Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-12

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανεβαίνουν οι τόνοι
  • [02] Αγωγή Κουλούρη κατά Παπαθανασίου
  • [03] Συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα
  • [04] Στο επίκεντρο η λαθρομετανάστευση
  • [05] Κριτική σε υψηλούς τόνους
  • [06] Κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας
  • [07] Για πέμπτη εβδομάδα κλειστά
  • [08] Υποχωρεί η κακοκαιρία
  • [09] Έκτακτα δρομολόγια
  • [10] Υψηλά ποσοστά
  • [11] Αιματηρή συμπλοκή στη Θεσσαλονίκη
  • [12] Αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί
  • [13] Τουρκία μαινόμενη
  • [14] Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια
  • [15] Ξύπνησαν μνήμες
  • [16] Το τελευταίο άρθρο της Πολιτκόφσκαγια
  • [17] Νοθευμένα φάρμακα σκότωσαν τους 21
  • [18] Πιέζουν για κυρώσεις οι ΗΠΑ
  • [19] Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [20] Στη γαλλική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων
  • [21] Συνεχίζονται οι αντιδράσεις
  • [22] Επτά νεκροί σε τηλεοπτικό σταθμό
  • [23] Κρατείται παράνομα δημοσιογράφος
  • [24] Αιματηρή επιδρομή
  • [25] Έλλειμμα κάτω από το 3%
  • [26] Νέος ενεργειακός χάρτης
  • [27] Όπλο εναντίον του Αλτσχάιμερ η μεσογειακή δίαιτα

    [01] Πολιτική

    Μεταξύ Σουφλιά και Μεϊμαράκη

    Ανεβαίνουν οι τόνοι

    12/10/2006 6:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 6:56:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Αντιπαράθεση ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά. Αιτία οι αιχμές που άφησε ο κ. Μεϊμαράκης, ότι ο κ. Σουφλιάς δεν στηρίζει τους υποψηφίους Νομάρχες και Δημάρχους της Νέας Δημοκρατίας και αφορμή η συνάντηση του Λαρισαίου Υπουργού, παραμονές των εκλογών με την νυν και εκ νέου υποψήφια του ΠΑΣΟΚ για την Υπερμοναρχία Αθηνών Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά.

    Αντιπαράθεση με δηλώσεις

    Διαμάχη ξέσπασε μεταξύ του Υπουργού Εθνικής Άμυνας και του Υπουργού ΠΕΧΩΔΕ ξέσπασε με αφορμή την δυσφορία που εξέφρασε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επειδή ο Γιώργος Σουφλιάς συναντήθηκε παραμονές των εκλογών με την Φώφη Γεννηματά.

    Απαντώντας με σημερινή του δήλωση ο Γιώργος Σουφλιάς σημειώνει:

    "Η πολιτική μου συνείδηση στην οποία υπάγεται και η παραταξιακή, μου επέβαλε να σεβαστώ το αξίωμά μου και, χωρίς διακρίσεις, να τους συναντήσω όλους. Φαίνεται ότι οι "παραταξιακές συνειδήσεις", μας δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Και πέραν αυτού, ειλικρινά δεν αντιλαμβάνομαι την ιδιαιτερότητα της παραταξιακής συνείδησης που επιτρέπει τέτοιες επιθέσεις για τέτοια θέματα εναντίον συναδέλφων, επικαλούμενη μάλιστα την ευαισθησία των εκλογών".

    Απατώντας ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, από την Κατερίνη με την ιδιότητά του ως Βουλευτής της Β΄ Αθηνών επισήμανε:

    "Πράγματι, φαίνεται πως οι παραταξιακές μας συνειδήσεις δεν έχουν το ίδιο περιεχόμενο. Διότι η δική μου συνείδηση μου επιβάλλει ακόμα και αυτό, να το προσπεράσω , λόγω του ότι είμαστε σε ώρα μάχης και προσφοράς, ενόψει των εκλογών σε τρείς ημέρες".

    Την αντιπαράθεση μεταξύ των δύο υπουργών σχολίασε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς σχετικά, απάντησε ότι η κυβέρνηση έχει διαχωρίσει την κυβερνητική από την κομματική δραστηριότητα.

    [02] Πολιτική

    Ζητά 600.000 ευρώ ως αποζημίωση

    Αγωγή Κουλούρη κατά Παπαθανασίου

    12/10/2006 6:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αγωγή σε βάρος του υφυπουργού Ανάπτυξης Γιάννη Παπαθανασίου, κατέθεσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κίμων Κουλούρης, ζητώντας 600 χιλιάδες ευρώ, ως αποζημίωση για ηθική βλάβη. Όπως δήλωσε ο κύριος Κουλούρης ," η αντιπαράθεση έπρεπε να γίνει στο Κοινοβούλιο, ο κύριος Παπαθανασίου όμως επέλεξε τα δικαστήρια", ενώ ανέφερε και τους λόγους που τον οδήγησαν στην κατάθεση της αγωγής.

    Όπως αναφέρει ο κ. Κουλούρης υπέβαλε την αγωγή επειδή ψευδώς ο κ. Παπαθανασίου είπε ότι τον συκοφάντησε όταν κατήγγειλε προεκλογική υποστήριξη του από τη ΦΑΓΕ.

    Παράλληλα, σημειώνει ότι δεν ευσταθούν οι καταγγελίες του υφυπουργού Ανάπτυξης για συγκάλυψη από μέρους του υπόθεσης, με 350.000 μουχλιασμένα γιαούρτια.

    Απαντώντας ο Γιάννης Παπαθανασίου τονίζει ότι όσο κι αν ψάξει ο κ. Κουλούρης δεν θα βρει καμία εις βάρος του συκοφαντική δήλωση

    Επισημαίνει, δε, ότι αντί ο κ. Κουλούρης να αναγνωρίσει δημόσια το λάθος του για τα όσα ανακριβή και συκοφαντικά υποστήριξε εναντίον του, επιλέγει να χάσει δύο και όχι μία δίκες.

    Όπως δήλωσε ο κύριος Κουλούρης ," η αντιπαράθεση έπρεπε να γίνει στο Κοινοβούλιο, ο κύριος Παπαθανασίου όμως επέλεξε τα δικαστήρια", ενώ ανέφερε και τους λόγους που τον οδήγησαν στην κατάθεση της αγωγής.

    [03] Πολιτική

    Οι δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης

    Συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα

    12/10/2006 3:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 5:23:07 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Οι δράσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης για την κατανομή των πόρων ύψους 3,2 δισ ευρώ, που του αναλογούν από το Δ ΚΠΣ, εξετάστηκαν στη συνεργασία που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Όπως δήλωσε ο κ. Σιούφας πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η στήριξη της βιομηχανίας και των ενεργειακών υποδομών, ταυτόχρονα με τις ιδιωτικές επενδύσεις που θα γίνουν στον ηλεκτρισμό, το φυσικό αέριο και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

    Ειδικότερα συζητήθηκαν οι κατανομές των κονδυλίων που αφορούν στην ενέργεια και τη βιομηχανία με στόχο την στήριξη των ενεργειακών υποδομών και τα ενεργειακών δικτύων προς την Ιταλία και προς την ΝΑ Ευρώπη.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις για την κατασκευή του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης.

    Παράλληλα όπως είπε ο κ. Σούφας, θα δοθεί ιδιαίτερη μέριμνα και σε δημοφιλή προγράμματα του υπουργείου, όπως της γυναικείας και της νεανικής επιχειρηματικότητας, προγράμματα που αφορούν στο εμπόριο, τα επαγγέλματα και τις υπηρεσίες.

    Κεντρικό ζητούμενο, ανέφερε ο υπουργός, είναι να υπάρξει ανάπτυξη παντού και ανάπτυξη για όλους.

    [04] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η λαθρομετανάστευση

    12/10/2006 1:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης είναι στο επίκεντρο της διήμερης άτυπης Συνόδου των οκτώ Υπουργών Εξωτερικών των ευρωμεσογειακών χωρών, που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Λαγονήσι υπό την προεδρία της Ελληνίδας ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη. Στη Σύνοδο θα συζητηθεί και η ελληνική πρόταση για τη δημιουργία κοινής ευρωπαϊκής ακτοφυλακής, ενώ αύριο θα υπογραφεί συμφωνία αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ Ελλάδας και Μάλτας.

    [05] Πολιτική

    Περιοδεία Παπανδρέου στη Νίκαια

    Κριτική σε υψηλούς τόνους

    11/10/2006 11:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Οξύτατη επίθεση κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση στην Νίκαια. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για εξαπάτηση των πολιτών και αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων από την κυβέρνηση. "Η κυβέρνηση Καραμανλή τρέμει από την αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τα ψέματα, την υποκρισία, την απαξίωση της Ελλάδας. Είναι κυβέρνηση που δεν έχει τσίπα" τόνισε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας η πορεία που έχει πάρει η χώρα δεν της αξίζει.

    "Η κυβέρνηση κλείνει τον κύκλο της", εκτίμησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας τον Πρωθυπουργό ότι κρύβεται από τα προβλήματα, ότι κρύβει την αλήθεια και ότι "δεν μπορεί να πάει την χώρα μπροστά η ΝΔ γιατί αποδείχθηκε ότι δεν υπηρετεί την Ελλάδα, απλώς εξυπηρετεί τους δικούς της".

    Αναφερόμενος στα προβλήματα της Παιδείας, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η πολιτική της ΝΔ δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της Παιδείας, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος δεν θα γύριζε την πλάτη στους δασκάλους αρνούμενος τον διάλογο.

    "Εμείς θέλουμε ανοιχτά τα σχολειά, αλλά ποιος έχει την ευθύνη που σήμερα είναι κλειστά; Η ΝΔ κάνει την Παιδεία ένα χώρο ανεύθυνου πειραματισμού, αυθαιρεσίας και αδιαλλαξίας" ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Αναφερόμενος στην Οικονομία, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για "ανεύθυνη στάση" του Πρωθυπουργού στον χειρισμό των οικονομικών ζητημάτων της χώρας και μίλησε για "αλχημεία" με την αύξηση του ΑΕΠ που θέτει την χώρα σε κίνδυνο να χάσει τεράστια ποσά από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, αλλά και να πληρώσει αναδρομικά πολλά δισεκατομμύρια ευρώ.

    Παράλληλα κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κρύβει το πρόβλημα της ακρίβειας.

    Ο κ Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα φαινόμενα διαφθοράς, τα οποία τα απέδωσε σε μια αντίληψη και πρακτική που έχει η κυβέρνηση να βλέπει το κράτος ως λάφυρο και τσιφλίκι της και επικρίνοντας τον Πρωθυπουργό ότι "σεμνά και ταπεινά ηθικολόγησε προεκλογικά και συνθηκολόγησε μετεκλογικά με τα μονοπώλια και τα καρτέλ".

    Τέλος αναφερόμενος στα ιδιαίτερα προβλήματα της περιοχής, ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για εγκατάλειψη της Β Πειραιώς και πρόσθεσε ότι απαιτείται ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπλασης.

    [06] Πολιτική

    Για τις δημοτικές εκλογές

    Κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας

    11/10/2006 10:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Με συγκεντρώσεις αλλά και επισκέψεις σε γειτονιές, χώρους δουλειάς, νοσηλευτικά ιδρύματα και σχολεία, συνέχισαν σήμερα τις δραστηριότητές τους οι υποψήφιοι στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Στην Αθήνα οι υποψήφιοι του ΚΚΕ, υπερνομάρχης Γιώργος Μαυρίκος, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο συνεργαζόμενος με το ΔΗΚΚΙ υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολακόπουλος μίλησαν στην κεντρική συγκέντρωση των συνδυασμών τους στο Πεδίο του Άρεως. Στις κεντρικές εκδηλώσεις των συνδυασμών τους μίλησαν στη Θεσσαλονίκη και οι υποψήφιοι δήμαρχοι, Αγάπιος Σαχίνης και Γιώργος καρατζαφέρης.

    Στην Αθήνα

    Το Εθνικό σύστημα Υγείας οδηγείται σε μαρασμό τόνισε η υπερνομάρχης Αθήνας Πειραιά Φώφη Γεννηματά μετά την επίσκεψη της στα νοσοκομεία Παίδων Αγία Σοφία, Τζάννειο, Μεταξά και Αλεξάνδρα.

    Βέβαιος για νίκη της υπερνομαρχίας Δράσης στις εκλογές εμφανίστηκε ο υποψήφιος Αργύρης Ντινόπουλος, παρουσία της Φωτεινής Πιπιλή και του Σπύρου Σπυρίδωνα, στην ομιλία του στο πάρκο της πρώην βάσης του Ναυτικού στα Βριλήσσια.

    Την στήριξη στην κάλπη από τους πολίτες, της Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας και της Συμπαράταξης για την Αθήνα, ζήτησαν απόψε στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση στο Πεδίον του Αρεως ο υποψήφιος υπερνομάρχης Γιώργος Μαυρίκος, ο Σπύρος Χαλβατζής και ο συνεργαζόμενος με το ΔΗΚΚΙ υποψήφιος Νομάρχης Αθήνας Ηλίας Νικολακόπουλος.

    "Βγάλτε κόκκινη κάρτα μπροστά στην κάλπη" τόνισε ο Γιώργος Μαυρίκος, προσθέτοντας ότι, δεν είναι μοιραίο, ούτε αναπόφευκτο, να πνίγεται η Ελλάδα όταν βρέχει, να νεκρώνουν οι εθνικοί δρόμοι όταν χιονίζει, να μην έχουμε ελεύθερη πρόσβαση στις ακτές, να ζούμε στην πιο βρώμικη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    "Όχι στα τέλη, στους φόρους, τα διόδια και τα εισιτήρια για την είσοδο στις ακτές που καταργούν το κοινόχρηστο των χώρων." είπε Ηλίας Νικολακόπουλος.

    Την καταψήφιση του δικομματισμού αλλά και της συμβιβαστικής πολιτικής του Συνασπισμού ζήτησε ο Σπύρος Χαλβατζής, ζητώντας να ενισχυθούν στις εκλογές "οι ανυπότακτες δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ, το ΔΗΚΚΙ, η Κομμουνιστική Ανανέωση, η Παρέμβαση Αριστερών Πολιτών και Οικολογικές Ομάδες".

    Παράλληλα επέκρινε την Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό ότι παρ΄ όλο που προτείνουν την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στα όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της ΚΕΔΚΕ, παίρνουν σε αγαστή συνεργασία μεταξύ τους αντιλαϊκές αποφάσεις για τα ίδια θέματα, ενώ παράλληλα επιβαρύνουν τα λαϊκά εισοδήματα με υψηλά ανταποδοτικά τέλη.

    Με μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων συναντήθηκε ο Γιάννης Πανούσης.

    Την κεντρική του συγκέντρωση στο ξενοδοχείο Ολύμπικ Ρόαγιαλ θα πραγματοποιήσει αύριο στις 8.30 ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος, του συνδυασμού υπέρ Λαού.

    Με συνεργάτες του είχε σύσκεψη ο Νικήτας Κακλαμάνης, εν όψει της ομιλίας που θα κάνει στις 7 το βράδυ της Παρασκευής στην πλατεία Συντάγματος.

    Ο Κώστας Σκανδαλίδης μίλησε σε άτομα με ειδικές ανάγκες στην πλατεία Κλαυθμώνος.

    Με κατοίκους του Μεταξουργείου συναντήθηκε ο Αλέξης Τσίπρας και συζήτησε μαζί τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. .

    Στον Πειραιά

    Στο Δ δημοτικό διαμέρισμα περιόδευσε ο Χρήστος Αγραπίδης, ο οποίος χθες εγκαινίασε το Θεμιστόκλειο Δημοτικό γυμναστήριο.

    Στην περιοχή της Σούδας και του Νέου Φαλήρου, ο Παναγιώτης Φασούλας μίλησε με κατοίκους και καταστηματάρχες.

    Με μαθητές σε σχολικό συγκρότημα που βρίσκεται υπό κατάληψη στη Παλαιά Κοκκινιά, συναντήθηκε η Ελπίδα Παντελάκη, ενώ ο Θοδωρής Δρίτσας μίλησε με εργαζομένους του λιμανιού

    Στη Θεσσαλονίκη

    Το Γ νηπιαγωγείο στην Επανωμή εγκαινίασε ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης

    Την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στις περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, θα ακολουθήσει η Βούλα Πατουλίδου.

    Σε συνέντευξη τύπου ο Γιάννης Ζιώγας αναφέρθηκε στις πλημμύρες. Τα νοσοκομεία του Αγίου Δημητρίου και του Γεννηματά, επισκέφτηκε ο Στρατής Πλωμαρίτης.

    Το Γραφείο Ενημέρωσης Ανέργων επισκέφτηκε ο Β.Παπαγεωργόπουλος. "Περισσότερα από 4.000 άτομα βρήκαν δουλειά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, χάρη στο Γραφείο Ενημέρωσης, του δήμου Θεσσαλονίκης", δήλωσε ο δήμαρχος, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος.

    Βολές κατά του Δημάρχου Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε η Χρύσα Αράπογλου, κατηγορώντας τον για παράνομους διορισμούς στον Δήμο.

    "Κάθε χρόνο διορίζονται εκατοντάδες υπάλληλοι -οι οποίοι πλέον ξεπερνούν τους 7.000- με κριτήρια κυκλώματος. Από τη μια γίνονται οι διορισμοί βολέματος -οι κουμπάροι, οι συγγενείς και οι γόνοι των ιδίων και των συνεργατών τους- και από την άλλη οι διορισμοί ανταλλαγής", τόνισε σε συνέντευξη Τύπου.

    "Είναι φανερό ότι έχει χάσει την ψυχραιμία της και δεν μπορεί να γίνει κανένας διάλογος σε αυτό το επίπεδο. Την αφήνω στην κρίση του λαού της Θεσσαλονίκης" απάντησε ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

    Την κεντρική του ομιλία πραγματοποίησε ο Αγάπιος Σαχίνης, στην οδό Ερμού. Ο κ. Σαχίνης κάλεσε τους ψηφοφόρους να ξεπεράσουν δισταγμούς και ψεύτικα διλήμματα και να στηρίξουν τον συνδυασμό του.

    θες ο Τάσος Κουράκης ζήτησε την στήριξη των κατοίκων της πόλης μιλώντας στο λιμάνι.

    Τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ είδε ο Γιάννης Μπουτάρης

    Την κεντρική του προεκλογική συγκέντρωση στο Βελίδειο, πραγματοποίησε και ο Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ και υποψήφιος δήμαρχος, εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση και τη δημοτική αρχή της Θεσσαλονίκης, προέβλεψε εκλογές σε εννέα μήνες και κάλεσε τον κόσμο να επιβραβεύσει τις επιλογές του ΛΑΟΣ σε δήμους και νομαρχίες.

    [07] Κοινωνία

    Συνέχιση της απεργίας αποφάσισε η ΔΟΕ

    Για πέμπτη εβδομάδα κλειστά

    12/10/2006 5:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 7:37:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συνεχίζεται η αναστάτωση στο χώρο της παιδείας καθώς σήμερα η γενική συνέλευση της ΔΟΕ, αποφάσισε νέα τριήμερη απεργία σε όσα σχολεία θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα και τετραήμερη στα σχολεία που δε θα λειτουργήσουν ως εκλογικά κέντρα, για την επόμενη εβδομάδα . Την Τετάρτη 18 Οκτωβρίου θα πραγματοποιήσουν πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας. Η κυβέρνηση κάλεσε τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσούρτης επανέλαβε ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση επί πλέον παροχές.

    Να επιστρέψουν στα σχολεία

    Την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ζητούν οι δάσκαλοι προκειμένου να εξομαλυνθεί η κρίση στην Παιδεία.

    Αναμένοντας μια αντιπρόταση από πλευράς της κυβέρνησης οι εκπαιδευτικοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους με συνέχιση της απεργίας και πέμπτη εβδομάδα και νέο Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την προσεχή Τετάρτη.

    Ο Υπουργός Οικονομίας, πάντως ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν στην παρούσα φάση επιπλέον παροχές στους δασκάλους και δεσμεύτηκε ότι θα αυξηθούν οι πόροι για την Παιδεία όταν ξεπεραστεί το βασικό δημοσιονομικό πρόβλημα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος κάλεσε και πάλι τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, επισημαίνοντας πως οι δυνατότητες του προϋπολογισμού έχουν εξαντληθεί.

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιούργησε το πρόβλημα και τώρα ζητά από τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία.

    Η κυβέρνηση θέλει να έχει δίπλα της και όχι απέναντι τους δασκάλους ,τόνισε από τις Σέρρες, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης

    Προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την κατάσταση στην Παιδεία, ζήτησε ο Συνασπισμός .

    Η κυβέρνηση επισημαίνει πάντως ότι μέσα σε δύο χρόνια αύξησε τα κονδύλια για την Παιδεία κατά 1 δις 411 εκατομμύρια ευρώ ενώ περίπου το ίδιο ποσό (δηλαδή 1 δις 635 εκατομμύρια) είχε δοθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση σε σύνολο έξι ετών, από το 1999 έως το 2004.

    Όσον αφορά τις κινητοποιήσεις των μαθητών, σύμφωνα με την ΟΛΜΕ 700 σχολεία σ΄όλη την χώρα τελούν υπό κατάληψη με διαφορετικά αιτήματα ανά περιοχή.

    Η άποψη της κυβέρνησης είναι ότι οι καταλήψεις οργανώνονται από μειοψηφία μαθητών που εμποδίζει τους υπόλοιπους να προσέλθουν στις σχολικές αίθουσες.

    Η όξυνση των πνευμάτων στο μέτωπο της Παιδείας καταγράφεται και έξω από σχολεία που τελούν υπό κατάληψη.

    Χθες βράδυ εικοσιτετράχρονος μαθητής νυχτερινού λυκείου, τραυματίστηκε σε συμπλοκή με εξωσχολικούς αλβανικής καταγωγής σε υπό κατάληψη Εσπερινό Λύκειο του Νέου Κόσμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

    [08] Κοινωνία

    Αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες

    Υποχωρεί η κακοκαιρία

    12/10/2006 8:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 7:08:16 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Υποχωρεί σταδιακά το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από την Κυριακή τη χώρα. Χθες σημειώθηκαν ισχυρές καταιγίδες στα Χανιά, όπου πλημμύρισαν υπόγεια και δημιουργήθηκαν προβλήματα στις συγκοινωνίες και την ηλεκτροδότηση. Οι αγρότες τα προϊόντα των οποίων καταστράφηκαν ή υποβαθμίστηκαν ποιοτικά θα αποζημιωθούν μέσω ΕΛΓΑ, ανακοίνωσε από τη Θεσσαλονίκη ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος, ενώ τις πληγείσες περιοχές επισκέφθηκαν τόσο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου όσο και η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Προβλήματα στα Χανιά

    Ισχυρές καταιγίδες έπληξαν την Τετάρτη τα Χανιά, όπου το αεροδρόμιο παρέμεινε κλειστό έως τις πρώτες πρωινές ώρες, ενώ σοβαρά προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής.

    Η Πυροσβεστική απεγκλώβισε από το αυτοκίνητό τους τρεις τουρίστες, στο 18ο χλμ. της εθνικής οδού Μάλεμε - Χανίων, ενώ δέχθηκε 61 κλήσεις για άντληση υδάτων, κυρίως στην περιοχή του Ακρωτηρίου και στο βόρειο άξονα του Νομού, από την Αγία Μαρίνα ως το Κολυμπάρι. Εξάλλου, η Τροχαία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία των οχημάτων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο για λίγες ώρες.

    Κανονικά διεξάγεται πλέον η κυκλοφορία στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας, η οποία είχε κλείσει από κατολισθήσεις στην περιοχή του Αγίου Κωνσταντίνου.

    Οι πληγέντες από την κακοκαιρία αγρότες θα αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ για τη φυτική παραγωγή και το ζωικό τους κεφάλαιο, ενώ για το φυτικό και πάγιο κεφάλαιό τους θα ενισχυθούν μέσω του Πολιτικού Σχεδιασμού Εκτάκτου Ανάγκης, γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος.

    Παπανδρέου και Παπαρήγα στη Θεσσαλονίκη

    Ευθύνες για την απουσία αντιπλημμυρικής θωράκισης, καταλόγισε στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και στον νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη για τις πλημμύρες που έπληξαν περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Α. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέφθηκε τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές στα Βρασνά και στο Σταυρό.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους πλημμυροπαθείς και ζήτησε να υπάρξουν άμεσα αποζημιώσεις και να δοθούν ακόμα και προκαταβολές για να περάσουν το χειμώνα όσοι έχουν πληγεί.

    Συνοδευόμενος από την υποψήφια με το ΠΑΣΟΚ, νομάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του κόμματος, επισκέφτηκε το τμήμα της Εγνατίας Οδού, όπου έχει καταρρεύσει το οδόστρωμα, τα Βρασνά και τον Άνω και Κάτω Σταυρό όπου ενημερώθηκε από τους πληγέντες για τις δύσκολες ώρες που πέρασαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα.

    Επισκέφθηκε, επίσης, το δημαρχείο Σταυρού όπου είχε συνάντηση με δημάρχους και εκπροσώπους φορέων της περιοχής.

    Απατώντας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    "Τη Δευτέρα που μας πέρασε, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε συγκεκριμένα μέτρα για την άμεση αποζημίωση και την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες. Τρεις μέρες μετά, ο κ. Παπανδρέου σε μια συνήθη πλέον επίδειξη μικροκομματισμού «σπεύδει» να ζητήσει τη λήψη των μέτρων που όχι μόνον έχουν ήδη ανακοινωθεί αλλά και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται (έχουν ήδη καταβληθεί τα ποσά της έκτακτης βοήθειας στους πληγέντες Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α και Β βαθμού).

    Δυστυχώς για τον ίδιο και την παράταξή του, ο κ. Παπανδρέου διαρκώς υπενθυμίζει στους πολίτες τη μεγάλη ποιοτική διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στη νέα διακυβέρνηση και τη νοοτροπία ΠΑΣΟΚ: Τη διαφορά ανάμεσα στην υπευθυνότητα των έργων και την ανευθυνότητα των μεγάλων και κενών λόγων".

    Τις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης, επισκέφθηκε το πρωί και η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα περιόδευσε στο Μελισσουργό, την Ολυμπιάδα, τον Σταυρό και το Μόδι, μίλησε με πλημμυροπαθείς και επεσήμανε ότι οι αποζημιώσεις "πρέπει να καταβληθούν άμεσα" και να διατεθούν κονδύλια "όχι μόνο για τις οικοσκευές αλλά και για την αποκατάσταση, σε σύντομο χρονικό διάστημα, όλων των έργων υποδομής".

    Παράλληλα, επέκρινε το νομάρχη Θεσσαλονίκης, υποστηρίζοντας ότι "εάν διεκδικούσε, θα γνώριζε ποιανού αρμοδιότητα είναι τι, και όλο αυτό το πλέγμα της γραφειοκρατίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατολισθήσεις από την βροχή

    [09] Κοινωνία

    Για την προσεχή Κυριακή

    Έκτακτα δρομολόγια

    12/10/2006 3:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 5:40:50 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με έκτακτα δρομολόγια και εκπτώσεις θα διευκολυνθούν οι ετεροδημότες προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα την προσεχή Κυριακή. Πληρότητα 100% εμφανίζουν τα δρομολόγια του ΟΣΕ, τα οποία ενισχύονται κατά 20% με επιπλέον βαγόνια. Παράλληλα, από τις 13 έως τις 17 Οκτωβρίου και από τις 20 έως τις 24 Οκτωβρίου θα ισχύσει έκπτωση 30% στις τιμές των εισιτηρίων των τρένων για τους δικαστικούς αντιπροσώπους, τους εφόρους αλλά και τους ψηφοφόρους. Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η κίνηση στα ΚΤΕΛ του Κηφισού, τα οποία αναμένεται να εξυπηρετήσουν χιλιάδες επιβάτες τις επόμενες ημέρες. 1140 προγραμματισμένα δρομολόγια και 400 έκτακτα θα πραγματοποιηθούν από την Πέμπτη και μέχρι την Κυριακή των εκλογών από τα ΚΤΕΛ του Κηφισού. Ειδικότερα για την Παρασκευή και το Σάββατο θα υπάρχει αναχώρηση λεωφορείων κάθε 3 λεπτά, προκειμένου να εξυπηρετηθούν όλοι οι επιβάτες. Σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους, τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους εφόρους, από την Πέμπτη και μέχρι την Τετάρτη θα ισχύει έκπτωση στις τιμές των εισιτηρίων κατά 25%. Αυξημένη θα είναι η κίνηση και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, καθώς πολλοί είναι οι ετεροδημότες που θα προτιμήσουν να ταξιδέψουν τον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος με αεροπλάνο. Με 1.888 προγραμματισμένες πτήσεις και 70 έκτακτες, από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος προς διάφορες περιοχές της χώρας, θα εξυπηρετηθούν χιλιάδες ετεροδημότες από αύριο και μέχρι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου. Παρόμοια θα είναι η εικόνα και στα μεγάλα λιμάνια της χώρας, καθώς οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται με προγραμματισμένα και έκτακτα δρομολόγια. Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των Αθηναίων, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ διευκρινίζεται ότι καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκλογικής περιόδου θα υπάρχουν αποκλίσεις στην συχνότητα των προγραμματισμένων δρομολογίων των μέσων μαζικής μεταφοράς, καθώς θα είναι αρκετοί οι οδηγοί που θα μεταβούν στον τόπο άσκησης των εκλογικών τους δικαιωμάτων για να ψηφίσουν. Για περισσότερες πληροφορίες το επιβατικό κοινό θα μπορεί να επικοινωνεί με το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ.

    [10] Κοινωνία

    Σύμφωνα με έρευνα της Ε.Σ.Υ.Ε

    Υψηλά ποσοστά

    12/10/2006 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 3:02:34 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: http://www.statistics.gr/

    Σε 28,9% εκτιμώνται οι δαπάνες για εφημερίδες, βιβλία και είδη χαρτοπωλείου, επί των συνολικών δαπανών αναψυχής των ελληνικών νοικοκυριών, αναφέρει έρευνα της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος. Σύμφωνα με την Διεύθυνση Στατιστικών Πληθυσμού και Αγοράς Εργασίας της Γενικής Γραμματείας της ΕΣΥΕ εκτός των δαπανών για εφημερίδες κλπ, οι δαπάνες για υπηρεσίες αναψυχής και πολιτισμού (εισιτήρια αθλητικών αγώνων, κινηματογράφους, θέατρο, μουσεία, γυμναστήρια, ωδεία και τυχερά παιχνίδια) εκτιμούνται σε 27,9% επί των συνολικών δαπανών αναψυχής, ενώ σε 21,3% ανέρχονται οι δαπάνες για άλλα είδη αναψυχής και εξοπλισμό, όπως είναι η αγορά κατοικίδιων ζώων, ο εξοπλισμός για αθλητισμό, κατασκήνωση, φυτά και άνθη κλπ. Επίσης, υψηλό ποσοστό επί των συνολικών δαπανών αναψυχής διατίθεται για δαπάνες συσκευών λήψης ήχου και εικόνας και εξοπλισμό επεξεργασίας δεδομένων, εξαρτήματα και επισκευές κλπ. Το ποσοστό στη περίπτωση αυτή φθάνει το 15,4%. Η έρευνα της ΕΣΥΕ διενεργήθηκε σε δείγμα 6.555 ιδιωτικών νοικοκυριών και σε 17.386 μέλη αυτών, σε ολόκληρη τη χώρα από τη δειγματοληπτική έρευνα Οικογενειακών Προυπολογισμών Φεβρουάριος 2004 - Ιανουάριος 2005. Δείτε την έρευνα αναλυτικά.

    [11] Κοινωνία

    Μ' ένα νεκρό και δύο τραυματίες

    Αιματηρή συμπλοκή στη Θεσσαλονίκη

    12/10/2006 11:41:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αιματηρή συμπλοκή, μ' ένα νεκρό και δύο τραυματίες, από τους οποίους ο ένας σοβαρά, σημειώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή Σφαγείων στη Θεσσαλονίκη στη διάρκεια λογομαχίας μεταξύ νεαρών, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους. Όπως ανακοινώθηκε από την Αστυνομία στις 2.45΄τα ξημερώματα τρία άτομα, ηλικίας 30, 25 και 23 ετών, που επέβαιναν σε ΙΧ επιβατικό αυτοκίνητο, άρχισαν να λογομαχούν με άλλους δύο νεαρούς, ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών που βάδιζαν στο πεζοδρόμιο. Σε κάποια στιγμή ένας από τους πεζούς έβγαλε ένα μαχαίρι και χτύπησε στο σημείο της καρδιάς τον 30χρονο, που έπεσε νεκρός. Στη συμπλοκή που ακολούθησε ο δράστης τραυμάτισε σοβαρά με το μαχαίρι τον 25χρονο, και ελαφρά τον τρίτο επιβάτη στο αυτοκίνητο και στη συνέχεια εξαφανίστηκε από την περιοχή με το συνεργό του. Οι δύο τραυματίες διακομίστηκαν και νοσηλεύονται στο νοσοκομείο "ΑΧΕΠΑ", ενώ η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη των δύο δραστών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καβγάς μεταξύ των νεαρών ξεκίνησε όταν ο οδηγός και οι επιβάτες του αυτοκινήτου σχολίασαν τους δράστες την ώρα που έβγαιναν από οίκο ανοχής.

    [12] Κοινωνία

    Προς 5η εβδομάδα απεργίας

    Αποφασίζουν οι εκπαιδευτικοί

    12/10/2006 7:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 6:24:50 μμ)

    Πηγή: NET - NET 105.8

    Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις των εκπαιδευτικών σχετικά με τη συνέχιση ή όχι της απεργίας τους, στις 17, 18 και 19 Οκτωβρίου, όπως εισηγήθηκαν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ. Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη βρίσκονται δεκάδες γυμνάσια και λύκεια. Οι κινητοποιήσεις φθίνουν, εκτίμησε πάντως η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει, και άφησε αιχμές για συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις που υποκινούν τις καταλήψεις. Απο την πλευρά του, ο Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για υποκίνηση των κοινωνικών αναταραχών. Η κυβέρνηση πρέπει να αναζητήσει τους υποκινητές στον εαυτό της και στις πολιτικές της, σχολίασε το ΠΑΣΟΚ. Προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών, για τα θέματα της Παιδείας ζητά ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, με επιστολή που απέστειλε προς την πρόεδρο της Βουλής. Στο μεταξύ, 25χρονος Έλληνας μαθητής εσπερινού λυκείου, τραυματίστηκε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από συμπλοκή με εξωσχολικούς Αλβανούς, έξω από το υπό κατάληψη Εσπερινό Λύκειο του Νέου Κόσμου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλαλητήρια για την Παιδεία

    [13] Κόσμος

    Για το νόμο περί γενοκτονίας των Αρμενίων

    Τουρκία μαινόμενη

    12/10/2006 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 7:44:05 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: AΠΕ-Reuters-Associated

    Την έντονη αντίδραση της Τουρκίας προκάλεσε η ψήφιση από την Κάτω Βουλή της Γαλλίας, νομοσχεδίου που ποινικοποιεί τους αρνητές της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Οθωμανούς Τούρκους, το 1915. Το υπουργείο Εξωτερικών, της Τουρκίας σε αυστηρή ανακοίνωσή του, θεωρεί την απόφαση βαρύ και σκληρό πλήγμα στις σχέσεις των δυο χωρών και την θεωρεί αποτέλεσμα της ανεύθυνης στάσης μερίδας Γάλλων πολιτικών που δεν μπόρεσαν να δουν τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθούν". Η γαλλική κυβέρνηση ωστόσο ανακοίνωσε σήμερα ότι δεν θα υποστηρίξει την συγκεκριμένη πρόταση νόμου. Την λύπη της, για την ψήφιση της πρότασης εξέφρασε η Ε.Ε, ενώ το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, σε σχόλιο του, αφού υπενθύμισε ότι η Ελληνική Βουλή έχει υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα από το 1996 επισήμανε πως "στο σύγχρονο κόσμο το παρελθόν δε θα πρέπει να αποτελεί τροχοπέδη για το μέλλον".

    Σκληρές αντιδράσεις

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, αναφερόμενος στην υπερψήφιση του νομοσχεδίου χαρακτήρισε την υπόθεση "εθνική", η οποία έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις σε επίσημο και λαϊκό επίπεδο.

    Ο Γκιουλ, απέφυγε να απαντήσει για το ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας, όσον αφορά το συγκεκριμένο γεγονός, ενώ εξέφρασε την ελπίδα, "η Γαλλία να βγει από το αδιέξοδο αυτό".

    Απαράδεκτη χαρακτήρισε την απόφαση ο πρόεδρος της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης Μπουλέντ Αρίντς ο οποίος επισήμανε ότι "πρόκειται για εχθρική κίνηση εναντίον του τουρκικού έθνους".

    Ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Αλί Μπαμπατσάν, από την πλευρά του δεν απέκλεισε μάλιστα το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες για τις γαλλικές επιχειρήσεις μετά την ψήφο των Γάλλων βουλευτών, αποκλείοντας όμως κάθε ενδεχόμενο να επιβληθεί μποϊκοτάζ σε γαλλικά προϊόντα.

    Την λύπη της για την ψήφιση της πρότασης εξέφρασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτιμώντας πως το συγκεκριμένο γεγονός "θα εμποδίσει το διάλογο για τη συμφιλίωση" ανάμεσα στην Τουρκία και την Αρμενία.

    Ωστόσο όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Επιτροπής της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης για την εναρμόνιση της Τουρκίας με την ΕΕ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιασάρ Γιακίς, τα μέτρα που θα ληφθούν εναντίον της υπερψήφισης του νομοσχεδίου "δεν θα πρέπει να βλάψουν την Τουρκία".

    Ο Γιακίς επεσήμανε ότι "υπάρχει ακόμη χρόνος" και με κριτικό ύφος προς την κυβέρνηση, τόνισε ότι "αν η κυβέρνηση κινηθεί πιο έγκαιρα αυτή τη φορά, ενόψει της συζήτησης του νομοσχεδίου στη γαλλική Γερουσία, αν καταφέρει να οργανωθεί με τρόπο που να επηρεάσει τους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές, έχουμε πιθανότητες να είμαστε περισσότερο πετυχημένοι".

    Με ανακοίνωση του ο Σύνδεσμος Τούρκων Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD) αφού καταδικάζει την ψήφιση της πρότασης απάντηση υπογραμμίζει ότι: "Η καλύτερη απάντηση που μπορεί να δοθεί στη Γαλλία είναι να συνεχίσουμε την πορεία μας στο δρόμο προς την πλήρη ένταξη στην ΕΕ, επιταχύνοντας τις πολιτικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων ιδιαίτερα αυτών που αφορούν την ελευθερία έκφρασης".

    Την απόφαση της Γαλλίας καταδίκασε και το Αζερμπαϊτζάν, παραδοσιακός σύμμαχος της Τουρκίας, εκτιμώντας ότι η Γαλλία "παρασύρθηκε από την επιρροή αρμενικών κύκλων".

    Το Αζερμπαϊτζάν, πρώην σοβιετική δημοκρατία του Καυκάσου, έχει έντονες διαφωνίες με την Αρμενία όσον αφορά τον αμφιλεγόμενο θύλακο του Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει προσαρτηθεί από το Αζερμπαϊτζάν με σκληρές αιματηρές μάχες τη δεκαετία του 1990, και όπου η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι Αρμένιοι.

    Η πρόταση νόμου, που πρέπει να επικυρωθεί και από την Άνω Βουλή -Γερουσία- για να αποτελέσει νόμο του κράτους, προβλέπει ότι όποιος αρνείται την πραγματικότητα της αρμενικής γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη γαλλική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων

    [14] Κόσμος

    Εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια

    12/10/2006 9:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 9:52:10 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - Γαλλικό Πρακτορείο

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση των συνεργείων διάσωσης για να απεγκλωβιστούν επιβάτες οι οποίοι βρίσκονται παγιδευμένοι στα συντρίμμια των δύο τρένων, που συγκρούστηκαν το μεσημέρι της Τετάρτης, στην περιοχή Μόζελ, στα σύνορα της Γαλλίας με το Λουξεμβούργο. Η μετωπική σύγκρουση της επιβατικής αμαξοστοιχίας, που είχε αναχωρήσει από το Λουξεμβούργο, με την εμπορική, που κατευθυνόταν προς αυτό, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα. Οι αρχές αποδίδουν το τραγικό δυστύχημα σε ανθρώπινο λάθος, καθώς τα δύο τρένα βρέθηκαν στο ίδιο τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής, όπου γίνονταν εργασίες επισκευής.

    "Ο προσωρινός απολογισμός δεν έχει αλλάξει, μέχρι τώρα ανασύραμε πέντε νεκρούς από τα συντρίμμια, αλλά υπάρχουν φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, καθώς συνεχίζεται η επιχείρηση απεγκλωβισμού", δήλωσε εκπρόσωπος των αρχών.

    Στην επιχείρηση μετέχουν 150 πυροσβέστες από τη Γαλλία και το Λουξεμβούργο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σιδηροδρομική τραγωδία

    Σχετικά Links:

    Le Monde: Le bilan de l'accident ferroviaire dans le nord de la Moselle encore incertain

    BBC: Le Monde: Rescuers comb France crash site

    [15] Κόσμος

    Από την 11η Σεπτεμβρίου

    Ξύπνησαν μνήμες

    12/10/2006 7:43:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - CNN - BBC - ΝΕΤ

    Τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 20 τραυματίστηκαν όταν μικρό αεροσκάφος συνετρίβη στο πολυώροφο κτήριο "Μπέλαιρ", στο κέντρο του Μανχάταν. Το δυστύχημα, που σημειώθηκε την Τετάρτη στις 14.45 (τοπική ώρα), προκάλεσε ανησυχία σε εκατομμύρια Νεοϋορκέζους, καθώς ξύπνησε μνήμες από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001. Τόσο το FBI όσο και ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσαν σχεδόν αμέσως ότι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για δυστύχημα και όχι για τρομοκρατικό χτύπημα. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα ακριβή αίτια της συντριβής του αεροσκάφους. Νεκροί φέρονται να είναι ο ιδιοκτήτης και πιλότος του τετραθέσιου Cirrus SR 20, ο 34χρονος Κόρι Λιντλ, παίκτης της ομάδας μπέιζμπολ "Γιάνκις", και ο εκπαιδευτής του.

    Απότομοι ελιγμοί

    Αμέσως μόλις έγινε γνωστό το συμβάν, οι μετοχές άρχισαν μια ελεύθερη πτώση στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

    Πολίτες στο Άπερ Ιστ Σάιντ, όπου έπεσε το αεροσκάφος, άρχισαν να φωνάζουν και να τρέχουν: "Ο δρόμος γέμισε με μαύρο καπνό, από το έδαφος ως τον ουρανό, κάτι που φυσικά μου θύμισε όσα είχαν συμβεί πριν πέντε χρόνια. Η κορυφή του κτηρίου άρχισε να καίγεται, επικρατούσε χάος στο δρόμο", είπε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

    Οι κάτοικοι του κτηρίου, όπου το διαμέρισμα πωλείται έναντι 4,8 εκατ. δολαρίων, το εκκένωσαν χρησιμοποιώντας τους ανελκυστήρες. Στο κτήριο του ΟΗΕ, το οποίο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση, διπλωμάτες και εργαζόμενοι στα Ηνωμένα Έθνη καλούσαν τα μέλη του προσωπικού και τους επισκέπτες να μην πανικοβληθούν.

    Λίγη ώρα αργότερα, και αφού αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον και τη Νέα Υόρκη διαβεβαίωσαν ότι δεν επρόκειτο για τρομοκρατική επίθεση, οι μετοχές επέστρεψαν σε κανονικές τιμές.

    Δεν είναι σαφές το πώς συνέβη το δυστύχημα. Ένας πιλότος που είδε το δυστύχημα από το έδαφος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ότι παρακολούθησε τον πιλότο να κάνει πολύ απότομους ελιγμούς πολύ κοντά στο έδαφος και πρόσθεσε πως έμοιαζε να είναι απελπισμένος σε μια προσπάθεια να επιστρέψει στο κοντινότερο αεροδρόμιο.

    Το αεροσκάφος συνετρίβη μεταξύ του 39ου και 40ου ορόφου του κτηρίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Yankees pitcher killed in crash of small plane in Manhattan

    BBC: Aircraft hits New York building

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντριβή αεροσκάφους στο Μανχάταν

    [16] Κόσμος

    Το τελευταίο άρθρο της Πολιτκόφσκαγια

    12/10/2006 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αποσπάσματα από το τελευταίο άρθρο της δολοφονημένης δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια, όπου κατηγορεί τις φιλορωσικές τσετσενικές στρατιωτικές δυνάμεις για βασανισμούς πολιτών και υπόπτων ανταρτών δημοσιεύει στο σημερινό της φύλλο η ρωσική εφημερίδα Νόβαγια Γκαζέτα. Η εφημερίδα δημοσιεύει με βάση σημειώσεις της δημοσιογράφου μια ολόκληρη σελίδα με θέμα "την αντιτρομοκρατική πολιτική και τα βασανιστήρια στο βόρειο Καύκασο". Το άρθρο με τίτλο "Θα σε ονομάσουμε τρομοκράτη" δεν είναι πλήρες και βασίζεται στην επιστολή Τσετσένου κρατούμενου που δηλώνει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας του απέσπασαν μέσω βασανιστηρίων επί μακρόν την ομολογία ότι είναι τρομοκράτης. Η εφημερίδα δημοσιεύει επίσης τέσσερις θολές φωτογραφίες, στιγμιότυπα από βιντεοταινία, που δείχνουν έναν άνδρα, ο οποίος συνελήφθη από τις φιλορωσικές τσετσενικές δυνάμεις ασφαλείας και στη συνέχεια σκοτώθηκε. "Έχει ακόμη τις αισθήσεις του. Τίποτε δεν τον σκοτώνει", ακούγεται να λέει ένας άνδρας, σύμφωνα με την εφημερίδα. Δύο ημέρες πριν από τη δολοφονία της η Άννα Πολιτκόφσκαγια είχε αναγγείλει ότι ετοιμάζει ένα καινούργιο άρθρο για τις βιαιότητες των "καντιρόβτσι" των ενόπλων ομάδων του καθεστώτος του Ραμζάν Καντίροφ κατά πολιτών και υπόπτων για συμμετοχή σε ανταρτικές ομάδες.

    Μετά τη δολοφονία της η εφημερίδα της, η Νόβαγια Γκαζέτα, έγραψε ότι πρόκειται για εκδίκηση του Καντίροφ, για τον οποίο έχει μιλήσει και γράψει, ή για εκδίκηση όσων ήθελαν οι υποψίες να στραφούν στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού της Τσετσενίας.

    Ο Ραμζάν Καντίροφ δήλωσε χθες ότι δεν έδωσε εντολή για τη δολοφονία της δημοσιογράφου και ότι "δεν τον ενοχλούσε". Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν απέκλεισε οποιαδήποτε ανάμειξη του πρωθυπουργού της Τσετσενίας στη δολοφονία.

    [17] Κόσμος

    Λύθηκε το μυστήριο των θανάτων στον Παναμά

    Νοθευμένα φάρμακα σκότωσαν τους 21

    12/10/2006 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε σκόπιμα νοθευμένα με τοξικά χημικά φάρμακα, συγκεκριμένα αντιβηχικό και αντιαλλεργικό σιρόπι, οφείλονται οι 21 θάνατοι από τη "μυστηριώδη ασθένεια" στον Παναμά, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών Υγείας. Ο υπουργός Υγείας Καμίλο Αλέινε δήλωσε ότι πολλά αντιβηχικά σιρόπια χωρίς ζάχαρη, ορισμένα από τα οποία περιείχαν και αντιισταμίνη, βρέθηκαν νοθευμένα με διαιθυλινική γλυκόλη, μια αλκοόλη που χρησιμοποιείται ως ψυκτικό στα υγρά των φρένων και στα υδραυλικά συστήματα. Ο Υπουργός απέκλεισε το ανθρώπινο λάθος τονίζοντας ότι τα φάρμακα που παράγονται στη χώρα έχουν νοθευτεί σκοπίμως. Η Κυβέρνηση έδωσε εντολή να αποσυρθούν όλα τα μολυσμένα σκευάσματα από τις κλινικές και τα νοσοκομεία. Ο Αλέινε πρόσθεσε ότι η αλκοόλη ανακαλύφθηκε με τη βοήθεια των Αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Λοιμώξεων και την Αμερικανική Ένωση Τροφίμων και Φαρμάκων. Ο Υπουργός είπε ακόμα ότι το χημικό στοιχείο που εντοπίσθηκε και δεν προορίζεται σε καμιά περίπτωση για κατανάλωση από τον άνθρωπο, προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με αυτά που παρουσίασαν και τα 21 θύματα όπως η οξεία νεφρική ανεπάρκεια που οδηγεί στον θάνατο. "Πρόκειται για ένα στοιχείο το οποίο σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να περιέχεται σε προϊόντα και φάρμακα. Είναι απόλυτα τοξικό και δεν πρέπει να ανιχνεύεται σε κανένα διάλυμα ή σε προπαρασκευαστική εργαστηριακή διαδικασία και φυσικά σε φαρμακευτικά σκευάσματα", τόνισε ο Αλέινε.

    [18] Κόσμος

    Πιέζουν για κυρώσεις οι ΗΠΑ

    12/10/2006 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έντονες πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας να ψηφίσει μέσα σε ένα 24ωρο επί του σχεδίου ψηφίσματος για τη Βόρεια Κορέα, ασκούν οι ΗΠΑ παρά την αντίθεση που έχει εκδηλώσει η Κίνα σε ορισμένες από τις προτεινόμενες κυρώσεις. Το νέο αμερικανικό σχέδιο απόφασης το οποίο έχει περιέλθει στην κατοχή του πρακτορείου Ρόιτερ, αναμένεται να δοθεί επίσημα σήμερα στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον Αμερικανό πρεσβευτή Τζον Μπόλτον, δίνοντας περιθώριο μικρότερο των 24 ωρών για διαβουλεύσεις. Το Πεκίνο καταδίκασε την ανακοινωθείσα από τη Βόρεια Κορέα πυρηνική δοκιμή και έχει συμφωνήσει με ορισμένες από τις προτεινόμενες κυρώσεις ,αλλά το αμερικανικό σχέδιο δεν φαίνεται να βρίσκει εντελώς σύμφωνη την Κίνα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση στη λήψη απόφασης. "Αναγνωρίζουμε ότι (οι Αμερικανοί) έχουν καταβάλει κάποιες προσπάθειες, αλλά κατά την άποψή μας πρέπει να τους ζητήσουμε να προσπαθήσουν κι άλλο", δήλωσε ο πρεσβευτής της Κίνας στον ΟΗΕ. Το αμερικανικό σχέδιο προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων και ειδών πολυτελείας προς τη Βόρεια Κορέα, όπως επίσης και το "πάγωμα" κεφαλαίων και καταθέσεων στο εξωτερικό προσώπων ή επιχειρήσεων που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ.

    Η Κίνα διαφωνεί κυρίως με άρθρα του σχεδίου που δίνουν το πράσινο φως για ελέγχους σε πλοία και αεροσκάφη που κινούνται από και προς τη Βόρεια Κορέα. Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι με τους ελέγχους θα σταματήσει το εμπόριο επικινδύνων υλικών, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το καθεστώς της Πιονγιάνγκ προμηθεύει πυραυλικά συστήματα σε εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες χώρες ή οργανώσεις. Άλλη μία διαφωνία της Κίνας αφορά την εφαρμογή της απόφασης, καθώς η Ουάσινγκτον μαζί με τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιαπωνία θέλουν να υπάρχει αναφορά στο άρθρο 7 του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ που προβλέπει προσφυγή στη βία, αν χρειαστεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    [19] Κόσμος

    Με τουλάχιστον δύο νεκρούς και 16 τραυματίες

    Δύο επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    12/10/2006 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο βομβιστές αυτοκτονίας, εκ των οποίων ο ένας είχε στόχο ξένους και ο δεύτερος Αφγανούς στρατιώτες, ανατινάχθηκαν την Πέμπτη στην επαρχία Χοστ, τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες και δύο στρατιώτες, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους και αυτόπτες μάρτυρες. Ο Αφγανικός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός Ariana επικαλούμενος ανταποκριτή του ο οποίος βρισκόταν στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι δύο επιθέσεις μετέδωσε ότι τουλάχιστον 16 άνθρωποι τραυματίσθηκαν, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το γραφείο του επαρχιακού κυβερνήτη στην Χοστ και η δεύτερη σε δρόμο νοτίως της πόλης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

    [20] Κόσμος

    Στη γαλλική Βουλή η γενοκτονία των Αρμενίων

    12/10/2006 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/10/2006 4:56:19 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υπερψηφίστηκε το μεσημέρι από τη γαλλική Κάτω Βουλή το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Σοσιαλιστικό Κόμμα για την ποινικοποίηση της άρνησης της γενοκτονίας των Αρμενίων, με θύματα 1,5 εκατομμύρια ανθρώπους, θέμα που προκάλεσε έντονη αντιπαράθεση με την Τουρκία. Η πρόταση νόμου, που πρέπει να επικυρωθεί και από την Άνω Βουλή -Γερουσία- για να αποτελέσει νόμο του κράτους, και η οποία δίχασε δίχασε τη γαλλική δεξιά πλειοψηφία, προβλέπει ότι όποιος αρνείται την πραγματικότητα της αρμενικής γενοκτονίας κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου θα τιμωρείται με φυλάκιση ενός έτους και πρόστιμο 45.000 ευρώ. Αναμένονται οι τουρκικές αντιδράσεις. Ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ είχε καλέσει χθες για τελευταία φορά τη Γαλλία να μην υιοθετήσει την πρόταση αυτή. "Ελπίζω ότι η Γαλλία, πατρίδα της ελευθερίας, όπου κάθε ένας μπορεί να εκφράσει τις απόψεις του, δεν θα γίνει η χώρα όπου οι άνθρωποι θα φυλακίζονται διότι εξέφρασαν απόψεις ή δημοσίευσαν κείμενα", είχε δηλώσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. Η Άγκυρα είχε προειδοποιήσει ότι η υιοθέτηση του νομοσχεδίου θα κατάφερνε σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με τη Γαλλία και οι γαλλικές εταιρείες θα αποκλεισθούν από τις τουρκικές αγορές.

    Επίθεση στη Γαλλία από τον τουρκικό Τύπο

    Κατά της Γαλλίας ξιφουλκεί σήμερα ο τουρκικός Τύπος ενόψει της προγραμματισμένης για το απόγευμα ψηφοφορίας στη γαλλική Βουλή για την ποινικοποίηση της άρνησης της Γενοκτονίας των Αρμενίων. "Ελευθερία, ισότητα, ηλιθιότητα" είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος, στα γαλλικά μάλιστα, της Χουριέτ, που παραφράζει το σύνθημα της Γαλλικής Επανάστασης. Η τουρκική εφημερίδα κατηγορεί τη γαλλική Βουλή ότι συζητά έναν "ηλίθιο νόμο που δυναμιτίζει τα ίδια τα θεμέλια της ελευθερίας". Σύμφωνα με την Τζουμχουριέτ, η γαλλική Βουλή "το λίκνο της ελευθερίας της σκέψης", προχωρά σε μια "ψήφο της ντροπής", απλά και μόνο για "προεκλογικούς σκοπούς".

    "Θανάσιμη ημέρα για τη Γαλλία" είναι ο τίτλος της Ραντικάλ, που υποστηρίζει ότι αν εγκριθεί το νομοσχέδιο οι γαλλοτουρκικές σχέσεις θα περιοριστούν στο ελάχιστο. Στο άρθρο της τουρκικής εφημερίδας διατυπώνεται η άποψη ότι με το προτεινόμενο νομοσχέδιο επιχειρείται να πληγεί η υποψηφιότητα της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. "Η Τουρκία και το τουρκικό έθνος θα αμαυρωθούν στα μάτια της διεθνούς κοινότητας με την ταπεινωτική κατηγορία της γενοκτονίας", υποστηρίζει η Ραντικάλ, προσθέτοντας ότι η απόφαση της γαλλικής Βουλής θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους αντιπάλους της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας.

    Η Μιλλιέτ προειδοποιεί πάντως ότι η Τουρκία θα συνεχίσει το δρόμο των φιλο-ευρωπαικών μεταρρυθμίσεων, παρά τα όποια εμπόδια μπορεί να συναντήσει. "Η Τουρκία δεν πρέπει να γυρίσει την πλάτη της στην Ε.Ε., γιατί θα βυθιστεί στην αστάθεια", σημειώνει η Μιλλιέτ.

    [21] Κόσμος

    Στην πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

    12/10/2006 9:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ιδιαίτερα προσεκτικός εμφανίστηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος σχετικά με τον χειρισμό των πυρηνικών φιλοδοξιών της Βόρειας Κορέας. Ο Τζορτζ Μπους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να στείλει σαφές μήνυμα στην Πιονγιάνγκ ότι ο αντίκτυπος από τις κινήσεις της θα είναι σοβαρός. Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, ο Μπους χαρακτήρισε την πρόσφατη πυρηνική δοκιμή της Β. Κορέας "απειλή που στρέφεται κατά της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας". Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία πρόθεση να επιτεθούν στη χώρα: "Συνεργαζόμαστε με τους συμμάχους μας στην περιοχή και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ώστε ο αντίκτυπος αυτών των κινήσεων του καθεστώτος της Πιονγιάνγκ να είναι σοβαρός". Πάντως σημείωσε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αλλά πρώτα από όλα το λόγο έχει η διπλωματία. Από την πλευρά του ο Χαβιέρ Σολάνα ζήτησε να ληφθούν μέτρα κατά της Β. Κορέας, ώστε να εμποδιστεί η πρόσβαση άλλων χωρών στα πυρηνικά. Ο Λευκός Οίκος και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες αμφιβάλλουν πάντως εάν πράγματι η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, καθώς δεν αποκλείουν η σεισμική δόνηση που καταγράφηκε τη Δευτέρα στο βόρειο τμήμα της χώρας να προκλήθηκε από την έκρηξη συμβατικών εκρηκτικών και όχι από μια ατομική βόμβα.

    Ανάλογες αμφιβολίες διατυπώθηκαν και από τη γαλλική πλευρά, με την υπουργό Άμυνας Μισέλ Αλιό-Μαρί να δηλώνει ότι η πυρηνική δοκιμή της Βόρειας Κορέας είτε ήταν μια αποτυχία ή μια μη πυρηνική έκρηξη, με δεδομένη τη σχετικά χαμηλή ένταση της έκρηξης. Προς το παρόν, μόνο η Ρωσία έχει ανακοινώσει ότι, σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, επιβεβαιώνεται η πυρηνική έκρηξη.

    Ωστόσο, η Ιαπωνία δηλώνει αποφασισμένη να τηρήσει σκληρή στάση. Ο νέος πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε τάχθηκε υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, ακόμα και αν αποδειχθεί ότι η πυρηνική δοκιμή ήταν αποτυχημένη.

    Το Τόκιο θα διακόψει όλες τις εισαγωγές από τη Βόρειο Κορέα, θα απαγορεύσει στα πλοία της να χρησιμοποιούν τα ιαπωνικά λιμάνια και θα αρνηθεί την είσοδο στη χώρα σε όλους τους Βορειοκορεάτες.

    Στο μεταξύ αναχώρησε για τις ΗΠΑ ο ειδικός απεσταλμένος της Κυβέρνησης της Κίνας Τανγκ Τζιαξουάν, στο πλαίσιο των εντατικών διπλωματικών διαβουλεύσεων. Ο Τανγκ, πρώην Υπουργός Εξωτερικών, θα μεταβεί μετά την Ουάσινγκτον στην Μόσχα, μετέδωσε το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η επίσκεψη του Τανγκ στις ΗΠΑ ακολουθεί την τηλεφωνική συνομιλία που είχαν για το θέμα ο Πρόεδρος της Κίνας Χου Τζιντάο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους. Ο Πρόεδρος της Νοτίου Κορέας Ρο Μου-χιουν αναμένεται στο Πεκίνο αύριο Παρασκευή.

    Το 65% των νοτιοκορεατών, σύμφωνα με δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύεται σήμερα Πέμπτη, τοποθετείται υπέρ της απόκτησης και από τη Νότια Κορέα πυρηνικών όπλων, μετά την πυρηνική δοκιμή την οποία ανακοίνωσε την Δευτέρα η Βόρεια Κορέα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα JoongAng Ilbo, σχεδόν ίσο ποσοστό των πολιτών της Νότιας Κορέας -η οποία τύποις παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση με την Βόρεια Κορέα- χαρακτηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης της Σεούλ για την προσέγγιση με την Πιονγκγιάνγκ ως αποτυχημένη.

    Πριν από δύο χρόνια, όταν εξελίσσονταν ακόμη οι εξαμερείς συνομιλίες με την Βόρεια Κορέα εν μέσω υπονοιών ότι το Πακιστάν είχε προμηθεύσει την Πιονγκγιάνγκ με πυρηνική τεχνολογία, υπέρ της απόκτησης πυρηνικών όπλων από την Σεούλ τοποθετούταν περίπου το 50% των Νοτιοκορεατών.

    Αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής Κυβέρνησης δήλωσαν μετά την δοκιμή ότι η Σεούλ δεν έχει την πρόθεση να αρχίσει ένα πυρηνικό πρόγραμμα και υπενθύμισαν στους πολίτες ότι η χώρα προστατεύεται από την πυρηνική "ομπρέλα" των ΗΠΑ.

    Πάνω από το 75% των ερωτηθέντων είπαν ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αναθεωρήσει τον τρόπο που παρέχει οικονομική και ανθρωπιστική κυβέρνηση προς την Βόρεια Κορέα λόγω της πυρηνικής δοκιμής, σύμφωνα με την δημοσκόπηση. Το 2000, περίπου το 50% των ερωτηθέντων είχαν τοποθετηθεί υπέρ της πολιτικής προσέγγισης.

    Η δημοσκόπηση έγινε σε δείγμα 760 ενηλίκων τηλεφωνικά και έχει ποσοστό σφάλματος ±3,6%.

    [22] Ιράκ

    Επτά νεκροί σε τηλεοπτικό σταθμό

    12/10/2006 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά την εισβολή ενόπλων στα γραφεία ιρακινού δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου στη Βαγδάτη, ανακοίνωσε ο διευθυντής του δικτύου. Ο Χάσαν Καμίλ, γενικός διευθυντής του δορυφορικού τηλεοπτικού δικτύου Σααμπίγια, ανακοίνωσε ότι ένοπλοι εισέβαλαν στα γραφεία λίγο μετά τις 7.00 το πρωί, σκότωσαν δύο φρουρούς και πέντε μέλη του προσωπικού μεταξύ των οποίων και τον προσωπάρχη. Νωρίτερα το Υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι από την εισβολή σκοτώθηκαν οκτώ φρουροί. Το Σααμπίγια είναι ένα νέο τηλεοπτικό δίκτυο που μέχρι στιγμής έκανε δοκιμαστικές εκπομπές, δήλωσε ο Καμίλ. Δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ που μετέβη στο χώρο της επίθεσης δήλωσε ότι αίματα υπάρχουν παντού στα έπιπλα και στο πάτωμα των γραφείων του δικτύου.

    [23] Ιράκ

    Στο Ιράκ επί τρεις εβδομάδες

    Κρατείται παράνομα δημοσιογράφος

    12/10/2006 10:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την άμεση απελευθέρωση μιας δημοσιογράφου που εργάζεται για λογαριασμό μιας αραβόφωνης εφημερίδας του Λονδίνου και κρατείται χωρίς να της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες εδώ και τρεις εβδομάδες από τις αρχές του Ιράκ ζήτησε μη-κυβερνητική οργάνωση. Η Καλσάν αλ Μπαγιάτι, ανταποκρίτρια στο Ιράκ της εφημερίδας Al-Hayat, συνελήφθη στο Τικρίτ από τις δυνάμεις ασφαλείας όταν πήγε στο αρχηγείο της αστυνομίας για να ζητήσει να της επιστραφεί ένας προσωπικός υπολογιστής ο οποίος είχε κατασχεθεί στην διάρκεια επιδρομής στο σπίτι όπου διέμενε, ανέφερε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ). "Είναι εξοργιστικό το ότι οι ιρακινές δυνάμεις αισθάνονται ότι έχουν το δικαίωμα να κρατούν μια δημοσιογράφο χωρίς καμία εξήγηση ή νομική διαδικασία επί τρεις εβδομάδες", επισήμανε ο Τζόελ Σάιμον, εκτελεστικός διευθυντής της Επιτροπής, σε γραπτή της ανακοίνωση. "Οι αρχές του Τικρίτ πρέπει να απελευθερώσουν την Καλσάν αλ Μπαγιάτι άμεσα και να πάψουν να την παρενοχλούν", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι η ανταποκρίτρια της Αλ Χαγιάτ κρατείται σε γυναικεία φυλακή στο Τικρίτ, 112 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης. Η αδελφή της Μπαγιάτι είπε ότι η δημοσιογράφος εργαζόταν για ένα άρθρο σχετικά με τους αντάρτες για την εφημερίδα, η οποία είναι σαουδαραβικών συμφερόντων. Η Μπαγιάτι είχε συλληφθεί για τρεις ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου πριν απελευθερωθεί και διαταχθεί να παραμείνει στο σπίτι όπου διέμενε, ανέφερε η επιτροπή.

    Σύμφωνα με την Αλ Χαγιάτ, οι αρχές ερεύνησαν τις διασυνδέσεις της ανταποκρίτριας της εφημερίδας με τους αντάρτες, αλλά δεν βρήκαν τίποτε ενοχοποιητικό εις βάρος της.

    Η μη-κυβερνητική, μη-κερδοσκοπική οργάνωση επισήμανε ακόμη ότι ανησυχεί για τις απαγωγές άλλων δύο δημοσιογράφων στην Βαγδάτη. Οι Άλι Καρίμ, αρχισυντάκτης της εβδομαδιαίας εφημερίδας Nabad Al-Shabab, απήχθη στο νότιο τμήμα της Βαγδάτης τη Δευτέρα, ενώ ο Μουχάμαντ Αμπντούλ Ραχμάν, 55, παραγωγός του ιδιωτικού ραδιοφωνικού σταθμού Radio Dijla, απήχθη την 13η Σεπτεμβρίου στο δυτικό τμήμα της Βαγδάτης.

    Ένοπλοι έχουν προβεί στις απαγωγές τουλάχιστον 43 δημοσιογράφων στο Ιράκ από τον Απρίλιο του 2004, ανέφερε η Επιτροπή.

    [24] Μ. Ανατολή

    Αιματηρή επιδρομή

    12/10/2006 8:44:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πέντε Παλαιστίνιοι, τρεις ένοπλοι και δύο πολίτες, σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά, κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στη Λωρίδα της Γάζας. Ισραηλινοί στρατιώτες, με την κάλυψη ελικοπτέρων, εισέβαλαν στο χωριό Αμπασάν, που βρίσκεται κοντά στον καταυλισμό προσφύγων Χαν Γιουνίς. "Η επιχείρηση έγινε σε μία περιοχή που πιστεύεται ότι υπάρχουν σήραγγες και άλλες εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν οι τρομοκρατικές οργανώσεις" δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος. Αν κα το Ισραήλ έχει αποχωρήσει από τη Γάζα, οι δυνάμεις του πραγματοποιούν συχνά επιχειρήσεις στην περιοχή, αναζητώντας έναν δεκανέα που έχει απαχθεί από Παλαιστινίους ενόπλους, από τις 25 Ιουνίου.

    [25] Οικονομία

    Έλλειμμα κάτω από το 3%

    12/10/2006 4:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Κάτω από το όριο του 3% θα διατηρηθεί το έλλειμμα, φέτος, όσο και το 2007, με μέτρα μόνιμου διαρθρωτικού χαρακτήρα, διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου του ΕCOFIN. Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο θέμα της αναθεώρησης του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ), επισημαίνοντας ότι το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού θα περιλαμβάνει τις προβλέψεις και χωρίς, αλλά και με την αναθεώρηση. "Η αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν έχει τίποτα να κάνει με τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος", δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας, ο οποίος πρόσθεσε ότι το έλλειμμα ακόμα και με τα παλιά στοιχεία θα κλείσει στο 2,6% το 2006 και στο 2,4% το 2007. Παράλληλα, στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού τα στοιχεία θα εμφανιστούν και με το παλιό και με το νέο "σύστημα". Ακόμη, ο κ. Αλογοσκούφης επεσήμανε ότι τώρα το θέμα αφορά την Eurostat και την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και έως ότου υπάρξει η επικύρωση των στοιχείων του ΑΕΠ από την Κοινοτική Στατιστική Υπηρεσία, θα χρησιμοποιούνται τα παλαιά στοιχεία για τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις η Eurostat έχει επικυρώσει τα στοιχεία για παρόμοιες κινήσεις κρατών - μελών ακόμα και μετά εννέα μήνες από την υποβολή του αιτήματος του κράτους - μέλους. Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε στο σημείο αυτό ότι έχει ζητήσει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες επικύρωσης των στοιχείων. Σε ό,τι αφορά ειδικά το έλλειμμα επανέλαβε ότι θα πρέπει το 2010 - 2012 να έχουμε φθάσει σε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς ισολογισμούς.

    Εξάλλου, οι όποιες πολιτικές αναθεώρησης θα έρθουν μετά την επικύρωση από τη Eurostat των στοιχείων του ΑΕΠ.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε μεταξύ άλλων ότι υπάρχει θέμα κοινών κανόνων για τη διαχείριση των ασφαλιστικών ταμείων.

    Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομίας θα υποβάλει προτάσεις για τη βελτίωση της διαχείρισης των ταμείων αυτών και την ελαχιστοποίηση του κόστους διαχείρισής τους.

    Για τα ναυπηγεία ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε ότι εστάλη ήδη επιστολή στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά είναι το βασικό αμυντικό ναυπηγείο και ότι δεν έχουν καταβληθεί κρατικές ενισχύσεις. "Είναι ένα πρόβλημα που κληρονομήσαμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλογοσκούφης.

    Τέλος, αναφέρθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) τονίζοντας ότι "σε δυο εβδομάδες θα δοθεί το σύνολο του προγράμματος στη δημοσιότητα και η κατανομή ανά τομέα και περιφέρεια".

    [26] Οικονομία

    Νέος ενεργειακός χάρτης

    11/10/2006 8:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Επικυρώθηκε στη Δρέσδη από τον Βλαντιμίρ Πούτιν και την Άγκελα Μέρκελ, συμφωνία η οποία αλλάζει τις προδιαγραφές παράδοσης των ρωσικών ενεργειακών πόρων στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς προβλέπει την κατασκευή γιγαντιαίου υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου στη Βαλτική. Πρόκειται για μία κολοσσιαία επένδυση, στην οποία συμμετέχουν ο ενεργειακός γίγαντας "Γκάζπρομ" και μεγάλες γερμανικές εταιρείες, με πρόεδρο της κοινοπραξίας τον πρώην καγκελάριο της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ. Αξίζει να επισημάνουμε ότι ο ενεργειακός "γάμος" Μόσχας-Βερολίνου αφήνει εκτός παιχνιδιού τις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Η συμφωνία αναβαθμίζει το Βερολίνο σε βασικό διακομιστή αερίου στην Ευρώπη.

    Γερμανία και Ρωσία θα κατασκευάσουν τον NORD STREAM, τον υποθαλάσσιο αγωγό της Βαλτικής. Μέσω αυτού, θα μεταφέρεται το φυσικό αέριο του Στόκχαμ στη θάλασσα του Μπάρεντς προς τη Γερμανία, και από εκεί στη Δυτική Ευρώπη.

    Η Μόσχα, που κατέχει παγκοσμίως τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου, ενισχύει ενεργειακά την Ευρώπη, η οποία εξαρτά το 30% των εισαγωγών της από τη Ρωσία.

    Η "Γκαζπρομ" για να δέσει τη "συμφωνία" προτίθεται να ξοδέψει 125 εκατομμύρια ευρώ ενισχύοντας τη γερμανική "Σάλκε 04" την αγαπημένη ποδοσφαιρική ομάδα του Σρέντερ. Ταυτόχρονα, αναγγέλλει ότι "προτεραιότητα" στην προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου θα έχει η Ευρώπη αποκλείοντας την αμερικανική αγορά.

    Σχετικά Links:

    Gazprom

    [27] Υγεία

    Όπλο εναντίον του Αλτσχάιμερ η μεσογειακή δίαιτα

    12/10/2006 10:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στη νέα μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα του Πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, υπό τον Νικόλαο Σκαρμέα, και η οποία έδειξε ότι η πλούσια σε λαχανικά, χόρτα, ψάρι και λάδι ελιάς μεσογειακή δίαιτα ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο Αλτσχάιμερ, αναφέρονται σε άρθρα τους οι εφημερίδες "Ουάσιγκτον Ποστ" και "Ουάσιγκτον Τάιμς". Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο τεύχος Δεκεμβρίου του επιστημονικού περιοδικού Archives of Neurology, η ιατρική ομάδα του Πανεπιστημίου Columbia παρακολούθησε 1.984 άτομα, με μέσο όρο ηλικίας 76 έτη, στα οποία συμπεριλαμβάνονταν και 194, που έπασχαν ήδη από τη νόσο. Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τις διατροφικές τους συνήθειες κατά τον προηγούμενο χρόνο ανακάλυψαν ότι όσοι τρέφονταν σύμφωνα με τη μεσογειακή δίαιτα παρουσίαζαν μικρότερη πιθανότητα να προσβληθούν από τη νόσο Αλτσχάιμερ. Λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την ανάπτυξη της νόσου, όπως το γήρας και το υπερβολικό βάρος, οι ερευνητές βρήκαν ότι όσοι ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν 68% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τη νόσο. Οι ερευνητές πίστευαν ότι τα θετικά για την υγεία αποτελέσματα προέρχονταν κυρίως από την ευεργετική επίδραση της δίαιτας στα αιμοφόρα αγγεία, η έρευνα όμως έδειξε ότι δεν ισχύει αυτό καθώς η μεσογειακή διατροφή φάνηκε να έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 12 October 2006 - 16:51:14 UTC