Browse through our Interesting Nodes on Greek Politics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Πετραλιά-Παπαδόπουλου
  • [02] Ο Δ. Κολλάτος υποψήφιος του ΛΑΟΣ
  • [03] Θρήνος και αναταραχή
  • [04] Φιλόδοξο σχέδιο η εξαγορά της Finansbank
  • [05] Ένας πραγματικός τελικός
  • [06] Στον β' γύρο ο Παγδατής
  • [07] Στην Ατλέτικο ο Γιούρκας
  • [08] Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ξεκλειδώνει...

    [01] Πολιτική

    Στη Λευκωσία

    Συνάντηση Πετραλιά-Παπαδόπουλου

    30/5/2006 10:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συναντήθηκε το απόγευμα η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, η οποία ολοκλήρωσε αργά το απόγευμα την επίσκεψή της στην Κύπρο. Κατά την έξοδο της από το προεδρικό μέγαρο η κ. Πετραλιά δήλωσε ότι οι εντάσεις και τα όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο δεν βοηθούν σε καμία περίπτωση την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Παράλληλα, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι ο ευρωπαϊκός της δρόμος περνά από την "πράσινη γραμμή" της Λευκωσίας και πρόσθεσε "να καταλάβει ότι πρέπει να σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις υποχρεώσεις της απέναντι στα κράτη μέλη και αυτό να το αποδεικνύει έμπρακτα". Για τη συνάντηση της με τον Κύπριο Πρόεδρο η κ. Πετραλιά είπε ότι είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα τουριστικής ανάπτυξης. Δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα και η Κύπρος θα αναπτύξουν την πολύ στενή συνεργασίας τους στον τουρισμό και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία, όπως σημείωσε, "πρέπει και μπορεί να είναι η ομπρέλα ασφάλειας για την ανάπτυξη της περιοχής και ο καταλύτης για τη λύση του κυπριακού".

    [02] Πολιτική

    Για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης

    Ο Δ. Κολλάτος υποψήφιος του ΛΑΟΣ

    30/5/2006 9:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 9:27:59 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τον σκηνοθέτη, Δημήτρη Κολλάτο, ανακοίνωσε ως υποψήφιο για την υπερνομαρχία Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, λέγοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη μετά την επιλογή του ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την υποψηφιότητα της Γκιουλ Καραχασάν. Παρουσιάζοντας τον υποψήφιο υπερνομάρχη, σε συνέντευξη Τύπου στην Καβάλα, ο κ. Καρατζαφέρης σημείωσε πως η επιλογή έγινε με βάση τις ανάγκες και τα ζητήματα της περιοχής και πρόσθεσε ότι "είναι πρόσωπο του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου και προικισμένος με άμυνες που δεν θα επιτρέψουν στο τουρκικό προξενείο να παίξει σημαντικό ρόλο στις εκλογές". Για τους υποψήφιους νομάρχες στους τρεις νομούς είπε ότι θα ανακοινωθούν όταν οριστικοποιηθούν, συμπληρώνοντας ότι μεταξύ τους θα περιλαμβάνεται και μια "Ελληνίδα, καταξιωμένη κοινωνικά και επαγγελματικά αλλά και μητέρα".

    Ο κ. Καρατζαφέρης χαρακτήρισε την επιλογή της κ. Καραχασάν ως πολιτικό εντυπωσιασμό του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε λέγοντας ότι το 1994 με νόμο του ΠΑΣΟΚ δημιουργήθηκαν μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, δυο υπερνομαρχίες με σκοπό τη μη εκλογή μουσουλμάνου υπερνομάρχη.

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ μίλησε για "νέο διπλωματικό σκηνικό που δημιουργείται στη χώρα και το οποίο", όπως είπε, "με δόσεις δίνεται στο λαό". Υποστήριξε ότι "αντιστάσεις 30 ετών κάμπτονται και οδηγούμεθα σε μερική ή ολική αποδοχή των μονομερών αιτημάτων της Τουρκίας". Επίσης, άσκησε κριτική στις θέσεις του πρώην προέδρου της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλου, για την προσφυγή στη Χάγη, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη την πρότασή του για αποστρατιωτικοποίηση των νήσων.

    [03] Ιράκ

    Μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων

    Θρήνος και αναταραχή

    30/5/2006 6:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 11:08:03 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-AP-BBC

    Την ελεύθερη πτώση του στην άβυσσο της βίας συνεχίζει το Ιράκ, καταμετρώντας για άλλη μια φορά δεκάδες νεκρούς και τραυματίες μέσα σε μόλις 24 ώρες. Στα 52 θύματα του χθεσινού μπαράζ επιθέσεων με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε διάφορες περιοχές της Βαγδάτης -μεταξύ αυτών δύο μέλη του αμερικανικού τηλεοπτικού δικτύου CBS και ένας Αμερικανός στρατιώτης- προστέθηκαν σήμερα άλλα 36. Από αυτούς οι 22 άφησαν την τελευταία τους πνοή σε έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου που σημειώθηκε κοντά σε μια αγορά, στην περιοχή της Χουσανίγια, οι 9 από βόμβα που εξερράγη έξω από έναν φούρνο στην περιοχή Τζεντίντα, ενώ δύο εργαζόμενες του ιρακινού υπουργείου Εσωτερικών σκοτώθηκαν, όταν το κτήριο επλήγη από πύραυλο. Αλλά 12 άτομα σκοτώθηκαν στην πόλη Χίλα, νοτίως της Βαγδάτης, από καμικάζι βομβιστή, σε μια έκθεση αυτοκινήτων. Οι τραυματίες των επιθέσεων ξεπερνούν συνολικά τους 100.

    Κι ενώ η βία ρημάζει τη χώρα, η πολιτική αβεβαιότητα επιδεινώνει την κατάσταση. Παρά τις διαβεβαιώσεις του Ιρακινού πρωθυπουργού Νουρι αλ-Μαλικι ότι ο σχηματισμός νέας κυβέρνησης ενότητας είναι θέμα λίγων ημερών, μέχρι στιγμής τα χαρτοφυλάκια του υπουργείου Εσωτερικών και Αμύνης παραμένουν κενά. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι άμεση προτεραιότητα του είναι η απαγόρευση όλων των ενόπλων ομάδων, ακόμα και αυτών που θεωρούνται φίλα προσκείμενες σε κόμματα που συμμετέχουν στην ιρακινή κυβέρνηση, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Κούρδους Πεσμεργκά, το Στρατό του Μεχντί του ριζοσπάστη σιίτη Μοκτάντα αλ Σαντρ και το σιιτικό κίνημα Μπαντρ και διευκρινίζοντας ότι όπλα θα κρατούν μόνοι αστυνομικοί και στρατιώτες.

    Παράλληλα, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα ζήτησε εξηγήσεις από τις ΗΠΑ για τη σφαγή 24 αμάχων στην πόλη Χαντίθα τον περασμένο Νοέμβριο. Υπενθυμίζεται ότι το γεγονός καταγγέλθηκε από αυτόπτες μάρτυρες που υποστήριξαν πως Αμερικανοί πεζοναύτες αποδεκάτισαν εν ψυχρώ οικογένειες αθώων, εκδικούμενοι το θάνατο συναδέλφου τους. Το περιστατικό ήρθε στο φως της δημοσιότητας μαζί με ντοκουμέντα μέσω του αμερικανικού περιοδικού Time. "Υπάρχει κι ένα όριο στις αποδεκτές δικαιολογίες" είπε ο Μαλικι και τόνισε ότι το να μάχεται κάποιος εναντίον τρομοκρατών δεν δικαιολογεί το χαμό μίας οικογένειας, χαρακτηρίζοντας τους θανάτους "αποτέλεσμα λανθασμένης επιχείρησης". Μιλώντας στο Reuters εξέφρασε την ανησυχία της κυβέρνησης για την αύξηση τέτοιων "λαθών", καθώς και την πρόθεση του να ζητήσει απαντήσεις για όλες τις επιχειρήσεις που είχαν "παράπλευρες απώλειες". Θα βρούμε τους υπεύθυνους", πρόσθεσε.

    Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του είπε πως μόλις ολοκληρωθεί η σχετική έρευνα, όλα τα στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν προκειμένου να σχηματιστεί η εικόνα για το τι ακριβώς συνέβη.

    Νέες αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ

    Στο μεταξύ, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την ενίσχυση των δυνάμεων της στην δυτική επαρχία του Αλ Ανμπάρ -στην οποία ανήκουν το Ραμάντι και η Φαλούτζα- πεδίο δράσης των σουνιτών ανταρτών και της οργάνωσης της Αλ Κάιντα, με 1.500 Αμερικανούς στρατιώτες, οι οποίοι κατέφθασαν σήμερα από το Κουβέιτ.

    Η Βρετανία χαρακτήρισε τον Μάιο ως τον χειρότερο μήνα από την έναρξη του πολέμου τον Μάρτιο του 2003, καθώς μόνο μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες 9 Βρετανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, οι τέσσερις από τους οποίους την Κυριακή το βράδυ, όταν μηχανισμός εξερράγη κατά τη διέλευση του οχήματός τους. Η έξαρση της βίας στο νότιο Ιράκ προκαλεί μεγάλη ανησυχία, δήλωσε σήμερα στην τηλεόραση του BBC ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Ντες Μπράουνι και είπε ότι οι δυνάμεις της χώρας του θα παραμένουν στην περιοχή, όσο συνεχίζεται η βία. Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της Δανίας, που ενέκρινε σήμερα, αν και με ισχνή πλειοψηφία, την πρόταση της κυβέρνησης για την παράταση κατά ένα επιπλέον έτος της παρουσίας του εκστρατευτικού της σώματός στο Ιράκ.

    Σήμερα εξάλλου, ο αντιπρόεδρος της ιρακινής κυβέρνησης Μπαράμ Σάλεχ παραδέχθηκε την ύπαρξη "σοβαρών προβλημάτων" στον τομέα της Βασόρας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να τα αντιμετωπίσει.

    Την ίδια ώρα, οι Ιρακινοί μετρούν τους νεκρούς τους. Σήμερα, εντοπίστηκαν οι σοροί τριών Ιρακινών σε ισάριθμες γειτονιές της Βαγδάτης. Οι άνδρες που είχαν εκτελεστεί με σφαίρα στο κεφάλι, ήταν δεμένοι πισθάγκωνα, είχαν δεμένα τα μάτια, ενώ έφεραν εμφανή σημάδια βασανισμού. Σε άλλη περιοχή της ιρακινής πρωτεύουσας ένας σουνίτης ιεροκήρυκας έπεσε νεκρός από τα πυρά ενόπλων, όπως και δύο αδέλφια σε δρόμο της Σαμάρα.

    Στο μεταξύ, σε σταθερή κατάσταση νοσηλεύεται σε νοσοκομείο της Γερμανίας η ανταποκρίτρια του CBS Κίμπερλι Ντόζιερ, 39 ετών, η οποία επέζησε βαριά τραυματισμένη της χθεσινής βομβιστικής επίθεσης, στην οποία σκοτώθηκαν ο εικονολήπτης Πολ Ντάγκλας, 48 ετών, αλλά και ο ηχολήπτης Τζέϊμς Μπρόλαν, 42 ετών. Περισσότεροι από 70 Ιρακινοί και αλλοδαποί δημοσιογράφοι έχουν σκοτωθεί στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή.

    [04] Οικονομία

    Τόνισε ο κ. Τάκης Αράπογλου στη Βουλή

    Φιλόδοξο σχέδιο η εξαγορά της Finansbank

    30/5/2006 8:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/5/2006 9:42:10 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στρατηγικό πλεονέκτημα για την παρουσία της Εθνικής στην Τουρκία χαρακτήρισε τη συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, ενημερώνοντας τη διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής. Ο κ. Αράπογλου τόνισε ότι η συμφωνία έγινε ύστερα από προσεκτικά βήματα και προσπάθειες ενάμιση χρόνου και αντιπροσωπεύει την ιδανικότερη επιλογή για την επέκτασή της στη γειτονική χώρα, καθώς είναι η πιο αποδοτική τράπεζα της Τουρκίας τα τελευταία χρόνια και έχει στην διάθεσή της μία από τις καλύτερες ομάδες διοίκησης στη χώρα.

    Πρότυπο ανάπτυξης

    Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Αράπογλου δήλωσε ότι πρωταρχική του ευθύνη ήταν να ενημερώσει τους μετόχους της τράπεζας μέσω της γενικής συνέλευσης και τώρα πλέον που το έπραξε, προσήλθε για να ενημερώσει το Κοινοβούλιο. Πρόσθεσε όμως ότι αν είχε αντιληφθεί τη διάσταση που θα ελάμβανε το γεγονός της προσωρινής καθυστέρησης του, θα είχε πράξει διαφορετικά.

    Ο κ. Αράπογλου υπεραμύνθηκε της απόφασης εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας, υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί πρότυπο ανάπτυξης για τον τουρκικό τραπεζικό κλάδο, κατέχοντας, με βάση τα στοιχεία του 2005, 10% μερίδιο αγοράς στο σύνολο των δανείων των ιδιωτικών τραπεζών της Τουρκίας, χορηγεί το 10% των νέων στεγαστικών δανείων στην Τουρκία και είναι ηγετική δύναμη στην αγορά πιστωτικών καρτών και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Επισης, έδωσε έμφαση στην πρόθεση συμμετοχής του International Finance Corporation (IFC), μέλους της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην επένδυση της Finansbank.

    Το τίμημα που θα καταβάλει η Εθνική Τράπεζα, όπως είπε, είναι τουλάχιστον συγκρίσιμο, αν όχι σημαντικά χαμηλότερο, ως πολλαπλάσιο της λογιστικής αξίας, από εκείνα που καταβλήθηκαν σε πρόσφατες εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή, όπως για παράδειγμα της ρουμανικής BCR (5,8 φορές) από την αυστριακή Erste Bank, των ουκρανικών Aval (4,3 φορές) από την αυστριακή Reiffeisen και Ukrsotsbank (5,2 φορές) από την ιταλική Intesa, επεσήμανε ο κ. Αράπογλου.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής ανέφερε ακόμη ότι, παρά τις επανειλημμένες ανακοινώσεις τόσο από πλευράς Εθνικής όσο και του πωλητή, ότι το διεθνές δίκτυο της Finansbank δεν ήταν και δεν είναι προς πώληση, κάποιοι επιμένουν να αγνοούν τα δεδομένα, αναρωτώμενοι γιατί πουλάμε πίσω στους πωλητές το διεθνές δίκτυο, κάτι που ποτέ δεν αγοράσαμε γιατί ποτέ δεν μας προσφέρθηκε και το οποίο στο σύνολό του ούτως ή άλλως δεν θα ενδιέφερε την Εθνική, δεδομένου ότι στόχος της ήταν αποκλειστικά η αγορά της Τουρκίας.

    Αναφερόμενος στους κινδύνους που ενδεχομένως εγκυμονεί η εξαγορά όσον αφορά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες της τουρκικής λίρας, ο κ.Αράπογλου επισήμανε ότι το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μεγάλη φιλολογία ως προς την επίδραση της πρόσφατης διολίσθησης της τουρκικής λίρας στο τίμημα της συναλλαγής. Η εικόνα που εμφανίζεται, είπε, είναι ότι έχουμε υποστεί ζημία, ενώ η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική. Εξήγησε ότι η εξασθένιση του δολαρίου έναντι του ευρώ είχε ως αποτέλεσμα να βελτιωθεί το τίμημα, το οποίο έχει καθοριστεί σε δολάρια και να μειωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις σε ευρώ που προκύπτουν από την εξαγορά, προθέτοντας ότι το ενδεχόμενο υψηλής διακύμανσης στην ισοτιμία της τουρκικής λίρας και η πιθανότητα υποτίμησής της έχουν σαφώς συνεκτιμηθεί στο επιχειρηματικό σχέδιο της ΕΤΕ.

    Αντιδράσεις κομμάτων

    Κριτική για το υψηλό κόστος της εξαγοράς αλλά και για την ελλιπή ενημέρωση από μέρους της διοίκησης της Εθνικής έκανε η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου. "Είναι μια τεράστια επένδυση, με τεράστιο οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό κίνδυνο, ενώ και από επιχειρηματικής πλευράς η αγορά είναι πολύ ακριβή", ανέφερε η κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι είναι πρωτοφανές στα διεθνή δεδομένα μια τράπεζα να βάζει το 70% των ιδίων κεφαλαίων της σε μια πολύ επικίνδυνη αγορά. Η κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για κρυφή ατζέντα με στόχο να ξεπουληθεί η Εθνική σε ξένα συμφέροντα, ενώ ζήτησε εκ νέου να αποσυρθεί η συμφωνία και να επανέλθει η Εθνική με μια άλλη πρόταση που θα διασφαλίζει τα συμφέροντα της τράπεζας, των μετόχων και της εθνικής οικονομίας.

    Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νικόλαος Γκατζής επισήμανε ότι η σχετική συμφωνία δεν εξασφαλίζει τίποτα καλό για τους εργαζόμενους, που καλούνται να σηκώσουν και άλλα βάρη, εξέφρασε γενικότερα τη διαφωνία του κόμματός του, ενώ ζήτησε διευκρινίσεις για τη συμμετοχή των Ταμείων στην αύξηση κεφαλαίου της ΕΤΕ.

    Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης επισήμανε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί το ποσοστό των ταμείων και του ευρύτερου δημόσιου τομέα στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας και τάχθηκε υπέρ του ελέγχου στο μέλλον του 33% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας από μέρους των ταμείων και του δημόσιου ταμείου.

    Εξάλλου, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Κ. Αγοραστός ζήτησε διευκρινίσεις για τις επιπτώσεις που είχε ο θόρυβος που δημιουργήθηκε, πάνω στην αξία της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, καθώς και για την συμμετοχή του IFC στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής.

    Από την άλλη, ο βουλευτής της ΝΔ Ηλίας Καλλιώρας αναφέρθηκε σε αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ σε ανάλογες περιπτώσεις, που η ΝΔ είχε ζητήσει ως αντιπολίτευση ενημέρωση από τον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας Θ. Καρατζά, λαμβάνοντας τότε την απάντηση από το ΠΑΣΟΚ ότι η Εθνική βρίσκεται εκτός δημόσιου τομέα και λειτουργεί με ιδιωτικά κριτήρια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Βουλή ο Αράπογλου

    [05] Μπάσκετ

    Ένας πραγματικός τελικός

    30/5/2006 9:23:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έχουν περάσει πέντε ολόκληρα χρόνια και η στέρηση ήταν μεγάλη! Για παίκτες και οπαδούς η έλλειψη τελικών Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στο μπάσκετ, παίρνει τέλος φέτος, αφού από το 2000 που συναντήθηκαν για τελευταία φορά σε τελικό, ήρθε τελικά η στιγμή που οι δύο μεγάλες δυνάμεις της σύγχρονης εποχής του ελληνικού μπάσκετ, θα κονταροχτυπηθούν και πάλι με έπαθλο τον τίτλο του πρωταθλητή. Η αλήθεια είναι πως έχουμε δει σχεδόν τα πάντα στις σειρές τελικών ανάμεσα στους δύο "αιώνιους" αντιπάλους και φέτος ελπίζουμε να δούμε ξανά μόνο τα καλά που έχουν αν προσφέρουν. Όσο σημαντικοί και αν είναι οι τρεις, τέσσερις ή πέντε αγώνες που θα δώσουν οι δύο ομάδες, η ευχή όλων είναι η κόντρα να μείνει εντός των αγωνιστικών χώρων και σε κόσμια επίπεδα για να είναι το ίδιο απολαυστικοί, όσο μεγάλη ήταν και η αναμονή.

    Με όπλο την έδρα

    Το παρελθόν είναι ένας σημαντικός οδηγός για το μέλλον και με βάση αυτό, το σημαντικό στοιχείο ενόψει των αναμετρήσεων Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού είναι πως η έδρα έχει τον πρώτο λόγο. Πέντε φορές έχουν αγωνιστεί για το πρωτάθλημα στο παρελθόν οι δύο ομάδες και στις τρεις έχουν αναδειχθεί πρωταθλητές οι "ερυθρόλευκοι", όμως μόνο μια φορά κάθε ομάδα κατάφερε να "σπάσει" το πλεονέκτημα της έδρας. Το 1993 ο Ολυμπιακός κατέκτησε τον τίτλο ουσιαστικά στην Γλυφάδα, αφού στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ο Παναθηναϊκός δεν κατέβηκε να αγωνιστεί, ενώ το 1999 ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού μέσα στο ΣΕΦ και έκανε το 3-2 για να πάρει το πρώτο από τα δύο συνεχόμενα πρωταθλήματα απέναντι στους "κόκκινους". Το 2000 η σειρά πήγε και πάλι στα πέντε παιχνίδια όμως οι "πράσινοι" είχαν το πλεονέκτημα και αφού πήραν και τους τρεις αγώνες στην έδρα τους πήραν και το πρωτάθλημα. εκεί πάντως που υστερεί ο Παναθηναϊκός είναι στις νίκες, αφού μετράει 11, έναντι 12 στις 24 μεταξύ τους αναμετρήσεις των τελικών. Ο τελικός του 1993 κρίθηκε υπέρ των "ερυθρολεύκων" άνευ αγώνα.

    Στο σήμερα

    Φέτος τα πράγματα έχουν αλλάξει αρκετά σε σχέση με τις τότε αναμετρήσεις. Η ισοδυναμία εκ πρώτης όψεως και φαινομενικά δεν υπάρχει σε τέτοιο βαθμό και αυτό φυσικά υπέρ του Παναθηναϊκού που από τότε μέχρι σήμερα δεν έχασε ούτε την πρωτοκαθεδρία του ελληνικού μπάσκετ, ούτε τους τίτλους. Παρόλα αυτά η νέα εποχή στην οποία μπαίνουν οι "ερυθρόλευκοι" τους καθιστά απρόβλεπτους και ικανούς για κάθε αποτέλεσμα, ακόμη και την νίκη επί του "αιωνίου" σε μια σειρά τελικών. Οι αναμετρήσεις αρχίζουν το απόγευμα της Τετάρτης και οι δύο ομάδες δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα τραυματισμού.

    [06] Στον β' γύρο ο Παγδατής

    30/5/2006 7:11:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με το "δεξί" άρχισε ο Μάρκος Παγδατής τις υποχρεώσεις του στο Ρολάν Γκαρός. Ο Κύπριος τενίστας επικράτησε του Ισπανού Αλμπερτ Πόρτας με 6-4, 6-4, 6-7, 6-1, σε αναμέτρηση για τον α΄ γύρο της διοργάνωσης, και πήρε το «εισιτήριο» για την επόμενη φάση. Εκεί ο Παγδατής θα αναμετρηθεί με τον Γάλλο Ζουλιάν Μπενετό, ο οποίος νίκησε στο πλαίσιο του α΄ γύρου τον Γιάνκο Τιπσάρεβιτς (Σερβία/Μαυροβούνιο) με 6-2, 6-4, 6-7, 6-3.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Ατλέτικο ο Γιούρκας

    30/5/2006 8:50:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την τρίτη του μεταγραφή σε διάστημα δύο ετών πήρε ο Γιούρκας Σεϊταρίδης που από την Μόσχα και την Ντιναμό θα συνεχίσει την καριέρα του στην Μαδρίτη και την Ατλέτικο. Ο Έλληνας αμυντικός, όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του συλλόγου για την απόκτησή του, είναι ένας από τους πιο ανερχόμενους ποδοσφαιριστές στην θέση του και αυτό τον έχει οδηγήσει ήδη δύο φορές σε σπουδαίες μεταγραφές. Έτσι από την παγωμένη Ρωσία, όπου δεν κατάφερε να προσαρμοστεί θα προσπαθήσει να δείξει το ταλέντο του σε μια μεσογειακή χώρα, όπως η Ισπανία. Το αξιοσημείωτο της υπόθεση είναι πως ο Γιούρκας μεταγράφεται στην Ατλέτικο μαζί με τον Κοστίνια. Ο Πορτογάλος ήταν μαζί με τον Σεϊταρίδη στην Πόρτο και το καλοκαίρι του 2005 υπέγραψαν και οι δύο συμβόλαιο με την Ντιναμό Μόσχας. Τώρα πάλι μαζί αφήνουν την Ρωσία για την Ατλέτικο Μαδρίτης.

    [08] Πολιτισμός

    Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων ξεκλειδώνει...

    30/5/2006 11:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΙΕΤ

    Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι "το πολυπλοκότερο υπολογιστικό αστρονομικό εργαλείο της αρχαιότητας (1ος αιώνας π.Χ.)" δηλώνει η διεθνής εξειδικευμένη ομάδα που τον μελετά με τη χρήση των πλέον προηγμένων τεχνολογιών. Η ομάδα δηλώνει ενθουσιασμένη από την "άκρως ενδιαφέρουσα περίοδο στα χρονικά της επιστημονικής έρευνας" που βιώνει, με την προοδευτική αποκάλυψη των μυστικών κατασκευής και λειτουργίας του μηχανισμού, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Για το ιστορικό του μηχανισμού και τα θεαματικά αποτελέσματα της μελέτης του, μίλησε η ερευνητική επιστημονική ομάδα σε αποψινή εκδήλωση που διοργάνωσε το Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας στο αμφιθέατρο του Μεγάρου Θ. Καρατζά.

    Η ομάδα συγκροτήθηκε πρόσφατα, τελεί υπό την αιγίδα του υπ. Πολιτισμού και την χρηματοδότηση του Ιδρύματος Leverhulme UK. Αποτελείται από τον αστρονόμο Mike Edmuds και τον μαθηματικό Tony Freeth, τον αστρονόμο Ιωάννη Σειραδάκη, τον αστρονόμο Ξενοφώντα Μουσά, τον φυσικό εξειδικευμένο στην ανάλυση ιστορικών αντικειμένων Ιωάννη Μπιτσάκη, τη χημικό Ελένη Μάγκου, την αρχαιολόγο μουσειολόγο Μαίρη Ζαφειροπούλου και τον φιλόλογο παλαιογράφο Αγαμέμνονα Τσελίκα.

    Όπως ειπώθηκε ο Μηχανισμός ανασύρθηκε (1900) από το βάθος της θάλασσας των Αντικυθήρων. Ήταν ένας σύνθετος (τρισδιάστατος) μηχανισμός υπολογιστή των φαινομένων του ουρανού. Έμοιαζε με παλιό ρολόι (διαστάσεων 32Χ20Χ10) με πολλούς οδοντωτούς τροχούς γύρω από διάφορους άξονες. Έφερε τρεις κυκλικές κλίμακες μία εμπρός και δύο στο πίσω μέρος με διαβαθμίσεις και ενδείξεις. Λειτουργούσε με χερούλι (ή κάποιο βάρος) το οποίο περιέστρεφε έναν ατέρμονα κοχλία. Αυτός έδινε κίνηση σε έναν ή δύο μεγάλους τροχούς του Μηχανισμού περιστρέφοντας έτσι έναν άξονα όπου ήταν προσαρμοσμένοι πολλοί άλλοι οδοντωτοί τροχοί διαφόρων διαμετρημάτων και με διαφορετικό αριθμό οδόντων. Οι τροχοί αυτοί περιέστρεφαν άλλους τροχούς γύρω από άλλους άξονες για να επιτελούν άλλες λειτουργίες και να υποδεικνύουν τις θέσεις διαφόρων ουρανίων σωμάτων στα τρία καντράν: Ηλίου, Σελήνης, Πλανητών. Δείχνει τις φάσεις της Σελήνης αλλά και στην περιοδικότητα εμφανίσεως τους με έγγραφες ενδείξεις όπως "76 έτη 19 έτη" οι οποίες υποδηλώνουν την μεγάλη ακρίβεια του μηχανισμού. Όπως ήταν φυσικό ο Μηχανισμός από την αρχή κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών οι οποίοι λειτούργησαν βάσει παλαιότερων μελετών.

    Οι ομιλητές υπογράμμισαν την ενεργή στήριξη από το 2005 , δύο εταιρειών παγκοσμίου κύρους των: Hewlett Packard και X-Tek Systems UK με εξειδικευμένους καθηγητές. Με τη χρήση του πρωτοπόρου τομογράφου της X-Tek βάρους 8 τόνων αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά, από πτυχές του εσωτερικού του μηχανισμού, επιγραφές πάχους ενός δέκατου του χιλιοστού με σημαντικά δεδομένα για την εσωτερική δομή με τα περίπλοκα γρανάζια και τους άξονες.

    "Οι αποκαλύψεις των επιγραφών" σημείωσε ο κ. Μπιτσάκης "φωτίζουν την έρευνα και συμπληρώνουν το τρισδιάστατο πάζλ" . Ενδεικτικά είπε: Οι λέξεις "χρυσό σφαιρίδιο" όπως και πολλές άλλες που διαβάστηκαν, αποτελούν οδηγίες για το τι δείχνει το συγκεκριμένο σημείο. "Βήμα-βήμα θα γίνει η αποκάλυψη" αποκαλύπτεται ο μηχανισμός, συμπληρώνει.

    Από την πλευρά του ο κ. Μουσάς και με αφορμή τις επιγραφές που έχουν αναγνωστεί δηλώνει με βεβαιότητα ότι πρόκειται για εγχειρίδιο χρήσης αστρονομικού υπολογιστή παρόμοιου με το "πλανητάριο" και τη "Χρυσή Σφαίρα" του Αρχιμήδη όπως αναφέρει ο Πλάτωνας, και κανενός άλλου στα 1300 μεταγενέστερα χρόνια.

    Σχετικά Links:

    Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 30 May 2006 - 20:50:20 UTC