Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-08

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτός Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπαντωνίου
  • [02] Επιθέσεις αυτοκτονίας
  • [03] Η ώρα της διπλωματίας

    [01] Πολιτική

    Με απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου

    Εκτός Κ.Ο του ΠΑΣΟΚ ο Γ. Παπαντωνίου

    8/8/2006 8:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 9:43:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ έθεσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Παπανδρέου τον βουλευτή και πρώην υπουργό Γιάννο Παπαντωνίου με αφορμή τις δηλώσεις που έκανε για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε για την απόφασή του την πρόεδρο της Βουλής, ενώ τον Γιάννο Παπαντωνίου ενημέρωσε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας. Ο κ. Παπανδρέου στη δήλωσή του τονίζει ότι υπεύθυνη στάση δεν μπορεί να θεωρείται η διατύπωση προσωπικών απόψεων δημόσια, άκαιρα, χωρίς καμία συνεννόηση και μάλιστα την ώρα μιας κρίσιμης αντιπαράθεσης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η διαφοροποίηση του κ. Παπαντωνίου είχε ως μόνο αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση να προκαλέσει ερωτηματικά και να λειτουργήσει ως άλλοθι σε μια κυβερνητική πολιτική που έχει διασύρει την οικονομία της χώρας και την έχει βάλει στην περιπέτεια της επιτήρησης, ενώ ο μέσος Έλληνας πολίτης πλήττεται από την ακρίβεια την ανεργία και την ανασφάλεια. Προειδοποιώντας στην ουσία και τα άλλα στελέχη του Κινήματος ο κ. Παπανδρέου αναφέρει ότι "σήμερα βρισκόμαστε μπροστά σε μια κρίσιμη μάχη για τη χώρα, ο ελληνικός λαός περιμένει πολλά από εμάς και εμείς ανταποκρινόμαστε με αίσθημα ευθύνης".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ασκεί με τη δήλωσή του σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση για την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, μιλώντας για εκποίηση και προσθέτει ότι για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση πούλησε φθηνά δημόσια περιουσία. "Η εκποίηση δημόσιας περιουσίας, η πώληση όπως - όπως μιας τράπεζας δεν συνιστά διαρθρωτική αλλαγή, υπογραμμίζει ο κ. Παπανδρέου. Σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις αναφέρει ότι όταν αυτές απαιτούνται οφείλουν να γίνονται με διαφάνεια και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ενώ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ ότι πολιτεύεται χωρίς διαφάνεια σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της οικονομίας και του Ελληνα φορολογούμενου.

    Ο Γιάννος Παπαντωνίου σε ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων "η ενοχοποίηση των απόψεων μου δεν συνάδει με τη λειτουργία ενός ανοιχτού και δημοκρατικού κόμματος, αν και ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να ασκεί τα καθήκοντα του".

    Σχολιάζοντας την απομπομπή Παπαντωνίου, κύκλοι του υπουργείου Οικονομίας τόνιζαν ότι πρόκειται για σπασμωδικές κινήσεις που έχουν εσωκομματικό χαρακτήρα και συμβαίνουν ελλείψει πολιτικής.

    Τέλος σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ, αναφέρει ότι η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ μόνο για το "τίμημα" της πώλησης και όχι για καθεαυτή την ιδιωτικοποίηση, δεν ήταν ουσιαστική και, ως εκ τούτου, τα όρια της φάνηκαν με την εσωτερική αντιπαράθεση στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ικανοποίηση για την Εμπορική

    Κρίσιμη ημέρα για την Εμπορική

    [02] Ιράκ

    Στην ιρακινή πρωτεύουσα

    Επιθέσεις αυτοκτονίας

    8/8/2006 6:59:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 8:02:00 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, Γαλλικό πρακτορείο, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τουλάχιστον 24 πολίτες έχασαν τη ζωή τους και 87 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις αυτοκτονίας που συγκλόνισαν το κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας. Η πρώτη επίθεση βόμβας σημειώθηκε σε σταθμό στο προάστιο Ναχντα στο κέντρο της Βαγδάτης, προκαλώντας το θάνατο εννέα ατόμων και τον τραυματισμό οκτώ. Άλλες δύο βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν κατά αστυνομικής περιπόλου με αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό τριών αστυνομικών. Αμέσως μετά δύο βόμβες εξερράγησαν στην κεντρική αγορά του προαστίου Χόρια, που ήταν γεμάτη κόσμο με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δέκα πολίτες και να τραυματιστούν 70. Στη συνέχεια, η προστατευμένη περιοχή της πράσινης ζώνης στη Βαδγάτη επλήγη από δύο ρουκέτες. Τραυμάτισαν έξι πολίτες. Ακόμη, πέντε άτομα σκοτώθηκαν, δύο φρουροί και τρείς υπάλληλοι σε επίθεση ενόπλων σε τράπεζα στο βόρειο τμήμα της ιρακινής πρωτεύουσας. Τέλος, τα πτώματα επτά ιρακινών φρουρών βρέθηκαν στην περιοχή του Κιρκούκ, ενώ κοντά στην Σουαίρα, νότια της Βαγδάτης, κοντά στον ποταμό Τίγρη, βρέθηκαν και τα πτώματα δύο πολιτών διάτρητα από σφαίρες.

    [03] Μ. Ανατολή

    Ύστατη προσπάθεια για την ειρήνη

    Η ώρα της διπλωματίας

    8/8/2006 9:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 8/8/2006 10:36:55 μμ)

    Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις στη Νέα Υόρκη για την άρση του αδιεξόδου σχετικά με το ψήφισμα για τον τερματισμό των εχθροπραξιών στο Λίβανο, καθώς στις 10.30 το βράδυ αρχίζει η κρίσιμη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με τη συμμετοχή και της Ντόρας Μπακογιάννη. Η Ελληνίδα υπουργός Εξωτερικών είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, καθώς και τον Γάλλο υπουργό Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί, ενώ είχε επαφές με εκπροσώπους του Λιβάνου και του Ισραήλ. Το Παρίσι τάσσεται υπέρ των τροποποιήσεων που ζητούν ο Λίβανος και ο Αραβικός Σύνδεσμος, κυρίως ως προς την απόσυρση του ισραηλινού στρατού από το νότιο Λίβανο, ενώ η Ρωσία απευθύνει έκκληση για να υιοθετηθεί επειγόντως απόφαση για μια σύντομη εκεχειρία, ανθρωπιστικού χαρακτήρα, εφόσον παραταθούν οι διαφωνίες στο υπάρχον σχέδιο απόφασης. Πριν από λίγο, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι ο Λευκός Οίκος ενδιαφέρεται για την προσφορά του Λιβάνου σχετικά με την ανάπτυξη 15 χιλιάδων Λιβανέζων στρατιωτών του στο νότιο τμήμα της χώρας, ωστόσο εκτιμά ότι η δύναμη αυτή έχει ανάγκη υποστήριξης και από μια διεθνή δύναμη.

    Στη Μέση Ανατολή ο Γερμανός ΥΠΕΞ

    Πληροφορίες από τη Νέα Υόρκη αναφέρουν ότι η Κύπρος θα είναι ο χώρος συγκέντρωσης της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης που ενδέχεται να προβλέπεται στο δεύτερο σχέδιο ψηφίσματος. Έγκυρες διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία αντέδρασε στην προοπτική αυτή και ζήτησε αν αποφασιστεί κάτι τέτοιο οι δικές της δυνάμεις να σταθμεύσουν στα κατεχόμενα, κάτι που απέρριψαν ρητά οι υπουργοί Εξωτερικών κατά τις προκριματικές τους διαβουλεύσεις.

    Εν τω μεταξύ, στη Μέση Ανατολή μετέβη ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φραν Βάλτερ Στάινμάγιερ για διαβουλεύσεις. Την Τρίτη μετέβη στη Βηρυτό όπου είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχος,. Ο κ. Στάινμάγιερ μετά τη συνάντηση που είχε με τον Λιβανέζο ομόλογό του Φάουζι Φαλούχ, επισήμανε ότι ο Λίβανος "δεν είναι σε θέση να απαιτήσει" τροποποιήσεις στο σχέδιο απόφασης που πρόκειται να συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφάλειας του ΟΗΕ με στόχο να σταματήσουν οι συγκρούσεις Ισραήλ-Χεζμπολάχ. Παράλληλα δήλωσε "αισιόδοξος" ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφάλειας θα καταστεί δυνατή "στη διάρκεια της εβδομάδας".

    Το απόγευμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε συνάντηση στο αεροδρόμιο της Λάρνακας με τον Κύπριο ομόλογό του Γιώργο Λιλλήκα και συνομίλησαν για την κρίση στον Λίβανο, ενώ αναφέρθηκαν και στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας. Ο Γερμανός υπουργός εξέφρασε τις ευχαριστίες της χώρας του προς την Κύπρο για τη βοήθεια της στη μεταφορά 6.200 Γερμανών υπηκόων από το Λίβανο στη Γερμανία, ενώ προσκάλεσε τον κ. Λιλλήκα να επισκεφθεί τη χώρα του στα τέλη Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Στάινμαγιερ έφτασε στο Ισραήλ αργά το βράδυ, προερχόμενος από τον Λίβανο, και πρόκειται να έχει με την ισραηλινή ηγεσία διαβουλεύσεις αναφορικά με την παρούσα κατάσταση στον Λίβανο. Συγκεκριμένα στο πρόγραμμα συνομιλιών του γερμανού αξιωματούχου προβλέπονται συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, την ομόλογό του Τζίπι Λίβνι και τον υπουργό Άμυνας Αμίρ Περέτζ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα δεδομένα στη διπλωματία

    Σκληρές μάχες στο Ν. Λίβανο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 8 August 2006 - 20:50:09 UTC