Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ικανοποιητικά αποτελέσματα
  • [02] Ασφαλιστικό και ωράριο
  • [03] Συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά
  • [04] Διάλογος για την Παιδεία
  • [05] Ζήτησε την καταδίκη
  • [06] Δικαιώθηκε από το Εφετείο ο Κ. Μητσοτάκης
  • [07] Θρίλερ με την εξαφάνιση δύο κοριτσιών
  • [08] Στο Ιράκ ο Μπους
  • [09] Εξαγορά-μαμούθ
  • [10] Τέλος Μαυρογενίδης και Βενετίδης
  • [11] Μαγικές νύχτες με τον Γιαν Τιερσέν
  • [12] Summer In The City Festival!
  • [13] Ελληνική τεχνογνωσία στο Διάστημα
  • [14] Συνωστισμός στο... διαδίκτυο!

    [01] Πολιτική

    Ικανοποιητικά αποτελέσματα

    13/6/2006 3:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2006 7:37:45 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Την ικανοποίηση του για τα αποτελέσματα των συναντήσεων της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία εξέφρασε ο Πρωθυπουργός κατά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Για τα αποτελέσματα του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφώνησαν στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιούλ, ενημέρωσε την Κυβερνητική επιτροπή, η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. "Η Ελλάδα ακολουθεί μια συγκεκριμμένη στρατηγική η οποία δεν αλλάζει. Η πρόθεση της ΕΕ είναι να τηρήσει αταλάντευτα τις αρχές της για τα θέματα της Διεύρυνσης", τόνισε η κα Μπακογιάννη, μετά το τέλος της συνεδρίασης. Επίσης, η υπουργός Εξωτερικών σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους, διέψευσε ότι υπήρξε πρόβλημα με τη Λευκωσία και υπογράμμισε ότι υπάρχει πλήρης ενημέρωση και συνεννόηση. "Η Ελλάδα στήριξε και συνηγόρησε στην υπεράσπιση των δικαιολογημένων ανησυχιών της Λευκωσίας", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος, ερωτηθείς για το εάν η Αθήνα είχε ενημερωθεί για την πρόθεση της Κύπρου να ασκήσει βέτο στο άνοιγμα του πρώτο κεφαλαίου των ενταξιακών διαπτραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Δηλώσεις Ιακώβου-Γκιουλ

    Ο κ. Ρουσόπουλος πρόσθεσε επίσης ότι η συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο, αποτελεί μια θετική εξέλιξη, για όλες τις πλευρές και επήλθε έπειτα από μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση.

    "Σε όλη της διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα στήριξε και συνηγόρησε υπέρ των δικαιολογημένων κυπριακών ανησυχιών" πρόσθεσε, ενώ τόνισε πως τα "ευρωπαϊκά κείμενα των "25" συνδιαμορφώθηκαν από την Ελλάδα και την Κύπρο".

    Για συνεχή επαφή Ελλάδας και Κύπρου, κατά τη διάρκεια της κρίσιμης διαπραγμάτευσης, έκανε λόγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Γιώργος Ιακώβου, χαρακτηρίζοντας τη στάση της κ. Μπακογιάννη, πολύ υποστηρικτική.

    Ο κ. Ιακώβου πρόσθεσε επίσης, ότι η Κύπρος έχει τη δική της πολιτική και στρατηγική στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και στόχος της είναι να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα του λαού της.

    Από την πλευρά του ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο, τόνισε την ανάγκη "αμοιβαίων βημάτων", για την έγκριση του πρόσθετου πρωτοκόλλου ΕΕ-Τουρκίας από την τουρκική εθνοσυνέλευση.

    "Η Τουρκία τηρεί πάντα τις υποχρεώσεις της. Ωστόσο δεν θα έπρεπε να περιμένουμε μόνο από την Τουρκία να τηρεί τις υποχρεώσεις της. Τα βήματα πρέπει να είναι αμοιβαία" τόνισε, διευκρινίζοντας ότι είναι απαράδεκτο το εμπάργκο που εφαρμόζεται εναντίον των Τουρκοκυπρίων.

    Παράλληλα αποσύνδεσε την διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με την ΕΕ", επισημαίνοντας πως: "Η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας, δεν πρέπει να μετατραπεί σε διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό".

    Ο κ. Γκιουλ επισήμανε επίσης ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για την εξεύρεση περιεκτικής λύσης στο Κυπριακό, προσπάθειες που όπως διευκρίνισε "δεν μπορεί να γίνουν με μονομερή βήματα, αλλά με συμβιβασμό, ο οποίος είναι στοιχείο του Ευρωπαϊκού πολιτισμού".

    Αντιδράσεις για την συμφωνία

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη συνεδρίαση των Συντονιστών του κόμματος, χαρακτήρισε χρήσιμα αλλά όχι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που συμφώνησαν οι ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να μην ακολουθήσουμε την λογική του πολέμου, αλλά ούτε και του στάτους κβο, που επιβαρύνει την οικονομία και κλιμακώνει τις βλέψεις της Τουρκίας.

    Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ τονίζει ότι η συμφωνία των 25 υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία βρίσκεται πολύ πίσω από τα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη σύνοδο, υπόλογη δεν ήταν η Τουρκία που συνεχίζει να έχει στρατεύματα κατοχής στο νησί, αλλά η Κυπριακή δημοκρατία που ζήτησε από τους υπουργούς να εφαρμοστούν οι προηγούμενες συμφωνίες τους για την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αναφέρει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά

    Συμφωνία στο Λουξεμβούργο

    Διπλωματικός πυρετός

    Επιστρέφει η Ντόρα Μπακογιάννη

    [02] Πολιτική

    Στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Ασφαλιστικό και ωράριο

    13/6/2006 2:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2006 6:55:53 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105,8

    Αύριο Τετάρτη και κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Κοινωνικών και Οικονομικών Υποθέσεων, της Βουλής θα παρουσιάσει η Κυβέρνηση συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το ασφαλιστικό, όπως δήλωσε ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής επιτροπής, η οποία ενέκρινε ομόφωνα και το νέο ωράριο των δημοσίων υπηρεσιών.

    Χρονοδιάγραμμα για το ασφαλιστικό

    Όπως τόνισε ο κ. Τσιτουρίδης, κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης των επιτροπών της Βουλής η Κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα πολύ συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής της ισχύουσας νομοθεσίας, αλλά και των γενικότερων πρωτοβουλιών της.

    Ο υπουργός Απασχόλησης ανέφερε επίσης ότι την Πέμπτη το πρωί, στις 8:30, θα γίνει η δεύτερη συνάντηση, ανάμεσα σε εκπροσώπους των Ελληνικών Τραπεζών, στην ΟΤΟΕ και στη ΓΣΕΕ, εκτιμώντας ότι ο διάλογος για υπογραφή νέας Συλλογικής Σύμβασης βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και ότι σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα.

    Παράλληλα, ο κ Τσιτουρίδης, έκανε γνωστό ότι την ερχόμενη εβδομάδα, θα κατατεθεί στη Βουλή, ένα σχέδιο νόμου, το οποίο θα απαγορεύει τις διακρίσεις στο χώρο της εργασίας λόγω φύλου και θα προβλέπει καινοτόμες διατάξεις, για την σεξουαλική παρενόχληση μέσα στον εργασιακό χώρο.

    Ωράριο στις δημόσιες υπηρεσίες

    Παράλληλα η Κυβερνητική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο Απόφασης για το νέο ωράριο των δημόσιων υπηρεσιών. Όπως είναι γνωστό,

    Το νέο ωράριο θα είναι ενιαίο, για όλο το χρόνο και οι δημόσιες υπηρεσίες θα είναι ανοιχτές για το κοινό από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

    Επίσης, οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιλέγουν, για να μην υπάρχουν άλλου είδους προβλήματα με βρεφονηπιακούς σταθμούς, με τους γονείς κλπ. - εάν θα προσέρχονται στην υπηρεσία στις 07:30 και θα φεύγουν στις 15:00 ή εάν θα προσέρχονται στις 09:00 και θα φεύγουν στις 16:30. Στις εφορίες και τις υπηρεσίες δημόσιας διαχείρισης, το ωράριο λειτουργίας θα λήγει στις 14:00, για να έχουν και μια ώρα παραπάνω ώστε να μπορούν να κλείσουν τις οικονομικές τους διαχειρίσεις.

    Το ωράριο θ αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1η Σεπτεμβρίου και οι υπάλληλοι θα πρέπει να κάνουν γνωστή τη ώρα προσέλευσή τους από την 1η έως την 15η Ιουλίου.

    Από το νέο ωράριο εξαιρούνται, τα νοσηλευτικά ιδρύματα του ΕΣΥ, τα Ιδρύματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, τα σχολεία και η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος, τα ΚΕΠ, το Εθνικό Τυπογραφείο, η Κρυπτογραφική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών, για το προσωπικό που απασχολείται σε βάρδιες εργασίας και η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για τον κλάδο των οδηγών.

    [03] Πολιτική

    Μεταξύ Παπανδρέου και Αλαβάνου

    Συνάντηση για τα ελληνοτουρκικά

    13/6/2006 12:24:00 μμ

    Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν το πρωί ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αλέκος Αλαβάνος στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη χάραξη νέας εθνικής στρατηγικής στα εθνικά θέματα. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνάντηση, επισημαίνοντας την ανάγκη πρωτοβουλιών και κινητικότητας στα εθνικά θέματα. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να αξιοποιήσει η χώρα το διεθνές δίκαιο που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων, κάτι για το οποίο ο Αλέκος Αλαβάνος, υπογράμμισε ότι αποτελεί ευρωπαϊκό κεκτημένο. Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να δημιουργηθεί πλαίσιο φιλίας, ειρήνης και καλής γειτονίας, ώστε το μέρισμα από τους εξοπλισμούς για να πάει για την παιδεία και την κοινωνική πολιτική. Επισήμανε ακόμα ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις απέναντι στην ΕΕ.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε να μην ακολουθήσουμε την λογική του πολέμου, αλλά και να μην συμφιλιωθούμε με το στάτους κβο, που επιβαρύνει την οικονομία και κλιμακώνει τις βλέψεις της Τουρκίας. Ζήτησε επίσης άμεση μείωση των εξοπλισμών και ενημέρωση για την πορεία των ελληνοτουρκικών επί ΠΑΣΟΚ. Τέλος, οι δύο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να κλείσει του Γκουαντάναμο και ζήτησαν να πάρουν πρωτοβουλίες επ' αυτού η κυβέρνηση γιατί η χώρα είναι μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    [04] Κοινωνία

    Με τη δημοσιοποίηση του προσχέδιου νόμου

    Διάλογος για την Παιδεία

    13/6/2006 4:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2006 6:57:10 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με τη δημοσιοποίηση του προσχέδιου νόμου για τις αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, ξεκινά η δημόσια διαβούλευση για την Παιδεία, όπως τόνισε, την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου. Μετά την ολοκλήρωση του διαλόγου, το νομοσχέδιο θα κατατεθεί προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής, το φθινόπωρο. Σε δηλώσεις της, η κ. Γιαννάκου τόνισε ότι προτεραιότητα της Κυβέρνησης είναι "το καλό Δημόσιο Πανεπιστήμιο", προσθέτοντας ότι θα κάνει "όλα όσα πρέπει, ώστε ο εξαντλητικός διάλογος να αποφέρει καρπούς". Μιλώντας για το θέμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, τόνισε ότι η ΝΔ σε θέματα παιδείας θέλει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Από την πλευρά τους, οι πρυτανικές Αρχές ζητούν την άμεση δημοσιοποίηση του υπό κατάρτιση νομοσχεδίου προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος και να εκτονωθεί η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, ενώ ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας (ΕΣΥΠ), Θάνος Βερέμης, τονίζει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης παρά τις αντιδράσεις. Την ίδια ώρα, οι φοιτητές εμμένουν στις κινητοποιήσεις και διοργανώνουν νέο συλλαλητήριο για τις 15 Ιουνίου.

    Αντιδράσεις και από τα κόμματα

    Μιλώντας στη συνεδρίαση των συντονιστών του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του κόμματος, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για εμπαιγμό ζητώντας να αναβληθεί κάθε διαδικασία τους καλοκαιρινούς μήνες.

    "Διάλογος ουσιαστικός ποτέ δεν υπήρξε από πλευράς της κυβέρνησης της ΝΔ", τόνισε ο κ. Παπανδρέου ζητώντας από την Κυβέρνηση να καταθέσει τις θέσεις της και "να δεσμευτεί ότι, δε θα συζητήσει νομοσχέδιο μέσα στο καλοκαίρι". Σε διαφορετική περίπτωση, είπε ότι το κόμμα του δε θα συμμετάσχει "σε έναν τέτοιο εμπαιγμό " και κάλεσε την Κυβέρνηση " να αναβάλει την κατάθεση του νομοσχεδίου, ώστε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα".

    Με ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας "ελιγμό κάτω από την πίεση του ισχυρού κύματος διαμαρτυρίας" και καλεί τους φοιτητές να συνεχίσουν τον αγώνα για να μην κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Παιδεία.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της Νεολαίας του ΣΥΝ, που υποστηρίζει ότι "η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει το πρώτο βήμα πίσω και να μη φέρει το νέο νόμο-πλαίσιο εν μέσω καλοκαιριού" κάνοντας λόγο για αναδίπλωση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασφαλιστικό και ωράριο

    [05] Κοινωνία

    Ο Εισαγγελέας για τον Παντελεήμονα

    Ζήτησε την καταδίκη

    13/6/2006 4:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την καταδίκη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ο οποίος κατηγορείται για υπεξαίρεση 95 εκατ. δρχ. από την Ιερά Μονή του Οσίου Εφραίμ στη Νέα Μάκρη, ζήτησε ο Εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο κ. Παντελεήμονας, φέρεται να υπεξαίρεσε το ποσό αυτό μέσα σε διάστημα τριάμιση χρόνων, κάνοντας χρήσης απειλών και εκβιασμών προς την Ηγουμένη και τις μοναχές. Ο Εισαγγελέας έκρινε, ότι η φιλοχρηματία ήταν αυτή που οδήγησε τον Μητροπολίτη στις ενέργειές του αυτές και ότι σκοπός του ήταν η διάλυση της μονής, προκειμένου να έχει τον απόλυτο έλεγχο της οικονομικής διαχείρισης. Τέλος είπε πως η περιουσία του Μητροπολίτη δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από τον μισθό του.

    [06] Κοινωνία

    Για την αντιδικία του με τον Κ. Λαλιώτη

    Δικαιώθηκε από το Εφετείο ο Κ. Μητσοτάκης

    13/6/2006 2:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ως εξ ολοκλήρου ψευδή δέχθηκε το Εφετείο Αθηνών, όσα είχε δημοσίως ισχυριστεί ο Κώστας Λαλιώτης κατά του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη περί διακίνησης χρηματικών ποσών, τα οποία ελάμβανε ως αντάλλαγμα άνομων επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω τροφοδότη λογαριασμού της εταιρείας MAYO INVESTMENTS, τη διάρκεια της πρωθυπουργικής θητείας του. Αναφερόμενος στην απόφαση του Εφετείου, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε: "Είχα υποσχεθεί ότι θα οδηγήσω τον κ. Κωνσταντίνο Λαλιώτη στη Δικαιοσύνη και θα αποδείξω ότι είναι συκοφάντης. Αυτό και έπραξα", και πρόσθεσε ότι το ποσό της αποζημίωσης θα το διαθέσει για κοινωφελείς σκοπούς. Το Εφετείο δέχθηκε ότι ο κ. Λαλιώτης τελούσε σε πλήρη γνώση της αναλήθειας των ισχυρισμών του, τους οποίους δημοσιοποίησε με μοναδικό σκοπό να προσβάλει την προσωπικότητα και την υπόληψη του πρώην πρωθυπουργού. Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, χαρακτήρισε την απόφαση δικαίωση για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη αλλά και τη Ν.Δ.

    [07] Κόσμος

    Θρίλερ με την εξαφάνιση δύο κοριτσιών

    13/6/2006 12:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μνήμες από την εξάρθρωση του κυκλώματος παιδεραστίας, πριν από 11 χρόνια, με επικεφαλής τον διαβόητο Μαρκ Ντιτρού, ξυπνά μία περίεργη εξαφάνιση δύο κοριτσιών, επτά και 10 ετών, στο Βέλγιο. Στις βελγικές αρχές έχει σημάνει συναγερμός και μέχρι τώρα οι αστυνομικές έρευνες βρίσκονται στο σκοτάδι και εκφράζονται φόβοι για την τύχη των κοριτσιών, που είναι αδέρφια. Η 7χρονη Στέισι και η 10χρονη ετεροθαλής αδερφή της Ναταλί έπαιζαν σε ένα τοπικό πανηγύρι στη Λιέγη το βράδυ της Παρασκευής. Όμως, ξέφυγαν από την προσοχή των γονιών τους κι εξαφανίστηκαν μέσα στη νύχτα, χωρίς να αφήσουν κανένα ίχνος. Η μητέρα τους αντιλήφθηκε την απουσία των παιδιών με καθυστέρηση δυο ωρών. Η αστυνομία έστρεψε τις υποψίες της σε έναν καταδικασθέντα για βιασμούς ο οποίος μόλις είχε αποφυλακιστεί, αλλά ο έλεγχος έδειξε πως δεν είναι ύποπτος. Τώρα αναζητείται ένας άλλος άνδρας ο οποίος βρισκόταν στον σημείο εξαφάνισης των παιδιών. Παράλληλα οι αρχές παίρνουν καταθέσεις από συμμαθητές των κοριτσιών προσπαθώντας να βρουν την άκρη του νήματος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le soir: Toujours portees disparues

    [08] Ιράκ

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη

    Στο Ιράκ ο Μπους

    13/6/2006 6:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2006 7:16:08 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, NET

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Βαγδάτη, πραγματοποίησε, την Τρίτη, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, τη δεύτερη από την εισβολή στη χώρα, το 2003. Κατά τη διάρκεια της ολιγόωρης παραμονής του, ο Μπους συναντήθηκε με το νέο πρωθυπουργό της χώρας, Νούρι Αλ Μαλίκι, σε ένα από τα παλάτια του Σαντάμ Χουσεΐν στην Πράσινη Ζώνη, ενώ, όπως έγινε γνωστό, ο Αλ Μαλίκι ενημερώθηκε ότι επρόκειτο να συναντήσει τον Μπους, μόλις πέντε λεπτά πριν την άφιξή του στο σημείο. Όπως ανακοινώθηκε από το Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα παραμείνει στη Βαγδάτη για περίπου 5 ώρες, ενώ θα συναντηθεί και με τα αμερικανικά στρατεύματα. Η ξαφνική επίσκεψη του Μπους πραγματοποιήθηκε έξι ημέρες μετά το θάνατο του αρχηγού της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, και μόλις λίγες ώρες μετά την ανακήρυξη του διαδόχου του, σεΐχη Αμπού Χάμζα αλ-Μουχατζίρ.

    Μιλώντας στον Ιρακινό Πρωθυπουργό, ο Μπους είπε ότι το μέλλον της χώρας "βρίσκεται στα χέρια" της νέας ηγεσίας προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν. Στη συνάντηση πήραν μέρος και μέλη του αμερικανικού υπουργικού συμβουλίου μέσω βιντεοδιάσκεψης.

    Από την πλευρά του, ο Αλ Μαλίκι είπε ότι η κυβέρνησή του περιλαμβάνει όλες τις εθνικές και θρησκευτικές παρατάξεις της χώρας και τόνισε πως είναι αποφασισμένος "να νικήσει την τρομοκρατία" με τη βοήθεια των ΗΠΑ.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Bush makes surprise visit to Iraq

    Washington Post: Bush Trip Kept Secret, Even to His Host

    [09] Οικονομία

    Από την Credit Agricole για την Εμπορική

    Εξαγορά-μαμούθ

    13/6/2006 12:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/6/2006 7:04:12 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Αιφνιδιαστική δημόσια προσφορά για την εξαγορά του 100% της Εμπορικής Τράπεζας κατέθεσε η γαλλική Credit Agricole, που ήδη μετέχει με ποσοστό 9%, στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας. Η προσφορά της γαλλικής τράπεζας γίνεται στην τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή, δηλαδή 23,5 ευρώ ανά μετοχή, ενώ η Κυβέρνηση αναμένεται να απαντήσει σε ένα περίπου μήνα. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε δηλώσεις του χαρακτήρισε την πρόταση της Credit Agricole ως θετική εξέλιξη, σημειώνοντας πως η Κυβέρνηση θα εξετάσει προσεκτικά αυτήν την προσφορά καθώς και όποια άλλη ανταγωνιστική και συγκρίσιμη πρόταση ενδεχομένως κατατεθεί. Όπως είπαν οι εκπρόσωποι της Credit Agricole, η κίνηση αυτή αντανακλά την εμπιστοσύνη της γαλλικής τράπεζας στην ελληνική οικονομία, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη της Εμπορικής με ελληνικό μάνατζμεντ.

    3,1 δις ευρώ το τίμημα

    Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι δε θα γίνουν απολύσεις, ενώ σχεδιάζεται πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου για 500 εργαζομένους έως το 2008.

    Επίσης, η τράπεζα θα προχωρήσει σε εξειδικευμένες προσλήψεις και σε επενδύσεις ύψους 150 εκατ. ευρώ.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι ο τρόπος υποβολή; της πρότασης, ενδείκνυται ως χαρακτηριστική μέθοδος αποκρατικοποίησης , καθώς εξασφαλίζει πλήρη διαφάνεια, δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους μετόχους να πωλήσουν το σύνολο των μετοχών τους, εφόσον το επιθυμούν και παρέχει τη δυνατότητα μιας θεσμοθετημένης διαδικασίας για την υποβολή ανταγωνιστικών προσφορών.

    Το ποσό, που προσφέρει η Credit Agricole, ανέρχεται στα 3,1 δις ευρώ, ενώ η εξέλιξη αυτή θεωρείται ως μία από τις σημαντικότερες επιχειρηματικές κινήσεις στην ελληνική αγορά.

    Ψήφος εμπιστοσύνης

    Ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, χαρακτήρισαν την πρόταση εξαγοράς οι εκπρόσωποι της Gredit Agricole, Gilles de Margerie και Jean Frederic de Leusse,.

    Οι εκπρόσωποι, υπογράμμισαν ότι αυτό που τους ώθησε για να υποβάλλουν τη σχετική πρόταση, ήταν οι υψηλοί αναπτυξιακοί ρυθμοί της ελληνικής οικονομίας, αλλά και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του εγχώριου τραπεζικού τομέα, σε όλους τους επιμέρους τομείς τραπεζικών εργασιών σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης.

    Όπως τόνισαν, στόχος είναι η δημιουργία μιας ισχυρότερης ελληνικής τράπεζας με ελληνικό μάνατζμεντ, που θα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανιών, με την υποστήριξη ενός ισχυρού διεθνούς τραπεζικού ομίλου, και όχι η δημιουργία μια θυγατρικής τράπεζας στην Ελλάδα.

    Ο όμιλος της Credit Agricole αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη τράπεζα της Γαλλίας και μια από τις μεγαλύτερες στο κόσμο, με παρουσία σε 66 χώρες σε όλες τις ηπείρους, 21 εκατ.πελάτες, 9.100 υποκαταστήματα, 135.000 εργαζομένους και κέρδη από τραπεζικές εργασίες 25,9 δισ.ευρώ. Στο όμιλο της ανήκουν 2.583 τοπικές τράπεζες και 41 περιφερειακές.

    Η πρόταση της Credit Agricole S.A. είναι η μεγαλύτερη ξένη επένδυση μέχρι σήμερα στην Ελλάδα, όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της γαλλικής τράπεζας. Η περίοδος αποδοχής της πρότασης αναμένεται να διαρκέσει από τα τέλη Ιουνίου έως τις αρχές Αυγούστου του 2006. Περαιτέρω πληροφορίες θα ανακοινωθούν από τη στιγμή που το σχετικό Πληροφοριακό Δελτίο θα εγκριθεί και θα δημοσιευθεί.

    Αντιδράσεις

    Την αντίθεσή του στην εξαγορά της Εμπορικής από την Credit Agricole, εξέφρασε ο Συνασπισμός, τονίζοντας ότι η Εμπορική θα πρέπει να παραμείνει υπό δημόσιο έλεγχο και παίξει ένα διαφορετικό ρόλο στην υπηρεσία των πολιτών και της ανάπτυξης της χώρας μας.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος Μαυρογενίδης και Βενετίδης

    13/6/2006 1:54:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τέλος εποχής βάζει η διοίκηση του Ολυμπιακού με σημερινή της ανακοινώση στην οποία κάνει γνωστή την απόφαση να μην συνεχιστεί η συνεργασία με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη. Ο 30χρονος αμυντικός μέλος της ομάδας σχεδόν σε ολόκληρη τη χρυσή δεκαετία των "ερυθρολεύκων", ολοκληρώνει έτσι έναν από τους σημαντικότερους κύκλους της καριέρας του και αναζητεί την τύχη του σε άλλη ομάδα. Την ίδια στιγμή στην ίδια κατεύθυνση θα κινηθεί και ο Στέλιος Βενετίδης, ο οποίος επίσης ενημερώθηκε πως η συνεργασία του με την ομάδα του Πειραιά σταματάει με την λήξη του συμβολαίου του.

    Αναλυτικά οι ανακοίνωσεις του Ολυμπιακού

    "Ο Αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ κ. Γιώργος Λούβαρης επικοινώνησε σήμερα το πρωί με τον Δημήτρη Μαυρογενίδη και τον ενημέρωσε για τη μη συνέχιση της συνεργασίας του με τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ. Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ευχαριστεί τον Δημήτρη Μαυρογενίδη για την πολύχρονη και πολύτιμη προσφορά του στην ομάδα, της οποίας ήταν βασικό στέλεχος από το καλοκαίρι του 1997 και συνέβαλλε στην κατάκτηση 8 Πρωταθλημάτων και 2 Κυπέλλων, και του εύχεται καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του».

    "Η ΠΑΕ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΣΦΠ ευχαριστεί τον Στέλιο Βενετίδη για τις υπηρεσίες που προσέφερε στην ομάδα και του εύχεται καλή επιτυχία στη συνέχεια της καριέρας του".

    [11] Πολιτισμός

    Μαγικές νύχτες με τον Γιαν Τιερσέν

    13/6/2006 2:25:00 μμ

    Πηγή: cultureguide.gr

    ’ξιος διάδοχος της αισθητικής των Nino Rota, Nicola Piovani, Eric Satie, ο Γιαν Τιερσέν - ο οποίος έχει επηρεαστεί από τα σημαντικότερα κινήματα της σύγχρονης μουσικής μουσικής και έχει δημιουργήσει μία απολύτως προσωπική γραφή - έρχεται στην Ελλάδα για δύο "λυρικές" συναυλίες στη Μονή Λαζαριστών (13 Ιουνίου) και στο θέατρο του Λυκαβηττού (14 Ιουνίου). Πρόκειται για μία από τις σπάνιες φορές που το ελληνικό κοινό έχει την ευκαιρία να απολαύσει ζωντανά έναν από τους σημαντικότερους ευρωπαίους συνθέτες στην απόλυτη ακμή του, το δημιουργό της μουσικής της αριστουργηματικής ταινίας "Αμελί".

    Μοναδικές συνεργασίες

    Στην περιοδεία του "Retrouvailles tour", ο ίδιος βρίσκεται πάνω στην σκηνή τραγουδώντας και παίζοντας με τον δικό του μοναδικό τρόπο κιθάρα και βιολί, ενώ η μπάντα που τον συνοδεύει αποτελείται από έναν μπασίστα, έναν ντράμερ, έναν κιθαρίστα. Την ορχήστρα συμπληρώνει το Martenots wave, ένα όργανο προάγγελος του συνθεσάιζερ το οποίο χρησιμοποιείται σπάνια.

    Δεν είναι μόνο οι επιρροές από το γαλλικό chanson, τη μουσική του δρόμου, τα βαλς, την κλασική, τους μεσογειακούς ήχους και τους μινιμαλιστές που διαμορφώνουν το τελικό αποτέλεσμα αυτή τη φορά, αλλά και οι εξαιρετικά σημαντικές συνεργασίες του - με την Ελίζαμπεθ Φρέιζερ των Cocteau Twins, την Τζέιν Μπίρκιν, τον Στιούαρτ Σταπλς των Tindersticks, αλλά και με τους Ντομινίκ A και Κριστόφ Μιοσέκ.

    Σχετικά Links:

    Το επίσημο site του Γιαν Τιερσέν

    [12] Πολιτισμός

    Summer In The City Festival!

    13/6/2006 12:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Για 14 νύχτες, η καθεμιά με τη δική της ταυτότητα, με περισσότερα από 70 ονόματα επί σκηνής, με πέντε συναυλίες κάθε βράδυ, αλλά και με επίσημες παρουσιάσεις νέων άλμπουμ που αναμένεται να συζητηθούν, το τρίτο Summer In The City Festival είναι γεγονός! Όσοι αγαπούν την ελληνική μουσική σκηνή αλλά και όσοι θέλουν να ενημερωθούν για μερικά από τα πλέον ανερχόμενα ονόματά της, ας σπεύσουν στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα στο club Underworld (Θεμιστοκλέους & Γαμβέτα 5), από τις 12 μέχρι και τις 25 Ιουνίου, σε ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός, όντας η 3η φυσική συνέχεια του S.I.T.C.F. (2005 στο Club 22, 2004 στο House of Art). Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:00, είσοδος 10 ευρώ.

    Αναλυτικά το πρόγραμμα

    ΔΕΥΤΕΡΑ 12 ΙΟΥΝΙΟΥ: INTO THE SOUND FINGERSCROSSED ALLISON D-FAULT KEYZER SOZE TILBURY ON GLOVES THE DILEMMA

    ΤΡΙΤΗ 13 ΙΟΥΝΙΟΥ: ALTERNATIVE THERAPY MODREC SERPENTINE SILVERSPOON VALLEY THE LIARBIRDS TRIPWIRE

    ΤΕΤΑΡΤΗ 14 ΙΟΥΝΙΟΥ: PUNK-EMO THEORY SUAVEGAP ZEBRA TRACKS NO BALANCE COFFEEND TWENTY BELOW

    ΠΕΜΠΤΗ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ: VIVA LA ROCK N ROLL THE ROCKETS MEANNIE GEANNIES COIN NIDUS EFIGEE

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 16 ΙΟΥΝΙΟΥ: BE LOUD, BE PROUD VIBRATORE BIZARRO PLANET OF ZEUS LIQUID DUST NOISELUST PROFOUND SLEEP

    ΣΑΒΒΑΤΟ 17 ΙΟΥΝΙΟΥ: ROCKIN & ROLLIN STAR-STAR BIRTHMARK [ex ANIMA] MAMA KIN DUENDE ABSENT MINDEAD

    ΚΥΡΙΑΚΗ 18 ΙΟΥΝΙΟΥ: JUST ELECTRONIC SOUNDS? CYANNA OUZO THE BAND FUSE FOR PEKAR ASTYPLAZ FUZZY NERDS

    ΔΕΥΤΕΡΑ 19 ΙΟΥΝΙΟΥ: OUT OF CONTROL YELLOW DEVIL SAUCE HANNIBAL POEM STUDIOWASTE DEMARRAGE

    ΤΡΙΤΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ: PARALLEL LINES STIFUNKO DELIGHTFUL SOULBRO AND DJ E GOYAS DREAM TENSE

    ΤΕΤΑΡΤΗ 21 ΙΟΥΝΙΟΥ: REAL THING J-ALLEN VIOLET 3 WAY PLANE RAINTEAR ANAL VERITAS NURSE HUES N SEPARATION

    ΠΕΜΠΤΗ 22 ΙΟΥΝΙΟΥ: LOOK AT TOMORROW AUTODIVINE TEEN HEAT WISH UPON A STAR MY SOUND PROJECTOR WHATEVER HAPPENED TO THE ALL-STARS

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 ΙΟΥΝΙΟΥ: BRUTAL MASSACRE TARDIVE DYSKINESIA GOD.FEAR.NONE SUICIDAL ANGELS SKLEROTIKZ MAHAKALA

    ΣΑΒΒΑΤΟ 24 ΙΟΥΝΙΟΥ: A DARK EXPERIENCE WEB MASS INFECTION OVERGARVEN THROES OF AGONY CODE OF SILENCE

    ΚΥΡΙΑΚΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ: MASTERS OF METAL DREAM WEAVER AIRGED LAMH NOCTA VALOR CRIMSON FIRE

    Σχετικά Links:

    UNDERWORLD

    [13] Τεχνολογία

    Ελληνική τεχνογνωσία στο Διάστημα

    13/6/2006 2:41:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Πλακάκια προηγμένης τεχνολογίας, που θα προστατεύουν τα διαστημόπλοια από τις υψηλές θερμοκρασίες, παρασκευάζουν επιστήμονες στο ερευνητικό κέντρο Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. "Δημόκριτος". Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία έχει ήδη δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για το πρωτοποριακό αυτό επίτευγμα των Ελλήνων επιστημόνων, που έως τα τέλη του 2007 θα χρησιμοποιηθεί δοκιμαστικά σε πραγματικές συνθήκες πτήσης στο Διάστημα. Το συγκεκριμένο υλικό θα προστατεύει τα διαστημόπλοια όχι μόνο από τις υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και από τυχόν χτυπήματα μετεωριτών, δίνοντας τη δυνατότητα στα διαστημόπλοια να εισέρχονται στην ατμόσφαιρα με μεγάλες ταχύτητες.

    Σύντομα οι τελικές δοκιμές

    Το "Υβριδικό Θερμο-Προστατευτικό Σύστημα" (Hybrid Thermal Protection System ή "Hybrid-TPS"), που αναπτύσσεται στο Εργαστήριο Προηγμένων Κεραμικών του Ινστιτούτου Επιστήμης Υλικών του ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" σε συνεργασία με την ESA και εταιρείες στην Ελλάδα και την Ευρώπη, είναι ένα από τα πλέον υποσχόμενα συστήματα νέας γενιάς για προστασία διαστημοπλοίων.

    Ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, υπεύθυνος του Εργαστηρίου Προηγμένων Κεραμικών και η συνεργάτιδά του Δρ. Γκαλίνα Ξανθοπούλου, εδώ και μερικά χρόνια αναπτύσσουν ειδικά πυρίμαχα θερμομονωτικά προηγμένα κεραμικά υλικά με την μέθοδο της ελεγχόμενης καύσης (μέθοδος "SHS") για εφαρμογές σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τα οποία έχουν προστατευτεί με διπλώματα ευρεσιτεχνίας.

    Η πατέντα των Ελλήνων Επιστημόνων θα χρηματοδοτείται πλέον από την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία, ενώ ενδιαφέρον για τα πλακίδια έχει εκδηλώσει και η NASA

    Μάλιστα, το επόμενο στάδιο είναι πλέον η βιομηχανική παραγωγή, να παραχθούν από εταιρεία στην Ελλάδα.

    Εξάλλου, σε λίγο καιρό θα γίνουν στην Ολλανδία οι τελικές δοκιμές για την αντοχή των πλακιδίων.

    Σχετικά Links:

    Ε.Κ.Ε.Φ.Ε. ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ

    Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία

    [14] Τεχνολογία

    Συνωστισμός στο... διαδίκτυο!

    13/6/2006 1:37:00 μμ

    Πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι στον πλανήτη διαθέτουν πλέον πρόσβαση στο διαδίκτυο, με τα 845 εκατομμύρια να μπαίνουν στο ίντερνετ "συχνά". Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος "Worldwide Online Access: 2004-2010" της eMarketer, ο μεγαλύτερος πληθυσμός χρηστών διαδικτύου βρίσκεται στις ΗΠΑ (175,4 εκατ.) και ο αμέσως επόμενος στην Κίνα (111 εκατ.). Παρά την ταχέως αυξητική τάση της Κίνας, η eMarketer εκτιμά ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους, τουλάχιστον έως το τέλος της δεκαετίας. Παράλληλα, αυξάνονται οι ευρυζωνικές συνδέσεις , αντιπροσωπεύοντας το μεγαλύτερο ποσοστό της συνολικής πρόσβασης στο διαδίκτυο. Περί τα τέλη του 2005 υπήρχαν 195 εκατ. ευρυζωνικά νοικοκυριά παγκοσμίως, από 142 το 2004 (+37%).

    Ισχυρή ευρυζωνική ανάπτυξη

    Αν και η ευρυζωνική αγορά έχει "ωριμάσει" στη δυτική Ευρώπη, στη βόρεια Αμερική και σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, οι μεγάλοι πληθυσμοί στην Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, την Τουρκία, τη Βραζιλία και το Μεξικό εμφάνισαν ισχυρή ευρυζωνική ανάπτυξη το 2005, και εξασφαλίζουν διψήφιες αυξήσεις για τα επόμενα χρόνια.

    Η eMarketer εκτιμά ότι υπήρχαν 108,1 εκατ. ευρυζωνικοί χρήστες στις ΗΠΑ περί τα τέλη του 2005.

    Πηγή: Bentons Communications / eMarketer press release / multichannel.com

    Σχετικά Links:

    eMarketer


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 13 June 2006 - 16:50:40 UTC