Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε φιλικό κλίμα
  • [02] Παρατείνονται οι έρευνες
  • [03] Νεκρή μετά από ένεση
  • [04] Καταδίωξη εν πλω
  • [05] Εκδηλώσεις για τα εξαφανισμένα παιδιά
  • [06] Στο πλευρό της "Αθλητικής Ηχούς" η ΠΟΕΣΥ
  • [07] Στους δρόμους οι φοιτητές
  • [08] Στο Μαξίμου η βασίλισσα της Δανίας
  • [09] Ομαλά οι εξετάσεις
  • [10] Φονικές πλημμύρες στη Ταϊλάνδη
  • [11] Κινδυνεύει ξανά η Νέα Ορλεάνη;
  • [12] Αιματηρές συμπλοκές στη Σομαλία
  • [13] "Μεγάλη πρόοδος", αλλά όχι συμφωνία
  • [14] Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Φατάχ-Χαμάς
  • [15] Εκεχειρία Χαμάς-Φατάχ
  • [16] Στόχος η προστασία των ασφαλισμένων
  • [17] Για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων
  • [18] Ανέτοιμη η Εθνική στη Μελβούρνη
  • [19] "Καμπανάκι" για Ηρακλή-Παναθηναϊκό
  • [20] Σκεφθείτε... γλυκά
  • [21] "Θωρακίζονται" οι μεταγγίσεις

    [01] Πολιτική

    Η συνάντηση Καραμανλή - Γου Μπαν Γκούο

    Σε φιλικό κλίμα

    25/5/2006 12:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2006 5:58:54 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η πορεία των επενδύσεων και η βελτίωση του εμπορίου σε Ελλάδα και Κίνα, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε το πρωί της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον πρόεδρο της Βουλής της Κίνας Γου Μπαν Γκούο, παρουσία της υπουργού Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και του υφυπουργού Εξωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη. Στη συνάντηση επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα, μετά το ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Κίνα τον περασμένο Ιανουάριο. Ο Κινέζος πρόεδρος της Βουλής μετέφερε τους χαιρετισμούς του Κινέζου Πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας τις ιστορικές σχέσεις και του δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Οι εξαγωγές λαδιού προς την Κίνα έχουν αυξηθεί κατά 30% μετά την προώθηση του ελληνικού προϊόντος και απο τον ίδιο τον πρωθυπουργό στο ταξίδι του, ενώ εξακολουθούν να γίνονται συζητήσεις για απευθείας αεροπορική γραμμή Αθήνας-Πεκίνου. Τον Ιούνιο θα φθάσει στον Πειραιά το μεγαλύτερο εμπορικό πλοίο του κόσμου που θα μπορεί να μεταφέρει 9,5 χιλιάδες κοντέϊνερς. Το πλοίο ανήκει σε ελληνικών συμφερόντων εταιρία και θα "βαφτιστεί" στον Πειραιά. Επίσημη επίσκεψη πραγματοποιεί ο Κινέζος αξιωματούχος στη χώρα μας και το βράδυ θα επισκεφθεί την Κρήτη.

    Συνεργασία σε πολλά επίπεδα

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, οι δύο άντρες επεσήμαναν τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες, και τόνισαν την ανάγκη για μεγαλύτερη συνεργασία σε οικονομικό επίπεδο. Ο Κινέζος αξιωματούχος επιβεβαίωσε την αναπτυσσόμενη στρατηγική σχέση των δυο κρατών και ζήτησε από τον κ. Καραμανλή να υπάρξει συνέχεια στις ανταλλαγές επισκέψεων.

    Για τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα, ο κ. Μπαν Γκούο ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ότι είναι ευπρόσδεκτα και πως ήδη έχει δημιουργηθεί στην Κίνα ειδική υπηρεσία, όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση όλοι οι Έλληνες παραγωγοί.

    O Κινέζος αξιωματούχος εξέφρασε το ενδιαφέρον του για την κατασκευή προβλητών και αποθηκών στα ελληνικά λιμάνια, δεδομένου ότι η Κίνα επιθυμεί να καταστεί η Ελλάδα "κομβικό διαμετακομιστικό κέντρο" για την ευρύτερη περιοχή μας, ενώ ζήτησε την συνεργασία μας στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας και της εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας.

    Οι κ. Καραμανλής και Μπαν Γκούο συζήτησαν ακόμη για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα και την παρουσία ελληνικών κατασκευαστικών εταιριών στην Κίνα, προκειμένου να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα οδοποιίας που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και σε άλλα κατασκευαστικά προγράμματα.

    [02] Κοινωνία

    Για 48 ώρες ακόμη

    Παρατείνονται οι έρευνες

    25/5/2006 3:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2006 7:41:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8- ΑΠΕ

    Για 48 ώρες ακόμα παρατείνονται οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Καρπάθου για τον εντοπισμό του Έλληνα πιλότου Κώστα Ηλιάκη που εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη του μετά την πτώση του μαχητικού F16, όταν αυτό συγκρούστηκε στον αέρα με αντίστοιχο τουρκικό. Νωρίτερα σήμερα εντοπίστηκαν και περισυλλέγησαν κομμάτια από το πίσω μέρος του τουρκικού αεροσκάφους, ενώ πλοίο του Πολεμικού μας Ναυτικού ερευνά παράλληλα για τον εντοπισμό ηχητικού σήματος από ειδική συσκευή που έφερε το ελληνικό F16. Στο μεταξύ, η Αθήνα απηύθυνε αυστηρό μήνυμα προς την Άγκυρα να εγκαταλείψει την προκλητική της πολιτική. Σήμερα, ο υπουργός Άμυνας, ο oποίος επισκέφθηκε με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ την έδρα του αρχηγείου της τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα, τόνισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να καταλάβει πως η ανάπτυξη των σχέσεων μας εξαρτάται από την συμπεριφορά της, καθώς και η ευρωπαϊκή της πορεία, και γι αυτό απαιτείται πλήρης συμμόρφωσή της, στις αρχές που διέπουν την καλή γειτονία. Κάλεσε δε την Άγκυρα να τερματίσει τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να αλλάξει λογική και προσέγγιση του θέματος. "Εμείς δεν κάνουμε επιθετικές κινήσεις, αλλά στις προκλήσεις θα λαμβάνουν την δέουσα απάντηση", δήλωσε με έμφαση ο κ. Μεϊμαράκης. Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Δανίας, ζήτησε από την Άγκυρα άμεση αλλαγή στάσης, ενώ σαφείς προειδοποιήσεις προς την Τουρκία απηύθυνε από το Παρίσι και ο Πρωθυπουργός. Οι τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και η κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας θα απασχολήσουν την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Τρίτη, ενώ την 1η Ιουνίου θα συνεδριάσει το Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής .

    Προϋπόθεση για την ΕΕ η διασφάλιση καλής γειτονίας

    Το μεσημέρι, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει όλες τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τις 25 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας και σημείωσε ότι αυτή είναι η σταθερή θέση της ελληνικής κυβέρνησης που επανειλημμένως έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό. Ο κ. Αντώναρος επεσήμανε ότι υπάρχει ανάγκη η Τουρκία να υλοποιήσει πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και αφορούν συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά αυτή παρακολουθείται και αξιολογείται από τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόσθεσε. Ανέφερε ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει συγκεκριμένα κριτήρια για να δεχθεί την Τουρκία στους κόλπους της και ένα από αυτά είναι και η καλή γειτονία. Επιπροσθέτως ανέφερε ότι αυτά τα κριτήρια τα έχει θέσει η ΕΕ και συνεκτιμώνται όλα στην ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος. Η θέση του Έλληνα πρωθυπουργού, τόνισε, δεν αφήνει καμιά αμφιβολία για τη συνεκτίμηση όλων των στοιχείων για το δρόμο της Τουρκίας στην Ευρώπη.

    Σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο ασκήσεως βέτο, ο Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι το βέτο είναι ένα δικαίωμα, το οποίο ασκείται όταν έχουν αποτύχει οι άλλοι τρόποι συνεννόησης. Δεν υπάρχει περίπτωση χώρας που να έχει ασκήσει βέτο.

    Για το αν υπάρχει διάλογος μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σε υψηλό επίπεδο ο κ. Αντώναρος απάντησε ότι μεταξύ χωρών της ΕΕ και υποψηφίων ο διάλογος είναι συνεχής . Οι πολιτικοί των δυο χωρών συναντώνται τακτικά, επαφές γίνονται και συζητούν, είπε.

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με τοποθέτηση του βουλευτή κ. Νίκου Γεωργιάδη περί επιδιαιτησίας στις ελληνοτουρκικές "διαφορές", ο κ. Αντώναρος είπε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής. Οι βουλευτές έχουν δικαίωμα να εκφέρουν τις προσωπικές τους απόψεις, είπε.

    Απαντώντας, εξάλλου, σε άλλες ερωτήσεις ο κ. Αντώναρος είπε ότι στόχος της Ελλάδας είναι η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει πετύχει, χάρη στη σταθερή και αταλάντευτη πολιτική της, η Τουρκία να βρίσκεται κάτω από διαρκή έλεγχο. Σημείωσε επιπλέον ότι η χώρα μας έχει υποχρέωση να υπερασπίζεται τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

    Αναφερόμενος στο προχθεσινό δυστύχημα,ο κ. Αντώναρος ανέφερε ότι οι ακριβείς συνθήκες διερευνώνται . Σημείωσε δε ότι τα βίντεο με τη σύγκρουση όπως και με τις σκηνές από τη διάσωση δεν είναι γνωστό πόσο ευκρινή είναι. Όσο για το εάν θα δοθούν στη δημοσιότητα παρέπεμψε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενώ για το πώς ακριβώς έγινε η σύγκρουση επίσης παρέπεμψε σε ανακοίνωση που έχει εκδώσει το ΓΕΕΘΑ.

    Ο κ. Αντώναρος δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση σέβεται όλους εκείνους που με αυτοθυσία και με επαγγελματική επάρκεια υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

    Ερωτηθείς για ρεπορτάζ του αγγλικού καναλιού BBC, το οποίο κάνει λόγο για κίνδυνο στη διεθνή αεροπλοΐα λόγω της κατάστασης στο Αιγαίο, ο εκπρόσωπος απάντησε ότι η Ελλάδα φροντίζει με ιδιαίτερη προσοχή για την ασφάλεια της διεθνούς αεροπλοΐας και ζήτησε να αποφεύγονται τέτοιες ανόητες υποθέσεις, όπως μεταφέρθηκαν με την ερώτηση.

    Γκιουλ: "Ερευνώνται οι συνθήκες "της σύγκρουσης"

    Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ αναφερόμενος στη σύγκρουση των μαχητικών αεροσκαφών στο Αιγαίο, δήλωσε ότι συνεχίζονται οι εργασίες για τον καθορισμό του πώς και πότε και κάτω από ποιες συνθήκες έγινε η σύγκρουση. Ο κ. Γκιουλ είπε πως όλα αυτά μπορούν να εξακριβωθούν με τις τεχνικές δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα και πρόσθεσε ότι οι σχετικές εργασίες θα συνεχιστούν και από τις δύο πλευρές. "Θα εργαστούμε για να μην δημιουργηθούν ξανά τέτοια προβλήματα", είπε ο Τούρκος υπουργός, επισημαίνοντας ότι μέσα σε αυτά τα πλαίσια πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία σύντομα και η "κόκκινη γραμμή" (απευθείας γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των αεροπορικών κέντρων της Λάρισας και Εσκισεχίρ). Η εγκατάσταση αυτής της απευθείας γραμμής επικοινωνίας εντάσσεται στο πλαίσιο των μέτρων που ανακοινώθηκαν τον Απρίλιο του 2005 για τον τερματισμό των παραβιάσεων του εναερίου χώρου στο Αιγαίο. Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Ναμίκ Ταν, σε αποκλειστική του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο "Ανατολή" επισημαίνει ότι το επεισόδιο σημειώθηκε σε διεθνή ύδατα . "Με βάση το διεθνές δίκαιο, τα στρατιωτικά αεροσκάφη που πετούν στο διεθνή εναέριο χώρο, δεν είναι υποχρεωμένα να δίνουν σχέδια πτήσης στη μονάδα εναέριας κυκλοφορίας που παρέχει υπηρεσία στη συγκεκριμένη Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων (FIR)". Ο κ. Ταν σημείωσε ότι "το FIR ορίζεται όχι ως περιοχή κυριαρχίας, αλλά ως περιοχή υπηρεσίας και στις πτήσεις αυτές η ευθύνη της ασφάλειας της πολιτικής αεροπορίας έχει δοθεί στη μονάδα η οποία πραγματοποιεί την πτήση". Επίσης, υπογράμμισε ότι "είναι λανθασμένη η προσπάθεια της Ελλάδας, να εμφανίζει ως ελληνικό εναέριο χώρο, τον διεθνή εναέριο χώρο που υπάγεται στο FIR Αθηνών. Στην περιοχή αυτή τα ελληνικά αεροσκάφη προσπαθούν να εμποδίσουν την πλήρη ελευθερία πτήσης των τουρκικών αεροσκαφών και προβαίνουν σε παρεμποδίσεις, παρ' ότι τα αεροσκάφη μας είναι αεροσκάφη του ΝΑΤΟ".

    Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κατέληξε ως εξής: "Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τη στάση αυτή και να αρκεστεί στην τήρηση των υποχρεώσεών της που περιορίζονται στις πολιτικές πτήσεις στο πλαίσιο της Σύμβασης του ICAO. Η υιοθέτηση της παραπάνω στάσης είναι κάτι που ορίζουν και οι μεταξύ μας σχέσεις, για τις οποίες καταβάλουν προσπάθειες αμφότερες οι πλευρές".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αυστηρή προειδοποίηση

    Συνεχίζονται οι έρευνες

    [03] Κοινωνία

    Σε ιδιωτικό ιατρείο

    Νεκρή μετά από ένεση

    25/5/2006 2:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2006 6:32:50 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Μία 34χρονη γυναίκα που έπασχε από αυχενικό σύνδρομο έχασε το βράδυ της Τρίτης τη ζωή της, όταν ο ορθοπεδικός της, τον οποίο επισκέφτηκε στο ιδιωτικό του ιατρείο, της έκανε ένεση στον αυχένα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η Ευαγγελία Μπαμπούση λιποθύμησε και στη συνέχεια έπεσε σε κώμα. Ο γιατρός κάλεσε αμέσως ασθενοφόρο και με αυτό τη συνόδευσε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου λίγο αργότερα, όμως, η 34χρονη, μητέρα ενός παιδιού, εξέπνευσε. Μετά από αυτό, ο ορθοπεδικός εξαφανίστηκε και αναζητείται, προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για το τι ακριβώς έχει συμβεί. Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών και τοξικολογικών εξετάσεων για να διευκρινιστούν τα αίτια του θανάτου της εκλιπούσης.

    Οργισμένοι οι συγγενείς

    Σύμφωνα με τους γείτονες του γιατρού, τα ξημερώματα, οι συγγενείς της άτυχης γυναίκας πολιόρκησαν το ιατρείο.

    Στην είσοδο της μονοκατοικίας όπου στεγάζεται το ιατρείο, ένα σημείωμα πληροφορεί πως ο γιατρός θα επιστρέψει στις 15 Ιουνίου.

    Ο 45χρονος ορθοπεδικός διατηρεί το ιατρείο του στο Αιγάλεω, εδώ και πολλά χρόνια.

    [04] Κοινωνία

    Με ανταλλαγή πυροβολισμών

    Καταδίωξη εν πλω

    25/5/2006 10:52:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Θαλάσσια καταδίωξη με ανταλλαγή πυρών σημειώθηκε τα ξημερώματα στη θαλάσσια περιοχή Ρόδα βόρειας Κέρκυρας μεταξύ ταχύπλοου σκάφους που ερχόταν από τις αλβανικές ακτές και σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Στο σκάφος, που προερχόταν από τις αλβανικές ακτές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία άνοιξαν πυρ κατά του λιμενικού σκάφους, όταν πλησίασε για αναγνώριση. Ακολούθησε καταδίωξη με ανταλλαγή πυρών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι επιβαίνοντες στο ταχύπλοο έριχναν σάκους στη θάλασσα, που, όπως αργότερα διαπιστώθηκε, περιείχαν δέματα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης. Το ταχύπλοο προσάραξε στην ακτή Αστρακερή βόρειας Κέρκυρας, όπου οι επιβαίνοντες το εγκατέλειψαν και κατάφεραν να διαφύγουν τη σύλληψη. Στο σκάφος βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 11 σάκοι με δέματα ακατέργαστης ινδικής κάνναβης, ενώ μέχρι στιγμής από τη θάλασσα έχουν περισυλλεγεί 17 όμοιοι σάκοι. Οι έρευνες για τον εντοπισμό των τριών επιβαινόντων συνεχίζονται. Ευτυχώς κατά την ανταλλαγή πυρών δε σημειώθηκε κανείς τραυματισμός.

    [05] Κοινωνία

    Σε Αθήνα και Βέροια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα

    Εκδηλώσεις για τα εξαφανισμένα παιδιά

    25/5/2006 5:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με δύο μεγάλες συγκεντρώσεις, στην Αθήνα και στη Βέροια, τιμήθηκε την Πέμπτη η Παγκόσμια Ημέρα για τα εξαφανισμένα παιδιά, όπως έχει κηρυχθεί η 25η Μαΐου. Μαθητές όλων των δημοτικών σχολείων μαζί με τους γονείς τους, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Εληάς στη Βέροια, στο σημείο όπου εξαφανίστηκε ο 11χρονος Άλεξ Μεσχισβίλι. Στην Αθήνα, το "Χαμόγελο του Παιδιού" πραγματοποίησε εκδήλωση στην Πλατεία Συντάγματος στο τέλος της οποίας αφέθηκαν 2.000 μπαλόνια στον ουρανό. Ο αριθμός των μπαλονιών συμβολικός καθώς καθημερινά 2.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο πέφτουν θύματα απαγωγής, ενώ 58.000 παιδιά πέφτουν θύματα απαγωγής κάθε χρόνο από άτομα εκτός του συγγενικού τους περιβάλλοντος. Συγκλονιστικά τα στοιχεία και για την Ελλάδα, καθώς από την αρχή του έτους, έχουν εξαφανιστεί 48 παιδιά, ενώ από το 2005 μέχρι και τις αρχές του 2006 έχουν δηλωθεί 378 εξαφανίσεις παιδιών, 42 εκ των οποίων εξακολουθούν να αναζητούνται.

    [06] Κοινωνία

    Στο πλευρό της "Αθλητικής Ηχούς" η ΠΟΕΣΥ

    25/5/2006 4:00:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πλήρη στήριξή της στο δράμα που ζούνε τις τελευταίες μέρες οι 52 εργαζόμενοι της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", που μετά την πρόσφατη διακοπή έκδοσης της ιστορικής εφημερίδας, βρέθηκαν στο δρόμο, εξέφρασε με ανακοίνωσή της μετά την Ένωση Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών. Μεταξύ άλλων στο κείμενο της ανακοίνωσης το Διοικητικό Συμβούλιο της (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταδικάζει "την απαράδεκτη συμπεριφορά της εργοδοσίας της εφημερίδας" και ενόψει επικείμενης έκδοσης πειρατικού φύλλου "καλεί την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σ αυτά τα πρωτοφανή εργοδοτικά παιχνίδια και την παρέμβαση της Δικαιοσύνης".

    Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης

    "Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.) καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την απαράδεκτη συμπεριφορά της εργοδοσίας της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" που διακόπτει την έκδοση της εφημερίδας, αρνείται να αναλάβει τις εκ του νόμου και των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας υποχρεώσεις της απέναντι στους εργαζόμενους και την καταβολή δεδουλευμένων.

    Ταυτόχρονα είναι σε εξέλιξη επιχείρηση έκδοσης πειρατικού φύλλου για να διαδεχθεί την ιστορικής σημασίας αθλητική εφημερίδα.

    Τέτοιοι χειρισμοί οδηγούν σε πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και φαλκίδευση του δικαιώματος ενημέρωσης της κοινής γνώμης και φέρνουν στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα των ημερών μας, την εργοδοτική ασυδοσία.

    Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.ΣΥ. καλεί τους εργαζόμενους να μην νομιμοποιήσουν την πειρατεία. Επισημαίνει προς κάθε κατεύθυνση ότι οι μεθοδεύσεις της εργοδοσίας δεν πρέπει να περάσουν και ότι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις αποτελούν μονόδρομο απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επιχειρεί παραγραφή των υποχρεώσεων που έχει για τους εργαζόμενους και τα ασφαλιστικά τους ταμεία.

    Καλεί την Κυβέρνηση να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σ αυτά τα πρωτοφανή εργοδοτικά παιχνίδια και τη Δικαιοσύνη να παρέμβει".

    Η καταγγελία της ΕΣΗΕΑ

    Με έξωση στους εργαζόμενους, λουκέτα στις πόρτες, μετακόμιση μηχανημάτων μέσα στη νύχτα και καταπάτηση κάθε έννοιας νομιμότητας οι εκδότες της εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" με εκπρόσωπο της ιδιοκτησίας τον Κώστα Κυριακόπουλο απεργάζονται αναστολή έκδοσης μιας ιστορικής αθλητικής εφημερίδας, για να υπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και τις επιλογές τους. Τέτοιοι χειρισμοί οδηγούν σε πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και φαλκίδευση του δικαιώματος ενημέρωσης της κοινής γνώμης και φέρνουν στην επιφάνεια το μείζον ζήτημα των ημερών μας, την εργοδοτική ασυδοσία.

    Η ανομία, η παρανομία και άλλες παρεμφερείς ληστρικές συμπεριφορές του εκδοτικού κατεστημένου, που ενθαρρύνονται από την συνειδητή απουσία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους και την κυνική στάση Πόντιου Πιλάτου, που τηρούν οι κυβερνήσεις, τείνει να απαξιώσει οριστικά ό,τι δημιουργικό, έντιμο και αξιόπιστο έχει απομείνει στο σύστημα ενημέρωσης των πολιτών, αφού πλέον συντρίβει καθημερινά τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των κλάδων των εργαζομένων στον Τύπο και στα Μ.Μ.Ε.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, μαζί με όλες τις Ενώσεις της Συντονιστικής Επιτροπής των συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των Μ.Μ.Ε., είναι υποχρεωμένο να κινηθεί άμεσα και σκληρά προς κάθε κατεύθυνση, κλιμακώνοντας τον αγώνα του κλάδου, καλώντας όλους τους συναδέλφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για τη δουλειά, το ψωμί και την αξιοπρέπεια όλων μας.

    Καλεί επίσης την κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αλλά και τα κόμματα να πάρουν θέση απέναντι σ αυτό το κορυφαίο ζήτημα.

    [07] Κοινωνία

    Στους δρόμους οι φοιτητές

    25/5/2006 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποίησαν την Πέμπτη φοιτητές και διδάσκοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των διατάξεων του νόμου - πλαισίου που ετοιμάζεται για την αλλαγή του πλαισίου του ακαδημαϊκού ασύλου. Παράλληλα, εξέφρασαν για μία ακόμη φορά τη διαμαρτυρία τους για την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και τη δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας στη χώρα μας μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Επιπλέον, οι φοιτητές είναι αντίθετοι και με τις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας να τεθεί πλαφόν στα χρόνια φοίτησης αλλά και να μην επιτρέπεται η μεταφορά μαθημάτων σε άλλα εξάμηνα, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αιωνίων φοιτητών. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια και κατευθύνθηκαν προς το υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή, όπου διαλύθηκαν.

    Πορεία και στη Θεσσαλονίκη

    Την ίδια ώρα, κατά τη διάρκεια της πορείας έξω από τη Βουλή, ομάδα αναρχικών πέταξε αντικείμενα στις αστυνομικές δυνάμεις και οι δυνάμεις απάντησαν με περιορισμένη χρήση χημικών. Στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι προς τα Προπύλαια προκάλεσαν φθορές σε δύο μηχανήματα αυτόματης ανάληψης σε τζαμαρία της Αγροτικής Τράπεζας επί της Πανεπιστημίου.

    Αλλά και στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκε πανεκπαιδευτική πορεία. Φοιτητές από διάφορες σχολές και τμήματα του ΑΠΘ κατέληξαν στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, όπου ανάρτησαν ψήφισμα διαμαρτυρίας.

    Εξάλλου, φοιτητές που ζητούν δωρεάν συγγράμματα και αύξηση της χρηματοδότησης προγραμματίζουν και αύριο συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ομόνοια μαζί με εργαζόμενους του ΠΑΜΕ.

    [08] Κοινωνία

    Στο Μαξίμου η βασίλισσα της Δανίας

    25/5/2006 1:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2006 6:09:40 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεχίζει την επίσημη επίσκεψή της στην Αθήνα η βασίλισσα της Δανίας Margrethe II. Το πρωί της Πέμπτης, επισκέφθηκε το Δανικό Ινστιτούτο στην Πλάκα και τον πολυχώρο Αθηναϊς. Στη συνέχεια, την υποδέχθηκαν στο Μέγαρο Μουσικής ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, και ο πρόεδρός του, Χρήστος Λαμπράκης. Η Βασίλισσα ξεναγήθηκε στο χώρο, όπου φιλοξενείται η πρώτη έκθεση δανικού σχεδίου στην Αθήνα. Στη συνέχεια, το βασιλικό ζεύγος της Δανίας υποδέχθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, και παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του. Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις και θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων

    [09] Κοινωνία

    Ομαλά οι εξετάσεις

    25/5/2006 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/5/2006 4:43:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με τέσσερα μαθήματα Γενικής Παιδείας συνεχίστηκαν την Πέμπτη για δεύτερη μέρα οι πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Νωρίς το πρωί, δόθηκαν δύο διευκρινίσεις για το τρίτο και το τέταρτο θέμα στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής. Τα θέματα στην Ιστορία, τη Φυσική και τη Βιολογία δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους που έβγαιναν ικανοποιημένοι από τα εξεταστικά κέντρα. Στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    Συνέχεια το Σάββατο

    Για καλά προετοιμασμένους μαθητές ήταν τα θέματα στα Μαθηματικά και στα Στοιχεία Στατιστικής, Γενικής Παιδείας.

    Οι δύο διευκρινήσεις που δόθηκαν εγκαίρως για το 3ο και 4ο ερώτημα, είχαν στόχο να διευκολύνουν τους μαθητές. Η Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, ωστόσο, υποστηρίζει ότι η διευκρίνηση στο 3ο θέμα ήταν μάλλον αντιφατική.

    Όσον αφορά στα θέματα της Βιολογίας Γενικής Παιδείας, δεν δυσκόλεψαν τους υποψηφίους, ενώ, σαφώς ευκολότερα από πέρυσι ήταν τα θέματα στη Φυσική Γενικής Παιδείας, στην οποία εξετάστηκαν ελάχιστοι μαθητές, αφού απέφυγαν να τη επιλέξουν λόγω της περυσινής αποτυχίας.

    Εξάλλου, ούτε στην Ιστορία Γενικής Παιδείας δυσκολευτήκαν οι υποψήφιοι, καθώς τα θέματα ήταν μάλλον ευκολότερα από άλλες χρονιές.

    Οι πανελλαδικές εξετάσεις συνεχίζονται το Σάββατο με Νεοελληνική Λογοτεχνία Θεωρητικής Κατεύθυνσης και Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεύτερη ημέρα για τα εσπερινά

    [10] Κόσμος

    43 νεκροί - 50 αγνοούμενοι

    Φονικές πλημμύρες στη Ταϊλάνδη

    25/5/2006 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Σαράντα τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και πενήντα αγνοούνται, από τις φονικές πλημμύρες που σαρώνουν τη βόρεια Ταϊλάνδη. Την ίδια ώρα, συνεργεία διάσωσης συνεχίζουν τις προσπάθειές τους μέσα στις λάσπες και στα ερείπια. "Όταν τα νερά αρχίσουν να υποχωρούν θα βρούμε και άλλους νεκρούς", τόνισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ουταραντίτ. Η κατάσταση βελτιώνεται στα αστικά κέντρα, όπου αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση, όμως τα συνεργεία διάσωσης και οι στρατιώτες αντιμετωπίζουν προβλήματα στην προσπάθεια τους να φτάσουν απομακρυσμένες περιοχές. Χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άστεγοι και ο στρατός άρχισε τις διανομές τροφίμων και πόσιμου νερού. Το πρώτο κύμα των βροχών από τους μουσώνες έφτασε στην Ταϊλάνδη προκαλώντας τεράστιες καταστροφές. Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία αναμένονται νέες σφοδρές βροχοπτώσεις ιδιαίτερα στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας.

    [11] Κόσμος

    Κινδυνεύει ξανά η Νέα Ορλεάνη;

    25/5/2006 8:18:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ακόμα δεν έχει καταφέρει να κλείσει τις πληγές της από τον κυκλώνα Κατρίνα και σύμφωνα με τους ειδικούς, η Νέα Ορλεάνη έχει σχεδόν 30% πιθανότητες να πληγεί από ένα νέο κυκλώνα και 10% πιθανότητες ο κυκλώνας αυτός να είναι της Κατηγορίας 3 ή ισχυρότερος. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο Τσακ Ουώτσον, ερευνητής της Kinetic Analysis Corp., μιας εταιρίας εκτίμησης κινδύνων που εδρεύει στην Σαβάννα της Τζόρτζια και ο καθηγητής στατιστικής του Πανεπιστημίου της Κεντρικής Φλόριδας Μαρκ Τζόνσον. Οι δύο ερευνητές βάσισαν την πρόβλεψή τους στην πορεία που ακολούθησαν οι κυκλώνες τα τελευταία 155 χρόνια και τις αναμενόμενες παγκόσμιες κλιματικές συνθήκες για φέτος. Χαρακτηριστικά ο Ουώτσον είπε, πως η πρόβλεψή τους είναι "χειρότερη" όσον αφορά τη Νέα Ορλεάνη φέτος από ό,τι για το 2005. Ακόμα, σύμφωνα με τους δύο ερευνητές, η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού θα διακοπεί φέτος για τουλάχιστον μία εβδομάδα, με κόστος 7 έως 8 εκατομμυρίων βαρελιών. Σχεδόν το 25% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ διακόπηκε πέρυσι. Ο Ουώτσον εκτίμησε ακόμα ότι οι πιθανότητες να υποστεί σοβαρή ζημιά κάποια από τις πλατφόρμες άντλησης πετρελαίου είναι 10%. Πριν από λίγες μέρες, η Εθνική Ωκεανική Υπηρεσία των ΗΠΑ εκτίμησε ότι φέτος αναμένονται 13 έως 16 κυκλώνες, περιλαμβανομένων 4-6 ισχυρών. Οι άλλες παράκτιες πόλεις που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο εφέτος είναι η Μομπάιλ της Αλαμπάμα με 22% και οι πόλεις Κι Ουέστ και Πενσακόλα της Φλόριδας με 20%.

    [12] Κόσμος

    250 νεκροί από τον Φεβρουάριο

    Αιματηρές συμπλοκές στη Σομαλία

    25/5/2006 7:46:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Περισσότεροι από 100 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στις συγκρούσεις ανάμεσα στα Ισλαμικά Δικαστήρια και στη Συμμαχία των Πολεμάρχων στη Σομαλία τον τελευταίο μήνα και τουλάχιστον 250 από τον Φεβρουάριο. Μόνο χθες σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 άνθρωποι και 32 τραυματίσθηκαν. Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Μααλίμ, μέλος παραστρατιωτικής ομάδας που πρόσκειται στον υπουργό Εσωτερικής Ασφαλείας της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας Μοχάμεντ Κανγιαρέ, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 20 τραυματίσθηκαν σε συγκρούσεις ομάδων της Συμμαχίας των Πολεμάρχων και των Ισλαμικών Δικαστηρίων στην περιοχή Σιισίι. Ο αριθμός αυτός νεκρών και τραυματιών, προστίθεται στους θανάτους πέντε ανθρώπων και τους τραυματισμούς άλλων 12 που σημειώθηκαν σε μάχες στην διάρκεια της νύκτας της Τρίτης προς Τετάρτη. Από την πλευρά του, ο Άλι Νουρ, μέλος της Συμμαχίας των Πολεμάρχων, είπε ότι οι μάχες ξανάρχισαν χθες το απόγευμα στην ίδια περιοχή και πρόσθεσε ότι αναμένει ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί, καθώς οι αντιμαχόμενες παρατάξεις χρησιμοποιούν όλμους, αντιαεροπορικούς πυραύλους και βαριά πολυβόλα σε κοντινές αποστάσεις.

    Συγκαλυμμένος πόλεμος;

    Οι νέες μάχες τερμάτισαν την εκεχειρία που είχαν συνάψει οι τοπικοί προεστοί πριν μία εβδομάδα.

    Πριν από μερικές μέρες, στις 17 Μαΐου, έξω από το Μογκαντίσου, μαχητές των Ισλαμικών Δικαστηρίων είχαν στήσει ενέδρα σε ένα χωριό που ελέγχει ο Μοχάμεντ Ντίρι, μέλος της Συμμαχίας των Πολεμάρχων, όπου σκότωσαν πέντε άνδρες του.

    Αναλυτές χαρακτηρίζουν τις μάχες, που έχουν οικονομικά και πολιτικά κίνητρα, ως έναν συγκαλυμμένο πόλεμο ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και Ισλαμιστές εξτρεμιστές.

    Ο Άλι Νουρ είπε ότι η νέα έξαρση των συγκρούσεων ακολούθησε τις ραδιοφωνικές εκπομπές που έκαναν εκπρόσωποι των δύο πλευρών καλώντας τους κατοίκους του Μογκαντίσου να τους υποστηρίξουν στον ανηλεή πόλεμο για κυριαρχία.

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποστηρίζει ότι η άναρχη Σομαλία, που δε διαθέτει σταθερή και αποτελεσματική κυβέρνηση από την ανατροπή του πρώην δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991, αποτελεί "ορμητήριο της αλ Κάιντα" στην ανατολική Αφρική.

    Πολλοί στην Σομαλία πιστεύουν ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ χρηματοδοτεί την Συμμαχία των Πολεμάρχων στο πλαίσιο της παγκόσμιας εκστρατείας της εναντίον της τρομοκρατίας, για κάτι που η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει απαντήσει ποτέ ευθέως.

    [13] Κόσμος

    Θα συνεχιστούν οι προπαρασκευαστικές εργασίες

    "Μεγάλη πρόοδος", αλλά όχι συμφωνία

    24/5/2006 11:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία οι διαπραγματευτές των πέντε μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, που συναντήθηκαν σήμερα στο Λονδίνο για να συζητήσουν το νέο πακέτο κινήτρων προς το Ιράν για να σταματήσει το πυρηνικό του πρόγραμμα. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σιν Μακόρμακ σημειώθηκε "μεγάλη πρόοδος" αλλά δεν υπήρξε συμφωνία. Όπως πρόσθεσε οι διαπραγματευτές των έξι χωρών θα επιστρέψουν στις πρωτεύουσές τους και αφού κάνουν έναν απολογισμό των συνομιλιών τους στο Λονδίνο, θα ξανασυναντηθούν για τη συνέχιση των συνομιλιών τους. Για μεγάλη πρόοδο και εποικοδομητικές συνομιλίες έκανε λόγο και ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών που ανέφερε, ότι "η προπαρασκευαστική δουλειά θα συνεχιστεί τις προσεχείς ημέρες".

    [14] Μ. Ανατολή

    Συνεχίζονται οι συγκρούσεις

    Ξεκίνησαν οι συνομιλίες Φατάχ-Χαμάς

    25/5/2006 11:54:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Άρχισαν σήμερα στη Γάζα και στη Ραμάλα οι συνομιλίες ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς στο πλαίσιο ενός "εθνικού διαλόγου" για τον τερματισμό της πολιτικοοικονομικής κρίσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, συμμετέχει στις συνομιλίες από το γραφείο του στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, ενώ ο παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ισμαήλ Χανίγια συμμετέχει από αίθουσα διασκέψεων στη Γάζα, εξ αιτίας των ταξιδιωτικών περιορισμών των Ισραηλινών Οι συνομιλίες μεταδίδονται απευθείας ανάμεσα στις δύο πόλεις μέσω τηλεδιάσκεψης. Εκτός από τη Φατάχ και τη Χαμάς στις συνομιλίες συμμετέχουν 10 εκπρόσωποι άλλων παλαιστινιακών παρατάξεων, δήμαρχοι, θρησκευτικοί ηγέτες, πανεπιστημιακοί και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών.

    Σημαντικός ο διάλογος

    πέντε μέλη της δύναμης προληπτικής ασφάλειας που πρόσκειται στη Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς τραυματίστηκαν σήμερα σε ένοπλες συγκρούσεις στην πόλη της Γάζας με τη νέα παραστρατιωτική δύναμη της Χαμάς, έγινε γνωστό από πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας και αυτόπτες μάρτυρες.Λίγο πριν την έναρξη του διαλόγου, ο Ισμαήλ Χανίγια τόνισε πως "όλες οι πλευρές επιθυμούν σοβαρά να επιτύχει ο διάλογος αυτός και να εκπληρωθούν οι όροι για την επίτευξη του στόχου. Είμαστε προσηλωμένοι στην ενότητα του παλαιστινιακού λαού και στην αρχή ότι ο διάλογος υπερισχύει της γλώσσας των όπλων", επισημαίνοντας ότι ο διάλογος αρχίζει τη στιγμή που ο παλαιστινιακός λαός αντιμετωπίζει "μια πολιτική και οικονομική πολιορκία" και ένταση στη Λωρίδα της Γάζας προϊόν της αντιπαλότητας ανάμεσα στα μέλη της Φατάχ και της Χαμάς. Τη σημασία του διαλόγου επεσήμανε και ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς.

    Από την πλευρά του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ, δήλωσε, ότι είναι έτοιμοι να διαπραγματευτούν την ειρήνη με τους Παλαιστινίους, μόνο αφού αποκηρύξει η Χαμάς τη βία και αναγνωρίσει το Ισραήλ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να περιμένουν για πάντα.

    Στο μεταξύ, οι συγκρούσεις μεταξύ Φατάχ και Χαμάς συνεχίστηκαν και σήμερα, παρά τις εκκλήσεις για ηρεμία που απηύθυνε ο Αμπάς και οι ηγέτες της Χαμάς κατά την έναρξη του"εθνικού διαλόγου". Όπως έγινε γνωστό από πηγές της παλαιστινιακής ασφάλειας και αυτόπτες μάρτυρες, πέντε μέλη της δύναμης προληπτικής ασφάλειας που πρόσκειται στη Φατάχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς τραυματίστηκαν σε ένοπλες συγκρούσεις στην πόλη της Γάζας με τη νέα παραστρατιωτική δύναμη της Χαμάς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εκεχειρία Χαμάς-Φατάχ

    [15] Μ. Ανατολή

    Εκεχειρία Χαμάς-Φατάχ

    25/5/2006 12:04:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Σε εκεχειρία συμφώνησαν οι ηγέτες των παλαιστινιακών οργανώσεων της Φάταχ και της Χαμάς με στόχο τη διακοπή των συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων μελών τους στη Λωρίδα της Γάζας. Η συμφωνία υπήρξε το αποτέλεσμα των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, που πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του παλαιστινίου πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια. " Δεν υπάρχει κάτι που να αποκαλείται "εμφύλιος πόλεμος" στην κουλτούρα μας και στην παράδοση μας", δήλωσε μετά την επίτευξη της συμφωνίας ο Χανίγια.

    [16] Οικονομία

    Τόνισε ο Γ. Αλογοσκούφης

    Στόχος η προστασία των ασφαλισμένων

    25/5/2006 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Συμβατές με την πολιτική της κυβέρνησης χαρακτήρισε τις μέχρι στιγμής ενέργειες για την εξαγορά της τουρκικής Finansbank από την Εθνική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, τονίζοντας πως είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας να συμμετέχει στα οικονομικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής. Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου του ΟΟΣΑ, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε την Πέμπτη, ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στο θέμα της συμμετοχής των ασφαλιστικών ταμείων στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Εθνικής. Ο Υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθεί περιθώριο μεγαλύτερων τοποθετήσεων των ασφαλιστικών ταμείων σε μετοχές, σημειώνοντας ότι σήμερα το περιθώριο αυτό είναι 23% του αποθεματικού κάθε ασφαλιστικού ταμείου.

    Παράλληλα, άσκησε κριτική στη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λέγοντας ότι ο ρόλος των πολιτικών δεν είναι να γίνονται σύμβουλοι επιχειρήσεων και προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δε διδάχθηκε από τα λάθη του παρελθόντος με το Χρηματιστήριο.

    Τέλος, σημείωσε ότι η επενδυτική στρατηγική των ταμείων προσανατολίζεται πάντα προς την προστασία των συμφερόντων των ασφαλισμένων προσθέτοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση και τα οφέλη θα τα καρπωθεί όλος ο ελληνικός λαός.

    [17] Οικονομία

    Ελλάδα και Δανίας

    Για την περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων

    25/5/2006 4:58:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, εμπορικών και πολιτιστικών σχέσεων αναφέρθηκε ο πρίγκιπας της Δανίας Χένρικ, που κήρυξε την Πέμπτη την έναρξη του ελληνοδανικού επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επίσημη επίσκεψη της Βασίλισσας της Δανίας. Το "παρών" στο φόρουμ έδωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, που είχε κατ ιδίαν συνάντηση με το Δανό υπουργό Μεταφορών και Ενέργειας, Φλέμινγκ Χάνσεν, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκαν διμερή και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος καθώς και η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Σημειώνεται ότι η Δανία διαθέτει σημαντική τεχνογνωσία γύρω από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εταίρο για την Ελλάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μαξίμου η βασίλισσα της Δανίας

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανέτοιμη η Εθνική στη Μελβούρνη

    25/5/2006 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δεν κατάφερε η Εθνική να ανταποδώσει με μία νίκη την λατρεία που γνώρισε από τους ομογενείς στην παρουσία της στη Μελβούρνη. Παρουσία περίπου 98.000 θεατών στο επιβλητικό "MCG" τα ελληνικά χρώματα γνώρισαν την ήττα με 1-0 από την Αυστραλία, στο διεθνές φιλικό προετοιμασίας των δύο ομάδων. Τα "καγκουρό" του Ολλανδού τεχνικού Γκους Χίντνγκ, σε ένα από τα τελικά στάδια της μουντιαλικής της προετοιμασίας, έδειξαν πολύ καλά στοιχεία, πιο έτοιμη και έφτασαν εύκολα στη νίκη. Από την πλευρά της η πρωταθλήτρια Ευρώπης, που είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει διάφορα σχήματα και πρόσωπα ενόψει των προκριματικών του EURO 2008 στη Μολδαβία, έδειξε δύο πρόσωπα. Στο α μέρος, όπου αγωνίστηκε χωρίς το φυσικό της ηγέτη Θοδωρή Ζαγοράκη, για άλλη μια φορά παρουσίασε δυστοκία στην επίθεση, ενώ και στην άμυνα οι διεθνείς "φρουρούσαν" τους αντιπάλους τους περισσότερο με τα μάτια. Στην επανάληψη όμως οι αλλαγές του Ότο Ρεχάγκελ, έδωσαν περισσότερο αέρα στην ομάδα μας, που πίεσε τους Αυστραλούς, δημιούργησε καλές ευκαιρίες, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στο γκολ.

    Ρεκόρ θεατών με το καλημέρα!

    Πριν καλά καλά δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα του αγώνα Αυστραλίας-Ελλάδας σημειώθηκε το πρώτο ρεκόρ της συνάντησης. Για πρώτη φορά σε φιλικό των socceroos έδωσαν το παρών στις κερκίδες του "MCG" 98.000 θεατές μεταξύ των οποίων 60.000 ομογενείς.

    Ο ενθουσιασμός των Ελλήνων οπαδών δεν κατάφερε να δώσει φτερά στα πόδια των διεθνών μας, καθώς οι Αυστραλοί εμφανώς πιο κινητικοί και πιο ορεξάτοι κατάφεραν με βαθιές μπαλιές να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στην ελληνική άμυνα.

    Η πίεση των "καγκουρό" απέφερε τους πρώτους καρπούς στο 16. Μετά από κόρνερ του τελευταίο δοκάρι οι γηπεδούχοι έπαιξαν... βόλεϊ με το κεφάλι και η μπάλα έφτασε στα πόδια του Σκόκο, ο οποίος με ωραίο σουτ έστειλε τη μπάλα στο δεξί παραθυράκι του Νικοπολίδη, γράφοντας το 1-0

    Στο 24 ο Μπρεσιάνο με απευθείας εκτέλεση φάουλ απείλησε έστειλε την μπάλα λίγο άουτ από το κάθετο δοκάρι της ελληνικής εστίας, ενώ στο επόμενο λεπτό ο Σκόκο λίγο έλειψε να διπλασιάσει τα τέρματα της Αυστραλίας, αλλά και πάλι ο Νικοπολίδης σταμάτησε την προσπάθεια των γηπεδούχων, που έδειχναν να έχουν επιβάλλει πλήρως το ρυθμό τους.

    Από την άλλη πλευρά θα έλεγε κανείς ότι ο απολογισμός της ελληνικής ομάδας ήταν φτωχός στο πρώτο ημίχρονο, καθώς η πρωταθλήτρια Ευρώπης πέρα από την ευκαιρία του Χαριστεά δεν είχε να επιδείξει κάποια καλή στιγμή.

    Πάλεψε για την ισοφάριση η Εθνική

    Στο ξεκίνημα του β ημιχρόνου ο ότο Ρεχάγκελ θέλοντας να δώσει περισσότερη φρεσκάδα στην Εθνική έριξε στον αγώνα τον αρχηγό Θοδωρή Ζαγοράκη και τους Ανατολάκη Σαλπιγγίδη, Λαγό στη θέση των Μπασινά, Κυργιάκου, Σαμαρά και Γιαννακόπουλου. Αντίστοιχα. Ο Ζαγοράκης προσπάθησε με τις προτροπές τους να "ξυπνήσει" τους συμπαίκτες του και να παίξουν για να ευχαριστήσουν τους 60.000 ομογενείς, που περίμεναν 32 χρόνια για να ξαναδούν την ελληνική ομάδα στα "μέρη τους". Και πράγματι.

    Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, σαφώς πιο κινητικό από το πρώτο μέρος, πίεσε τους γηπεδούχους, οι οποίοι μέσα σε δύο λεπτά 51 και 53 είδαν τον Παναγιώτη Λαγό να απειλεί ισάριθμες φορές για την ισοφάριση. Στην πρώτη καλή στιγμή ο άσος του Ηρακλή με δεξί μονοκόματο πλασέ έστειλε τη μπάλα λίγα εκατοστά δίπλα από το αριστερό κάθετο δοκάρι του Κάλατς, ενώ παρόμοια τύχη είχε και άλλο ένα σουτ του διεθνή λίγο αργότερα.

    Η Αυστραλία, που στο μεταξύ είχε πραγματοποιήσει και τρεις αλλαγές, αντέδρασαν αλλά και πάλι η ελληνική ομάδα, έχοντας πλέον την πρωτοβουλία των κινήσεων, έφτασε στο 70 κοντά στην ισοφάριση αλλά τοσουτ βολέ του Ζαγοράκη έστειλε τη μπάλα μόλις πάνω από το οριζόντιο δοκάρι του Κάλατς. Παρά τις προσπάθειες όμως των πρωταθλητών Ευρώπης οι socceroos πήραν στο τέλος τη νίκη με 1-0, καθώς τόσο στο 72 η κεφαλιά του Στεργιόφσκι, όσο και στο 84, 87 τα σουτ των Γουΐλκσαϊρ, Κούλινα δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τον Αντώνη Νικοπολίδη, που είδε με ανακούφιση την μπαλα να καταλήγει άουτ.

    Διαιτητής: Μάικ Ράιλι (Αγγλία)

    ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Κάλατς, Νιλ, Μουρ, Κουλίνα, Εμερτον, Σκόκο (61` Γουιλκσαϊρ), Βίντουκα (61` Τόμπσον), Γκρέλα, Τσίπερφιλντ (50` Πόποβιτς), Στεργιόφσκι (74` Λαζαρίδης), Μπρεσιάνο.

    ΕΛΛΑΔΑ: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Δέλλας, Μπασινάς (46` Ζαγοράκης), Γιαννακόπουλος, Χαριστέας, Καραγκούνης (86` Γκέκας), Φύσσας (79` Αμανατίδης), Κατσουράνης, Κυργιάκος (46` Ανατολάκης), Σαμαράς (46` Σαλπιγγίδης).

    [19] Βόλεϊ

    "Καμπανάκι" για Ηρακλή-Παναθηναϊκό

    25/5/2006 11:42:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Να παραμείνει ζωντανός στο κυνήγι του τίτλου θα επιδιώξει σήμερα στον Εύοσμο ο Ηρακλής, που υποδέχεται στις 18:00 (18:00, ΕΤ-1) τον Παναθηναϊκό, στον δ τελικό των πλεϊ οφ της Α1 Ανδρών. Μέχρι στιγμής στις τρεις αναμετρήσεις των δύο φιναλίστ, έχει "μιλήσει" η έδρα, καθώς και οι δύο ομάδες παραμένουν αήττητες στα "σπίτια" τους. Θα συμβεί σήμερα το ίδιο ή μήπως ο Παναθηναϊκός που προηγείται με 2-1 στις νίκες θα "σπάσει" το πλεονέκτημα του Γηραιού και θα στεφθεί πρωταθλητής, συμπληρώνοντας τις τρεις νίκες που απαιτούνται για την κατάκτηση της κούπας; Ακόμα πάντως κι αν εξαντληθούν τα περιθώρια ανάδειξης του φετινού πρωταθλητή, το σίγουρο είναι ότι το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας, Παναθηναϊκός ή Ηρακλής θα έχουν στα χέρια τους το βαρύτιμο τρόπαιο

    "Διψασμένοι" για νίκη οι "πράσινοι"

    Η "λευκή" νίκη του Παναθηναϊκού στον τρίτο τελικό επί του Ηρακλή έχει εκτοξεύσει στα ύψη την ψυχολογία των παικτών του Κάρλος Βέμπερ, οι οποίοι μετά το τρίτο ματς, μεταξύ σοβαρού και αστείου, ζήταγαν να τους περιμένει στο αεροδρόμιο, στην επιστροφή τους από τη Θεσσαλονίκη, το βαρύτιμο τρόπαιο του πρωταθλητή.

    Παρόλα αυτά το "τριφύλλι" γνωρίζει καλά, ότι κάθε παιχνίδι με τη νταμπλούχο Ελλάδας και φιναλίστ του Τσάμπιονς Λίγκ είναι ένας ξεχωριστός τελικός, που θα πρέπει να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φτάσουν στη νίκη. Από την πλευρά του τριφυλλιού ο διεθνής άσος, Σωτήρης Πανταλέων δηλώνει πάντως διψασμένος για τον τίτλο "Δεν ξέρω πόσο το θέλει ο Ηρακλής και ειλικρινά ούτε με ενδιαφέρει" επισημαίνει στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας ο Έλληνας κεντρικός και συνεχίζει: "Εκείνο που γνωρίζω πολύ καλά είναι το πόσο το θέλουμε εμείς. Είμαστε αποφασισμένοι και θέλουμε να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι, κάθε σετ, κάθε πόντο. Έχουμε προετοιμαστεί για να παίξουμε πέντε ματς, με πέντε σετ στο κάθε ένα. Από εκεί και πέρα ό,τι καλύτερο συμβεί είναι υπέρ της ομάδας μας" τόνισε ο Πάντα.

    Με Χοφ ο Ηρακλής

    Πανέτοιμος όμως για την αποψινή αναμέτρηση δείχνει και ο Ηρακλής, ο οποίος μετά το 2-1 βρίσκεται "με την πλάτη στον τοίχο" και ξέρει ότι η νίκη στον Εύοσμο αποτελεί μονόδρομο. Χαρακτηριστικές εξάλλου είναι οι δηλώσεις του τεχνικού των κυανόλευκων Αλέκου Λέωνη: "Πρέπει και πιστεύω πως θα το κάνουμε, να εμφανιστούμε διαφορετικοί όσον αφορά την ψυχολογία και την διάθεση. Θέλω να πιστεύω πως θα κερδίσουμε για να ξανακατέβουμε στην Αθήνα, προκειμένου να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα σε πέμπτο παιχνίδι.

    Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε για να τα καταφέρουμε και με την βοήθεια του κόσμου πιστεύω πως θα το πετύχουμε" τόνισε ο Έλληνας τεχνικός, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες θα ρισκάρει απόψε με τη χρησιμοποίηση του Αμερικανού Τομ Χοφ αντί του Ιταλού Ματεϊ Τσέρνιτς στη βασική εξάδα.

    [20] Υγεία

    Σκεφθείτε... γλυκά

    25/5/2006 9:46:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Στη μερική "απενοχοποίηση" της σοκολάτας γάλακτος προχώρησαν Αμερικανοί επιστήμονες. Μέχρι τώρα έρευνες τόνιζαν ότι η μαύρη σοκολάτα βοηθά στην καλή κυκλοφορία του αίματος, ενώ αντίθετα η σοκολάτα γάλακτος "βοηθούσε" στην αύξηση κιλών. Όμως σύμφωνα με τη νέα μελέτη Αμερικανών ειδικών, η σοκολάτα γάλακτος ενισχύει σημαντικά την πνευματική λειτουργία. Σύμφωνα με τον Δρ. Bryan Raudenbush από το Πανεπιστήμιο Wheeling Jesuit της Δυτικής Βιρτζίνια, η σοκολάτα περιέχει πολλά συστατικά που λειτουργούν ως τονωτικά, όπως η θεοβρωμίνη, η φαιναιθυλαμίνη και η καφεΐνη. Οι ουσίες αυτές έχουν την ικανότητα να αυξάνουν την πνευματική εγρήγορση και τη συγκέντρωση, άρα, σύμφωνα με την έρευνα και η κατανάλωση σοκολάτας με τη σειρά της, μπορεί να διεγείρει την πνευματική λειτουργία. Προκειμένου να μελετήσουν τα αποτελέσματα διαφορετικών τύπων σοκολάτας, σχετικά πάντα με την πνευματική λειτουργία, ο Δρ. Raudenbush και οι συνεργάτες του μελέτησαν τέσσερις ομάδες εθελοντών. Η μία κατανάλωσε 85 γραμμάρια σοκολάτας γάλακτος, η άλλη 85 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας, η τρίτη 85 γραμμάρια χαρούπι και η τελευταία τίποτα.

    Καλύτερες επιδόσεις μετά τη σοκολάτα

    Μετά από 15 λεπτά, οι εθελοντές κλήθηκαν να συμπληρώσουν νευροψυχολογικά τεστ σχεδιασμένα για να εκτιμήσουν τη νοητική λειτουργία, δηλαδή τη μνήμη, τη συγκέντρωση, την εγρήγορση στα αντανακλαστικά και την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων.

    Οι επιδόσεις σε αυτούς που είχαν καταναλώσει σοκολάτα γάλακτος ήταν υψηλότερες, ειδικά όσον αφορά στη μνήμη, ενώ ο συνδυασμός και των δύο ειδών σοκολάτας σχετίστηκε με τη βελτίωση του χρόνου αντίδρασης και την ικανότητα ελέγχου των παρορμήσεων.

    Μια και είμαστε λοιπόν σε περίοδο εξετάσεων, δοκιμάστε να φάτε λίγα γραμμάρια σοκολάτας πριν αρχίσετε το διάβασμα και δείτε από μόνοι σας αν συμφωνείτε με τα αποτελέσματα του Δρ. Raudenbush και της ομάδας του.

    [21] Υγεία

    Με τα νέα κέντρα μοριακού ελέγχου του αίματος

    "Θωρακίζονται" οι μεταγγίσεις

    25/5/2006 7:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET

    Μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταγγίσεις θα παρέχεται στο εξής με τα εννέα νέα κέντρα ελέγχου του αίματος, με τη μέθοδο ΝΑΤ, που θα αρχίσουν να λειτουργούν σύντομα σε ισάριθμα νοσοκομεία της χώρας. Ήδη, την Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, εγκαινίασε την πρώτη μονάδα, στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης, που θα έχει την δυνατότητα να δίνει ασφαλή αποτελέσματα για 200.000 φιάλες αίματος το χρόνο. Ο ιός του AIDS θα ανιχνεύεται μέσα σε 11 ημέρες μετά την μόλυνση του αιμοδότη αντί για 22, που ισχύει σήμερα. Σύντομα, μέσα και από τα υπόλοιπα οκτώ κέντρα μοριακού ελέγχου θα ελέγχονται και οι 700.000 φιάλες των αιμοδοτών. Όπως τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, "η χρήση της μεθόδου ΝΑΤ κλείνει αποφασιστικά το σιωπηλό παράθυρο που παρατηρείται από τη στιγμή της μόλυνσης έως τον εντοπισμό του ιού με τις ήδη χρησιμοποιούμενες ανοσοδιαγνωστικές μεθόδους". Έξω από το ΑΧΕΠΑ, συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για έλλειψη προσωπικού, οι οποίοι, όμως, δεν κατόρθωσαν να συναντηθούν με τον Υπουργό. Την ίδια ημέρα, στη Μάδυτο Θεσσαλονίκης ο υφυπουργός Υγείας, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, εγκαινίασε μια κινητή μονάδα πρόληψης κατά του καρκίνου με στόχο την ευαισθητοποίηση του γυναικείου πληθυσμού.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 25 May 2006 - 16:51:04 UTC