Visit the The Cyprus Homepage Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εισήγηση για άρση ασυλίας
  • [02] Αποσύρθηκε η διάταξη
  • [03] Αντιπαράθεση για την αναβολή του αρ.16
  • [04] Κατ' αρχήν ναι για το τέμενος
  • [05] Νίκη με τίμημα
  • [06] Ανακατατάξεις στο χώρο του γάλακτος

    [01] Πολιτική

    Του βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου

    Εισήγηση για άρση ασυλίας

    25/10/2006 8:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/10/2006 8:41:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ 105,8

    Την άρση της ασυλίας του ανεξάρτητου βουλευτή Πέτρου Μαντούβαλου θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής η αρμόδια Κοινοβουλευτική επιτροπή. Η απόφαση ελήφθη με ψήφους 5 υπέρ μία κατά, ενώ επιφυλάξεις εξέφρασε η βουλευτής της ΝΔ Ζέτα Μακρή. Η πρόεδρος της Βουλής με επιστολή της προς τον πρόεδρο της Επιτροπής, επισήμανε ότι δεν τίθεται θέμα παραγραφής του εισαγγελικού αιτήματος, καθώς η περίοδος διακοπών της Βουλής δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο που πρέπει να απαντηθεί.

    [02] Πολιτική

    Για την επιτάχυνση της συνταξιοδότησης βουλευτών

    Αποσύρθηκε η διάταξη

    25/10/2006 7:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αποσύρθηκε από το Υπουργείο Οικονομίας η διάταξη νομοσχεδίου που προέβλεπε την επιτάχυνση της συνταξιοδότησης βουλευτών. Η ρύθμιση ανέφερε ότι θα συνυπολογίζονται στο εξής και άλλα χρόνια προϋπηρεσίας τους σε κυβερνητικές θέσεις, ώστε να θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης στην πρώτη κοινοβουλευτική θητεία. Το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός είχαν αντιδράσει για τη διάταξη, χαρακτηρίζοντας το περιεχόμενο προκλητικό και ζήτησαν να αποσυρθεί.

    Έντονες οι αντιδράσεις

    Για μικροκομματικούς λόγους το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη απο εκεί που δεν θα έπρεπε, τονίζει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και προχωρά στην απόσυρση όλων των διατάξεων της ρύθμισης που ευνοεί συγκεκριμένη κατηγορία βουλευτών, ώστε να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μια κοινοβουλευτική θητεία.

    Στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται ότι:

    "Με περισσή υποκρισία το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αντιμετωπίζει την ευαισθησία της Βουλής να επιλύσει θέματα σε σχέση με αντιπροσώπους του Ελληνικού λαού που έχουν αναπηρία. Οι Έλληνες πολίτες είναι σε θέση να κρίνουν ποιοι έχουν κοινωνική ευαισθησία και ποιοι εθελοτυφλούν απο κομματική μικρότητα και μόνο".

    Η ρύθμιση προέβλεπε ότι "εφόσον υπάρχει κοινοβουλευτική θητεία τριών ετών, για τη θεμελίωση δικαιώματος βουλευτικής σύνταξης συνυπολογίζεται και ο χρόνος υπηρεσίας επί κοινοβουλευτικών κυβερνήσεων σε θέσεις γενικού γραμματέα Βουλής, υπουργείων, γενικού γραμματέα προϊσταμένου γενικών γραμματειών, καθώς και γενικού γραμματέα Περιφερειών".

    Την αντίθεσή τους στην διάταξη είχαν εκφράσει ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμός

    "Το ΠΑΣΟΚ δεν συμφωνεί, σ΄αυτή τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των εργαζομένων και του ασφαλιστικού συστήματος, να προωθούνται τέτοια θέματα", δήλωσε η Μαρία Δαμανάκη και πρόσθεσε ότι αυτό "το λέμε με κατηγορηματικό τρόπο και νομίζουμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να το αποσύρει".

    Σε γραπτή του δήλωση ο Αντώνης Σκυλάκος απο το ΚΚΕ, υπογραμμίζει οτι "Οι αλλαγές αυτές προκαλούν το κοινό αίσθημα, δεδομένου μάλιστα οτι προωθούνται σε μια στιγμή που τα συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων βρίσκονται στο στόχαστρο της κυβέρνησης, των κομμάτων του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

    Ο Γιάννης Δραγασάκης απο τον Συνασπισμό εξέφρασε κι αυτός την πλήρη αντίθεση του σ αυτή την ρύθμιση.

    "Δεν είναι δυνατόν τη μια μέρα ο πρωθυπουργός να επικαλείται την "αντοχή της οικονομίας" για να απορρίψει εύλογα αιτήματα των δασκάλων και την επόμενη να έρχονται προς ψήφιση ρυθμίσεις που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών".

    Εφ όσον η ρύθμιση ψηφιζόταν στη Βουλή, θα ευνοούντο απο τις διατάξεις και οι αιρετοί δήμαρχοι και οι πρόεδροι κοινοτήτων της χώρας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σύνταξη από την πρώτη θητεία

    [03] Πολιτική

    Στη Βουλή

    Αντιπαράθεση για την αναβολή του αρ.16

    25/10/2006 9:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στον απόηχο της αναβολής της συζήτησης του άρθρου 16 για την αποκλειστικότητα του κράτους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, συνεχίστηκαν σήμερα οι εργασίες της Επιτροπής της Βουλής για την αναθεώρηση του συνταγματικού χάρτη, καθώς τα κόμματα της Αριστεράς κατηγόρησαν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι επεδίωξαν την αναβολή προκειμένου να αποφύγουν την δημόσια συζήτηση και τοποθέτηση.

    Την αρχή έκανε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, ο οποίος, καταδικάζοντας την αλλαγή της ημερήσιας διάταξης, υποστήριξε ότι με την αίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην συζητηθεί το άρθρο 16, "το ΠΑΣΟΚ έδωσε χείρα βοήθειας στη ΝΔ". "Η ΝΔ ενδιαφερόταν, βεβαίως, ενόψει κινητοποιήσεων να αποφύγει τη συζήτηση. Και έρχεται το ΠΑΣΟΚ το οποίο συμφωνεί με την ιδιωτικοποίηση - γιατί ταυτίζονται τα δύο κόμματα. Μέσα σε μία περίοδο αγώνων θα αποκαλυπτόταν και η θέση του ΠΑΣΟΚ. Το να χέρι νίβει τ άλλο. Δεν ξέρω αν υπήρξε συνεννόηση, αλλά ο καθένας, έστω και για τους δικούς του λόγους, μεταθέτει για το Γενάρη τη συζήτηση", παρατήρησε ο κ. Σκυλλάκος.

    "Ποιος ήταν ο δικαιολογητικός λόγος για τον οποίο υποβλήθηκε το αίτημα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης; - αναρωτήθηκε ο Νίκος Κωνσταντόπουλος (ΣΥΝ). Εξηγήστε παρακαλώ στη Βουλή, ποιος λόγος υπέβαλλε αυτή τη συγκεκριμένη διαδικασία. Είναι πολιτικό θέμα, είναι θέμα που σχετίζεται με μείζον ζήτημα και της επικαιρότητας, αλλά και της προοπτικής. Πολύ περισσότερο, εάν πίσω από τη διαδικασία υπάρχει αυτή η συνεννόηση που φαλκιδεύει τη σειρά συζήτησης των θεμάτων, πρέπει να το ξέρουμε", είπε.

    Στο ίδιο κλίμα ο εισηγητής του Συνασπισμού Φώτης Κουβέλης, παρατήρησε ότι για την αναβολή της συζήτησης δεν ερωτήθηκε η Επιτροπή της Βουλής.

    "Πρόθεσή μας ήταν να προτάξουμε μια τέτοια συζήτηση", απάντησε για λογαριασμό της ΝΔ, ο εισηγητής της Πάνος Παναγιωτόπουλος, καθώς "η κυβέρνηση δεν είχε να φοβηθεί τίποτα σε σχέση με τη συζήτηση του άρθρου 16: Η πρότασή της για την αλλαγή του άρθρου, αποτελεί κατά την κρίση της κυβερνώσας παράταξης, μία από τις πιο τολμηρές και ρηξικέλευθες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης Καραμανλή". Στο ίδιο δε πλαίσιο, ο εισηγητής της ΝΔ, επανέλαβε ότι πρόταση της παράταξής του "δεν είναι η παράδοση της παιδείας μας στην ιδιωτική κερδοσκοπία, αλλά τα μη κερδοσκοπικά ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα με πλήρη κατοχύρωση του δημοσίου ελέγχου".

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος που αιτήθηκε την αναβολή της συζήτησης για το άρθρο 16, επέρριψε εμμέσως ευθύνες στο προεδρείο της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ανακοινώθηκε η εισαγωγή του επίμαχου άρθρου, χωρίς να έχει προηγηθεί η συζήτηση των προηγούμενων σημαντικών άρθρων 3 και 13 για τις σχέσεις Κράτους και Εκκλησίας.

    "Δεν ακολουθήσατε αυτή τη σειρά και πήγατε στο 16 - κι εμάς μας δημιουργεί το εξής λογικό επιχείρημα: Υπάρχει μία αναστάτωση στο χώρο της εκπαίδευσης, η οποία προκαλείται από μία απεργία δύο μηνών των δασκάλων. Για το άρθρο 16 έγινε αυτή η απεργία; Το Σύνταγμα προκάλεσε τις απεργίες κε υπουργέ; Για το Σύνταγμα έγιναν οι καταλήψεις; Για το Σύνταγμα έγιναν τα θέματα που αφορούν το Πανεπιστήμιο και είναι ανοικτά από το Μάρτιο; Προφανώς και όχι!", παρατήρησε ο κ. Λοβέρδος και συνέχισε: "Υπάρχει λοιπόν η υπόνοια ότι θέλατε να καθορίσετε κατά παραβίαση της λογικής σειράς το θέμα αυτό, για να θεωρηθεί με έναν τρόπο έμμεσο πλην όμως σαφή, ότι όλα αυτά γίνονται επειδή φταίνε τα δύο μεγάλα κόμματα, επειδή η θέση για την αλλαγή του Συντάγματος εμπλέκεται σε όλη αυτή την αναστάτωση και ένταση".

    Απαντώντας, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Γιάννης Τραγάκης, υπενθύμισε ότι ο Κανονισμός της Βουλής δίνει στον πρόεδρο το δικαίωμα διαμόρφωσης της ημερήσιας διάταξης των συζητήσεων, ενώ και οι διακομματικές συμφωνίες προβλέπουν ξεχωριστή συζήτηση των επίμαχων άρθρων 3,13,16 και 24. "Δεν έκανα λοιπόν, τίποτε άλλο, παρά να εφαρμόσω μία ομόφωνη απόφαση δική μας" υποστήριξε ο κ. Τραγάκης.

    "Αν δεν υπάρχει σκοπιμότητα σ αυτό που κάνατε, να πάμε την επόμενη εβδομάδα στο άρθρο 16!", επέμεινε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος.

    "Αποφασίστε το, δεν μας πειράζει κε Σκυλλάκο!" ανταπάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Σε κάθε περίπτωση, ο Γιάννης Τραγάκης ανακοίνωσε ότι στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, θα συζητηθούν τα άρθρα 32, 43 και 44.

    [04] Κοινωνία

    Κατ' αρχήν ναι για το τέμενος

    25/10/2006 8:57:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους στον Ελαιώνα τάχθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η Ν.Δ., το ΚΚΕ και ο ΣΥΝ, ενώ το ΠΑΣΟΚ ζήτησε αναβολή της ψήφισης μέχρι να ολοκληρωθεί η έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Η υπουργός παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου είπε ότι το τέμενος θα ανεγερθεί με χρήματα του Ελληνικού Δημοσίου, θα διοικείται από επταμελές συμβούλιο και οι πιστοί κάθε μουσουλμανικού δόγματος να έχουν τη δυνατότητα να τοποθετούν τους δικούς τους ιμάμηδες.

    [05] Κόσμος

    Νίκη με τίμημα

    25/10/2006 9:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Παρά την βεβαιότητα που εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, σε συνέντευξη Τύπου στον Λευκό Οίκο ότι οι ΗΠΑ "κερδίζουν και θα κερδίσουν" στο Ιράκ, δήλωσε ότι "ανησυχεί πολύ" για τον σημαντικό αριθμό των αμερικανών στρατιωτών που σκοτώθηκαν εκεί, τον τελευταίο μήνα. Γι' αυτό το λόγο κάλεσε την ιρακινή κυβέρνηση να λάβει "τολμηρά" μέτρα κατά της τρομοκρατίας, προειδοποιώντας ότι η υπομονή των ΗΠΑ δεν είναι απεριόριστη. Πάντως υπεραμύνθηκε της εξακολούθησης της αμερικανικής δέσμευσης στο Ιράκ, υπογραμμίζοντας ότι το να "νικηθούν οι τρομοκράτες στο Ιράκ είναι ουσιαστικό για να αποτύχει ο εξτρεμισμός στην Μέση Ανατολή".

    Παράλληλα ο κ. Μπους υποστήριξε πλήρως τον Ιρακινό πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μαλίκι, διαβεβαιώνοντας ότι είναι "ο άνθρωπος που θα επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί για το Ιράκ".

    "Μοιράζεται τους ίδιους στόχους με μένα και παίρνει αποφάσεις πολύ δύσκολες", τόνισε για να προσθέσει ότι συχνά επικοινωνούν για να τον ενθαρρύνει.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος, πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να παραμείνουν στο Ιράκ αλλά έσπευσε να δηλώσει ότι θα υπάρξει μια τροποποίηση της τακτικής τους για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του εχθρού.

    Ο κ. Μπους ανέφερε ότι δεν θα άφηνε τα αμερικανικά στρατεύματα έκθετα στη βία που επικρατεί στο Ιράκ και θα τα έφερνε αύριο κιόλας πίσω στις ΗΠΑ, "εάν δεν σκεφτόταν ότι η αμερικανική αποστολή στο Ιράκ είναι κρίσιμης σημασίας και για την ασφάλεια της Αμερικής".

    [06] Οικονομία

    Ανακατατάξεις στο χώρο του γάλακτος

    25/10/2006 9:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εξελίξεις και αξιοσημείωτες ανακατατάξεις καταγράφηκαν στο χώρο της γαλακτοβιομηχανίας. Η εταιρία Vivartia - πρώην ΔΕΛΤΑ - απέκτησε τελικά το 21% της ΜΕΒΓΑΛ, ισχυροποιώντας τη θέση της στην αγορά. Την ίδια ώρα η βιομηχανία ΑΓΝΟ ανακοίνωνε συμφωνία με τους αρτοποιούς της Αττικής να πωλούν το γάλα της εταιρίας 89 λεπτά το λίτρο και το χυμό πορτοκαλιού μέχρι 1 ευρώ.

    Φθηνό γάλα με φρέσκο ψωμί

    Με την τιμή του γάλακτος ως πολιορκητικό κριό, τα 2.500 αρτοποιεία της πρωτεύουσας περνούν στην αντεπίθεση για την προσέλκυση των καταναλωτών. Θα προμηθεύονται απο την ΑΓΝΟ το γάλα στη χονδρική τιμή των 73 λεπτών το λίτρο, και θα το πωλούν το πολύ έως 89 λεπτά το λίτρο. Ίσως και φθηνότερα.

    Από αυτή τη κίνηση υπάρχει η προσδοκία οτι όσοι μπαίνουν στο πρατήριο για το φθηνό γάλα θα αγοράζουν και το ψωμί του φούρνου εγκαταλείποντας το προψημένο ψωμί των σούπερ μάρκετ, όπου το γάλα επώνυμης ετικέτας πωλείται απο 1,24 έως 1,50 ευρώ.

    Ο πόλεμος αρτοποιών και σούπερ μάρκετ εχει πολλές πτυχές. Κάποιες ξένες αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούν γάλα δικής τους συσκευασίας, στην τιμή των 83 λεπτών. Ενώ απο καιρό η ΑΓΝΟ ήρθε σε συμφωνία με μεγάλη ελληνική αλυσίδα που διαθέτει το γάλα της προς 89 λεπτά.

    H συμφωνία των αρτοποιών με την ΑΓΝΟ ισχύει μέχρι το τέλος του 2007.

    Αφορά επίσης τους φυσικούς χυμούς πορτοκαλιού της βιομηχανίας, τους οποίους τα αρτοποιία θα πωλούν μέχρι 1 ευρώ το λίτρο.

    Με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των σούπερ μάρκετ και των μεγάλων γαλακτοβιομηχανιών.

    Στην αγορά γάλακτος οι εξελίξεις συνεχίζονται καθώς η Vivartia, πρώην ΔΕΛΤΑ, ανακοίνωσε την οριστική εξαγορά μειοψηφικού πακέτου 21% της ΜΕΒΓΑΛ, έναντι τιμήματος 15,05 εκατ. ευρώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 25 October 2006 - 20:50:42 UTC