Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προηγείται 1,7% η Ν.Δ
  • [02] Επίσκεψη Σιούφα στη Φθιώτιδα
  • [03] Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών
  • [04] Ημερίδα ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό
  • [05] Αμερικανική παράβαση
  • [06] Κινδύνεψε άστεγος
  • [07] Τραγικός απολογισμός
  • [08] Χέρι βοήθειας Τσάβες σε Μοράλες
  • [09] Αμόκ στο Βερολίνο
  • [10] Αιματηρές επιθέσεις
  • [11] Με περίπατο στον τελικό ο Ολυμπιακός
  • [12] Στην Α1 το Αιγάλεω
  • [13] ΝΒΑ: Ισοφάριση για τους Μάβερικς
  • [14] Ηρακλής: "Τέλος εποχής" για Γκιούρδα
  • [15] Παρελθόν από τον ΠΑΟ ο Βέμπερ
  • [16] Χάντμπολ: Πρωταθλητής ο Πανελλήνιος
  • [17] Κωπηλασία: "Χρυσός" ο Πολύμερος

    [01] Πολιτική

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς

    Προηγείται 1,7% η Ν.Δ

    27/5/2006 9:14:00 μμ

    Ανοίγει η ψαλίδα της διαφοράς μεταξύ Κυβέρνησης και αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Σε δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς, η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 1,7% του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόλις τον περασμένο Μάρτιο, σε δημοσκόπηση της ίδιας εταιρίας, η διαφορά βρισκόταν στη μισή ποσοστιαία μονάδα. Στην δημοσκόπηση που παρουσιάζει το "Βήμα της Κυριακής" η Ν.Δ προηγείται με 34,8% έναντι του ΠΑΣΟΚ που συγκεντρώνει ποσοστό 33,1%. Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,9%, ο ΛΑΟΣ με 4,8% και ο Συνασπισμός με 3,3%. Στην παράσταση νίκης η Ν.Δ βρίσκεται μπροστά με 57,8% έναντι 29,9% του ΠΑΣΟΚ. Οι πολίτες θεωρούν πιο κατάλληλο για την διακυβέρνηση της χώρας με 41,8% τον Κώστα Καραμανλή. Ο Γιώργος Παπανδρέου ακολουθεί με 33,1%. Δυσαρεστημένοι εμφανίζονται οι πολίτες σε ποσοστό 57,7% από την διετή πορεία της Κυβέρνησης με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, ενώ πολύ και μάλλον ικανοποιημένο δηλώνει το 41,9% των ερωτηθέντων. Πολύ και μάλλον δυσαρεστημένοι δηλώνουν οι πολίτες σε ποσοστό 63% για την δραστηριότητα της αντιπολίτευσης και του Γιώργου Παπανδρέου, ενω ικανοποιημένο εμφανίζεται το 35,2% των πολιτών. Η δημόσια διατύπωση διαφορετικών απόψεων στο ΠΑΣΟΚ, η υποψηφιότητα της Γκιουλμπεγιάζ Καραχασάν, φαίνεται να έχει αρνητικό αντίκτυπο, καθώς 6 στους 10 πολίτες εκτιμούν ότι υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ενώ το 38,2% θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ ειναι ενωμένο. Στην δημοσκόπηση της Κάπα Ρισέρτς η πλειοψηφία των πολιτών εκφράζει ανησυχία για συνέχιση των προκλήσεων των Τούρκων κατά το διάστημα του καλοκαιριού, ενώ ζητά να αλλάξει η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης.

    Η Κυβέρνηση χειρίστηκε θετικά ή μάλλον θετικά το επεισόδιο με τα μαχητικά στο Αιγαίο λέει το 51,6%, ενώ αντίθετη γνώμη έχει το 38,4%. Σε ανάλογη δημοσκόπηση στο "ΕΘΝΟΣ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ", για λογαριασμό της εταιρίας ΑΛΚΟ, το 64% των ερωτηθέντων ζητάει βέτο για την ευρωπαική προοπτική της Τουρκίας, ενώ επιμονή στην ευρωπαική προοπτική της επιθυμεί το 23,4% των πολιτών.

    [02] Πολιτική

    Επίσκεψη Σιούφα στη Φθιώτιδα

    27/5/2006 7:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2006 8:38:38 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η αξιοποίηση των γεωθερμικών πεδίων που βρίσκονται στις Θερμοπύλες και τα αναπτυξιακά σχέδια του Νομού Φθιώτιδας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε ο υπουργός Ανάπτυξης με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και εκπροσώπους των επιχειρήσεων του νομού. Ο κ. Σιούφας επισκέφθηκε τη Βιομηχανική Περιοχή όπου ενημερώθηκε για το πόσο διευκολύνει τις επιχειρήσεις η χρήση του φυσικού αερίου που έχει εγκατασταθεί εδώ και 10 μήνες. Στη συνέχεια ο υπουργός είχε συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (Κώστα Έξαρχο), το Δήμαρχο Λαμιέων (Γιώργο Κοτρωνιά), τον Νομάρχη Φθιώτιδας (Θανάση Χειμάρα) και με εκπροσώπους φορέων που εμπλέκονται με τον τομέα Ανάπτυξης και Εμπορίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης κήρυξε την έναρξη των εργασιών του Α' Αναπτυξιακού Συνεδρίου Φθιώτιδας και εγκαινίασε την 40η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, που μετέχουν περισσότεροι από 250 εκθέτες απ΄ όλη χώρα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στη Λαμία, ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφθηκε τη βιομηχανική περιοχή ενώ είχε συναντήσεις με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και εκπροσώπους του επιχειρηματικού κλάδου.

    Τα προβλήματα στις υποδομές

    Ο υπουργός Ανάπτυξης επισκέφτηκε βιομηχανίες στη ΒΙΠΕ Λαμίας και συζήτησε τα προβλήματα που υπάρχουν στις υποδομές τονίζοντας ότι "η εγκατάσταση φυσικού αερίου θα έχει θετικά αποτελέσματα στο βαθμό που θα υπάρχουν συγκριτικά πλεονεκτήματα για τις βιομηχανίες που λειτουργούν στην περιοχή".

    Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η ανέγερση και λειτουργία πυροσβεστικού σταθμού έρχεται να απαντήσει στην ασφάλεια που πρέπει να υπάρχει για τις βιομηχανίες. Παράλληλα συζήτησε θέματα κυρίως υποδομών ενώ έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το γεγονός ότι δεν υπάρχουν χώροι για νέες βιομηχανίες όπως επίσης ότι τα συγκεκριμένα οικόπεδα που διατίθενται είναι ιδιαίτερα ακριβά και μαζί με την περιορισμένη προσφορά οικοπέδων αποτελούν αντικίνητρα για νέες επενδύσεις.

    [03] Πολιτική

    Υπογραφή σημαντικών συμφωνιών

    27/5/2006 6:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μνημόνιο συνεργασίας σε θέματα δημόσιας διοίκησης υπέγραψε ο υπουργός Εσωτερικών με τον Κινέζο ομόλογο του κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί ο κ. Παυλόπουλος στη μακρινή χώρα. Με τη συμφωνία αυτή διευκολύνονται διμερή θέματα για την πάταξη της διαφθοράς και της γραφειοκρατίας. Ο υπουργός Εσωτερικών πρότεινε μάλιστα το 2007 να είναι έτος Κίνας, ώστε οι Έλληνες να γνωρίσουν καλύτερα τον πολιτισμό, την ιστορία, αλλά και τη σύγχρονη πλευρά του Ασιατικού γίγαντα.

    [04] Πολιτική

    Ομιλία Ξενογιαννακοπουλου

    Ημερίδα ΠΑΣΟΚ για το Κυπριακό

    27/5/2006 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η στρατηγική στο Κυπριακό, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ημερίδας του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας και της Περιφερειακής Επιτροπής Πειραιά του ΠΑΣΟΚ, με θέμα "Συμβολή των τελευταίων εξελίξεων στην προοπτική επίλυσης του Κυπριακού", την οποία συντόνισε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ρουμπάτης, επικεφαλής της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Θεμάτων του ΠΑΣΟΚ. Την Κυβέρνηση κατηγόρησε η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου για αδράνεια και απουσία στρατηγικής στην εξωτερική πολιτική. "Η κατεύθυνση μας στο Κυπριακό είναι σταθερή και τάσσεται υπέρ μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα πλαίσια των αποφάσεων του ΟΗΕ, και ταυτόχρονα συμβατής με τις ευρωπαϊκές συνθήκες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο", τόνισε η κα Ξενογιαννακοπούλου. Εν τω μεταξύ, διήμερη περιοδεία στο νομό Αρκαδίας πραγματοποιεί την Κυριακή, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

    "Επιλογές αδράνειας και δημοσίων σχέσεων"

    Αναφερόμενη στα δραματικά γεγονότα της περασμένης εβδομάδας, η γραμματέας του Ε.Σ του ΠΑΣΟΚ, εξέφρασε την συμπαράστασή της στην οικογένεια του σμηναγού Κώστα Ηλιάκη και σε όλους τους πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Επίσης, η κα Ξενογιαννακοπούλου πρόσθεσε ότι " για μας, η επιλογή της στήριξης του ευρωπαϊκού δρόμου της Τουρκίας, η επιλογή της στήριξης του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας παραμένει μια σταθερή στρατηγική επιλογή, ειρήνης, σταθερότητας και προόδου".

    Η γραμματέας του ΕΣ του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "η εξωτερική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ που είχε θέσει στόχους και χρονοδιάγραμμα και η υλοποίηση της πολιτικής αυτής επέτρεψε στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας να επανατοποθετήσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο", προσθέτοντας ότι η πολιτική αυτή δικαιώθηκε καθώς επέτρεψε την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

    Τέλος, η κ. Ξενογιαννακοπούλου επέκρινε την Κυβέρνηση της ΝΔ για εγκατάλειψη του Ελσίνκι και για απώλεια δύο ευκαιριών τον Δεκέμβριο του 2004 και τον Οκτώβριο του 2005 και πρόσθεσε ότι "δυστυχώς σήμερα ζούμε τις τραγικές συνέπειες από αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης της ΝΔ, τις επιλογές της αδράνειας και των δημοσίων σχέσεων".

    [05] Πολιτική

    F-18 στον αέρα χωρίς σχέδια πτήσης

    Αμερικανική παράβαση

    27/5/2006 1:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2006 1:35:49 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αναστάτωση προκλήθηκε χθες το απόγευμα όταν ξαφνικά σε μικρό χρονικό διάστημα βρέθηκαν στον αέρα βόρεια της Κρήτης 20 αμερικάνικα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από το αεροπλανοφόρο "Εντερπράις". Αμέσως σηκώθηκαν ελληνικά μαχητικά, τα οποία προχώρησαν στην πάγια τακτική αναγνώρισης - αναχαίτισης, ενώ σε λίγη ώρα αξιωματούχος του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας επικοινώνησε με τον κυβερνήτη του αεροπλανοφόρου και του επισήμανε ότι τα αμερικάνικα πετούν εντός του FIR χωρίς σχέδια πτήσης. Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθηνά ανακοίνωσε ότι "Τα αεροσκάφη βρίσκονταν σε επικοινωνία με τους πύργους ελέγχου της Πολιτικής Αεροπορίας και κατόπιν αιτήματος του Ελληνικού Υπουργείου Άμυνας, διατάχθηκε η επιστροφή τους στο αμερικανικό αεροπλανοφόρο".

    [06] Κοινωνία

    Από πυρκαγιά σε εγκαταλειμμένο κτήριο

    Κινδύνεψε άστεγος

    27/5/2006 3:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ένας άστεγος υπέστη εγκαύματα, όταν εκδηλώθηκε φωτιά στο διώροφο εγκαταλειμμένο κτήριο όπου διέμενε απέναντι από το τουρκικό προξενείο της Θεσσαλονίκης. Ο άστεγος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ενώ χάρη στην άμεση επέμβαση της πυροσβεστικής η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε σε διπλανά κτήρια. Για τα ακριβή αίτια της φωτιάς διενεργείται ανάκριση.

    [07] Κόσμος

    Στα επεισόδια Μαΐου στη Βραζιλία

    Τραγικός απολογισμός

    27/5/2006 1:10:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Στους 187 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών από τις συγκρούσεις των συμμοριών και της αστυνομίας στην οικονομική πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Σάου Πάουλου, νωρίτερα το Μάιο, Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του γενικού εισαγγελέα της πόλης, μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται 123 μέλη συμμοριών, 23 κρατούμενοι, 31 αστυνομικοί και 7 άλλοι δημόσιοι λειτουργοί. Η βία, που μαινόταν από την 12η έως την 19η Μαΐου, ακολούθησε την μεταγωγή ηγετικών μελών συμμοριών σε μια απομακρυσμένη φυλακή υψίστης ασφαλείας και προκάλεσε πανικό στην τρίτη μεγαλύτερη μητρόπολη του κόσμου, που έχει πληθυσμό ο οποίος φθάνει τους 20 εκατ. κατοίκους.

    Εφημερίδες της Βραζιλίας κατηγόρησαν την αστυνομία ότι προέβη σε "σφαγές" σε αντίποινα για την δράση συμμοριών και επισήμαναν ότι οι νεκροψίες έδειξαν πως πολλά από τα θύματα πυροβολήθηκαν στο κεφάλι.

    Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτίμησαν ότι η αστυνομία έκανε χρήση υπερβολικής βίας και ότι αθώοι άνθρωποι εκτελέσθηκαν σε αντίποινα για τις δολοφονίες αστυνομικών από μέλη συμμοριών.

    Την Παρασκευή, ο επικεφαλής των σωφρωνιστικών καταστημάτων του Σάου Πάουλου, Ναγκάσι Φουρουκάουα, παραιτήθηκε επικαλούμενος "προσωπικούς λόγους". Τοπικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι διαφώνησε έντονα με τον επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της πολιτείας.

    [08] Κόσμος

    Χέρι βοήθειας Τσάβες σε Μοράλες

    27/5/2006 12:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Συμφωνίες για επενδύσεις ύψους 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη Βολιβία, που θα χρηματοδοτηθούν από τη Βενεζουέλα, υπέγραψαν οι πρόεδροι των δυο χωρών, Έβο Μοράλες και Ούγκο Τσάβες. Οι συμφωνίες αφορούν την κατασκευή δύο εργοστασίων διαχωρισμού αερίου και ένα πετροχημικό συγκρότημα για τη μετατροπή αερίου σε πολυαιθυλένιο, πλαστικό, ρητίνη και λίπασμα, το κόστος των οποίων θα επωμισθεί η PDVSA, η δημόσια εταιρία της Βενεζουέλας. Η PDVSA και η βολιβιανή YPFB θα συνεταιριστούν επίσης για τη βιομηχανοποίηση των 1,55 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου, κυριότερου πλουτοπαραγωγικού πόρου της Βολιβίας. Η Βενεζουέλα θα αγοράσει επίσης μεγάλη ποσότητα σόγιας από τη Βολιβία έναντι παροχής στον εταίρο της 200.000 λίτρων ντίζελ το μήνα, ενώ ολλές συμφωνίες αφορούν επίσης τη βιομηχανοποίηση των φύλλων της κόκας για ιατρική χρήση, την καλλιέργεια τσαγιού και οργανικού καφέ και τη γεωργία.

    Οι συμφωνίες αυτές ενισχύουν ακόμη περισσότερο τους πολιτικούς και οικονομικούς δεσμούς ανάμεσα στη Βολιβία και τη Βενεζουέλα.

    Ως "ιστορική μέρα", χαρακτήρισε την ημέρα αυτή ο Έβο Μοράλες καθώς όπως τόνισε "Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της που η Βολιβία θα αρχίσει να βιομηχανοποιεί τους υδρογονάνθρακές της".

    Φορώντας πόντσο και στο κεφάλι "λούτσο" (το παραδοσιακό καπέλο των Άνδεων), ο Ούγκο Τσάβες τόνισε από την πλευρά του: "Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε, για να εγκαθιδρύσουμε μια νέα εναλλακτική πρόταση απέναντι στις νεο-φιλελεύθερες πολιτικές και στις συμφωνίες ελεύθερων ανταλλαγών".

    Αυτή η τέταρτη φορά που οι Τσάβες και Μοράλες συναντώνται μέσα στο Μάιο.

    Στην τελετή στη Σιναότα παρέστη επίσης ο αντιπρόεδρος της Κούβας, Κάρλος Λάγκε, ενώ πενήντα χιλιάδες αγρότες έφθασαν στη πόλη ακόμα και με τα πόδια σε αυτή την περιοχή του Τσαπάρε, πολιτικό προπύργιο του Έβο Μοράλες και σημαντικότερη περιοχή φυτειών κόκας της χώρας.

    [09] Κόσμος

    Επίθεση 17χρονου με μαχαίρι

    Αμόκ στο Βερολίνο

    27/5/2006 11:57:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Reurers

    Σοκ έχει προκαλέσει στη Γερμανία, η επίθεση ενός 17χρονου με μαχαίρι, σε ανύποπτους πολίτες που παρακολουθούσαν τα εγκαίνια του νέου κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού του Βερολίνου. Ο νεαρός Βερολινέζος προτού συλληφθεί τραυμάτισε 26 πολίτες, από τους οποίους οι 6 βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Η επίθεση σημειώθηκε λίγο μετά την εκφώνηση ομιλιών από τη καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον δήμαρχο της πόλης Κλάους Βόβερεϊτ. Ο δράστης είναι Γερμανός από την περιοχή Νόιεκελν στο βόρειο Βερολίνο, όπου ζουν πολλοί μετανάστες. Ο νεαρός είχε φάκελο στην αστυνομία για άλλες επιθέσεις, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια της χθεσινοβραδινής επίθεσης.

    [10] Ιράκ

    Δώδεκα νεκροί - δεκατρεις τραυματίες

    Αιματηρές επιθέσεις

    27/5/2006 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Δώδεκα Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους και δεκατρείς τραυματίστηκαν σε αλλεπάλληλες επιθέσεις που συγκλόνισαν το Σάββατο τη ιρακινή πρωτεύουσα. Η πρώτη επίθεση σημειώθηκε σε αγορά στην Μπακούμπα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 5 υπάλληλοι καταστημάτων, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Κοντά στην Μπακούμπα, αντάρτες σκότωσαν έναν αξιωματικό του στρατού του προηγούμενου καθεστώτος και έναν από τους γονείς του, επιτιθέμενοι στο αυτοκίνητό τους, δήλωσε πηγή της αστυνομίας της πόλης, πρωτεύουσας της επαρχίας Ντιγιάλα, όπου εδώ και πολλούς μήνες παρατηρείται πολλαπλασιασμός των ανταρτικών επιθέσεων. Δυτικά της Μπακούμπα, τρεις στρατιώτες τραυματίστηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό και τέσσερις πολίτες τραυματίστηκαν από επίθεση στο Αμπού Γκράιμπ, δυτικά της πρωτεύουσας, σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών. Ο τοπικός υπεύθυνος μιας οργάνωσης για τα ανθρώπινα δικαιώματα τραυματίστηκε από πυρά βόρεια της Μπαακούμπα, σύμφωνα με πηγή ασφαλείας. Στο Τικρίτ, 180 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας, ένας αστυνομικός σκοτώθηκε την αυγή από ενόπλους. Βόρεια της πόλης, ένας αξιωματικός της αστυνομίας σκοτώθηκε και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ εναντίον του αυτοκινήτου τους με το οποίο πραγματοποιούσαν περιπολία. Στη Βαγδάτη, ένας αξιωματικός της αστυνομίας σκοτώθηκε και ένας αστυνομικός τραυματίστηκε από έκρηξη αυτοσχέδιας βόμβας. Ένας υπάλληλος έχασε τη ζωή του σε επίθεση εναντίον αγοράς στο κέντρο της Σαμάρα, 120 χλμ βόρεια της Βαγδάτης και ένας αστυνομικός σκοτώθηκε από ενόπλους στο Κιρκούκ. Στη ιρακινή πρωτεύουσα ένας στρατιώτης και ένας πολίτης τραυματίστηκαν σε ανταλλαγή πυρών.

    [11] Μπάσκετ

    Με περίπατο στον τελικό ο Ολυμπιακός

    27/5/2006 10:19:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και τώρα οι δύο τους. Ο Ολυμπιακός, στο 5ο και τελευταίο ημιτελικό των πλέι οφ επικράτησε του Αμαρουσίου με 82-65, έκανε το 3-2 και πήρε άνετα το εισιτήριο για τα τελικά του πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει τον Παναθηναϊκό με μειονέκτημα έδρας. Οι "ερυθρόλευκοι" επιστρέφουν σε τελικούς μετά από τέσσερα χρόνια και πέντε μετά την τελευταία αναμέτρηση σε τελική φάση με τους "πράσινους". Οι δύο "αιώνιοι" αντίπαλοι θα "μονομαχήσουν" για τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας, ενώ το Μαρούσι θα αναμετρηθεί με τον Άρη για την 3η θέση και ένα εισιτήριο για την Ευρωλίγκα της ερχόμενης περιόδου. Τα δεκάλεπτα: 25-15, 43-30, 64-49, 82-65.

    Διαιτητές: Βορεάδης, Καρακατσούνης, Αφεντουλίδης.

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (16/27β, 18/30δ, 10/26τρ, 38ρ, 12λ, 15ασ, 5κλ, 4κοψ): Έντνι 13 (4/7β, 3/4δ, 1/1τρ, 2ρ, 2λ, 7ασ), Παπαμακάριος 11 (1/2δ, 3/7τρ, 5ρ), Πρίντεζης 9 (3/4δ, 1/1τρ, 3ρ), Ζίζιτς 12 (5/6δ, 2/2β, 7ρ), Λιούις 15 (4/7δ, 2/5τρ, 1/2β, 4ρ, 3κλ), Χατζής 10 (2/2τρ, 4/4β), Κόλιεβιτς 2, Μπάρλος 6 (1), Σχορτσιανίτης 4, Σεϊμπούτις, Αγαδάκος.

    ΜΑΡΟΥΣΙ (20/32β, 15/32δ, 5/16τρ, 31ρ, 11λ, 13ασ, 6κλ, 1κοψ): Μπλάκνεϊ 21 (5/7δ, 2/9δ, 4/5τρ, 3ρ), Νικολαΐδης, Μπουντούρης, Κυρίτσης 13 (4/7β, 4/4δ, 0/2τρ), Χόμαν 12 (5/7δ, 2/7β, 9ρ), Στεφανίδης 2, Κολώκας 5, Καϊμακόγλου 5 (1), Γιαννουλάκος 1, Νοέας 4, Καράγκουτης.

    [12] Μπάσκετ

    Στην Α1 το Αιγάλεω

    27/5/2006 8:37:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Α1 μπάσκετ ανδρών θα αγωνίζεται τη νέα σεζόν το Αιγάλεω, μαζί με την Ολυμπιάδα Πατρών. Η ομάδα του Κώστα Κεραμιδά επικράτησε εντός έδρας της Ξάνθης με 81-70, σε παιχνίδι για την 29η αγωνιστική και προτελευταία αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α2 και εξασφάλισε για πρώτη φορά στην ιστορία του την άνοδο στα "μεγάλα σαλόνια" της Α1. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, το Ρέθυμνο, το οποίο πριν από τη σημερινή αγωνιστική ήταν στην τρίτη θέση της κατάταξης με 47 βαθμούς, δεν μπορεί να προσπεράσει το Αιγάλεω στη βαθμολογία, αφού απομένει μόνο ένας αγώνας και το "Σίτι" υπερτερεί στη μεταξύ τους ισοβαθμία. Συγκινημένος ο τεχνικός του Αιγάλεω, Κώστας Κεραμιδάς, δήλωσε: "Ζούμε ένα όνειρο. Δεν μπορούμε να το πιστέψουμε. Αυτή η επιτυχία ανήκει στους παίκτες μου. Το μυστικό ήταν η χημεία των παικτών, η δουλειά και η αφοσίωση. Είχαμε εκπληκτική χημεία. Πίστεψα σ΄ αυτή την ομάδα και την άνοδο από την πρώτη ημέρα. Τα παιδιά με έβγαλαν αληθινό".

    [13] Μπάσκετ

    ΝΒΑ: Ισοφάριση για τους Μάβερικς

    27/5/2006 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στα ίσια έφεραν την σειρά των τελικών της Δυτικής περιφέρειας οι Μάβερικς. Η ομάδα του Ντάλας επικράτησε των Φοίνιξ Σανς μέσα στο Ντάλας με 105-98, στον δεύτερο τελικό και ισοφάρισε σε 1-1 παιχνίδια. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τους Μαβς ήταν ο Γερμανός Ντιρκ Νοβίτσκι ο οποίος πέτυχε 30 πόντους. Μεγάλη βοήθεια είχε και από τον Χάουαρντ με 29 πόντους. Από την ομάδα του Φοίνιξ καλύτεροι οι Ντιαό και Τομας με 25 και 20 πόντους αντίστοιχα.

    Ντάλας - Φοίνιξ 105-98

    (Οι δύο ομάδες είναι ισόπαλες στη σειρά των τελικών με σκορ 1-1).

    [14] Βόλεϊ

    Ηρακλής: "Τέλος εποχής" για Γκιούρδα

    27/5/2006 9:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με ανακοίνωση που εξέδωσε στην επίσημη ιστοσελίδα του, ο Μάριος Γκιούρδας αποχαιρέτησε την ομάδα και τον κόσμο της, μετά από δύο χρόνια επιτυχημένης παρουσίας. Ο διεθνής βολεϊμπολίστας μεταξύ άλλων, ευχαριστεί τη διοίκηση και τους προπονητές του για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο του, αλλά και τους συμπαίκτες του και τους φιλάθλους του "Γηραιού". Παράλληλα δεν αναφέρει σε ποια ομάδα θα συνεχίσει την καριέρα του.Η ανακοίνωση αναφέρει μεταξύ άλλων: "Αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω μέσα από την καρδιά μου τη διοίκηση και τους προπονητές μου για την εμπιστοσύνη που μου δείξανε και για την ευκαιρία να γίνω και εγώ ένα κομμάτι αυτού του μοναδικού συνόλου με την πρόταση που δέχθηκα πριν από σχεδόν 2 χρόνια. Ειλικρινά ευχαριστώ με όλη μου την ψυχή τους συμπαίκτες μου για την άψογη συνεργασία και τους φιλάθλους του Ηρακλή για την αγάπη τους και την συμπαράσταση τους στο πρόσωπο μου, αλλά και σε όλη την ομάδα. Όλοι αυτοί οι τίτλοι που κατακτήσαμε τα δυο αυτά χρόνια, τα 2 σούπερ καπ, τα 2 κύπελλα Ελλάδος, το περσινό πρωτάθλημα Ελλάδος, δεν έχουν καμία απολύτως αξία μπροστά σ΄ αυτό το τελευταίο αντίο το βράδυ της Παρασκευής".

    [15] Βόλεϊ

    Παρελθόν από τον ΠΑΟ ο Βέμπερ

    27/5/2006 5:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν θα βρίσκεται στον πάγκο του Παναθηναϊκού ο Χαβιέ Βέμπερ. Ο Αργεντινός προπονητής, δύο μέρες μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τους "πράσινους" προχώρησε στη λύση της συνεργασίας του,επικαλούμενος προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Αυτό ανακοίνωσε και το ΤΑΑ Παναθηναϊκός, το οποίο χαρακτηριστικά αναφέρει: "Το ΤΑΑ Παναθηναϊκός ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας με τον προπονητή Χαβιέ Βέμπερ. Ο Αργεντινός τεχνικός ενημέρωσε ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην Ελλάδα για προσωπικούς λόγους, αίτημα που έγινε δεκτό. Η διοίκηση του ΤΑΑ ευχαριστεί τον Χαβιέ Βέμπερ για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε στον σύλλογο και του εύχεται κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματα της καριέρας του".

    [16] Χάντμπολ: Πρωταθλητής ο Πανελλήνιος

    27/5/2006 6:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2006 7:27:12 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην κορυφή του πρωταθλήματος Χάντμπολ βρίσκεται και πάλι, μετά από απουσία ενός έτους, ο Πανελλήνιος. Ο σύλλογος των Ολυμπιονικών, στον 3ο και τελευταίο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 επικράτησε στον Βύρωνα του Αθηναϊκού με 34-28 (ημίχρονο 12-15) και κατέκτησε τον τίτλο του Πρωταθλητή Ελλάδας. Αυτό είναι το τέταρτο πρωτάθλημα που κατακτά ο Πανελλήνιος, ο οποίος θα αγωνιστεί την επόμενη περίοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ, ενώ οι "Λόρδοι", οι οποίοι κατέκτησαν το Κύπελλο, θα αγωνιστούν στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Το πρωτάθλημα ολοκληρώνεται την Κυριακή, με τη διεξαγωγή του 3ου αγώνα ανάμεσα στον ΑΣΕ Δούκα και τον Φίλιππο Βέροιας, στην αναμέτρηση που θα κρίνει την 3η θέση. Ο νικητής του "μικρού" τελικού θα παίξει στο Κύπελλο Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας και ο ηττημένος μαζί με τον ΠΑΟΚ, στο Τσάλεντζ Καπ.

    Η "χρυσή βίβλος" των πρωταθλητών της Α1 ανδρών στο χάντμπολ έχει ως εξής:

    1979: Ιωνικός ΝΦ

    1981: Ιωνικός ΝΦ

    1982: Ιωνικός ΝΦ

    1983: Ιωνικός ΝΦ

    1984: Ιωνικός ΝΦ

    1985: Ιωνικός ΝΦ

    1986: Φίλιππος Βέροιας

    1987: Ιωνικός ΝΦ

    1988: Φίλιππος Βέροιας

    1989: Φίλιππος Βέροιας

    1990: Φίλιππος Βέροιας

    1991: Φίλιππος Βέροιας

    1992: Ιωνικός ΝΦ

    1993: Ιωνικός ΝΦ

    1994: Φίλιππος Βέροιας

    1995: Φίλιππος Βέροιας

    1996: Βριλήσσια

    1997: ΓΕ Βέροιας

    1998: ΑΣΕ Δούκα

    1999: Ιωνικός ΝΦ

    2000: Πανελλήνιος

    2001: ΑΣΕ Δούκα

    2002: Πανελλήνιος

    2003: Φίλιππος Βέροιας

    2004: Πανελλήνιος

    2005: Αθηναϊκός

    2006: Πανελλήνιος

    [17] Κωπηλασία: "Χρυσός" ο Πολύμερος

    27/5/2006 5:38:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μία ακόμα μεγάλη επιτυχία για την ελληνική κωπηλασία σημείωσε ο Βασίλης Πολύμερος. Ο 30χρονος Ολυμπιονίκης, στον πρώτο αγώνα της σειράς του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 που έγινε στο Μόναχο, πήρε την πρώτη θέση στον τελικό του σκιφ ελαφρών βαρών ανδρών και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στα πρώτα 1000μ. του τελικού ο Πολύμερος ήταν 2ος και στην συνέχεια πέρασε στην αντεπίθεση και με νο 7.04.02. πέρασε στην πρώτη θέση την οποία και κράτησε, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο. Στη δεύτερη θέση τερμάτισε ο Γάλλος Φρεντερίκ Ντουφούρ με 7.07.55 και στην τρίτη ο Βρετανός Μάρκ Χάντερ με 7.09.62. Από τα υπόλοιπα πληρώματα, που αγωνίστηκαν στους μικρούς τελικούς (θέσεις 7-12), ξεχώρισε η πρώτη θέση των Ηλία Παππά και Δημήτρη Μούγιου στο διπλό σκίφ ελαφρών βαρών και η δεύτερη θέση στο αντίστοιχο αγώνισμα των γυναικών από την Χρύσα Μπισκιτζή και την Αλεξάνδρα Τσιάβου. Εξάλλου την 4η θέση στον μικρό τελικό της δικώπου άνευ πηδαλιούχου κατέλαβαν ο Νίκος Παγούνης με τον Γιάννη Χρήστου και την 6η η Μαρία Σακελλαρίδου στο σκίφ ελαφρών βαρών των γυναικών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 May 2006 - 20:50:47 UTC