Browse through our Interesting Nodes of Museums in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων
  • [02] Ολοκληρώθηκαν οι πορείες
  • [03] Θετικά μηνύματα
  • [04] Στο Τελ Αβίβ ο Μπλερ
  • [05] Δύσκολη νίκη ο Παναθηναϊκός
  • [06] Άλλη μια ισοπαλία
  • [07] Προπόνηση ενόψει Βαλένθια

    [01] Πολιτική

    Υπευθυνότητα και όχι λαϊκισμός

    Σύμφωνο μεταρρυθμίσεων

    9/9/2006 9:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/9/2006 11:32:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Την προσήλωση της Κυβέρνησης στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των διαρθρωτικών παρεμβάσεων διαμήνυσε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του προς τους παραγωγικούς φορείς, στο πλαίσιο της 71ης ΔΕΘ. Παράλληλα, κάλεσε τους πολίτες να καταρτίσουν ένα κοινό σύμφωνο μεταρρυθμίσεων επισημαίνοντας, ότι "οι συνθήκες σήμερα είναι ώριμες όσο ποτέ άλλοτε". Ο Πρωθυπουργός, τόνισε, ότι θα τηρηθούν οι προεκλογικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης, ενώ ανακοίνωσε αυξήσεις συντάξεων ΟΓΑ και ΕΚΑΣ και προανήγγειλε μειώσεις φόρων με το νέο φορολογικό νόμο. "Προετοιμάζουμε με πνεύμα συνεννόησης και σύνθεσης τις επόμενες μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις", επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής αναφερόμενος στη Συνταγματική αναθεώρηση, τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση και το ασφαλιστικό, ενώ χαρακτήρισε προτεραιότητα την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση.

    "Αυτά που είπαμε, γίνονται "

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε, ότι η Κυβέρνηση προχώρησε σε μια καλά σχεδιασμένη στρατηγική αλλαγών και μεταρρυθμίσεων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και νοικοκύρευση των δημοσίων οικονομικών, σταθερή βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας και θετικά κοινωνικά αποτελέσματα όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα ποσοστά της ανεργίας.

    Όπως υπογράμμισε, τα μέχρι τώρα αποτελέσματα "δε σημαίνουν ότι λύθηκαν όλα τα προβλήματα. Δεν σημαίνουν ότι φτάσαμε τους στόχους μας, σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αποδεικνύουν, όμως, ότι κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση". Όπως τόνισε ο Κώστας Καραμανλής "η πολιτική μας βρίσκεται, τώρα, σε κομβικό σημείο. Μια σειρά αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, είναι σε πλήρη εξέλιξη".

    Κορυφαία μεταρρύθμιση, χαρακτήρισε τη φορολογική γιατί, όπως είπε είναι συνυφασμένη με μια βασική αρχή: τη μείωση των φόρων. "Μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις και είχαμε θετικά αποτελέσματα", τόνισε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε "προχωρούμε τώρα στη δεύτερη φάση: Στη μείωση της φορολογίας φυσικών προσώπων".

    Όπως τόνισε, ο Πρωθυπουργός αυξάνεται το αφορολόγητο όριο και μειώνονται γενναία -κυρίως για τα μεσαία εισοδήματα- οι φορολογικοί συντελεστές. Επίσης, καταργείται το τέλος χαρτοσήμου, που επιβαρύνει τους ενοικιαστές κατοικίας, αναμορφώνεται ο Κώδικας Βιβλίων και Στοιχείων, καλύπτονται νομοθετικά κενά, απλουστεύονται οι διαδικασίες και ενισχύεται η

    Παράλληλα, εξήγγειλε αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις και το ΕΚΑΣ σε δύο ισόποσες δόσεις, με την πρώτη στις αρχές του 2007 και τη δεύτερη στις αρχές του 2008, ώστε να φθάσουν στα 330 ευρώ το μήνα και στα 230 ευρώ αντίστοιχα. "Είναι πιστή τήρηση των δεσμεύσεών μας. Αυτά που είπαμε, γίνονται" επεσήμανε ο Κώστας Καραμανλής ξεκαθαρίζοντας, ότι "δεν πρόκειται, όμως, να υπάρξουν αλόγιστες παροχές, που δεν αντέχει η Οικονομία".

    "Δεν είμαι διατεθειμένος να υποθηκεύσω την Οικονομία για κάποιο πρόσκαιρο κομματικό όφελος. Συμπεριφερόμαστε και θα συμπεριφερόμαστε ως υπεύθυνη Κυβέρνηση μπροστά σε ώριμους πολίτες", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Όσον αφορά τις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε, ότι αποτελούν μία επιπλέον απόδειξη εμπιστοσύνης των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία και πρόσθεσε, ότι στο διάστημα που ακολουθεί προτεραιότητα έχει η αναζήτηση στρατηγικού εταίρου στον ΟΤΕ, που θα αποκτήσει και συμμετοχή στη διοίκησή του.

    Προτεραιότητα στην Παιδεία και τις Νέες Τεχνολογίες

    Άμεση προτεραιότητα της Κυβέρνησης, όπως είπε ο Πρωθυπουργός είναι στο επόμενο διάστημα, η αναβάθμιση της Δημόσιας Ανώτατης Εκπαίδευσης με την αναβάθμιση των Δημόσιων Πανεπιστημίων, την ενίσχυση της αυτοδιοίκησής τους, την καθιέρωση αναπτυξιακού προγραμματισμού και "τη δημιουργία πιο ανοιχτής, πιο δημιουργικής, πιο ποιοτικής Παιδείας".

    Στόχος, όπως πρόσθεσε είναι να συντονιστούν τα ελληνικά Πανεπιστήμια "με τη Παγκόσμια επανάσταση στη Γνώση και την Τεχνολογία. Να παρέχουν στις νέες και τους νέους μας τα εφόδια που χρειάζονται, για να πετύχουν στη ζωή τους. Να δίνουν πτυχία με αναγνωρισμένη αξία στην Ευρώπη και τον Κόσμο". "Αυτός είναι ο στόχος μας. Στόχος ευθύνης στον οποίο επιμένουμε απαρέγκλιτα. Είναι χρέος προς την Ελλάδα. Υποχρέωση στα παιδιά κάθε ελληνικής οικογένειας" συμπλήρωσε.

    Επίσης ο Κώστας Καραμανλής τόνισε, ότι άμεσα συνυφασμένο με την Εκπαίδευση είναι το Σχέδιο επένδυσης στις Νέες Τεχνολογίες, την Έρευνα και την Καινοτομία, την Οικονομία της Γνώσης. Όπως επεσήμανε για το λόγο αυτό συστάθηκε Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας, προβλέφθηκαν φοροαπαλλαγές και κίνητρα, δημιουργούνται νέα Ερευνητικά Κέντρα και Πόλοι Καινοτομίας, καταρτίστηκε και ψηφίζεται, στο αμέσως επόμενο διάστημα, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο για την ενθάρρυνση της Επιστημονικής Έρευνας, τη σύνδεσή της με την παραγωγή, τη στήριξη της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας.

    Κορυφαία επιλογή στο δρόμο για την Ελλάδα του μέλλοντος, όπως υπογράμμισε είναι το Σχέδιο Ψηφιακής Σύγκλισης και τόνισε, ότι δίνεται άμεση προτεραιότητα στην Περιφέρεια, την "Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση" και την ενίσχυση των μικρών επιχειρήσεων.

    Στόχος να ξεφύγει η χώρα από τους ουραγούς

    Ο Πρωθυπουργός, αναφέρθηκε ακόμη, στα μεγάλα έργα που προωθούνται. Έπίσης, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Γενικής Διεύθυνσης Δημοσιονομικών Ελέγχων για τη διασφάλιση της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης και την επικέντρωση των ελέγχων του "πόθεν έσχες" στα στελέχη της Διοίκησης που προΐστανται κρίσιμων υπηρεσιών.

    Πιο συγκεκριμένα, ο Κώστας Καραμανλής έκανε λόγο για παθογένεια, που έρχεται από το παρελθόν και τόνισε, ότι η Κυβέρνηση δίνει μάχη με το πρόβλημα, ενώ δεσμεύτηκε ότι το 80% των πόρων του Δ' ΚΠΣ θα προωθηθεί στην περιφέρεια.

    Τέλος ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε, ότι σκοπός της Κυβέρνησης είναι να ξεφύγει η Χώρα από τους ουραγούς και να βρεθεί στους πρωτοπόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης" ανέφερε, ο Πρωθυπουργός, αποδίδοντας ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τις χρόνιες παθογένειες της χώρας.

    "Μοιραζόμαστε με όλους τους πολίτες το όραμα για μια Ελλάδα παραγωγική, ανταγωνιστική, κοινωνικά δίκαιη. Μια Ελλάδα με εθνική αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία. Έχω ισχυρή πίστη στις δυνατότητες της Πατρίδας μας. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις Ελληνίδες και τους Έλληνες" κατέληξε ο Πρωθυπουργός.

    Αντιοδράσεις από την αντιπολίτευση

    Επικρίσεις διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας την ομιλία του Πρωθυπουργού.

    "Το κεφάλαιο έχει κάθε λόγο να χαίρεται: Όλες οι αξιώσεις του ικανοποιούνται και πάλι στο ακέραιο, όπως προβάλλεται ανάγλυφα στην ομιλία του Πρωθυπουργού", ανέφερε σε ανακοίνωση του, το ΚΚΕ.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται: "περισσότερα από τα δύο τρίτα της ομιλίας του τα αφιέρωσε στο τι έκανε υπέρ της πλουτοκρατίας. Αυτό σημαίνει, ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται μπροστά σε νέα μεγαλύτερη επίθεση στο εισόδημα και στα δικαιώματά τους. Επιδόματα ελεημοσύνης, που συντηρούν την εξαθλίωση, αποτελεί η αύξηση του ΕΚΑΣ και της αγροτικής σύνταξης, όπως και το "ταμείο κοινωνικής αλληλεγγύης", το οποίο πάλι οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν".

    Από πλευράς Συνασπισμού, ο Γ. Δραγασάκης, σε δήλωσή του τόνισε, ότι το "νέο αναπτυξιακό πρότυπο" για το οποίο μίλησε ο Πρωθυπουργός είναι αυτό, που έχει οδηγήσει και διευρύνει συνεχώς τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα και τις μεγάλες κοινωνικές και περιφερειακές ανισότητες.

    "Η μόνη σαφής δέσμευση, που ανέλαβε ο Πρωθυπουργός είναι η συνέχιση εκείνων των "μεταρρυθμίσεων που αξιώνει το διεθνές περιβάλλον" όπως ο ίδιος είπε, δηλαδή οι διεθνείς αγορές", ανέφερε ο κ. Δραγασάκης, προσθέτοντας, ότι η "εμμονή σ' αυτή την πολιτική συνεπάγεται διαιώνιση της μαζικής ανεργίας, ασύδοτες αγορές, ανεξέλεγκτη ακρίβεια, μεγαλύτερη εξάρτηση από τα διεθνή κερδοσκοπικά κεφάλαια και τις απαιτήσεις τους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

    Μονόδρομος οι μεταρρυθμίσεις

    [02] Κοινωνία

    Ολοκληρώθηκαν οι πορείες

    9/9/2006 10:12:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Πορείες διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν εργαζόμενοι και φοιτητές στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης και μπροστά στο συνεδριακό κέντρο "Ι. Βελλίδης", το απόγευμα του Σαββάτου. Οι διαδηλωτές αποδοκίμασαν την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και αίτημά τους ήταν η λήψη μέτρων κατά της ανεργίας, της ακρίβειας και των απολύσεων. Ειδικότερα, στην πορεία, που οργανώθηκε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και το ΕΚΘ, συμμετείχαν και οι συμβασιούχοι πυροσβέστες, πολλοί από τους οποίους ήρθαν από τη Χαλκιδική, ζητώντας τη μονιμοποίησή τους. Αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών επέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματα των εργαζομένων στον υφυπουργό Απασχόλησης, Γεράσιμο Γιακουμάτο. Η πορεία, που οργανώθηκε από το ΠΑΜΕ είχε αφετηρία την πλατεία Αριστοτέλους, πέρασε έξω από το συνεδριακό κέντρο, όπου αντιπροσωπεία τους επέδωσε ψήφισμα στον υφυπουργό Απασχόλησης και κατέληξε μπροστά στο αμερικανικό προξενείο στην οδό Τσιμισκή.

    Στο περιθώριο των διαδηλώσεων ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε με μολότοφ κατά αστυνομικών και πυρπόλησε αυτοκίνητα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δρακόντεια μέτρα

    [03] Μ. Ανατολή

    Από τη συνάντηση Λαριτζανί-Σολάνα

    Θετικά μηνύματα

    9/9/2006 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    "Εποικοδομητικές" χαρακτήρισαν και οι δύο πλευρές τις συνομιλίες ανάμεσα στον κορυφαίο διαπραγματευτή του Ιράν για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζάνι και τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Χαβιέ Σολάνα για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχέράνης. "Είχαμε καλές και εποικοδομητικές συνομιλίες και σημειώσαμε πρόοδο σε ορισμένους τομείς. Θα συνεχίσουμε αύριο", δήλωσε ο Λαριτζανί. Από την πλευρά του Σολάνα η εκπρόσωπος του Κριστίνα Γκαλάς δήλωσε, ότι "οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και θετικές". Σημειώνεται, ότι συνομιλίες αυτές ίσως να αποτελούν την ύστατη ευκαιρία για να αποτραπεί η κινητοποίηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Στο μεταξύ από το Ελσίνκι, ο πρωθυπουργός της Κίνας Γουέν Τζιαμπάο δήλωσε, ότι η εφαρμογή κυρώσεων ή η άσκηση πιέσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα "δεν είναι αναγκαία" η ειρηνική λύση στο ζήτημα.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση κορυφής ΕΕ- Κίνας ο Κινέζος πρωθυπουργός επανέλαβε το αίτημα της κυβέρνησης του στο Ιράν "να λάβει σοβαρά υπόψη" του τις διεθνείς ανησυχίες για το πρόγραμμά του.

    [04] Μ. Ανατολή

    Θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό

    Στο Τελ Αβίβ ο Μπλερ

    9/9/2006 8:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, βρίσκεται ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ο οποίος θα έχει επαφές με τον Ισραηλινό ομόλογό του Εχούντ ΄Ολμερτ στα πλαίσια μιας επίσκεψης για την ενθάρρυνση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων να προχωρήσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκτός από τον ΄Ολμερτ, ο Μπλερ θα συναντηθεί και με άλλους Ισραηλινούς, αλλά και Παλαιστίνιους αξιωματούχους κατά την παραμονή του στην περιοχή τις επόμενες μέρες. "Δεν πρόκειται να γίνουν μεγάλες ανακοινώσεις ή μεγάλες συμφωνίες. Αυτό, που έχει σημασία είναι οι άνθρωποι να μπορέσουν και πάλι να σκεφθούν με ποιο τρόπο θα ξεκινήσουμε μια πολιτική διαδικασία", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Μπλερ.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύσκολη νίκη ο Παναθηναϊκός

    9/9/2006 11:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα «ανέβηκε» σήμερα ο Παναθηναϊκός, που επικράτησε 1-0 της Ξάνθης στο ΟΑΚΑ, στο πλαίσιο της 3ης ημέρας της Σούπερ Λίγκα. Το μοναδικό τέρμα της αναμέτρησης σημείωσε στο 82΄ με πέναλτι ο Παπαδόπουλος. Η Ξάνθη ξεκίνησε καλύτερα στην αναμέτρηση και δημιούργησε την πρώτη ευκαιρία της στο 3΄, όταν ο Λαμπριάκος «έσπασε» το τεχνητό οφσάιντ του Παναθηναϊκού, βρέθηκε απέναντι στον Γκαλίνοβιτς, αλλά το πλασέ που επιχείρησε ήταν κακό και ο τερματοφύλακας του Παναθηναϊκό δεν δυσκολεύτηκε να αποκρούσει. Τρία λεπτά αργότερα οι παίκτες της Ξάνθης κατάφεραν ξανά να «σπάσουν» το οφσάιντ, αλλά το σουτ του Βρύζα ήταν άστοχο. Η ακριτική ομάδα ήταν καλύτερη σε μεγάλο μέρος του πρώτου ημιχρόνου και στο 29΄ έφτασε πολύ κοντά στο να «ανοίξει» το σκορ. Ο Βίσιο σέντραρε από τα αριστερά, ο Μάνσο στόπαρε, αλλά το σουτ του έφυγε λίγο άουτ. Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός έχασε την καλύτερη ευκαιρία του λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Ο Σαλπιγγίδης πέρασε πολύ όμορφη κάθετη μπαλιά στον Ίβανσιτς, ο οποίος επιχείρησε σουτ πιεζόμενος και η μπάλα κατέληξε άουτ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο οι «πράσινοι» ήταν σαφέστατα ανεβασμένοι και στο 56΄ είχαν πολύ καλή ευκαιρία να «ανοίξουν» το σκορ. Τότε ο Ίβανσιτς εκτέλεσε φάουλ από μακρινή απόσταση, ο Μόρις πήρε την κεφαλιά μέσα στην αντίπαλη περιοχή, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα δίπλα από το κάθετο δοκάρι του Πιζανόφσκι. Τελικά το γκολ ήρθε για τον Παναθηναϊκό στο 82΄. Ένα λεπτό νωρίτερα ο Παβιό ανέτρεψε τον Σαλιπιγγίδη, ο οποίος έβγαινε μόνος του με τον Πιζανόφσκι, και ο διαιτητής της αναμέτρησης, Κύρος Βασσάρας υπέδειξε την άσπρη βούλα. Την εκτέλεση του πέναλτι ανέλαβε ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, ο οποίος «έγραψε» το 1-0 που ήταν και το τελικό αποτέλεσμα.

    Διαιτητής: Βασσάρας (Θεσ/νίκης) Κίτρινες: Σέριτς, Μπίστσαν, Ίβανσιτς - Άντζας, Ζουέλα, Παβιό

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Χανς Μπάκε): Γκαλίνοβιτς, Άντονσον, Μόρις, Μπόβιο, Σέριτς, Βύντρα, Μπίστσαν, Ίβανσιτς, Νίλσον, Παπαδόπουλος, Σαλπιγγίδης. ΞΑΝΘΗ (Γιάννης Ματζουράκης): Πιζανόφσκι, Βίσιο, Κόρσος, Κιντάνα (71΄ Ολισαντέμπε), Μάνσο (87΄ Βιβέιρος), Μπάρκογλου, Λαμπριάκος, Βρύζας (46΄ Μεσέρα), Παβιό, Άντζας, Ζουέλα

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Άλλη μια ισοπαλία

    9/9/2006 9:40:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η εμπειρία του Τσάμπιονς Λιγκ φαίνεται πως αποδείχτηκε πιο σημαντική για τους παίκτες του Σέρα Φερέρ, από ότι η εγχώρια υποχρέωση απέναντι στον Ατρόμητο και αφού δεν κατάφεραν να συγκεντρωθούν στον σημερινό τους αντίπαλο, υποχρεώθηκαν στην τρίτη τους ισοπαλία σε ισάριθμες αναμετρήσεις. Μάλιστα οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που προηγήθηκαν και η ΑΕΚ "έσωσε την παρτίδα" στο 87' όταν ισοφάρισε και χάρισε τουλάχιστον τον ένα βαθμό, ο Παουτάσο. Οι φιλοξενούμενοι προσπάθησαν μόλις στο 2ο λεπτό να «ανοίξουν» το σκορ, αλλά το σουτ του Λαγού απέκρουσε ο Μιχαηλίδης. Οι γηπεδούχοι «απάντησαν» στο 11΄, όταν ο Ντοέ μπήκε από αριστερά στην περιοχή της ΑΕΚ, αλλά δεν κατάφερε να πλασάρει όπως θα ήθελε.

    Στο 19΄ ο «Δικέφαλος» είχε μια πολύ καλή στιγμή, όταν ο Ζούλιο Σέζαρ έκανε σέντρα από αριστερά, αλλά ο Λυμπερόπουλος δεν κατάφερε να «νικήσει» τον Μιχαηλίδη. Ο τερματοφύλακας του Ατρομήτου είπε «όχι» και στο σουτ του Ζούλιο Σέζαρ στο 26΄, ενώ στη συνέχεια έπεσε ο ρυθμός του αγώνα. Πάντως, η «Ενωση» είχε άλλες τρεις ευκαιρίες να προηγηθεί έως τη λήξη του ημιχρόνου, χωρίς ωστόσο να τις αξιοποιήσει. Στο 40΄ ο Μιχαηλίδης μπλόκαρε το σουτ του Ιβιτς, δύο λεπτά αργότερα ο Εμερσον συνδυάστηκε με τον Ζούλιο Σέζαρ, με τον τελευταίο να σουτάρει δυνατά από αριστερά, αλλά η μπάλα έφυγε άουτ, ενώ στο 44΄ ο Γεωργέας τροφοδότησε τον Καπετάνο, ο οποίος «έπιασε» το σουτ, αλλά η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

    Το δεύτερο ημίχρονο άρχισε με την ΑΕΚ να προσπαθεί να φτάσει στο γκολ. Ο Γεωργέας έκανε σέντρα στο 50΄, ωστόσο η μπάλα πέρασε από πολλά πόδια και έφτασε στον Ζούλιο Σέζαρ, που δεν κατάφερε να τη στείλει στα δίχτυα, ενώ στο 55΄ το σουτ του Λυμπερόπουλου «βρήκε» την εξωτερική πλευρά των διχτύων του Μιχαηλίδη. Και ενώ η ΑΕΚ πίεζε, ο Ατρόμητος «άνοιξε» το σκορ στο 66΄. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν φάουλ έξω από την περιοχή των «κιτρινόμαυρων», το οποίο εκτελέστηκε πλασαριστά, ο Γελαδάρης έκανε παράλληλη σέντρα στη μικρή περιοχή και ο Κούτσης έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Σορεντίνο. Αυτή η εξέλιξη αποσυντόνισε τους παίκτες της ΑΕΚ, οι οποίοι, ωστόσο, κατάφεραν να φτάσουν στην ισοφάριση στο 86΄. Τότε ο Παουτάσο, ο οποίος είχε μπει στον αγώνα στο 61΄, έγινε αποδέκτης της μπάλας και με σουτ από πλάγια δεξιά έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Μιχαηλίδη, ο οποίος την απέκρουσε ασθενώς, πριν αυτή περάσει τη γραμμή. Στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Λυμπερόπουλος τροφοδότησε τον Ιβιτς, ο οποίος βρέθηκε τετ α τετ με τον Μιχαηλίδη, αλλά δεν κατάφερε να «νικήσει» τον τερματοφύλακα του Ατρομήτου, με αποτέλεσμα το 1-1 να είναι το τελικό σκορ του αγώνα.

    Διαιτητής: Παπασταμάτης (Αθηνών) Κίτρινες: Σανόκο, Παγώνης, Κούτσης - Εμερσον, Ντελίμπασιτς

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Ρόβας, Γελαδάρης, Ολιβέιρα, Γεωργίου, Σανόκο, Κορακάκης (62΄ Τζιμπούρ), Κούτσης, Ντοέ (75΄ Παγώνης), Λουτσιάνο, Μερίνο (61΄ Αντερσον). ΑΕΚ (Λορένθο Σέρα Φερέρ): Σορεντίνο, Μόρας, Τσιρίλο, Ιβιτς, Λαγός (81΄ Χετεμάι), Ουντέζε (61΄ Παουτάσο), Εμερσον, Γεωργέας, Λυμπερόπουλος, Καπετάνος (61΄ Ντελίμπασιτς), Ζούλιο Σέζαρ.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπόνηση ενόψει Βαλένθια

    9/9/2006 8:57:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την τρίτη νίκη του σε ισάριθμες αναμετρήσεις για το πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας πέτυχε ο Ολυμπιακός, επικρατώντας του ΠΑΟΚ στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 2-0 χάρις σε γκολ των Κωνσταντίνου (7΄) και Καστίγιο (29΄). Διατηρώντας λοιπόν το απόλυτο σερί τους, οι «πρωταθλητές» παρέμειναν μόνοι πρώτοι στην κατάταξη και, παράλληλα, έκαναν μια πολύ καλή αγωνιστική δοκιμή για το ματς με τη Βαλένθια, την οποία θα αντιμετωπίσουν την Τρίτη. Οι γηπεδούχοι μπήκαν πολύ δυνατά στον αγώνα, θέλοντας να εκμεταλλευτούν το πλεονέκτημα της έδρας για να «καθαρίσουν» τον αγώνα όσο πιο γρήγορα γίνεται, αφού σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσε να γίνει και η απαιτούμενη συντήρηση δυνάμεων ενόψει Βαλένθια. Το πρώτο «αχ» στις εξέδρες του γηπέδου «Γ. Καραϊσκάκης» ακούστηκε μόλις στο 3΄, όταν ο Καφές έπιασε ωραίο σουτ έξω από την περιοχή στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Φερνάντεζ, ενώ στο 5΄ ο γκολκίπερ του ΠΑΟΚ απογειώθηκε στο δεξί «παραθυράκι» και απέκρουσε σε κόρνερ το απευθείας φάουλ του Τζόρτζεβιτς.

    Δύο λεπτά αργότερα, όμως, ο νεαρός Πορτογάλος τερματοφύλακας του «Δικέφαλου» δεν στάθηκε τόσο τυχερός, καθώς ύστερα από το κόρνερ του Οκκά δημιουργήθηκε σύγχυση στην περιοχή, και ύστερα από διαδοχικές κόντρες ο Κωνσταντίνου έκανε το 1-0. Ο Κύπριος σέντερ φορ του Ολυμπιακού είχε άλλη μία καλή στιγμή στο αμέσως επόμενο λεπτό, με τον Φερνάντεζ να αποκρούει το σουτ του Κύπριου. Στο 28΄ ακυρώθηκε γκολ του Στολτίδη ως φάουλ στον τερματοφύλακα, όμως στο επόμενο λεπτό (29΄) ο Καστίγιο «κρέμασε» τον Φερνάντεζ έξω από τη μεγάλη περιοχή, και παρά την προσπάθεια του Κωνσταντινίδη (απέκρουσε όταν η μπάλα είχε περάσει τη νοητή γραμμή) ο Ολυμπιακός έφτασε στο 2-0. Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με ακόμη μια καλή στιγμή για την πειραϊκή ομάδα, όταν στο 43΄ ο Ζεβλάκοφ έστειλε «συστημένη» τη μπάλα στον Κωνσταντίνου, αλλά η κεφαλιά του τελευταίου έφυγε άουτ.

    Η επανάληψη ξεκίνησε με τον Ολυμπιακό το ίδιο «φουριόζο» και τον ΠΑΟΚ σε διαρκή θέση άμυνας. Στο 47΄ ο Καφές αστόχησε σε σουτ έξω από την περιοχή, ενώ η πρώτη αξιόλογη επιθετική προσπάθεια του «Δικέφαλου» καταγράφηκε στο 52΄, με τον Χαραλαμπίδη να σουτάρει άουτ. Στο 53΄ ο Οκκάς παραλίγο να «κρεμάσει» για δεύτερη φορά τον Φερνάντεζ στέλνοντας τη μπάλα ελάχιστα άουτ, ενώ στο 57΄ (κόρνερ του Καφέ) ο Ζεβλάκοφ σούταρε αλλά ο Πορτογάλος γκολκίπερ αντέδρασε εντυπωσιακά πετώντας τη μπάλα και πάλι σε κόρνερ. Ο ΠΑΟΚ έχασε μεγάλη ευκαιρία να μειώσει, και να ξαναμπεί στον αγώνα, στο 61΄, όταν ο Μπαλάφας πάσαρε στον Μίετσελ που εν κινήσει σούταρε δυνατά, για να αποκρούσει εντυπωσιακά ο Νικοπολίδης και στη συνέχεια η μπάλα να προσκρούσει στο οριζόντιο δοκάρι. Η επόμενη μεγάλη στιγμή του αγώνα ανήκε και πάλι στον ΠΑΟΚ, με τον Τόργκελε να πλασάρει πάνω από τον Νικοπολίδη στο 81΄, αλλά τον Ανατολάκη να αποκρούει πριν η μπάλα περάσει τη γραμμή.

    Διαιτητής: Μπριάκος Κίτρινες: Στολτίδης, Κωνσταντίνου - Μελίσσης, Μπαρκαουάν, Αραμπατζής, Ζαγοράκης

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ, Ντομί, Ουαντού (78΄ Σέζαρ), Ανατολάκης, Στολτίδης (66΄ Πατσατζόγλου), Καφές, Τζόρτζεβιτς, Καστίγιο, Κωνσταντίνου, Oκκάς (66΄ Μάριτς). ΠΑΟΚ (Ιλιε Ντουμιτρέσκου): Φερνάντεζ, Αραμπατζής, Κωσταντινίδης, Μπαρκαουάν, Ρεμπόσιο, Σεγκάρα (55΄ Γκονζάλες), Ζαγοράκης (55΄ Μπαλάφας), Χαραλαμπίδης, Γιασεμάκης (46΄ Τόργκελε), Μίετσελ, Μελίσσης.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 9 September 2006 - 20:50:34 UTC