Visit the Hellenic Society of Virology (HSV) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Σλοβακία ο Πρωθυπουργός
  • [02] Στροφή μετά τις αντιδράσεις
  • [03] Ζητά την αποφυλακισή του
  • [04] Εξομοίωση μισθών
  • [05] Αναπλήρωση των διδακτικών ωρών
  • [06] Κακοποίηση ανηλίκου
  • [07] Σύλληψη επικίνδυνου κακοποιού
  • [08] Επανεξετάζεται η αποβολή
  • [09] "Παράπλευρη απώλεια"
  • [10] Φαβορί η Ρουαγιάλ
  • [11] Ικανοποίηση για την οικονομία
  • [12] Σύντομα και εισπνεόμενη ινσουλίνη
  • [13] Συνεργασία σε θέματα Υγείας
  • [14] Mobius 2006

    [01] Πολιτική

    Στη Σλοβακία ο Πρωθυπουργός

    8/11/2006 11:09:00 μμ

    Στη Μπρατισλάβα, πρωτεύουσα της Σλοβακίας, προκειμένου να συμμετάσχει στο 10ο Διάλογο μεταξύ της Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Δημοκρατών, έφθασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Το απόγευμα ο Έλληνας πρωθυπουργό,ς συναντήθηκε με τον Σλοβάκο ομόλογο του, Ρόμπερτ Φίτσο. Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καραμανλής από το 1997 και έπειτα είναι από τους βασικούς υποστηρικτές του διαλόγου μεταξύ του ΕΛΚ και της Ορθόδοξης Εκκλησίας.

    [02] Κοινωνία

    Στροφή μετά τις αντιδράσεις

    8/11/2006 10:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Νέα τροπή παίρνει η υπόθεση του Λυκείου Αμαρύνθου. Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση, οι καθηγητές του σχολείου αποφάσισαν με 8 ψήφους υπέρ, να αναιρέσουν τις αποβολές, τόσο της 16χρονης που κατήγγειλε ότι βιάστηκε, όσο και των τεσσάρων νεαρών που φέρονται ως δράστες. Πέντε καθηγητές ψήφισαν να αναιρεθεί μόνο η ποινή της 16χρονης, ενώ δύο καθηγητές ψήφισαν λευκό. Είχε προηγηθεί αίτημα της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ευβοίας να επανεξεταστεί η απόφαση, κατόπιν σχετικής εντολής της υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου. Ταυτόχρονα με τους καθηγητές, συνεδρίασε και ο σύλλογος γονέων, αποφασίζοντας την εισήγηση μέτρων, όπως την απαγόρευση χρήσης κινητών τηλεφώνων από τους μαθητές και τον διορισμό παιδοψυχολόγου, για την καλύτερη λειτουργία του σχολείου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επανεξετάζεται η αποβολή

    [03] Κοινωνία

    Ο πρόεδρος της Κοινότητας των Πακιστανών

    Ζητά την αποφυλακισή του

    8/11/2006 10:31:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αντικατάσταση της προσωρινής του κράτησης με περιοριστικούς όρους ζητά με αίτησή του προς το Συμβούλιο Εφετών ο πρόεδρος της Πακιστανικής Κοινότητας Ελλάδας Τζαβέτ Ασλάμ. Ο πρόεδρος της Κοινότητας των Πακιστανών κρατείται μέτα από ένταλμα της Ιντερπόλ, το οποίο εκδόθηκε κατόπιν αιτήματος της πακιστανικής κυβέρνησης για κατηγορίες που αφορούν εμπλοκή του σε διακίνηση λαθρομεταναστών. Στην αίτησή του ο χαρακτηρίζει πολιτικούς τους λόγους της δίωξης του, με την οποία, όπως υποστηρίζει πλήττεται το κύρος της πακιστανικής κοινότητας. Επικαλείται επίσης μεταξύ άλλων την οικονομική ζημιά που υφίσταται η οικογένειά του από τη συνέχιση της κράτησής του, ενώ ισχυρίζεται ότι δεν είναι ούτε επικίνδυνος, ούτε ύποπτος φυγής. Η κράτηση του Τζαβέτ Ασλάμ θα συνεχισθεί μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο Εφετών αν θα εκδοθεί στο Πακιστάν ή αν θα του χορηγηθεί πολιτικό άσυλο όπως ζητά ο ίδιος.

    [04] Κοινωνία

    Εξομοίωση μισθών

    8/11/2006 10:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2006 11:06:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Δεκτές έγιναν από το μισθοδικείο οι προσφυγές δικαστών για εξομοίωση των μισθών τους με τους μισθούς άλλων δημόσιων λειτουργών, όπως είναι οι γενικοί γραμματείς Υπουργείων ή ο πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Τo δικαστήριο ωστόσο έκρινε ότι τα ποσά που θα δοθούν επιπλέον, θα καθοριστούν από τα διοικητικά δικαστήρια. Σημειώνεται ότι από τα 9 μέλη του μισθοδικείου οι 6 που ψήφισαν υπέρ της εξομοίωσης ήταν δικαστές και δικηγόροι ενώ αρνητικοί ήταν οι 3 πανεπιστημιακοί.

    Οχι στις πληρωμές συμβασιούχων

    Την ίδια ώρα με απόφαση της Ολομελείας του Ελεγκτικού Συνεδρίου απαγορεύονται οι πληρωμές σε συμβασιούχους που δεν καλύπτονται από το Προεδρικό Διάταγμα 164/2004. Αυτό αφορά χιλιάδες συμβασιούχους που είχαν καταταχθεί σε θέσεις αορίστου χρόνου με αποφάσεις πολιτικών δικαστηρίων.

    Ωστόσο το Ανώτατο δικαστήριο έκρινε ότι μετά την ψήφιση του Προεδρικού Διατάγματος, δεν μπορεί να μετατραπεί η σχέση εργασίας σε αορίστου χρόνου χωρίς τον έλεγχο και τις προϋποθέσεις του ΑΣΕΠ. Άρα τα εντάλματα πληρωμής δεν μπορούν να εγκριθούν.

    Οι δυο αποφάσεις, προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ, η οποία σε ανακοίνωσή της τονίζει: "Είναι τουλάχιστον παράδοξο και προκλητικό την ώρα που τα δίκαια και τεκμηριωμένα αιτήματα των εργαζόμενων αντιμετωπίζονται αρνητικά και απορρίπτονται, οι δικαστές εκδικάζοντας τα δικά τους αιτήματα να εκδίδουν «γενναιόδωρες» αποφάσεις, όπως αυξήσεις των αποδοχών τους έως 1800%!!"

    [05] Κοινωνία

    Αναπλήρωση των διδακτικών ωρών

    8/11/2006 4:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2006 11:21:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Την Πέμπτη το απόγευμα οι Δάσκαλοι θα καταθέσουν σε συνάντηση με τον Υφυπουργό Παιδείας, Γιώργο Καλό, τις προτάσεις του για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της απεργίας τους. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία επισημαίνει ότι την ευθύνη για τις χαμένες διδακτικές ώρες έχει η κυβέρνηση, η οποία -όπως λένε- δεν ικανοποίησε τα αιτήματά τους. Με αυτό το θέμα συνεδρίασε την Τετάρτη το ΔΣ της ΔΟΕ, ενώ για την Πέμπτη έχει εξαγγείλει 24ωρη απεργία και συλλαλήτηριο στις 12:00 στα Προπύλαια. Θα συμμετέχουν & οι Πανεπιστημιακοί με 24ωρη απεργία, καθώς η ΟΛΜΕ & η ΑΔΕΔΥ με 2ωρες στάσεις εργασίας.

    [06] Κοινωνία

    Κακοποίηση ανηλίκου

    8/11/2006 4:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Με εκτεταμένες κακώσεις στο θώρακα και τα άκρα νοσηλεύεται από το βράδυ της Τρίτης ένα εννιάχρονο αγοράκι, στο νοσοκομείο Παίδων Αγία Σοφία. Όπως έγινε γνωστό από τις Αρχές, τον ανήλικο από το Χαλκούτσι Ωρωπού, φέρεται να κακοποιούσε ο πατριός του. Συγκεκριμένα, την Τρίτη, ο εννιάχρονος ζήτησε βοήθεια από γείτονες του, λέγοντας ότι το είχε χτυπήσει ο πατριός του με τη ζώνη του. Ο φερόμενος ως δράστης δεν συνελήφθη λόγω παρέλευσης του αυτοφώρου, ενώ αναζητείται και η μητέρα του, ρωσικής καταγωγής, για να καταθέσει.

    [07] Κοινωνία

    Σύλληψη επικίνδυνου κακοποιού

    8/11/2006 4:07:00 μμ

    Πηγή: NET

    Για απόπειρα ανθρωποκτονίας, ληστεία, κλοπές και μεταφορά ναρκωτικών ουσιών κατηγορείται 32χρονος Αλβανός, με το ψευδώνυμο "Τόμυ", ο οποίος συνελήφθη το πρωί τηςΤρίτης, μέσα σε φαρμακείο στην περιοχή της Νίκαιας, από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Δυτικής Αττικής. Σύμφωνα με την Αστυνομία, πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνο κακοποιό, ο οποίος δρούσε στην Αθήνα, ενώ οι αρχές αναζητούν ακόμη επτά συνεργούς του.

    Οι αστυνομικοί τον αιφνιδίασαν και δεν πρόλαβε να τραβήξει όπλο, όπως συνήθιζε όταν βρίσκονταν πρόσωπο με πρόσωπο με εκπροσώπους του Νόμου.

    Δύο χρόνια πριν με την βοήθεια συνεργών του, στον περιφερειακό του Ασπροπύργου, ακινητοποίησαν τον οδηγό φορτηγού, επιβιβάστηκαν στο όχημα, τον οδήγησαν σε ερημική περιοχή στα Άνω - Λιόσια και τον λήστεψαν.

    Ο 32χρονος κακοποιός είχε οργανώσει και τη μεταφορά 56 κιλών κάνναβης από την Αλβανία στη χώρα μας. Το αυτοκίνητο που την μετέφερε εντοπίστηκε στην περιοχή των Μεγάρων. Όταν ακινητοποιήθηκε ο οδηγός το εγκατέλειψε και διέφυγε πεζός. Όπως προέκυψε από την έρευνα της αστυνομίας ο επικίνδυνος αλλοδαπός ακολουθούσε με άλλο αυτοκίνητο, και όταν αντιλήφθηκε το μπλόκο των αστυνομικών, ανέπτυξε ταχύτητα και εξαφανίστηκε.

    [08] Κοινωνία

    Συνεδριάζει ο Σύλλογος των καθηγητών του Αμάρυνθου

    Επανεξετάζεται η αποβολή

    8/11/2006 1:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2006 10:57:36 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στην Αμάρυνθο συνεδριάζει ο Σύλλογος των καθηγητών του Λυκείου για να επανεξετάσει την απόφασή του να επιβάλει ποινή πενθήμερης αποβολής και στην 16χρονη μαθήτρια που κατήγγειλε το βιασμό της στις τουαλέτες του σχολείου που τελούσε υπό κατάληψη. Εν τω μεταξύ, προθεσμία μέχρι την Παρασκευή ώστε να υποβάλλουν υπόμνημα σχετικά με τον τρόπο κάλυψης των γεγονότων της Αμαρύνθου, ζήτησαν από το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, οι υπευθυνοι των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALTER, ALPHA και ΑΝΤ1, στη συνάντηση που είχαν το πρωί της Τετάρτης για το συγκεκριμένο θέμα.

    [09] Κόσμος

    Παραιτήθηκε ο Ράμσφελντ

    "Παράπλευρη απώλεια"

    8/11/2006 9:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2006 11:18:50 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η δεινή ήττα των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές για το Κογκρέσο οδήγησε τον υπουργό Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, τον αρχιτέκτονα του πολέμου στο Ιράκ, εκτός Αμερικανικής κυβέρνησης. Την παραίτηση, ανακοίνωσε ο ίδιος ο Τζορτζ Μπους, τονίζοντας ότι αυτή έγινε με τη σύμφωνη γνώμη του Ράμσφελντ. Σύμφωνα πάντως με τα μέσα ενημέρωσης, ο Αμερικανός πρόεδρος "θυσίασε" τον στενό συνεργάτη του μετά την σαφή αποδοκιμασία της πολιτικής του, στο ζήτημα του Ιράκ η οποία αποτυπώθηκε με την επικράτηση των Δημοκρατικών στην Βουλή των Αντιπροσώπων και πιθανότατα στη Γερουσία. Ο κ. Μπους διόρισε στη θέση του παραιτηθέντος κ. Ράμσφελντ τον πρώην διευθυντή της CIA, Ρόμπερτ Γκέιτς. Εν τω μεταξύ, οι Δημοκρατικοί βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανάκτηση του ελέγχου και της Γερουσίας, καθώς χρειάζεται να κερδίσουν μόνο άλλη μία έδρα, αυτή της πολιτείας της Βιρτζίνια. Εφόσον το πετύχουν, οι Δημοκρατικοί θα ελέγχουν Κογκρέσο και Γερουσία, για πρώτη φορά έπειτα από 12 χρόνια.

    Ανέλαβε την ευθύνη

    Την παραίτηση Ράμσφελντ, την ανακοίνωσε ο Τζορτζ Μπους, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τις εκλογές σε κογκρέσο και Γερουσία, που ήταν καταστροφικά για τους Ρεπουμπλικάνους.

    Σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης, η παραίτηση του Υοπυργού Άμυνας, είναι αποτέλεσμα της αγανάκτησης και του θυμού των Αμερικανών πολιτών για την πολιτική της χώρας τους στο Ιράκ,.

    Στη συνέντευξη Τύπου, κ. Μπους αναγνώρισε ότι μεγάλη μερίδα Αμερικανών εξέφρασαν στις κάλπες τη δυσφορία τους, για την έλλειψη προόδου στο Ιράκ και υποσχέθηκε ένα καινούριο ξεκίνημα, καθώς και επανεξέταση της αμερικανικής στρατηγικής.

    Παράλληλα απηύθυνε μήνυμα στο λαό του Ιράκ ότι δεν πρόκειται να τους εγκαταλείψει και στους εχθρούς της Αμερικής να μην επιχαίρουν γιατί η λειτουργία της Δημοκρατίας στις ΗΠΑ δεν συνεπάγεται ήττα της Αμερικής.

    Η ήττα δεν είναι αποδεκτή επιλογή, τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος, προσθέτοντας ωστόσο ότι μαζί με τη νέα ηγεσία του Πενταγώνου θα επανακαθορίσουν την αμερικανική στρατηγική στο Ιράκ.

    Ο Τζορτζ Μπους αφού συνεχάρη δημόσια τους Δημοκρατικούς για τις "νίκες τους", δήλωσε ότι αναλαμβάνει ένα "μεγάλο μέρος της ευθύνης" για την ήττα των Ρεπουμπλικάνων.

    "Είμαι προφανώς απογοητευμένος από το αποτέλεσμα των εκλογών. Ως αρχηγός του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων, αναλαμβάνω ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης", δήλωσε.

    Αν και η συγκατοίκηση του Τζορτζ Μπους με τους Δημοκρατικούς θεωρείται από όλους δύσκολη, ο Αμερικανός πρόεδρος εμφανίστηκε πρόθυμος να εργαστεί με τη νέα πλειοψηφία στο θέμα του Ιρακ, στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας και στη βελτίωση της Οικονομίας.

    "Είπα στα ηγετικά στελέχη του κόμματός μου ότι τώρα είναι καθήκον μας να αφήσουμε τις εκλογές πίσω μας και να εργαστούμε μαζί με τους Δημοκρατικούς και τους ανεξάρτητους για τα μεγάλα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η χώρα", τόνισε στην ομιλία του.

    Την παραίτηση Ράμσφελντ χαιρέτισε η Δημοκρατική, Νάνσι Πελόζι, βουλευτής από την Καλιφόρνια, που αναμένεται πως θα είναι και η επόμενη επικεφαλής της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    "Νομίζω ότι αυτή η παραίτηση σημαίνει ένα νέο ξεκίνημα", σχολίασε σχετικά.

    Το πρωί, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε επικοινωνήσει με τους ηγέτες των Δημοκρατικών για να τους συγχαρεί για τη νίκη τους στις χθεσινές εκλογές.

    Ο κ. Μπούς, μάλιστα, κάλεσε την κ. Πελόζι, καθώς και μια από τις προσωπικότητες των Δημοκρατικών την Στένι Χόγιερ, σε γεύμα στον Λευκό Οίκο.

    Πρόκειται για μια νέα έκφραση της βούλησης του κ. Μπούς να κυβερνήσει σε συμβιβασμό με τη νέα πλειοψηφία των Δημοκρατικών η οποία μπορεί να του κάνει δύσκολα τα δυο τελευταία χρόνια της προεδρίας του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σάρωσαν το Κογκρέσο

    [10] Κόσμος

    Φαβορί η Ρουαγιάλ

    8/11/2006 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: BBC - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την τρίτη και τελευταία τηλεοπτική τους αναμέτρηση στο κανάλι της Γερουσίας "Public Senat", είχαν το βράδυ της Τρίτης οι υποψήφιοι για την εκπροσώπηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας, τον ερχόμενο Απρίλιο. Ένα από τα θέματα που κυριάρχησαν στο debate μεταξύ της Σεγκολέν Ρουαγιάλ, πρώην υπουργό Περιβάλλοντος, του Ντομινίκ Στρος Καν, πρώην υπουργού Οικονομίας, και του Λοράν Φαμπιούς, πρώην πρωθυπουργού, ήταν η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Λίγες μόλις ημέρες πριν από τον πρώτο γύρο των εκλογών για το ποιος θα λάβει το χρίσμα των Σοσιαλιστών, η "Σεγκό" παραμένει φαβορί, σύμφωνα με τους Γάλλους αναλυτές. Οι τρείς υποψήφιοι θα έχουν μία τελευταία κοινή συνάντηση την Πέμπτη στην Τουλούζη, ενώπιον των ψηφοφόρων οπαδών του Σοσιαλιστικού κόμματος, χωρίς τις τηλεοπτικές κάμερες αυτή τη φορά.

    Η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας

    Ο Λοράν Φαμπιούς, από τους σημαντικότερους υποστηρικτές του "όχι" στο δημοψήφισμα για τη Συνταγματική Συνθήκη, τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της ένταξης της Τουρκίας, υποστηρίζοντας ότι μία "προνομιούχα εταιρική σχέση" θα είναι η πιο "τίμια πρόταση" που έχουμε να κάνουμε προς αυτή τη χώρα

    Από την πλευρά της, η Σεγκολέν Ρουαγιάλ τόνισε πως μετά από 10 με 15 χρόνια, και εφόσον η Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις, ο γαλλικός λαός θα αποφασίσει με δημοψήφισμα.

    Παράλληλα, υποστήριξε από μέρους της οτι "θα πρέπει να γίνει μία παύση στη διεύρυνση της Ευρώπης," ώστε να εξασφαλισθεί μία καλή λειτουργία με τις χώρες που έως τα τώρα έχουν ενταχθεί.

    "Η θέση του προέδρου της Δημοκρατίας θα πρέπει να είναι η θέση του γαλλικού λαού", είπε η υποψήφια, προσθέτοντας ότι προς το παρόν, δεν είναι δυνατόν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις γιατί "θα πρέπει να τηρηθούν οι υποσχέσεις, ο λόγος που έχει δώσει το κράτος" και σημείωσε ότι το άνοιγμα προς την Τουρκία έγινε επί πρωθυπουργίας Λιονέλ Ζοσπέν.

    Στα πλαίσια ενός "μακροπρόθεσμου οραματισμού για την Ε.Ε. και τις ευθύνες που θα πρέπει να αναλάβει στο χώρο της Μεσογείου", έθεσε ο Ντομινίκ Στρος Καν το θέμα Ευρώπη Τουρκία. Το βασικό ερώτημα, είπε, είναι εάν στην τελική ευθεία, ύστερα από 15 περίπου χρόνια και εφόσον η Τουρκία ικανοποιεί τα κριτήρια, θέλουμε πραγματικά να ενταχθεί ή όχι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: French rivals hold last TV debate

    [11] Οικονομία

    Για τα αποτελέσματα Eurogroup και ECOFIN

    Ικανοποίηση για την οικονομία

    8/11/2006 2:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ικανοποιημένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομίας από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία, η οποία, όπως είπε, αναγνωρίζει τον δυναμισμό, αλλά και την αποτελεσματικότητα της δημοσιονομικής προσπάθειας. Ωστόσο, ο Γιωργος Αλογοσκούφης ξεκαθάρισε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις. Για το θέμα του επιδόματος επικινδυνότητας των αστυνομικών παρέπεμψε στη συνάντηση που θα έχει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης την Παρασκευή και τόνισε ότι "όλα θα εξαρτηθούν από τις δυνατότητες την οικονομίας". Νωρίτερα, ο κ. Αλογοσκούφης, συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον οποίο ενημέρωσε για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τις συζητήσεις στο EUROGROUP και στο ECOFIN. "Οι εκθέσεις είναι θετικές, όπως και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη της ελληνικής οικονομίας, για την ανάπτυξη και τη μείωση του ελλείμματος. Δεν εφησυχάζουμε, οι εκτιμήσεις πρέπει να επιβεβαιωθούν και να κλείσει ο προϋπολογισμός. Οι προσπάθειες για την ανάπτυξη και τη δημοσιονομική προσαρμογή συνεχίζονται. Συνέχεια, συνέπεια και αξιοπιστία χαρακτηρίζει τη στάση της κυβέρνησης", κατέληξε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θετική έκθεση της Κομισιόν

    [12] Υγεία

    Σύντομα και εισπνεόμενη ινσουλίνη

    8/11/2006 5:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις αρχές του 2007 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα η εισπνεόμενη ινσουλίνη, που αναμένεται να διευκολύνει τη διαδικασία λήψης του φαρμάκου για τους ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη τύπου Β'. Πρόκειται για τη νέα μορφή χορηγίας ινσουλίνης σε σκόνη, που έχει ήδη πάρει την έγκριση του υπουργείου Υγείας, και θα διατεθεί σύντομα στην ελληνική αγορά, για όσους επιθυμούν να αποφύγουν την ενέσιμη χορήγηση του φαρμάκου. Παράλληλα, τα επόμενα χρόνια αναμένεται η κυκλοφορία καινούργιας κατηγορίας αντιδιαβητικών δισκίων, με νέους μηχανισμούς δράσης κατά της νόσου. Η ιατρική κοινότητα εκτιμά ότι τα επόμενα χρόνια θα σημειωθεί ραγδαία αύξηση της νόσου, στις ανεπτυγμένες χώρες, εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής και των διατροφικών συνηθειών.

    [13] Υγεία

    Συνεργασία σε θέματα Υγείας

    8/11/2006 4:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πρωτοβουλία για την εγκατάσταση μονάδας αιμοκάθαρσης στην Κορυτσά, ανέλαβε το Υπουργείο Υγείας, ενώ θα συνεχιστεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Αλβανών μεταναστών στη χώρα μας. Αυτά συζήτησε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Αλβανό ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του την Τρίτη στα Τίρανα. Ο κ. Αβραμόπουλος είχε επίσης σημαντικές επαφές με τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα και τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας Αναστάσιο, στον οποίο εξέφρασε τη στήριξη της ελληνικής πολιτείας για το κοινωνικό του έργο.

    [14] Τεχνολογία

    Απονομή βραβείων

    Mobius 2006

    8/11/2006 12:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/11/2006 1:17:43 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Τρίτης, ο 6ος Διαγωνισμός Ψηφιακής Δημιουργίας Mobius , με την τελετή απονομής των βραβείων, που έγινε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών. Στη φετινή διοργάνωση απονεμήθηκε για πρώτη φορά, με πρωτοβουλία της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, το Βραβείο Γαλλοφωνίας Mobius. Το βραβείο έλαβε ο ειδικός γραμματέας της Κοινωνίας της Πληροφορίας Βασίλης Ασημακόπουλος από τον διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Αλέν Φορ. Στη φετινή διοργάνωση συμμετείχαν 20 έργα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Mobius στην Ελλάδα Μιχάλης Μεϊμάρης τόνισε ότι "σε κανένα από αυτά δεν υπήρξε "το άλμα στην καινοτομία", με αποτέλεσμα να μην δοθεί το Μεγάλο Βραβείο Mobius". Ο διαγωνισμός Mobius είναι διεθνής θεσμός που εγκαινιάστηκε το 1992, με πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Paris 8 και έχει στόχο την ανάδειξη και ενδυνάμωση της ψηφιακής δημιουργίας.

    Αναλυτικά τα βραβεία

    Τα βραβεία που απονεμήθηκαν είναι τα εξής:

    Βραβείο Mobius "Πολιτισμός" έλαβε το έργο Acropolis of Athens της εταιρίας CYBERVIEW. Το βραβείο παρέλαβε ο Ελευθέριος Ξυδάς από τον πρόεδρο της ελληνικής επιτροπής Mobius, καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη. Βραβείο "Εκπαίδευση" απονεμήθηκε στο έργο "Ιστορία και Αρχαιολογία της Κύπρου: Από τη Νεολιθική ως και τη Ρωμαϊκή Εποχή", της εταιρίας CYBERTECHNICS. Το βραβείο παρέλαβαν οι κ.κ. Ιάσωνας Φουκαλάς και Σπύρος Άνθης από την γενική γραμματέα Ενημέρωσης Μαργαρίτα Παπαδά-Χειμώνα. Βραβείο "Μυθοπλασίας" απονεμήθηκε στο έργο "Καλαμιώτου 2" της ομάδας Mamai του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το βραβείο παρέλαβαν οι φοιτητές Αλέκος Δούρος και Κατερίνα Κλαρκ από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Οπτικοακουστικών Μέσων Ροδόλφο Μορώνη.

    Ειδικό Βραβείο και μία Ειδική Μνεία.

    Το Ειδικό Βραβείο Mobius επιδόθηκε στο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού για τη συνολική προσφορά του στην ψηφιακή δημιουργία. Το βραβείο παρέλαβε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Λάζαρος Εφραίμογλου από τον αναπληρωτή πρόεδρο του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, Στέλιο Παπαθανασόπουλο. Η Ειδική Μνεία δόθηκε στο έργο "Bees" του Κώστα Κουτσούκου. Την ειδική Μνεία παρέλαβε εκ μέρους του δημιουργού, ο κ. Γεωργακόπουλος, από τον Διευθυντή Σύνταξης του ΑΠΕ-ΜΠΕ Νικόλα Βουλέλη.

    Στην εκδήλωση της βράβευσης παρούσα ήταν η πρόεδρος του Mobius, Ζιζλέν Αζεμάρ, η οποία τόνισε ότι τα έργα που συμμετείχαν στον ελληνικό διαγωνισμό ήταν υψηλού αισθητικού επιπέδου και αναφέρθηκε σε παλιότερες ελληνικές συμμετοχές που βραβεύτηκαν στον διεθνή διαγωνισμό και συγκεκριμένα στα έργα: "Ακρόπολη", "Μελίνα Μερκούρη" και "Freedom is your ball".

    Ακόμη, στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τα έργα που συμμετείχαν στις κατηγορίες "Πολιτισμός", "Επιστήμη" και "Μυθοπλασία".

    Στην κατηγορία "Πολιτισμός" πήραν μέρος τα έργα:

    www.hridanos.gr, που δημιούργησαν ο Παρασκευάς Καρασούλος και η Μικρή Άρκτος "The Monk Beer Land" που δημιούργησαν οι: Αλεξάνδρα Γούδα, Πανταζής Κοντάκης, Χάρης Σπυρόπουλος, Δημήτρης Καγιάς, Σταύρος Δάγλας, Σωτήρης Γυφτόπουλος σε συνεργασία με τον Τομέα Εκπαίδευσης Δήμου Αμαρουσίου - AMSAT, "Δικτυακός Τόπος για το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του δήμου Αμαρουσίου", που δημιούργησαν οι: Αλέξανδρος Θεοδοσίου, Έφη Σπυροπούλου, Φίλιππος Κοστούδης, Παύλος Καπασσάς, Θεοφανώ Λέκκα σε συνεργασία με τον Τομέα Εκπαίδευσης Δήμου Αμαρουσίου - AMSAT "Music Album Jukebox Internet Application" που δημιούργησε ο Τάκης Τσαγκρώνης και η εταιρία ΝΟΥΣ ΑΕ και "Acropolis of Athens, Ακρόπολη των Αθηνών" που δημιούργησε ο Ελευθέριος Ξυδάς και η εταιρία CYBERVIEW.

    Στην κατηγορία "Επιστήμη" συμμετείχε:

    το έργο "Bees" του Κώστα Κουτσούκου και στην κατηγορία "Μυθοπλασίας" το έργο "Καλαμιώτου 2" της ομάδας φοιτητών "Mamai" του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στην οποία συμμετείχαν οι φοιτητές: Αλέκος Δούρος, Κατερίνα Κλαρκ, Ηλέκτρα Γαλάνη, Βασίλης Δοράκης και Ευγενία Δημοπούλου.

    Στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο της δεύτερης ημέρας του διαγωνισμού με θέμα τον πολιτισμό, καθηγητές πανεπιστημιακών σχολών και εκπρόσωποι φορέων πολιτισμού αναφέρθηκαν στο πώς η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον πολιτισμό με τη δημιουργία εικονικών αναπαραστάσεων αρχαίων χώρων και με την ψηφιακή καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα συζήτησαν κατά πόσο η ψηφιακή τεχνολογία μπορεί να δημιουργήσει πολιτισμό.

    Την οργάνωση του διαγωνισμού είχε το Εργαστήριο Νέων Τεχνολογιών στην Επικοινωνία, την Εκπαίδευση και τα ΜΜΕ του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών με υπεύθυνο τον καθηγητή Μιχάλη Μεϊμάρη, και με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού, της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας - Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και του ΑΠΕ-ΜΠΕ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 8 November 2006 - 21:50:49 UTC