Browse through our Interesting Nodes of Greek News Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδρίαση για το χαμένο χρόνο
  • [02] Χειμώνιασε...
  • [03] Η ώρα των διώξεων
  • [04] Κλιμακώνεται η βία στο Αφγανιστάν
  • [05] Δέκα νεκρούς "άφησε" πίσω του ο Σιμαρόν
  • [06] Νέα επεισόδια στο κέντρο της Οαχάκα
  • [07] Αυξάνονται οι νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ
  • [08] Δύο μέλη της Χαμάς νεκρά
  • [09] Ανοιχτό Ίντερνετ

    [01] Κοινωνία

    Από ΔΟΕ και ΟΛΜΕ

    Συνεδρίαση για το χαμένο χρόνο

    31/10/2006 11:29:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Τον τρόπο αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών, αναζητούν σε συνεδρίασή τους αυτή την ώρα, τα διοικητικά συμβούλια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Για τα δημοτικά μελετάται η επιμήκυνση του εβδομαδιαίου ωραρίου και αν χρειαστεί μαθήματα και τα Σαββατοκύριακα. Για τα λύκεια επανεξετάζεται το θέμα των μαθητικών εκδρομών. Το Υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, μελετά επίσης τρόπους αναπλήρωσης των χαμένων ωρών, ωστόσο όπως τονίζει θα περιμένει, πριν λάβει οποιαδήποτε απόφαση, τις προτάσεις που θα καταθέσουν οι εκπαιδευτικοί. Η ένταση στο χώρο της Παιδείας, έχει πλέον μεταφερθεί στα λύκεια και στα γυμνάσια που τελούν υπό κατάληψη που μετά τις πρώτες γενικές συνελεύσεις της τρέχουσας εβδομάδας, μειώθηκαν στα 1008. Σήμερα ξεκινά και ο νέος γύρος συνελεύσεων στα ΑΕΙ, όπου θα αποφασισθεί το αν οι φοιτητές θα προχωρήσουν σε καταλήψεις των σχολών. Οι δάσκαλοι πάντως ετοιμάζονται για νέα 24ωρη απεργία και συλλαλητήριο την προσεχή Παρασκευή 3 Νοεμβρίου.

    Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους

    Εν τω μεταξύ στην Εύβοια, συνεχίζονται οι έρευνες για την καταγγελία της μαθήτριας που έπεσε θύμα βιασμού σε υπό κατάληψη σχολείο.

    Οι 4 κατηγορούμενοι μαθητές, που χθες κατέθεσαν στην ανακρίτρια, αρνήθηκαν οτι κακοποίησαν σεξουαλικά τη συμμαθήτριά τους και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους.

    Ο εισαγγελέας διέταξε νέα εξέταση της 17χρονης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα σχολεία ξανά

    [02] Κοινωνία

    Προβλήματα στην Αττική από την έντονη βροχόπτωση

    Χειμώνιασε...

    31/10/2006 10:46:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισχυρές βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας είναι το σκηνικό του καιρού σήμερα σε όλη τη χώρα. Η ισχυρή βροχόπτωση στην Αττική έχει δημιουργήσει αρκετά προβλήματα στους δρόμους ενώ δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου. Στον Αργοσαρωνικό ταξιδεύουν μόνο τα συμβατικά πλοία ενώ τα δελφίνια πηγαίνουν ως την Αίγινα. Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη, Κυλλήνη Ζάκυνθος Κεφαλονιά, Καβάλα - Πρίνου ενώ μόνο τα κλειστού τύπου πλοία ταξιδεύουν από Κεραμωτή για Λιμένα Θάσου. Λόγω της κακοκαιρίας ακυρώθηκαν δύο πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Η μία προς Λήμνο, καθώς το αεροσκάφος έφτασε στο νησί αλλά λόγω του καιρού δεν μπόρεσε να προσγειωθεί και επέστρεψε στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" ενώ και η πτήση προς Μήλο, ακυρώθηκε λόγω της κακοκαιρίας, που επικρατεί στο νησί. Μικρή βελτίωση θα έχουμε αύριο, αλλά από την Πέμπτη η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο και το Σαββατοκύριακο αναμένονται τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η γ.γ. Πολιτικής Προστασίας. Οι οδηγοί που κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών - Κορίνθου και Πατρών - Πύργου θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω της ολισθηρότητας και της χαμηλής ορατότητας. Χιόνια έπεσαν τη νύχτα στη Δυτική Μακεδονία. Σύμφωνα με την αρμόδια Αστυνομική Διεύθυνση χιονόπτωση σημειώθηκε στη θέση Βίγλα, χωρίς ωστόσο να δημιουργηθούν προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Εξάλλου μικροδιακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στους Θρακομακεδόνες Αττικής καθώς από πτώση δέντρου παρασύρθηκαν καλώδια της ΔΕΗ καθώς και στα Σπάτα. Οι ηλεκτροδότηση και στις 2 περιοχές αποκαταστάθηκε.

    [03] Κοινωνία

    Η ώρα των διώξεων

    31/10/2006 11:27:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έως το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να προχωρήσει η Εισαγγελία Κέρκυρας στην άσκηση διώξεων για την υπόθεση του θανάτου των δύο παιδιών από τη Βρετανία και της δηλητηρίασης του πατέρα τους και της συντρόφου του, την περασμένη Πέμπτη, στο ξενοδοχείο Louis Corkyra Beach στα Γουβιά. Στο μεταξύ βελτιώνεται η υγεία της 28χρονης Ruth Beatson που χθες έδωσε κατάθεση στους αστυνομικούς, ενώ ομαλά εξελίσσεται η υγεία του πατέρα των παιδιών ο οποίος αναμένεται να βγει από την εντατική το αργότερο αύριο. Χθες το μεσημέρι η τραγική μητέρα Sharon Wood συνόδευσε τις σωρούς των παιδιών της πίσω στη Βρετανία όπου και θα γίνει η νεκρώσιμος τελετή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγικό φινάλε

    [04] Κόσμος

    ΄Σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου

    Κλιμακώνεται η βία στο Αφγανιστάν

    31/10/2006 9:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έχει ενταθεί τους τελευταίους δύο μήνες δράση των Ταλιμπάν κατά μήκος των συνόρων Αφγανιστάν-Πακιστάν, αφότου το Ισλαμαμπάντ πέτυχε μία αμφιλεγόμενη συμφωνία με τους τοπικούς φυλάρχους, σύμφωνα με έκθεση του αμερικανικού Κογκρέσου. Αμερικανοί αξιωματούχοι, παρόλο που εξέφραζαν επιφυλάξεις, υιοθέτησαν στάση αναμονής όταν η Κυβέρνηση του Προέδρου του Πακιστάν, Περβέζ Μουσάραφ υπέγραψε στις 5 Σεπτεμβρίου, συμφωνία εκεχειρίας με τους ενόπλους που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν, με στόχο την επίτευξη βιώσιμης ειρήνης στο Βόρειο Ουαζιριστάν. Οι επικριτές της συμφωνίας υποστήριζαν ότι τα όσα δέχτηκε η Κυβέρνηση Μουσάραφ επιτρέπουν στους Ταλιμπάν να βρουν ασφαλές καταφύγιο στην περιοχή του Ουαζιριστάν. "Επτά εβδομάδες μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το ποσοστό των επιθέσεων των Ταλιμπάν στο γειτονικό Αφγανιστάν έχει αυξηθεί και ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ένοπλοι δεν έχουν τηρήσει τις δεσμεύσεις τους (έναντι της πακιστανικής Κυβέρνησης)", αναφέρει η έκθεση του Άλαν Κρόνσταντ, ειδικού αναλυτή σε θέματα της ασιατικής ηπείρου στην Ερευνητική Υπηρεσία του Κογκρέσου. "Είναι πιθανό οι (λεγόμενοι) Πακιστανοί Ταλιμπάν στο Βόρειο Ουαζιριστάν να προσπαθούν να συγκροτήσουν μία τοπική διοικητική δομή, όπως έγινε στο Νότιο Ουαζιριστάν μετά από μία ανάλογη συμφωνία εκεχειρίας, τον Απρίλιο του 2004", αναφέρεται στην έκθεση. Η συμφωνία των φυλάρχων του Βορείου Ουαζιριστάν με την κυβέρνηση Μουσάραφ προβλέπει ότι οι Πακιστανοί ένοπλοι θα αποστασιοποιηθούν από ξένους εξτρεμιστές και θα σταματήσουν τις μετακινήσεις ενόπλων στο Αφγανιστάν. Οι πακιστανικές κυβερνητικές δυνάμεις από την πλευρά τους, συμφώνησαν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή και να αναδιπλωθούν σε συγκεκριμένα σημεία ελέγχου.

    Στο μεταξύ 12 αντάρτες σκοτώθηκαν σήμερα στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η Διεθνής Δύναμη Αρωγής στην Ασφάλεια (Isaf). Οι αντάρτες σκοτώθηκαν "ενώ προσπαθούσαν να πάρουν θέσεις σε κτίριο στην περιοχή Ζχάρι στην επαρχία Κανταχάρ", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. Χθες Δευτέρα, η Isaf ανακοίνωσε πως 55 αντάρτες έχασαν τη ζωή τους σε συγκρούσεις στο νότιο Αφγανιστάν. Μέσα σε δύο ημέρες, 140 αντάρτες έχουν σκοτωθεί στην ίδια περιοχή, που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν, σύμφωνα με στοιχεία της διεθνούς δύναμης του ΝΑΤΟ στη χώρα.

    Εξάλλου η Human Rights Watch, μία από τις μεγαλύτερες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάλεσε το ΝΑΤΟ να δώσει μεγαλύτερη προσοχή στην αποφυγή απωλειών αμάχων στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι οι πληροφορίες για θανάτους πολιτών "στρέφουν τον τοπικό πληθυσμό" εναντίον της δυτικής συμμαχίας

    Ανεξάρτητη έρευνα ζητά η Human Rights Watch

    Οι συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των Ταλιμπάν αυτή τη χρονιά είναι οι πλέον αιματηρές αφότου οι αμερικανικές δυνάμεις ανέτρεψαν την Κυβέρνηση των ισλαμιστών, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ.

    Οι αφγανικές Αρχές διερευνούν καταγγελίες ότι περίπου 60 άμαχοι σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα στην επαρχία Κανταχάρ στη διάρκεια επίθεσης των δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Κάτοικοι της επαρχίας Κανταχάρ, που θεωρείται προπύργιο των Ταλιμπάν, υποστηρίζουν ότι από τις επιθέσεις των στρατιωτών του ΝΑΤΟ τραυματίστηκαν δεκάδες άμαχοι και 25 σπίτια καταστράφηκαν.

    "Οι τακτικές του ΝΑΤΟ αυξάνουν τους κινδύνους για τους αμάχους, τους οποίους υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύουν και στρέφουν τον τοπικό πληθυσμό εναντίον της συμμαχίας", δήλωσε ο Σαμ Ζαρίφι, διευθυντής ερευνών της οργάνωσης Human Rights Watch, που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

    Ο Σαμ Ζαρίφι πρόσθεσε ότι οι άνδρες του ΝΑΤΟ "προφανώς δεν κάνουν αυτό που πρέπει" για να αποτρέψουν τις απώλειες πολιτών και κάλεσε τη Βορειοατλαντική Συμμαχία να αποζημιώσει τους Αφγανούς που έχουν χάσει συγγενείς τους ή έχουν υποστεί ζημιές οι περιουσίες τους στη διάρκεια των επιχειρήσεων των δυτικών δυνάμεων.

    Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ δήλωσε ότι η συμμαχία συνεργάζεται στενά με την αφγανική Κυβέρνηση στο πλαίσιο της διερεύνησης των περιστατικών της περασμένης εβδομάδας, αλλά δεν διεξάγει παράλληλα και ανεξάρτητη έρευνα.

    Η οργάνωση Human Rights Watch διακήρυξε ότι υποστηρίζει τις έρευνες που διεξάγονται από την αφγανική Κυβέρνηση, αλλά κάλεσε το ΝΑΤΟ να κάνει παράλληλα δική του έρευνα, ή να επιτρέψει σε ανεξάρτητους ερευνητές να διενεργήσουν άλλη μελέτη για την κατάσταση και να δώσουν στη δημοσιότητα τα συμπεράσματά τους.

    [05] Κόσμος

    Χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους

    Δέκα νεκρούς "άφησε" πίσω του ο Σιμαρόν

    31/10/2006 8:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και χιλιάδες έχουν συγκεντρωθεί σε ειδικά καταφύγια μετά το πέρασμα του τυφώνα Τσιμαρόν από τις βόρειες επαρχίες των Φιλιππίνων, που συνοδευόταν από θυελλώδεις ανέμους και εκτεταμένες πλημμύρες. Ο τυφώνας έπληξε το πλέον πυκνοκατοικημένο νησί των Φιλιππίνων, το Λουσόν, με χαρακτηριστικά που τον κατέταξαν στην ανώτατη κατηγορία "πέντε" των τυφώνων και ξερίζωσε δέντρα και στέγες, κατέστρεψε το δίκτυο της ηλεκτροδότησης, σπίτια και δρόμους. Ο τυφώνας, ο δεύτερος που πλήττει τις Φιλιππίνες τον τελευταίο μήνα, εξασθένησε καθώς κινείται στο αρχιπέλαγος με κατεύθυνση προς το Βιετνάμ, συνοδευόμενος από ανέμους ταχύτητας 120 χιλιομέτρων την ώρα. Ωστόσο οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι ο Τσιμαρόν μπορεί να αλλάξει κατεύθυνση καθώς θα βρίσκεται στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και να πλήξει τελικά την Κίνα. Στις Φιλιππίνες ο τυφώνας αφαίρεσε τη ζωή τουλάχιστον δέκα ανθρώπων, ενώ 2000 υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν σε ειδικά κέντρα υποδοχής των θυμάτων της θεομηνίας. Τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες στο νησί Λουσόν έχουν μείνει χωρίς ηλεκτροδότηση. Εξάλλου οι ζημιές στις καλλιέργειες και την κτηνοτροφία εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Από τη μεριά τους οι αρχές στο κεντρικό Βιετνάμ ετοιμάζονται να απομακρύνουν από τα σπίτια τους, στις παραθαλάσσιες περιοχές, τουλάχιστον 150.000 πολίτες, καθώς πλησιάζει απειλητικά ο Τσιμαρόν. Ο Βιετναμέζος πρωθυπουργός, Νγκιέν Ταν Ντουνγκ έστειλε επείγουσα εντολή στον στρατό και στις τοπικές αρχές στις παραθαλάσσιες επαρχίες, από τη Κουάνγκ Νινχ έως τη Κινέ Τζιάνγκ, να μην επιτρέψουν τον απόπλου σε κανένα αλιευτικό σκάφος και να θέσουν σε επιφυλακή όλες τις υπάρχουσες δυνάμεις για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τον τυφώνα.

    "Ο Τσιμαρόν είναι πολύ περίπλοκος και πανίσχυρος τυφώνας", δήλωσε ο Λι Χονγκ Πονγκ, αξιωματούχος του Εθνικού Κέντρου Μετεωρολογίας, επισημαίνοντας ότι "χρειάζεται πλήρης ετοιμότητα για να αντιμετωπιστεί".

    Οι κάτοικοι στις παράκτιες περιοχές, που δεν έχουν συνέλθει ακόμα από τον τυφώνα Ξανγκσέιν, που χτύπησε πριν από ένα μήνα, λαμβάνουν μέτρα για να αντιμετωπίσουν τη νέα θεομηνία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τοποθετούν σακιά με άμμο στις στέγες των σπιτιών, για να μην τις παρασύρουν οι θυελλώδεις άνεμοι που συνοδεύουν τον τυφώνα.

    Αυτή τη στιγμή ο τυφώνας κινείται με ταχύτητα 120 χιλιομέτρων την ώρα και βρίσκεται περίπου 1.100 χιλιόμετρα από το κεντρικό Βιετνάμ. Εφόσον συνεχίσει την ίδια πορεία αναμένεται να πλήξει το Βιετνάμ το πρωί του Σαββάτου. Ο Τσιμαρόν θα είναι ο τρίτος μεγάλος τυφώνας που θα πλήξει το Βιετνάμ αυτόν τον χρόνο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τρεις νεκροί από το Σιμαρόν

    [06] Κόσμος

    Νέα επεισόδια στο κέντρο της Οαχάκα

    31/10/2006 8:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αριστεροί διαδηλωτές συγκρούστηκαν με άνδρες των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας στην πόλη Οαχάκα, ένα 24ωρο μετά την ανάκτηση του ελέγχου του κέντρου της πόλης από τους αστυνομικούς, που αναπτύχθηκαν για να δώσουν τέλος στις βίαιες ταραχές των τελευταίων μηνών. Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Οαχάκα, όπου έχουν αναπτυχθεί πάνοπλοι αστυνομικοί. Σε μία από τις εισόδους της πλατείας, οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, οι οποίοι απάντησαν με καταιγισμό από δακρυγόνα. Την ίδια ώρα ελικόπτερα έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από την πόλη και παντού ήταν αισθητός ο καπνός από λάστιχα που καίγονταν. Οι βουλευτές της Κάτω Βουλής του Μεξικού ζήτησαν από τον κυβερνήτη της πολιτείας Οαχάκα, Ουλίσες Ρουίς να παραιτηθεί, αλλά εκείνος απέρριψε το αίτημα. Η παραίτηση του κυβερνήτη της Οαχάκα είναι το κύριο αίτημα των απεργών εκπαιδευτικών, των αριστερών συνδικαλιστών και των οργανώσεων των αυτοχθόνων, οι οποίοι διοργανώνουν συνεχώς διαδηλώσεις από τον περασμένο Μάιο. Στη διάρκεια ταραχών που έχουν γίνει αυτό το διάστημα έχουν σκοτωθεί πάνω από δέκα άνθρωποι, κυρίως διαδηλωτές. Οι αριστεροί και οι αυτόχθονες κατηγορούν τον κυβερνήτη της Οαχάκα για διαφθορά και αυταρχική συμπεριφορά. Το Σαββατοκύριακο η Κυβέρνηση του Μεξικού έστειλε άνδρες της ομοσπονδιακής αστυνομίας στην Οαχάκα για να επιβάλλουν την τάξη, αλλά ακολούθησαν σοβαρές ταραχές, στη διάρκεια των οποίων σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας διαδηλωτής και ένας Αμερικανός δημοσιογράφος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ένας νεκρός στις συγκρούσεις στο Μεξικό

    Νεκρός δημοσιογράφος στο Μεξικό

    [07] Ιράκ

    Αυξάνονται οι νεκροί Αμερικανοί στο Ιράκ

    31/10/2006 8:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες Δευτέρα στο Ιράκ κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων στη Βαγδάτη. Όπως ανακοινώθηκε από την αμερικανική διοίκηση ο ένας σκοτώθηκε όταν το όχημα του έπεσε πάνω σε βόμβα σε συνοικία της νότιας Βαγδάτης και ο δεύτερος χτυπήθηκε σε ανταλλαγή πυρών στη δυτική Βαγδάτη. Συνολικά 103 Αμερικανοί στρατιώτες έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ από την 1η Οκτωβρίου και 2.815 από το Μάρτιο του 2003, σύμφωνα με στοιχεία του Πενταγώνου. Εξάλλου τους 150.000 οπλίτες, το υψηλότερο επίπεδο της κατά το τρέχον έτος έφθασε η δύναμη του εκστρατευτικού σώματος των ΗΠΑ στο Ιράκ. Εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας απέδωσε την αύξηση του αριθμού των δυνάμεων στην αλλαγή φρουράς των μονάδων στην περιοχή. "Πολλές μονάδες ετοιμάζονται για την επιστροφή την ώρα που πολλές άλλες καταφθάνουν", εξήγησε η ίδια πηγή. Ο ίδιος προσδιόρισε πως ο αριθμός των οπλιτών που σήμερα βρίσκονται στο Ιράκ ανέρχεται στις 150.000 κι είναι ο υψηλότερος για σχεδόν ένα χρόνο. Στα τέλη του 2005 οι αμερικανικές μονάδες στο Ιράκ είχαν ενισχυθεί στα πλαίσια της διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

    Στο μεταξύ ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε χθες πως έδωσε λάθος πληροφορίες στις οικογένειες επτά νεκρών οπλιτών για τις συνθήκες του θανάτου τους, υπογραμμίζοντας πως αναθεωρούνται όλοι οι φάκελοι για τις στρατιωτικές απώλειες. Μέχρι στιγμής έχουν αναθεωρηθεί περισσότεροι από 800 φάκελοι από τους περίπου 2.800 Αμερικανούς οπλίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν αναθεωρήθηκαν από το 2001. Η διαδικασία αναθεώρησης ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο όταν τα μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν επικρίσεις για τις ανακρίβειες και τα λάθη στις ανακοινώσεις των θανάτων, περιλαμβανομένης και της υπόθεσης του στρατιώτη και πρώην αστέρα του αμερικανικού ποδοσφαίρου Πατ Τίλμαν. Ο στρατός αρχικά είχε ανακοινώσει στην οικογένειά του πως ο Τίλμαν έπεσε από εχθρικά πυρά, ενώ στην πραγματικότητα έπεσε θύμα πυρών από συμπολεμιστές του.

    Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε πως οι επτά υποθέσεις που αφορούν εσφαλμένη πληροφόρηση των οικείων των νεκρών περιλαμβάνουν πέντε πολύκροτες υποθέσεις, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο. Η υπόθεση Τίλμαν ήταν μία εξ αυτών. Κατά τον ίδιον η παραπληροφόρηση για τις συνθήκες των θανάτων οφείλεται από τη μια μεριά στη σύγχυση που επικρατεί στο πεδίο της μάχης και από την άλλη στην προσπάθεια των συμπολεμιστών των νεκρών να μην αποκαλύψουν πληροφορίες που θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στη μνήμη τους. "Απλώς προσπαθούν να προστατεύσουν την οικογένεια, αποκρύπτοντας κάτι", πρόσθεσε.

    [08] Μ. Ανατολή

    Από ισραηλινά πυρά

    Δύο μέλη της Χαμάς νεκρά

    31/10/2006 9:14:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο μαχητές της Χαμάς σκότωσαν στη Λωρίδα της Γάζας Ισραηλινοί στρατιώτες, στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ Παλαιστινίων ενόπλων και Ισραηλινών στρατιωτών, όπως έγινε γνωστό από νοσοκομειακές πηγές στη Γάζα. Εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι μία επιχείρηση βρίσκεται σε εξέλιξη εναντίον εξτρεμιστών στην περιοχή κοντά στην κωμόπολη Χαν Γιούνες και οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ εναντίον ομάδας ενόπλων που προσπαθούσαν να τοποθετήσουν βόμβα. Το Ισραήλ έχει σκοτώσει περισσότερους από 250 Παλαιστίνιους, από τους οποίους οι μισοί ήταν άμαχοι, στη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γάζα, που ξεκίνησαν όταν Παλαιστίνιοι ένοπλοι αιχμαλώτισαν έναν Ισραηλινό στρατιώτη, τον Ιούνιο.

    [09] Τεχνολογία

    Ελεύθερη ροή πληροφορίας, ιδεών και γνώσης

    Ανοιχτό Ίντερνετ

    31/10/2006 10:44:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Η διασφάλιση του ανοιχτού χαρακτήρα του Διαδικτύου, η ελεύθερη ροή της πληροφορίας και η οικοδόμηση κανόνων ασφαλείας που θα εμπνέουν εμπιστοσύνη μεταξύ των χρηστών των νέων τεχνολογιών είναι τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σημερινή κύρια συνεδρία του 1ου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που πραγματοποιείται από χθες στην Αθήνα, για πρώτη φορά παγκοσμίως. Στη σημερινή συνεδρίαση προεδρεύει ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος, ο οποίος κηρύσσοντας την έναρξη αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη διαδικτυακή πραγματικότητα, τονίζοντας ότι ο στόχος παραμένει η πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς, σε συνδυασμό με τις παραμέτρους της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικότητας και της διαφορετικότητας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ματιές στο ψηφιακό μέλλον

    Φόρουμ διαλόγου για το Διαδίκτυο

    Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ίντερνετ

    Σχετικά Links:

    1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 October 2006 - 9:50:36 UTC