Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα για το μίνι ασφαλιστικό
  • [02] Ισχυρό μήνυμα κατά της εσωστρέφειας
  • [03] Αιγάλεω - Σύνταγμα σε έξι λεπτά
  • [04] Διαρροή αερίου στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης
  • [05] Κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ-γιατρών
  • [06] Απεβίωσε ο Χρήστος Τεγόπουλος
  • [07] Φωτιά σε μονή του Αγίου Όρους
  • [08] Παράνομες οι κινητοποιήσεις στον Προαστιακό
  • [09] Αναγκαία η κατάρτιση δασολογίου
  • [10] Πυροβολούσε αδιακρίτως
  • [11] Συνάντηση Πατριάρχη - Πάπα
  • [12] Διευρύνεται το ΝΑΤΟ
  • [13] Δε θα παραστεί στα γενέθλια του ο Κάστρο
  • [14] Ασθένεια-μυστήριο για Ρώσο αξιωματούχο
  • [15] Αντισυνταγματικό διάταγμα του Μπους
  • [16] Στη φυλακή για την τραγωδία στο ορυχείο
  • [17] Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία
  • [18] Προσέγγιση ΗΠΑ - Ορτέγκα
  • [19] Ισημερινός: Νέος πρόεδρος ο Ραφαέλ Κορέα
  • [20] Ιράκ: Δεκαοχτώ νεκροί σε δύο επιχειρήσεις
  • [21] Γενική απεργία στο Ισραήλ
  • [22] Ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή
  • [23] Κέρδη - έκπληξη από τον ΟΤΕ
  • [24] Στόχος το αήττητο για τον ΠΑΟ
  • [25] Ασταμάτητο το Μαρούσι, δεύτερη ήττα για Πανιώνιο
  • [26] Σημαντική επικράτηση για ΠΑΟΚ, ήττα για ΑΕΚ
  • [27] Τζόρνταν: "Οι Έλληνες είχαν περισσότερη ενέργεια"
  • [28] Φτηνά εισιτήρια στο Πεκίνο
  • [29] Στα βαθιά νερά από σήμερα ο Πανιώνιος
  • [30] Αθλητές της χρονιάς στις ΗΠΑ οι Γουόρινερ-Ρίτσαρντς
  • [31] Σφραγίζουν την πρόκριση
  • [32] Ροναλντίνιο, Ζιντάν ή Καναβάρο;
  • [33] Κρεμάει τα παπούτσια του ο Μπόσφελτ
  • [34] ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια ξεχώρισαν στην 12η αγωνιστική
  • [35] Εκθεση αφιερωμένη στην Π. Δέλτα
  • [36] Στον "πάγο" η ένταξη της Τουρκίας

    [01] Πολιτική

    Αντιπαράθεση στη Βουλή Παπανδρέου - Τσιτουρίδη

    Κόντρα για το μίνι ασφαλιστικό

    29/11/2006 10:07:00 πμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η αντιπαράθεση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββα Τσιτουρίδη, χαρακτήρισε την πρώτη μέρα συζήτησης , στην Ολομέλεια της Βουλής, του μίνι ασφαλιστικού νομοσχεδίου. Ο κ .Παπανδρέου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αποδομεί το κοινωνικό κράτος που έχτισε το ΠΑΣΟΚ, καλλιεργεί αίσθημα ανασφάλειας στους ασφαλισμένους, στους χαμηλοσυνταξιούχους και τους χαμηλόμισθους και αυτό, όπως είπε, είναι συνειδητή επιλογή της ΝΔ για να ρουσφετολογήσει και να εξυπηρετήσει πελατειακές σχέσεις. Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Τσιτουρίδη που επιτέθηκε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας, προσπάθεια μηδενισμού και για ανεύθυνη πολιτική, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής, όπως είπε, για ένα ασφαλιστικό σύστημα που παρέδωσε το κόμμα του και βρίσκεται σε βαθιά κρίση.

    Διασταύρωσαν τα ξίφη τους

    O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας την διάταξη για την οικονομική συμμετοχή ασφαλισμένων σε προληπτικές εξετάσεις, την χαρακτήρισε εξοργιστική, υποστηρίζοντας ότι «η κυβέρνηση, την ώρα που χαρίζει λεφτά στους κακοπληρωτές επιχειρηματίες του ΙΚΑ, βάζει χαράτσι στους ασφαλισμένους. Ο κ. Γ. Παπανδρέου κατέληξε εκφράζοντας τη θέση ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής των επόμενων εκλογών, καθώς οι πολίτες θα επιλέξουν αυτούς που υπερασπίζονται το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας.

    Απαντώντας στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο κ Τσιτουρίδης τον κατηγόρησε ότι «ξεπέρασε κάθε μέτρο το επίπεδο της πολιτικής του». Ο Υπουργός Απασχόλησης είπε ότι στοχοποιείται από το ΠΑΣΟΚ για το έργο που παράγει το Υπουργείο, ένα έργο που γίνεται συνεχώς στόχος παραποίησης, διαστρέβλωσης και κινδυνολογίας που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στους πολίτες. Ο κ Τσιτουρίδης διέψευσε ότι οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν συμμετοχή σε προληπτικές εξετάσεις ενώ έκανε λόγο για παραπληροφόρηση. «Πρέπει να σταματήσει εδώ η συζήτηση που έχει διαστρεβλώσει την πρόθεση της κυβέρνησης . Η συμμετοχή των ασφαλισμένων θα είναι σε ορισμένα υψηλού κόστους εμβόλια καθώς και σε περιπτώσεις εμβολιασμού εκτός εθνικού προγράμματος", τόνισε χαρακτηριστικά.

    Το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο δέχτηκε τα έντονα πυρά και των βουλευτών τόσο του ΚΚΕ όσο και του ΣΥΝ , οι οποίοι έκαναν λόγο για αντιλαϊκό, αντιασφαλιστικό, και ταξικό νομοσχέδιο.

    [02] Πολιτική

    Στη συνεδρίαση των Συντονιστών του ΠΑΣΟΚ

    Ισχυρό μήνυμα κατά της εσωστρέφειας

    28/11/2006 10:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ισχυρό μήνυμα κατά της εσωστρέφειας από τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κατά τη συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο στόχος είναι η νίκη του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε αταλάντευτα καταστροφική την πολιτική Καραμανλή, ενώ αναφερόμενος στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος υπογράμμισε ότι η αλλαγή αυτή δε σημαίνει ανοιγμα του δρόμου σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και τον υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη παρεμβαίνοντας στην συζήτηση στη Βουλή για το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπονόμευση και αποδόμηση του κοινωνικού κράτους προκειμένου να μοιράσει προνόμια στους λίγους και υποστήριξε ότι όποτε ήταν η δεξιά στην κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόσθεσε αλλά κατεδάφισε και υπονόμευσε τη λειτουργία ενός κράτους που θα είναι κοντά στον πολίτη. Αναφερόμενος στην ρύθμιση για την συμμετοχή των ασφαλισμένων προληπτικές ιατρικές εξετάσεις είπε ότι "η κυβέρνηση από τη μια χαρίζει χρέη στους κακοπληρωτές και στις εταιρίες και από την άλλη βάζει χαράτσι στον φτωχό και μέσο Έλληνα".

    Επικράτησε η Παιδεία

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε πώς ο υπουργός Απασχόλησης που έχει μεγάλη εμπλοκή στο λεγόμενο σκάνδαλο των κουμπάρων μπορεί να λειτουργήσει σε ένα τεράστιο ζήτημα που είναι το ασφαλιστικό.

    Απαντώντας ο κ. Τσιτουρίδης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για στοχοποίηση στο πρόσωπο του και τον κάλεσε να κάνει αυτοκριτική στις αποφάσεις που είχαν ληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στις οποίες μετείχε.

    Ακόμη, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ότι οι επόμενες εκλογές θα κριθούν από διλήμματα και τόνισε ότι "αυτά τα διλήμματα πρέπει να τα θέσει η αξιωματική αντιπολίτευση, μην αφήνοντας στην κυβέρνηση περιθώριο". Ως παράδειγμα ανέφερε το θέμα της Παιδείας, για το οποίο το δίλημμα που πρέπει να τεθεί στους πολίτες είναι ποιόν εμπιστεύονται για να λύσει τα προβλήματα. Μένοντας στο θέμα της Παιδείας ο κ. Παπανδρέου έκανε αναφορά και στην αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, τονίζοντας ότι πρόκειται για θέση που έχει αποφασιστεί από το Συνέδριο και υπενθύμισε ότι σχετική πρόταση κατέθεσε στη Βουλή ολόκληρη η Κ.Ο.

    Στα θέματα Παιδείας αναφέρθηκε και ο τέως Πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, υπενθυμίζοντας την πρόταση 15 σημείων του κ. Παπανδρέου και τονίζοντας ότι "εκεί πρέπει να "σύρουμε" τη ΝΔ, αντί να "συρόμαστε" εμείς διαφωνώντας μεταξύ μας, σε μια συζήτηση που εξυπηρετεί την κυβέρνηση και όχι την Παιδεία". Και πρόσθεσε ότι θεωρεί εαυτόν δικαιωμένο για την πρόβλεψή του ότι "η Αναθεώρηση και οι δήθεν μεταρρυθμίσεις ήταν επιχείρηση αποπροσανατολισμού από τα προβλήματα που απαιτούν άμεση λύση".

    Την ίδια προσέγγιση είχαν ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και ο Σταύρος Μπένος. Ο πρώτος, σχολιάζοντας τη συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών, για την Παιδεία, την χαρακτήρισε αποκαλυπτική και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε ότι δεν είναι "ούτε με τη λαϊκιστική δεξιά, ούτε με τη γεροντίστικη αριστερά".

    Τις θέσεις που ανέπτυξε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την Παιδεία, την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή, υποστήριξαν και οι Χάρης Καστανίδης, Χρήστος Πρωτόπαπας και Συλβάνα Ράπτη, ενώ οι φερόμενοι ως διαφωνούντες με την αναθεώρηση του άρθρου 16, Πέτρος Ευθυμίου και Ανδρέας Λοβέρδος, δεν αναφέρθηκαν σε θέματα παιδείας.

    Εν τω μεταξύ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου συναντήθηκε ο βουλευτής του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχεται από το δημοσιογράφο Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.

    [03] Κοινωνία

    Έργα μετρό σε Αθήνα-Θεσσαλονίκη

    Αιγάλεω - Σύνταγμα σε έξι λεπτά

    29/11/2006 3:57:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Από τον ερχόμενο Απρίλιο θα δοθεί προς χρήση η επέκταση της γραμμής του Μετρό από το Μοναστηράκι στο Αιγάλεω, που θα εξυπηρετεί ημερησίως 80.000 επιβάτες. Αυτό δήλωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος πήρε σήμερα μια πρώτη γεύση της διαδρομής αυτής, από το Αιγάλεω μέχρι το Βοτανικό. Η διαδρομή Αιγάλεω-Σύνταγμα θα καλύπτεται σε έξι λεπτά, ενώ η επέκταση περιλαμβάνει τους σταθμούς, Βοτανικό, Ελαιώνα και Αιγάλεω. Οι επιβάτες στον σταθμό του Αιγάλεω θα βλέπουν τμήμα της αρχαίας ιεράς οδού, ενώ στο σταθμό του Ελαιώνα θα βλέπουν μια από τις αρχαίες γέφυρες του Κηφισού. Η γραμμή θα συνεχίζει μέχρι το Χαϊδάρι. Το έργο βρίσκεται πλέον στο τελικό του στάδιο και από τον Ιανουάριο, ξεκινούν οι δοκιμές των ηλεκτρολογικών συστημάτων. Παράλληλα θα δημιουργηθούν χώροι στάθμευσης, ένας στο Αιγάλεω με 450 θέσεις ΙΧ, στον τερματικό σταθμό στην πλατεία εσταυρωμένου και ένας στο σταθμό του Ελαιώνα με 500 θέσεις Ι.Χ. Ήδη έχει ξεκινήσει και η κατασκευή της επέκτασης της γραμμής από το Χαϊδάρι στο Αιγάλεω, που θα είναι έτοιμη το 2008. Ο κ. Σουφλιάς, εκτιμά ότι προς το τέλος του καλοκαιριού θα ανακηρυχθεί ο ανάδοχος της επέκτασης από το Χαϊδάρι μέχρι την Ευαγγελίστρια του Πειραιά, μήκους 8,2 χιλιομέτρων με 7 σταθμούς. Η επέκταση σύμφωνα με τον υπουργό, θα είναι έτοιμη σε 60 μήνες από την εγκατάσταση του εργολάβου, θα εξυπηρετεί 160.000 επιβάτες ημερησίως, ενώ θα συνδέσει το Λιμάνι του Πειραιά με το Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αναβάθμιση της συγκοινωνίας στις πυκνοκατοικημένες περιοχές στα δυτικά του Λεκανοπεδίου.

    Σε εξέλιξη τα έργα

    Όσον αφορά τα έργα μετρό που βρίσκονται σε εξέλιξη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με τον υπουργό, διπλασιάζεται το μήκος του δικτύου, αλλά και των σταθμών που λειτουργούν μέχρι τώρα. Με την επέκταση προς Πειραιά και τους 3 νέους σταθμούς σε Χολαργό, Νομισματοκοπείο και Αγία Παρασκευή ,- η κατασκευή των οποίων θα ξεκινήσει μέχρι το καλοκαίρι-, υπερδιπλασιάζεται το δίκτυο του Μετρό, που λειτουργεί σήμερα. Τέλος ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι στα έργα της επέκτασης προς Αιγάλεω βρέθηκαν πολλές αρχαιότητες, οι οποίες θα εκτεθούν σε κατάλληλα διαμορφωμένες προθήκες στους σταθμούς του Αιγάλεω και του Ελαιώνα καθώς και στην κεντρική πλατεία του Αιγάλεω.

    [04] Κοινωνία

    Πυκνό σύννεφο καπνού καλύπτει την περιοχή

    Διαρροή αερίου στα ΕΛΠΕ Θεσσαλονίκης

    29/11/2006 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2006 7:50:06 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Μεγάλης έκτασης διαρροή αερίου, που έχει προκαλέσει ένα πυκνό σύννεφο καπνού, σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης σε αγωγό της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια, στην περιοχή της Σίδνου, στη δυτική Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να τεθούν σε κινητοποίηση οι αστυνομικές και πυροσβεστικές Αρχές. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία η διαρροή σημειώθηκε στην περιοχή που βρίσκεται κοντά στο Β ΚΤΕΟ Θεσσαλονίκης. Αμέσως διακόπηκε η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, σε ακτίνα ενός περίπου χιλιομέτρου γύρω από το σημείο της διαρροής, ενώ για λόγους ασφαλείας απομακρύνονται εργαζόμενοι σε βιομηχανίες και κάτοικοι της περιοχής ενώ δεν επιτρέπεται η διέλευση αυτοκινήτων και πεζών. Το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια έργων συντήρησης όταν εκσκαφικό μηχάνημα έσπασε, από λάθος χειρισμό, το τοίχωμα του αγωγού. Τεχνικοί των ΕΛΠΕ έχουν ανοίξει τις βάνες για να μεταφερθεί νερό από τη θάλασσα μέσα στον αγωγό ώστε να αδειάσει και να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες. Στο σημείο βρίσκονται δυνάμεις της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής που έχουν απομακρύνει τον κόσμο σε απόσταση ασφαλείας και έχουν εκκενώσει την περιοχή γύρω από το συγκεκριμένο σημείο της διαρροής.

    Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου δήλωσε στο περιθώριο εκδήλωσης για την παρουσίαση της έκθεσης του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας για την Ελλάδα ότι "δεν υπήρξαν τραυματισμοί κατά τη διαρροή αερίου σε αγωγό των ΕΛΠΕ στη δυτική Θεσσαλονίκη και ότι επίσημη ενημέρωση για το συμβάν θα δώσουν τα Ελληνικά Πετρέλαια".

    Από την πρώτη στιγμή στο σημείο βρέθηκαν ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, ο γραμματέας του ΥΜΑΘ, Λουκάς Ανανίκας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωγόπουλος.

    [05] Κοινωνία

    48ωρη των εργαζομένων στο ΙΚΑ

    Κινητοποιήσεις ΠΟΕΔΗΝ-γιατρών

    29/11/2006 9:08:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Σε 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και 7ωρη στάση εργασίας στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Στις 10:30 οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στον πεζόδρομο της Κοραή και πορεία προς το Υπουργείο Υγείας. Ανάλογη συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί και στη Θεσσαλονίκη με πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης. Επίσης, 24ωρη πανελλαδική απεργία πραγματοποιούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί, ενώ στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, έχουν εξαγγείλει οι γιατροί του ΕΚΑΒ. Εξάλλου, 48ωρη απεργία πραγματοποιεί από σήμερα η Ομοσπονδία των εργαζομένων του ΙΚΑ, διαμαρτυρόμενοι για το μίνι ασφαλιστικό. Λόγω της απεργίας θα εξυπηρετούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά.

    [06] Κοινωνία

    Ιδρυτής της "Ελευθεροτυπίας"

    Απεβίωσε ο Χρήστος Τεγόπουλος

    29/11/2006 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2006 3:14:34 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Απεβίωσε το πρωί της Τετάρτης, ο Χρήστος Τεγόπουλος, ιδρυτής, ιδιοκτήτης και εκδότης των εφημερίδων "Ελευθεροτυπία" και "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Ο εκλιπών διετέλεσε πρόεδρος της Ενώσεως Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, ήταν μέτοχος του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού Mega Channel και άλλων εκδοτικών επιχειρήσεων. Ο Χρήστος Τεγόπουλος γεννήθηκε στα Τρίκαλα Κορινθίας το 1920. Από πολύ νωρίς εντάχθηκε στο αριστερό κίνημα και την Εθνική Αντίσταση. Μετά από χρόνια εξορίας, αφέθηκε ελεύθερος, οργανώθηκε στην ΕΔΑ και εργάστηκε για ένα διάστημα στην "Αυγή" ως δημοσιογράφος. Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τις εκδόσεις όπου και το 1966 γνώρισε μεγάλη επιτυχία με την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας "Δομή" στη δημοτική. Στην περίοδο της δικτατορίας έφυγε για το Παρίσι και στη συνέχεια για την Αμερική από όπου επέστρεψε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση και ίδρυσε την "Ελευθεροτυπία".

    Συλλυπητήρια

    Τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του Χρήστου Τεγόπουλου εξέφρασαν η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος και ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς.

    Η πρόεδρος της Βουλής Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα δήλωσε: "Η ξαφνική απώλεια του Χρήστου Τεγόπουλου αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο χώρο της δημοσιογραφίας. Άνθρωπος με ευρεία κατάρτιση, υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελεύθερσης έκφρασης, πρωτοπόρος στην ανάπτυξη του Τύπου κατά τη Μεταπολίτευση, συνέβαλε στην διαμόρφωση μιας νέας εποχής στο χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Στους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το θάνατο του Χρ. Τεγόπουλου: "Ο Χρήστος Τεγόπουλος υπήρξε ένας προοδευτικός, δημοκρατικός και πάνω απ όλα, δημιουργικός άνθρωπος, με πρωτοπόρες ιδέες, αιρετικό πνεύμα και έντονη παρουσία και δραστηριότητα. Στην μακρά διαδρομή του, από την συμμετοχή στην Εθνική Αντίσταση και την εξορία έως την ίδρυση των εφημερίδων «Ελευθεροτυπία» και «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», αναδείχθηκε σε μια σημαντική προσωπικότητα. Άφησε το αποτύπωμά του στο χώρο του ελληνικού Τύπου και των εκδόσεων γενικότερα, αλλά και στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας μας με καθοριστικές παρεμβάσεις. Στην οικογένειά του και στους συνεργάτες του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια".

    Η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στην οικογένεια Τεγόπουλου, για τον θάνατο του Χρήστου Τεγόπουλου.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε: «Εκφράζω τα συλλυπητήριά μου στους συγγενείς, τους φίλους και τους συνεργάτες του Χρήστου Τεγόπουλου.Ο Χρήστος Τεγόπουλος, σε μια πολύχρονη και παραγωγική παρουσία στο χώρο του βιβλίου και της ελληνικής γλώσσας, αφήνει ως πολύτιμη κληρονομιά στο λειτούργημα του Τύπου την προσωπική του διαδρομή, που χαρακτηρίστηκε από την σταθερή προσήλωσή του στις αρχές της πολυφωνίας, της ελευθεροτυπίας και της προσφοράς βήματος για την πλουραλιστική έκφραση όλων των πολιτικών απόψεων και ιδεών».

    Τη θλίψη του για το θάνατο του Χρήστου Τεγόπουλου, εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς. "Ήταν ένας άνθρωπος πρωτοπόρος που σημάδεψε όσο λίγοι το δημοσιογραφικό και εκδοτικό χώρο. Ήταν ένας παράγων της δημόσιας ζωής. Όταν φεύγουν τέτοιοι άνθρωποι, ο τόπος γίνεται φτωχότερος", δήλωσε ο Γ. Σουφλιάς.

    [07] Κοινωνία

    Από άγνωστη αιτία

    Φωτιά σε μονή του Αγίου Όρους

    29/11/2006 8:44:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2006 10:41:02 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Φωτιά από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία ξέσπασε χθες βράδυ, στην ιερά μονή Κουτλουμουσίου, στις Καρυές του Αγίου Όρους. Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία, η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 10 το βράδυ, σε χώρο στον τελευταίο όροφο του μοναστηριού καίγοντας τμήμα της στέγης, έπιπλα και άλλα αντικείμενα. Άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Αγίου Όρους επενέβησαν έγκαιρα με τρία υδροφόρα οχήματα και στη συνέχεια έσπευσαν στο μοναστήρι ενισχύσεις από τον Πολύγυρο και τη Θεσσαλονίκη και τις πρώτες πρωινές ώρες κατάφεραν να τη σβήσουν. Η επιφάνεια της στέγης και του ορόφου που κάηκε δεν ξεπερνά τα εξήντα τετραγωνικά μέτρα. Σύμφωνα με την πυροσβεστική οι ζημιές που προκλήθηκαν από την πυρκαγιά ανέρχονται στις 50.000 ευρώ.

    [08] Κοινωνία

    Παράνομες οι κινητοποιήσεις στον Προαστιακό

    29/11/2006 12:35:00 μμ

    Παράνομη και καταχρηστική έκρινε το Πρωτοδικείο τις κινητοποιήσεις των μηχανοδηγών του Προαστιακού. Από χθες, οι μηχανοδηγοί είχαν ξεκινήσει επαναλαμβανόμενες κινητοποιήσεις έως και την Κυριακή. Χθες πάντως, πρώτη ημέρα κινητοποιήσεων, ακυρώθηκαν μόνο τέσσερα δρομολόγια, σε σύνολο 97 και μόνο στο τμήμα Νερατζιώτισσα-Αεροδρόμιο. Από σήμερα, δεν αναμένεται να υπάρξουν άλλες ακυρώσεις δρομολογίων.

    [09] Κοινωνία

    "Το δάσος και το δένδρο"

    Αναγκαία η κατάρτιση δασολογίου

    28/11/2006 8:15:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιβεβλημένη για την προστασία του δασικού πλούτου της χώρας θεωρεί ο Συνήγορος του Πολίτη, την άμεση κατάρτιση Δασολογίου και Δασικών Χαρτών. Σε ότι αφορά τη διαδικασία πράξεων χαρακτηρισμού που επιλύει προσωρινά τις διάφορες αμφισβητήσεις, κατά την ανεξάρτητη αρχή, δημιουργεί έντονη ανασφάλεια στους πολίτες, ενώ παράλληλα δεν διασφαλίζει την προστασία του δημόσιου πλούτου. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν πανεπιστημιακοί και επιστημονικοί συνεργάτες του Συνηγόρου του Πολίτη, σε ημερίδα με θέμα: "Το δάσος και το δένδρο", που πραγματοποίησε σήμερα η ανεξάρτητη αρχή. Όπως επεσήμαναν όλοι οι ομιλητές, 30 χρόνια μετά τη νομοθετική διατύπωση για την ανάγκη κατάρτισης Δασολογίου, μέχρι σήμερα έχουν καταρτιστεί προσωρινά δασικοί χάρτες που καλύπτουν μόλις το 6% της επικράτειας. Πρόταση λοιπόν του Συνηγόρου του Πολίτη είναι η κατάρτιση του Δασολογίου να προηγηθεί αυτής του Εθνικού Κτηματολογίου, ειδικά στις περιοχές που βρίσκονται υπό κτηματογράφηση, έτσι ώστε να προστατευθεί αποτελεσματικά τόσο το δάσος, όσο και η δημόσια περιουσία.

    [10] Κοινωνία

    Με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ

    Πυροβολούσε αδιακρίτως

    28/11/2006 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Αίσιο τέλος είχε τελικά η επιχείρηση της αστυνομίας στα Μάγγανα της Ξάνθης, για τη σύλληψη ενός 27χρονου με διαταραγμένη ψυχική υγεία, ο οποίος είχε ταμπουρωθεί στο σπίτι του πυροβολώντας αδιακρίτως. Ο νεαρός άνδρας χθες το απόγευμα, διέρρηξε το σπίτι του θείου του αφαιρώντας μια κυνηγετική καραμπίνα και ένα δίκαννο και στη συνέχεια άρχισε να πυροβολεί σε λαμπτήρες φωτισμού και σε πινακίδες σήμανσης. Ευτυχώς δεν προκλήθηκε τραυματισμός σε κανένα διερχόμενο. Μετά από 14 ώρες άνδρες τριών αστυνομικών διευθύνσεων, συνεπικουρούμενοι από άνδρες των ειδικών δυνάμεων Θεσσαλονίκης, κατάφεραν να τον συλλάβουν, να τον οδηγήσουν αρχικά στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης και εν συνεχεία στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης όπου του παρασχέθηκε φαρμακευτική αγωγή. Στο σπίτι που βρισκόταν ταμπουρωμένος ο 27χρονος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν από τους αστυνομικούς, ένα κυνηγετικό όπλο, μια καραμπίνα, ένα μαχαίρι μήκους 22,5 εκατ, ένα ψαροντούφεκο και ένα αλυσοπρίονο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, το μεσημέρι οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης, ο οποίος του απήγγειλε κατηγορίες για παράνομη οπλοφορία, οπλοκατοχή, οπλοχρησία και διακεκριμένη περίπτωση φθοράς ξένης ιδιοκτησίας και κλοπή.

    [11] Κόσμος

    Το απόγευμα

    Συνάντηση Πατριάρχη - Πάπα

    29/11/2006 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2006 4:53:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Τουρκία. Στην Κωνσταντινούπολη μεταβαίνει το απόγευμα, ο Ποντίφικας, προκειμένου να συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και να επισκεφθεί το Φανάρι. Η νομική προσωπικότητα του Πατριαρχείου, η δημευμένη περιουσία και η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τα οποία θα απασχολήσουν τη συνομιλία του Ποντίφικα με το Βαρθολομαίο. Σε μία κίνηση συμβολικής σημασίας, ο Πάπας θα επισκεφθεί και το Μπλε Τζαμί. Εν τω μεταξύ το πρωί ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας βρέθηκε στην Έφεσσο, όπου και ετέλεσε την πρώτη του λειτουργία στην Τουρκία, στο Σπίτι της Παρθένου Μαρίας, μετά το τέλος της οποίας, απηύθυνε νέα έκκληση για ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ιστορική επίσκεψη

    [12] Κόσμος

    Θα καλέσει νέα μέλη το 2008

    Διευρύνεται το ΝΑΤΟ

    29/11/2006 2:45:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το ΝΑΤΟ ανακοίνωσε σήμερα ότι στην επόμενη σύνοδο κορυφής το 2008 προτίθεται να καλέσει και άλλες χώρες να προσχωρήσουν στις τάξεις του, απέφυγε ωστόσο να τις κατονομάσει. Στην επόμενη σύνοδο κορυφής μας το 2008, η Συμμαχία έχει την πρόθεση να απευθύνει νέες προσκλήσεις σε χώρες που πληρούν τις προδιαγραφές, επί τη βάσει επιδόσεων, και είναι ικανές να μετάσχουν στην ευρω-ατλαντική ασφάλεια και σταθερότητα", αναφέρουν οι ηγέτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε ανακοινωθέν τους που ενέκριναν σήμερα ολοκληρώνοντας τη σύνοδό τους στη Ρίγα της Λετονίας. Στην ανακοίνωση δεν κατονομάζονται οι χώρες αυτές, ωστόσο στη διάρκεια των εργασιών τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των νατοϊκών χωρών συνεχάρησαν την Αλβανία, την Κροατία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας για τις προόδους που επιτέλεσαν ως υποψήφιες προς ένταξη χώρες.

    [13] Κόσμος

    Δε θα παραστεί στα γενέθλια του ο Κάστρο

    29/11/2006 12:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δε θα μπορέσει να παραστεί στους εορτασμούς για τα 80ά του γενέθλια ο Πρόεδρος της Κούβας Φιδέλ Κάστρο, καθώς εξακολουθεί να βρίσκεται στην διαδικασία της ανάρρωσης από την εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε το καλοκαίρι, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος με γραπτό του μήνυμα το οποίο αναγνώσθηκε στην κρατική τηλεόραση της χώρας. Ο Κάστρο εξέφρασε στο μήνυμα αυτό την "βαθειά του λύπη", σημειώνοντας πως "δεν βρίσκεται ακόμη στην κατάσταση να ανταπεξέλθει σε ένα τόσο μεγάλο γεγονός, σύμφωνα με τους γιατρούς" που τον παρακολουθούν. Ο Κάστρο, ο οποίος δεν έχει εμφανισθεί δημόσια από τα τέλη Ιουλίου, έγινε 80 ετών την 13η Αυγούστου. Στο μήνυμά του ανέφερε ότι δεν θα παραστεί στην ειδική τελετή αργότερα αυτή την εβδομάδα στο θέατρο Καρλ Μαρξ, όπου αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες φίλοι και υποστηρικτές του από την Κούβα και το εξωτερικό.

    [14] Κόσμος

    Ασθένεια-μυστήριο για Ρώσο αξιωματούχο

    29/11/2006 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ξαφνικά συμπτώματα μιας άγνωστης, προς το παρόν ασθένειας, εμφάνισε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ιρλανδία την περασμένη εβδομάδα ο πρώην πρωθυπουργός της Ρωσίας Γιεγκόρ Γκαϊντάρ, όπως δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Financial Times ενώ πρόσθεσε ότι "απειλήθηκε" η ζωή του. Για το μυστηριώδες αυτό συμβάν, μία ημέρα μετά το θάνατο του πρώην Ρώσου κατασκόπου Αλεξάντερ Λιτβινένκο εξαιτίας δηλητηρίασης από ραδιενέργεια, σύμφωνα με τους γιατρούς του, δεν έχει δοθεί καμία εξήγηση στον Γκαϊντάρ, όπως είπε ο ίδιος από το ρωσικό νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται. Στην περίπτωσή του, δεν βρέθηκαν ίχνη ραδιενέργειας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα στοιχεία για το θάνατο Λιτβινένκο

    [15] Κόσμος

    Για το "πάγωμα" χρηματικών πόρων οργανώσεων

    Αντισυνταγματικό διάταγμα του Μπους

    29/11/2006 10:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αντισυνταγματικό έκρινε ομοσπονδιακός δικαστής στις ΗΠΑ διάταγμα του 2001 που επέτρεπε το "πάγωμα" των χρηματικών πόρων οργανώσεων που η Ουάσινγκτον θεωρεί τρομοκρατικές. Ο ομοσπονδιακός δικαστής Ώντρεϋ Κόλινς, ο οποίος και στο πρόσφατο παρελθόν εμπόδισε την εφαρμογή αρκετών άρθρων του PATRIOT Act, έκρινε χθες αντισυνταγματικό το διάταγμα του Προέδρου Τζορτζ Μπους με το σκεπτικό ότι δεν ορίζονται τα όρια της εξουσίας του Προέδρου όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων σε οργανώσεις καθώς και πρόσωπα που πιστεύεται ότι σχετίζονται μ αυτές. Ο Κόλινς έλαβε την απόφαση στην εξέταση μήνυσης εναντίον του Υπουργείου Εξωτερικών από μέρους της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Κέντρο για τα Συνταγματικά Δικαιώματα (CCR). Η οργάνωση κατέθεσε την μήνυση για λογαριασμό πέντε οργανώσεων στο εξωτερικό - περιλαμβανομένων της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ Ιλάμ (LTTE) στη Σρι Λάνκα και του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (PKK) των Κούρδων στην Τουρκία, που χαρακτηρίζονται ως τρομοκρατικές οργανώσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    [16] Κόσμος

    Καταδικάστηκαν για αμέλεια στην Κίνα

    Στη φυλακή για την τραγωδία στο ορυχείο

    29/11/2006 10:07:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε ποινή κάθειρξης 5,5 και 5 ετών για αμέλεια, η οποία οδήγησε στην έκρηξη που στοίχισε τη ζωή σε 166 εργαζόμενους πριν από δύο χρόνια καταδικάστηκαν δύο διευθυντικά στελέχη κρατικού ανθρακωρυχείου στην Κίνα, όπως μεταδίδει το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η έκρηξη -μια από τις πλέον πολύνεκρες στην Κίνα τις τελευταίες δεκαετίες- σημειώθηκε στο ανθρακωρυχείο Τζεντζιασάν, στην πόλη Τονγκτσουάν, στη βορειοδυτική επαρχία Σάνσι μερικές ημέρες μετά από πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο ορυχείο. "Μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς, -τα στελέχη αυτά- διέταξαν τους ανθρακωρύχους να διακινδυνεύσουν τις ζωές τους ξαναρχίζοντας την παραγωγή χωρίς τα κατάλληλα μέτρα εργασιακής ασφάλειας", αναφέρει το Νέα Κίνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταγγελία για τις συνθήκες στα ορυχεία της Κίνας

    [17] Κόσμος

    Μεγέθους 6,1 Ρίχτερ

    Ισχυρός σεισμός στην Ινδονησία

    29/11/2006 9:44:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 6,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε υποθαλάσσια κοντά στις νήσους Μολούκες της βόρειας Ινδονησίας σύμφωνα με το γεωλογικό ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS). Διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία αναφέρουν ότι κατέρρευσαν σπίτια, χωρίς όμως να δίνονται άλλες πληροφορίες. Ο σεισμός σημειώθηκε στις 10:32 τοπική ώρα (03:32 ώρα Ελλάδας) και η Ινδονησιακή κρατική μετεωρολογική υπηρεσία στο Μανάδο, στην κοντινή νήσο Σουλαουέσι, αρχικά εκτίμησε ότι επρόκειτο για δόνηση 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, γεγονός που την ώθησε να εκδώσει προειδοποίηση για τσουνάμι προς τοπικά ΜΜΕ. Το κέντρο προειδοποίησης για σεισμικά κύματα στην Χαβάη, αντίθετα, δεν εξέδωσε προειδοποίηση για τσουνάμι.

    [18] Κόσμος

    Βήματα για εξομάλυνση των σχέσεων τους

    Προσέγγιση ΗΠΑ - Ορτέγκα

    29/11/2006 9:12:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σημάδια εξομάλυνσης εμφανίζουν οι σχέσεις ανάμεσα στην Κυβέρνηση των ΗΠΑ και τον πρόσφατα εκλεγέντα Πρόεδρο της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγκα μετά και τις διαπιστώσεις του Αμερικανού αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Τόμας Σάνον, "ο οποίος είχε μια εποικοδομητική και επωφελή", όπως τη χαρακτήρισε συζήτησης με τον άλλοτε ηγέτη των αριστερών ανταρτών και ψυχροπολεμικό εχθρό της Ουάσινγκτον. "Βάλαμε τα θεμέλια για ένα σημαντικό διάλογο ανάμεσα στις δυο χώρες, πάντοτε στο πλαίσιο της Δημοκρατίας", είπε ο Σάνον. "Θα εμβαθύνουμε τον διάλογο αυτόν για να βελτιώσουμε τις σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Νικαράγουα", πρόσθεσε. Ο ιστορικός ηγέτης των Σαντινίστας Ντανιέλ Ορτέγκα θα ορκιστεί Πρόεδρος στις 5 Ιανουαρίου, μετά από 16 χρόνια παραμονής του στην αντιπολίτευση. Ο Σάνον είπε ότι συζήτησε με τον Ορτέγκα το ζήτημα της μείωσης της φτώχειας καθώς η Νικαράγουα είναι η φτωχότερη χώρα στο Δυτικό Ημισφαίριο μετά την Αϊτή. Ο Ορτέγκα έχει δεσμευθεί ότι δεν θα μεταβάλλει την εφαρμοζόμενη μακροοικονομική πολιτική στην χώρα, ωστόσο έχει εξαγγείλει ότι προτίθεται να αναβιώσει τα προγράμματα παροχής υγείας, παιδείας και επισιτισμού των Σαντινίστας.

    [19] Κόσμος

    Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα

    Ισημερινός: Νέος πρόεδρος ο Ραφαέλ Κορέα

    28/11/2006 10:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Νέος πρόεδρος του Ισημερινού εξελέγη ο 43χρονος αριστερός υποψήφιος Ραφαέλ Κορέα, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 57,3% στις προεδρικές εκλογές έναντι 42,7% του αντιπάλου του 56χρονου πολυεκατομμυριούχου, Αλβάρο Νομπόα, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα και με καταμετρημένο το 97% των ψήφων. Τη νίκη στον κ. Κορέα, πρώην υπουργό Οικονομίας και στενό φίλο του προέδρου της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες έδιναν και οι σφυγμομετρήσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα την ημέρα των εκλογών, Κυριακή με ποσοστό 56,9% έναντι του μεγιστάνα της μπανάνας, Αλβάρο Νομπόα που συγκέντρωνε το 43,1%. Από την πλευρά του ο ηττηθείς κ. Νομπόα δήλωσε ότι θα παραδεχτεί την ήττα του αφού γίνει επίσημη καταμέτρηση ψήφο-ψήφο.

    [20] Ιράκ

    Ιράκ: Δεκαοχτώ νεκροί σε δύο επιχειρήσεις

    29/11/2006 12:30:00 μμ

    Οκτώ μέλη της Αλ Κάιντα και δύο γυναίκες σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί από αμερικανικά πυρά στη διάρκεια συγκρούσεων βόρεια της Βαγδάτης, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού στρατού. "Οι στρατιώτες είχαν ως στόχο την εξάρθρωση ενός πυρήνα τρομοκρατών και εξαιτίας της σοβαρότητας της κατάστασης ζήτησαν αεροπορική υποστήριξη", αναφέρεται στην ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει διευκρινίζοντας πως "οι χερσαίες δυνάμεις βρήκαν μέσα στο σημείο επίθεσης τα πτώματα δύο γυναικών που είχαν σκοτωθεί στις συγκρούσεις". Πρόκειται για το δεύτερο επεισόδιο μέσα σε δύο ημέρες που Ιρακινοί πολίτες σκοτώνονται από αμερικανικά πυρά. Χθες Τρίτη πέντε κοριτσάκια έχασαν τη ζωή τους σε παρόμοια επιχείρηση στο Ραμάντι. "Οι δυνάμεις της Συμμαχίας προσπαθούν πάντα να μειώσουν τον κίνδυνο τραυματισμού πολιτών στη διάρκεια του αγώνα κατά των τρομοκρατών. Οι τρομοκράτες δεν διστάζουν να θέσουν επίτηδες γυναίκες και παιδιά σε κίνδυνο", ισχυρίζεται η ανακοίνωση.

    Εξάλλου οκτώ άτομα, οι έξι αστυνομικοί, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε επιθέσεις στο Ιράκ, όπως ανακοινώθηκε από πηγές των δυνάμεων ασφαλείας. "Ένα ύποπτο αυτοκίνητο έφτασε στην είσοδο της Αστυνομικής Διεύθυνσης της Σαμάρας, οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ και ο οδηγός του αυτοκινήτου προκάλεσε έκρηξη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις αστυνομικοί και να τραυματιστούν τρεις", διευκρίνισε η ίδια πηγή. Στη Σαμάρα, 110 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ισχύει ακόμα η απαγόρευση κυκλοφορίας. Στην ίδια περιοχή, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν όταν 40 ένοπλοι επιτέθηκαν σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Στη Βαγδάτη, τέλος, δύο πολίτες σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας, πρόσθεσε αστυνομική πηγή.

    [21] Μ. Ανατολή

    Στο δημόσιο τομέα

    Γενική απεργία στο Ισραήλ

    29/11/2006 8:22:00 πμ

    Παραλύει σήμερα και για 24 ώρες ο δημόσιος τομέας στο Ισραήλ, καθώς το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, Χισταντρούτ πραγματοποιεί γενική απεργία, εξαιτίας των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες στις πληρωμές μισθών και στις συνεισφορές στα ταμεία συντάξεων. Το γεγονός αυτό επηρεάζει περίπου 40.000 εργαζόμενους σε τοπικούς οργανισμούς, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του συνδικάτου Οφέρ Εϊνί, προσθέτοντας "το μόνο που θέλουμε είναι οι τοπικές αρχές να πληρώσουν τους μισθούς των εργατών και τις συνεισφορές στους αρμόδιους οργανισμούς, όπως συμβαίνει σε κάθε σωστή χώρα. Είναι κάτι προφανές, όμως αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για τουλάχιστον δύο χρόνια". Από την απεργία, που άρχισε στις 06:00 το πρωί, διακόπηκε η λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, έκλεισαν τα λιμάνια, τα συνοριακά φυλάκια και σταμάτησαν τα σιδηροδρομικά δρομολόγια καθώς και οι εργασίες σε δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Η απόφαση για απεργία ελήφθη μετά την αποτυχία της συνάντησης το βράδυ της Τρίτης των εκπροσώπων του Χισταντρούτ και του υπουργού Οικονομικών Αβραάμ Χιρσόν.

    [22] Οικονομία

    Συνέντευξη του Γιώργου Αλογοσκούφη

    Ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή

    29/11/2006 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η δημοσιονομική προσαρμογή και οι μεταρρυθμίσεις στην οικονομία θα συνεχιστούν με ηπιότερους όμως ρυθμούς, υπογράμμισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα των συνεδριάσεων Eurogroup και Ecofin. "Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί η εντύπωση ότι φθάσαμε στο τέλος του δρόμου ή ότι βγήκαμε από τη διαδικασία της επιτήρησης" είπε ο υπουργός δεδομένου ότι η χώρα μας έχει υψηλό δημόσιο χρέος και είναι υποχρεωμένη να επιτύχει ως το 2012 ισοσκελισμένους ή και πλεονασματικούς προϋπολογισμούς. Η δημοσιονομική προσαρμογή στην Ελλάδα δεν ολοκληρώνεται με τη μείωση του δημοσίου ελλείμματος κάτω του 3%, δήλωσε. Επίσης, ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων και δήλωσε ότι πρέπει να συνεχιστούν. Η προσπάθεια για τη δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί, θα περιοριστούν οι δαπάνες του δημοσίου και θα περιοριστεί και η φοροδιαφυγή. Αναφέρθηκε επίσης ο υπουργός Οικονομίας στη φορολογική μεταρρύθμιση, την εφαρμογή διαφορετικού συστήματος κατάταξης του προϋπολογισμού οπότε και θα γίνει καλύτερη αξιολόγηση των δαπανών και βέβαια θα συνεχιστεί η προσπάθεια εξυγίανσης του δημόσιου τομέα και θα ολοκληρωθεί ο διάλογος για το ασφαλιστικό.

    Η αρμόδια Επιτροπή για το ασφαλιστικό θα αξιολογήσει την κατάσταση που επικρατεί και εφόσον παραδώσει την έκθεσή της στην κυβέρνηση θα αρχίσει η συζήτηση επί των προτάσεων. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η διαδικασία αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ ξεκίνησε από τη διοίκηση του Οργανισμού και το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το θέμα δεν προβλέπεται να απασχολήσει την αρμόδια Διϋπουργική Επιτροπή.

    [23] Οικονομία

    Υπερέβη τις προβλέψεις των αναλυτών

    Κέρδη - έκπληξη από τον ΟΤΕ

    29/11/2006 12:38:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Υπερέβη τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις των αναλυτών ο ΟΤΕ, που ανακοίνωσε σήμερα 445,5 εκατ. ευρώ καθαρά κέρδη εννεαμήνου. Στο αντίστοιχο περσινό διάστημα, ο ΟΤΕ είχε εμφανίσει ζημίες της τάξης των 296,7 εκατ. ευρώ. Οι πωλήσεις της περιόδου αυξήθηκαν κατά 5,6% στα 4,303 δισ. ευρώ. Οι εκτιμήσεις αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters μιλούσαν για καθαρά κέρδη που θα κυμαίνονταν γύρω στα 350,4 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο. Στο γ΄ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 223,6 εκατ. ευρώ από ζημίες 493,2 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων του εννεαμήνου διαμορφώθηκαν στα 812 εκατ. ευρώ.

    Σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου ΟΤΕ για το εννεάμηνο 2006, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, κ. Παναγής Βουρλούμης, δήλωσε: "Τα αποτελέσματά μας το γ τρίμηνο του 2006 είναι ενθαρρυντικά. Βελτιώνουμε τις επιδόσεις μας σε όλες τις αγορές του ομίλου, με έμφαση στην ευρυζωνικότητα και στην κινητή τηλεφωνία." Ο κ. Βουρλούμης καταλήγει τονίζοντας ότι για να διατηρήσει ο ΟΤΕ ένα ικανοποιητικό επίπεδο επιδόσεων και να τοποθετηθεί δυναμικά απέναντι στον εντεινόμενο ανταγωνισμό, πρέπει να επωφεληθεί από τη βελτίωση της κατάστασης που έχει επιτευχθεί και να εντείνει τις δομικές αλλαγές που ου επέτρεψαν να φτάσει εδώ που είναι σήμερα".

    [24] Μπάσκετ

    Στόχος το αήττητο για τον ΠΑΟ

    29/11/2006 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τον Παναθηναϊκό να είναι ο μοναδικός εκ των τριών εκπροσώπων της Ελλάδας στην Ευρωλίγκα που προελαύνει αήττητος μετά από πέντε αγωνιστικές αρχίζει σήμερα η 6η αγωνιστική της διοργάνωσης. Οι "πράσινοι" αντιμετωπίζουν στο Βελιγράδι (19:00 ώρα Ελλάδας) την Παρτιζάν για τον Β όμιλο με μόνη απουσία, αυτή του Ραμούνας Σισκάουσκας που θα μείνει εκτός για είκοσι ημέρες μετά τη θλάση που υπέστη στους οπίσθιους μηριαίους. Ο "Ζοτς" επιστρέφει αντίπαλος στην Πιονίρ Αρίνα, όπου φορούσε τη φανέλα της Παρτιζάν για επτά σεζόν τη δεκαετία του 80, ενώ το 1992 την οδήγησε στον μοναδικό τίτλο Ευρωλίγκα. Εκτός από τον Ομπράντοβιτς, αντίπαλοι στην πατρίδα τους επιστρέφουν οι Μίλος Βούγιανιτς και Ντέγιαν Τομάσεβιτς, καθώς αμφότεροι έχουν κατακτήσει εγχώριους τίτλους με την Παρτιζάν.

    [25] Μπάσκετ

    Ασταμάτητο το Μαρούσι, δεύτερη ήττα για Πανιώνιο

    29/11/2006 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακάθεκτο συνεχίζει το Μαρούσι την εντυπωσιακή πορεία του στο EuroCup. Οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούση έφτασαν σε άνετη επικράτηση με 80-62 επί της Βοϊβοντίνα, στο κλειστό του Αγίου Θωμά, σε αγώνα για την 4η αγωνιστική της διοργάνωσης και παρέμειναν αήττητοι (4-0) στον 6ο όμιλο. Αντίθετα οι Σέρβοι δεν έχουν καταφέρει να "γευθούν" τη χαρά της νίκης σε 4 αγωνιστικές.

    Τα δεκάλεπτα: 22-9, 44-35, 62-49, 80-62

    Οι συνθέσεις:

    ΜΑΡΟΥΣΙ: Τόμας 9 (1), Χαραλαμπίδης 11 (1), Κυρίτσης 6, Σεϊμπούτις 9, Εϊμπραμς 6, Στεφανίδης 2, Κολώκας 16 (3), Καϊμακόγλου 4, Γιαννουλάκος 4, Λόλας, Συμεωνίδης 3, Γιαζβίν 10.

    ΒΟΪΒΟΝΤΙΝΑ: Ιβάνοβιτς 3, Γιελένιτς, Νέμεθ 16 (4), Ντούβνιακ, Στσέκιτς 13 (1), Γκολούμποβιτς 7, Ντόρτζεβιτς 5 (1), Λέκιτς 7, Μιλόσεβιτς 6, Πάουνιτς 4, Βίτκοβατς 1.

    Νταμπλ-νταμπλ σημείωσε ο Ντάντλεϊ

    Τη δεύτερη ήττα του γνώρισε ο Πανιώνιος στο EuroCup ανδρών. Στο πλαίσιο της 4ης αγωνιστικής, οι "κυανέρυθροι" ηττήθηκαν με 82-77 από την Τουρκ Τέλεκομ στην Τουρκία. Αυτή ήταν η τρίτη νίκη της τουρκικής ομάδας που είχε ηττηθεί στην πρεμιέρα από τον Πανιώνιο στο κλειστό του Ελληνικού. Με τον Ατσικ να σημειώνει τους επτά τελευταίους πόντους της ομάδας του, η Τουρκ Τέλεκομ αναρριχήθηκε στην πρώτη θέση της βαθμολογίας. Νταμπλ-νταμπλ σημείωσε ο Ντάντλεϊ με 28 πόντους και 10 ριμπάουντ.

    Τα δεκάλεπτα: 23-20, 39-35, 60-62, 82-77

    Οι συνθέσεις:

    ΤΟΥΡΚ ΤΕΛΕΚΟΜ: Μίλιτσιτς 3 (1), Γκιουλέρ 6, Ακπινάρ 3 (1), Γιλμάζ 5 (1), Αλστον 14, Γκορούρ, Ατσικ 16 (2), Γιάγκλα 2, Γιλντιρίμ (5 (1), Ντάντλεϊ 28

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ: Καφκής 4, Μίλκοβιτς 5 (1), Περπέρογλου 9 (1), Ντόιτσιν 11 (3), Χατζής 11 (3), Ουίνστον 10 (2), Ντραγκόιλοβιτς 6, Χάτσον 21

    [26] Μπάσκετ

    Σημαντική επικράτηση για ΠΑΟΚ, ήττα για ΑΕΚ

    29/11/2006 11:04:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τρίτη του συνεχόμενη νίκη στον Δ όμιλο του ULEB Cup πέτυχε ο ΠΑΟΚ, ο οποίος επικράτησε 84-81 της ρωσικής Ούνιξ Καζάν, στην Πυλαία. Οι παίκτες του Κώστα Πιλαφίδη "μετρούν" πλέον τρεις νίκες σε πέντε αγώνες και βρίσκονται στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα, μαζί με την Ούνιξ, η οποία επίσης έχει απολογισμό 3 νίκες-2 ήττες.

    Τα δεκάλεπτα: 21-20, 45-39, 64-58, 84-81.

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΟΚ: Σκεπάνοβιτς 23 (2), Πάρκερ 11 (2), Πάσαλιτς 21 (4), Ουάσιγκτον 16 (1), Αγαδάκος 2, Σέκουλιτς 2, Κούβελας, Καλαμπόκης 9 (1), Βασιλείου

    ΟΥΝΙΞ ΚΑΖΑΝ: Κλιβς 14 (2), Κ. Λαβρίνοβιτς 9 (1), Στίβενσον 12 (2), Ντ. Λαβρίνοβιτς 13 (1), Σαμοιλένκο 3 (1), Σαβάνοβιτς, Μιλοσέρντοφ, Στομπέργκας 17 (2), Μεσεργάκοφ 13 (1), Kαμίτοφ

    Λιγοστές ελπίδες για πρόκριση

    Αντίθετα ο άλλος εκπρόσωπος μας στη διοργάνωση, η ΑΕΚ αν και πάλεψε, παραδόθηκε στη Λιέτουβος Ρίτας με το βαρύ 102-76, σε αγώνα για την 5η αγωνιστική της διοργάνωσης, στο κλειστό του ΟΑΚΑ. Με την ήττα αυτή οι ελπίδες για πρόκριση στον επόμενο γύρο του ULEB Cup φαίνεται πως εξανεμίζονται, καθώς οι παίκτες του Βαγγέλη Αλεξανδρή έφτασαν τις 4 συνολικά στον Α όμιλο, ενώ η Λιθουανοί παραμένουν στην κορυφή με 4 νίκες και 1 μόλις ήττα.

    Τα δεκάλεπτα: 18-23, 39-46, 60-77, 76-102.

    Οι συνθέσεις:

    ΑΕΚ: Μάγλος 2, Παπανικολάου 2, Γκαγκαλούδης 19 (2), Μιχαλογλου 2, Βετούλας 6, Νικολαϊδης Σ. 6, Ταπούτος 9, Κόμματος 13 (1), Σκοτ 8, Νικολαϊδης Π., Πέρκοβιτς 7, Μαγκουνής 2.

    ΛΙΕΤΟΥΒΟΣ ΡΙΤΑΣ: Ιβορι 6, Μπλουμς 9 (2), Γιομάντας 18, Ζοάο Μπατίστα 21, Εμετ 14 (1), Λουκαούσκις 3 (1), Ζουκάουσκας 5, Σλέζας 9 (3), Ντελινινκάιτις 7 (1), Στελμάχερς 10 (2).

    [27] Μπάσκετ

    Τζόρνταν: "Οι Έλληνες είχαν περισσότερη ενέργεια"

    29/11/2006 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: MAGIC

    Στο πάθος και στην ενέργεια που είχαν οι Έλληνες διεθνείς απέδωσε τη νίκη της εθνικής κατά των Αμερικανών στο πρόσφατο Μουντομπάσκετ ο Μάϊκλ Τζόρνταν σε συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό "Magic". Ο Τζόρνταν, με αφορμή το "Jordan Classic Camp" που διοργανώθηκε στο Μιλάνο, αναφερόμενος στον ημιτελικό Ελλάδας ΗΠΑ είπε: "Δεν έχει εξαφανιστεί το χάσμα του αμερικανικού μπάσκετ με του ευρωπαϊκού ακόμη. Δεν δίνω τόσα εύσημα. Νομίζω ότι αυτό που συνέβη ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ελλάδα -δεν είδα το παιχνίδι- είναι ότι οι Έλληνες παίκτες έπαιξαν με περισσότερη ενέργεια και πάθος. Όχι ότι εμείς δεν το κάναμε, αλλά πιστεύω ότι υποτιμήσαμε αυτή την ομάδα και κοιτάζαμε το επόμενο παιχνίδι. Όταν το κάνεις αυτό, οτιδήποτε μπορεί να συμβεί. Όλα είναι πιθανά. Αυτό που έχω να πω είναι ότι το χάσμα έχει μικρύνει, δεν είναι όμως ακόμα στο ίδιο επίπεδο. Θεωρώ ότι ακόμη έχουμε καλύτερο πρόγραμμα, πιο δυνατό μπάσκετ στις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι το ευρωπαϊκό μπάσκετ βελτιώνεται συνεχώς και όλοι οι παίκτες που έρχονται να παίξουν στο ΝΒΑ, το αξίζουν γιατί είναι καλοί παίκτες κι έχουν κερδίσει το δικαίωμα να παίζουν στο ΝΒΑ. Ακόμα όμως θεωρώ ότι οι Αμερικάνοι παίκτες είναι καλύτεροι από τους Ευρωπαίους, η διαφορά όμως μικραίνει". Όσο για τον τίτλο του καλύτερου παίχτη όλων των εποχών που του έχει αποδοθεί ο Τζόρνταν είπε: "Όλοι λένε ότι είμαι ο καλύτερος κι αυτό είναι υπέροχο κοπλιμέντο. Εγώ όμως ποτέ δεν θεώρησα ότι είμαι ο καλύτερος γιατί πήρα πολλά στο παιχνίδι μου από παίκτες που έπαιξαν πριν από μένα. Να λέγεται ότι είμαι ο καλύτερος δεν είναι δίκαιο, το παίρνω ως κοπλιμέντο, αλλά δεν έπαιξα εναντίον του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν, του Τζέρι Ουέστ, δεν έπαιξα απέναντι σ αυτούς τους παίκτες και είναι δύσκολο να πούμε ότι είμαι καλύτερός τους. Το παίρνω ως κοπλιμέντο. Όσον αφορά τις καταστάσεις που πίστευα ότι δεν μπορούσα να παίξω ή δεν ήμουν σε καλή βραδιά, σκεφτόμουν να προσφέρω ενέργεια στην ομάδα όπου το χρειαζόταν. Μπορεί να μην έβαζα την μπάλα στο καλάθι, αλλά έπαιζα άμυνα, έδινα ασίστ, έδειχνα ηγετικές ικανότητες στο παρκέ. Σε κάθε παιχνίδι πίστευα ότι συνεισέφερα στην ομάδα με κάποιο τρόπο. Δεν ήταν μόνο το σκοράρισμα, έδινα βοήθεια στην ομάδα και με άλλους τρόπους".

    [28] Φτηνά εισιτήρια στο Πεκίνο

    29/11/2006 4:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ χαμηλές θα είναι οι τιμές των εισιτηρίων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνο το 2008 (σύμφωνα πάντα με τα ευρωπαϊκά δεδομένα) στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Στους πολίτες της Κίνας θα διανεμηθεί το 50% των εισιτηρίων για του Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου. "Στόχος μας είναι να δώσουμε στο ευρύ κοινό περισσότερα από τα μισά εισιτήρια της διοργάνωσης", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται ότι το φθηνότερο «μαγικό χαρτάκι» θα κοστίζει 2,9 ευρώ και το ακριβότερο 485 ευρώ. Τα τελευταία θα αφορούν στην Τελετή Έναρξης των Αγώνων, την οποία θα μπορεί να παρακολουθήσει κάποιος καταβάλλοντας μόλις 21 ευρώ, που αποτελεί και την τιμή εκκίνησης. Όσον αφορά στα αγωνίσματα, κάθε ενδιαφερόμενος θα έχει να επιλέξει σε μία κλίμα μεταξύ των 2,9 και των 97 ευρώ, ενώ όσον αφορά στην Τελετή Λήξη των Αγώνων, τα εισιτήρια θα κοστίζουν από 14,5 έως και 291 ευρώ. Παράλληλα, από την BOCOG, έγινε γνωστό, ότι περίπου το 14% των εισιτηρίων θα διατεθούν σε Κινέζους φοιτητές, ενώ έγινε ξεκάθαρο ότι δεν θα δοθούν εισιτήρια χωρίς αντίτιμο. "Δεν θα υπάρξουν δωρεάν εισιτήρια, όμως η Οργανωτική Επιτροπή, εφαρμόζει μία οικονομική πολιτική, μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα στο ευρύ κοινό να παρακολουθήσει τους Αγώνες", τονίζεται στην ανακοίνωση της BOCOG. Υπενθυμίζεται, ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2008, θα αρχίσουν στις 8 και θα ολοκληρωθούν στις 24 Αυγούστου.

    [29] Στα βαθιά νερά από σήμερα ο Πανιώνιος

    29/11/2006 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανοίγει σήμερα η «αυλαία» της φάσης των «16» στην Ευρωλίγκα της υδατοσφαίρισης, με τον Πανιώνιο από ελληνικής πλευράς να δοκιμάζεται στην Νάπολη απέναντι στην Ποζίλιπο (21:30). Η αποστολή της ομάδας του Γιάννη Γιαννουρή δεν είναι καθόλου εύκολη, δεδομένου ότι η ιταλική ομάδα κατέλαβε την τρίτη θέση στο φάιναλ φορ της περυσινής διοργάνωσης, ωστόσο οι "κυανέρυθροι" θα προσπαθήσουν για το καλύτερο δυνατό, όπως τόνισε ο Γιώργος Ρέππας, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα της ΚΟΕ. Αναφορικά με τον αποψινό αγώνα, ο διεθνής τερματοφύλακας των Νεοσμυρνιωτών τόνισε: "Το παιχνίδι είναι δύσκολο. Στόχος μας είναι μια καλή εμφάνιση και ό,τι καλύτερο καταφέρουμε. Το βλέπω εξαιρετικά δύσκολο να πάρουμε θετικό αποτέλεσμα, αλλά θα κάνουμε την προσπάθειά μας. Αυτό που θα επιδιώξουμε είναι να ελέγξουμε το ρυθμό. Να κάνουμε το παιχνίδι μας και από την άλλη να μην αφήσουμε την Ποσίλιπο να κάνει ό,τι θέλει μέσα στην πισίνα".

    Χανιά Χίος για μια θέση στους "8" του κυπέλλου

    Πέφτει το απόγευμα στα Χανιά η «αυλαία» της Β΄ προκριματικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας στην υδατοσφαίριση, με την ομάδα της Κρήτης να υποδέχεται τη Χίο. Ο νικητής της αναμέτρησης θα πάρει το «εισιτήριο» για την προημιτελική φάση, όπου ήδη έχουν προκριθεί οι ΝΟΒΑ, Ολυμπιακός, Βουλιαγμένη, Ηρακλής, Εθνικός, Πανιώνιος και Γλυφάδα. Η κλήρωση των αγώνων της προημιτελικής φάσης θα λάβει χώρα στις 21 Μαρτίου στα γραφεία της ΚΟΕ, ενώ οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 25 Απριλίου 2007.

    [30] Αθλητές της χρονιάς στις ΗΠΑ οι Γουόρινερ-Ρίτσαρντς

    29/11/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Τζέρεμι Γουόρινερ στους άνδρες και η Σάνια Ρίτσαρντς στις γυναίκες κέρδισαν το βραβείο «Τζέσε Όουενς 2006» από την αμερικανική ομοσπονδία στίβου. Οι δύο αθλητές κέρδισαν για πρώτη φορά στην καριέρα τους τον τιμητικό τίτλο του κορυφαίου αθλητή της χρονιάς στις ΗΠΑ. Η Ρίτσαρντς όπως είναι γνωστό έχει ήδη ανακηρυχθεί κορυφαία της χρονιάς και από την IAAF (ο Ασάφα Πάουελ στους άνδρες). Το βραβείο προς τιμήν του «Τζέσε Όουενς» καθιερώθηκε το 1981 και αποτελεί την υψηλότερη τιμητική διάκριση που απονέμει ετήσια η ομοσπονδία των ΗΠΑ στους καλύτερους αθλητές της χώρας. Φέτος η εκδήλωση για την απονομή των βραβείων έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 2 Δεκεμβρίου στην Ινδιανάπολη. Οι νικητές των προηγούμενων χρόνων: Εντουιν Μόουσες, (1981), Καρλ Λιούις (1982 and 1991), Μέρι Ντέκερ (1983), Τζοάν Μπενόιτ (1984), Γουίλι Μπανκς (1985), Τζάκι Τζόινερ-Κέρσι (1986 and 1987), Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ (1988), Ρότζερ Κίνγκντομ (1989), Λιν Τζένιγκς (1990), Κέβιν Γιανγκ (1992), Γκέιλ Ντίβερς (1993, 1996), Μάικλ Τζόνσον (1994, 1995 1996), Αλεν Τζόνσον (1997), Μάριον Τζόουνς (1997, 1998, 2002), Τζον Γκοντίνα (1998, 2001), Ινγκερ Μίλερ (1999), Μορίς Γκριν (1999), Στέισι Ντραγκίλα (2000, 2001), Αντζελο Τέιλορ (2000), Τιμ Μοντγκόμερι (2002), Ντίνα Ντρόσιν Κάστορ (2003), Τομ Πάππας (2003), Τζάστιν Γκάτλιν (2004, 2005) Τζοάνα Χέις (2004) και Αλισον Φέλιξ (2005).

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Σφραγίζουν την πρόκριση

    29/11/2006 3:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Η κάτοχος του τροπαίου Σεβίλη, η Μακάμπι Χάιφα, η Δυναμό Βουκουρεστίου, η Αλκμάαρ, η Σλόβαν Λίμπερετς, η Λανς και η Οντένσε θέλουν να σφραγίσουν τα εισιτήρια της πρόκρισης για τους 32 του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ αν βέβαια πάρουν τα αποτελέσματα που θέλουν στα αποψινά παιχνίδια. Στον 1ο όμιλο, η Μακάμπι Χάϊφα αν καταφέρει να φύγει με τον βαθμό της ισοπαλίας από το Λιβόρνο, θα προκριθεί στην επόμενη φάση της διοργάνωσης, ενώ οι Ιταλοί επιδιώκουν μόνο νίκες στο αποψινό αλλά και στο επόμενο παιχνίδι τους για να περάσουυν.. Την ίδια ώρα (21:45) στο Βελιγράδι, η Παρτιζάν θα υποδεχτεί την Οσέρ σε ένα ματς όπου όποιος χάσει χάνει κάθε ελπίδα πρόκρισης. Ρεπό έχει η Ρέϊντζερς που ήδη έχει περάσει στους "32". Με νίκη στην έδρα της επί της Μπάγερ Λεβερκούζεν, η Δυναμό Βουκουρεστίου θα πάρει το εισιτήριο της πρόκρισης από τον δεύτερο όμιλο, ενώ οι Γερμανοί για να ελπίζουν πρέπει να κερδίσουν τα δύο τελευταία παιχνίδια τους στη φάση των ομίλων. Στο άλλο παιχνίδι, η Μπεσίκτας στοχεύει μόνο στη νίκη που θα τις διατηρήσει τις όποιες ελπίδες "ζωντανές", ενώ το ίδιο ισχύει και για την Μπριζ. Από τον δεύτερο όμιλο, έχει ήδη περάσει η Τότεναμ, που έχει ρεπό σήμερα. Η κάτοχος του τροπαίου Σεβίλη αντιμετωπίζει στην Ελβετία την Γκρασχόπερς και με νίκη παίρνει τη πρόκριση για τους "32". Αντίθετα, οι Ελβετοί που δεν έχουν πάρει βαθμό στα δύο προηγούμενα παιχνίδια τους παίζουν απόψε το τελευταίο τους χαρτί. Στο άλλο παιχνίδι του τρίτου ομίλου, η Άλκμααρ θα σφραγίσει την πρόκριση της για την επόμενη φάση του ΟΥΕΦΑ, ακόμα και αν αναδειχθεί ισόπαλη στην έδρα της με την Σλόβαν Λίμπερετς, η οποία αν κερδίσει προκρίνεται. Στον τέταρτο όμιλο τέλος, η Λανς "καίγεται" για τους βαθμούς της νίκης καθώς αν πάρει απόψε τη νίκη απέναντι στην αδιάφορη βαθμολογικά Πάρμα (οι Ιταλοί έχουν περάσει) παίρνει και αυτή το εισιτήριο για τους "32". Με τον βαθμό της ισοπαλίας μόνο, η Οντένσε θα πανηγυρίσει την πρόκριση της στους "32" του ΟΥΕΦΑ για πρώτη φορά στην ιστορία της, ενώ η Οσασούνα δεν θέλει να αφήσει την ευκαιρία να πάει χαμένη στην έδρα της και θέλει το βαθμολογικό "τρίποντο" για να συνεχίσει να ελπίζει. Συνοπτικά τα αποψινά παιχνίδια στους πρώτους τέσσερις ομίλους του ΟΥΕΦΑ: 1ος όμιλος: Λιβόρνο - Μακάμπι Χάιφα, Παρτιζάν Βελιγραδίου Οσέρ 2ος ομιλος: Μπεσίκτας Μπριζ, Δυναμό Βουκουρεστίου - Μπάγερ Λεβερκούζεν 3ος όμιλος: Αλκμάαρ - Σλόβαν Λίμπερετς, Γκρασχόπερς Σεβίλη 4ος όμιλος: Λανς Πάρμα, Οσασούνα - Οντένσε

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ροναλντίνιο, Ζιντάν ή Καναβάρο;

    29/11/2006 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένας εν των τριών (Ροναλντίνο, Ζιντάν, Καναβάρο) θα ανακηρυχτεί από τη FIFA ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής της χρονιάς στο ετήσιο γκαλά στις 18 Δεκεμβρίου. Μεγάλο φαβορί είναι ο Ροναλντίνιο, ενώ στους υποψήφιους βρίσκεται ο Φάμπιο Καναβάρο της Ρεάλ Μαδρίτης που πριν λίγα εικοσιτετράωρα βραβεύτηκε με τη "Χρυσή μπάλα" και ο Ζινεντίν Ζιντάν, που έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ένας από τους τρεις θα βραβευτεί στο ετήσιο γκαλά της παγκόσμιας ομοσπονδίας, το οποίο φέτος θα γίνει στις 18 Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη. Ο Βραζιλιάνος σούπερ σταρ φιλοδοξεί να αναδειχθεί για τρίτη συνεχή χρονιά νικητής, ενώ ο Καναβάρο πριν από λίγες ημέρες αναδείχθηκε παίκτης της χρονιάς στην Ευρώπη από το γαλλικό περιοδικό France football, αλλά με την ανάδειξη του ως κορυφαίου παίχτη, υπήρξαν αρκετές διαφωνίες και αντιδράσεις από παράγοντες και προπονητές. Στην ψηφοφορία της FIFA μετέχουν οι προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων απ΄ όλες τις ομοσπονδίες-μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου.

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κρεμάει τα παπούτσια του ο Μπόσφελτ

    29/11/2006 4:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η τρέχουσα αγωνιστική περίοδος θα είναι η τελευταία στην καριέρα του Πολ Μπόσφελτ, ο οποίος, όπως αναφέρει η «Telegraaf», δήλωσε ότι θα «κρεμάσει τα ποδοσφαιρικά παπούτσια» του στο τέλος της σεζόν. Με δηλώσεις του στην ολλανδική εφημερίδα, ο μέσος της Χέρενφεν εξέφρασε την επιθυμία να αποχωρήσει όσο είναι ακόμη σε καλή κατάσταση και όχι όταν το σώμα του τον αναγκάσει να πει «αντίο». Ο Μπόσφελτ, ο οποίος γεννήθηκε στις 26 Μαρτίου 1970, άρχισε την καριέρα του το 1989 στους Γκόου Αχέντ Ιγκλς, ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι Τβέντε (1994) και Φέγενορντ (1997). Με τη φανέλα του συλλόγου του Ρότερνταμ κατάκτησε το ολλανδικό πρωτάθλημα το 1999 και το Κύπελλο UEFA το 2002. Φόρεσε 24 φορές τη φανέλα με το εθνόσημο, ενώ αγωνίστηκε με την εθνική Ολλανδίας στις τελικές φάσεις του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το 2000 και το 2004.

    [34] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια ξεχώρισαν στην 12η αγωνιστική

    27/11/2006 11:01:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Ο ΑΠΟΕΛ του Μαρίνου Ουζουνίδη απέσπασε ισοπαλία 1-1 στο ντέρμπι κόντρα στην Ανόρθωση και συνεχίζει να προηγείται αήττητος στο Κυπριακό πρωτάθλημα, φτάνοντας τους 30 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση (με 26 βαθμούς) είναι η ΟΜΟΝΟΙΑ που συνέτριψε την ΑΕΚ 3-0. Η Ανόρθωση έχασε την ευκαιρία να πλησιάσει την κορυφή αφού με την ισοπαλία στο ντέρμπι έχει τώρα (21 β), όπως και η ΑΕΛ (2-1 τον Άρη). Οι δύο ομάδες φαίνεται ότι θα παλέψουν για την 3η θέση που ίσως οδηγήσει στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ο Ολυμπιακός με νέο προπονητή τον Χουάν Ραμόν Ρότσα απέσπασε ισοπαλία 1-1 εκτός έδρας με αντίπαλο το Παραλίμνι ενώ την έκπληξη της αγωνιστικής έκανε η Πάφος που κέρδισε μέσα στο "Τσίρειο" τον πρωταθλητή Απόλλωνα με 2-1.

    Μεγάλη συμβολή στο θετικό 1-1 κόντρα στην Ανόρθωση είχε ο προπονητής του ΑΠΟΕΛ Μαρίνος Ουζουνίδης. Ο πρώην διεθνής ποδοσφαιριστής της Ξάνθης και του Παναθηναϊκού είπε μετά τον αγώνα: "Δυστυχώς ξεκινήσαμε πολύ άσχημα, η Ανόρθωση ήταν άτυχη γιατί μπορούσε να κάνει το 2-0, αλλά στην επανάληψη με την αλλαγή του συστήματος σε 4-4-2 πιέσαμε πολύ τον αντίπαλο, δημιουργήσαμε ευκαιρίες και στο τέλος είμαστε και απογοητευμένοι από το αποτέλεσμα." Ο προπονητής της Ανόρθωσης Τιμούρ Κετσπάγια ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος: "Θα μπορούσαμε να τελειώσουμε το παιχνίδι από το πρώτο ημίχρονο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι παίξαμε τόσα παιχνίδια στο πρωτάθλημα και δεν είχαμε την έυνοια της τύχης. Όταν θέλεις να πρωταγωνιστείς και να κερδίσεις παιχνίδια, χρειάζεσαι και λίγη τύχη. Εμείς δεν είχαμε τύχη."

    ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στην ΚΥΠΡΟ

    Μαχλάς (ΑΠΟΕΛ) Μπήκε αλλαγή στο 53 και βοήθησε με την εμπειρία του το ΑΠΟΕΛ να ισοφαρίσει. Έχασε απίστευτη ευκαιρία στο 90. Κόντης (ΑΠΟΕΛ) Ο πρώην ποδοσφαιριστής της ΑΕΚ ξεκίνησε βασικός αλλά είχε μέτρια απόδοση. Πουρσαϊτίδης ( ΑΝΟΡΘΩΣΗ) Ο κορυφαίος της Ανόρθωσης μαζί με τον Σλοβένο Ζλόγκαρ. Τριποτσέρης (ΑΝΟΡΘΩΣΗ) Ο νεαρός πρώην ποδοσφαιριστής του Παναθηναϊκού έπαιξε βασικός αλλα είχε μέτρια απόδοση. Βακουφτσής (ΟΜΟΝΟΙΑ) Αν και δεν έπαιξε ο πρώτος σκόρερ της ομάδας Μγκούνι, ο Βακουφτσής που έπαιξε βασικός δεν κατάφερε να σκοράρει. Έγινε αλλαγή στο 83.

    Συνοπτικά τα αποτελέσματα της 12ης αγωνιστικής.

    ΑΝΟΡΘΩΣΗ-ΑΠΟΕΛ 1-1 ΑΠΟΛΛΩΝ-ΠΑΦΟΣ 1-2 ΟΜΟΝΟΙΑ-ΑΕΚ 3-0 ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 1-1 ΔΙΓΕΝΗΣ -ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ 2-0 ΕΘΝΙΚΟΣ-ΣΑΛΑΜΙΝΑ 0-1 ΑΡΗΣ -ΑΕΛ 1-2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. ΑΠΟΕΛ 30 2. ΟΜΟΝΟΙΑ 26 3. ΑΝΟΡΘΩΣΗ 21 4. ΑΕΛ 21 5. ΣΑΛΑΜΙΝΑ 17 6. ΕΘΝΙΚΟΣ 16 7. ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ 16 8. ΑΕΚ 16 9. ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ 15 10. ΑΡΗΣ 14 11. ΠΑΦΟΣ 9 12. ΔΙΓΕΝΗΣ 9 13. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 8 14. ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ 7

    [35] Πολιτισμός

    Στο Κολλέγιο Αθηνών

    Εκθεση αφιερωμένη στην Π. Δέλτα

    29/11/2006 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Ανδρέας Ροδίτης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα εγκαίνια της ομαδικής εικαστικής έκθεσης " Ήταν Κάποτε η Πηνελόπη Δέλτα" πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Γιώργος Βουλγαράκης στο θέατρο του Κολλεγίου Αθηνών. "Το Κολλέγιο Αθηνών τιμά σήμερα μια σημαντική προσωπικότητα των γραμμάτων, η οποία ανέδειξε διαφορετικά μοντέλα σκέψης, ιδιαίτερα σε μια κρίσιμη ιστορική περίοδο για την Ελλάδα", δήλωσε ο Υπουργός Πολιτισμού ενώ συνεχάρη τους καλλιτέχνες για την συμβολή τους καθώς και το Κολλέγιο Αθηνών και παρότρυνε κι άλλα εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε τέτοιες εικαστικές δραστηριότητες.

    Φόρος τιμής

    Με αφορμή τα ογδόντα χρόνια του Κολλεγίου Αθηνών, η Επιτροπή Γονέων για το Ταμείο Υποτροφιών του Κολλεγίου Αθηνών, οργάνωσε στο χώρο του Θεάτρου την έκθεση αυτή που αποτελεί φόρο τιμής στην Πηνελόπη Δέλτα που το όνομα της υπήρξε άμεσα συνδεδεμένο με το Εκπαιδευτικό αυτό Ίδρυμα.

    Η Πηνελόπη Δέλτα μαζί με τον σύζυγο της Στέφανο Δέλτα, ήταν δημιουργοί του Ταμείου Υποτροφιών του Κολλεγίου, ενός θεσμού που σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κολλεγίου Αθηνών κ. Αλέξη Σαμαρά, παραμένει θεμελιώδες στοιχείο της φιλοσοφίας του σχολείου.

    Εκατόν πενήντα Έλληνες ζωγράφοι εμπνεύστηκαν από τη ζωή και το συγγραφικό έργο της Πηνελόπης Δέλτα και δημιούργησαν μια ομαδική έκθεση με θέμα την μεγάλη συγγραφέα που ανέδειξε τα ελληνικά γράμματα σε μια κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, αυτή του Μεσοπολέμου.

    [36] ΕΕ: Μερική διακοπή των διαπραγματεύσεων

    Στον "πάγο" η ένταξη της Τουρκίας

    29/11/2006 10:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/11/2006 4:36:42 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εισηγηθεί σήμερα την επί μέρους διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, παγώνοντας 8 κεφάλαια μετά την άρνηση της Αγκυρας να ανοίξει τα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια στα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, δήλωσε σήμερα στο Ρόιτερ πηγή της ΕΕ στις Βρυξέλλες. Τα οκτώ κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας το πάγωμα των οποίων αποφάσισε να προτείνει η Κομισιόν, είναι: Ελεύθερη διακίνηση αγαθών, υπηρεσιών και κεφαλαίων, Αλιεία, Γεωργία, Τελωνειακή ένωση, Εξωτερικό εμπόριο και Μετακινήσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η εισήγηση της ΕΕ επρόκειτο να ανακοινωθεί στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά αποφασίστηκε να επισπευστεί κατά μία εβδομάδα, προκειμένου να αποκατασταθεί η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μετά την αποτυχία των προσπαθειών της φινλανδικής προεδρίας για την επίλυση του θέματος. Η ολομέλεια των επιτρόπων της ΕΕ θα εξετάσει την πρόταση του αρμοδίου επιτρόπου για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν που προβλέπει το πλήρες πάγωμα των οκτώ κεφαλαίων από τα 35 της συνολικής διαπραγμάτευσης, τα οποία σχετίζονται άμεσα με τα ζητήματα της τελωνειακής ένωσης. Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα κεφάλαια, η πρόταση των υπηρεσιών του Επιτρόπου Ρεν είναι πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, αλλά δεν μπορούν να περατωθούν ενόσω η Τουρκία εμμένει στην αδιάλλακτη στάση της έναντι της Κύπρου. Οι υπουργοί Εξωτερικών των 25 θα λάβουν την τελική απόφαση στη σύνοδο της 11ης Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες.

    Η Επιτροπή, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 13:00 ώρα Ελλάδας για το θέμα, ενώ σε μια αρνητική απόφαση για την ένταξη της Τουρκίας αντέδρασε ήδη ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ. Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ ζήτησε να ελεγχθεί καλύτερα η πρόοδος της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και να επανεξεταστεί μέσα σε 18 μήνες.

    Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής των τούρκων διαπραγματευτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αλί Μπαμπατσάν απέκλεισε σήμερα το ενδεχόμενο να γίνουν προσπάθειες από τη χώρα του για τη διευθέτηση της τελωνειακής διένεξης για την Κύπρο όσο συνεχίζονται οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Ο Μπλερ υπερασπίζεται την τουρκική ένταξη

    Ο βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ προειδοποίησε σήμερα από τη Ρίγα της Λετονίας την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι μια αρνητική απόφασή της όσον αφορά την τουρκική υποψηφιότητα θα ήταν "σοβαρό λάθος". "Στην Ευρώπη υπάρχει σήμερα μια διχογνωμία ανάμεσα στις βραχυπρόθεσμες πολιτικές εκτιμήσεις (...) και στο μακροπρόθεσμο στρατηγικό συμφέρον της Ευρώπης και του κόσμου ευρύτερα και το οποίο είναι να ενταχθεί η Τουρκία στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης", τόνισε ο Μπλερ. Αλλά πρόσθεσε: "Θα συνεχίσουμε, μαζί με άλλους που συμμερίζονται την άποψη της Βρετανίας όσον αφορά την τουρκική ένταξη, να προσπαθούμε να βρούμε μια λύση πριν από ευρωπαϊκό Συμβούλιο". "Η κρίσιμη ημερομηνία είναι το (ευρωπαϊκό) Συμβούλιο. Πρέπει να διασφαλισθεί το ότι θα επιτρέψουμε στην Τουρκία να προχωρήσει", κατέληξε ο Μπλερ.

    Η υπουργός Εξωτερικών θεωρεί ότι είναι πρόωρο να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σχετικά με την πρόταση Ρεν για τις κυρώσεις στην Τουρκία πριν και την απόφαση του Κολεγίου των Επιτρόπων που συνεδριάζει σήμερα. Αυτό που πρέπει να κάνει η Ευρωπαϊκή Ενωση, λέει η κ. Μπακογιάννη είναι να συνδυάσει πολιτικές και να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Τουρκία για την άρνησή της να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και ταυτόχρονα να μην υπάρξει διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ ζήτησε σήμερα να ελεγχθεί καλύτερα η πρόοδος της Τουρκίας στις ενταξιακές συνομιλίες με την ΕΕ και να επανεξεταστεί μέσα σε 18 μήνες. Η Μέρκελ, η οποία αναλαμβάνει τον Ιανουάριο και για έξι μήνες την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συστήσει μια μερική διακοπή των διαπραγματεύσεων λόγω της αποτυχίας της Τουρκίας να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα κυπριακά πλοία και αεροπλάνα, ήταν η ορθή κίνηση. "Η πρόταση της Επιτροπής είναι ένα ισχυρό σήμα ότι το πρωτόκολλο της Άγκυρας πρέπει να γίνει δεκτό από την Τουρκία", δήλωσε η καγκελάριος. "Μια ισχυρότερη διάταξη αναφορικά με την επαλήθευση θα ήταν επιθυμητή ώστε το Συμβούλιο (η ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής) να μπορέσει να επανεξετάσει την πρόοδο της Τουρκίας, ίσως έπειτα από 18 μήνες", πρόσθεσε η Μέρκελ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 29 November 2006 - 17:52:04 UTC