Browse through our Interesting Nodes on Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διπλωματικός πυρετός
  • [02] Παπαρήγα: Όλοι στο πλευρό των φοιτητών
  • [03] Όχι στην πρόταση Στεφανόπουλου
  • [04] Επιστρέφει η Ντόρα Μπακογιάννη
  • [05] Καταστροφές από χαλαζόπτωση
  • [06] "Εχθροπραξία, οι αυτοχειρίες"
  • [07] Απειλεί και μετά το θάνατό του
  • [08] Νέα ένταση με νέες επιθέσεις
  • [09] Από τον Ρασιοναλισμό στην Tendenza
  • [10] Aντηλιακά και θυροειδής
  • [11] Χαλαζο-παγίδες

    [01] Πολιτική

    Στο Λουξεμβούργο

    Διπλωματικός πυρετός

    11/6/2006 7:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2006 7:34:15 μμ)

    Πηγή: NET

    Μετά την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη και τα νέα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, που ανακοίνωσε μαζί με τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, όπου τη Δευτέρα αναμένεται σκληρό διπλωματικό παζάρι, καθώς οι "25" θα ξεκαθαρίσουν την κοινή τους θέση σε ότι αφορά το άνοιγμα και το προσωρινό κλείσιμο του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας στον δρόμο της για την Ευρώπη. Οι Κύπριοι, για να μην θέσουν βέτο, ζητούν από την Τουρκία να προχωρήσει στις υποχρεώσεις της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ από την άλλη πλευρά ο Αμπντουλάχ Γκιούλ δηλώνει, ότι δε θα παραστεί στη σύνοδο, αν οι υπουργοί αποφασίσουν να αποδεχθούν τα αιτήματα της Κυπριακής πλευράς για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και ελπίζει σε μια συμβιβαστική λύση σε κοινοτικό επίπεδο.

    Πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Ιακώβου επέρριψε στη Βρετανία την ευθύνη για το αδιέξοδο που προέκυψε στις Βρυξέλλες σχετικά με την κοινή θέση των "25" για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στο κεφάλαιο για την Έρευνα και την Τεχνολογία, ενώ άφησε ανοικτή την τελική τοποθέτηση της Κύπρου για την Δευτέρα και απέφυγε να αναφέρει αν θα γίνει χρήση του βέτο.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, με δήλωση του στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία", υπογραμμίζει ότι για την αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία, χρειάζεται στοχευμένος πολιτικός διάλογος, σύμφωνα με τις αρχές του διεθνούς δικαίου και της διεθνούς νομιμότητας. Ακόμα, κάνει λόγο για ένα σύμφωνο ειρήνης και ασφάλειας με την Τουρκία, αλλά και για σταδιακή και ισόρροπη μείωση των εξοπλισμών.

    "Όχι" στην αποστρατικοποίηση, "ναι" στην απ ευθείας διαπραγμάτευση

    Σε δημοσκόπηση της εταιρίας Ρας, που δημοσιεύει η εφημερίδα "Το Παρόν" της Κυριακής, το 74,9%, των ακριτών των νησιών λένε "όχι" στην πρόταση του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου. Μόνο ένα ποσοστό 17,4% λέει "ναι". Σε περίπτωση αποστρατικοποίησης το 76,3% θα ένιωθε ανασφάλεια, ενώ ασφαλής θα ένιωθε το 16,5% των ερωτηθέντων.

    Ακόμα, το 44,8% εκτιμά ότι η χώρα μας πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αυτό θα είναι αιτία πολέμου, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 39,1%.

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Κάππα Ρισέρτς που δημοσιεύει το "Βήμα της Κυριακής", η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι οι διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας, μπορούν να λυθούν με απ ευθείας διαπραγμάτευση και όχι με παραπομπή στην Χάγη.

    Ακόμα, το 65,8% λέει ότι οι δυο χώρες πρέπει να αναπτύξουν καλές σχέσεις ακόμη κι αν χρειαστεί γι αυτό να κάνει κάθε χώρα κάποιες υποχωρήσεις, ενώ το 32% των ερωτηθέντων πιστεύει, ότι δεν μπορεί να έχουν ποτέ καλές σχέσεις γιατί έχουν μεγάλες και ανεπίλυτες διαφορές.

    Οκτώ στους 10 πολίτες λένε πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας να μπλοκάρει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ μόνο το 16,9% έχει αντίθετη άποψη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιστρέφει η Ντόρα Μπακογιάννη

    Εποικοδομητική συνάντηση

    [02] Πολιτική

    "Εισβολή των επιχειρηματιών στα δημόσια ιδρύματα"

    Παπαρήγα: Όλοι στο πλευρό των φοιτητών

    11/6/2006 1:31:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    "Οι εξελίξεις στο χώρο της Παιδείας επιβάλλουν όσο ποτέ την κοινή δράση των εργατοϋπαλλήλων και των λαϊκών στρωμάτων με τους φοιτητές, τους σπουδαστές και τους μαθητές". Αυτό τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σε εκδήλωση στη Νέα Μάκρη, για την ανακήρυξη του υποψηφίου Δημάρχου Πέτρου Κατσή.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε πως η ιδιωτικοποίηση της Παιδείας δεν προωθείται μόνο με την απόφαση να δημιουργηθούν ιδιωτικά Πανεπιστήμια, "αλλά προωθείται κυρίως μέσω της παραπέρα εισβολής των επιχειρηματιών στο χώρο των λεγόμενων δημοσίων ιδρυμάτων". Και θα προωθηθεί παραπέρα, μέσα από την περιβόητη αποκέντρωση αρμοδιοτήτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα οξύνει τον ταξικό διαχωρισμό σε σχολεία α, β, γ κατηγορίας, πρόσθεσε.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι "πρόκειται για τη γνωστή θέση του Γιώργου Παπανδρέου, που βρίσκει βεβαίως σύμφωνη την κυβέρνηση της ΝΔ" και αναρωτήθηκε: "Τι θα γίνει σε αυτή την περίπτωση; Θα μειωθεί η κρατική χρηματοδότηση και τα σχολεία θα λειτουργούν με βάση τα τοπικά τους έσοδα, που θα προέρχονται από τους γονείς κατά κύριο λόγο. Έτσι, ανάλογα με την περιοχή, θα έχουμε σχολεία ανώτερης, μεσαίας και κατώτερης στάθμης, που θα λειτουργούν αναλόγως και αναλόγως θα υποσιτίζονται, παρέχοντας αντίστοιχου επιπέδου γνώσεις. Θα είναι σχολεία των επιχειρηματιών κάθε περιοχής και θα ανταποκρίνονται σε αυτών τις ανάγκες".

    [03] Πολιτική

    Δημοσκοπήσεις σε τρεις εφημερίδες

    Όχι στην πρόταση Στεφανόπουλου

    11/6/2006 12:38:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την επιθυμία τους για ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία, αλλά και την απόρριψη τους στην πρόταση του τέως προέδρου της Δημοκρατίας Κων. Στεφανόπουλου για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου, δηλώνουν σε ποσοστό 74,9%, οι ακρίτες σε Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ρόδο στο πλαίσιο της δημοσκόπησης της εταιρίας Rass, που δημοσιεύει το "Παρόν της Κυριακής", με μόνο ένα ποσοστό 17,4% να λέει "ναι" στην πρόταση του κ. Στεφανόπουλου.

    Αν γινόταν αποστρατιωτικοποίηση το 76,3% εκφράζει ανασφάλεια, ενώ ασφαλής λέει ότι θα νιώθει το 16,5% των ερωτηθέντων.

    Η χώρα μας πρέπει να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια παρά το γεγονός ότι η Τουρκία έχει δηλώσει ότι αυτό θα είναι αιτία πολέμου, εκτιμά το 44,8%, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 39,1%.Με ποσοστό 77% πιστεύουν πως η Άγκυρα δεν θέλει πραγματικά την ομαλοποίηση των σχέσεών της με την Ελλάδα, ενώ το 78,4% δηλώνει πως τα εθνικά μας θέματα τους απασχολούν πολύ ή αρκετά.

    Εξάλλου, σε άλλη δημοσκόπηση της VPRC, για την "Καθημερινή", το 48% εκτιμά ότι έχουν χειροτερεύσει οι σχέσεις με την Τουρκία, το 42% ότι έχουν παραμένει στάσιμες και το 6% ότι έχουν καλυτερεύσει. Το 72% θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο πολέμου με την Τουρκία στα επόμενα χρόνια, ενώ το 24% το θεωρεί πιθανό. Επίσης η κοινή γνώμη θεωρεί την ένταξη της Τουρκίας αρνητική για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Τέλος σε μία τρίτη δημοσκόπηση της εταιρίας Καπα Research για το "Βήμα της Κυριακή " η πλειοψηφία των πολιτών πιστεύει ότι οι διαφορές Ελλάδος και Τουρκίας, μπορούν να λυθούν με απ ευθείας διαπραγμάτευση και όχι με παραπομπή στην Χάγη. Ενδιαφέρον προκαλούν οι απαντήσεις για θέματα που σχετίζονται με την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο, για το οποίο το 82,3% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι δεν είναι απολύτως ανεξάρτητο, αλλά επηρεάζεται από τις μεγάλες δυνάμεις. Επίσης σε ποσοστό 69% δεν υπάρχει αντίρρηση να αλλάξει η πάγια ελληνική θέση κατά την οποία η μόνη ελληνοτουρκική διαφορά είναι ο οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας

    Ελλάδα και Τουρκία χώρες πρέπει να αναπτύξουν καλές σχέσεις ακόμη κι αν χρειαστεί γι αυτό να κάνει κάθε χώρα κάποιες υποχωρήσεις λέει το 65,8%, ενώ δεν μπορεί να έχουν ποτέ καλές σχέσεις γιατί έχουν μεγάλες και ανεπίλυτες διαφορές πιστεύει το 32% των ερωτηθέντων.

    Οκτώ στους 10 πολίτες λένε πως η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει πλήρη εφαρμογή των κανόνων της Ε.Ε. και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης της Τουρκίας να μπλοκάρει την πρόοδο των διαπραγματεύσεων, ενώ μόνο το 16,9% έχει αντίθετη άποψη.

    [04] Πολιτική

    Ολοκλήρωσε την επίσκεψη στην Τουρκία

    Επιστρέφει η Ντόρα Μπακογιάννη

    11/6/2006 1:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η υπουργός Εξωτερικών κ. Ντόρα Μπακογιάννη ολοκλήρωσε σήμερα την επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη, όπου έλαβε μέρος σε ελληνοτουρκικό συνέδριο για τα ΜΜΕ και είχε εποικοδομητική συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ με τον οποίο συμφώνησαν σε νέα μέτρα εμπιστοσύνης στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Η κ. Μπακογιάννη η οποία χθες περιηγήθηκε στο Βόσπορο από τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ παρακολούθησε σήμερα το πρωί την πατριαρχική λειτουργία της Πεντηκοστής στο Φανάρι, που φέτος συνέπεσε με την ονομαστική εορτή του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου.

    Η υπουργός Εξωτερικών αναμένεται νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα και ακολούθως θα μεταβεί στο Λουξεμβούργο για να λάβει μέρος στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εποικοδομητική συνάντηση

    [05] Κοινωνία

    Σε τρεις μήνες οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ

    Καταστροφές από χαλαζόπτωση

    11/6/2006 4:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε χθες το απόγευμα στο νομό Πιερίας. Από τις πέντε το απόγευμα και για 25 λεπτά έπεφτε χαλάζι στην ευρύτερη περιοχή του χωριού Ράχη, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές σε περιβόλια με κεράσια και σε καπνά.

    Χαλαζόπτωση έπληξε χθες τις καλλιέργειες στην Καλαμάτα και την Παρασκευή περιοχές την ορεινή περιοχή Νάουσας του νομού Ημαθίας, καθώς και τις κοινότητες Αρχαγγέλου και Περίκλειας, στην επαρχία Αριδαίας Πέλλας, δημιουργώντας προβλήματα σε αμπέλια, κερασιές, μηλιές και δενδροκαλλιέργειες.

    Οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές θα δοθούν το αργότερο σε τρεις μήνες, αφού πρώτα τα κλιμάκια του ΕΛΓΑ κάνουν τις εκτιμήσεις. Οι μετεωρολόγοι επισημαίνουν ότι η χαλαζόπτωση είναι συνηθισμένο φαινόμενο στη διάρκεια του καλοκαιριού.

    [06] Κόσμος

    Δηλώνει ο διοικητής του Γουαντάναμο

    "Εχθροπραξία, οι αυτοχειρίες"

    11/6/2006 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Γαλλικό Πρακτ.-BBC

    Το πρόβλημα της λειτουργίας των φυλακών στην αμερικανική βάση του Γουαντάναμο στην Κούβα ήρθε ξανά στο προσκήνιο με τον πιο τραγικό τρόπο. Τρεις κρατούμενοι, δύο Σαουδάραβες και ένας από την Υεμένη βρέθηκαν χθες απαγχονισμένοι στα κελιά υψίστης ασφαλείας της Πτέρυγας 1, περνώντας στην ιστορία ως οι πρώτες τρεις αυτοκτονίες στα χρονικά της λειτουργίας του Γουαντάναμο, από το 2002. Όμως, όσον αφορά στις απόπειρες ο κατάλογος είναι μακρύς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, μέχρι τώρα 23 κρατούμενοι έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν συνολικά 41 φορές, οι 29 από αυτούς κατασκευάζοντας αυτοσχέδιες αγχόνες. Αυτόν τον τρόπο επέλεξαν και οι τρεις άνδρες, που χρησιμοποίησαν σεντόνια και ρούχα για να κρεμαστούν. Όταν έγιναν αντιληπτοί από τους δεσμοφύλακες, το πρωί του Σαββάτου, ήταν πλέον αργά. Άφησαν σημειώματα, το περιεχόμενο των οποίων δεν έχει δημοσιοποιηθεί.

    Για πράξη απελπισίας έκαναν λόγο οι δικηγόροι των κρατουμένων και οι οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Όμως ο διοικητής της βάσης ναύαρχος Χάρι Χάρις δεν συμφωνεί. "Είναι αποφασισμένοι και δεν σέβονται τη ζωή, ούτε τη δική μας, ούτε τη δική τους. Δεν ήταν πράξη απελπισίας, ήταν εχθροπραξία εναντίον μας" είπε στους δημοσιογράφους.

    Ο πρόεδρος Μπους ενημερώθηκε για το συμβάν στην κατοικία του στο Καμπ Ντέιβιντ από την υπουργό του των Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις και εξέφρασε τη "βαθιά ανησυχία" του.

    Έρευνα διενεργείται για την εξακρίβωση των συνθηκών των θανάτων αυτών, ενώ θα πραγματοποιηθεί νεκροψία από ιατροδικαστές του αμερικανικού στρατού.

    Απόπειρες και απεργίες πείνας

    Οι τρεις αυτόχειρες είχαν λάβει μέρος σε απεργίες πείνας διαρκείας και είχαν υποστεί αναγκαστική σίτιση. Αντιμετωπίζοντας το ενδεχόμενο να μείνουν επ αόριστον στη φυλακή, χωρίς να απολαμβάνουν το παραμικρό από τα δικαιώματα τα οποία παρέχει το αμερικανικό δικαστικό σύστημα σε αιχμαλώτους πολέμου ή σε κρατουμένους του κοινού ποινικού δικαίου, δεκάδες φυλακισμένοι στο Γκουαντάναμο έχουν πραγματοποιήσει απεργίες πείνας ή έχουν αποπειραθεί να θέσουν τέλος στη ζωή τους.

    Σε αυτό συμφωνεί και ένας Βρετανός πολίτης, ο Σαφίκ Ρασούλ, που συνελήφθη στο Αφγανιστάν και πέρασε στο Γκουαντάναμο 2,5 χρόνια. Ο ίδιος χαρακτήρισε "αναπόφευκτες" τις απόπειρες αυτοκτονίας, αναφέροντας ως έναν από τους βασικούς λόγους τους συνεχείς ξυλοδαρμούς και τις ανακρίσεις που υφίσταντο κρατούμενοι.

    Ο φυλακισμένος Τζούμα Ντοσάρι επιχείρησε να αυτοκτονήσει πάνω από 10 φορές. Τον Οκτώβριο του 2005, είχε παραδώσει στον δικηγόρο του ένα σημείωμα προτού αποπειραθεί. Σε αυτό έγραφε, σύμφωνα με την εφημερίδα The Washington Post, ότι "δεν υπήρχε άλλος τρόπος να ακουσθεί η φωνή μας από τα βάθη των κέντρων κράτησης εκτός από αυτόν, ώστε ο κόσμος να επανεξετάσει την στάση του και ο δίκαιος λαός της Αμερικής να επανεξετάσει την κατάσταση και να δει την αλήθεια".

    Και οι απεργίες πείνας δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, από τον Αύγουστο που έχουν ξεκινήσει μαζικά, κάποια στιγμή οι απεργοί έφτασαν τους 135 ταυτόχρονα, ενώ τώρα έχουν περιοριστεί στους 18. Ο στρατός των ΗΠΑ θεωρεί ότι κάποιος κρατούμενος είναι απεργός πείνας όταν δεν δέχεται φαγητό επί εννέα ημέρες. Οι γιατροί παρακολουθούν μόνιμα τους απεργούς πείνας και αν διαπιστώσουν ότι η ζωή κάποιου βρίσκεται σε κίνδυνο προβαίνουν στην αναγκαστική σίτιση τους με σωληνάκια κρατώντας τους δεμένους ώστε να μην μπορούν να κάνουν εμετό.

    Ξένες κυβερνήσεις -περιλαμβανομένων και χωρών συμμάχων των ΗΠΑ- ασκούν έντονη κριτική για τις συνθήκες και την κατάσταση στο Γουαντάναμο. Το Πεντάγωνο αντιτείνει ότι οι κρατούμενοι τυγχάνουν ανθρώπινης μεταχείρισης.

    Η βάση του Γκουαντάναμο, στο νοτιοανατολικό άκρο του νησιού αυτού της Καραϊβικής, απέχει 1.000 χιλιόμετρα από την Αβάνα και παραχωρήθηκε στις ΗΠΑ από την Κούβα το 1903, σε ένδειξη αναγνώρισης για τη βοήθεια που της χορήγησε ο ισχυρός γείτονας στον πόλεμο κατά των Ισπανών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κύμα αυτοκτονιών στο Γουαντάναμο

    [07] Ιράκ

    Στρατολόγησε και εκπαίδευσε 300 ανθρώπους

    Απειλεί και μετά το θάνατό του

    11/6/2006 6:13:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιθέσεις μεγάλης κλίμακας, που θα "συνταράξουν" τον εχθρό απειλεί πως θα πραγματοποιήσει η Αλ Κάιντα, ως εκδίκηση για το θάνατο του ηγέτη της στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουι, σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή την περασμένη Τετάρτη. Σε ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο Διαδίκτυο, η οργάνωση δηλώνει ότι μετά το θάνατο του Ζαρκάουι η ηγεσία της πραγματοποίησε σύσκεψη για να χαράξει τη στρατηγική της και να ανανεώσει την προσήλωσή της στον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα μπιν Λάντεν. "Σχεδιάζουμε μεγάλης κλίμακας επιχειρήσεις που θα συνταράξουν τον εχθρό και θα του στερήσουν τον ύπνο, σε συντονισμό με άλλες ομάδες του Συμβουλίου των Μουτζαχεντίν", αναφέρει η ανακοίνωση, χωρίς να κάνει λόγο για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ιορδανού τρομοκράτη. Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα των "New York Times" ο Ζαρκάουι, πριν το θάνατό του, είχε στρατολογήσει περίπου 300 ανθρώπους, οι οποίοι εκπαιδεύθηκαν στο Ιράκ και κατόπιν επέστρεψαν στιες χώρες τους περιμένοντας διαταγές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θα επιβεβαιωθεί και με DNA

    Στοιχειώνει τη Βαγδάτη

    [08] Μ. Ανατολή

    "Στόχος και ο Χανίγια"

    Νέα ένταση με νέες επιθέσεις

    11/6/2006 5:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/6/2006 6:27:42 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σε τεντωμένο σχοινί ακροβατεί η ηρεμία στην περιοχή της Παλαιστίνης, μετά τις τελευταίες επιθέσεις των Ισραηλινών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολίτες και μικρά παιδιά, αλλά και την άρση της πολύμηνης εκεχειρίας εκ μέρους της Χαμάς. Σήμερα, η ένταση στα παλαιστινιακά εδάφη συνεχίστηκε με ρίψεις ρουκετών στο Ισραήλ, νέα ισραηλινή επιδρομή στη Γάζα, μία απαγωγή Ισραηλινού από Παλαιστίνιους, αλλά και τις προειδοποιήσεις από την ισραηλινή πλευρά, ότι ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός και ηγέτης της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, μπορεί να γίνει στόχος ισραηλινής επιχείρησης εάν "δώσει το πράσινο φως για επιθέσεις", αν και τον περασμένο Μάρτιο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, είχε διαβεβαιώσει ότι ο Χανίγια δεν είναι στόχος για το Ισραήλ. "Είναι εχθρός, όπως αυτοπροσδιορίζεται. Όμως δεν είναι στόχος", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο Ολμέρτ, αναφερόμενος στο θάνατο των αθώων πολιτών την Παρασκευή σε παραλία της Γάζας, εξέφρασε τη λύπη και υποσχέθηκε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες αυτού του βομβαρδισμού.

    Δεν αναλαμβάνει την ευθύνη ο στρατός

    Προς το παρόν, ο ισραηλινός στρατός αρνείται να αναλάβει εξ ολοκλήρου την ευθύνη για το βομβαρδισμό. "Δε θέλουμε να βιασθούμε και να αναλάβουμε την ευθύνη για την υπόθεση αυτή, την ώρα που τίποτε ακόμη δεν έχει σαφηνισθεί", είπε χθες ο αρχηγός του ισραηλινού γενικού επιτελείου δυνάμεων στρατηγός, Νταν Χαλούτζ, προσθέτοντας, πως "έχουμε αποκλείσει πως πρόκειται για πυρά από το ναυτικό, ή την αεροπορία, και συνεπώς παραμένουν δύο πιθανότητες: είτε πρόκειται για βολή πυροβολικού, είτε ένα ενδοπαλαιστινιακό επεισόδιο".

    Αιματηρή επιδρομή

    Στο μεταξύ, νωρίς το πρωί Παλαιστίνιοι από τη Λωρίδα της Γάζας εκτόξευσαν ρουκέτες στην πόλη Σντερότ του νοτίου Ισραήλ, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένας Ισραηλινός. Μια δεύτερη ρουκέτα εξερράγη στο βιομηχανικό τομέα της πόλης Ασκελόν, στα παράλια της Μεσογείου, που απέχει σχεδόν 10 χιλιόμετρα από το παλαιστινιακό έδαφος. Οι δημοτικές αρχές της πόλης Σντερότ αποφάσισαν για λόγους ασφαλείας να κλείσουν σήμερα τα σχολεία της περιοχής, μετέδωσε το στρατιωτικό ραδιόφωνο. Οι Ισραηλινοί απάντησαν με νέα επιδρομή στη Γάζα, κατά την οποία σκοτώθηκαν δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ο ένας ήταν ο τοπικός αρχηγός των Ταξιαρχιών Εζεντίμ αλ-Κάσαμ και ο άλλος μέλος της Ισλαμικής Τζιχάντ, κ τέσσερις άλλοι τραυματίστηκαν.

    Τα ξημερώματα οι Ταξιαρχίες του Αλ Άκσα απήγαγαν έναν Ισραηλινό φοιτητή, ζητώντας ως αντάλλαγμα την αποφυλάκιση όλων των κρατουμένων Παλαιστινίων στο Ισραήλ. Λίγη ώρα αργότερα τον άφησαν ελεύθερο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "'Οχι" της Χαμάς στο δημοψήφισμα

    Πένθος μετά τις επιθέσεις

    [09] Πολιτισμός

    Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο οδού Πειραιώς

    Από τον Ρασιοναλισμό στην Tendenza

    11/6/2006 3:12:00 μμ

    Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ελληνο-Kύπριου αρχιτέκτονα Πάνου Κουλέρμου, βασισμένη στο υλικό του αρχιτεκτονικού του αρχείου, το οποίο παραχωρήθηκε μετά το θάνατό του στο Archivio del Moderno του Πανεπιστημίου της ιταλόφωνης Ελβετίας στο Mendrisio, παρουσιάζεται στο Μουσείο Μπενάκη-Κτήριο οδού Πειραιώς μέχρι τις 2 Ιουλίου.

    O Κουλέρμος έζησε και εργάσθηκε στην Αγγλία, την Ελλάδα, τις Η.Π.Α και την Ιταλία. Υπήρξε διακεκριμένη προσωπικότητα στην αρχιτεκτονική του ύστερου 20ου αιώνα. Με την αυστηρότητα και την ηθική ακεραιότητα που τον διέκρινε σε όλη τη διάρκεια της επαγγελματικής και ακαδημαϊκής του σταδιοδρομίας, ερευνούσε την αλληλεξάρτηση ανάμεσα στην ποιότητα της μορφής του δομημένου και του περιβάλλοντος χώρου. Το βαθύ ενδιαφέρον του για τoν ιταλικό ρασιοναλισμό και την ιστορία της αρχιτεκτονικής, χαρακτηρίζει την αρχιτεκτονική του πορεία.

    Η έκθεση οργανώθηκε από το Archivio del Moderno και την Ακαδημία Αρχιτεκτονικής του Mendrisio, της οποίας ο Κουλέρμος υπήρξε ιδρυτικό μέλος, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής. Την έκθεση που επιμελήθηκε ο ιστορικός της αρχιτεκτονικής Kenneth Frampton, παρουσιάσθηκε για πρώτη φορά το Δεκέμβριο του 2004 στο Mendrisio της Ελβετίας και το Σεπτέμβριο του 2005 στη Λευκωσία της Κύπρου.

    Παράλληλα, το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονική παρουσιάζει και μια δεύτερη έκθεση, η οποία υπό τον τίτλο "Αναφορά στον Κουλέρμο / Εκδοχές της νεωτερικότητας στην Ελληνική αρχιτεκτονική 1955-1971" επιδιώκει να παρουσιάσει τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της ελληνικής αρχιτεκτονικής την πρώτη περίοδο της δραστηριότητας του Κουλέρμου ως την αποχώρησή του από την Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα έργα που παρουσιάζονται σε αυτή τη έκθεση, συγκροτούν μια αντιπροσωπευτική εικόνα της αντίληψης για το μοντέρνο στην ελληνική αρχιτεκτονική της πρώτης μεταπολεμικής περιόδου. Παρουσιάζονται 14 Ελλήνων αρχιτεκτόνων αυτής της περιόδου, με σχέδια, φωτογραφίες και μακέτες, ξεκινώντας από το κτήριο Δοξιάδη στην Αθήνα και το νέο επιβατικό σταθμό στο λιμάνι του Πειραιά και φτάνοντας ως το κτήριο της Δ.Ε.Η. στην Αθήνα και το συγκρότημα Διοίκησης του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η επιμέλεια ανήκει στον Αντρέα Γιακουμακάτο, αναπληρωτή καθηγητή του Α.Π.Θ.. Διοργανωτές το Μουσείο Μπενάκη και το Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    Ελληνικό Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής

    [10] Υγεία

    Ερευνάται η επίδραση χημικών στην παραγωγή ορμονών

    Aντηλιακά και θυροειδής

    11/6/2006 1:53:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: BBC

    Ένα χημικό συστατικό που χρησιμοποιείται ευρέως στα αντηλιακά προϊόντα προβληματίζει τους Γερμανούς επιστήμονες, που εκφράζουν φόβους για το ενδεχόμενο επίδρασης του στην ισορροπία των ορμονών του θυρεοειδούς αδένα. Όπως ανακοίνωσαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Charite στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Ενδοκρινολογίας, πειράματα σε αρουραίους στοιχειοθέτησαν την αύξηση τόσο της παραγωγής των ορμονών του θυρεοειδούς, όσο και του βάρους του ίδιου του αδένα, όταν υπήρχε έκθεση του οργανισμού στο χημικό 4MBC που χρησιμοποιείται στα φίλτρα κατά της υπεριώδους ακτινοβολίας UVA και UVB. Παρόμοια επίπτωση εμφάνισε και ένα δεύτερο χημικό η βενζοφενόνη, η δράση της οποίας όμως εξουδετερωνόταν από άλλα συστατικά του ίδιου προϊόντος.

    Τουλάχιστον ένας στους 50 ανθρώπους -κυρίως γυναίκες- πάσχουν από διαταραχές του θυρεοειδούς, ο οποίος ως γνωστό ρυθμίζει το σωματικό μεταβολισμό. Ωστόσο, ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Josef Kohrle τονίζει ότι δεν υπάρχει λόγος να θορυβηθούν οι καταναλωτές. "Πρόκειται για αρχική μελέτη πάνω σε ζώα. Χρειάζεται περαιτέρω έρευνα προκειμένου να ελέγξουμε αν το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους και προτού καταλήξουμε σε ασφαλή συμπεράσματα" δηλώνει, μια και είναι η πρώτη φορά που παρατηρείται κάτι τέτοιο από τους επιστήμονες. Παράλληλα σημειώνει με έμφαση πως η προστασία που προσφέρει η χρήση αντηλιακών δεν είναι αμφισβητήσιμη. "Η διακοπή της χρήσης αντηλιακών είναι το τελευταίο πράγμα που θα πρότεινα. Η δικιά μου συμβουλή είναι η αποφυγή της παρατεταμένης έκθεσης στον ήλιο" τόνισε.

    [11] Τεχνολογία

    Και "γεννήτριες εδάφους"στο "οπλοστάσιο" του ΕΛΓΑ

    Χαλαζο-παγίδες

    11/6/2006 4:59:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Αεροσκάφη "βομβαρδίζουν" τα χαλαζοφόρα νέφη, απομακρύνοντας τα από τις ελληνικές καλλιέργειες, σε έκταση 5 εκατ. στρεμμάτων. Περίπου 1.000 ανεμιστήρες πολεμούν τον παγετό, εκμεταλλευόμενοι τις διαφορετικές θερμοκρασίες του αέρα σε όλη την Ελλάδα και ιδίως στην Άρτα, την Αργολίδα και τη Θεσπρωτία. Τεχνητή ομίχλη στο Βελβεντό Κοζάνης δημιουργεί υδροσταγονίδια, που λειτουργούν σαν καθρέφτης για τους παγετούς ακτινοβολίας και προστατεύουν τα ροδάκινα. Ο,τι μέχρι πρόσφατα ακουγόταν σαν ιστορία επιστημονικής φαντασίας, είναι πλέον πραγματικότητα στην Ελλάδα, χάρη στις δραστηριότητες που αναπτύσσει ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

    Στο "οπλοστάσιο" του ΕΛΓΑ, που -μεταξύ άλλων- περιλαμβάνει και τα αντιχαλαζικά δίχτυα, προστίθενται τώρα και οι λεγόμενες "γεννήτριες εδάφους" για την αντιχαλαζική προστασία των καλλιεργειών, οι οποίες χρησιμοποιούνται ήδη ευρέως στην Ισπανία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ. Οι γεννήτριες πυροβολούν από το έδαφος τα σύννεφα και διαλύουν με ιωδιούχο άργυρο τα χαλαζοφόρα νέφη.

    Η εγκατάσταση των πρώτων γεννητριών ξεκίνησε πιλοτικά και θα εφαρμοστεί σε έκταση 1,5 εκατ. στρεμμάτων στα όρια των νομών Φλώρινας, Κοζάνης και Πέλλας. Ως το τέλος του 2006 περίπου 30 γεννήτριες θα τοποθετηθούν πιλοτικά στη Β.Δ πλευρά του Βερμίου, όπου τα αεροπλάνα είναι αδύνατο να πετάξουν. Αν το πρόγραμμα αποδώσει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα θα επεκταθεί και στη Θεσσαλία, την Αριδέα και το Πήλιο.

    Σημαντικό πλεονέκτημα που παρουσιάζουν έναντι πχ, των αεροπορικών μέσων που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του χαλαζιού, είναι το χαμηλό τους κόστος. Υπολογίζεται ότι είναι σχεδόν δέκα φορές πιο οικονομικές από την αεροπορική προστασία, που κοστίζει 1,5 εκατ. ευρώ ετησίως.

    Ο ΕΛΓΑ σημειώνει επίσης πως αντίθετα με ό,τι πιστεύεται οι γεννήτριες μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την αύξηση των βροχοπτώσεων. Τέλος καλεί τους αγρότες να τοποθετήσουν στις περιουσίες τους και τα πολύ αποτελεσματικά αντιχαλαζικά δίχτυα, η εγκατάσταση των οποίων επιδοτείται μέχρι και 75%.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 11 June 2006 - 16:50:31 UTC