Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-11-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επέστρεψε η Ελένη Σωτηρίου
  • [02] Ολοκληρώθηκε ο 24ος Κλασικός Μαραθώνιος
  • [03] Δολοφονία στην Κυψέλη
  • [04] Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου
  • [05] Επεισόδια με οπαδούς στον Άγιο Ελευθέριο
  • [06] "Πρέπει να φύγει"
  • [07] Ευρωπαϊκό "μπλακ - άουτ"
  • [08] Η εσχάτη των ποινών
  • [09] Δηλώσεις για την καταδίκη του Σαντάμ
  • [10] Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

    [01] Κοινωνία

    Επέστρεψε η Ελένη Σωτηρίου

    5/11/2006 2:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επέστρεψε σήμερα στην Αθήνα η αντιπρόεδρος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης "Γιατροί της Καρδιάς" Ελένη Σωτηρίου, μετά την αίσια έκβαση που είχε η περιπέτειά της στο Ιράκ, όπου είχε απαχθεί από αγνώστους έξω από κεντρικό ξενοδοχείο της Βαγδάτης και είχε κρατηθεί ως όμηρος επί πενθήμερο. Η κα Σωτηρίου απελευθερώθηκε μετά από συντονισμένες ενέργειες του ελληνικού Υπουργείου των Εξωτερικών και της ελληνικής πρεσβείας στη Βαγδάτη και σήμερα έφθασε στην Αθήνα -μέσω Ιορδανίας και Κύπρου. Την κυρία Σωτηρίου υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" εκπρόσωποι του Υπουργείου Εξωτερικών, καθώς και ο πρόξενος του Ιράκ στην Αθήνα, ο οποίος της προσέφερε μια ανθοδέσμη και της ζήτησε συγνώμη για την περιπέτειά της. Η γιατρός, η οποία έχει μετάσχει σε δεκάδες αποστολές ανθρωπιστικού χαρακτήρα ανά τον κόσμο, χαίρει μεγάλης εκτιμήσεως από τον ιρακινό λαό και όπως ελέχθη είναι πιθανόν το νέο νοσοκομείο της Βαγδάτης να φέρει το όνομά της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σώα η αντιπρόεδρος των "Γιατρών της Καρδιάς"

    [02] Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκε ο 24ος Κλασικός Μαραθώνιος

    5/11/2006 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2006 4:24:44 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    "Ο αγώνας αυτός ενώνει τους λαούς και δίνει μήνυμα ειρήνης". Με τα λόγια αυτά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας υποδέχθηκε στο Παναθηναϊκό Στάδιο τους μαραθωνοδρόμους που πήραν μέρος σήμερα στον 24ο Κλασικό Μαραθώνιου της Αθήνας, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη. Στο μεταξύ παρά το γεγονός ότι οι Αθηναίοι ήταν εδώ και αρκετές ημέρες ενημερωμένοι για την διεξαγωγή του Μαραθωνίου αρκετά ήταν τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στους δρόμους απ όπου περνά η Μαραθώνια διαδρομή. Οι περισσότεροι οδηγοί χρειάστηκε να είναι υπομονετικοί αφού η κίνηση σε κάποια σημεία ήταν ιδιαίτερα αυξημένη. Ο Μαραθώνιος ξεκίνησε στις 7.30 το πρωί και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο. Σταδιακά γίνονταν τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλεϊ, όπως και αποκλεισμοί από την Τροχαία, στις λεωφόρους Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασιλίσσης Σοφίας και Βασιλέως Κωνσταντίνου. Παρά το γεγονός ότι έκλεισαν πολλοί από τους βασικούς δρόμους που χρησιμοποιούμαι καθημερινά από και προς το κέντρο της πόλης υπήρχαν 15 σημεία κάθετης διέλευσης των αυτοκινήτων που διευκόλυναν λίγο την κατάσταση. Αυτή την ώρα λίγο αυξημένη παρουσιάζεται η κίνηση στην έξοδο της Εθνικής Οδού Αθηνών - Λαμίας στο ύψος της Αχαρνών. Σύμφωνα με την Τροχαία οι οδηγοί παρά την γενική ταλαιπωρία συνεργάστηκαν άψογα. Όλοι οι δρόμοι δόθηκαν στην κυκλοφορία στις 2.30 μ.μ., ενώ όσοι απ τους δρομείς δεν τερμάτισαν, συνέχιζαν χρησιμοποιώντας μόνο τα πεζοδρόμια.

    [03] Κοινωνία

    Δολοφονία στην Κυψέλη

    5/11/2006 7:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Πενηνταεπτάχρονος, βρέθηκε μαχαιρωμένος το μεσημέρι της Κυριακής, μέσα στο διαμέρισμά του, στον τρίτο όροφο πολυκατοικίας, στην οδό Δοιράνης, στην Κυψέλη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 57χρονος βρέθηκε με πολλά τραύματα από μαχαίρι στο λαιμό και στο θώρακα. Το θύμα εντόπισαν δύο ένοικοι της πολυκατοικίας, οι οποίοι άνοιξαν το διαμέρισμά του, όταν είδαν τα κλειδιά πάνω στη πόρτα. Η πόρτα του διαμερίσματος δεν ήταν παραβιασμένη, ενώ ο χώρος δεν ήταν αναστατωμένος και γι' αυτό κατά την Αστυνομία είναι μικρή πιθανότητα, το κίνητρο του εγκλήματος να ήταν η ληστεία. Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας που διενεργούν προανάκριση εκτιμούν ότι κίνητρα ήταν πιθανότατα προσωπικές διαφορές και ο δράστης ή οι δράστες ήταν μάλλον γνωστοί του θύματος, γι' αυτό και οι έρευνες στρέφονται στο στενό περιβάλλον του.

    [04] Κοινωνία

    Νέος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου

    5/11/2006 6:54:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος υπερίσχυσε στην τρίτη ψηφοφορία, του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και αναδείχθηκε στις 5 το απόγευμα νέος αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου. Από τα 131 μέλη της κληρικολαϊκής συνέλευσης, ο Πάφου Χρυσόστομος εξασφάλισε 73 ψήφους και ο Λεμεσού Αθανάσιος 57, ενώ ένα ψηφοδέλτιο ήταν άκυρο. Η ενθρόνιση του νέου Αρχιεπισκόπου θα γίνει σε περίπου δέκα μέρες από σήμερα. Το Σάββατο, διακόπηκε η εκλογική διαδικασία, μετά την αποχώρηση του επισκόπου Κύκκου, γεγονός που σήμανε και τον αποκλεισμό του, από την τρίτη και τελική φάση.

    [05] Κοινωνία

    Επεισόδια με οπαδούς στον Άγιο Ελευθέριο

    5/11/2006 3:17:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ζημιές σε περισσότερα από 30 αυτοκίνητα και πέντε μοτοσικλέτες προξένησαν οπαδοί του Ολυμπιακού και άγνωστα άτομα κατά τη διάρκεια επεισοδίων που έγιναν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στο σταθμό του ΗΣΑΠ στον Άγιο Ελευθέριο. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η ομάδα των άγνωστων νεαρών πέταξε πέτρες και προξένησε φθορές στα βαγόνια του ηλεκτρικού που μετέφερε φιλάθλους του Ολυμπιακού από το Μαρούσι μετά τον αγώνα μπάσκετ της ομάδας τους. Οι οπαδοί του Ολυμπιακού στη συνέχεια κατέβηκαν από το τρένο και άρχισαν να προξενούν φθορές στα αυτοκίνητα, ενώ έκαναν ζημιές και σε ένα κατάστημα και στα γραφεία συνδέσμου φιλάθλων της ΑΕΚ. Στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις αλλά δεν έχει γίνει γνωστό αν έχει συλληφθεί κάποιος από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια.

    [06] Κόσμος

    "Πρέπει να φύγει"

    5/11/2006 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ο Λευκός Οίκος υπερασπίσθηκε την πολιτική του προέδρου Τζορτζ Μπους στο Ιράκ και απέρριψε την θέση ότι ο υπουργός Αμύνης Ντόναλντ Ράμσφελντ οφείλει να παραιτηθεί. Αρκετοί συντηρητικοί πολιτικοί που ήταν από τους θερμότερους υποστηρικτές του πολέμου, περιλαμβανομένων του Ρίτσαρντ Περλ, Ντέιβιντ Φραμ κ.ά., εξέφρασαν τη θέση ότι δεν θα ενέκριναν τον πόλεμο αν γνώριζαν πόσο άσχημα θα τον χειριζόταν η Κυβέρνηση Μπους, μιλώντας στο περιοδικό Vanity Fair που κυκλοφόρησε την Παρασκευή. Ενώ, σε ένα κύριο άρθρο που θα δημοσιευθεί ταυτόχρονα στις εκδόσεις των Army Times, Navy Times, Marine Corps Times και Air Force Times που κυκλοφορούν αύριο Δευτέρα, διατυπώνεται η θέση ότι ο Ράμσφελντ "πρέπει να φύγει" διότι "έχασε την εμπιστοσύνη" των ανθρώπων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ. Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου χαρακτήρισε τη θέση αυτή "άτιμη", σημείωσε ότι έχει σαφή εκλογική σκοπιμότητα και επέμεινε ότι η υπόθεση πως ο Ράμσφελντ δεν έχει την υποστήριξη των ανδρών των ενόπλων δυνάμεων είναι "εσφαλμένη". Όσον αφορά τις δηλώσεις των πρώην στελεχών της Κυβέρνησης Μπους, ο Σνόου είπε ότι "βρίσκονται σε πόλεμο με τις ίδιες τους τις προτάσεις".

    [07] Κόσμος

    Σε Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο και Ιταλία για μία ώρα

    Ευρωπαϊκό "μπλακ - άουτ"

    5/11/2006 2:58:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα γενικό "μπλακ άουτ" αντιμετώπισε σχεδόν όλη η δυτική Ευρώπη τουλάχιστον για μία ώρα το βράδυ του Σαββάτου λόγω βλάβης στο γερμανικό σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος που προκάλεσε διακοπή στην ηλεκτροδότηση. "Ζήσαμε σχεδόν ένα ευρωπαϊκό μπλακ άουτ", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πιέρ Μπορνάρ, εκπρόσωπος της γαλλικής εταιρίας ηλεκτρισμού RTE, καθώς διακοπή της ηλεκτροδότησης σε μεγάλες περιοχές της Γερμανίας,της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ιταλίας. Η βλάβη σημειώθηκε σε δύο γραμμές υψηλής τάσης 400.000 βολτ στη Γερμανία, εξήγησε ο Μπορνάρ. Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί ένα ολοκληρωτικό "μπλάκ άουτ" ήταν να διακοπεί ξαφνικά η ηλεκτροδότηση σε ένα μεγάλο τμήμα των καταναλωτών ,πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. Στη Γαλλία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα περίπου πέντε εκατομμύρια άνθρωποι - το 10% του πληθυσμού. "Περίπου 5 εκατομμύρια καταναλωτές έμειναν χωρίς ρεύμα", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της RTE. "Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε σταδιακά από τις 22.30 ως τις 23.00 (τοπική ώρα)",πρόσθεσε. Ανάλογα προβλήματα παρουσιάστηκαν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στη Γερμανία, εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι του κρατιδίου της Ρηνανίας-Βόρειας Βεστφαλίας και κυρίως στην περιοχή της Κολωνίας, βυθίστηκαν στο σκοτάδι για περισσότερη από μία ώρα, μετά από διακοπή της ηλεκτροδότησης λόγω μη επαρκούς παραγωγής στο γερμανικό δίκτυο, ανακοίνωσε η εταιρία παραγωγής ενεργείας RWE. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της RWE, η βλάβη επηρέασε την πόλη της Κολωνίας και τις γειτονικές περιοχές. Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στο αεροδρόμιο της Κολωνίας, με αποτέλεσμα οι υπεύθυνοι να αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουν γεννήτριες για να συνεχιστεί η λειτουργία του. Ο εκπρόσωπος απέδωσε το πρόβλημα στην "υπερθέρμανση" του δικτύου από την υπερκατανάλωση ρεύματος λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Προβλήματα με την ηλεκτροδότηση παρουσιάστηκαν και στην Ιταλία. Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa, στο Λέτσε -τη μεγαλύτερη πόλη της περιοχής της Πούλιας- διακόπηκε η ηλεκτροδότηση για 15 λεπτά λίγο μετά τις 23.00 (ώρα Ελλάδας). Για 20 έως 30 λεπτά υπήρξε διακοπή του ηλεκτρικού και στο Πιεμόντε "λόγω προβλήματος εφοδιασμού ενεργείας από τη Γερμανία".

    [08] Ιράκ

    Για το Σαντάμ Χουσεΐν

    Η εσχάτη των ποινών

    5/11/2006 11:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/11/2006 6:27:23 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εκτέλεση δι απαγχονισμού είναι η ποινή στην οποία καταδίκασε το Ανώτατο Δικαστήριο τον πρώην Πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν, για την ευθύνη του στην εκτέλεση των 148 σιιτών κατοίκων του χωριού Ντουτζάιλ μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του το 1982. Η εσχάτη των ποινών επιβλήθηκε από το ανώτατο δικαστήριο και στον Μπαρτζάν Ιμπραχίμ αλ Τικρίτι, ετεροθαλή αδελφό του Σαντάμ Χουσέιν. Ο γενικός εισαγγελέας είχε ζητήσει τη θανατική ποινή για τον Μπαρτζάν καθώς εκείνη την εποχή ήταν αρχηγός των υπηρεσιών πληροφοριών. Σε εκτέλεση δι απαγχονισμού καταδικάστηκε και ο πρώην πρόεδρος του επαναστατικού δικαστηρίου Αουάντ Αχμεντ αλ Μπαντάρ. Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Τάχα Γιασίν Ραμαντάν ενώ ο γενικός εισαγγελέας είχε ζητήσει την επιβολή της ποινής του θανάτου του κατηγορουμένου, ο οποίος συνελήφθη τον Αύγουστο του 2003 από Κούρδους μαχητές στη Μοσούλη και παραδόθηκε στις αμερικανικές δυνάμεις. Σε 15ετή κάθειρξη καταδικάστηκαν τρεις πρώην αξιωματούχοι του κόμματος Μπααθ στο χωριό Ντουτζάιλ, οι Αμπντάλα Καντέμ Ρουεϊντ, ο γιος του Μεζχάρ Αμπντάλα Ρουεϊντ και ο Αλι Ντάεχ Αλι.ενώ αθώος κρίθηκε ο Μοχαμάντ Ατζαμ αλ Αλι, επίσης πρώην αξιωματούχος του κόμματος Μπάαθ στο χωριό Ντουτζάιλ. Ο Ατζάμ αλ-Αλι είναι ο μόνος από τους οκτώ κατηγορούμενους για τον οποίο ο γενικός εισαγγελέας Τζααφάρ αλ Μουσάουι είχε ζητήσει στις 19 Ιουνίου να απαλλαχθεί των κατηγοριών. Η σημερινή συνεδρίαση του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου στη Βαγδάτη διήρκησε σχεδόν 40 λεπτά και ολοκλήρωσε μια δίκη που διεξήχθη από τις 19 Οκτωβρίου του 2005 έως και τις 27 Ιουλίου του 2006.

    Ο Σαντάμ είχε ομολογήσει στο δικαστήριο ότι διέταξε τη διεξαγωγή δικών οι οποίες οδήγησαν στην εκτέλεση δεκάδες σιίτες μετά την απόπειρα δολοφονίας εναντίον του, αναφέροντας όμως ότι ενήργησε εντός των πλαισίων του νόμου. Ο 69χρονος πρώην ισχυρός άνδρας του Ιράκ έχει παραπεμφθεί σε χωριστή δίκη με την κατηγορία της γενοκτονίας για τη σφαγή δεκάδων χιλιάδων Κούρδων στη διάρκεια στρατιωτικής επιχείρησης στα τέλη της δεκαετίας του 1980.

    Η ιρακινή νομοθεσία ορίζει ότι οι εκτελέσεις γίνονται δι απαγχονισμού ενώ ο Σαντάμ έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι του αξίζει να εκτελεστεί δια τουφεκισμού. Οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε ετοιμότητα, ενώ ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη και στις επαρχίες Ντιγιάλα και Σαλαχεντίν.

    Στο μεταξύ η διαδικασία έφεσης στην απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο καταδίκασε σήμερα σε θάνατο τον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσέιν και δύο συγκατηγορούμενούς του "αρχίζει αύριο (Δευτέρα) και θα διαρκέσει 30 ημέρες. Το Εφετείο δεν έχει ωστόσο περιοριστική ημερομηνία για την έκδοσή της απόφασής του", πρόσθεσε ο δικαστής Ραΐντ Ζούχι του Ανωτάτου Ποινικού Δικαστηρίου του Ιράκ. Η διαδικασία αυτή, η οποία αρχίζει αυτομάτως στην περίπτωση καταδίκης σε θάνατο ή σε ισόβια ενός κρατουμένου, κινείται για την περίπτωση σφάλματος στη δικαστική διαδικασία ή το μη σεβασμό της νομοθεσίας. Εξετάζεται από το Εφετείο του Δικαστηρίου, το οποίο αποτελείται από 9 δικαστές, οι οποίοι δεν δεσμεύονται από κάποια καταληκτική ημερομηνία για να εκδώσουν την απόφασή τους.

    Αν το Εφετείο κρίνει ότι η έφεση στοιχειοθετείται, πρέπει να πραγματοποιηθεί νέα δίκη. Στην περίπτωση όμως επικύρωσης της απόφασης που ελήφθη πρωτοδίκως, η καταδίκη πρέπει να εφαρμοστεί εντός 30 ημερών, σύμφωνα με το καταστατικό του δικαστηρίου.

    Επίσης αν υπάρχει καταδίκη σε θάνατο, το διάταγμα για την εκτέλεση του καταδικασθέντα θα πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας ή τους αντιπροέδρους του.

    Ο Σαντάμ Χουσεΐν προσπαθούσε διαρκώς να διακόψει το δικαστή Ραούφ Ρασίντ Αμπντελραχμάν κατά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, φωνάζοντας: "Να ζήσει το Ιράκ" και έδειχνε πράγματι συγκλονισμένος από την καταδίκη του σε θάνατο.

    "Ο θεός είναι μεγαλύτερος από τον εισβολέα", συνέχισε ο Σαντάμ, την ώρα που τέσσερις φρουροί τον οδήγησαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

    Ο Σαντάμ έχει επίσης καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" (βασανιστήρια) και σε 10ετή κάθειρξη για "εκτοπισμό πληθυσμού".

    "Αψηφά..."

    Νωρίτερα ο Σαντάμ Χουσεΐν μέσω των δικηγόρων του είχε δηλώσει ότι αψηφά το ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή και ότι θα πεθάνει χωρίς φόβο ενώ αναφερόμενος στις δυνάμεις κατοχής των ΗΠΑ στο Ιράκ υποστήριξε ότι θα φύγουν ταπεινωμένες από την χώρα του, όπως και στην περίπτωση του Βιετνάμ, δήλωσαν δικηγόροι του.

    Ο Χουσεΐν φέρεται, σύμφωνα με τους δικηγόρους του, να είχε μια ευχάριστη και έντονη συζήτηση μαζί τους για διάστημα μεγαλύτερο από τρεις ώρες για την βία στο Ιράκ και τις αυξανόμενες απώλειες των ΗΠΑ μερικές ώρες πριν ανακοινωθεί η ποινή του στην δίκη του για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σήμερα Κυριακή. Επίσης σύμφωνα με τους δικηγόρους του η προοπτική της επιβολής της ποινής του είναι το τελευταίο που τον απασχολεί καθώς το ενδιαφέρον του επικεντρώνεται στις ενέργειες εναντίον των ξένων δυνάμεων και τις πολυάριθμες αμερικανικές απώλειες.

    "Ήταν εντελώς αδιάφορος για την απόφαση. Μάλιστα περιγελούσε αυτό το δικαστήριο, αυτή την φάρσα", δήλωσε ο δικηγόρος του, Χάλιλ αλ Ντουλάιμι.

    "Θα πεθάνω με τιμή, χωρίς φόβο, με υπερηφάνεια για την χώρα μου και το Αραβικό έθνος, αλλά οι κατοχικές δυνάμεις των ΗΠΑ θα φύγουν ταπεινωμένοι και νικημένοι", φέρεται να είπε ο 69χρονος Σαντάμ, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

    Ο πρώην πρόεδρος του Ιράκ "γέλασε και είπε ότι οι Αμερικανοί πληρώνουν βαρύ τίμημα για την εισβολή τους, που νόμιζαν ότι θα ήταν πικ-νικ", είπε ένας ακόμη δικηγόρος του, ο Ιορδανός Ίσαμ Γκαζάουι.

    Ικανοποίηση από ΗΠΑ και Βρετανία

    Ορόσημο για το Ιράκ χαρακτήρισε σήμερα την ετυμηγορία του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Βαγδατη Ιράκ Ζαλμάι Χαλιλζάντ και κάλεσε τους Ιρακινούς να "γυρίσουν σελίδα". Σε ανακοίνωσή του ο πρεσβευτής αναφέρει ότι αυτή "η ημέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο για το Ιράκ που μόλις έκανε ένα νέο βήμα προς την οικοδόμηση μιας ελεύθερης κοινωνίας η οποία βασίζεται στο σεβασμό του νόμου του δικαίου. Η ετυμηγορία του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου σε βάρος του Σαντάμ Χουσέιν και των επτά συγκατηγορούμενών του δείχνει την αποφασιστικότητα του ιρακινού λαού να αποδοθούν στους κατηγορούμενους ευθύνες για τις πράξεις τους. Οι δικαστές, οι εισαγγελείς και οι συνήγοροι υπεράσπισης επέδειξαν σε αυτή τη δίκη θάρρος απέναντι στις προσπάθειες εκφοβισμού" επισημαίνει ο αμερικανός πρεσβευτής στη Βαγδάτη.

    "Ακόμη κι αν οι Ιρακινοί ενδεχομένως κληθούν να αντιμετωπίσουν δύσκολες ημέρες εντός των προσεχών εβδομάδων, αυτή η αλλαγή σελίδας με το τέλος του Σαντάμ και του καθεστώτος του, συνιστά μια ευκαιρία γι αυτούς να ενωθούν και να οικοδομήσουν ένα καλύτερο μέλλον", αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

    Την ικανοποίησή της για την ετυμηγορία του ανώτατου ποινικού δικαστηρίου στο Ιράκ και τις ποινές που επιβλήθηκαν στον πρώην πρόεδρο του Ιράκ Σαντάμ Χουσεΐν και σε πρώην αρκετούς αξιωματούχους της χώρας εξέφρασε Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Μάργκαρετ Μπέκετ.

    "Εκφράζω ικανοποίηση που ο Σαντάμ Χουσεΐν και άλλοι κατηγορούμενοι δικάστηκαν για τα εγκλήματα που διέπραξαν", δήλωσε η Μπέκετ, μερικά λεπτά μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του ανώτατου δικαστηρίου στη Βαγδάτη.

    "Φρικτά εγκλήματα διαπράχθηκαν στη διάρκεια του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Ήταν δίκαιο αυτοί που κατηγορήθηκαν ότι διέπραξαν τέτοια εγκλήματα σε βάρος του ιρακινού λαού να προσέλθουν ενώπιον της ιρακινής δικαιοσύνης και να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους. Οι ετυμηγορίες και οι καταδίκες που απαγγέλθηκαν από το ανώτατο δικαστήριο ολοκληρώνουν μια δίκη κατά την οποία παρουσιάστηκαν και υποστηρίχθηκαν αποδεικτικά στοιχεία με πλήρη διαφάνεια υπό την επίβλεψη των μέσων ενημέρωσης", τόνισε η Μάργκαρετ Μπέκετ.

    Παράνομη χαρακτηρίζουν την απόφαση οι συνήγοροι του Σαντάμ

    Στο μεταξύ παράνομη χαρακτήρισε σήμερα η ομάδα υπεράσπισης του Σαντάμ Χουσεΐν την καταδίκη του πρώην Προέδρου του Ιράκ όπως και όλη τη δικαστική διαδικασία. "Αυτή είναι μια παρωδία δίκης και η ετυμηγορία που προέρχεται από ένα ψεύτικο και παράνομο δικαστήριο που δημιουργήθηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις κατοχής δεν μπορεί ποτέ να παράσχει μία δίκαιη δίκη (...) Η ετυμηγορία αυτή είναι παράνομη, όπως και όλη η διαδικασία", υπογράμμισε η δικηγόρος του Σαντάμ, Μπούσρα Χαλίλ, σε δηλώσεις που έκανε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα από το Αμάν.

    "Γνωρίζουμε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό δικαστήριο. Αυτό διορίστηκε για πολιτικούς λόγους και για να εξυπηρετήσει τα αμερικανικά συμφέροντα, γι αυτό δεν θα μπορούσαμε να αναμένουμε να βγάλει μία νόμιμη ετυμηγορία", συνέχισε η ίδια, ζητώντας το σχηματισμό "αμερικανικής επιτροπής που θα μεταβεί στη Βαγδάτη για να ερευνήσει".

    "Η ετυμηγορία είχε προετοιμαστεί εκ των προτέρων και αποσκοπεί στη χρήση της στις αμερικανικές εκλογές (για την ανανέωση το Κογκρέσου) υπέρ του (αμερικανού προέδρου Τζορτζ) Μπους (...) είναι το πρώτο δικαστήριο στο οποίο διαβάζεται η ετυμηγορία χωρίς τους λόγους για τους οποίους καταδικάστηκε ο κατηγορούμενος", πρόσθεσε ο επίσης συνήγορος του Σαντάμ, Ουαντούντ Φαουάζι Σαμς Έντιν, σε δηλώσεις που έκανε τηλεφωνικώς στο Ρόιτερ.

    "Σε κάθε περίπτωση αυτό το δικαστήριο είναι παράνομο (...) τί μπορεί κανείς να περιμένει από ένα παράνομο δημιούργημα των δυνάμεων κατοχής, το οποίο όχι μόνον ίδρυσαν αυτές, αλλά το ήλεγχαν επίσης και ανακοίνωσαν τις ετυμηγορίες και τις θανατικές καταδίκες", σχολίασε ο ίδιος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δηλώσεις για την καταδίκη του Σαντάμ

    [09] Ιράκ

    Δηλώσεις για την καταδίκη του Σαντάμ

    5/11/2006 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    "Αντιμετωπίζει την τιμωρία που του αξίζει", δήλωσε ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι Αλ Μάλικι για την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ Χουσέιν. "Η δικαιοσύνη είναι πιο ισχυρή από τους εχθρούς της και ο νόμος θα νικήσει. Για μένα, η καταδίκη του δεν εκπροσωπεί τίποτε, καθώς η εκτέλεσή του δεν είναι ισάξια με το αίμα που χύθηκε, όμως μπορεί να δώσει κάποια ανακούφιση στις οικογένειες των μαρτύρων", κατέληξε. Αντίθετα, ανώτερος σουνίτης κοινοβουλευτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, αντέδρασε στην απόφαση του ιρακινού δικαστηρίου, λέγοντας ότι "είναι μία πολιτική ετυμηγορία από ένα πολιτικό δικαστήριο".

    "Καλή ημέρα" για τους Ιρακινούς χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη σημερινή ημέρα κατά την οποία καταδικάστηκε σε θάνατο ο Σαντάμ. "Είναι μια καλή ημέρα για τον ιρακινό λαό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου.

    "Οι εσωτερικές υποθέσεις του Ιράκ είναι πρόβλημα των Ιρακινών", ήταν η αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών της Κίνας Λι Ζαοζίνγκ.

    Η Υπάτη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Λουίζ Αρμπούρ ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να επιβάλει μορατόριουμ στην εκτέλεση του πρώην προέδρου του Ιράκ και των άλλων δύο συγκατηγορουμένων του που καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η Άρμπουρ απηύθυνε έκκληση στις ιρακινές αρχές να γίνει "απολύτως σεβαστό" το δικαίωμα άσκησης έφεσης του Σαντάμ.

    Η Διεθνής Αμνηστία επέκρινε έντονα την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ και των άλλων δύο πρώην υπευθύνων του Ιράκ, λέγοντας ότι η δίκη "αμαυρώθηκε από σοβαρές παρατυπίες".

    "Ήταν μια άδικη διαδικασία, στην οποία διαπιστώθηκαν σοβαρές παρατυπίες οι οποίες θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα του δικαστηρίου, όπως έχει εγκαθιδρυθεί σήμερα, να απονείμει δικαιοσύνη με δίκαιο τρόπο, σύμφωνα με τις διεθνείς προδιαγραφές", δήλωσε ο διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική Μάλκομ Σμαρτ. "Κάθε κατηγορούμενος έχει το δικαίωμα σε μια δίκαιη δίκη, μολονότι αυτό "αγνοείτο συστηματικά κατά τις δεκαετίες της τυραννίας του Σαντάμ Χουσέιν", πρόσθεσε ο ίδιος.

    Η Γαλλία "έλαβε γνώση" της απόφασης του δικαστηρίου του Ιράκ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, εκφράζοντας την ελπίδα η θανατική καταδίκη του Σαντάμ να μην προκαλέσει νέες εντάσεις το Ιράκ. "Η Γαλλία έλαβε γνώση. (...) Η απόφαση αυτή ανήκει στον ιρακινό λαό (...) ελπίζω η απόφαση αυτή να μην προκαλέσει νέες εντάσεις και οι Ιρακινοί, σε όποια κοινότητα κι αν ανήκουν, να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση", πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι η Γαλλία και η ΕΕ αντιτίθενται στη θανατική ποινή.

    Έντονα επέκρινε τη θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Σαντάμ ο Ιταλός πρωθυπουργός Ρομάνο Πρόντι. "Όσο αποτρόπαιο κι αν είναι ένα έγκλημα, η θανατική καταδίκη είναι ενάντια στις παραδόσεις και την ηθική μας". Η απόφαση του ιρακινού δικαστηρίου που τον κρίνει ένοχο "αντανακλά την κρίση όλης της διεθνούς κοινότητας για τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν", πρόσθεσε ο Πρόντι, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να "υπάρξει σκέψη όσον αφορά την εφαρμογή αυτής της θανατικής καταδίκης". Την αντίθεση της Ιταλίας στη θανατική καταδίκη, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, εξέφρασε και ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Μάσιμο Ντ'Αλέμα, λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει "σκέψη για τις συνέπειες της εφαρμογής της καταδίκης όσον αφορά την επιδείνωση του κλίματος των μεγάλων εντάσεων και συγκρούσεων που πλήττουν τη χώρα", αλλά σημείωσε ότι η Ρώμη σέβεται την απόφαση που πήρε το δικαστήριο μιας χώρας που έχει μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση.

    Την καταδίκη σε θάνατο του Σαντάμ επέκρινε και ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο, υπενθυμίζοντας ότι η θανατική ποινή δεν ισχύει στην Ευρώπη και ότι καμία χώρα της ΕΕ δεν τάσσεται υπέρ της. Ο Θαπατέρο ζήτησε επίσης από τις ΗΠΑ και τους άλλους που εμπλέκονται στη σύγκρουση στο Ιράκ να αναγνωρίσουν τα σφάλματά τους και να αλλάξουν στρατηγική στη χώρα αυτή. Ο ισπανός πρωθυπουργός επέκρινε εξάλλου έντονα την πολιτική των ΗΠΑ, κρίνοντας ότι "με τη στρατιωτική επέμβαση στο Ιράκ η κατάσταση στη χώρα έχει μέχρι σήμερα μόνο επιδεινωθεί".

    Η ετυμηγορία του ιρακινού δικαστηρίου ταιριάζει στην "κυριαρχία του τρόμου" κατά τη διακυβέρνηση του Ιράκ από τον Σαντάμ, δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε. "Υπήρξε δικαιοσύνη γι'αυτά που έκανε", σημείωσε σε δηλώσεις του στην κρατική δημόσια τηλεόραση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η Ολλανδία αντιτίθεται στη θανατική καταδίκη.

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο Σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλτ, εκφράζοντας επίσης τη λύπη του για τη θανατική ποινή και την επιλογή του Ιράκ να μην την καταργήσει.

    Θετικά υποδέχθηκε την καταδίκη του Σαντάμ το Ιράν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, ο οποίος υπενθύμισε ότι: "μολονότι ο Σαντάμ και οι συνεργοί του είναι αυτοί που διέπραξαν αυτά τα εγκλήματα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους δυτικούς προστάτες του Σαντάμ, οι οποίοι υποστηρίζοντάς τον προετοίμασαν το έδαφος για την πραγματοποίησή τους".

    Πανηγυρισμούς προκάλεσε η καταδίκη του Σαντάμ στο Κουβέιτ, που υπέφερε από την κατοχή του για 7 μήνες από το στρατό του πρώην προέδρου του Ιράκ, ενώ τη λύπη της εξέφρασε η παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς. "Ως παλαιστινιακός λαός, υποστηρίζουμε όποιον υποστηρίζει το λαό μας και ο πρόεδρος Σαντάμ Χουσέιν ήταν ένας από αυτούς", δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χαμάς Φάουζι Μπαρχούμ, κατηγορώντας τις ΗΠΑ ότι πολεμούν "όλους αυτούς που υποστηρίζουν" τους Παλαιστίνιους.

    Τα "αναρίθμητα εγκλήματα" του Σαντάμ είναι λιγότερα από τα "εγκλήματα που διαπράττουν οι δυνάμεις κατοχής" στο Ιράκ, ήταν η αντίδραση του πνευματικού ηγέτη των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου στην καταδίκη του Σαντάμ, καθώς το Συμβούλιο Μουσουλμάνων της Βρετανίας εξέφρασε τη λύπη του για τη μη δίκαιη δίκη του πρώην ηγέτη του Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η εσχάτη των ποινών

    [10] Οικονομία

    Αλλαγές στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

    5/11/2006 6:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση κατά την επόμενη φάση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εμφανίζεται ο υπουργός Οικονομίας Γιωργος Αλογοσκούφης, με συνέντευξή του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία". Ωστόσο, επισημαίνει, πως τα όρια δεν μπορούν να παραμείνουν τα ίδια επ' άπειρον, καθώς δεν έχουμε προσεγγίσει ικανοποιητικά το ανώτατο όριο των 65 ετών, που προβλέπουν οι ασφαλιστικοί νόμοι. Για τις αυξήσεις στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων το νέο έτος, ο κ. Αλογοσκούφης τονίζει ότι θα είναι καλύτερες από αυτές του 2006, ενώ θέτει ως στόχο τον εξορθολογισμό των αποδοχών που έχουν κατακερματιστεί λόγω των επιδομάτων. Ωστόσο, έλλειμμα χαμηλότερο του 3% τόσο για φέτος όσο και για το 2007 αναμένεται να περιλαμβάνουν οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιον που δημοσιεύονται την Δευτέρα, στο πλαίσιο του Eurogroup και του Εcofin. Τη χώρα μας στη συνεδρίαση των δυο συμβουλίων θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος αν και παραμένει συγκρατημένος, παραδέχεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για την οριστική έξοδο της χώρας μας από το καθεστώς επιτήρησης των Βρυξελλών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 5 November 2006 - 17:51:05 UTC