Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα
  • [02] Άλλαξε ο καιρός
  • [03] Μονιμοποίηση εκτάκτων της ΕΡΤ
  • [04] Στον ανακριτή Χαλκίδας
  • [05] Πακιστάν: 80 ισλαμιστές μαχητές νεκροί
  • [06] Υπό όρους ...
  • [07] Εικοσί εννιά νεκροί στο Ιράκ
  • [08] Ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών
  • [09] Στερνό αντίο στη Μ. Καλουτά
  • [10] Μέτρα για τον αμίαντο
  • [11] Ματιές στο ψηφιακό μέλλον

    [01] Κοινωνία

    Σύσκεψη για τη βία στα γήπεδα

    30/10/2006 7:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2006 7:49:42 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Τρόποι αντιμετώπισης της βίας στους αθλητικούς χώρους, εξετάστηκαν σε ευρεία σύσκεψη εισαγγελικών και αστυνομικών αρχών με τη συμμετοχή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γιώργου Σανιδά και του Αρχηγού της ΕΛΑΣ Αναστάσιου Δημοσχάκη. Η συνάντηση έγινε με αφορμή τα συνεχή βίαια επεισόδια που σημειώνονται στα γήπεδα από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου, αλλά και των χθεσινών που σημειώθηκαν στην Λάρισα, όπου η τοπική ομάδα αντιμετώπιζε τον ΠΑΟΚ, αλλά και στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μετά τη λήξη του αγώνα μπάσκετ Ολυμπιακού - Παναθηναϊκού.

    Άμεσα μέτρα

    Κατά τη σύσκεψη, ο κ. Σανιδάς εκτίμησε ότι το πρόβλημα της βίας χειροτερεύει τονίζοντας χαρακτηριστικά: "Δυστυχώς, υπάρχουν φίλαθλοι, οι οποίοι μόνο φίλαθλοι δεν είναι κι όταν πηγαίνουν στα γήπεδα δεν είναι για να παρακολουθήσουν τον αγώνα αλλά για να σπάσουν, να επιτεθούν στους οπαδούς άλλων ομάδων και να δημιουργήσουν έκτροπα".

    Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι ο κανονισμός της Σούπερ Λίγκα δεν εφαρμόζεται, παρότι έχει επισημάνει στους εκπροσώπους της τις ευθύνες που έχουν και για αυτό ζήτησε την σύλληψη ατόμων τα οποία εμπλέκονται άμεσα στα επεισόδια.

    Ακόμα, ζήτησε να συλλέγονται ικανά αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος των συλληφθέντων ταραχοποιών στοιχείων, ώστε όταν οδηγούνται στα δικαστήρια να μην υπάρχουν άλλα περιθώρια εκτός από την καταδίκη τους, ενώ συντάχθηκε με την άποψη του κ. Δημοσχάκη, να σταματήσουν οι μετακινήσεις των φιλάθλων από πόλη σε πόλη.

    Ως προς τα μέτρα που πρόκειται να ληφθούν ο Αναστάσιος Δημοσχάκης ανέφερε, μεταξύ άλλων, την τοποθέτηση καμερών σε όλα τα γήπεδα το πρώτο τρίμηνο του 2007, το ονομαστικό ηλεκτρονικό εισιτήριο που θα αγοράζει ο κάθε φίλαθλος, καθώς και την άμεση δημιουργία υπηρεσίας αντιμετώπισης οργανωμένης αθλητικής βίας.

    Ακόμα, ανέφερε, ότι θα αναβαθμιστεί το Εθνικό Γραφείο Πληροφοριών Ποδοσφαίρου που προϋπήρχε με Κοινοτική οδηγία κι αφορούσε μόνο τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ενώ τώρα θα αφορά και τη Σούπερ Λίγκα. Στο Γραφείο αυτό θα περιέρχονται όλες οι πληροφορίες όσων συλλαμβάνονται, παραπέμπονται και καταδικάζονται για έκτροπα στους αθλητικούς χώρους.

    Επερώτηση από το ΠΑΣΟΚ

    Ερώτηση για το θέμα της βίας στα γήπεδα κατέθεσαν στη Βουλή 41 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

    Οπως υποστηρίζουν, η υιοθέτηση του νέου θεσμικού πλαισίου για το επαγγελματικό ποδόσφαιρο και των ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της βίας δεν συνεισέφερε το παραμικρό στην καταπολέμηση της βίας στους αθλητικούς χώρους και ζητούν ολοκληρωμένη πολιτική και οριοθετημένο θεσμικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων για την ορθή και απρόσκοπτη διεξαγωγή των αγώνων ποδοσφαίρου και την αντιμετώπιση των φαινομένων βίας.

    Θέση στο ζήτημα πήρε και ο Τομέας Αθλητισμού του ΠΑΣΟΚ, καλώντας την Κυβέρνηση να εφαρμόσει κατά γράμμα την κείμενη νομοθεσία, πριν η χώρα θρηνήσει και πάλι θύματα από την αυξανόμενη διαρκώς βιαιότητα στα γήπεδα της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σοβαρά επεισόδια στη Λάρισα

    [02] Κοινωνία

    Έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τόπους

    Άλλαξε ο καιρός

    30/10/2006 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2006 6:51:05 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ισχυρές βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και πτώση της θερμοκρασίας είναι το σκηνικό του καιρού από το πρωί της Δευτέρας, στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους προβλέπουν έντονα καιρικά φαινόμενα κατά τόπους, ενώ πρόσκαιρη ύφεση της κακοκαιρίας αναμένεται την Τετάρτη. Στην Δυτική Ελλάδα, άσχημες είναι οι καιρικές συνθήκες κατά χρονικά διαστήματα εκδηλώνονται ισχυρές καταιγίδες, που σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύονται από χαλαζόπτωση και δυνατούς ανέμους. Συνιστάται στους οδηγούς που κινούνται στις εθνικές οδούς Πατρών - Κορίνθου και Πατρών - Πύργου, καθώς και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος και της χαμηλής ορατότητας. Λόγω της κακοκαιρίας ματαιώθηκαν εννέα πτήσεις των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Συγκεκριμένα, δεν πραγματοποιήθηκαν οι πτήσεις από την Αθήνα για Χίο, Σύρο, Μήλο, Σάμο, Κύθηρα, Μυτιλήνη, Μύκονο και Καβάλα και από Θεσσαλονίκη για Μυτιλήνη. Οι υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, η Αστυνομία καθώς και το Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκονται σε ετοιμότητα για να επέμβουν όπου χρειαστεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρχεται κύμα κακοκαιρίας

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    [03] Κοινωνία

    Μονιμοποίηση εκτάκτων της ΕΡΤ

    30/10/2006 7:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στο τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ εντάσσονται από σήμερα οι έκτακτοι συνεργάτες, οι οποίοι, όπως έκρινε το ΑΣΕΠ, στο πλαίσιο της εφαρμογής του Προεδρικού Διατάγματος 164/2006, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΡΤ, με τη σημερινή απόφαση του Υπηρεσιακού Συμβουλίου και την υπογραφή του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, εντάσσονται στο δυναμικό της εταιρείας 1441 τακτικοί υπάλληλοι, που, επί σειρά ετών, ήταν σε κατάσταση εκκρεμότητας.

    Για την τακτοποίηση των έκτακτων συνεργατών, απαιτήθηκε η τροποποίηση σε χρόνο ρεκόρ του Γενικού Κανονισμού Προσωπικού, που έγινε σε στενή συνεργασία της Διοίκησης με την ΠΟΣΠΕΡΤ και η ψήφιση από τη βουλή τροπολογίας για την αύξηση των οργανικών θέσεων της ΕΡΤ.

    Αναφερόμενος στο ζήτημα, ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, σε δήλωση του επεσήμανε: "Η Κυβέρνηση, όπως είχε δεσμευθεί, λύνει με δίκαιο τρόπο την πολυετή ομηρία των εκτάκτων συμβασιούχων υπαλλήλων της ΕΡΤ. Οι εντασσόμενοι σήμερα υπάλληλοι θα απολαμβάνουν το ίδιο ακριβώς εργασιακό καθεστώς με το υπόλοιπο τακτικό προσωπικό της ΕΡΤ. Ακόμη μια δέσμευση της νέας διακυβέρνησης γίνεται πράξη".

    [04] Κοινωνία

    Στον ανακριτή Χαλκίδας

    30/10/2006 11:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2006 2:21:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στον ανακριτή Χαλκίδας οδηγήθηκαν το πρωί της Δευτέρας οι τέσσερις μαθητές που κατηγορούνται για τον βιασμό 16χρονης συμμαθήτριάς τους, σε υπό κατάληψη λύκειο της περιοχής. Τέσσερις ακόμη μαθητές καταθέτουν σαν μάρτυρες, ενώ έξω από τα δικαστήρια, συγκεντρώθηκαν αρκετοί γονείς.

    [05] Κόσμος

    Σε αεροπορική επίθεση του πακιστανικού στρατού

    Πακιστάν: 80 ισλαμιστές μαχητές νεκροί

    30/10/2006 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου 80 ισλαμιστές μαχητές σκοτώθηκαν σήμερα τα ξημερώματα σε αεροπορική επίθεση του πακιστανικού στρατού σε μαντράσας -σχολείο που διδάσκεται το κοράνι- στο Μπαζαούρ, την περιοχή των φυλών που γειτνιάζει με το βορειοανατολικό Αφγανιστάν. "Σύμφωνα με τις τοπικές πηγές, επιβεβαιώθηκαν περίπου 80 θάνατοι", δήλωσε ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού υποστράτηγος Σαουκάτ Σουλτάν. Ο ίδιος επισήμανε πως η επίθεση πραγματοποιήθηκε όταν οι πληροφορίες επιβεβαίωσαν ότι ο στόχος χρησιμοποιείται "για τρομοκρατικές δραστηριότητες και ως κέντρο εκπαίδευσης. Το συγκρότησα που στεγάζεται το σχολείο βρίσκεται στο χωριό Σεναγκάι, 10 χιλιόμετρα βόρειο της πόλης Χαρ. Σύμφωνα με αξιωματούχο των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας, ανάμεσα στους νεκρούς είναι και ο Μαουλάνα Λιακατουλάχ στέλεχος των ταλιμπάν που είχε αναλάβει την εκπαίδευση των μαθητών της σχολής.

    [06] Ιράκ

    Εκτός δικαστηρίου οι συνήγοροι του Σαντάμ

    Υπό όρους ...

    30/10/2006 12:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δώδεκα όρους έθεσε σήμερα στο Ανώτατο Ποινικό Δικαστήριο που δικάζει το Σαντάμ Χουσεΐν για γενοκτονία κατά των κουρδικών πληθυσμών ο Χαλίλ αλ-Ντουλάιμι, επικεφαλής στην επιτροπή των συνηγόρων υπεράσπισης του πρώην Ιρακινού ηγέτη προκειμένου οι συνήγοροι υπεράσπισης να σταματήσουν να μποϊκοτάρουν τη δίκη. Ζήτησε κυρίως Αραβες και ξένοι δικηγόροι να μπορούν να είναι παρόντες στη δίκη. "Η δίκη αυτή είναι πολιτική και δεν διεξάγεται υπό τις συνθήκες που μπορούν να διασφαλίσουν την αμεροληψία του", δήλωσε ο Ντουλάιμι. Ο δικηγόρος κατόπιν εγκατέλειψε την αίθουσα του δικαστηρίου μαζί με το δικηγόρο του Σαντάμ, Ρασίντ. Οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν παρίστανται εδώ αρκετές εβδομάδες στη δίκη ως ένδειξη διαμαρτυρίας για το διορισμό, το Σεπτέμβριο, του νυν δικαστή Μοχάμεντ αλ-Ορέιμπι αλ-Χαλίφα ως προέδρου του δικαστηρίου μετά την παρέμβαση, σύμφωνα με αυτούς, της ιρακινής Κυβέρνησης. Ο Σαντάμ Χουσεΐν και οι έξι συγκατηγορούμενοί του δικάζονται γιατί διέταξαν και εξαπέλυσαν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Άνφαλ (1987-1988) του ιρακινού Κουρδιστάν με 180.000 νεκρούς, σύμφωνα με το κατηγορητήριο. Μια πιθανή καταδίκη τους επισείει την ποινή του θανάτου.

    [07] Ιράκ

    Και περισσότεροι από 50 τραυματίες

    Εικοσί εννιά νεκροί στο Ιράκ

    30/10/2006 11:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2006 7:38:08 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Είκοσι εννιά άνθρωποι σκοτώθηκαν και 60 τραυματίστηκαν από έκρηξη βόμβας σήμερα το πρωί στη συνοικία Σαντρ Σίτι, προπύργιο των σιιτών στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο στρατηγός Αμπντελ-Καρίμ Χαλάφ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Η έκρηξη σημειώθηκε κοντά σε εργάτες που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο με σκοπό να αναζητήσουν δουλειά, διευκρίνισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον στρατηγό Χαλάφ, η επίθεση έχει τα χαρακτηριστικά των Τακφιρίς (σουνίτες εξτρεμιστές) και της Αλ Κάιντα. Αστυνομικές πηγές διευκρίνισαν η βόμβα ήταν κρυμμένη σε πλαστική σακούλα. Από τρία νοσοκομεία της περιοχής ανακοινώθηκε πως έχουν δεχτεί 31 πτώματα. Στο μεταξύ ένας Ιρακινός καθηγητής Πανεπιστημίου σκοτώθηκε και δύο συνάδελφοί του τραυματίστηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν, ανακοινώθηκε από την Επιτροπή των Ουλεμάδων, την κυριότερη οργάνωση των σουνιτών στο Ιράκ. Ισάμ αλ-Ραούι, μέλος της γενικής γραμματείας της Οργάνωσης και πρόεδρος της Ένωσης Ιρακινών Ακαδημαϊκών σκοτώθηκε την ώρα που πήγαινε στη δουλεία του. Η επίθεση σημειώθηκε στη συνοικία Μανσούρ στη δυτική Βαγδάτη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Many casualties in Baghdad blast

    [08] Οικονομία

    Ευνοϊκές ρυθμίσεις χρεών

    30/10/2006 4:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ρυθμίσεις που διευκολύνουν ασφαλισμένους με χρέη προς τα Ταμεία, άτομα που για λίγα ένσημα δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν αλλά και μέτρα για τους ανέργους, προβλέπει μεταξύ άλλων το μίνι-ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατίθεται τις επόμενες ημέρες στη Βουλή από το υπουργείο Απασχόλησης. Εξάλλου, από τον Δεκέμβριο, ο ΟΓΑ θα καταβάλει περισσότερες από 5.000 συντάξεις διαδοχικής ασφάλισης που λόγω νομικών προβλημάτων δεν είχαν εκδοθεί. Από τις αρχές του χρόνου, ο Οργανισμός θα εκδίδει τις συντάξεις μηχανογραφημένες.

    Τι προβλέπεται στο νομοσχέδιο

    Το σχέδιο νόμου αφορά:

    Ρυθμίσεις οφειλών προς το ΙΚΑ και τα επικουρικά ταμεία. Οι ασφαλισμένοι που χρωστούν θα μπορούν με 3% προκαταβολή και 96 δόσεις να αποπληρώνουν την οφειλή τους. Όσοι άμεσα ρυθμίζουν τα χρέη τους, θα έχουν έκπτωση 80% στα πρόσθετα τέλη και 50% αν προτιμήσουν τις δόσεις. Το ποσό της δόσης δεν θα πρέπει να είναι μικρότερο των 150 ευρώ. Στα ταμεία ελευθέρων επαγγελματιών, οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώνουν το χρέος τους με 5% προκαταβολή και 80 δόσεις. Η αναγνώριση μέχρι και 150 ενσήμων προκειμένου κάποιος να βγει στη σύνταξη επεκτείνεται σε όλα τα ταμεία. Προϋπόθεση για τις συντάξεις γήρατος είναι οι ασφαλισμένοι να έχουν συμπληρώσει 4.350 ένσημα, οι άνδρες στα 65 έτη, στα 65 και οι γυναίκες στα ταμεία αυτοαπασχολουμένων και στα 60 έτη στα ταμεία μισθωτών. Οι άνεργοι που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν θα πρέπει να έχουν 4.500 ένσημα, ηλικία τα 55 έτη οι γυναίκες και 60 οι άνδρες, χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση 100 ενσήμων την τελευταία 5ετία. Οι μητέρες αναπήρων τέκνων μπορών να συνταξιοδοτηθούν με 25 έτη ασφάλισης, χωρίς όριο ηλικίας, με το ποσοστό αναπηρίας να κατεβαίνει από το 80 στο 67%. Τέλος, οι επαγγελματίες που έχουν ως έδρα τους χωριό ή κωμόπολη 1.000 έως 2.000 κατοίκων θα ασφαλίζονται πλέον υποχρεωτικά στο ταμείο ελευθέρων επαγγελματιών και όχι στον ΟΓΑ, όπως μέχρι σήμερα.

    [09] Πολιτισμός

    Στερνό αντίο στη Μ. Καλουτά

    30/10/2006 6:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Το "τελευταίο αντίο" στη Μαρία Καλουτά είπαν, υπό καταρρακτώδη βροχή, το μεσημέρι της Δευτέρας, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών, παλιοί φίλοι από το χώρο του θεάτρου, πλήθος πολιτών και ο νεοεκλεγείς δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Στεφάνια απέστειλαν ο Πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πολλοί υπουργοί, ενώ, η κηδεία έγινε δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού.

    Απαρηγόρητη η αδελφή της Άννα Καλουτά, αφού έχασε για πάντα το αχώριστο της δίδυμο.

    Τα περίφημα Καλουτάκια, συνδέθηκαν με τις λαμπρές εποχές της ελληνικής επιθεώρησης, και θα μείνουν για πάντα στην ιστορία ως ένας θεατρικός μύθος.

    Λίγοι οι παλιοί καλοί φίλοι, που συνόδευσαν τη Μαρία Καλουτά, στην τελευταία της κατοικία. Ανάμεσα τους η Ζωζώ Ζαπουντζάκη, η Δέσποινα Στυλιανοπούλου, η Μπεάτα Ασημακοπούλου, ο Κώστας Πρέκας, ο Φώτης Μεταξόπουλος.

    Τα Καλουτάκια, πορεύτηκαν μαζί επί 40 χρόνια στο μουσικό θέατρο μέχρι το 1967. Ήταν η χρονιά που η Μαρία Καλουτά, εγκαταλείπει την καριέρα της, γιατί όπως έλεγε "εγώ ήμουν πάντα ερωτευμένη με τη ζωή, ενώ η Αννα με το θέατρο".

    Συλλυπητήριο μήνυμα και στεφάνι απέστειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στεφάνια απέστειλαν, επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο υπ. Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, και άλλοι πολλοί υπουργοί της Κυβέρνησης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Έφυγε" η Μαρία Καλουτά

    [10] Υγεία

    Μέτρα για τον αμίαντο

    30/10/2006 5:29:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Μισό εκατομμύριο άνθρωποι θα πεθάνουν την επόμενη 15ετία από τον αμίαντο, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποιήθηκαν σε ημερίδα θέμα "Αμίαντος: μια διαρκής απειλή- προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισης τους", που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ). Μέτρα για την αντιμετώπιση των ασθενειών που προκαλούνται από τον αμίαντο και την κάλυψή τους από το ΙΚΑ, ανακοίνωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης, μιλώντας στην ημερίδα.

    Σοβαρή απειλή

    Σοβαρή απειλή για την υγεία των εργαζομένων, και όχι μόνο, αποτελεί ο αμίαντος, ο οποίος χρησιμοποιείται σε μονωτικά υλικά, συσκευές αντιτριβής και εξοπλισμό πυροπροστασίας.

    Οι κυριότερες ασθένειες που προκαλεί ο αμίαντος είναι:

    η αμιάντωση ο καρκίνος του πνεύμονα και το μεσοθηλίωμα, το οποίο εντάσσεται άμεσα στις επαγγελματικές ασθένειες του ΙΚΑ

    Όπως σημείωσε ο κ. Τσιτουρίδης, στο πλαίσιο της προσπάθειας για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιουργεί ο αμίαντος, η κυβέρνηση, μεταξύ άλλων:

    προχώρησε σε νομοθετική ρύθμιση, με έκδοση νέου Προεδρικού Διατάγματος, το οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα προστασίας της ασφάλειας και υγείας των επαγγελματικά εκτιθέμενων στον αμίαντο εργαζομένων (Π.Δ. 212/2006), προωθεί ήδη νομοθετική ρύθμιση για τους όρους αδειοδότησης και λειτουργίας των εταιριών που θα αναλαμβάνουν την εκτέλεση κατεδαφιστικών έργων ή εργασιών αφαίρεσης αμιάντου, σύστησε Εθνική Επιτροπή Αμιάντου, έργο της οποίας είναι η καταγραφή των προβλημάτων υγείας που προέρχονται από τον αμίαντο στους χώρους εργασίας καθώς και η ενημέρωση των εργαζομένων.

    Ομάδες υψηλού κινδύνου από την έκθεση στον αμίαντο είναι:

    οι οικοδόμοι κατασκευών και επισκευών κτηρίων οι τεχνίτες φρένων και συμπλεκτών αυτοκινήτων και οι εργάτες ναυπηγιών

    Εκτός από τους εργαζόμενους, εκτεθειμένοι στον αμίαντο είναι οι συγγενείς τους, οι κάτοικοι των περιοχών όπου υπάρχουν ορυχεία και οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων που έχουν έντονη κυκλοφορία αυτοκινήτων και τρένων.

    Η χρήση του αμιάντου στη χώρα μας ήταν κυρίως διαδεδομένη τις προηγούμενες δεκαετίες. Το 1995, η Ελλάδα κατείχε την 7η θέση μεταξύ των αμιαντοπαραγωγών χωρών, όμως τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να μειωθεί σημαντικά η χρήση αμιάντου στα κτήρια που ζούμε και δουλεύουμε.

    [11] Τεχνολογία

    Διάλογος για την εξέλιξη του διαδικτύου

    Ματιές στο ψηφιακό μέλλον

    30/10/2006 12:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/10/2006 6:24:53 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το πρώτο παγκόσμιο βήμα προς την ανάπτυξη ενός πολυσυμμετοχικού διαλόγου μέσα από τον οποίο θα προκύψει η μελλοντική μορφή του διαδικτύου συντελείται σήμερα στην Αθήνα, με σκηνικό το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου. Τις εργασίες του φόρουμ στο οποίο λαμβάνουν μέρος περισσότεροι από 1000 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διακυβερνητικών οργανώσεων και εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα και της Κοινωνίας των Πολιτών, κήρυξε σήμερα ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής υπογραμμίζοντας τη σημασία του ίντερνετ ως οικουμενικό μέσο επικοινωνίας και εργαλείο ανάπτυξης και σταθερότητας, στο οποίο πρέπει να διασφαλίζεται η συμμετοχή όλων χωρίς αποκλεισμούς. "Το μέλλον είναι βαθιά συνυφασμένο με το ίντερνετ, με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα που παρουσιάζει, είπε ο Πρωθυπουργός και τόνισε τη σπουδαιότητα της διεξαγωγής του 1ου Φόρουμ που πρέπει να θεωρηθεί ως ευκαιρία για διάλογο και οικοδόμηση συναίνεσης, αλλά και για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων που θα δώσουν ώθηση στα επόμενα φόρουμ που θα πραγματοποιηθούν σε Βραζιλία, Ινδία και Αίγυπτο. Ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης ο οποίος προεδρεύει του Φόρουμ στο δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι σήμερα γίνεται το πρώτο βήμα για τη μετατροπή του ψηφιακού χάσματος σε ψηφιακή ευκαιρία.

    Ανταλλαγή απόψεων

    "Η προσέγγιση της Διακυβέρνησης του Διαδικτύου", ανέφερε ο κ. Καραμανλής, "πρέπει να μην αποκλείει κανένα, να ανταποκρίνεται στα ερεθίσματα και τις προκλήσεις και να συνεχίσει να υποστηρίζει ένα περιβάλλον που προάγει τις καινοτομίες, τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις. Για να εξασφαλίσει τη λειτουργικότητά του, ως παγκόσμιου ιστού, θα πρέπει το μοντέλο διακυβέρνησής του να θεμελιωθεί όχι μόνο πάνω σε υπάρχουσες δομές, αλλά και σε νέες ιδέες και καινοτομίες αιχμής. Να κεφαλαιοποιήσει γνωστές και επιτυχημένες πρακτικές, αλλά και νέες ιδέες, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στις συμπληρωματικότητες μεταξύ όλων των πλευρών που εμπλέκονται σε μια δημοκρατική, διαφανή και πολύπλευρη διαδικασία, κάτι που απαιτεί τη στενή συνεργασία όλων" σημείωσε και παρέπεμψε στην η αναλογία που προτείνει ο καθηγητής Νίκολας Νεγκρεπόντε με τους τρεις διασυνδεόμενους κύκλους: ο κόσμος της αλληλεπίδρασης, ο κόσμος της ψυχαγωγίας και ο κόσμος της πληροφόρησης.

    Αναφερόμενος στο 1o Παγκόσμιο Φόρουμ που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το πεδίο δράσης και η πολιτική κατεύθυνση αυτής της συνάντησης είναι να εξασφαλίσουν ότι το Διαδίκτυο θα αποτελεί ένα αποτελεσματικό εργαλείο. Το Διαδίκτυο πρέπει και μπορεί να ενισχύσει τη Δημοκρατία, την κοινωνική συνοχή, την καλή διακυβέρνηση και την ισχύ των νόμων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής προσθέτοντας ότι είναι πρόκληση να εξασφαλίσουμε ότι το Διαδίκτυο θα ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτών που περιγράφονται ως "ψηφιακά άστεγοι", τους μετανάστες, τους πρόσφυγες, τους άνεργους και τους μη προνομιούχους, ακόμα και τους νέους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Καταλήγοντας ο Πρωθυπουργός, αφού ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του φόρουμ, είπε ότι αυτή η πρώτη συνάντηση θα πρέπει να εστιαστεί σε θέματα όπως η προσιτότητα και η διαθεσιμότητα του Διαδικτύου, το κόστος διασύνδεσης και η ασφάλεια, η διαχείριση των κρίσιμων πόρων και η μεταφορά τεχνολογίας, η πολυγλωσσία και η συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων από αναπτυσσόμενες χώρες.

    Διαβάστε την ομιλία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην έναρξη του πρώτου Παγκόσμιου Forum για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

    Στην παρέμβασή του ο υπουργός Μεταφορών Μιχάλης Λιάπης, τόνισε ότι στο μέλλον όποιος δεν γνωρίζει τη χρήση του Διαδικτύου θα είναι στο περιθώριο της κοινωνίας. Η Διακυβέρνηση του, δηλαδή το ποιος θα ελέγχει αυτόν τον Παγκόσμιο Ιστό, έχει εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια σε ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα της παγκόσμιας ατζέντας, είπε ο κ. Λιάπης και ήδη έχει διατυπωθεί ένα ευρύ φάσμα θέσεων και απόψεων, ενώ εξέφρασε την ελπίδα το Φόρουμ να οδηγήσει στη διαμόρφωση ενός κοινού παγκόσμιου οράματος για τον τρόπο εξέλιξης του.

    Οι υπόλοιποι ομιλητές κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρία απέδωσαν και αυτοί ιδιαίτερη έμφαση στη διεξαγωγή του IGF το οποίο χαρακτήρισαν «ιστορικό», καλωσορίζοντας το ως μια θετική εξέλιξη προς την κατεύθυνση της αξιοποίησης των ωφελημάτων των νέων τεχνολογιών από όλους. Σημείωσαν το μείζον πρόβλημα της προσιτότητας, καθώς αυτή τη στιγμή μόνο το 1/6 των κατοίκων του πλανήτη μπορεί να έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο

    "Σήμερα το Φόρουμ μπαίνει σε ανεξερεύνητες θάλασσες" ανέφερε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Αναν σε γραπτό μήνυμά του που διαβάστηκε από τον κ. Νιτιν Ντεσάι, Ειδικό Σύμβουλο του για το IGF, και συνεχίζει : "η εντολή που έλαβε στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο το καλεί να λειτουργήσει όχι ως συνάντηση κυβερνήσεων, αλλά ως συνάντηση όλων των πλευρών προς αναζήτηση νέων μορφών παγκόσμιας συνεργασίας. Το ίντερνετ έχει γίνει τόσο σημαντικό για την οικονομία και τη διοίκηση της κάθε χώρας γι αυτό οι κυβερνήσεις δεν θα μπορούσαν να παραμείνουν αδιάφορες. Ελπίζω αυτή η εναρκτήρια συνάντηση να αποτελέσει την αρχή μιας διαδικασίας απόκτησης αμοιβαίας γνώσης και ίσως θα δημιουργήσει νέες συνεργασίες" σημειώνει ο Κόφι Ανάν.

    Στην παρέμβαση του ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) Γιοσίο Ουτσούμι χρησιμοποίησε το παράδειγμα του Σωκράτη για να υπογραμμίσει σημασία του ανοιχτού διαλόγου σε μια εξελισσόμενη κοινωνία. «Οι αιρετικές απόψεις του σήμερα μπορεί να είναι αυτό που αύριο θα θεωρούμε κοινά αποδεκτή γνώση», σημείωσε.

    Η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας κ. Ρέντινγκ δήλωσε πως για την Κομισιόν το σημείο κλειδί για την Κομισιόν είναι το ίντερνετ να παραμείνει ένας χώρος ελεύθερης έκφρασης ιδεών μακριά από παρεμβάσεις λογοκρισίας.

    Από αυτήν την πρώτη πανηγυρική συνεδρία δεν θα μπορούσαν να λείπουν οι λεγόμενοι «πατέρες» του διαδικτύου, οι Βινσεντ Σερφ και Ρόμπερτ Καν, οι οποίοι όταν το 1974 επινοούσαν το πρωτόκολλο TCP/IP σίγουρα δεν φαντάζονταν το βαθμό της εξάπλωσης του 32 χρόνια μετά. "Γνωρίζαμε ότι το ανοιχτό αρχιτεκτονικό του μοντέλο θα ήταν μια πρόκληση για το στάτους κβο των τηλεπικοινωνιών, αλλά η πρόσφατη ιστορία μας απέδειξε τη βαθιά σημασία του σε καθημερινή βάση» είπε ο Ρόμπερτ Καν. Ο Βινσεντ Σερφ, που είναι και πρόεδρος της ICANN, τόνισε ότι οι δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο έχουν ελάχιστα αξιοποιηθεί. «Τα όρια καθορίζονται μόνο από τη φαντασία και την ικανότητα μας να δημιουργούμε το κατάλληλο software για την υλοποίηση των ιδεών μας".

    Οι εργασίες του φόρουμ, χωρίζονται σε 8 βασικές θεματικές ενότητες, που θα επικεντρωθούν στον Ανοιχτό Χαρακτήρα του Διαδικτύου, την Ασφάλεια, την Ποικιλομορφία και την Πρόσβαση στο Διαδίκτυο.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 30 October 2006 - 17:51:38 UTC