Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάσταση απόψεων στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] Συναντήσεις Τσέχου Προέδρου
  • [03] Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Μ. Γιαννάκου
  • [04] Νέα εθνική στρατηγική για την Υγεία
  • [05] Την άνοιξη οι εργασίες για τη σήραγγα
  • [06] Αρνητική εισήγηση
  • [07] Μέτρα για τους μετανάστες
  • [08] Κατέθεσε ο Κύπριος φοιτητής
  • [09] Στο Λαύριο ο Προαστιακός
  • [10] Προβλήματα από την κακοκαιρία
  • [11] Λάθος χρέωση
  • [12] Ελεύθερος υπό όρους
  • [13] Διαμαρτυρία ιδιοκτητών φορτηγών
  • [14] Εδεσαν τα πλοία
  • [15] Αντιδράσεις για την κατάληψη
  • [16] Εκλεψαν την κόρη Μπους
  • [17] Επιδεινώθηκε η κατάσταση του Λιτβινένκο
  • [18] Κανένας επιζώντας από την έκρηξη του ορυχείου
  • [19] Τεράστια επιτυχία της ιταλικής Αστυνομίας
  • [20] Πολύνεκρη τραγωδία στην Ιάβα
  • [21] Νίκησαν οι Χριστιανοδημοκράτες στην Ολλανδία
  • [22] Νέα εκατόμβη στο Ιράκ
  • [23] Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ
  • [24] Πένθος και οργή
  • [25] Σε στρατιωτικό κλοιό η Βηρυτός
  • [26] Νεκρός Παλαιστίνιος σε νέα εισβολή στη Γάζα
  • [27] Ερχεται το νέο φορολογικό
  • [28] Επένδυση στην Τουρκία
  • [29] Έκλεβαν στο λίτρο...
  • [30] Για το 5χ5 ο Παναθηναϊκός, για το διπλό ο Άρης
  • [31] Στην Πόλη σταμάτησε το σερί
  • [32] 3χ3 για το Μαρούσι, ήττα για τον Πανιώνιο
  • [33] Σκέφτεται την επιστροφή ο Κεντέρης
  • [34] Νίκησαν τα φαβορί
  • [35] Φουλ δράση στο ρεπό του
  • [36] «Νομίσματα και Ποίηση, Κ. Καβάφης»
  • [37] "Αθήνα- Σπάρτη" στη Ν. Υόρκη
  • [38] Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας
  • [39] Ενθαρρυντικά νέα για το κακοήθες λέμφωμα
  • [40] Ενεργοβόρα τα ελληνικά κτίρια

    [01] Πολιτική

    Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

    Διάσταση απόψεων στο ΠΑΣΟΚ

    23/11/2006 5:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 7:23:14 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μία ημέρα πριν τη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, με αφορμή την Αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος, συνεχίζονται στο ΠΑΣΟΚ οι συζητήσεις και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στελεχών του για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε οτι δεν πρέπει να ψηφιστεί τώρα αλλά στην επόμενη Αναθεωρητική Βουλή με την ευρύτατη πλειοψηφία των 180 ψήφων. Αντίθετη δηλώνει και η αριστερή πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ, ενώ βουλευτές του κόμματος τηρούν στάση αναμονής για τα όσα θα πει απο το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του κόμματος.

    Κατά της Αναθεώρησης του άρθρου 16

    Τη διαφορετική θέση που είχε πάρει ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την προηγούμενη Αναθεώρηση του Συντάγματος σε ό,τι αφορά στο άρθρο 16, θέση που ήταν διαφορετική από την επίσημη του κόμματός του, υπενθύμισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος για να υποστηρίξει ότι ο βουλευτής κατά το Σύνταγμα είναι ελεύθερος να λαμβάνει θέση και να ψηφίζει κατά συνείδηση και ανεξάρτητα από την επίσημη θέση του κόμματός του.

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος από την πλευρά του τόνισε ότι, η πολιτική εκκρεμότητα των 180 ψήφων πρέπει να παραμείνει εκκρεμότητα της επόμενης Βουλής, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να προσθέσει τη ψήφο του σε αυτή της ΝΔ.

    Παράλληλα, η Αριστερή Πρωτοβουλία του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, λέει απερίφραστα πως είναι αντίθετη με την Αναθεώρηση του άρθρου 16.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζει μεταξύ άλλων: "Η εκπαίδευση δεν είναι οργάνωση απονομής πτυχίων εμπορικού τύπου γιατί δεν είναι εμπορεύσιμο αγαθό"

    Επίσης σε ανυπόγραφο e-mail πρωτοεμφανιζόμενης πρωτοβουλίας -η πατρότητα του οποίου αποδίδετε σε στελέχη της νεολαίας ΠΑΣΟΚ- προαναγγέλλεται η συλλογή υπογραφών για τη διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος για το άρθρο 16.

    Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος Τύπου, Νίκος Αθανασάκης τόνισε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ για ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων περιλαμβάνεται στις αποφάσεις του συνεδρίου του.

    Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει καταθέσει την πρότασή του για την Αναθεώρηση στην οποία περιλαμβάνεται και η αναθεώρηση του άρθρου 16 και φέρει τις υπογραφές όλης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος.

    Υπογράμμισε ακόμα ότι είναι δεδομένο ότι η διαδικασία αναθεώρησης έχει για τους βουλευτές ένα βαθμό ελευθερίας παραπάνω.

    [02] Πολιτική

    Με τον Πρωθυπουργό και την Πρόεδρο της Βουλής

    Συναντήσεις Τσέχου Προέδρου

    23/11/2006 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 10:36:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ενθουσιασμένος για την υποδοχή που του επιφυλάχθηκε απο την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία, ο Πρόεδρος της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους και η σύζυγος του αναχωρούν απόψε για την Πράγα. Το πρωί της Πέμπτης, τον Βάτσλαβ Κλάους δέχθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στο Μέγαρο Μαξίμου, με τον οποίο συζήτησε για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και ευρωπαϊκά θέματα. Νωρίτερα, ο κ. Κλάους συναντήθηκε με την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα Μπενάκη, με την οποία συζήτησαν για την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, αλλά και το ρόλο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος προς την κατεύθυνση κάλυψης του λεγόμενου "ελλείμματος δημοκρατίας". Η κ. Μπενάκη απένειμε στον Τσέχο πρόεδρο το χρυσό μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Στη συνέχεια, ο κ. Κλάους επισκέφθηκε το δημαρχείο της Αθήνας, όπου συναντήθηκε με τον Θόδωρο Μπεχράκη, ο οποίος του απένειμε το χρυσό μετάλλιο της πόλης. Στη διάρκεια της συνάντησης, μέλη του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν στην πλατεία Κοτζιά συγκέντρωση κατά του Τσέχου προέδρου, διαμαρτυρόμενοι για την απόφασή του να θέσει εκτός νόμου την κομμουνιστική νεολαία της Τσεχίας και άλλες κομμουνιστικές οργανώσεις.

    [03] Πολιτική

    Για την Παιδεία

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Μ. Γιαννάκου

    23/11/2006 1:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε το πρωί η υπουργός Παιδείας με τον οποίο συζήτησε για τα εκπαιδευτικά θέματα. Η κ. Γιαννάκου μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι είχαν μία εφ όλης της ύλης συζήτηση με τον κ. Καραμανλή, καθώς η Παιδεία αποτελεί βασική προτεραιότητα της Κυβέρνησης. Η συνάντηση έγινε μία ημέρα πριν την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τα θέματα της Ανώτατης εκπαίδευσης. Εκτός από το νέο νόμο πλαίσιο για τα πανεπιστήμια που αναμένεται μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, πρόκειται να κατατεθούν και οι απόψεις των κομμάτων για την αναθεώρηση του άρθρου 16, σχετικά με την ίδρυση μή κρατικών πανεπιστημίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προτάσεις σοφών για τα ΑΕΙ

    [04] Πολιτική

    Νέα εθνική στρατηγική για την Υγεία

    23/11/2006 11:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ως ένα συμβόλαιο με την κοινωνία, χαρακτήρισε ο υπουργός Υγείας τη νέα εθνική στρατηγική για τη Δημόσια Υγεία. Σε ομιλία του, στα πλαίσια εκδήλωσης του Ινστιτούτου Δημοκρατίας "Κωνσταντίνος Καραμανλής", ο Δημήτρης Αβραμόπουλος επισήμανε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας εχει αγγίξει τα όριά του και είναι απαραίτητη η επανεξέτασή του, ώστε να σέβεται τις ανάγκες των πολιτών και να περάσει απο την μαζικότητα στην ατομικότητα. Όπως είπε, ο σχεδιασμός θα κινηθεί πάνω στους άξονες της διαφάνειας, της Οικονομίας και του ανθρωποκεντρικού πολιτισμού.

    Τα επόμενα δέκα χρόνια οι προτεραιότητες του ΕΣΥ πρέπει να είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, η προληπτική ιατρική, η πληροφορική το ανθρώπινο δυναμικό, η ψυχική υγεία, ο εθελοντισμός, η εκπαίδευση αλλά και η έρευνα.

    Όπως σημείωσε ο κ. Αβραμόπουλος, η πολιτική της υγείας δεν επιδέχεται κοντόφθαλμες προσεγγίσεις, κινείται όπως και η επιστήμη, και τόνισε ότι πρέπει συνεχώς να εξελίσσεται, να έχει στόχους και να τους κατακτά.

    Στην ομιλία του, ο υπουργός Υγείας έκανε λόγο και για τα αγκάθια του ΕΣΥ, μεταξύ των οποίων είναι όπως είπε ο αυτισμός της γραφειοκρατίας, αλλά και τα μονοπώλια που κυριεύουν το χώρο της Δημόσιας Υγείας.

    [05] Κοινωνία

    Την άνοιξη οι εργασίες για τη σήραγγα

    23/11/2006 8:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ - ΜΠΕ

    Την προσεχή εβδομάδα θα κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η σύμβαση κατασκευής της υποθαλάσσιας οδικής αρτηρίας της Θεσσαλονίκης, ενώ, το έργο θα αρχίσει να κατασκευάζεται την άνοιξη. Την Πέμπτη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, ενημέρωσε τους φορείς της πόλης και εξέφρασε τη λύπη του για τους επικριτές του έργου, αποδίδοντας τις αντιδράσεις σε προεκλογικές σκοπιμότητες. Ο νέος αυτοκινητόδρομος, με τα 4 από τα 6,5 χιλιόμετρά του κάτω από τον πυθμένα του Θερμαϊκού, αναμένεται να είναι έτοιμος στο τέλος του 2010, συνδέοντας την ανατολική με τη δυτική Θεσσαλονίκη.

    Λιγότερο νέφος

    Το ισχυρότερο επιχείρημα του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ για την κατασκευή της υποθαλάσσιας σήραγγας είναι 80.000 λιγότερα αυτοκίνητα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και μείωση του νέφους.

    Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης, ο υπουργός επανέλαβε η αρτηρία θα "ενώνει" τις οδούς Κωλέττη και Συνδίκα, με πέντε εισόδους ενδιαμέσως, συντομεύοντας σημαντικά τον χρόνο μετακίνησης, μειώνοντας τις εκπομπές μονοξειδίου του άνθρακα, αλλά και την κατανάλωση καυσίμων. Επίσης, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευαστούν τρεις πεζογέφυρες ενώ, για τον εξαερισμό της αρτηρίας, θα δημιουργηθεί πύργος, ύψους 15 μ., στην προβλήτα 1 του λιμανιού και ενδεχομένως ένας δεύτερος, αν χρειαστεί, στην περιοχή της παλιάς Ηλεκτρικής Εταιρίας.

    Επιφυλάξεις και κριτική

    Τις επιφυλάξεις του διατήρησε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Όπως είπε, δεν ήταν ποτέ κατά της υποθαλάσσιας, αλλά εναντίον ορισμένων σημείων της και ακόμη δεν έχει πειστεί. Ο νομάρχης σημείωσε ότι δεν έχει καμία μελέτη στα χέρια του για το έργο, εξέφρασε εκ νέου την αντίθεσή του στην επιβολή διοδίων και τον φόβο του για την υπερβολική κυκλοφοριακή συμφόρηση, που θα αναγκαστεί να "σηκώσει" η οδός Μητροπόλεως. Ο ίδιος σημείωσε ότι δύο μεγάλα έργα -το μετρό και η υποθαλάσσια- ξεκινούν ταυτόχρονα στο ίδιο σημείο και θα προκαλέσουν "μπάχαλο", για να προσθέσει, ωστόσο, ότι η νομαρχία θα στηρίξει αυτό το έργο πνοής.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, δήλωσε ευτυχής που δύο μεγάλα έργα ξεκινούν, επισημαίνοντας ότι πρέπει να κινηθούμε ταχύτατα και ότι "είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε και άλλα μεγάλα έργα".

    Ο Γιάννης Μπουτάρης επεσήμανε ότι η αρτηρία εξυπηρετεί μόνο τα ΙΧ, αφού "δεν ακούμε τίποτα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς", ενώ πρόσθεσε ότι δεν τίθεται "καθόλου κατά ενός μεγάλου έργου", αλλά προτιμούσε σαφώς την προηγούμενη "κολοβή" υποθαλάσσια, που ήταν δημόσιο έργο.

    Σχετικά Links:

    ΥΠΕΧΩΔΕ

    [06] Κοινωνία

    Του ΣτΕ για τους συμβασιούχους

    Αρνητική εισήγηση

    23/11/2006 7:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 8:05:27 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Να απορριφθούν οι προσφυγές συμβασιούχων που ζητούν την επέκταση του τριμήνου, που προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα Παυλόπουλου, εισηγήθηκε σήμερα ο Πάρεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας στο 3ο τμήμα του Ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου. Την ίδια ώρα η κυβέρνηση μέσω του εκπροσώπου, Θοδωρή Ρουσόπουλου, κάλεσε για ακόμα μια φορά τους δημάρχους να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προσλάβουν τους υπαλλήλους, που απασχολούσαν ως εποχικούς ενώ κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    Αιχμές για τους δήμους

    Προ των ευθυνών τους θέτει η κυβέρνηση τους δήμους επειδή "βάφτισαν" εποχικούς, εργαζόμενους που κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και τώρα είναι άνεργοι, βάση του προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου. Τους καλεί μάλιστα να τους προσλάβουν πληρώνοντας τους από τον δημοτικό προϋπολογισμό

    "Στην Ελλάδα από τη μια ζητούμε να ενισχυθεί η δυνατότητα λήψης αποφάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και, από την άλλη, όταν η Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε μεμονωμένες, ευτυχώς, περιπτώσεις, λαμβάνει λανθασμένες αποφάσεις, φταίει εκ νέου η κυβέρνηση. Υπάρχει η ευθύνη του δημοτικού άρχοντα απέναντι στον νόμο. Δεν μεσολαβεί η κυβέρνηση", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι "αντί να ζητηθούν οργανικές θέσεις και άρα να κινηθεί η διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ, με την επίκληση αναγκών εποχικής εργασίας οι δήμαρχοι έφεραν συμβασιούχους, που είναι όμηροι του κάθε δημάρχου".

    Σκληρή επίθεση στους δήμους έκανε ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος.

    "Όσοι δήμοι προσλάβανε συμβασιούχους προεκλογικά πρέπει να πάνε φυλακή", τόνισε με έμφαση ο Υφυπουργός.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Γιακουμάτου ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης τόνισε "δεν ξέρω αν έχει αναλάβει ρόλο εισαγγελέα ο κ. Γιακουμάτος. Εμείς λέμε ότι ο Πρωθυπουργός οφείλει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έλαβε προεκλογικά έναντι των συμβασιούχων".

    Η προσφυγή συμβασιούχων που ζητούσαν την επέκταση του τριμήνου, συζητήθηκε στην αυξημένη σύνθεση του Γ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου ο Πάρεδρος εισηγήθηκε την απόρριψη της.

    Οι εισηγητές επεσήμαναν ότι οι διαφορές των συμβασιούχων μετά το Π.Δ.164/2004 δεν υπάγονται στο ΣτΕ αλλά σε Διοικητικά Εφετεία και αν πρόκειται για συμβασιούχους που υπάγονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, στα πολιτικά δικαστήρια.

    Η οριστική απόφαση αναμένεται να εκδοθεί σε δύο μήνες.

    Το πρωί, συμβασιούχοι των Ολυμπιακών Αερογραμμών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών.

    Ο κ. Λιάπης υπογράμμισε ότι για να επιβιώσει η Ολυμπιακή, θα πρέπει να εξασφαλισθεί εργασιακή ειρήνη.

    [07] Κοινωνία

    Μέτρα για τους μετανάστες

    23/11/2006 6:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Περισσότεροι απο 170 χιλιάδες μετανάστες επωφελήθηκαν απο την τρίτη ευκαιρία νομιμοποίησης, που έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών. Ο Προκόπης Παυλόπουλος, διαβεβαίωσε ότι, θα συνεχιστεί η προσπάθεια για την εξάλειψη του φαινομένου της παράνομης μετανάστευσης και για την ομαλή προσαρμογή και ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του διήμερου επιστημονικού Συνεδρίου με θέμα: "Μετανάστευση στην Ελλάδα: Εμπειρίες - πολιτικές- προοπτικές", που διοργανώνει το Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ), ο κ. Παυλόπουλος, τόνισε πως η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μεγάλες προσπάθειες που αφορούν στη νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών στη χώρα και πρόσθεσε πως αν χρειαστεί θα γίνουν κι άλλες.

    Όπως είπε προσπάθειες γίνονται ακόμη και για την ένταξη των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματά τους, αλλά και την εξασφάλιση όρων για τους επί μακρόν διαμένοντες να προχωρήσουν στη διαδικασία συμμετοχής τους στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Το προφίλ του μετανάστη

    Σαραντάρης, έγγαμος, με παιδιά, και απόφοιτος μέσης εκπαίδευσης είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ του μετανάστη που ζει και εργάζεται στη χώρα μας.

    Το 80% των μεταναστών ασκεί χειρονακτικά επαγγέλματα, απασχολείται κυρίως σε σπίτια, κατασκευές και αγροτικές εργασίες και μόνο το 20% σε πνευματικές και διαχειριστικές εργασίες.

    Το μέσο εισόδημα ενός μετανάστη δεν ξεπερνάει τα 756 ευρώ. Όμως φαίνεται οτι κάνει οικονομία και έχει τραπεζικές καταθέσεις.

    Εκτιμάται οτι το 65% διαθέτουν τραπεζικό λογαριασμό και μάλιστα το 90% απο αυτούς επιλέγουν ελληνικές τράπεζες. Ένας στους 10 έχει πάρει στεγαστικό ή καταναλωτικό δάνειο, ενώ 3 στους 10 επενδύουν σε ομόλογα ή μετοχές.

    Ένα εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό μεταναστών που αγγίζει το 96,7% δηλώνει οτι παρακολουθεί συχνά τηλεόραση και μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητά του, ελληνικά κανάλια. Το 60,8% διαβάζει ελληνικό Τύπο και το 63,4% ξένο Τύπο.

    Άλλη έρευνα του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής δείχνει οτι 8 στους 10 μετανάστες επιθυμούν να ενταχθούν πλήρως στην ελληνική κοινωνία.

    [08] Κοινωνία

    Στο πλαίσιο της ΕΔΕ

    Κατέθεσε ο Κύπριος φοιτητής

    23/11/2006 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 9:45:58 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Δύο από τους αστυνομικούς που τον ξυλοκόπησαν αναγνώρισε ο νεαρός Κύπριος φοιτητής την Πέμπτη και τους υπέδειξε στον ταξίαρχο, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για τα γεγονότα της 17ης Νοέμβρη. Στο μεταξύ, με τον Αυγουστίνο Δημητρίου επικοινώνησαν ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, και ο Κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ τον επισκέφθηκε ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης. Το ΠΑΣΟΚ επανήλθε στις καταγγελίες του για την αυταρχική συμπεριφορά των αστυνομικών, ενώ η Ομοσπονδία τους αποφάσισε να μεταθέσει τις κινητοποιήσεις που προγραμμάτιζε για το τέλος Νοεμβρίου, για τις 12 Δεκεμβρίου. Ο 24χρονος αναμένεται να πάρει εξιτήριο στις αρχές τις επόμενης εβδομάδας.

    Αναγνώρισε δύο αστυνομικούς

    Στο νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" επισκέφθηκε ο ταξίαρχος Χρήστος Νικολόπουλος τον νεαρό, ώστε να καταθέσει στο πλαίσιο της Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης. Κατά τη διάρκεια της κατάθεσής του, ο 24χρονος δήλωσε ότι αναγνωρίζει τουλάχιστον δυο απο τα πρόσωπα που τον ξυλοκόπησαν, και συμπλήρωσε ότι μόλις αισθανθεί καλύτερα θα πάει στην Ασφάλεια για να τα αναγνωρίσει.

    Την Τετάρτη, ο εισαγγελέας Εφετών εξέτασε την αδελφή του 24χρονου φοιτητή, έναν εκ των καθηγητών που υπέβαλαν μηνυτήρια αναφορά για το περιστατικό, καθώς επίσης ένα νέο άνδρα που φέρεται ότι ήταν αυτόπτης μάρτυρας του περιστατικού. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα κληθούν να δώσουν καταθέσεις οι αστυνομικοί που φέρεται ότι συμμετείχαν στον ξυλοδαρμό.

    Εξάλλου, σε νέα επικοινωνία που είχε ο κ. Πολύδωρας με τον φοιτητή, εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον 24χρονο και εκείνος ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, την αυστηρή τιμωρία των ενόχων.

    Ο νεαρός είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου, ο οποίος τον διαβεβαίωσε οτι θα του παράσχει κάθε υποστήριξη. Μάλιστα, η οικογένεια του 24χρονου ζήτησε την εξέτασή του από Κύπριο ιατροδικαστή.

    Ο φοιτητής δέχθηκε επίσκεψη και από αντιπροσωπεία του ΣΥΝ με επικεφαλής τον γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος Νίκο Χουντή, ο οποίος καταδίκασε πράξεις και ενέργειες ακραίου αυταρχισμού και τη συγκάλυψη τους και ζήτησε να αποδοθούν ευθύνες στη φυσική και την πολιτική ηγεσία. Κατόπιν έκαναν παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, όπου συναντήθηκε με τον γενικό αστυνομικό διευθυντή Αντώνη Μπιάμιατζη. Λίγο αργότερα ο ΣΥΝ ανακοίνωσε τη διοργάνωση πορεία διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία και αυθαιρεσία την Τρίτη 28 Νοεμβρίου στις 6:00 μ.μ. στα Προπύλαια.

    Υπενθυμίζεται ότι σε διαθεσιμότητα τέθηκαν τρεις αστυνομικοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση Ασφαλείας Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώθηκε ότι συμμετείχαν στο περιστατικό. Επίσης, διατάχθηκε η άμεση μετακίνηση τριών αξιωματικών σε περιφερειακές υπηρεσίες, καθώς θεωρήθηκαν υπεύθυνοι για αδράνεια, παράληψη, και αμέλεια στη διοίκηση, καθώς και για ανεπαρκή επίβλεψη των υφισταμένων τους.

    Τιμωρία βάση των νόμων και των κανονισμών

    Στη χθεσινή του επισήμανση, σύμφωνα με την οποία δεκάδες χιλιάδες αστυνομικοί δουλεύουν για την ασφάλεια του Έλληνα πολίτη και πως μεμονωμένα, αντίθετα με αυτό, περιστατικά καταδικάζονται, επανήλθε την Πέμπτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το είδος των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στους αστυνομικούς για τον ξυλοδαρμό του Κύπριου φοιτητή, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος σημείωσε ότι "σε κάθε ευνομούμενη Πολιτεία, η τιμωρία είναι πράξη που προβλέπεται από νόμους και κανονισμούς".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η κυβέρνηση άλλαξε θέση τις τελευταίες ημέρες μετά την αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, των φορέων, αλλά και την αντίδραση όλης της κοινωνίας. Ανέφερε, επίσης, ότι στη μεταστροφή στη θέση της κυβέρνησης συνέβαλε αποφασιστικά η δύναμη της τηλεοπτικής εικόνας.

    Ο κ. Αθανασάκης είπε, επίσης, ότι στην περίπτωση του Κύπριου φοιτητή εμφανίστηκαν δείγματα μιας νοοτροπίας και μιας αντίληψης, η οποία συστηματικά περνά στο σώμα της Αστυνομίας με την κυβέρνηση της ΝΔ.

    Συνεδρίασαν οι αστυνομικοί

    Λόγω του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στην κοινή γνώμη, μετά το επεισόδιο στη Θεσσαλονίκη, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε την Πέμπτη έκτακτο διοικητικό συμβούλιο, όπου αποφάσισε η ένστολη συγκέντρωση-διαμαρτυρία στην Αθήνα, να μετατεθεί από τις 28 του μήνα, στις 12 Δεκέμβρη.

    Παράλληλα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να κληθεί για εξηγήσεις στο σωματείο του, ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αττικής, Σ.Μπαλάσκας, οι δηλώσεις του οποίου προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τιμωρήθηκαν για τον ξυλοδαρμό

    [09] Κοινωνία

    Σε περίπου πέντε χρόνια θα ολοκληρωθεί το έργο

    Στο Λαύριο ο Προαστιακός

    23/11/2006 12:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 4:13:23 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την επέκταση του Προαστιακού σιδηρόδρομου ως το Λαύριο, ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, έργο το οποίο θα ολοκληρωθεί σε περίπου πέντε χρόνια. Η νέα γραμμή θα καλύψει μήκος 33 χιλιομέτρων και σε αυτή θα δρομολογηθούν μόνο ηλεκτροκίνητα τρένα, τα οποία θα καλύπτουν τη διαδρομή από το Σταθμό Λαρίσης μέχρι το Λαύριο σε μία ώρα, ώστε να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι της ευρύτερης ανατολικής Αττικής και να αναπτυχθεί το λιμάνι του Λαυρίου.

    Εξυπηρέτηση και ταχύτητα

    Μια ανάσα απο το κέντρο της πόλης φέρνει ο προαστιακός και τους κατοίκους της ευρύτερης ανατολικής αττικής.

    Η επέκταση απ το Κορωπί προς το Λαύριο θα εξυπηρετήσει το Μαρκόπουλο, τα Καλύβια , τον Κουβαρά και τη Κερατέα, ενώ θα προβλεφθούν και επιπλέον ενδιάμεσες στάσεις.

    Η άφιξη του προαστιακού στο Λαύριο σε πέντε χρόνια , θα αναβαθμίσει το λιμάνι του Λαυρίου, θα διευκολύνει τη προσβασιμότητα του και θα διασφαλιστεί έτσι η αποσυμφόρεση του λιμανιού του Πειραιά.

    Η χάραξη της νέας γραμμής, θα γίνει δίπλα στη παλιά σιδηροδρομική γραμμή Λαυρίου με μικρές τροποποιήσεις για να εξυπηρετηθούν και οι νέοι οικισμοί.

    Η επέκταση θα κοστίσει 110 εκατομμύρια ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί από το Δ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Ανάπτυξης

    Τα δρομολόγια προς Λαύριο θα πραγματοποιούνται μόνο με ηλεκτροκίνητους συρμούς σε πολύ ελκυστικούς χρόνους.

    Συγκεκριμένα η απόσταση Σύνταγμα- Λαύριο θα διανύεται σε 50΄ λεπτά, από το Σταθμό Λαρίσης στο αύριο σε μία ώρα και από την Κόρινθο στο Λαύριο σε μία ώρα και τριάντα λεπτά.

    Από τις 12 Δεκεμβρίου θα κυλήσουν στις ράγες του προαστιακού οι πρώτοι ηλεκτροκίνητοι συρμοί και παράλληλα το ωράριο λειτουργίας θα επεκταθεί ως τις 12 τα μεσάνυχτα.

    Η διαδρομή Νερατζιωτισσα - αεροδρόμιο θα καλύπτεται σε 19 λεπτά αντί σε 25 που είναι τώρα ενώ ως το τέλος του 2007 η ηλεκτροκίνηση θα φθάσει ως την Κόρινθο.

    Από τις αρχές του νέου έτους αναμένονται μειώσεις στα εισιτήριο του Μετρό και του προαστιακού για τους σταθμούς Παιανία - Κάντζα - Κορωπί.

    [10] Κοινωνία

    Προβλήματα από την κακοκαιρία

    23/11/2006 10:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σφοδρές βροχοπτώσεις και καταιγίδες προκάλεσαν πολλά προβλήματα στη δυτική και βόρεια Ελλάδα. Σπίτια, καταστήματα και καλλιέργειες πλημμύρισαν στην Άρτα και τα Γιάννενα. Η δυνατή βροχή, που έπεφτε συνεχώς για περίπου ένα 24ωρο, μετέτρεψε σε λίμνη μία αντιπροσωπεία αυτοκινήτων, στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Άρτας, ενώ περιουσίες καταστράφηκαν στην περιοχή του Αμβρακικού. Περισσότερα από 500 στρέμματα καλλιεργειών βρέθηκαν κάτω από τα νερά και οι κτηνοτρόφοι αναγκάστηκαν να μεταφέρουν τα ζώα τους ακόμη και με τα χέρια για να τα σώσουν. Κάτοικοι καταγγέλλουν ότι τα αρδευτικά κανάλια δεν είχαν καθαριστεί και συνεργεία της νομαρχίας υποχρεώθηκαν να ανοίξουν χαντάκια για να φύγουν τα νερά προς τον Αμβρακικό κόλπο. Πάντως, ο καιρός από αύριο το μεσημέρι θα βελτιωθεί σταδιακά και τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ωρών προκάλεσαν προβλήματα και στο δίκτυο της ΔΕΗ σε ορισμένες περιοχές.

    Διακοπές ρεύματος

    Στον Εύοσμο και τη Μενεμένη της Θεσσαλονίκης υπήρξαν διακοπές ρεύματος, που, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, έχουν πλέον αποκατασταθεί.

    Στην Αθήνα, χωρίς ρεύμα έμειναν από τις 19.10 περιοχές του Ψυχικού, Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής, λόγω βραχυκυκλώματος στον υποσταθμό του Ψυχικού. Στο Παγκράτι, από πτώση αλεξικέραυνου σε υποσταθμό, σημειώθηκαν διακοπές στην ηλεκτροδότηση απο 19.40, ενώ, λίγα λεπτά αργότερα, δημιουργήθηκε πρόβλημα και στο Γαλάτσι.

    Σύμφωνα με τη ΔΕΗ, τα συνεργεία της έχουν επιληφθεί και ήδη αυτή την ώρα οι βλάβες έχουν αποκατασταθεί. Σε ορισμένες περιοχές, οι φωτεινοί σηματοδότες δεν λειτουργούσαν, με αποτέλεσμα η κυκλοφορία των οχημάτων να γίνεται μετ εμποδίων.

    [11] Κοινωνία

    Σε λογαριασμούς του ΟΤΕ

    Λάθος χρέωση

    23/11/2006 7:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μια περίεργη επιπλέον χρέωση βρήκαν στους λογαριασμούς του Νοεμβρίου ορισμένοι καταναλωτές του ΟΤΕ στην Αττική. Πρόκειται για ποσό που αφορά σε "τέλη στίχων ονομαστικού καταλόγου". Η χρέωση αφορά λογαριασμούς πελατών τα ονόματα των οποίων αρχίζουν από Μ, Ν, Ξ, Ο και Π. Το ποσό αυτό κανονικά καταβάλλεται, όταν ο συνδρομητής δηλώσει ότι επιθυμεί να αναγράφεται και το επάγγελμά του στους ονομαστικούς καταλόγους. Όσοι από τους παραπάνω πελάτες δεν έχουν ακόμη εξοφλήσει τον λογαριασμό τους, δεν θα καταβάλουν το παραπάνω ποσό. Εάν ο λογαριασμός έχει ήδη εξοφληθεί, είτε προσωπικά είτε μέσω πάγιας εντολής, το ποσό θα επιστραφεί μέσω του επόμενου λογαριασμού. Ο ΟΤΕ ζητά την κατανόηση των καταναλωτών και εκφράζει την λύπη του για οποιαδήποτε τυχόν αναστάτωση.

    [12] Κοινωνία

    Ο Πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας

    Ελεύθερος υπό όρους

    23/11/2006 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 8:52:41 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την αποφυλάκιση του Προέδρου της Πακιστανικής Κοινότητας, Τζαβέντ Ασλάμ, αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας κάνοντας δεκτή την αίτησή του. Το δικαστικό συμβούλιο, του επέβαλε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, εγγύηση 30.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα κάθε δύο μέρες. Εάν δεν διαβιβαστούν έως τις 5 Δεκεμβρίου από τις πακιστανικές αρχές τα έγγραφα που έχουν ζητηθεί για την κατηγορία που του αποδίδεται, το ένταλμα σε βάρος του ατονεί. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με το ένταλμα της Ιντερπόλ ο Τζαβές Ασλάμ κατηγορείται στην πατρίδα του για υπόθεση διακίνησης λαθρομεταναστών. Ο ίδιος αποδίδει σε πολιτικές σκοπιμότητες τη δίωξη του και τονίζει ότι για την υπόθεση αυτή έχει κριθεί αθώος από την ελληνική δικαιοσύνη. Η απόφαση του Συμβουλίου έγινε δεκτή με θερμές εκδηλώσεις από περίπου 10 συγκεντρωμένους φίλους και συμπατριώτες του Τζαβέτ Ασλάμ.

    [13] Κοινωνία

    Για τις κινητοποιήσεις των φορτοεκφορτωτών

    Διαμαρτυρία ιδιοκτητών φορτηγών

    23/11/2006 12:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 7:24:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οι ιδιοκτήτες φορτηγών αυτοκινήτων, για τη συνεχιζόμενη για τέταρτη εβδομάδα απεργία των λιμενεργατών, αλλά και "την αδιάλλακτη τακτική της διοίκησης του ΟΛΠ". Κομβόι από περίπου 120 φορτηγά ξεκίνησαν από το Ικόνιο, όπου βρίσκεται και ο υπό ιδιωτικοποίηση Σταθμός Εμπορευματοκιβωτίων "ΣΕΜΠΟ", διέσχισαν με τα βαρέα φορτηγά τους, τους κεντρικούς δρόμους του Πειραιά, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν και πάλι στο Ικόνιο. Για να μην προκληθεί κυκλοφοριακό κομφούζιο από τα δεκάδες φορτηγά αυτοκίνητα η ΕΛ.ΑΣ έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα, ενώ στις περισσότερες διαδρομές διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε κινητοποιήσεις οι φορτοεκφορτωτές

    [14] Κοινωνία

    Ισχυροί νοτιάδες στα πελάγη

    Εδεσαν τα πλοία

    23/11/2006 11:43:00 πμ

    Πηγή: NET - NET 105,8

    Οι ισχυροί νοτιάδες, που κατά τόπους πνέουν θυελλώδεις, κράτησαν την Πέμπτη δεμένα τα πλοία στα περισσότερα λιμάνια της χώρας. Τα 8 και τοπικά τα 9 μποφώρ θα φτάσει η ένταση των ανέμων στο Αιγαίο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ τα φαινόμενα κατά τόπους ενδέχεται να είναι έντονα. Εξασθένιση των καιρικών φαινομένων, αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης. Στο λιμάνι του Πειραιά δεμένα έμειναν τα πλοία που είχαν προορισμό τη Χίο και τη Μυτιλήνη, ενώ για τα νησιά του Αργοσαρωνικού ταξιδεύουν μόνο τα πλοία κλειστού τύπου. Από τη Ραφήνα τα πλοία ταξιδεύουν μέχρι το Μαρμάρι, ενώ δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Πρίνου-Καβάλα και Κεραμωτή -Λιμένας Θάσου. Επίσης από την Ηγουμενίτσα για Κέρκυρα ταξιδεύουν μόνο τα πλοία κλειστού τύπου. Καθώς οι άνεμοι πνέουν από νότιες διευθύνσεις, οι θερμοκρασίες που σημειώνονται είναι υψηλές για την εποχή

    [15] Κόσμος

    Της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη

    Αντιδράσεις για την κατάληψη

    23/11/2006 5:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 8:16:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσαν οι χθεσινές προκλητικές ενέργειες των Γκρίζων Λύκων στην Κωνσταντινούπολη. Μια εβδομάδα πριν από την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου, ομάδες ακροδεξιών έκαναν κατάληψη στην Αγια Σοφία, κατά της επίσκεψης του Ποντίφικα και η τουρκική αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα για να τους απομακρύνει, ενώ προχώρησε σε 39 συλλήψεις. Οι συλληφθέντες σήμερα αφέθησαν ελεύθεροι, μετά από εντολή του εισαγγελέα.Την πρόκληση των "Γκρίζων Λύκων" στην Αγία Σοφία, καταδίκασε με ανακοίνωσή της και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκφράζοντας την ευχή η πλειοψηφία των μουσουλμάνων που δεν επικροτεί τη βία, να συμβάλει στην προαγωγή της συνεργασίας μεταξύ των εκκλησιών και των θρησκειών.Τα επεισόδια καταδίκασε και η κυβέρνηση της Τουρκίας.

    Καταδίκασε τα επεισόδια η κυβέρνηση Ερντογάν

    Έντονη ανησυχία προκαλεί στην Ιταλία η κατάληψη του μνημείου της Αγίας Σοφίας από ταραξίες γκρίζους λύκους που θέλησαν να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Τουρκία.

    Είναι το δεύτερο περιστατικό, μετά τους πυροβολισμούς έξω από το ιταλικό προξενείο, υπενθυμίζει η εφημερίδα "Ιλ Μεσατζέρο" και σημειώνει: "Αέρας μισαλλοδοξίας φυσάει στον Βόσπορο αλλά η Αγία Έδρα επιμένει στο διάλογο». Ενώ η "Λα Στάμπα" αναφέρει ότι «ισλαμιστές γκρίζοι λύκοι εισβάλουν στην Αγία Σοφία".

    Η Τουρκία πάντως υπόσχεται να κάνει ό,τι μπορεί για να είναι επιτυχημένη η επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει εκεί, ο Πάπας Βενέδικτος την ερχόμενη εβδομάδα.

    Ο εκπρόσωπος του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ναμίκ Ταν, χαρακτήρισε το ταξίδι του ποντίφικα στην Τουρκία "πολύ σημαντική ευκαιρία" για "να διορθωθούν ορισμένες παρεξηγήσεις ανάμεσα στην Ανατολή και στη Δύση" και για να επιτευχθεί "συμφιλίωση και συμμαχία μεταξύ των πολιτισμών"

    Ο Τούρκος πρωθυπουργός, που θα απουσιάζει την ημέρα της επίσκεψης του Βενέδικτου, επειδή θα βρίσκεται στη Ρίγα της Λετονίας, για να πάρει μέρος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, καταδίκασε επίσης το γεγονός

    "Καθόλου δεν εγκρίνουμε τη συμπεριφορά κάποιων περιθωριακών ομάδων. Εμπιστευόμαστε τις αρχές μας, είμαστε πάντα υπέρ της ελευθερίας της πίστης, γι αυτό δεν συνηθίζουμε να αποφεύγουμε τους εκπροσώπους των άλλων θρησκειών και τους σεβόμαστε", τόνισε σχετικά .

    Το ίδιο το Βατικανό υποβαθμίζει το συμβάν της Τετάρτης, μιλώντας για περιορισμένα επεισόδια που δεν απηχούν τις απόψεις όλου του πληθυσμού και δεν απειλούν το προσκύνημα ειρήνης του Πάπα.

    Από ελληνικής πλευράς, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, κ. Γιώργος Κουμουτσάκος καταδίκασε τα γεγονότα.

    Την ίδια ώρα η Ιερά Σύνοδος, με ανακοίνωσή της κάλεσε "την συντριπτική πλειοψηφία του Μουσουλμανικού στοιχείου της Τουρκίας που αποδεδειγμένα δεν ασπάζεται και δεν επικροτεί την βία, να συμβάλει στην διαφύλαξη από την κακή επιβουλή των ιστορικών προσπαθειών που καταβάλλονται αφ΄ενός μεν υπό του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, αφ΄ετέρου δε υπό του Ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας Πάπα Βενέδικτου του ΙΣΤ, για την προαγωγή της συνεργασίας των Εκκλησιών και των Θρησκειών και την εδραίωση της Παγκόσμιας Ειρήνης".

    Ωστόσο, ο γνωστός -εκτός τουρκικών συνόρων- ιστορικός, Αλί Ιναλτζίκ τοποθετείται αρνητικά, υποστηρίζοντας ότι σκοπός του Πάπα είναι να δημιουργήσει χριστιανικό μέτωπο εναντίον του Ισλάμ.

    Και το τουρκικό "Κόμμα της Ευδαιμονίας", κάνει έκκληση στους πολίτες, να διαδηλώσουν την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, εναντίον της επίσκεψης του προκαθήμενου της καθολικής Εκκλησίας, θυμίζοντας ότι είναι εκείνος που τον Σεπτέμβριο είχε προσβάλει τον προφήτη Μωάμεθ.

    Για την επιτυχία της διαδήλωσης έχουν κιόλας μισθωθεί 2.000 λεωφορεία που θα μεταφέρουν διαδηλωτές.

    Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος θα επισκεφθεί την Τουρκία από τις 28 Νοεμβρίου ως την 1η Δεκεμβρίου και κατά την διάρκειά της τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, λόγω φόβων για επεισόδια που ενδέχεται να εκδηλωθούν κατά τη διάρκεια των αναμενόμενων μαζικών διαδηλώσεων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γκρίζα πρόκληση στην Αγ. Σοφιά

    [16] Κόσμος

    Ενώ δειπνούσε φρουρούμενη στην Αργεντινή

    Εκλεψαν την κόρη Μπους

    23/11/2006 12:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η Λατινική Αμερική δεν σταματάει να πονοκεφαλιάζει τον Πρόεδρο Μπους. Μόνο που τα προβλήματα πέρασαν τώρα και στην οικογένειά του. Σάλο λοιπόν έχει προκαλέσει η είδηση ότι στην Αργεντινή εκλάπη το πορτοφόλι της μιας από τις δύο κόρες του Τζορτζ Μπους σε εστιατόριο του Μπουένος Αιρες όπου δειπνούσε συνοδευόμενη από πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας. Την είδηση, που έχει κάνει το γύρο του κόσμου, επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη, ο Υπουργός Εσωτερικών της Κυβέρνησης της Αργεντινής. "Η κόρη του Προέδρου των ΗΠΑ βρισκόταν σε ένα τουριστικό μέρος, άφησε την τσάντα της στο πάτωμα, και τη λήστεψαν", είπε ο υπουργός Εσωτερικών Ανίμπαλ Φερνάντες στους δημοσιογράφους. "Δεν θέλω να μιλήσω άλλο για το θέμα", πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει για ποια από τις δύο κόρες του Μπους πρόκειται. Το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο αξιωματούχους των υπηρεσιών ασφαλείας των ΗΠΑ, ανέφερε την Τρίτη ότι το πορτοφόλι και το κινητό τηλέφωνο της Μπάρμπαρα Μπους εκλάπησαν ενώ αυτή δειπνούσε σε εστιατόριο του Μπουένος Άιρες. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπουένος Άιρες, ο Λευκός Οίκος και η Μυστική Υπηρεσία αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές. Η κλοπή προκάλεσε σάλο στην Αργεντινή.

    Ο τίτλος της είδησης στον διαδικτυακό ιστοχώρο του κρατικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Telam ήταν "οι σωματοφύλακες του Μπους δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν έναν τσαντάκια του Σαν Τέλμο". Το Σαν Τέλμο είναι η συνοικία όπου φέρεται να συνέβη η κλοπή. Τα ΜΜΕ της Αργεντινής επισήμαναν το γεγονός ότι το πορτοφόλι της κόρης του Αμερικανού Προέδρου εκλάπη με παρόντες στο χώρο πράκτορες της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ. Η 24χρονη Μπάρμπαρα Μπους επισκέπτεται στην Αργεντινή την δίδυμη αδελφή της Τζένα, η οποία πρόσφατα βρισκόταν στην Παραγουάη, όπου έλαβε μέρος σε δραστηριότητες της UNICEF, μεταδίδουν ΜΜΕ της Αργεντινής.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Τelam: Anibal Fernandez dijo que la Federal participa en la custodia a las hijas de Bush

    [17] Κόσμος

    Επιδεινώθηκε η κατάσταση του Λιτβινένκο

    23/11/2006 10:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 2:00:14 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ραγδαία επιδείνωση παρουσίασε κατά τη διάρκεια της νύχτας η κατάσταση της υγείας του Ρώσου πρώην πράκτορα Αλεξάντερ Λιτβινένκο, και βρίσκεται πλέον σε πολύ σοβαρή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του νοσοκομείου University College όπου νοσηλεύεται με οξεία δηλητηρίαση. Το BBC και άλλα βρετανικά ραδιοφωνικά δίκτυα μετέδωσαν την πληροφορία ότι τρία συμπαγή αντικείμενα εντοπίσθηκαν στο στομάχι του Λιτβινιένκο αυξάνοντας το μυστήριο που καλύπτει τη δηλητηρίαση τρεις εβδομάδες μετά την εκδήλωση των συμπτωμάτων. Το BBC μετέδωσε ότι τα τρία "συσκευασμένα" αντικείμενα που βρίσκονται στο πεπτικό σύστημα του Αλεξάντρ Λιτβινιένκο είναι στρογγυλά με διάμετρο δύο εκατοστών. Εκπρόσωπος του Νοσοκομείου του Λονδίνου αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της δηλητηρίασης του πρώην πράκτορα των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, σφοδρού επικριτή του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Κρεμλίνου. Ο 41χρονος πρώην συνταγματάρχη της FSB, ο οποίος αποσκίρτησε στη Βρετανία πριν έξι χρόνια, άρχισε να αισθάνεται άρρωστος το βράδυ της 1ης Νοεμβρίου, οπότε είχε συναντηθεί σύμφωνα με το συγγενικό του περιβάλλον, με δύο Ρώσους, με τους οποίους ήπιε τσάι σε λονδρέζικο ξενοδοχείο και στη συνέχεια με τον Ιταλό πληροφοριοδότη του Μάριο Σκαραμέλα, ο οποίος σύμφωνα με τους συγγενείς του Λιτβινιένκο δεν έχει σχέση με τη δηλητηρίαση. Οι υποψίες του περιβάλλοντος του Λιτβινιένκο βαραίνουν τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας, που έχουν απορρίψει τις κατηγορίες.

    Οι έρευνες , που διεξάγονται από την αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Σκότλαντ Γιαρντ, επικεντρώνονται σε έναν μυστηριώδη "Βλαντίμιρ", που συναντήθηκε με τον Αλεξάντερ Λιτβινιένκο την 1η Νοεμβρίου. Ο Λιτβινιένκο δήλωσε στους αστυνομικούς ότι είχε οργανώσει συνάντηση με έναν παλιό του φίλο, τον Αντρέι Λουγκοβόι, αλλά αιφνιδιάσθηκε με την παρουσία ενός σαραντάχρονου, κοντού, λιγομίλητου αγνώστου που ονομαζόταν "Βλαντιμίρ".

    Ο Λιτβινένκο ερευνούσε τους τελευταίους μήνες τη δολοφονία, στις 7 Οκτωβρίου, της Ρωσίδας δημοσιογράφου Αννα Πολιτκόφσκαγια, που ήταν επίσης γνωστή για την επικριτική της στάση απέναντι στον Πούτιν και το Κρεμλίνο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Ex-spy's condition deteriorates

    [18] Κόσμος

    Συνολικά 23 οι νεκροί ανθρακωρύχοι στην Πολωνία

    Κανένας επιζώντας από την έκρηξη του ορυχείου

    23/11/2006 9:32:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 2:53:12 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νεκροί είναι και οι τελευταίοι δεκαπέντε Πολωνοί ανθρακωρύχοι, που θεωρούνταν αγνοούμενοι μέχρι την ανακάλυψη των σορών τους από τους διασώστες τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο ανθρακωρυχείο της πόλης Ρούντα Σλάσκα όπου υπόγεια έκρηξη μεθανίου είχε παγιδεύσει την Τρίτη όσους εργαζόμενους βρίσκονταν στις στοές του. Πλέον, ο απολογισμός των νεκρών από το δυστύχημα ανέρχεται στους είκοσι τρεις, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό ειδησεογραφικό δίκτυο TVN24, διαλύοντας κάθε ελπίδα ότι μπορεί να υπάρχει κάποιος ζωντανός ανθρωκωρύχος, παγιδευμένος στο ορυχείο της εταιρίας KW στη Ρούντα Σλάσκα, περίπου 300 χλμ. νότια της πρωτεύουσας της Πολωνίας. Το δυστύχημα αυτό είναι ένα από τα χειρότερα σε ανθρακωρυχεία της Ευρώπης. Το 1979 στην Πολωνία και πάλι 34 ανθρακωρύχοι είχαν χάσει τη ζωή τους από έκρηξη σε ορυχείο στο Ντιμίτροφ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: No survivors in Polish mine blast

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οκτώ νεκροί ανθρακωρύχοι στην Πολωνία

    [19] Κόσμος

    Διέλυσε διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών

    Τεράστια επιτυχία της ιταλικής Αστυνομίας

    23/11/2006 9:19:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διεθνές δίκτυο διακίνησης ναρκωτικών διέλυσε η ιταλική Αστυνομία συλλαμβάνοντας 76 άτομα στην Ιταλία και στη Βόρεια και Νότια Αμερική. Όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο AGI, μεταξύ των συλληφθέντων είναι 45 Ιταλοί και 31 ύποπτοι για λειτουργία δικτύου διακίνησης ναρκωτικών στις ΗΠΑ, την Αργεντινή, τη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, την Ισπανία και την Κολομβία όπου η αστυνομία κατέσχεσε περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε μετά από τρία χρόνια συνεχών ερευνών και η αστυνομία κατάσχεσε 100 κιλά κοκαΐνη. Η οργάνωση κατηγορείται ότι αγόραζε κοκαΐνη από την Κολομβία και την διακινούσε στην Ευρώπη.

    [20] Κόσμος

    Επτά νεκροί από έκρηξη αγωγού φυσικού αερίου

    Πολύνεκρη τραγωδία στην Ιάβα

    23/11/2006 8:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι αγνοούνται μετά την έκρηξη αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου κοντά στην πόλη Σουραμπάγια, στη νήσο Ιάβα της Ινδονησίας. Η έκρηξη, η οποία διέκοψε την άντληση φυσικού αερίου από την περιοχή, σημειώθηκε σε τμήμα του κρατικού αγωγού προκαλώντας "τεράστιες πυρκαγιές", σύμφωνα με το κρατικό ινδονησιακό ειδησεογραφικό πρακτορείο Antara. "Μέχρι στιγμής, μπορέσαμε να ανασύρουμε επτά σορούς έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης, εκ των οποίων το ένα δεν μπορεί να αναγνωρισθεί διότι έχει απανθρακωθεί εντελώς", δήλωσε ο Μπασούκι Χαντιμουλιόνο, αξιωματούχος των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας της Ινδονησίας. Το δυστύχημα σημειώθηκε σε μια περιοχή όπου οι αρχές προσπαθούν να αντιμετωπίσουν εδώ και μήνες τις κατολισθήσεις λάσπης που προκάλεσε ένα ατύχημα σε προσπάθεια άντλησης πετρελαίου. Τουλάχιστον 10.000 άνθρωποι έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω του ατυχήματος.

    [21] Κόσμος

    Νίκησαν οι Χριστιανοδημοκράτες στην Ολλανδία

    23/11/2006 8:31:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Καταλαμβάνοντας μόλις τις 41 από τις 150 έδρες της Κάτω Βουλής στην Ολλανδία οι Χριστιανοδημοκράτες (CDA) το κυβερνών κόμμα του πρωθυπουργού Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε, νίκησε στις χθεσινές εκλογές, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα βάσει του 97% των ψήφων. Η κοινοβουλευτική δύναμη των Χριστιανοδημοκρατών μειώθηκε κατά 3 έδρες σε σχέση με την απερχόμενη Βουλή. Ωστόσο, και οι Εργατικοί (PvdA) του Βάουτερ Μπους έχασαν δέκα έδρες στην Κάτω Βουλή, καταλαμβάνοντας 32 σε σχέση με τις 42, που είχαν καταλάβει στις εκλογές του 2003. Ο πρωθυπουργός Μπαλκενέντε εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα. "Ήμασταν το μεγαλύτερο κόμμα το 2002, επίσης το 2003. Είμαστε και πάλι το μεγαλύτερο κόμμα για άλλη μια φορά - και αυτό αποτελεί ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός", είπε ο Χριστιανοδημοκράτης ηγέτης, εκτιμώντας ακόμη ότι οι πολιτικές που εφάρμοσε πέτυχαν. Ο Βάουτερ, μιλώντας σε υποστηρικτές του στο Άμστερνταμ, εξέφρασε λύπη για την μείωση της πολιτικής ισχύος των Εργατικών αλλά πρόσθεσε πως οι Ολλανδοί "είπαν ένα μεγάλο όχι" στην πολιτική της Κυβέρνησης Μπαλκενέντε. Τρίτο κόμμα στην Κάτω Βουλή αναδεικνύονται οι Σοσιαλιστές, που αύξησαν ωστόσο εντυπωσιακά τις έδρες τους σε 26 από εννέα. Το κόμμα που σχημάτισε μαζί με τους Χριστιανοδημοκράτες τον τελευταίο κυβερνητικό συνασπισμό, το φιλελεύθερο VVD, έχασε και αυτό έδαφος, περιοριζόμενο σε μόλις 22 έδρες από 28.

    Το νέο Κόμμα της Ελευθερίας (PvdV) με λαϊκιστική ξενοφοβική ρητορική, και τον ηγέτη του Γκερτ Βίλντερς να μιλά για ένα "ισλαμικό τσουνάμι που πλήττει την Ολλανδία", απέσπασε 9 έδρες ενώ η συμμαχία Πρασίνων - Αριστερών (GroenLinks) είδε την κοινοβουλευτική του ισχύ να μειώνεται κατά μία έδρα, στις επτά από οκτώ. Η Χριστιανική Ένωση απέσπασε έξι έδρες (από 3), ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων (PvdD) απέσπασε δύο έδρες, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας, ενώ οι Προτεστάντες και οι Ορθόδοξοι (SGP) παρέμειναν σταθεροί στις 2 έδρες. Το κόμμα D66, που προκάλεσε τις εκλογές αποχωρώντας από το συνασπισμό με τον Μπαλκενέντε το καλοκαίρι, είδε την εκπροσώπησή του στην Κάτω Βουλή να υποδιπλασιάζεται στις τρεις έδρες από έξι, ενώ η Λίστα Πιμ Φόρτουιν, ένα επίσης εθνικιστικό, λαϊκιστικό και ξενοφοβικό κόμμα, δεν κατάφερε να εκλέξει κανένα βουλευτή, παρά το γεγονός ότι στην απερχόμενη Κάτω Βουλή είχε 8 έδρες. Σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή, η συμμετοχή έφθασε το 80,1% των 12,3 εκατ. πολιτών με δικαίωμα ψήφου.

    Με δεδομένο τον κατακερματισμό των ψήφων και την ενίσχυση της θέσης μικρότερων κομμάτων, αναλυτές διαβλέπουν μια παρατεταμένη διαδικασία όσον αφορά το σχηματισμό της επόμενης Κυβέρνησης.

    [22] Ιράκ

    Αλυσιδωτές εκρήξεις

    Νέα εκατόμβη στο Ιράκ

    23/11/2006 7:54:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ

    Μία από τις πιο αιματηρές ημέρες ήταν η Πέμπτη για το Ιράκ, από την επέμβαση των Αμερικανών και των συμμάχων τους στο 2003, καθώς μπαράζ εκρήξεων συγκλόνισε τη σιιτική συνοικία της Βαγδάτης, Σαντρ Σίτυ. Η πρώτη έκρηξη παγιδευμένου οχήματος σημειώθηκε στην κεντρική αγορά το μεσημέρι, και ακολούθησαν τουλάχιστον πέντε ακόμα, με διαφορά λίγων λεπτών η μία από την άλλη. Σύμφωνα με τον τελευταίο τραγικό απολογισμό, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 133 και σε περισσότερους από 200 οι τραυματίες. Αμέσως, επιβλήθηκε επ αόριστον απαγόρευση κυκλοφορίας στην πόλη. Σε ξεχωριστό περιστατικό, ένοπλοι εισέβαλαν στο υπουργείο Υγείας όπου αντάλλαξαν πυρά με φρουρούς. Και όλα αυτά, λίγες μόλις ώρες μετά την κοινοποίηση έκθεσης των Ηνωμένων Εθνών, που επιβεβαιώνει ότι κάθε ώρα σκοτώνονται 5 άνθρωποι στο Ιράκ.

    Εισβολή στο υπουργείο Υγείας

    Δεκάδες ένοπλοι επιτέθηκαν στο υπουργείου Υγείας στο κέντρο της Βαγδάτης με όλμους και πυρά όπλων. Οι ένοπλοι έφθασαν στο κτήριο με φορτηγάκια και αυτοκίνητα με συμβατικούς αριθμούς κυκλοφορίας και άρχισαν να πυροβολούν, τραυματίζοντας εργαζόμενους .

    Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, περίπου 30 ένοπλοι αποπειράθηκαν να εισβάλουν στον περίβολο του υπουργείου, αλλά απωθήθηκαν από την αστυνομία και τον στρατό.

    Βυθισμένη στο χάος η χώρα

    Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΟΗΕ, ο αριθμός των πολιτών που έχασαν τη ζωή τους τον Οκτώβριο ήταν 3.709 , δηλάδή περισσότεροι από 120 κατά μέσο όρο την ημέρα ή 5 την ώρα.

    Το 65% των θανάτων σημειώθηκαν στη Βαγδάτη και ακολουθούν η πόλη της Μοσούλης και οι περιοχές του Σαλαχουντίν και Ντιγιάλο.

    Η ραγδαία άνοδος αυτών των αριθμών οφείλεται και στο ότι η βία έχει επεκταθεί πλέον και σε άλλους χώρους, ενώ έχουν αφού εμφανιστεί και νέες παραστρατιωτικές και ένοπλες ομάδες και συμμορίες εγκληματιών.

    Όσον αφορά τα στοιχεία που αφορούν τους εκτοπισθέντες και τους πρόσφυγες, υπολογίζεται ότι από το 2003 και μετά, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα περίπου 1.600.000 άνθρωποι . Ο ΟΗΕ υπολογίζει σε 100.000 το μήνα τον αριθμό των προσφύγων.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Scores killed in Baghdad blasts

    [23] Ιράκ

    Τρεις Αμερικανοί στρατιώτες νεκροί στο Ιράκ

    23/11/2006 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τρεις Αμερικανοί πεζοναύτες υπέκυψαν σε τραύματα που είχαν υποστεί σε μάχες στην επαρχία Άνμπαρ του δυτικού Ιράκ, όπως ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός με ανακοινωθέν του το οποίο έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα Πέμπτη στην Βαγδάτη. Στο μεταξύ Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείου με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις επιβάτες, στη διάρκεια επιδρομής στη συνοικία Σαντρ Σίτι της Βαγδάτης, ανακοίνωσαν αστυνομικοί και αυτόπτες μάρτυρες. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων οι επιβάτες του λεωφορείου ήταν εργάτες. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως άλλοι οκτώ άνθρωποι τραυματίστηκαν. Από τη μεριά του ο αμερικανικός στρατός δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει τις πληροφορίες.

    [24] Μ. Ανατολή

    Λαοθάλασσα στην κηδεία του Τζεμάγελ

    Πένθος και οργή

    23/11/2006 5:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ-Guardian

    Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Βηρυτού, για να παραστούν στην κηδεία του χριστιανού υπουργού Βιομηχανίας Πιέρ Τζεμάγελ, ο οποίος δολοφονήθηκε την Τρίτη. Η επικήδεια τελετή τελέσθηκε στον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου των Μαρονιτών στο κέντρο της Βηρυτού, παρουσία της πολίτικης ηγεσίας και ξένων προσωπικοτήτων, ενώ αναγνώσθηκε μήνυμά του πάπα Βενέδικτου XVI. Οι διαδηλωτές κρατούσαν λιβανικές σημαίες και φώναζαν συνθήματα ενάντια στον φιλο-σύρο πρόεδρο της χώρας Εμίλ Λαχούντ, αλλά και τη Δαμασκό. Αρκετοί από τους συγκεντρωμένους πετούσαν στο έδαφος και πατούσαν φωτογραφίες του Λαχούντ, αλλά και του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ και του Ιρανού ομολόγου του, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. "Διώξτε τον πράκτορα του Μπασάρ από το Μπαάμπντα" (το προεδρικό μέγαρο), φώναζαν οι διαδηλωτές αναφερόμενοι στον Λαχούντ. Οι λιβανικές αρχές έχουν κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του Τζεμάγελ, τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια και όλα τα καταστήματα, τα σχολεία και οι υπηρεσίες είναι σήμερα κλειστά στη Βηρυτό.

    Σενάρια συνωμοσίας

    Δύο βασικές θεωρίες κυκλοφορούν στη Βηρυτό για το φόνο του Πιερ Τζεμάγιελ. Δύο θεωρίες που δείχνουν τον διχασμό που έχει επέλθει στη χώρα μετά την αποχώρηση των συριακών δυνάμεων.

    Η κυβέρνηση και οι υποστηρικτές της κατηγορούν τη Συρία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, η Δαμασκός θέλει να υπονομεύσει το διεθνές δικαστήριο που επιχειρείται να συγκροτηθεί για τη δίκη των δολοφόνων του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. "Ένας υπουργός λιγότερος σε μια κυβέρνηση που η Συρία και οι σύμμαχοί της θέλουν να ανατρέψουν", λέει ο Μάικλ Γιανγκ, διευθυντής της εφημερίδας Daily Star του Λιβάνου.

    Σχετικές θεωρίες με αυτήν υποστηρίζουν ότι η δολοφονία του Τζεμάγιελ είναι έργο απείθαρχων στοιχείων των συριακών δυνάμεων ασφαλείας, που δρουν εν αγνοία του προέδρου Ασαντ και θέλουν να τρομοκρατήσουν τους Λιβανέζους νομοθέτες.

    Η άλλη βασική θεωρία θέλει τις ΗΠΑ να σκότωσαν τον Τζεμάγιελ ώστε να ανακοπεί το υπονομευτικό έργο της αντιπολίτευσης. "Ο φόνος δίνει μια ανάσα στην κυβέρνηση και ενισχύει την αντισυριακή στάση των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων", σημειώνει ο Αμάλ Σάαντ Γκοράγιεμπ από το Κέντρο Κάρνεγκι της Βηρυτού για τη Μέση Ανατολή.

    Σύμφωνα με τους υπέρμαχους αυτής της θεωρίας, ο φόνος του υπουργού Βιομηχανίας καθιστά πολύ δυσκολότερη την καταψήφιση της πρότασης για τη συγκρότηση του διεθνούς δικαστηρίου, αφού μια τέτοια στάση θα συνδέεται αυτόματα με τη Συρία. "Αν μη τι άλλο, αυτός ο φόνος επιτάχυνε τις διαδικασίες για τη συγκρότηση του δικαστηρίου", επισημαίνει ο Γκοραγιέμπ, αναφερόμενος στην άρση των επιφυλάξεων από την πλευρά της Ρωσίας και του Κατάρ.

    Όποιος πάντως κι αν τράβηξε τη σκανδάλη, γράφει ο Τσαρλς Χαρμπ στην Γκάρντιαν, χαμένοι είναι οι σύμμαχοι της Συρίας.

    Ο πόλεμος τον οποίο κήρυξε το καλοκαίρι το Ισραήλ εναντίον του Λιβάνου αποδυνάμωσε τη λεγόμενη "Συμμαχία της 14ης Μαρτίου", που παίρνει το όνομά της από τις περυσινές αντισυριακές διαδηλώσεις και αποτελείται από Δρούζους και Σουνίτες Μουσουλμάνους, καθώς και από τμήματα της χριστιανικής Μαρωνιτικής κοινότητας. Ταυτόχρονα ενισχύθηκε η αντιπολίτευση, που έχει συσπειρωθεί γύρω από τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα και τον Μαρωνίτη πρώην στρατηγό Μισέλ Αούν. Τον τελευταίο καιρό, η αντιπολίτευση ζητούσε μεγαλύτερη πολιτική εξουσία σε μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, όπου θα κατείχε το ένα τρίτο των εδρών και θα μπορούσε να ασκήσει βέτο στις κυβερνητικές αποφάσεις. Το ερώτημα δεν ήταν αν θα πέσει η κυβέρνηση, αλλά πότε.

    Την ίδια στιγμή, ο βασικός υποστηρικτές της «Συμμαχίας της 14ης Μαρτίου» - οι ΗΠΑ - αναθεωρούσε την περιφερειακή του στάση, υποστηρίζοντας το διάλογο με τη Συρία και το Ιράν. Οι φήμες που κυκλοφορούσαν τον τελευταίο καιρό μιλούσαν για μια συμφωνία της Ουάσινγκτον με τη Δαμασκό. Κι έρχεται ο φόνος του Τζεμάγιελ για να ανακατέψει πάλι τα χαρτιά. Κυβερνητικά στελέχη βγαίνουν ξανά στα κανάλια και υπενθυμίζουν στο λαό ότι οι αιτίες που εξηγούν την ύπαρξή τους (οι απειλές πολιτικών δολοφονιών, η προστασία από τη Συρία, ο αγώνας για εθνική ανεξαρτησία) βρίσκονται και πάλι στο προσκήνιο. Και η αντιπολίτευση αναγκάζεται να αναδιπλωθεί και να αναβάλει τα σχέδιά της για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

    Το βέβαιο, όπως γράφει σήμερα η βρετανική εφημερίδα σε κύριο άρθρο της, είναι ότι ο φόνος του Τζεμάγιελ αποτελεί μια επικίνδυνη εξέλιξη για το Λίβανο και τη Μέση Ανατολή. Για μια ακόμη φορά, ο Λίβανος πληρώνει για τα λάθη άλλων, καθώς και για τη δική του ιστορική πολυπλοκότητα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC-Thousands attend Beirut funeral

    [25] Μ. Ανατολή

    Λόγω της κηδείας του Πιέρ Τζεμάγιελ

    Σε στρατιωτικό κλοιό η Βηρυτός

    23/11/2006 10:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 5:38:11 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι έχουν κατακλύσει το κέντρο της Βηρυτού προκειμένου να παρακολουθήσουν την κηδεία του χριστιανού υπουργού Βιομηχανίας Πιερ Τζεμάγιελ, που δολοφονήθηκε την Τρίτη. Στο κέντρο της Βηρυτού έχουν αναπτυχθεί και ισχυρές δυνάμεις του λιβανικού στρατού αποκλείοντας όλες τις προσβάσεις προς την Πλατεία Μαρτύρων, κοντά στην οποία βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του Αγίου Γεωργίου των Μαρωνιτών, όπου θα τελεστεί η νεκρώσιμη ακολουθία στη 1 μ.μ. (ώρα Ελλάδας). Θωρακισμένα οχήματα έχουν αναπτυχθεί επίσης στην περιμετρική οδό, γύρω από το κέντρο της Βηρυτού, που συνδέει τη χριστιανική συνοικία Ασχράφιε με τον μουσουλμανικό, δυτικό τομέα της πρωτεύουσας. Οι λιβανικές αρχές έχουν κηρύξει τριήμερο εθνικό πένθος στη μνήμη του Τζεμάγελ και όλα τα καταστήματα είναι σήμερα κλειστά στη Βηρυτό. Οι πολιτικοί σύμμαχοι του Πιέρ Τζεμάγελ έχουν καλέσει τους Λιβανέζους "από όλες τις περιοχές" να συγκεντρωθούν μαζικά σήμερα το μεσημέρι στην Πλατεία Μαρτύρων για να τιμήσουν τη μνήμη του δολοφονηθέντος χριστιανού Υπουργού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα πρόθυρα εμφυλίου

    [26] Μ. Ανατολή

    Νεκρός Παλαιστίνιος σε νέα εισβολή στη Γάζα

    23/11/2006 8:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισραηλινά στρατεύματα με την υποστήριξη τεθωρακισμένων εισέβαλαν στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας σήμερα με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας Παλαιστίνιος, ανακοίνωσαν νοσοκομειακοί αξιωματούχοι. Οι κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν πως τα ισραηλινά στρατεύματα εισέβαλαν στην πόλη Μπέιτ Λαχίγια και άρχισαν να πυροβολούν με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένας 19χρονος πολίτης και να τραυματιστεί άλλος ένας. Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και νοσοκομειακές πηγές. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως ερευνά τις πληροφορίες. Στο μεταξύ ο ηγέτης της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ έφθασε απόψε στο Κάιρο για να συζητήσει την αιγυπτιακή μεσολαβητική προσπάθεια για την ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των παλαιστινιακής οργάνωσης και του Ισραήλ, ανακοίνωσε ανώτατο στέλεχος της Χαμάς. "Η αποστολή με επικεφαλής τον Χάλεντ Μεσάαλ, θα ακολουθήσει τις αιγυπτιακές προσπάθειες για να καταλήξει σε μια αποδεκτή συμφωνία για τον παλαιστινιακό λαό", δήλωσε ο Ιζάτ αλ Ρισχκ.

    Νέα αεροπορική επιδρομή με στόχο τη Φατάχ

    Την ίδια ώρα νέα αεροπορική επιδρομή με στόχο ένα κτίριο στην πόλη της Γάζας εξαπέλυσε η ισραηλινή αεροπορία καταστρέφοντας το οίκημα που ανήκε σε μέλη της Φατάχ, μετά την νέα παλαιστινιακή επίθεση με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ, ανακοίνωσαν στρατιωτικές πηγές στην Ιερουσαλήμ. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η επιδρομή είχε στόχο ένα κτίριο όπου συγκεντρώνονταν μέλη της Φατάχ ,του κινήματος του Παλαιστίνιου Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς. "Ο στρατός θα συνεχίσει να δρα με αποφασιστικότητα ενάντια στις τρομοκρατικές οργανώσεις και τις υποδομές, με στόχο να σταματήσουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις με ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ", δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος. Νωρίτερα, δύο ρουκέτες που εκτόξευσαν ένοπλοι Παλαιστίνιοι, εξερράγησαν στο νότιο Ισραήλ δίχως να υπάρξουν θύματα.

    [27] Οικονομία

    Eλαφρύνσεις για μισθωτούς-συνταξιούχους

    Ερχεται το νέο φορολογικό

    23/11/2006 1:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/11/2006 9:10:24 μμ)

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Σημαντικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και ελεύθερους επαγγελματίες, προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση για τα φυσικά πρόσωπα, που ενέκρινε το πρωί της Πέμπτης η Κυβερνητική Επιτροπή. Οι αλλαγές, που θα ισχύσουν από το 2007 και σε βάθος τριετίας, θα προβλέπουν την αύξηση του αφορολόγητου σε συνδυασμό με μείωση των φορολογικών συντελεστών και διεύρυνση των κλιμακίων. Επίσης προβλέπονται ευνοϊκά μέτρα για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, τους ενοικιαστές αλλά και τις πολύτεκνες μητέρες. "Εγκρίθηκε σήμερα στην Κυβερνητική Επιτροπή το νομοσχέδιο που αφορά στη δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης. Η μεταρρύθμιση αυτή αφορά στα φυσικά πρόσωπα, αφορά δηλαδή, σχεδόν στο σύνολο των Ελλήνων φορολογουμένων", δήλωσε μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και συνέχισε: "Υπάρχουν μειώσεις σταδιακές από το 2007 έως το 2009 για όλα τα επίπεδα εισοδήματος, μέχρι τουλάχιστον τα μεσαία εισοδήματα, που είναι αυτά που ωφελούνται περισσότερο". Πρόκειται για μειώσεις που αφορούν πάνω από 2 εκατομμύρια φορολογουμένους. Αλλωστε σήμερα περίπου 3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δεν πληρώνουν φόρο και αυτό το ποσοστό θα αυξηθεί, διότι το αφορολόγητο ανεβαίνει από τις 11.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ συμπλήρωσε ο Υπουργός και κατέληξε: "Διευρύνεται το κλιμάκιο εισοδήματος - όπου εφαρμόζεται ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής που σταδιακά πέφτει στο 25% - και πηγαίνει στις 30.000 ευρώ. Για όλα τα μεσαία εισοδήματα προκύπτουν σημαντικές ελαφρύνσεις. Τα χαμηλά εισοδήματα, όπως είναι γνωστό, δεν φορολογούνται διότι είναι κάτω από το αφορολόγητο όριο".

    Τα βασικά σημεία του νέου φορολογικού

    Αύξηση των αφορολογήτων ορίων, διεύρυνση των φορολογικών κλιμακίων και σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 5 μονάδες μέχρι το 2009, προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο, που παρουσίασαν σήμερα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης και ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας.

    Το αφορολόγητο όριο αυξάνεται από 11 σε 12.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους και σε 10.500 ευρώ από 9.500 για ελεύθερους επαγγελματίες, εμπόρους, αγρότες και εισοδηματίες.

    Οι φορολογικοί συντελεστές μειώνονται σταδιακά από 30 σε 25% για εισοδήματα έως 30.00 ευρώ και από 40 σε 35% για εισοδήματα από 30.000 έως 75.000 ευρώ.

    Για εισοδήματα πάνω από 75.000 θα συνεχίσει να ισχύει ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής.

    Όπως προβλέπει το νομοσχέδιο με την κλίμακα των μισθωτών θα φορολογούνται και οι φορολογούμενοι των οποίων το εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες είναι ίσο ή μεγαλύτερο του 50% του συνολικού τους εισοδήματος.

    Στην περίπτωση που τα εισοδήματα από μη μισθωτές υπηρεσίες ξεπερνούν το 50% τότε η φορολόγηση θα γίνεται με την κλίμακα των μη μισθωτών.

    Αντίθετα το εισόδημα των συνταξιούχων θα φορολογείται κανονικά με την κλίμακα των μισθωτών ανεξάρτητα εάν αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα ή από γεωργικές δραστηριότητες τα οποία ξεπερνούν το 50% των εισοδημάτων από τη σύνταξη.

    Η κατάργηση του χαρτοσήμου 3,6% που επιβαρύνει τους ενοικιαστές κατοικιών θα γίνει σταδιακά σε 2 χρόνια. Από 1/1/2007 το τέλος χαρτοσήμου περιορίζεται στο 1,8% μαζί με την εισφορά υπέρ ΟΓΑ ενώ καταργείται πλήρως από την 1/1/2008.

    Ειδικές ρυθμίσεις περιλαμβάνει το νομοσχέδιο για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ προβλέπει μείωση της φορολογίας για τους αξιωματικούς και τα κατώτερα πληρώματα του εμπορικού ναυτικού.

    Απαλλάσσονται της φορολογίας τα επιδόματα που λαμβάνουν οι πολύτεκνες μητέρες, ενώ εξισώνεται η φορολογία των ομολόγων των τόκων του ελληνικού δημοσίου με τα εταιρικά ομόλογα.

    Ακόμη άλλη με ρύθμιση του νομοσχεδίου επεκτείνεται η έκπτωση του 20% από το εισόδημα του φορολογουμένου, τις δαπάνες εγκατάστασης φυσικού αερίου και στη δαπάνη εγκατάστασης συστημάτων τηλεθέρμανσης.

    Επίσης αυξάνεται σε 40% από 15% που ισχύει σήμερα το ποσοστό της έκπτωσης των δαπανών με δικαιολογητικά για ασφάλιστρα, έξοδα επισκευής και συντήρησης, δικαστικές δαπάνες και αμοιβές δικηγόρων, για όλες γενικά τις οικοδομές.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος δήλωσε πως με το σχετικό νομοσχέδιο "εγκαινιάζεται ουσιαστικά η β΄φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, επιδιώκεται δε η περαιτέρω απλοποίηση και ο εξορθολογισμός του φορολογικού συστήματος, με βασικούς άξονες τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των φυσικών προσώπων, την απλούστευση και τον εκσυγχρονισμό των ρυθμίσεων του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και να μειωθεί δραστικά το επιχειρηματικό κόστος και οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, καθώς και να εναρμονιστεί το θεσμικό πλαίσιο με τα νέα δεδομένα της ψηφιακής τεχνολογίας".

    Αντιλαϊκό το χαρακτηρίζει η αντιπολίτευση

    "Το «κολοβό» φορολογικό νομοσχέδιο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, είναι συνεπές με την ταξική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. Γενναίες ελαφρύνσεις για τους έχοντες και κατέχοντες και ψίχουλα ή επιβαρύνσεις για τους πολλούς", δήλωσε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, σχετικά με την φορολογική μεταρρύθμιση, κάνοντας λόγο για διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    Σύμφωνα με την κα Παπανδρέου, η αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των ολίγων διευρύνεται με τους έμμεσους φόρους (ΦΠΑ) και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα καύσιμα, ποτά και τσιγάρα, ενώ χαρακτήρισε άτολμες τις ρυθμίσεις για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας (ΚΒΣ).

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του τονίζει ότι σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το φορολογικό νομοσχέδιο κινείται στη σταθερή τροχιά της αντιλαϊκής πολιτικής.

    "Οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί, για φορολογική ανακούφιση των μικρομεσαίων στρωμάτων, είναι άκρως παραπλανητικοί και δεν στηρίζονται στα πραγματικά δεδομένα", δήλωσε ο Παν. Λαφαζάνης, μέλος της Π.Γ. και υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.

    Αντίθετα, όπως εκτίμησε, τα φετινά εισοδήματα των πλατιών λαϊκών στρωμάτων "θα υποστούν μια νέα μεγάλη λεηλασία από την άμεση φορολογία, ενώ τα μικρομεσαία εισοδήματα, για μικρές ονομαστικές αυξήσεις των απολαβών τους το 2006, συχνά κάτω του πληθωρισμού, θα πληρώσουν πολύ περισσότερους φόρους".

    [28] Οικονομία

    Επένδυση στην Τουρκία

    23/11/2006 9:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - Alpha Bank

    Την τράπεζα Alternatif της γείτονος ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει η τράπεζα Alpha Bank σε συνεργασία με τον κορυφαίο τουρκικό Όμιλο Αnadolu. Η Alternatifbank είναι η 22η τράπεζα σε μέγεθος στην Τουρκία, και εξειδικεύεται στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ, ο Όμιλος Anadolu είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς ομίλους της Τουρκίας και ο βασικός μέτοχος της Alternatifbank, η οποία στοχεύει μεσοπρόθεσμα στη δημιουργία ενός δικτύου 100 και πλέον καταστημάτων, επικεντρωμένο στις μεγάλες πόλεις της χώρας. Η συναλλαγή αποτιμάται σε περίπου 385 εκατ. ευρώ και η Alpha Bank θα καταβάλει τα μισά.

    Σχετικά Links:

    Alpha Bank

    Alternatifbank

    Αnadolu

    [29] Οικονομία

    Ιδιοκτήτες βυτιοφόρων πετρελαίου

    Έκλεβαν στο λίτρο...

    23/11/2006 6:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα παραπέμπονται 36 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων που εντοπίσθηκαν να κλέβουν πετρέλαιο θέρμανσης. Έλεγχοι του Υπουργείου Ανάπτυξης, απέδειξαν οτι 1 στα 4 βυτιοφόρα έκλεβε. Ιδιοκτήτης βενζινάδικου καταγγέλλει οτι ο οδηγός του δικού του βυτίου του πρότεινε να κλέβουν στις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης και να μοιράζονται τα παράνομα κέρδη, τουλάχιστον 300 ευρώ την ημέρα. Αναφερόμενος στο γεγονός ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιάννης Παπαθανασίου σε αυστηρό τόνο τόνισε ότι οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων "Ή θα μάθουν να σέβονται τους πολίτες ή θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου." Οι καταναλωτές καλούνται να προσέχουν, ενώ οι έλεγχοι εντείνονται σε όλη τη χώρα.

    Πληθαίνουν τα κρούσματα

    Πληθαίνουν τα κρούσματα εξαπάτησης των καταναλωτών, στις παραδόσεις πετρελαίου θέρμανσης.

    Ένα στα τέσσερα βυτιοφόρα που ελέγχθηκαν απο το Υπουργείο Ανάπτυξης έκλεβε πετρέλαιο θέρμανσης. Τις 2 τελευταίες εβδομάδες του Οκτωβρίου σε 148 έλεγχους διαπιστώθηκαν 46 παραβάσεις απο 36 ιδιοκτήτες βυτιοφόρων.

    Στα επίμαχα βυτιοφόρα βρέθηκαν ισχυρές ενδείξεις κλοπής όπως:

    -αδικαιολόγητο περίσσευμα πετρελαίου -απαγορευμένες διπλές σωληνώσεις -ασφράγιστες μετρικές βέργες -"πειραγμένοι" μετρητές

    Τα παράνομα κέρδη που αποκομίζουν οι επιτήδειοι. φτάνουν στα 500 με 600 ευρώ την ημέρα

    Παρόλα αυτά πολλοί καταναλωτές δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο στοιχειώδους αυτοπροστασίας.

    Για την προφύλαξη μας οι ειδικοί συνιστούν, να τοποθετήσουμε ηλεκτρονικό μετρητή στη δεξαμενή πετρελαίου του σπιτιού μας .

    [30] Μπάσκετ

    Για το 5χ5 ο Παναθηναϊκός, για το διπλό ο Άρης

    23/11/2006 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λίγο πριν την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με την Μάλαγα (20:45 ΟΑΚΑ), ο Ζέλικο Όμπράντοβιτς θα αποφασίσει αν θα έχει στη διάθεση του τον Τόνι Ντελκ. Η συμμετοχή του Αμερικανού είναι αμφίβολη καθώς απείχε από τις προπονήσεις λόγω της θλάσης που υπέστη στην αναμέτρηση με την ΑΕΛ το περασμένο Σάββατο. Ούτε για την πιθανή πρώτη παρουσία του Μίλος Βούγιανιτς θέλησε να δώσει σαφή απάντηση χθες ο Σέρβος τεχνικός των "πράσινων" που αρκέστηκε να δηλώσει στη συνέντευξη Τύπου στο ΟΑΚΑ: "Την τελευταία στιγμή θα αποφασίσουμε ποια θα είναι η δωδεκάδα". Αναφορικά με την Μάλαγα, ο "Ζοτς" είπε: «Είναι πολύ σημαντικό παιχνίδι απέναντι σε μια πολύ καλή ομάδα. Η Μάλαγα δεν ξεκίνησε καλά, λόγω των πολλών τραυματισμών, όμως, τώρα έχουν όλοι αναρρώσει και έχει αλλάξει η εικόνα της. Την δεδομένη στιγμή είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που θα μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Είναι μια ομάδα κομπλέ στην περιφέρεια, αλλά και μέσα στο καλάθι. Γενικά η Μάλαγα είναι μια ομάδα που παίζει επιθετική άμυνα και παρουσιάζει πολλά και διαφορετικά σχήματα, καθώς διαθέτει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Όμως, εμείς ξέρουμε τον δρόμο για τη νίκη. Πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι στον στόχο μας καθ όλη την διάρκεια του αγώνα και με την βοήθεια του κόσμου μας και την καλή μας απόδοση θα πάρουμε αυτό που θέλουμε".

    Για το "διπλό" ο Άρης

    Το ροζ φύλλο αγώνα είναι ο στόχος του Άρη στην αποψινή αναμέτρηση με την Μπενετόν Τρεβίζο στην Ιταλία (21:45) για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. «Ο αγώνας εναντίον της Μπενετόν Τρεβίζο, της πρωταθλήτριας Ιταλίας, στο Παλαβέρντε δεν είναι εύκολη αποστολή. Είναι μια πολύ έξυπνη και έμπειρη ομάδα με άριστους παίκτες, όπως οι Μάρκους Γκόρι, Τζίτζι Σοράνια και Νίκος Ζήσης. Για να είμαι ειλικρινής, είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε για την πρώτη εκτός έδρας νίκη μας, προκειμένου να διατηρήσουμε ζωντανό το όνειρό μας. Στον όμιλό μας, είναι σημαντικό να "προστατέψεις" το πλεονέκτημα της έδρας και να νικήσεις τουλάχιστον μια φορά εκτός έδρας. Ως ομάδα, μάθαμε πολλά πράγματα πριν από δύο εβδομάδες στη Νάπολη και ελπίζω ότι θα έχουμε την αυτοπεποίθηση να εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία στο Παλαβέρντε" είπε ο τεχνικός του Άρη Αντρέα Ματσόν.

    [31] Μπάσκετ

    Στην Πόλη σταμάτησε το σερί

    23/11/2006 11:32:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με έναν καταιγισμό τριπόντων (8/8) στα πρώτα λεπτά της τελευταίας περιόδου, η Εφές Πίλσεν, έθεσε τον Ολυμπιακό σε ρόλο απλού θεατή και τον υποχρέωσε στην πρώτη ήττα του στη διοργάνωση. Η ομάδα του Οκτάι Μαχμούτι επιβλήθηκε 95-77 των "ερυθρολεύκων" στην Πόλη, σε αγώνα για την 5η αγωνιστική της Ευρωλίγκα. Ο Ολυμπιακός που έψαχνε μία άτυπη ρεβάνς από την περυσινή ήττα (3 νίκες - 4 ήττες συνολικά στις επτά αναμετρήσεις του πλέον με την Εφές στην Πόλη) παρουσιάστηκε εκτός κλίματος στην τελευταία περίοδο, τη στιγμή που η Εφές πανηγύριζε την τρίτη νίκη της στον Α όμιλο της διοργάνωσης. Στο "Αμπντί Ιπεκτσί" παρευρέθη και ο Σωκράτης Κόκκαλης. Κορυφαίος των νικητών ο Νίκολας με 20 πόντους, ενώ από τον Ολυμπιακό σώθηκαν μόνο οι Ζίζιτς (20π.), Ακερ (18π.).

    Τα δεκάλεπτα: 18-25, 37-48, 56-60, 95-77.

    Οι συνθέσεις:

    ΕΦΕΣ ΠΙΛΣΕΝ (ΟΚΤΑΪ ΜΑΧΜΟΥΤΙ): Τζένκινς 15 (3), Κουκό 12 (1), Ερντέν 15 (5), Χάισλιπ 15 (2), Νίκολας 20 (5), Ακιόλ 5 (1), Γκονλούμ 7, Αμπι 3, Πρκάτσιν 3.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΠΙΝΙ ΓΚΕΡΣΟΝ): Μπάρλος, Ακερ 18, Πεν 10, Ζίζιτς 20, Μουλαομέροβιτς 5, Σχορτσιανότης, Στακ 3, Παπαμακάριος, Ντόμερκαντ 14 (4), Μπουρούσης, Βασιλόπουλος 7 (1).

    [32] Μπάσκετ

    3χ3 για το Μαρούσι, ήττα για τον Πανιώνιο

    23/11/2006 12:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με δύο τρίποντα του Ρεϊνάλντας Σεϊμπούτις στα 52" το Μαρούσι σήκωσε κεφάλι λίγο πριν τη λήξη και πέτυχε το «τρία στα τρία». Οι παίκτες του Λευτέρη Κακιούση επικράτησαν 62-60 της Ρίγας στη Λετονία, σε αγώνα για την 3η αγωνιστική του EuroCup, και πλέον απολαμβάνουν τη μοναξιά της κορυφής του 6ου ομίλου. Κορυφαίος των νικητών ο Ερμίν Γιαζβίν (15π.), η παρουσία του οποίου στην τρίτη περίοδο ήταν καταλυτική για την ολική ανατροπή της ελληνικής ομάδας που δεν είχε στη διάθεση της τους Κυρίτση, Καράγκουτη που έμειναν στην Αθήνα.

    Τα δεκάλεπτα : 23-16, 40-30, 48-49, 60-62 Ρίγα: Μπρέμλετ 4, Γκραφς 11, Βίλουμς, Μπούσκεβιτς 2, Βάλτερς 13 (3), Μπαμπράουσκας 5 (1), Αντριουκάιτις 6, Μίλαντζ 15 (1), Βέτσβάγκαρς 4. Μαρούσι: Τόμας 14 (1), Νοέας, Χαραλαμπίδης 2, Σεϊμπούτις 12 (2), Εϊμπρας 4, Στεφανίδης 1, Κολώκας 6 (2), Καϊμακόγλου 5, Γιαννουλάκος 1, Συμεωνίδης 2, Γιαζβίν 15.

    Πρώτη ήττα για τον Πανιώνιο

    Την πρώτη ήττα του στο EuroCup γνώρισε χθες στη Σόφια ο Πανιώνιος μετά από μία συγκλονιστική αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ που κρίθηκε στην παράταση. Η βουλγαρική ομάδα επικράτησε με 86-83 (73-73 κ.α.) και πανηγύρισε μόλις την 1η νίκη της σε τρεις αγωνιστικές. Μοιραίος παίκτης του Πανιωνίου ο Κένεντι Ουίνστον που αν και ήταν ο πρώτος σκόρερ της ελληνικής ομάδας με 23 πόντους, αστόχησε στην πρώτη βολή στα 5΄΄ πριν τη λήξη του έξτρα πεντάλεπτου και καθώς οι Βούλγαροι ήταν μπροστά στο σκορμε τρεις πόντους, ο Αμερικανός του Πανιωνίου αστόχησε εσκεμμένα και στη δεύτερη, αλλά η μπάλα κατέληξε στα χέρια του Μπόζοφ. Με 21 πόντους, 14 ριμπάουντ και 2 κλεψίματα ο Ντάνιελσον ήταν ο κορυφαίος της ΤΣΣΚΑ Σόφιας. Ο Πανιώνιος ταξίδεψε χωρίς τον Ντράγκαν Λουκόφσκι και τον νεαρό Φώτη Βασιλόπουλο, ενώ δεν χρησιμοποίησε τον Νίκο Οικονόμου αν και ήταν στη δωδεκάδα, αφού παραμένει ανέτοιμος. Τα δεκάλεπτα: 17-13, 36-29, 52-55, 73-73 κ.α., 86-83 παρ. ΤΣΣΚΑ Σόφιας: Μιρακόφσκι 13 (2), Πλέτζερ 4, Νικόλοφ, Ντάνιελσον 21 (3), Σέινφελντ 2, Μπόζοφ 17 (2), Τράινα 16 (2), Τόμας 2, Αγγέλοφ 11 Πανιώνιος: Καυκής 7 (1), Περπέρογλου 15 (1), Ντόιτσιν 10, Χατζής, Ουίνστον 23 (5), Ντραγκόιλιοβιτς 6, Χάτσον 22

    [33] Σκέφτεται την επιστροφή ο Κεντέρης

    23/11/2006 11:40:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο να επιστρέψει ξανά δυνατός στον στίβο ο Κώστας Κεντέρης, σε συνέντευξή του στους φερέλπιδες σπουδαστές της Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΔΟΜΗ. Την Τετάρτη ο Κώστας Κεντέρης, χρυσός Ολυμπιονίκης στο Σίδνευ, δικαιώθηκε με την αθώωση του από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Στίβου. Την ίδια μέρα στο Αμφιθέατρο του ΙΕΚ ΔΟΜΗ, έλυσε τη σιωπή του, μίλησε εφ όλης της ύλης γύρω από τον Αθλητισμό και την προσωπική του πορεία καθώς και για τα γεγονότα του 2004. Αρκετά συγκινημένος από την υποδοχή των σπουδαστών της Αθλητικής Δημοσιογραφίας, μοιράστηκε τρεις ολόκληρες ώρες μαζί τους, τους μοίρασε αυτόγραφα και συνομίλησε μαζί τους.

    [34] Νίκησαν τα φαβορί

    23/11/2006 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επίδειξη δύναμης έκανε ο Εθνικός στα Χανιά, επικρατώντας 15-5 του τοπικού ΝΟΧ, σε αγώνα για την 5η ημέρα της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Οι πρωταθλητές μετέτρεψαν σε περίπατο ένα θεωρητικά δύσκολο παιχνίδι και παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας, με το απόλυτο νικών, ενώ αντίθετα το συγκρότημα του Ηλία Μαχαίρα γνώρισε τη δεύτερη ήττα του (εντός έδρας και συνολικά) στο φετινό πρωτάθλημα. Χωρίς να αντιμετωπίσει το παραμικρό πρόβλημα, ο Ολυμπιακός επιβλήθηκε 16-5 της Γλυφάδας στο κολυμβητήριο του Πειραιά, για την 5η ημέρα της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Οι παίκτες του Βαγγέλη Πάτερου «καθάρισαν» εύκολα το ματς και διατήρησαν το απόλυτο νικών στο πρωτάθλημα, παραμένοντας μαζί με τον Εθνικό στην κορυφή. Στον αγώνα που άνοιξε την αυλαία της 5ης ημέρας της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών, ο Πανιώνιος νίκησε 10-9 τη Χίο στη Νέα Σμύρνη, σε ένα ματς που εξελίχθηκε σε ντέρμπι. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο τερματοφύλακας των γηπεδούχων, Γιώργος Ρέππας. Στο τελευταίο οκτάλεπτο το σκορ ήταν 9-9, ο Γκέργκελι πέτυχε το μοναδικό τέρμα της περιόδου και ο Ρέππας με τις επεμβάσεις του κατάφερε να κρατήσει την εστία του ανέπαφη μέχρι το τέλος και έτσι να δώσει στην ομάδα του Γιάννη Γιαννουρή την τέταρτη συνεχόμενη νίκη. Ο Παναθηναϊκός ήταν ο θριαμβευτής στο ντέρμπι των νεοφώτιστων στην Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Οι «πράσινοι» επιβλήθηκαν σχετικά άνετα του Ηρακλή στο ΟΑΚΑ με 11-6και σημείωσαν τη δεύτερη νίκη τους, πραγματοποιώντας σημαντικό βήμα για την αποφυγή του υποβιβασμού. Η πρώτη ισοπαλία στο φετινό πρωτάθλημα της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών σημειώθηκε στη Βουλιαγμένη, όπου ο τοπικός ΝΟΒ ήρθε ισόπαλος 8-8 με τον ΠΑΟΚ. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» βρέθηκε να χάνει 8-6 στο τέλος της τρίτης περιόδου, αλλά κατάφερε στο φινάλε της αναμέτρησης να πετύχει δύο αναπάντητα γκολ και να πάρει τον βαθμό, διατηρώντας παράλληλα το αήττητο στα εκτός έδρας παιχνίδια του (δύο νίκες, μία ισοπαλία). Το Παλαιό Φάληρο τέλος, επικράτησε εντός έδρας 13-8 του Νηρέα Χαλανδρίου, στον αγώνα με τον οποίο έπεσε η αυλαία της 5ης ημέρας της Α1 υδατοσφαίρισης των ανδρών. Το φύλλο αγώνα: Χανιά-Εθνικός 5-15 (3-3, 1-4, 1-3, 0-5) Χανιά: Βαμβουνάκης 2, Βιζυράκης, Βουλγαράκης, Κρέτσκοβιτς Εθνικός: Νόσεκ 3, Μπλάνης 3, Χατζηκυριακάκης 2, Καλακώνας 2, Μυλωνάκης, Δήμου, Μάζης, Αφρουδάκης, Βλοντάκης Ολυμπιακός-Γλυφάδα 16-5 (3-1, 5-0, 6-1, 2-3) Ολυμπιακός: Νίκιτς 4, Χατζηθεοδώρου 4, Αφρουδάκης 3, Σχίζας 3, Κόχειλας, Δελακάς Γλυφάδα: Στεργιόπουλος 2, Mαρούλης, Δάνδολος, Γούνας Πανιώνιος-Χίος 10-9 (4-2, 3-4, 2-3, 1-0) Πανιώνιος: Μπέιλι 3, Μουρίκης 2, Γκέργκελι 2, Αναστασιάδης, Θωμάκος, Λούδης Χίος: Μπόρος 4, Ντούλος, Σιλβίς, Φουντούλης, Ελμισιάν, Κανδιόγλου Παναθηναϊκός-Ηρακλής 11-6 (3-2, 3-1, 1-1, 4-2) Παναθηναϊκός: Μπιτσάκος 3, Γεωργαράς 2, Βράνιες 2, Κοκκάλας, Λάζαρης, Δερμιτζάκης, Κουντουδιός Ηρακλής: Βογιατζόγλου 2, Βούκσεβιτς, Αλιαπούλιος, Τσιώλης, Τράβνικαρ Βουλιαγμένη-ΠΑΟΚ 8-8 (3-2, 3-2, 2-2, 0-2) Βουλιαγμένη: Τίντσιτς 2, Κατσαούνης 2, Τσίκλος, Αγγελίδης, Μπουρνάζος, Χατζηδάκης ΠΑΟΚ: Κρέτου 3, Παυλίδης 2, Γιάιτς 2, Κατρουζανάκης Παλαιό Φάληρο-Νηρέας Χαλ. 13-8 (5-3, 3-2, 3-0, 2-3)Π. Φάληρο: Γιάγκος 3, Δικαίος 2, Μονιούδης 2, Βαρδαραμάτος 2, Μπαχάς, Βογιατζάκης, Στ.Μητρόπουλος, Δ.Μητρόπουλος Νηρέας Χαλ.: Γιακουμάτος 3, Χατζηαλέξης 2, Βουκίσεβιτς, Κατσιγιάννης, Καραστέργιος Βαθμολογία: 1. Εθνικός 10, 2.Ολυμπιακός 10 3. Πανιώνιος 8 4. Χανιά 6 5. Χίος 6 6. Βουλιαγμένη 5 7. ΠΑΟΚ 5 8. Παναθηναϊκός 4 9. Π. Φάληρο 4 10. Ηρακλής 2 11. Γλυφάδα 0 12. Νηρέας Χαλ. 0

    [35] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Φουλ δράση στο ρεπό του

    23/11/2006 12:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Γιαχανατζής

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χωρίς ελληνική συμμετοχή, γίνεται απόψε η τρίτη αγωνιστική στους ομίλους του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, καθώς ο Παναθηναϊκός έχει ρεπό στον 7ο όμιλο. Πάντως, άπαντες στο "τριφύλλι" έχουν στραμμένο το ενδιαφέρουν τους στο Βουκουρέστι όπου η Ραπίντ υποδέχεται τη Μλάντα Μπόλεσλαβ, με τους Τσέχους να είναι μέχρι στιγμής ουραγοί στην κατάταξη και χωρίς βαθμό, αλλά και στο Παρίσι, όπου η Παρί Σεν Ζερμέν θα «φιλοξενήσει» τη Χάποελ Τελ Αβίβ του Γιτζάκ Σουμ, με τις δύο ομάδες να «συγκατοικούν» στην τρίτη θέση του γκρουπ, η οποία δίνει το τελευταίο «εισιτήριο» για τη φάση των «32» της διοργάνωσης. Το πρόγραμμα των σημερινών αναμετρήσεων για τη φάση των ομίλων του κυπέλλου UEFA έχει ως εξής: 1ος όμιλος: Οσέρ (Γαλλία)-Ρέιντζερς (Σκοτία) Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ)-Παρτιζάν Βελιγραδίου (Σερβία) Ρεπό: Λιβόρνο (Ιταλία)

    2ος όμιλος: Λεβερκούζεν (Γερμανία)-Τότεναμ (Αγγλία) Μπριζ (Βέλγιο)-Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία) Ρεπό: Μπεσικτάς (Τουρκία)

    3ος όμιλος: Σεβίλη (Ισπανία)-Μπράγκα (Πορτογαλία) Σλόβαν Λίμπερετς (Τσεχία)-Γκρασχόπερς (Ελβετία) Ρεπό: Αλκμάαρ (Ολλανδία)

    4ος όμιλος: Πάρμα (Ιταλία)-Χέρενφεν (Ολλανδία) Οντένσε (Δανία)-Λανς (Γαλλία) Ρεπό: Οσασούνα (Ισπανία)

    5ος όμιλος: Φέγενορντ (Ολλανδία)-Μπλάκμπερν (Αγγλία) Βασιλεία (Ελβετία)-Νανσί (Γαλλία) Ρεπό: Βίσλα Κρακοβίας (Πολωνία)

    6ος όμιλος: Εσπανιόλ (Ισπανία)-Ζούλτε Βάρεγκεμ (Βέλγιο) Σπάρτα Πράγας (Τσεχία)-Αγιαξ (Ολλανδία) Ρεπό: Αούστρια Βιένης (Αυστρία)

    7ος όμιλος: Παρί Σεν Ζερμέν (Γαλλία)-Χάποελ Τελ Αβίβ (Ισραήλ) Ραπίντ Βουκουρεστίου (Ρουμανία)-Μλάντα Μπόλεσλαβ (Τσεχία) Ρεπό: Παναθηναϊκός (ΕΛΛΑΔΑ)

    8ος όμιλος: Φενερμπαχτσέ (Τουρκία)-Παλέρμο (Ιταλία) Νιούκαστλ (Αγγλία)-Θέλτα Βίγκο (Ισπανία) Ρεπό: Αϊντραχτ Φρανκφούρτης (Γερμανία)

    [36] Πολιτισμός

    Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης

    «Νομίσματα και Ποίηση, Κ. Καβάφης»

    23/11/2006 7:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης «Νομίσματα και Ποίηση, Κ. Καβάφης», στο Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης της Βιέννης (Kunsthistorisches Museum), ένα από τα σημαντικότερα μουσεία της Ευρώπης με την παλαιότερη συλλογή νομισμάτων. Πηγή έμπνευσης για την ποίηση του Κωνσταντίνου Καβάφη απετέλεσαν οι ιστορικές μορφές που απεικονίζονται στα ελληνικά, ρωμαϊκά και βυζαντινά νομίσματα της έκθεσης . Πάνω από 180 πρόσωπα χαραγμένα σε νομίσματα αναφέρονται μέσα στα 77 ποιήματά του που θα εκτεθούν. Η επιμέλεια της έκθεσης ανήκει στον καθηγητή, διευθυντή του Νομισματικού Μουσείου, G&#252;nter Dembski και στον καθηγητή Στέφανο Γερουλάνο, ενώ σηματική είναι και η συνεισφορά της καθηγήτριας της βυζαντινής ιστορίας Βάσως Πέννα. Νομίσματα παραχωρήθηκαν από το Νομισματικό Μουσείο Αθηνών και το Cabinet des Medailles της Bibliotheque Nationale που εδρεύει στο Παρίσι. Φωτογραφικό υλικό και χειρόγραφα παραχωρήθηκαν από το Αρχείο Καβάφη, που κατέχει ο Μ. Σαββίδης και το Μουσείο Μπενάκη.

    Τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Βιέννη

    Με αφορμή την έκθεση «Νομίσματα και Ποίηση, Κ. Καβάφης» και με σκοπό την προώθηση των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ Αυστρίας και Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί στη Βιέννη τριήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από τις 27 Νοεμβρίου έως τις 2 Δεκεμβρίου 2006.

    Την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου, στην ελληνική Πρεσβεία της Βιέννης οργανώνεται βραδιά απαγγελίας ποιημάτων του Καβάφη, στη γερμανική και στην ελληνική γλώσσα, με τίτλο «Καλωσορίζουμε τον Καβάφη στη Βιέννη».

    Την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου, η Νομισματική Εταιρία της Αυστρίας οργανώνει στο Μουσείο δύο διαλέξεις: του καθηγητή Στέφανου Γερουλάνου, με τίτλο «Κ.Καβάφης, νομίσματα και ποίηση» και της καθηγήτριας Βάσως Πέννα, με τίτλο «Απεικονίσεις προσωπικοτήτων - Η μαρτυρία των αρχαίων ελληνικών νομισμάτων».

    Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου, στην αίθουσα Bassanosaal του Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά-αφιέρωμα σε προσωπικότητες ελληνικής καταγωγής, που διαδραμάτισαν ενεργό ρόλο στη μουσική ζωή της Βιέννης, το 19ο και τον 20ό αιώνα. Θα προλογίσει ο μουσικολόγος Κ. Π. Καράμπελας-Σγούρδας αναφερόμενος σε προσωπικότητες όπως: Νικόλαος Δούμπας, μέγας φιλόμουσος και μαικήνας, Ευρυσθένης Γκίζας, διακεκριμένος φλαουτίστας και επίλεκτο μέλος της Φιλαρμονικής της Βιέννης, Δημήτρης Μητρόπουλος, κορυφαίος αρχιμουσικός, Νίκος Σκαλκώτας, μουσουργός και βιολονίστας, Μανώλης Καλομοίρης, μουσουργός κα. Θα παρουσιαστούν επίσης μελοποιημένα ποιήματα του Καβάφη από τον Δημήτρη Μητρόπουλο καθώς και έργα των: Mouquet, Randhartinger και Σκαλκώτα. Η βραδιά θα κλείσει με έργο του Λεωνίδα Κωττάκη (Leo Cottakis) ειδικά γραμμένο για την έκθεση νομισμάτων. Τα έργα θα ερμηνεύσουν οι διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες: Θoδωρής Τζοβανάκης (πιάνο), Αγγελική Καθαρίου (mezzo soprano), Σοφία Κυανίδου (soprano), Πέτρος Στεργιόπουλος (φλάουτο), Γιάννης Τσιτσελίκης (βιολοντσέλο).

    Οι εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Υπουργού Εξωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Αυστρίας Dr. Ursula Plassnik και της Υπουργού Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κας Ντόρας Μπακογιάννη, και σε συνεργασία με τη Δ/νση Μορφωτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας, της Αυστριακής Πρεσβείας στην Αθήνα και της Ελληνικής Πρεσβείας στη Βιέννη.

    Τον συντονισμό και την επιμέλεια των εκδηλώσεων: είχε η Νάντα Γερουλάνου.

    [37] Πολιτισμός

    Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης

    "Αθήνα- Σπάρτη" στη Ν. Υόρκη

    23/11/2006 5:32:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις 5 Δεκεμβρίου 2006 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης "Αθήνα- Σπάρτη από τον 8ο έως τον 5ο π.Χ. αιώνα "στο Ωνάσειο Πολιτιστικό ίδρυμα της Νέας Υόρκης, από τον Υπουργό Πολιτισμού κ. Γιώργο Βουλγαράκη. Την έκθεση θα παρουσιάσει το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", σε συνεργασία με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και θα διαρκέσει έως τις 12 Μαΐου 2007. Σύμφωνα με τον διευθυντή του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και Επιμελητή της έκθεσης δρ. Νικόλαο Σκαλτσά, στην έκθεση περιλαμβάνονται αρχαία ελληνικά έργα τέχνης πλαστικής μεταλλοτεχνίας, μικροτεχνίας και αγγειογραφίας, τα οποία εκτίθενται για πρώτη φορά στις ΗΠΑ.

    Πρόκειται για 289 μοναδικής σημασίας αντικείμενα. Από αυτά, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν η μαρμάρινη προτομή ενός οπλίτη φερόμενου ως "Λεωνίδα", από τα τέλη του 5ου π.χ αιώνα, μία πήλινη κύλικα του ζωγράφου Αρκεσίλα από τον 6ο π.Χ αιώνα, αιχμές βελών και δοράτων από το πεδίο της περίφημης μάχης των Θερμοπυλών του 5ου π.Χ. αιώνα. Στην έκθεση περιλαμβάνονται αντικείμενα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Αρχαιολογικό Μουσείο Σπάρτης, το Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά και εκθέματα από τα Μουσεία του Βατικανού, το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστώνης καθώς και την Αμερικανική Νομισματική Ένωση .Σύμφωνα με τον κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, πρόεδρο του Κοινωφελούς Ιδρύματος "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", παράλληλα με την έκθεση το Ωνάσειο Πολιτιστικό Κέντρο Νέας Υόρκης θα διοργανώσει διεθνές επιστημονικό συνέδριο, σειρά διαλέξεων στη Νέα Υόρκη καθώς επίσης και δραματοποιημένες αναγνώσεις των έργων "Ιστορία του Πελοποννησιακού Πολέμου"του Θουκυδίδη και "Πέρσες" του Αισχύλου σε διάφορες αίθουσες.

    [38] Υγεία

    Η επιληψία δεν είναι νοητική ασθένεια

    Παγκόσμια Ημέρα κατά της Επιληψίας

    23/11/2006 3:37:00 μμ

    Συντάκτης: Κατερίνα Ιωαννίδου

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-ΝΕΤ

    Με αφορμή σήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Επιληψίας εκπρόσωποι της Ελληνικής Εθνικής Ένωσης κατά της Επιληψίας επισημαίνουν ότι η πλειοψηφία των επιληπτικών μπορεί να ζει μια απολύτως φυσιολογική ζωή με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και δεν πρόκειται για νοητική ασθένεια. Περίπου πενήντα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από επιληψία, ενώ οι νέες διαγνώσεις ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ετησίως. Από αυτούς τα 40 εκατομμύρια ζουν στις αναπτυσσόμενες χώρες και τα 10 εκατομμύρια στις αναπτυγμένες, ενώ στην χώρα μας υπάρχουν περίπου 100 χιλιάδες επιληπτικοί

    Σωστή διάγνωση για αποτελεσματική θεραπεία

    Η επιληψία είναι μια εγκεφαλική διαταραχή η οποία εκδηλώνεται με επιληπτικές κρίσεις που είναι αποτέλεσμα ξαφνικών, συνήθως διαδοχικών βιοηλεκτρικών εκκενώσεων μιας ομάδας εγκεφαλικών κυττάρων. Τα εγκεφαλικά αυτά κύτταρα προκαλούν διάφορα κλινικά φαινόμενα όπως αφαιρέσεις, κινήσεις, συσπάσεις ή διάφορες συμπεριφορές. Υπάρχουν πολλά είδη κρίσεων, επιληψιών και συνδρόμων. Όπως αυτά που προκαλούνται από κληρονομική προδιάθεση, άλλα που σταματούν με την πάροδο του χρόνου και άλλα συμπτωματικά, δηλαδή με πιθανή ή σίγουρη αιτία.

    Η αποτελεσματικότερη θεραπεία όσον αφορά τον έλεγχο των κρίσεων είναι η λήψη σωστών αντιεπιληπτικών φαρμάκων, στη σωστή δόση. Στην περίπτωση φυσικά που οι κρίσεις δεν ελέγχονται, η επόμενη κίνηση είναι η εκ νέου παραπομπή σε κέντρο επιληψίας για την ανακάλυψη των αιτιών της αποτυχίας που μπορεί να απαιτήσουν και χειρουργική επέμβαση. Πάντως όποια κι αν είναι η αιτία, ο κίνδυνος τραυματισμού εξαρτάται από το είδος της κρίσης και αφορά κυρίως κρίσεις κατά τις οποίες παρουσιάζεται απώλεια των αισθήσεων χωρίς προειδοποίηση. Ακόμη και πτώση στο έδαφος με ή χωρίς σπασμούς. Υπάρχει περίπτωση η θεραπεία που ακολουθεί ο πάσχων να μην είναι η κατάλληλη για το είδος των κρίσεων, να έχει γίνει λάθος διάγνωση, ή να μην έχει ληφθεί το φάρμακο, εξαιτίας παρενεργειών και να προκληθούν τα ανωτέρω.

    Γενικές συμβουλές

    Τι πρέπει να γνωρίζουν τα άτομα με επιληψία:

    Να ακολουθούν τη θεραπεία σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού. Να αναφέρουν στο γιατρό τυχόν παρενέργειες από τα φάρμακα. Να μη διακόπτουν απότομα τα αντιεπιληπτικά φάρμακα. Να ζουν φυσιολογική ζωή. Ανάλογα με τον έλεγχο αλλά και το είδος των κρίσεων μπορεί να υπάρχουν ειδικοί περιορισμοί.

    Τι πρέπει να αποφεύγουν τα άτομα με επιληψία:

    Να κάνουν μπάνιο με κλειστή πόρτα. Να κολυμπούν μόνοι. Να οδηγούν αυτοκίνητο εάν δεν έχουν ρυθμιστεί απόλυτα οι κρίσεις τους. Να αποφεύγουν ορισμένες δραστηριότητες (π.χ. υποβρύχιο ψάρεμα) και επαγγέλματα (π.χ. οικοδόμος, οδηγός λεωφορείου, αεροπόρος ). Τι πρέπει να ξέρουμε όλοι μας όταν δούμε ένα άτομο να κάνει μια επιληπτική κρίση με σπασμούς:

    Να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, να καθησυχάσουμε όσους βρίσκονται κοντά και να αφήσουμε την κρίση να εξελιχθεί χωρίς να προσπαθήσουμε να τη σταματήσουμε. Να χρονομετρήσουμε την κρίση. Να απομακρύνουμε αντικείμενα που μπορεί να προκαλέσουν τραύματα. Να χαλαρώσουμε τα ρούχα και να βγάλουμε τα γυαλιά ή την οδοντοστοιχία, αν φοράει. Να βάλουμε κάτι μαλακό κάτω από το κεφάλι π.χ. σακάκι. Να γυρίσουμε (μετά την κρίση) τον ασθενή σε πλάγια θέση για να μην καταπιεί ενδεχόμενα εμέσματα. Να παραμείνουμε μαζί του για 15-20 λεπτά της ώρας και να ελέγξουμε την αναπνοή και το χρώμα του. Να προσφερθούμε να καλέσουμε ένα ταξί, συγγενή ή φίλο για να βοηθήσουν το άτομο να πάει σπίτι αν φαίνεται μπερδεμένο ή αν δεν μπορεί να πάει σπίτι μόνος του. Να δείξουμε κατανόηση μετά την κρίση. Δεν χρειάζεται να καλέσουμε για ασθενοφόρο εκτός εάν το άτομο έχει τραυματιστεί, η κύρια κρίση διαρκεί πάνω από 5 λεπτά ή εάν η κρίση επαναληφθεί ή εάν υπάρχει πρόβλημα με την αναπνοή του. Τι δεν πρέπει να κάνουμε:

    Να μετακινήσουμε το άτομο, εκτός εάν κινδυνεύει. Να περιορίσουμε τις κινήσεις. Να προσπαθήσουμε να ανοίξουμε το στόμα. Να προσπαθήσουμε να βάλουμε κάποιο αντικείμενο στο στόμα. Να του δώσουμε κάτι να πιει. Να προσπαθήσουμε να κάνουμε τεχνητή αναπνοή εκτός από τη σπάνια περίπτωση που ο ασθενής δεν αναπνέει μετά την κρίση.

    [39] Υγεία

    Η συνδυασμένη θεραπεία επιτυγχάνει ίαση έως 90%

    Ενθαρρυντικά νέα για το κακοήθες λέμφωμα

    23/11/2006 8:55:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εντυπωσιακά αποτελέσματα δίνουν οι νέες πρωτοποριακές θεραπείες με τα μονοκλωνικά αντισώματα στους ασθενείς που πάσχουν από κακοήθη λέμφωμα, σύμφωνα με τον καθηγητή Αιματολογίας του πανεπιστημίου της Αθήνας και πρόεδρο της Ελληνικής Αιματολογικής Εταιρείας Γεράσιμο Πάγκαλη. Σε ορισμένες κατηγορίες ασθενειών, όπως εξήγησε ο κ. Πάγκαλης σε συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 17ου Πανελληνίου Αιματολογικού Συνεδρίου, με την θεραπεία του μονοκλωνικού αντισώματος "Ματθαίας" σε συνδυασμό με την φαρμακευτική αγωγή, έχουμε ίαση μέχρι και 90%. Ταυτόχρονα ο κ. Πάγκαλης τόνισε πως σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα και εκτός μεγάλου απροόπτου σε βάθος πέντε χρόνων αναμένεται να τεθεί σε ευρεία κλινική εφαρμογή το εμβόλιο για την προστασία από την υποτροπή των κακοήθων λεμφωμάτων. Στη χώρα μας περίπου 1500 άτομα προσβάλλονται κάθε χρόνο από 40 είδη διαφορετικών λεμφωμάτων, ενώ μόνο στο Κέντρο Αναφοράς Λεμφώματος του Λαϊκού Νοσοκομείου παρακολουθούνται τα τελευταία 20 χρόνια περισσότεροι από 15.000 ασθενείς με λέμφωμα.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά την διάρκεια της συνέντευξη Τύπου η θεραπεία με το μονοκλωνικό αντίσωμα είναι φιλική προς τον ασθενή και δεν προκαλεί παρενέργειες.

    Τα αποτελέσματα της θεραπείας αυτής, που πραγματοποιείται κυρίως στο Λαϊκό Νοσοκομείο της Αθήνας αλλά και σε άλλα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας μας, είναι εντυπωσιακά αν αναλογιστεί κανείς, όπως τόνισαν με έμφαση οι επιστήμονες, πως μέχρι από μερικά χρόνια το ποσοστό ίασης δεν ξεπερνούσε το 50%.

    Ειδικότερα για τα ταχείας εξέλιξης λεμφώματα το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν 3 έως 6 μήνες και για τα βραδείας εξέλιξης 6 έως 8 χρόνια. Σήμερα με τις νέες θεραπείες η ίαση ξεπερνά το 80% και σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζει το 90%. Ταυτόχρονα ο μέσος χρόνος επιβίωσης των ασθενών ξεπερνά τα 12 χρόνια.

    Ακόμη με τη θεραπεία αυτή μειώνεται από 20 μέχρι 30% ο κίνδυνος υποτροπής, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του Κέντρου Αναφοράς του Λαϊκού Νοσοκομείου, τα οποία βασίζονται στην τελευταία πενταετία.

    Εμβόλιο κατά των κακοηθών λεμφωμάτων

    Το εμβόλιο, όπως διευκρίνισαν οι επιστήμονες, παρά το γεγονός ότι έχει μια μεγάλη προϊστορία περίπου 30 χρόνων, βρίσκεται σε δοκιμαστικό κλινικό στάδιο. Δηλαδή δοκιμάζεται σε μικρό αριθμό ασθενών σε χώρες του εξωτερικού κυρίως στην ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αγγλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

    Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά, όπως τονίστηκε, αν και ο αριθμός των ασθενών που έχουν κάνει χρήση, σύμφωνα με τις μελέτες που υπάρχουν είναι σχετικά μικρός.

    Το εμβόλιο παράγεται από κύτταρα του ίδιου του ασθενούς, τα οποία επεξεργάζονται στο εργαστήριο και στη συνέχεια εμφυτεύονται στον ασθενή.

    Δηλαδή είναι ένα εξειδικευμένο εμβόλιο η καλύτερα ένα κατά παραγγελία ατομικό εμβόλιο, το οποίο προστατεύει τους ασθενείς που έχουν ιαθεί από τυχόν υποτροπές της ασθένειας.

    Το σημερινό κόστος του εμβολίου είναι πολύ υψηλό και φτάνει περίπου τα 100.000 δολάρια. Φυσικά το κόστος θα μειωθεί σημαντικά τη στιγμή που θα αρχίσει η μαζική κλινική εφαρμογή του σε χιλιάδες ασθενείς ανά τον κόσμο. Η ευρεία κλινική εφαρμογή του υπολογίζεται , εκτός μεγάλου απροόπτου σε βάθος πέντε χρόνων.

    Ελλείψεις στην υποδομή των δημοσίων νοσοκομείων

    Η αντιμετώπιση των ασθενειών του αίματος απαιτεί σύγχρονες νοσοκομειακές υποδομές και τη δημιουργία αιματολογικών κλινικών σε όλα τα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας. Η έλλειψη εξειδικευμένων κλινών έχει σαν αποτέλεσμα να αντιμετωπίζεται μόλις των 35% των περιστατικών σε ολόκληρη τη χώρα.

    Κι αυτό γιατί όπως τόνισε ο κ Πάγκαλης ακόμη και σήμερα μερικά νοσοκομεία στον τομέα αυτό λειτουργούν με υποδομές του 1950, ενώ κανένα νοσοκομείο δεν διαθέτει αιματολογική κλινική.

    Ακόμη και στο Λαϊκό Νοσοκομείο στο οποίο βρίσκεται το Κέντρο Αναφοράς, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις των αρμοδίων φορέων της Πολιτείας μέχρι σήμερα δεν έχει δημιουργηθεί.

    Ταυτότητα συνεδρίου

    Το 17ο Πανελλήνιο Αιματολογικό Συνέδριο, οργανώνει η Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία και πραγματοποιείται από 22-26 Νοεμβρίου στο Ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental. Την επίσημη έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου κήρυξε ο υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δημήτρης Αβραμόπουλος, ενώ την εναρκτήρια ομιλία έκανε ο διευθυντής του Πλανηταρίου κ. Δ. Σιμόπουλος με θέμα "Άνθρωπος και Σύμπαν".

    Στο συνέδριο θα συμμετάσχουν πάνω από χίλιοι σύνεδροι, αιματολόγοι, γιατροί άλλων ειδικοτήτων, επιστήμονες άλλων κλάδων όπως βιολόγοι και βιοχημικοί καθώς και ικανός αριθμός νοσηλευτών και τεχνολόγων που εργάζονται μαζί με τους Αιματολόγους σε όλα τα πεδία άσκησης της ειδικότητας της Αιματολογίας.

    [40] Τεχνολογία

    Σημαντικό πρόβλημα μόνωσης

    Ενεργοβόρα τα ελληνικά κτίρια

    23/11/2006 2:13:00 μμ

    Συντάκτης: Χρήστος Παγώνης

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Εως και 30% περισσότερη κατανάλωση ενέργειας απαιτείται για τη διασφάλιση κατάλληλων συνθηκών θερμικής άνεσης και ποιότητας αέρα στα κτίρια της Ελλάδας, τα οποία διαπιστώνεται ότι στην πλειονότητα τους «πάσχουν» από έλλειψη επαρκούς μόνωσης - ιδιαίτερα όσα κατασκευάστηκαν πριν από το 1980. Το πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σταδιακά τόσο στα δημόσια όσο και στα ιδιωτικά κτίρια, ενόψει της εφαρμογής ευρωπαϊκής οδηγίας, η οποία σύντομα θα ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία. Η οδηγία προβλέπει τον σχεδιασμό και την κατασκευή ενεργειακά αποδοτικότερων κτιρίων, που θα διασφαλίζουν συγκεκριμένες συνθήκες ποιότητας εσωτερικού περιβάλλοντος για τους χρήστες και θα εξοικονομούν ενέργεια, επιβάλλει την σήμανση των κτιρίων με ένα δελτίο ενεργειακής ταυτότητας - παρόμοιο με αυτό που φέρουν οι ηλεκτρικές συσκευές για την κατανάλωση ενέργειας - και θεσμοθετεί την υποχρέωση για ετήσια συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης και κλιματισμού.

    Σύμφωνα με έρευνες που πραγματοποίησε για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, εάν εφαρμόζονταν ο κανονισμός θερμομόνωσης και βελτίωσης της απόδοσης συστημάτων θέρμανσης, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τη θέρμανση, ενδεικτικά, μόνο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, θα μειώνονταν κατά 815.000 MWh (μεγαβατώρες) στις κατοικίες και κατά 210.000 Μwh στα υπόλοιπα κτίρια (γραφεία, εμπορικά, δημόσια κ.α.). «Η πλημμελής εφαρμογή του κανονισμού θερμομόνωσης οδηγεί σε κατανάλωση ενέργειας κατά τουλάχιστον 30% περισσότερο» ανέφερε ο αναπληρωτής καθηγητής του Εργαστηρίου, Αγης Παπαδόπουλος και συμπλήρωσε ότι η εφαρμογή της οδηγίας κρίνεται σημαντική καθώς στα κτίρια γίνεται η κατανάλωση του 40% της ενέργειας της χώρας, ενώ μέσα σε αυτά ο άνθρωπος δαπανά το 80-85% της ζωής του. Μόνο το 20% των κτιρίων εξοικονομεί ενέργεια.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 November 2006 - 21:51:22 UTC