θα στοίχιζε τη ζωή σε 51-81 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, με το 96% των θυμάτων να προέρχεται από τις αναπτυσσόμενες χώρες, όπως εκτιμά μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, την οποία δημοσιεύει η ιατρική επιθεώρηση The Lancet. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι μία νέα πανδημία ίσως βρίσκεται προ των πυλών, που ίσως προκληθεί από την γρίπη των πτηνών.

    Ωστόσο, μέχρι τώρα, έχουν καταγραφεί μόνο 258 περιπτώσεις ανθρώπων που νόσησαν από τον ιό H5N1. Αυτό που φοβούνται είναι μια πιθανή μετάλλαξη του ιού που θα τού επέτρεπε να μεταδοθεί γρήγορα και εύκολα μεταξύ των ανθρώπων.

    Θανατηφόρες πανδημίες γρίπης εμφανίζονται περίπου τρεις ή τέσσερις φορές κάθε 100 χρόνια. Στις αρχές του περασμένου αιώνα, η ισπανική γρίπη στοίχισε τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Flu 'could wipe out 62 million'

    Σχετικά Links:

    The Lancet


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 22 December 2006 - 9:51:24 UTC