Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-15

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια
  • [02] Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [03] Με επιτυχία ο διαχωρισμός των σιαμαίων
  • [04] Πολύνεκρη επίθεση στη Σρι Λάνκα
  • [05] Αιματηρές συγκρούσεις στο Μεξικό
  • [06] Νέοι φόβοι για έκρηξη του Μεράπι
  • [07] Τραγικό δυστύχημα στο Περού
  • [08] Συμφωνία τραπεζών - ΟΤΟΕ
  • [09] Στάση εργασίας ΠΟΕΔΗΝ

    [01] Κοινωνία

    Σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

    Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια

    15/6/2006 7:09:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Με τη στήριξη της ΓΣΕΕ, πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές πραγματοποιούν εκ νέου συλλαλητήριο, την Πέμπτη, το μεσημέρι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διαμαρτυρόμενοι για τις προβλεπόμενες αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δηλώνει ότι θα συνεχιστούν οι κινητοποιήσεις, παρά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης, ότι η κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου θα γίνει το Φθινόπωρο. Την επόμενη εβδομάδα το Υπουργείο Παιδείας θα δώσει στη δημοσιότητα, το νέο νόμο πλαίσιο προκειμένου να τεθεί σε διάλογο. Οι καθηγητές πάντως θα αποφασίσουν το Σάββατο για τις επόμενες κινήσεις τους, ενώ στους κόλπους της συντονιστικής επιτροπής καταλήψεων διατυπώνονται σκέψεις για να περισωθεί η εξεταστική, τουλάχιστον όσον αφορά τους πτυχιούχους.

    Κριτική στους χειρισμούς της Κυβέρνησης άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης

    Το ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει οδηγήσει τα πανεπιστήμια στα πρόθυρα της διάλυσης και την προτρέπει, όπως και ο Συνασπισμός, σε προσεκτικές ενέργειες, προκειμένου να μην επαναληφθούν τα έκτροπα της περασμένης εβδομάδας και στο σημερινο συλλαλητήριο.

    Η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί από την επιδίωξή της για βαθύτερες ιδιωτικοποιήσεις στην Παιδεία, εκτίμησε η Γ.Γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις

    [02] Κόσμος

    Στην τουριστική συνοικία Εμίνονου

    Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    15/6/2006 10:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2006 11:23:19 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: Reuters- Associated Press

    Βομβιστική επίθεση, με τρεις τραυματίες σημειώθηκε το πρωί στη τουριστική συνοικία Εμίνονου στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης. Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε κάδο απορριμμάτων, κοντά σε πολυσύχναστη στάση λεωφορείων. Καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Κούρδοι αυτονομιστές, αριστερές ομάδες αλλά και Τούρκοι ισλαμιστές, έχουν κατά το παρελθόν πραγματοποιήσει βομβιστικές επιθέσεις σε κεντρικά σημεία της πόλης.

    [03] Κόσμος

    Μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση

    Με επιτυχία ο διαχωρισμός των σιαμαίων

    15/6/2006 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΒΒC, REUTERS, ΑΠΕ

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της επέμβασης διαχωρισμού των σιαμαίων 10μηνων κοριτσιών από το Μεξικό, μετά από πολύωρη χειρουργική επέμβαση στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Οι γιατροί και οι γονείς των δυο κοριτσιών είναι ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα, καθώς οι μικρές φαίνονται απόλυτα υγιείς. Η Ρετζίνα και η Ρενάτα Σαλίνας Φιέρος γεννήθηκαν στις 2 Αυγούστου του 2005 ενωμένες στο στέρνο και με αρκετά όργανα κοινά. Ομάδα 80 γιατρών κατάφερε να τις χωρίσει και συνεχίζει τη δεύτερη φάση της αποκατάστασης των οργάνων τους.

    [04] Κόσμος

    58 νεκροί - 45 τραυματίες

    Πολύνεκρη επίθεση στη Σρι Λάνκα

    15/6/2006 10:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2006 10:58:35 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 58 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 45 τραυματίστηκαν, από έκρηξη νάρκης που έπληξε λεωφορείο και άλλα οχήματα το πρωί της Πέμπτης, βόρεια της Σρι Λάνκα. Ανάμεσα στα θύματα είναι παιδιά, γυναίκες και ιερείς. Σύμφωνα με πληροφορίες η επίθεση αυτή έγινε με την πυροδότηση της νάρκης στην επαρχία Ανουρανταπούρα. Πρόκειται για το αιματηρότερο επεισόδιο στην χώρα από την κήρυξη της εκεχειρίας το 2002, αναφέρουν οι ένοπλες δυνάμεις. Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης για θέματα άμυνας και ασφάλειας Κεχελίγια Ραμπουκουέλα καταδίκασε την ενέργεια, αποδίδοντάς την στην αυτονομιστική οργάνωσης Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ (LTTE). "Πρόκειται για μια βάρβαρη τρομοκρατική πράξη που διέπραξαν οι Τίγρεις", είπε χαρακτηριστικά. Από την άλλη πλευρά, η οργάνωση των ανταρτών Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ στη Σρι Λάνκα αρνήθηκαν κάθε ανάμιξή τους στην επίθεση.

    [05] Κόσμος

    Μεταξύ αστυνομίας και απεργών δασκάλων

    Αιματηρές συγκρούσεις στο Μεξικό

    15/6/2006 8:30:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Σοβαρά επεισόδια μεταξύ απεργών δασκάλων και της αστυνομίας έγιναν την Τετάρτη στη πόλη Οαξάκα του Μεξικού, πολώνοντας ακόμη περισσότερο το πολιτικό κλίμα εν όψει των εκλογών του Ιουλίου. Οι συγκρούσεις ήταν σφοδρές, και η αστυνομία έκανε εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων σε μια προσπάθεια να απομακρύνουν βίαια τους δασκάλους από την κεντρική πλατεία της πόλης, όπου πραγματοποιούσαν καθιστική διαμαρτυρία επί τρεις εβδομάδες αξιώνοντας αυξήσεις μισθών και προώθηση αλλαγών στο εκπαιδευτικό σύστημα του Μεξικού. Αυτόπτες μάρτυρες και τοπικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι ακούσθηκαν πυροβολισμοί στην διάρκεια των επεισοδίων. Ένας αστυνομικός φέρεται να τραυματίσθηκε στο πόδι από σφαίρα, ενώ ο νομάρχης Ουλίσες Ρουίς διέψευσε την καταγγελία του συνδικαλιστικού οργάνου των εκπαιδευτικών σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία σκότωσε τρεις ή τέσσερις ανθρώπους και στην συνέχεια έκρυψε τις σορούς τους.

    Τα νέα επεισόδια πολώνουν το πολιτικό σκηνικό εν όψει των προεδρικών εκλογών που πραγματοποιούνται στις 2 Ιουλίου, όπου ο κεντροαριστερός υποψήφιος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ και ο συντηρητικός Φελίπε Καλδερόν αναμένεται να δώσουν μια σκληρή και αμφίρροπη μάχη, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές.

    Ο Ρούμπεν Αγκιλάρ, εκπρόσωπος του απερχόμενου προέδρου Βισέντε Φοξ, είπε ότι οι ταραχές στην Οαξάκα δεν αποτελούν σημάδι "πολιτικής αστάθειας" εν όψει των εκλογών

    Τον Μάιο, σε μια άλλη κινητοποίηση, στην πόλη Σαν Σαλβαδόρ δε Ατένκο, όπου διαδηλωτές αντιτάχθηκαν στην απόφαση εκδίωξης πωλητών λουλουδιών που δεν διέθεταν άδειες, έχασαν την ζωή τους δύο διαδηλωτές.

    Τον Απρίλιο, δύο εργαζόμενοι στην βιομηχανία του μετάλλου και των ορυχείων έχασαν την ζωή τους σε συγκρούσεις με την αστυνομία που επιχειρούσε να διαλύσει απεργούς διαδηλωτές.

    Οι 40.000 δάσκαλοι πάντως δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και απείλησαν να εμποδίσουν την ψηφοφορία για τις προεδρικές εκλογές.

    Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, εμπόδισαν την είσοδο στους εργαζόμενους του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Ινστιτούτου.

    [06] Κόσμος

    Πανικός στος κατοίκους της Ιάβα

    Νέοι φόβοι για έκρηξη του Μεράπι

    15/6/2006 7:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2006 9:06:26 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας κήρυξαν την Τετάρτη οι ινδονησιακές Αρχές την περιοχή γύρω από το ηφαίστειο Μεράπι στην κεντρική Ιάβα, καθώς άρχισαν να βγαίνουν και πάλι καπνοί, λάβα και θερμές μάζες από τον κρατήρα προκαλώντας πανικό στους κατοίκους. Η νέα ηφαιστειακή δραστηριότητα προκάλεσε πανικό στους περίπου 1.000 κατοίκους της περιοχής που άρχισαν ξανά να απομακρύνονται από τις εστίες τους, στις οποίες τους είχε επιτραπεί να επιστρέψουν μόλις μία ημέρα νωρίτερα, καθώς η δραστηριότητα του ηφαιστείου φάνηκε να βρίσκεται σε ύφεση. Ωστόσο δυο Ινδονήσιοι που βρίσκονταν σε καταφύγιο στο χωριό Καλιαντέμ κοντά στο ηφαίστειο, δεν πρόλαβαν να φύγουν με αποτέλεσμα να παγιδευτούν από τη στερεοποιημένη λάβα. Τα συνεργεία διάσωσης προσπαθούν να τους απεγκλωβίσουν.

    Ηφαιστειολόγοι επιβεβαίωσαν ότι από τον κρατήρα του ηφαιστείου σε υψόμετρο περίπου 3.000 μέτρων, άρχισαν να βγαίνουν καπνοί που έφθαναν μέχρι και έξι χιλιόμετρα νοτιότερα, αυξάνοντας την απειλή για τους κατοίκους που διαβιούν στην επικίνδυνη ζώνη.

    Οι περίπου χίλιοι κάτοικοι που ζουν στη νότια πλαγιά του Μεράπι πανικοβλήθηκαν όταν αντίκρισαν τους πυκνούς καπνούς και οι τοπικές αρχές αμέσως έστειλαν φορτηγά και άλλα οχήματα για την παραλαβή των χωρικών και τη μεταφορά τους σε ασφαλέστερη περιοχή.

    Ένας ηφαιστειολόγος εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι θερμές αέριες μάζες και η λάβα δεν θα φθάσουν στις κατοικημένες περιοχές.

    Από τον κρατήρα βγαίνει λάβα και καπνός από τις 13 Μαΐου. Πριν από δύο εβδομάδες η περιοχή συγκλονίστηκε από σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περίπου 5.700 άνθρωποι.

    Η τελευταία έκρηξη του ηφαιστείου είχε σημειωθεί το 1994 και τότε είχαν χάσει τη ζωή τους 60 άνθρωποι, ενώ το 1930 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.300.

    [07] Κόσμος

    28 νεκροί από πτώση λεωφορείου

    Τραγικό δυστύχημα στο Περού

    15/6/2006 6:45:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 28 μεταλλωρύχοι σκοτώθηκαν και 17 τραυματίστηκαν στο Περού, όταν το λεωφορείο που τους μετέφερε έπεσε σε χαράδρα. Το τροχαίο σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης ενώ εταιρικό λεωφορείο μετέφερε περίπου 45 εργαζόμενους στα σπίτια τους μετά την λήξη της βάρδιας τους στο αργυρορυχείο Οτσουτσάκουα στην επαρχία Λίμα στο κεντροδυτικό Περού, 4.500 μ. πάνω από το επίπεδο της θάλασσας στις Άνδεις. Το Περού είναι η δεύτερη μεγαλύτερη εξαγωγός αργύρου παγκοσμίως και τα ορυχεία αποτελούν ακρογωνιαίο λίθο της οικονομίας της χώρας.

    [08] Οικονομία

    Για τη συλλογική σύμβαση εργασίας

    Συμφωνία τραπεζών - ΟΤΟΕ

    15/6/2006 11:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2006 11:29:40 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Έναρξη διαπραγματεύσεων για την υπογραφή νέας Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στις τράπεζες αποφάσισαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και η ΟΤΟΕ, στη δεύτερη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης, παρουσία του υπουργού Απασχόλησης και της ΓΣΕΕ. Η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών υποχώρησε στο θέμα της κλαδικής συλλογικής σύμβασης και τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τις αυξήσεις στους μισθούς των τραπεζοϋπάλληλων. Η εργοδοτική αναδίπλωση σημειώθηκε μετά από την παρέμβαση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

    [09] Υγεία

    Έως στις 3 το μεσημέρι

    Στάση εργασίας ΠΟΕΔΗΝ

    15/6/2006 11:22:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 15/6/2006 11:43:46 πμ)

    Πηγή: ΝΤΕ, ΝΕΤ 105,8

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν έως στις 3 το μεσημέρι το ΕΚΑΒ, τα κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία της Αττικής, λόγω πεντάωρης στάσης εργασίας που έχει αποφασίσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ). Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία έχουν προγραμματίσει συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας, διεκδικώντας ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 15 June 2006 - 8:50:34 UTC