Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο αντάμωμα των Πελοποννησίων ο Κ. Παπούλιας
  • [02] Συνομιλίες για τον πετρελαιαγωγό
  • [03] "Πρόσκληση στο Ισλάμ" από την Αλ Κάιντα
  • [04] "Κατέρριψαν" γεωργιανό ελικόπτερο
  • [05] Συνελήφθη ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ
  • [06] Λύση μέσω διαπραγματεύσεων
  • [07] Δεύτερος ο Τσάτουμας στο Βερολίνο
  • [08] Πρωταθλητές της καρδιάς μας!
  • [09] Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών
  • [10] Ακριβώς όπως τους αξίζει!
  • [11] "Ένα μεγάλο ευχαριστώ" από την πολιτική ηγεσία
  • [12] Καλύτερος γκαρντ ο Παπαλουκάς
  • [13] Έβδομη η Λιθουανία

    [01] Πολιτική

    Πολύτιμη συνεισφορά στην Ελλάδα

    Στο αντάμωμα των Πελοποννησίων ο Κ. Παπούλιας

    3/9/2006 5:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Το πρώτο αντάμωμα των Πελοποννησίων από όλη την Ελλάδα έγινε στο Ραμοβούνι Μεσσηνίας, τον τόπο που γεννήθηκε ο Γέρος του Μοριά, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης. Στην εκδήλωση, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, προκειμένου να κηρύξει την έναρξη των εκδηλώσεων. Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε τη χαρά του που βρίσκεται στο Ραμοβούνι, σε ένα τόπο που, όπως είπε, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διαδρομή και την ιστορία του ελληνικού Έθνους. Στο χαιρετισμό του ο κ. Παπούλιας τόνισε, πως ο Μοριάς έχει κληροδοτήσει ένα μεγάλο θησαυρό στους Πελοποννήσιους: το ιστορικό βίωμα της προσήλωσης στο υψηλό ιδανικό της Ελευθερίας, ενώ εξήρε το διαχρονικό ρόλο των "Μοραϊτών" στη διαμόρφωση του ελληνικού κόσμου και πολιτισμού. "Η συνεισφορά τους -τόνισε- είναι πολύτιμη στους νεότερους χρόνους σε όλους τους τομείς του εθνικού μας βίου, της επιστήμης, της τέχνης και της οικονομίας, καθώς και στους πολυάριθμους αγώνες για εθνική ανεξαρτησία, παλιγγενεσία και ελευθερία".

    [02] Πολιτική

    Με τους Προέδρους της Ρωσίας και της Βουλγαρίας

    Συνομιλίες για τον πετρελαιαγωγό

    3/9/2006 2:36:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ιδιαίτερης πολιτικής και γεωστρατηγικής σημασίας θεωρούνται οι διμερείς συνομιλίες για ενεργειακά θέματα, που θα έχει, τη Δευτέρα, στην Αθήνα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, με το Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν και κατόπιν με τον πρόεδρο της Βουλγαρίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ. Θα ακολουθήσει τριμερής συνάντηση, με θέμα την ενεργειακή και εν γένει οικονομική συνεργασία Ελλάδας-Ρωσίας-Βουλγαρίας, στο επίκεντρο της οποίας, θα είναι η προώθηση της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη. Στη συνέχεια, ο κ. Καραμανλής θα έχει συνομιλίες με τον κ. Παρβάνοφ. Συναντήσεις με τους ξένους ηγέτες θα έχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας.

    [03] Κόσμος

    Νέο βίντεο της οργάνωσης

    "Πρόσκληση στο Ισλάμ" από την Αλ Κάιντα

    3/9/2006 10:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2006 12:58:17 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Μία εβδομάδα πριν την πέμπτη μαύρη επέτειο της 11ης Σεπτεμβρίου, με νέο βίντεο, η Αλ Κάιντα καλεί όλους τους μη Μουσουλμάνους να ασπαστούν το Ισλάμ. Στο διάρκειας 41 λεπτών βίντεο με τίτλο "Πρόσκληση στο Ισλάμ", εμφανίζεται ο υπαρχηγός της οργάνωσης Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι, να προλογίζει τον Αμερικανό προσήλυτο στο Ισλάμ Άνταμ Γκάνταν, γνωστό και ως "Αζάμ ο Αμερικανός", καλώντας τον κόσμο να τον ακούσει γιατί έχει να πει κάτι "σοβαρό και σημαντικό". Στη συνέχεια, το λόγο παίρνει ο Αζάμ για να υποστηρίξει ότι θέλει να διορθώσει την εικόνα, που έχουν οι Αμερικανοί για το Ισλάμ, και τους καλεί να το ασπαστούν. "Καλούμε στο Ισλάμ, τους Αμερικανούς και τους άλλους άπιστους. Όπου και αν είναι, όποια και αν είναι η θέση τους στον κόσμο του Μπους και του Μπλερ", λέει ο Αζάμ, που καταζητείται από το FBI για εκστρατεία προπαγάνδας υπέρ της Αλ Κάιντα. Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος εκτιμά ότι το μήνυμα αντανακλά το διαστρεβλωμένο τρόπο, με τον οποίο η Αλ Κάιντα αντιλαμβάνεται τον κόσμο, καθώς θεωρεί εχθρούς και άπιστους όσους δεν έχουν την ίδια πίστη.

    Ο Αζάμ εμφανίστηκε ντυμένος στα λευκά και με τουρμπάνι στο κεφάλι, ενώ στο βάθος διακρίνεται ένας υπολογιστής και μία βιβλιοθήκη. Το διαφορετικό φόντο, πίσω από τον Ζαουάχρι, κάνει τους αναλυτές να πιστεύουν ότι τα δύο μηνύματα ενδεχομένως να μη βιντεοσκοπήθηκαν ούτε στον ίδιο χώρο ούτε την ίδια στιγμή.

    Μιλώντας στα αγγλικά, ο Αζάμ καλεί τους τηλεθεατές να εγκαταλείψουν τους "παραστρατημένους τρόπους" τους, διαφορετικά, θα υποφέρουν.

    "Λέμε στους Αμερικανούς και στην υπόλοιπη Χριστιανοσύνη, είτε να μετανοήσετε για τους παραστρατημένους τρόπους σας και εισέρχεστε στο φως της αλήθειας, είτε να κρατήστε το δηλητήριο για τον εαυτό σας και υποστείτε τις συνέπειες σε αυτό και τον άλλο κόσμο", λέει ο Αζάμ, που υποστηρίζει ότι οι Μουσουλμάνοι δε χρειάζονται τη δημοκρατία για να "ξεφορτωθούν τους εσωτερικούς τυράννους" και τα ξένα στρατεύματα αλλά την πίστη στο "πνεύμα της Τζιχάντ".

    Οι αναλυτές πσιτεύουν ότι ο Αζάμ είχε ξανακάνει την εμφάνισή του σε βίντεο της Αλ Κάιντα, το 2004, στο οποίο ένας άνδρας με καλυμμένο πρόσωπο απειλούσε για νέες επιθέσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνελήφθη ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    [04] Κόσμος

    Για πυροβολισμούς μιλά η Τιφλίδα

    "Κατέρριψαν" γεωργιανό ελικόπτερο

    3/9/2006 6:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2006 7:20:16 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Το αυτονομιστικό καθεστώς της νότιας Οσετίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέρριψε ένα ελικόπτερο των τακτικών δυνάμεων της Γεωργίας, το οποίο πετούσε πάνω από το έδαφός του, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. Σύμφωνα με την Ιρίνα Γκαγκλόεβα, εκπρόσωπο του αυτονομιστικού καθεστώτος, το ελικόπτερο που καταρρίφθηκε "παραβίασε επανειλημμένα τον εναέριο χώρο μας". Επίσης, είπε, πως ζήτησαν από τους χειριστές του ελικοπτέρου ή να αλλάξουν πορεία ή να προσγειωθούν και ότι δεν έγινε τίποτα από τα δύο, το κατέρριψαν. Σύμφωνα με πηγή από τον γεωργιανό στρατό, το ελικόπτερο δέχθηκε πυροβολισμούς, αλλά δεν καταρρίφθηκε. Επίσης, σύμφωνα με Γεωργιανό στρατιωτικό διοικητή, οι ανταρτικές δυνάμεις πυροβόλησαν το στρατιωτικό ελικόπτερο και το υποχρέωσαν να κάνει αναγκαστική προσγείωση, όμως όλοι όσοι επέβαιναν σε αυτό επέζησαν. Πάντως, αξιωματούχος της Νότιας Οσετίας εξέφρασε την πεποίθηση ότι όσοι επέβαιναν σε αυτό σκοτώθηκαν.

    [05] Ιράκ

    Από αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας

    Συνελήφθη ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα στο Ιράκ

    3/9/2006 12:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2006 7:15:59 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Στα χέρια των δυνάμεων ασφαλείας του Ιράκ βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, στη χώρα, όπως ανακοινώθηκε, την Κυριακή, από το σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, Μοουαφάκ αλ-Ρουμπάι, σε συνέντευξη Τύπου. Ο Ρουμπάι είπε ότι ο Χαμίντ Τζούμα Φαρίς αλ-Σουάιντι, γνωστός και ως Αμπού Χουμάν ή Αμπού Ράνα, συνελήφθη από αμερικανικές και ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας και έκανε λόγο για μεγάλο πλήγμα στους κόλπους της ιρακινής Αλ Κάιντα. Ο συλληφθείς θεωρείται ο υπαρχηγός του Αμπού Αγιούμπ αλ-Μάσρι, που ανέλαβε τα ηνία της Αλ Κάιντα μετά το θάνατο του Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι, τον Ιούνιο. "Κρυβόταν σε ένα κτήριο, που χρησιμοποιείται από οικογένειες. Προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τα γυναικόπαιδα σαν ανθρώπινη ασπίδα κατά τη διάρκεια της επιχείρησης των δυνάμεων ασφαλείας", πρόσθεσε ο Ρουμπάι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Πρόσκληση στο Ισλάμ" από την Αλ Κάιντα

    [06] Μ. Ανατολή

    Επιθυμεί το Ιράν

    Λύση μέσω διαπραγματεύσεων

    3/9/2006 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2006 4:14:49 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σημαντική συνάντηση για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αλλά και το θέμα της εκεχειρίας Χεζμπολάχ-Ισραήλ, είχε, την Κυριακή, ο γ.γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, με τον Ιρανό πρόεδρο, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Αν και η προθεσμία του ΟΗΕ για το "πάγωμα" του εμπλουτισμού ουρανίου από το Ιράν έχει εκπνεύσει από την 31η Αυγούστου, ο Αχμαντινετζάντ δήλωσε, για μία ακόμη φορά απρόθυμος να συμμορφωθεί με τις επιταγές "των Δυτικών", όπως αποκαλεί τις ΗΠΑ, τον ΟΗΕ και την Ε.Ε., παρότι στη συνάντηση έδειξε ορισμένα σημεία διαλλακτικότητας. Συγκεκριμένα, είπε ότι η χώρα του θέλει να βρεθεί μία λύση μέσω διαπραγματεύσεων, αρνήθηκε όμως να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου πριν από τις διαπραγματεύσεις. Η Τεχεράνη χαρακτηρίζει "ψυχολογικό παιχνίδι" τις απειλές για επιβολή κυρώσεων, για τις οποίες πιέζουν οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι σε μία τέτοια περίπτωση θα ανέβει η τιμή του πετρελαίου, με σημαντικές επιπτώσεις ιδίως στις οικονομίες των βιομηχανικών κρατών. Όσον αφορά το θέμα του Λιβάνου, ο Ιρανός Πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι υποστηρίζει την απόφαση 1701 του ΟΗΕ, για τήρηση της εκεχειρίας με την οποία τερματίστηκαν οι εχθροπραξίες, κάτι το οποίο είχε ήδη πει και ο υπουργός Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί, το Σάββατο. Μέσα στο Σεπτέμβριο, ο Αχμαντινετζάντ αναμένεται να επισκεφτεί την Νέα Υόρκη για να μιλήσει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιέσεις στο Ιράν

    [07] Δεύτερος ο Τσάτουμας στο Βερολίνο

    3/9/2006 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με μία σπουδαία επίδοση στα 8.30μ, που αγγίζει το ατομικό του ρεκόρ (8.34), ο Λούης Τσάτουμας πήρε τη 2η θέση του μήκους στο μίτινγκ στίβου του Βερολίνου, που εντάσσεται στη σειρά των Γκόλντεν Λιγκ. Πρώτος ήρθε ο Παναμέζος Ιρβινγκ Σαλαντίνο με 8.35 και τρίτος ο Γκέιμπλ Γκαρεναμότσε από την Μποτσουάνα, με 8.17.

    [08] MundoBasket

    Δευτεραθλήτρια κόσμου η Ελλάδα

    Πρωταθλητές της καρδιάς μας!

    3/9/2006 3:04:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Ελλάδα εγκλωβίστηκε στην εκπληκτική άμυνα των Ισπανών και παραδόθηκε στις προθέσεις τους, χάνοντας την ευκαιρία να εδραιώσει την δυναστεία της στο παγκόσμιο μπάσκετ. Οι παίκτες του Γιαννάκη έκαναν το χειρότερο τους παιχνίδι σε αυτό το Μουντομπάσκετ και έδειξαν πως ο τελικός για εκείνους ήταν ο αγώνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Ισπανοί από την άλλη, έδειξαν με την σειρά τους πως ήθελαν πάρα πολύ αυτόν τον τίτλο, ο οποίος είναι ο πρώτος στην ιστορία της χώρας στο μπάσκετ, καθώς μέχρι σήμερα ήταν οι αιώνιοι δεύτεροι είτε σε συλλογικό, είτε σε επίπεδο εθνικών ομάδων. Το τελικό 70-47 σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει την διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, αντικατοπτρίζουν όμως πιστά την κακή εμφάνιση των Ελλήνων σε ένα τουρνούα στο οποίο πάντως έδειξαν πως έχουν δημιουργήσει μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο.

    Το ξεκίνημα της Εθνικής μας ήταν χωρίς ίχνος υπερβολής τραγικό! Ήταν ανάλογο του αγώνα με το Κατάρ και του αγώνα με την Κίνα, όμως αντιθέτως από αυτές τις δύο αναμετρήσεις η βελτίωση δεν ήρθε όσο περνούσε η ώρα και το αποτέλεσμα ήταν οι Ισπανοί να είναι οι απόλυτοι κυρίαρχοι στο παρκέ της Σουπερ Σαίτάμα Αρίνα σε ολόκληρο το πρώτο μέρος. Ο Χερνάντεζ ξεκίνησε με άμυνα ζώνης, κάτι που ήταν ουσιαστικά αναμενόμενο, ωστόσο οι Έλληνες παίκτες δεν κατόρθωναν να βρίσκουν διαδρόμους μέσα στην ρακέτα και προσπάθησαν με ορισμένα μακρινά σουτ που είχαν ως αποτέλεσμα το απογοητευτικό ποσοστό του 27% με 3 στα 11.

    Την ίδια στιγμή οι Ισπανοί σκόραραν από όπου ήθελαν, εκμεταλλευόμενοι την ελληνική αμυντική σύγχυση που άφηνε ανοιχτούς διαδρόμους και ακάλυπτες θέσεις στην περιφέρεια. Ο Γκαρμπαχόσα με τα τρίποντά του έδωσε το έναυσμα για να εκτοξευθεί η διαφορά στους 20 πόντους. Το 23-43 με το οποίο ολοκληρώθηκε το πρώτο ημίχρονο ήταν και η μεγαλύτερη διαφορά, κυρίως όμως ήταν ενδεικτική για την εικόνα του πρώτου 20λεπτού, το οποίο ήταν το χειρότερο της ελληνικής ομάδας σε αυτό το τουρνουά.

    Το 'δράμα", όμως δεν είχε τέλος! Η παραδοσιακά καλή περίοδος της ομάδας μας, η τρίτη πέρασε ουσιαστικά ανεκμετάλλευτη, αφού η διαφορά παρέμεινε στους 20 πόντους, παρά την ελπιδοφόρα είσοδο των παικτών του Γιαννάκη στο γήπεδο. Δύο γρήγορα καλάθια στο ξεκίνημα του τρίτου δεκαλέπτου, δεν είχαν συνέχεια, η διαφορά δεν έπεσε καθόλου, αφού οι Ισπανοί συνέχισαν να την συντηρούν είτε χάρη στα πολλά επιθετικά ριμπάουντ, είτε με τα αμαρκάριστα σουτ του Γκαρμπαχόσα.

    Στην τέταρτη και τελευταία περίοδο δεν άλλαξε τίποτα! Ο χρόνος ήταν πλέον ο μεγάλος αντίπαλος, ωστόσο ακόμη και αν είχε άλλα 20 λεπτά η Εθνική μας, πιθανότατα δεν θα μπορούσε να αλλάξει τίποτα. Η υπεροχή των αντιπάλων ήταν απόλυτη και ο Γκαρμπαχόσα ήταν ο απόλυτος δήμιος, αφήνοντας την διαφορά μονίμως γύρω στους 20 πόντους με τα εκπληκτικά του τρίποντα. Από την ελληνική ομάδα διεσώθη ο Κακιούζης με 17 πόντους και ο Παπαλουκάς ο οποίος αν και έφτασε τους 10 πόντους, ήταν πολύ κακός οργανωτικά, γεγονός που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την εμφάνιση της Ελλάδας. Για τους Ισπανούς Γκαρμπαχόσα και Ναβάρο είχαν από 20 με 10 συνολικά, τρίποντα και ο Ρέγιες ακολούθησε με 10.

    Τα δεκάλεπτα: 12-18, 23-43, 34-54, 47-70

    ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 10 (1), Σχορτσιανίτης 2, Σπανούλης 4, Βασιλόπουλος, Φώτσης 7 (1), Χατζηβρέττας, Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 4, Παπαδόπουλος 2, Κακιούζης 17 (3), Ντικούδης 1. ΙΣΠΑΝΙΑ (Χοσέ Βιθέντε Ερνάντεθ): Φερνάντεθ, Καμπέθας 1, Ναβάρο 20 (4), Καλντερόν 7 (1), Ρέγες 10, Χιμένεθ 4, Σ. Ροντρίγκεθ, Μπ. Ροντρίγκεθ 6 (1), Μ. Γκασόλ 2, Μουμπρού, Γκαρμπαχόσα 20 (6).

    Τα στατιστικά του τελικού

    Δίποντα Ελλάδα: 13/34 (38%) Ισπανία: 14/31 (45%) Τρίποντα Ελλάδα: 5/21 (24%) Ισπανία: 12/30 (40%) Βολές Ελλάδα: 6/12 (50%) Ισπανία: 6/11 (55%) Φάουλ Ελλάδα: 19 Ισπανία: 12 Κλεψίματα Ελλάδα: 4 Ισπανία: 9 Λάθη Ελλάδα: 18 Ισπανία: 18 Επιθετικά ριμπάουντ Ελλάδα: 11 Ισπανία: 15 Αμυντικά ριμπάουντ Ελλάδα: 23 Ισπανία: 27 Συνολικά ριμπάουντ Ελλάδα: 34 Ισπανία: 42 Μεγαλύτερη διαφορά Ελλάδα: +2 Ισπανία: +28 Μεγαλύτερο σερί Ελλάδα: 5-0 Ισπανία: 10-0

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

    Καλύτερος γκαρντ ο Παπαλουκάς

    Έβδομη η Λιθουανία

    [09] MundoBasket

    Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

    3/9/2006 4:10:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Χαρούμενος, συγκινημένος και εμφανώς κουρασμένος από την μεγάλη πίεση ενός μεγάλου τουρνουά, εμφανίστηκε ο Παναγιώτης Γιαννάκης μετά το τέλος του μεγάλου τελικού. Ο Έλληνας τεχνικός που οδήγησε την Εθνική μας στην κορυφαία στιγμή του ελληνικού αθλητισμού απέδωσε την ήττα στην νευρικότητα όλων να ολοκληρώσουν τον τελικό νωρίτερα από όσο έπρεπε, γεγονός που όπως παραδέχτηκε προήλθε ελαφρώς και από την σπουδαία νίκη επί των Αμερικανών.

    "Συγχαρητήρια στα παιδιά, ήταν όλοι τους καταπληκτικοί σε ολόκληρο το τουρνουά. Το μόνοπου μπορώ να πω ήταν πως μετά την μεγάλη νίκη επί της Αμερικής, θέλαμε να τελειώσουμε τον τελικό πιο γρήγορα από όσο έπρεπε. Η ανυπομονησία αυτή μας κόστισε. Η Ισπανία ήταν μια ομάδα με άλλοθι. Έλειπε ο Γκασόλ και είχαν την άνεση να κάνουν οτιδήποτε για να πάρουν την νίκη. Εμείς θέλαμε πολύ και ήμασταν νευρικοί και αυτό φαίνεται και όταν ισορροπήσαμε την κατάσταση στο δεύτερο μέρος, αλλά δεν αποφύγαμε τα λάθη και τα χαμένα ριμπάουντ".

    Είμαι πολύ υπερήφανος", συνέχισε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, "Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για την σπουδαία συνεργασία. Ήταν ένα συγκλονιστικό τουρνούα και κυρίως η νίκη επί της Αμερικής και η είσοδος στον τελικό. Πρέπει να χαρούμε το μετάλλιο, έχουμε ένα χρυσό και ένα ασημένιο σε δύο διοργανώσεις και θα συνεχίσουμε με οάθος για ακόμη μεγαλύτερες διακρίσεις στο μέλλον. Οι Έλληνες φίλαθλοι και ο κόσμος γενικότερα μας αγαπούν και μας σέβονται και πρέπει όλοι να καταλάβουν πως αυτός ο τελικός ήταν μια παρένθεση στις πολύ μεγάλες εμφανίσεις των δύο τελευταίων ετών"

    Ο Έλληνας προπονητής κατέληξε ευχαριστώντας τους παίκτες, τους συνεργάτες του αλλά και τους προπονητές που δούλεψαν με όλους τους παίκτες που αποτελούν την Εθνική και τους έφτασαν να αγωνίζονται σε αυτό το επίπεδο και άφησε υποσχέσεις για το μέλλον, τονίζοντας πως οι Έλληνες μπορούν να περιμένουν πολλές χαρές από αυτή την ομάδα.

    Παρά την ατομική του διάκριση και παρά το ότι το ασημένιο μετάλλιο είναι η κορυφαία στιγμή του ελληνικού ομαδικού αθλητισμού, ο Θόδωρος Παπαλουκάς, δεν ήταν και ο πιο ευτυχισμένος παίκτης της ελληνικής ομάδας, κάτι που φάνηκε και από τα πρώτα του λόγια μετά τον αγώνα. "Είναι δύσκολες αυτές οι στιγμές. Αν μου έλεγε κάποιος πριν το Μουντομπάσκετ πως θα παίρναμε το ασημένιο μετάλλιο θα ήμουν πανευτυχής, όμως η γεύση από αυτόν τον τελικό είναι γλυκόπικρη. Στεναχωριέμαι που δείξαμε το κακό μας πρόσωπο και δεν έπρεπε να αφήσουμε αυτή την εικόνα σε αυτό το τουρνουά. Νομίζω οι Ισπανοί ήταν καλύτερα διαβασμένοι αγωνιστικά και ήταν σε καλύτερη ψυχολογική κατάσταση. Δεν χρειάζεται να ψάχνουμε δικαιολογίες με την νίκη επί της Αμερικής, οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι σήμερα και άξιζαν το χρυσό". Σε ερώτηση για την απουσία του Γκασόλ, ο Έλληνας περιφερειακός τόνισε πως όταν χάνεις έναν τέτοιον παίκτη σε τόσο οριακό σημείο, οι πιθανότητες είναι ή να συσπειρωθείς ή να καταρρεύσεις και στους Ισπανούς συνέβη το πρώτο.

    Αναφερόμενος τέλος στο μέλλον επεσήμανε, "Αυτή η ομάδα έχει ταλέντο και ψυχή. Η προσπάθεια να φτάσουμε μέχρι εδώ δεν είναι τυχαία. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι μικρός και πιστεύω έχουμε να δώσουμε ακόμη πολλά στον ελληνικό αθλητισμό. Εμείς θα μείνουμε έτσι, συσπειρωμένοι" και ολοκλήρωσε βγάζοντας το προσωπικό του παράπονο για την κακή του εμφάνιση, λέγοντας πως επιφυλάσσεται για καλύτερες εμφανίσεις στο μέλλον.

    Παρών στην μεγάλη αυτή διάκριση του ελληνικού αθλητισμού ήταν και ο υφυπουργός αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός ο οποίος στην σύντομη δήλωσή του επεσήμανε. "Είμαστε στην κορυφή του κόσμο και υπερήφανοι για αυτή την ομάδα. Ευχαριστούμε για την τεράστια παρουσία, για τις δυνάμεις τους και πιστεύουμε πως το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ τους ανήκει".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καλύτερος γκαρντ ο Παπαλουκάς

    Πρωταθλητές της καρδιάς μας!

    Έβδομη η Λιθουανία

    [10] MundoBasket

    Ακριβώς όπως τους αξίζει!

    3/9/2006 5:24:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την καλύτερη συγχώρεση για τον χαμένο τελικό, προσέφεραν οι Έλληνες φίλαθλοι στην ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη, αφού φρόντισαν να πανηγυρίσουν το ασημένιο μετάλλιο με μοναδικό τρόπο, δείχνοντας πως αυτή η ομάδα παρά την ήττα στον τελικό, έχει ήδη πάρει την θέση που της αξίζει στις καρδιές των φίλων του μπάσκετ και όχι μόνο. Εκατοντάδες θεατές σε όλη την χώρα είχαν συγκεντρωθεί σε διάφορα σημεία κάθε πόλης να δουν τον αγώνα και μετά την κόρνα της λήξης, οι περισσότεροι θέλησαν να αποτυπώσουν σε όλο της το μεγαλείο την σημασία της πορείας της ελληνικής ομάδας, διατηρώντας το πρόγραμμά των πανηγυρισμών, ακριβώς σαν να είχαμε κερδίσει.

    Έτσι η Ομόνοια και ο Λευκός Πύργος, τα συνήθη σημεία τέλεσης των πανηγυριών, δεν έμειναν άδεια. Δεκάδες άνθρωποι έσπευσαν να βρεθούν εκεί και με σημαίες και εμψυχωτικά συνθήματα έδωσαν τον τόνο για τους πανηγυρισμούς και δημιούργησαν μια εικόνα που σίγουρα θα κάνει τους Έλληνες διεθνείς να νιώσουν ακόμη καλύτεροι όταν την δουν έστω και σε μαγνητοσκόπηση. Εξίσου πανηγυρική αναμένεται και η εικόνα στο αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" τα μεσάνυχτα της Δευτέρας. Η αποστολή της Ελλάδας από την Ιαπωνία φτάνει γύρω στις 23:30 το βράδυ της Δευτέρας και ήδη όλοι προετοιμάζονται για μια πανηγυρική υποδοχή, ακριβώς όπως αρμόζει στους Έλληνες παίκτες και τον Παναγιώτη Γιαννάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

    "Ένα μεγάλο ευχαριστώ" από την πολιτική ηγεσία

    Καλύτερος γκαρντ ο Παπαλουκάς

    Πρωταθλητές της καρδιάς μας!

    Έβδομη η Λιθουανία

    [11] MundoBasket

    "Ένα μεγάλο ευχαριστώ" από την πολιτική ηγεσία

    3/9/2006 4:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/9/2006 6:38:57 μμ)

    Με τα πιο θερμά λόγια μίλησε η πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας για τον ασημένιο θρίαμβο της Εθνικής μας ομάδας μπάσκετ, που στέφθηκε πανηγυρικά δευτεραθλήτρια κόσμου και σημείωσε μία ακόμα μεγάλη επιτυχία, τη μεγαλύτερη που έχει ποτέ σημειώσει ομαδικό άθλημα στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, απηύθυνε στην ομάδα "ένα μεγάλο ευχαριστώ", λέγοντας χαρακτηριστικά στο μήνυμά του "μερικές φορές τα λόγια είναι περιττά. Ίσως γιατί δεν αρκούν για να εκφράσουν τη δύναμη των συναισθημάτων μας. Για τη χαρά, τη συγκίνηση και την υπερηφάνεια που μας χαρίσατε απλόχερα δεν έχω να σας πω παρά ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος παρακολούθησε τον τελικό του παγκοσμίου πρωταθλήματος μπάσκετ, στο σπίτι του στη Ραφήνα, συνεχάρη τους διεθνείς μας, τον Παναγιώτη Γιαννάκη και τους συνεργάτες του. Ο κ. Καραμανλής, υπογράμμισε ότι η ελληνική εθνική ομάδα έφτασε στην κορυφή του κόσμου μετά από έναν πραγματικό άθλο και για τρίτη συνεχή χρονιά η Ελλάδα, που πιστεύει στις δυνατότητές της, στέλνει το δικό της μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο, προσθέτοντας, πως μας έκαναν υπερήφανους με την πορεία τους και τις επιδόσεις τους.

    Είμαστε υπερήφανοι

    Εκ μέρους της Βουλής μετέφερε τα συγχαρητήρια στην Εθνική μας ομάδα η Πρόεδρος της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα . "Η θριαμβευτική πορεία σας και η κατάκτηση του αργυρού μεταλλίου στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα μας γεμίζουν περηφάνια και συγκίνηση. Με σκληρή δουλειά και συλλογικό πνεύμα κερδίσατε την υψηλότερη διάκριση στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, δίνοντας παράδειγμα αγωνιστικού ήθους, ομαδικότητας και αυτοπεποίθησης", τονίζει η κα. Μπενάκη.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου , ο οποίος παρακολούθησε τον αγώνα από την Πάτρα, τόνισε πως η Εθνική μας ομάδα και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, "κατάφεραν ένα πολύ μεγάλο θρίαμβο σε αυτό το παγκόσμιο πρωτάθλημα, είναι νικητές στην καρδιά μας". "Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε όλοι περήφανοι και να ευχαριστήσουμε την ομάδα μας που ανέβασε την Ελλάδα τόσο ψηλά. Δείχνει την Ελλάδα που μπορεί, που έχει μέλλον και δυνατότητες, δείχνει ότι οι αξίες μετρούν και δείχνει ότι η Ελλάδα όταν θέλει και έχει σύστημα και ομαδικότητα, όταν πιστεύει σε αξίες και κανόνες, μπορεί να πάει πολύ ψηλά", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Τα θερμά του συγχαρητήρια και τη βαθιά του εκτίμηση για τη μεγάλη διάκριση, μετέφερε στην Εθνική ομάδα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος . "Για μια ακόμα φορά όλοι οι συντελεστές του αθλήματος του μπάσκετ, παράγοντες, προπονητές και πρωτεύοντος οι ίδιοι οι αθλητές, εντυπωσίασαν όχι μόνο με το ταλέντο τους αλλά και με τη συλλογικότητα και το ήθος τους, διδάσκοντας αρχές ζωής και αθλητικού πολιτισμού", τονίζει ο κ. Αλαβάνος.

    Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, οποίος παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες της Εθνικής μας, είπε τα εξής: "είμαστε στην κορυφή του κόσμου. Αυτή η ομάδα μας έκανε υπερήφανους και τους ευχαριστούμε για την τεράστια παρουσία τους και τις μεγάλες δυνάμεις που έδειξαν. Πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει σε αυτούς και στο Ελληνικό Μπάσκετ".

    Η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, απέστειλε στην Εθνική μας ομάδα συγχαρητήριο τηλεγράφημα, λέγοντας πως η μεγάλη αυτή επιτυχία μας έκανε όλους περήφανους. "Η προσπάθεια σας που μας οδήγησε στις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη θα μείνει αξέχαστη σε όλους τους Έλληνες" είπε η κα. Μπακογιάννη και ευχαρίστησε τους Έλληνες διεθνείς για τη μεγάλη χαρά και τη συγκίνηση που μας χάρισαν.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα στον προπονητή της εθνικής μας ομάδας, Παναγιώτη Γιαννάκη, έστειλε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, ενώ σε δηλώσεις της τόνισε, ότι "η εθνική μας ομάδα μπάσκετ κατόρθωσε για άλλη μία φορά να τιμήσει τα ελληνικά χρώματα. Όλα τα παιδιά της εθνικής μαζί με τον άξιο προπονητή τους Παναγιώτη Γιαννάκη απέδειξαν ότι το ομαδικό πνεύμα, η συλλογικότητα, το μεράκι και η συστηματική δουλειά είναι τα συστατικά της μεγάλης επιτυχίας".

    "Είσαστε πολύ ψηλά, στον κόσμο του μπάσκετ και στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Θερμά συγχαρητήρια στον προπονητή της εθνικής μας Παναγιώτη Γιαννάκη, σε όλους τους παίκτες μας, σε όλους τους συντελεστές αυτής της πολύ μεγάλης επιτυχίας, την κατάκτηση της δεύτερης θέσης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα", αναφέρει η υπερνομάρχης Αθηνών, Φώφη Γεννηματά.

    "Το χρυσό της καρδιάς μας τους ανήκει για πάντα. Ακόμη και με τη δεύτερη θέση η Εθνική Ελλάδος θα είναι 'επικηρυγμένη' από τη CIA της Αμερικής. Οι παίκτες μας ισοπέδωσαν τους Αμερικανούς. Υπάρχει περισσότερο χρυσό από αυτό;", δήλωσε για το μεγάλο κατόρθωμα της Εθνικής ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης, τόνισε πως "το μήνυμα είναι ψηλά το κεφάλι. Η Ελλάδα έφτασε πολύ ψηλά, έκανε έναν άθλο. Χάθηκε ο τελικός, δεν πειράζει, πρέπει να τους υποδεχθούμε σαν ήρωες. Τα παιδιά της Εθνικής έδειξαν πως εάν η χώρα δουλεύει συλλογικά, δίνει τη μάχη της, όπως πρέπει για το ευ αγωνίζεσθαι".

    "Οι παίκτες της εθνικής ομάδας μπάσκετ και ο προπονητής της έχουν κάνει όλη την Ελλάδα υπερήφανη με τις μεγάλες επιτυχίες τους και την κατάκτηση της δεύτερης θέσης σε παγκόσμιο επίπεδο", δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Χριστόδουλος, τονίζοντας, πως αναμένει την επιστροφή τους στην πατρίδα για να τους συγχαρεί και να τους σφίξει το χέρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

    Καλύτερος γκαρντ ο Παπαλουκάς

    Πρωταθλητές της καρδιάς μας!

    [12] MundoBasket

    Καλύτερος γκαρντ ο Παπαλουκάς

    3/9/2006 3:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Ελλάδα ήταν η ομάδα με τους καλύτερους και πιο αξιόπιστους περιφερειακούς και έστω και αν η απόδοσή τους στον τελικό δεν ήταν η αναμενόμενη, αυτό δεν σημαίνει πως δεν εντυπωσίασαν. Για τον Θόδωρο Παπαλουκά μάλιστα η διάκριση έχει και σφραγίδα, αφού συμπεριλήφθηκε μέσα στους πέντε καλύτερους παίκτες αυτού του τουρνουά, μαζί με τον Αργεντινό, Μανού Τζινόμπιλι, τον Αμερικανό, Καρμέλο Άντονι και τους Ισπανούς, Παού Γκασόλ και Ρούμπι Γκαρμπαχόσα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πρωταθλητές της καρδιάς μας!

    [13] MundoBasket

    Έβδομη η Λιθουανία

    3/9/2006 1:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με την κατάληψη της 7ης θέσης συμβιβάστηκε η Λιθουανία στο Μουντομπάσκετ 2006 της Ιαπωνίας. Η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2003 επικράτησε 77-62 της Γερμανίας, σε αγώνα για τις θέσεις 7-8 που διεξήχθη στην πόλη Σαϊτάμα, και περιόρισε τους περυσινούς φιναλίστ στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας/Μαυροβουνίου στην κατάληψη της 8ης θέσης. Πρώτος σκόρερ των νικητών ο Ντάριους Λαβρίνοβιτς με 18 πόντους, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο «συνήθης-ύποπτος», Ντιρκ Νοβίτσκι, με 18.

    Οι Λιθουανοί με όπλο την άμυνα και έναν Ντάριους Λαβρίνοβιτς να «λύνει και να δένει» μέσα στην αντίπαλη ρακέτα δε δυσκολεύτηκαν να κάμψουν από τα πρώτα λεπτά του αγώνα την αντίσταση των Γερμανών. Τα «πάντσερ», που έπαιρναν βοήθειες στο πρώτο ημίχρονο μόνο από τον ΝΒΑερ Ντιρκ Νοβίτσκι βρέθηκαν να χάνουν ακόμα και με 19 πόντους. Βέβαια, στο τρίτο δεκάλεπτο η ομάδα του Ντιρκ Μπάουερμαν με άμυνα για σεμινάριο «εγκλώβισε» τους Λιθουανούς και με τη γνωστή άμυνα ζώνης πέτυχαν -προσωρινά- την υπέρβαση. Οι Γερμανοί με τον Οκουλάγια να... ανεβάζει στροφές στην επίθεση μείωσαν λίγο πριν την ολοκλήρωση της τρίτης περιόδου στον πόντο (55-54), αλλά η ψυχραιμία και η εμπειρία των Λιθουανών ήταν καταλυτική.

    Στον... επίλογο του αγώνα, οι πρωταθλητές Ευρώπης 2003 δεν άφησαν περιθώρια αντίδρασης στους Γερμανούς. Οι παίκτες του Αντάνας Σιρέικα πέρασαν το παιχνίδι μέσα στην αντίπαλη ρακέτα, πίεσαν σε όλο το γήπεδο και «μπροστάρη» στην επίθεση τον Ντάριους Λαβρίνοβιτς έφτασαν άνετα στη νίκη με το τελικό 77-62. Χαρακτηριστικό της σωστής άμυνας των Λιθουανών ήταν τα 14 κλεψίματα και τα 25 λάθη, στα οποία υπέπεσαν οι Γερμανοί.

    Τα δεκάλεπτα: 30-17, 47-41, 58-54, 77-62.

    ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Λαβρίνοβιτς 18 (3), Κλέιζα 16 (1), Σονγκάιλα 13 (1), Γκούστας 8, Κσιστόφ Λαβρίνοβιτς 6, Γιαβτόκας 6, Ματσιγιάουσκας 6, Καλνιέτις 2, Γιασαϊτις 2, Γιανκούνας, Ζουκάουσκας. ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νοβίτσκι 18, Οκουλάγια 10 (2), Ρόλερ 8 (2), Χέρμπερ 6 (2), Γιάγκλα 5 (1), Γκρούνχαϊντ 4, Φέμερλινγκ 4, Γκάρετ 4, Γκριν 2, Χάμαν 1, Σούλτσε,


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 3 September 2006 - 16:50:48 UTC