Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική"
  • [02] Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων
  • [03] "Μοίρασε" πρόστιμα το ΕΣΡ
  • [04] Οργή συμβασιούχων
  • [05] Προληπτική ανάκληση τροφίμων
  • [06] Απειλές κατά του Λευκού Οίκου
  • [07] Στα "χέρια" του ...Da Vinci
  • [08] Χρόνια Πολλά Γκίνες!

    [01] Πολιτική

    Εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ

    "Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική"

    10/11/2006 11:09:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Η κοινωνική πολιτική που επιθυμεί να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μια επιδοματική πολιτική, «για να κάθεται κάποιος στο περιθώριο της κοινωνίας», αλλά είναι μια πολιτική που τον «ξαναφέρνει ενεργά μέσα στη ζωή της απασχόλησης, τη ζωή του πολιτισμού, της πολιτικής, της κοινωνίας, της δημιουργίας», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην συνάντηση εργασίας του ΙΣΤΑΜΕ «Ανδρέας Παπανδρέου» και του Τομέα Κοινωνικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ με θέμα «Νέες προκλήσεις για την Κοινωνική Πολιτική -αξιολογώντας τη διεθνή εμπειρία» και στο οποίο συμμετείχαν, προσωπικότητες από τη Σουηδία και το Σουηδικό Ινστιτούτο «Πάλμε».

    «Η δική μας απόφαση να δώσουμε βάρος σε αυτόν τον τομέα, έχει και συγκεκριμένους πολιτικούς λόγους, να δώσουμε και μορφή στην πολιτική έννοια της δίκαιης κοινωνίας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Σοσιαλιστική Διεθνής προσπαθούν να αξιολογήσουν, μέσω της ανταλλαγής εμπειριών, τις καλύτερες πρακτικές, ώστε να «προσαρμόσουμε, να αξιοποιήσουμε έναν πολύ μεγάλο πλούτο εμπειριών και γνώσεων που υπάρχει στην παγκόσμια προοδευτική κοινότητα».

    «Η Ελλάδα έχει κάνει μία πολύ σημαντική πρόοδο σε ό,τι αφορά την επένδυση που έχουμε κάνει τα τελευταία χρόνια στις κοινωνικές πολιτικές», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας, όμως και τις σημαντικές αδυναμίες δομών και πολιτικών που υπάρχουν.

    «Θέλουμε να μπορέσουμε να απαντήσουμε στην εύκολη λογική που μιλά για τη μείωση των φόρων, αλλά που ουσιαστικά μειώνει τις δυνατότητες του κράτους να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στην κοινωνική πολιτική. Έχουμε μια πρόταση γύρω απ την φορολογική πολιτική, που κοιτάει περισσότερο την αναπτυξιακή πτυχή και τη δυνατότητα να βοηθήσουμε ακόμα και τις ιδιωτικές εταιρείες να επενδύουν στην απασχόληση και στην ανάπτυξη», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «επίσης, θέλουμε να δούμε και την πρόνοια μέσα από μια ματιά που δεν έχει να κάνει μόνο με την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά έχει σχέση και με τη βιώσιμη ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι «θα δημιουργηθεί μια επιτροπή προσωπικοτήτων, σε παγκόσμιο επίπεδο, για τη δική μας πρόταση ως οικογένεια σοσιαλιστών, σοσιαλδημοκρατών, εργατικών, γύρω απ τη βιώσιμη κοινωνία».

    [02] Πολιτική

    Στη Λισαβόνα

    Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών Κομμάτων

    10/11/2006 11:02:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στη Λισαβόνα βρίσκεται αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, για να λάβει μέρος στις εργασίες της 8ης Διεθνούς Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας από σήμερα έως 12 Νοεμβρίου και φιλοξενείται από το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Η συγκεκριμένη συνάντηση, αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ, που έχει θέμα «Κίνδυνοι και δυνατότητες από τη διεθνή κατάσταση. Η στρατηγική του ιμπεριαλισμού και το ενεργειακό πρόβλημα. Οι αγώνες των λαών, οι εμπειρίες της Λατινικής Αμερικής, η προοπτική του σοσιαλισμού», καθορίστηκε στις 27 Μαΐου 2006 στη συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας, όπου προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν - όπως και σε προηγούμενες συνεδριάσεις - και άλλα Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα που δεν είναι μέλη της.

    Όπως ανακοινώθηκε από το Πορτογαλικό ΚΚ, στη συνάντηση θα συμμετάσχουν περίπου 70 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ όλες τις ηπείρους. Έχουν ανακοινωθεί επίσης οι συμμετοχές του Μπλέιντ Νζιμάντε, ΓΓ του Νοτιοαφρικανικού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Γκενάντι Ζιουγκάνοφ, Προέδρου της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), του Φερνάντο Ραμίρες Εστενιόζ, μέλους της Γραμματείας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Κούβας, και άλλων κορυφαίων στελεχών των κομμάτων.

    Οι εκπρόσωποι των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων αναμένεται, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΚΚΕ, να αξιολογήσουν τις τελευταίες διεθνείς εξελίξεις και τους αγώνες των κομμουνιστών και του λαϊκού κινήματος. Επίσης, να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα της διεθνούς δράσης που ανέπτυξαν, όπως η καμπάνια ενάντια στο αντικομμουνιστικό μνημόνιο και στην απαγόρευση της Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας (ΚΕΝ) Τσεχίας, οι κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στον πόλεμο στο Λίβανο και στο Ιράκ, οι δραστηριότητες ενάντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στη «Στρατηγική της Λισσαβόνας», για την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος διεθνώς, αλλά και η πρώτη Ευρωπαϊκή Συνάντηση για τα ζητήματα Παιδείας, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Επίσης, θα συζητηθούν οι καμπάνιες αλληλεγγύης στη σοσιαλιστική Κούβα, στη Βενεζουέλα, στο Λίβανο, στην Παλαιστίνη και άλλους αγωνιζόμενους λαούς, καθώς και πρωτοβουλίες για τα ζητήματα του σοσιαλισμού και την 90η επέτειο της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    [03] Κοινωνία

    "Μοίρασε" πρόστιμα το ΕΣΡ

    10/11/2006 9:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πρόστιμα σε τέσσερις τηλεοπτικούς σταθμούς "μοίρασε" το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης για τον τρόπο που κάλυψαν τα πρόσφατα γεγονότα στην Αμάρυνθο Ευβοίας. Το ΕΣΡ, στην έκτακτη σημερινή του συνεδρίαση, στην οποία είχαν κληθεί να καταθέσουν τα υπομνήματά τους οι τηλεοπτικοί σταθμοί Mega, Alter, Alpha και Antenna αναφορικά με τον τρόπο που τα δελτία ειδήσεων στις 31/10 και 1/11 κάλυψαν γεγονότα στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, αποφάσισε την επιβολή προστίμου 80.000 ευρώ στο τηλεοπτικό κανάλι Mega - μειοψήφησε ο αντιπρόεδρος Δημήτρης Χαραλάμπης, που πρότεινε 50.000. Το πρόστιμο επιβλήθηκε για υποβάθμιση εκπομπής, προσβολή παιδικής ηλικίας και νεότητας, πρόκληση πόνου στην 16χρονη και αποκάλυψη της ταυτότητάς της. Πρόστιμο 100.000 ευρώ επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Alter - μειοψήφησαν οι Εύη Δεμίρη και Γιάννης Παπακώστας, που πρότειναν 150.000 ευρώ. Το πρόστιμο αυτό ήταν μεγαλύτερο από το προηγούμενο στο Mega διότι επιπροσθέτως διαπιστώθηκε ότι υπήρχε και η αναφορά της κατάθεσης της 16χρονης ενώπιον των δικαστικών αρχών. Στο τηλεοπτικό κανάλι Alpha επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ - οι κυρίες Δεμίρη και Αυδή πρότειναν 200.000 ευρώ. Το πρόστιμο ήταν μεγαλύτερο από τα δύο προηγούμενα, διότι όπως αποφάνθηκε το ΕΣΡ υπήρχαν εντονότερα στοιχεία παράβασης, όπως το γεγονός ότι υπήρχαν δηλώσεις του δικηγόρου και του γιατρού σχετικά με σημάδια που βρέθηκαν στο σώμα της 16χρονης. Τέλος, στο τηλεοπτικό κανάλι Antenna επιβλήθηκε πρόστιμο 150.000 ευρώ - μειοψήφησαν οι κυρίες Δεμίρη και Αυδή, καθώς και ο Γιάννης Παπακώστας που πρότειναν 200.000 ευρώ. Στα δελτία του Antenna προβλήθηκε και η κατάθεση ενός μαθητή - δράστη.

    Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ

    Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης, σε δήλωσή του τόνισε ότι "το ΕΣΡ δίνει ιδιαίτερη σημασία στην αποκάλυψη εγγράφων της προανάκρισης και της ανάκρισης, διότι εκτιμά ότι η αποκάλυψη στοιχείων της δικογραφίας αποθαρρύνει την ειλικρίνεια των μαρτύρων και των κατηγορουμένων. Αν ο μάρτυρας ή ο κατηγορούμενος δεν είναι βέβαιοι για τη μυστικότητα των καταθέσεών τους, ενδεχομένως να είναι επιφυλακτικοί".

    Εξάλλου ο κ. Λασκαρίδης πρόσθεσε ότι "το γεγονός ότι τέτοια στοιχεία ενδεχομένως δημοσιεύθηκαν και στον ημερήσιο τύπο δεν σημαίνει ότι είχαν δικαίωμα να τα προβάλουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί διότι υπάρχουν διαφορές ως προς τις συνταγματικές διατάξεις και τις διατάξεις του κοινού νόμου που διέπουν τον Τύπο και την τηλεόραση, καθώς ο μεν Τύπος προορίζεται για περιορισμένη κατανάλωση, ενώ αντίθετα από την τηλεόραση ενημερώνεται ο ελληνικός λαός γενικότερα".

    Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΣΡ, οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί στα υπομνήματα που κατέθεσαν υποστήριξαν ότι δεν τηρήθηκε η προδικασία της ακρόασης και δεν υπήρξε παραβίαση κανενός νόμου. Απαντώντας σε αυτό το επιχείρημα, ο ίδιος διευκρίνισε ότι διαπιστώθηκαν επισταμένες εκτροπές και για το λόγο αυτό κλήθηκαν οι τέσσερις τηλεοπτικοί σταθμοί σε έκτακτη συνεδρίαση του ΕΣΡ στις 8 Νοεμβρίου, χωρίς να έχει προηγηθεί έγγραφη εισήγηση στην ολομέλεια, καθώς κρίθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο. Επίσης κρίθηκε ότι η απομαγνητοφώνηση δεν ήταν απαραίτητη προϋπόθεση της ακρόασης, αφού οι επίμαχες εκπομπές ήταν ήδη στη διάθεση του ΕΣΡ.

    Επίσης, πρόστιμο 250.000 ευρώ επιβλήθηκε στο τηλεοπτικό κανάλι Antenna για την εκπομπή "Αποδείξεις" του Νίκου Ευαγγελάτου. Μειοψήφησαν οι κ.κ. Κουράκης και Τσουράκης, που πρότειναν πρόστιμο 150.000 ευρώ.

    Το ΕΣΡ έκρινε ότι "κατά τη διάρκεια της εκπομπής προβλήθηκαν οκτώ διαφορετικά βίντεο με σεξουαλικές πράξεις νέων ανθρώπων κατ επανάληψη και ότι για την ενημέρωση του κοινού επί των προβλημάτων στα σχολεία δεν ήταν απαραίτητη η προβολή και μάλιστα κατ επανάληψη τόσων σεξουαλικών σκηνών, για τις οποίες δεν υπάρχει βεβαιότητα ότι πρόκειται για μαθητές και μαθήτριες και σε κάθε περίπτωση τα βίντεο αυτά ευτελίζουν την σεξουαλική πράξη που είναι μία άκρως προσωπική λειτουργία της ζωής των ανθρώπων".

    [04] Κοινωνία

    "Εφοδος" στο γραφείο του Πέτρου Αλεβιζάτου

    Οργή συμβασιούχων

    10/11/2006 10:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Γυαλιά-καρφιά έκαναν το πρωί πρώην συμβασιούχοι του Δήμου Κεφαλληνίας το πολιτικό γραφείο του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Πέτρου Αλεβιζάτου, στο Αργοστόλι διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται η μονιμοποίηση τους, ενώ δεν θα τους καταβληθούν μισθοί των τελευταίων 10 μηνών. Οι συγκεντρωμένοι σε ένδειξη διαμαρτυρίας έκαψαν μια καρέκλα στο γραφείο κ. Αλεβιζατου, εκσφενδόνισαν αβγά εναντίον των γραφείων του Ανώτατου Δικαστηρίου και εισέβαλαν στο γραφείο του Νομάρχη -ο οποίος όμως απουσίαζε- ζητώντας παρέμβαση όλων των τοπικών φορέων για να διευθετηθεί το πρόβλημα τους.

    Με ανακοίνωση του ο βουλευτής αφού καταδίκασε τα επεισόδια τόνισε πως "θα έπρεπε να εκφράζουν το δίκαιο παράπονο τους σε αυτούς που τους οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση. Γιατί όλοι μας γνωρίζουμε οτι για το πρόβλημα δεν ευθύνεται ούτε ο σημερινός βουλευτής του νομού, ούτε η σημερινή κυβέρνηση".

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος λέγοντας ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο εφάρμοσε, τη νομοθετική ρύθμιση που ισχύει τα τελευταία δυο χρόνια και αυτήν ακολουθεί και η κυβέρνηση.

    Ο κ. Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς και για το θέμα των συμβασιούχων της ΕΡΤ πρόσθεσε ότι, ο νόμος προέβλεπε από την αρχή τον αριθμό των ανανεώσεων και πως όσοι εργάζονταν γνώριζαν ότι υπογράφουν σύμβαση έργου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σημείωσε δε, ότι υπάρχει μια έντιμη αντιμετώπιση των συμβασιούχων από την πλευρά της κυβέρνησης που δεν υπήρχε στο παρελθόν.

    Εν τω μεταξύ, πρωτοβουλία υπέρ της διεύρυνσης των ορίων του Προεδρικού Διατάγματος για τις μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων αναλαμβάνει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων σύμφωνα με δήλωση του προέδρου της, Πάρη Κουκουλόπουλου. Απαντώντας στον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ το Υπουργείο Εσωτερικών ρωτά ποια ήταν η θέση του το 2003, όταν με το προεδρικό διάταγμα Ρέππα - Σκανδαλίδη ουδείς συμβασιούχος τακτοποιήθηκε.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων έκανε λόγο για "αθέτηση ρητών υποσχέσεων της κυβέρνησης". Ο κ. Αθανασάκης σημείωσε πως ο πρωθυπουργός ως αρχηγός της αντιπολίτευσης είχε μιλήσει για ρύθμιση του θέματος όλων των συμβασιούχων, αλλά "σήμερα η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και αρνείται να υιοθετήσει την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και την οποία κατέθεσε ξανά χθες για τη επίλυση του ζητήματος".

    [05] Κοινωνία

    Από τον ΕΦΕΤ

    Προληπτική ανάκληση τροφίμων

    10/11/2006 10:18:00 μμ

    Αποσύρθηκε από την αγορά κατεψυγμένο "κεφτεδάκι special" διότι περιέχει αλλεργιογόνο συστατικό και χυμός πορτοκαλιού Ελομάς λόγω ανίχνευσης ξένης ως προς τη φύση του τροφίμου ουσίας.

    Ειδικοτερα, Ο Ε.Φ.Ε.Τ. ενημέρωσε άμεσα την εταιρεία παραγωγής του προϊόντος "κεφτεδάκι special" το οποίο περιέχει το αλλεργιογόνο συστατικό γλουτένη χωρίς αυτό να αναγράφεται στη συσκευασία και ζήτησε την προληπτική ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας. Το προϊόν παρήχθη από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων "Η Πίνδος" και διακινήθηκε με την εμπορική ονομασία "Πίνδος τα νόστιμα ορεινά κοτόπουλα - κεφτεδάκι special έτοιμο ψημένο κατεψυγμένο". Η συγκεκριμένη παρτίδα αφορά συνολική ποσότητα 50,5 κιλών, με ημερομηνία λήξης 2.6.2007.

    Η εταιρεία δήλωσε ότι έχει ήδη ξεκινήσει η απόσυρση του προϊόντος, καθώς και η αλλαγή στην επισήμανση. Επίσης, μετά από εσωτερικούς ελέγχους της επιχείρησης, διαπιστώθηκε ότι έχουν διακινηθεί και επιπλέον παρτίδες του συγκεκριμένου προϊόντος, στις οποίες δεν αναγράφεται η ύπαρξη γλουτένης. Συγκεκριμένα πρόκειται για: - 100,3 κιλά με ημερομηνία λήξης 26.05.2007 - 105,2 κιλά με ημερομηνία λήξης 14.07.2007 - 250 κιλά με ημερομηνία λήξης 06.10.2007 - 54 κιλά με ημερομηνία λήξης 13.10.2007.

    Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που παρουσιάζουν αλλεργικές αντιδράσεις σε γλουτένη να μην καταναλώσουν τα συγκεκριμένα προϊόντα.

    Επίσης ανακλήθηκε προληπτικά από την ελληνική αγορά προϊόν με την εμπορική ονομασία "χυμός πορτοκάλι 100% Ελομάς" διότι ανιχνεύθηκε η ουσία ITX (Ισοπροπυλο-θειοξανθόνη) τόσο στη συσκευασία όσο και στο περιεχόμενο του χυμού. Το προϊόν παρασκευάζεται για λογαριασμό της Ελομάς από την εταιρεία Βιοχύμ, Βιομηχανία Χυμών και Οίνων Α.Ε. (η προέλευση του υλικού συσκευασίας δεν είναι ελληνική). Η συγκεκριμένη παρτίδα έχει αριθμό L 1026 και αφορά συσκευασίες του ενός λίτρου, με ημερομηνία λήξης 12/1/07.

    Η διαδικασία για την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ITX από την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο ο ΕΦΕΤ απαίτησε για προληπτικούς λόγους την ανάκληση του συγκεκριμένου προϊόντος από την αγορά. Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη σχετικοί έλεγχοι. Ο ΕΦΕΤ συστήνει στους καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

    Σχετικά Links:

    ΕΦΕΤ

    [06] Ιράκ

    Από την Αλ Κάιντα του Ιράκ

    Απειλές κατά του Λευκού Οίκου

    10/11/2006 11:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Το ιρακινό τμήμα της τρομοκρατικής οργάνωσης Αλ Κάιντα απείλησε σήμερα ότι θα ανατινάξει τον Λευκό Οίκο στο πλαίσιο των προσπαθειών για την αποκατάσταση ενός "ισλαμικού χαλιφάτου" σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα --που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα-- του ηγέτη του κινήματος στο Ιράκ, Αμπου Χάμζα Αλ-Μουχατζέρ.

    "Ανακοινώνουμε σήμερα το τέλος ενός σταδίου του ιερού πολέμου μας και την έναρξη ενός νέου...για να εγκαινιάσουμε το σχέδιο του ισλαμικού χαλιφάτου και για να ξαναδώσουμε στο Ισλάμ τη μεγαλοσύνη του", αναφέρει ο ηγέτης του ιρακινού τμήματος της Αλ Κάιντα στο βιντεοσκοπημένο μηνυμά του, η αυθεντικότητα του οποίου δεν έχει επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής.

    "Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον ιερό πόλεμό μας πριν ανατινάξουμε το άθλιο αυτό σπίτι που ονομάζεται Λευκός Οίκος", προστίθεται στο μήνυμα του Αλ-Μουχατζέρ. "Ο τόπος που οι αδελφοί μας μουτζαχεντίν έχουν σχεδιάσει να δημιουργήσουν το δικό μας ισλαμικό κράτος δεν είναι παρά ένα σταθμός για ένα ακόμα άλμα μας", συνεχίζει το μήνυμα.

    Σημειώνεται ότι ένα "Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ" αυτοανακηρύχθηκε στις 15 Οκτωβρίου από μια σουνιτική συμμαχία των ιρακινών ανταρτών, επικεφαλής του οποίου είναι το ιρακινό τμήμα της Αλ Κάιντα.

    Τέλος στο μηνυμά του ο Αλ Μουχατζέρ αναφερόμενος στο "ισλαμικό χαλιφάτο" εννοεί ένα ισλαμικό κράτος σε παγκόσμια κλίμακα.

    [07] Υγεία

    Επνάσταση στη χειρουργική με το ρομπότ Da Vinci

    Στα "χέρια" του ...Da Vinci

    10/11/2006 4:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επανάσταση στον τομέα της ιατρικής προκαλεί στη χώρα μας η εφαρμογή της ρομποτικής χειρουργικής με θεαματικά και ευεργετικά αποτελέσματα για τους ασθενείς. "Η εφαρμογή και στη χώρα μας της ρομποτικής χειρουργικής -εγχείρηση με τη βοήθεια ρομποτικού μηχανήματος- αλλάζει τα μέχρι σήμερα δεδομένα και μετατρέπει τις δύσκολες περιπτώσεις "ανοιχτών" επεμβάσεων σε εγχειρήσεις "ρουτίνας", τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής επίκουρος καθηγητής Χειρουργικής του Οhio State University των HΠΑ Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του ρομποτικού μηχανήματος Da Vinci. Τα εγκαίνια του πρώτου συστήματος ρομποτικής χειρουργικής στην Ελλάδα, που λειτουργεί εδώ κι ένα μήνα στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, έκαναν ο υπουργός και ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος και Θανάσης Γιαννόπουλος. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Κωνσταντινίδης η χειρουργική με τη βοήθεια ρομπότ αποτελεί την πιο πρόσφατη εξέλιξη στον τομέα της Λαπαροσκοπικής και Ελάχιστα Τραυματικής Χειρουργικής. Είναι δε το μέλλον της χειρουργικής καθώς προσφέρει τεράστια πλεονεκτήματα στους χειρουργούς αλλά και απίστευτα οφέλη για τους ασθενείς. έναντι των συμβατικών μεθόδων.

    Πλεονεκτήματα για τους γιατρούς

    Ο πρόεδρος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Ρομποτικής Χειρουργικής ξεκαθάρισε πως δεν χειρουργεί το ρομπότ αλλά ο γιατρός με την βοήθεια του μηχανήματος.

    "Οι χειρουργοί, τόνισε χαρακτηριστικά, συνεχίζουν να χειρουργούν κανονικά. Απλά το ρομπότ αποτελεί ένα υπερσύχρονο σύστημα, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού υπολογιστή, το οποίο προσφέρει στο χειρουργό απίστευτες δυνατότητες για να είναι πιο αποτελεσματικός".

    Συγκεκριμένα ο χειρουργός :

    Έχει τρισδιάστατη έγχρωμη εικόνα των οργάνων του ασθενούς. Αίσθηση ότι τα μάτια και τα χέρια του βρίσκονται μέσα στο σώμα του ασθενούς. Βλέπει άριστα σε σημεία που μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμιά οπτική πρόσβαση. Χειρουργεί σε απρόσιτα μέχρι σημεία με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια. Το ρομπότ δρα σαν συνεργάτης υπό τον πλήρη έλεγχο του .

    Οφέλη για τους ασθενείς:

    Η ρομποτική χειρουργική σε σχέση με την κλασσική αλλά και σε σχέση με την λαπαροσκοπική, είναι αναίμακτη, δεν αφήνει ουλές και προσφέρει μεγάλα οφέλη για τους ασθενείς, όπως :

    Μικρότερη διάρκεια αναισθησίας. Μεγάλη ελάττωση του μετεγχειρητικού πόνου. Ταχύτερη ανάρρωση και έξοδο από το νοσοκομείο. Μικρότερο κόστος νοσηλείας. Ταχεία επάνοδο στην εργασία. Εξάλειψη των μετεγχειρητικών επιπλοκών, που να έχουν σχέση με το τραύμα (διαπύηση, διάσπαση, κήλη, χρόνιο άλγος κλπ) και των μετεγχειρητικών συμφύσεων και των συνεπειών τους. Λιγότερες αναπνευστικές και καρδιαγγειακές επιπλοκές.

    Ρομποτικό Χειρουργικό Σύστημα Da Vinci

    Το ρομποτικό σύστημα Da Vinci δημιουργήθηκε από την εταιρεία Intuitive Surgical τo 1995 και εισάγεται στην Ελλάδα από την εταιρεία Plus Medica ΕΠΕ. Αποτελεί το πρώτο και μοναδικό αυτή τη στιγμή στον κόσμο σύστημα ρομποτικής χειρουργικής που πραγματοποιεί εγχειρήσεις με την ελάχιστα δυνατή επέμβαση στον οργανισμό του ασθενούς.

    Κατά τη χρήση του, ο χειρουργός κάθεται σε μια κονσόλα μέσα στην χειρουργική αίθουσα και από εκεί χειρίζεται τα χειρουργικά εργαλεία του ρομπότ. Τα εργαλεία εισάγονται μέσα από μικροτομές, λίγων χιλιοστών, στο σώμα του ασθενούς. Στη συνέχεια ο χειρουργός έχοντας στην κονσόλα τρισδιάστατη εικόνα κινεί με ειδικά χειριστήρια τους τέσσερις (4) βραχίονες του ρομπότ. Kάθε βραχίονας είναι συνδεδεμένος μ ένα χειρουργικό εργαλείο και στον κεντρικό βραχίονα υπάρχει κάμερα. Ο χειρουργός μπορεί να λυγίζει και να γυρίζει τους βραχίονες, όπως τον καρπό του ανθρώπινου χεριού.

    Το Da Vinci διαθέτει ένα σύστημα φακών τρισδιάστατης απεικόνισης, το οποίο μεγεθύνει το χειρουργικό πεδίο μέχρι και 15 φορές. Επίσης μέσω της κάμερας επιτρέπει στον χειρουργό να πλησιάσει πιο κοντά στο σημείο της επέμβασης απ ό,τι επιτρέπει η ανθρώπινη όραση και έτσι να εργαστεί σε μικρότερη κλίμακα απ ό,τι επιτρέπει η συμβατική χειρουργική.

    Σήμερα χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο περισσότερα από 400 ρομποτικά συστήματα Da Vinci, εκ των οποίων πάνω από 80 στην Ευρώπη.

    Το σύστημα Da Vinci είναι κατάλληλο να χρησιμοποιηθεί από πολλές ειδικότητες της χειρουργικής, όπως:

    Γενική Χειρουργική για:

    Τοποθέτηση δακτυλίου στομάχου Lap Band ή γαστρικού bypass για νοσογόνο παχυσαρκία. Διόρθωση διαφραγματοκήλης και γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αποκατάσταση αχαλασίας οισοφάγου. Χολοκυστεκτομή, μετεγχειρητικές, κήλες, βουβωνοκήλες, κιρσοκήλες. Διερεύνηση χοληδόχου πόρου. Εκτομές κύστεων ήπατος, νεφρού ,παγκρέατος, σπλήνας. Αφαίρεση παγκρέατος. Επινεφριδεκτομή.Αποκατάσταση βουβωνοκήλης και κοιλιοκήλης με πλέγμα. Κολεκτομή, σπληνεκτομή, παγκρεατεκτομή, ηπατεκτομή, γαστρεκτομή, σκωληκοειδεκτομή, λύση συμφύσεων κ.α.

    Καρδιοχειρουργική Θωρακοχειρουργική για:

    Aντικατάσταση μιτροειδούς βαλβίδας, by pass στεφανιαίας αρτηρίας. Αποκατάσταση μεσοκολπικής επικοινωνίας, κ.α.

    Ουρολογία για:

    Προστατεκτομή με διατήρηση των στυτικών νεύρων αποφεύγοντας έτσι την απώλεια της στυτικής λειτουργίας σε ποσοστό άνω του 95%, νεφρεκτομή κ.α. Πυελοπλαστική. Αφαίρεση λίθων από τον ουρητήρα, λεμφαδένων, κύστεων νεφρού. Αποκατάσταση κιρσοκήλης κ.α.

    Γυναικολογία:

    Αφαίρεση κύστεων ωοθηκών, ινομυωμάτων, σαλπίγγων, εξωμητρίου κυήσεως. Λεμφαδενικό καθαρισμό, υστερεκτομή, κ.α.

    Έχει επίσης εφαρμογές στην: Παιδοχειρουργική, Αγγειοχειρουργική, Νευροχειρουργική.

    Επεμβάσεις μέχρι σήμερα στην Ελλάδα

    Όπως αναφέρθηκε, στη Ελλάδα υπάρχει μόνο ένα ρομποτικό χειρουργικό σύστημα, το οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί στο Ιατρικό Αθηνών στο Μαρούσι.

    Ο δρ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, μαζί με τους συνεργάτες του, στις 26 Σεπτεμβρίου έκαναν την πρώτη Da Vinci ρομποτική επέμβαση που ήταν χολοκυστεκτομή.

    Στον ένα και πλέον μήνα λειτουργίας του συστήματος έχουν γίνει οι ακόλουθες επεμβάσεις:

    Τέσσερις χολοκυστεκτομές, δύο επεμβάσεις εξωπεριτοναικής αποκατάστασης βουβωνοκήλης με πλέγμα, τρεις επείγουσες σκωληκοειδεκτομές, τρεις τεράστιες μετεγχειρητικές κοιλιοκήλες με τοποθέτηση πλέγματος, τοποθέτηση γαστρικού δακτυλίου Lap Band για νοσογόνο παχυσαρκία, εκτομή κυστικού τερατώματος περιπαγκρεατικού χώρου διαμέτρου 18cm, αφαίρεση γιγάντιας κύστης αριστερού νεφρού, αφαίρεση κύστεων ωοθήκης.

    Από την ουρολογική ομάδα του Νοσοκομείου έχουν πραγματοποιηθεί επτά ριζικές προστατεκτομές και μία νεφρεκτομή.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι οι ασθενείς είχαν ταχύτατη ανάρρωση και χωρίς επιπλοκές .Παρέμειναν δε για νοσηλεία πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα, απ αυτό που απαιτείται για τις συμβατικές επεμβάσεις.

    [08] Παράξενα

    Χρόνια Πολλά Γκίνες!

    10/11/2006 11:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με αφορμή τη χθεσινή παγκόσμια ημέρα για το βιβλίο Γκίνες 100.000 χιλιάδες συμμετέχοντες από δέκα χώρες, έκαναν τα αδύνατα δυνατά για να αποδείξουν ότι η ιδέα των ρεκόρ παρά το μισό αιώνα ζωής, συγκινεί και δελεάζει.

    Στο Παρίσι, 1.188 Παριζιάνοι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό "Μπιγκ Κις" (μεγάλο φιλί) που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Δημαρχείου στο δυτικό τμήμα της πόλης με στόχο το μεγαλύτερο σε διάρκεια φιλί στους παρτενέρ τους. Πάντως η μεγαλύτερη συμμετοχή στο συγκεκριμένο διαγωνισμό σημειώθηκε πέρυσι στη Βουδαπέστη, όπου διαγωνίστηκαν έξι χιλιάδες πολίτες.

    Στο Ραντεμπέουμ μια μικρή πόλη της Γερμανίας, κόπηκε η "κόκκινη κορδέλα" στα εγκαίνεια της μικρότερης αίθουσας κινηματογραφικών προβολών που υπάρχει στον κόσμο: Πρόκειται για ένα μίνι-σινεμά μόλις εννέα θέσεων στην πόλη των 30 χιλιάδων κατοίκων, που θα έχει κανονικές προβολές μόνο για εκλεκτούς σινεφίλ.

    Σε μια άλλη γερμανική πόλη, την Βάρεν (ανατολικά) ένας μουσικός-τραγουδιστής, ο Χάρτμουτ Τίμ επιχείρησε να τραγουδήσει σόλο επί τουλάχιστον 59 συνεχείς ώρες για να καταρρίψει προηγούμενο ρεκόρ, που κατέχει ένας Ιταλός.

    Στη Νέα Ζηλανδία, νεαροί παρουσίασαν το "ζόρμπινγκ" ή αλλιώς την κατάβαση της πλαγιάς ενός λόφου μέσα σε μια τεράστια πλαστική διαφανή μπάλα.

    Οι Ιάπωνες ασχολήθηκαν με το ρεκόρ κατανάλωσης τσαγιού.

    Οι πιο αθόρυβοι μεταξύ εκατό χιλιάδων επίδοξων , μάλλον ήταν οι Κινέζοι διαγωνιζόμενοι για το ρεκόρ σε ψιθύρους.

    Κανείς δεν ξέρει πόσες ακόμη σελίδες θα προστεθούν στο βιβλίο Γκίνες. Και να σκεφτεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν μισό αιώνα πριν, το 1954 στην Βρετανία, όταν δύο Βρετανοί έβαλαν στοίχημα για το ποιο είναι το πιο γρήγορο πτηνό της Ευρώπης ...


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 10 November 2006 - 21:50:41 UTC