Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-04

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανηγυρική συνεδρίαση
  • [02] Επίθεση για την Παιδεία
  • [03] Αγορά και ακρίβεια για τους Συντονιστές
  • [04] Συλλαλητήρια για την Παιδεία
  • [05] Αγνοείται Βρετανός ναυτικός
  • [06] Προκαταρκτική εξέταση για τα έγγραφα
  • [07] Επαφές για τα ευρωτουρκικά
  • [08] Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το μακελειό
  • [09] Ζητά πολιτικό άσυλο
  • [10] Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες λόγω των συγκρούσεων
  • [11] "Σάρωσε" το Βιετνάμ ο Σανγκσάν
  • [12] Ενωμένο μέτωπο για την αντιμετώπιση της Β. Κορέας
  • [13] "Σκυλί του πολέμου"
  • [14] Νέες ταραχές στο Παρίσι
  • [15] Παναμάς: Έξι νεκροί από άγνωστη ασθένεια
  • [16] Μασκοφόροι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Χαμάς
  • [17] Παρέμβαση Δασκαλόπουλου
  • [18] Επιστολή διαμαρτυρίας
  • [19] Παροχή για το τρίτο παιδί
  • [20] Υποχωρεί το πετρέλαιο
  • [21] ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Άντιτς
  • [22] Πρωτοπόρος ο Παναιτωλικός
  • [23] Στην Ξάνθη ο Λεμονής
  • [24] Στον Εθνικό ο Τσιάρτας
  • [25] Ανακοίνωσε Πετρόπουλο ο Απόλλων Πάτρας
  • [26] Άτυχη η Δανιηλίδου
  • [27] Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα
  • [28] "Αριστοτέλης Ωνάσης: Πέρα από τον μύθο του"
  • [29] "Εξομολογήσεις" του DNA

    [01] Πολιτική

    Ομιλία Καραμανλή

    Πανηγυρική συνεδρίαση

    4/10/2006 9:30:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 3:13:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Δέσμευση Καραμανλή για προώθηση των μεταρρυθμίσεων, στην πανηγυρική συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 32 χρόνων από την ίδρυση του κόμματος. Με ιδιαίτερη μνεία στον ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνο Καραμανλή, η οποία καταχειροκροτήθηκε, ξεκίνησε ο Πρωθυπουργός την ομιλία του. Από το βήμα της Κ.Ο της Ν.Δ, ο Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε σε όλο το φάσμα της εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής επικαιρότητας και μιλώντας για τη θέση της χώρας μας είπε χαρακτηριστικά πως η "Ελλάδα ξεφεύγει από τους ουραγούς". Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Πρωθυπουργός στις προωθούμενες αλλαγές στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα κατηγορώντας τους πανεπιστημιακούς για άρνηση διαλόγου, ενώ αναφερόμενος στα οικονομικά αιτήματα κοινωνικών ομάδων τόνισε: "δεν πρόκειται να υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας για να γίνουμε αρεστοί." Ακόμη, τάχθηκε κατά της δημιουργίας κλίματος πόλωσης, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση ξεπερνά τις διαχωριστικές γραμμές του παρελθόντος. Για το θέμα της διαφθοράς υπογράμμισε: "λοξοδρομήσεις δεν επιτρέπονται σε κανένα επίπεδο και από κανέναν".

    "Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν"

    Το πολιτικό στίγμα της Ν.Δ έδωσε ο Πρωθυπουργός τονίζοντας "είμαστε η παράταξη που ενισχύει με τις επιλογές της την ενότητα και την ομοψυχία των Ελλήνων. Είμαστε παράταξη με διαχρονικές αρχές και αξίες, που ορίζουν και θα ορίζουν για πολλές δεκαετίες την πορεία μας. Είμαστε η πρωτοπόρος πολιτική δύναμη στην ελληνική κοινωνία. Και όλα αυτά σημαίνουν ευθύνη. Σημαίνουν υποχρεώσεις. Σημαίνουν απαιτήσεις από τον καθένα. Από όλους μας. Από όλα τα μέλη της κυβέρνησης. Από ολόκληρη την Κοινοβουλευτική Ομάδα, από όλους εκείνους που αναλαμβάνουν θέσεις πολιτικής ευθύνης. Λοξοδρομήσεις δεν επιτρέπονται σε καμιά περίπτωση και σε κανένα επίπεδο. Είμαι σαφής. Και είμαι απόλυτος σε αυτό".

    Καμία κυβέρνηση δεν θέλει να είναι δυσάρεστη, ειδικά σε έναν κλάδο όπως είναι οι εκπαιδευτικοί, που συνδέονται με το μέλλον των παιδιών μας, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι κυβερνήσεις κρίνονται από τις αποφάσεις τους, και συνέχισε λέγοντας ότι δεν θα κάνει παροχές που δεν αντέχει ο τόπος και που οδηγούν την οικονομία σε νέα αδιέξοδα.

    "Ο δρόμος της ευθύνης δεν έχει παρακαμπτήριες, είναι ευθύς και τον ακολουθούμε με συνέπεια", τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ακολούθως αναφέρθηκε στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, λέγοντας ότι χρειάζεται να γίνουν αλλαγές, να γίνουν ανταγωνιστικά, να εφαρμοστούν όσα ισχύουν στις άλλες χώρες. Θέλουμε αξιόπιστα πτυχία που να εξασφαλίζουν εργασία, θέλουμε περιβάλλον σιγουριάς για τους νέους, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Καραμανλής στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, λέγοντας ότι οι επιλογές της παράταξης είναι γνωστές και δεσμεύουν όλους.

    "Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν", τόνισε ο Πρωθυπουργός και σημείωσε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί με συνέχεια, συνέπεια και αποτελεσματικότητα τις διαρθρωτικές αλλαγές.

    Αναφέρθηκε ειδικά στην ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, με τη μείωση της φορολογίας των φυσικών προσώπων, στην αναθεώρηση του αναπτυξιακού νόμου, στη συνέχιση των μετοχοποιήσεων και ιδιωτικοποιήσεων, καθώς και στην αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ.

    Επίσης, μίλησε για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και συγχώνευσης ή κατάργησης δημοσίων υπηρεσιών που δεν χρειάζονται, για την πολιτική ενίσχυσης του ασφαλιστικού συστήματος, για αλλαγές στο σύστημα υγείας, καθώς και για την πολιτική για τον περιορισμό της παραοικονομίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

    Κάνοντας έμμεση αναφορά στο πολιτικό κλίμα των ημερών, ο κ. Καραμανλής σημείωσε "δεν διεκδικούμε το αλάθητο, θέλουμε την κριτική, όσο σκληρή και αν είναι, λέμε όχι στη διαστρέβλωση, όχι στην παραποίηση".

    Παράλληλα ο Πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στο ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνοντας την άρνησή του να συμμετέχει στη δημιουργία κλίματος πόλωσης και απορρίπτοντας όπως σημείωσε, τις πρακτικές λαϊκισμού.

    Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συμπράξει στην απόπειρα του ΠΑΣΟΚ για υποβάθμιση του δημόσιου βίου-τόνισε ο Κώστας Καραμανλής- ενώ έκανε εκτενή αναφορά στα μέτρα της κυβέρνησης για την ενίσχυση της διαφάνειας.

    Επισήμανε ότι ενισχύεται ο έλεγχος στους ελέγχοντες και υπογράμμισε πως όπου υπάρχουν ευθύνες θα καταλογίζονται με τρόπο αμείλικτο και όπου υπάρχουν κυκλώματα θα σπάσουν.

    Τέλος ο Κώστας Καραμανλής επιτιθέμενος και πάλι στο ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι όσες συκοφαντίες και αν εκτοξευθούν δεν θα πετύχουν ποτέ κανέναν συμψηφισμό.

    Αντιδράσεις επί της ομιλίας

    Το γραφείο τύπου του ΚΚΕ σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Καραμανλή σε ανακοίνωση του αναφέρει πως, ο ισχυρισμός του Πρωθυπουργού ότι η κυβέρνηση στηρίζεται τάχα στην κοινωνική συμμαχία με τους εργαζόμενους για τη συνέχιση των αντιδραστικών αλλαγών πρέπει να βρει απάντηση. Η αγανάκτηση πλατιών λαϊκών στρωμάτων, η δυσαρέσκεια απέναντι στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ πρέπει να μεταφραστεί σε ψήφο εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής. Διαφορετικά - καταλήγει η ανακοίνωση - η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα χρησιμοποιήσουν την υπέρ τους ψήφο για ακόμα πιο σκληρά μέτρα.

    [02] Πολιτική

    Του Γιώργου Παπανδρέου στην κυβέρνηση

    Επίθεση για την Παιδεία

    4/10/2006 5:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή τον οποίο κατηγόρησε για αδιαλλαξία στα θέματα της Παιδείας, εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Παπανδρέου, τόνισε ότι τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν, χωρίς να θιγεί η αξιοπρέπεια των δασκάλων και κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι αντί να επιλέξει το δρόμο της ευθύνης, διάλεξε το δρόμο της αδιαλλαξίας και του αυταρχισμού. Αναφερόμενος δε στην αρνητική στάση της κυβέρνησης, απέναντι στα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών, τόνισε επίσης οι αντοχές της οικονομίας είναι απεριόριστες για τους λίγους, τους ημέτερους και τους ισχυρούς και μηδενικές για τους εργαζόμενους.

    Σκληρή κριτική

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θεώρησε δικαιολογημένη την αγανάκτηση των εκπαιδευτικών, η οποία, όπως ανέφερε, οφείλεται στον εμπαιγμό τους από την κυβέρνηση επαναλαμβάνοντας ότι ο Πρωθυπουργός κρύβεται και αντί να δίνει λύσεις στα προβλήματα συκοφαντεί στρέφοντας τους γονείς εναντίον των δασκάλων.

    Η πολιτική της κυβέρνησης στην Παιδεία, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πολώνει και έχει θύματα τους δασκάλους, τα παιδιά και τις οικογένειές τους, αναφέροντας ότι κάθε ημέρα που οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν τη σιδερογροθιά μιας κομματικά ελεγχόμενης αστυνομίας είναι μια χαμένη μέρα για την κοινωνία και τα παιδιά.

    Αναφερόμενος στην ομιλία του Πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί την ανασφάλεια και το φόβο, και αντίθετα με τα όσα ανέφερε ο κ. Καραμανλής αποφεύγει τις ευθύνες και επιλέγει τον δρόμο της αυθαιρεσίας και της αδιαλλαξίας

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην πρόταση του Πρωθυπουργού για να διεξαχθεί προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή για την εξωτερική πολιτική τονίζοντας ότι αυτό που θέλει να αξιοποιήσει ο κ. Κ. Καραμανλής είναι η προεδρία στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η οποία, όπως ανέφερε, μπορεί να πήγε καλά σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων, αλλά δεν πρόσφερε τίποτα ουσιαστικό στη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλαλητήρια για την Παιδεία

    [03] Πολιτική

    Συνεδριάζουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή

    Αγορά και ακρίβεια για τους Συντονιστές

    4/10/2006 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στα γραφεία του κόμματος, στη Βουλή, συνεδριάζουν οι Συντονιστές του ΠΑΣΟΚ για θέματα αγοράς, ακρίβειας και καταναλωτή, υπό την προεδρία του Γιώργου Παπανδρέου. Στη 1.30 μ.μ. ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί με το προεδρείο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ). Χθες μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε την Κυβέρνηση επιζήμια και επικίνδυνη για τη χώρα . Άσκησε κριτική για τους χειρισμούς της σε όλους τους τομείς, και μίλησε για αναξιοπιστία και απαξίωση των θεσμών. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε, προσωπικά τον Πρωθυπουργό, για τα φαινόμενα διαφθοράς, ενώ προέβλεψε πρόωρες εκλογές παρατηρώντας πως "όσο νωρίτερα, τόσο καλύτερα".

    [04] Κοινωνία

    Την Πέμπτη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Συλλαλητήρια για την Παιδεία

    4/10/2006 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 6:09:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Παραμένει η αναταραχή στο χώρο της Παιδείας με τους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς να απεργούν για τρίτη εβδομάδα και τους καθηγητές να προσανατολίζονται σε νέες κινητοποιήσεις. Νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στην Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί για αύριο Πέμπτη με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ αλλά και της ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία συμπαράστασης στους δασκάλους και τους νηπιαγωγούς. Παράλληλη η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ καταγγέλλει ότι με το σχέδιο Προϋπολογισμού που κατέθεσε η Κυβέρνηση αναμένεται μια νέα χρονιά λιτότητας για τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο συμμετέχει και η ΓΣΕΕ ενώ τετράωρη στάση εργασίας, από τις 11:15 έως 15:15 με κλείσιμο των ταμείων στις 10:30, κήρυξε και η ΟΤΟΕ προβάλλοντας και το αίτημα των τραπεζοϋπαλλήλων για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας. Συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ.

    Θα προωθήσουμε τις μεταρρυθμίσεις

    Εξάλλου τη δέσμευση της Κυβέρνησης για προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην Παιδεία επαναδιατύπωσε ο Πρωθυπουργός μιλώντας το πρωί στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

    Ανέφερε ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του δημόσιου χαρακτήρα της ενώ σε ό,τι αφορά στις προωθούμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση σημείωσε ότι η άρνηση του διαλόγου από ορισμένες ομάδες είναι άρνηση των δημοκρατικών διαδικασιών.

    Ο Κώστας Καραμανλής απέρριψε τα οικονομικά αιτήματα των εκπαιδευτικών λέγοντας ότι η Κυβέρνηση δεν θα υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας για να γίνει πρόσκαιρα αρεστή.

    Νωρίτερα η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, κάλεσε τους απεργούς να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας τόνισε ότι θα ερευνηθεί χωρίς υπερβολές η υπόθεση του αστυνομικού που εντοπίστηκε στην προχθεσινή διαδήλωση με μεταλλικό κρίκο στο χέρι.

    Έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συναντήθηκε με το προεδρείο της ΔΟΕ, επισήμανε ότι η ευθύνη για την κατάσταση βαρύνει τον Πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε για την άρνησή του να συναντήσει τους εκπαιδευτικούς.

    Σημείωσε μάλιστα ότι κάθε μέρα που οι δάσκαλοι αντιμετωπίζουν την σιδηρογροθιά της κομματικά ελεγχόμενης αστυνομίας είναι μια χαμένη μέρα.

    Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε ότι οι δάσκαλοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις όσο χρειαστεί, ενώ απαντώντας στον πρωθυπουργό, είπε ότι ο ίδιος είχε δεσμευθεί για το 5% στην παιδεία.

    Ο πρόεδρος ΔΑΚΕ δασκάλων Βασίλης Παληγιάννης απέδωσε τα περισσότερα προβλήματα στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ

    Στα θέματα Παιδείας αναφέρθηκε και η γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου από τη Λήμνο όπου βρίσκεται. Η κυρία Ξενογιαννακοπούλου έκανε λόγο για "εμπαιγμό" των εκπαιδευτικών από την πλευρά της κυβέρνησης και της κυρίας Γιαννάκου, καθώς δάσκαλοι και νηπιαγωγοί είχαν έγκαιρα εξαγγείλει την απεργία τους, αλλά κανείς δεν έλαβε το μήνυμα και δεν φρόντισε να τους δεχτεί.

    Επίκαιρη επερώτηση για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της παιδείας, κατέθεσε το ΚΚΕ.

    Στην επερώτηση του, την οποία υπογράφει όλη η κοινοβουλευτική ομάδα, με πρώτη την Αλέκα Παπαρήγα, το ΚΚΕ σημειώνει μεταξύ άλλων, ότι "οι παρατεταμένες και δυναμικές κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών φέρνουν στην επιφάνεια, πέρα από τα δίκαια αιτήματά τους, και τα βαθύτερα προβλήματα στην παιδεία".

    Κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της άσκησε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, καταδίκασε την παρουσία του αστυνομικού με τη σιδηρογροθιά στην πρόσφατη πορεία των εκπαιδευτικών, κάνοντας λόγο για "φασίζουσα ρητορεία" εναντίον της Αριστεράς, από στελέχη της αστυνομίας που θυμίζουν τις πιο σκοτεινές μέρες του τόπου μας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίθεση για την Παιδεία

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    [05] Κοινωνία

    Αγνοείται Βρετανός ναυτικός

    4/10/2006 12:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζονται οι έρευνες με πλωτά και εναέρια μέσα για τον εντοπισμό Άγγλου ναυτικού που έπεσε από πλοίο 60 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πρέβεζας.

    [06] Κοινωνία

    Της Επιτροπής Ανταγωνισμού

    Προκαταρκτική εξέταση για τα έγγραφα

    4/10/2006 5:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Προκαταρκτική εξέταση διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Παναγιώτης Πούλιος σχετικά με τη δημοσιοποίηση εγγράφων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία υποστήριξε ότι βρήκε πεταμένα στα σκουπίδια κοντά στο κτίριο που στεγάζεται η Αρχή, ο πρόεδρος της "Κίνησης Πολιτών", Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Στο πλαίσιο της έρευνας που ανέλαβε η Εισαγγελέας Μαρία Γκανέ θα διερευνηθεί η βασιμότητα των καταγγελιών του κ. Γεωργακόπουλου, καθώς και η γνησιότητα των εγγράφων, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν διαπραχθεί και από ποιούς αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.

    [07] Κόσμος

    Συνάντηση Ρεν με Ερντογάν και Σεζέρ

    Επαφές για τα ευρωτουρκικά

    4/10/2006 3:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 5:22:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα το απόγευμα στην Άγκυρα ο κοινοτικός επίτροπος, αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης, Όλι Ρεν, με τον πρωθυπουργό Ερντογάν και τον Πρόεδρο Σεζέρ. Χθες ο Φιλανδός επίτροπος, άσκησε έντονη κριτική για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο κρίσης στις συνομιλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα, αν δεν δείξει την απαιτούμενη πολιτική βούληση. Την ίδια ώρα στην Κωνσταντινούπολη φοιτητές διαδήλωναν έξω απο την νομική σχολή για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, την ώρα που μιλούσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης Τζενίλ Τσιτσέκ. Για αυτό το ζήτημα ο Όλι Ρεν έχει τονίσει πως ο τουρκικός ποινικός κώδικας θα πρέπει να εναρμονιστεί με τον Χάρτη των Θεμελιωδών δικαιωμάτων της Ένωσης.

    Συνέντευξη στο NTV

    Μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV ο Ρεν, διαπίστωσε καθυστέρηση στις μεταρρυθμίσεις, αλλά και προβλήματα στην εφαρμογή αυτών που έχουν ήδη γίνει στην Τουρκία, ενώ αναφέρθηκε για άλλη μια φορά στην ανάγκη να τηρήσει η Τουρκία τις υποσχέσεις της σχετικά με το Πρόσθετο Πρωτόκολλο.

    Όταν μάλιστα ρωτήθηκε τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην ενταξιακή πορεία της χώρας, η μη εφαρμογή Τελωνειακής Σύνδεσης για τα κυπριακά πλοία και αεροσκάφη, απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει ευθέως λέγοντας χαρακτηριστικά:"ας μην σταθούμε στο χειρότερο από τα ενδεχόμενα".

    Πρόσθεσε όμως ότι η Φινλανδική Προεδρία "καταβάλει προσπάθειες προς άρση του αδιεξόδου, μέσω του σχεδίου που έχει υποβάλλει και προβλέπει την άμεση προώθηση εμπορευμάτων των Τουρκοκυπρίων, σχέδιο που όπως ανέφερε δεν έχει απορρίψει εξ ολοκλήρου καμία από τις ενδιαφερόμενες πλευρές μέχρι στιγμής και ούτε έχει διαρρεύσει από κάποια πλευρά.

    Ο Όλι Ρεν τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν έχει μείνει ικανοποιημένη από το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων στη χώρα και αυτό γιατί αν και η Τουρκία πραγματοποίησε τολμηρές αλλαγές, αυτές δεν εφαρμόζονται όπως θα έπρεπε.

    "Τον τελευταίο χρόνο, υπάρχει καθυστέρηση στη διαδικασία", είπε ο Ρεν φέρνοντας ως παράδειγμα το "περίφημο" άρθρο 301 του Ποινικού Κώδικα που περιορίζει την ελευθερία έκφρασης, αφού αναφέρεται στην προσβολή του τουρκισμού, και βάση του οποίου τον τελευταίο χρόνο, εκδικάστηκαν 69 υποθέσεις.

    Αναφερόμενος στις σχέσεις μεταξύ ενόπλων δυνάμεων και πολιτικής εξουσίας στην Τουρκία, ο Ρεν τόνισε ότι θα πρέπει να υπαχθούν στον έλεγχο της πολιτικής ηγεσίας, ξεκαθαρίζοντας πως διάλογο με το στρατό θα κάνει μόνο για θέματα που τον αφορούν και όχι για την ένταξη και την εξωτερική πολιτική.

    Ο Ρεν τέλος τόνισε ότι στην πορεία ένταξης θα παίξει ιδιαίτερο ρόλο και η στάση της τουρκικής κυβέρνησης σε θέματα όπως ο νόμος για τα βακούφια των μη μουσουλμανικών μειονοτήτων, τα δικαιώματα των μειονοτήτων αυτών, αλλά και των αλεβίδων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θερμό Φθινόπωρο

    [08] Κόσμος

    Αποκαλυπτικές λεπτομέρειες για το μακελειό

    4/10/2006 1:14:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σοκ προκαλούν στις Ηνωμένες Πολιτείες οι νέες πληροφορίες για τα κίνητρα του Τσαρλς Ρόμπερτς, του 32χρονου άνδρα που σκότωσε πέντε ανήλικα κορίτσια και τραυμάτισε σοβαρά άλλα πέντε στο σχολείο τους, σε μια κοινότητα των Άμις, στο Λάνκαστερ της Πενσυλβάνια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Αποκαλυπτική είναι η μαρτυρία της συζύγου του δράστη και αυτόχειρα. Όπως δήλωσε της τηλεφώνησε λίγο πριν αυτοκτονήσει, στις 10.50 το πρωί και χωρίς να της πει που βρίσκεται της εκμυστηρεύτηκε ότι πριν από 20 χρόνια είχε κακοποιήσει σεξουαλικώς δύο κοριτσάκια της οικογένειας του. "Δεν θα επιστρέψω στο σπίτι. Η αστυνομία είναι εδώ. Κακοποίησα σεξουαλικώς κάποια ανήλικα μέλη της οικογένειάς μου, που ήταν τριών ή τεσσάρων ετών, πριν από 20 χρόνια". Ο δράστης άφησε πίσω του ένα σημείωμα εξηγώντας τους λόγους που το θολωμένο του μυαλό τον οδήγησαν στη φρικτή του πράξη. "Είμαι γεμάτος με τόσο μίσος, μίσος για τον εαυτό μου, μίσος για το θεό. Κι ένα απίστευτο κενό".

    Η Αστυνομία εκτιμά ότι ο Ρόμπερτς σχεδίαζε να κακοποιήσει σεξουαλικώς τις δέκα μικρές μαθήτριες που κρατούσε ομήρους πριν τις σκοτώσει. Αυτό προκύπτει και από το περιεχόμενο ενός κουτιού που είχε μεταφέρει ο δράστης στον τόπο του εγκλήματος και το οποίο σύμφωνα με τον αρχηγό της Αστυνομίας περιείχε καρφιά, αλυσίδες, μικρές τσιμπίδες και δύο σεξουαλικά βοηθήματα.

    Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει επίσης ότι ο 32χρονος οδηγός φορτηγού και πατέρας τριών παιδιών, δεν είχε ποτέ ξεπεράσει τον θάνατο της νεογέννητης κόρης του, πριν από εννέα χρόνια. Η εν ψυχρώ δολοφονία των πέντε κοριτσιών έχει συγκλονίσει την φιλήσυχη κοινότητα των Άμις, που απορρίπτουν κάθε μορφή βίας. Μετά το νέο αυτό περιστατικό βίας, ο πρόεδρος Μπους θα συγκαλέσει την ερχόμενη εβδομάδα έκτακτη σύσκεψη για τη βία στα σχολεία.

    [09] Κόσμος

    Επέστρεψαν στην Τουρκία οι επιβάτες

    Ζητά πολιτικό άσυλο

    4/10/2006 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 1:44:08 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έφτασαν το πρωί στην Κωνσταντινούπολη οι επιβάτες του τουρκικού αεροσκάφους, στο οποίο εκδηλώθηκε χθες αεροπειρατεία και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπρίντιζι, λίγο μετά την απογείωσή του από τα Τίρανα. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε στις 08.40 (ώρα Ελλάδος) στο διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ με 105 επιβάτες. "Απουσίαζαν" ο αεροπειρατής Χασάν Εκιντσί, που συνελήφθη από την ιταλική Αστυνομία και άλλος ένας επιβάτης που ζήτησε να παραμείνει στην Ιταλία, ανέφερε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή. Οι επιβάτες, στην πλειοψηφία τους Αλβανοί υπήκοοι, έγιναν δεκτοί στο αεροδρόμιο από κυβερνητικούς αξιωματούχους και τον πρόεδρο των "Τουρκικών Αερογραμμών", Τεμέλ Κοτί. Στη συνέχεια, οι επιβάτες συνομίλησαν για λίγο με Τούρκους αστυνομικούς. Στο μεταξύ ο 30χρονος Τούρκος αεροπειρατής Χακάν Εκιντσί, που είχε λιποτακτήσει από τον τουρκικό στρατό, δηλώνει Χριστιανός, αντιρρησίας συνείδησης και ότι κατέλαβε το Μπόινγκ 737 των "Τουρκικών Αερογραμμών" για να ζητήσει -όπως είπε -βοήθεια από τον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ιταλικού Υπουργείου Εσωτερικών, κίνητρο του αεροπειρατή ήταν να εξασφαλίσει πολιτικό άσυλο, καθώς οι τουρκικές αρχές τον καταζητούν.

    Χριστιανός, λιποτάκτης και αντιρρησίας συνείδησης

    Ο Εκιντσί είχε συλληφθεί στα Τίρανα ως λιποτάκτης και οι αλβανικές αρχές αρνήθηκαν να του χορηγήσουν πολιτικό άσυλο, αποφασίζοντας να τον εκδώσουν στην Τουρκία. Ο 30χρονος Τούρκος οδηγήθηκε στο αεροσκάφος των "Τουρκικών Αερογραμμών" που εκτελούσε την πτήση Τίρανα - Κωνσταντινούπολη και επρόκειτο να παραδοθεί στις τουρκικές Αρχές κατά την άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη. Με άγνωστο τρόπο ο Εκιντσί κατόρθωσε να καταλάβει το αεροσκάφος καθώς πετούσε πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο και υποχρέωσε τον πιλότο να κατευθυνθεί στην Ιταλία. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Εκιντσί ήταν άοπλος, αλλά εισήλθε στο κόκπιτ και έπεισε τον κυβερνήτη του αεροσκάφους ότι ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά.

    Τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα είχαν μεταδώσει αρχικά ότι ο αεροπειρατής ήταν μέλος τής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι" και ήθελε να διαμαρτυρηθεί για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο πάπας κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, συνδέοντας το Ισλάμ με τη βία.

    "Ο αεροπειρατής του αεροσκάφους των τουρκικών αερογραμμών που υποχρέωσε τον πιλότο του να το οδηγήσει στην Ιταλία, ήταν άοπλος και δεν είχε κανένα συνεργό μέσα στο αεροπλάνο", δήλωσε το πρωί ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο. Σύμφωνα με τον Αμάτο, λίγο μετά την παράδοση του αεροπειρατή, οι αστυνομικοί ζήτησαν από τους επιβάτες να παραμείνουν στις θέσεις τους για να διαπιστώσουν εάν βρισκόταν κάποιος συνεργός μεταξύ τους. "Η προσοχή στράφηκε κυρίως σε τρεις νεαρούς Τούρκους, αλλά αυτοί δε φαίνεται να έχουν σχέση με τον αεροπειρατή και έτσι αναχώρησαν όλοι σήμερα για την Τουρκία", πρόσθεσε ο Αμάτο. Νωρίτερα, ο Ιταλός υφυπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι έκανε λόγο για υποψίες όσον αφορά τους τρεις αυτούς επιβάτες.

    Σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα τουρκικών εφημερίδων ο Εκιντσί έχει κάνει έξι απόπειρες αυτοκτονίας σε τουρκική στρατιωτική φυλακή όπου εξέτιε ποινή με την κατηγορία της λιποταξίας. Ο Εκιντσί έχει φυλακιστεί δυο φορές για την άρνησή του να καταταγεί στο στρατό. Ο αεροπειρατής, τον οποίο οι τουρκικές εφημερίδες παρουσιάζουν ως διαταραγμένη προσωπικότητα, έχει κάνει δυο γάμους και έχει αποκτήσει δυο παιδιά, ηλικίας 4 και 9 ετών.

    Τούρκοι αντιρρησίες συνείδησης κατέκριναν σήμερα την αεροπειρατεία του τουρκικού αεροσκάφους από τον 30χρονο, χαρακτηρίζοντας την ενέργειά του "απαράδεκτη". "Η ενέργεια αυτή δείχνει τους αντιρρησίες συνείδησης ως ανθρώπους της βίας και είναι εντελώς απαράδεκτη", δήλωσε ο Ουγκούρ Γιορουλμάζ, εκ των πρωτεργατών του κινήματος, στην ηλεκτρονική διεύθυνση "οι αντίπαλοι του πολέμου". Σημείωσε επίσης ότι ο αεροπειρατής είχε ζητήσει κατά το παρελθόν τη βοήθεια των αντιρρησιών συνείδησης στην Τουρκία. "Η πράξη του είναι αντίθετη με τη φιλοσοφία των αντιρρησιών συνείδησης καθώς απείλησε τη ζωή των επιβατών". Στην Τουρκία, που φιλοδοξεί να ενταχτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν αναγνωρίζεται το δικαίωμα των αντιρρησιών συνείδησης, που κινδυνεύουν να τιμωρηθούν με φυλάκιση πέντε ετών αν αρνηθούν να στρατευθούν.

    Είχε στείλει επιστολή στον πάπα

    Το Μπόινγκ, συνοδευόμενο αρχικά από τέσσερα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και στη συνέχεια από δύο ιταλικά προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπρίντιζι στις 18.00 (ώρα Ελλάδος) και δύο ώρες αργότερα παραδόθηκε στις ιταλικές αρχές, αφού πρώτα ζήτησε επανειλημμένα συγγνώμη από τους 107 επιβάτες και τα έξι μέλη του πληρώματος.

    Όπως δήλωσε ο αεροπειρατής στην ιταλική Αστυνομία, ήθελε να πάει στη Ρώμη για να ζητήσει τη βοήθεια του πάπα για να λάβει πολιτικό άσυλο στην Ιταλία και να μην παραδοθεί στις τουρκικές Αρχές. Ο 30χρονος Τούρκος είχε λιποτακτήσει από στρατόπεδο στην Κωνσταντινούπολη, όπου υπηρετούσε τον περασμένο Μάιο και κατόρθωσε να φύγει στην Αλβανία. Όπως έγινε γνωστό από τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, ο αεροπειρατής, που είχε ασπαστεί τον Χριστιανισμό το 1998 και ήταν αντιρρησίας συνείδησης, είχε στείλει στα τέλη Αυγούστου επιστολή στον πάπα Βενέδικτο ΙΣΤ.

    Στην επιστολή του που δημοσιεύτηκε στις 30 Αυγούστου στο Ίντερνετ, ο Εκιντσί έγραφε: "Αγαπημένε Πάπα, ονομάζομαι Χακάν Εκιντσί ,είμαι Χριστιανός και δεν θέλω να υπηρετήσω σε έναν μουσουλμανικό στρατό. Ζητώ τη βοήθειά σου ως προκαθήμενος των Χριστιανών και του χριστιανικού κόσμου. Πηγαίνω στην εκκλησία από το 1998 και βρήκα το δρόμο μου μέσω του Χριστού".

    Στην επιστολή του, ο Εκιντσί αναφέρει ακόμη ότι η οικογένειά του είχε πάει στην Τουρκία "λόγω του πολέμου" από τα Σκόπια και εξαναγκάστηκε να αποδεχτεί την ταυτότητα της Τουρκικής Δημοκρατίας. "Οι πρόγονοί μου στην "Μακεδονία" είχαν αποδεχτεί το Ισλάμ υπό την πίεση των σπαθιών των Οθωμανών", λέει ο αεροπειρατής. "Στην Τουρκία με έγραψαν στα δημοτολόγια ως μουσουλμάνο το 1978 χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη μου και με υποχρέωσαν στο σχολείο να παρακολουθώ μαθήματα για το Ισλάμ καθώς στην Τουρκία απαγορεύεται η σχολική διδασκαλία άλλων θρησκειών", αναφέρει στην επιστολή του προς τον Ποντίφικα ο Εκιντσί και προσθέτει: "Δεν θέλω να ζήσω άλλο σε μια μουσουλμανική χώρα. Σε παρακαλώ Άγιε Πατέρα, μόνο εσύ μπορείς να με σώσεις".

    Η περιπέτεια στον ελληνικό εναέριο χώρο

    Το τουρκικό αεροσκάφος εξέπεμψε 2 φορές σήμα για αεροπειρατεία τη στιγμή που βρισκόταν στον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ άμεση υπήρξε η κινητοποίηση των ελληνικών αρχών.

    -ΚΕΠΑΘ: Τουρκικές αερογραμμές έχετε κάποιο πρόβλημα; -ΚΥΒΕΡΝΗΤΗΣ: Έχω δυο ανεπιθύμητους επιβάτες που θέλουν να μεταβούν Ιταλία προκειμένου να δώσουν ένα μήνυμα στον πάπα. -ΚΕΠΑΘ: Μείνετε στη συχνότητα αυτή και ειδοποιείστε μας όταν χρειαστείτε κάτι.

    Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας έθεσε αμέσως σε ετοιμότητα το αεροδρόμιο Μακεδονία που ήταν το πλησιέστερο. Παράλληλα σήμανε συναγερμός στην Πολεμική Αεροπορία. Απογειώθηκαν δύο F-16 από Λήμνο και δύο F-16 από Αγχίαλο τα οποία έσπευσαν προς την περιοχή αλλά δε χρειάστηκε να επέμβουν καθώς το αεροσκάφος είχε ήδη εισέρθει στον ιταλικό εναέριο χώρο.

    Μέτρα ασφαλείας

    Στο μεταξύ σύμφωνα με Ιταλό υπουργό Εσωτερικών Τζουλιάνο Αμάτο η αεροπειρατεία δεν θα τροποποιήσει τα μέτρα ασφαλείας για την επίσκεψη του πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ στην Τουρκία. "Η επίσκεψη αυτή παρουσιάζει ορισμένα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της ασφάλειας, όμως, αλλά είναι δύσκολο να δούμε το χθεσινό επεισόδιο ως ένα γεγονός που επιδεινώνει τα προβλήματα ασφάλειας", τόνισε ο Υπουργός μιλώντας στη Γερουσία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ansa. Η ασφάλεια του πάπα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Τουρκία, από τις 28 ως τις 30 Νοεμβρίου αποτελεί ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα, μετά τις έντονες αντιδράσεις που ξέσπασαν στις μουσουλμανικές χώρες εξαιτίας των αμφισβητούμενων δηλώσεων του Ποντίφικα σχετικά με το Ισλάμ. Το Βατικανό εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ο Πάπας ενημερώθηκε για το όλο περιστατικό και ότι η επίσκεψη στην Τουρκία θα γίνει κανονικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έληξε η αεροπειρατεία

    [10] Κόσμος

    Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες λόγω των συγκρούσεων

    4/10/2006 12:52:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου 90.000 Αφγανοί έχουν αναγκαστεί τους τελευταίους μήνες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των συγκρούσεων ανάμεσα στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις και στους αντάρτες στο νότιο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες. Από την περασμένη άνοιξη οι Ταλιμπάν εξαπολύουν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των διεθνών και αφγανικών κυβερνητικών δυνάμεων στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι συγκρούσεις ανάγκασαν 15.000 οικογένειες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους σε τρεις επαρχίες, την Κανταχάρ, τη Χελμάντ και την Ουρουζγκάν, διευκρίνισε ο Ναντέρ Φαρχάντ, εκπρόσωπος της Αρμοστείας στο Αφγανιστάν. "Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε βοήθεια σε 15.000 οικογένειες αν τη χρειαστούν", τόνισε και πρόσθεσε πως με δεδομένο το μέγεθος μιας αφγανικής οικογένειας, ο αριθμός των ανθρώπων που εκτοπίστηκαν κυμαίνεται από 80.000-90.000. "Εξαιτίας της κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή, δεν έχουμε ακριβή αριθμό των ατόμων", τόνισε και συμπλήρωσε πως πολλοί από αυτούς μένουν με φίλους και συγγενείς, ενώ άλλοι έχουν καταφύγει σε ήδη υπάρχοντες καταυλισμούς. Συνολικά 200.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους στο Αφγανιστάν τα τελευταία χρόνια εξαιτίας όχι μόνο των συγκρούσεων, αλλά και της ξηρασίας.

    [11] Κόσμος

    Φόβους για νέες καταστροφές εκφράζουν οι αρχές

    "Σάρωσε" το Βιετνάμ ο Σανγκσάν

    4/10/2006 9:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τουλάχιστον 52 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και επτά αγνοούνται στο Βιετνάμ από το πέρασμα του τυφώνα Σανγκσάν, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση των αρχών. Ο τυφώνας σάρωσε τις επαρχίες Χα Τιν και Θούα Τιεν-Χούε, στο κεντρικό Βιετνάμ και τα συνεργεία διάσωσης αγωνίζονται τώρα να απομακρύνουν τα συντρίμμια για να επανέλθει η ζωή στους φυσιολογικούς της ρυθμούς. Οι εφημερίδες αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ηλεκτροπληξία καθώς ήρθαν σε επαφή με κατεστραμμένα από τον τυφώνα καλώδια ή από κατάρρευση σπιτιών και πτώση δένδρων. Οι αρχές εκφράζουν φόβους για νέες καταστροφές τις επόμενες ημέρες από την υπερχείλιση των ποταμών της περιοχής. Οι κάτοικοι πολλών παραποτάμιων χωριών κλήθηκαν μάλιστα να απομακρυνθούν καθώς υπάρχει κίνδυνος κατολισθήσεων. Ο τυφώνας Σανγκσάν έπληξε την περασμένη εβδομάδα τις Φιλιππίνες με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 200 άνθρωποι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονικός τυφώνας στο Βιετνάμ

    [12] Κόσμος

    Έκκληση από Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Κίνα

    Ενωμένο μέτωπο για την αντιμετώπιση της Β. Κορέας

    4/10/2006 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 10:18:38 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Διεθνή αναστάτωση έχει προκαλέσει η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι σχεδιάζει να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή "για την ενίσχυση της ικανότητας αυτοάμυνας απέναντι στην «εχθρότητα» των ΗΠΑ". Για απαράδεκτη απειλή κάνοουν λόγο οι ΗΠΑ ενώ το Λονδίνο προειδοποιεί με σοβαρές συνέπειες. Από τη μεριά της η Μόσχα ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε την Τρίτη το βορειοκορεατικό Υπουργείο Εξωτερικών και μεταδόθηκε από το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της χώρας ΚCNA αναφέρεται μεν ότι θα πραγματοποιηθεί "στο μέλλον" πυρηνική δοκιμή, όμως τονίζεται πως η Πιονγιάνγκ παραμένει προσηλωμένη στην ιδέα της αποπυρηνικοποίησης της κορεατικής χερσονήσου. "Η Βόρεια Κορέα θα πραγματοποιήσει στο μέλλον πυρηνική δοκιμή με την προϋπόθεση ότι θα υπάρχουν πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση ενώ αναφέρεται πως η Βόρειος Κορέα δεν θα χρησιμοποιήσει ποτέ πρώτη πυρηνικά όπλα και ότι "θα κάνει τα πάντα για μια αποπυρηνικοποιημένη κορεατική χερσόνησο και για να δοθεί ώθηση στον πυρηνικό αφοπλισμό διεθνώς και στην εξάλειψη των πυρηνικών όπλων".

    Ο νέος πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε απηύθυνε σήμερα έκκληση για τη δημιουργία ενός ενωμένου μετώπου της χώρας του με τις γείτονες Κίνα και Νότια Κορέα με στόχο να ασκήσουν πίεση στη Πιονγκγιάνγκ. "Θα πάρω τα κατάλληλα μέτρα σε συνεργασία με την Κίνα και τη Νότια Κορέα", τόνισε ο Αμπε μιλώντας στο Κοινοβούλιο. "Η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας είναι εξαιρετικά δυσάρεστη. Αν τολμήσει να προχωρήσει κανείς δεν θα της το συγχωρήσει", πρόσθεσε. Ο ιάπωνας πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Κίνα την 8η Οκτωβρίου και τη Νότια Κορέα την 9η Οκτωβρίου για συνομιλίες με τους ηγέτες τους σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι σχέσεις τους και να απαλυνθούν οι εντάσεις που προκαλεί το πολεμικό τους παρελθόν.

    Εξάλλου και η Νότια Κορέα απηύθυνε σήμερα έκκληση στη Βόρεια να ακυρώσει τα σχέδια πραγματοποίησης πυρηνικής δοκιμής, προειδοποιώντας την Πιονγκγιάνγκ ότι "θα φέρει ακεραία την ευθύνη για όλες τις συνέπειες της", προσθέτοντας ότι "δεν θα επιτρέψει" στη Βόρεια Κορέα να πραγματοποιήσει πυρηνικές δοκιμές και τονίζοντας ότι είναι "απαράδεκτο" η Βόρεια Κορέα να διαθέτει πυρηνικά όπλα.

    Το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Εσωτερικών τόνισε ότι μια τέτοια δοκιμή θα παραβιάσει την Κοινή Διακήρυξη για την Αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου του 1991. Εξάλλου η Κυβέρνηση της Σεούλ έλαβε την απόφαση για αύξηση του επιπέδου συναγερμού μετά από σύσκεψη υψηλόβαθμων κρατικών αξιωματούχων στον τομέα της ασφάλειας

    Από τη μεριά της η Κίνα κάλεσε την Κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας σήμερα Τετάρτη να δράσει με ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση. "Ελπίζουμε ότι η Βόρεια Κορέα θα επιδείξει την αναγκαία ψυχραιμία και αυτοσυγκράτηση όσον αφορά το ζήτημα της πυρηνικής δοκιμής", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Λίου Σιαντσάο σε ανακοινωθέν του. Ωστόσο το Πεκίνο κάλεσε επίσης και τις άλλες χώρες που ενέχονται στην κρίση να μην κλιμακώσουν την ένταση. "Ελπίζουμε επίσης ότι όλα τα μέρη θα καταβάλλουν τις αναγκαίες προσπάθειες ώστε να επιλυθούν ειρηνικά οι αμοιβαίες ανησυχίες διαμέσου διαλόγου και διαβουλεύσεων, και ότι δεν θα αναλάβουν δράση που θα κλιμακώσει την ένταση", σημείωσε ο Λίου.

    Από την πλευράς της, η Ρωσία κάλεσε τη Βόρειο Κορέα να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και τάχθηκε ταυτόχρονα υπέρ ενός αποκλειστικά διπλωματικού διακανονισμού. "Δεν είναι η πρώτη φορά που ακούμε τις ανακοινώσεις αυτές, αλλά τις περισσότερες φορές αυτές οι ανακοινώσεις δεν επιβεβαιώνονται", δήλωσε ο Λαβρόφ σε συνάντηση που είχε με τους δημοσιογράφους και επανέλαβε τη ρωσική θέση για διπλωματική διευθέτηση της υπόθεσης της Β.Κορέας.

    Στη Βρετανία, εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε πως η πυρηνική δοκιμή την οποία απειλεί ότι θα πραγματοποιήσει η Βόρεια Κορέα θα θεωρηθεί από τη Βρετανία "μεγάλη πρόκληση" και θα έχει "σοβαρές συνέπειες".

    Ακολούθησε η αντίδραση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ: Μία πυρηνική δοκιμή θα αποτελούσε "απαράδεκτη απειλή" για την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο και θα οδηγούσε σε περαιτέρω απομόνωση του καθεστώτος. Ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Τζον Μπόλτον δήλωσε μάλιστα πως έχει την πρόθεση να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

    [13] Κόσμος

    "Σκυλί του πολέμου"

    4/10/2006 8:25:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τις προσωπικές του επιθέσεις συνεχίζει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες εναντίον αξιωματούχων της κυβέρνησης των ΗΠΑ, αποκαλώντας τον Αμερικανό υπουργό Αμύνης, Ντόναλντ Ράμσφελντ, "σκυλί του πολέμου". "Το σκυλί λέει με κυνικό τρόπο ότι δεν ξέρει κανέναν που να απειλεί την Βενεζουέλα, δηλαδή δεν ξέρει τον εαυτό του. Να του δώσουμε έναν καθρέφτη, να κοιτάξει το πρόσωπό του. Είμαι σίγουρος ότι δεν ξέρει ούτε τον διάβολο", είπε χαρακτηριστικά ο Τσάβες. Μερικές ημέρες νωρίτερα, ο Τσάβες είχε αποκαλέσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους "διάβολο" σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη και αστειεύτηκε λέγοντας πως στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ "μύριζε θειάφι" από την ομιλία του Μπους την προηγουμένη. Μιλώντας σε φοιτητές πανεπιστημίων στην Κούα, έξω από το Καράκας, ο Τσάβες επέμεινε ότι η Βενεζουέλα θα συνεχίσει να ασκεί το δικαίωμά της να αγοράζει οπλικά συστήματα για την άμυνά της, κάτι που όπως τόνισε αποτελεί έκφραση της ανεξαρτησίας της.

    Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας επεσήμανε ότι μόνο η Κολομβία, μεταξύ των γειτόνων της Βενεζουέλας, έχει ενεργές αντάρτικες ομάδες, και πρόσθεσε ότι αυτός που θα έπρεπε να διαμαρτυρηθεί είναι ο πρόεδρος της Κολομβίας, Άλβαρο Ουρίμπε.

    "Το σκυλί του πολέμου μιλά για λογαριασμό του. Ζητώ δημόσια από τον πρόεδρο Άλβαρο Ουρίμπε να μιλήσει γι'αυτό το θέμα και να μου το διευκρινήσει, πριν να αφήσει κάποιον άλλο να μιλήσει για αυτόν", είπε ο Τσάβες.

    [14] Κόσμος

    Συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς και αστυνομία

    Νέες ταραχές στο Παρίσι

    4/10/2006 8:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Περίπου εκατό αστυνομικοί συμμετείχαν σε μεγάλη επιχείρηση τα ξημερώματα στο προάστιο Μιζισιέν ο Μιρό του Παρισιού, όπου από την Κυριακή έχουν ξεσπάσει συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς και δυνάμεις της αστυνομίας, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, η επιχείρηση αυτή προηγείται σειράς συλλήψεων μετά τα επεισόδια της Κυριακής. Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά το βράδυ της Κυριακής σε συμπλοκές με περισσότερα από 100 άτομα στο υποβαθμισμένο αυτό προάστιο της γαλλικής πρωτεύουσας. Τα βίαια αυτά επεισόδια, τα οποία σημειώθηκαν στο Μιρό, αστική ζώνη η οποία χαρακτηρίζεται "ευαίσθητη" στο διαμέρισμα των Ιβελίν σηματοδοτούν μια αναζωπύρωση της έντασης ανάμεσα στην αστυνομία και νεαρούς. Τα νέα επεισόδια ξέσπασαν όταν αστυνομικοί καταδίωξαν ένα όχημα και συνέλαβαν τον οδηγό του, ο οποίος είχε αρνηθεί να σταματήσει σε έλεγχο, σύμφωνα με την αστυνομία. Κατά την επιστροφή στο αστυνομικό τμήμα, το περιπολικό της αστυνομίας βρέθηκε σε αδιέξοδο, όπου περίπου 250 "εχθρικά και απειλητικά" άτομα, σύμφωνα με την αστυνομία -130 σύμφωνα με δικαστικές πηγές- άρχισαν να εξυβρίζουν τους αστυνομικούς ενώ ένα όχημα της αστυνομίας πυρπολήθηκε

    [15] Κόσμος

    Η ασθένεια εξελίσσεται ταχύτατα

    Παναμάς: Έξι νεκροί από άγνωστη ασθένεια

    4/10/2006 7:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 8:23:17 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Επιδημία έχει εκδηλωθεί σε εθνικό επίπεδο μετά την έξαρση μιας μυστηριώδους ασθένειας η οποία προκάλεσε το θάνατο έξι ανθρώπων ενώ πολλοί άλλοι υποφέρουν από πυρετό, διάρροια και μερική παράλυση, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του Παναμά. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τα αίτια της νόσου, δήλωσαν ότι η ασθένεια εξελίσσεται ταχύτατα μέσω των νεφρών και προκαλεί νευρολογικές βλάβες. Πιθανότατα άλλα έξι άτομα να πέθαναν από την ίδια ασθένεια τον προηγούμενο μήνα. "Τα συμπτώματα αυτά είναι εντελώς ασυνήθιστα και δεν έχουν ανιχνευθεί πότε μέχρι σήμερα στη χώρα", δήλωσε ο διευθυντής των υγειονομικών υπηρεσιών του Παναμά Τσιρίλο Λόσον. Δέκα ακόμα άτομα προσβλήθηκαν από την άγνωστη ασθένεια αλλά επιβίωσαν. Γιατροί στον κεντρικό Παναμά και στην επαρχία Κοκλ παίρνουν δείγματα από άτομα που έχουν προσβληθεί και ζητούν συνδρομή και βοήθεια από το εξωτερικό για να ταυτοποιήσουν την ασθένεια.

    [16] Μ. Ανατολή

    Στη Λωρίδα της Γάζας

    Μασκοφόροι σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Χαμάς

    4/10/2006 8:53:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις μασκοφόροι πυροβόλησαν και σκότωσαν ηγετικό στέλεχος της Χαμάς τη στιγμή που έβγαινε από τέμενος στη Δυτική Όχθη σήμερα, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες. Οι δράστες πυροβόλησαν τον 37χρονο Μοχάμεντ Όντεχ στο χωριό Χαμπλέχ κοντά στην Καλκιλίγια, βορειοδυτικά της Ραμάλα και διέφυγαν με αυτοκίνητο. Σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, το αυτοκίνητο είχε ισραηλινές πινακίδες κυκλοφορίας. Ο Όντεχ, τοπικός ηγέτης της Χαμάς, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Χθες Τρίτη, μέλη της Φατάχ απείλησαν πως θα σκοτώσουν ηγετικά στελέχη της Χαμάς. Από την ενδοπαλαιστινιακή ένταση έχουν χάσει τη ζωή τους 12 άνθρωποι τις τελευταίες δυο ημέρες. Προκηρύξεις που διανεμήθηκαν χθες Τρίτη στη Δυτική Όχθη και υπογράφουν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων αλ-Άκσα, η ένοπλη πτέρυγα της Φάταχ, αναφέρουν ότι καθιστούν υπεύθυνους για τη βία των τελευταίων ημερών τον ηγέτη της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ, ο οποίος έχει τη βάση του στη Δαμασκό, τον υπουργό Εσωτερικών της Χαμάς Σαϊντ Σιάμ και τον επικεφαλής της δύναμης ασφαλείας της Χαμάς Γιούσεφ αλ-Ζάχαρ και προειδοποιούν ότι μαχητές της οργάνωσης θα τους δολοφονήσουν. Στο μεταξύ δύο Παλαιστίνοι τραυματίστηκαν μετά από ισραηλινή αεροπορική επίθεση που σημειώθηκε στη Γάζα εναντίον δύο οχημάτων. Ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίασε την πληροφορία. Παλαιστίνιοι ωστόσο δήλωσαν ότι δύο αυτοκίνητα τυλίχθηκαν στις φλόγες όταν χτυπήθηκαν με οβίδες. Οι ταυτότητες των δύο τραυματιών παραμένουν άγνωστες καθώς και το εάν οι δύο τραυματίες επέβαιναν ή όχι στα οχήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απειλές κατά ηγετών της Χαμάς

    [17] Οικονομία

    Για οικονομία και καρτέλ κράτους

    Παρέμβαση Δασκαλόπουλου

    4/10/2006 3:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Προς τη σωστή κατεύθυνση της ήπιας προσαρμογής κινείται ο προϋπολογισμός, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, κρίνοντας ωστόσο ότι δεν προωθεί τις μεταρρυθμίσεις. Ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία του συνδέσμου, άσκησε κριτική μιλώντας για κρατικοδίαιτες δημόσιες επιχειρήσεις που το 2006 επιβάρυναν τον προϋπολογισμό με 2,5 δισεκατομμύρια. Απαντώντας σε ερώτηση περί λειτουργίας καρτέλ στην αγορά, πέρασε στην αντεπίθεση κάνοντας λόγο για καρτέλ του κράτους.

    Ιδιόμορφο καρτέλ

    Για ιδιόμορφο καρτέλ του κράτους, που δεν ελέγχεται από κανένα και δεν αποδίδει λογαριασμό σε κανένα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος. Μάλιστα τονίζει ότι η ανταγωνιστικότητα υπονομεύεται από αυτό το αδιάφανο και ελλειμματικό σύστημα -όπως το χαρακτήρισε.

    Όσοι δαιμονοποιούν τις ιδιωτικές επιχειρήσεις ξεχνούν το καρτέλ του κράτους που είναι η μεγαλύτερη παθογένεια της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, δήλωσε ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος, προσθέτοντας ότι "η κρατικοδίαιτη οικονομία δεν δίνει λογαριασμό σε κανέναν, διαβρώνει την ανταγωνιστικότητα και αυξάνει την ανεργία και τη διαφθορά".

    "Υπάρχει ανάγκη να περάσουμε από την κρατικοδίαιτη σε ανταγωνιστική οικονομία", κατάληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

    Για τον ΣΕΒ το καρτέλ του Κράτους αποτελείται από:

    -50 δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούν σαν μονοπώλια όπως υποστηρίζει και γονατίζουν τον προϋπολογισμό, διοικούνται από διορισμένα στελέχη και ακολουθούν αυθαίρετη τιμολογιακή πολιτική και

    - από Νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και εκατοντάδες -επιτροπές

    Ρόλο στη διαμόρφωσή του παίζουν επίσης, η κρατική γραφειοκρατία, η πολυνομία και ελλιπές πλαίσιο και ο πολυεπίπεδος κρατικός παρεμβατισμός

    Ο πρόεδρος του ΣΕΒ έκανε λόγο για την ανάγκη ύπαρξης μιας Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία θα είναι ανεξάρτητη και αδέκαστη.

    [18] Οικονομία

    Του Γ. Αλογοσκούφη στους "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς"

    Επιστολή διαμαρτυρίας

    4/10/2006 3:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 7:21:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, στους "Φαϊνάνσιαλ Τάϊμς", για την κάλυψη της είδησης της αναθεώρησης του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 25%. Ο κ. Αλογοσκούφης κάνει λόγο για παραποίηση των γεγονότων και για ισχυρισμούς που δεν αποδίδουν την πραγματικότητα, για το δημοσίευμα της εφημερίδας ότι η αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της χώρας, οφείλεται στην πορνεία. Αναφερόμενος δε στον τίτλο "Το αρχαιότερο επάγγελμα ωθεί το ελληνικό προϊόν.", ο υπουργός Οικονομίας επισημαίνει ότι "ο τίτλος παραποιεί τα γεγονότα, δεν αποδίδει την ουσία της είδησης και προξενεί σοβαρή βλάβη στη διεθνή εικόνα της Ελλάδας", υπογραμμίζοντας ότι η αναλογία δραστηριοτήτων που υπαινίσσεται η εφημερίδα ανέρχεται μόλις στο 0,7%, από την κατά 25% αναθεώρηση του ΑΕΠ. "Ο εντυπωσιακός τίτλος που επέλεξε η εφημερίδα δεν συνάδει προς την ποιότητα της ενημέρωσης που παρέχει" καταλήγει στην επιστολή του ο Υπουργός.

    Συνάντηση με ΑΜΕΑ

    Εν τω μεταξύ ο υπουργός Οικονομίας, σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι με το προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, αντιμετώπισε θετικά τα αιτήματα για επιπλέον αύξηση του ειδικού αφορολόγητου, χορήγηση επιδόματος θέρμανσης και μείωση του ΦΠΑ για τεχνολογικά βοηθήματα και αναλώσιμα.

    Οι εκπρόσωποι της Συνομοσπονδίας υπογράμμισαν ότι στον προϋπολογισμό για το 2007 υπάρχει υποχρηματοδότηση των δράσεων για άτομα με αναπηρία και πρόσθεσαν ότι γίνεται προσπάθεια να ενισχυθούν τα προγράμματα του Τέταρτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης που αφορούν στη συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα.

    [19] Οικονομία

    Αρχίζει την Παρασκευή η καταβολή του

    Παροχή για το τρίτο παιδί

    4/10/2006 3:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Απο την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου και μέχρι τις 15 του μήνα αναμένεται να αποσταλούν ταχυδρομικώς, οι πρώτες επιταγές του ΟΓΑ για την καταβολή της εφάπαξ παροχής ύψους 2000 ευρώ σε 5000 περίπου οικογένειες που απέκτησαν τρίτο παιδί μετά την 1η Ιανουαρίου και υπέβαλαν σχετική αίτηση στα αρμόδια γραφεία του οργανισμού. Το ποσό αυτό θα καταβληθεί μαζί με το επίδομα του 3ου παιδιού ή του πολυτεκνικού επιδόματος στις μητέρες δικαιούχους. Το επίδομα των 2000 ευρώ είναι, ανεξάρτητο απο άλλο επίδομα, μισθό σύνταξη αμοιβή αποζημίωση ή εισόδημα, ενώ απαλλάσσεται απο κάθε φόρο, φορολογικό τέλος, εισφορά ή κράτηση υπέρ του δημοσίου και δεν εξαρτάται απο εισοδηματικά κριτήρια.. Το σύνολο των χρημάτων που θα εκταμιευτούν για τη χορήγηση του επιδόματος ανέρχεται σε 9.174.000 ευρώ.

    [20] Οικονομία

    Υποχωρεί το πετρέλαιο

    4/10/2006 12:38:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Κάτω από τα 58 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε έστω και για λίγο σήμερα η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας για πρώτη φορά τους τελευταίους 8 μήνες. Στην αγορά του Λονδίνου η τιμή του Μπρεντ είχε υποχωρήσει το πρωί στα 57,78 δολάρια το βαρέλι, που είναι η χαμηλότερη από τις 30 Δεκεμβρίου 2005, όταν είχε διαμορφωθεί στα 57,56 δολάρια. Στις 10.00 (ώρα Ελλάδος) η τιμή του Μπρεντ είχε διαμορφωθεί στα 58,02 δολάρια, μειωμένη κατά 41 σεντς από το χθεσινό κλείσιμο. Το ελαφρό αργό για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου υποχωρούσε επίσης την ίδια ώρα στα 58,37 δολάρια, αφού είχε πέσει νωρίτερα και στα 58,20 δολάρια, που είναι η χαμηλότερη τιμή από τον περασμένο Φεβρουάριο.

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Στην Αθήνα ο Άντιτς

    4/10/2006 4:55:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Ράνομιρ Άντιτς είναι ο ένας από τους υποψήφιους προπονητές για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. Ο 58χρονος Σέρβος τεχνικός βρίσκεται στην Αθήνα από τα ξημερώματα της Τετάρτης και εντός της ημέρας αναμένεται να γίνει το καθοριστικό ραντεβού με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, που έχει στη λίστα και άλλον Ευρωπαίο τεχνικό αν δεν υπάρξει συμφωνία με τον Άντιτς. Ο Αντιτς έχει πολύ καλή θητεία στο ισπανικό πρωτάθλημα, όπου το 1996 κατέκτησε το νταμπλ με την Ατλέτικο Μαδρίτης. Έχει εργαστεί επίσης στη Ρεάλ Μαδρίτης, την Οβιέδο, τη Μπαρτσελόνα και τη Θέλτα. Στην καριέρα του μετρά όμως και τρεις υποβιβασμούς, το 2000 με την Ατλέτικο Μαδρίτης, το 2001 με την Οβιέδο και το 2004 με τη Θέλτα. Στην τελευταία εργάστηκε για δύο μήνες, από τις 29/1/2004 ως τις 29/3/2004 και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

    Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΑΙΚΤΗΣ

    1967-68: Σλόμποντα Ούζιτσε

    1968-76: Παρτιζάν Βελιγραδίου

    1976-78: Φενερμπαχτσέ

    1978-79: Σαραγόσα

    1979-84: Λούτον

    Η ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟΥ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

    1985-88: Παρτιζάν Βελ. (βοηθός)

    1988-91: Σαραγόσα

    1991-92: Ρεάλ Μαδρίτης

    1992-95: Οβιέδο

    1995-00: Ατλέτικο Μαδρίτης

    2000-01: Οβιέδο

    2003: Μπαρτσελόνα

    2004: Θέλτα

    ΤΙΤΛΟΙ ΩΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

    1 πρωτάθλημα Ισπανίας: 1996

    1 κύπελλο Ισπανίας: 1996

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πρωτοπόρος ο Παναιτωλικός

    4/10/2006 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ισοπαλία με την οποία παρέμεινε στην κορυφή του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής στον 1ο όμιλο πήρε στη Ρόδο ο Παναιτωλικός, σε παιχνίδι για την 5η αγωνιστική. Πλέον έφτασε τους 11 βαθμούς, ένα μόλις μπροστά από την Θύελλα Πατρών, η οποία επικράτησε της Θήβας εντός έδρας στο μεγάλο ντέρμπι και έφτασε τους 10 βαθμούς και τη δεύτερη θέση. Ξεχώρισαν επίσης η "λευκή" ισοπαλία της Παναχαϊκής με τον Άγιο Δημήτριο εντός έδρας και η νίκη του Απόλλωνα Πατρών επί του ΟΦ Ιεράπετρας.

    Σε αναμετρήσεις για την 5η αγωνιστική του 1ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ζάκυνθος-Βύζας Μεγάρων 0-0 Αχαρναϊκός-ΠΑΟ Βάρδας 1-0 Απόλλων Αθηνών-ΟΦ Ιεράπετρας 1-0 Παναχαϊκή-Αγιος Δημήτριος 0-0 Ρόδος-Παναιτωλικός 1-1 Πανηλειακός-Ηλιούπολη 2-1 Ατσαλένιος-Κορωπί 3-1 Αιολικός-Διαγόρας 3-0 Θύελλα Πατρών-Θήβα 3-2

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)

    1. Παναιτωλικός 11 2. Θύελλα Πατρών 10 3. Διαγόρας 9 . Κορωπί 9 . Βύζας 9 . Παναχαϊκή 9 7. Ρόδος 8 . Ατσαλένιος 8 9. Θήβα 7 . Αιολικός 7 11. Ηλιούπολη 6 . Αχαρναϊκός 6 . Απόλλων Αθηνών 6 . Άγιος Δημήτριος 6 15. Πανηλειακός 4 16. ΟΦ Ιεράπετρας 2 . Ζάκυνθος 2 18. ΠΑΟ Βάρδας 1

    Πρωτιά για τον Ολυμπιακό ΑΣΚ

    Η εκτός έδρας ισοπαλία που έφερε με τον Ναυπακτιακό για την 5η αγωνιστική του 2ου ομίλου, έδωσε την δυνατότητα στον ΑΣΚ Ολυμπιακό να φτάσει τους 13 βαθμούς και να παραμείνει μόνος πρώτος στο πρωτάθλημα.. Ένα βαθμό πίσω του βρέθηκε μόνη της η Λαμία που νίκησε τα Τρίκαλα.

    Σε αναμετρήσεις για την 5η αγωνιστική του 2ου ομίλου της Γ΄ Εθνικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ναυπακτιακός-ΑΣΚ Ολυμπιακός 1-1 Ανδρούτσος Γραβιάς-Πιερικός 1-1 Αναγ/ση Καρδίτσας-ΑΕ Γιάννενα 2-1 Καβάλα-ΠΑΟ Νέων Επιβατών 4-3 Λαμία-Τρίκαλα 2-0 Πολύκαστρο-Ενωση Θράκης 2-1 Εθνικός Κατερίνης-Δόξα Δράμας 1-1 Αναγ/ση Αρτας-Δόξα Γρατινής 1-0 * Ρεπό: Θερμαϊκός

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 5 αγώνες)

    1. ΑΣΚ Ολυμπιακός 13 2. Λαμία 12 3. Πιερικός 10-4αγ. 4. Θερμαϊκός 9-4αγ. . Πολύκαστρο 9 6. Εθνικός Κατερίνης 8 7. Καβάλα 7-4αγ. . Τρίκαλα 7 . Αναγέννηση Άρτας 7 10. Ναυπακτιακός Αστέρας 5 11. ΠΑΟ Νέων Επιβατών 4-4αγ. . Ένωση Θράκης 4 . Αναγέννηση Καρδίτσας 4 14. Δόξα Γρατινής 3 . Ανδρούτσος Γραβιάς 3-4αγ. . Δόξα Δράμας 3 17. ΑΕ Γιάννενα 2

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην Ξάνθη ο Λεμονής

    4/10/2006 5:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 4/10/2006 6:20:40 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Τάκης Λεμονής είναι ο διάδοχος του Γιάννη Ματζουράκη στην τεχνική ηγεσία της Ξάνθης. Ο νέος τεχνικός της ακριτικής ομάδας παρουσιάστηκε και επίσημα και στις πρώτες του δηλώσεις τόνισε πως δεν χρειάζονται λόγια, αλλά είναι για πολύ και ποιοτική δουλειά. Συγκεκριμένα είπε: "Δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Πρέπει όχι μόνο να δουλέψουμε πολύ, αλλά πρέπει να δουλέψουμε με ποιοτικό τρόπο, αντάξιο των συνθηκών που συνάντησα στην Ξάνθη. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την ομάδα της Ξάνθης, καθώς εδώ σου δίνεται η ευκαιρία να δουλέψεις κάτω από συνθήκες, τις οποίες συναντάς στους μεγάλους συλλόγους της Ευρώπης. Βρίσκομαι σε μια περίοδο, όταν και οριστικοποιήθηκε η συνεργασία μας το βράδυ της Τρίτης, όπου πρέπει να γνωρίσω όλα τα πράγματα της ομάδας. Είναι σημαντική η παρουσία του Γιάννη Σαμαρά στην ομάδα και η συνεργασία μας θα κάνει την δουλειά μου καλύτερη και πιο εύκολη". Θα πρέπει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά που ο Τάκης Λεμονής διαδέχεται τον Γιάννη Μαντζουράκη στην τεχνική ηγεσία μιας ομάδας. Η πρώτη ήταν στον Ολυμπιακό, το χειμώνα του 2000, όπου υπήρξε βοηθός του και τον αντικατάστησε την επομένη του αγώνα με τη Λίβερπουλ στο ΟΑΚΑ (2-2). Ο Λεμονής ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού και εν συνεχεία προήχθη στην πρώτη ομάδα, με την οποία και κατέκτησε σε δύο χρόνια ισάριθμους τίτλους. Στη συνέχεια πέρασε από τους πάγκους του ΑΠΟΕΛ, της Καλλιθέας και του Λεβαδειακού.

    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρήστος Πανόπουλος παρουσίασε τον νέο τεχνικό της Ξάνθης. Παρών ήταν και ο νέος τεχνικός διευθυντής, Γιάννης Σαμαράς. Στις δηλώσεις του είπε: "Όπως είχα αναφέρει πριν λίγες μέρες, η προτεραιότητα της Ξάνθης ήταν πρώτα από όλα ο τεχνικός διευθυντής, κάτι που έγινε, και η επόμενη προτεραιότητα ήταν ο προπονητής. Είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσω τον κ. Τάκη Λεμονή, τον οποίο άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο γνωρίζετε" είπε αρχικά ο Πανόπουλος και στη συνέχεια πρόσθεσε:

    "Αυτό που θα χαρακτηρίσει την δουλειά του προπονητικού επιτελείου θα είναι ένα και μοναδικό, η δουλειά σε όλα τα επίπεδα. Ο καθένας από εμάς κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να μιλήσουμε λίγο. Ο προπονητής θα εκπροσωπεί την ομάδα κάθε Κυριακή. Εύχομαι στον κ. Λεμονή κάθε επιτυχία. Είναι νέος, φιλόδοξος, έχει όρεξη για δουλειά και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Είναι σίγουρο ότι θα πετύχει».

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον Εθνικό ο Τσιάρτας

    4/10/2006 5:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σε μία ακόμα μεγάλη μεταγραφή, μετά τον Τζιοβάνι, προχώρησε ο Εθνικός και στην προσπάθεια που κάνει για να βρεθεί γρήγορα στα "μεγάλα σαλόνια", καθώς προχώρησαν στην απόκτηση του Βασίλη Τσιάρτα, ο οποίος Ο διεθνής παίκτης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ομάδας, Φοίβο Μαυρίδη και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας μέχρι το τέλος της περιόδου. Περίπου 150.000 ευρώ θα είναι οι οικονομικές απολαβές του.

    [25] Μπάσκετ

    Ανακοίνωσε Πετρόπουλο ο Απόλλων Πάτρας

    4/10/2006 6:50:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόκτηση του Χρήστου Πετρόπουλου ανακοίνωσε ο Απόλλων Πατρών, ο οποίος ενσωμάτωσε στο ρόστερ του ενόψει της νέας αγωνιστικής περιόδου στην Α1 ανδρών στο μπάσκετ. Το νέο μεταγραφικό απόκτημα των Αχαιών θα πραγματοποιήσει αύριο το απόγευμα την πρώτη προπόνηση με τη νέα ομάδα του. Στο στόχαστρο του Απόλλωνα βρίσκεται ένας Κροάτης γκαρντ, αλλά οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής. Στην Αθήνα θα ταξιδέψει η αποστολή του Απόλλωνα για να δώσει δύο φιλικές αναμετρήσεις με τον Πανελλήνιο την Παρασκευή (17:00) και με τον Ολυμπιακό το Σάββατο (18:00). Από την σημερινή απογευματινή προπόνηση απουσίασε ο Ανδρέας Κανελλόπουλος εξαιτίας ενοχλήσεων στο χειρουργημένο γόνατο.

    [26] Άτυχη η Δανιηλίδου

    4/10/2006 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν μπόρεσε να συνεχίσει τις πολύ καλές της εμφανίσεις, μετά την κατάκτηση του τίτλου στο προηγούμενο τουρνουά, η Λένα Δανιηλίδου. Η Ελληνίδα τενίστρια στάθηκε άτυχη, καθώς στο τουρνουά τένις των 175 χιλιάδων δολαρίων στο Τόκιο αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τη διοργάνωση της ιαπωνικής πρωτεύουσας λόγω τραυματισμού, κατά τη διάρκεια του δεύτερου σετ κόντρα στην Γαλλίδα, Καμίλ Πεν, στο πλαίσιο του πρώτου γύρου. Η Πεν κέρδισε το πρώτο σετ με 6-1 και στο δεύτερο σετ κι ενώ το σκορ ήταν ισόπαλο 1-1, η Δανιηλίδου εγκατέλειψε λόγω των έντονων ενοχλήσεων.

    [27] Πολιτισμός

    Από το Ίδρυμα Γουλανδρή

    Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στην Αθήνα

    4/10/2006 3:56:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σε ενάμιση χρόνο από σήμερα η Αθήνα θα αποκτήσει Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση που είχε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς με την αντιπρόεδρο του Ιδρύματος Γουλανδρή, Ελένη Γλύκατζη - Αρβελέρ και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Το μουσείο θα στεγαστεί σε ήδη υπάρχον κτήριο δίπλα στο Παναθηναϊκό στάδιο, στη διασταύρωση των οδών Αρδητού και Μάρκου Μουσούρη, το οποίο έχει έκταση 4,5 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα. Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι επειδή δεν επιτρέπεται στην περιοχή αυτή να υπάρχουν "κτήριοα πολιτιστικών δραστηριοτήτων", το υπουργείο Περιβάλλοντος θα τροποποιήσει το Πολεοδομικό Σχέδιο ώστε να δοθεί άδεια λειτουργίας του νέου Μουσείου. Το οίκημα θα αγοραστεί από το ίδρυμα Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, την ανεκτίμητη συλλογή του οποίου θα φιλοξενεί σε μόνιμη έκθεση το μουσείο. Επίσης, θα δημιουργηθούν και 74 θέσεις στάθμευσης, από τις οποίες οι 60 θα βρίσκονται εντός του κτηρίου και οι άλλες 14 σε παρακείμενο κτήριο.

    [28] Πολιτισμός

    Τριάντα χρόνια προσφοράς

    "Αριστοτέλης Ωνάσης: Πέρα από τον μύθο του"

    4/10/2006 9:58:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Μουσείο Μπενάκη

    "Αριστοτέλης Ωνάσης: Πέρα από τον μύθο του" είναι ο τίτλος της έκθεσης που διοργανώνει από τις 5 Οκτωβρίου έως τις 12 Νοεμβρίου 2006, το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης", σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων προσφοράς του Έλληνα μεγιστάνα. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 5 Οκτωβρίου από τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, στο νέο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη στην οδό Πειραιώς 138. Κυρίαρχος στην παγκόσμια επικαιρότητα του 20ού αιώνα, ο Αριστοτέλης Ωνάσης τροφοδότησε τον μύθο του, ο οποίος πλουτίστηκε από τον τρόπο που ο ίδιος διάλεξε να ζει. Μέσα από την έκθεση αυτή επιχειρείται η ανασύνθεση της ιστορίας και η μεθερμήνευση του μύθου που τον περιέβαλε, καθώς και η σημερινή εξέλιξη της βούλησής του, όπως εκφράζεται από το Κοινωφελές Ίδρυμα "Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης". Η έκθεση συνοδεύεται από ομότιτλο κατάλογο στα ελληνικά και στα αγγλικά.

    Η έκθεση χωρίζεται σε δύο ενότητες: η πρώτη δίνει την προσωπικότητα του Αριστοτέλη Ωνάση, την επιχειρηματική του δραστηριότητα, τον κόσμο του μέσα από τις κοινωνικές του συναναστροφές του και την κοσμοπολίτικη ζωή του, τα παιδιά του και η δεύτερη ενότητα αφορά τη διαθήκη του και το Ίδρυμα Ωνάση.

    [29] Τεχνολογία

    Νόμπελ Χημείας για σημαντική έρευνα στη γενετική

    "Εξομολογήσεις" του DNA

    4/10/2006 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Όταν, το 1959, ο 12χρονος τότε Ρότζερ Κόρνμπεργκ παρακολουθούσε με δέος την τελετή απονομής του βραβείου Νόμπελ στον πατέρα του, δεν μπορούσε ούτε στα πιο τρελά του όνειρα να φανταστεί ότι 47 χρόνια μετά θα γινόταν και ο ίδιος αποδέκτης της κορυφαίας διάκρισης. Ο 59χρονος, σήμερα, Αμερικανός καθηγητής του καλιφορνέζικου Πανεπιστημίου του Στάνφορντ τιμήθηκε με το Νόμπελ Χημείας για την λεπτομερειακή μελέτη του πάνω στην "ευκαρυωτική μεταγραφή σε μοριακό επίπεδο", τον τρόπο, δηλαδή, με τον οποίο τα κύτταρα αντιγράφουν τις γενετικές πληροφορίες που χρησιμοποιούνται στον οργανισμό. Με άλλα λόγια, είναι ο πρώτος που περιέγραψε με σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο η ροή της γενετικής πληροφορίας περνά από το DNA στα μόρια του RNA, προκειμένου να χρησιμοποιηθεί ως οδηγός της σύνθεσης των πρωτεϊνών των κυττάρων. Μια έρευνα που χαρακτηρίσθηκε "θεμελιώδους ιατρικής σπουδαιότητας" από τη Σουηδική Ακαδημία Επιστημών και η οποία ρίχνει φως στο μηχανισμό σοβαρών νοσημάτων που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα, όπως ο καρκίνος και οι καρδιοπάθειες.

    Ο Ρότζερ Κόρνμπεργκ, ο πέμπτος Αμερικανός που τιμάται φέτος με βραβείο Νόμπελ, αποδέχθηκε την επιλογή της Στοκχόλμης στο πρόσωπο του, φανερά συγκινημένος. "Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος με την είδηση. Ήξερα ότι υπήρχε η πιθανότητα, αλλά κάτι τόσο εκπληκτικό όσο αυτό, κανείς ποτέ δεν είναι πραγματικά σε θέση να το περιμένει" είπε σε συνέντευξη Τύπου όταν ρωτήθηκε εάν εξεπλάγη που ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του μέχρι του σημείου να τιμηθεί και ο ίδιος με Νόμπελ.

    Παρών στη συνέντευξη Τύπου ήταν και Αρθουρ Κόρνμπεργκ, ο πατέρας του, ο οποίος τιμήθηκε το 1959 με το Νόμπελ Ιατρικής για τις έρευνές του επίσης στον τομέα της γενετικής, διότι ανακάλυψε τον τρόπο με τον οποίο η γενετική πληροφορία μεταφέρεται από το ένα μόριο του DNA στο άλλο. Ο πατήρ Κόρνμπεργκ δεν έκρυψε την υπερηφάνεια του. "Ήμουν σίγουρος εδώ και καιρό ότι το άξιζε. Η δουλειά του είναι εξαιρετική", είπε. Ο υιός όμως προτίμησε να είναι πιο μετριόφρων. "Πάντα θαύμαζα τη δουλειά του πατέρα μου και πολλών άλλων προγενέστερων μου. Τους θεωρώ πραγματικά μεγάλες μορφές των τελευταίων 50 χρόνων. Είναι δύσκολο να με ταξινομήσω ανάμεσα τους" δήλωσε.

    Όπως και να χει ο Ρότζερ Κόρνμπεργκ είναι ο μοναδικός φετινός αποδέκτης, τόσο του βραβείου - ο πατέρας του το είχε μοιραστεί εξ ημισείας με τον Ισπανό Σεβερο Οτσοα - όσο και του χρηματικού επάθλου των 10 εκατομμυρίων κορωνών (1,1 εκατομ. ευρώ), που το συνοδεύει.

    Να σημειωθεί πάντως, ότι το "φαινόμενο Κόρνμπεργκ" κάθε άλλο παρά είναι πρωτόφαντο στην ιστορία των Νόμπελ, αφού έρχονται έκτοι στον κατάλογο με τα ζεύγη "πατήρ και υιός" που έχουν τιμηθεί αμφότεροι με βραβεία.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 4 October 2006 - 16:50:55 UTC