Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τέταρτη εβδομάδα κλειστά
  • [02] Συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα
  • [03] Κι άλλος νεκρός στον Παναμά
  • [04] Νέα επεισόδια στη Γάζα
  • [05] Συνάντηση για το Ιράν
  • [06] Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για Φόλεϊ
  • [07] Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν
  • [08] Δεν είχαν σχέση με την Αλ Κάιντα
  • [09] Υποχωρεί ο "μαύρος χρυσός"
  • [10] Επίδειξη δύναμης και βήμα πρόκρισης

    [01] Κοινωνία

    Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία

    Τέταρτη εβδομάδα κλειστά

    6/10/2006 8:17:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 11:39:34 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Αμετακίνητοι παραμένουν στις θέσεις τους εκπαιδευτικοί και υπουργείο Παιδείας με αποτέλεσμα να συνεχίζεται η αναταραχή στο χώρο της εκπαίδευσης. Το διοικητικό συμβούλιο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, προτείνει να συνεχιστεί για τέταρτη εβδομάδα η απεργία στα σχολεία, ενώ η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι οι αυξήσεις που ζητούν είναι πέραν των αντοχών της οικονομίας. Η απεργία θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 Οκτωβρίου, ενώ την Παρασκευή 13 του μηνός τα σχολεία θα είναι κλειστά λόγω εκλογών. Σε νέα 48ωρη απεργία για την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη, προσανατολίζονται και οι καθηγητές. Η Υπουργός Παιδείας κάλεσε σήμερα για άλλη μια φορά τους εκπαιδευτικούς να γυρίσουν στα σχολεία τους. "Όλα μπορούμε να τα συζητήσουμε" δήλωσε χαρακτηριστικά η Μαριέττα Γιαννάκου απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του Συνασπισμού. Ο κ. Αλαβάνος επιτέθηκε με δριμύτητα εναντίον του Πρωθυπουργού διότι αν και η ερώτηση του απευθυνόταν σε εκείνον δε προσήλθε στη Βουλή.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για αδικαιολόγητη απουσία του Πρωθυπουργού λέγοντας ότι ο κ. Καραμανλής κάνει το σίγουρο μιλώντας στο στημένο ακροατήριο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, της ΝΔ αλλά δεν προσέρχεται στη Βουλή.

    Μάλιστα τόνισε ότι τους δασκάλους θα τους υπερασπιστούν οι φοιτητές, οι μαθητές και οι καθηγητές .

    Με έκπληξη και θλίψη αντιμετώπισε τα λεγόμενα του προέδρου του Συνασπισμού, η υπουργός Παιδείας η οποία τόνισε ότι η πόρτα του υπουργείου είναι πάντα ανοιχτή.

    Τόνισε ότι στην εκπαίδευση απαιτείται ποιότητα και δε θα πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με άλλες ευρωπαϊκές χώρες μόνο στα οικονομικά.

    Επί προσωπικού παρενέβη και ο υφυπουργός Απασχόλησης Γεράσιμος Γιακουμάτος, ο οποίος διαμαρτυρήθηκε για τα περί στημένου ακροατηρίου τονίζοντας ότι η ΚΟ της ΝΔ είναι εκλεγμένη από την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε νέα κινητοποίηση

    [02] Κόσμος

    ΗΠΑ και Ε.Ε. για υπερατλαντικές πτήσεις

    Συμφωνία για τα προσωπικά δεδομένα

    6/10/2006 11:04:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε συμφωνία για τη μεταφορά προσωπικών δεδομένων επιβατών υπερατλαντικών πτήσεων, στις αμερικανικές αρχές κατέληξαν μετά από ολονύκτια τηλεδιάσκεψη αμερικανοί και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Το πρωί και αφού είχαν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν τη συμφωνία με βάση την οποία, οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα των ταξιδιωτών, όπως διευθύνσεις και πιστωτικές κάρτες.

    [03] Κόσμος

    Δέκα οχτώ νεκροί από τη μυστηριώδη ασθένεια

    Κι άλλος νεκρός στον Παναμά

    6/10/2006 9:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 9:45:45 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μυστηριώδης ασθένεια στον Παναμά προκάλεσε το θάνατο ενός ακόμα ανθρώπου, του 18ου, και προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους αξιωματούχους που ερευνούν την πιθανότητα για τους θανάτους αυτούς να ευθύνεται κάποιο δηλητήριο. Ο υπουργός Υγείας της χώρας Κάρλο Αλέινε ανακοίνωσε πως οι εξετάσεις στους 18 ανθρώπους, εκ των οποίων οι 13 πέθαναν αυτήν την εβδομάδα και παρουσίαζαν υψηλό πυρετό, διάρροια και μερική παράλυση, έδειξαν βλάβη στα νεφρά και τους νευρικούς ιστούς των νεύρων κάτι που σημαίνει πιθανή δηλητηρίαση. Οι ειδικοί εξετάζουν τα φάρμακα που έπαιρναν τα θύματα προσπαθώντας να εντοπίσουν αν υπήρχε σε αυτά κάποιος τοξικός παράγοντας. "Από τις εξετάσεις στα νεφρά και το νευρικό ιστό προκύπτουν βλάβες που δείχνουν κάποια τοξική μόλυνση", επισήμανε ο υπουργός προσθέτοντας πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ασθένεια είναι μεταδοτική. Η ασθένεια αυτή, που τα πρώτα της συμπτώματα είναι ναυτία, διάρροια και αδυναμία και αργότερα ο ασθενής εμφανίζει σοβαρά προβλήματα στα νεφρά και παράλυση, προσβάλει ηλικιωμένους άντρες που πάσχουν από υπέρταση, διαβήτη και νεφρική δυσλειτουργία. Πάντως σύμφωνα με τον Υπουργό, τα θύματα δεν έπαιρναν τα ίδια φάρμακα. Άλλοι δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται με τα ίδια συμπτώματα σε σοβαρή κατάσταση. Το υπουργείο Υγείας του Παναμά έχει κηρύξει από την Τρίτη τη χώρα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης λόγω εθνικής επιδημίας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεκαεπτά οι νεκροί στον Παναμά

    [04] Κόσμος

    Μεταξύ μελών της Φατάχ και της Χαμάς

    Νέα επεισόδια στη Γάζα

    6/10/2006 8:17:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για ακόμα ένα βράδυ συνεχίστηκαν στην Παλαιστίνη οι αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των μελών της Φατάχ και της Χαμάς. Στη Λωρίδα της Γάζας ένα μέλος της Φάταχ, σκοτώθηκε απόψε από άγνωστους δράστες μετά τη βραδινή προσευχή στην περιοχή της Ράφα, ενώ λίγη ώρα αργότερα άγνωστοι έριξαν δύο χειροβομβίδες μπροστά στο νοσοκομείοι Τελ Σουλτάν, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ένα μέλος της Χαμάς και ένας περαστικός. Στη Μπέιτ Λάχια, άγνωστοι πυροβόλησαν και τραυμάτισαν ένα στέλεχος της Χαμάς. Στην ίδια περιοχή μέλη της Χαμάς επιτέθηκαν και τραυμάτισαν ένα μέλος της Φάταχ και δύο μέλη των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα, της ένοπλης πτέρυγας της οργάνωσης αυτής.

    [05] Κόσμος

    Στο Λονδίνο για το πυρηνικό πρόγραμμα

    Συνάντηση για το Ιράν

    6/10/2006 7:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 8:11:45 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η πορεία των διαπραγματεύσεων με την Τεχεράνη θα εξεταστούν στη συνάντηση που θα έχουν το απόγευμα στο Λονδίνο οι υπουργοί Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας. Οι ΗΠΑ μαζί με τη Βρετανία αναμένεται ότι θα ασκήσουν πιέσεις για απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που θα ανοίγει το δρόμο για την επιβολή κυρώσεων κατά της Τεχεράνης. Ωστόσο θα βρεθούν αντιμέτωπες με την Ρωσία και την Κίνα που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετες με ένα τέτοιο ενδεχόμενο αλλά και με τις υπόλοιπες χώρες που θα ήθελαν να δοθεί περισσότερος χρόνος στη διπλωματία. Το Ιράν κάλεσε χθες τη Δύση να επιλυθεί η διαμάχη μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά επανέλαβε ότι δεν προτίθεται να σταματήσει το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου. Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα δήλωσε επίσης ότι δεν πρέπει να κλείσει η πόρτα του διαλόγου με το Ιράν. "Νομίζω ότι ακόμα κι αν αποτύχουμε τώρα, θα πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτές τις πόρτες", δήλωσε ο Χαβιέρ Σολάνα, "ο χρόνος για τις διαπραγματεύσεις δεν είναι απροσδιόριστος, αλλά προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο".

    [06] Κόσμος

    Ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων

    Ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για Φόλεϊ

    6/10/2006 7:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/10/2006 9:42:14 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο με τα ανάρμοστα ηλεκτρονικά μηνύματα του πρώην βουλευτή Μαρκ Φόλεϊ, προς νεαρούς συνεργάτες του, ανέλαβε ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Ντένις Χαστερτ. Ο ίδιος όμως ξεκαθάρισε ότι δεν παραιτείται. O Φόλεϊ, ο μέλος της επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων για αγνοούμενα και κακοποιημένα παιδιά, υπέβαλε την παραίτησή του την περασμένη εβδομάδα, αφότου αποκαλύφθηκε ότι έστελνε e-mail σεξουαλικού περιεχομένου προς νεαρούς εκπαιδευόμενους στο Κογκρέσο -ο νεότερος παραλήπτης φέρεται να ήταν ηλικίας 16 ετών.

    Στο μάτι του κυκλώνα βρέθηκε όμως και ο Ντένις Χάστερτ, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι γνώριζε και αγνόησε την όλη υπόθεση.

    Καταθέτοντας στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου αρνήθηκε ότι γνώριζε την υπόθεση και ανέλαβε την πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο. Ξεκαθάρισε όμως ότι δεν παραιτείται.

    Το θέμα έρχεται σε μια ιδιαίτερα δύσκολη χρονικά στιγμή για τους Ρεπουμπλικάνους, δεδομένου ότι τον ερχόμενο μήνα πραγματοποιούνται οι ενδιάμεσες εκλογές.

    Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις της εταιρείας Zogby για το Reuters καταδεικνύουν πως οι Δημοκρατικοί προηγούνται στις κούρσες για 11 από τις 15 ελεγχόμενες σήμερα από τους Ρεπουμπλικανούς έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οι Δημοκρατικοί πρέπει να εξασφαλίσουν 15 έδρες προκειμένου να ανακτήσουν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων και δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα είναι επίσης πίσω στις τέσσερις από τις έξι έδρες στις οποίες δεν είναι υποψήφιοι οι σημερινοί κάτοχοί τους.

    [07] Κόσμος

    Επίθεση αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν

    6/10/2006 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Επίθεση αυτοκτονίας έξω από αστυνομικό τμήμα στο νοτιοανατολικό Αφγανιστάν εξαπέλυσε σήμερα το πρωί Αφγανός καμικάζι με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ίδιος και ένας αστυνομικός, ανακοίνωσαν τοπικοί αξιωματούχοι. Από την έκρηξη που έγινε σε φυλάκιο ελέγχου μπροστά από την έδρα της αστυνομίας στην πόλη Χοστ τραυματίστηκαν επίσης τρεις αστυνομικοί. Η αστυνομία στην πόλη Χοστ είχε τεθεί σε επιφυλακή καθώς υπήρχαν πληροφορίες για επιθέσεις αυτοκτονίας, αλλά δεν μπόρεσε να αποτρέψει την επίθεση του καμικάζι. Από την αρχή του χρόνου έχουν εκδηλωθεί περίπου 100 επιθέσεις αυτοκτονίας στο Αφγανιστάν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 170 άτομα, στην πλειοψηφία τους Αφγανοί πολίτες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη.

    [08] Μ. Ανατολή

    Στη Σαουδική Αραβία σχεδιάστηκε η επίθεση

    Δεν είχαν σχέση με την Αλ Κάιντα

    6/10/2006 10:05:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στη Σαουδική Αραβία σχεδιάστηκε η επίθεση που έγινε τον περασμένο μήνα με στόχο την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Δαμασκό ενώ και οι τέσσερις Σύροι που συμμετείχαν δεν είχαν καμία σχέση με την Αλ Κάιντα, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της κυβερνητικής επιτροπής που διερεύνησε την υπόθεση. Οι τρεις από τους τέσσερις δράστες της επίθεσης -ο 31χρονος Αμπντέλ Ραούφ Σάλεχ, ο 25χρονος Μπιλάλ Σάλεχ και ο Σαμίρ Σάλεχ, επίσης 25 ετών, ήταν στενοί συγγενείς, οι οποίοι υπάκουσαν στη διδασκαλία ενός κληρικού στη Σαουδική Αραβία, όπου εργάζονταν, αναφέρει η σχετική έκθεση της επιτροπής του υπουργείου Εσωτερικών που διερεύνησε την υπόθεση. Οι τέσσερις άρχισαν να προετοιμάζουν την επιχείρηση το 2004. "Η έρευνα για την επίθεση έχει ολοκληρωθεί. Η ομάδα σχεδίαζε να ανατινάξει την είσοδο της πρεσβείας, να εισβάλει στο συγκρότημα και να σκοτώσει όσους βρίσκονταν μέσα. Δεν είχε διασυνδέσεις με εξτρεμιστικές οργανώσεις έξω από τη Συρία", αναφέρει η έκθεση, συμπληρώνοντας ότι οι δράστες "παρακολουθούσαν μαθήματα από έναν Σαουδάραβα κληρικό για τη θρησκεία. Ο εξτρεμισμός τους έγινε πιο βαθύς λόγω της πολιτικής κατάστασης στην περιοχή". Σύμφωνα με τους αξιωματικούς που διερεύνησαν την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ, οι δράστες "σχεδίαζαν να δώσουν στη δημοσιότητα ένα βίντεο μετά την επιχείρηση, στο όνομα της Ταξιαρχίας του Αμπού Μουσάμπ Ζαρκάουι, παρόλο που δεν είχαν διασύνδεση με την Αλ Κάιντα". Οι τέσσερις δράστες της επίθεσης στην πρεσβεία των ΗΠΑ, στις 12 Σεπτεμβρίου, σκοτώθηκαν στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των συριακών δυνάμεων ασφαλείας. Σκοτώθηκαν επίσης ένας Σύρος αστυνομικός και ένας πολίτης και τραυματίστηκαν άλλοι 12 άνθρωποι.

    [09] Οικονομία

    Υποχωρεί ο "μαύρος χρυσός"

    6/10/2006 9:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Υποχωρούν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας, αν και οι επενδυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ενδεχόμενο μείωσης της ημερήσιας παραγωγής από τον ΟΠΕΚ. Στην αγορά της Σιγκαπούρης, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε το πρωί κατά 36 σεντς στα 59,67 δολάρια, από τα 60,03 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη. Πτώση σημείωνε το πρωί και το Μπρεντ, η τιμή του οποίου είχε διαμορφωθεί στα 59,73 δολάρια. Ο πρόεδρος του ΟΠΕΚ, Έντομντ Νταϊκόρου άφησε χθες να εννοηθεί ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθεί έκτακτη σύνοδος του διεθνούς καρτέλ για να συζητήσει την μείωση της ημερήσιας παραγωγής προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές, καθώς στην αγορά υπάρχει επάρκεια πετρελαίου. "Από τη μία πλευρά, φαίνεται ότι υπάρχουν συζητήσεις για μείωση της παραγωγής, αλλά από την άλλη πολλοί σκέφτονται ότι πρόκειται απλώς για φήμες", εκτιμά ο Τέτσου Εμόρι, αναλυτής της Mitsui Bussan Futures στο Τόκιο.

    [10] Μπάσκετ

    Επίδειξη δύναμης και βήμα πρόκρισης

    6/10/2006 12:55:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόνο με θαύμα, κάτι που δεν συνηθίζεται εναντίον του Παναθηναϊκού μπορεί πλέον το Μαρούσι να ανατρέψει το εις βάρος του 108-75, όπως αυτό διαμορφώθηκε σήμερα, στον πρώτο ημιτελικό των δύο ομάδων. Οι "πράσινοι" ήταν καταιγιστικοί και ασυγκράτητοι με αποτέλεσμα να φτάσουν να προηγηθούν ακόμη και με διαφορά 46 πόντων. Είναι χαρακτηριστικό δε πως το Μαρούσι έκανε την απέλπιδα προσπάθεια στην τρίτη περίοδο και με ένα σερί 21-4 το μόνο που κατάφερε να σώσει ήταν η αξιοπρέπειά του, αφού το σκορ μετά το σερί ήταν 82-53! Κορυφαίος για την ομάδα του Ομπράντοβιτς ήταν ο Ντελκ με 19 πόντους και με 18 τον ακολούθησε ο Μετσίροβιτς. Ο Μάικ Μπατίστ δεν κατάφερε να περάσει τους 6 οι δύο από αυτούς όμως ήρθαν με άκρως εντυπωσιακό τρόπο. Με ένα κάρφωμα από το οποίο έσπασε το ταμπλό του ΟΑΚΑ και οδήγησε σε ολιγόλεπτη καθυστέρηση. Για τους φιλοξενούμενους εκείνος που ξεχώρισε ήταν ο Κυρίτσης με 20 πόντους. Ο επαναληπτικός ημιτελικός θα γίνει την Κυριακή στις 17:00.

    Τα δεκάλεπτα: 37-15, 67-30, 82-53, 108-75. Διαιτητές: Ζαβλανός-Τανατζής-Φούφης

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Αλβέρτης 2, Ντελκ 19, Τομάσεβιτς 10, Μπετσίροβιτς 18, Μπατίστ 6, Σισκάουσκας 12, Χατζηβρέττας 8, Ντικούδης 11, Τσαρτσαρής 7, Διαμαντίδης 9, Σακοτα 5, Γιαβτόκας 1. ΜΑΡΟΥΣΙ (ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΑΚΙΟΥΣΗΣ): Τόμας 12, Χαραλαμπίδης 7, Κυρίτσης 20, Σεϊμπούτις 19, Εϊμπραμς 9, Κολώκας 6, Καϊμακόγλου 2.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 6 October 2006 - 8:50:37 UTC