Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-12-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα προς Άγκυρα
  • [02] Ανέλαβε ο Νίκος Αθανασάκης
  • [03] Ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές
  • [04] Στην Αθήνα ο Πρόντι
  • [05] Λιμάνι αναμονής
  • [06] Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο
  • [07] Συνδικαλιστική κρίση στην αστυνομία
  • [08] Τυροσαλάτα με ρινίσματα σιδήρου!
  • [09] Αποφυλακίζεται ο Γ. Μιχαλόπουλος
  • [10] Σε απομόνωση οι δύο κτηνοτρόφοι
  • [11] Στην Κίνα ο Τάσσος
  • [12] Φόβοι για νέο πραξικόπημα στα Φίτζι
  • [13] Σήμερα ο διάλογος για τις συντάξεις
  • [14] Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν
  • [15] Αϊτή: Αυξάνεται η ένταση
  • [16] Τραγωδία σε πυρκαγιά στο Σάσεξ
  • [17] Κρίσιμο 48ωρο για τον Πινοσέτ
  • [18] Επανεξελέγη ο Τσάβες
  • [19] Επιστρέφει στη ζούγκλα ο κομαντάτε Μάρκος
  • [20] Χειρότερα από εμφύλιος στο Ιράκ, λέει ο Ανάν
  • [21] Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου
  • [22] Στρατός στους δρόμους της Βηρυτού
  • [23] Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Δ.Όχθη
  • [24] Οι αποκρατικοποιήσεις για το 2007
  • [25] Διάλογος για τις συντάξεις
  • [26] Οι άξονες του νέου φορολογικού
  • [27] Διορθώνει το πετρέλαιο
  • [28] Γρουσούζικη για τον Παναθηναϊκό η 13η αγωνιστική
  • [29] ΝΒΑ-Σπουδαία νίκη η Ατλάντα
  • [30] Πολυθρόνα για…δύο
  • [31] Δύο Ελληνες "χρυσοί"
  • [32] Πόλο: Δύο νίκες και μία ήττα στην Ευρώπη
  • [33] Νέα γκέλα της Μίλαν
  • [34] Μια ανάσα τις χωρίζει
  • [35] Φουλάρει για Τσάμπιονς Λιγκ η Έβερτον
  • [36] Ασταμάτητη
  • [37] Έπιασε κορυφή η Βέρντερ
  • [38] Το πρόγραμμα της ψηφιακής ΕΡΤ
  • [39] Ζήτησε την τιμωρία τους
  • [40] Εν αναμονή των ιατρικών εξετάσεων

    [01] Πολιτική

    Συνάντηση Καραμανλή-Πρόντι

    Μήνυμα προς Άγκυρα

    4/12/2006 3:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2006 6:59:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέο μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ιταλό ομόλογό του Ρομάνο Πρόντι. "Η Τουρκία δεν έχει αποδείξει έμπρακτα τη βούληση της να ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι η πρόοδος των ενταξιακών διαπραγματεύσεων συναρτάται με την πρόοδο εκπλήρωσης των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ" σημείωσε ο κ. Καραμανλής μόλις λίγες ημέρες πριν από την Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την Ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος. Ταυτόσημη θέση εξέφρασε και ο Ρομάνο Πρόντι, υπογραμμίζοντας πως "πρέπει να αφήσουμε την πόρτα ανοικτή και να καθορίσουμε ότι τα κριτήρια εισόδου είναι τα ίδια που ισχύουν για όλες τις υπόλοιπες χώρες". Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία των δύο χωρών, οι κ.κ. Καραμανλής και Πρόντι υπογράμμισαν ότι είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα, ενώ έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στη συνεργασία στον τομέα της ενέργεια υπογραμμίζοντας τη σημασία της.

    Η Ελλάδα στηρίζει τις προσπάθειες της Τουρκίας

    Ο Κ. Καραμανλής επεσήμανε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους εταίρους της για να διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο που αφορά την Τουρκία ενόψει της μη εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της. Και επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Ο Ρομάνο Πρόντι συμφώνησε με τις απόψεις του Έλληνα Πρωθυπουργού σημειώνοντας ότι ο αριθμός των κεφαλαίων της διαπραγμάτευσης που θα ανοίξουν ή θα κλείσουν είναι τεχνικής φύσεως ζήτημα για το οποίο θα αποφασίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. "Δεν θα κάνω μάχη για ένα ή περισσότερα κεφάλαια. Προτεραιότητά μας είναι να υπάρξει κάτι ισορροπημένο", ανέφερε ο κ. Πρόντι

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει σαφές μήνυμα στην Τουρκία, να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να ανοίξει τα λιμάνια της στα κυπριακά πλοία, ταυτοχρόνως όμως να μην διακοπούν οι ευρωτουρκικές διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη. Η υπουργός Εξωτερικών βρίσκεται στις Βρυξέλλες, καθώς θα συμμετάσχει σήμερα και αύριο στις εργασίες της ετήσιας Υπουργικής Συνόδου του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη.

    Το θέμα σχολίασε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, λέγοντας. "Βρισκόμαστε σε ένα στάδιο λεπτών διαβουλεύσεων που θα κορυφωθούν, είτε στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε στο Συμβούλιο Κορυφής", είπε και επανέλαβε τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Τουρκία αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση.

    "Ο χρόνος έχει εξαντληθεί και οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν" σχολίασε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της συνάντησης που είχε αργότερα με τον κ. Πρόντι.

    Αριστη διμερής συνεργασία στον ενεργειακό τομέα

    Σε ό,τι αφορά τη συνεργασία Ελλάδας-Ιταλίας, οι κ.κ. Καραμανλής και Πρόντι υπογράμμισαν ότι είναι άριστη σε όλα τα επίπεδα, ενώ ο Ιταλός πρωθυπουργός μίλησε για κοινές δράσεις στην ενέργεια και τις μεταφορές στην περιοχή της βαλκανικής, αλλά και στον τομέα του τουρισμού, στην πώληση ενός "μεσογειακού πακέτου", που δεν θα αφορά μόνο στην θάλασσα αλλά και στην κοινή ιστορία και τον πολιτισμό των δύο χωρών.

    Αναφερόμενος στον ελληνοϊταλικό αγωγό φυσικού αερίου ο Πρωθυπουργός τόνισε πως η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον έχει χαρακτηρίσει ως έργο υψίστης σημασίας. Ο Ρομάνο Πρόντι δήλωσε ικανοποιημένος από τη συνεργασία Ιταλίας και Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, τόνισε πως ο αγωγός καθιστά σημαντικό παράγοντα την Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα διαφοροποιεί τις προμήθειες από τους παραδοσιακούς προμηθευτές, που είναι η Ρωσία και η Αλγερία. Ο κ. Πρόντι εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί και έκανε ιδιαίτερη αναφορά και στη συνεργασία για την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος.

    Οι δύο άνδρες αμέσως μετά την κοινή συνέντευξη τύπου τέλεσαν από κοινού τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα "Μύθοι και Αρχέτυπα στην Μεσόγειο ", στο Βυζαντινό Μουσείο.

    Το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός είχε συνάντηση και με τον πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Ρ. Πρόντι εξέφρασε την ανησυχία του για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή ενώ ο Γ. Παπανδρέου σημείωσε ότι θα αναληφθούν και από κοινού πρωτοβουλίες στα πλαίσια της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Στα ζητήματα των Δυτικών Βαλκανίων οι δύο άνδρες συμφώνησαν στην αναγκαιότητα σύνδεσης των Δυτικών Βαλκανίων και των λύσεων στα προβλήματα της περιοχής με την ευρωπαϊκή πορεία.

    Το απόγευμα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Ιταλικό μορφωτικό Ινστιτούτο όπου θα έχει συνάντηση με Ιταλούς επιχειρηματίες. Στη συνάντηση θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα ο Πρόντι

    [02] Πολιτική

    Νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ

    Ανέλαβε ο Νίκος Αθανασάκης

    4/12/2006 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τα νέα του καθήκοντα από την απερχόμενη Γραμματέα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου παρέλαβε σήμερα το μεσημέρι ο Νίκος Αθανασάκης, σε ειδική τελετή στα γραφεία της Χαριλάου Τρικούπη. Όπως δήλωσε ο νέος Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, "πάνω στην δουλειά που έκανε η Μαριλίζα πάμε για να προχωρήσουμε παραπέρα την προγραμματική πολιτική και οργανωτική μας δουλειά με ένα στόχο, την νίκη στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν αυτές». Τόνισε ότι επιθυμία όλων είναι να φανούν γρήγορα τα αποτελέσματα της δουλειάς τους, σημειώνοντας πως "απέναντί μας έχουμε μια κυβέρνηση που κάθε μέρα πλήττει τους πολλούς και ευνοεί τους λίγους και ημέτερους, κάθε μέρα οδηγεί την χώρα προς τα πίσω" και πρόσθεσε ότι "είναι ευθύνη όλων μας, απ όποια θέση κι αν έχουμε, να δώσουμε αυτόν τον αγώνα νικηφόρα». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Νίκος Αθανασάκης δήλωσε ότι πρώτη του προτεραιότητα ως γραμματέα είναι να ενημερωθεί σωστά και «να πιάσουμε το νήμα για να προχωρήσουμε παρά πέρα την δουλειά που έχουμε να κάνουμε». Ευχαρίστησε την κα Ξενογιαννακοπούλου για την δουλειά της «σε μια κρίσιμη περίοδο, όπως ήταν το διάστημα από τις εκλογές του 2004 μέχρι τώρα» κι εκείνη τον διαβεβαίωσε ότι θα έχει την στήριξη όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ στην νέα προσπάθεια που αναλαμβάνει.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές

    [03] Πολιτική

    Ολοκληρώθηκαν οι αλλαγές

    4/12/2006 8:38:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μετά την εκλογή του νέου γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου το ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε απόψε τις αλλαγές στα καθοδηγητικά του όργανα. Με γραπτή δήλωση του Γιώργου Παπανδρέου ορίστηκε το 12μελές Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο που θα αποτελέσει την σκιώδη Κυβέρνηση, και το οποίο θα αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο του Κινήματος. Το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο θα φέρει το κύριο βάρος της αντιπολιτευτικής δραστηριότητας του ΠΑΣΟΚ στο διάστημα που μεσολαβεί ως τις εθνικές εκλογές ενώ ορίστηκε και ο νέος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος. Ανακοινώθηκε επίσης η Επιτροπή που θα έχει την ευθύνη του προγραμματικού συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ. Εκπρόσωπος Τύπου, όπως αναμενόταν, ορίζεται ο Πέτρος Ευθυμίου, ενώ το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο απαρτίζουν:

    Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας: Δημήτρης Ρέππας Εξωτερικών και Άμυνας: Θεόδωρος Πάγκαλος Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης: Ευάγγελος Βενιζέλος Οικονομίας και Οικονομικών: Βάσω Παπανδρέου Υγείας και Πρόνοιας: Χρήστος Πρωτόπαππας Παιδείας: Μιχάλης Χρυσοχοϊδης Πολιτισμού, Αθλητισμού και ΜΜΕ: Τηλέμαχος Χυτήρης Ανάπτυξης Τουρισμού και Ναυτιλίας: Χρήστος Παπουτσής Δημοσίων Έργων και Περιβάλλοντος: Ανδρέας Λοβέρδος Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης: Μαρία Δαμανάκη Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών: Ντίνος Ρόβλιας Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αργύρης Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Αλέκος Παπαδόπουλος

    Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι ορίζονται: οι Χάρης Καστανίδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου και Γιώργος Φλωρίδης.

    Τέλος, η σύνθεση της Επιτροπής Προγράμματος έχει ως εξής:

    Υπεύθυνη: Άννα Διαμαντοπούλου Βιώσιμη Ανάπτυξη: Μίμης Ανδρουλάκης Φορολογική Πολιτική - Αναδιανομή: Δημήτρης Γεωργακόπουλος Πολίτης - Καταναλωτής: Τόνια Αντωνίου Νέο Κράτος Πρόνοιας και Απασχόλησης: Ροβέρτος Σπυρόπουλος Κοινωνία της Γνώσης και της Καινοτομίας: Νίκος Χριστοδουλάκης Υγεία και Πρόληψη: Έκτορας Νασιώκας Οικογένεια και Δικαιώματα Παιδιού: Εύη Χριστοφιλοπούλου Νέο Μοντέλο Διακυβέρνησης: Σταύρος Μπένος Κοινωνία Πολιτών - Δικαιώματα: Μαριλένα Κοππά Νέα Ύπαιθρος: Φώτης Χατζημιχάλης Νέα Πόλη: Νάσος Αλευράς Νησιά και Νησιωτική Πολιτική: Παναγιώτης Ρήγας Ποιότητα Ζωής: Ροδούλα Ζήση Ελλάδα και Ελληνισμός στην Παγκόσμια Κοινωνία: Γιάννης Μαγκριώτης

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σαρωτικές αλλαγές

    [04] Πολιτική

    Συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγέσία

    Στην Αθήνα ο Πρόντι

    4/12/2006 8:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2006 4:12:54 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Οι διμερείς σχέσεις, τα ενεργειακά, οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχουν στις 12.30 ο Πρωθυπουργός και ο Ιταλός ομόλογός του Ρομάνο Πρόντι, ο οποίος έφθασε ήδη στην Αθήνα. Αυτή την ώρα ο Ιταλός Πρωθυπουργός βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου , καθώς έληξε η συνάντηση με τον Κάρολο Παπούλια που διήρκεσε περίπου μισή ώρα. Αργά το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Οι συνομιλίες των κ.κ.Πρόντι και Καραμανλή θα επικεντρωθούν σε διμερή θέματα, αλλά και σ αυτά της ευρύτερης περιοχής. Σε δηλώσεις ο κ. Πρόντι χαρακτήρισε εξαιρετικές τις σχέσεις των δύο χωρών και υπογράμμισε ότι "υπάρχει ταυτότητα αντιλήψεων και κοινά συμφέροντα ειδικά στα Βαλκάνια και τη Μεσόγειο, περιοχές άμεσης συνεργασίας". Ο Ιταλός Πρωθυπουργός δίνει έμφαση στην αξιοποίηση της μεσογειακής διάστασης της Ε.Ε. που πρέπει να επιτευχθεί με τη στενή συνεργασία όλων των ευρωπαίων εταίρωνμ ενώ τόνισε πως είναι απαραίτητη η συνεργασία στην ενέργεια, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον αγωγό φυσικού αερίου Ελλάδας Ιταλίας.

    Όσον αφορά το Κόσοβο ο Ιταλός Πρωθυπουργός υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες του απεσταλμένου του ΟΗΕ Μάρτι. Αχτισαάρι. Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας δήλωσε ότι "όταν υπάρχουν προβλήματα, πρέπει και είναι αναγκαίος ο διάλογος. Η Ιταλία υποστηρίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αναγνωρίζει τα πρόβλημα, δηλαδή τη μη τήρηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, αλλά ταυτόχρονα αφήνει ανοιχτή την πόρτα στις διαπραγματεύσεις, δηλαδή μπορεί να συνεχιστούν, έστω και με ένα διαφορετικό ρυθμό".

    [05] Κοινωνία

    Σε κινητοποιήσεις οι λιμενεργατες για 4η εβδομάδα

    Λιμάνι αναμονής

    4/12/2006 5:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ουρά που φτάνει τα οκτώ χιλιόμετρα εξακολουθούν να σχηματίζουν οι νταλίκες στο Πέραμα, καθώς συνεχίζεται η λευκή απεργία των λιμενεργατών, που απέχουν από υπερωρίες και την εργασία του Σαββατοκύριακου. Εγκλωβισμένα στο τελωνείο, παραμένουν περισσότερα από 3.000 κοντέϊνερς, ενώ σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες φορτηγών, μεταφέρονται πολύ λίγα. Διάφορα εισαγόμενα είδη όπως καφές, ρύζι, όσπρια, ζυμαρικά διακινούνται με αργούς ρυθμούς προς την αγορά με αποτέλεσμα έμποροι και καταστηματάρχες να προειδοποιούν ότι εάν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, σε λίγες μέρες τα συγκεκριμένα προϊόντα θα έχουν εξαφανιστεί από τα ράφια. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι λιμενεργάτες αποφάσισαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους για 4η εβδομάδα.

    Στο θέμα αναφέρθηκε πάλι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος ο οποίος υπογράμμισε ότι έχει διαπιστωθεί η ανάγκη για ακόμη καλύτερη λειτουργία των λιμανιών και σημείωσε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης αποσκοπεί στο να τριπλασιαστεί ή και να πενταπλασιαστεί ο όγκος των κοντέϊνερς που θα διακινούνται από τα δύο μεγάλα λιμάνια, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, σημείωσε πως ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τους ενδιαφερομένους, ώστε η πρόθεση της κυβέρνησης να γίνει πράξη.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου επεσήμανε ότι από την κυβερνητική απόφαση τραυματίζει καίρια την οικονομία και επωφελούνται ανταγωνιστικά γειτονικές χώρες και κάλεσε τον Μανώλη Κεφαλογιάννη να αναστείλει την προκήρυξη εκχώρησης σε ιδιώτες. "Το ΠΑΣΟΚ λέει κατηγορηματικά "όχι" στο ξεπούλημα που επιχειρεί η ΝΔ στα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της χώρας με τρόπο αδιαφανή, που υποκρύπτει ανειλημμένες δεσμεύσεις του κ. Μ. Κεφαλογιάννη", δήλωσε ο Πέτρος Ευθυμίου.

    Ο ΣΥΝ δια στόματος Π. Λαφαζάνης έκανε λόγο για απαράδεκτη μεθόδευση εκποίησης των πιο κερδοφόρων και σύγχρονων υπηρεσιών και υποδομών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ που θα έχει τραγικές συνέπειες στην απασχόληση και τις εργασιακές, ενώ οι νέοι εργαζόμενοι θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις πραγματικού "δουλεμπορίου".

    Για τις εξελίξεις συγκαλείται απόψε έκτακτη σύσκεψη στη Νομαρχία Πειραιά με τη συμμετοχή όλων των φορέων, προκειμένου να δοθεί λύση στο αδιέξοδο.

    Την ίδια στιγμή με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομίας, Τουριστικής Ανάπτυξης και Ναυτιλίας, εγκρίθηκε η κατασκευή μιας ακόμη μαρίνας. Πρόκειται για το τουριστικό λιμάνι Ηρακλείου Κρήτης, ένα έργο πνοής για την περιοχή. Η σχετική τροπολογία προβλέπει την παραχώρηση της παράκτιας περιοχής στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου, ο οποίος θα αναλάβει την εκτέλεση και διαχείριση του έργου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενταση στα λιμάνια

    Ουρές στο λιμάνι Ικονίου

    [06] Κοινωνία

    Απεργούν οι υπάλληλοι ασφαλείας

    Καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο

    4/12/2006 11:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Καθυστερήσεις που φθάνουν και τη μιάμιση ώρα, παρατηρούνται και στις σημερινές πτήσεις από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος εξαιτίας της απεργίας των υπαλλήλων ασφαλείας, στα σημεία ελέγχου χειραποσκευών και επιβατών. Η κατάσταση αυτή ξεκίνησε από χθες Κυριακή, καθώς όπως αναφέρουν, οι εργαζόμενοι στη συγκεκριμένη υπηρεσία, αντιμετωπίζουν προβλήματα με την ιδιωτική εταιρία φύλαξης, που έχει αναλάβει τον έλεγχο ασφαλείας. Οι καθυστερήσεις στις απογειώσεις αεροσκαφών, οφείλονται στο ότι ο έλεγχος γίνεται με προσωπικό ασφαλείας, με αποτέλεσμα οι επιβάτες να σχηματίζουν ουρές. Σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν από το πρωί παρατηρήθηκαν καθυστερήσεις σε τουλάχιστον 60 πτήσεις. Από την πλευρά του Αεροδρομίου καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση.

    [07] Κοινωνία

    Συνδικαλιστική κρίση στην αστυνομία

    4/12/2006 7:32:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η διαγραφή της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, από τα μητρώα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, οφείλεται κυρίως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας κ. Κυριαζίδη, στη νοθεία που παρατηρήθηκε, κατά τις αρχαιρεσίες της Ένωσης τον περασμένο Απρίλιο. Στην απόφαση για διαγραφή, συνέβαλε και η άρνηση των οργάνων της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής, να επιβάλει πειθαρχικά μέτρα, σε βάρος του αντιπροέδρου της, για προκλητικές δηλώσεις, σχετικά με τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή.

    Παραίτηση Μπαλάσκα

    Οι παρατυπίες στην εκλογή των αντιπροσώπων της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, ήταν η βασική αιτία της διαγραφής της Ένωσης από τα μητρώα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

    Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής ισχυρίζεται πως δεν υπήρξε νοθεία αλλά κάποια λάθη στα πρακτικά των εκλογών τα οποία διορθώθηκαν πριν από δέκα ημέρες και παραδόθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας, ώστε να γνωρίζει τους αντιπροσώπους της Ένωσης στο 17ο Τακτικό Συνέδριο που θα γίνει σε ξενοδοχείο της Βουλιαγμένης.

    Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Δημήτρης Κυριαζίδης, υποστήριξε πως η Ένωση εκτός των άλλων δεν διέγραψε τον αντιπρόσωπό της στην Ομοσπονδία Σταύρο Μπαλάσκα για της προκλητικές δηλώσεις που έκανε στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    Αντιθέτως όμως η Ένωση, υποστήριξε ότι ο κ. Μπαλάσκας ζήτησε δημόσια συγνώμη από όλα τα πρόσωπα που συκοφάντησε και υπέβαλε την παραίτησή του στην Ομοσπονδία για λόγους ευθιξίας.

    Η παραίτησή του, έφτασε σήμερα στα χέρια του κ. Κυριάζίδη, αλλά και πάλι δεν δεν άλλαξε το σκηνικό της διαγραφής. Η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες όπου αναμένεται να προσφύγει η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής.

    [08] Κοινωνία

    Επικίνδυνα προϊόντα

    Τυροσαλάτα με ρινίσματα σιδήρου!

    4/12/2006 7:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανακαλείται από την ελληνική αγορά, με εντολή του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων και από την εταιρεία "Αμβροσία Ε.Π.Ε." (με έδρα Θεσσαλονίκη) τυροσαλάτα, στην οποία εντοπίστηκαν ρινίσματα μετάλλου.

    Από τον μέχρι τώρα έλεγχο προκύπτει ότι πρόκειται για τυροσαλάτα, με την εμπορική ονομασία "Salvis", με κωδικούς παρτίδας 1311, 1711, 2011, 2411, 241101, 241102, 241103, 241104, 241105, 241106, 241107, 241108, 2711, 271101, 271102, 271103, 271104, 271105, 271106, 271107, 271108 και 271109, σε συσκευασίες των 450 γρ. σε πλαστικό περιέκτη.

    Το προϊόν διακινήθηκε μέσω της αλυσίδας σούπερ μάρκετ "LIDL", που προέβη σε άμεση απόσυρση της τυροσαλάτας. Επίσης, για προληπτικούς λόγους, απέσυρε από τα ράφια των καταστημάτων της και άλλα προϊόντα με τους ίδιους κωδικούς παρτίδας.

    Συγκεκριμένα πρόκειται για: - Μελιτζανοσαλάτα Salvis σε συσκευασία των 450 γρ. σε πλαστικό περιέκτη - Τζατζίκι Salvis σε συσκευασία των 450 γρ. σε πλαστικό περιέκτη - Ρώσικη σαλάτα Salvis σε συσκευασία των 450 γρ. σε πλαστικό περιέκτη - Ταραμοσαλάτα Salvis σε συσκευασία των 450 γρ. σε πλαστικό περιέκτη

    Κλιμάκιο του ΕΦΕΤ έχει ήδη μεταβεί στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης "Αμβροσία" και ο έλεγχος βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα, να μην τα καταναλώσουν.

    Επίσης δόθηκε εντολή για απόσυρση από την ελληνική αγορά της μάσκας ματιών της μάρκας Fresh Line με την ονομασία Eye Mask Potato (μάσκα ματιών με πατάτα), με κωδικό νούμερο 01176. Το γεγονός ανακοινώθηκε και μέσω του Συστήματος Ταχείας Ανταλλαγής Πληροφοριών (RAPEX) της ΕΕ επειδή το προϊόν δεν ανταποκρίνεται στην ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Καλλυντικά. Ο λόγος είναι ότι ενέχει κίνδυνο λοίμωξης, καθώς περιέχει 5,8x104 - 5x106 cfu/g συνολικό αριθμό αερόβιων μικροοργανισμών, ενώ το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο είναι 100 cfu/g.

    Επίσης απαγορεύτηκε στην ελληνική αγορά η πώληση του παιχνιδιού "Super Air Sport Gun" (αριθμός μοντέλου: N° 203) με χώρα προέλευσης την Κίνα. Όπως επισημαίνεται στο RAPEX, η παραγωγή ακτινοβολίας από την πηγή λέιζερ έχει ισχύ 4.2mW, τη στιγμή που η πώληση όπλων με ισχύ πηγής λέιζερ πάνω από 1mW απαγορεύεται από την σχετική με τα προϊόντα με λέιζερ υπουργική απόφαση.

    Τέλος, κατασχέθηκαν από την ελληνική αγορά κινέζικοι αναπτήρες στιλέτο που εγκυμονούν κίνδυνο τραυματισμού και αμυχών για τον χρήστη, σε περίπτωση που πιέσει το κουμπί και απελευθερώσει την κρυμμένη λεπίδα, ενώ επιχειρεί να ανάψει τσιγάρο. Ο συγκεκριμένος αναπτήρας είναι παράλληλα και καμουφλαρισμένο μαχαίρι, γεγονός που δεν επιτρέπεται στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει ένδειξη για το πώς παράγεται η φλόγα.

    [09] Κοινωνία

    Για να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς

    Αποφυλακίζεται ο Γ. Μιχαλόπουλος

    4/12/2006 4:58:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκτή έγινε με πλειοψηφία τρία προς δύο από το Πενταμελές Εφετείο, η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής που έχει επιβληθεί στον εκδότη Γρηγόρη Μιχαλόπουλο.

    Ο κ. Μιχαλόπουλος που αποφυλακίζεται άμεσα, προσέφυγε στο Πενταμελές Εφετείο ζητώντας αναστολή εκτέλεσης της ποινής του προκειμένου να μπορέσει να μεταβεί στο Λονδίνο και να υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Το δικαστήριο του επέβαλε χρηματική εγγύηση 60 χιλιάδων ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εκδότης καταδικάστηκε τον περασμένο Ιούλιο σε κάθειρξη εννέα ετών για την υπόθεση εκβιασμού σε βάρος επιχειρηματιών, μεταξύ των οποίων ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος και η σύζυγός του.

    [10] Κοινωνία

    Στις φυλακές Ναυπλίου

    Σε απομόνωση οι δύο κτηνοτρόφοι

    4/12/2006 7:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις φυλακές Ναυπλίου κρατούνται οι δύο κτηνοτρόφοι, οι οποίοι φέρονται ως δράστες για τη δολοφονία των πέντε κυνηγών στα Καλύβια Αγρινίου. Ο διευθυντής των φυλακών δήλωσε ότι οι κατηγορούμενοι για λόγους ασφαλείας κρατούνται σε χωριστό χώρο από τους άλλους κρατούμενους, κάτι που ζήτησαν και οι ίδιοι. Προαυλίζονται μόνοι τους και δέχονται επισκεπτήριο χωριστά από τους άλλους. Στο μεταξύ, άλλοι τέσσερις κάλυκες εκτός από τους 12 που είχαν βρεθεί στον τόπο του μακελειού στο Αγρίνιο, εξετάστηκαν στα εργαστήρια της ασφάλειας και διαπιστώθηκε ότι προέρχονται απο την ίδια καραμπίνα.

    [11] Κόσμος

    Επίσημη επίσκεψη του Κύπριου Προέδρου

    Στην Κίνα ο Τάσσος

    4/12/2006 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, άρχισε σήμερα 5νθήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κίνα. Πρώτος σταθμός της επίσκεψής του η Σανγκάη όπου τον υποδέχθηκαν οι αρχές της πόλης. Σε προσφώνησή του, ο αντιδήμαρχος της Σανγκάης Φενκ Ουότσιγκ δήλωσε ότι είναι μεγάλη τιμή που ο Κύπριος πρόεδρος επέλεξε τη Σανγκάη ως πρώτο σταθμό της επίσκεψής του. Εξήρε επίσης τη μακροχρόνια σχέση φιλίας μεταξύ Κίνας και Κύπρου. Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος αφού τόνισε ότι η Κύπρος και η Κίνα έχουν παραδοσιακά στενούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, εξέφρασε την ελπίδα ότι η επίσκεψή του θα συμβάλει στην περαιτέρω σύσφιξη και ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Κύπριος πρόεδρος επεσήμανε ότι η Σανγκάη αποτελεί τον οικονομικό πνεύμονα της Κίνας. Αύριο, ο Κύπριος πρόεδρος, ο οποίος συνοδεύεται από τους υπουργούς Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή και Εμπορίου-Βιομηχανίας Αντώνη Μιχαηλίδη, θα μιλήσει σε σεμινάριο με θέμα "Κύπρος, ένα διεθνές επιχειρηματικό κέντρο". Ο πρόεδρος Τάσσος Παπαδόπουλος θα μεταβεί την Τετάρτη στο Πεκίνο, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, τον πρωθυπουργό Γουέν Τζιαμπάο και τον πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου Ου Τανγκουό.

    [12] Κόσμος

    Φόβοι για νέο πραξικόπημα στα Φίτζι

    4/12/2006 10:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πάνοπλοι στρατιώτες έστησαν οδοφράγματα στην πρωτεύουσα των Νησιών Φίτζι, Σούβα, όπου εκφράζονται φόβοι ότι εκδηλώθηκε άλλο ένα πραξικόπημα, το τέταρτο τα τελευταία 20 χρόνια. Οι στρατιώτες έχουν σταματήσει την κυκλοφορία σε κεντρικούς δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα, Σούβα και περικύκλωσαν την προεδρική κατοικία, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τους οποίους επικαλείται το Ρόιτερ. Ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων των Νησιών Φίτζι, Φρανκ Μπαϊνιμαράμα, είχε απειλήσει ότι θα ανέτρεπε την Κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Λαϊζένια Καράσε, την οποία κατηγόρησε για διαφθορά. Νωρίτερα, αυτόπτες μάρτυρες είχαν αναφέρει πως φορτηγά του στρατού μετέφεραν στρατιώτες από το κεντρικό στρατόπεδο της πόλης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Fiji army takes over police base

    [13] Κόσμος

    Στην Αυστραλία

    Σήμερα ο διάλογος για τις συντάξεις

    4/12/2006 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Αρχίζουν σήμερα στην Καμπέρα οι συνομιλίες για την αμοιβαία συμφωνία κοινωνικών ασφαλίσεων Αυστραλίας-Ελλάδας. Στις συνομιλίες που θα διαρκέσουν ολόκληρη την εβδομάδα, με τελικό στόχο την ολοκλήρωση της συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, την Ελλάδα αντιπροσωπεύει πολυμελής ομάδα εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας. Επικεφαλής της ομάδας θα είναι ο γενικός γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Δημοσθένης Μαμμωνάς. Η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει από την Αυστραλία στις 10 Δεκεμβρίου.

    [14] Κόσμος

    70 νεκροί Ταλιμπάν ο απολογισμός λέει η Isaf

    Σφοδρές συγκρούσεις στο Αφγανιστάν

    4/12/2006 10:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου 70 Ταλιμπάν σκοτώθηκαν χθες Κυριακή σε σφοδρές συγκρούσεις που διήρκεσαν τέσσερις ώρες, στην περιοχή Μούσα Κάλα, στο νότιο Αφγανιστάν σύμφωνα με ανακοίνωση της νατοϊκής στρατιωτικής δύναμης (Isaf). Ο αριθμός των νεκρών βασίζεται σε εκτιμήσεις των δυνάμεων που βρίσκονται στην περιοχή, διευκρίνισαν οι ίδιες πηγές. Η τοπική Αστυνομία ανακοίνωσε πως τέσσερις Ταλιμπάν σκοτώθηκαν στην επαρχία Χελμάντ τα ξημερώματα της Κυριακής. "Περίπου 70 ως 80 αντάρτες σκοτώθηκαν", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Isaf Λιούκ Κίτιγκ. Πολεμικά ελικόπτερα και ένα βομβαρδιστικό έσπευσαν να βοηθήσουν περίπολο της Isaf που δέχτηκε επίθεση μεγάλου αριθμού ανταρτών, πρόσθεσε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Κίτιγκ, οι συγκρούσεις σημειώθηκαν ανάμεσα στη Μούσα Κάλα και την Ναουζάντ. Κανένας στρατιώτης της ΝΑΤΟικής δύναμης δεν τραυματίστηκε. Στο μεταξύ ανίκανη και κακοδιοικούμενη χαρακτηρίζει την αφγανική Αστυνομία, η οποία δημιουργήθηκε από τις ΗΠΑ μετά από την ανατροπή των Ταλιμπάν, αμερικανική κυβερνητική έκθεση που συντάχθηκε τον περασμένο μήνα από τους γενικούς επιθεωρητές των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας και δημοσιεύεται σήμερα στους New York Times. Σύμφωνα με την έκθεση, η οποία έχει αποσταλεί στο Κογκρέσο, τα στελέχη που εφάρμοσαν το πρόγραμμα εκπαίδευσης απέτυχαν να οργανώσουν μία Αστυνομία που να λειτουργεί στην χώρα, η οποία μαστίζεται από έναν εμφύλιο πόλεμο. Ως παράδειγμα αναφέρεται το ότι εκατοντάδες αστυνομικά οχήματα εκλάπησαν, ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικές μονάδες παραμένουν χωρίς εξοπλισμό.

    Το πρόγραμμα εκπαίδευσης κόστισε περίπου 1,1 δισ. δολάρια ενώ η λειτουργία της αφγανικής Αστυνομίας θα απαιτεί περίπου 600 εκ. δολάρια το χρόνο.

    Η έκθεση καταλογίζει στην αστυνομία αδυναμία να εκτελέσει απλές λειτουργίες για την επιβολή του νόμου και διαρκή έλλειψη ενός αποτελεσματικού προγράμματος εκπαίδευσης σε δράση.

    Η αφγανική Αστυνομία έχει κατηγορηθεί και στο παρελθόν ότι υστερεί στα θέματα εκπαίδευσης σε σχέση με το στρατό της χώρας.

    [15] Κόσμος

    Δύο νεκροί κατά τη διάρκεια των εκλογών

    Αϊτή: Αυξάνεται η ένταση

    4/12/2006 9:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2006 2:19:44 μμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον δύο άτομα, μεταξύ αυτών κι ένας αστυνομικός, βρήκαν τον θάνατο χθες στην Αϊτή, όταν ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον εκλογικών κέντρων κατά τη διάρκεια των δημοτικών εκλογών. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας συνελήφθη ένας ύποπτος ο οποίος είχε στην κατοχή του όπλα και μία χειροβομβίδα. Στο μεταξύ μάρτυρας πυροβολισμών στην πόλη Λιμονάντ, υπήρξε ο βουλευτής Ιγκ Σελεστέν, ο οποίος τόνισε στον ραδιοφωνικό σταθμό Μετροπόλ πως ένας ψηφοφόρος έχασε τη ζωή του κι άλλοι δύο τραυματίσθηκαν. Τη στιγμή της δολοφονίας κατά την οποία ρίχνονταν και βόμβες μολότοφ, όπως υπογράμμισε ο βουλευτής, δεν βρίσκονταν στο σημείο, ούτε αστυνομικοί, ούτε κυανόκρανοι του ΟΗΕ. Σύμφωνα πάντως με πολλούς παρατηρητές σημειώθηκαν αρκετά βίαια επεισόδια μεταξύ υποστηρικτών του κυβερνώντος Μετώπου Λέσπουα και των Φάνμι Λαβαλάς, οπαδών του πρώην προέδρου Ζαν-Μπερτράν Αριστίντ. Εξάλλου σε άλλο επεισόδιο στο προάστιο Μαρτισάν στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς, ένας αστυνομικός βγαίνοντας από εκλογικό κέντρο δέχθηκε πολλαπλούς πυροβολισμούς.

    [16] Κόσμος

    Τραγωδία σε πυρκαγιά στο Σάσεξ

    4/12/2006 8:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2006 11:16:28 πμ)

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Δύο πυροσβέστες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά από μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χθες Κυριακή, σε αποθήκη βεγγαλικών στη νότια Αγγλία. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι 9 πυροσβέστες, δύο πολίτες και ένας αστυνομικός, σύμφωνα με ανακοίνωση αξιωματούχων. Οι εκρήξεις που προκάλεσε η φωτιά συνεχίζονταν επί ώρες στη αποθήκη που βρίσκεται κοντά στην πόλη Λιούις στο ανατολικό Σάσεξ. Η τοπική αστυνομία έχει αρχίσει έρευνες καθώς είναι άγνωστα μέχρι στιγμής τα αίτια που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Δεκάδες πυροσβέστες δίνουν μάχη για να ελέγξουν τις φλόγες, αλλά το έργο τους είναι εξαιρετικά δύσκολο, εξ αιτίας των συνεχών εκρήξεων.

    [17] Κόσμος

    Κρίσιμο 48ωρο για τον Πινοσέτ

    4/12/2006 8:50:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κρίσιμο θεωρείται το επόμενο 48ωρο για τον πρώην δικτάτορα της Χιλής Αουγούστο Πινοσέτ, ο οποίος νοσηλεύεται από χθες τα ξημερώματα στο στρατιωτικό νοσοκομείο του Σαντιάγο έπειτα από οξεία καρδιακή κρίση και πνευμονικό οίδημα, ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα ο επικεφαλής της ομάδος των καρδιολόγων που τον παρακολουθούν, Χουάν Ιγνάσιο Βεργάρα. Η κατάσταση του 91χρονου Πινοσέτ "είναι πάντοτε σοβαρή και θα παρακολουθήσουμε την εξέλιξή της στη διάρκεια των επόμενων 24, ή 48 ωρών, οι οποίες θα είναι κρίσιμες", τονίζει ο Βεργάρα στο τρίτο ιατρικό ανακοινωθέν για την υγεία του πρώην δικτάτορα. "Όλοι οι ασθενείς, που έχουν πρόβλημα με τη στεφανιαία και οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου διατρέχουν κίνδυνο θανάτου σε ποσοστό 15-20%" τόνισε ο ίδιος γιατρός. "Δεδομένης της κατάστασης της υγείας του στρατηγού Πινοσέτ, που είναι 91 ετών, μία χειρουργική επέμβαση θα ήταν άκρως επικίνδυνη και θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο», πρόσθεσε. Χθες το απόγευμα, η ιατρική ομάδα που τον φροντίζει επανεξέτασε τα αποτελέσματα της αγγειοπλαστικής επέμβασης για την διεύρυνση μίας "στενεμένης" αρτηρίας για να "επαναγγειωθεί το μυοκάρδιο", στην οποία είχε υποβληθεί το πρωί. Ο Αουγούστο Πινοσέτ έλαβε χθες το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) την τελευταία μετάληψη, όπως προβλέπεται για όσους βρίσκονται στο κατώφλι του θανάτου, ανακοίνωσε ο στρατηγός Γκιγιέρμο Γκάριν, εκπρόσωπος της οικογένειας του πρώην δικτάτορα. Το νοσοκομείο δήλωσε πως θα εκδώσει νέο ιατρικό ανακοινωθέν σήμερα στις 15.00, ώρα Ελλάδας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: More Pinochet surgery ruled out

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κρίσημη κατάσταση ο Πινοσέτ

    [18] Κόσμος

    Πανηγυρική νίκη στη Βενεζουέλα

    Επανεξελέγη ο Τσάβες

    4/12/2006 8:17:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Ο αριστερών αποκλίσεων πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες ανακοίνωσε σήμερα τα ξημερώματα τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, έπειτα από την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων που τον φέρουν να προηγείται με ποσοστό άνω του 61% .«Ζήτω η λαϊκή νίκη. Αυτή είναι μία μεγάλη νίκη για την επανάσταση, είναι μία νίκη για την ελπίδα, είναι μία νίκη για όλη τη Βενεζουέλα», τόνισε ο Τσάβες, μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του, που παραληρούσαν μπροστά από το προεδρικό μέγαρο. Σύμφωνα με τα ποσοστά που ανακοίνωσε η Εθνική Εφορευτική Επιτροπή κι αφορούν το 78,3% των καταμετρημένων ψήφων, ο Τσάβες συγκεντρώνει το 61,35%, ενώ ο αντίπαλός του Μανουέλ Ροσάλες, κυβερνήτης μίας πετρελαιοπαραγωγού επαρχίας, που υπό τη σημαία του ένωσε όλην την αντιπολίτευση, έπεται με το πενιχρό ποσοστό του 38,39%.

    Ο σοσιαλδημοκράτης διεκδικητής της προεδρίας στη Βενεζουέλα Μανουέλ Ροσάλες παραδέχθηκε σήμερα τα ξημερώματα την ήττα του. «Παραδεχόμεθα πως ηττηθήκαμε», τόνισε ο 53χρονος κυβερνήτης της πετρελαιοπαραγωγού επαρχίας Σούλια στην ομιλία του ενώπιον των οπαδών του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανοίγουν οι κάλπες στη Βενεζουέλα

    [19] Κόσμος

    Επιστρέφει στη ζούγκλα ο κομαντάτε Μάρκος

    4/12/2006 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έτοιμος να ξαναγυρίσει στην παρανομία, στη ζούγκλα Λακαντόν, αφού ταξίδευσε 45.000 χιλιόμετρα σ όλη την χώρα δηλώνει ο αρχηγός των Ζαπατίστας, υποδιοικητής Μάρκος, στην εφημερίδα Λα Χορνάδα. "Είδαμε την αρρώστια και εκεί βρήκαμε και το φάρμακο", γράφει ο αρχηγός του Στρατού της Εθνικής Απελευθέρωσης επικαλούμενος τα λόγια μιας ιθαγενούς ραραμούρι στα βουνά Ταραχουμάρα. Ο υποδιοικητής Μάρκος έφυγε από τη ζούγκλα Λακαντόν, στα σύνορα με τη Γουατεμάλα, στις αρχές Ιανουαρίου σε μία προσπάθεια να υποστηρίξει την αριστερά στις εκλογές του Ιουλίου, τις οποίες κέρδισε, όμως τελικά, με μικρή διαφορά ο συντηρητικός Φελίπε Καλντερόν. Η περιοδεία όμως ελάχιστα έγινε γνωστή.

    [20] Ιράκ

    Χειρότερα από εμφύλιος στο Ιράκ, λέει ο Ανάν

    4/12/2006 9:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2006 2:09:01 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε κατάσταση χειρότερη και από εμφύλιο πόλεμο βρίσκεται το Ιράκ σύμφωνα με το γ.γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ενώ όπως τονίζει σε συνέντευξή του που θα μεταδοθεί τη Δευτέρα από την τηλεόραση του BBC πολλοί άνθρωποι ζουν χειρότερα απ ό,τι επί Σαντάμ Χουσεΐν. Την ίδια ώρα στην Ουάσινγκτον ο Τζορτζ Μπους αναζητεί "διορθωτικές" παρεμβάσεις στην ιρακινή κρίση. "Όταν είχαμε τις συγκρούσεις στο Λίβανο και αλλού, κάναμε λόγο για εμφύλιο πόλεμο. Αυτό εδώ είναι πολύ χειρότερο", δηλώνει ο Ανάν ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του γενικού γραμματέα στις 31 Δεκεμβρίου. Στην ίδια συνέντευξη ο Αναν δηλώνει ότι συμφωνεί με τους Ιρακινούς που λένε ότι η ζωή είναι τώρα χειρότερη απ ό,τι ήταν με τον Σαντάμ. "Πιστεύω ότι έχουν δίκιο όσον αφορά τη ζωή του μέσου Ιρακινού", λέει ο γενικός γραμματέας στη δημοσιογράφο του BBC Λιζ Ντισέτ. "Εάν ήμουν ένας μέσος Ιρακινός θα έκανα κι εγώ προφανώς την ίδια σύγκριση - ότι τότε είχαν ένα δικτάτορα που ήταν βάναυσος, αλλά είχαν τους δρόμους τους, μπορούσαν να βγουν από τα σπίτια τους, τα παιδιά τους μπορούσαν να πηγαίνουν στο σχολείο και να γυρίζουν στο σπίτι χωρίς η μητέρα ή ο πατέρας να αναρωτιούνται θα ξαναδώ άραγε το παιδί μου;" προσθέτει. Ο Κόφι Αναν, ο οποίος επισημαίνει ότι η ιρακινή Κυβέρνηση δεν στάθηκε ικανή να θέσει υπό έλεγχο τη βία, έχει προτείνει τη διεξαγωγή διεθνούς διάσκεψης για το Ιράκ, αλλά η Βαγδάτη έχει απορρίψει την πρόταση. επισημαίνοντας ότι "χωρίς ασφάλεια δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα - ούτε ανάκαμψη, ούτε ανοικοδόμηση".

    Ο γ.γ. του ΟΗΕ χαρακτήρισε επίσης την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ, που έγινε χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ως "εξαιρετικά δύσκολη" για τον ίδιο, "διότι πραγματικά πίστευα ότι θα μπορούσαμε να σταματήσουμε τον πόλεμο".

    Κατά την εκτίμηση του Κόφι Ανάν, ο πόλεμος στο Ιράκ έχει προκαλέσει περισσότερο φόβο σ όλη τη Μέση Ανατολή. "Οι λαοί ανησυχούν. Ανησυχούν για το μέλλον, για την κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, ανησυχούν για την ένταση με το Ιράν, για το Ιράκ, το Λίβανο, την Παλαιστίνη, κάποιοι το διευρύνουν μέχρι το Αφγανιστάν".

    "Έτσι έχουμε μια πολύ ανησυχητική κατάσταση στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πρέπει να την αντιμετωπίσουμε στο σύνολό της, όχι ως μεμονωμένη σύγκρουση. Υπάρχει σύνδεση ανάμεσα σε αυτές τις κρίσεις".

    Ο Κόφι Άναν κάλεσε επίσης τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει το Ιράκ στην προσπάθεια σταθεροποίησης. "Προφανώς θα χρειαστούν βοήθεια, με δεδομένες τις δολοφονίες και την αντιπαλότητα", επισήμανε ο κ. Ανάν.

    Ψάχνουν διέξοδο

    Στο μεταξύ στην Ουάσινγκτον ο σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε θέματα εθνικής ασφαλείας Στίβεν Χάντλεϊ δήλωσε σήμερα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος αναζητεί "ένα νέο τρόπο να προχωρήσει στο Ιράκ" και ότι οι συστάσεις της επιτροπής Μπέικερ είναι ένα από τα στοιχεία του προβληματισμού του.

    Σύμφωνα με την "Ουάσινγκτον Ποστ" η Επιτροπή Μελετών για το Ιράκ, της οποίας προΐσταται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Μπέικερ, προτείνει την αποχώρηση ως τις αρχές του 2008 του μεγάλου μέρους των μάχιμων αμερικανικών δυνάμεων που είναι ανεπτυγμένες στο Ιράκ.

    Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Χάντλεϊ αναφέρθηκε επίσης στο υπόμνημα το οποίο υπέβαλε πριν παραιτηθεί ο πρώην υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ. Στο υπόμνημα αυτό ο Ράμσφελντ προτείνει μία "γερή αναπροσαρμογή" της ακολουθούμενης στρατηγικής στο Ιράκ, αποδεχόμενος ότι "αυτό που κάνουν σήμερα οι αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ δεν λειτουργεί ούτε αρκετά καλά ούτε αρκετά γρήγορα".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: UN chief tells of Iraq war sorrow

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ομολόγησε" την αποτυχία στο Ιράκ

    [21] Ιράκ

    Ενας πεζοναύτης νεκρός και τρεις αγνοούμενοι

    Συντριβή αμερικανικού ελικοπτέρου

    4/12/2006 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2006 3:10:55 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένας Αμερικανός πεζοναύτης σκοτώθηκε χθες Κυριακή στο Ιράκ, ενώ αγνοείται η τύχη άλλων τριών στρατιωτών, οι οποίοι επέβαιναν σε ελικόπτερο που κατέπεσε σε λίμνη στην επαρχία αλ-Άνμπαρ, που θεωρείται βασικός θύλακας του σουνιτικού αντάρτικου στη χώρα. Την είδηση δημοσιοποίησε σήμερα ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνοντας πως στο ελικόπτερο CH-46 Sea Knight του Σώματος των Πεζοναυτών επέβαιναν συνολικά 16 άτομα, επιβάτες και πλήρωμα, από τους οποίους διασώθηκαν οι 13. Ένας από τους διασωθέντες υπέκυψε στα τραύματα του λίγο αργότερα. Τη συντριβή είδαν αρκετοί κάτοικοι της Χαντίθα, που βρίσκεται 250 χλμ ΒΔ της Βαγδάτης, όμως δεν ήταν σε θέση να που εάν κατερρίφθη. Ο αμερικανικός στρατός, από την πλευρά του, δηλώνει πως "το περιστατικό αυτό δεν φαίνεται να είναι συνέπεια εχθρικής πράξης" και πως θα διεξαχθεί έρευνα, ενώ ανακοίνωσε επίσης τους θανάτους άλλων εννέα Αμερικανών στρατιωτικών στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου στο Ιράκ.

    [22] Μ. Ανατολή

    Τεθωρακισμένα στη συνοικία Κάσκας

    Στρατός στους δρόμους της Βηρυτού

    4/12/2006 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Κλιμακώνεται η ένταση στο Λίβανο, καθώς ο στρατός αναπτύχθηκε σήμερα το πρωί στους δρόμους της Βηρυτού, ειδικά στη συνοικία Κάσκας μια ημέρα μετά τις συγκρούσεις ανάμεσα σε υποστηρικτές της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν το θάνατο ενός ανθρώπου και τον τραυματισμό δώδεκα, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό. Περίπου τριάντα θωρακισμένα οχήματα ελέγχουν όλες τις προσβάσεις στη συνοικία Κάσκας, στη νότια Βηρυτό, τρία χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Στο μεταξύ, αυξάνονται οι διαδηλωτές που παραμένουν έξω από την έδρα της κυβέρνησης στη Βηρυτό όπου έχουν στήσει λευκές σκηνές πάνω από τις οποίες κυματίζουν σημαίες του Λιβάνου. Οι σκηνές αυτές ήταν εκατό και τώρα, μετά 48 ώρες, έχουν φτάσει τις 300. Οι οπαδοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται σε δύο πλατείες του κέντρου της πόλης. Στις σκηνές τους υπάρχουν και φωτογραφίες του σιίτη αρχηγού της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, του χριστιανού ηγέτη της αντιπολίτευσης στρατηγού Μισέλ Αούν και του προέδρου του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι. Η αντιπολίτευση υπό τη σιιτική Χεζμπολάχ έχει δηλώσει ότι θα παραμείνει στο κέντρο της πρωτεύουσας έως την παραίτηση του πρωθυπουργού Φουάντ Σινιόρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Βράζει" ο Λίβανος

    Λίβανος: Κατασκήνωσαν έξω από τη Βουλή!

    Διαδηλώσεις στη Βηρυτό

    [23] Μ. Ανατολή

    Συνελήφθησαν 15 Παλαιστίνιοι

    Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις στη Δ.Όχθη

    4/12/2006 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στη σύλληψη 15 Παλαιστινίων, καταζητούμενων για αντι-ισραηλινή δραστηριότητα, προχώρησε τα ξημερώματα στη Δυτική Όχθη ο ισραηλινός στρατός. Όπως ανακοίνωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος οι περισσότεροι από τους συλληφθέντες θεωρούνται ύποπτοι ότι ανήκουν στην ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς και οι υπόλοιποι στη Τζιχάντ ή στις ένοπλες ομάδες που συνδέονται με την Φατάχ. Χθες Κυριακή, δύο ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις απείλησαν πως θα επαναλάβουν μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τις επιθέσεις με πυραύλους από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον του Ισραήλ, αν η εκεχειρία που συμφωνήθηκε με το ισραηλινό κράτος δεν επεκταθεί και στη Δυτική Όχθη.

    [24] Οικονομία

    Δημοσιονομική εξυγίανση με ηπιότερους ρυθμούς

    Οι αποκρατικοποιήσεις για το 2007

    4/12/2006 4:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων για το 2007 ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας στο συνέδριο "Η ώρα της ελληνικής οικονομίας" που διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Ο κύριος Αλογοσκούφης, κατά την ομιλία του, αφού παρουσίασε τα αποτελέσματα των μέχρι τώρα μεταρρυθμίσεων που έχει εφαρμόσει η κυβέρνηση, τόνισε την αποφασιστικότητα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει με ένα "δεύτερο κύκλο" μεταρρυθμίσεων στη δεύτερη τετραετία, είπε ο Υπουργός, τονίζοντας πως για να γίνει αυτό χρειάζεται συνέπεια και υπευθυνότητα από όλους, "ώστε να μείνουν πίσω τα προβλήματα του παρελθόντος".

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε ακόμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα γίνονται μετά από ευρεία συναίνεση, ενώ αναφερόμενος στις βασικές κατευθύνσεις για τις αποκρατικοποιήσεις του 2007, είπε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι:

    Πρώτον, η περαιτέρω αποκρατικοποίηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της Αγροτικής Τράπεζας. Δεύτερον, η αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΤΕ. Τρίτον, η διάθεση της συμμετοχής του Δημοσίου στην Τράπεζα Αττικής και η πλήρης αποκρατικοποίηση του Καζίνου της Πάρνηθας.

    Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2007, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος.

    Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε ο Υπουργός μέχρι στιγμής στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, έχουν υποβληθεί 2.159 προτάσεις συνολικής προϋπολογιζόμενης δαπάνης 3,23 δισ. ευρώ, μέσω των οποίων αναμένεται να δημιουργηθούν 10.000 άμεσες νέες θέσεις εργασίας

    Τη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, θα ενημερώσει το απόγευμα ο υπουργός Οικονομίας αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι άξονες του νέου φορολογικού

    [25] Οικονομία

    Ο Σ. Τσιτουρίδης για το ασφαλιστικό

    Διάλογος για τις συντάξεις

    4/12/2006 9:29:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων, ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ Πρες, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στα όρια ηλικίας και στις εισφορές ή μείωση των συντάξεων. Ο Υπουργός Απασχόλησης τόνισε ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα είναι έτοιμη και η πρόταση για την ελάχιστη εθνική σύνταξη, ενώ εξέφρασε την βούληση της κυβέρνησης να εγγυηθεί ένα ελάχιστο εισόδημα στις ασθενέστερες τάξεις κάνοντας σχετική πρόταση μέχρι το τέλος της τετραετίας. Η ασφαλιστική συμπεριφορά των επιχειρήσεων προς τα ταμεία θα παρακολουθείται, ανακοίνωσε ο Υπουργός, ενώ κίνητρα θα δίνονται στους καλοπληρωτές και πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει σε σύστημα "μπόνους-μάλους". Με την ρύθμιση για τις προληπτικές ιατρικές εξετάσεις ο κ. Τσιτουρίδης, διευκρίνησε ότι δημιουργείται κυμαινόμενη κλίμακα στην οποία οι ασθενέστερες ομάδες θα καταβάλουν πολύ μικρότερο ποσοστό ή και καθόλου.

    Σχετικά με το ΕΚΑΣ ο υπουργός Απασχόλησης είπε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει προβληματισμός για την ενσωμάτωσή του στην κατώτατη σύνταξη του ΙΚΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι μέχρι το τέλος του 2008 θα συνεχιστεί το σημερινό καθεστώς. Οσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης, που σήμερα προσδιορίζεται από την τελευταία 5ετία, παρέπεμψε στον εν εξελίξει διάλογο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Επίσης, γνωστοποίησε ότι στο τέλος της 4ετίας η κυβέρνηση θα καταθέσει πρόταση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καθησυχαστικός ο Σάββας Τσιτουρίδης

    [26] Οικονομία

    Πέντε αλλαγές αναγγέλει ο Γ. Αλογοσκούφης

    Οι άξονες του νέου φορολογικού

    4/12/2006 1:11:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τους άξονες της νέας φορολογικής πολιτικής αποκαλύπτει σε συνέντευξή του στον "Ελεύθερο Τύπο" ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Τα βασικότερα σημεία της φορολογικής πολιτικής είναι: - κατάργηση του φόρου ακίνητης περιουσίας - συγχώνευση-ενοποίηση όλων των φόρων που επιβάλλονται στα ακίνητα - αύξηση των αντικειμενικών αξιών - σταδιακή κατάργηση του φόρου των συναλλαγών στο χρηματιστήριο και του τέλους χαρτοσήμου στις ασφαλιστικές εργασίες και -επανεξέταση των φόρων υπέρ τρίτων Ο νέος αναπτυξιακός νόμος, ο οποίος τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2007, ήταν το κύριο αντικείμενο της συνάντησης που είχε ο υπουργός Οικονομίας με το προεδρείο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

    [27] Οικονομία

    Παραμένει ωστόσο πάνω από τα 63 δολάρια

    Διορθώνει το πετρέλαιο

    4/12/2006 12:21:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντική διορθωτική υποχώρηση εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου σε Νέα Υόρκη και Λονδίνο, παραμένοντας ωστόσο κοντά στα υψηλά επίπεδα δύο μηνών. Η δήλωση του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας ότι ο ΟPEC πρέπει να αναθεωρήσει τον εφοδιασμό του πετρελαίου στην αγορά επειδή τα αποθέματα είναι «υψηλά» εξακολουθεί να επηρεάζει τις αγορές. Το συμβόλαιο Ιανουαρίου του αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης διαμορφώνεται στα 63,14 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας πτώση κατά 0,54 %. Επίσης, το brent σημειώνει απώλειες σε ποσοστό 2,60 % και η τιμή του διαμορφώνεται στα 63,42 δολάρια. Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali al- Naimi, επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να αποσυρθούν 100 εκατ. ευρώ από την αγορά για να αποκατασταθεί η ισορροπία ανάμεσα στην προσφορά και τη ζήτηση. Επιπλέον, σύμφωνα με πηγή του OPEC, ο οργανισμός θα εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής σε συνάντηση που θα πραγματοποιήσει αυτό το μήνα στη Νιγηρία.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Γρουσούζικη για τον Παναθηναϊκό η 13η αγωνιστική

    3/12/2006 10:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Γρουσούζικη αποδείχτηκε για τον Παναθηναϊκό η 13η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκας. Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν στο Κλεάνθης Βικελίδης από τον Άρη με 1-0 σε μία έδρα από όπου έχουν περάσει νικηφόρα φέτος ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ. Οι παίχτες του Βίκτορ Μουνιόθ με την ήττα τους αυτή και σε συνδυασμό με τις νίκες του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ πέρασαν στη Τρίτη θέση του βαθμολογικού πίνακα. Ο Ολυμπιακός, στο εναρκτήριο παιχνίδι της αγωνιστικής μέσα σε ένα δίλεπτο σφράγισε τη νίκη στο Νησί των Φαιάκων κερδίζοντας με 2-0, ενώ με το ίδιο σκορ νίκησε και η ΑΕΚ τον Ιωνικό με δύο τέρματα του Ζούλιο Σέζαρ. Με 2-0 πέρασε νικηφόρα και η Ξάνθη από την Κρήτη κερδίζοντας τον ΟΦΗ, ενώ ο Πανιώνιος απέσπασε ισοπαλία 1-1 στη Τούμπα από τον ΠΑΟΚ. Ο Ηρακλής συνέχισε το νικηφόρο σερί του κερδίζοντας με 2-1 το Αιγάλεω, με το ίδιο σκορ επικράτησε η Λάρισα του Εργοτέλη πετυχαίνοντας την ανατροπή στο σκορ, ενώ τέλος ο Ατρόμητος αναδείχτηκε ισόπαλος στην έδρα του με την Καλαμαριά με 1-1.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 13ης αγωνιστικής : Κέρκυρα-Ολυμπιακός 0-2 ΑΕΚ-Ιωνικός 2-0 Ατρόμητος-Απόλλων Καλαμ. 1-1 Λάρισα-Εργοτέλης 2-1 Ηρακλής-Αιγάλεω 2-1 ΟΦΗ-Ξάνθη 0-2 Άρης-Παναθηναϊκός 1-0 ΠΑΟΚ-Πανιώνιος 1-1

    Ανώμαλη προσγείωση στον Άρη

    Χρυσή αλλαγή για τον Άρη ήταν ο Βαϊσχάϊμερ που πέρασε στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό για να αντικαταστήσει τον τραυματία Μπελέμ και σκόραρε με καρφωτή κεφαλιά στο 54ο λεπτό. Με το γκολ αυτό ο Άρης νίκησε τον Παναθηναϊκό στο "Κλεάνθης Βικελίδης" και ξέφυγε οριστικά από την επικίνδυνη ζώνη. Από την πλευρά τους, οι "πράσινοι" απογοήτευσαν με την απόδοση τους και, όχι μόνο έμειναν πέντε βαθμούς πίσω από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό (33 έναντι 28), αλλά έχασαν και την 2η θέση από την ΑΕΚ που έφτασε τους 30 βαθμούς. Μετά από ένα "αναγνωριστικό" 15λεπτο, ο Άρης έχασε την ευκαιρία να προηγηθεί, καθώς ο Κόκε ντρίμπλαρε μέσα στην περιοχή τον Βύντρα, ο οποίος άπλωσε το πόδι του, τον ανέτρεψε και ο Τεροβίτσας έδειξε την "άσπρη βούλα". Όμως ο Ισπανός επιθετικός δεν μπόρεσε να "νικήσει" τον Εμπέντε, ο οποίος απομάκρυνε σε κόρνερ το «χλιαρό» σουτ του Κόκε. Στην εξέλιξη της φάσης, ο Σαλπιγγίδης πλάσαρε πάνω στην κίνηση από πλεονεκτική θέση, αλλά ο Χαλκιάς μπλόκαρε την μπάλα. Στο 54ο λεπτό, όταν ο Τούτα εκτέλεσε κόρνερ από τα δεξιά και ο αμαρκάριστος Βαϊσχάιμερ με καρφωτή κεφαλιά δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης στον Εμπέντε, δίνοντας προβάδισμα στους "κίτρινους". Ο Παναθηναϊκός στη συνέχεια έγινε πιο απειλητικός, αλλά στην καλύτερη φάση που δημιούργησε στο 68΄, ο Παπαδόπουλος δεν μπόρεσε να πλασάρει καλά και έτσι η παράλληλη σέντρα του Σαλπιγγίδη πέρασε ανεκμετάλλευτη. Στην αντεπίθεση, ο Άρης παραλίγο να φτάσει στο δεύτερο γκολ, αλλά ο Μόρις και ο Εμπέντε πρόλαβαν την τελευταία στιγμή τον Βαϊσχάιμερ. Να σημειωθεί ότι ο Γκιγιέρμο Ογιος αποβλήθηκε στο 28ο λεπτό για διαμαρτυρία και παρακολούθησε το υπόλοιπο του αγώνα από την εξέδρα. Άρης (Γκιγιερμο Ογιος): Χαλκιάς, Τούτα (78` Γόγολος), Παλαθουέλος, Μπελέμ (44` Βαϊσχάιμερ), Κουλουχέρης, Κολτσίδας, Χαβίτο, Κόκε (83` Μαραγκός), Νεμπεγλέρας, Πάουλο Κόστα, Βανγκέλι Παναθηναϊκός (Βίκτορ Μουνιόθ): Εμπέντε, Μόρις, Μπόβιο, Γκούμας, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης, Σέριτς, Τζιόλης (62` Ρομέρο), Βίκτορ, Βύντρα (46` Νίλσον), Ιβανσιτς (62` Λεοντίου). Κίτρινες : Κουλουχέρης, Βανγκέλι, Κολτσίδας, Νεμπεγλέρας - Μπόβιο, Βύντρα, Βίκτορ, Εμπέντε Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτ/νιας)

    Απέδρασε ο Πανιώνιος από την Τούμπα

    Πολύτιμο βαθμό απέσπασε ο Πανιώνιος από τον ΠΑΟΚ με 1-1 στο γήπεδο της Τούμπας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» προηγήθηκε στο 33΄ με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μίετσελ, για να ισοφαρίσει στο 44΄ ο Γουνδουλάκης. Οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά στο γήπεδο και έκλεισαν από τα πρώτα λεπτά πίσω τους "κυανέρυθρους", που πάντως παρουσίασαν αρκετά καλή αμυντική λειτουργία και ταυτόχρονα προσπαθούσαν να γίνουν απειλητικοί στις αντεπιθέσεις. Στο 27΄ η κεφαλιά του Μίετσελ σταμάτησε στο δοκάρι των φιλοξενούμενων, όμως ο Πολωνός στάθηκε πιο τυχερός στο 33΄, όταν με δυνατό φάουλ «κεραυνοβόλησε» τον Κρέσιτς (1-0) και πανηγύρισε το ένατο εφετινό του γκολ στο πρωτάθλημα. Στο διάστημα αυτό ο Πανιώνιος απείλησε μόνο μία φορά, στο 32΄, όταν ο Τοχούρογλου εξουδετέρωσε την κεφαλιά του Γουνδουλάκη. Όμως, ο τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ ήταν ο αρνητικός πρωταγωνιστής στη φάση του 44ου λεπτού, που απέφερε την ισοφάριση για τους "κυανέρυθρους". Ο Τοχούρογλου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την μπάλα στη φαινομενικά ακίνδυνη σέντρα του Αραβίδη και την "έστρωσε" στον Γουνδουλάκη, που με ωραίο ψηλοκρεμαστό βολέ "έγραψε" το 1-1. Οι γηπεδούχοι ανοίχτηκαν ψάχνοντας το γκολ της νίκης, που δεν ήρθε ποτέ, και μάλιστα θα μπορούσαν να «πληρώσουν» το ρίσκο τους στο 90΄, όμως ο Ενσαλίβα μόνος απέναντι από τον Τοχούρογλου δεν μπόρεσε να βρει στόχο. ΠΑΟΚ (Μόμτσιλο Βούκοτιτς): Τοχούρογλου, Αραμπατζής (82΄ Βαγγελής), Μπαρκαουάν, Μελίσσης, Ζαγοράκης, Ηλιάδης, Μπαλάφας (46΄ Χαραλαμπίδης), Χαραλάμπους, Μίετσελ, Τόργκελε (62΄ Τσίγκας), Γκονζάλες Πανιώνιος (Εβαλντ Λίνεν): Κρέσιτς, Μανιάτης, Μπερτέ, Πλετς, Ενσαλίβα, Αραβίδης, Κουτσόπουλος (80΄ Γκασπάρ), Γουνδουλάκης, Σπυρόπουλος, Ζωγραφάκης (89΄ Εξουζίδης), Σιαλμάς (72΄ Κόντι) Κίτρινες: Χαραλάμπους - Ζωγραφάκης, Πλετς, Αραβίδης Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας)

    Πήρε φόρα ο Ηρακλής

    Την τρίτη συνεχόμενη νίκη του πέτυχε ο Ηρακλής που ξέφυγε από τη ζώνη του υποβιβασμού, κερδίζοντας στο Καυτατζόγλειο με 2-1 το Αιγάλεω. Οι "κυανόλευκοι" επικράτησαν ολοκληρωτικά στο παιχνίδι, και "σφράγισαν" τη νίκη από το πρώτο ημίχρονο. Στο 33ο λεπτό, μετά από εκτέλεση φάουλ του Επαλέ, η κεφαλιά του Γεωργιάδη προσέκρουσε στο δοκάρι, αλλά ο Τάσος Κατσαμπής πήρε το «ριμπάουντ» και από κοντά πέτυχε το 1-0. Στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου, πάλι ο Επαλέ ήταν ο δημιουργός με φάουλ, όταν ο Παπαποστόλου με κεφαλιά έστειλε τη μπάλα για δεύτερη φορά στα δίχτυα του Λουϊτζι Τζενάμο. Οι φιλοξενούμενοι δεν είχαν άλλη επιλογή, παρά να βγουν στην επίθεση με σκοπό να σημειώσουν ένα γκολ που θα τους ξαναέβαζε στο παιχνίδι. Ευκαιρίες δεν δημιούργησαν, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον Γιάννη Σκοπελίτη να σημειώσει ένα εκπληκτικό γκολ, με «βολίδα» έξω από την περιοχή και να μειώσει σε 2-1 στο 64ο λεπτό. Το Αιγάλεω δεν κατάφερε, όμως, να πετύχει τίποτα περισσότερο κι έτσι ο Ηρακλής πήρε δίκαια μία πολύ σημαντική νίκη στην προσπάθειά του να απομακρυνθεί από την επικίνδυνη ζώνη. Ηρακλής (Γιόζεφ Μπουμπένκο): Αμπάρης, Σνάουτσνερ, Μαυρογενίδης, Κατσαμπής, Μπιλίσκοφ, Λαβάλ, Παπαστεργιανός, Ερέρα (90΄+ Διαμαντίδης), Γεωργιάδης (89΄ Παπαδόπουλος), Επαλέ, Παπαποστόλου (77΄ Ρίβας). Αιγάλεω (Γιώργος Χατζάρας): Τζενάμο, Παπουτσής (72΄ Γιάντσετιτς), Σίμανεκ, Ψωμάς, Ποπόφ, Τσάτσος, Σκοπελίτης, Κουμορτζί, Εντουσέι (87΄ Σέζαρεκ), Αγρίτης (46΄ Πετρόπουλος), Νικολόπουλος. Κίτρινες: Μαυρογενίδης, Επαλέ - Τσάτσος, Σκοπελίτης, Νικολόπουλος, Γιάντσετιτς Διαιτητής: Σταυρίδης (Πιερίας)

    "Τρένο" η Ξάνθη

    Την πέμπτη συνεχόμενη νίκη της πέτυχε η Ξάνθη επικρατώντας 2-0 του ΟΦΗ στο Ηράκλειο, και «εκτοξεύθηκε» στην 5η θέση της βαθμολογίας. Τα γκολ των νικητών πέτυχαν, σε διάστημα έξι λεπτών, οι Γαρπόζης (18΄) και Βρύζας (24΄). Το εκπληκτικό «come back» της Ξάνθης, που στις πρώτες οκτώ αγωνιστικές δεν είχε νίκη και βρισκόταν στην προτελευταία θέση της βαθμολογίας, συνεχίστηκε στο Ηράκλειο. Με μία εκπληκτική εμφάνιση στο πρώτο ημίχρονο δεν άφησε κανένα περιθώριο αντίδρασης στους γηπεδούχους και πήρε προβάδισμα ασφαλείας. Στο 18΄, μετά από φάουλ του Μεσέρα και κεφαλιά-πάσα του Ζουέλα, ο Γαρπόζης "έσπρωξε" τη μπάλα στην κενή εστία και άνοιξε το σκορ. Έξι λεπτά αργότερα, ο Γαρπόζης σέντραρε από αριστερά και ο Βρύζας εντελώς αμαρκάριστος έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Σηφάκη. Στο 33΄ σε μια παρόμοια φάση, ο Γαρπόζης αποφάσισε να σουτάρει, ο Σηφάκης αιφνιδιάστηκε, όμως η μπάλα "τράνταξε" το δοκάρι. Οι Κρητικοί δικαίως διαμαρτύρονται για τη φάση του 74ου λεπτού, όταν ο Λαμπριάκος ανέτρεψε τον Μιχελακάκη μέσα στην περιοχή, όμως ο διαιτητής Φωτιάδης υπέδειξε φάουλ και απέβαλε (με δεύτερη κίτρινη) τον αρχηγό της Ξάνθης. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ντεγιάνοφ (που μπήκε... επί τούτου ως αλλαγή), αλλά ο Μάλαρζ πραγματοποίησε ακόμη μία πολύ δύσκολη απόκρουση. ΟΦΗ (Ράινερ Μάουρερ): Σηφάκης, Κουνενάκης, Πίτσος (74΄ Ντεγιάνοφ), Ισά, Ουέλιγκτον, Κωνσταντινίδης (53΄ Δέντσας), Μπελεβώνης, Σφακιανάκης, Σιλά (59΄ Μιχελακάκης), Οφορίκουε, Νουαφόρ Ξάνθη (Τάκης Λεμονής): Μάλαρζ, Κοντοδήμος, Μαχράτζε, Άντζας, Λαμπριάκος, Ζουέλα, Κιντάνα (+90΄ Μπάρκογλου), Μεσέρα, Γαρπόζης (87΄ Ντελκάδο), Μάνσο (77΄ Φλίσκας), Βρύζας Κίτρινες: Πίτσος, Κουνενάκης, Μπελεβώνης - Λαμπριάκος Κόκκινη: Λαμπριάκος (74΄-δεύτερη κίτρινη) Διαιτητής: Φωτιάδης (Θεσσαλονίκης)

    Ανατροπή και νίκη για τη Λάρισα

    Αν και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Κοιλιάρα στο 23΄, η Λάρισα κατάφερε να πετύχει την ανατροπή και να πανηγυρίσει τη νίκη με 2-1 επί του Εργοτέλη στο Αλκαζάρ. Η τύχη γύρισε τη πλάτη στην ομάδα της ΑΕΛ, καθώς ήταν ήδη γνωστό ότι από το ματς θα απουσίαζαν οκτώ παίκτες, ανάμεσά τους και ο Στέφανος Κοτσόλης. Ο Σπύρος Χριστόπουλος, ο οποίος πήρε τη θέση του διεθνούς γκολκίπερ, τραυματίστηκε στο 13ο λεπτό και αντικαταστάθηκε από τον Κηπουρό, τον τρίτο ιεραρχικά τερματοφύλακα της ομάδας. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ο ηγέτης του Εργοτέλη, Δημήτρης Κοιλιάρας, με ωραίο σουτ έξω από την περιοχή "έγραψε" το 1-0 για τους φιλοξενούμενους. Με τη συμπλήρωση 45 λεπτών, οι περίπου 10.000 «βυσσινί» οπαδοί ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, καθώς, μετά από κόρνερ του Κλέιτον, ο Κριστιάν Μπασιλά με κεφαλιά ισοφάρισε. Η ΑΕΛ μπήκε «φουριόζα» στο β΄ ημίχρονο και στο 56΄ ο Δημήτρης Γκίκας με βολίδα έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο «παραθυράκι» του Πόσα, για να «γράψει» το 2-1 και να στείλει στα... ουράνια τους οπαδούς των γηπεδούχων. Λάρισα (Γιώργος Δώνης): Χριστόπουλος (13΄ λ.τρ. Κηπουρός), Γκαλίτσιος, Φέρστερ, Νταμπίζας, Κατσιαρός (66΄ Διγκόζης), Μπασιλά, Γκίκας, Κλέιτον, Χλωρός, Καλαντζής, Κυπαρίσσης (87΄ Ζιάγκας) Εργοτέλης (Νίκος Καραγεωργίου): Πόσα, Ζαπρόπουλος, Τάσιτς, Χίμπλινγκερ, Μελισσάς (72΄ Φραγκουλάκης), Κορδονούρης, Κοιλιάρας (79΄ Θάνος), Κένεντι, Ιαστσουκ (72΄ Νατσέφσκι), Τζούνιορ, Κακλαμάνος Κίτρινες: Μπασιλά, Γκίκας, Φέρστερ, Διγκόζης Διαιτητής: Τσαχειλίδης (Πειραιά)

    Βαθμοί από την άσπρη βούλα

    Γκολ και βαθμούς μοιράστηκαν ο Ατρόμητος με την Καλαμαριά στο Περιστέρι (1-1). Με πέναλτι του Περόνε στις καθυστερήσεις, ο Απόλλων Καλαμαριάς "απέδρασε" με το βαθμό της ισοπαλίας από την έδρα του Ατρόμητου, ενώ οι γηπεδούχοι είχαν προηγηθεί επίσης με πέναλτι του Μερίνο στο 34΄. Στο 34ο λεπτό έγινε η φάση που διαφοροποίησε τις ισορροπίες, όταν ο Μερίνο μπήκε στην περιοχή, ο Σαρακατσάνος τον μάρκαρε και η μπάλα βρήκε στο χέρι του, ενώ βρισκόταν στο έδαφος. Ο διαιτητής Κουκουλάκης καταλόγισε πέναλτι που αμφισβήτησαν έντονα οι φιλοξενούμενοι. Ο Ρόμπι Μερίνο έστησε τη μπάλα στην άσπρη βούλα και την έστειλε στα δίχτυα για να γράψει το 1-0. Οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι με τον Κορακάκη στο 87΄ και στις καθυστερήσεις, οι φιλοξενούμενοι κέρδισαν πέναλτι (σε ανατροπή από τον Χάλαρη) το οποίο εκτέλεσε ο Περόνε και διαμόρφωσε το 1-1. Ατρόμητος (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Γελαδάρης, Ιωάννου, Χάλαρης, Ολιβέιρα, Ραγκουέλ, Μερίνο (90΄ Σανόκο), Ντοέ (73΄ Λουτσιάνο), Κουτσοσπύρος (73΄ Λαζανάς), Γεωργίου, Κορακάκης Απόλλων Καλαμαριάς (Μάκης Κατσαβάκης): Κόβατς, Φυτανίδης, Σαρακατσάνος, Γαλανόπουλος, Καραλιόπουλος (83΄ Ορφανός), Βέλα Τζούνιορ, Κόλτσης, Χαλαουανί (67΄ Φαβάλι), Μπούσι (59΄ Κρασσάς), Ουέλινγκτον, Περόνε Κίτρινες: Ιωάννου, Χάλαρης - Περόνε, Κρασσάς, Σαρακατσάνος Διαιτητής: Κουκουλάκης (Ηρακλείου)

    Άβε Καίσαρ λένε στην ΑΕΚ

    Ο Βραζιλιάνος Ζούλιο Σέζαρ ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην νίκη της ΑΕΚ με 2-0 επί του Ιωνικού. Με τα δύο γκολ του Βραζιλιάνου στο 37΄ και στο 75΄, η Ένωση πήρε άνετα τους τρεις βαθμούς. Στο 34΄ η κεφαλιά του Ζούλιο Σέζαρ πέρασε άουτ, όμως ο Βραζιλιάνος, ο οποίος έβγαινε συνεχώς από πίσω ως δεύτερος επιθετικός, πήρε τη ρεβάνς του στο 37΄, όταν αξιοποίησε την ασίστ του Λάκη και με αριστερό σουτ στην κίνηση άνοιξε το σκορ (1-0) και... έδιωξε το άγχος από τους συμπαίκτες του και τους φίλους της ΑΕΚ, που αψήφησαν το κρύο και βρέθηκαν στις εξέδρες του ΟΑΚΑ. Ο Λυμπερόπουλος στο 64΄ έχασε μεγάλη ευκαιρία να «καθαρίσει» το ματς, όταν μόνος προ του Μπεντενίκ έχασε το κοντρόλ και δεν μπόρεσε να σουτάρει, για να απωλέσουν οι φιλοξενούμενοι τη μεγάλη ευκαιρία στο 68΄, όταν ο Μακόρ έφυγε στην πλάτη της άμυνας, πέρασε και τον Σορεντίνο αλλά, έφυγε πολύ πλάγια αριστερά και το σουτ που επιχείρησε πέρασε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι. Αυτή ήταν και η μοναδική αναλαμπή των Νικαιωτών στο ματς, καθώς στο 75΄ ο Λάκης ξεχύθηκε στην αντεπίθεση και έδωσε έτοιμο γκολ στον Ζούλιο Σέζαρ, ο οποίος δεν δυσκολεύτηκε με το δεύτερο προσωπικό τέρμα του (και έβδομο συνολικά στο πρωτάθλημα) να διαμορφώσει το τελικό 2-0. ΑΕΚ (Λορέντσο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Παουτάσο, Δέλλας (46΄ Παπασταθόπουλος), Μόρας, Τζιωρτζιόπουλος, Ζήκος, Τόζερ, Λυμπερόπουλος (78΄ Ντελίμπασιτς), Λάκης, Ζούλιο Σέζαρ (84΄ Κονέ), Χετεμάι. Ιωνικός (Αουγκούστο Ινάσιο): Μπεντενίκ, Οφρυδόπουλος, Πουλόπουλος, Ζαβάνιο, Βουρεξάκης (70΄ Γκούτμαν), Λετιέρι (46΄ Μακόρ), Νατσούρας, Ξενίδης (46΄ Μελαμπιανάκης), Κιμπικούλα, Ντα Κόστα, Ονουάτσι. Κίτρινες: Ζαβάνιο, Βουρεξάκης Διαιτητής: Γκαϊτατζής (Δράμας)

    Σε ένα δίλεπτο "καθάρισε" τη νίκη ο Ολυμπιακός

    Στην κορυφή του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκας παρέμεινε ο Ολυμπιακός, που νίκησε 2-0 την Κέρκυρα στο Νησί των Φαιάκων, στο πλαίσιο της 13ης αγωνιστικής. Το σκορ διαμορφώθηκε μέσα σε δύο λεπτά, καθώς ο Ζούλιο Σέζαρ στο 37΄ και ο Ιεροκλής Στολτίδης στο 38΄ έδωσαν προβάδισμα ασφαλείας στους «ερυθρόλευκους», οι οποίοι δεν δυσκολεύθηκαν να το διατηρήσουν έως το τέλος. Ο Ολυμπιακός είχε αρκετά προβλήματα στην ανάπτυξη, αλλά αποδείχθηκε ότι δύο λεπτά ήταν αρκετά για να «καθαρίσει» το παιχνίδι. Στο 37΄, μετά από σύγχυση στην περιοχή, η μπάλα έφτασε στον Ζούλιο Σέζαρ, που από πολύ πλάγια θέση «κεραυνοβόλησε» τον γκολκίπερ της Κέρκυρας και άνοιξε το σκορ. Πριν προλάβουν να συνειδητοποιήσουν οι γηπεδούχοι τι συνέβη, βρέθηκαν... εκτός παιχνιδιού. Στο 38΄ ο Σιντιμπέ πρόλαβε την τελευταία στιγμή τον Καστίγιο, ο οποίος επανέκτησε τον έλεγχο της μπάλας, πάσαρε στον Στολτίδη κι αυτός με σουτ μέσα από την περιοχή έδωσε «αέρα» δύο τερμάτων στους πρωταθλητές. Ο Μπόρχα στο 63΄ με δυνατό συρτό σουτ έξω από την περιοχή έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι του Σιντιμπέ. Το 0-2 παρέμεινε έως το τέλος, μολονότι ο Ολυμπιακός είχε αρκετές ευκαιρίες -κυρίως με τον Μπαμπαγκίντα- να διευρύνει το σκορ. Κέρκυρα: Σιντιμπέ, Μοσχογιάννης, Τόσκας (85΄ Πελαγίας), Γκουστάβο, Σκούφαλης (53΄ Κουτσουρές), Γκουέλα, Βαρτζιώτης, Φούφουλας, Καραδήμος, Καγκιούζης (89΄ Μπούρμπος), Ζαχαρόπουλος Ολυμπιακός: Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ντομί, Ζούλιο Σέζαρ, Ανατολάκης, Στολτίδης, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο (74΄ Μάριτς), Οκκάς (86΄ Καφές), Μπόρχα (64΄ Μπαμπαγκίντα) Κίτρινες: Σκούφαλης, Καραδήμος - Καστίγιο, Ζούλιο Σέζαρ Διαιτητής: Τσίκινης (Μεσσηνίας)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 12 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 33 2. ΑΕΚ 30 3. Παναθηναϊκός 28 4. ΠΑΟΚ 22 5. Ξάνθη 18 6. ΟΦΗ 17 7. Αιγάλεω 16 8. Λάρισα 16 9. Άρης 16 10. Κέρκυρα 15 11. Ατρόμητος 15 12. Πανιώνιος 13 13. Ηρακλής 12 14. Εργοτέλης 12 15. Απόλλων Καλ. 11 16. Ιωνικός 6

    ΣΚΟΡΕΡΣ: 10 γκολ: Ριβάλντο (Ολυμπιακός) 9 γκολ: Μίετσελ (ΠΑΟΚ) 8 γκολ: Σαλπιγγίδης (Παναθηναϊκός) 7 γκολ: Ζούλιο Σέζαρ, Λυμπερόπουλος (ΑΕΚ)

    [29] Μπάσκετ

    ΝΒΑ-Σπουδαία νίκη η Ατλάντα

    4/12/2006 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σπουδαία νίκη πήρε η Ατλάντα, που επιβλήθηκε για πρώτη φορά από τις 15 Δεκεμβρίου του 1997 των Μπλέιζερς με 107-96. Ο Τζο Τζόνσον με 33 πόντους ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής. Oι «λύκοι» της Μινεσότα «δάγκωσαν» τους Σίξερς μέσα στο σπίτι τους! Οι Τίμπεργουλβς με κορυφαίο τον Ρίκι Ντέιβις, που πέτυχε τους 14 από τους 22 συνολικά πόντους του στην τελευταία περίοδο, νίκησαν μέσα στην Φιλαδέλφεια με 95-84. Πολύ καλός και ο Μάικ Τζέιμς, που πρόσθεσε άλλους 20 ενώ ο Κέβιν Γκαρνέτ είχε απολογισμό 15 πόντους και 14 ριμπάουντ. «Δεν έχω απαντήσεις για το τι συμβαίνει. Δεν διασκεδάζουμε καθόλου στο παρκέ, για αυτό χάνουμε τα ματς», σχολίασε ο Αϊβερσον, που έφτασε τους 26 πόντους, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει το... μοιραίο για την ομάδα του. Στο Λος Αντζελες, οι Κλίπερς έπαιξαν πολύ καλά και νίκησαν με 116-91 τους πρωτοπόρους της ανατολικής περιφέρειας, Ορλάντο Μάτζικ, χάρη σε 31 πόντους του Ελτον Μπραντ. Η Σάρλοτ ανέτρεψε τα προγνωστικά και νίκησε το Ντιτρόιτ, το οποίο μετρούσε σερί οκτώ νικών, με 97-89. Ο Εμέκα Οκαφόρ σημείωσε 18 πόντους. Συνοπτικά σε αγώνες του ΝΒΑ που διεξήχθησαν τα ξημερώματα, σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Φιλαδέλφεια-Μινεσότα 84-95 Σάρλοτ-Ντιτρόιτ 97-89 Πόρτλαντ-Ατλάντα 96-107 Κλίπερς-Ορλάντο 116-91

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΛΑΝΤΙΚΟΥ Νιού Τζέρσεϊ 7-9 Τορόντο 7-10 Βοστώνη 5-10 Νέα Υόρκη 6-13 Φιλαδέλφεια 5-11

    ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντιτρόιτ 11-6 Κλίβελαντ 10-7 Ιντιάνα 9-9 Σικάγο 7-9 Μιλγουόκι 6-10

    ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ορλάντο 13-5 Ατλάντα 7-8 Μαϊάμι 7-9 Ουάσινγκτον 6-10 Σάρλοτ 5-12

    ΔΥΣΗ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Γιούτα 14-4 Ντένβερ 10-5 Μινεσότα 7-9 Σιατλ 7-11 Πόρτλαντ 6-12

    ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ Λ.Α. Λέικερς 11-5 Φοίνιξ 9-6 Σακραμέντο 8-7 Γκόλντεν Στέιτ 9-8 Λ.Α. Κλίπερς 8-8

    ΝΟΤΙΟΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Ντάλας 12-4 Σαν Αντόνιο 12-5 Χιούστον 11-5 Νέα Ορλεάνη 8-8 Μέμφις 4-12

    [30] Μπάσκετ

    Πολυθρόνα γιαδύο

    3/12/2006 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αμετάβλητη παρέμεινε η κατάσταση στην κορυφή της Α1 στο μπάσκετ. Ο Παναθηναϊκός πέρασε ένα εύκολο απόγευμα κερδίζοντας άνετα τον Απόλλωνα Πατρών με 81-61, ενώ ο Άρης που συγκατοικεί στη κορυφή νίκησε με αρκετή δυσκολία το Αιγάλεω στο Αλεξάνδρειο με 66-62. Ο Ολυμπιακός πέρασε χωρίς απώλειες από την Πάτρα κερδίζοντας την Ολυμπιάδα με 75-68, ενώ το Μαρούσι στο παιχνίδι με το οποίο έπεσε η αυλαία της αγωνιστικής, επικράτησε άνετα του Πανελληνίου με 88-70.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα: Μακεδονικός-ΑΕΛ 79-81 Ολύμπια Λάρισας-ΠΑΟΚ 95-98 παράταση (καν. αγ. 78-78) Πανιώνιος-ΑΕΚ 93-71 Άρης-Αιγάλεω 66-62 Παναθηναϊκός-Απόλλων Πατρών 81-61 Ολυμπιάδα Πατρών-Ολυμπιακός 68-75 Μαρούσι-Πανελλήνιος 88-70

    Πράσινο εξπρές

    Καμία δυσκολία δεν συνάντησε ο Παναθηναϊκός για να κάμψει την αντίσταση του Απόλλωνα Πατρών. Οι «πράσινοι» διαφύλαξαν το αήττητο της έδρας τους στο πρωτάθλημα (5 νίκες σε ισάριθμους αγώνες) κερδίζοντας τον Απόλλωνα με 81-61. Οι πρωταθλητές μπήκαν στο παρκέ με... άγριες διαθέσεις και κατάφεραν να προηγηθούν με 15-1, χάρη σε οκτώ συνεχείς πόντους του Ντελκ. Λίγο πριν από τη λήξη του δεκαλέπτου το σκορ ήταν 20-10 υπέρ των «πρασίνων», οι οποίοι στη συνέχεια χαλάρωσαν, με αποτέλεσμα οι Αχαιοί να ισοφαρίσουν σε 22-22, με τον Γιοσίποβιτς να οδηγεί επιθετικά τους φιλοξενούμενους. Κάπου εκεί, όμως, οι γηπεδούχοι «ξύπνησαν» και ανέβασαν ξανά τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (34-24) λίγο πριν από τη συμπλήρωση του 20ου λεπτού. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να διατηρεί ένα άνετο προβάδισμα (46-33), ωστόσο ο Απόλλωνας μείωσε σε 48-39, με βασική επιθετική «αιχμή» τον Γιοσίποβιτς (17 πόντοι). Στη συνέχεια, όμως, η άμυνα των «πρασίνων» σταμάτησε τον Κροάτη, με αποτέλεσμα η άνοδος στην απόδοση του Μπετσίροβιτς (πέτυχε 20 πόντους στην τελευταία περίοδο!) να φέρει τον Παναθηναϊκό στο +19 (65-46), εξέλιξη που μετέτρεψε σε τυπική διαδικασία το υπόλοιπο της αναμέτρησης. Τα δεκάλεπτα: 20-12, 34-26, 53-43, 81-61. Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 2, Ντελκ 20 (3), Παπανικολάου 5 (1), Μπετσίροβιτς 26 (5), Μπατίστ 12, Γιαβτόκας 2, Χατζηβρέττας 5, Τσαρτσαρής 3, Διαμαντίδης, Ξανθόπουλος 1, Σάκοτα 5. Απόλλων Πατρών (Ιβιτσα Μπούριτς): Χρ. Πετρόπουλος 8 (2), Κουμπούρας 7, Γιοσίποβιτς 17 (3), Γ. Πετρόπουλος, Σταυρόπουλος 5, Μπόζοβιτς 7, Στάρτσεβιτς 3 (1), Πασχάλης 12, Γκιζόγιαννης 2.

    Διατήρησε το αήττητο εκτός έδρας ο Ολυμπιακός

    Αήττητος μακριά από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας στο πρωτάθλημα παρέμεινε ο Ολυμπιακός. Η ομάδα του Πίνι Γκέρσον επικράτησε της Ολυμπιάδας στο «Δ. Τόφαλος» της Πάτρας με 75-68, έκανε το «5 στα 5» εκτός έδρας στο πρωτάθλημα και παρέμεινε ένα βαθμό πίσω από Παναθηναϊκό και Άρη. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ στη διάρκεια της πρώτης περιόδου, αλλά προς το τέλος της και στην έναρξη του δευτέρου δεκαλέπτου οι Πειραιώτες προηγήθηκαν με 32-25, καθοδηγούμενοι επιθετικά από τον Ντόμερκαντ (12 πόντοι). Στη συνέχεια, όμως, ο Ασημακόπουλος ανέλαβε... δράση για λογαριασμό των γηπεδούχων, οι οποίοι μείωσαν σε 43-42 λίγο πριν από τη λήξη του ημιχρόνου. Στο τρίτο δεκάλεπτο οι ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ (49-48), με τους Χαρίση και Ασημακόπουλο να δίνουν τις λύσεις στην επίθεση για τους γηπεδούχους, την ώρα που ο Ντόμερκαντ προσπαθούσε μόνος του (20 πόντοι). Η άνοδος στην απόδοση του Μπουρούση (13 πόντοι) έφερε τον Ολυμπιακό στο +2 (54-56), ενώ λίγο μετά την έναρξη της τέταρτης περιόδου ο Ντόμερκαντ ανέβασε τη διαφορά για τους «ερυθρολεύκους» στο +8 (55-63). Από εκεί και πέρα, οι φιλοξενούμενοι διατήρησαν το υπέρ τους προβάδισμα και έφτασαν στη νίκη με 75-68. Τα δεκάλεπτα: 22-28, 42-43, 54-57, 68-75. Ολυμπιάδα Πατρών (Νίκος Βουρνάς): Αλμπάνο 2, Σιμς 10 (1), Μίμιτσα 3, Μπαρτ 10 (2), Βαγενάς, Ασημακόπουλος 12 (2), Καποτας, Χαρίσης 15, Καλαϊτζίδης 9 (2), Τσάμης 7 (1). Ολυμπιακός (Πίνι Γκέρσον): Πεν 6, Παπαμακάριος, Ακερ 11 (1), Ζίζιτς 9, Μπουρούσης 20 (2), Ντόμερκαντ 24 (4), Χαρίσης 1, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 4, Στακ.

    Άνετη νίκη για το Μαρούσι

    Με νίκη συνέχισε το Μαρούσι, καθώς η ομάδα του Λευτέρη Κακιούση επικράτησε του Πανελληνίου στο κλειστό του Αγίου Θωμά με 88-70, στην αναμέτρηση που έκλεισε την «αυλαία» της 9ης αγωνιστικής, πέτυχε την τρίτη συνεχή νίκη της και «συγκατοικεί» πλέον με τους «Ολυμπιονίκες» στους 13 βαθμούς. Οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ έως τα μέσα της δεύτερης περιόδου, ωστόσο στη συνέχεια οι γηπεδούχοι με ένα σερί 7-0 κατάφεραν να προηγηθούν 39-31. Το ημίχρονο έληξε με τους «κιτρινόμαυρους» στο +7 (42-35), ενώ η αναμέτρηση συνεχίστηκε με ημίωρη καθυστέρηση, καθώς ο Γιαννουλάκος ράγισε το ταμπλό σε προσπάθειά του για κάρφωμα. Η εξέλιξη αυτή ωφέλησε το Μαρούσι, καθώς με τρίποντο του Σεϊμπούτις οι γηπεδούχοι έφτασαν τη διαφορά σε διψήφιο νούμερο (49-38 και στη συνέχεια 54-44). Η άμυνα ζώνης των «Ολυμπιονικών» δεν αποτέλεσε εμπόδιο στο παιχνίδι των γηπεδούχων, οι οποίοι έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο στο +11 (67-56). Τα όνειρα του Πανελληνίου για κάτι καλό στο παιχνίδι έλαβαν οριστικά τέλος στις αρχές της τέταρτης περιόδου. Τότε οι «κιτρινόμαυροι» έκλεισαν τους διαδρόμους προς το καλάθι τους και με ένα σερί 17-0 προηγήθηκαν 84-56, δίνοντας διαδικαστικό χαρακτήρα στο υπόλοιπο της αναμέτρησης. Τα δεκάλεπτα: 20-19, 42-35, 67-56, 88-70. Μαρούσι (Λευτέρης Κακιούσης): Τόμας, Νοέας, Χαραλαμπίδης 6 (2), Κυρίτσης 15, Σεϊμπούτις 20 (3), Εϊμπραμς 14 (1), Στεφανίδης 3 (1), Κολώκας, Καϊμακόγλου 12 (1), Γιαννουλάκος 2, Γιάζβιν 16, Συμεωνίδης. Πανελλήνιος (Γιώργος Καλαφατάκης): Ράντσιτς 11 (3), Αργυρόπουλος, Νατζφέι 5 (1), Πελεκάνος 6, Σακελλαρίου, Πάτερσον 15 (3), Πέτρουλας, Γκολντγουάιρ 19 (2), Τσέρανιτς 2, Καραποστόλου 9 (2), Ζέμλιτς, Παπαϊωακείμ 3.

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 9 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 17 2. Άρης 17 3. Ολυμπιακός 16 4. Πανιώνιος 16 5. ΠΑΟΚ 14 6. ΑΕΚ 13 7. Αιγάλεω 13 8. Μαρούσι 13 9. Πανελλήνιος 13 10. Ολύμπια Λάρισας 12 11. ΑΕΛ 12 12. Απόλλων Πατρών 11 13. Ολυμπιάδα Πατρών 11 14. Μακεδονικός 11

    [31] Στο Παγκόσμιο Κολύμβησης με Αναπηρία

    Δύο Ελληνες "χρυσοί"

    4/12/2006 5:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/12/2006 6:17:43 μμ)

    Συντάκτης: Σπύρος Αμπελάκης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε ο Χαράλαμπος Ταϊγανίδης σημειώνοντας ισάριθμα Παγκόσμια Ρεκόρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία που διεξάγεται στην πόλη Ντέρμπαν της Νότιας Αφρικής 2 με 9 Δεκεμβρίου 2006. Ο Ταϊγανίδης κατέκτησε το πρώτο χρυσό στα 200μ Μικτή Ατομική στην κατηγορία S13, το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας Παγκόσμιο ρεκόρ με επίδοση 2:18.82 καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ κατά περίπου μισό δευτερόλεπτο και ξεπερνώντας το Γερμανό Ντάνιελ Κλάουσνερ και τον Ουκρανό Ντανίλο Τσουβάροφ. Την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου στα 100μ Ελεύθερο (S13) κατέκτησε το δεύτερο χρυσό μετάλλιο σημειώνοντας ένα ακόμη Παγκόσμιο Ρεκόρ με 53.96 καταρρίπτοντας το προηγούμενο κατά 5 δέκατα του δευτερολέπτου. Δεύτερος στο αγώνισμα αυτό ήταν ο Βραζιλιάνος Κάρλος Φαρεμπέργκ και τρίτος ο Γερμανός Ντάνιελ Κλάουσνερ. Επίσης χρυσό μετάλλιο κατέκτησε η Μαρία Καλπακίδου το Σάββατο στα 50μ ελεύθερο κατηγορία S2. Η Καλπακίδου κατέκτησε την πρώτη θέση με επίδοση 1:24.98 ξεπερνώντας τη Σάρα Καρασέλας από την Ισπανία και τη Ναταλία Σεμένοβα από την Ουκρανία. Τα μετάλλια των Ελλήνων αθλητών συμπλήρωσαν το Σάββατο ο Χρήστος Ταμπαξής, ο οποίος κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο (S1) με 1:24.50 και ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης, ο οποίος κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα με 2:01.97. Οι Έλληνες αθλητές ξεπεράστηκαν μόνο από τον Ισραηλινό Ίτζακ Μαμιστάλοβ. Τα υπόλοιπα αποτελέσματα των αθλητών μας στο διήμερο: Σάββατο 2 Δεκεμβρίου Γεώργιος Καπελάκης, 4ος, 50μ Ελεύθερο S2 με χρόνο 1:11.09 5 Κωνσταντίνος Φύκας, 5ος, 100μ Ελεύθερο S8 με χρόνο 1:02.35 Στυλιανός Τσάκωνας, 7ος, 50μ Ελεύθερο S4 με χρόνο 46.79 Φώτης Ζαφείκρης, 8ος 50μ Ελεύθερο S4 με χρόνο 48.65 Νικόλαος Τσότρας, 8ος , 100μ Ύπτιο S7 με χρόνο 1:26.35 Ιωάννης Κωστάκη, 8ος, 50μ Ελεύθερο S3 με χρόνο 1:32.15 Γαϊτανίδου Ευφημία,3η 50μ, Ελεύθερο με χρόνο 2:51.81 (Δε δίνεται μετάλλιο λόγω μικρής Συμμετοχής αθλητριών) Κυριακή 3 Δεκεμβρίου Στέλιος Τσάκωνας, 6ος 150m Μικτή Ατομική, SM4 με χρόνο 3:08.71 Βασίλης Τσαγκάρης, 8ος Μικτή Ατομική, SM4 με χρόνο 3:57.78 Οι φίλοι της κολύμβησης έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πλάνα από τους Αγώνες μέσω του Δικτυακού Τηλεοπτικού Καναλιού της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής στη διεύθυνση: www.paralympicsport.tv . Το ParalympicSport.TV προβάλει καθημερινά πρόγραμμα από τις 2 έως και 8 Δεκεμβρίου 2006. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης για αθλητές με αναπηρία διοργανώνεται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα και επίβλεψη της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC). Συνολικά 541 αθλητές από 49 χώρες θα αγωνίζονται στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης 2006 που αποτελεί τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση για αθλητές κολύμβησης μετά τους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

    [32] Πόλο: Δύο νίκες και μία ήττα στην Ευρώπη

    3/12/2006 10:57:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εντυπωσιακή νίκη πέτυχε στη Βαρκελώνη επί της Μπαρτσελόνα ο Ολυμπιακός με 10-9 ξεκινώντας με το δεξί τις τις υποχρεώσεις του στο 2ο όμιλο της Ευρωλίγκα στο πόλο. Οι «ερυθρόλευκοι», που αγωνίστηκαν χωρίς τον τραυματία Νίκο Δεληγιάννη, νίκησαν με 10-9 την Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, με τη γηπεδούχο ομάδα να μειώνει τη τελική διαφορά στο τέλος της αναμέτρησης. Συγκεκριμένα ο Ολυμπιακός είχε προηγηθεί δύο φορές με τρία γκολ διαφορά(8-5 και 10-7). Στη δεύτερη αγωνιστική του 2ου ομίλου της Ευρωλίγκα ο Ολυμπιακός υποδέχεται στις 16/12 την Ολυμπίκ Μαρσέιγ. Τα οκτάλεπτα: 4-4, 1-2, 1-2, 3-2 Μπαρτσελόνα (Τ. Εστέγιερ): Γκ.Μολίνα 4, Περόνε 2, Πέρεζ 1, Μαλάρα 1, Φίρπο 1 Ολυμπιακός(Β.Πάτερος): Χατζηθεοδώρου 3, Σάντα 3, Αφρουδάκης 3, Κομάντινα 1

    Με ήττα άρχισε ο Εθνικός τις υποχρεώσεις του στον 1ο όμιλο της Ευρωλίγκας υδατοσφαίρισης. Οι πρωταθλητές Ελλάδας έχασαν 9-7 από τη Μλάντοστ Ζάγκρεμπ στην Κροατία και δεν κατάφεραν να κάνουν την «υπέρβαση», η οποία θα τους έχριζε από νωρίς φαβορί για μία από τις δύο προνομιούχες θέσεις που οδηγούν στην οκτάδα. Ουσιαστικά η ομάδα του Μάκη Βολτυράκη έχασε το ματς από την πρώτη περίοδο, αφού μπήκε «μουδιασμένη» στον αγώνα και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 3-0. Στη συνέχεια οι «κυανόλευκοι» ισορρόπησαν το παιχνίδι και προπάθησαν να επιστρέψουν, όμως οι γηπεδούχοι είχαν τις λύσεις και κράτησαν τη νίκη. Τα οκτάλεπτα: 3-0, 1-2, 3-2, 2-3. Μλάντοστ: Πάβλοβιτς 2, Μπρκιτς 2, Σμιθ, Στρίτοφ, Ντόγκας, Πρέμους, Πρίμορατς Εθνικός: Μπλάνης 2, Αφρουδάκης 2, Καλακώνας, Μάζης, Βλοντάκης. Στην επόμενη αγωνιστική, ο Εθνικός θα υποδεχθεί στις 17 Δεκεμβρίου στο Εθνικό κολυμβητήριο Πειραιά την ιταλική Μπρέσια.

    Η Χίος πέτυχε μεγάλη νίκη με 10-9 επί της Σίντεζ Καζάν στο Ιωνικό κολυμβητήριο του νησιού, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων για τη φάση των «16» του LEN Trophy ανδρών στην υδατοφαίριση. Πρόκειται αναμφίβολα για μία ιστορική επιτυχία της ομάδας του Ντράγκαν Αντριτς, έστω κι αν της δίνει ελάχιστο προβάδισμα ενόψει της ρεβάνς, η οποία θα διεξαχθεί στη Ρωσία στις 16 Δεκεμβρίου. Στα τελευταία λεπτά, οι διαιτητές χρέωσαν τους Χιώτες με τρεις αποβολές τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι και με ισάριθμα γκολ μείωσαν σε 10-9. Τα οκτάλεπτα: 1-2, 3-2, 3-2, 3-3. Χίος: Ντούλος 4, Μπόρος 3, Ι.Φουντούλης 2, Σιλβίς Σίντζερ Καζάν: Σάβιτς 2, Ζινούροφ 2, Γκοΐκοβιτς 2, Σερτβίτις, Μπάσιτς, Μπελοφάστοφ

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Νέα γκέλα της Μίλαν

    3/12/2006 11:50:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε νέα ισοπαλία υποχρεώθηκε να παραχωρήσει η Μίλαν αφού το εμπόδιο της Κάλιαρι για τους ροσονέρο αποδείχτηκε ανυπέρβλητο. Σε αναμέτρηση για τη 14η αγωνιστική του καμπιονάτο, οι «ροσονέρι» αναδείχθηκαν ισόπαλοι 2-2 με την Κάλιαρι στο «Σαντ Ελία». Στο μεταξύ, η Παλέρμο έμεινε τέσσερις βαθμούς πίσω από τη δεύτερη της κατάταξης, Ρόμα, καθώς αναδείχθηκε ισόπαλη χωρίς τέρματα με την Πάρμα στο «Ενιο Ταρντίνι». Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ των αναμετρήσεων για τη 14η αγωνιστική του καμπιονάτο έχουν ως εξής:

    Ίντερ-Σιένα 2-0 (11΄ Μπουρντίσο, 54΄ Κρέσπο) Ρόμα-Αταλάντα 2-1 (50΄ πεν., 63΄ πεν. Τότι - 19΄ Τζαμπάνια) Κάλιαρι-Μίλαν 2-2 (53΄ πεν. Σουάσο, 65΄ Καπόνε - 48΄ Τζιλαρντίνο, 70΄ Μποριέλο) Φιορεντίνα-Λάτσιο1-0 (15΄ Τόνι) Λιβόρνο-Κιέβο 0-2 (72΄, 78΄ Ομπίνα) Μεσίνα-Σαμπντόρια 0-2 (20΄ Φραντσεσκίνι, +90΄ Κουαλιαρέλα) Πάρμα-Παλέρμο 0-0 Τορίνο-Έμπολι 1-0 (88΄ Κομότο) Ουντινέζε-Ρετζίνα 1-1 (69΄ Ιακουίντα - 35΄ Μπιάνκι)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 14 αγώνες) 1. Ίντερ 36 2. Ρόμα 32 3. Παλέρμο 28 4. Λιβόρνο 20 5. Έμπολι 19 6. Κατάνια 19-13αγ. 7. Λάτσιο 18 8. Αταλάντα 17 9. Ουντινέζε 17 10. Σιένα 17 11. Τορίνο 17 12. Σαμπντόρια 16 13. Κάλιαρι 15 14. Μεσίνα 14 15. Μίλαν 12 16. Κιέβο 10 17. Πάρμα 9 18. Φιορεντίνα 8 19. Άσκολι 5-13αγ. 20. Ρετζίνα 2

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μια ανάσα τις χωρίζει

    3/12/2006 11:15:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Φωτιά" πήρε το ισπανικό πρωτάθλημα μετά το στραβοπάτημα της Μπαρτσελόνα το Σάββατο που αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με τη Λεβάντε και τη δύσκολη νίκη της Ρεάλ επί της Μπιλμπάο με 2-1. Οι δύο ομάδες πλέον απέχουν μεταξύ τους μόλις ένα βαθμό. Οι Βάσκοι προηγήθηκαν στο Μπερναμπέου στο ημίχρονο χάρη στο γκολ του Πριέτο (34`), όμως με αντεπίθεση διαρκείας, οι «μερένγκες» πήραν τους τρεις βαθμούς με τα τέρματα των Ρονάλντο (65`) και Ρομπέρτο Κάρλος (82`). Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι φιλοξενούμενοι τελείωσαν τον αγώνα με 10 παίκτες, λόγω αποβολής του Αντουρίθ στο 75ο λεπτό. Μεγάλη ευκαιρία να βρεθεί στην κορυφή του ισπανικού πρωταθλήματος έχασε η Σεβίλη, που ηττήθηκε 2-1 από την Εσπανιόλ στη Βαρκελόνη, στο πλαίσιο της 13ης ημέρας. Η κυπελλούχος UEFA προηγήθηκε με πέναλτι του Κανουτέ, αλλά τα γκολ των Ραούλ Ταμούδο και Λουίς Γκαρσία στο δεύτερο ημίχρονο χάρισαν στους γηπεδούχους μία πολύτιμη νίκη. Κατά τα άλλα, η Βιγιαρεάλ συνέχισε την ανοδική της πορεία, επικρατώντας 2-0 της ουραγού Ταραγόνα, ενώ η Μαγιόρκα, με τον Άγγελο Μπασινά να αγωνίζεται σε όλο το 90λεπτο και να παρατηρείται με κίτρινη κάρτα, παραχώρησε ισοπαλία 2-2 στη Θέλτα στο «Σον Μόις», αν και προηγήθηκε με 2-0. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ: Λεβάντε-Μπαρτσελόνα 1-1 (76΄ Αλβάρο - 41΄ Ντέκο) Ουέλβα-Βαλένθια 2-0 (1΄ Αϊτόρ, 81΄ Σιναμά-Πονγκόλ) Μπέτις-Ατλέτικο Μαδρίτης 0-1 (34΄ Γκαλέτι) Σοσιεδάδ-Χετάφε 0-0 Βιγιαρεάλ-Ταραγόνα 2-0 (24΄ Φουέντες, 29΄ Φράνκο) Μαγιόρκα-Θέλτα 2-2 (6΄ Γιόνας, 52΄ Γιάνκοβιτς - 57΄ Νέλο Μπαϊάνο, 85΄πεν. Χεσούς Περέρα) Λα Κορούνια-Σανταντέρ 0-0 Εσπανιόλ-Σεβίλη 2-1 (68΄ Ταμούδο, 80΄ Λουίς Γκαρσία - 26΄πεν. Κανουτέ) Ρεάλ Μαδρ.-Αθλέτικ Μπιλμπάο 2-1 (65΄ Ρονάλντο, 85΄ Ρομπέρτο Κάρλος- 34΄Πριέτο)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 13 αγώνες) 1. Μπαρτσελόνα 30 2. Ρεάλ 29 3. Σεβίλη 28 4. Ατλέτικο Μαδρίτης 24 5. Σαραγόσα 23-12αγ 6. Ουέλβα 22 7. Βιγιαρεάλ 21 8. Χετάφε 21 9. Βαλένθια 18 10. Θέλτα 18

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φουλάρει για Τσάμπιονς Λιγκ η Έβερτον

    3/12/2006 11:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κοντά στις θέσεις που οδηγούν στο Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται η ομάδα της Έβερτον μετά τη νίκη της με 2-0 επί της Γουέστ Χαμ. Με τρεις "κανονιές" η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ κατάφερε να "σκοτώσει" τους "πετεινούς" του Μάρτιν ΓιολΜε αυτό το αποτέλεσμα η Άρσεναλ διατήρησε το αήττητο στο γήπεδό της εν αντιθέσει με την Τότεναμ η οποία παραμένει χωρίς εκτός έδρας νίκη. Τέσσερις νίκες και τέσσερις ισοπαλίες μετρά εντός έδρας η Άρσεναλ ενώ η Τότεναμ από τη μεριά της, τρεις ισοπαλίες και πέντε ήττες εκτός έδρας. Ένα ημίχρονο ήταν αρκετό για τη Λίβερπουλ προκειμένου να κερδίσει τη Γουίγκαν. Τέλος η Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ συνέχισε την προέλαση κερδίζοντας εκτός έδρας την Μίντλεσμπρο με 2-1.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 16ης αγωνιστικής: Άρσεναλ-Τότεναμ 3-0 (20΄ Αντεμπαγιόρ, 42΄ πεν., 72΄ πεν. Ζιλμπέρτο Σίλβα) Μπλάκμπερν-Φούλαμ 2-0 (6΄ Νοντά, 24΄ ΜακΚάρθι) Πόρτσμουθ-Αστον Βίλα 2-2 (52΄, 80΄ πεν. Τέιλορ - 37΄ πεν. Μπάρι, 82΄ Ανχελ) Ρέντινγκ-Μπόλτον 1-0 (33΄ Ντόιλ) Σέφιλντ Γιουν.-Τσάρλτον 2-1 (64΄ Μόργκαν, 88΄ Γκιλέσπι - 17΄ Ριντ) Γουϊγκαν-Λίβερπουλ 0-4 (9΄, 26΄ Μπέλαμι, 40΄ Κούιτ, 44΄ αυτ. ΜακΚάλοχ) Μίντλεσμπρο-Μάντσεστερ Γ. 1-2 (66΄ Μόρισον - 19΄ πεν. Σαχά, 68΄ Φλέτσερ) Έβερτον-Γουέστ Χαμ 2-0 (51΄ Οσμαν, +90΄ Βόχαν) Μάντσεστερ Σίτι-Γουότφορντ 4/12

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 16 αγώνες)

    1. Μάντσεστερ Γ. 41 2. Τσέλσι 35 -15αγ 3. Πόρτσμουθ 25 4. Άρσεναλ 25 -15αγ 5. Ρέντινγκ 25 -15αγ 6. Λίβερπουλ 25 7. Άστον Βίλα 24 8. Μπόλτον 24 9. Έβερτον 24

    [36] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ασταμάτητη

    3/12/2006 11:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία ακόμη νίκη πρόσθεσε στο ενεργητικό της η Λιόν που μοιάζει η πορεία της με ασταμάτητο τρένο. Οι παίχτες του Ζεράρ Ουγιέ κέρδισαν και στο Λε Μαν την τοπική ομάδα με 1-0 και έχουν αποσπαστεί από τους διώχτες τους 16 βαθμούς. Με νίκη συνέχισε η Σοσό τις υποχρεώσεις της στο γαλλικό πρωτάθλημα, αφού επικράτησε 1-0 της Μαρσέιγ στο «Ογκίστ Μπονάλ», σε αναμέτρηση για τη 16η αγωνιστική του σαμπιονά. Η Λιλ με τον Στάθη Ταυλαρίδη στην 11αδα (στο 85` παρατηρήθηκε με κίτρινη κάρτα), πήρε σπουδαίας βαθμολογικής σημασίας νίκη στην έδρα της Νανσί (σ.σ. πρώτη εντός έδρας ήττα) με 3-1 και έπιασε στην δεύτερη θέση τις Σοσό και Λανς. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ στις αναμετρήσεις για τη 16η αγωνιστική του σαμπιονά έχουν ως εξής: Λε Μαν-Λιόν 0-1 (57΄ Βιλτόρ) Οσέρ-Νις 0-0 Μονακό-Βαλανσιέν 3-0 (37΄ Τουρέ, 47΄ Γκακπέ, 63΄ Κόλερ) Σεντάν-Τρουά 1-2 (70΄ Πουζόλ - 38΄ Μπα, 69΄ Ντανίκ) Λανς-Μπορντό 3-0 (40΄ Χίλτον, 59΄ Κουζέν, 88΄ Τζεμάα) Ρεν-Ναντ 2-0 (38΄ Μέλχιοτ, 80΄ Σεϊρού) Σεντ Ετιέν-Λοριάν 2-0 (51΄ Χάιντζ, 66΄ Πικιόν) Σοσό-Μαρσέιγ 1-0 (77` Αφολάμπι) Νανσί-Λιλ 1-3 (52` Γκαβανόν-61` Μποντμέρ, 69` Ντεμπισί, 90` Γιουλά) Παρί ΣΖ-Τουλούζ αναβλήθηκε

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 16 αγώνες)

    1. Λιόν 43 2. Σοσό 29 3. Λανς 29 4. Λιλ 29 5. Σεντ Ετιέν 27 6. Νανσί 25 7. Μπορντό 25 8. Μαρσέιγ 24 9. Τουλούζ 24-15αγ.

    [37] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έπιασε κορυφή η Βέρντερ

    3/12/2006 9:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συγκάτοικοι στη κορυφή της Μπουντεσλίγκα είναι πλέον η Σάλκε με την Βέρντερ Βρέμης μετά τα παιχνίδια της 15ης αγωνιστικής. Οι "πράσινοι" νίκησαν με 3-1 την Χέρτα Βερολίνου και εκμεταλλεύτηκαν την "λευκή" ισοπαλία της Σάλκε στη Νυρεμβέργη. "Λευκή" ισοπαλία και για την Στουτγκάρδη εκτός έδρας με την Μάϊντζ, ενώ η Μπάγερν έμεινε στο 1-1 με την Γκλάντμπαχ. Μεγάλος πρωταγωνιστής στη νίκη της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης με 3-2 επί της Άαχεν εκτός έδρας, ο Ναοχίρο Τακαχάρα. Ο Ιάπωνας σημείωσε χατ τρικ και η Αϊντραχτ έφυγε από το «Τίβολι» με τους τρεις βαθμούς, αφού επικράτησε της Αλεμάνια με 3-2. Ο Σωτήρης Κυργιάκος αγωνίστηκε και στα 90 λεπτά της αναμέτρησης. Τα αποτελέσματα και οι σκόρερ της 15ης ημέρας του γερμανικού πρωταθλήματος: Μάιντς-Στουτγκάρδη 0-0 Μπάγερν Μονάχου-Γκλάντμπαχ 1-1 (23΄ Ντεμικέλις - 33΄ Ντελούρα) Βέρντερ Βρέμης-Χέρτα Βερολίνου 3-1 (24΄πεν. Ντιέγκο, 32΄, 40΄ Κλόζε - 25΄ Σίμουνιτς) Ντόρτμουντ-Βόλφσμπουργκ 1-0 (+90΄ Σμολάρεκ) Αρμίνια Μπίλεφελντ-Λεβερκούζεν 0-0 Μπόχουμ-Αμβούργο 2-1 (5΄ Νταμπρόφσκι, 70΄ Μισίμοβιτς - 42΄ Λιουμπόγια) Κότμπους-Ανόβερο 0-1 (32΄ Τσερούντολο) Νυρεμβέργη-Σάλκε 0-0 Ααχεν-Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 2-3 (32΄ Σλάουντραφ, 81΄ Φιλ - 14΄, 43΄, 62΄ Τακαχάρα)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 15 αγώνες)

    1. Βέρντερ Βρέμης 30 2. Σάλκε 30 3. Στουτγκάρδη 28 4. Μπάγερν Μονάχου 27 5. Χέρτα Βερολίνου 24 6. Ντόρτμουντ 22 7. Αρμίνια Μπίλεφελντ 21 8. Αϊντραχτ Φρανκφούρτης 20 9. Νυρεμβέργη 19 10. Λεβερκούζεν 19

    [38] Πολιτισμός

    Το πρόγραμμα της ψηφιακής ΕΡΤ

    4/12/2006 7:01:00 μμ

    Το πρόγραμμα της ψηφιακής τηλεόρασης, παρουσίασε η διοίκηση της ΕΡΤ, στο νέο πλανητάριο. Η ΕΡΤ, είναι το πρώτο κανάλι που έφερε στην Ελλάδα την συγκεκριμένη τεχνολογία, και πρωτοπορεί σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, στο ότι, δημιούργησε ένα ψηφιακό κανάλι, το ΠΡΙΣΜΑ+, το οποίο εκπέμπει ειδικά προγράμματα, που απευθύνονται σε άτομα με αναπηρία. Τα τρία ψηφιακά κανάλια που εκπέμπουν ήδη πιλοτικά, φιλοξενούν πρωτοποριακά εξειδικευμένα προγράμματα. Στην εκδήλωση ήταν και ο υπουργός επικρατείας, Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Επένδυση στο μέλλον

    Μέσα σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον, χαρακτηριστικό της νέας ψηφιακής εποχής που ανοίγει για την ελληνική τηλεόραση, στο Νέο Πλανητάριο, ο πρόεδρος της ΕΡΤ Χρήστος Παναγόπουλος και ο εντεταλμένος σύμβουλος Γιώργος Χουλιάρας, παρουσίασαν το πρόγραμμα της ψηφιακής πλατφόρμας της ΕΡΤ.

    Ο κ. Παναγόπουλος ανέφερε ότι, στον ενάμιση χρόνο που λειτουργεί το πιλοτικό ψηφιακό πρόγραμμα της ΕΡΤ, έχει προσφέρει ήδη μία πρώτη γεύση του μέλλοντος της τηλεόρασης, ενώ τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να διευρυνθούν τα ψηφιακά προγράμματα.

    Ο πρόεδρος της ΕΡΤ τόνισε επίσης, ότι η εταιρεία βρίσκεται στο στάδιο της εκτέλεσης διαγωνισμών που αφορούν στην αγορά και την παραγωγή νέων ψηφιακών προγραμμάτων, καθώς και στην ανάπτυξη της τεχνολογίας για τη διαδραστικότητα του προγράμματος με τους τηλεθεατές, ενώ σχεδιάζεται η επέκταση του σήματος της ψηφιακής ΕΡΤ.

    Με ύψος επένδυσης, 13 εκατομμύρια ευρώ η ΕΡΤ επενδύει σε υλικοτεχνική υποδομή, με στόχο την παράγωγη δικών της ψηφιακών προγραμμάτων. Επίσης, πρόκειται να γίνει επένδυση στους πομπούς ώστε όλοι οι Έλληνες να μπορούν να παρακολουθούν τα προγράμματα της ψηφιακής. (Αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρεις μόνο πομποί στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και το Βόλο).

    Ο κ. Χουλιάρας, παρουσιάζοντας το προφίλ των ψηφιακών προγραμμάτων της ΕΡΤ, αναφέρθηκε στα βασικά χαρακτηριστικά του περιεχομένου του και έδωσε έμφαση στο ΠΡΙΣΜΑ+, το μοναδικό κανάλι στην Ευρώπη που εκπέμπει οκτάωρο πρόγραμμα, εξ ολοκλήρου προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Τόνισε δε ότι "η δημόσια τηλεόραση είναι αντιμέτωπη με μία κορυφαία πρόκληση, αναζητώντας τους δρόμους της ψηφιακής τεχνολογίας". Ακόμα, αναφέρθηκε στον προγραμματισμό για τη δημιουργία ενός τουριστικού καναλιού, που θα εκπέμπει στην αγγλική γλώσσα και στην ένταξη στο πρόγραμμα του ΣΙΝΕ+ ολιγόλεπτων δελτίων ειδήσεων στην ελληνική και αγγλική γλώσσα.

    Μέχρι σήμερα, στην ψηφιακή πλατφόρμα της ΕΡΤ έχουν ενταχθεί τέσσερα πιλοτικά προγράμματα.

    Το ΣΙΝΕ+ εκπέμπει 24ωρο πρόγραμμα, με ταινίες blockbuster, σινεφίλ, αλλά και ντοκιμαντέρ, ενημερωτικό και παιδικό πρόγραμμα.

    Το ΠΡΙΣΜΑ+ είναι το μοναδικό κανάλι στην Ευρώπη που φιλοξενεί οκτάωρο πρόγραμμα, ειδικά προσβάσιμο σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Το ΣΠΟΡ+ φιλοξενεί όλα ανεξαιρέτως τα αθλήματα, μεγάλα ελληνικά και ξένα πρωταθλήματα, καθώς και κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις όπως το ΝBA, το CHAMPIONS LEAGUE και άλλα.

    Στη συχνότητα του ΣΙΝΕ+ φιλοξενείται για κάποιες ώρες και το STUDIO+, με πλούσιο μουσικό πρόγραμμα.

    Στην παρουσίαση του προγράμματος παραβρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος και εκπρόσωποι από το χώρο του αθλητισμού και από οργανώσεις ατόμων με αναπηρία.

    [39] Κοινωνία

    Των αστυνομικών ο Κύπριος φοιτητής

    Ζήτησε την τιμωρία τους

    4/12/2006 7:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Να τιμωρηθούν όσοι τον χτύπησαν, αλλά και εκείνοι που παρίσταντο στο συμβάν και δεν τον βοήθησαν, ζήτησε ο Κύπριος φοιτητής, θύμα ξυλοδαρμού το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου, από αστυνομικούς ,στη Θεσσαλονίκη. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, είπε ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη, χαρακτήρισε την επίθεση, αναίτια, και επανέλαβε ότι υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία, για τη μη εμπλοκή του στα επεισόδια. Ο νεαρός ευχαρίστησε του Πανεπιστημιακούς καθηγητές που κατέθεσαν μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία, για το περιστατικό, και τα Μέσα Ενημέρωσης. Δήλωσε τέλος ότι σκέφτεται να μην συνεχίσει τις σπουδές του στην Ελλάδα. Ο φοιτητής νοσηλεύτηκε για 12 μέρες στο νοσοκομείο. Κατέθεσε για το περιστατικό στον εισαγγελέα Εφετών και αναγνώρισε ορισμένους από τους αστυνομικούς που τον χτύπησαν.

    [40] Κοινωνία

    Για τυχόν μόλυνση από ραδιενέργεια

    Εν αναμονή των ιατρικών εξετάσεων

    4/12/2006 7:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ανακοινώσει η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων για τους Έλληνες οι οποίοι διέμεναν στο ξενοδοχείο Millennium, στο ίδιο με το Ρώσο πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, που δηλητηριάστηκε με το ραδιενεργό στοιχείο πολώνιο 210. Ο υφυπουργός Υγείας, Αθανάσιος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι τέσσερις Έλληνες υποβλήθηκαν σε εξειδικευμένες εξετάσεις. Επισήμανε πώς δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό και πως η πρωτοβουλία του υπουργείου γίνεται για προληπτικούς λόγους. Σε ανάλογες εξετάσεις θα υποβληθούν τις επόμενες ημέρες άλλοι 15.

    Εν τω μεταξύ, το δεύτερο από τα τρία Boeing 767 της British Airways που τέθηκαν εκτός υπηρεσίας, ως αποτέλεσμα του εντοπισμού σε αυτά πολύ χαμηλών ιχνών ραδιενεργούς ουσίας, πήρε την άδεια των βρετανικών αρχών για επανέναρξη των πτήσεων. Σύμφωνα με τον Βρετανικό Οργανισμό Προστασίας Υγείας, που άναψε το "πράσινο φως" για να αρχίσει εκ νέου τις πτήσεις το δεύτερο Μπόινγκ, δεν κινδύνευσε η υγεία των επιβατών του συγκεκριμένου αεροσκάφους, με αριθμό εγγραφής G-BNWX, τον τελευταίο μήνα. Το αεροσκάφος αυτό πραγματοποίησε 59 από τις εν λόγω 221 πτήσεις.

    Το τρίτο αεροσκάφος, με αριθμό εγγραφής G-BNWB, το οποίο βρισκόταν στη Μόσχα, προσγειώθηκε στο Heathrow του Λονδίνου την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, ο έλεγχος έχει ολοκληρωθεί και το αεροσκάφος πήρε την άδεια για επανέναρξη των πτήσεων από τον Βρετανικό Οργανισμό Προστασίας Υγείας. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος εκτέλεσε 90 από τις 221 πτήσεις και υπολογίζεται ότι θα επανέλθει σε υπηρεσία εντός των επόμενων ημερών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 4 December 2006 - 17:52:14 UTC