Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πολιτική κόντρα
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου - ΑΔΕΔΥ
  • [03] "Πυρετός" συσκέψεων στο Μαξίμου
  • [04] Συναντήσεις με φορείς ενόψει ΔΕΘ
  • [05] Νέες πυρκαγιές
  • [06] Ο Ειρηναίος νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης
  • [07] Επ’ αόριστον κλείνουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί
  • [08] Νέες λεωφορειολωρίδες
  • [09] Κρατήθηκε με ένταλμα της ...χούντας
  • [10] 78χρονος ασελγούσε σε παιδιά
  • [11] Μαρόκο: Ανατροπή λεωφορείου
  • [12] Παραίτηση Παπαδόπουλου από το ΔΗΚΟ
  • [13] Επίθεση σε στρατολογικό κέντρο
  • [14] Παραμένει ο ισραηλινός κλοιός
  • [15] Θέλει νίκη ο Ρεχάγκελ
  • [16] Θέλει τους Ολυμπιακούς 2016 το Τόκιο
  • [17] Φέρτε μας την "Dream Team"!
  • [18] Αλλαγή ώρας του ημιτελικού
  • [19] Έκαναν το καθήκον τους οι "γιάνκηδες"
  • [20] Στο πλευρό της Εθνικής και τα κόμματα
  • [21] Να μας… Ζήσης, παλικάρι μου!

    [01] Πολιτική

    Για τη "σικελική μαφία"

    Πολιτική κόντρα

    30/8/2006 3:34:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Έντονα αντέδρασε σήμερα η κυβέρνηση με αφορμή τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς που φέρεται να χρησιμοποίησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, παρομοιάζοντας την λειτουργία της με εκείνη της "σικελικής μαφίας", κατά τη χθεσινή συνεδρίαση των συντονιστών του κόμματός του.

    "Αν ισχύει η δήλωση, τότε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπερδεύει κόμματα και πολιτικές", δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Η κυβέρνηση ασχολείται με το μέλλον του τόπου και εφαρμόζει συγκεκριμένες πολιτικές για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του παρελθόντος, υπογράμμισε ο Υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου. Απαντώντας στη σκληρή κριτική που έχει ασκήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πιολιτική, τόνισε ότι υπάρχει αναγνώριση από τους φορείς για τις μεταρρυθμίσεις και την πρόοδο που έχει συντελεστεί, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι "έχουμε πολλά να κάνουμε ακόμα". Αντιλαμβανόμαστε, είπε, ότι το ΠΑΣΟΚ επιλέγει αυτό το δρόμο για να λύσει τα προβλήματά του.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας σημείωσε πως ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ "διάλεξε την εξαιρετικά εύκολη δουλειά να υβρίζει και μάλιστα με αγοραίο τρόπο. Το δύσκολο είναι να έχει πολιτική και να την κάνει έργο".

    Ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής υπογράμμισε πως την απάντηση στον κ. Γ. Παπανδρέου την έχει δώσει ο κ. Θ. Πάγκαλος και ανέφερε πως όλοι οι φορείς αναγνωρίζουν το σημαντικό έργο της κυβέρνησης.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου προσερχόμενος στη Χαριλάου Τρικούπη δεν έκανε κανένα σχόλιο. Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ρωτήθηκαν σχετικά για την επίμαχη φράση που αποδίδεται στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ απάντησαν: "Η κυβέρνηση δρα ως θερινός διαρρήκτης, διότι ενώ ο Υπουργός Οικονομίας διαβεβαιώνει ότι οι έλληνες μπορεί να είναι βέβαιοι ότι θα κάνουν τον προγραμματισμό τους, αμέσως μετά τους βομβαρδίζει με αυξήσεις" είπε ο ο συντονιστής Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

    [02] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου - ΑΔΕΔΥ

    30/8/2006 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα αιτήματα της ΑΔΕΔΥ τα οποία η Συνομοσπονδία κατέθεσε σήμερα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου με τον οποίο είχε συνάντηση -αύριο θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό- εστιάζονται σε "ελάχιστο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης 800 ευρώ και βασικό μισθό 1250 ευρώ", δήλωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος. Ο κ. Παπασπύρος πρόσθεσε ότι η ΑΔΕΔΥ ζητά επιπλέον "εισαγωγή αναδρομικού αντισταθμιστικού πόρου από το τραπεζικό σύστημα στην κοινωνική ασφάλιση, ανασχεδιασμό του φορολογικού συστήματος, με πυρήνα την άμεση φορολογία και το χτύπημα της παραοικονομίας και οροφή κανείς να μην φορολογείται πάνω από το 20% του εισοδήματός του". Η ΑΔΕΔΥ ζητά επιπλέον την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και όπου το Δημόσιο μπορεί άμεσα, σε θέση κοινωνική εργασίας, να "δώσει ένα 2% στην μείωση της ανεργίας με αιχμή τις γυναίκες και τους μακροχρόνια άνεργους". Η ΑΔΕΔΥ κατέθεσε επίσης προτάσεις για τη Δημόσια Διοίκηση με "αιχμή στην εισαγωγή των νέων τεχνολογιών και της βελτίωσης της ποιότητας των υπηρεσιών προς τον πολίτη, με νέα επιτελική και περιφερειακή οργάνωση στην κατεύθυνση της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, με αξιοκρατία, συνταγματική κατοχύρωση της αυτοτέλειάς της όπως και εκείνης του ΑΣΕΠ στην βάση του αρχικού νόμου θέσπισής του". Ο κ. Παπασπύρος απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "ήταν εμφανής από την πλευρά του κ. Παπανδρέου μια στάση, σε ζητήματα και προβλήματα που έρχονται.

    [03] Πολιτική

    Ενόψει της ΔΕΘ

    "Πυρετός" συσκέψεων στο Μαξίμου

    30/8/2006 1:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2006 4:22:43 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας εξέφρασε ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος στη συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό ενόψει της ΔΕΘ. Παρόντες ήταν οι υπουργοί Οικονομίας, Ανάπτυξης και Μακεδονίας-Θράκης κ.κ. Σιούφας, Αλογοσκούφης και Καλαντζής. Μετά τη συνάντηση, ο πρόεδρος του ΣΕΒ Βορείου Ελλάδος κ. Μυλωνάς είπε ότι ο Πρωθυπουργός άκουσε προσεκτικά, πως οι προτάσεις του Συνδέσμου δεν έχουν αγνοηθεί και ότι ορισμένα θέματα έχουν, ήδη, δρομολογηθεί, αλλά χρειάζεται χρόνος για να εκτιμηθούν τα αποτελέσματα.

    Υπογράμμισε ότι η επιχειρηματική κοινότητα έχει προσδοκίες και απαιτήσεις από την κυβέρνηση για την ανάπτυξη ολόκληρου του βορειοελλαδικού τόξου. Τόνισε ακόμη ότι επιδιώκεται η ισόρροπη ανάπτυξη της βορείου Ελλάδος, ενώ ζήτησε να καταστεί η Θεσσαλονίκη δεύτερος πόλος ανάπτυξης και να αντιμετωπιστούν τα καθημερινά προβλήματα που έχουν οι επιχειρήσεις.

    Νωρίτερα είχε προηγηθεί συνάντηση με τον πρόεδρο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Γιώργο Κασσιμάτη, ο οποίος ζήτησε από τον κ. Καραμανλή την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των αποκρατικοποιήσεων, ώστε να επιτευχθεί το 2007 ο στόχος για την οικονομία.

    Το πρωί ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη με αφορμή την αυριανή υπογραφή στη Θεσσαλονίκη της σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κατασκευή της προβλήτας 6, η οποία όπως είπε ο κ. Κεφαλογιάννης, λιμνάζει από τη δεκαετία του 90. Το έργο είναι ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ και όπως ανέφερε ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας θα καταστήσει τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων.

    Δημιουργία ευνοϊκου κλίματος για επενδύσεις

    Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος στην συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό εξέφρασε τη πεποίθηση ότι η οικονομία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά όπως ανέφερε, δεν παύουν να υπάρχουν προβλήματα, φέρνοντας ως παράδειγμα το χρηματοπιστωτικό και το φορολογικό σύστημα. Όπως είπε, υπάρχουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις για αναθεώρηση και στις επενδύσεις, σημειώνοντας πως πρέπει να δοθούν κίνητρα για τα ήδη επενδεδυμένα κεφάλαια, αλλά και για επενδύσεις από ιδιώτες και από την αλλοδαπή, κατευθύνσεις που βρίσκουν υπέρμαχο τους και τον ίδιο τον κ. Καραμανλή.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις ο Δημ. Σιούφας , τόνισε πως η κυβέρνηση αντιμετωπίζει ως συνεργάτες και συμβούλους τους κοινωνικούς εταίρους, γιατί "έχουμε κοινούς στόχους". Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση θέλει να γίνει η Βόρεια Ελλάδα κέντρο για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και πρόσθεσε πως η πολιτική της αποσκοπεί στην περιφερειακή ανάπτυξη. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι έχουν, με βάση το επιχειρησιακό πρόγραμμα ανταγωνιστικότητας, προχωρήσει 8.500 δράσεις και έργα ύψους 2 δισ. ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι προωθούνται ακόμη δυο μέτρα για την επιδότηση των επιτοκίων δανεισμού των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά 4%, αλλά και για τη στήριξη της κλωστοϋφαντουργίας και άλλων συναφών κλάδων.

    [04] Πολιτική

    Του Πρωθυπουργού και του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

    Συναντήσεις με φορείς ενόψει ΔΕΘ

    30/8/2006 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2006 10:13:35 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Αλλεπάλληλες επαφές με τους κοινωνικούς και τους παραγωγικούς φορείς της χώρας πραγματοποιούν ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της 71ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, που ξεκινά στις 8 Σεπτεμβρίου. Την Τετάρτη, ο Πρωθυπουργός συναντάται με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και στη συνέχεια με το Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), παρουσία των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιώργου Αλογοσκούφη και Δημήτρη Σιούφα. Την Τρίτη, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό επί των παροχών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι η Κυβέρνηση "ακολουθεί με συνέπεια και σταθερότητα μια πολιτική, η οποία αποδίδει και θα συνεχίσει να αποδίδει καρπούς" και την οποία "αναμένει με προσδοκία και προσμονή κάθε Έλληνας πολίτης, που θέλει να δει τις θυσίες και τους κόπους αυτής της ήπιας προσαρμογής να αποδίδουν καρπούς". Διαδοχικές συναντήσεις με τα προεδρεία της Πανελλήνιας Συνομοσπονδίας Ενώσεων Γεωργικών Συνεταιρισμών (ΠΑΣΕΓΕΣ), της ΚΕΕΕ, της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓΕΣΑΣΕ) και της Ανώτατης Διοίκησης Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ), περιλαμβάνει το πρόγραμμα του κ. Παπανδρέου, για την Τετάρτη. Για αναξιοπιστία και ανικανότητα κατηγόρησε την Κυβέρνηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνεδρίαση των συντονιστών της Κ.Ο. του κόμματος, την Τρίτη, και απέρριψε την πρόσκληση της Κυβέρνησης για συναίνεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναντήσεις με ΓΣΕΕ και ΣΕΒ

    Επαφές ενόψει της ΔΕΘ

    [05] Κοινωνία

    Σε Μάνδρα Αττικής και Καρδίτσα

    Νέες πυρκαγιές

    30/8/2006 10:20:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2006 7:23:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης, στη θέση Φίχθι στη Μάνδρα Αττικής. Έκαψε περίπου 10 ξύλινες κατοικίες στην περιοχή Καραούλι. Στον τόπο της πυρκαγιάς βρίσκονται 60 πυροσβέστες με 20 υδροφόρα οχήματα, 20 άτομα πεζοπόρο τμήμα, καθώς και τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα με επικεφαλής τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγο Ανδρέα Κόη. Την ίδια ώρα, μαίνεται το πύρινο μέτωπο στο Μοσχάτο της λίμνης Πλαστήρα στην Καρδίτσα. Απειλούνται εξοχικές κατοικίες στο χωριό Μοσχάτου πάνω από το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Οι ισχυροί άνεμοι στην περιοχή δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης στο οποίο συμετέχουν 8 οχήματα, ενώ αναμένονται και εναέρια μέσα. Για πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς προεδοποιεί για την Πέμπτη η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στους νομούς Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Εύβοιας, Ιονίων Νήσων, Μεσσηνίας, Λακωνίας , Χανίων, Κυθήρων και Σποράδων. Εν τω μεταξύ, υπό έλεγχο έχουν τεθεί οι πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα, την Τρίτη, σε διαφορετικά σημεία σε όλη τη χώρα, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση τυχόν αναζωπυρώσεων. Περίπου 65 στρέμματα πευκοδάσους αποτέφρωσαν οι φωτιές, που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα και στα τρία "πόδια" της Χαλκιδικής, και συγκεκριμένα στις περιοχές Κασσανδρινό (Κασσάνδρα), στο Νέο Μαρμαρά (Σιθωνία) και στο ακρωτήριο "Αράπης" (Άθως). Στο Γύθειο, η μεγάλη πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε σε δύσβατη περιοχή με ελαιόδεντρα και επεκτάθηκε λόγω των δυνατών ανέμων, απείλησε σπίτια του χωριού Κονάκια και του οικισμού Πιλάλα. Φωτιές ξέσπασαν, επίσης, στα Ψαχνά Εύβοιας, στον Προυσό Ευρυτανίας και στο Λεωνίδιο Αρκαδίας. Την Τετάρτη, κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές.

    Νέα απόπειρα εμπρησμού στο Μαραθώνα

    Στο μεταξύ, διαπιστώθηκε και νέα απόπειρα εμπρησμού του δάσους του Μαραθώνα, το βράδυ της Δευτέρας, όταν ξέσπασε φωτιά στην περιοχή όπου βρίσκονται κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Οι πυροσβέστες, που την έσβησαν άμεσα, βρήκαν στο σημείο αυτοσχέδιο μηχανισμός, που αποτελούνταν από τριμμένο καφέ, βαμβάκι εμποτισμένο με οινόπνευμα και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό.

    Όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι, πρόκειται για την τρίτη απόπειρα εμπρησμού της περιοχής, ενώ από τον τρόπο, που δρουν οι εμπρηστές, οι Αρχές πιστεύουν ότι στόχο μόνο το συγκεκριμένο σημείο καθώς οι εμπρησμοί γίνονται όταν δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι για να μην εξαπλωθεί η φωτιά.

    Στη συγκεκριμένη περιοχή, που έγινε στόχος και πριν δύο χρόνια, έχουν καεί πάνω από 1000 στρέμματα, ενώ οι περιπολίες αναμένεται να αυξηθούν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έξι πυρκαγιές σ' όλη τη χώρα

    [06] Κοινωνία

    Τον Κυδωνίας και Αποκορώνου εξέλεξε το Φανάρι

    Ο Ειρηναίος νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης

    30/8/2006 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Ειρηναίο εξέλεξε ομόφωνα ως νέο αρχιεπίσκοπο Κρήτης η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι. Η εκλογή του νέου αρχιεπισκόπου ολοκληρώθηκε στο ναό του Αγίου Γεωργίου, όπου η Σύνοδος ψήφισε για την εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου, μεταξύ τριών υποψηφίων, του λεγομένου τριπροσώπου που είχε υποβληθεί νωρίτερα στη Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου από την ελληνική Κυβέρνηση. Η διαδικασία της εκλογής στο Φανάρι έγινε σύμφωνα με την παράδοση που προβλέπει την κάθοδο στον ναό του Αγίου Γεωργίου των μελών της Συνόδου όπου τοποθετείται η ψηφοδόχος και γίνεται η μυστική ψηφοφορία για την εκλογή του Αρχιεπισκόπου. Ο νέος αρχιεπίσκοπος Κρήτης είναι απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής της Χάλκης και έχει διατελέσει εφημέριος στο Μπρίστολ της Αγγλίας, πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισσάμου και Σελήνου και σχολάρχης της Εκκλησιαστικής Σχολής Κρήτης. Επίσκοπος εξελέγη το Φεβρουάριο του 1975. Το τριπρόσωπο συμπλήρωνε οι μητροπολίτης Πέτρας Νεκτάριος και Ρεθύμνου Άνθιμος.

    [07] Κοινωνία

    Επ αόριστον κλείνουν οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί

    30/8/2006 4:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2006 5:13:40 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το επ' αόριστον κλείσιμο, από την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου, των Παιδικών Σταθμών, των Αθλητικών Κέντρων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων της χώρας, αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α.). Η Ομοσπονδία οδηγήθηκε σε αυτό το μέτρο επειδή όπως ισχυρίζονται οι εργαζόμενοι: "Η κυβέρνηση αθέτησε το λόγο της σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών του πριμ παραγωγικότητας στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών, των Αθλητικών Κέντρων και των Δημοτικών Λιμενικών Ταμείων, τη στιγμή μάλιστα που αντίστοιχα ποσά έχουν καταβληθεί σε όλο το προσωπικό του Δημοσίου και των Ο.Τ.Α". Σε συμπαράσταση του προσωπικού, η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. αποφάσισε να προκηρύξει την Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου 3ωρη στάση εργασίας, από τις 11:30 έως το τέλος του ωραρίου, συγκέντρωση στις 12:00 στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Καρόλου 24 - Αθήνα) και από εκεί πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών.

    Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εκφράζει έτσι τη δυσαρέσκειά της προς την κυβέρνηση για: "Τη μη υλοποίηση των δεσμεύσεων της, όσον αφορά, την επίλυση του προβλήματος των Β.Α.Ε. (Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων), την έκδοση των δύο Κοινών Υπουργικών Αποφάσεων για την αύξηση των μηνιαίων κατ αποκοπή εξόδων κίνησης και του χαρακτηρισμού των ατομικών μέσων προστασίας, τη χορήγηση κλαδικών αυξήσεων και την υπογραφή της Σ.Σ.Ε. του 2006 για το προσωπικό Ιδιωτικού Δικαίου".

    [08] Κοινωνία

    Σε εφαρμογή ο δακτύλιος

    Νέες λεωφορειολωρίδες

    30/8/2006 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο νέες λεωφορειολωρίδες δίνονται προς χρήση από την Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου, στις οδούς Ερατοσθένους και Παπαδιαμαντοπούλου, στο πλαίσιο εφαρμογής του "Νέου Συγκοινωνιακού Χάρτης της Αθήνας". Οι δύο λεωφορειολωρίδες με συνολικό μήκος 1.100 μέτρα, θα έχουν κατεύθυνση προς το κέντρο, όπου το νέο τμήμα στην οδό Ερατοσθένους θα είναι μεταξύ της πλατείας Πλαστήρα και της λεωφόρου Βασιλέως Κωνσταντίνου, ενώ στην Παπαδιαμαντοπούλου θα είναι μεταξύ των οδών Ξενίας και Βασιλίσσης Σοφίας. Οι ρυθμίσεις για τις λεωφοριολωρίδες ισχύουν από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή από τις 6 το πρωί έως τις 9 το βράδυ και το Σάββατο από τις 6 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ ελεύθερα μπορούν να κινηθούν οι οδηγοί Κυριακές και αργίες. Το πρόστιμο για παράβαση είναι στα 83 ευρώ. Το έργο που έχει ξεκινήσει ο ΟΑΣΑ προβλέπει την αναδιάρθρωση του Συγκοινωνιακού Δικτύου και έχει ως κύριο στόχο την περαιτέρω αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ωστόσο, σε εφαρμογή μπαίνει από τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 20 Ιουλίου του 2007, ο δακτύλιος στο κέντρο της Αθήνας. Τα όρια του δακτυλίου όπου θα ισχύσει το μέτρο της εκ περιτροπής κυκλοφορίας (μονά-ζυγά) καθορίζεται από τις οδούς και λεωφόρους Αλεξάνδρας, Ζαχάροφ, Μεσογείων, Φειδιππίδου, Μιχαλακοπούλου, Σπ. Μερκούρη, Βρυάξιδος, Υμηττού, Ηλία Ηλιού, Α. Φραντζή, Συγγρού, Χαμοστέρνας, Πειραιώς, Ιερά οδός, Κωνσταντινουπόλεως, Αχιλλέως, πλατεία Καραϊσκάκη, Καρόλου, Μάρνη, 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων), Αλεξάνδρας. Στις οριακές λεωφόρους και οδούς του δακτυλίου τα αυτοκίνητα κυκλοφορούν κανονικά. Ο δακτύλιος ισχύει από Δευτέρα έως Πέμπτη από 7 το πρωί έως 8 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 7 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι.

    [09] Κοινωνία

    Πολύδωρας: Απαράδεκτο γεγονός

    Κρατήθηκε με ένταλμα της ...χούντας

    30/8/2006 2:31:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, κρατήθηκε χθες επί δύο ώρες στο αστυνομικό τμήμα Ελληνικού, σε εκτέλεση εντάλματος του 1973 για απείθεια στο στρατοδικείο της χούντας. Το γεγονός, χαρακτήρισε απαράδεκτο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας και διέταξε προκαταρκτική έρευνα για το περιστατικό.

    Ειδικότερα, ο καθηγητής μετέβη στο αστυνομικό τμήμα Ελληνικού προκειμένου να καταθέσει τα δικαιολογητικά έκδοσης διαβατηρίου. Μόλις οι αστυνομικοί διαπίστωσαν την ύπαρξη του εντάλματος διατάχθηκε η προσωρινή κράτηση του και μόνο όταν ενημερώθηκε ο ίδιος ο υπουργός και παρενέβη, αφέθηκε να γυρίσει σπίτι του.

    Κατόπιν ο κ. Πολύδωρας εξέδωσε απόφαση για έρευνα με στόχο την εξέταση των λόγων που οι αρμόδιοι αστυνομικοί προέβησαν σε ανεπαρκή εκτίμηση της νομικής ισχύος του εντάλματος παρά την παρέλευση περισσότερων από 30 ετών, αλλά και των τρόπων αντιμετώπισης παρόμοιων περιπτώσεων.

    [10] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα

    78χρονος ασελγούσε σε παιδιά

    30/8/2006 2:04:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στον εισαγγελέα Πειραιά οδηγήθηκε την Τετάρτη ένας 78χρονος που συνελήφθη στο Κερατσίνι, κατηγορούμενος για απόπειρα ασέλγειας σε παιδιά. Όπως προέκυψε από την έρευνα ο συλληφθείς το τελευταίο 10ημερο στην περιοχή του Κερατσινίου αποπειράθηκε να ασελγήσει 2 φορές με ανήλικους, 13 και 14 ετών, προσφέροντάς τους χρηματική αμοιβή. Η Αστυνομία εξετάζει πολλές καταγγελίες γονέων και παιδιών, σε βάρος του συλληφθέντος.

    [11] Κόσμος

    17 νεκροί - 12 τραυματίες

    Μαρόκο: Ανατροπή λεωφορείου

    30/8/2006 5:11:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δεκαεπτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 12 τραυματίστηκαν σοβαρά το πρωί της Τετάρτης, στο Μαρόκο, όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ανετράπη, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΑΡ. Το δυστύχημα σημειώθηκε στην επαρχία Σετάτ, νότια της Καζαμπλάνκα. Το Μαρόκο ξεκίνησε εκστρατεία για την οδική ασφάλεια πριν από δύο χρόνια, καθώς υπολογίζεται ότι περίπου 10 άνθρωποι σκοτώνονται καθημερινά σε τροχαία δυστυχήματα.

    [12] Κόσμος

    Παραίτηση Παπαδόπουλου από το ΔΗΚΟ

    30/8/2006 6:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2006 10:01:18 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την παραίτησή του από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος υπέβαλε, το βράδυ την Τρίτης, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος. Όπως δήλωσε ο ίδιος, η παραίτησή του, που υποβλήθηκε προφορικά στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος, είναι αμετάκλητη, ωστόσο, θα παραμένει στη θέση του μέχρι την εκλογή νέου προέδρου, που αναμένεται να έχει γίνει έως τις 15 Οκτωβρίου. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαδόπουλος είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την ηγεσία του ΔΗΚΟ μετά την εκλογή του στην προεδρία της Δημοκρατίας πριν από τρία χρόνια. Σύμφωνα με το Γ.Γ. του ΔΗΚΟ, οι διεργασίες διαδοχής για την προεδρία του κόμματος θα ξεκινήσουν την Τετάρτη.

    Σχετικά Links:

    Δημοκρατικό Κόμμα

    [13] Ιράκ

    Τουλάχιστον 12 Ιρακινοί νεκροί και 38 τραυματίες

    Επίθεση σε στρατολογικό κέντρο

    30/8/2006 8:26:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2006 8:43:16 πμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, AΠΕ

    Στόχος βομβιστικής επίθεσης έγινε, το πρωί της Τετάρτης, στρατολογικό γραφείο στην πόλη Χίλα, 100 χλμ νότια της Βαγδάτης, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 Ιρακινοί να σκοτωθούν και άλλοι 38 να τραυματιστούν. Σύμφωνα με την τοπική αστυνομία, η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε σταθμευμένο ποδήλατο, ενώ όλα τα θύματα ήταν άνδρες, που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το γραφείο, προκειμένου να καταταγούν στον ιρακινό στρατό. Τα στρατολογικά και αστυνομικά γραφεία έχουν γίνει επανειλημμένως στόχων επιθέσεων των Σουνιτών ανταρτών, που αντιτίθενται στην ενίσχυση της σιιτικής μειονότητας. Μάλιστα, η Χίλα, μία από τις κυριότερες σιιτικές πόλεις, έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των εθνοτικών και θρησκευτικών συγκρούσεων, εξαιτίας των επιθέσεων από Σουνίτες, που κατοικούν στα περίχωρά της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φονική έκρηξη σε πετρελαιαγωγό

    [14] Μ. Ανατολή

    Στο "κενό" η έκκληση Ανάν

    Παραμένει ο ισραηλινός κλοιός

    30/8/2006 12:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/8/2006 7:50:33 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Το Ισραήλ απέρριψε την έκκληση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Αναν για την άμεση άρση του εναέριου και θαλάσσιου αποκλεισμού του Λιβάνου, καθιστώντας σαφές ότι το θέμα θα συζητηθεί μόνο όταν εφαρμοστούν όλα τα στοιχεία της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο Κόφι Αναν, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στην Ιερουσαλήμ στο πλαίσιο της περιοδεία του στη Μέση Ανατολή και με αντικείμενο την εδραίωση της εκεχειρίας, άσκησε πιέσεις στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ. Ο Ανάν επιχειρηματολόγησε υπέρ της άρσης του αποκλεισμού και για οικονομικούς λόγους και είπε ότι ο Λίβανος τον βλέπει ως "εξευτελισμό και φαλκίδευση της εθνικής τους κυριαρχίας". "Το Ισραήλ θα αποσυρθεί από τον Λίβανο μόνο όταν εφαρμοστεί πλήρως η απόφαση 1701" ήταν η κατηγορημΓ.Γ ατική απάντηση του Ολμέρτ, ενώ και ο Ισραηλινός υπουργός Αμύνης είπε ότι τα στρατεύματα θα αποχωρήσουν όταν αναπτυχθεί ικανός αριθμός στρατιωτών. Ο Κόφι Αναν μετέβη και στη Ραμάλα, ο οποίος συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Επόμενοι σταθμοί της περιοδείας του θα είναι η Συρία, όπου θα φτάσει την Πέμπτη, το Ιράν το Σάββατο και στη συνέχεια το Κατάρ, η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία.

    Υπέρ των "απευθείας επαφών" με το Λίβανο

    Υπέρ της αποκατάστασης "απευθείας επαφών" με την λιβανική κυβέρνηση τάχθηκε ο Εχούντ Ολμέρτ μιλώντας σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε από κοινού με τον Κόφι Αναν στην Ιερουσαλήμ. "Ο ισραηλινός λαός δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με την κυβέρνηση του Λιβάνου και ελπίζω ότι θα αλλάξουν γρήγορα οι συνθήκες ώστε να δοθεί η δυνατότητα για απευθείας επαφές ανάμεσα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τον Λίβανο" ,τόνισε ο Ολμέρτ

    Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι τρεις Ισραηλινοί στρατιώτες που κρατούνται από τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και από ενόπλους παλαιστίνιους στη Γάζα, θα απελευθερωθούν σύντομα. "Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια μέχρι να αφεθούν ελεύθεροι " είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Προτού αναχωρήσει ο Κόφι Ανάν θα συναντηθεί και με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Σιμόν Πέρες, ενώ μετά τις επαφές του στα παλαιστινιακά εδάφη θα μεταβεί στη Συρία και το Ιράν.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Θέλει νίκη ο Ρεχάγκελ

    30/8/2006 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η νίκη επί της Μολδαβίας στην πρεμιέρα των προκριματικών του Euro 2008 θα είναι, κατά τον Οτο Ρεχάγκελ, ο θεμέλιος λίθος της πρόκρισης στην τελική φάση της διοργάνωσης. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο ομοσπονδιακός εκλέκτορας, υπογράμμισε πως οι διεθνείς θα πρέπει να επιδείξουν καρδιά και πάθος σε όλη τη διάρκεια των προκριματικών, ενώ εξήγησε ότι ο αποκλεισμός του Γιώργου Σαμαρά είναι παροδικός και οφείλεται στη μέτρια αγωνιστική κατάσταση του άσου της Μάντσεστερ Σίτι τη δεδομένη περίοδο. Ο κ. Ρεχάγκελ τόνισε ότι είναι ο αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καταρτισμό της σύνθεσης, είπε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για ενδεχόμενη αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ενεργό δράση μετά το παιχνίδι με τη Μολδαβία και ευχήθηκε καλή επιτυχία στην εθνική ομάδα του μπάσκετ.

    «Ξεκινάει μια καινούργια προκριματική φάση. Θέλουμε καρδιά και πάθος για να πάρουμε την πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2008, γι αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι ένα κάνουμε καλό ξεκίνημα. Το παιχνίδι με τη Μολδαβία θα είναι δύσκολο λόγω έδρας, παρά το γεγονός πως η αντίπαλός μας δεν είναι μία από τις τοπ ομάδες της Ευρώπης», ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο κ. Ρεχάγκελ, υποστηρίζοντας ότι ο αγώνας του Σαββάτου μοιάζει αρκετά με την προ διετίας συνάντηση κατά της Αλβανίας: «Είναι μια παρόμοια κατάσταση με τον αγώνα εναντίον της Αλβανίας το 2004. Αυτό το έχουμε στο μυαλό μας και έχουμε προετοιμαστεί κατάλληλα». Ο Γερμανός προπονητής εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς τους κληθέντες ποδοσφαιριστές, λέγοντας ότι «οι παίκτες που έχουμε στο ρόστερ της ομάδας άφησαν καλές εντυπώσεις στις δύο προπονήσεις που κάναμε χθες και προχθές και όλοι είναι υγιείς. Εχουμε χρόνο μέχρι το Σάββατο που θα γίνει το παιχνίδι για να συζητήσουμε τις λεπτομέρειες».

    Για τον αποκλεισμό του Γιώργου Σαμαρά και την κλήση του Νίκου Λυμπερόπουλου, τόνισε πως «ο Σαμαράς ανήκει στο ρόστερ της εθνικής, είναι ένα νέο παιδί και έχει μέλλον. Σε αυτή την περίοδο δεν έχει τόσο καλές εμφανίσεις και δεν ξεκινάει βασικός, αλλά μπαίνει ως αλλαγή στην ομάδα του. Προτίμησα να καλέσω παίκτες που ξέρουν καλά την εθνική». Σε καμία περίπτωση πάντως, ο Οτο Ρεχάγκελ δεν θεωρεί ότι από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα εκλείπουν το κίνητρο και η "φλόγα", στοιχεία που χαρακτήριζαν την εθνική ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Euro 2004: «Αυτή είναι η γνώμη των δημοσιογράφων που βλέπουν τα πράγματα απ΄ έξω. Οι παίκτες πάντα θέλουν να κερδίζουν. Θα δείτε την όρεξη των παιδιών στον αγώνα με τη Μολδαβία. Είμαι αισιόδοξος και θέλω πολύ να νικήσουμε, όπως και τα παιδιά. Αλλά το παιχνίδι πολλές φορές κρίνεται από προσωπικά λάθη. Ετσι είναι το ποδόσφαιρο. Είναι απρόβλεπτο. Χάνεις κιόλας», απάντησε, ενώ για το θέμα Καστίγιο αρκέστηκε να δηλώσει ότι «ασχολούμαι μόνο με την πραγματικότητα και καλώ τους παίκτες που μπορώ να καλέσω».

    Όσο για τα παράπονα που εκφράζουν διεθνείς παίκτες οι οποίοι δεν χρησιμοποιούνται, ο κ. Ρεχάγκελ ξεκαθάρισε κοφτά ότι «εγώ και μόνο εγώ είμαι υπεύθυνος και αποφασίζω. Κάνω αυτό που είναι σωστό για την εθνική ομάδα». Για την "δυστοκία" που διακρίνει την «γαλανόλευκη» ομάδα εκτίμησε ότι «το πιο βασικό είναι να προσέχουμε στην άμυνα, όπως είδατε και στον αγώνα με την Αγγλία στο οποίο είχαμε δεχθεί τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο. Ωστόσο, στο μέλλον πρέπει να αξιοποιούμε τις ευκαιρίες που δημιουργούμε στην επίθεση. Πάντα ψάχνουμε για λύσεις. Και στην Πορτογαλία είχαμε επιθετική δυστοκία, αλλά είχαμε την επιτυχία που είχαμε. Πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό». Ο ομοσπονδιακός προπονητής δήλωσε άγνοια για τα δημοσιεύματα που θέλουν τον Θοδωρή Ζαγοράκη να αποχωρεί από την εθνική μετά τον αγώνα με τη Μολδαβία («σε εμένα δεν έχει πει τίποτα»), για τους προσεχείς αντίπαλους είπε πως «είμαστε σε συνεχείς επαφές με ανθρώπους που ξέρουν τους Μολδαβούς, αλλά το σημαντικό είναι τι θα κάνουμε εμείς στο γήπεδο», και ολοκλήρωσε τη συνέντευξη με ευχές προς την εθνική μπάσκετ: «Χαιρόμαστε πάντα όταν μια ελληνική ομάδα διαπρέπει. Ευχόμαστε στην ομάδα και τον προπονητή καλή επιτυχία».

    [16] Θέλει τους Ολυμπιακούς 2016 το Τόκιο

    30/8/2006 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το Τόκιο αναδείχθηκε τελικά νικήρια πόλη στην εσωτερική ιαπωνική "κόντρα" με την Φουκουόκα και θα διεκδικήσει τελικά τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Η δημοτική αρχή της ιαπωνικής πρωτεύουσας ανακοίνωσε σήμερα την κατάθεση υποψηφιότητας για την ανάληψη του κορυφαίου αθλητικού γεγονότος, αίτημα που είχε διατυπώσει και η συμπατριώτισσά του Φουκουόκα, προς την Ολυμπιακή Επιτροπή της Ιαπωνίας από τον περασμένο Απρίλιο.

    [17] MundoBasket

    Φέρτε μας την "Dream Team"!

    30/8/2006 1:37:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πανηγυρική πρόκριση στις 4 καλύτερες ομάδες του κόσμου εξασφάλισε πριν από λίγη ώρα η Εθνική ομάδα μπάσκετ επικρατώντας με 73-56 και των Γάλλων στο ματς της 8άδας του Μουντομπάσκετ. Αυτή τη φορά οι διεθνείς του Παναγιώτη Γιαννάκη, που έκλεψε την ταυτότητα του Γάλλου συναδέλφου του Κλοντ Μπερζό, δε χρειάστηκαν να μας βγάλουν την ψυχή, όπως πέρυσι στον ημιτελικό του Βελιγραδίου. Απέναντι στους "4" ΝΒΑer των "τρικολόρ", με τους "Μοσχοβίτες" Παπαδόπουλο-Φώτση να πετυχαίνουν από 14 πόντους και κορυφαίο το Διαμαντίδη, οι διεθνείς μας κυριάρχησαν σε όλους τους τομείς και έκαναν τους περίπου 300 "πελαργούς" που έδωσαν το παρών στη "Saitama Super Arena", να τραγουδούν σε "νιρβάνα" κατάσταση "την κούπα θα σηκώσουμε όπως στο Βελιγράδι". Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η πρωταθλήτρια Ευρώπης στα ημιτελικά της Παρασκευής να κάνει την υπέρβαση πετυχαίνοντας το... 8ο θαύμα της επί ιαπωνικού εδάφους, "λυγίζοντας" δηλαδή και την αντίσταση της "ομάδας όνειρο" των ΗΠΑ, που με σχετική ευκολία ξεπέρασε με 85-65 στον τελευταίο σημερινό προημιτελικό και το εμπόδιο των Γερμανών.

    Με "γαλλικό κλειδί" στα ημιτελικά

    Τρίτωσε το καλό για την επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων που μετά το 1994 στο Τορόντο και το 1998 στην Αθήνα, παίρνει τη θέση που της αξίζει, δηλαδή στις τέσσερις κορυφαίες ομάδες του πλανήτη.

    Στην αρχή του αγώνα της 8άδας του Μουντομπάσκετ η νευρικότητα και οι κλειστές άμυνες ήταν το κύριο χαρακτηριστικό των δύο ομάδων, που έβλεπαν το καλάθι σαν. δαχτυλήθρα. Έτσι μετά από περίπου τρία λεπτά αστοχίας η Γαλλία με τον Ζελαμπάλ ήταν αυτή που άνοιξε το σκορ 2-0. Γρήγορα όμως ο Χατζηβρέτας με δύο βολές, από το αντιαθλητικό φάουλ που κέρδισε, ισοφάρισε σε 2-2. Στη συνέχεια οι δύο ομάδες, ιδιαίτερα προσεκτικές στην άμυνα πήγαιναν χέρι χέρι στο σκορ, αλλά οι πρωταθλητές Ευρώπης με καλή ανάπτυξη κατάφεραν βήμα βήμα να πετύχει το 12-8 με τη λήξη της πρώτης περιόδου.

    Στη δεύτερη περίοδο ο Ζανό έδωσε το σύνθημα αντεπίθεσης των "τρικολόρ", οι οποίοι χάρις στην ταχύτητά και την αλτικότητά τους κατάφεραν να "ροκανίσουν" τη διαφορά στον πόντο 18-17. Η Ελλάδα με "πολιορκητικό κρίο" τον γιγαντόσωμο Σχορτσιανίτη, προκάλεσε σοβαρά ρήγματα στη γαλλική άμυνα ζώνης και αύξησε τη διαφορά για την ελληνική ομάδα, που ήλεγχε απόλυτα το ρυθμό του παιχνιδιού και με τρίποντο του Διαμαντίδη έγραψε το 34-24 στο ημίχρονο, θυμίζοντας μέρες Βελιγραδίου.

    Στο τρίτο δεκάλεπτο οι Γάλλοι πιέζοντας σε όλο το γήπεδο οδήγησαν τους πρωταθλητές Ευρώπης σε λάθη και παράλληλα με κορυφαίο το Γκομί έριξαν προς στιγμήν τη διαφορά κάτω από τους 10 πόντους, αλλά και πάλι στην εκπνοή ο Φώτσης με ένα εύστοχο σουτ επανέφερε τη διαφορά στο +10, 53-43.

    Στην τελευταία περίοδο, με τον αέρα της ανωτερότητας, οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη έβλεπαν το γαλλικό καλάθι σα βαρέλι και όποτε σηκώνονταν "έγραφαν". Έτσι με την πλάστιγγα της νίκης να χει γείρει οριστικά στη "γαλανόλευκη" πλευρά, οι διεθνείς μας έπαιζαν ελευθέρα με μόνο στόχο το άνοιγμα της ψαλίδας της διαφοράς. Δευτερόλεπτα μάλιστα πριν από τη λήξη ο "Big Sofo", που σε ένα ακόμη ματς έκανε πάρτι στην αντίπαλη ρακέτα, "έγραψε" το 73-53 (73-56 τελικό) και έδωσε στην Εθνική "αέρα" 20 πόντων. Άλλωστε σήμερα οι πρωταθλητές Ευρώπης είχαν μία ακόμη βοήθεια από τον "πάγκο", όπου ο μεγάλος άτυχος της διοργάνωσης, Νίκος Ζήσης, δε σταμάτησε στιγμή να τους στηρίζει ψυχολογικά.

    ΕΛΛΑΔΑ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 4, Σχορτσιανίτης 10, Σπανούλης 11 (1), Βασιλόπουλος, Φώτσης 14 (2), Χατζηβρέττας 5 (1), Τσαρτσαρής 2, Διαμαντίδης 13 (3), Παπαδόπουλος 14, Κακιούζης.

    ΓΑΛΛΙΑ (Κλοντ Μπερζό): Γκομίς 3, Ζελαμπάλ 12 (2), Ζανό 8 (2), Φουαρέ, Μ. Πιετρούς 5 (1), Ντιαρά, Μποκολό 7 (1), Φλ. Πιετρούς 6, Πετρό, Ντιό 9 (1), Τουριάφ 4, Βάις 2.

    Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών

    Παναγιώτης Γιαννάκης:"Η ομάδα έχει ψυχραιμία υπομονή δεν έχει δώσει το 100% ακόμη αλλά έχει επίπεδο να διαχειριστεί καταστάσεις. Η ομάδα μας προσπαθεί να κάνει τους αντιπάλους μας να κάνει πολλά λάθη. Σήμερα φτάσαμε στη νίκη πιο εύκολα από ότι περιμέναμε. Είμαστε παράδειγμα σαν ομάδα.. Θα προσπαθήσουμε να παίξουμε καλά και με την αμερικανική ομάδα. Θα τρέχουμε τόσο γρήγορα όσο μπορούμε να σταματήσουμε.

    Αντώνης Φώτσης: "Στο πρώτο ημίχρονο μας δυσκόλεψε λίγο η Γαλλία, αλλά νικήσαμε σχετικά εύκολα. Δεν αναζητώ να είμαι εγώ ο καλύτερος παίκτης, αλλά η ομάδα".

    Σοφοκλής Σχορτσιανίτης : "Είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι σε τέτοια διοργάνωση και χαίρομαι που η ομάδα πάει τόσο καλά".

    Δημήτρης Διαμαντίδης: "Κερδίσαμε πιο εύκολα από πέρισυ. Η ομάδα έχει εμπειρία και αυτοπεποίθηση. Για τη συνέχεια α είναι δύσκολο αν αντιμετωπίσουμε την Αμερική και για αυτό δεν πρέπει να... τρελαινόμαστε".

    [18] MundoBasket

    Αλλαγή ώρας του ημιτελικού

    30/8/2006 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στις 10:30 και όχι στις 13:30, ώρα Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί ο ημιτελικός της Παρασεκυής, ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ. Η αλλαγή έγινε μετά από σχετικό αίτημα της αμερικανικής ομάδας και με την αιτιολογία των τηλεοπτικών υποχρεώσεων. Στις 13:30 θα διεξαχθεί ο άλλος αγώνας της ημιτελικής φάσης ανάμεσα στην Ισπανία και την Αργεντινή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο πλευρό της Εθνικής και τα κόμματα

    Έκαναν το καθήκον τους οι "γιάνκηδες"

    Να μας Ζήσης, παλικάρι μου!

    Φέρτε μας την "Dream Team"!

    [19] MundoBasket

    Έκαναν το καθήκον τους οι "γιάνκηδες"

    30/8/2006 3:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε ένα ακόμη Μουντομπάσκετ, μετά τον ημιτελικό του 1998 στην Αθήνα, η Ελλάδα θα βρεθεί την Παρασκευή αντιμέτωπη με τους Αμερικανούς αστέρες του ΝΒΑ στον ημιτελικό της ιαπωνικής διοργάνωσης, με στόχο τον τελικό. Μετά τη νίκη της "Dream Team" με 85-65 επί της Γερμανίας στον σημερινό προημιτελικό του 11ου Μουντομπάσκετ, η Εθνική θα κυνηγήσει τη ρεβάνς εκείνου του αγώνα, που θα τη στείλει στο ραντεβού με την ιστορία της στον τελικό της Σαϊτάμα. Στον αγώνα της 8άδας με τις ΗΠΑ η Γερμανία "κοίταξε στα μάτια" την υπερομάδα του Μαϊκ Σιζέφσκι, αλλά στη συνέχεια ο Νοβίτσκι και η παρέα του έμεινε από καύσιμα, με αποτέλεσμα οι άσοι του ΝΒΑ να επιβάλλουν στη συνέχεια πλήρως το ρυθμό τους και να φτάσουν εύκολα στη νίκη- πρόκριση με 20 πόντους διαφορά. Για τις ΗΠΑ κορυφαίος με 19 πόντους ο Καρμέλο Άντονι, ενώ για τα "πάντσερ", που αύριο (13:30, ΕΤ-1) θα παίξουν με τους Γάλλους για τις θέσεις κατάταξης 5-8, από 15 πόντους σημείωσαν οι Νοβνίτσκι και Οκουλάγια.

    "Γκάζωσε" μετά το ημίχρονο η Dream Team

    Ενα "ξέσπασμα" των ΗΠΑ στο τρίτο δεκάλεπτο ήταν αρκετό, προκειμένου η ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι να πάρει την πρόκριση για τα ημιτελικά του Μουντομπάσκετ. Η άμυνα ζώνης της Γερμανίας "εγκλώβισε" στο πρώτο ημίχρονο τους Αμερικανούς, καθώς οι Ντιρκ Νοβίτσκι και Πάτρικ Φέμερλινγκ έφραζαν το δρόμο των ΗΠΑ προς τη ρακέτα των πάντσερ. Παράλληλα οι Γερμανοί, βασιζόμενοι στον επιθετικό πλουραλισμό τους, προηγήθηκαν 11-6, αλλά οι ΗΠΑ με σερί 6-0 πήραν το προβάδισμα. Ωστόσο, τα «πάντσερ» δεν το έβαλαν κάτω και λίγο πριν τη συμπλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου πέρασαν και πάλι μπροστά με 19-16, χάρη σε τρίποντο του Σούλτσε, αλλά μία λανθασμένη απόφαση των διαιτητών «χάρισε» στον Ντουάιτ Χάουαρντ καλάθι και φάουλ, το οποίο διαμόρφωσε το 23-21.

    Στη δεύτερη περίοδο έγινε αμφίρροπη μάχη και το σκορ άλλαξε πολλές φορές χέρια. Με τρίποντο όμως του Καρμέλο Αντονι στην εκπνοή οι ΗΠΑ πήραν οριακά το προβάδισμα στο ημίχρονο με 40-39.

    Στην επιστροφή των ομάδων στο παρκέ της Saitama Super Arena, το ξέσπασμα των Αμερικανών άσων δεν άργησε να επέλθει . Οι παίκτες του Σιζέφσκι με πίεση σε όλο το γήπεδο, καλή κυκλοφορία της μπάλας, κυριαρχία στα επιθετικά ριμπάουντ, και πρώτο σκόρερ τον... συνήθη ύποπτο, Καρμέλο Αντονι, "διέλυσαν" τους Γερμανούς, οι οποίοι δεν έβρισκαν λύσεις από τον άσο του Ντάλας, Ντιρκ Νοβίτσκι. Φυσιολογικά λοιπόν οι Αμερικανοί έφτασαν άνετα στο τελικό 85-65 και στην πρόκριση μετά από 8 χρόνια στην τετράδα του Μουντοπάσκετ, όπου τους περιμένουν τα παιδιά του "Δράκου".

    Τα δεκάλεπτα: 23-21, 40-39, 67-52, 85-65 ΗΠΑ (Μάικ Σιζέφσκι): Τζόνσον 11 (3), Χάινριχ 3 (1), Τζέιμς 13 (1), Τζέιμισον 2, Μπάτιερ 1, Ουέιντ 3, Πολ 9 (1), Μπος 10 (1), Χάουαρντ 8, Μπραντ 6, Αντονι 19 (3).

    ΓΕΡΜΑΝΙΑ (Ντιρκ Μπάουερμαν): Ντεμιρέλ, Οκουλάγια 15, Σούλτσε 7 (1), Γκάρετ 2, Χέρμπερ 3 (1), Χάμαν 8, Γκριν 9 (1), Ρόλερ 2, Φέμερλινγκ 4, Νοβίτσκι 15, Γιάγκλα, Γκρούνχαϊντ.

    Ο "καθρέπτης" των προημιτελικών

    Ισπανία-Λιθουανία 89-67 Αργεντινή-Τουρκία 83-58 Ελλάδα-Γαλλία 73-56 ΗΠΑ-Γερμανία 85-65

    ΘΕΣΕΙΣ 5-8 (Σαϊτάμα) 31 Αυγούστου 10:30 (ΕΤ-1) Τουρκία-Λιθουανία 13:30 (ΕΤ-1) Γαλλία-Γερμανία

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ (Σαϊτάμα) 1η Σεπτεμβρίου 10:30 Αργεντινή-Ισπανία 13:30 Ελλάδα-ΗΠΑ

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Να μας Ζήσης, παλικάρι μου!

    Φέρτε μας την "Dream Team"!

    [20] MundoBasket

    Στο πλευρό της Εθνικής και τα κόμματα

    30/8/2006 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Λίγες ώρες μετά την σπουδαία πρόκριση της Εθνικής στις 4 κορυφαίες ομάδες του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της Ιαπωνίας, τα συγχαρητήρια της πολιτικής ηγεσίας της χώρας "έπεσαν βροχή" για την πρωταθλήτρια Ευρώπης, που στη Χώρα των Χρυσανθέμων" "φλερτάρει με έναν ακόμη ιστορικό τίτλο. Εκτός όμως από τους αρχηγούς των κομμάτων συγχαρητήριο τηλεγράφημά της προς τους παίκτες, τον προπονητή Παναγιώτη Γιαννάκη και "σε όλους όσοι συνέβαλαν με σκληρή δουλειά στην επιτυχία αυτή", απέστειλε και η πρόεδρος της Βουλής Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα, αλλά και ο Δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης στο οποίο τονίζει: "Θερμά συγχαρητήρια για την μεγάλη σας νίκη που έφερε την Ελλάδα στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου. Όλοι οι Έλληνες σας ευχαριστούμε για τη χαρά και την υπερηφάνεια που μας προσφέρατε και σας ευχόμαστε επιτυχία και στην συνέχεια".

    Καραμανλής: "Μας κάνατε υπερήφανους"

    Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής τόνισε τα εξής : "Με την πρόκρισή της στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου, η Εθνική Ομάδα Μπάσκετ έκανε, για μια ακόμα φορά, όλους τους Έλληνες υπερήφανους. Στους διεθνείς μας, στον προπονητή και τους συνεργάτες του, σε όλους όσοι με τη σκληρή και συστηματική δουλειά τους κρατούν, χρόνια τώρα, το ελληνικό μπάσκετ στην κορυφή της Ευρώπης και του κόσμου, εκφράζω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια και τις ευχές μου για νέες επιτυχίες".

    Εξ άλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Η πρόκρισή της Εθνικής μας Ομάδας Μπάσκετ στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου είναι ήδη μια μεγάλη επιτυχία, που αξίζει και έχει τα συγχαρητήρια όλων μας. Οι παίκτες, ο προπονητής και οι συνεργάτες του, η Ομοσπονδία, όλοι όσοι συμβάλλουν σ αυτή την αήττητη πορεία της Εθνικής μας, δίνουν σε κάθε Έλληνα περηφάνια και χαρά. Θα είμαστε όλοι κοντά τους στον επόμενο αγώνα για μια ακόμα πιο μεγάλη νίκη".

    Τέλος ο Πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέκος. Αλαβάνος επικοινώνησε σήμερα με τον κ. Γ. Βασιλακόπουλο, Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Μπάσκετ, και τον συνεχάρη για την επιτυχία της εθνικής μας ομάδας. Ζήτησε, επίσης, να μεταφέρει στον προπονητή της Εθνικής Ομάδας Μπάσκετ κ. Π. Γιαννάκη, στους παίκτες και σε όλους τους συντελεστές τα θερμά του συγχαρητήρια και τις ευχές του για νέες επιτυχίες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φέρτε μας την "Dream Team"!

    [21] MundoBasket

    Να μας Ζήσης, παλικάρι μου!

    30/8/2006 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το CD έλιωνε. Όπως και η ανυπομονησία του Νικόλα. Όπως και ο διάδρομος, εκεί σε μία γωνιά του γυμναστηρίου στο Τρεβίζο. Δεν άντεχε άλλο να κουβαλάει το βάρος του πεισματάρη Ελληνα, που είχε ξεφτιλίσει τις ροδέλες του διαδρόμου. Μέρα νύχτα, εκεί. Σφίγγοντας τα δόντια και το πρόσωπο, στο άκουσμα, ξανά και ξανά, ενός τραγουδιού. Αν ήταν μουσικός θα μπορούσε να συνθέσει μόνος του ακόμα και την παρτιτούρα. Μα, η γαλήνη του, εντοπιζόταν στους στίχους. Αυτούς, που χαλύβδωναν την ψυχή του, του έδιναν κουράγιο να συνεχίσει

    "Δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, είναι του δρόμου η χαρά"!

    Έτσι και τώρα

    Στην Ιαπωνία, η χάρη της Αλκηστις, και του Βαλκανιζατέρ του Νίκου Πορτοκάλογλου, δεν έχει φτάσει. Αλλά εσύ είναι λογικό να μην ξεχνάς Από το βαρετό, μα υπερσύγχρονο νοσοκομείο της Χαμαμάτσου, στον Ερυθρό Σταυρό της Σαιτάμα , κι από χθες ξανά στο ξενοδοχείο μαζί με την υπόλοιπη ομάδα. Και με τη σκέψη κολλημένη εκεί Σ' αυτόν τον Βραζιλιάνο αλήτη που το έπαιξε βαρύμαγκας τεντώνοντας τον αγκώνα του στο πρόσωπό σου για να σε πληγώσει, επειδή έθιξες την επαγγελματική του αξιοπρέπεια.

    Αυτός ο ακατανόμαστος, ο Βαρεχάο, βρήκε τη λύση, αλλά μαζί και τον μπελά του. Η FIBA μπορεί να μην τον τιμώρησε , αλλά η ομάδα του στο ΝΒΑ, το Κλίβελαντ, ήδη ερευνά την αλητεία του παίκτη της και "Αν αποδειχθεί ότι το έκανε επίτηδες θα πάρει πόδι. Εμείς δε θέλουμε μποξέρ στην ομάδα μας" είναι τα λόγια τους. Περιμένουμε και τις πράξεις τους

    Και κάτι ακόμα πολύ σημαντικό για τον ήρωα του αγώνα με την Αυστραλία. Η μοίρα φαίνεται ότι έχει κέφια να δοκιμάζει τις αντοχές του μεγαλύτερου παλικαριού της εθνικής ομάδας. Τα τελευταία χρόνια, βλέπετε , δεν τον έχει αφήσει σε χλωρό κλαρί. Αλλά κι αυτός κάνει πλάκα με την πάρτη της:

    Πριν από δύο χρόνια, σε ένα παιχνίδι με την Εφές Πίλσεν, έσπασε η μύτη του. Βαμμένος στο αίμα και με ένα επίδεσμο, απλά και μόνο για να μην αιμορραγεί, ο Νικόλας όχι μόνο συνέχισε να παίζει, αλλά στο φινάλε ευστόχησε στο πιο συγκλονιστικό τρίποντο στην ιστορία της Ευρωλίγκα.

    Ένα χρόνο αργότερα, στο Βελιγράδι, ο Νίκος Ζήσης, έκανε ένα μεγάλο καημό και όνειρο πραγματικότητα. Πήρε το χρυσό μετάλλιο και το αφιέρωσε δημοσίως, στον αδικοχαμένο αδελφό του, που είχε σκοτωθεί τρία χρόνια νωρίτερα σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη.

    Πέρσι, στο Τρεβίζο έβγαζε μάτια, μία ύπουλη πτώση του προκάλεσε κάταγμα το σκαφοειδές, αλλά η διαχείριση του τραυματισμού από τους κομπογιαννίτες Ιταλούς γιατρούς του στέρησαν επιπλέον ένα μήνα δράσης. Και τώρα, αυτός ο κρετίνος, ο Βαρεχάο

    Αλλά, δεν πειράζει Νικόλα Θα γίνεις καλά και μάλιστα , γρήγορα! Έτσι κι αλλιώς, όπως εσύ τραγουδάς πια "Δεν είναι η δόξα, δεν είναι τα λεφτά, είναι του δρόμου η χαρά"

    Περαστικά και σιδερένιος!

    Βαγγέλης Ιωάννου


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 30 August 2006 - 16:52:46 UTC